Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

FEBRUAR 2015/16 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 1. februar 2016 – kulturni dan 9. razred; Sprehod skozi Plečnikovo Ljubljano ter zgodovino jazza V ponedeljek, 1. 2. 2016, so imeli devetošolci kulturni dan v Ljubljani. V Cankarjevem domu so poslušali koncert jazza, si ogledali Plečnikovo Ljubljano ter nekatere njene druge kulturne znamenitosti. Po polurni vožnji do prestolnice so se devetošolci najprej zaustavili pred spomenikom Valentina Vodnika, potem pa odšli proti Mestnemu trgu, kjer so si ogledali Robbov vodnjak, ki predstavlja upodobljene reke Sava, Krka in Ljubljanica, ter Mestno hišo. Pot so nadaljevali po Stritarjevi ulici do Tromostovja, čez katerega so si ogledovali Zoisovo palačo. Sledil je ogled Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je največja knjižnica v Sloveniji in hrani pomembne zgodovinske zapiske slovenske kulture. Po malici so se podali proti Kongresnemu trgu, kjer so videli Slovensko filharmonijo ter Glasbeno matico s kipi pomembnih slovenskih glasbenikov, to so Jakob Petelin Gallus, Benjamin Ipavec, Davorin Jenko ter Anton Foerster. Ob vsakem obiskom Ljubljane se je vredno zaustaviti tudi ob Prešernovem spomeniku ter poiskati Primičevo Julijo. Koncert Sprehod skozi zgodovino jazza v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je izvedel Big Band RTV Slovenija, dirigiral Tadej Tomšič, povezoval pa Blaž Trček. Devetošolci so na koncertu spoznavali, kako in kje je jazz nastal, kaj je za jazz značilno ter se z glasbo sprehodili po poglavitnih postajah tega priljubljenega zabavnega sloga. V živo so slišali odlične improvizacije, izmenjavanje solistov, najbolj pa so bili mladi poslušalci navdušeni, ko se je Big Bandu pridružila še vokalistka Nina Strnad. Dopoldne, ki so ga devetošolci preživeli v prestolnici, jim je dal veliko novih informacij o Ljubljani, našem arhitektu Plečniku ter jazzovski glasbi in njenem razvoju.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 2. februar 2016 – področno tekmovanje iz znanja zgodovine Zavod za šolstvo je tudi za letošnje šolsko leto razpisalo temo za zgodovinsko tekmovanje, in sicer »Ob 500. letnici velikega kmečkega upora na Slovenskem«. Šolsko tekmovanje se je zaključilo 1. 12. 2015, katerega se je udeležilo 25 učenk in učencev naše šole. Od naštetih se je 6 najboljših udeležilo regijskega tekmovanje, Barbara Budisavljević 9. a, Tadej Strah 9. b, Ana Koželj 9, a, Neža Vocovnik 8. a, Nejc Rus 8. a in Hana Omahen 8. b. To je potekalo 2. 2. 2016 na OŠ Zalog. Vsi udeleženci so izkazali zavidljivo znanje o predpisani temi. Kar štirje učenci pa so dosegli srebrno priznanje, Barbara Budisavljevič, Hana Omahen, Tadej Strah in Neža Vocovnik. Tadej Strah in Neža Vocovnik pa sta se uvrstila tudi na državno tekmovanje. To bo 19. 3. 2016 v Brežicah.

3. februar 2016 – naravoslovno tekmovanje KRESNIČKA V sredo, 3. februarja 2016, je bilo na šoli izvedeno tekmovanje iz znanja naravoslovja Kresnička. Bistveni del tekmovanja so bili eksperimenti, ki so jih učenci do dneva tekmovanja izvedli oz. naredili v šoli ali doma. Tekmovalo je 44 učencev in kar 14 učencev je prejelo bronasto priznanje: Eva Markovič, Žan Štrempfelj, Laura Kastelic, Tilen Kutnar, Sara Pahar, Anže Adamlje, Luka Šteh, Vid Hojč, Sara Peček, Martina Šmid, Katja Vencelj, Martina Glavič, Hana Kavšek, Ana Strah. Cilji in namen tekmovanja so: širjenje znanja in poglabljanje že osvojenih znanj, primerjanje znanja med učenci, odkrivanje in spodbujanje za naravoslovje nadarjenih učencev, spodbujanje in popularizacija eksperimentiranja in motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja s področja naravoslovja.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 3. februar 2016 – tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike Šolskega tekmovanja, ki je bilo 3. 2. 2016 se je udeležilo 22 učencev iz 8. in 9. razreda. Na šolskem tekmovanju so bili doseženi naslednji rezultati: 8. razred

9. razred BP PT

BP PT

1. Breda Kastelic 2. Nejc Rus

☺ ☺

3. Neža Vocovnik 4. Hana Omahen

1. Tadej Strah ☺ ☺ 2. Barbara Budisavljević ☺ ☺ 3. Ambrož Bregar ☺ 4. Ana Koželj 5. Anita Merlak 6. Gaja Kovačič 7. Patricija Končar 8. Nika Bregar 9. Ana Kotar 10. Matevž Pucelj

5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

☺ ☺ ☺

Maja Gorišek Dajana Stanojlović Nina Črček Laura Črček Lucija Fortuna Luka Kovačič Domen Zupančič Maša Hudnik

Tekmovalci so bili prijavljeni na naslednjo stopnjo tekmovanja v skladu s pravilnikom tekmovanja in glede na število učencev v posameznih razredih: Področnega tekmovanja za srebrno Stefanovo priznanje, ki bo 18. 3. 2016 na OŠ Louis Adamič Grosuplje se bodo udeležili:

Tadej Strah 9.b Barbara Budisavljevič 9.a

Breda Kastelic 8.b Nejc Rus 8.a

4. februar 2016 – Zaklad pisarja Bernarda v šentviški šoli; ob slovenskem kulturnem prazniku V četrtek, 4. februarja, so v OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični s prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik. Po malici so se vsi učenci zbrali v avli šole in spremljali prireditev. Ob deklamacijah in pesmih so podoživljali pomen kulture in spoznavali veličino pesnika Franceta Prešerna. Slovesnost so začutili tudi dobitniki najvišjih priznanj na različnih področjih šolskega ustvarjanja. Sošolcem so jih predstavili na odru in jim podelili majice. Sledil je še solo nastop pevke Lucije Kramar, učenke 6. razreda, in že je bil na vrsti drugi del.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar Učenci prve triade so odšli v učilnice, ostali pa so pozdravili gosta, gospoda Tadeja Trnovška, profesorja zgodovine in diplomiranega sociologa kulture ter kustosa verskega muzeja v Stični. Predstavil jim je svojo knjigo Zaklad pisarja Bernarda in ob njej razložil nastanek in pomen rokopisnih delavnic. Knjiga si je za poučno vsebino zaslužila priznanje zlata hruška za leto 2012 na področju poučne mladinske literature, njen avtor pa je pri učencih požel bučen aplavz. Pravo navdušenje je nastopilo, ko je odgovarjal na njihova vprašanja: »Koliko stane taka knjiga, koliko je težka, koliko časa so potrebovali pisarji, koliko takih imajo v muzeju in samostanski knjižnici …« Ni se smejal. Pohvalil je radovednost otrok in vsem osmislil praznik. Besedilo prvega dela o kulturi je dobilo pomen in slovenski kulturni praznik je zaživel v novi luči.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar

5. februar 2016 – zimski športni dan Učenci od 4. – 9. razreda so si že predhodno izbrali eno od ponujenih dejavnosti: - alpsko smučanje v Kranjski Gori, - tek na smučeh na Pokljuki, - pohod na Pokljuki, - pohod v okolici Šentvida ali - program ŠportSiti (Badminton – PACE Fitnes – Arkadni ples Euromix – Plezanje – Virtualna Atletika – Wii Tenis) v športnem centru BIT. Vsi učenci, ki so se športnega dne udeležili so bili navdušeni nad izbranimi dejavnostmi.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar

7


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 8. februar 2016 – pustni torek na naši šoli

8


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 9. februar 2016 – svetovni dan varne rabe interneta Vsak drugi torek v letu po celem svetu poteka dan varne rabe interneta. Namen dneva je predvsem ozaveščanje mladih in otrok o varni in odgovorni rabi tehnologije. Namenjen pa ni le otrokom, temveč vsem, ki so izpostavljeni grožnjam interneta po vsem.

9. februar do 12. februar 2016 – Vpis otrok v prvi razred osnovne šole za šolsko leto 2016/2017

9


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar Od 9. 2. 2016 do 12. 2. 2016 je v skladu z Zakonom o osnovni šoli in letnim delovnim načrtom potekal vpis otrok v 1. razred osnovne šole za šolsko leto 2016/2017. K vpisu so bili povabljeni otroci, ki so rojeni v koledarskem letu 2010 – podatke nam je posredovalo Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport in otroci, ki smo jim v lanskem šolskem letu odložili šolanje. K vpisu so prišli vsi otroci v spremstvu svojih staršev. Za šolsko leto 2016/2017 smo vpisali 51 otrok. Nekaj staršev je ob vpisu najavilo, da se bodo do novega šolskega leta selili in bodo otroka prepisali na šolo v novem kraju bivanja. Prav tako je nekaj staršev izrazilo željo, po odložitvi šolanja in smo se dogovorili o nadaljnjih postopkih. V času vpisa sta se telefonsko javila dva starše, katerih družini se bosta selili v naš šolski okoliš in smo se dogovorili o postopkih, ki so potrebni za vpis njihovega otroka na naši šoli. Končno število otrok, ki bodo vpisani v prvi razred osnovne šole bo torej znano po timski konferenci, ki bo v mesecu maju.

13. februar 2016 – zimski planinski pohod V soboto, 13. februarja 2016, so učenci planinski krožka zimske počitnice pričeli s pohodom na Zasavsko Sveto goro, ki je priljubljena izletniška točka. Nahaja se med Litijo in Izlakami in na vrhu stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva. Pot so nadaljevali mimo cerkve po označeni gozdni poti do vasi Vače. Vače so znane po znameniti vaški situli in drugih pomembnih arheoloških najdbah ter po dejstvu, da se nahajajo skoraj natanko v geometričnem središču Slovenije.

Tako so se učenci srečali s številnimi znamenitostmi tega področja. Na novo zapadel sneg je učence razveselil in uživali so v igri na snegu. Sam pohod je bil tako še bolj zanimiv in privlačnejši.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 13. februar 2016 – Sanktpeterburška astronomska olimpijada Na teoretskem delu astronomske olimpijade, ki je bila 13. 2. 2016 se je učenec Tadej Strah uvrstil na odlično 13. mesto. Uspešne učence čaka v mesecu marcu še praktični del tekmovanja. 15.,16. februar 2016 – noč v knjižnici V začetku zimskega počitniškega tedna se je v šolski knjižnici odvijala Noč v knjižnici. Družabnega in kulturnega dogodka se je udeležilo 40 otrok od 4. do 6. razreda. Program, ki se je začel v ponedeljek ob 18. uri in se končal v torek dopoldne ob 8.30, je vključeval raznovrstne dejavnosti. Učenci so bili še posebej navdušeni nad obiskom pesnice ge. Darinke Vidic, domačinke, kulturnice iz Šentvida pri Stični. V sproščenem in zanimivem pogovoru je orisala svojo pesniško pot, predstavila nastanek pesniške zbirke za otroke Babica ponoči pesmi piše, prebrala pa je tudi nekaj svojih še neobjavljenih pesmi. Pred spanjem so bili na sporedu še ogled filma, priljubljeni lov na skriti zaklad, branje dobrih zgodb ter igra in pogovori s prijatelji. Učenci so se v torek zjutraj poslovili zaspani, vendar razigrani in zadovoljni s sproščenim uvodom v počitniške dni.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 9. februar 2016 – kulturni dan za sedmošolce v okviru nacionalnega projekta

Sedmošolci so ob kulturnem dnevu obiskali Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v prostorih stare prelature v samostanu v Stični. Ker tu še vedno živijo menihi, je bil obisk dela samostanskih prostorov, ki so odprti za javnost, posebno doživetje. Po vodenem ogledu muzeja so se udeležili še kaligrafske delavnice. Njen cilj je seznaniti učence s poklicem srednjeveškega pisarja ter o pisalni kulturi srednjega veka. Kulturni dan so nadaljevali v splošni Mestni knjižnici Grosuplje Enota Ivančna Gorica, saj v šolskem letu 2015/2016 že desetič poteka nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo – izvirno slo vensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu«. Vsi so prejeli knjigo pisatelja Damijana Šinigoja Iskanje Eve, ki je bila izbrana na Javnem ciljnem razpisu za izbor kulturnih projektov »Rastem s knjigo OŠ in SŠ 2015«. Prejela je tudi nominacijo za večernico 2015, nagrado za najboljše izvirno otroško ali mladinsko delo preteklega leta. Obisk knjižnice je vključeval tudi spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar

13


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 21. februar 2016 – svetovni dan materinščine “Jezik je domovina, ki jo lahko vselej vzamemo s seboj.” Lojze Kovačič, pisatelj

23. februar 2016 – sestanek ŠS; Pasti otroštva in mladostništva Na šoli je 23. 2. 2016 potekal tretji sestanek Šolske skupnosti. Udeležili so se ga vsi predstavniki posameznih oddelkov. Sestanek, ki je potekal na temo letošnjega šolskega parlamenta Pasti otroštva in mladostništva , je bil izveden v dveh delih, ločeno za razredno in predmetno stopnjo. Na sestanku je bila predstavljena tema letošnjega šolskega parlamenta in potek parlamenta. V uvodu so učenci razmišljali o pasteh otroštva in mladostništva. Izpostavili so največje težave, s katerimi se mladi dandanes soočajo, kje poiščejo pomoč in na kakšen način rešujejo probleme. Učenci so nato v manjših skupinah govorili o vnaprej določeni temi. Na delovnih listih so imeli navodila in nekaj iztočnic za razmišljanje. Po temeljitem razmisleku in pogovoru znotraj skupine so oblikovali plakate z zgolj bistvenimi informacijami, do katerih so prišli preko skupinske debate. Vsaka skupina je imela omejen čas za predstavitev plakata pred vsemi udeleženci sestanka. V tem delu so imeli tudi ostali učenci možnost, da pokomentirajo delo druge skupine in ga morebiti dopolnijo s svojim razmišljanjem oz. še drugimi vidiki iste teme. Debata je bila razgibana, čeprav se vanjo niso vključili ravno vsi učenci. Ker je pogovor zelo dobro stekel, je sestanek trajal 30 minut dlje od predvidenega časa. Učenci so za prihodnji otroški parlament predlagali naslednje teme: – Nevarnosti družabnih omrežij – Tehnologija v izobraževanju – Ustvarjalnost v šolah Za sodelovanje na 25. regijskem otroškem parlamentu je bil z večino glasov izvoljen Nejc Rus, učenec 8. a razreda.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar 26. februar do 28. februar 2016 – smučarki tabor v Kranjski Gori Po končanem delovnem tednu se je skupina učencev/k od 6. – 9. razreda odpravila na smučarski tabor v Kranjsko Goro. Takoj po nastanitvi v sobe in večerji so pohiteli z pripravami na prve smučarske zavoje. Že v petek zvečer so se namreč odpravili na nočno smučanje, ki je bilo za večino prva taka izkušnja. Nad nočno smuko so bili navdušeni. V soboto so se odpravili na celodnevno smuko. V dom CŠOD, kjer so bili nastanjeni, so se vrnili le na kosilo. Zvečer, ko so bile noge že malce utrujene, pa so nekateri pokazali še svoje znanje v namiznem tenisu, drugi pa obnovili znanje zgodovine, saj jih je v ponedeljek čakalo ocenjevanje. V nedeljo so se prebudili v pravo zimsko idilo. Čez noč je namreč zapadlo kar nekaj snega. A žal je sneg prešel v dež in z dopoldanske smuke so se vrnili premočeni, a polni lepih vtisov prekratkega smučarskega vikenda.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2015 2015/16 /16

februar

16

Kronika februar 15/16  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični