Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

DECEMBER 2015/16 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 3. december 2015 – naravoslovni dan 4. razred; obisk Hiše eksperimentov Učenci 4. razreda so v četrtek, 3. decembra 2015, izvedli pouk malce drugače. Odpravili so se v Hišo eksperimentov, kjer so se poskusili v samostojnem raziskovanju in eksperimentiranju. Na obisk Hiše eksperimentov so se pripravljali že v okviru rednega pouka, pri predmetu naravoslovje in tehnika. Tako je njihovo eksperimentiranje in raziskovanje hitreje steklo. Pridobili so si nova spoznanja, ki jih lahko uporabijo tudi pri igri in opazovanju sveta okrog sebe. Učenci so bili vseskozi aktivni in obisk je neverjetno hitro minil. Tako so ugotavljali, da težji zvenijo višje, ulegli so se na posteljo z žeblji, preizkušali so se v moči in spretnosti, spoznavali so nove kemijske sestavine, poskušali so sošolca ujeti v milni mehurček … Posebno doživetje je bila tudi dogodivščina z naslovom BARVOLOGIJA, kjer so učenci spoznavali, kako se barve mešajo med seboj in spoznali so, kako nastane mavrica. Sledil je še krajši ogled naše prestolnice Ljubljane in tako so si ogledali praznično okrašen Prešernov trg, maketo Ljubljane, Zmajski in Mesarski most, tržnico … Učenci so zaključili dan v želji, da bi bilo še veliko podobnih dni v času šolanja. Vseskozi so bili dejavni, bilo jim je zanimivo in naučili so se veliko novega.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 3. december 2015 – občinsko tekmovanje v malem nogometu za učence letnik 2001 in mlajše V četrtek, 3. 12. 2015, je bilo občinsko tekmovanje v malem nogometu za učence letnik 2001 in mlajše. Tekmovanje je potekalo v športni dvorani OŠ Stična. Ekipo naše šole so sestavljali Gašper Kastelic, Tom Novak, Ambrož Bregar, Denis Struna, Matevž Kutnar, Enej Vršič, Jure Grabljevec in Luka Kovačič. Učenci so osvojili drugo mesto in se uvrstili na medobčinsko prvenstvo, ki bo 22. 12. v Grosupljem.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 7. december 2015 – obisk Miklavža in prižig lučk na jelki Komaj smo zakorakali v veseli december že nas je obiskal prvi od treh radodarnih mož, sv. Miklavž. Učenci so se razveselili angelčkov, plesalk in z zanimanjem prisluhnili recitatorjem. Angelčka sta, ob prijetnih zvokih instrumentalne glasbe, predstavnikom oddelkov razdelila peharje, v katerih se je skrivalo po eno sladko in eno zdravo presenečenje za vsakega izmed njih. Ob sladkanju z medenjaki so si učenci ponovno zaželeli, da se Miklavž s spremstvom tudi prihodnje leto ustavi pri njih.

Tik preden sta angelčka razdelila dobrote, ki jih je za otroke prinesel Miklavž, smo ob zvokih prijetne instrumentalne glasbe naših violinistov sledilo kratko povabilo k prijetnemu in mirnemu vstopu v čarobni božično-novoletni čas. Z odštevanjem »5, 4, 3, 2, 1!« so se na jelki slavnostno prižigale lučke. Sledil je vsesplošni »Vau!«.

Popoldne pa smo v avli pričarali domače božično vzdušje.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 9. december 2015 – Šolsko tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje

9. decembra je potekalo vseslovensko šolsko tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje. Tema tekmovanja je bila Domovina med platnicami. Tekmovalci so z besedo izrazili spoštovanje do domovine. Cankarjevo tekmovanje je pomembna oblika razvijanja bralne zmožnosti od drugega razreda osnovne šole do zadnjega letnika gimnazije, ki spodbuja tako motivacijo za branje zahtevnejše književnosti kot izražanje utemeljenega (na višjih stopnjah kritičnega) vrednotenja izbranih besedil. Tekmovanja se je na naši šoli udeležilo 74 učencev od 3. do 9. razreda. Bronasto priznanje je osvojilo 31 učencev: Meta Dremelj, Filip Sinjur, Manca Modic, Tina Medved, Sumejja Mujić, Maja Šmid, Anika Sreš, Ema Adamlje, Luka Šket, Sergej Lazarevič, Zoja Verbič, Neja Novak, Veronika Sreš, Zoja Boben Rusić, Vid Hojč, Eva Kadunc, Aljaž Lampret, Luna Pust, Ana Rus, Luka Šteh, Mirjam Zvonar, Martina Šmid, Neža Zvonar, Špela Hribar, Hana Kavšek, Breda Kastelic, Neža Vocovnik, Tjaša Zajc, Hana Omahen, Laura Črček in Patricija Končar. Na regijsko tekmovanje, ki bo 21.1.2016 se uvrstijo: Breda Kastelic, Neža Vocovnik in Patricija Končar. Mentorice: Anica Volkar, Katja Šuštar, Polona Habič Rus, Zlatka Kastelic, Polona Lampret, Vida Bregar Tomažič, Matea Curkova, Mojca Mikolič. Na regijsko tekmovanje, ki bo 21. januarja 2016 v OŠ Dobrepolje, sta se uvrstili osmošolki Breda Kastelic in Neža Vocovnik ter devetošolka Patricija Končar.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 10. december 2015 – šolsko tekmovanje iz astronomije V četrtek 10. 12. 2015 je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja. Tekmovanja se je udeležilo 14 učencev. Sedem učencev je prejelo bronasto priznanje. Trije učenci so se uvrstili na državno tekmovanje. Št. 1. 2. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. 2. 3. 4. 5.

Ime in priimek Gašper Primc Ana Strah Breda Kastelic Neža Vocovnik Nejc Rus Dajana Stanojlović Matjaž Verbič Martin Krnc Hana Omahen Tadej Strah Gaja Tamara Medved Barbara Budisavljevič Nika Bregar Ana Kožel

Razred 7 7 8 8 8 8 8 8 8 9 9

Bronasto priznanje

Izbran za DT

9 9

6


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 11. december 2015 – mednarodni dan gora v šolski knjižnici – Brati gore

Ob 11. decembru, mednarodnem dnevu gora, je bila v knjižnici na ogled priložnostna razstava leposlovne in poučne/strokovne literature na temo planin, gorništva in alpskega prostora. Na pobudo Alpske konvencije, mednarodne pogodbe za trajnostni razvoj in zaščito Alp, smo se z učenci 5. a pridružili ustvarjalnemu projektu »Brati gore«. Prebrali smo pripovedko o zlatorogu in se pogovorili o njenem sporočilu.

Ko je Organizacija združenih narodov 11. december razglasila za mednarodni dan gora, ki ga obeležujemo od leta 2003, ni nihče slutil, da bo ta dan doživel toliko uspešnih ponovitev, čeprav vselej z drugo temo. Tudi Planinska zveza Slovenije se leto za letom na ta dan odziva s sporočilom, vse bolj se odzivajo tudi planinska društva in planinska javnost.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december Brati gore je pobuda Nemškega predsedstva Alpski konvenciji 2015–2016, s katero želi spodbuditi dogajanja, ki so namenjena branju literature z alpsko konotacijo. PZS je že v novembru letos povabila vsa planinska društva k sodelovanju in organizaciji lastnih dogodkov na to temo. Dogodki že potekajo v osmih državah, podpisnicah Alpske konvencije. To so številne priložnosti za branje, promocijo planinske literature, razstave, pogovore o planinski literaturi, njeni vrednosti za danes in jutri. Odziv je bil dober, dogajanja se vrstijo, v vrtcih, na osnovnih šolah, v knjižnicah, Slovenskem planinskem muzeju, društvenih prostorih. Prihajajo mladi planinci, starejši in mlajši obiskovalci gora, alpinisti, ljubitelji knjige z željo, da prisluhnejo in zaživijo s knjigo in njenim sporočilom. Gore namreč lahko beremo in živimo na različne načine, lahko tudi one berejo nas, lahko jih fotografiramo, lahko jih beremo in pripovedujemo zgodbe, morda spomine. Gore lahko beremo na vsakem koraku. Beremo lahko knjige, revije, zemljevide, vodnike, priročnike, gorniške spomine, planinsko leposlovje. Lahko jih kupimo, lahko nam jih kdo podari, lahko si jih izposodimo, lahko jih prebiramo na zaslonu, vselej ostane njihova vsebina, ki nas uči in usmerja, če le to hočemo. Veliko je možnosti, da beremo, zato jih izkoristimo, pa naj bo to v knjižnici, doma, v vrtcu ali šoli, na planinskih srečanjih, na planinskih poteh, slavnostnih in spominskih dogodkih ter literarnih pogovornih večerih. Brati gore je projekt, ki ni namenjen le mednarodnemu dnevu gora in literaturi, ki je nastala v širokem alpskem prostoru. Vanj se uspešno vključuje tudi pestrost slovenske gorniške literature, ki nam omogoča, da beremo vselej in povsod. Naj bo 11. december dan, ki ga bomo literarno zaznamovali v vseh deželah Alpskega loka, vendar ob zavedanju, da brati gore pomeni tudi živeti z gorami.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 15. december 2015 – področno tekmovanje v rokometu za starejše dečke V torek, 15. 12. 2015, so se učenci naše šole udeležili področnega tekmovanja v rokometu za starejše dečke letnik 2001 in mlajši. Tekmovanje je potekalo v športni dvorani OŠ Škofljica. Sodelovalo je šest ekip iz naslednjih šol: OŠ Stična, OŠ Ribnica, OŠ Kočevje, OŠ Škofljica, OŠ Ig in OŠ Šentvid. Po razburljivih in na trenutke napetih tekmah, je naša šola zasedla odlično 3. mesto. Našo šolo so zastopali: Ambrož Bregar, Matevž Kutnar, Denis Struna, Job Primc, Gašper Polončič, Vid Kompare, Luka Kovačič, Anej Kristan, Matevž Žurga in Aljaž Radovan.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 15. december 2015 – regijsko tekmovanje v streljanju z zračno puško V torek 15.12. 2015 je potekalo regijsko tekmovanje v streljanju z zračno puško. Uspehi naših učencev : v kategoriji mlajši pionirji – Tilen Zupančič – 5. mesto, v kategoriji cicibani Maks Damjanič 2. mesto, v kategoriji cicibanke Alja Božič 3. mesto in Nika Kastelic 4. mesto. Ekipno je skupina mlajših pionirjev v sestavi: Matevž Košak, Anže Žurga in Zupančič Tilen zasedla 2. mesto in ekipa cicibanov v sestavi: Maks Damjanič , Alja Božič in Nika Kastelic prav tako 2. mesto.

16. december 2015 – kulturni dan 4.,5 razred; dramska predstava za otroke Pepelka V sredo, 16. decembra 2015, so imeli učenci 4. in 5. razreda kulturni dan. Odpravili so se na ogled dramske predstave za otroke z naslovom Pepelka, avtorice Simone Semenič. Lutkovno gledališče Ljubljana je osrednje slovensko gledališče, ki uprizarja lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in tudi odrasle. Predstavo Pepelka uprizarjajo na Šentjakobskem odru LGL. Po svetu obstaja veliko različic pravljice o lepi, skromni in dobri deklici, ki doživlja krivico, a je na koncu poplačana s prinčevo ljubeznijo. V vseh različicah najdemo hudobno mačeho in polsestri, ples s princem ter izgubljeni čeveljc. V dramski predstavi Pepelka tudi ni od muh. Zlobna mačeha in zoprni polsestri jo s prevaro spravijo v nemilost pri očetu in oče, ki je kraljev minister, jo za kazen pošlje v kuhinjo. Ampak Pepelka stvari vzame v svoje roke, si sama sešije obleko za na ples in na plesu popolnoma očara princa. Toda princ je žal nadut, vase zaverovan in neskončno razvajen. Vendar pa Pepelka ne bi bila Pepelka, če se ne bi lahkotno zasukala proti srečnemu koncu. Na predstavo so se učenci pripravljali že pri rednem pouku slovenščine. Spoznali so zgodbo ter se poistovetili z glavnimi junaki ter razmišljali o odraščanju, nagajivosti in odnosu do drugih ljudi. Sama zgodba je prirejena originalu ter ob koncu so iskali podobnosti in razlike. Učenci so bili nad predstavo navdušeni in si še želijo podobnih dejavnosti. Pred predstavo so si ogledali tudi okrašeno Ljubljano in podoživeli praznični utrip mesta.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december

17. december 2015 – Predstava za otroke: SNEŽAKI KORENJAKI, ki so jo pripravile vzgojiteljice vrtca Čebelica Vzgojiteljice vrtca Čebelica iz Šentvida pri Stični so se z veseljem odzvale povabilu ter učencem razredne stopnje predstavile predstavo, ki so jo pripravile prav vzgojiteljice same. Tako so učence razveselile v četrtek, 17. decembra 2015, 3. šolsko uro. Pripravile so predstavo Snežaki korenjaki in izvrstno poskrbele za kostume, masko, glasbo in dramsko igro. Domiselna izvedba je učence popeljala v pravljični svet, kjer bi rade gozdne živali pregnale zimo in tako tudi snežake. Vendar ugotovijo, da je to nepotrebno, saj dobrota v božičnem času ogreje prav vsa srca in je tako vsem prijetno toplo. Najlepša hvala vzgojiteljicam, ki so učencem in učiteljem polepšale hladen decembrski dan ter ga obogatile z lepimi mislimi.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 17. december 2015 – športni dan 7. razred; biatlon Pokljuka V četrtek, 17. 12. 2015, je na Pokljuki potekalo tekmovanje za svetovni pokal v biatlonu. V okviru športnega dne so si učenci sedmih razredov ogledali tekmovanje. Načrtovali so tek na smučeh, vendar so zaradi pomanjkanja snega opravili le pohod ob Blejskem jezeru. Dan so si popestrili tudi z ogledom rojstne hiše Franceta Prešerna. 19. december 2015 – šolsko tekmovanje iz znanja angleščine

V četrtek, 19. 12. 2015, je na šoli potekala šolska raven tekmovanja iz znanja angleškega jezika za devetošolce. Tekmovanje poteka pod okriljem Zavoda za šolstvo in je razdeljeno na tri stopnje. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 12 devetošolcev, ki so reševali naloge (splošno znanje) povezane z bralnim razumevanjem, rabo jezika in pisnim sporočanjem. Učenci so pokazali zavidljivo znanje angleškega jezika, najboljši trije (Patricija Končar 9.a, Matevž Kutnar 9.a in Anže Orehek 9. a) pa so se uspeli uvrstiti na naslednjo stopnjo tekmovanja, področno, ki pa že zahteva poznavanje književnega dela z naslovom The Absolutely True Diary of a part-time Indian. Regijsko tekmovanje bo 27. januarja 2016 v Ljubljani.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december december 2015 – izmenjava božičnih voščilnic V predbožičnem času so učenci poleg vseh raznolikih dejavnosti izdelovali tudi božične voščilnice. Partnersko sodelovanje s šolo iz Češke, s katero smo navezali stike preko portala E – twinning, smo namenili izmenjavi božičnih voščilnic. Učenci šole iz kraja Mosty u Jablunkova so za nas izdelali svoje voščilnice, mi pa smo jim namenili nekaj naših. Predstavili so nam tudi svojo šolo in zapisali, kako poteka božično praznovanje pri njih.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 24. december 2015 – kulturni dan V četrtek, 24. decembra 2015, se je že prav močno čutilo božično-novoletno vzdušje, pa tudi šola je bila že nekaj časa praznično okrašena. Vsi učenci šole so imeli kulturni dan. Praznično vzdušje so si učenci razredne stopnje prvo dve uri pričarali z novoletno okrašenimi učilnicami, lepimi mislimi, toplimi stiski rok, poslušanjem glasbe, namiznimi igrami in klepetom. Učenci predmetne stopanje pa so imeli prvi dve uri pouk. Po malici je v avli najprej sledila proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, nato pa gledališka predstava Nejke Omahen Šikonja. Gospod ravnatelj pa je učencem zaželel lep in varen prehod v novo leto 2016 ter sproščujoče počitnice. V drugem delu novoletnega programa so se učenci razredne stopnje vrnili v učilnice in nadaljevali z namiznimi igrami, prepevanjem božičnih in novoletnih pesmi ali si ogledi risanko, predmetna stopnja pa je imela v avli šolsko plesno tekmovanje. Tekmovali so v swing plesudiscofox in v standardnem plesu – dunajski valček. Vsi pari so po končanem tekmovanju prejeli sladko presenečenje. Prvi trije v vsaki kategoriji pa tudi priznanja. Za konec pa so si učenci voščili doživete praznike in veselo odšli na težko pričakovane počitnice.

14


ŠOLSKA KRONIKA 2015/ 2015/ 2016 2016

december 25. december 2015 – božič

26. december 2015 – dan samostojnosti in enotnosti

Nič ni več vredno kot današnji dan. Včerajšnjega dne ne morete ponoviti. Jutri pa je zunaj vašega dosega. (J. W. Goethe) Želimo Vam vse dobro ob božiču in v novem letu 2016!

Delavci šole in ravnatelj Janez Peterlin

15

Profile for OŠ Ferda Vesela

Kronika december 15/16  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika december 15/16  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement