Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

JANUAR 2016/17 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 1. januar 2017 – novo leto 1. januar 2017 – svetovni dan miru

6. januar 2017 – kulturni dan 9. razred; Muzej novejše zgodovine Ljubljana V petek, 6. 1. 2017, so se devetošolci odpravili na kulturni dan v Ljubljano, kjer so si ogledali razstavo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ter jazz koncert v Cankarjevem domu. Najprej so se sprehodili skozi tivolski park do gradu Tivoli, nato pa se podali naprej proti njihovemu cilju – Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu. Tu so si v dveh skupinah ogledali razstavo z naslovom Slovenci v 20. stoletju. 20. stoletje sodi med najburnejša obdobja slovenske zgodovine. Slovenci smo v tem času zamenjali nekaj držav in državnih ureditev, preživeli dve svetovni vojni, se vključili v tehnološko revolucijo, v zadnji, osamosvojitveni vojni pa smo dosegli samostojno državo. Razstava je učence tako popeljala skozi čas od začetka prve svetovne vojne pa vse tja do leta 2008, ko je Slovenija predsedovala Svetu EU. Po ogledu razstave je v Cankarjevemu domu sledil ogled koncerta – Jazz v živo – etno jazz. Učenci so najprej spoznali zgodovino te glasbene zvrsti, nato pa so jih člani Big banda Rtv Slovenije in vokalistka Eva Hren popeljali skozi nekaj slovenskih ljudskih pesmi (Nmau čez izaro, Čuk se je oženil, Marko skače …) v jazz preobleki in pri tem navzoče zelo navdušili. Učenci so odnesli veliko znanja tako o življenju Slovencev v prejšnjem stoletju, kot tudi o glasbeni zvrsti jazz, obenem pa slovensko ljudsko glasbo doživeli na nov, drugačen način.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 9. do 13. januar 2017 – zimska šola v naravi za učence 6. razredov Učenci 6. razredov so se udeležili zimske šole v naravi 9. 1.–13. 1. 2017 na Treh kraljih na Pohorju. Prvi dan so spoznavali novo smučišče in pravila, ki so pomembna za varno smučanje. Šola smučanja je potekala pod budnim očesom učiteljev smučanja, kjer so se učenci učili novih smučarskih veščin. Učenci so se pomerili tudi na pravem veleslalomskem tekmovanju in tako uspešno zaključili zimsko šolo v naravi. Šola v naravi je bila speljana po predvidenem programu, razen teka na smučeh. Namesto tega je bilo zaradi pomanjkanja snega izpeljano alpsko smučanje.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar

10. januar 2017 – govorilne ure

11. januar 2017; naravoslovni dan 4. razred; Obisk hiše eksperimentov Učenci 4. razreda so v sredo, 11. januarja 2017, izvedli pouk malce drugače. Odpravili so se v Hišo eksperimentov, kjer so se poskusili v samostojnem raziskovanju in eksperimentiranju. Na obisk Hiše eksperimentov so se pripravljali že v okviru rednega pouka, pri predmetu naravoslovje in tehnika. Tako je njihovo eksperimentiranje in raziskovanje hitreje steklo. Pridobili so si nova

4


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar spoznanja, ki jih lahko uporabijo tudi pri igri in opazovanju sveta okrog sebe. Učenci so bili vseskozi aktivni in obisk je neverjetno hitro minil. Tako so ugotavljali, da težji zvenijo višje, ulegli so se na posteljo z žeblji, preizkušali so se v moči in spretnosti, spoznavali so nove kemijske sestavine, poskušali so sošolca ujeti v milni mehurček …

Posebno doživetje je bila tudi dogodivščina z naslovom JAJČKOLOGIJA. Z različnimi poskusi so odgovorili na vprašanja, kako trdna je jajčna lupinica, kako jajce dobimo v steklenico in kako ga potisnemo iz nje? Učenci so zaključili dan v želji, da bi bilo še veliko podobnih dni v času šolanja. Vseskozi so bili dejavni, bilo jim je zanimivo in naučili so se veliko novega.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 14. januar 2017 – državno tekmovanje iz ASTRONOMIJE za Dominikova priznanja V soboto, 14. 1. 2017 je na gimnaziji Šentvid v Ljubljani potekalo 8. državno tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja. Našo šolo so zastopali sedmošolka Zala Miklič osmošolca Ana Strah in Gašper Primc ter devetošolki Hana Omahen in Breda Kastelic. Zala, Ana, Hana in Breda so osvojile srebrno priznanje, Gašper pa se je uvrstil na odlično 4. mesto in je prejel zlato priznanje.

.

14. januar 2017 – državno tekmovanje Bober Po šolskem tekmovanju, ki se ga je udeležilo več kot 29000 tekmovalcev, je v soboto, 14. 1. 2017, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru potekalo državno tekmovanje Bober. Našo šolo je zastopala Breda Kastelic, ki se je tudi tokrat izkazala odlično, do srebrnega priznanja pa ji je zmanjkala le točka.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 16. januar 2017 – šolsko tekmovanje iz znanja kemije za Preglovo priznanje V ponedeljek 16. 1. 2017 je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja kemije za učence 8. in 9. razredov. Učenci Nejc Rus, 9. a, Hana Omahen in Breda Kastelic, 9. b so osvojili bronasta priznanja, in se bodo skupaj z učenkama Nežo Zvonar, 8. b in Ano Strah, 8. a udeležili državnega tekmovanja, ki bo 1. aprila 2017.

17. januar 2017 – šolsko tekmovanje iz znanja geografije V torek 17. 1. 2017 je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja geografije. Bronasta priznanja prejmejo učenci Maja Gorišek, Breda Kastelic, 9. b razred, Lucija Fortuna, Nejc Rus in Ajda Zupančič, 9. a razred, Matija Kutnar, 8. b razred in Miha Čebular ter Kristina Črnič, 7. b razred.

18. januar 2017 – 2. športni dan 1. triletje; sankanje, tek na smučeh in igre na snegu V sredo, 18. 1. 2017, so imeli učenci prvega triletja 2. športni dan. Uvodni del športnega dne so imeli v razredu, kjer so jim učitelji pojasnili in konkretno prikazali pravilno kepanje, sankanje in obnašanje na cesti ter na sankališču. Pred odhodom na sankališče so se učenci okrepčali še z dopoldansko malico. Nato so se 1., 2. in 3. b razred odpravili do sankališča, kjer so uživali na snegu. Medtem pa je 3. a razred poskusil teči na smučeh. Na sankališču so učenci najprej utrdili progo z bobi, nato pa so se spustili še sankači. Po dobri uri sankanja je gospod hišnik učence razveselil s toplim čajem. V drugem delu se je 3. b razred odpravil proti šoli in poskusil teči na smučeh, učenci 3. a razreda pa so prišli na sankališče. Vsi so se še naprej veselo sankali in uživali v zimskih radostih. Dan je bil kljub vetru pester in zanimiv. Učenci PŠ Temenica so športni dan prestavili in ga bodo izvedli kasneje.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar

21. januar 2017 – planinski izlet; Bloke so jih očarale! V soboto 21. januarja 2017 so se planinci naše šole odpravili proti kraški planoti Bloke. S seboj so vzeli tekaške smuči, čevlje, palice, sani in bobe. Pričakovanja so bila velika, saj se je obetal lep, sončen dan. Še dobro, da je bil njihov prihod na Bloke bolj pozen, saj so zgodnje jutranje temperature tam kazale dvaindvajset stopinj pod ničlo. Najprej so se okrepčali, opremili ter se odpravili do tekaških prog. Gospod ravnatelj je vodil ogrevanje ter demonstriral tehniko teka na smučeh. Vaje so bile prav zabavne. Kmalu jih ni več nič mrazilo in njihova telesa so se pošteno ogrela. Po zaključenem daljšem krogu in »reševanju« prepletenih učencev v »jarku« (bilo je zelo zabavno predvsem za gledalce ) so imeli daljši počitek z malico. Potem so se nekateri odločili, da preizkusijo še sani in bobe, najbolj prevzeti, pa so se ponovno podali na smuči. Dan so zaključili

8


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar z drsanjem po Bloškem jezeru. Vreme jim je bilo resnično naklonjeno, tako da si lepšega dneva skoraj ne bi mogli želeti. Bloke so čudovite, v zimski idili pa resnično rajski košček naše Slovenije.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 22. januar 2017 – državno prvenstvo v atletiki V nedeljo 22.1. 2017 je na državnem prvenstvu v atletiki, ki je potekalo v Novi Gorici, učenka Martina Šmid 7. b, v disciplini troskok osvojila 3. mesto.

23. januar 2017 – področno tekmovanje v odbojki V ponedeljek,23.1.2017 je potekalo področno tekmovanje – OŠ Brezovica v odbojki za dekleta letnik 2002 in mlajše. Sodelovale so naslednje ekipe: OŠ BRINJE, OŠ Škofljica, OŠ Brezovica,OŠ Kočevje,OŠ Stari trg in OŠ Šentvid. Rezultat: 1. OŠ Brinje, 2.OŠ Brezovica, 3. OŠ Šentvid. Prvi dve ekipi sta se uvrstili v četrtfinalno tekmovanje v mesecu februarju. Ekipo so sestavljale: Hana Omahen, Anja Marinčič, Ula Pangršič, Kaja Gliha, Valeriia Kravchenko, martina Glavič, Hana Kavšek, Zala Vidic.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 24. januar 2017 – naravoslovni dan 5. razred; Dolenjski muzej Učenci 5. razreda so imeli 24.1.2017 naravoslovni dan na temo Arheološka podoba Dolenjske. Po prihodu v Novo mesto so si učenci ogledali ožji center mesta in pomembne zgradbe (kulturni dom Janeza Trdine, Kapitelj, Rotovž,…). Ogled mesta z vzpetine ni bil mogoč zaradi goste megle. Ko so prispeli v muzej, so si ogledali bogato arheološko zbirko, spoznali delo in pomen ohranjanja, obnavljanja in hranjenja kulturne dediščine v pokrajinskem muzeju. Z aktivnim sodelovanjem so si učenci utrdili in poglobili znanje pridobljeno pri pouku. Z navdušenjem so si ogledali tudi etnološko zbirko in prepoznali številne predmete, ki jih hranijo še njihove babice in dedki. Vrnili so se v Šentvid in zaključili delo z analizo in reševanjem učnih listov naslednji dan.

11


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar

12


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 24. januar 2017 – strokovno predavanje za učitelje in starše 25. januar 2017 – območno tekmovanje iz znanja slovenščine za Cankarjevo priznanje

25. 1. 2017 je potekalo območno tekmovanje iz znanja slovenščine. Vse tri tekmovalke, ki so se udeležile tekmovanja so osvojile srebrna priznanja: Neža Zvonar, 8. b , Neža Vocovnik, 9. a in Maja Gorišek, 9. b. 26. januar 2017 – 2. tehniški dan 9. razred; Poklici in elektrika V četrtek, 26. 1. 2017, so imeli devetošolci tehniški dan na temo Poklici in elektrika v ŠC Novo mesto. Najprej so prisluhnili predstavitvi programov, ki jih izvajajo, nato pa so v treh skupinah sodelovali v delavnicah o elektriki. Merili so napetosti na različnih napetostnih izvirih, vezali porabnike zaporedno in vzporedno izdelali utripalnik, ki so ga lahko odnesli domov.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar 27. in 28. januar 2017 – Informativa 2017

Sejem izobraževanja in poklicev

O prireditvi:

Informativa enkrat na leto, pred informativnimi dnevi, na enem mestu ponuja pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini – od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev, vseživljenjskega učenja itd.

Hkrati obiskovalcem ponuja informacije o poklicih in druge pomembne informacije, povezane z izobraževanjem. Od tega, kateri poklici obetajo, kje in kako pridobiti štipendijo, kako urediti bivanje v času šolanja, katera podjetja nudijo prakse in katera (prve) zaposlitve, kako študirati ali se zaposliti v tujini ipd. Informativa tako na enem mestu ponuja veliko več informacij, kot jih lahko posameznik zbere samo z obiskom informativnega dne. Zato je odlična uvodna postaja pri načrtovanju nadaljnjega izobraževanja ter poklicne in karierne poti. Ob obisku lahko obiskovalci zberete informacije o izobraževalnih programih in druge, za vas pomembne informacije, zbrano med seboj primerjate in se nato lažje odločite, katero izobraževalno institucijo obiskati v času informativnih dni in kam nato oddati svojo prijavnico za vpis oz. katero izobraževanje priporočiti, če vas vprašajo za nasvet ali usmeritev.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar

31. januar 2017 – redovalna konferenca, razredna stopnja, ob 12.45 uri

31. januar 2017 – redovalna konferenca, predmetna stopnja, ob 15. uri PROJEKT: SREDNJEŠOLSKA TRŽNICA V okviru poklicne orientacije smo na šoli za učence od 7. do 9. razreda, v mesecu januarju, organizirali Srednješolsko tržnico. Na tržnici je predstavilo svoje programe, dejavnosti in izdelke 18 srednjih šol iz Ljubljanske in Novomeške regije. Predstavile so se naslednje srednje šole:  Grm Novo mesto  Šolski center Novo mesto  Srednja ekonomska šola Novo mesto  Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica  Šolski center Ljubljana  Elektrotehniško – računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana  Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola  Srednja zdravstvena šola Ljubljana  Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana  Srednja in poklicna strokovna šola Bežigrad – Ljubljana  Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana  Srednja trgovska šola Ljubljana  Srednja frizerska šola Ljubljana  Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana

15


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

januar  Srednja upravno administrativna šola Ljubljana  BIC – Biotehniški izobraževalni center  Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana Tržnica se je pričela ob 17 uri. Najprej je vse zbrane pozdravil ravnatelj nato pa je šolska svetovalna delavka na kratko spregovorila o poklicni orientaciji in pomembnosti izbere poklica. Nato so učenci in njihovi starši odšli po razredih, kjer so imele srednje šole postavljene stojnice. Projekt Srednješolska tržnica je bil uspešno izpeljan, saj smo učencem in staršem omogočili, da so lahko dobili konkretne informacije o poklicu, vpisu in o tem, kaj srednje šole ponujajo. Tudi obiskanost tržnice je bila zelo dobra. Letos je bilo še posebej veliko učencev in njihovih staršev iz 7. in 8. razredov.

16

Profile for OŠ Ferda Vesela

Kronika januar 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika januar 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement