Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

JUNIJ 2015/16 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 7. junij 2016 – Bodoči prvošolci 7. junija 2016 je bil za bodoče prvošolčke naše matične šole poseben dan. S starši so se ob 17.00 uri zbrali v šolski avli, kjer so jim učenci 1. razreda doživeto odigrali dramatizacijo Medved išče pestunjo, starejši učenci pa so jim zaigrali venček ljudskih pesmi. Po ravnateljevem pozdravu je pedagoginja Irena poklicala bodoče prvošolčke v dva oddelka. Nato so si razredničarke in bodoči prvošolci ogledali šolo in odšli v knjižnico na uro pravljic. Starši so medtem imeli kratek sestanek z ravnateljem, ki jim je predstavil nekatere informacije za prihodnje šolsko leto. Z učenci so si ogledali učilnice in se posladkali z dobrotami, ki so jih pripravile kuharice. Poslovili so se v upanju na prijetno in uspešno šolsko leto.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 8. junij 2016 – zaključna ekskurzija 3. razred; Uršulin dom Unec Učenci in učenke 3. razreda so se v sredo, 8. junija 2016, z avtobusom odpeljali na zaključno ekskurzijo proti Uncu. V Uncu jih je v Uršulinem domu pričakal prijazni gospod Aleš in jih spremljal skozi Grajski dan. Po kratki malici je sledila prva delavnica, kjer so si dečki iz valovite lepenke izdelali meče, ščite in čelade, deklice pa iz barvnih testenin ogrlice ter iz lepenke in prtička krono. Nato so se, opravljeni v pogumne viteze in prikupne kraljične, z avtobusom odpeljali ogledat Predjamski grad, kjer je nekoč živel Erazem Predjamski. Njegova zgodba je otroke navdušila. Zanimiva se jim je zdela tudi lipa, ki raste na njegovem grobu. Najbolj všeč pa jim je bil rov, po katerem je Erazem uhajal po hrano. Pri cerkvici v bližini gradu so s pomočjo zemljevida iskali zaklad- kupico in ga tudi našli. Ker jih je ulovil dež, so se hitro nasmejani usedli v avtobus in se odpeljali na kosilo nazaj v Uršulin dom. Nato je sledila lutkovna predstava Kraljica na zrnu graha. V drugi delavnici so učenci in učenke poustvarjali z glino in streljali z lokom v tarčo.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 8. junij 2016 – naravoslovno tehnični dan, 4. razred V sredo, 8. junija 2016, ravno na dan Primoža Trubarja, so imeli četrtošolci naravoslovno tehniški dan. Najprej so imeli panoramsko vožnjo z avtobusom skozi občinsko središče in sledil naj bi prvi postanek na Muljavi, kjer naj bi si ogledali Jurčičevo domačijo – kulturno znamenitost občine. Vendar pa so zaradi zapleta z avtobusom ta del programa izpustili.

Učenci so nadaljevali pot preko sosednje občine Dobrepolje. Sledil je postanek na Trubarjevi domačiji, kjer so utrdili znanje o prvi slovenski knjigi. Odpravili so se še v sosednjo občino Grosuplje, in sicer so imeli voden ogled Županove oz. Taborske jame.

Lepote kraške jame so učence čisto prevzele in z zanimanjem so si ogledovali, kaj zmore narediti voda pod zemeljskim površjem. Bili so navdušeni, saj so znanje, ki so ga pridobili pri pouku, nadgradili še izven učilnice.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 8. junij 2016 – srečanje zlatih bralcev na Muljavi V sredo, 8. junija 2016, so se na Muljavi srečali zlati bralci občin Ivančna Gorica, Dobrepolje in Grosuplje. Prireditev se je začela ob 10. uri v letnem gledališču ob Jurčičevi domačiji. Zlatim bralcem iz Osnovne šole Stična, Osnovne šole Brinje Grosuplje, Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, Osnovne šole Dobrepolje in Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični je svojo ustvarjalno pot skozi vilinska sporočila najprej predstavila osrednja gostja ga. Alenka Kos. Po krajšem uvodnem filmu je s pripovedovanjem in z branjem izbranega odlomka na prisrčen in sočuten način orisala ključne življenjske vrednote. Na koncu jih je zaokrožila v sporočilo, ki pravi, naj nikoli nikogar ne sodimo. V nadaljevanju kulturnega programa so zlate bralce v spodbudnem in pohvalnem vzdušju nagovorili podžupan občine Ivančna Gorica g. Tomaž Smole, župan občine Dobrepolje g. Janez Pavlin, direktorica Mestne knjižnice Grosuplje ga. Roža Kek in ravnatelj šentviške šole g. Janez Peterlin. Skupaj z ravnatelji in mentorji branja so podelili tudi knjižne nagrade. Prireditev, ki jo je povezovala ga. Anica Volkar, so z instrumentalnimi, pevsko, plesno in recitacijsko točko sooblikovali učenci iz omenjenih šol. Ob zaključku slavnostne podelitve so sledili še osvežilna pogostitev, prijetno druženje s sovrstniki in izmenjava načrtov za poletne počitnice.

5


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

6


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 8. junij 2016 – nagradni izlet ob zaključku šolskega leta 2015/16 za uspešne učence in ogled športnih prireditev v Kopru Učenci z dosežki na tekmovanjih iz znanj in športa ter na področju medvrstniške pomoči – tutorstva smo bili v sredo, 8. 6. 2016 povabljeni na nagradni izlet v Slovensko Istro. Obisk Festivala športa v Kopru je vedno zanimiva dogodivščina, saj se srečamo z vrstniki iz vse Slovenije in se preizkusimo v bolj ali manj znanjih športih. Na športnih površinah so se nam letos pridružili uspešni slovenski športniki: boksar Dejan Zavec, jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak ter paraolimpijec Gal Jakič. Istočasno je na stadionu potekalo državno atletsko tekmovanje najboljših osnovnošolskih atletov. V skoku v višino je sodeloval tudi učenec 9. razreda Job Primc, ki je osvojil 10. mesto. Po športnih aktivnostih se nam je v že toplem morju v neposredni bližini Krajinskega parka Strunjan, prilegla osvežitev.

7


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

8


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 10. junij 2016 – športni dan 2. razred; zaključna ekskurzija Ljubljana V petek, 10. 6. 2016, so učenci drugega razreda matične šole izvedli športni dan, zaključno ekskurzijo v Ljubljano. Po deževnem prihodu v Ljubljano, so si najprej ogledali tržnico, mestno hišo in pot nadaljevali po starem delu mesta. Nazaj so se sprehodili ob reki Ljubljanici, si ogledali mostove, ki potekajo čez Ljubljanico, ogledali kip Franceta Prešerna in maketo mesta Ljubljana. Sledila je težko pričakovana malica in sladoled. Po malici je prenehalo deževati in čakala jih je še panoramska vožnja s turistično ladjico po reki Ljubljanici. Ob bregu reke so opazovali različne mostove, stavbe, čolne in ladjice. Videli so tudi želvo, vso pot pa so opazovali račke. Z avtobusom so se vsi polnih doživetij vrnili proti šoli, kamor so prispeli ob 11.45 uri.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

9. junij 2016 – redovalna konferenca 9. razred, ob 14. uri 11. junij 2016 – Zotkini talenti 2016 V soboto, 11. 6. 2016, je v Cankarjevem domu v Ljubljani Zveza za tehnično kulturo Slovenije organizirala slovesno podelitev zlatih priznanj iz znanja, ki so potekala pod njihovim okriljem. Štirje naši učenci so osvojili zlato priznanje in bili povabljeni na podelitev, in sicer: • • • •

Breda Kastelic (8. r) iz logike Tadej Strah (9. r) iz logike Nejc Rus (8. r) iz konstruktorstva in tehnologije obdelav Domen Zupančič (8. r) iz konstruktorstva in tehnologije obdelav

10


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

11


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Bistroumni Tadej Strah

12


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 13. junij 2016 – športni dan I. triletje; športne igre Športni dan za učence 1. triade matične šole je bil izveden 13. junija 2016 v šolski telovadnici in na šolskem igrišču ter igralih. Tema športnega dne so bile Športne igre, ki so bile zaradi vremenskih neprilik malce prilagojene. Učenci so se v prvem delu pomerili v treh igrah: Kradljivček, Iskanje lukenj in V zraku.

Od enega vadbenega prostora do drugega so se morali prebiti preko različnih ovir. Na koncu so te ovire premagale tudi učiteljice. Po malici pa so sodelovali v preostalih igrah: Štafetne igre z žogami, Žoganje v krogih, Poglej in poimenuj, Zadeni tarčo ter Zapleši z mano.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

Učenci so zavzeto tekmovali in plesali, uživali v igrah in bili ob koncu dne že pošteno utrujeni. Veselili so se svojih uspehov in upali, da se podoben dan kmalu ponovi.

13. junij 2016 – zaključna ekskurzija 8. razred; Primorska V ponedeljek, 13. 6. 2016, so imeli učenci 8. razreda zaključno ekskurzijo na Primorsko. Najprej so si ogledali grad Miramar v Trstu, ki ga je dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški (1832–1867), mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Danes je grad urejen kot muzej. V pritličju so si učenci ogledali zasebne prostore Maksimilijana in njegove žene. Poleg gradu se nahaja 22 hektarjev velik park z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilian deloma prinesel s svojih potovanj. Po ogledu gradu so se osmošolci z avtobusom odpeljali v Piran, od koder so krenili na krajši sprehod v Portorož na sladoled. Na kopališču v Strunjanu pa so se z vodnimi aktivnostmi osvežili v morju.

13. junij 2016 – zaključna ekskurzija 7. razred; Bela krajina V ponedeljek, 13. 6. 2016, so sedmošolci odšli na zaključni izlet v Belo krajino. Dan je potekal po načrtu. Ogled Krajinskega parka je bil zelo poučen. Vodička je na zelo zanimiv način predstavila park. Ogledali so si cerkev Vseh svetnikov ter Klepčev mlin in žago. Videli so kako meljejo moko na star način še danes. Nato so si učenci ogledali vas Veliki Nerajec, kjer jim je vodička pokazala več kot 200 let staro hišo. Hiša premore samo dva prostora, črno kuhinjo in hišo (v kateri je spalo več kot 12 ljudi), kar je bilo za prebivalce Bele krajine nekaj čisto običajnega. Ogledali so si tudi hišo za mladoporočence, imenovano "his". Seveda so si učenci na koncu ogleda vzeli čas tudi nakup spominkov. Vreme se je lepo razjasnilo, tako da so se za zaključek izleta učenci kopali v zunanjem bazenu v Dolenjskih Toplicah.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 13. junij 2016 – zaključna ekskurzija 6. razred; Olimje V ponedeljek 13. 6. 2016 so imeli učenci 6. razreda zaključno ekskurzijo. Pot jih je vodila iz Šentvida pri Stični proti Brežicam in od tam naprej preko Kozjanskega do samostana Olimje in Term Olimje. V Olimju so si ogledali Jelenov greben, hranili jelene, in se sladkali s sladoledom. Peš so se spustili v prelepo vasico Olimje, lepoto katere poudari čudovit, obnovljen grad, last grofov Atems, ki je danes spremenjen v samostan, kjer prebivajo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ogledali so si cerkev Marijinega Vnebovzetja, v pritličju južnega stolpa staro samostansko lekarno s freskami in Čokoladnico Olimje, kjer so si lahko kupili sladke dobrote. Za zaključek so se osvežili v Termah Olimje in se polni lepih vtisov odpravili nazaj proti dolenjski. 13. junij 2016 – tehnični dan 9. razred; izdelava scene za valeto Učenci devetih razredov so pri tehničnem dnevu 13. 6. 2016, izdelali celotno sceno za valeto. Delali so po skupinah. Učenci so izdelali papirnate škatle za napis valeta. Vgradili so led trakove za osvetlitev. Škatlo so zalepili s peki papirjem. Elektroniko je preskrbel Tadej Strah. Iz stiropornih plošč so sestavili štiri večje panele. Pobarvali so jih v videzu opečnatega zidu. Nanj so nalepili grafite, ki so bili izdelani na papirju in so prikazovali imena vseh učencev 9. r. Na stopnice so nalepili tapeto v obliki zvezde. Črno kopreno so uporabili za izdelavo zvezdnega neba. Narisali so ozvezdje Devetar. Nato so kopreno fiksirali na lesene letvice. Delo je bilo zahtevno. Učenci so rabili natančna navodila in pomoč pri delu. Na koncu so bili z delom zelo zadovoljni.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 15. junij 2016 – kulturni dan 9. razred; valeta 2016 V sredo, 15. 6. 2016, se je poslovila generacija devetošolcev. Za slovo so pripravili kulturni program z recitalom, inštrumentalnimi in pevskimi točkami ter plesom. Dopoldne je bilo slovo namenjeno učencem od 4.– 8. razreda, popoldne pa vsem delavcem šole in staršem. Osmošolcem so pripravili nekaj spretnostnih in miselnih nalog, da so si zaslužili prehodni ključ modrosti. Valeta devetošolcev je potekala tekoče, po programu, ki je bil planiran. Zvečer je bila svečana podelitev spričeval, priznanj in nagrad. Vsi učenci so prejeli razredna priznanja, šolska priznanja so prejeli: Ana Kotar, Gaja Kovačič, Anej Kristan, Anita Merlak, Ambrož Bregar, Elena Kavazović, Tom Novak, Tadej Strah. Srebrni znak za dosežke so prejeli: Ambrož Bregar, Anže Hrovat, Anita Merlak, Tom Novak, Benjamin Pajek, Tadej Strah. V zlato knjigo sta vpisana: Gaja Kovačič in Tadej Strah. V generaciji je bil najuspešnejši učenec Tadej Strah, ki je prejel 11 bronastih priznanj, štiri srebrna in pet zlatih. Sodeloval je na mednarodni astronomski olimpijadi, izkazal se je tudi kot fotograf, modelar, kitarist, tutor. Generacija je bila prisrčna, nevpadljiva in mirna.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 16. junij 2016 – športni dan 4. razred; Krpanov dan in atletski mnogoboj Športnega dne se je udeležilo 39 učencev. Izvedli smo ga na šolskem igrišču in v telovadnici. Najprej so se učenci in učenke pomerili v teku na 60 m. Nato so imeli učenci in učenke met vortexa. Pri metu vortexa so imeli na voljo tri poskusne mete in dva glavna. Upoštevan je bil boljši rezultat. Opravili smo tudi manjkajoče naloge za Športni program Krpan. Športni dan smo zaključili z razglasitvijo rezultatov: Dečki: 1. Mesto: Žak Grabljevec 2. Mesto: Gregor Rus 3. Mesto: Matevž Kovačič 4. Mesto: Valter Zaletel Deklice: 1. Mesto: Zoja Verbič 2. Mesto: Ema Adamlje 3. Mesto: Loti Lavš 4. Mesto: Blažka Poljšak

17


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

18


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 18. junij 2016 – dvodnevni planinski izlet Stara Fužina–Vogar–Pršivec–Planina Viševnik–Planina Jezero–Planina Blato Tudi v letošnjem šolskem letu je na šoli deloval planinski krožek, ki je potekal v sklopu projekta Zdrav življenjski slog. Največ zaslug za izpeljane planinske pohode imajo učiteljice Polona Lampret, Karla Oven, Mojca Mikolič, pa tudi ravnatelj Janez Peterlin, ki se je udeležil prav vseh pohodov. V jeseni so izvedli planinski tabor v Planici, kjer so se seznanili z osnovami planinstva in opravili več pohodov v okolici. Odpravili so se do koče v Tamarju, si ogledali slap Nadiže, planiško velikanko ter se podali na pohod do Belopeških jezer v Italiji. Preko celega šolskega leta so opravili še tri enodnevne pohode ter spoznavali našo prelepo Slovenijo. Še v jesenskem času so obiskali Slivnico ter spoznavali lepote Cerkniškega jezera. Opravili so zimski pohod na Zasavsko Sveto goro in si podrobno ogledali Vače nad Litijo. Pohod na Veliko planino je bil prav posebno in nepozabno doživetje. Ob zaključku so si zastavili dvodnevno planinsko turo. V petek, 17. junija 2016, so se po pouku odpravili v Bohinj. Pohod so pričeli v Stari Fužini. Prvi dan so osvojili Vogar ter noč prespali v Kosijevem domu, ki se nahaja na 1050 metrov nadmorske višine. Od doma so se sprehodili še do razgledne točke, s katere se odpre prelep pogled na Bohinjsko jezero. Po zgodnjem zajtrku so pot nadaljevali na goro Pršivec (1761 m). Pot po gozdu najprej ni bila zahtevna. Vendar pa se je okolica hitro spreminjala. Vzpon je postajal vse bolj strm, gozd pa vse redkejši. Nadaljnje vzpenjanje je ponujalo vse lepše razglede in ob koncu je bilo potrebno celo malo plezati. Malica na vrhu je zelo prijala in že so nadaljevali sestop po drugi strani. Sprva strma in kamnita pot je postopoma postajala bolj prijetna, tudi gozd se je spet vse bolj gostil. Na nekaj mestih so jih presenetile še zaplate snega. V idiličnem okolju Planine Jezero so opravili zadnji daljši počitek in svoje potovanje zaključili na Planini Blato, kjer jih je pričakal avtobus. Letošnjo planinsko popotovanje so zaključili s sladoledom v Stari Fužini in se s ponosnim pogledom ozrli na osvojeni vrh ter prehojeno pot.

19


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

20


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 18. in 19. 6. 2016 – Vseslovenski praznik zborovskega petja združil več kot 2000 pevcev Na osrednji prireditvi 47. Tabora slovenskih pevskih zborov je zapelo približno 130 pevskih zborov oziroma več kot 2000 pevcev. V Šentvidu pri Stični se je z nastopom osmih slovenskih pevskih zborov iz drugih držav v soboto začel 47. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tabor slovenskih pevskih zborov je vseslovenski praznik slovenskega petja, na katerem se predstavijo slovenski zbori in zbori iz zamejstva. Prireditelji na današnji osrednji prireditvi pričakujejo do 130 pevskih zborov. Zapelo je več kot 2000 pevcev, osrednji del prireditve pa bo potekal v obliki spevoigre. Slovenske ljudske pesmi in skoraj pozabljeni običajiTabor letos poteka pod geslom in naslovom slovenske ljudske Jaz sem si pa nekaj zmislu in je po besedah programskega vodje tabora Staneta Pečka posvečen slovenski ljudski pesmi in skoraj pozabljenim izročilnim običajem. Osrednji del je bil zasnovan kot neprekinjena spevoigra tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki so jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev. Prireditev se je začela z osrednjo vajo ob 9. uri, med 12. in 13. uro se je odvila povorka pevskih zborov. Po slavnostnem nagovoru ministra za kulturo Toneta Peršaka so osrednjo pozornost prevzeli pevci in pevke z vse Slovenije. V dobro uro trajajočem sporedu so zbori odpeli 25 pesmi, 13 a capella, 11 ob spremljavi Policijskega orkestra RS pod vodstvom dirigenta Igorja Švare in eno pesem kot podoknico ob kitarski spremljavi. V soboto so v Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični že nastopili slovenski pevski zbori iz Hrvaške, Madžarske, BiH, Srbije, Avstrije ter Italije.

21. junij 2016 – redovalna konferenca za razredno in predmetna stopnjo Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2015/2016 Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižničnega informacijskega opismenjevanja. Organizacijsko in strokovno ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sodelovanju s Sekcijo za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in (tudi v letošnjem letu) z Narodnim muzejem Slovenije. Glavna cilja kviza sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti.

21


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij V šolskem letu 2015/2016 je potekal 10. cikel MEGA kviza, ki je bil posvečen obdobju železne dobe. MEGA kviz z naslovom Železna doba – zlata doba Slovenije so sestavljali naslednji vsebinski sklopi: • • • • •

Železo in železna doba Življenje v železni dobi Trgovina, darila in izmenjave Situlska umetnost Raziskave železne dobe v Sloveniji

Reševanju kviza so se v mesecu aprilu tudi letos pridružili učenci na predmetni stopnji. V okviru medpredmetne povezave zgodovine in knjižničnih informacijskih znanj so učenci od 6. do 9. razreda kviz reševali pod mentorstvom učiteljice Polone Kastelic in knjižničarke Katje Šuštar. V zaključno žrebanje, ki je potekalo 8. junija 2016 v Mestni knjižnici Ljubljana, so oddali 166 rešitev. Sreče pri žrebu niso imeli, so pa na poti do končnega MEGA gesla razvili kar nekaj novih spretnosti in nadgradili svoje znanje zgodovine. Z železno dobo se je zaključil triletni zgodovinski cikel. Naslednja sezona bo naravoslovno obarvana, posvečena naši naravni dediščini, slovenskemu morju. 22. junij 2016 – Nagradni izlet MPZ in zlatih bralcev Po uspešnem šolskem letu so pevke MPZ in zlati bralci v sredo, 22. 6., zasluženo uživali v Pustolovskem parku Otočec.

22


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

23


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 22. junij 2016 – tehniški dan 4. razred; Ogled Slovenskega šolskega muzeja Na tehniškem dnevu je bilo prisotnih 38 učencev. Učenci so si v muzeju ogledali stalno razstavo o razvoju šolstva na Slovenskem in imeli učno uro iz časa antične Emone. Učenci so pod vodstvom magistra Quintusa Caeliusa Kallikratesa spoznali način poučevanja in vzgajanja v času antične Emone. Magister je svoje učence nagovoril v latinščini ter s poukom nadaljeval v slovenščini, učenci pa so pisali učene besede magistra na voščene tablice. Da je bilo vse skupaj še bolj zanimivo, so bili učenci in učitelj oblečeni v rimsko opravo (tunike in togo). Učenci so se naučili šteti po latinsko do deset, spoznali so latinska imena za mesece, pisali so s stilusom na voščeno tablico, poslušali zgodbo o Veneri in Marsu ter se pogovarjali o rimskih bogovih. Učenci so bili nad današnjimi doživetji navdušeni in presenečeni.

24


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

25


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 22. junij 2016 – športni dan 1. razred; zaključna ekskurzija v Jurčkov gozd V sredo, 22. 6. 2016, smo z učenci 1. razreda in podružnične šole Temenica izpeljali zadnji športni dan oz. zaključno ekskurzijo. Zjutraj smo se zbrali na šolski avtobusni postaji in se odpeljali do železniške postaje Šentvid. Kar nekaj učencev se je z vlakom peljalo prvič, zato so se vožnje še posebno veselili. Ko smo prispeli v Trebnje, smo se peš odpravili proti Jurčkovemu gozdu. Tam so učenci uživali v prosti in vodeni igri. Pred povratkom smo se posladkali še s sladoledom, si ogledali parno lokomotivo in se polni lepih vtisov vrnili v šolo.

26


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 24. junij 2016 – prireditev ob zaključku šolskega leta 2015/16 V petek, 24. 6. 2016, je bil zadnji šolski dan. Učenci so bili skupaj z razredniki dve uri v učilnici, kjer so dobili spričevala in priznanja. Sledila je malica. Po malici oziroma ob 10.00 je sledil kulturni program ob dnevu državnosti, k je bil zelo prijeten. Ob zaključku te prireditve je prva triada odšla na kosilo, ostali so imeli podelitev šolskih priznanj in vpis v knjigo dosežkov. Ostali učenci višjih razredov so imeli po podelitvi kosilo, nato pa sta avtobusa odpeljala učence domov in na počitnice. Strokovni delavci so imeli srečanje v jedilnici.

27


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Učno uspešni učenci prejeli zlati znak in se vpisali v Zlato knjigo, učenci z dosežki iz tekmovanj prejeli srebrni znak ter se vpisali v Knjigo dosežkov Ob zaključku šolskega leta 2015/2016 smo najuspešnejšim učencem podelili pet zlatih in šestnajst srebrnih znakov šole. Tadej Strah, Barbara Budisavljević, Patricija Končar, Ana Koželj in Gaja Kovačič so na podlagi Pravilnika o podeljevanju priznanj prejeli zlati znak in se vpisali v Zlato knjigo, ker so dosegli v 6., 7., 8., in 9. razredu povprečno oceno znanja iz vseh predmetov posameznega razreda 4,5 ali več. Prejetja srebrnega znaka in vpisa v Knjigo dosežkov so deležni učenci, ki so v skladu s Pravilnikom o podeljevanju priznanj dosegli uspehe na tekmovanjih v znanju, na športnih, umetniških in drugih tekmovanjih na državni in mednarodni ravni. Za izjemne dosežke iz tekmovanj v znanju v šolskem letu 2015/2016 so prejeli srebrni znak šole in se vpisali v Knjigo dosežkov Tadej Strah, Nejc Rus, Neža Vocovnik, Domen Zupančič in Breda Kastelic. Najbolj uspešen učenec Tadej Strah je osvojil 5 zlatih priznanj, in sicer iz logike, matematike, fizike, astronomije in računalniškega tekmovanja Bober. Poleg tega je dobitnik priznanja diamantni kenguru. Z uspešnim delom se je uvrstil na mednarodno St. Peterburško astronomsko olimpijado. Nejc Rus je osvojil zlato priznanje iz informacijske in računalniške pismenosti Bober ter iz Konstruktorstva in tehnologije obdelav. Neža Vocovnik je prejela 3 zlata priznanja, in sicer iz znanja o sladkorni bolezni, biologije in zgodovine. Domen Zupančič je dobitnik zlatega priznanja iz Konstruktorstva in tehnologije obdelav. Breda Kastelic je osvojila 3 zlata priznanja, in sicer iz logike, razvedrilne matematike ter informacijske in računalniške pismenosti Bober. Srebrni znak šole sta prejela Mirjam Zvonar in Gašper Kastelic za osvojeno srebrno priznanje na mednarodnem glasbenem tekmovanju solistov in komornih skupin Svirél 2016 in se vpisala v Knjigo dosežkov. Za dosežke na športnem področju so prejeli srebrni znak in se vpisali v Knjigo dosežkov Mai Sadar, Matevž Žurga, Anže Žurga, Aljaž Radovan, Vid Kompare, Martina Šmid, Manca Koščak, Luka Kovačič, Matevž Kutnar, Job Primc, Gašper Kastelic, Ambrož Bregar, Anže Hrovat, Tom Novak, Benjamin Pajek, Denis Struna in Anita Merlak. Mai Sadar uspešno tekmuje v kartingu, kategorija Rotax Mico Max. Osvojil je 1. mesto na 3. dirki Čedad-Cividale, Italija, posamezno in ekipno, 1. mesto na 2. dirki NOVI MAROF na Hrvaškem, posamezno in ekipno, 1. mesto na 1. dirki Vransko, posamezno in ekipno, 1. mesto na 5. dirki Vransko, posamezno in ekipno, in 1. mesto na 4. dirki Ptuj. Prejemnici srebrnega znaka in vpisa v Knjigo dosežkov sta ekipi Rokometnega kluba Ivančna Gorica, ekipa mlajših dečkov, ki jo sestavljajo Matevž in Anže Žurga, Aljaž Radovan in Vid Kompare, z osvojenim 3. mestom na državnem turnirju v rokometu in ekipa starejših dečkov v sestavi Matevž Kutnar, Denis Struna in Ambrož Bregar, za 2. mesto na državnem tekmovanju.

28


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Na državnem prvenstvu v sankukai karateju je Martina Šmid osvojila 2. mesto, Manca Koščak 3. mesto in Luka Kovačič 1. mesto, zato so dobitniki srebrnega znaka šole in so se vpisali v Knjigo dosežkov. Ekipa športnikov v sestavi Matevž Kutnar, Job Primc, Gašper Kastelic, Ambrož Bregar, Anže Hrovat, Tom Novak in Benjamin Pajek je prejela srebrni znak in se vpisala v Knjigo dosežkov za osvojeno 2. mesto na državnem tekmovanju veliki kanu. Prejemnika srebrnega znaka in vpisa v Knjigo dosežkov sta Anita Merlak za 4. mesto na državnem tekmovanju v košarki in Benjamin Pajek za 1. mesto na državnem kolesarskem tekmovanju Otočec 2015, za 3. mesto na mednarodni dirki ob Blejskem jezeru in za 3. mesto na državnem prvenstvu v kronometru na maratonu Franja BTC City.

29


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Modna revija Učenci LS1 so predstavili modne kreacije na zaključni prireditvi, ki je potekala v avli šole, 24. 6. 2016. Učenci in učenke so iz filca nepestrih barv pri pouku izbirnega predmeta izdelovali modne dodatke. Izdelali so pokrivalo in modno torbico. Vsaka kreacija je izkazovala barvno in oblikovno dopolnjevanje, izvirnost in uporabnost. Dekleta so se predstavila s tremi hodi, voditeljica pa je z opisom podrobno predstavila kreacije. Učenca sta bila v vlogi fotografov. Sprehode po odru je spremljala glasbena podlaga. Modne kreacije so bile lepo sprejete.

30


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Poročilo o projektu MOZAIKI od 29. 9. 2015 -29. 6. 2016

Koraki k uresničitvi galerije mozaikov na podporni steni v Šentvidu pri Stični • • • • • • • • • •

ZAMISEL PROJEKTA- izdelava 33 mozaikov v betonskih nišah MOTIVIRANJE UČENCEV IP LS 1 ZA IZDELAVO SKIC MENTORSTVO UČENCEM PRI IZDELAVI SKIC BARVANJE SKIC PRIPRAVA PROJEKTA na PPT PREDSTAVITEV PROJEKTA (predstavniki občine, vrtca, KS Šentvid, Likovniki Ferda Vesela, OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični) PREDSTAVITEV PROJEKTA UČITELJSKEMU ZBORU PRIPRAVA NEPOSREDNEGA DELA- prvič ( dogovarjanje za material in pripomočke za delo, priprava povečanih skic, izdelava skic na prosojnice, risanje risbe na zid ORGANIZIRANJE SKUPIN DELO NA STENI: – 26. 10. 2015 (od 8. – 14. ure), delo s 30. učenci, koordinacija s 5 odraslimi, izdelava treh slik, skupina otrok od 1. – 9. razreda, jesenska počitniška dejavnost. – 27. 10. 2015 (od 8. – 14. ure), delo s 30. učenci, koordinacija s 5 odraslimi, izdelava treh slik skupina otrok od 1. – 9. razreda, jesenska počitniška delavnica. – 2. 11. 2015 (od 12. – 15. ure- fugiranje, delo s 5. učenci in hišnikom) – 12. 11. 2015 (od 13. –16. ure, delo z 11. učenci 9. razreda in 5. učiteljicami), izdelava treh slik – 13. 11. 2015 ( od 12. – 17. ure, delo z 11. učenci 9. razreda in 5. učiteljicami), izdelava treh slik – 17. 11. 2015(od 12. – 16. ure, fugiranje in delo s 4. odraslimi, dokončevanje ene slike

• • • •

PREDSTAVITEV POČITNIŠKE DELAVNICE PPT- avla ORGANIZIRANJE SKUPIN, DRUŠTEV, ŠOLSKEGA OKOLIŠA, za skupno akcijo PRIPRAVA NEPOSREDNEGA DELA- drugič ( dogovarjanje za material in pripomočke za delo, priprava povečanih skic, izdelava skic na prosojnice, risanje risbe na zid DELO NA STENI: - 15. 4. 2016 (od 15. – 19.30 ure) - koordinacija 72. oseb od starosti 3- 76 let, izdelava osmih slik. Sodelovali so: DU Šentvid, zakonci, PGD Šentvid, AMD Šentvid, Plesni studio Guapa, Društvo likovnikov Ferda Vesela, KD šentviški slavčki, KŠD Dob - 16. 4. 2016 (od 8. – 17. ure) - koordinacija 72. oseb od starosti 3- 76 let, nadaljevanje izdelave osmih slik

ORGANIZIRANJE SKUPIN, DRUŠTEV, ŠOLSKEGA OKOLIŠA, za skupno akcijo

31


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij • • •

• •

DELO NA STENI: 13. 5. 2016 (od 15. – 19.30 ure) koordinacija 112 oseb, izdelava trinajstih slik. Sodelovali so: KS in POŠ Temenica, Letalski klub Šentvid, Lovsko društvo, Mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela, starši otrok vrtca Čebelica, vzgojiteljice vrtca Čebelica, Karitas, Občina Ivančna Gorica, Mladi gasilci, KD Vidovo, družina Zvonar, Hrastov dol, Animatorji. 14. 5. 2016 (od 8. – 17. ure) koordinacija 112 oseb, nadaljevanje izdelave trinajstih slik

PRIPRAVA NEPOSREDNEGA DELA- tretjič ( dogovarjanje za material in pripomočke za delo, priprava povečanih skic, izdelava skic na prosojnice, risanje risbe na zid DELO NA STENI: V okviru pouka LUM so na steni ustvarjali vsi učenci od 1.- 9. razreda. Razporedili so se v času od 18. 5. – 2. 6. 2016. Sodelovalo je ok. 400 učencev.

• • • • •

DELO NA STENI: 10. 6. in 11. 6. koordinacija ene delovne skupine- Folklorne skupine Vidovo 25. 5.- 15. 6. koordinacija ene delovne skupine- Centra za zdravljenje bolezni otrok 7.6. – 21. 6. koordinacija ene delovne skupine- Delovno varstvenega centra 28. 6. – 29. 6. koordinacija ene delovne skupine- učitelji OŠ Ferda Vesela

32


Å OLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

33


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Poslanica ministrice ob zaključku šolskega leta 24. 6. 2016

Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki, za vami je še eno šolsko leto. Verjamem, da šolske klopi zapuščate zadovoljni, veseli, verjetno tudi malce utrujeni. Osvojili ste nova znanja in pridobili nove izkušnje. Nekateri zapuščate osnovnošolsko izobraževanje, drugi srednješolsko. Za vami je naporno obdobje in zato vam še posebej želim brezskrbne poletne dni. Naj bodo počitnice vseh, drage učenke in Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki, hitro je minilo še eno šolsko leto. Veliko novih znanj ste usvojili, spoznali in doživeli marsikaj novega. Za vložen trud, vztrajnost in prizadevnost vam iskreno čestitam in verjamem, da boste s pravo mero vedoželjnosti, odgovornosti, resnicoljubnosti, medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in sočutja tudi v prihodnje vsem v ponos. Sedaj je napočil čas, da je opravljeno delo ocenjeno, nato pa odhitite počitnicam naproti. Želim vam, da bi jih preživeli kar najlepše in v njih našli čas za vse tisto, za kar med šolskim letom ni bilo časa ali priložnosti. Za igro, druženje, za raziskovanje okolice, za otroški in mladostni smeh, za prijateljska druženja. Namenite kdaj slednja tudi tistim sovrstnikom, ki počitnic ne morejo preživljati brezskrbno. V mladostni neugnanosti pa ne pozabite na svojo varnost. Kjerkoli in kadarkoli. Previdnost v prometu tudi poleti ne bo odveč. Ne pozabite tudi na prijateljico knjigo. Ta je vedno neizmerni vir doživetij in radovednih raziskovanj. V počitniškem odklopu dajte prosto pot domišljiji, ustvarjalnosti, igrivosti. Predvsem pa ‐ preživite poletje tako, kot vam je najljubše. Srečno!

34


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Spoštovane in spoštovani vsi zaposleni v osnovnih in srednjih šolah, dovolite mi, da vam vsem najprej iskreno čestitam, se zahvalim za vse opravljeno delo v še enem šolskem letu. Vem, kako odgovorno in kakovostno opravljate to delo. Hvala vsem za vsakodnevni doprinos k temu, da lahko, tudi v primerjavi z drugimi, povemo, da je slovenska šola dobra šola. Ob srečanjih z vami vedno in znova vidim, koliko predanosti, koliko truda vložite, da naša šola ostane kakovostna in da to kakovost še krepimo, da ohranja in spodbuja radovednost, ustvarjalnost, inovativnost mladih, in predvsem ‐ da spodbuja mlade k zavedanju, da je znanje vrlina in vrednota. Skupaj s starši skrbite za osebnostno rast učencev in z osebno zavzetostjo sooblikujete njihove temeljne vrednote. S tem pomembno vplivate na razvoj ne le mladih, ampak celotne družbe. Pri tem pa je ključno krepiti zaupanje: med učenci, učitelji, starši. Pri razumevanju življenja, v katerega vstopajo otroci in mladi, jim bodimo zato tudi v najprej v oporo. V tem šolskem letu smo pogosto izmenjevali mnenja, jih sooblikovali, iskali rešitve. Želim si, da bi v takšnem, konstruktivnem dialogu, tudi vnaprej skupaj gradili naše šolsko polje. Prepričana sem, da vsi z iskrenim namenom, da slovenski šolski sistem naredimo še bolj kakovosten. Za otroke, mlade, vse vas, nas. Na prijetne počitnice in srečno v poletju, Dr. Maja Makovec Brenčič ministrica

35


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Tako so počitnikovali nekoč Z današnjim dnem se začenja počitniški direndaj. Radost za otroke in skrb za starše, ki ne vedo, komu bi za ta čas prepustili svoje potomce, da se jim ne bi po glavi podile lumparije. Včasih so bili bolj prepuščeni naravi, ki je igrala večjo vlogo kot danes. Tako so bila recimo kmečka opravila tista, ki so krojila šolski urnik in koledar, danes pa je šolski koledar tisti, ki narekuje ritem našega življenja. Kako so počitnice preživljali nekoč?

Konec šole. 22. junij 1979. Foto: Miško Kranjec, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Po besedah Marjetke Balkovec Debevec, muzejske svetnice v Slovenskem šolskem muzeju, je to osnovna ugotovitev, ki jo danes pozabljamo. "V preteklosti je na Slovenskem prevladovalo kmetijstvo, večina prebivalstva je bila kmečkega, kar je pomenilo, da se je šola s šolskim urnikom in koledarjem prilagajala kmečkim opravilom. Danes je to povsem drugače – naš življenjski ritem določa šolski koledar, temu pa večina prebivalstva prilagaja svoj letni koledar življenja in dela. Seveda je bil za to potreben dolg proces, učitelji so starše opozarjali, kako pomembna je šola, jih prepričevali, naj otrokom dovolijo, da se učijo, da niso pomembna le kmečka opravila."

36


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij

Šole je konec. Želimo lepe počitnice, je zapisano na šolski tabli na Osnovni šoli Miško Kranjec. Fotografija je bila posneta 22. junija 1979, hrani pa jo Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Terminski začetek in konec pouka enak že od leta 1929 Šolski koledar je bil na Slovenskem do leta 1919 podrejen krajevnim potrebam, je pojasnila Balkovec Debevčeva. "Po šolski zakonodaji iz leta 1774 so šolarji na deželi lahko obiskovali pouk le za polovični čas (otroci, stari od šest do osem let zaradi vremenskih razmer le poleti, otroci med 9. in 13. letom le pozimi, saj so poleti delali na polju). V mestih se je pouk začel 1. oktobra, na deželi pa 1. novembra." Šolski koledar je bil tako podrejen krajevnim potrebam. Pouk je potekal dopoldne in popoldne, počitnice so trajale šest tednov, na podeželskih šolah so jih lahko razporedili med šolskim letom glede na kmetijska opravila. Počitnice so se delile na krompirjeve, trgatvene in žetvene počitnice. Po prvi svetovni vojni oziroma za časa Kraljevine Jugoslavije so tako imenovane velike počitnice trajale devet tednov. Po šolski zakonodaji že vse od leta 1929 trajajo od 27. junija do 1. septembra, torej tako kot danes. A glede na razmere po posameznih območjih so bile še vedno dovoljene izjeme, navaja sogovornica. Po letu 1945 se je pouk začel med 1. in 6. septembrom, končal pa med 16. in 25. junijem. Srednje šole so pouk običajno končale teden dni prej.

37


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Konec šolskega leta nekoč povezan s številnimi praznovanji Konec šolskega leta je bil v preteklosti povezan z različnimi praznovanji. Večkrat je bil povezan z 21. junijem, godom svetega Alojzija, zavetnika šolske mladine. "Takrat so imeli mašo za blagor šolskih otrok in tako končali šolsko leto. Šolski dobrotniki so zbrali denar za pogostitev na tako imenovani šolarski veselici, kjer so šolarji najprej pripravili kratek program, nato pa je sledilo druženje," je praznično dogajanja opisala muzejska svetnica v Slovenskem šolskem muzeju.

Blokovski otroci med počitnicami. Fotografija je bila posneta 26. junija 1978 v Štepanjskem naselju v Ljubljani, hrani pa jo Muzej novejše zgodovine Slovenije.

38


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Po prvi svetovni vojni je sledil nov praznik. Šolsko leto se je običajno končalo 28. junija, na tako imenovani Vidov dan, dan, ko so se spominjali padlih bojevnikov v bitki na Kosovem polju (28. junija 1389). Prvič so Vidov dan praznovali leta 1919 kot dan hipnega poraza in končne zmage. Hkrati so počastili tudi god njegovega veličanstva kralja Petra I.

Izkupiček šolskega leta so predstavljali pred številnimi povabljenci Kustosinja je spomnila tudi na javno spraševanje učencev, ki se je dogajalo pred povabljenimi gosti, starši in ostalo javnostjo. Na teh spraševanjih oziroma skušnjah so učenci pokazali, kaj so se med letom naučili, razstavljeni so bili tudi izdelki, kot so lepopisni zvezki učencev, dekliška in deška ročna dela in podobno. Zapisi pravijo, da se je na šolah ponekod zbralo toliko ljudi, da so morali celo "šolske duri izneti" oziroma sneti šolska vrata. Na ta dan so javno obelodanili tudi imena učencev, ki so bili zapisani v zlato knjigo.

Se spomnite? Junij 1978. Foto: Marjan Ciglič, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.

39


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Ocene, obrnjene na glavo Petica je že dolga leta sinonim za odličnost v šoli, a vedno ni bilo tako. Šolske ocene so bile do šolske zakonodaje po prvi svetovni vojni obrnjene na glavo, spomni kustosinja Marjetka Balkovec Debevec. "Najboljša ocena je bila enica, najslabša štirica oziroma petica, po prvi svetovni vojni pa se je sistem spremenil v takšnega, kot ga poznamo danes." Menda o tem celo obstaja hudomušna anekdota o babici, ki jo je novica o zamenjavi šolskih ocen obšla. Ko je še sama obiskovala šolo, je enica veljala za najboljšo oceno, potem pa se je ta sistem spremenil. Ko je vnuček iz šole prinesel same enice in dvojke, se je babica veselila po vasi: "Naš Tinček je pa tako priden, vse zna, same enice in dvojke ima v spričevalu." Vsi, ki so vedeli, za spremembo ocenjevalnega sistema, so se ji seveda posmehovali.

Kaj so šolarji počeli med počitnicami? Otroci so počitnice preživljali v naravi, o Facebooku in spletnih igricah ni razmišljal nihče, še televizijo so bolj redko prižgali. Zapisi iz let pred prvo svetovno vojno, še več pa iz 20. let 20. stoletja, pričajo, da so premožnejši starši v času poletnih počitnic svoje otroke peljali na morje ali na Bled ali pa so ti počitnice preživljali pri sorodnikih na podeželju. Tudi tam so bila zanje doživetja nepozabna. Ohranile so se tudi zgodbice o tem, da so zlasti mlajši otroci opazno prevzeli narečje okolja, v katerem so preživeli poletna meseca, zaradi česar so jih sošolci po vrnitvi v šolo zasmehovali. Otroci so se med poletjem tudi kopali v bližnjih rekah, vendar so jih v šolah opozarjali na nevarnosti, ki tam prežijo nanje. Tako je na primer že šolski red iz 16. stoletja šolarjem takratne stanovske šole prepovedoval kopanje v Ljubljanici: "In ker je Ljubljanica silno nevarna voda, je učencem s hudo kaznijo prepovedano se tej vodi približati, kaj šele se poleti v njej kopati ali plavati."

Napotki, kako preživeti počitnice, zapisani že pred 116 leti: Učiteljica Marija Šerc je v letnem poročilu mestne osemrazredne dekliške ljudske šole v Ljubljani za šolsko leto 1899/1900 zapisala, kako združiti prijetno s koristnim v času poletnih počitnic. Nasveti so aktualni in jih lahko primerjamo s sodobnim časom, poudarja kustosinja Marjetka. Pišite dnevnik in se učite iz narave "Počitnice, čarodejna beseda za srečno mladost; kako je mična, ker spaja v sebi počitek, užitek in prostost." Učiteljica je v nadaljevanju podala številne primere, kako lahko mladina na prijeten način okrepi telo in pridobi nova znanja. Otroci naj bi čim več časa preživeli v naravi, jo dobro opazovali in se iz nje učili. Poleg branja knjig je posebej svetovala še pisanje dnevnikov, kjer lahko otroci zapišejo vesele pa tudi žalostne prigode, sprehode, izlete. Čez leta bodo ti dnevniki predstavljali lepo sliko iz mladostnih dni.

40


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Ne pozabite na molitev in učenje glasbil Ob prostih dneh naj ne bi pozabili na molitev in krščansko življenje, vsekakor pa naj bi bil počitniški vsakdan napolnjen z različnimi igrami, tudi z učenjem kakšnega glasbila. Naj ne pozabijo na hišna opravila in pomoč materam Naslednji nasveti so bili namenjeni priporočilom, naj šolarji pomagajo drugim, posebej še materam pri domačih opravilih. Hkrati pa je učiteljica nagovorila matere, ki jim je bila takrat namenjena glavna vloga pri vzgoji otrok, naj tudi med počitnicami z veseljem vzgajajo svoje otroke in naj jih navdušujejo za vse lepo in dobro. "Ako bodete, cenjene matere, svoje otroke navduševale za vse lepo in dobro, bodo veselo potekali dnevi v domačem blaženstvu. Ne bo več slišati onega mrzkega vprašanja: Kaj bodo otroci v počitnicah delali? In odgovora "Spet so počitnice tu, kar bojim se jih."

41


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 1. a razredničarka Jana Šetina Tomažič, vzgojiteljica Martina Ratajec

1. b razredničarka Anja Praznik, vzgojiteljica Martina Ratajec

42


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 2. a razredničarka Mojca Kravcar

2. b razredničarka Jana Grabljevec

43


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 3. a razredničarka Mojca Mikolič

3. b razredničarka Matea Curkova

44


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 4. a razredničarka Vida Bregar Tomažič

4. b razredničarka Polonca Lampret

45


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 5. a razredničarka Laura Ambrožič

5. b razredničarka Polona Habič Rus

46


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 6. a razredničarka Martina Jurkovič

6. b razredničarka Sabina Rozina

47


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 7. a razredničarka Martina Zajc Todorović

7. b razredničarka Mateja Lesjak

48


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 8. a razredničarka Robert Bregar

8. b razredničarka Nina Pavlin

49


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 9. a razredničarka Karla Oven

9. b razredničarka Jelka Rojec

50


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij 1. in 2. razred (Temenica) razredničarka Lidija Oštir

51


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016

junij Učiteljski kolektiv na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični v šol. letu 2015/16

Zaposleni na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični v šol. letu 2015/16

52

Profile for OŠ Ferda Vesela

Kronika junij 15/16  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika junij 15/16  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement