Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

MAREC

2016/17

Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec PRAVLJIČNA PREOBLEKA ZA DREVO – sodeluj pri kvačkanju Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica, Knjižnica Ivančna Gorica in OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični razpisujejo MOZAIČNI PROJEKT Z VOLNO z naslovom:

PRAVLJIČNA PREOBLEKA ZA DREVO SODELUJ PRI MEDGENERACIJSKEM KVAČKANJU TUDI TI!

Vsi poznamo projekt iz Šentvida pri Stični, ki je nastal pod vodstvom Jelke Rojec in pri katerem so v središču kraja nastali prelepi mozaiki. V nadaljevanju projekta bomo s skupnimi močmi izdelali mozaik, ki bo tokrat iz volne. Vsakdo je vabljen k izdelavi volnenega pravokotnika, katerega vzorec in barve lahko oblikuje povsem po svoji domišljiji. Velikost izdelka naj bo največ 30 x 30 cm. Iz volnenih zaplat bomo naredili krpanko, ki bo tvorila gromozanski mozaik. Vse skupaj pa bo na koncu pomladna pravljična preobleka za drevesa pred Knjižnico Ivančna Gorica v občinskem središču. Volnene zaplate je možno oddati v Knjižnici Ivančna Gorica od 8. februarja do 2. aprila 2017. Zainteresirani udeleženci, ki se želijo naučiti kvačkanja ali nadgraditi svoje znanje na tem področju, so vabljeni na delavnico kvačkanja z Jelko Rojec, ki bo v soboto, 18. marca 2017, ob 10. uri, v prostorih Knjižnice Ivančna Gorica. Dobrodošli pa so tudi vsi, ki bi bili pripravljeni svoje spretnosti kvačkanja prenesti in deliti z ostalimi, saj je prenos znanja in ohranjanje tradicije res dragocena vrednota.

Drevo, oblečeno v mozaik, se bo v novi modni kolekciji predstavilo v času, ko domišljija nima meja in sicer v mesecu aprilu, ki je poln knjižnih praznikov. Pri oddaji izdelkov je potrebna avtorizacija, le tako bomo imeli pregled nad sodelujočimi.

Naj naše občinsko drevo, prepleteno z različnimi generacijami, res živi!

2


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 4. marec 2017 – z Jurčičem je po Jurčičevi literarni poti letos več kot 5.500 pohodnikov

Na letošnjem 24. pohodu po Jurčičevi šolski poti iz Višnje Gore, kjer je znani pisatelj obiskoval šolo, do Krke, kjer se je sprva šolal, do Muljave, njegove rojstne vasi, je pohodnike spremljal Josip Jurčič osebno v svoji odrasli podobi. Na to, da hodijo po literarni pešpoti, so pohodnike večkrat spomnili namigi kozla Lisca, ki jim je pomagal pri reševanju literarnega kviza, pripravljenega na osrednjo temo letošnjega pohoda, znanega Jurčičevega dela Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Petnajst kilometrov dolga, razgibana in nezahtevna ter s soncem obsijana pot je pohodnike vodila mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih do Polževega ter mimo cerkvice Svetega Duha iz 15. stoletja, ki stoji na najvišji točki pohoda na 630 metrih nadmorske višine. Nekaj kilometrov pred Muljavo so pohodniki lahko pot po novi trasi nadaljevali do Krke, si ogledali Krško jamo z jezerom in izvir reke Krke ter pohod končali na Jurčičevi domačiji na Muljavi. »Tu, kjer smo se zbrali, so se rodili junaki, ki še dandanes živijo v dramatiziranih predstavah v tem naravnem amfiteatru pod zvezdami in v mojem domačem narečju.« S temi besedami je zbrane pohodnike na zaključni prireditvi na Muljavi nagovoril lik Josipa Jurčiča, ki ga je upodobil predsednik Kulturnega društva Josip Jurčič Muljava, Igor Adamič.

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je vse udeležence pohoda povabil tudi v druge pristne kulturne,

3


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec etnografske in naravne kotičke v vseh dvanajstih krajih občine Ivančna Gorica, ki jih povezuje krožna pot Prijetno domače.

Prijetno popestritev zaključka poti so organizatorji v obliki Jurčičevih uric pravljic s karikaturistom v izvedbi Knjižnice Ivančna Gorica ter slikarsko delavnico pod mentorstvom slikarke Damijane Bijek, pripravili tudi za otroke. Otroci so na njej upodabljali podobe iz Jurčičeve pravljice Kozlovska sodba v Višnji Gori. Slednja je bila na predvečer pohoda v mestni hiši v Višnji Gori predstavljena tudi v novi izdaji, tokrat v madžarskem jeziku.

6. marec 2017 – tehniški dan 7. razred; Izdelki iz naravnih lesnih gradiv

6. in 14. marca so imeli učenci 8. razredov tehniški dan., ki je potekal po posameznih razredih. Učenci so z lastno dejavnostjo samostojno ob pomoči učitelja delali po naprej dogovorjenem programu, da bi dosegli zastavljene cilje. Gradivo je dostopno vsem učencem. Stroški izdelave izdelkov niso veliki. Načrtovani izdelki so prilagojeni spretnostim učencev. Manj spretni učenci se odločijo za lažje izdelke, a kljub temu upoštevajo dogovorjen način spajanja. Učenci urijo ročne spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju. Znanja, ki jih učenci o lesu že znajo, so z dejavnostmi tega dne dopolnili in poglobili. Z učenci smo se na tehniški dan pripravljali. Izdelovali smo izdelke iz naravnih gradiv (različne veje, manjši odpadki lesa). Dele smo med seboj povezovali z vrvjo, z žeblji ali pa sestavne dele zlepili. Vsi učenci so bili zaposleni. Učenci so bili z vsebino tehniškega dne zadovoljni. Nekateri so bili pri svojem delu bolj in drugi manj uspešni.

4


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec

5


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 8., 9. marec 2017 – tehniški dan 8. razred; Lesne vezi 8. in 9. marca so imeli učenci 8. razredov tehniški dan, ki je potekal po posameznih razredih. Izdelovali so škatlico iz vezane plošče in sliko iz žebljev. Učenci so z lastno dejavnostjo samostojno ob pomoči učitelja delali po naprej dogovorjenem programu, da bi dosegli zastavljene cilje. Izbira izdelkov je prilagojena spretnostim učencev. Manj spretni učenci se odločijo za lažje izdelke, a kljub temu upoštevajo dogovorjen način spajanja. Učenci urijo ročne spretnosti, ki jih nujno potrebujejo v vsakdanjem življenju. Znanja, ki jih učenci o lesu že znajo, so z dejavnostmi tega dne dopolnili in poglobili. Z učenci smo se na tehniški dan pripravljali. Izdelovali smo izdelke iz vezane plošče in masivnih smrekovih desk. Dele smo med seboj povezovali z roglji. Spretnosti v žebljanju so preizkusili pri izdelavi slike iz žebljev. Spoznali so, da tudi zabijanje žebljev zahteva določene spretnosti. Učenci so delovne operacije radi izvajali. Z vsebino tehniškega dne so bili zadovoljni. Nekateri so bili pri svojem delu bolj in drugi manj uspešni.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec

9. marec 2017 – 22. tekmovanje iz znanja geografije, regijska raven Regijsko tekmovanje iz geografije se je odvijalo 9. 3. 2017, na OŠ Milana Šuštaršiča, Šembalova 2a, Ljubljana. Iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, so se tekmovanja udeležile učenke: Breda Kastelic, 9. b, Lucija Fortuna 9. a in Maja Gorišek, 9. b. Tekmovanje je obsegalo reševanje terenskih nalog in nalog z razpisano tematiko –Naravne danosti sopogojujejo gospodarstvo pokrajine. Vse tri učenke so dosegle nadpovprečne rezultate, srebrno priznanje prejmeta Breda Kastelic, 9. b in Lucija Fortuna 9. a. Kljub enakemu seštevku točk obeh tekmovalk, pa je prišlo do selekcije za državno tekmovanje na osnovi dosežkov nalog iz terena. Na državno tekmovanje je uvrščena Breda Kastelic. Državno tekmovanje bo potekalo 7. 4. 2017, v Gornji Radgoni, Prežihova ulica 1.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec

10. marec 2017 – športni dan 4., 5. razred; Trampolin park Super Jump Gib Učenci 4. in 5. razredov so preživeli športni dan v Športnem društvu GIB Ljubljana na Trampolin parku Super Jump Gib, ki se nahaja v centru Športnega društva GIB Ljubljana Šiška in nudi sprostitev in zabavo za vse generacije na več kot 300 m2. Trampolin park v takem obsegu je prvi v Sloveniji in sploh prvi v južni Evropi. Takšni trampolin parki po svetu so za vse prava atrakcija. Učenci so bili navdušeni nad številnimi možnostmi skakanja, ki jih nudi trampolin park in ker prav ti potrebujejo veliko gibanja, jim je bilo v Super Jump Gib parku omogočeno, da nakopičeno energijo sprostijo skozi skakanje iz enega trampolina na drugega in svoje skoke začinijo z atraktivnim skokom v pene. Učenci so telovadbo izvajali v strokovno opremljenih dvoranah, ki so zasnovane tako, da so skozi različne elementarne igre, spoznavali:     

različna športno – gibalna znanja, smisel in pomen upoštevanja navodil, ob reševanju nalog razvija svojo ustvarjalnost, z lastno domišljijo se spoprijema z izzivi ter izraža svoja čustva in občutja, kot del skupine se nauči sodelovanja in skupnega doseganja ciljev.

Učenci so vadili po naslednjem programu:    

Gimnastična dvorana – gimnastični poligon, airtrack Super Jump Gib trampolin park – skakanje na trampolinih, v penice, dodgeball Judo dvorana – borilne igre Zlata zvezdica – Velike žoge

8


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec MOTO JUDO KLUBA ŠIŠKA: Bodi VLJUDEN in spoštuj druge. Bodi POGUMEN in naredi to, kar je prav. Bodi ISKREN in pošteno povej to, kar misliš. Bodi PONOSEN in vedno zvest besedi, ki si jo dal. Bodi SKROMEN in govori o samemu sebi brez bahavosti. SPOŠTUJ, ker brez spoštovanja ne boš nikoli dosegel zaupanja. OBVLADAJ SE in počakaj, da te jeza mine. S tem boš dosegel PRIJATELJSTVO in spoznal največje človeško bogastvo.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec

12. marec 2017 – sankukai karate pokal 2017 V nedeljo, 12. 3. 2017 je na zaključnem tekmovanju sezone, ki se je odvijalo v Domžalah, učenec Luka Kovačič, 9. a osvojil skupno 1. mesto v kategoriji kadeti športne borbe.

14. marec 2017 – govorilne ure in roditeljski sestanki za starše učencev 4. in 5. razreda

10


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 16. marec 2017 – 27. regijski otroški parlament v Novem mestu V četrtek, 16. 3. 2017, je v prostorih novomeškega rotovža potekalo regijsko srečanje mladih parlamentarcev širše dolenjske regije, ki ga je pripravilo Društvo prijateljev mladine Mojca ob pomoči Mestne občine Novo mesto. Osnovno šolo Ferda Vesela je zastopal Jon Kenda iz 8. razreda z mentorico Nejko Omahen Šikonja. Tema letošnje debate se je vrtela okoli otrok in načrtovanja prihodnosti. Učenci so razdeljeni na štiri skupine razpravljali o tem, kdo so in kakšni ljudje bi radi postali, prihodnosti na splošno, o vrednotah in okolju. Sledila so poročanja skupin in splošna debata, v katero se je Jon redno vključeval. Uspelo se mu je uvrstiti v ožji krog petnajstih izbrancev, žal pa nato ni bil izvoljen med deset delegatov, ki bodo regijo zastopali še na 27. nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani. Toda izkušnja je bila zanj zelo pozitivna in kdo ve, morda pa mu bo notranjost slovenskega parlamenta uspelo videti prihodnje leto … Več o regijskem otroškem parlamentu si lahko preberete na spletni strani http://www.drustvopmmojca.si/27-regijski-otroski-parlament,441.html.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 16. marec 2017 – matematično tekmovanje Matematični kenguru V četrtek, 16. 3. 2017 je potekalo mednarodno tekmovanje Matematični kenguru tudi na naši šoli. To je tekmovanje, ki se ga udeleži največ učencev, saj lahko tekmujejo vsi učenci od 1. do 9. razreda. Na naši šoli je tekmovalo 173 učencev. Tako smo osvojili 61 bronastih priznanj, sedaj pa se pripravljamo za udeležbo na državnem tekmovanju, kamor so se uvrstili najboljši učenci. To so: Breda Kastelic, Hana Omahen, Benjamin Kutnar. Želimo jim obilo uspeha v času priprave in nadaljnjega tekmovanja.

17. marec 2017 – področno tekmovanja iz znanja FIZIKE Področnega tekmovanja iz znanja FIZIKE za srebrno Stefanovo priznanje, ki je bilo 17. 3. 2017 na OŠ Louis Adamič so se udeležili: Osmošolci Ana Strah, Neža Zvonar in Gašper Primc, ter devetošolci Breda Kastelic, Hana Omahen in Nejc Rus. Učenci so se odlično izkazali in vsi prejeli srebrno Stefanovo priznanje. Devetošolca Breda in Nejc sta se uvrstila med prvih pet in se bosta udeležila državnega tekmovanja, ki bo v soboto 8. aprila 2017 na PF v Ljubljani.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 17. marec 2017 – Dobrodelni koncert »Uresničimo sanje«

V soboto, 11. marca 2017, je bil v športni dvorani OŠ Stična dobrodelni koncert z naslovom Uresničimo sanje. Poleg osrednjih gostov – Big banda Orkestra Slovenske vojske – so nastopili tudi učenci OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, učenci OŠ Stična, dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča in Stiški kvartet. Učenci 4. b-razreda so pod mentorstvom Polone Lampret zaplesali splet V šoli nekoč, učenke predmetne stopnje pa so pod mentorstvom Martine Zajc zaplesale Kavbojski ples. Ravnatelj OŠ Stična, gospod Marjan Potokar, in ravnatelj OŠ Ferda Vesela, gospod Janez Peterlin, sta poudarila pomen dobrodelnosti, predvsem pa čut za sočloveka in prepoznavanje stisk ter socialnih razlik. Podobno je razmišljal tudi ravnatelj gospod Milan Jevnikar iz Srednje šole Josipa Jurčiča. Župan Dušan Strnad je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem šol, ki s svojim poslanstvom skrbijo za to, da zmaji domišljije, sanj, ustvarjalnosti in upanja letijo pogumno in visoko. Idejni vodja in pobudnik projekta, gospod Marjan Balant, predsednik združenja ŠČIT, se je ob koncu zahvalil vsem sodelujočim, predvsem pa obiskovalcem, ki so večeru, polnemu glasbe in pozitivne energije, dodali še svoj prispevek za šolski sklad obeh naših osnovnih šol. Večer se je zaključil z vsem poznano skladbo Dan ljubezni.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec Dobrodelni koncert Big band Orkestra Slovenske vojske uresničil sanje Športna dvorana Osnovne šole Stična je bila v soboto, 11. marca 2017, ponovno namenjena dobrodelnosti in glasbi. Združenje ŠČIT in Občina Ivančna Gorica sta v sodelovanju z Osnovno šolo Stična in Osnovno šolo Ferda Vesela Šentvid pri Stični priredila dobrodelni koncert Big band Orkestra Slovenske vojske pod sloganom »Uresničimo sanje«. Zbrani prostovoljni prispevki, v višini 1.593,50 evrov, so se namenili šolskima skladoma obeh osnovnih šol za socialno ogrožene učence.

Denarna sredstva, ki se zbirajo za v šolski sklad, so eden izmed virov, s katerim lahko učencem iz socialno šibkejših družin omogočimo dodatne aktivnosti, kot je na primer šola v naravi in razne dnevne dejavnosti, ki bi se jih ti otroci sicer morali odreči. S pomočjo teh sredstev lahko zmanjšujemo socialne razlike in premagamo marsikatero stisko. Obiskovalce je skozi večer glasbe in dobrodelnosti z mislimi popeljala voditeljica prireditve, Dragica Šteh. K besedi je povabila tudi goste večera, župana Občine Ivančna Gorica, ravnatelja stiške in šentviške osnovne šole ter ravnatelja Srednje šole Josipa Jurčiča, ki so številnim obiskovalcem zaupali, kako se sami srečujejo oziroma gledajo na dobrodelnost v današnjih časih.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec

Župan Dušan Strnad ima kar nekaj izkušenj z delom v dobrodelnih ustanovah. »Ljudje, ki prispevajo v dobrodelne namene niso nujno bogati. V glavnem sodelujejo takšni, ki menijo, da imajo zase vseeno dovolj in radi prispevajo še za tiste, ki nimajo. Vsak izmed nas je lahko hitro med tistimi, ki potrebujemo pomoč. Žal so med najbolj ranljivimi ravno otroci in starejše osebe. Naše šole vedo, da morajo poskrbeti tudi za tiste, ki nimajo. Vesel sem, da so ravnatelji prisluhnili želji Združenja ŠČIT in soorganizirali današnji večer. Prepričan sem, da bodo denarna sredstva iz šolskih skladov prišla v prave roke.« Marjan Potokar, ravnatelj OŠ Stična: »Koliko boste ljudje lahko pomagali pravzaprav ni pomembno, pomembno pa je s kakšnim namenom ste danes prišli. V Osnovni šoli Stična vsakoletno pomagamo na desetine učencem, ki so potrebni pomoči. Otroci so tisti, ki so naša bodočnost in imajo mnogo bolj čiste misli in ideje kot mnogi odrasli.« Na koncu se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega dogodka. Po besedah ravnatelja šentviške šole Janeza Peterlina, dobrodelne prireditve šolam veliko pomenijo. »Zbrana sredstva v šolskem skladu zagotavljajo, da imamo na vseh šolskih dejavnostih stoodstotno udeležbo učencev. Z zbranimi sredstvi uresničujemo sanje tudi tistim otrokom, ki si tega ne morejo privoščiti.« Tudi Peterlin se je zahvalil vsem nastopajočim in organizatorjem te dobrodelne prireditve.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec Tudi Srednja šola Josipa Jurčiča se je z veseljem odzvala povabilu na dobrodelni dogodek. Ravnatelj srednje šole Milan Jevnikar je svoj nagovor zaključil s kratko mislijo iz judovske svete knjige Talmud: »Kadar človek stori dobro delo, ne da bi mu bilo treba, se Bog ozre navzdol, se nasmehne in pravi: "Že samo za ta trenutek je bilo vredno ustvariti svet." (Talmud).« Naj nas ta misel spremlja pri vsaki dobrodelnosti, je še dodal Jevnikar. Vsem nastopajočim in soorganizatorjem pa se je ob zaključku večera zahvalil še pobudnik prireditve brigadir Marjan Balant. Poslušalci so lahko uživali ob poslušanju slovenskih in tujih glasbenih uspešnic, ki so jih izvajali odlični glasbeniki in člani Big banda pod vodstvom dirigenta Rudolfa Strnada. Orkester sestavljajo izvrstni instrumentalni solisti, ki sooblikujejo kvaliteten ansambel. Zasedbo oblikuje obvladovanje različnih stilov, kompakten zvok, entuziazem in predanost glasbi. Orkestru so se v bogatem programu pridružili še učenci Osnovne šole Stična in Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični, dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica in Stiški kvartet. Večer se je zaključil z vsem poznano skladbo Dan ljubezni.

20. do 24. marec 2017 – zbiralna akcija starega papirja Od 20.03. do 24.03.2017 je na šoli potekala 2. zbiralna akcija starega papirja. Učenci so zbrali kar 20060 kg starega papirja ter si prislužili 2033,28 eurov. Vsi razredi si zaslužijo pohvalo, še posebno pa je potrebno izpostaviti razrede, ki so zbrali več kot tono papirja. Ti razredi so: 4.b, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.b in 8.b razred.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 21. marec 2017 – finalno tekmovanje osnovnih šol v streljanju z zračnim orožjem za šolsko leto 2016/2017 V ponedeljek, 20. 3. 2017, je v Ljubljani potekalo državno finalno tekmovanje osnovnih šol v streljanju z zračnim orožjem. Osnovno šolo Ferda Vesela so v kategoriji mlajši učenci zastopali naslednji učenci: Tilen Zupančič – 17. mesto, Matevž Košak – 19. mesto; med učenkami je streljala Alja Božič – 11. mesto. Ekipno so dosegli 6. mesto. V kategoriji starejši učenci so nastopali naslednji učenci: Anže Žurga – 28. mesto, Nejc Verbič – 29. mesto in Domen Zupančič – 35. mesto. Ekipno so dosegli 6. mesto. 21. marec 2017 – naravoslovni dan 1. razred; Telo in zdravje V torek, 21. 3. in 4. 4. 2017 ter v sredo 5. 4. 2017 (PŠ Temenica), so učenci 1. razreda izpeljali naravoslovni dan z naslovom Telo in zdravje. Odpeljali so se proti zdravstvenemu domu Ivančna Gorica, kjer so opravili sistematski pregled, cepljenje in se pogovorili o zdravem načinu življenja. Ogledali so si zdravstveni dom in se spoznali dejavnosti, ki jih lahko tam opravijo. Med čakanjem na pregled so si krajšali čas z različnimi družabnimi igrami. Po opravljenem pregledu so se vrnili nazaj v šolo.

17


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 21. marec 2017 – območno srečanje mladih novinarjev in literatov 2017 V torek, 21. 3. 2017, je v Knjižnici Ivančna Gorica med 9.00 in 12.30, potekalo tradicionalno srečanje mladih novinarjev in literatov občine Ivančna Gorica. Mentorica delavnice je bila novinarka Larisa Daugul. Osnovno šolo Ferda Vesela Šentvid pri Stični so zastopale učenke 8. in 9. razreda: Neža Zvonar, Tjaša Zajc, Nina Jovanović in Maja Gorišek. Udeleženke so bile nad delavnico navdušene. Temo prispevka, ki ga bodo pripravile, so si izbrale same. Prispevki bodo objavljeni v okviru priloge Mlado klasje občinskega glasila Klasje. Vabljeni k branju!

23. marec 2017 – nagradni izlet v Planico 23.3.2017 se je skupina 44 učencev udeležila nagradnega izleta v Planici. To je bil prvi dan slovenskega praznika v smučarskih poletih. Ogledali smo si dolge polete naših in tekmovalcev drugih držav. To je bil uradno tudi prvi polet Domna Prevca na Bloudkovi velikanki. Organizator Zavarovalnica Triglav je poskrbela za nas s prevozom, toplim obrokom in volnenimi kapami. Nagovorila sta nas gospod predsednik države Borut Pahor in ministrica za šolstvo gospa Maja Makovec Brenčič. Ob zaključku poletov nas je z repom zabaval Zlatko, ki so se mu na odru pridružili tudi naši orli in nam namenili spodbudne besede.

18


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec

19


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 24. marec 2017 – radijci v Novem mestu V petek popoldne, 24. marca 2017, se je pet učencev interesne dejavnosti šolski radio odpravilo na poučno ekskurzijo v Novo mesto. Obiskali so tri medijske hiše, in sicer regionalno televizijo Vaš kanal ter Radio Krka in Radio Sraka. Spoznavali so specifiko obeh medijev ter primerjalno vzporejali novinarsko in tehnično plat dela na televiziji in radiu. Seznanili so se z nalogami urednikov, novinarjev, napovedovalcev in tehničnih delavcev. Učenci so s svojim prispevkom sodelovali tudi v programu obeh radiev. Uspešno opravljeno delo je navdušilo gostitelje; za odgovoren pristop, zdravo mero samokritičnosti in novinarsko radovednost so prejeli mnoge pohvale, ki bodo dobra motivacija za njihovo nadaljnje delo na šolskem radiu.

20


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 28. marec 2017 – učenci športa za zdravje v GIB centru V torek, 28. marca, so se učenci izbirnih predmetov šport za zdravje in izbrani šport gimnastika odpravili v Ljubljano. V Športnem društvu Gib so si ogledali gimnastično telovadnico in se tudi sami preizkusili na gimnastičnih orodjih. V drugem delu popoldneva so uživali še v trampolin parku Super Jumb Gib. Za sedmošolci in osmošolci je prijetna in zanimiva športna izkušnja.

21


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 30. marec 2017 – območna revija otroških folklornih skupin v Dobrepolju

V četrtek, 30. marca 2017, je v Dobrepolju potekala območna revija otroških folklornih skupin. Na reviji so nastopili tudi plesalci 4. b razreda, pod mentorstvom učiteljice Polone Lampret in širši javnosti predstavili splet V šoli nekoč. Nastopilo je deset skupin in prav vsaka je na edinstven način prikazala delček razigranega otroštva nekoč. Na srečanju je bil prisoten tudi strokovni spremljevalec Marko Pukšič, ki je podal zelo pozitivno mnenje, ki je hkrati tudi spodbuda in motivacija za nadaljnje delo z mladi plesalci.

22


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec 31. marec 2017 – dobrodelni koncert Generacije pojejo

23


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

marec V petek, 31. marca, so v avli naše šole na koncertu prepevale vse generacije šentviških pevcev. Prijeten, pester in medgeneracijsko obarvan večer, ki ga je povezovala Dragica Šteh, je na pobudo KD Vidovo potekal tretjič, zbrana sredstva pa bodo namenjena šolskemu skladu. Po pozdravnih in zahvalnih besedah ravnatelja Janeza Peterlina so se s tremi pesmimi pod vodstvom Tanje Tomažič Kastelic najprej predstavili Šentviški slavčki. Otroški in mladinski pevski zbor naše šole, ki ju je s klavirjem spremljala Urška Petek, s flavto pa Katarina Zvonar, sta poslušalstvo navdušila s svojo otroško igrivostjo ter ubranostjo dekliških glasov. Mladostna razigranost se je na odru s pesmijo nadaljevala z nastopom mladinskega zbora SŠ Josipa Jurčiča pod vodstvom Milana Jevnikarja in klavirsko spremljavo Danijele Slana. Svoj delček so s pesmijo dodali tudi zrelejši glasovi, pevski zbor Sončni žarek, ki jih vodi Stanislav Fux. Organizatorji večera, Ženski in Moški zbor KD Vidovo, pa so zapeli pod dirigentsko roko Urbana Tozona. Koncert smo optimistično zaključili s skupno pesmijo Vem, da danes bo srečen dan ter si zaželeli, da se na podobnem večeru zberemo tudi naslednje leto. Nastopali so: – Otroški pevki zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični – Mladinski pevki zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični – Mladinski pevski zbor Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica – Vokalna skupina Šentviški slavčki – Moški Pevski zbor Vidovo – Ženski pevski zbor Vidovo – Mešani pevski zbor Sončni žarek Odzovite se klicu dobrote in preživite čudovit pomladni večer v družbi pesmi in hvaležnosti otroških src.

24

Kronika marec 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika marec 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement