Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

MAREC 2014/15 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 3. marec 2015 – območno srečanje mladih novinarjev in literatov 2015

V torek, 3. marca 2015, so se štiri učenke naše šole udeležile območnega srečanja mladih novinarjev in literatov 2015 občine Ivančna Gorica v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v Ivančni Gorici. Šolo so zastopale naslednje učenke: Tjaša Zajc iz 7. a, Ana Koželj iz 8. a, Ana Kotar iz 8. b in Anita Sinjur iz 9. a. Srečanje je potekalo v prostorih knjižnice Ivančna Gorica med 9. in 12. uro. Učenci so spoznali Lariso Daugul, dolgoletno novinarko Zelenega vala in uspešno gledališčnico, ki jim je predstavila osnove novinarskega pisanja in sporočanja ter novinarske etike. Pregledovali so različne vsebine in se osredotočili na letošnjo tematiko. V tednu po delavnici pa so morali mladi novinarji posredovati članke, reportaže, kritike, ankete, fotografije, ki jih bo JSKD OI IG objavil v prilogi Mlado klasje občinskega glasila Klasje.

3.,4. marec 2015 – orientacijska konferenca 5. marec 2015 – svet šole 25. februar do 6. marec 2015 – nagradni natečaj iz kemije – Z ognjeno sapo do 2. mesta Na nagradnem natečaju iz kemije so učenci s poskusom Ognjena sapa dosegli 2. mesto in osvojili bogate knjižne nagrade. Učenci Nikolaj Razinger, Blaž Omahen, Katarina Zvonar in Melisa Jusič so sodelovali v nagradnem natečaju za najboljši eksperiment, ki je potekalo od

25. februarja do 6. marca. Osvojili so drugo mesto in lepo knjižno nagrado Elementi.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 7. marec 2015 – 21. pohod po Jurčičevi poti Učenci izbirnih predmetov šport za sprostitev ter šport za zdravje in učenci planinskega krožka so v soboto, 7. 3. 2015, prehodili Jurčičevo pot od Višnje Gore do Muljave. Spremljalo jih je delno oblačno in vetrovno vreme, dobra volja in lepi razgledi. Pohod so v dobrih treh urah hoje zaključili pri Jurčičevi domačiji, kjer je nastala tudi skupinska fotografija.

7. marec 2015 – državno tekmovanje iz znanja kemije Državno tekmovanje iz znanja kemije za Preglova priznanja je potekalo 7. 3. 2015 na OŠ Luisa Adamiča Grosuplje. Udeležila sta se ga učenca Blaž Omahen in Tadej Strah. Blaž Omahen je osvojil srebrno priznanje, Tadej Strah pa zlato Preglovo priznanje. 8. marec 2015 – mednarodni dan žensk Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Koebenhavnu dala nemška borka za pravice žensk Clara Zetkin.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 10. marec 2015 – naravoslovni dan 1. a; zdravniški pregled Naravoslovni dan za učence 1. a razreda je minil v sproščenem vzdušju. Učenci so se zbrali ob 7.10 v šoli. Sledila so navodila in kratki napotki o dnevu dejavnosti. Ob 7.20 so se odpeljali izpred šole z avtobusom do šolskega dispanzerja v ZD Ivančna Gorica. Zdravstveni pregled je trajal od 8.00 do 10.35 ure. Učenca, ki je zamudil odhod avtobusa, je gospod hišnik pripeljal v zdravstveni dom. Medicinska sestra se je na začetku z učenci pogovorila o higieni ter skrbi za zdravje. Učenci so bili zdravstveno pregledani in nekateri izmed njih tudi cepljeni. Med čakanjem so učenci v čakalnici lahko prebirali knjige, barvali pobarvanke ali se igrali z manjšimi družabnimi igrami, ki so jih prinesli s seboj. Tudi šolsko malico so med čakanjem pojedli in si nabrali novih moči. S strani zdravstvenega osebja so bili učenci zelo pohvaljeni za vljudno obnašanje. V šolo so se vrnili z rednim avtobusom ob 11.30 uri. V učilnici so učenci pripovedovali o svojih doživetjih, občutkih … Vsebino naravoslovnega dne so povezali tudi z vsebino spoznavanja okolja, kjer so spoznavali nevarnosti nalezljivih bolezni, pomen cepljenja in skrbi za zdravje. 10. marec 2015 – govorilne ure 10. marec 2015 – področno tekmovanje iz znanja geografije OŠ Savsko naselje v Ljubljani je bila organizatorka 20. področnega tekmovanja iz znanja geografije. Tekmovanje je potekalo 10. 3. 2015. OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični so zastopali trije učenci: Nikolaj Razinger, Melisa Jusić in Blaž Omahen. Tekmovanje obsega terenski del in vsebinski del, ki je letos posvečen kmetijstvu. Blaž Omahen je prejel srebrno priznanje. Z visoko uvrstitvijo si je prislužil udeležbo na državnem tekmovanju, ki bo 14. 4. 2015, v Murski Soboti.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 11. marec 2015 – kulturni dan 6. razred; ČUDOVITI SVET GLASBIL V sredo, 11. marca 2015, so šestošolci na kulturnem dnevu pobliže spoznali dve kulturni ustanovi v Ljubljani, Cankarjev dom in Slovensko filharmonijo, v Gallusovi dvorani pa obiskali koncert simfoničnega Orkestra Slovenske filharmonije z naslovom Čudoviti svet glasbil. Cankarjev dom je šestošolcem predstavil prijazen vodič, ki jih je popeljal po največjih dvoranah te veličastne kulturne ustanove. Spoznali so največjo, Gallusovo dvorano z mogočnimi orglami, ki je bele barve in je zgrajena v obliki školjke, Linhartovo dvorano v modri barvi, ki se nahaja tik pod trezorji Nove ljubljanske banke, ter Štihovo dvorano, v kateri potekajo otroške predstave. Te tri dvorane so v barvi slovenske zastave. Na koncu so obiskali še Kosovelovo dvorano. Osrednji dogodek dneva je bil koncert Čudoviti svet glasbil, ki ga je izvajal Orkester Slovenske filharmonije. Poslušali so tri skladbe. V daljši skladbi Benjamina Brittna Vodič po orkestru za mlade so se v obliki variacij predstavila glasbila simfoničnega orkestra. V skladbi Nevihta ruskega skladatelja Čajkovskega so poslušali, kako je orkester zvočno naslikal podobo nevihte. Na električno kitaro pa je ob bratovi spremljavi na violončelo zaigral mladi skladatelj Tobija Hudnik svojo skladbo Tari dari dam pam, nagrajenec Glasbene olimpijade 2014. Koncert je vseskozi zabavno povezoval Boštjan Gorenc Pižama, skupaj z njim pa so obiskovalci v kanonu zapeli pesem Mojster Jaka. Slišati je bilo zelo mogočno. Po koncertu so šestošolci odšli še v Slovensko filharmonijo, ki jim jo je predstavila vodička Mateja. Sedeli so pod veliko sliko slovenskih skladateljev Saše Šantla. Imeli so srečo, da so imeli člani komornega zbora Slovenske filharmonije ravno pevsko vajo, ki so ji lahko za kratek čas prisluhnili.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 12. marec 2015 – 25. regijski otroški parlament Novo mesto V četrtek, 12. 3. 2015, se je izvoljeni predstavnik naše šole, Blaž Omahen, udeležil 25. regijskega otroškega parlamenta v Novem mestu. 32 predstavnikov osnovnih šol iz novomeške regije je v Mestni hiši razpravljalo na temo 'Izobraževanje in poklicna orientacija'. Najprej so posamezni predstavniki poročali o srečanju Šolske skupnosti na svoji šoli, potem pa so po skupinah obravnavali predvidene teme. Sledila je skupinska debata, v katero so se vključevali vsi prisotni učenci. Nazadnje so izmed 12-ih najboljših »parlamentarcev«, med katere se je uvrstil tudi naš Blaž, izvolili še 7 predstavnikov, ki bodo novomeško regijo aprila zastopali na državnem otroškem parlamentu v Ljubljani.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 12. marec 2015 – športni dan 5. razred; Vodne aktivnosti v Termah Čatež Učenci so se ob 7.30 zbrali na avtobusni postaji in še enkrat obnovili znanje o bontonu na avtobusu in pravilih obnašanja na bazenu. Med potjo so obnovili znanje iz družbe o panonskem in obpanonskem svetu, si ogledali sotočje rek Save in Krke, znameniti most, vodovodni stolp, grad, staro mestno jedro v mestu Brežice. Po prihodu v Terme Čatež so se preoblekli v skupni garderobi in se pripravili za odhod na bazen. Po uvodnem ogrevanju je sledilo preverjanje plavalnega znanja. Učenci so morali preplavati 35 metrov v poljubni tehniki in s tem opravili eno izmed nalog, ki je predpisana za opravljanje športnega programa Krpan. Po malici so izkazali svoj pogum na toboganih, zaplavali v zunanji bazen, in plavali v valovih. Vodne aktivnosti so se zaključile ob 13. uri z malico in odhodom proti domu. Prijetno utrujeni in polni novih doživetij so se ob 14.30 vrnili pred osnovno šolo. Nekateri so se vključili v OPB, se odpeljali z avtobusom ali pa odšli domov peš.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 13. marec 2015 – območna revija pevskih zborov v Dobrepolju V petek, 13. marca 2015, sta se otroški in mladinski pevski zbor naše šole udeležila Območne revije predšolskih, otroških in mladinskih pevskih zborov v Jakličevem domu v Dobrepolju. Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični sta se z zborovodkinjo Simono Zvonar uspešno predstavila na območni reviji pevskih zborov. Revijo je organiziral JSKD OI Ivančna Gorica, strokovno pa spremljal Matjaž Vehovec, ki se je po nastopu pogovoril z zborovodji. Po uvodnem nagovoru ravnatelja tamkajšnje osnove šole g. Ivana Grandovca se je na reviji predstavilo devet pevskih zborov. Otroški pevski zbor OŠ Ferda Vesela je v pesemskem sklopu S pesmijo v pomlad zapel tri pesmi: Deček in sonce Uršule Jašovec, dvoglasno ljudsko pesem Vandrovc je privandrov ter otroško nagajivo Če bi se svet nazaj vrtel Tadeja Vasleta. Mladinski zbor je a cappella zapel dve triglasni pesmi, belokranjsko ljudsko Zlata jabuka ter Katje Gruber Prava sreča, zaključil pa z občuteno pesmijo Non Nobis, Domine Jerryja Estesa. Ob klavirju je oba zbora spremljala Elena Metelko. Oba zbora sta za sodelovanje prejela priznanje, strokovni spremljevalec Matjaž Vehovec pa je po nastopu vsem sodelujočim podal nekaj strokovnih napotkov za nadaljnje zborovodsko delo.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec

16. marec 2015 – kulturni dan 7. razred V ponedeljek, 16. 3. 2015, so imeli učenci 7. razreda kulturni dan. V Ljubljani so spoznavali zgodovinske spomenike iz časa Emone ter drugih pomembnejših obdobij. Osrednji dogodek pa je bil koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z naslovom Jaz sem ti. Pot po zgodovinski Ljubljani se je začela v Križankah, kjer so si udeleženci kulturnega dneva ogledali Napoleonov spomenik, in pot nadaljevali mimo Glasbene matice do Kongresnega trga. Tam so si ogledali priložnostno razstavo o vesolju ter zgradbo Filharmonije. Ogledali smo si tudi starokrščansko krstilnico. Glavna nit ogleda je bila predstavitev rimske Emone. Predstavljeni so bili tudi pomembni Slovenci, ki so soustvarjali zgodovino, izhajajo pa iz Šentvida pri Stični (Marko Gerbec). Na koncertu v Gallusovi dvorani so mladi poslušalci prisluhnili glasbi različnih celin. Začelo se je s pesmijo Zeleni Jurij, ki je zazvenela v nenavadni spremljavi avstralskega ljudskega glasbila didžiriduja. Azijski melos so ustvarila indijska glasbila, sorod in tabla, in vokalno-inštrumentalna skupina s pravim azijskim petjem. Ples vzhodne celine pa je zaplesala skupina trebušnih plesalk. Ameriško celino so polsušalci spoznali z džezovskimi ritmi, evropsko pa s španskim plesom flamenkom. Nastopila pa je tudi godalna skupina Gross upi, v kateri so šentviški poslušalci prepoznali kar nekaj svojih prijateljev, učencev šole. S živahnimi izvedbami švedskih pesmi so

9


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec navdušili zbrano poslušalstvo. Temperamentne afriške pesmi in ples, ki so zazveneli ob spremljavi bobnov, so zaokrožile koncert. Vsi izvajalci so se še združili v skupni izvedbi zaključne skladbe. Zazvenelo je zares polno in veličastno. Nastopajoče je navdušeno poslušalstvo nagradilo z močnim aplavzom, ki so si ga z odličnim in dovršenim igranjem tudi zaslužili. Polni lepih vtisov so sedmošolci zapustili dvorano ter se z avtobusom odpravili domov.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 18. marec 2015 – kulturni bazar Cankarjev dom Na nagradni izlet dne 18. 3. 2015 je odšlo 23 povabljenih učencev od 1. do 9. razreda in dve spremljevalki. Učenci so obiskali Kulturni bazar, ki ga vsako leto gosti Cankarjev dom. Udeleženci so bili učenci predlagani na podlagi uspešnih in nagrajenih literarnih in glasbenih natečajih – oblikovanje logotipa praznika in ustvarjanje besedila za šolsko himno ob praznovanju 50 in 220 letnice šole. Učenci so aktivno sodelovali na delavnicah: Mini avdicija za poročevalce Infodroma, delavnici animiranega stop - motion filma za otroke, lutkovni predstavi: Praktični nasveti za pridne otroke in delavnici iz arhitekture in oblikovanja: natisnimo si plakat z lesenimi črkami. Po zaključku dejavnosti so učenci odšli na pizzo v bližnjo pizzerijo.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 19. marec 2015 – matematično tekmovanje V četrtek, 19. 3. 2015 je potekalo mednarodno tekmovanje Matematični kenguru tudi na naši šoli. To je tekmovanje, ki se ga udeleži največ učencev, saj lahko tekmujejo vsi učenci od 1. do 9. razreda. Na naši šoli je tekmovalo 164 učencev, od tega so bili štirje učenci iz Centra za zdravljenje bolezni otrok. Tako smo osvojili 56 bronastih priznanj, sedaj pa se pripravljamo za udeležbo na področnem tekmovanju, kamor so se uvrstili najboljši učenci sedmih, osmih in devetih razredov. To so: Blaž Omahen, Katarina Zvonar, Janja Medved, Tadej Strah, Barbara Budisavljević, Hana Omahen, Breda Kastelic in Nejc Rus. Želimo jim obilo uspeha v času priprave in nadaljnjega tekmovanja.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 20. marec 2015 – delni sončev mrk

V petek, 20. marca 2015, smo lahko opazovali atraktiven pojav – delni sončev mrk. Večina učencev si je zanimivost ogledala ob razlagi in pod nadzorom učiteljev. Za tiste, ki so pojav tokrat zamudili, pa amaterska fotografija, kako je bilo zasenčeno sonce videti okrog pol enajstih dopoldne iz šolskih učilnic.

21. marec 2015 – Tek na smučeh – Pokljuka, 21. 3. 2015 V soboto, 21. 3. 2015, so v okviru ZZS izpeljali malo šolo smučarskega teka na Pokljuki. Pozdravilo nas je lepo spomladansko vreme. Učenci so se naučili osnov teka na smučeh in se odpravili na krajši pohod s smučmi po stezah Pokljuke. Ogledali so si tudi klubsko tekmovanje v biatlonu. Vsi so bili enotni, da se v prihodnje takih aktivnosti še udeležijo.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 23. marec 2015 – finalno tekmovanje osnovnih šol v streljanju z zračnim orožjem V ponedeljek, 23. 3. 2015, je v Kidričevem potekalo državno finalno tekmovanje osnovnih šol v streljanju z zračnim orožjem. Osnovno šolo Ferda Vesela so v kategoriji pionirji zastopali naslednji učenci: Jani Hribar – 25. mesto, Miha Livk – 27. mesto in Matic Hudnik – 33. mesto. Ekipno so dosegli 6. mesto. V kategoriji cicibanov so nastopali naslednji učenci: Matevž Košak – 28. mesto, Tilen Zupančič – 33. mesto, Vid Verbič – 35. mesto; med učenkami je streljala Alja Božič – 21. mesto. Ekipno so dosegli 9. mesto.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 26. marec 2015 – dobrodelni koncert »POJ in IGRAJ Z MENOJ, PRIJATELJ MOJ!« V četrtek, 26. marca 2015, smo bili v avli OŠ Ferda Vesela priča nepozabnemu glasbenemu dogodku, ki ga je s svojimi izvirnimi interpretacijami sooblikovalo skoraj sto nastopajočih mladih pevcev in instrumentalistov. Edinstveno glasbeno popotovanje, ki se je začelo ob 18.30, je s pestrim repertoarjem klasičnih in sodobnih del poskrbelo za vse okuse. Za prijeten uvod v kulturni večer je s sproščenim nastopom poskrbel šolski cici pevski zbor (mentorica učiteljica Simona Zvonar), v nadaljevanju pa so se v več sklopih programa predstavili še učenci, ki obiskujejo glasbene šole (Glasbeno šolo Grosuplje, Podružnico Ivančna Gorica; Deželo glasbe, atelje za glasbeno vzgojo otrok; Glasbeno šolo Rakovnik in Glasbeno šolo Trebnje), učenci šolskega inštrumentalnega krožka (mentorica učiteljica Polona Lampret) ter šolska otroški in mladinski pevski zbor (mentorica učiteljica Simona Zvonar). Mladi obetajoči pevci in instrumentalisti so se na koncert zavzeto pripravljali daljši čas, njihovi izjemni nastopi pa so nedvomno rezultat dolgoletnega predanega dela, odrekanj in veselja do glasbe. Navdušeno občinstvo je vsak nastop nagradilo z bučnim aplavzom in tako pripomoglo k prijetnemu vzdušju v dvorani. Ob koncu uro in pol dolgega koncerta je prisotne nagovoril ravnatelj Janez Peterlin. Za sodelovanje se je zahvalil vsem nastopajočim, njihovim profesorjem iz glasbenih šol, mentorjem, korepetitorjem, staršem in še posebej učiteljici Simoni Zvonar, ki je zaslužna tako za idejno zasnovo kot tudi za koordinacijo dogodka. Koncert, ki je bil dobrodelne narave – uspešno so se namreč zbirala sredstva za nakup šolskega dvigala za gibalno ovirane učence –, so s svojim nastopom zaokrožili energični Gross upi in poskrbeli, da je glasba violin v ušesih obiskovalcev odzvanjala še na poti domov.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec

16


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec

17


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 26. marec 2015 – srečanje otroških gledaliških skupin V četrtek, 26. 3. 2015, so se učenke interesne dejavnosti 'Gledališki klub' udeležile sicer tridnevnega Srečanja otroških gledaliških skupin, ki je potekalo v KD Grosuplje. Predstavile so se s komedijo 'WTF – Welcome to Facebook' in s sproščeno igro navdušile tako gledalce kot tudi strokovne ocenjevalce. Polne prijetnih gledaliških vtisov so se za nagrado okrepčale še z odličnimi picami v piceriji Kegeljček ter tako na okusen način zaključile dolgo obdobje intenzivnih gledaliških vaj.

18


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 26. marec 2015 – naravoslovni dan 4. razred; Hiša eksperimentov PREBRAL SEM IN SEM POZABIL. VIDEL SEM IN SEM SI ZAPOMNIL. NAREDIL SEM IN ZNAM.

Učenci 4. razreda so v četrtek, 26. marca 2015, izvedli pouk malce drugače. Odpravili so se v Hišo eksperimentov, kjer so se poskusili v samostojnem raziskovanju in eksperimentiranju. Na obisk Hiše eksperimentov so se pripravljali že v okviru rednega pouka, pri predmetu naravoslovje in tehnika. Tako je njihovo eksperimentiranje in raziskovanje hitreje steklo. Pridobili so si nova spoznanja, ki jih lahko uporabijo tudi pri igri in opazovanju sveta okrog sebe. Učenci so bili vseskozi aktivni in obisk je neverjetno hitro minil.

Posebno doživetje je bila tudi dogodivščina z naslovom Mehurčkologija, kjer so učenci spoznavali, kakšne oblike je napet milni mehurček in zakaj se barve na milnem mehurčku spreminjajo ter tudi zakaj vodni drsalec lahko drsa po vodni gladini. Sledil je še krajši ogled naše prestolnice Ljubljane. Podrobno so si ogledali Prešernov spomenik, Zmajski in Mesarski most, tržnico … Učenci so zaključili dan v želji, da bi bilo še veliko podobnih dni v času šolanja.

19


ŠOLSKA KRONIKA 2014 2014 / 2015 2015

marec 26. marec 2015 – področno tekmovanje iz znanja fizike Področnega tekmovanja iz znanja FIZIKE za srebrno Stefanovo priznanje, ki je bilo 27. 3. 2014 na OŠ Louis Adamič so se udeležili: Blaž Omahen 9.a Domen Koščak 9.a Nikolaj Razinger 9.a Tadej Strah 8.b Barbara Budisavljević 8.a Devetošolca Blaž Omahen in Domen Koščak sta osvojila srebrno Stefanovo priznanje. Blaž je dosegel odlično 4. mesto in se tako uvrstil na državno tekmovanje, a se tega zaradi drugih obveznosti, žal, ne bo udeležil. Osmošolec Tadej je dosegel 1. mesto, prejel srebrno priznanje in se bo udeležil državnega tekmovanja, ki bo v soboto 11. aprila 2015 na PF v Ljubljani. 28. marec 2015 – državno tekmovanje – slovenščina V soboto, 28. 3. 2015, je potekalo državno tekmovanje za Cankarjevo priznanje iz znanja slovenskega jezika. Iz naše šole se ga je udeležila učenka 9. a Anja Fajdiga. Na državnem tekmovanju so morali učenci pokazali zmožnost samostojnega, kritičnega branja, izražanja in utemeljevanja osebnih stališč do prebranega besedila. Podlaga za to je bilo strokovno zgodovinsko besedilo. Esej je zahteval smiselno in prepričljivo primerjavo romana Pod svobodnim soncem in novega besedila. Učenka se je izkazala, saj je dosegla 2. mesto na področnem tekmovanju in osvojila srebrno priznanje. 31. marec 2015 – športni dan 7. razred; vodne aktivnosti Učenci sedmih razredov so imeli športni dan v Vodnem mestu Atlantis v Ljubljani. Opravili so preizkus plavalnih sposobnosti po merilih za ocenjevanje plavanja – bronasti delfin. Merilo: – preplava 50 m, tako da skoči v vodo na noge, plava v eno smer 25 m, se med plavanjem obrne in plava proti cilju; – med plavanjem drugih 25 m se plavalec v sredini plavališča ustavi in opravi t. i. vajo varnosti – iz ležečega položaja na prsih preide skozi pokončni položaj v ležeči položaj na hrbtu ter spet nazaj skozi pokončni položaj v ležeči položaj na prsih, nato nadaljuje plavanje do cilja.

20

Kronika marec 14/15  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika marec 14/15  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement