Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

Maj 2014

Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 24. april 2014 – tradicionalni šolski ekipni kros; Maribor V četrtek, 24. aprila, je v Mariboru potekal tradicionalni Šolski ekipni kros, ki velja za največjo samostojno šolsko tekaško prireditev v Sloveniji. V promocijskih tekih, kjer se ni meril čas, je teklo 424 predšolskih otrok in osnovnošolcev od prvega do četrtega razreda, v tekmovalnem delu je pri osnovnih šolah teklo 1333 učencev in učenk. Tekmovalci so prihajali iz 85 osnovnih šol. Krosa so se udeležili naslednji učenci: VID HOJČ, VID PRIMC, NIK JANOŠ, MIRJAM ZVONAR, VID HABIČ, MEDIN IBRIČIĆ, ANJA ANTONČIČ, DAŠA PERKLIČ, AMBROŽ BREGAR, TOM NOVAK, DOMEN KOŠČAK, ANJA KAVČIČ, EVA GRANDOVEC, ŽIGA KOTAR, JANA PRIMC in URŠKA KEPA.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 3. maj 2014 – svetovni dan svobode tiska 4. maj 2014 – svetovni dan gasilcev 5. maj do 9. maj 2014 – šola v naravi 9. razred; Fiesa Prišel je mesec maj. Končale so se počitnice in učenci 8. razredov so se v ponedeljek zjutraj zbrali pred šolo. Avtobus jih je popeljal proti Fiesi v CŠOD Breženka, kjer jih je pozdravilo morje in toplo sonce ter prijazno osebje doma. Nastanili so se po sobah, pojedli kosilo in že so jih prve pričakale popoldanske aktivnosti: življenje v priobalnem pasu, tečaj nordijske hoje in športne aktivnosti. Zvečer pa so se podali na nočni pohod proti Piranu. Pa novo pesmico »o skriti ljubezni« so sklenili napisati. 2. dan Maj 2014 (temperatura zraka 24° C, morje ima 18° C). Prebudilo jih je jutranje sonce in gimnastika ob morju. Po zajtrku je sledil pohod do Pirana in ogled zgodovinskih ter kulturnih znamenitosti. Prijetno utrujeni so se vračali nazaj v dom, kjer jih je čakalo kosilo in zaslužen počitek. Popoldanski del pouka so nadaljevali s spoznavanjem sredozemskega rastja, oljke in pridelavo oljčnega olja ter pokušino. V drugem delu popoldneva pa so se popeljali s kanuji v mesečev zaliv (na žalost nekaterih podnevi) in si iz kanuja ogledali gojišče školjk. Do solz pa so se nasmejali ob igranju nogometa in metanju frizbija. Spoznali pa so tudi, da je dan zabavnejši, če ga preživiš s prijatelji. Dan so zaključili s sladko-zabavnim večerom... 3. dan Sredino jutro. Budnica in odhod na jutranje razgibavanje. Za večino – prezgodaj. Zajtrk - za pojest. Pogledam razpored za danes: orientacijski pohod s fizikalno - kemijskimi poizkusi. Kaj pa

3


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj je to – haloooo! Še zadnja navodila in gremo fantje. V katerem jeziku pa so ta navodila? Skoraj smo se izgubili. O, poglej. Našli smo cilj. In rezultat- najboljši. Nagrada- kosilo. Začetek popoldneva in počitek. Poslušam novice na radiju Ferdo – rubrika DANES KUHAMO ZA VAS. V kuhinji so se zbrali Peteršiljčkovi, Česenčkovi in Dagnječkovi, da vam danes pripravijo »školjke v buzaro omaki«. Rezultat- oprostite vsega je zmanjkalo, bilo je odlično. Še večer – predstavitev slovenske Istre, umivanje, še zadnje izmenjavanje vtisov o preživetem dnevu in spanec. Jutri je še en dan s težko pričakovanimi aktivnostmi, ki jih bom počel s svojimi frendi... P.S: Pa ena mi je všeč. 4. dan Zjutraj je učence pozdravilo sončno jutro. Bili so zelo veseli, saj jih je čakala vožnja z barko do Sečoveljskih solin. Ogledali so si, kako so nekoč pridelovali sol in reševali učne liste. Po vrnitvi v dom, so pojedli kosilo in težko pričakovali popoldan. Učiteljica Špela jim je predstavila lokostrelstvo in vsi so se preizkusili na tekmovanju v streljanju z lokom. Bili so nadvse uspešni. Spoznavali pa so tudi rastje in živalstvo ob dveh jezerih v bližini. Zelo težko pa so čakali na večer, saj je bil zadnji dan bivanja v Fiesi. Ples - iskrile so se iskrice, tekle so solzice in stkale so se nove simpatije. Bil je nepozaben večer. Jutri sledi odhod domov. Čaka jih še pohod do Strunjanskih solin in Belega križa, pakiranje in slovo od nepozabnega tedna. Kulturni dan (2 x delni) 5. 5. 2014, 8. 5 2014 Piran – kulturno zgodovinski spomenik (delni) Soline – kulturna dediščina (delni) Ogled mesta Piran je bil voden. Strokovni delavci so predstavili vse značilnosti Pirana kot srednjeveškega mesta. Kulturne znamenitosti so bile natančno opisane, učenci pa aktivni udeleženci. Učitelj Žiga je predstavil tradicionalni način pridobivanja soli.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Tehniški dan 9. 5. 2014 Naravni viri in onesnaževanje

Strokovni delavci so predstavili naravne vire in vire onesnaževanja. Učenci so samostojno na terenu spoznavali drevesne vrste bližnje okolice.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Športni dan (2 x delni) 7. 5. 2014, 8. 5. 2014 Piran – kulturno zgodovinski spomenik (delni) Soline – kulturna dediščina (delni) Fiesa Fiesa – Beli križ

Orientacijski pohod v okolici doma je potekal s pomočjo pisnih navodil. Učenci so bili navdušeni nad tem načinom dela. Vožnja s kajaki je učence najbolj navdušila. Vodiči so jih uspešno vodili. Pohod do Belega križa je bil poučen. Učenci so se z veseljem vključevali v športne dejavnosti.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

8. maj 2014 – svetovni dan Rdečega križa

7


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 9. maj 2014 – Učenci PŠ Temenice so obiskali vojašnico Edvarda Peperka Učenci podružnične šole so tudi letos dobili prijazno povabilo očija učenke Tare, da obiščejo vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani. Vabilu so se z veseljem odzvali. Nekateri so bili tam že lansko leto, zato so vedeli, da jih čaka zanimivo in poučno doživetje. Težko so pričakovali petek, 9. maja 2014, ko je bil tam dan odprtih vrat. Ob prihodu so učence prijazno sprejeli. Pričakal jih je tudi gospod Sergej, kateremu se še posebej zahvaljujejo za povabilo. Za začetek so jih prav vse namaskirali, da so bili bolj podobni vojakom. Prisostvovali so postroju vojakov in dvigu zastave ob slovenski himni. Popeljali so jih naokoli. Ogledali so si razstavljena vojaška vozila, oblačila, orožje in vse ostale pripomočke, ki jih vojaki uporabljajo pri svojem delu. Gledali so telovadbo vojakov in tudi sami poizkušali izvajati vaje. Ogledali so si predstavo častne garde slovenske vojske in kratek nastop karateistov. Povabili so jih za kratko delavnico karateja, kjer so se naučili nekaj osnovnih veščin. Za nagrado so dobili papirnate tatuje. Videli so tudi spretnostno vožnjo vojaških policistov na motorjih in delo s službenimi psi. Preizkusili so se v streljanju z lokom. V bojnih vozilih so jih popeljali okrog vojašnice. Za zaključek pa so se prav vsi opogumili za spust po vrvi, seveda ob skrbnem varovanju vojakov. Čas je prehitro minil. Ker jih je že čakal avtobus, so se morali posloviti. Malo utrujeni, a polni lepih vtisov in nepozabnih doživetij so se vrnili nazaj v šolo.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 9. maj 2014 – svetovni dan Evrope Med milanskim vrhom voditeljev EU so leta 1985 odločili, da se 9. maj praznuje kot dan Evrope. Vsaka država demokratično izbira pristop k evropski uniji, podpira njene temeljne vrednote miru in solidarnosti.

Evropska unija je v službi svojih državljanov. Medtem ko ohranjajo svoje lastne posebne vrednote, navade in jezik, naj bi se evropski državljani počutili sproščene v "evropskem domu".

9


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 13. maj 2014 – 58. tek trojk 2014 10. maja 2014 je v Ljubljani potekal 58. TEK TROJK 2014. Trojko OŠ Ferda Vesela so sestavljali Vid Hojč, Vid Primc in Nik Janoš. Razdaljo 3 km so pretekli v času 15 minut in 56 sekund ter tako osvojili 38. mesto od 95. ekip.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 7., 8., 12. maj 2014 – nacionalno preverjanje znanja 13. maj 2014 – orientacijska konferenca za 9. razrede 13. maj 2014 – BIC Ljubljana, 9. razred V torek , 13. maja so se učenci 9. razreda odpeljali v Ljubljano v Biotehniški izobraževalni center. Namen obiska je bila izvedba naravoslovnega dne. Svetovalna delavka jim je v uvodu predstavila programe, ki jih izvajajo: gimnazijo in veterinarsko šolo. V nadaljevanju pa so se učenci po skupinah, ki so krožile, udeležili različnih delavnic: 1. 2. 3. 4.

Izolacija molekule DNK iz jagod Zgodovina mikroskopa in mikroskopiranje Organizmi v šolskem vivariju Kromatografija živilskih barv

Skupinsko delo je bilo zanimivo zasnovano, tako, da so se učenci praktično seznanili z različnimi postopki raziskovalnega dela v naravoslovju. Naravoslovni dan so zaključili z novim znanjem in prijetnimi vtisi. 13. maj 2014 – govorilne ure

14. maj 2014 – Tekmovanje za Zlato kuhalnico; Novo mesto Naši nadobudni kuharji so se tudi letos spretno sukali po kuhinji in se urili v pripravi rižot z dodatki po izbiri učencev ter istrskih fritul. Z velikim veseljem so prirejali recepte in kritično ocenjevali rezultate svojega dela, dokler niso bili povsem zadovoljni. Tako so se 14. maja učenci 8.r (Anja Fajdiga, Anja Kavčič in Jan Hribar) udeležili regijskega tekmovanja za zlato kuhalnico na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu. Za pripravljene in postrežene jedi ter pogrinjek jim je ocenjevalna komisija podelila srebrno priznanje.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 15. maj 2014 – državno prvenstvo v velikem kanuju – Bohinj Ekipa naše šole se je udeležila finalnega tekmovanja v velikem kanuju v Bohinju. Sodelovalo je 14 ekip in naša šola je zasedla odlično 8. mesto. Ekipo so sestavljale: Jana Primc, Lučka Zaletel, Sara Planinšek, Maruša Novak, Špela Zupančič, Anita Merlak in Ana Koželj.

15. maj 2014 – naravoslovni dan 5. razred; Reka sedmerih imen Ob 7. 30 so se učenci 5. razreda odpeljali proti Uncu, kjer jih je pričakal krajevni vodnik in jih popeljel na ogled krajinskega parka Rakov Škocjan. Najprej so si ogledali ostanke cerkve sv. Kancijana, Veliki in Mali naravni most, reko Rak, Tkalco jamo. Pot jih je vodila naprej do Cerkniškega jezera, kjer so si ogledali maketo Cerkniškega jezera, posnetek multivizije o življenju domačinov na Cerkniškem jezeru, nato pa je sledila še vožnja z lojtrnikom ob Cerkniškem jezeru. Poslovili so se od Notranjske in si ob prijetni vožnji z avtobusom ogledovali in spremljali kraje in pokrajino dinarsko kraškega sveta. Polni vtisov in novih spoznanj so se pripeljali na Dolenjsko pred OŠ Ferda Vesela ob 14.45.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

13


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 15. maj 2014 – svetovni dan družine Vsakoletno praznovanje dneva družine je uvedla Generalna skupščina Združenih narodov, in sicer je 15. maj razglasila za mednarodni dan družine leta 1993. Prvič smo ga praznovali leta 1994, v mednarodnem letu družine.

Ob dvajseti obletnici prvega mednarodnega leta družine je Organizacija združenih narodov (OZN) leto 2014 ponovno razglasila za MEDNARODNO LETO DRUŽINE.

Poudarki tokratnega mednarodnega leta družine so boj proti družinski revščini in socialnem izključevanju, vprašanja in težave glede ravnotežja med družinskim in poklicnim življenjem, pa tudi prizadevanja za izboljšanje socialnega vključevanja in solidarnosti med različnimi generacijami znotraj posameznih družin in v družbi nasploh. Posebna pozornost je namenjena tudi razvoju družinskih kmetij, saj je njihov pomen za pridelavo kakovostne in varne hrane, ohranjanja biotske raznovrstnosti in kulturne krajine izjemnega pomena, hkrati pa imajo družinske kmetije pomembno vlogo tudi s socialnega vidika ter ohranitve vitalnega podeželja. Leto 2014 je tako tudi MEDNARODNO LETO DRUŽINSKEGA KMETOVANJA.

Smernicami OZN v mednarodnem letu družine je sledila tudi Evropska komisija, ki je leto 2014 razglasila za EVROPSKO LETO USKLAJEVANJA POKLICNEGA IN DRUŽINSKEGA ŽIVLJENJA.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 16.- 18. maj 2014 – jezikovno - športni tabor Radenci Učenci od 4. – 8. razreda so se v petek, 16. 5. 2014 zbrali na šolskem dvorišču, kjer so se z avtobusom odpeljali proti Beli krajini, kjer jih je čakal vikend poln novih dogodivščin. Spoznali so nove športne dejavnosti- lokostrelstvo in plezanje, tekmovali so v namiznem tenisu in različnih športnih igrah, glavni poudarek pa je bil na učenju angleščine na malo drugačen način in v drugem kraju. Igrali so »anglopoli«, peli v angleškem jeziku in iskali skriti zaklad. Imeli pa so tudi zabavni večer z kvizom, skeči in plesom. Vikend je prehitro minil in polni novih vtisov in znanja so se vrnili domov.

Pri angleščini so nam težili. A mi vse to znamo, še v plezalno steno se podamo. V jedilnici na krožniku nas pica čudno gleda, da v usta si jo zbašemo, se rev"ca ne zaveda. Po večerji spet angleščina in plezanje navzgor, po kratkem angleškem filmčku v posteljo navzdol. Zaspani in utrujeni vam pošiljamo pozdrave.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 2. dan Splezali smo na vinograde- pardon pograde. Naravnali si budalke- pardon budilke. Dan je bil naporen, malo še deževen. V rumenih pelerinah na sprehod smo šli, se vrnili, z lokom streljali. Z anglo so nas filali, skeče smo pripravili in v igri anglopoli po angleško zapravljali. Sonce zvabilo vse nas je na plan, igrišče polepšalo je dan. Smo ristanc skakali, se z žogo igrali, s kredo in čopiči asfalt popacali. Pa nismo končali – smo kolo plesali, pet obrokov v sebe zbasali, večer preplesali in se režali. Vici so publiko kar odleteli, na kvizu nekateri res so blesteli. Jutri čaka nov nas dan – končajmo, da ne bo zaspan.

17. maj 2014 – ogled operne predstave Netopir

17. maj 2014 – državno tekmovanje iz znanja Konstruktorstva in tehnologije obdelav V soboto, 17. maja je v Mariboru na Fakulteti za naravoslovje in matematiko potekalo državno tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologij obdelav. Našo šolo so zastopali učenci v dveh kategorijah: 1. K1 - Konstruiranje z LEGO gradniki: Jan

Slapnik, 3. a 2. T2 - Izdelava izdelka iz lesa z uporabo električnega orodja: Tadej Strah in Benjamin Pajek, 7. b Jan Slapnik je v svoji kategoriji osvojil prvo mesto in zlato priznanje. Tadej Strah in Benjamin Pajek sta osvojila posebno nagrado za idejo. Izdelovala sta hotel za žuželke.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

18. maj 2014 – dobrodelna prireditev »Na klopci«

17


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Sedeti, nekoga čakati, dogovoriti se za sestanek, se umakniti, ležati, se pogovarjati, imeti čas za malico, vse to in še več, lahko počnemo na klopci. Ko klopca spregovori, pestrih zgodb ne zmanjka. Na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični smo zgodbe s šolske klopce povezali z glasbo, gledališčem in plesom. Idejna zasnova za projekt je bila obelodanjena že v začetku šolskega leta. S tedna v teden je zgodba dobivala zanimivejšo vsebino in vabila k sodelovanju potencialne izvajalce. Vročica ob izbiri kandidatov za glavne igralce je potekala okrog novega leta. In glej, ekipa enajstih igralcev se je prav simpatično povezala. To je bilo dobro znamenje. Pregled scenarija, kreiranje besedila je marsikomu pognalo strah v kosti. »To je kar zahtevno, bomo zmogli?« Iz vaje v vajo je bilo besedilo preprostejše, igra pa je že kazala prve znake uživanja. Pevci in instrumentalisti so že vnaprej vedeli, kaj jih čaka, saj so v lanskem Mačku Muriju že izkusili privlačnost slovenskih pesmi. »Peli bomo znane slovenske komade,« se je slišalo iz ust članov pevskega zbora. Navdušenje je raslo, s tem pa tudi odgovornost do kvalitetnega dela. Violine, klavir, kitare, flavta in cajon so ubrali skupen ritem. »Kdaj bomo pa plesali?« »Pridi, sestavljamo koreografijo!« Mentorice in učenci so v skupnem sodelovanju zavzeto sledili skupnemu cilju – pripraviti muzikal Na klopci. Scenski rekviziti so počasi dobivali podobo, prav privlačni so postali tudi plakati in vstopnice. Plakati so vabili na dve predstavi. In sta se zgodili. V četrtek, 15. 5., in v nedeljo, 18. 5. 2014, se je v šolski avli zbralo veliko ljudi. Šestdesetim nastopajočim je dalo vetra in speljali so uro in četrt dolgo predstavo. Navdušenje obiskovalcev nad sproščenostjo in živahnostjo nastopajočih je bilo iskreno. Aplavzi in prikloni so se vrstili, dobro voljo pa je pomnožila še velika, lepa in dobra torta. Veselje in zadovoljstvo nad uspešnim sodelovanjem smo si delili učitelji, učenci in starši. Pozitivne zgodbe se dogajajo, in v Šentvidu jih znamo pisati. Pridite še kdaj med nas. Na klopci sedeče mentorice: Nejka Omahen, Simona Zvonar, Jelka Rojec, Vesna Pačnik, Martina Jurkovič, Nina Pavlin.

18


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

18. maj 2014 – svetovni dan muzejev

Nosilna tema

Mednarodnega muzejskega dne v letu 2014 je "Muzejske zbirke povezujejo".

Mednarodni muzejski dan so lani praznovali v 30.000 muzejih, v več kot 100 državah in na petih kontinentih. V Sloveniji se je dogodku pridružilo preko 40 muzejev in galerij. Nosilna tema letošnjega dneva v organizaciji ICOM Slovenija je »Muzejske zbirke povezujejo«. Muzej in galerije mesta Ljubljane se dnevu že tradicionalno pridružujemo in odpiramo svoja vrata obiskovalcem. Vstop na vse dogodke je brezplačen.

19


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 19. maj 2014 – posamično prvenstvo OŠ v atletiki; stadion ŽAK, Ljubljana V ponedeljek, 19. 5. 2014 se je 47 učencev in učenk naše šole udeležilo posamičnega atletskega tekmovanja za OŠ v atletiki, ki je potekalo na stadionu ŽAK v Ljubljani. Priborili so si naslednje medalje: • 4. mesto JOB PRIMC – skok v višino, • 1. mesto ANJA DUŠA – skok v višino, • 2. mesto DAVID MRZELJ – skok v daljino, • 3. mesto – NIK VINŠEK – tek na 300m, • 2. mesto – JANA PRIMC – met vortexa. Jana Primc in Job Primc sta se uvrstila na Posamično finale OŠ v atletiki.

20


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 19. maj 2014 – tehniški dan 5. razred; spretnostna vožnja s kolesom na poligonu Po osvojenih cestno prometnih predpisih za varno vožnjo s kolesom po javnih površinah (teoretični del) so učenci 5. razreda svoje znanje preizkušali še v praktičnem delu izvedbe kolesarskega izpita. Ob 7. 30 so se učenci zbrali na šolskem igrišču, kjer so pripravili poligon za spretnostno vožnjo s kolesom ter razložili način vožnje. Preverili so tehnično brezhibnosti kolesa, vozili po deski (obvladovanje ravnotežja in smeri vožnje), vozili po krogu, vozili po osmici (brez dotika nog s tlemi), vozili skozi vrata (med postavljenimi stožci, brez dotika), slalom med stožci (brez dotika tal z nogami), uporabljali zvočne naprave - zvonec, med vožnjo, zavirali s kolesom, reakcijski čas in pot zaviranja, preizkušali zavorne poti na različnih površinah. Vadili so za varno vključevanje s kolesom v promet: - parkiranje kolesa, - vstop na kolo, - pričetek vožnje, - vožnja naravnost, - ustavljanje kolesa, - sestop s kolesa, - vožnja z eno roko na krmilu (menjaje), - nakazovanje smeri z roko (v levo in v desno), - pogled med vožnjo na levo, na desno, nazaj, - izogibanje in ustavljanje pred pešci. Po končanih vajah na poligonu je sledila analiza dela, pospravljanje poligona in ogled proge za vožnjo po Šentvidu. Tehniški dan je minil brez zapletov, če izvzamemo tehnično pomanjkljiva kolesa, ki so jih učenci, kljub podpisu soglasja staršev, da bodo le-ti poskrbeli za tehnično varno kolo, pripeljali v šolo. Nekaj učencev je prišlo tudi brez kolesarskih čelad.

21


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 21. maj 2014 – medobčinsko tekmovanje; Kaj veš o prometu V sredo, 21. maja 2014 je v Dobrepolju potekalo medobčinsko tekmovanje Kaj veš o prometu. Ekipa učencev v sestavi Domen Koščak, Marcel Štibernik, Martin Ostanek in Rok Štagar je osvojila ekipno tretje mesto. Tekmovalci so pokazali svoje znanje v teoretičnem znanju prometnih predpisov, spretnostni vožnji na poligonu ter praktični vožnji v dejanskem prometu v šolskem okolišu.

21. maj 2014 – krvodajalska akcija na šoli

22


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 21. maj 2014 – športni dan učencev 1. triade; pomladanski pohod V sredo, 21. 5. 2014 so učenci prve triade izvedli tretji športni dan, pomladanski pohod. Pohod je potekal od podružnične šole v Temenici na Debeli hrib. Pot jih je vodila po cesti skozi gozd na pobočje Debelega hriba. Spremljali so jih čudoviti razgledi v sončnem in jasnem vremenu. Na poti so videli tudi konje in koze ter se naužili domačih češenj ter drugi dobrot pri družini Kastelic. Naredili so krožno pot, ki je trajala približno dve uri. Pohoda se je udeležilo 116 učencev.

22. maj 2014 – športni dan 4. razred; pomladanski pohod v Hrastov Dol

Zjutraj je učence presenetilo prijetno sončno vreme in prav vsi učenci so se veselili športnega dne. Celoten pohod so se vzorno obnašali ter upoštevali vnaprej dogovorjena pravila in navodila. Hoja je bila zmerna in primerna starosti otrok.

23


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Med potjo so lahko opazovali naravo, hkrati pa so spoznavali tudi okolico šole. Pot jih je vodila skozi bližnje vasi in po gozdu, zato so bili med hojo lahko zelo sproščeni in so se lahko pogovarjali, družili ter na krajših postankih so imeli tudi dovolj časa za sprostitev in igro.

V Hrastovem Dolu so obiskali sedaj že bivšo PŠ Hrastov Dol. S strani krajanov so bili zelo lepo sprejeti. Ogledali so si lahko šolo ter so zaigrali šolo nekoč v spominski sobi. Nepopisno veselje je bilo na šolskem igrišču in na bližnji trati.

Učenci so se v naravi sprostili in se prijateljsko obnašali do sošolcev ter prijazno do narave. Prijetno utrujeni so se z avtobusom vrnili nazaj v matično šolo.

22. maj 2014 – naravoslovni dan 7. razred; Tehniški muzej, Ljubljansko barje Naravoslovni dan na temo spoznavanja Ljubljanskega barja in TMS, je potekal 22. 5. 2014, za učence 7. razreda. Učenci so bili zaposleni z aktivnim spremljanjem vodenega ogleda v Tehniškem muzeju Slovenije predvsem dveh zbirk: pridobivanje lesa ter promet in pogoni. Izdelali so skice izbranega stroja, ki ima pogonski mehanizem. Spoznavali so vsestransko uporabnost lesa in poklice, ki so bili v preteklosti močno zastopani na območju Slovenije. Delo se je nadaljevalo z opazovanjem barja in pohodom po učni poti Bevke.

24


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Učenci so spoznali naravno in kulturno dediščino Ljubljanskega barja, vlogo in pomen barja za prebivalstvo ter ogroženost zaradi poplav in onesnaževanja. Obiskali so tudi Jurčevo šotišče v bližini Bevk, ki je eno zadnjih šotišč z ostanki šote na Ljubljanskem barju in zato znotraj krajinskega parka zavarovano kot naravni spomenik državnega pomena. Izvedli so tudi preproste geografske meritve in jih primerjali.

22. maj 2014 – revija odraslih pevskih zborov v avli šole

25


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 23. maj 2014 – tehniški dan Varno s kolesom 5. razred; kolesarski izpiti

Ob 7. 30 so se učenci 5. razreda (37 učencev in 2 učenca z mavcem, ki nista opravljala izpitne vožnje in 2 učenki 6. razreda) zbrali na šolskem igrišču, kjer so se pripravili za izpitno vožnjo po Šentvidu. Še enkrat so preverili tehnično brezhibnost kolesa in si pravilno pritrdili čelado, pregledali ustreznost obuval (vezalke in hlačnice). Nato so se učenci 5. a peš odpravili do parkirišča, kjer so jih že čakali policisti in člani ZŠAM Ivančna Gorica. Skupina učencev 5. b je ostala na igrišču in ta čas vadila varno vključevanje s kolesom v promet: - parkiranje kolesa, - vstop na kolo, - pričetek vožnje, - vožnja naravnost, - ustavljanje kolesa, - sestop s kolesa, - vožnja z eno roko na krmilu (menjaje), - nakazovanje smeri z roko (v levo in v desno), - pogled med vožnjo na levo, na desno, nazaj, - izogibanje in ustavljanje pred pešci.

26


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Učenci 5. a so pred komisijo trikrat preizkušali svoje spretnosti in znanje v vožnji po Šentvidu, četrta vožnja je bila izpitna. Ob 9. 30 sta se skupini zamenjali, do 11. je preizkušala znanje skupina učencev 5. b razreda. Po končani vožnji je sledila analiza dela, v šolski avli pa nagovor učencem policista, ravnatelja, članov ZŠAM. Sledila je slavnostna zaprisega, petje Kolesarske himne in slavnostna podelitev kolesarskih izkaznic. Kolesarski izpit so opravili vsi učenci, ki so se na izpit pripravljali, razen dveh učencev z mavcem. Izpit sta opravili tudi dve učenki iz 6. razreda. Tehniški dan je minil brez zapletov, če izvzamemo ključke za kolesa, ki so jih učenci pozabili doma, počene gume in navezane vezalke na pedal učenke. Dobremu vzdušju je botrovalo tudi lepo sončno vreme, ki je učence in mentorje spremljalo ves teden, ko so se pripravljali na izpitno vožnjo.

27


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

28


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 24. maj 2014 – planinski pohod na Mali Golak V soboto, 24. maja 2014, so se planinci naše šole odpravili na zadnji pohod v tem šolskem letu. Osvojili so Mali Golak (1495 m.n.v.). Zbrala se je majhna, a zelo prijetna družba. Velik del vzpona je potekal po gozdu, v katerem so jih med bukovimi drevesi spremljale majhne in tudi zelo velike skale, balvani. Na poti so postavili tudi možica, ki bo naslednjim pohodnikom kazal pravo pot. Razgled iz vrha je segal daleč naokrog, čeprav so ga v daljavi zastirali oblaki. Tako, da žal morja in Alp niso videli. Za vztrajno hojo ter udeležbo na izletih so bili na vrhu nagrajeni z velikanko Milko. Kot pričakovano, pa ta ni bila dolgo med njimi, saj so jo hitro »pospravili«. Ob sestopu so naredili še daljši postanek pri planinski koči. Ob povratku proti domu pa jih je pričakalo še eno presenečenje, obisk nasada češenj v Lokavcu. Sprehodili so se po sadovnjaku, kjer jim je lastnik nasada predstavil delo in skrb za češnje. Seveda pa so med poslušanjem lahko že jedli dobre, sladke češnje. Zadovoljni ter nasmejani so se vrnili domov.

29


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

30


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 24. maj 2014 – podelitev astronomija Cankarjev dom V soboto, 24. maja 2014, se je učenec Tadej Strah udeležil podelitve nagrad, ki jo organizira DMFA Slovenije – z naslovom Bistroumi 2014. Na podelitev je bil povabljen, saj je na državnem tekmovanju iz astronomije zasedel 3. mesto. Prireditve se je udeležil s starši in mentorico Anico Vozel. Pred pričetkom so že 10. leto zagnali Verižni eksperiment. Bilo je zanimivo, na prireditvi pa so nastopili tudi zanimivi gostje, ki se poleg matematike ali fizike ukvarjajo tudi z glasbo (Janez Dovč) ali stand-up komedijo (Uroš Kuzman) kot častni gost pa se je predstavil tudi uspešen Slovenec v Ameriki Jernej Babič.

Tadej Strah 7. b

31


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 24. maj 2014 – osrednja občinska proslava ob prazniku občine Ivančna Gorica

27. maj 2014 – področno tekmovanje v mali odbojki, Velike Lašče Na tekmovanje se je uvrstila tudi ekipa naše šola. Sodelovalo je 6 ekip iz šestih šol in naša šola dosegla odlično 2. mesto. Ekipo so sestavljale: Hana Omahen, Anja Marinčič, Dajana Stanojlović, Martina Glavič, Ksenja Struna, Ula Pangršič, Hana Kavšek, Kaja Gliha, Kristina Klemenčič.

32


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 27. maj 2014 – tehniški dan 4. razred; Šolski muzej Ljubljana Na tehniškem dnevu 4. razreda je bilo prisotnih 52 učencev. Učenci so bili v muzeju razdeljeni v dve skupini. Ogledali so si stalno razstavo o razvoju šolstva na Slovenskem in imeli učno uro lepopisa, iz leta 1930. Učenci so se seznanili s pomenom in vlogo lepopisja v šoli. Pisali so lepopisne črke s peresnikom in »tinto« na učne liste. Učenci so bili nad doživetji navdušeni in presenečeni. Pridobljeno znanje so preverili z nalogami na učnem listu.

28. maj 2014 – Ex tempore mladih; območno srečanje mladih likovnih ustvarjalcev

33


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj ZKD Grosuplje in JSKD OI Ivančna Gorica sta ob 40 jubilejnem letu zveze organizirali projektizdelava mozaika na ograji ob vhodu v kulturni dom Grosuplje. Dogodek se je odvijal 28. 5. 2014, pred Kulturnim domom Grosuplje. K sodelovanju so povabili likovne ustvarjalce iz OŠ občin Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica. Mentorja delavnic sta umetnika Joanna ZającSlapničar in Aljaž Vidrajz. Mozaik so sestavljali tudi učenci OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Pisane dele keramike so v svež omet vgrajevali: Gaja Kovačič, Anej Kristan, Tadej Strah. Izdelali so podobi, ki simbolizirata filmsko umetnost in glasbeno umetnost.

34


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 28. maj 2014 – naravoslovni dan 2. razred; Travnik V sredo, 28. 5. 2014 so učitelji realizirali že dolgo načrtovani naravoslovni dan za oddelka 2. razreda. Žal sredino vreme ni zdržalo brez nekaj kapljic dežja, zato so zaključek izvedli v učilnici. Sicer je dan potekal po načrtovani učni pripravi, delo se je izvajalo tako v skupinah kot frontalno, kot tudi individualno in tandemsko. Zanimivost je transformacija oddelkov na manjše tandeme ali trojice, ki so delale samostojno in se šele na koncu spet združile v celoten razred. K sreči travniki niso bili še popolnoma pokošeni, zato so lahko opazovali cvetenje trav, travniških cvetnic in opazovali izredno veliko število različnih travniških živali. Kljub deževnemu zaključku je bil dan uspešen. Pregled delovnih listov pa bodo opravili pri nadaljnjih urah spoznavanja okolja, na vsebino katerih se je naravoslovni dan tudi navezoval.

35


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 28. maj 2014 – naravoslovni dan 5. razred; Ogled Botaničnega vrta v Ljubljani Učenci 5. a in b razreda so se 28. maja 2014 ob 7.30 zbrali v matični učilnici, kjer so razdelili malico in se pogovorili o vedenju na avtobusu in Botaničnem vrtu. Naravoslovni dan so imeli namen preživeti v Botaničnem vrtu v Ljubljani. Zato so se ob 8. uri z avtobusom odpeljali proti Ljubljani v Botanični vrt. Najprej je sledila malica, ob 8. 45 pa splošni ogled Botaničnega vrta. Učenci so se že na začetku razdelili v dve skupini. Prva se je najprej sprehodila skozi vse dele Botaničnega vrta: arboretum, skalnjak, tropski rastlinjak, močvirje, rastlinski sistem... in spoznavala značilne rastline, njihove posebnosti, rastišča… Botanični vrt je več kot le zanimiv park. V samem centru Ljubljane so opazovali ogrožene, redke ali že skoraj izumrle rastline, rastline z vseh predelov Slovenije in drugih delov sveta, opazovali živali, ki so si našle zatočišče v podobnih pogojih kot v naravi. Druga skupina se je najprej udeležila delavnice z naslovom Razmnoževanje rastlin – semena in potaknjenci. Učenci so si na živih rastlinah ogledali, kaj so nadomestne korenine ali kakšne oblike listov poznamo. Natančno so opazovali zgradbo cveta in vseh njegovih za razmnoževanje potrebnih delov in ugotavljali pomen oblike plodov za njihove prenašalce. Spremljali so razvoj rastline od semena dalje. Učenci so v delavnici spoznavali in se pogovarjali kaj semena in rastline potrebujejo za rast, kako jih pravilno posadimo in kako moramo skrbeti zanje, kako bo iz semena zrasla nova rastlina. Spoznavali so, da lahko semena posadimo v navadne lončke in vsak dan opazujemo ali je naše seme že vzklilo, naučili so se, kaj so potaknjenci. Namesto semen so si učenci izbrali mlado rastlino s koreninicami, jo presadili v svoj lonček, ki so ga odnesli domov. Sledila je analiza dela in ob 11.10 odhod z avtobusom proti šoli. Pred šolo so se vrnili ob 11.45.

36


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 28. maj 2014 – naravoslovni dan 8. razred; Prva pomoč V sredo, 28. 5. 2014 so imeli učenci 8. razredov naravoslovni dan. Razdeljeni v dve skupini so s pomočjo reševalca Davida Drčarja in Marije Jesih spoznavali temeljne postopke oživljanja in druge načine, s katerimi lahko pomagamo ponesrečencem z različnimi poškodbami. Gospa Anica Smrekar in Majda Verbič sta jim na koncu tudi predstavila organizacijo Rdečega križa in pomen prostovoljstva v današnjem času. Učenci so si na koncu naravoslovnega dne še uredili zapiske. 29. maj 2014 – timski sestanek za bodoče prvošolce 29. 5. 2014 je bila na šoli timska konferenca komisije za ugotavljanje pripravljenosti otrok za vstop v šolo. Na konferenci so sodelovali: šolska pediatra iz zdravstvenega

doma

Ivančna

Gorica,

štiri

vzgojiteljice otrok iz vrtca Ivančna Gorica, dve učiteljici in ena druga strokovna delavka, pomočnik ravnatelja ter štiri svetovalne delavke šole. Na konferenci so obravnavali 63 otrok. Za šest otrok so starši podali vlogo za odložitev šolanja. Po sklepu konference so tem šestim otrokom odložili šolanje za eno šolsko leto. Ob koncu konference so ugotovili, da bo naslednje šolsko leto obiskovalo našo šolo 57 otrok, 52 na matični šoli in 5 na podružnični šoli Temenica. Iz omenjenih podatkov je razvidno, da bosta naslednje šolsko leto dva velika oddelek 1. razreda na matični šoli in en kombinirani oddelek na podružnični šoli Temenica.

37


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 26. - 30. maj 2014 – geografski teden Tretje leto zapored se na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični odvija prav poseben teden, ki je geografsko obarvan. Letos je potekal od 26. 5. - 30. 5. 2014 in je povezoval različne oblike dela, vsebine in starostne skupine. Radijci so pod mentorskim vodstvom prof. Katje Šuštar, pripravili celotedensko oddajo s predstavitvijo slovenskih narečij. Iz dneva v dan je bilo slišati nove narečne govorice, ki so vzbudile radovednost ob pestrosti našega malega teritorija. Učenci sedmega, osmega in devetega razreda so pripravili računalniške osnutke razglednic evropskih mest, Avstralije in slovenskih mest. Razglednice so bile predstavljene preko projekcij v avli v ponedeljek, sredo in petek. Posvetili smo se tudi trem razstavam, ki so nastajale cel teden. Učenci šestega razreda so izdelali geografske letake, ki so s svojo izvirno obliko in vsebino pritegnili veliko pozornost.

38


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

Osmošolci so v različnih pisavah sveta izdelali napis – geografski teden. Pisave so svojevrstni znakovni znaki različnih narodov, branih v različnih smereh. Razstava grafičnih listov je prispevala celovit pogled na znamenitosti občine Ivančna Gorica. Grafične liste so izdelovali sedmošolci pri likovni umetnosti. V torek in četrtek sta bili potopisni predavanji v avli šole. V torek je prof. Vesna Veit predstavila Malto -malo državico v Sredozemlju. Številni zalivčki, ladje in kamnito površje je bilo nepogrešljivo na prikazanih fotografijah. V četrtek je prof. Jelka Rojec predstavila zahod ZDA in Havaje. Učence je pritegnila nenavadna pokrajina Velikega kanjona, Doline smrti, Brice kanjona, svetovno znanih mest iz sveta filma, čudovitih podob s Havajev in ostalih znamenitih parkov. Učenci podaljšanega bivanja so štirinajst dni s pomočjo profesorjev izdelovali mega sestavljanko – karto sveta. S tehniko zvijanja in lepljenja barvnih papirnatih prtičkov so upodobili vse celine in oceane. Sestavljanka je estetski in didaktični pripomoček. Ob igri so se učenci gotovo zapomnili kje ležijo posamezne celine. Geografski teden je način neformalnega izobraževanja na neprisiljen način. Učenci pri oblikovanju vsebin aktivno sodelujejo, primerjajo izdelke med seboj in kritično razmišljajo ob širjenju obzorij.

39


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 28. maj 2014 – svetovni dan sonca

30. maj 2014 – športni dan 9. razred; Gardaland V petek, 30.5.2014 so učitelji za učence 9. razredov izvedli težko pričakovani športni dan. 45 učencev skupaj s spremljevalci so se odšli zabavat in sproščat v zabaviščni park Gardaland. Zbrali so se v zgodnjih jutranjih urah in po nekajurni vožnji prispeli ravno v času njegovega odprtja. V parku so izkoristili možnosti za zabavo in sprostitev, se medsebojno družili in spletali prijateljske odnose. V poznih popoldanskih urah so utrujeni, vendar polni lepih vtisov odšli proti domu. Čas na avtobusu so poskušali izkoristiti tudi za priprave na valeto, ki jih čaka že čez dva tedna. Res so uživali.

40


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 31. maj 2014 – Ferdov turnir v odbojki na mivki V soboto, 31. 5. 2014 je na odbojkarskem igrišču v Temenici potekal že 3. Ferdov turnir v odbojki na mivki. Turnirja so se udeležila dekleta, ki na okoliških šolah obiskujejo odbojko pod okriljem ŠD Flip-Flop Grosuplje. Največ tekmovalk je bilo učenkOŠ Ferda Vesela. Dekleta so bila tudi iz OŠ Brinje, OŠ Škofljica in OŠ Luisa Adamiča. Turnir je bil prijateljske narave. Ekipo treh tekmovalk so sestavljala naključno izžrebana dekleta. Zmagala je ekipa v sestavi deklet iz OŠ Brinje ter OŠ Škofljica.

41


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 31. maj 2014 – svetovni dan športa Šport je ključen del človekovega zdravja. Ima glavno besedo pri vzdrževanju kondicije in lepega telesa, pomaga pa nam tudi krepiti zavest in hrani duha. Pomaga pri odpravi raznih bolezni in fizičnih poškodb. Izločanje loja pri športu pa povzroči čisto in mehko kožo. Vendar to je le manjšina stvari, pri katerih lahko ukvarjanje s športom koristi in skoraj ni človeka, ki bi se ukvarjal s športom, pa čeprav le z večernimi sprehodi ali občasno telovadbo, da ne bi bil zdrav oziroma na poti do zdravja in lepe postave. Je ena izmed stvari, ki škodljivih posledic nima! Spodbuja pa tudi k druženju in v nekaterih primerih uči skupinskega dela oziroma akcije.

31. maj 2014 – svetovni dan nekajenja 31. maj je tudi svetovni dan nekajenja in njegov namen je opozoriti na škodljive posledice kajenja, o katerih smo vsi več ali manj dobro obveščeni. Namen ni prestrašiti, vendar samo opozoriti na bolezni dihal in ožilja, rakava obolenja in prav tako na dejstvo, da kadilci umirajo prej. Svetovni dan nekajenja je poziv, da kadilci vsaj en dan preživimo brez cigareta in če je le možno, prekinemo to slabo navado, saj ne samo da kajenje škoduje zdravju, v nekaterih primerih celo ni privlačno in na leto nas cigareti stanejo ogromno denarja. Zato je 31. maj dan brez nikotina in mogoče se kdo odloči, da bi pa vendarle bilo smiselno prenehati s to razvado.

42

Kronika maj 13/14  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika maj 13/14  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement