Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

APRIL

2016/17

Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Pravljična preobleka drevesa Nadaljevanje mozaičnega projekta občanov Občine Ivančna Gorica “Življenje našega drevesa”, v sodelovanju ZKD Občine Ivančna Gorica, Knjižnice Ivančna Gorica in OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični se je dotaknilo tudi našega drevesa pred šolo. Pisani kvačkani kvadratki privabljajo poglede, vzbujajo domišljijo, vabijo k učenju novih ročnih spretnosti.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 1. april 2017 – planinski izlet; osvojili so Kozlek In so šli... sončnemu, toplemu dnevu na proti. Na ta veseli dan, 1. april, so se planinci odpravili proti Notranjsko-Snežniškem hribovju. Po dolgi vožnji do izhodišča, so se po grebenu treh vrhov podali na najvišjega, tj. Kozlek (997 m nmv). Najprej so osvojili Sopil, od koder so že imeli lepe razglede in prvi postanek za malico. Nato so osvojili Srednji vrh ter še zadnjega, Kozlek. Razgledi na dolino reke Reke in okoliško hribovje, ki obdaja to dolino, so bili čudoviti. Hodili so po kraški pokrajini travnatih pobočij s skalami ter nizkim borovjem. Spremljali so jih tudi znanilci pomladi. Na vrhu so se razgledali vse do morja ter se spočili za sestop. Sestopili so po poti kurirjev in vezistov proti vasi Vrbica, kjer jih je pričakal avtobus. To pot je označevala markacija z modrim obročem in rumenim očesom. Kot je bilo dnevu primerno, so se med hojo veliko šalili, a nekateri so zaradi teh šal skoraj obnemogli, saj so verjeli, da bo potrebno še enkrat v hrib . Vsi pa so se razveselili ruševin Starega gradu, ki so si jih z velikim zanimanjem ogledali ter si zamišljali kako je potekalo življenje v njem. Prav tako so prehodili del evropske pešpoti E6, ki poteka v smeri sever – jug in na slovenskem ozemlju doseže najvišjo točko na Snežniku (1796 m nmv). Niso bili veliko oddaljeni od nje. To pot označuje markacija z rdečim obročem in rumenim očesom. Kljub grebenski poti, so bili planinci dokaj utrujeni. Ali je šlo za spomladansko utrujenost ali prebujanje iz zimskega spanca, pa naj presodi vsak zase. »Trenutki, svetli cekini, so šli mimo tebe; ti pa jih nisi videl, ni se ti hotelo, da bi iztegnil roko, nastavil dlan!« je zapisal Ivan Cankar. Vsi, ki so se podali na pohod, pa so ujeli ogromno lepih trenutkov, ki so se strnili v prekrasen dan.

3


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

4


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Zaključno državno prvenstvo v košarki Na zaključnem državnem prvenstvu v košarki za sezono 2016/2017, ki je bilo v začetku meseca aprila, je ekipa košarkarskega kluba Grosuplje, mlajši pionirji, v kateri igra učenec Benjamin Kutnar, 7. a, osvojila 3. mesto. 2. april 2017 – mednarodni dan knjig za otroke Mednarodni dan knjig za otroke … že 50 let! Letošnji 2. april je imel posebno težo, saj smo v letu 2017 obeležili 50-letnico praznovanja knjig za otroke in spodbujanja branja kvalitetnih mladinskih leposlovnih besedil. Praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke je predlagala nemška pisateljica Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), in sicer na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil v leta 1966 v Ljubljani. Prva poslanica je šla v svet leta 1967; za mednarodni dan knjig za otroke pa je zveza določila 2. april, rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Praznovanju se že od vsega začetka pridružuje tudi Slovenija, najprej v okviru tedanje Jugoslovanske sekcije IBBY, od leta 1993 pa na pobudo Slovenske sekcije IBBY. Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki ju vsako leto prispeva ena od članic mednarodne zveze za mladinsko književnost. Letošnja poslanica prihaja iz Rusije. Pisatelj Sergej Mahotin v njej skozi svojo otroško izkušnjo nagovarja mlade bralce in jih vabi v svet knjig, branja in domišljije. Prepričan je, da je knjiga lahko varno zatočišče pred velikokrat neprijaznim svetom, da ponuja odgovore na mnoga vprašanja in rešitve za različne otroške zagate. Predvsem pa s svojo konkretno pojavnostjo, papirjem, barvo, vonjem, in neskončno prostranimi polji domišljije ter novih izkušenj bralca začara in mu zagotavlja nepopisni bralni užitek. Učenci šolskega radia so ob 2. aprilu s tematsko oddajo nagovorili svoje sošolce, spomnili na pomembno obletnico in povabili k branju. – Osmošolka Ana Barbara Poljšak je prebrala letošnjo poslanico, Alla Kvashina iz 6. a pa je poskrbela za to, da smo del poslanice lahko poslušali tudi v originalu, tj. v ruskem jeziku. Avtor plakata je večkrat nagrajeni Mihail Fjodorov, vsestranski ruski umetnik, ki je ilustriral že več kot 90 knjig za otroke. Mladim bralcem se trudi pokazati življenje v različnih obdobjih in deželah, njihovo kulturo in zgodovino.

5


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

6


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Cel mesec april, v katerem je kar nekaj datumov, povezanih s knjigami in branjem, je potekala tudi bralnospodbujevalna akcija z naslovom Begunci in večkulturno razumevanje. Pobudnici in krovni organizatorici akcije sta Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

V času različnih sodobnih migracij, begunstva in globalizacije sveta sta medkulturno razumevanje in medsebojno sožitje nujno potrebna. K temu lahko svoj del prispevajo tudi knjige in pogovori na izbrane teme. V šolski knjižnici je bila v aprilu na ogled razstava knjig na temo migracij, beguncev, rasizma ipd., vsi učenci pa so bili povabljeni tudi k reševanju nagradnega knjižnega kviza na temo večkulturnosti. Glavna oz. knjižna nagrada je tokrat pripadla Ani Strah iz 8. a, praktični tolažilni nagradi pa sta dobili Isabela Strojanšek iz 3. b in Zala Miklič iz 7. b.

Rastimo s knjigo! V zgodnjem otroštvu sem rad gradil hišice iz kock in vsakršnih drugih igrač. Namesto strehe pa sem pogosto uporabil otroško slikanico. V sanjah sem zlezel v to hišico, se ulegel na posteljo iz vžigalične škatlice in gledal zdaj v oblake zdaj v zvezdnato nebo – vse je bilo odvisno od tega, katera sličica mi je bila bolj všeč. Prizadeval sem si ustvariti udobno in varno bivalno okolje, s čimer sem nezavedno upošteval življenjsko pravilo vsakega otroka. In otroška knjiga mi je pri tem zelo pomagala. Potem sem zrasel, se naučil brati, in knjiga je v moji domišljiji bolj kot strehi postajala podobna metulju. Ali celo ptici. Knjižne strani so spominjale na krila in so šelestele. Zdelo se mi je, da se bo knjiga, ki leži na okenski polici, zdaj zdaj skozi odprto okno pognala proti neznanim daljavam. Vzel sem jo v roke, jo začel brati in pomirila se je. Skupaj s knjigo sem potoval v druge dežele in svetove in tako razpiral prostor svoji domišljiji. Kakšno veselje je držati v rokah novo knjigo! Ne veš še, o čem pripoveduje. Upiraš se skušnjavi, da bi odprl zadnjo stran. In kako lepo diši! Tega vonja ne moreš razčleniti na sestavine: tiskarska barva, lepilo … Ne, to je prav vonj knjige, vznemirljiv, neponovljiv. Končki nekaterih strani so se zlepili, kakor da se knjiga še ni zbudila. Zbudila se bo, ko jo boš začel brati. Ti odraščaš, svet okoli tebe pa postaja bolj zapleten. Porajajo se vprašanja, na katera še vsak odrasli ni sposoben odgovoriti. Ti pa moraš nujno s kom deliti svoje dvome in skrivnosti. In tu ti na pomoč spet priskoči knjiga. Najbrž so se mnogi ujeli pri misli: saj to piše o meni! In najljubši junak je na lepem podoben tebi. Enake težave ima in častno jih rešuje. Tale junak pa sploh ni podoben tebi, vendar si ga tako želiš posnemati, biti pogumen in iznajdljiv kot on. Če kakšen fantek ali punčka reče: »Ne maram brati!«, se mi to zdi smešno. Ker jima ne verjamem. Gotovo tudi jesta sladoled, se igrata, gledata zanimive filme. Drugače povedano, uživata. In branje ni samo delo, vzgoja čustev, razvoj domišljije in celo osebnosti, predvsem je velikanski užitek.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Prav zaradi tega otroški pisatelji sploh pišejo knjige! Bralnospodbujevalna akcija ob 2. aprilu 2017 Begunci in večkulturno razumevanje Letošnjo skupno bralnospodbujevalno akcijo ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, namenjamo temi begunci in medkulturno razumevanje. K branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih in drugod tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost ... Pobudnika in krovna organizatorja bralnospodbujevalne akcije sta – kot že nekaj let – Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Soorganizatorji pa so: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, DSP – sekcija za mladinsko književnost, Mariborska knjižnica, revija Otrok in knjiga. Akcija bo potekala vse od 21. marca, svetovnega dneva poezije, prek 2. aprila – mednarodnega dneva knjig za otroke, prek slovenskih dnevov knjige, 23. aprila – svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, noči knjige in vse do konca šolskega leta. Priporočilni seznam knjig je oblikovan z mislijo, da je lahko dobrodošel vsem bralcem, tako domačinom kot mladim priseljencem in migrantom. Obsega izbor kakovostnih knjig, ki morda lahko prispevajo k razumevanju begunstva in sprejemanju prišlekov (knjige so opremljene z gesli begunci, večkulturnost, strpnost, rasizem). Seznam je dostopen na povezavi. Obenem opozarjamo na sezname knjig, ki bi jih lahko ponudili v branje tudi mladim priseljencem, to so: 

lažje berljive knjige in morda privlačnejše za sodobne mlade bralce (dvojezične in večjezične knjige, lažje berljive knjige, skrajšave in priredbe, stripi, slikanice brez besedila) in tematsko zanimive knjige, ki bi mladim priseljencem morda lahko pomagale pri razumevanju novega okolja in pri integraciji.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april »Pravljična preobleka drevesa« Ste morda opazili umetniško popestritev dreves v središču Ivančne Gorice? Nizanje keramičnih koščkov in na stotine rok je zaznamovalo zgodbo o Življenju našega drevesa. V ponovno prepletanje ustvarjalnih ljudi so tokrat vključili volno, roke in kvačko.

Projekt skupnostne umetnosti je vodila Jelka Rojec, učiteljica na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični ob pomoči Knjižnice Ivančna Gorica in ZKD občine Ivančna Gorica, potekal pa je od 8. februarja do 2. aprila 2017.

Cilj projekta kvačkanja, katerega so poimenovali »Pravljična preobleka drevesa« je:

spodbujati ustvarjalnost in ročne spretnosti,

medgeneracijsko sodelovanje, tako na ustvarjalnih delavnicah kot tudi v družinskem življenju,

opozoriti na naše dragocene »sopotnike«, drevesa

in polepšati središče Ivančne Gorice

Odziv na povabilo h kvačkanju poljubnih kvadratov do velikosti 30 x 30 cm, je bil izjemen. Za delo so poprijeli mladi in starejši, začetniki in tisti, ki jim gre že dolgo dobro od rok. Delalo se je doma, v šoli, v knjižnici, v kulturnih domovih, celo na avtobusu na poti iz Planice. Prispelo je več kot 20 m² izdelkov. Sodelovalo je preko 80 ljudi iz cele Slovenije. Sestavili so 5 velikih kompozicij ter številne manjše. Štiri pravljična drevesa krasijo vhod pred knjižnico, eno drevo pa pred občinsko stavbo na Sokolski ulici v Ivančni Gorici.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

Kot je zapisala gospa Jelka Rojec: »Niti povezujejo, se spletajo, se pretrgajo, lahko jih zvežemo z vidnimi in nevidnimi vozli. Pričujoča umetniška inštalacija se osredotoča na doživljanje umetnine v prostoru, predstavlja sodelovanje ljudi, opozori

na

pravljični

in

domišljijski

svet

ter

prispeva

h

kulturni

ponudbi

Občine

Ivančna

Gorica.«

Vabljeni k ogledu »Pravljične preobleke dreves« v Ivančno Gorico.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 5. april 2017 – naravoslovni dan 1. razred; Telo in zdravje V torek, 21. 3. in 4. 4. 2017 ter v sredo 5. 4. 2017 (PŠ Temenica), so učenci 1. razreda izpeljali naravoslovni dan z naslovom Telo in zdravje. Odpeljali so se proti zdravstvenemu domu Ivančna Gorica, kjer so opravili sistematski pregled, cepljenje in se pogovorili o zdravem načinu življenja. Ogledali so si zdravstveni dom in se spoznali dejavnosti, ki jih lahko tam opravijo. Med čakanjem na pregled so si krajšali čas z različnimi družabnimi igrami. Po opravljenem pregledu so se vrnili nazaj v šolo.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 4.,5. april 2017 – zaključek bralne značke Na delnem kulturnem dnevu so bili prisotni učenci od 1. do 5. razreda. Po posameznih razredih se je predstavila pisateljica Darinka Kobal. Predstavila je Piko Rokavičko, spremljali so jo medvedki in druge igrače. Predstavljala je svoje zgodbe iz knjig, ki jih ni malo. Med drugimi je pripovedovala tudi zgodbo o radovednem medvedku. Izvedeli smo, da je bila deklica iz knjige kar sama pisateljica. Medved, ki je bil zaprt v kletki ji je poškodoval roko. Pogovarjali smo se o trenutku nepazljivosti, ki nam lahko spremeni življenje in trenutek prikazali s pokom balona. Učenci so z zanimanjem poslušali njeno predstavitev in ji radovedno zastavljali vprašanja o njenem pisateljevanju in napisanih knjigah. Prelistali so njene knjige, se ji zahvalili za njeno čudovito predstavitev in ji zaželeli še veliko uspeha pri pisateljevanju. Po posameznih oddelkih smo slavnostno zaključili projekt Bralne značke. Učenci, ki so opravili Bralno značko so prejeli priznanja.

12


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

13


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 5. april 2017 – športni dan 5. razred; vodne aktivnosti v Termah Čatež Učenci so se 7.30 zbrali na avtobusni postaji (18 učencev 5. a in 19 učencev 5. b; 1 učenec 5. b odsoten) in še enkrat obnovili znanje o bontonu na avtobusu in pravilih obnašanja na bazenu. Med potjo so obnovili znanje iz družbe o panonskem in obpanonskem svetu, si ogledali sotočje rek Save in Krke, znameniti most, vodovodni stolp, grad, staro mestno jedro v mestu Brežice. Po prihodu v Terme Čatež ob 8.45 so v preddverju pomalicali, se ob 9.00 preoblekli v skupni garderobi in se pripravili za odhod na bazen. Po uvodnem ogrevanju je sledilo preverjanje plavalnega znanja. Učenci so morali preplavati 35 metrov v poljubni tehniki in s tem opravili eno izmed nalog, ki je predpisana za opravljanje športnega programa Krpan. Po malici so izkazali svoj pogum na toboganih, zaplavali v zunanji bazen, in plavali v valovih. Vodne aktivnosti so se zaključile ob 13. uri z malico in odhodom proti domu. Prijetno utrujeni in polni novih doživetij so se ob 14.30 vrnili pred osnovno šolo.

14


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

15


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 6. april 2017 – preverjanje ekip prve pomoči, OŠ Stična V četrtek, 6. 4. 2017, se je naša šola udeležila občinskega tekmovanja ekip prve pomoči OŠ, ki je potekalo na OŠ Stična. Našo šolo so zastopale tri ekipe. Najboljše pa se je odrezala ekipa III ( Manca Koščak, Ela Primc, Ana Koleša, Maks Ponikvar, Gašper Primc, Tomaž Razinger), ki je osvojila prvo mesto.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 7. april 2017 – Poročilo iz državnega tekmovanja iz znanja geografije 7. aprila je potekalo 22. državno tekmovanje iz znanja geografije na OŠ Gornja Radgona. Na njem se je pomerilo 118 osnovnošolcev in 63 srednješolcev, ki so si finalni nastop priborili na devetnajstih območnih tekmovanjih. Svečani začetek je bil v telovadnici Osnovne šole Gornja Radgona. Tekmovalce so pozdravili župan Stanislav Rojko, ravnatelj Dušan Zagorc, predstavnica Zavoda RS za šolstvo Irena Kumer in koordinator tekmovanja Danijel Lilek. Po bogatem kulturnem programu, ki je udeležence z glasbo, plesom in barvitimi podobami prestavil v gričevni svet ob Muri, so tekmovalci v učilnicah reševali naloge, na katere so se pripravili po tekmovalni literaturi. Po predahu in kosilu so se odpravili na enourni ogled terena in si zapisali in označili geografske pojave in procese, ki jih je zahtevalo tekmovalno navodilo. Na podlagi opazovanega in različnih virov so napisali naloge terenskega dela. V času, ko so tekmovalne komisije vrednotile izdelke, so si tekmovalci ogledali 2. mednarodni sejem Medical. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi učenka OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Breda Kastelic, 9. b, ki je osvojila zlato priznanje.

7. april 2017 – športno-jezikovni tabor Fiesa 2017 V petek, 7. aprila 2017, so se učenci OŠ Ferda Vesela odpravili proti morju. V CŠOD Breženka v Fiesi se je namreč odvijal športno-jezikovni tabor. Udeležili so se ga učenci od 4.–6. razreda. Že ob prihodu so vedeli, da jih čaka nadvse zanimiv vikend. Po namestitvah v sobe je sledila okusna večerja, nato pa so že pričeli s poukom. Učenci 6. razreda so se podali v učilnice in se z učiteljico pridno učili angleščino, učenci 4. in 5. razreda pa so pričeli s poukom nemščine. Po eni šolski uri sta se skupini zamenjali. Za večerno rekreacijo so izbrali nočni pohod po bližnji okolici, ob 22. uri pa je bil na vrsti zaslužen počitek. V soboto dopoldne so nadaljevali z učenjem angleščine in nemščine, spoznali pa so tudi nov tuj jezik – španščino. Da pa jim ne bi glave od vsega novega znanja pregorele, so se pomerili tudi v igranju košarke, namiznega tenisa in klepetanja. Po kosilu so se peš odpravili do mesta Piran, kjer jih je že čakala barka Solinarka, in jih popeljala do Sečoveljskih solin in nazaj. Bilo je prijetno in

17


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april sončno popoldne, kot nalašč za vožnjo po morju. Po čudoviti morski dogodivščini so si na Tartinijevem trgu privoščili sladoled in se nato počasi odpravili v dom. Nestrpno so čakali večer, saj so že dopoldne dobili nalogo, da morajo pripraviti vprašanja, za večerni program – Ferdovo Fiesovizijo. Zato so pohiteli s pripravljanjem vprašanj iz različnih tem in jezikov, kajti večer se hitro bližal. Začeli so s kvizom, po kvizu pa je sledil še skeč, ki so ga pripravili učenci. Po končanem zabavnem programu so se utrujeni vrnili v sobe in se zazibali v prijeten spanec. Kar naenkrat so se zbudili v sončno jutro in namesto telovadbe so morali pripraviti kovčke, kajti druženje ob spoznavanju jezikov in športnih dejavnosti, se je počasi bližalo koncu. Pred odhodom je seveda sledil še pouk angleščine, nemščine in španščine. Preverili so znanje jezikov, ustvarjali razglednice in pripravili plakat v vseh treh jezikih. Na koncu pa so imeli še zaključek s podelitvijo priznaj. S tem so športno-jezikovni tabor zaključili in se odpravili proti domu.

18


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

19


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 7. april 2017 – tekmovanje iz slovenščine; Mehurčki V petek, 7. 4. 2017, je na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični in na podružnični šoli Temenica potekalo tekmovanje iz slovenščine, prvič pod imenom Mehurčki. Na matični šoli se ga je udeležilo v 2. razredu 18 učencev in v 3. razredu 16 učencev, na podružnični šoli pa štirje učenci 2. razreda. Tekmovalcem so bile naloge zanimive in všečne. Že samo branje in predlagane naloge ob izbrani knjigi Bine Štampe Žmavc: O kuri, ki je izmaknila pesem, so bile domišljijsko in dramsko navdahnjene. Vsi tekmovalci bodo prejeli diplomo za sodelovanje.

8. april 2017 – državno tekmovanje iz znanja FIZIKE za zlata Stefanova priznanja V soboto 8. 4. 2017 je bilo v Ljubljani na PF državno tekmovanje iz znanja fizike. Iz naše šole sta se tekmovanja udeležila devetošolca Breda Kastelic in Nejc Rus. Uvrstila sta se v drugo tretjino in za las zgrešila zlato priznanje.

20


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 8. april 2017 – ekskurzije v Pomurje in Porabje

V soboto, 8. 4. 2017, se je v zgodnjih jutranjih urah pričelo raziskovanje Pomurja in Porabja za učence OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Prvo točko bogatega programa so pričeli v Bogojini, kjer so si ogledali znamenito cerkev, delo arhitekta Jožeta Plečnika. Obiskali so Tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku. Tu je na osnovi geotermalne energije nastal izjemen botanični vrt, kjer rastejo številne vrste orhidej, zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta npr. banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Pot jih je nato vodila v Filovce, najbolj znano lončarsko vas za izdelavo črne keramike. V naselju je tudi muzej na prostem, kjer je poleg kulturnih spomenikov, panonskih cimprač, tudi lončarska delavnica Bojnec. Na lončarskem vretenu so se lahko preizkusili najpogumnejši učenci. Kmalu so zapustili

21


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

22


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Prekmurje in se odpeljali v dolino reke Rabe na Madžarsko. Preko vasic Gornji in Spodnji Senik so prispeli v Monošter. To je osrednji kraj kjer prebiva slovenska narodna skupnost. Sledil je ogled mesta in srečanje s predsednikom Zveze Slovencev na Madžarskem Jožetom Hirnökom. Njegovo pripovedovanje in predstavitveni film je razkril bogato kulturno dediščino prebivalcev onstran meje. V zahvalo so mu poklonili knjigo »Življenje našega drevesa« in madžarski prevod Kozlovske sodbe v Višnji Gori. Po končanem obisku so se vrnili v Slovenijo, kjer so navdušeno pričakovali še zadnjo točko ekskurzije. To je vas Grad. Nekaj minut so se zadržali pri največji grajski stavbi v Sloveniji, se razvedrili na šolskem igrišču, nato pa odšli do doživljajskega parka Vulkanija, kjer so spoznali veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega. Pozno popoldne so odšli proti domu, kamor so prispeli, ko je bila že noč. Živahnost, zadovoljstvo in prijetna utrujenost ter nova spoznanja so učence obogatila in jim prispevala kamenček v mozaik izkušenjskega učenja.

23


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april »Pravljična preobleka drevesa« Nadaljevanje mozaičnega projekta občanov Občine Ivančna Gorica »Življenje našega drevesa« v sodelovanju ZKD Občine Ivančna Gorica, Knjižnice Ivančna Gorica in OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, so zaključili s predstavitvijo skupnostnega projekta »Pravljična preobleka drevesa«, ki je potekal od 8. februarja do 2. aprila 2017. Pri projektu je šlo za pobudo kvačkanja pisanih volnenih zaplat, ki so povezane v celoto in nameščene na debla dreves pred knjižnico in Občino v Ivančni Gorici in pred šolo v Šentvidu pri Stični, pri čemer je sodelovalo 81 ljudi iz cele Slovenije. »Nizanje keramičnih koščkov in na stotine rok je zaznamovalo zgodbo o Življenju našega drevesa. V ponovno prepletanje ustvarjalnih ljudi smo vključili volno, roke in kvačko. Tehnika kvačkanja je skozi zgodovino doživljala vzpone in padce: od bogatih filigransko natančnih renesančnih čipk do uporabe za najrazličnejše namene, od oblek do opremljanja stanovanja. Pri prepletanju niti nas vodi nekaj osnovnih »zakonitosti« in domišljija. Tokrat nastopa v umetniški inštalaciji. Kvačkanje lahko prenesemo v likovni jezik. Nit je osnovna črta, ki zaznamuje ritem na likovnem izdelku. Barva sestavi ploskev. Oblikovno pa ves čas nastaja ornament. Dvodimenzionalnost pogosto prerase v trodimenzionalnost. Namesto čopiča uporabimo kvačko. V zamisli o pravljični preobleki drevesa pa vstopamo še v arhitekturni in urbani prostor. Kvačkane zaplate so barvite, teksturalno razgibane in velikostno pestre enote, povezane v celoto. Skupnostna umetnost, ki je nastala v Ivančni Gorici, je rezultat idejne pobude o pravljični preobleki drevesa. Tu ne razmišljamo o tem, da bi drevo zaščitili s toplo obleko, temveč o tem, da opozorimo na naše dragocene življenjske »sopotnike«, drevesa. V urbanem okolju so drevesa naravne skulpture, ki imajo svojstveno vlogo. Barvne sestavljanke, ki ovijajo debla dreves, povzročijo v gledalcu pozitivno čustvo in stanje ugodja med vsakdanjimi opravki. Človek s spremenjenim prostorom vzpostavi vizualno komunikacijo in ga spominsko osvoji. Kompozicijske sestavljanke predstavljajo veliko simbolike, saj povezujejo niti znanih in neznanih ljudi različnih generacij: od Črenšovcev do Cerknice, od Krškega do Ljubljane, predvsem pa občanov Ivančne Gorice. Niti povezujejo, se spletajo, se pretrgajo, lahko jih zvežemo z vidnimi in nevidnimi vozli. Pričujoča umetniška inštalacija se osredotoča na doživljanje umetnine v prostoru, predstavlja sodelovanje ljudi, opozori na pravljični in domišljijski svet ter prispeva h kulturni ponudbi Občine Ivančna Gorica.«(besedilo Jelke Rojec iz priložnostne zloženke) Projekt je bil predstavljen članom občinskega sveta Občine Ivančna Gorica 5. aprila 2017 in na Ivankinem sejmu 8. 4. 2017. Takrat je izšla tudi priložnostna zloženka v 700 izvodih.

24


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

25


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 11. april 2017 – MPZ gostoval na reviji v Hrastniku V torek, 11. aprila 2017, je mladinski zbor na vabilo JSKD Hrastnik nastopil na reviji tamkajšnjih otroških pevskih zborov. Zbor se je na akustično zahtevnem odru dvorane Delavskega doma preizkusil s tremi skladbami, koroško ljudsko So še rož'ce v a cappella izvedbi, Gašperja Jereba Sonce in reka ter občuteno skladbo Caccinija Ave Maria. Zbor je s klavirjem spremljala Urška Petek, s flavto pa Katarina Zvonar.

11.,12. april 2017 – naravoslovni dan 7. razred; matematične delavnice Učenci 7. b so imeli v torek 11. 4., učenci 7. a pa v sredo 12. 4. naravoslovni dan z naslovom Matematična delavnica. Razdeljeni so bili v skupine po trije ali štirje. Skupine so bile oblikovane heterogeno, tako da so učenci, ki so na določenih področjih sposobnejši pomagali drugim v skupini. Preizkusili so se v različnih matematičnih in logičnih znanjih (sestavljanje tangrama, reševanje sudoku-ja,…) Mnogo nalog so opravljali s pomočjo računalniških animacij ali programov (Virtualni bralec misli). Celotna delavnica je bila zasnovana kot tekmovanje med skupinami, zato so je pri določenih nalogah štel tudi čas, v katerem so nalogo opravili. Učenci so bili z delom zadovoljni, presenečeni, da je lahko matematika tudi zelo zabavna in da lahko veliko matematičnega znanja uporabijo na praktičnih primerih kot je na primer izdelava nogometne žoge iz pravilnih petkotnikov in šestkotnikov.

26


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

13. april 2017 – tehniški dan 3. razred; Ogled muzeja v Železnikih in obisk Groharjeve rojstne hiše V četrtek, 13. aprila 2017 so imeli učenci 3. razreda 3. tehniški dan, ki so ga izvedli v muzeju v Železnikih in na Sorici v rojstni hiši slikarja Ivana Groharja. Tehniškega dne se je udeležilo 55 učencev in 4 učiteljice. Izpred šole so se odpeljali ob 7.30 in ob 8.50 prispeli v Železnike. V tamkajšnjem muzeju so se učenci razdelili v dve skupini in pričeli z vodenim ogledom. Ogledali so si zbirke železarstva, lesarstva in čipkarstva. Učenci so bili nad gibajočimi se maketami navdušeni. Z zanimanjem so si ogledali tudi ostale manjše zbirke in seveda plavž.

27


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

Ob deseti uri so se odpeljali na Groharjevo domačijo na Sorici. Tam jih je prijazno sprejel g. Gašper Kačar in jih povabil v hišo. Učenci so pomalicali, nato pa se odpravili v glasbeni atelje. Spoznali so različna tolkala in načine igranja na njih. Naučili so se različne ritmične spremljave ter pripravili glasbeno točko. Učitelj Gašper je igral na harmoniko, učenci pa so ga ustrezno spremljali. Pripravili so samostojni koncert.

28


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Nato so odšli v slikarski atelje, kjer so spoznali življenje Ivana Groharja. Spoznali so tudi tehniko senčenja risbe, ki so jo preizkusili z risanjem tihožitja ali pa konja. Nastala so zelo dobra dela.

Učenci so si nato v galeriji ogledali še reprodukcije slik Groharja ter predmete etnografske zbirke, ki so razstavljeni po Po krajšem poobedku in sprostitvenih minutah so se odpravili šolo so prispeli ob 16.10. Učenci so doživeli zanimiv in prijeten dan.

Ivana celotni hiši. proti domu. Pred

16. april 2017 – velika noč

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti. Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa. Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cerkveni praznikov in tudi pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji so določili, da se veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom. Vendar pa Cerkev nikoli ni popolnoma sledila najnovejšim astronomskim odkritjem.

29


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Velikonočno voščilo župana Dušana Strnada Spoštovane občanke, spoštovani občani. Velikonočni prazniki prinašajo s seboj sporočilo upanja in zmage življenja. V teh dneh imajo prednost lepi domači običaji, spoštovanje dragocene zapuščine naših prednikov in zaveza, da bomo vrednote preteklosti posredovali tudi v prihodnost. Voščim vam mirne, osebno doživete in družinsko povezane velikonočne praznike. Vaš župan Dušan Strnad s sodelavci 18. april 2017 – medobčinsko tekmovanje v rokometu za učence 6. in 7. razreda

V torek, 18.4.2017, je v športni dvorani OŠ Stična potekalo medobčinsko tekmovanje v rokometu za učence 6. in 7. razreda. tekmovanje se je udeležila tudi naša ekipa in dosegla 3. mesto. Ekipa: Jan in Jakob Koleša, Nejc Grabljevec, Valter Zaletel, Sergej Lazarevič, Blaž Novak, David Markovič, Aljaž Radovan, Vid Kompare in Hribar

18. april 2017 – OPZ in MPZ nastopila na območni reviji šolskih pevskih zborov Oba zbora naše šole sta se v torek, 18. aprila, predstavila na območni reviji šolskih pevskih zborov v OŠ Stična. Oba zbora sta se uspešno predstavila, MPZ pa se je uvrstil na regijsko tekmovanje, ki bo maja na naši šoli.

30


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

19. april 2017 – naravoslovno tehnični dan 2. razred; Muzej na prostem – Jurjeva domačija, Občine pri Trebnjem V sredo, 19.4.2017, so imeli učenci drugih razredov matične šole in učenci podružnične šole Temenica naravoslovni oziroma tehniški dan. Ob 7.30 so se zbrali v matičnih učilnicah. Ob slikah in nalogah v DZ so se seznanili s temo dneva dejavnosti in ponovili že osvojeno znanje iz prvega razreda. Učencem so predstavili potek dejavnosti, ki so sledile na Občinah pri Trebnjem. Pogovorili so se o pravilih kulturnega obnašanja v avtobusu, ter na obisku muzeja. Ponovili so tudi pravila varnega vedenja v prometu. Ob prihodu v muzej na prostem so se razdelili v 3 skupine: 2.a, 2. b in PŠ Temenica. Vse skupine so se ob menjavi na 45 minut udeležile treh različnih delavnic. Delavnice: 1. Igre nekoč s pripravljenimi pripomočki in malica (vodili smo spremljevalci); Potekalo je na igrišču tamkajšnjega gasilnega doma. Učenci so uživali ob starih igrah in se razgibali na svežem zraku. 2. Ogled vodnjaka, hiše in kašče s pripadajočimi predmeti in njihovo uporabo (vodil Uroš Primc); 3. Ogled poda (skednja) in pripadajočih predmetov ter spoznavanje poti žita od njive do kašče na star način (vodila Barbara Primc). Oskrbnika sta zelo podrobno predstavila objekte in predmete iz starih časov, ki so na ogled v tamkajšnjem muzeju. Učencem je bilo zelo zanimivo, pridobili so kar nekaj novega znanja s tega področja.

31


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

32


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

22. april 2017 – državno tekmovanje iz znanja matematike V soboto 22. 4. 2017 je bilo v Ljubljani na OŠ Sostro tekmovanje iz znanja matematike. Tekmovanja so se udeležili sedmošolec Benjamin Kutnar, ter devetošolki Breda Kastelic in Hana Omahen. Vsi so prejeli srebrno priznanje.

22. april 2017 – svetovni dan Zemlje Tisti, ki opazuje lepoto Zemlje, najde zaloge moči, ki bodo zdržale, dokler bo trajalo življenje. Koliko simbolične pa tudi prave lepote je v seljenju ptic, v plimi in oseki bibavice, v zvitih popkih, pripravljenih na pomlad. Nekaj neskončno zdravilnega je v ponavljajočih se pripevih narave – zagotovilo, da po noči pride zora in po zimi pomlad. Rachel Carson: Občutek čudežnosti

33


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Namen tega dne je opozoriti javnost na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Planet Zemlja je radoživa, morda edinstvena in zato osamljena kapljica v vesolju. Rastline, živali, ptice, gozdovi, oceani, reke in livade – vse to, zaradi česar je naš svet tako raznolik, pa je, zaradi nas samih, v čedalje večji nevarnosti. Z izginjanjem raznovrstnosti življenja lahko izginejo tudi stvari, ki so nam povsem samoumevne, na primer čista voda, svež zrak, dobra hrana. Ali si lahko zamislite življenje brez sprehodov po gozdu, petja ptic in rastlin okoli nas?

34


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 25. april 2017 – naravoslovni dan 6. razred; Čebele in čebelarstvo V torek, 25. 4. 2017, so imeli šestošolci naravoslovni dan Čebele in čebelarstvo. Po zanimivem in nazornem predavanju gospe Jožice Pevec, članice čebelarskega društva Stična, so bili učenci razdeljeni v skupine glede na svoje želje. Ena skupina učenk je pekla peciva in piškote iz medu, druga skupina učenk je slikala panjske končnice, tretja skupina učencev pa se je odpravila na ogled čebelnjaka. Čebelar Alojz Peček, član čebelarskega društva Stična, nam je razkazal svoj čebelnjak, čebelarsko opremo ter nas za konec pogostil z različnimi vrstami medu, maslom in kruhom. Zaključili smo z zasaditvijo dveh lip, ki smo jih dobili v dar od Zveze čebelarjev Slovenija z namenom, da vzpodbudimo rast medovitih rastlin. Posladkali smo se z dobrotami, ki so nam jih spekle učenke ter si ogledali novo nastale panjske končnice. Domov smo odšli polni novih spoznanj o čebelah in čebelarstvu. Čebelarska zveza Slovenije si prizadeva povečati rast medovitih rastlin, zato je vsak učenec naše šole prejel vrečko semen ajde in sončnic.

35


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

36


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april 26. april 2017 – šolski plesni festival 26. 4. 2017 je v okviru Šolskega plesnega festivala za osnovne in srednje šole, ki ga organizira Plesna Zveza Slovenije, potekalo regijsko tekmovanje na OŠ Jurija Dalmatina v Krškem. Učenca Jon Kenda in Hana Kavšek, 8. b sta tekmovala v latinsko ameriških in standardnih plesih. S svojim plesnim znanjem sta se uvrstila na državno tekmovanje, ki bo 1. 6. 2017 na OŠ Polhov Gradec.

37


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

25. do 29. april 2017 – projekt mednarodne izmenjave med OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Grund- und Mittelschule Hirschaid Projekt mednarodne izmenjave med Osnovno šolo Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Grund- und Mittelschule Hirschaid se po lanski sklenitvi partnerstva med šolama uspešno nadaljuje. Tokratna izmenjava je za naše učence potekala drugič, in sicer med 25. in 29. aprilom 2017. V Nemčijo se je odpravilo 12 učencev 7.–9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina (Ana Adamlje, Vid Habič, Špela Hribar, Valeriia Kravchenko, Benjamin Kutnar, Zala Miklič, Vanja Pevc, Nejc Rus, Ana Strah, Martina Šmid, Klara Verbič in Mirjam Zvonar). Namen izmenjave je bil učencem omogočiti neposreden stik s tujim jezikom, razvijanje komunikacijskih sposobnosti, seznanjanje s kulturo in navadami okolja, spoznavanje in sprejemanje drugačnosti, navezovanje osebnih stikov in posledično utrjevanje lastne jezikovne, kulturne in narodnostne identitete. Izmenjavo je koordinirala učiteljica Lea Kastelic, učence pa sta v Hirschaid spremljali še učiteljici Nina Pavlin in Katja Šuštar. Navdušeni in vedoželjni učenci so se na pot podali v torek zjutraj, 25. aprila. Vreme je bilo spremenljivo, ni pa bilo razlogov za dolgčas, saj je učiteljica Lea z zanimivim kvizom poskrbela za podrobnejše spoznavanje Nemčije, njenih kulturnih in naravnih znamenitosti, posebnosti in zanimivosti. Čas potovanja je ob poslušanju glasbe, klepetanju in izmenjavi pričakovanj hitro minil. Na cilj so prispeli ob 18. uri. Pred šolo so jih prijazno sprejeli nemški gostitelji: ravnatelj šole Christian Neundörfer, predstavniki staršev, občinska predstavnika Klaus Busch in Norbert Rittmaier, župan občine Hirschaid Klaus Homann in 14 učencev 7. a z učiteljem Michaelom Rennerjem. Po prijetnem druženju in večerji so se učenci namestili v bližnjem hotelu. V sredo, 26. aprila, je bilo najprej na vrsti medsebojno spoznavanje. Po zajtrku v šolski jedilnici so se učenci predstavili nemškim vrstnikom, 7. a, s katerim so se družili ves čas izmenjave. Ob plakatu, ki so ga s skupnimi močmi pripravili že pred odhodom, so v nemščini orisali ključne znamenitosti Slovenije in Ljubljane, pripovedovali pa so tudi o občini Ivančna Gorica, Šentvidu pri Stični in o svoji šoli. Nekaj treme, ki jo je bilo zaznati pred nastopom, so jim s pozornim poslušanjem in spodbudnimi nasmeški pomagali premagati nemški vrstniki, ki so naše učence ob koncu predstavitve nagradili z aplavzom. Potem so se na

38


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april kratko predstavili tudi gostitelji in led je bil prebit. V mešanih skupinah so si učenci ogledali šolske prostore, bližnjo telovadnico in šolsko okolico. Sledil je odhod v Bamberg, kjer so ure do poldneva preživeli v dvorani za bovling. Odločitev učitelja Michaela je bila premišljena in se je izkazala za pravilno. Učenci so se imeli ob aktivnem in sproščenem druženju priložnost bolje spoznati in izpopolnjevati znanje nemščine. Po kosilu so se sprehodili skozi Bamberg in si ogledali mestne znamenitosti – staro mestno hišo na sredini reke Regnitz, katedralo Kaiserdom, tradicionalne mestne hiše v malih Benetkah –, dogajanje na stojnicah, v trgovinicah in lokalih osrednje ulice pa jim je pomagalo začutiti živahni utrip starodavnega mestnega jedra. Dogajalno pester dan so zaključili z večerjo v piceriji. V četrtek, 27. aprila, so učenci nadaljevali z spoznavanjem življenja in dela pobratene šole gostiteljice. Najdlje so se zadržali v glasbeni učilnici, kjer jih je navdušila množica inštrumentov, ki so jih z veseljem preizkusili. Nekateri naši učenci so tudi uspešni glasbeniki, zato prav velikih težav pri vključevanju v skupinsko muziciranje po navodilih učitelja Michaela niso imeli. Pri improviziranju v jazz slogu so zelo uživali, njihovi nemški prijatelji pa prav tako! V nadaljevanju dneva so se podali v naravo Frankovske Švice, ki navdušuje z ozkimi dolinami, naravnimi plezalnimi stenami in kapniškimi jamami. Obiskali so jamo Teufelshöhle pri Pottensteinu, ki so jo gostitelji napovedali kot Postojnsko jamo v malem. Skupaj z vodnikom so se sprehodili skozi njene rove in kapniške dvorane ter občudovali čudovite stvaritve narave. Po končanem ogledu jame so se po razgibani in zahtevnostno raznoliki poti povzpeli še na bližnjo razgledno točko. Pogled na okolico, ki se je ob koncu aprila odevala v sveže barve prebujajoče se narave, je bil prvovrstno doživetje pred povratkom v dolino. Tu so se najprej okrepčali s sladoledom, privoščili pa so si tudi okusno večerjo, ki jim je po pohodniškem dnevu še posebej teknila. Petek, 28. april, je bil rezerviran za raziskovanje Hirschaida. Učenci so skupaj z nemškimi vrstniki sodelovali pri pouku nemške književnosti, v razredu pa so si skupaj ogledali tudi PPT-predstavitev o naši šoli, ki jo je pripravil devetošolec Nejc Rus. Zelo so bili veseli, ko so na steni razreda opazili plakata o Sloveniji; njihovi gostitelji so že pred srečanjem izbrali in predstavili nekaj najbolj turistično prepoznavnih slovenskih krajev. Po krajšem obisku učilnic za računalništvo, gospodinjstvo, tehniko in učilnice za pouk nemščine za učence priseljence so pohiteli na drugi konec Hirschaida, kjer jih je čakal sprejem pri županu Klausu Homannu. Ta jih je prijazno pozdravil v sejni sobi mestne hiše. Najprej so si ogledali predstavitveni film o pobrateni občini, v nadaljevanju srečanja pa je župan spregovoril o svojem delu in delu občinskega sveta, o kraju in občini ter o načrtih za prihodnost. Po daljšem sprehodu skozi mesto so si učenci privoščili obilno kosilo, potem pa so krajši čas namenili počitku. Popoldne so se odpravili v Franken Lagune ali mestno kopališče, kjer so uživali v vodnih aktivnostih. Zgodaj popoldne so se z gostitelji srečali v šoli. Ob piknik večerji z žara so se družili v prijetnem vzdušju ter se pogovarjali o dogodkih in doživljajih preteklih

39


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april dni. Gostiteljem so se zahvalili za nepozabno poučno izkušnjo, ki jih je obogatila in razširila njihova obzorja. Učenci so svoj obisk v Hirschaidu zaključili v soboto, 29. aprila. Po zajtrku v šolski jedilnici so se odpravili na pot proti Sloveniji, kamor so po devetih urah udobne in varne vožnje prispeli ob 19.30. Slovo od nemških vrstnikov je bilo težko, stkali so namreč nove prijateljske vezi, ki jih bodo z veseljem ohranjali. Se že veselijo naslednjega srečanja v septembru!

40


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

26. april 2017 – nagradne majice za dosežke na učnem in športnem področju

V okviru kulturne prireditve ob praznovanju 27. aprila in 1. maja, so nagradne majice prejeli najbolj uspešni učenci za dosežke na učnem in športnem področju od meseca februarja do aprila 2017. Nagrade so prejeli: Učenka Breda Kastelic, 9. b za prejeto zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja geografije, mentorstvo učiteljice Jelke Rojec. Učenec Luka Kovačič, 9. a za osvojeno 1. mesto na pokalnem tekmovanju v Sankukai karateju , trener gospod Jože Kastelic. Učenec Benjamin Kutnar, 7. a za proglasitev najboljšega igralca sezone in osvojeno 3. mesto na državnem turnirju, s košarkarsko ekipo Grosuplje, trener gospod Andraž Ulčar.

41


ŠOLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april Marec, april 2017 – likovni natečaj Zakaj je polje jezero RAZSTAVA IZBRANIH LIKOVNIH DEL – ZAKAJ JE POLJE JEZERO Likovni natečaj pod naslovom Zakaj je polje jezero, je k ustvarjanju povabil osnovnošolce tretjih triad. V uspešno skupno zgodbo pa združil 3. program Radia Slovenija – ARS in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Osrednjeslovenska regija. Na osnovi istoimenske radijske igre po predlogi dramske igralke in avtorice Saše Pavček so osnovnošolci ustvarjali v različnih likovnih tehnikah in na papir prenesli slušno izkušnjo radijske igre. Razpis je potekal od decembra 2016 do maja 2017. Strokovna komisija v sestavi – akademska kiparka Dragica Čadež, akademska slikarka Nuša Lapajne Čurin, likovna pedagoginja Tanja Pina Škufca in režiser Klemen Markovčič pa je izmed prispelih likovnih del izbrala 36 in jih umestila v pregledno razstavo. Ta bo, v sklopu Tedna ljubiteljske kulture, od 19. maja 2017 na ogled v galeriji Kult 3000 na Metelkovi v Ljubljani, otvoritev ob 18.00, na jesen pa se 26. septembra 2017 seli še v Muzej krščanstva na Slovenskem v Stično, 26. oktobra 2017 pa tudi v vhodno avlo Radia Slovenija. Je pa sodelovanje dveh javnih institucij v tej zgodbi brez dvoma pomembno tudi iz pedagoškega vidika, saj pri najstniku krepi tako slušno, kot tudi vizualno senzibilnost in dojemljivost. Zdi se, da sta prav ti dve veji umetnost precej komplementarni. Hkrati pa likovni natečaj nakazuje tudi nadaljnji in poglobljeni razvoj tovrstne obšolske dejavnosti. Vir: http://ars.rtvslo.si/2017/05/zakaj-je-polje-jezero/

Likovna dela treh učenk OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični: Ana Kastelic, Daša Laria Perklič in Kristina Klemenčič so bila izbrana za razstavo. Od organizatorjev so dekleta prejela tudi priznanja.

42


Å OLSKA KRONIKA 2016/ 2017

april

43

Kronika april 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika april 16/17  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement