Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

November 2012

Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 1. november 2012 - dan spomina na mrtve

Bina Bardi: Roža in smrt Ko umre roža in metulj, ki nad rožo leti, se svet spremeni in postane grd. Takrat vrt se rima na smrt in nič več ne diši. Ko umre roža, na vrtu žalost vzcveti.

5., 6. november 2012 - Zbiralna akcija e-odpadkov in odpadnih baterij V torek, 6. 11. 2012, je našo šolo obiskal E – transformer. Skozi celo dopoldne so si ga učenci skupaj z učitelji ogledovali in se seznanjali s pravilnim ločevanjem odpadne E-opreme. S pomočjo E-transformerja so se ozaveščali kako ravnati z električnimi in elektronskimi napravami, koliko energije porabijo in kako jih ločiti od ostali odpadkov. Zvedeli so, da je veliko sestavin v elektronskih napravah ponovno uporabnih. Le kje se skriva zlato v naših mobilnikih? V notranjosti je opremljen z elektronsko opremo, ki prikazuje celoten proces zbiranja in ravnanja z E-odpadki. E-transformer se napaja s pomočjo sončne energije. Kljub temu, da ni bilo sonca, je bilo pa dovolj svetlobe, da so si lahko nemoteno ogledali predstavitev. Nova spoznanja o OEEO napravah bodo uporabili tudi pri ločevanju teh odpadkov doma. Ob tej priložnosti je bila na šoli izvedena tudi zbiralna akcija, v kateri so zbirali stare hladilnike, televizorje, mobitele, sijalke, male kuhinjske aparate, igrače na baterije.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november Ob tej priložnosti je bila na šoli s pomočjo družbe ZEOS na šoli 5. 11. in 6. 11. 2012 izvedena tudi zbiralna akcija zbiranja E-odpadkov in odpadnih baterij. Učenci skupaj s starši so zbirali E-odpadke ter odpadne baterije, in sicer: - velike gospodinjske aparate (štedilnik, pralni, sušilni, pomivalni stroj ...); - hladilno zamrzovalne aparate (hladilnik, skrinja, zamrzovalna omara ...); - male aparate (brivnik, računalnik, el. orodje, el. igrače, GSM, MP3, DVD,fen...); - TV in monitorje; - varčne sijalke, baterije… V šolski avli je bil v ta namen postavljen zbiralnik, kamor so učenci lahko odlagali male gospodinjske aparate, varčne sijalke in baterije. Najuspešnejšo šolo v sklopu zbiralne akcije bo »E-transformer« konec šolskega leta obiskal še enkrat s presenečenjem za vse učence.

8. november 2012 – poučna ekskurzija v London 10. november 2012 - Svetovni dan znanosti za mir in razvoj Znanost omogoča doseganje neslutenih višin in preseganje meja v človeških glavah. Vendar napredek, ki ni trajnostno naravnan, prej ovira kot spodbuja naš razvoj, saj škoduje okolju, živalim in nam samim. Prav zato s svetovnim dnevom znanosti za mir in razvoj izpostavljamo dobre prakse tistih, ki se zavedajo pravic in dolžnosti izumljanja in izumov.

11. november 2012 - Svetovni dan mladine

3


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 13. november 2012 - govorilne ure

V torek, 13. 11. 2012, so bile organizirane druge govorilne ure v tem šolskem letu. Starši učencev devetega razreda so bili vabljeni, da so se v času govorilnih ur udeležili predstavitve dela do konca tega šolskega leta. Predstavljene so bile aktivnosti in predvsem možnosti, ki jih kot šola ponuja učencem za dvig njihovega znanja. V času govorilnih ur ob 18. uri so bili starši učencev šestega razreda vabljeni na predstavitev programa zimske šole v naravi, ki bo potekala od 14. do 18. januarja 2013 na Treh kraljih na Pohorju. Predsednik Sveta staršev in predstavnik oddelka v Svetu staršev sta v torek, 13. 11. 2012, ob 18.30 uri (po končanih govorilnih urah) starše vabila na oddelčni sestanek staršev. Na sestanku se je bilo možno pogovoriti o delu v oddelku, predlagati novosti, ki dvigujejo kvaliteto šolskega dela, ter zastaviti tudi vprašanja v zvezi z učno-vzgojnim delom. Na pobude in vprašanja je vodstvo šole do konca novembra 2012 pripravilo ustrezne odgovore, objavljeni bodo na spletni strani šole. 13. november 2012 - sistematični pregledi v zobni ambulanti 6. a

14. november 2012 – kulturni dan 4., 5. razred; Balet za otroke Kdo je najmočnejši na svetu V sredo, 14. novembra 2012, so imeli učenci 4. in 5. razreda kulturni dan. Ogledali so si balet za otroke, ki ga izvajajo člani SNG Opera in balet Ljubljana. Otroška baletna predstava Kdo je najmočnejši na svetu je plesna pripoved o iskanju prave ljubezni.

V ospredju je zgodba gospodične Miške, pred katero je čas poroke in ki že ima svojega srčnega izbranca – mišjega princa. Starša se vmešata v njen izbor, saj naj bi je bil vreden le tisti, ki se bo izkazal za najmočnejšega. Izbirata med mogočneži, kot so sonce, oblak, veter ter zid, a jo namesto pred oltar, pahneta v kup težav. Iz hudih zapletov jo reši njen izbranec in kot najmočnejša se na koncu izkaže ljubezen.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november Poleg predstave so učenci spoznavali naše glavno mesto Ljubljano ter si ogledali tudi pomembne stavbe v okolici (Cankarjev dom, Parlament, Narodna galerija, Drama, Narodni muzej ...). Na predstavo so se učenci pripravljali že pri rednem pouku, kjer so spoznavali značilnost baleta ter že predčasno spoznali zgodbo. Vse dejavnosti so potekale po vnaprej začrtanem programu. Predstava je bila za otroke zelo zanimiva in vsebina je bila primerna starosti otrok. Prijetno jesensko vreme je bilo učencem naklonjeno in je še polepšalo samo izvedbo kulturnega dne.

7. - 18. november 2012 - 23. Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFF-e Festival LIFFe z aktualnimi najbolj kakovostnimi filmi evropske in svetovne produkcije popestri jesenski kulturni utrip Ljubljane. V osrednjem tekmovalnem sklopu Perspektive za nagrado vodomec tekmujejo filmi novih režiserjev. Poleg tega se filmi na festivalu potegujejo še za nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, nagrado občinstva Zmaj in nagrado za najboljši kratki film. Festivalski spored med ostalim spremljajo številni pogovori z režiserji in drugimi filmskimi ustvarjalci.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 14. november 2012 – svetovni dan sladkorne bolezni; Poskrbimo za prihodnost, prepoznajmo sladkorno bolezen pravočasno 14. novembra so učenci tudi na naši šoli obeležili svetovni dan diabetesa. Kot vemo poznamo več tipov sladkorne bolezni. Za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 je zelo pomembna pravilna prehrana in dovolj gibanja. Ravno zaradi slednjega, so se na šoli odločili, da bodo ta dan med odmorom po malici plesali. Približno dva tedna se je 40 učencev in 5 učiteljic pripravljalo in pridno vadilo koreografijo, s katero so nato presenetili ostale učence in učitelje. Za zaključek so Blaž, Katja in Urša, ki so v soboto, 24. 11. 2012 zastopali našo šolo na državnem tekmovanju, v kratkem intervjuju predstavili sladkorno bolezen.

12. do 17. november 2012 - 26. prodajna razstava knjig Frankfurt po Frankfurtu, ki že četrt stoletja bogati intelektualno življenje Slovenk in Slovencev .

V knjigarni Konzorcij so 12. novembra 2012 odprli 26. prodajno razstavo tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Kot je ob odprtju razstave poudarila direktorica Mladinske knjige Trgovine Iva Premerl, razstavo odpirajo v času, ki nakupu knjig ni naklonjen, a ostajajo optimistični. Letošnja prodajna razstava tujih knjig ponuja 8000 naslovov. Kot je poudarila Premerlova, je finančna kriza številnim institucijam zmanjšala sredstva za nakup knjig, poleg tega je knjige danes mogoče kupiti preko internetne prodaje. Pomen prodajne razstave tujih knjig je zato danes predvsem v tem, da knjigarji iz knjigarne Konzorcij opravijo izbor in izmed 400.000 knjižnih naslovov na frankfurtskem knjižnem sejmu izberejo 8000 naslovov, za katere menijo, da bodo naleteli na zanimanje in odziv. Prednost prodajne razstave tujih knjiga Frankfurt po Frankfurtu pred internetno prodajo pa je tudi v tem, da si je v knjigarni knjige mogoče ogledati, jih prelistati. V mreži knjigarn Mladinske knjige sicer tuje knjige predstavljajo 14 odstotkov od prodanih knjig, v Konzorciju pa kar 34 odstotkov, pri čemer jih polovico prodajo na Frankfurtu po Frankfurtu.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november Dežela v gosteh je letos Francija, ki je knjigo, kot je poudaril francoski veleposlanik v Ljubljani Pierre-Francois Mourier, vselej postavljala v središče kulturne politike. Francija ima namreč zelo tesen, celo čustven odnos do knjige, je poudaril. Zbrane je pozval, naj ta dogodek v njih vzbudi strast do branja in zanimanje za tujo književnost. Izbrane knjige pokrivajo področja naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti, dopolnjuje pa jih pregled v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del. Poleg tega so predstavljena tudi dela slovenskih avtorjev, ki so bila prevedena v tuje jezike in tista, ki so bila že izvorno napisana v tujem jeziku. Pri pripravi razstave francoskih knjig so v Konzorciju sodelovali s Francoskim inštitutom Charles Nodier, ki bo v Ljubljani gostil pisatelja Thierryja Hesseja. Predstavljajo pa tudi knjige, ki so v Sloveniji izšle s pomočjo programa Valentin Vodnik. Slednjega vodi Francoski inštitut Charles Nodier in omogoča izdajo francoskih sodobnih del tudi v slovenskem jeziku. V Konzorciju so pripravili še poseben, poglobljen pogled v izjemno širok knjižni opus našega v tujini najbolj uveljavljenega avtorja Slavoja Žižka. Prodajna razstava tujih knjig bo vrata zaprla 17. novembra.

16. november 2012 - mednarodni dan boja proti nestrpnosti Generalna skupščina ZN je pred 16 leti sprejela deklaracijo o temeljih za strpnost in razglasila 16. november za mednarodni dan strpnosti. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je opozoril, da je strpnost spričo gospodarskih in socialnih pritiskov danes na preizkušnji. Svet je pozval k miroljubnejšemu sožitju. Strpnost deklaracija definira kot spoštovanje in sprejemanje bogate raznolikosti svetovnih kultur, oblik izražanja in načinov udejanjanja naše človeškosti. Proti rasizmu, sovraštvu do tujcev, antisemitizmu in nestrpnosti deluje evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti - Ecri. Ecri si prizadeva utrditi pravna in politična jamstva proti vsem oblikam rasizma, sovraštva do tujcev, antisemitizma. Kot neodvisno telo Sveta Evrope spremlja in poroča o ukrepanju držav proti nasilju in predsodkom, usmerjenim proti posameznikom ali skupinam na podlagi rase, barve kože, jezika, vere ali narodnosti. Na šoli smo ga obeležili s pogovorom, z izdelavo plakatov in projekcijo v avli. Ljudje se med seboj razlikujemo. Kljub različni starosti, učnemu uspehu, imetju, barvi kože, drugačnemu spolu, vedenju, verski in narodni pripadnosti imamo vsi enake pravice. Vsak od nas je edinstven in na svoj poseben način drugačen od drugih. Strpnost pomeni dopuščanje in sprejemanje drugačnosti, drugačnega mnenja, prepričanja, obnašanja, poslušanja različne glasbe, drugačnega oblačenja. Strpnost je tvoja pravica in odgovornost, da si tudi sam do drugih strpen, saj prav nestrpnost med nami vzbuja konflikte in nasilje. Strpnost je tvoja pravica, ki jo pridobiš tako, da jo daješ tudi drugemu. (Lev Kreft) Strpnost je dopušcanje drugacnega mnenja, prepricanja, obnašanja, poslušanja razlicne glasbe, drugacnega oblacenja. Z drugim ravnaj tako, kot želiš, da bi drugi ravnali s tabo. STRPNOST JE UMETNOST CAKANJA. (po nemškem teologu F. Scheiermacherju)

7


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 16. november 2012 - sistematični pregledi v zobni ambulanti 6. b

16. november 2012 – Prireditev ob zaključku del in otvoritvi prostorov v kulturnem domu Temenica - razstava slik naših učencev V petek, 16. novembra 2012 je v dvorani Doma krajanov v Temenici potekalo slovesno odprtje zaključenih del v Krajevni skupnosti Temenica v letu 2012. Ob tej priložnosti je bil prvič izpeljan tudi likovni natečaj z aktualno tematiko »Voda je življenje«, v izvedbi Kulturnega društva Temenica.

Uvodno besedo je na slovesnosti imel župan Dušan Strnad, ki je poudaril, da se v dolino reke Temenice zelo rad vrača. Predsednik Krajevne skupnosti Temenica Ignacij Kastelic je krajanom predstavil dela, ki so bila opravljena v minulem letu. V Domu krajanov je bila urejena zgornja etaža, v kateri ima sedaj vsako društvo svoje pisarno, eden od prostorov pa je namenjen za potrebe sejne sobe. Pred poletjem so bila pri podružnični šoli končana dela na igrišču za odbojko na mivki. Asfaltirani so bili nekateri cestni odseki ter obnovljen vodovod v Šentjurju. Za potrebe zimske službe so bili nabavljeni zabojniki za pesek, eden večjih načrtov v prihodnje pa bo po besedah predsednika Kastelica zamenjava kritine na strehi Doma krajanov. Zahvalil se je vsem izvajalcem del, krajanom in krajankam, nastopajočim ter Občini Ivančna Gorica za dobro sodelovanje in pomoč pri zagotavljanju denarnih sredstev. V imenu predstavnika OŠ Ferda Vesela je spregovoril še pomočnik ravnatelja gospod Anton Linec. Slavnostni prerez traku pred vstopom v zgornjo etažo Doma krajanov sta opravila župan Strnad in predsednik Kastelic, blagoslov del pa je opravil upokojeni župnik Janez Petek.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november V letošnjem letu so člani Kulturnega društva Temenica organizirali 1. likovni natečaj z naslovom Voda je življenje, pod mentorstvom Jelke Rojec. Vabilu se je odzvalo 14 učencev OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, s 23 ilustracijami. Izmed njih od predstavnice komisije Staše Kokot posebno priznanje za najlepšo likovno ilustracijo prejele, Ernestina Lavrih, Gaja Kovačič in Nastja Verbič. Zahvalo je prejela tudi mentorica Jelka Rojec. Po končanem kulturnem programu, ki so ga s plesom in deklamacijo popestrili učenci prvega in drugega razreda Podružnične šole Temenica, je sledil ogled novih prostorov Doma krajanov. Na stenah pa so si lahko obiskovalci ogledovali likovno razstavo natečaja. Seveda tudi tokrat ni manjkala pogostitev in kapljica domačih vinogradnikov iz Debelega hriba.

november 2012 - Zlato priznanje iz logike V tem šolskem letu so se učenci na naši šoli po dolgem času ponovno udeležili tekmovanja iz logike. V ta namen so v septembru in oktobru intenzivno reševali logične naloge ter spoznavali strategije reševanja le teh. Konec septembra so se pomerili na šolskem tekmovanju iz logike, ki se ga je udeležilo 16 učencev šestega, sedmega, osmega in devetega razreda. Kar šest učencev je dobilo bronasto priznanje iz logike, in sicer: Barbara Budisavljević (6. a), Tadej Strah (6. b), Blaž Omahen (7. a), Katarina Zvonar (7. b), Rebeka Pajek (8. a) ter Ernestina Lavrih (9. a). S tem se tekmovanje še ni zaključilo, saj so se 20. oktobra udeležili državnega tekmovanja iz logike. Udeležili so se ga štirje učenci naše šole. Učenec Blaž Omahen (7. a) je dosegel zlato priznanje. To je dokaz, da na naši šoli imamo učence, ki so »logiki«, zato bodo učenci tudi v prihajajočih leti nadaljevali s tovrstnimi tekmovanji. 17. november 2012- Svetovni dan izseljencev Izven meja Slovenije živi približno pol milijona Slovencev, kar predstavlja približno četrtino slovenskega rodu. Največ jih prebiva v zahodni Evropi, mnogi pa tudi čez lužo, saj poznamo slovenske skupnosti v ZDA, Kanadi in Argentini. V Evropi jih najdemo predvsem v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, Luksemburgu ter Švici.

Kljub temu, da ne živijo znotraj naših meja, je vsak posameznik del slovenske družbe in ohranja slovenstvo na svoj način, tudi v tujini.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 19. november 2012 – šolsko tekmovanje iz angleškega jezika Prva mesta na šolskem tekmovanju iz znanja angleškega jezika so dosegli Jaka Lah, Uroš Grandovec, Sara Adamlje, Ajda Kenda in Urška Fajdiga.

19. november 2012- Svetovni dan spomina na žrtve cestno-prometnih nesreč Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je kot mednarodna preventivna akcija pravzaprav odgovor na potrebo žrtev prometnih nesreč po javnemu priznanju njihovega trpljenja in izgube. Pomemben je, ker predstavlja spodbudo in poziv državi za izvajanje nacionalnih programov, povezuje žrtve prometnih nesreč po celem svetu in družbi sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive. Je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci.

20. november 2012 – naravoslovni dan; 8. a zdravniški pregled

V torek, 20. 11. 2012, so imeli učenci 8.a razreda zdravniški pregled v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica. Zdravniškega pregleda so se udeležili vsi učenci (23 učencev). Potek zdravniškega pregleda: 1. Na začetku je medicinska sestra nagovorila učence in jim predstavila potek dela v zdravstvenem domu. 2. Zdravniški pregled je potekal tako, da so bili učenci razdeljeni v dve skupine (dekleta, fantje). 3. Dekleta so odšle najprej k zdravnici, fantje pa so imeli pregled pri medicinski sestri. Nato sta se skupini zamenjali. 4. Sledilo je predavanje za dekleta, fantje predavanja niso imeli. 5. Na koncu zdravniškega pregleda sva se z zdravnico pogovorili o posebnostih, ki jih je opazila pri učencih. 6. Malico so učenci pojedli v času, ko so bili prosti. 7. Čas, ko niso imeli pregleda, so izkoristili tako, da utrjevali dobre odnose v razredu.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 8. Z učenci so se tudi pogovarjali o različnih oddelkih v zdravstvenem domu in o poklicih, ki jih opravljajo ljudje, ki so tam zaposleni.

20. november 2012- Mednarodni dan otroka; Svetovni dan otrokovih pravic 20. novembra 2012 svet obeležuje svetovni dan otroka. Slovenija si je na zunanjepolitičnem področju tudi letos prizadevala za izboljšanje položaja otrok, s poudarkom na promociji njihovih pravic. Deklaracijo o otrokovih pravicah in konvencije o otrokovih pravicah je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov sprejela 20. novembra 1959, natanko trideset let kasneje, leta 1989, pa še konvencijo o otrokovih pravicah. S temi dokumenti so otroke opredlili kot imetnika posebnih pravic in zavezala države članice k uresničevanju pravic otrok.

Otrokom po svetu so bile tudi v letu, ki se počasi izteka, pogosto kršene njihove pravice, pogosto tudi najbolj temeljne. Tudi v tem letu so otroci po svetu trpeli ali umirali zaradi revščine, lakote, različnih bolezni tudi takšnih, ki so pri nas ozdravljive, naravnih katastrof ali oboroženih spopadov ter različnih zlorab in izkoriščanj. Ministrstvo za zunanje zadeve si je z aktivnostmi na področju človekovih pravic, razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter varnostne politike prizadevalo za izboljšanje položaja otrok.. Ob letošnjem svetovnem dnevu otroka nikakor ne smemo pozabiti na otroke v Sloveniji. Premnogi od slovenskih otrok trpijo revščino in zato tudi bolečo stigmo sovrstnikov. Nesprejemljivo je nasilje nad otroki, posebno v okviru njihovih družin, ki naj bi jim nasprotno nudile varno zatočišče in spodbudo. Spomnimo, da novi družinski zakonik izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otrok. Preprečevati in kaznovati je treba primere spolnih zlorab otrok. Vsem otrokom pa je končno treba zagotoviti kvalitetno poučevanje o njihovih pravicah. Poučevanje in izobraževanje otrok, šolarjev in študentov o človekovih pravicah je pomembna investicija v strpno, solidarno in trdno družbo, ki bo spoštovala različnost in nudila možnost polnega osebnega in profesionalnega uresničevanja vsakemu posamezniku in posameznici. Leta 1959 je 20. novembra UNICEF (Sklad Združenih narodov za otroke) sprejel Deklaracijo o otrokovih pravicah in konvencije o otrokovih pravicah, 30 let kasneje, leta 1989 pa še Konvencijo o otrokovih pravicah. Že leta 1954 je Generalna skupščina Združenih narodov začela s promocijo zahteve, naj si vsaka država izbere svoj Dan otroka. V Sloveniji praznujemo Dan otroka na prvi ponedeljek v oktobru. Ker pa prireditve potekajo vse do konca tedna, se pri nas to imenuje tudi Teden otroka.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 20. november 2012 - dan slovenskih splošnih knjižnic

21. november 2012 - Občinsko tekmovanje v malem nogometu za učence letnik 1998 in mlajše V sredo, 21. 11. 2012 so se učenci udeležili občinskega tekmovanja v malem nogometu za učence letnik 1998 in mlajše. Tekmovanje je potekalo v športni dvorani OŠ Stična. Učenci so osvojili drugo mesto.

21. november 2012 – prvi sestanek šolske skupnosti – razredna stopnja Dnevni red prvega sestanka šolske skupnosti je bil sledeč: 1. Predstavitev šolske skupnosti 2. Aktualna problematika na šoli 3.Izvolitev predstavnikov razredov v šolski parlament 4. Delavnica na temo ODRAŠČANJE 5. Razno

12


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 21. november 2012- Svetovni dan pozdrava Pozdraviti je lepo, odzdraviti dolžnost.

21. november je rezerviran za Svetovni dan pozdrava. Na ta dan naj bi se spomnili, kako pomemben je pozdrav, saj z njim naredimo prvi vtis na človeka. S tem namenimo sočloveku prijazno besedo, igriv nasmeh in topel pogled. Pozdrav je v našem življenju zelo pomemben. Z njim na vsakem koraku prispevamo k boljšim medsebojnim odnosom in k prijetnejšemu počutju. Pozdrav je človek prinesel že iz pradavnine, ko je z dvignjenimi in razkritimi dlanmi povedal naključnim mimoidočim, da nima sovražnih namenov. Sicer pa pozdravljamo z namenom, da izkažemo dobrodošlico, pozornost, zaželenost, gostoljubje… PRAVILA POZDRAVLJANJA: 1) Pozdravljanje je osnova bontona. V poslovnem svetu pozdravljamo z 'dober dan', 'dober večer' in 'dobro jutro' (do 8. ali 9. ure zjutraj). Neformalni pozdravi (živjo, halo, zdravo, čao) so dovoljeni samo pri neformalnih stikih. 2) Vedno pozdravimo glasno in razločno, pozdravljenega pogledamo v oči in pokimamo v znak spoštovanja. Pravila so nasprotna kot pri rokovanju: prvi pozdravi podrejeni nadrejenega, moški žensko ali mlajši starejšega. Pozdravi tisti, ki vstopi v prostor. 3) Pozdravimo tudi, če zamudimo na srečanje, vendar ne preglasno in brez komentarjev, da ne motimo. 4) Pozdravimo tudi neznance v čakalnicah, na stopniščih, v dvigalih. Prvi pozdravi tisti, ki je pristopil ali prisedel. 5) Pozdravljanje je vljudno, odzdravljanje pa je dolžnost. 6) Neprimerno pa je pozdravljanje s polnimi usti, z rokami v žepih ali brez očesnega stika. Se tudi vam zdi, da dandanes ta bonton nima več toliko pomena? Saj ljudje (včasih tudi ti, ki jih poznamo!), ne pozdravljajo več, ampak le hitro hitijo mimo in se ne zmenijo za ljudi okoli sebe.

TOREJ: DOBER DAN, ZDRAVO, ŽIVIJO, HELLO, ČAUČI, LAHKO NOČ, PRIJETEN DAN ...

21. november 2012- Svetovni dan televizije Pa še ena zanimivost. Na današnji dan se obeležuje svetovni dan televizije, s katerim želijo v Združenih narodih pospešiti izmenjavo televizijskih programov. Ime televizija je bilo prvič uporabljeno na pariški svetovni razstavi leta 1900. Dejansko rojstvo televizije pa datira v leto 1926, ko jo je škotski inovator John Braid prvič predstavil javnosti. V Sloveniji je bil prvi javni televizijski program predvajan avgusta 1956, in sicer z Gospodarskega razstavišča. Slovenci smo prvo televizijsko postajo TV Ljubljana z rednim programom dobili 28. novembra 1958. RTV Ljubljana je bila del skupne televizijske mreže RT Jugoslavija. Program v barvah pa smo Slovenci dobili v sedemdesetih letih 20. stoletja. Trenutno v Sloveniji oddaja okoli 45 televizijskih programov. Razdeljeni so glede na status, tako poznamo javno televizijo, komercialno, lokalno, regionalno. Da je televizija za Slovence zelo pomembna, nam pove podatek, da jo v povprečju gledamo kar tri ure in 22 minut na dan, od tega slovenske programe dve uri in pol, tuje pa dobrih petdeset minut.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 22. november 2012 – eko kviz Da učencem in učiteljem na naši šoli ni vseeno za naše okolje, nenehno dokazujejo z različnimi akcijami. V letošnjem letu so učenci poleg zamaškov, baterij in kartuš, ki jih bodo zbirali skozi celo leto, izvedli že zbiralno akcijo starega papirja ter odpadne električne in elektronske opreme. Z obiskom E-transformerja so znanje o OEEO odpadkih še poglobili. Znanje o pravilnem ločevanju odpadkov pa nenehno pridobivajo in nato dokazujejo na ekokvizih. V četrtek, 22. 11. 2012 so tako Janja Medved, Laura Petan, Blaž Omahen, Simon Smrekar in Uroš Grandovec s tretjim mestom uspešno zastopali našo šolo na medobčinskem eko-kvizu, ki ga je organiziralo Javno komunalno podjetje Grosuplje d.o.o. Najbolj so se izkazali prav pri praktičnem ločevanju odpadkov, kjer so zbrali največ točk in s tem dokazali, da naša šola koraka v pravo smer. 23. november 2012 – 8. b zdravniški pregled

V petek, 23. 11. 2012, so imeli učenci 8.b razreda zdravniški pregled v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica. Potek zdravniškega pregleda: 1. Na začetku je medicinska sestra nagovorila učence in jim predstavila potek dela v zdravstvenem domu. 2. Zdravniški pregled je potekal tako, da so bili učenci razdeljeni v dve skupine (dekleta, fantje). 3. Dekleta so odšle najprej k zdravnici, fantje pa so imeli pregled pri medicinski sestri. Nato sta se skupini zamenjali. 4. Sledilo je predavanje za dekleta, fantje predavanja niso imeli. 5. Na koncu zdravniškega pregleda sva se z zdravnico pogovorili o posebnostih, ki jih je opazila pri učencih. 6. Malico so učenci pojedli v času, ko so bili prosti. 7. Čas, ko niso imeli pregleda, so izkoristili tako, da utrjevali dobre odnose v razredu. 8. Z učenci so se tudi pogovarjali o različnih oddelkih v zdravstvenem domu in o poklicih, ki jih opravljajo ljudje, ki so tam zaposleni.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 23. november 2012 – naravoslovni dan 9. a, 9. b; Odraščanje Učenci so s pomočjo delavnic spoznavali, kako alkohol vpliva na njihovo telo, kakšne spremembe se dogajajo s telesom v puberteti, ugotavljali so ( s pomočjo gospoda Daneta Kastelica), da nikoli v življenju ne smemo obupati, saj smo lahko uspešni tudi v primeru, da postanemo invalidi in spoznavali, da smo na svetu različni ljudje, vendar vsak izmed nas je edinstven in lahko zelo uspešen.

23. november 2012 – tehniški dan razredna stopnja Učenci od 1. do 5. razreda so med 15. in 23. 11. 2012 izdelali novoletno dekoracijo in voščilnice za starše. Tehniški dan je bil pester, potekal pa je po naslednjem razporedu. Najprej so se z učiteljico pogovorili o temi tehniškega dne – praznovanju božiča in novega leta (pomen praznikov, simbolika ...) ter o načinu izvedbe dekoracije. Naslovna tema in rdeča nit letošnje novoletne dekoracije je bila Ples snežakov. Barvi, ki so ju uporabili pri svojem ustvarjanju, sta bili bela in rdeča. Vsi izdelki pa so bili tematsko povezani s snežaki. Delo učencev je bilo v učilnici organizirano v treh oz. štirih skupinah, med katerimi so učenci prosto prehajali. V eni skupini so učenci izdelovali novoletne voščilnice – vsak razred drugače, otrokovim spretnostim primerno. V voščilnico so zapisali voščilo staršem. Druga skupina je izdelovala niz okroglih belo-rdečih novoletnih okraskov. Najprej so na rdeč in bel šeleshamer obrisali krogce različnih velikosti. Ko so krogce izrezali, so med dva krogca enake barve in velikosti vstavili sukanec. Navezali so po enega, dva ali tri krogce. V tretji skupini so učenci izdelovali 3D-snežake. Po šabloni so obrisali po dva snežaka enake velikosti, ju izrezali, po sredini prepognili, speli s spenjačem in navezali na sukanec. Kot dodatno nalogo pa so učenci naredili 'harmoniko' snežakov. Ob koncu tehniškega dne je imel vsak učenec izdelane vsaj tri izdelke.

Večino izdelkov bodo prihodnji mesec obesili v šolsko avlo in na hodnike, nekaj pa jih bo krasilo matične učilnice. Enako pa bodo okrasili tudi PŠ Temenica.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november

23. november 2012 – državni praznik dan Rudolfa Maistra

23. novembra obeležujemo državni praznik dan Rudolfa Maistra, v spomin na Maistra in na prevzem vojaške oblasti v Mariboru, ki je potekal pod njegovim vodstvom. Dan Rudolfa Maistra obeležujemo od leta 2005 v spomin na 23. november 1918, ko je Maister z novoustanovljeno slovensko vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem posredno zagotovil, da je štajerska metropola ostala slovenska. Čeprav je ta dan državni praznik, ni dela prost dan. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru. V Ormožu je bila na ta dan v Domu kulture ob 18.00 uri VEČER, z naslovom “Od generala Maistra, Teritorialne obrambe, MSNZ do Slovenske vojske “. V okviru večera bo tudi slavnostni koncert Orkestra Slovenske vojske.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 21. – 25. november 2012 - 28. slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom, Ljubljana Med 21. in 25. novembrom je potekal v Cankarjevem domu 28. knjižni sejem. Tudi letos so ga spremljale odlične in aktualne debatne kavarne, ki postajajo nekakšna stalnica te osrednje, s knjigo povezane prireditve na Slovenskem. Založniška akademija predstavlja dileme in daje odgovore na strokovna vprašanja. Pisateljski oder je bil odprt skoraj ves čas sejma z novostmi naših najuglednejših pisateljev in seveda tudi podpisovanji njihovih knjig, kar je drobna novost. Forum za obiskovalce, ki je bil namenjen prav vsem generacijam, je sejmu prinašal zabavnejši in lahkotnejši pridih.

november 2012 - Mlada pesniška olimpijada 22. oktobra 2012 se je v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, zaključil natečaj 2. Mlada pesniška olimpijada Izbirala se je najboljša osnovnošolska pesem na temo Moja družina. Komisija v sestavi pisateljice in pesnice Aleksandre Kocmut, pisateljice Tatjane Knapp in pesnic Maje Visinski Andrejc in Barbare Žvirc, je izbirala med skoraj 400 pesmimi iz 47 slovenskih in zamejskih osnovnih šol. S svojimi pesmimi so sodelovali tudi učenci 3.a, 5.a., 5.b. in 6.b razreda naše šole. Nik Janoš, učenec 3.a razreda, je dobil priznanje v kategoriji pesmi, ki so po kvaliteti pozitivno iztopale.

27. november 2012 - sistematični pregledi v zobni ambulanti 8. a

28. november 2012 - Medobčinsko tekmovanje v malem nogometu za učence letnik 1998 in mlajše V sredo, 28. 11. 2012 so se učenci naše šole udeležili medobčinskega tekmovanja v malem nogometu za učence letnik 1998 in mlajše. Tekmovanje je potekalo v športni dvorani OŠ Stična. Učenci so osvojili četrto mesto.

30. november 2012 - sistematični pregledi v zobni ambulanti 8. b

17


ŠOLSKA KRONIKA 2012 2012 / 2013 2013

november november 30. november 2012- sodelovanje učencev s starostniki

november 2012 »BISTVO OČEM SKRITO, SRCU ODKRITO« VI. Tradicionalna vseslovenska osnovnošolska razstava fotografij, Celje

Učenci so se v okviru foto krožka udeležili foto natečaja z naslovom »BISTVO OČEM SKRITO, SRCU ODKRITO«. Foto natečaja se je udeležilo 53 šol iz vse Slovenije, med katerimi so učenci OŠ Ferda Vesela osvojili 17. mesto.

13. do 16. november 2012 – tekmovanje v informacijski in pismenosti Bober

mednarodno računalniški

Šolskega tekmovanja Bober 2012 v novembru se je udeležilo okoli 8200 tekmovalcev, od tega iz naše šole 79 tekmovalcev (40 v kategoriji Mladi bober in 39 v kategoriji Bobrček). Po preliminarnih rezultatih sta se najbolje uvrstila Katarina Zvonar in Tadej Strah. november 2012: natečaj; Odpadna električna in elektronska oprema Učenci so se s svojimi izdelki udeležili natečaja Odpadna električna in elektronska oprema.

18

Profile for OŠ Ferda Vesela

Kronika november 12/13  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika november 12/13  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement