Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

FEBRUAR 2016/17

Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar 1. februar 2017 – območno tekmovanje iz znanja zgodovine 1. 2. 2017 je na območnem tekmovanju iz znanja zgodovine učenka Breda Kastelic, 9. b osvojila srebrno priznanje. 7. februar 2017 – nagradne majice za dosežke na učnem in športnem področju

V okviru kulturne prireditve ob praznovanju Prešernovega praznika smo podelili nagradne majice najbolj uspešnim učencem za dosežke na učnem in športnem področju. Učenka 6. b razreda, Veronika Sreš je uspešnim učencem napisala pesnitev, kjer je združila dosežke z njihovim osebnim značajem. Nagrade so prejeli: Neža Vocovnik 9. a, za prejeto zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni, mentorica Sabina Rozina in za prejeto zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja biologije, mentorica Sonja Škof. Ana Adamlje 7. a, za prejeto zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni, mentorica Sabina Rozina. Gašper Primc 8. a, za prejeto zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja astronomije, mentorica Anica Vozel. Za dosežke na športnem področju pa so nagradno majico prejeli učenci Luka Kovačič, 9. a za osvojeno 1. mesto in Manca Koščak, 8. a za osvojeno 2. mesto na državnem turnirju v Sankukai karateju, mentor Jože Kastelic ter Martina Šmid, 7. b za osvojeno 3. mesto na državnem turnirju v atletiki, disciplina troskok, mentor Mitja Svet.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar

9. februar 2017 – šolsko tekmovanje iz znanja fizike za Stefanovo priznanje V četrtek 9. 2. 2017 je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja fizike. Bronasta priznanja so osvojili: Nejc Rus, 9. a, Breda Kastelic in Hana Omahen, 9. b, Ana Strah, Gašper Primc, Zala Vidic, 8. a, in Matija Kutnar ter Neža Zvonar, 8. b. Na področno tekmovanje, ki bo 17. 3. 2017 so se uvrstili: Nejc, Breda, Hana, Ana, Gašper in Neža. 9. februar 2017 – šolsko tekmovanje iz znanja naravoslovja Kresnička V četrtek, 9. februarja 2017, je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja naravoslovja Kresnička. Bistveni del tekmovanja so bili eksperimenti, ki so jih učenci do dneva tekmovanja izvedli oz. naredili v šoli ali doma. Za vsako tekmovalno skupino so v razpisu objavljena navodila za izvedbo treh ali štirih poskusov. Vsebine so biološke, kemijske, fizikalne, astronomske, geografske in geološke ter po možnosti povezane tudi interdisciplinarno. Pripomočki, ki jih učenci za izvedbo poskusov potrebujejo, so preprosti. Del vprašanj na tekmovanju (približno polovica) se nanaša na opažanja pri opravljanju poskusov in na pojave, ki v teh poskusih nastopajo.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar Tekmovalo je 34 učencev in kar 17 učencev je prejelo bronasto priznanje: 3. razred: Tinkara Langus, Isabela Strojanšek, Matic Šteh, Žana Verbič, 4. razred: Luka Bogolin Rakar, Maj Šmid, Žan Štrempfelj, 5. razred: Gaja Rovanšek, Aleksea Dimec, Sara Pahar, Tevž Rus, Valter Zaletel, 6. razred: Luka Šteh, Anže Adamlje, 7. razred: Kristina Črnič, Zala Miklič, Mirjam Zvonar. Cilji in namen tekmovanja so: širjenje znanja in poglabljanje že osvojenih znanj, primerjanje znanja med učenci, odkrivanje in spodbujanje za naravoslovje nadarjenih učencev, spodbujanje in popularizacija eksperimentiranja in motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja s področja naravoslovja. Dosežki na tekmovanju so spodbujajoči in že komaj čakamo naslednje leto, ko bomo ponovno raziskovali in eksperimentirali.

9. februar 2016 – svetovni dan varne rabe interneta

Na drugi torek v februarju se obeležuje mednarodni dan varne rabe interneta. Letos poteka pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje. Kot so ob tem pristavili v slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, lahko vsak sam s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar 9. februar 2017 – predstavitev kandidatov za ravnatelja OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični 9. februar 2017 – KD 7. razred; Rastem s knjigo Sedmošolci so na kulturnem dnevu 9. februarja v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v prostorih stare prelature v samostanu v Stični. Ker tu še vedno živijo menihi, je bil obisk dela samostanskih prostorov, ki so odprti za javnost, posebno doživetje. Po vodenem ogledu muzeja so se udeležili še kaligrafske delavnice. Njen cilj je bil seznaniti učence s poklicem srednjeveškega pisarja ter o pisalni kulturi srednjega veka. Kulturni dan so nadaljevali v splošni Mestni knjižnici Grosuplje Enota Ivančna Gorica, saj v šolskem letu 2016/2017 že enajstič poteka nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu.« Vsi so prejeli knjigo pisatelja Vinka Möderndorferja Kit na plaži, se seznanili z življenjem in literarnim ustvarjanjem avtorja izbranega leposlovnega dela. Obisk knjižnice je vključeval tudi spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar 9. februar 2017 – razstava fotografij mozaikov »Življenje našega drevesa« v Slovenskem parlamentu V četrtek, 9. februarja 2017, je v preddverju dvorane Državnega sveta Republike Slovenije potekalo svečano odprtje razstave »Življenje našega drevesa«. Razstava je posvečena projektu izdelave mozaikov v Šentvidu pri Stični, odprl pa jo je predsednik Državnega sveta RS, g. Mitja Bervar. Po njegovih besedah bodo mozaiki z motiviko drevesa, ki so jih ustvarili šolarji in krajani Šentvida, za vselej živa vez med vsemi, ki se jih je skupen projekt kakorkoli dotaknil. Širšemu okolju pa je nazorno predstavljeno, kako je mogoče s kulturo okrepiti korenine skupnosti.

Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica je povedal, da je s sodelovanjem in povezovanjem mogoče doseči čudeže. »Projekt »Življenje našega drevesa« je naš mali čudež. Vesel sem, da smo lahko z njim obeležili tudi enega izmed naših največjih praznikov – praznik slovenske kulture, tukaj v Ljubljani, v hramu demokracije. S sodelovanjem v tem projektu si je vsak izmed nas postavil neke vrste »spomenik«. Vedno kadar bomo šli mimo, si bomo lahko rekli, v tem projektu sem sodeloval tudi jaz.« Svoj nagovor je zaključil z željo, da bi v Občini Ivančna Gorica uspelo še veliko takšnih in podobnih projektov tudi v prihodnje. Odprtju razstave so prisostvovali tudi podpredsednik Državnega sveta g. Branko Šumenjak, ravnatelj OŠ Ferda Vesela Janez Peterlin, vodja projekta Jelka Rojec in drugi gostje, med njimi tudi nekateri učitelji in

6


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar člani društev, ki so sodelovali pri izdelavi mozaikov. Slovesnost so s kulturnim programom obogatili učenci OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, ki so na svojstven način izvedli Prešernove Gazele, Vokalna skupina Šentviški slavčki in violinist Gašper Kastelic ob spremljavi pianistke Eve Sotelšek.

Razstava fotografij 33. mozaikov v preddverju dvorane Državnega sveta, je javnosti na ogled do 14. marca. 10., 11., 12. februar 2017 – smučarski tabor v Kranjski Gori V petek, 10. 2. 2017, se je 20 učencev naše šole odpravilo na smučarski tabor v Kranjsko Goro. Ko so prispeli, so povečerjali, nato pa so odšli na nočno smuko. Naslednji dan so imeli ob 8. uri zajtrk, po zajtrku pa takoj na smučke. Smučali so vse do kosila. Po kosilu je bilo nekaj časa za kratek počitek, potem pa hitro nazaj na smučišče. Po smučanju so imeli dve uri prosto. Ni jim bilo dolgčas. Igrali so se različne igre ter predvsem počivali. Zvečer so odšli še na sprehod po Kranjski Gori. Pred njimi je bilo še nedeljsko dopoldansko smučanje in odhod domov. Vsi so veseli, zadovoljni in polni lepih vtisov popoldan pomahali Kranjski Gori in se odpeljali proti Šentvidu.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar 13. februar do 17. februar 2017 – vpis otrok v prvi razred osnovne šole za šolsko leto 2017/2018

Od 13. 2. 2017 do 17. 2. 2017 je v skladu z Zakonom o osnovni šoli in letnim delovnim načrtom potekal vpis otrok v 1. razred osnovne šole za šolsko leto 2017/2018. K vpisu so bili povabljeni otroci, ki so rojeni v koledarskem letu 2011 – podatke nam je posredovalo Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport in otroci, ki smo jim v lanskem šolskem letu odložili šolanje. K vpisu so prišli otroci v spremstvu svojih staršev. Za šolsko leto 2017/2018 smo vpisali 51 otrok. Nekaj staršev je ob vpisu izrazilo željo, po odložitvi šolanja in smo se dogovorili o nadaljnjem postopku. V času vpisa se je telefonsko javil en oče, ter izrazil željo, da se njegov sin šola na naši šoli. Dogovorili smo se o postopkih, ki so potrebni za vpis njihovega otroka na naši šoli. Nekaj staršev iz skupnega šolskega okoliša je sporočilo, da so otroka vpisali v OŠ Veliki Gaber, oz. da so se preselili in bo njihov otrok obiskoval šolo v kraju bivanja. Končno število otrok, ki bodo vpisani v prvi razred osnovne šole bo torej znano po timski konferenci, ki bo v mesecu maju. 13. februar do 15. februar 2017 – tehniški dan 7. razred; KUL(turni ) na internetu in radiu V ponedeljek, 13. (7. a), in v sredo, 15. februarja (7. b), so imeli sedmošolci tehniški dan. V mesecu kulture in varne rabe interneta so ga naslovili KUL(turni) na internetu in radiu. Razdeljeni v skupine, ki so se sredi dopoldneva zamenjale, so se seznanjali z značilnostmi radijskega medija in radijskega dela. Pripravljali so raznovrstne novinarske prispevke, jih urejali, na koncu pa kot pravi napovedovalci tudi posneli za radijsko oddajo. Na področju računalništva so spoznavali sodelovalno delo urejanja skupnih predstavitev z različnih področij varne rabe računalnika in interneta (bontona, (ne)varnosti omrežij, zasebnosti, zaščite, sekstinga, izgube podatkov ipd.). Koristna spoznanja so ob zaključku dneva strnili in v kratkih povzetkih predstavili sošolcem.

8


Å OLSKA KRONIKA 2016/17

februar

9


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar 17. februar 2017 – revija odraslih pevskih zborov 21. februar 2017 – svetovni dan materinščine “Jezik je domovina, ki jo lahko vselej vzamemo s seboj.” Lojze Kovačič, pisatelj

22. februar 2017 – šolski otroški parlament; Otroci in načrtovanje prihodnosti

V sredo, 22. 2. 2017, se je na Osnovni šoli Ferda Vesela odvil šolski otroški parlament. Letošnja debata je potekala na temo Otroci in načrtovanje prihodnosti. Potekala je v dveh skupinah; posebej so razpravljali učenci razredne in predmetne stopnje. Ugotavljali so, kakšen je njihov pogled na prihodnost, ali o njej sploh razmišljajo, kako lahko nanjo vplivajo. V razpravi so se dotaknili predvsem širšega pogleda na družbo in njeno prihodnost, in sicer z vidika posameznika, vrednot in skrbi za okolje. Kot ponavadi je bilo časa za debato veliko premalo; razprava bi lahko trajala še precej dlje od predvidenih dveh ur. Namen šolskega parlamenta je bil tudi izvoliti predstavnika šole, ki nas bo zastopal na regijskem otroškem parlamentu v Novem mestu. Učenci predmetne stopnje so tokrat izbrali Jona Kendo iz 8. b razreda, ki si bo imel možnost z dobrimi komentarji in argumenti na regijskem srečanju prislužiti še udeležbo na nacionalnem otroškem parlamentu v mescu aprilu v Ljubljani. 23. februar 2017 – zimski športni dan 6. do 9. razred 23. 2. 2017 je potekal zimski športni dan za učence od 6. do 9. razreda. Učenci so imeli na izbiro alpsko smučanje na Krvavcu, tek na smučeh v Planici, pohod v Tamar, plezanje na umetni steni v Plezalnem centru Ljubljana, različne športne aktivnosti v SportSitiju in pohod v okolici Šentvida. Na Krvavcu je smučarje zmotila gosta megla, vendar jim ni vzela veselja do smučanja. Dejavnosti so potekale po predvidenem programu.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2016/17

februar 23. februar 2017 – sestanek Sveta šole 25. februar 2017 – srečanje krvodajalcev 27.,28. februar 2017 – noč v knjižnici… tretjič Noč v knjižnici, ki smo jo v času februarskih zimskih počitnic izpeljali tretje leto zapovrstjo, se je odvijala s ponedeljka, 27., na torek, 28. 2. 2017. Počitniška dejavnost je bila tudi tokrat zelo dobro obiskana; dogodka se je udeležilo 29 učencev 4. in 5. razreda. Za prijeten uvod v večerno druženje so poskrbeli učenci sami. Ob igranju družabnih iger so se sprostili ter izmenjali prve počitniške vtise in načrte za pouka proste dni. Po okusni večerji, ki je bila s svojim preverjenim menijem tudi letos lepo sprejeta, so v šolski knjižnici pričakali devetošolko Tjašo Zajc. Mlada literarna ustvarjalka se že dolga leta preizkuša v pisanju raznovrstnih umetnostnih besedil, predvsem poezije. Tjaša je predstavila svojo ustvarjalno pot: pripovedovala je o prvih pesniških poskusih, o nastajanju pesmi, porajanju idej, o iskanju tem, rim in naslovov, svoje pesmi je recitirala, spregovorila je o željah in načrtih za prihodnost, radovednim učencem pa je podala tudi nekaj povsem konkretnih nasvetov, kako se lotiti pisanja poezije. Vprašanj in odgovorov je bilo veliko, učenci pa so se v delavnici Kako napišeš pr(a)vo pesem pod budnim očesom gostje večera z veseljem in navdušenjem lotili pisanja svojih pesmi. Inovativnih idej kar ni zmanjkalo; nastajale so tematsko raznovrstne pesmi, tudi aktualne pustne, še zimske, zaljubljene, take o prijateljstvu, tudi o noči v knjižnici ter seveda tiste, ki puščajo kreativnosti v sporočilu in obliki prosto pot. Po dejavnem ustvarjalnem druženju se je prilegla sprostitev, in sicer v obliki filmskega večera po izboru učencev. Pravi mali kino je učence po uri in pol domišljijskega odmika pospremil v zadnji del večernega programa. Sledil je težko pričakovani lov na skriti zaklad. Učenci so se v sedmih skupinah podali od točke do točke, od knjižnih polic do skritih kotičkov šole, in zavzeto iskali skrito presenečenje. Našli so ga vsi – eni prej, drugi kasneje, veselje ob tem pa je bilo veliko. Ker je počasi že zmanjkovalo moči, ura pa se je tudi že približala zadnjemu februarskemu dnevu, so se učenci pripravili na spanje. Pogovarjanje in hihitanje med knjižnimi policami ter branje s svetilkami v rokah se je zavleklo pozno v noč, tako da je jutro za nekatere prišlo prehitro. Po obilnem zajtrku v šolski jedilnici so učenci strnili mnenja in vtise, podali predloge za naslednjo noč v knjižnici in odhiteli novim počitniškim dogodivščinam naproti.

11


Å OLSKA KRONIKA 2016/17

februar

12

Kronika februar 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika februar 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement