Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

November 2013

Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 1. november 2013 – dan spomina na mrtve

Bina Bardi: Roža in smrt Ko umre roža in metulj, ki nad rožo leti, se svet spremeni in postane grd. Takrat vrt se rima na smrt in nič več ne diši. Ko umre roža, na vrtu žalost vzcveti.

7. november 2013 – sestanek e-tima 8. november 2013 – sistematski pregled v zobni ambulanti; 3. a 8. november 2013 – prvi sestanek šolske skupnosti V petek, 8. 11. 2013, je ob 11.55 uri potekal prvi sestanek šolske skupnosti. Udeležila sta se ga po dva predstavnika vsakega oddelka. Sestanek je potekal po sledečem dnevnem redu: 1. Predstavitev šolske skupnosti. 2. Izvolitev predsedstva šolske skupnosti. 3. Izvolitev predstavnikov razredov v šolski parlament. 4. Razno. Izvoljeni predsednik šolske skupnosti je postal Lenart Lavrih. Podpredsednica iz 9. razreda je Lara Furjanič ter iz osmega razreda Blaž Omahen. Šolsko skupnost bodo zastopali na občinskem in državnem nivoju.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 9. november 2013 – državno tekmovanju v znanju iz sladkorne bolezni; Šoštanj 9. 11. 2013 je na OŠ Šoštanj potekalo državno tekmovanje v znanju iz sladkorne bolezni. Našo šolo so zelo uspešno zastopali Gašper Hribar, Gašper Groznik in Lara Polutnik, saj sta tako Gašper Hribar kot tudi Gašper Groznik osvojila srebrno priznanje.

9. november 2013 – mladi in podjetništvo Učence zaključnih razredov je obiskal in nagovoril podžupan občine Ivančna Gorica g. Tomaž Smole. Predstavil jim je prireditev, ki bo potekala v Ivančni Gorici, in jih povabil, naj se s starši udeležijo zanimivega srečanja. O čem sanjajo mladi, koga potrebujejo podjetniki? Kako podjetni so mladi in kako mladostni so podjetniki? Vse to so skušali ugotoviti v soboto, 9. novembra 2013, med 15. in 19. uro v Srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici. Prireditev je omogočila druženje mladih s podjetniki in izmenjavo mnenj, stališč in pričakovanj. Predstavili so se deležniki v procesu izobraževanja, usposabljanja in zaposlovanja. Kako gledajo na podjetništvo v izobraževalnih ustanovah, so jim povedali pristojni iz šolske sfere. Zvedeli so nekaj o trendih zaposlovanja s strani predstavnikov zavoda za zaposlovanje. Predstavili so se nekateri podjetniki in povedali, kaj je tisto, kar iščejo poleg znanja in izkušenj, ko zaposlujejo nove sodelavce. Organizirani sta bili dve zanimivi delavnici na temo podjetništva in predavanje o podjetniški poti. Sledila je okrogla miza, na kateri so razvili debato o trenutnem stanju glede nezaposlenosti mladih in kaj bi lahko bila rešitev. Prireditev se je zaključila s prijetnimi melodijami glasbenikov in Nine Pušlar, ki je povedala tudi nekaj o svoji podjetniški poti.

10. november 2013 – Svetovni dan znanosti za mir in razvoj Znanost omogoča doseganje neslutenih višin in preseganje meja v človeških glavah. Vendar napredek, ki ni trajnostno naravnan, prej ovira kot spodbuja naš razvoj, saj škoduje okolju, živalim in nam samim. Prav zato s svetovnim dnevom znanosti za mir in razvoj izpostavljamo dobre prakse tistih, ki se zavedajo pravic in dolžnosti izumljanja in izumov.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 11. november 2013 – Svetovni dan mladine

od 11. do 18. novembra 2013 – plavalni tečaj za 1. razred matične šole in PŠ Temenica Plavalni tečaj je potekal v tednu od 11. do 18. 11. 2013 na bazenu CZBO-ja v Šentvidu pri Stični. Zaradi lažje organizacije izpeljave tečaja, so bili učenci razdeljeni v dve skupini. Prvi dan so vsi učenci opravili preverjanje svojega znanja plavanja. Na tej stopnji učenja plavanja je poudarek na prilagajanju na vodo, tisti z boljšim znanjem plavanja pa osvojijo tudi prsno plavanje. Teden je minil delavno in v prijetnem vzdušju. Na koncu smo ponovno opravili preverjanje znanja plavanja in razdelili zaslužena priznanja za osvojeno znanje plavanja.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 12. november 2013 – govorilne ure in oddelčni sestanki staršev .V

torek, 12. 11. 2013, so bile organizirane druge govorilne ure v tem šolskem letu. Ta dan je Svet staršev organiziral tudi oddelčne sestanke staršev. Predsednik Sveta staršev in predstavnik oddelka v Svetu staršev sta v torek, 12. 11. 2013, ob 17. uri za razredno in ob 18. uri za predmetno stopnjo starše vabila na oddelčni sestanek staršev. Na sestanku se je bilo možno pogovoriti o delu v oddelku, predlagati novosti, ki dvigujejo kvaliteto šolskega dela, ter zastaviti tudi vprašanja v zvezi z učno-vzgojnim delom. Na pobude in vprašanja bo vodstvo šole do konca novembra 2013 pripravilo ustrezne odgovore, objavljeni bodo na spletni strani šole. Starši učencev devetega razreda so bili ta dan ob 18. uri vabljeni na predstavitve dela do konca tega šolskega leta. Predstavljene so bile aktivnosti in predvsem možnosti, ki jih kot šola ponuja učencem za dvig njihovega znanja. V času govorilnih ur ob 17. 30 so bili starši učencev šestega razreda vabljeni na predstavitev programa zimske šole v naravi, ki bo potekala od 13. do 17. januarja 2013 na Treh kraljih na Pohorju. od 12. do 15. novembra 2013 – šolsko tekmovanje »Bober« Med 12. in 15. novembrom 2013 je na šoli potekalo šolsko tekmovanje Bober, ki je mednarodno tekmovanje v računalniškem razmišljanju in pismenosti za osnovnošolce in srednješolce. Njegov glavni namen je povečati zanimanje učencev za računalništvo. Pokazati jim želimo, da računalnik ni le orodje za komuniciranje, brskanje po spletu, urejanje besedil ter poslušanje glasbe in gledanje filmov. Računalnik je neizčrpen vir zanimivi logičnih problemov, zaradi katerih računalnikarju ni nikoli dolgčas. V tekmovanju spoznajo področje na zabaven in poučen način. Tekmovalna vprašanja se navezujejo na algoritmično razmišljanje, logično sklepanje, razvoj spretnosti za reševanje problemov, uporabo informacijske tehnologije in njen vpliv v družbi. Otroci ob tem spoznajo, da je razmišljanje in ustvarjalno reševanje problemov zanimivo in zabavno. Tekmovanje poteka v štirih kategorijah: Bobrček (druga triada OŠ), Mladi bober (tretja triada OŠ), Bober (1. in 2. letnik SŠ), Stari bober (3. in 4. letnik SŠ). Šolsko tekmovanje je vsako leto organizirano v novembru. Najboljši tekmovalci se uvrstijo na državno tekmovanje v januarju. Na tekmovanju je v novembru 2013 tekmovalo 592 starih bobrov, 2475 bobrov, 4555 mladih bobrov in 4031 bobrčkov. Skupaj je na tekmovanju tako sodelovalo že več kot 11.000 otrok; lani jih je bilo 8.000. Bronasta priznanja je dobilo 1506 bobrčkov (36,33%), 1645 mladih bobrov (35,79), 929 bobrov (37,38%) in 250 starih bobrov (39,18%).

5


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november Na naši šoli je tekmovalo 90 tekmovalcev – 45 tekmovalcev v kategoriji Bobrček in 45 tekmovalcev v kategoriji Mladi Bober. V kategoriji Bobrček so naslednji učenci osvojili bronasto priznanje: Rus Nejc, Kastelic Breda, Omahen Hana, Kastelic Sašo, Razinger Tomaž, Črček Laura, Žonta Denis, Krnc Martin, Ambrož Neja, Pangršič Ula, Kravchenko Valeriia, Habič Vid, Gorišek Maja, Koporc Miha in Štibernik Jaša. V kategoriji Mladi bober pa so bronasto priznanje osvojili naslednji učenci: Zvonar Katarina, Omahen Blaž, Hribar Gašper, Primc Jana, Primc Erika, Pajek Rebeka, Verbič Sara, Butkovič Ema, Furjanič Lara, Medved Janja, Groznik Gašper, Strah Tadej, Celestina Luka, Grabnar David in Kutnar Eva. Na državno tekmovanje, ki bo v soboto 18. januarja v Mariboru, se je uvrstilo 91 bobrčkov, 118 mladih bobrov, 45 bobrov in 28 starih bobrov. Našo šolo bodo zastopali Rus Nejc, Kastelic Breda in Zvonar Katarina. 13. november 2013 – naravoslovni dan Zvok in zvočila; 7. razred Tema naravoslovnega dneva Zvok in zvočila sovpada s snovjo, ki jo učenci trenutno obravnavajo pri pouku naravoslovja. Obdelali so celo poglavje v fizikalnem sklopu in tako osvojili znanje, ki ga učenci po učnem načrtu morajo osvojiti. Uvod v zvok je letošnje leto pripravil učenec Tadej Strah, ki je na zelo znanstven način s pomočjo pripomočkov, ki jih je prinesel od doma, učencem predstavil, kaj je sploh zvok, kako ga merimo, zakaj je preglasni zvok škodljiv za nas.

6. – 17. november 2013 – 24. Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFF-e

6


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 14. november 2013 – svetovni dan sladkorne bolezni; Poskrbimo za prihodnost, prepoznajmo sladkorno bolezen pravočasno 14. novembra so učenci tudi na naši šoli obeležili svetovni dan diabetesa. Kot vemo poznamo več tipov sladkorne bolezni. Za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 je zelo pomembna pravilna prehrana in dovolj gibanja. Ravno zaradi slednjega, so se na šoli odločili, da bodo ta da med odmorom po malici plesali. Približno dva tedna so se učenci in učiteljice pripravljali in pridno vadilo koreografijo, s katero so nato presenetili ostale učence in učitelje.

15. november 2013 – naravoslovni dan 1. do 4. razred; Po jutru se dan pozna V petek, 15. novembra 2013, je potekal tradicionalni slovenski zajtrk, hkrati pa so učenci 1. in PŠT,2.,3.,4. razreda izvedli še eko tehniški dan z naslovom »Po jutru se dan pozna«. Že naslov jih je spodbudil, da so o delu razmišljali že pred izvedbo. Učenci so pouk pričeli z diskusijo in pogovorom, zakaj je tako pomemben zajtrk, ki jim zatem omogoči nemoteno uspešno delo naprej in prehranjevalni piramidi. Po kulturno zaužitem zajtrku (domači kruh, maslo, med, mleko in jabolko), so nadaljevali delo različno po posameznih razredih. Gospe Vida in Marta Fajdiga sta učencem predstavili delavnico o pripravi pogrinjkov in gastrokulturi – obnašanje za mizo. Sledila je še delavnica zgibanja prtičkov. Učenci so ju z navdušenjem poslušali, se trudili pravilno in lično zgibati prtičke ter novo pridobljeno znanje so še preizkusili na kvizu.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november Učenci 1. razreda so se pred izvedbo naravoslovnega dne seznanili s temo in vsebinami. V uvodu so ponovili vsebine o zdravem zajtrku in zadostnem uživanju tekočine. Odšli so na tradicionalni slovenski zajtrk v jedilnico, kjer so hrano tudi kulturno zaužili. Drugi šolsko uro so učenci aktivno sodelovali pri predstavitvi poklica gostinec, natakar; priprava enostavnega in sestavljenega pogrinjka; bonton pri prehranjevanju (uporaba pribora) – gastrokultura (skupino je vodila ga. Marta F.). Tretjo uro so učenci sodelovali pri pripravi zdravega napitka. Z vzgojiteljico so pripravili bananin napitek ter pripravili pogrinjek. Predstavljena jim je bila kuharska knjiga. Sledil je pogovor o pripravi nas in pripomočkov za delo. Po končanem delu so učenci za seboj pospravili odpadke, jih odložili v koš za biološke odpadke in pospravili posodo ter očistili mize. Kulturno so se usedeli in zaužili napitek. Preostali čas so namenili skrbi za svoje zdravje. Pripovedovali so o zdravem načinu življenja. Reševali so naloge v delovnem zvezku. Predstavljali so si, da so šolski kuharji. Izbirali so jedi za zdravo šolsko malico in tako rešili nalogo. Nato so poročali, kako so sestavili šolsko malico in zakaj tako. Dan je minil v prijetnem vzdušju. Učenci PŠ Temenica so v petek po skupnem zajtrku in delavnicah pripravljali pomarančni juice (stisnili pomaranče na ožemalnik), dali zraven poudarek na dekoracijo kozarcev (obroba s sladkorjem); poudarili so postrežbo in kulturno uživanje le tega (po slamici, brez srebanja). Učenci 2. razreda so prvo šolsko uro ponovili pridobljeno znanje iz vsebin zdrave prehrane 1. razreda. Ob tem so obnovili pomen petih dnevnih obrokov ter sestavo prehrambene piramide. Poudarek je bil na pomenu zdravega zajtrka. Sledil je zajtrk v jedilnici. Po njem so v učilnici razčlenjevali pomen pregovorov o zajtrku ter obnovili pravila lepega vedenja ob prehranjevanju (poudarek je bil na prehranjevanju v šoli). Bonton v času malice so imeli že izobešen na panoju od začetka šolskega leta, tako da so znanje in vsebine obnovili. Sledila je šolska malica po kateri so ponovili razvrščanje odpadkov ter kasneje rešili nalogo razvrščanje odpadkov v delovnem zvezku. Nato sta se oddelka 2. a in b razreda združila, saj je sledila delavnica priprave enostavnega in sestavljenega pogrinjka ter BONTONA pri prehranjevanju (uporaba pribora), ki jo je izvedla ga. Marta Fajdiga. Delavnica je bila zelo zanimiva in poučna. Učenci so spretno zlagali prtičke ter tako ustvarili zanimivo figuro. Po končani delavnici je sledil ogled neumetnostnega besedila Dober tek ter samostojno reševanje nalog v delovnem zvezku. Pravilnost rešenih nalog so pregledali ter obnovili pridobljeno znanje tega dne.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november V 3. razredu so učenci iskali in ilustrirali pregovorov, ki govorijo o prehrani, izdelovali so križanke, pesmice na to temo, pisali primere zdravega zajtrka, analizirali sestavine posameznega živila, razvrščali hrano po poreklu, in izdelovali plakata primernega in neprimernega obnašanja pri prehranjevanju V 4. razredu je po skupnem delu sledilo delo v razredu: učenci so napisali primere dobrega zajtrka, narisali tradicionalni zajtrk, pravilno oblikovali pogrinjek ter opredelili pravila obnašanja pri jedi. Ker je pa zelo pomemben tudi prostor, kjer obedujejo, so delo nadaljevali z izdelovanjem dekoracije prostora. Idejo so dobili pri prihajajočih novoletnih praznikih. 15. november 2013 – projekt Slovenski zajtrk Tudi to šolsko leto se je naša šola pridružila projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga finančno podpira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Tradicionalni slovenski zajtrk smo zato učencem, po odredbi ministrstva, ponudili 15.11.2013, ko obeležujemo tudi Dan slovenske hrane. Pri tem smo posebno pozornost namenili nakupu kakovostnih lokalno pridelanih in predelanih živil. Učencem in vključenim strokovnim delavcem v oddelkih smo pripravili zajtrk, sestavljen iz: mleka, masla, medu, kruha in jabolka, ki morajo biti pridelani oz. predelani v Sloveniji. Kot osnovna šola smo upravičeni do povračila sredstev za nakup živil do največ 0,43 EUR (brez DDV) na osebo.

In kakšen je tradicionalni slovenski zajtrk? Sestavljen je iz mleka, masla, kruha, medu in jabolka, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji. Gre za polnovreden obrok in kot tak primeren za dober začetek dneva.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november

15. november 2013 – krajevni praznik Temenice Kdor pozna Temenico, ve, da se tu vedno dogaja kaj zanimivega. V petek, 15.11.2013, so se krajani in krajanke zbrali, da bi proslavili trud pridnih rok, ki so v tem letu gradile in povezovale, premikale gore in male kamenčke. Kljub kriznim časom je bilo marsikaj postorjeno. Župan, gospod Dušan Strnad, se krajanom vedno rad pridruži in pohvali njihov trud. Zbrane je nagovoril tudi predsednik krajevne skupnosti Temenica, gospod Ignacij Kastelic, ki s svojo prizadevnostjo in vztrajnostjo veliko prispeva k boljšemu življenju v kraju. Predstavila so se tudi ostala društva, ki aktivno delujejo v Temenici. Učenci podružnične šole so z veseljem pokazali del tega, kar so se v letošnjem šolskem letu že naučili pri pouku pod vodstvom Mojce in Alenke, pa tudi pri pevskem zboru, ki ga vodi gospa Simona Zvonar. Šola je kraj učenosti, ima pa tudi povezovalno vlogo v kraju, saj se tu skozi leto odvija kar nekaj srečanj. O povezanosti kraja in šole je spregovoril pomočnik ravnatelja, gospod Anton Linec. V letošnjem letu je potekal tudi projekt o čebelarstvu, ki ima v Temenici dolgoletno tradicijo. Ogledali so si del video zapisa o čebelarjenju nekoč, ki je ravno tako nastal s sodelovanjem prizadevnih krajanov. Kulturno društvo je razpisalo drugi likovni natečaj na temo Čebela skozi leto. Na razpisano temo so ustvarjali učenci podružnične šole. Ustvarjali so tudi učenci predmetne stopnje v okviru interesne dejavnosti Likovne delavnice, pod vodstvom gospe Jelke Rojec. Izdelki so razstavljeni v zgornjih prostorih tamkajšnjega kulturnega doma. Vsi učenci in mentorice so dobili zahvale za sodelovanje. Najbolj pa velja pohvaliti učenke, ki so na natečaju osvojile prva tri mesta, za to pa prejele posebno nagrado: 1. mesto: Maja Klemenčič ( 9.r.); 2. mesto: Rebeka Pajek ( 9.r.); 3. mesto: Ana Kotar (7.r.). Posebno nagrado so dobili učenci PŠ za skupinski izdelek.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november

11. do 16. november 2013 – 27. prodajna razstava knjig Frankfurt po Frankfurtu, ki že četrt stoletja bogati intelektualno življenje Slovenk in Slovencev.

Frankfurt po Frankfurtu je največji knjižni sejem, namenjen predstavitvi tujih knjig v Sloveniji. Mesec dni po Frankfurtskem knjižnem sejmu Mladinska knjiga, knjigarna Konzorcij v Ljubljani pripravi razstavo več kot 8.000 najboljših svetovnih knjižnih novosti, s poudarkom na strokovni literaturi.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 16. november 2013 – mednarodni dan boja proti nestrpnosti Generalna skupščina ZN je pred 16 leti sprejela deklaracijo o temeljih za strpnost in razglasila 16. november za mednarodni dan strpnosti. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je opozoril, da je strpnost spričo gospodarskih in socialnih pritiskov danes na preizkušnji. Svet je pozval k miroljubnejšemu sožitju. Strpnost deklaracija definira kot spoštovanje in sprejemanje bogate raznolikosti svetovnih kultur, oblik izražanja in načinov udejanjanja naše človeškosti. Proti rasizmu, sovraštvu do tujcev, antisemitizmu in nestrpnosti deluje evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti – Ecri. Ecri si prizadeva utrditi pravna in politična jamstva proti vsem oblikam rasizma, sovraštva do tujcev, antisemitizma. Kot neodvisno telo Sveta Evrope spremlja in poroča o ukrepanju držav proti nasilju in predsodkom, usmerjenim proti posameznikom ali skupinam na podlagi rase, barve kože, jezika, vere ali narodnosti. Ljudje se med seboj razlikujemo. Kljub različni starosti, učnemu uspehu, imetju, barvi kože, drugačnemu spolu, vedenju, verski in narodni pripadnosti imamo vsi enake pravice. Vsak od nas je edinstven in na svoj poseben način drugačen od drugih. Strpnost pomeni dopuščanje in sprejemanje drugačnosti, drugačnega mnenja, prepričanja, obnašanja, poslušanja različne glasbe, drugačnega oblačenja. Strpnost je tvoja pravica in odgovornost, da si tudi sam do drugih strpen, saj prav nestrpnost med nami vzbuja konflikte in nasilje. Strpnost je tvoja pravica, ki jo pridobiš tako, da jo daješ tudi drugemu. (Lev Kreft) Strpnost je dopušcanje drugacnega mnenja, prepricanja, obnašanja, poslušanja razlicne glasbe, drugacnega oblacenja. Z drugim ravnaj tako, kot želiš, da bi drugi ravnali s tabo. STRPNOST JE UMETNOST ČAKANJA. (po nemškem teologu F. Scheiermacherju) 17. november 2013 – Svetovni dan izseljencev Izven meja Slovenije živi približno pol milijona Slovencev, kar predstavlja približno četrtino slovenskega rodu. Največ jih prebiva v zahodni Evropi, mnogi pa tudi čez lužo, saj poznamo slovenske skupnosti v ZDA, Kanadi in Argentini. V Evropi jih najdemo predvsem v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, Luksemburgu ter Švici. Kljub temu, da ne živijo znotraj naših meja, je vsak posameznik del slovenske družbe in ohranja slovenstvo na svoj način, tudi v tujini.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 17. november 2013 – Svetovni dan spomina na žrtve cestno-prometnih nesreč Tretja nedelja v novembru, 17. november 2013, je imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, aktivnosti ob Svetovnem dnevu pa bodo potekale v tednu od 11. do 17. novembra in na predvečer Svetovnega dne spomina, v soboto, 16. novembra 2013. Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci. V letu 2013 se že sedmo leto zapored pridružujemo mednarodnemu gibanju in dodajamo kamenček k mozaiku prometne varnosti. V okviru akcijskega programa »Desetletje za večjo prometno varnost 2011 – 2020« bodo letošnje aktivnosti po vsem svetu potekale pod sloganom: »Naj bodo naše ceste varne«

13


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 18. november 2013 – tehniški dan 3. razred; izdelovanje izdelkov za božično-novoletni sejem Letos je ponovno leto, ko imamo na šoli božično – novoletni sejem. Učenci 3. razreda so tehniški dan na to temo izvedli v ponedeljek, 18. 11. 2013. Po uvodni napovedi teme, so se posvetili pripravi na delo. Zaščitili so mize, si pripravili potreben material in pozorno sledili navodilom učiteljice. Prva naloga je bila izdelava okrasnega svečnika iz rjave Das mase. Maso so med dlanmi zgnetli v kroglico in jo nato razpotegnili v obliko vulkana. Spodnji del so ukrivili rahlo navzgor, v sredini naredili večjo luknjo in vanjo vstavili čajno svečko. Zunanjost svečnika so okrasili s koruznimi in bučnimi semeni ter luskinami storžev. Oblikovali so božično – novoletni motiv. Vstavljena semena so po potrebi v maso tudi prilepili, da ne bo odpadanja. Na koncu so svečnik dekorirali z zlatim sprejem. Druga naloga je bila izdelava velikega obeska iz bele Das mase. Maso so razvaljali na debelino centimetra in izrezali krog premera 15 cm. Vanj so nato močno odtisnili svojo levo dlan. Na vrhu so naredili luknjico za navezavo rafije. Okoli so pritrdili predhodno spleteno kitko iz Das mase. Ko se je masa posušila, so z alkoholnim/navadnim flomastrom narisali v odtise prstov poljuben božičnonovoletno-zimski motiv. V dlan so lahko vpisali voščilo ali se le podpisali. Na koncu so dlan popršili s svetlečim sprejem. Tretja naloga pa je bila izdelava obeskov za jelko iz ličkanja. Izdelali so angelčke. Ličkanje so najprej poravnali, nato so en list ovili okrog belega papirja zgnetenega v kroglico za glavico in ga v vratu zvezali. Iz drugega lista so oblikovali telo z ovitjem v zanko in zvezali pri vratu. Tretji list so prepognili s koncema proti sredini, ju zvezali v krila, zavezali so jih zadaj na vrat. Okoli glave so sesvaljkali del četrtega lista, naredili angelčku svetniški sij in ga prilepili na glavico. Na koncu so angelčka navezali na vrvico. Po želji so mu dorisali oči. Ob zaključku tehniškega dne so imeli vsi učenci narejene po tri izdelke, ki jih bodo prodajali na sejmu v četrtek, 28. 11. 2013. Skupaj z učiteljico so se dogovorili tudi o okrasitvi stojnice, določili cene izdelkov in naredili estetski cenik.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 20. november 2013 – Mednarodni dan otroka; Svetovni dan otrokovih pravic Letos mineva že 24 let, odkar so Združeni narodi leta 1989 s sprejetjem Konvencije o otrokovih pravicah v svet poslali pomembno sporočilo in hkrati zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. Konvencija predstavlja enega največjih zgodovinskih mejnikov v prizadevanjih, da bi ustvarili svet po meri otrok. Kot zavezujoča pogodba mednarodnega prava uzakonja načela, za katera so se članice Združenih narodov strinjale, da so univerzalna – za vse otroke, v vseh državah in kulturah, ob vseh časih in brez izjem. Z ratifikacijo konvencije so se vse države, razen ZDA in Somalije, zavezale, da bodo ščitile in zagotavljale otrokove pravice ter sprejemale in izvajale politike, ki bodo vedno upoštevale največjo korist otrok. O čem govori konvencija? Ideja, da so otroci nosilci pravic, kljub obstoju konvencije še zdaleč ni povsem priznana. Otroci so pogosto obravnavani kot lastnina odraslih in podvrženi različnim oblikam zanemarjanja, zlorabe in izkoriščanja. Priznavanje, da imajo otroci pravico podati svoje mnenje pri odločitvah, ki jih zadevajo, je pogosto spregledano. Ob 20. novembru so zato UNICEF-ovi Junior Ambasadorji pripravili posebno sporočilo in ga prebrali predsedniku države z željo, da bi najboljša korist otrok postala vodilo pri odločanju v državi. UNICEF Slovenija je pomemben zagovornik otrokovih pravic tako v državah v razvoju kot tudi v Sloveniji. Spremlja položaj in blaginjo otrok ter spodbuja uresničevanje otrokovih pravic na podlagi Konvencije o otrokovih pravicah, ki državam podpisnicam narekuje, da nacionalno zakonodajo na področju otrokovih pravic urejajo na način, da v ospredje postavijo otroka oziroma njegovo zaščito. "Svetovni dan otrok je priložnost, ko lahko otrokove pravice postavimo v ospredje, prizadevati pa si moramo, da bi bile spoštovane in uresničevane prav vsak dan. Poskrbimo, da bo Slovenija otrokom prijazna država vse dni v letu," je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. Ob Svetovnem dnevu otrok, 20. novembra, so Junior ambasadorji UNICEF-a Slovenija pripravili sporočilo odraslim in otrokom: Dragi odrasli: – Pomagajte nam spoznavati in razumeti naše pravice. – Dajte nam vsem enako mero pozornosti, ne glede na to, ali smo bogati ali revni ali veliki ali majhni. – Otroci najbolje vemo, kako je biti otrok. Zato nas poslušajte, ko želimo povedati svoje mnenje, in sprejmite naše ideje. – Veliko več kot igrače nam pomeni topla beseda in objem. Zato nas večkrat objemite in nam povejte, da nas imate radi. Dragi otroci: – Vsi otroci smo posebni in drugačni, a vsi imamo enake pravice.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november – – –

Med sabo si moramo pomagati. Ne more biti vedno tako, kot si želimo mi. Če želimo, da bi bile naše ideje slišane, jih moramo povedati na glas in biti vztrajni.

"Junior ambasadorji se bomo še naprej trudili, da bomo otrokom, ki so v stiski, čim bolj pomagali. Želimo si, da bi vsi otroci postali enakovredni, da bi vsi živeli v miru in da bi vsi imeli enake možnosti," so še povedali.

20. november 2012 – dan slovenskih splošnih knjižnic

20. november 2013 – predavanje za učence; varna uporaba interneta 21. november 2013 – šolsko tekmovanje iz angleškega jezika Tako kot vsako leto je na naši šoli potekalo šolsko tekmovanje iz znanja angleščine. Tekmovanje je bilo 21. 11. 2013, in sicer ob 13.00 uri. Tekmovanja se je udeležilo 19 devetošolk in devetošolcev. S tem so pokazali, da imajo radi ta jezik. Tudi rezultati so bili odlični. Kar 10 učencev in učenk je doseglo bronasto priznanje. Najboljši trije pa so bili Katja Žinger 9. a, Vid Trstenjak 9. b in Rebeka Pajek 9. a. Podatka, kateri učenci so se uspeli uvrstiti na regijsko tekmovanje, še ni.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 12. – 22. november 2013 – tehniški dan 1. do 5. razred; izdelovanje novoletnih okraskov in voščilnic; Snežna kraljica v deželi pingvinov Učenci od 1. do 5. razreda so med 12. in 22. 11. 2013 izdelali novoletno dekoracijo in voščilnice za starše. Tehniški dan je zaradi narave dela potekal v dveh delih (dve in čez nekaj dni tri ure). V uvodu so se z učiteljico pogovorili o temi tehniškega dne – pomenu in simboliki praznikov, ki se bližajo z decembrom, nato so sledila navodila za pripravo in razlaga poteka dela. Naslovna tema in rdeča nit letošnje novoletne dekoracije je SNEŽNA KRALJICA V DEŽELI PINGVINOV, prevladovali sta bela in svetlo modra barva. Delo učencev je bilo prvi dan organizirano v dveh delih. V prvem delu so učenci v paru kaširali balone. To so naredili tako, da sta po dva učenca najprej natrgata na ne prevelike kose veliko časopisnega papirja, nato plast za plastjo nanašala, z rahlo razredčenim univerzalnim lepilom in debelim čopičem, koščke na balon in naredila vsaj tri plasti V drugem delu pa so učenci po predloženih šablonah obrisovali snežinke treh različnih velikosti na bel in svetlo moder šeleshamer. Čez nekaj dni, ko so se kaširani baloni posušili, so jih pobarvali z belo in črno barvo ter po predloženih šablonah obrisali in izrezali pingvinom peruti, rep, oči, kljun in noge. Nato so jih na kaširano telo pingvina prilepili. Izrezali so tudi dvobarvne snežinke in jih nekaj navezali na sukanec. Za učilnico so izdelali tudi posebne snežinke, ki so v svoji sredini skrivale srebrno kroglico. Zadnjo uro pa so učenci izdelovali novoletne voščilnice – vsak razred drugačno, otrokovim spretnostim primerno. V voščilnico so zapisali voščilo staršem. Ob koncu tehniškega dne je imela večina učencev v paru izdelanega po enega pingvina, vsak pa dekoracijo s snežinkami in voščilnico. S tretjino izdelkov bodo prihodnji mesec okrasili šolsko avlo, hodnike, jedilnico in matične učilnice. Enako pa bodo okrasili tudi PŠ Temenica.

17


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 21. november 2013 – Svetovni dan pozdrava

Pozdraviti je lepo, odzdraviti dolžnost. 21. november je rezerviran za Svetovni dan pozdrava. Na ta dan naj bi se spomnili, kako pomemben je pozdrav, saj z njim naredimo prvi vtis na človeka. S tem namenimo sočloveku prijazno besedo, igriv nasmeh in topel pogled. Pozdrav je v našem življenju zelo pomemben. Z njim na vsakem koraku prispevamo k boljšim medsebojnim odnosom in k prijetnejšemu počutju. Pozdrav je človek prinesel že iz pradavnine, ko je z dvignjenimi in razkritimi dlanmi povedal naključnim mimoidočim, da nima sovražnih namenov. Sicer pa pozdravljamo z namenom, da izkažemo dobrodošlico, pozornost, zaželenost, gostoljubje… PRAVILA POZDRAVLJANJA: 1) Pozdravljanje je osnova bontona. V poslovnem svetu pozdravljamo z 'dober dan', 'dober večer' in 'dobro jutro' (do 8. ali 9. ure zjutraj). Neformalni pozdravi (živjo, halo, zdravo, čao) so dovoljeni samo pri neformalnih stikih. 2) Vedno pozdravimo glasno in razločno, pozdravljenega pogledamo v oči in pokimamo v znak spoštovanja. Pravila so nasprotna kot pri rokovanju: prvi pozdravi podrejeni nadrejenega, moški žensko ali mlajši starejšega. Pozdravi tisti, ki vstopi v prostor. 3) Pozdravimo tudi, če zamudimo na srečanje, vendar ne preglasno in brez komentarjev, da ne motimo. 4) Pozdravimo tudi neznance v čakalnicah, na stopniščih, v dvigalih. Prvi pozdravi tisti, ki je pristopil ali prisedel. 5) Pozdravljanje je vljudno, odzdravljanje pa je dolžnost. 6) Neprimerno pa je pozdravljanje s polnimi usti, z rokami v žepih ali brez očesnega stika. Se tudi vam zdi, da dandanes ta bonton nima več toliko pomena? Saj ljudje (včasih tudi ti, ki jih poznamo!), ne pozdravljajo več, ampak le hitro hitijo mimo in se ne zmenijo za ljudi okoli sebe. TOREJ: DOBER DAN, ZDRAVO, ŽIVIJO, HELLO, ČAUČI, LAHKO NOČ, PRIJETEN DAN ...

18


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 21. november 2013 – Svetovni dan televizije Pa še ena zanimivost. Na današnji dan se obeležuje svetovni dan televizije, s katerim želijo v Združenih narodih pospešiti izmenjavo televizijskih programov. Ime televizija je bilo prvič uporabljeno na pariški svetovni razstavi leta 1900. Dejansko rojstvo televizije pa datira v leto 1926, ko jo je škotski inovator John Braid prvič predstavil javnosti. V Sloveniji je bil prvi javni televizijski program predvajan avgusta 1956, in sicer z Gospodarskega razstavišča. Slovenci smo prvo televizijsko postajo TV Ljubljana z rednim programom dobili 28. novembra 1958. RTV Ljubljana je bila del skupne televizijske mreže RT Jugoslavija. Program v barvah pa smo Slovenci dobili v sedemdesetih letih 20. stoletja. Trenutno v Sloveniji oddaja okoli 45 televizijskih programov. Razdeljeni so glede na status, tako poznamo javno televizijo, komercialno, lokalno, regionalno. Da je televizija za Slovence zelo pomembna, nam pove podatek, da jo v povprečju gledamo kar tri ure in 22 minut na dan, od tega slovenske programe dve uri in pol, tuje pa dobrih petdeset minut. 23. november 2013 – srečanje starostnikov v šolski avli 23. november 2013 – državni praznik dan Rudolfa Maistra

23. novembra obeležujemo državni praznik dan Rudolfa Maistra, v spomin na Maistra in na prevzem vojaške oblasti v Mariboru, ki je potekal pod njegovim vodstvom. Dan Rudolfa Maistra obeležujemo od leta 2005 v spomin na 23. november 1918, ko je Maister z novoustanovljeno slovensko vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem posredno zagotovil, da je štajerska metropola ostala slovenska. Čeprav je ta dan državni praznik, ni dela prost dan. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo

19


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november mariborskih Nemcev. Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru. V Ormožu je bila na ta dan v Domu kulture ob 18.00 uri VEČER, z naslovom “Od generala Maistra, Teritorialne obrambe, MSNZ do Slovenske vojske “. V okviru večera bo tudi slavnostni koncert Orkestra Slovenske vojske.

20. – 24. november 2013 – 29. slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom, Ljubljana Devetindvajseti po vrsti, umeščen med sredo, 20. in nedeljo, 24. novembra, je pred nami Slovenski knjižni sejem. V dandanašnji svet nenehnih sprememb in prilagajanj nam z lagodno domačnostjo prinaša stare novosti: termin konec novembra, ko se nas pred Miklavževim poloti prvi nemir glede prihajajočih praznikov, bogastvo pisane besede v najrazličnejših oblikah in medijih, cvet slovenskih založb in založnikov, bogat spremljevalni program prodajne razstave, Cankarjev dom kot lokacijo in brezplačen vstop.

Pod budnim očesom Cankarjevega doma, Zbornice knjigotržcev in knjižnih založnikov, ki deluje v okviru GZS ter upravnega odbora se je Slovenski knjižni sejem z leti razvil v največjo in osrednjo s knjigo povezano prireditev v Sloveniji, ki poteka prav v naši prestolnici in jo zagotovo pozna vsak Slovenec, tako namreč verjamemo mi, ki soustvarjamo ta pomemben projekt.

Če ne bomo brali, nas bo pobralo!

20


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 26. november 2013 – tehniški dan 6. do 9. razreda; Praznična vabila in voščila Učenci od 6. do 9. razreda so 26. novembra ustvarjali na temo prazničnih vabil in voščil. Izdelovali so izdelke iz naravnega materiala (mah, brezove veje, pušpan, veje cipres, storže, različne plodove, vejice, lišaje, ličje, srobot, slama …). Izdelke so nato prodajali na sejmu.

21


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november 28. november 2013 – praznični semenj

22


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november V četrtek, 28. 11. 2013 ob 17. uri, smo na naši šoli organizirali že tretji tradicionalni praznični semenj. Tema letošnjega sejma je bila 'Slovensko ljudsko izročilo'. Učenci so že pred tem dnevom izdelovali različne praznične izdelke iz predvsem naravnih materialov. Na dan sejma je pouk potekal popoldne. Najprej so se učenci s svojimi razredniki pripravljali na semenj v matičnih učilnicah. V tem času so dokončali izdelke in zasnovali okrasitev stojnice. Po malici so oddelki odšli v telovadnico, kjer so uredili stojnice in se pripravili na otvoritev sejma. Vrhunec je dogajanje doseglo ob 17.00, ko se je šola odprla tudi za zunanje obiskovalce. Program za goste se je začel v šolski avli s predstavo naših učencev, ki so prikazali stare slovenske plese in igro ob spremljavi dveh pevskih zborov. Zatem so se vsi skupaj odpravili v telovadnico, kjer so si lahko obiskovalci ogledali čudovite stojnice posameznih oddelkov in si izbrali ročno narejene izdelke naših učencev. Nekateri so se preizkusili še v spretnostnih igrah, ki so prinašale tudi lepe nagrade. Celotno dogajanje so popestrili harmonikarji, ki so nas z domačimi vižami zabavali vse do konca sejma.

23


ŠOLSKA KRONIKA 2013 / 2014

november Posvojili smo delfina V mesecu oktobru smo ponovno izpeljali Naravoslovni in likovni tabor, kjer smo imeli priložnost videti delfine. Le-ti so nas tako navdušili, da smo s pomočjo društva Morigenos (slovensko društvo, ki preučuje morske sesalce) enega tudi posvojili. Na šoli smo izpeljali akcijo, v kateri je sodelovalo 45 učencev od 6. do 9. razreda in 3 učiteljice ter se skupaj odločili, da za eno leto posvojimo delfina z imenom Morigenos (ima isti ime kot društvo). Pridobili smo certifikat, življenjepis delfina, njegovo kartico in majčko. Pomembno pa je tudi to, da smo s tem podprli raziskovanje in varstvo delfinov v slovenskem morju, saj so delfini pokazatelji čistega morja. Hvala vsem, ki imate radi delfine.

24

Kronika november 13/14  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika november 13/14  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement