Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

OKTOBER 2015/16 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober “ŠOLSKE KNJIŽNICE SO ZAKON!” Oktober 2015, mednarodni mesec šolskih knjižnic

Na pobudo Mednarodnega združenja šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship; http://www.iasl-online.org/) in Sekcije za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije se na naši šoli tudi letos pridružujemo praznovanju in promociji šolskih knjižnic. Središče letošnjega gesla “ŠOLSKE KNJIŽNICE SO ZAKON!” opozarja na pomen šolskih knjižnic. Le-te so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in kritičnega mišljenja. Šolski knjižničarji sodelujejo pri poučevanju, razvijanju učnih strategij, različnih vrst pismenosti, pri razvijanju kritičnega mišljenja in ostalih kompetenc, ki so potrebne za delovanje v današnji družbi. Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic pa opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi knjižnice učence in starše opremljajo za življenje. Leta 1999 so knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Do sedaj je mesec šolskih knjižnic potekal pod različnimi gesli: 2007 – Učenje – okrepljeno z energijo šolske knjižnice; 2008 – Pismenost in učenje v tvoji šolski knjižnici; 2009 – Šolske knjižnice: panorama, zgodba zgodb; 2010 – Odprtost raznovrstnim izzivom – to so šolske knjižnice; 2011 – Šolske knjižnice opolnomočajo učence za življenje; 2012 – Šolske knjižnice – vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo; 2013 – Šolske knjižnice: vstop v življenje; 2014 – Šolske knjižnice: srce šole. Dejavnosti meseca šolskih knjižnic bodo potekale cel oktober. V njihovem okviru načrtujemo radijsko predstavitev dejavnosti, pomena in vloge šolske knjižnice v življenju šole in posameznika, ustvarjalne delavnice, branja in knjižni bazar, ki smo ga že lani poimenovali KnjigOkrog.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober

KNJIGOKROG KNJIŽNI BAZAR ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA FERDOVCI, V OKTOBRU, MESECU ŠOLSKIH KNJIŽNIC, LAHKO Z VRSTNIKI IZMENJATE KNJIGE, KI STE JIH ŽE VEČKRAT PREBRALI IN JIH V SVOJI DOMAČI KNJIŽNICI NE BOSTE POGREŠALI. KAKO?  KNJIGO PRINESEŠ V KNJIŽNICO IN JO ZAMENJAŠ ZA »GUMB« (ENA KNJIGA = EN »GUMB«).  V OKTOBRU SI OGLEDUJEŠ NABOR PRISPELIH KNJIG IN SE POČASI ODLOČIŠ ZA »NOVO« KNJIGO.  OB KONCU MESECA JO ZAMENJAŠ ZA »GUMB« (PAZI, DA GA NE IZGUBIŠ).

3


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober

4


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober

5


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober od 2. do 4. oktobra 2015 – planinski tabor v Planici Tudi letos je bil izveden že 2. planinski tabor, tokrat v CŠOD-u Planica. Potekal je od petka 2. 10. do nedelje 4. 10. 2015. Udeležilo se ga je 26 učencev od 1. do 6. razreda. Opravili so več pohodov v okolici doma, do koče v Tamarju, si ogledali slap Nadiže, planiško velikanko ter tekmo skakalcev. V soboto popoldan so udeleženci opravili krajši tečaj plezanja. V nedeljo pa so se podali na pohod do Belopeških jezer v Italiji. Vikend je prehitro minil in polni vtisov so se vrnili domov z obljubo, da se tabora udeležijo tudi drugo leto.

2. oktober 2015 – ekskurzija 9. razred; Idrija Ekskurzija v Idrijo je bila izvedena 2. 10. 2015. Učenci devetih razredov so bili na ekskurzijo dobro pripravljeni, saj so že na avtobusu predstavili krajše predstavitve o geografskih značilnostih Idrije. Obiskali so Antonijev rov– drugi največji rudnik živega srebra na svetu. V gostišču Kos so opazovali potek ročne izdelave idrijskih žlikrofov, nato pa so jih degustirali s pečenkino omako. Po sprehodu po središču Idrije so odšli v mestni muzej Idrija, ki je na gradu Gewerkenegg. Tu so si ogledali geološko zbirko ter

6


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober najpomembnejše predstavitve tehniške in kulturne dediščine Idrije skozi čas. Obiščejo Mestni čebelnjak, ki je poseben spomenik kulturne dediščine. Ob Divjem jezeru so opravljali terenska opazovanja in merjenja. Izvedli so poizkuse na kamninah in prsti, merili temperaturo vode in zraka, merili hitrost vodnega toka, jemali vzorce, se orientirali, reševali naloge na osnovi podatkov z informacijskih tabel. Delo je potekalo zelo intenzivno, natančno po časovnici, učenci so dobro sodelovali in spoznali veliko novega.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober 2. oktober 2015 – naravoslovni dan 1. razred V petek, 2. 10. 2015, so učenci 1. razreda in učenci PŠ Temenica, imeli 1. naravoslovni dan. Obiskali so kmetijo Erjavec v Gorenji vasi pri Muljavi. Lastnik jim je predstavil sadovnjak in njihovo proizvodnjo. Učenci so dobili lesene zaboje ter se z navdušenjem odpravili v sadovnjak. Gospod je učencem pokazal, kako se pravilno obirajo jabolka. Učenci so se z veseljem lotili dela. V dvojicah so zaboje z jabolki odnesli tudi nazaj in se odšli okrepčat z malico. Ogledali so si hladilnico, kjer shranjujejo jabolka. Nato so odšli do stiskalnice, kjer so iztisnili sok in bili nad njegovim sladkim ter polnim okusom presenečeni. Ogledali so si postopek čiščenja, rezanja in sušenja sadja ter ga imeli možnost tudi poizkusiti. S pridobljenim izkustvenim znanjem so se vrnili v šolo, kjer so lahko pripovedovali o svojih vtisih in reševali učne naloge. Dan je minil v prijetnem vzdušju, z obilo dobre volje in nam bo ostal v lepem spominu.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober 3. oktober 2015 – Aviratek 2015 tudi letos dobrodelen Prostovoljno gasilsko društvo Šentvid pri Stični je za vse ljubitelje rekreacije, željnih novih dogodivščin in doživetij organiziralo že tretji tek z ovirami po okoliških poljskih in gozdnih poteh, poimenovan Aviratek 2015. Število udeležencev iz leta v leto narašča – preteklo soboto je tako po Šentvidu pri Stični teklo več kot 360 odraslih in nekaj več kot 80 otrok, za katere so organizatorji pripravili mini Aviratek. Aviratek

je

t.i.

dolenjski

tek

s

premagovanjem

najrazličnejših ovir postavljenih na območju Šentvida pri Stični in bližnjih vasi. Na njem so tekmovalci lahko preizkusili svojo vzdržljivost, in telesno moč ob tem pa doživeli pravo akcijo in avanturo. Po okoliških poljskih in gozdnih poteh, kjer je bilo potrebno preteči osem kilometrov dolgo progo, so tekmovalce, ki so tekli tudi v skupinah pričakale najrazličnejše ovire. Vse od bal sena in slame, do »jungle jimov« narejenih iz cevi fasaderskih odrov, drsalnic, bazena z blatno kopeljo, ognjene ovire in seveda pristnega električnega pastirja, ki je vsakega s preveč privzdignjeno zadnjico kaznoval po pastirsko. Kot vsako leto je bil tudi letos Aviratek dobrodelen. Tokrat je dobrodelnost ostala v domačem kraju. Tako so letos šentviški gasilci skupaj z Občino Ivančna Gorica podelili bon v vrednosti 800 evrov Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični, za dokončno poplačilo dvigala za gibalno ovirane učence, ki so ga v uporabo predali na letošnji prvi šolski dan. Bon je iz rok predsednika PGD Šentvid pri Stični Jožeta Anžlovarja in podžupana Tomaža Smoleta, v imenu šole prevzel pomočnik ravnatelja Anton Linec. Ob izročitvi bona je podžupan Smole še enkrat čestital organizatorjem za vložen trud pri organizaciji prireditve, ki očitno postaja vse bolj priljubljena tudi v širšem slovenskem prostoru, obenem pa

9


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober pohvalil odločitev, da letos sredstav od prijavnin udeležencev namenijo potrebam v domači občini. Še posebej ga veseli, ker so sredstva namenjena ranljivi skupini – gibalno oviranim učencem. Dobrega nadaljnjega sodelovanja s šentviškimi gasilci pa si v bodoče želijo tudi na Osnovni šoli Ferda Vesela, ki v tem smislu vzgajajo tudi svoje učence, je ob prejemu bona povedal pomočnik ravnatelja Linec. Dokazali vztrajnost, izkazali dobrodelnost Šentviško gasilsko društvo je minulo soboto že tretjič organiziralo zanimiv dogodek za vse ljubitelje rekreacije in novih doživetij. Več kot štiristo aktivnih udeležencev se je spopadlo s tekom preko številnih ovir na osemkilometerskem poligonu, domiselno speljanem po krajevnih poljskih in gozdnih poteh. Obširno poročilo o dogodku si lahko ogledate na spletnih straneh občine Ivančna Gorica. Osnovna šola Ferda Vesela Šentvid pri Stični se organizatorjem Avirateka 2015 še posebej zahvaljuje za dobrodelnost, saj so velik del sredstev, zbranih s prijavnino, namenili domači šoli kot pomoč pri izgradnji dvigala za gibalno ovirane učence, kar je nova šolska pridobitev v letošnjem šolskem letu. Vodilu organizatorjev šentviškega Avirateka »Dokazujemo vztrajnost, izkazujemo dobrodelnost« skušamo slediti tudi na šentviški šoli.

5. oktober do 9. oktober 2015 – Teden otroka – Nekaj ti moram povedati Teden otroka je za nami. Bil je zelo kreativen in zanimiv. Letos so ga učenci popestrili s klobuki. Brali in pisali so pravljice, različne zgodbe, uganke in pesmi o klobukih, igrali so se medrazredne igre, v katerih so se učenci povezovali med seboj. Izdelovali so inštrumente in klobuke iz naravnega materiala in se naučili pesmice. V torek jih je obiskal čarovnik Jan, ki jim je pričaral prave čarovniške trike. V petek so vse izdelke razstavili v šolski avli in v PŠ Temenica. Nastale so čudovite umetnine, ki so jih izdelali učenci.Ob vseh dejavnostih pa so predvsem uživali, se družili in ohranjali veselje in preprostost na katero prevečkrat pozabimo.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober

11


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober 6. oktober 2015 – kulturni dan, 6. razred; Tolkala v orkestru V torek, 6. oktobra 2015, so šestošolci na kulturnem dnevu pobliže spoznali dve kulturni ustanovi v Ljubljani, operno hišo in Cankarjev dom, v Gallusovi dvorani pa poslušali koncert z naslovom Tolkala v orkestru v izvedbi simfoničnega Orkestra Slovenske filharmonije in tolkalne skupine STOP. Cankarjev dom sta šestošolcem predstavila prijazna vodiča, ki sta jih popeljala po nekaterih dvoranah te veličastne kulturne ustanove ter jim predstavila njihov pomen. Spoznali so največjo, Gallusovo dvorano z mogočnimi orglami, drugimi največjimi v Evropi, Linhartovo dvorano v rdeči barvi ter Štihovo, zgrajeno v obliki amfiteatra. Vodiča sta z veseljem odgovarjala na vsa zvedava vprašanja šestošolcev . Osrednji dogodek dneva pa je bil koncert Tolkala v orkestru, ki sta ga izvedla Orkester Slovenske filharmonije ter tolkalna skupina STOP. Na izviren, šaljiv in poučen način je koncert povezoval Franci Krevh, član skupine STOP. Poslušali smo odlomke enajstih skladb iz vseh obdobij, v katerih so mladi poslušalci spoznavali najrazličnejša tolkala: pavke, bobne, marimbo, gong, slišali pa smo tudi zelo nenavadna tolkala, kot so pisalni stroj, avtomobilske hupe in tolkala turških godb! Po koncertu so šestošolci odšli še v SNG Opero, kjer so lahko pokukali v prostore, kamor ob obisku operne predstave ne moremo. Spoznali so zaodrje z zapletenimi dvigali, pomičnimi odri in kulisami ter videli različne scenske elemente, od pravih, še delujočih in celo registriranih avtomobilov do desetmetrskih scenskih pripomočkov. Sprehodili smo se mimo pralnic, sušilnic in likalnic številnih kostumov, potrebnih za operne predstave, ter sedeli v vadbeni sobi, kjer na svoj nastop čakajo tudi zvezde s televizijskega šova Slovenija ima talent. Bogat in poučen kulturni dan so z šestošolci zaključili zadovoljstvom in željo, da bi v kulturne hrame spet kmalu vstopili in doživeli lepoto glasbene umetnosti.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober

7. oktober 2015 – 1. sestanek šolske skupnosti Prvi sestanek Šolske skupnosti v šolskem letu 2015/2016 je potekal v sredo, 7. 10. 2015. Vsem izvoljenim članom, ki so se sestanka udeležili, je bil najprej predstavljen pomen Šolske skupnosti in pa načrt dela v tem šolskem letu. Učenci so bili prvič seznanjeni tudi s temo letošnjega otroškega parlamenta, ki je 'Pasti mladostništva'. Po kratkem uvodu so se člani posameznih oddelkov predstavili ostalim. Sledile so tajne volitve predsednika, podpredsednika in tajnika Šolske skupnosti. Predsednik je postal učenec 8. a razreda Nejc Rus, podpredsednica učenka 9. a razreda Ana Koželj, tajnik pa učenec 8. b razreda Nejc Verbič. Nadaljevanje sestanka je uspešno vodil novoizvoljeni predsednik Šolske skupnosti, učenci pa so razpravljali o aktualni problematiki. Zaradi zanimive tematike se je razvila živahna debata, ki so jo nekateri člani skupnosti nadaljevali tudi dlje od predvidenih 60 minut. Vse pripombe in predlogi so bili nato zbrani v zapisniku in posredovani vodstvu šole.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober 8. oktober 2015 – šolsko tekmovanje iz razvedrilne matematike Šolsko tekmovanje iz razvedrilne matematike je potekalo 8. 10. 2015 na naši šoli. Tekmovanja se je udeležilo 39 učencev, od 6. do 9. razreda. 13 učencev je osvojilo bronasta priznanja. To so: • 6. razred: Mirjam Zvonar, Nina Grabnar, Ana Adamlje, Kristina Črnič • 7. razred: Neža Zvonar, Ana Strah, Neja Kristan • 8. razred: Breda Kastelic, Hana Omahen, Nejc Rus • 9. razred: Tadej Strah, Gaja Tamara Medved, Barbara Budisavljević Na državno tekmovanje so se uvrstili Tadej Strah, Breda Kastelic in Hana Omahen. Državno tekmovanje iz razvedrilne matematike bo potekalo 28. novembra 2015 na OŠ Jožeta Moškriča v Ljubljani. 9. oktober 2015 – predavanje Rehabilitacijski center Soča, ob 13. uri 12. oktober 2015 – sestanek Sveta zavoda 13. oktober 2015 – državno tekmovanje za Zlato kuhalnico

Državno tekmovanje za Zlato kuhalnico se je letos odvijalo 13. oktobra v sklopu 62. Gostinsko turističnega zbora v Novi gorici. Udeležile so se ga najboljše ekipe z vseh regijskih tekmovanj, ki so se pomerile v pripravi istrskih jedi: žvarceta s prilogo in bulj. Tekmovanje je poleg kuharskega dela zajemalo tudi pisni izdelek in pripravo pogrinjka. Našo šolo so zastopale navdušene kulinaričarke, učenke 8. Razreda, Laura Črček, Lucija Fortuna in Nika Markelj. Z usklajenim delom so dosegle 4. mesto med ekipami, Lucija Fortuna pa še posebno priznanje za najbolj spretno tekmovalko. Na razglasitvi rezultatov so požele bučen aplavz predstavnikov turističnega društva domače občine. Naj jim bo sukanje kuhalnice že naprej v veselje in užitek!

13. oktober 2015 – govorilne ure 13. oktober 2015 – sestanek Sveta staršev

14


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2016

oktober 15. oktober 2015 – šolsko tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni V petek, 16. 10. 2015, je na šoli potekalo tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Tekmovanja se je udeležilo 58 učencev, ki so dokazali, da o sladkorni bolezni že veliko vedo. Bronasta priznanja bodo prejeli: 1. Neža Vocovnik 2. Martina Šmid 3. Valeriia Kravchenko 4. Barbara Budisavljevič 5. Zala Miklič 6. Ana Adamlje

7. Tadej Strah 8. Mirjam Zvonar 9. Zala Vidic 10. Matevž Pucelj 11. Laura Črček 12. Špela Hribar

Neža Vocovnik se je uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo v mesecu novembru. Prepričana sem, da bo učencem znanje, ki so si ga pridobili na tekmovanju prišlo prav, saj bodo poskušali živeti tako, da sladkorne bolezni ne bi dobili in da bodo znali razumeti tiste, ki jo imajo. Vsem udeležencem tekmovanja čestitam za dosežen rezultat! 17. oktober 2015 – 30. državno tekmovanje iz Logike V soboto, 17. oktobra 2015, je na naši šoli potekalo 30. državno tekmovanje iz logike. Tekmovanje iz logike že 30 let poteka pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Državno tekmovanje je istočasno potekalo na dvaindvajsetih šolah po vsej Sloveniji. 25.087 učencev in učenk se je 24. septembra 2015 iz 354 osnovnih šol udeležilo šolskega tekmovanja iz logike. Na državnem tekmovanju pa se je 1861 najboljših pomerilo za srebrna in zlata priznanja ter za naslove državnih prvakov v posameznih skupinah. Na OŠ Ferda Vesela je tekmovalo 67 učencev in učenk iz 17 različnih osnovnih šol. Državnega tekmovanja so se udeležili tudi štirje naši učenci, in sicer Neža Zvonar (7. razred), Hana Omahen (8. razred), Breda Kastelic (8. razred) in Tadej Strah (9. razred).

15

Kronika oktober 15/16  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika oktober 15/16  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement