Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

APRIL 2014/15 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april April v znamenju knjig Mesec april zaznamuje kar nekaj datumov, povezanih s knjigo in z branjem: 2. april, mednarodni dan knjig za otroke; 20. april, dan slovenske knjige; 23. april, svetovni dan knjige in avtorskih pravic. 2. april je mednarodni dan knjig za otroke, ki ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) proglasila leta 1967. Za mednarodni dan mladinske književnosti, ki ga od njegove ustanovitve praznujemo tudi na Slovenskem, je IBBY proglasila rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je napisal okoli 160 pravljic, te pa so prevedene v približno 100 jezikov. Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki ju prispeva katera od članic zveze za mladinsko književnost. Tokrat so zanju poskrbeli Združeni arabski emirati. Pisateljica Marwa Al Aqroubje v poslanici mnogo kultur ena zgodba spomnila bralce, da si kljub različnim kulturam in jezikom delimo iste zgodbe. Za plakat je poskrbela ilustratorka Nasim Abaeian. Od slovenskih pisateljev sta bila avtorja mednarodne poslanice leta 1968 France Bevk in leta 1970 pisateljica Ela Peroci, v samostojni Sloveniji pa leta 1997 pesnik Boris A. Novak. Njegovo poslanico je ilustriral Matjaž Schmidt. Na mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu prirejajo branja, podeljujejo nagrade, odpirajo razstave in razmišljajo, kako obdržati bralno kulturo med mladimi. V šolski knjižnici se bomo dogodku pridružili z razstavo ob mednarodnem letu svetlobe, v okviru bralnospodbujevalne akcije “Svetloba – Slika – Sporočilo”, katere pobudnika in krovna organizatorja sta Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, pa z branjem raznovrstnega gradiva na temo svetlobe. Mednarodni dan knjig za otroke bomo podrobneje predstavili tudi v oddaji šolskega radia.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april

3


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 1. april 2015 – področno tekmovanje v matematiki V sredo, 1. 4. 2015 se je osem učencev naše šole udeležilo področnega tekmovanja iz matematike v Grosupljem. Srebrna Vegova priznanja so osvojili: Katarina Zvonar, 9.b, Blaž Omahen, 9.a, Tadej Strah, 8.b, Barbara Budisavljević, 8.a, Hana Omahen, 7.b, Breda Kastelic, 7.b, in Nejc Rus, 7.a. 9. april 2015 – tehniški dan 3. razred; obisk Groharjeve domačije V četrtek, 9. aprila 2015 so imeli učenci 3. razreda 3. tehniški dan, ki so ga izvedli v muzeju v Železnikih in na Sorici v rojstni hiši slikarja Ivana Groharja. Tehniškega dne se je udeležilo 37 učencev in 3 učiteljice. Izpred šole so se odpeljali ob 7.30 in ob 8.50 prispeli v Železnike. Pri plavžu sta jih pričakali kustosinji in začel se je voden ogled. V tamkajšnjem muzeju so si ogledali zbirke železarstva, lesarstva in čipkarstva. Učenci so bili nad gibajočimi se maketami navdušeni.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april Ob deseti uri so se odpeljali na Groharjevo domačijo na Sorici. Tam jih je prijazno sprejel g. Gašper Kačar in jih povabil v hišo. Učenci so pomalicali, nato pa se odpravili v glasbeni atelje. Spoznali so različna tolkala in načine igranja na njih. Naučili so se različne ritmične spremljave ter pripravili glasbeno točko. Učitelj Gašper je igral na harmoniko, učenci pa so ga ustrezno spremljali.

Nato so odšli v slikarski atelje, kjer so spoznavali življenje Ivana Groharja, kasneje pa tehniko senčenja risbe, ki so jo učenci preizkusili z risanjem tihožitja. Nastala so zelo dobra dela.

Učenci so si nato v galeriji ogledali še reprodukcije slik Ivana Groharja ter predmete etnografske zbirke, ki so razstavljeni po celotni hiši. Po krajšem poobedku so se odpravili proti domu. Pred šolo so prispeli ob 16.02. Učence so pričakali starši ali pa so se peš odpravili proti domu. Na njihovih obrazih se je videlo, da so doživeli zanimiv in prijeten dan.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 10. april 2015 – regijsko tekmovanje iz znanja Konstruktorstvo in tehnologije obdelav tekmovanje iz tehnike na OŠ Mokronog Udeleženci: 1. Jan Slapnik 4. a, K2 – poljubna zbirka 2. Vid Habič 6. b, T1– izdelek iz papirja 3. Hana Omahen 7. b, T3 – izdelek iz umetne snovi 4. Tadej Strah 8. b in Matija Kastelic 8. a, T2 – izdelek iz lesa 5. Dome Gliha in Domen Kutnar 9. b, T4 – izdelke iz kovine Učenci so vsak v svoji kategoriji dosegli dobre rezultate. Janovi hitri prsti so zopet osvojili prvo mesto in uvrstitev na državno tekmovanje. Z dobro načrtovano in izdelano izvirno idejo iz umetnih snovi se je na državno tekmovanje uvrstila Hana Omahen. Na državno tekmovanje sta se uvrstila tudi učenca Domen Gliha in Domen Kutnar z izdelkom iz kovine. Za svoje delo sta bila še posebej pohvaljena.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april

7


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 11. april 2015 – državno tekmovanje iz znanja FIZIKE za zlata Stefanova priznanja

V soboto 11. 4. 2015 je bilo v Ljubljani na PF državno tekmovanje iz znanja fizike. Iz naše šole se je tekmovanja udeležil osmošolec Tadej Strah. Osvojil odlično 6. mesto, 3. nagrado in ZLATO STEFANOVO PRIZNANJE.

13. do 17. april 2015 – zbiranje odpadnega papirja Od 13.04. do 17.04. 2015 je na šoli potekala 3. zbiralna akcija starega papirja. Učenci so zbrali kar 15500 kg starega papirja ter si prislužili 1216 eurov. Vsi razredi si zaslužijo pohvalo, še posebno pa je potrebno izpostaviti razrede, ki so zbrali več kot tono papirja. Ti razredi so: 5.b, 6.a, 6.b, 8.b, 9.a, 9.b ter učenci podružnične šole Temenica. Učenci so z uspešno akcijo dokazali, da jim ni vseeno za druge in da znajo biti dobrodelni, ko je to potrebno. Velik del sredstev (902 eurov) bo šola tako namenila nakupu dvigala, ki ga nujno potrebuje.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 14. april 2015 – tehniški dan 5. razred; Poligon V torek, 14. aprila 2015 so se učenci 5. razreda ob 7. 30 zbrali na šolskem igrišču, kjer so pripravili poligon za spretnostno vožnjo s kolesom ter razložili način vožnje. Preverili so tehnično brezhibnosti kolesa, vozili po deski (obvladovanje ravnotežja in smeri vožnje), vozili po krogu, vozili po osmici (brez dotika nog s tlemi), vozili skozi vrata (med postavljenimi stožci, brez dotika), slalom med stožci (brez dotika tal z nogami), uporabljali zvočne naprave – zvonec, med vožnjo, zavirali s kolesom, reakcijski čas in pot zaviranja, preizkušali zavorne poti na različnih površinah. Vadili so za varno vključevanje s kolesom v promet: - parkiranje kolesa, - vstop na kolo, - pričetek vožnje, - vožnja naravnost, - ustavljanje kolesa, - sestop s kolesa, - vožnja z eno roko na krmilu (menjaje), - nakazovanje smeri z roko (v levo in v desno), - pogled med vožnjo na levo, na desno, nazaj, - izogibanje in ustavljanje pred pešci. Po končanih vajah na poligonu je sledila analiza dela, pospravljanje poligona in ogled proge za vožnjo po Šentvidu. Tehniški dan je minil brez zapletov, če izvzamemo tehnično pomanjkljiva kolesa, ki so jih učenci, kljub podpisu soglasja staršev, da bodo le-ti poskrbeli za tehnično varno kolo, pripeljali v šolo.

14. in 15. april 2015 – tehniški dan 7. razred; Letala Učenci so s pomočjo spletnega brskalnika spoznali zgodovinski razvoj letal, vrste letal, letalske nesreče, pomen in vrste letališč v Sloveniji. Poiskali so zanimive makete preprostih letal, načrtovali in izdelovali makete preprostih letal. Učenci modelarji so predstavili svoj hobi – letala. Razprtih kril prihajajo ptice k stenam, da se dvignejo. In razprtega hotenja ljudje. Nikjer drugje si človek in ptica nista tako blizu v svojih stremljenjih, a hkrati tako daleč vsaksebi v svojih zmožnostih. France Stele

9


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april

10


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 14. april 2015 – predavanje za starše V torek, 14. 3. 2015, je našo šolo obiskala mag. Maruška Željeznov Seničar, ki je strokovnjakinja za vrsto področij otrokovega razvoja, še posebej pa se ukvarja z nadarjenimi učenci, svetuje učencem z učnimi težavami in predvsem staršem, ki se nanjo obrnejo za najrazličnejše nasvete. Tokrat je predstavila nekatere možnosti, ki jih imamo kot starši, da otroku pomagamo do učne uspešnosti. Ponudila je tudi učni portfolio, ki bo na enostaven način pomagal staršem vpogled in pomoč otroku pri pripravi na šolske obveznosti. Na predavanju je bilo mogoče zastaviti različna vprašanja v zvezi s to tematiko. 14. april 2015 – državno tekmovanje iz znanja geografije V Murski Soboti je 14. aprila 2015, potekalo državno tekmovanje iz znanja geografije. 20. tekmovanje sta organizirali Gimnazija Murska Sobota in Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota. Za svečani uvod so poskrbeli z živahnim kulturnim programom in pozdravi. Spregovorili so Roman Činč in Ludvik Sukič, ravnatelja obeh šol, Aleksander Jevšek, murskosoboški župan, in Irena Kumer, predstojnica OE ZRSŠ Murska Sobota. Danijel Lilek, vodja tekmovanja je tekmovalce seznanil z navodili, mentorje pa usmeril v podporne naloge, ki so jih morali opraviti, da je tekmovanje nemoteno potekalo. Tekmovalci so se najprej spopadli s testnimi nalogami o kmetijstvu in geografskih procesih, povezanih z njim. Na ta del so se pripravljali po literaturi. V drugem delu so se podali na teren, kjer so raziskovali kmetijske dejavnosti, rečno omrežje in oskrbo z vodo, rekreacijske in parkovne površine, gozd, mestotvorne in mestoslužne dejavnosti Murske Sobote in njen prostorski razvoj. Po vrnitvi s terena so v učilnicah in pisno odgovarjali na vprašanja o opazovanem. Pri odgovorih, ki so se nanašala na raziskovano ozemlje, so morali pokazati: • •

poznavanje geografske raziskovalne metodologije, terminologije in nekaterih procesov ter zakonitosti, zmožnost uporabe šolskega znanja pri raziskovanju pomurske pokrajine,

11


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april • • •

sposobnost primerjanja dejstev na terenu in tistega, kar sporoča literatura, geografske veščine in spretnosti ter odnos do pokrajine.

Po tekmovanju so udeleženci še turistično spoznavali Mursko Soboto, mentorji pa so pregledali in ovrednotili njihove izdelke. Sodelovalo je 114 osnovnošolcev in 69 srednješolcev, ki so si pot v finale zagotovili z uspehom na šolskem in enem od enaindvajsetih območnih tekmovanj. Vir: http://www.zrss.si/?rub=9354 Blaž Omahen, 9. a, OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični se je izvrstno izkazal in osvojil zlato priznanje.

14. april 2015 – naravoslovni dan 1. b; zdravniški pregled Zdravstveni pregled za učence 1. b razreda in 1. razreda PŠ Temenica je minil v sproščenem vzdušju. Učenci 1. b so se zbrali ob 7.10 v šoli. Sledila so navodila in kratki napotki o dnevu dejavnosti. Ob 7.20 so se z avtobusom odpeljali s skupaj z učenci PŠ Temenica do šolskega dispanzerja v ZD Ivančna Gorica. Zdravstveni pregled je trajal od 8.00 do 11.10 ure. Medicinska sestra se je na začetku z učenci pogovorila o higieni ter skrbi za zdravje. Učenci so bili zdravstveno pregledani in nekateri izmed njih tudi cepljeni. Med čakanjem so učenci v čakalnici lahko prebirali knjige, barvali pobarvanke ali se igrali z manjšimi družabnimi igrami, ki so jih prinesli s seboj. Tudi šolsko malico so med čakanjem pojedli in si nabrali novih moči. V šolo so se vrnili z rednim avtobusom ob 11.35 uri. Ob 12. 00 so učenci PŠ Temenica skupaj z vzgojiteljico nadaljevali vožnjo proti Temenici, kjer jih je že čakalo kosilo. V učilnici so učenci pripovedovali o svojih doživetjih, občutkih … Vsebino naravoslovnega dne so povezali tudi z vsebino spoznavanja okolja, kjer so spoznavali nevarnosti nalezljivih bolezni, pomen cepljenja in skrbi za zdravje.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 17. april 2015 – športni dan 5. razred; Varno s kolesom – kolesarski izpiti Ob 7. 30 so se učenci 5. razreda zbrali na šolskem igrišču, kjer so se pripravili za izpitno vožnjo po Šentvidu. Še enkrat so preverili tehnično brezhibnosti kolesa in si pravilno pritrdili čelado, pregledali ustreznost obuval vezalke in hlačnice. Nato so se učenci 5. a ob kolesu odpravili do parkirišča, kjer so jih že čakali policisti in člani ZŠAM Ivančna Gorica. Skupina učencev 5. b je ostala na igrišču in ta čas vadila varno vključevanje s kolesom v promet: - parkiranje kolesa, - vstop na kolo, - pričetek vožnje, - vožnja naravnost, - ustavljanje kolesa, - sestop s kolesa, - vožnja z eno roko na krmilu (menjaje), - nakazovanje smeri z roko (v levo in v desno), - pogled med vožnjo na levo, na desno, nazaj, - izogibanje in ustavljanje pred pešci. Učenci 5. a so pred komisijo trikrat preizkušali svoje spretnosti in znanje v vožnji po Šentvidu, četrta vožnja je bila izpitna. Ob 9.30 sta se skupini zamenjali, do 11. ure je preizkušala znanje skupina učencev 5. b razreda. Po končani vožnji je sledila analiza dela, v šolski avli pa nagovor policista, pomočnika ravnatelja, članov ZŠAM. Sledila je slavnostna zaprisega, petje Kolesarske himne in slavnostna podelitev kolesarskih izkaznic. Kolesarski izpit so opravili vsi učenci, ki so se na izpit pripravljali, razen enega učenca, ki je bil bolan. Izpit sta opravljala tudi dva učenca iz 6. razreda. Tehniški dan je minil brez zapletov. Dobremu vzdušju je botrovalo tudi lepo sončno vreme, ki je učence in mentorje spremljalo ves teden, ko so se pripravljali na izpitno vožnjo.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april

14


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 17. april 2015 – naravoslovni dan 6. razred; Od popka do ploda V petek 17.4.2015, smo se z učenci 6. a in 6. b razreda odpravili v Mozirski gaj. Pričakal nas je Blaž, učitelj biologije, ki nam je na primerih razložil zgradbo cveta. Znanje smo nato utrdili s terenskim delom, saj smo po skupinah raziskovali rastline, jih risali ter določevali. Čisto na koncu zanimivega naravoslovnega dne smo imeli priložnost spoznati še prikupnega kameleona , ki bi ga nekateri izmed nas najrajši vzeli kar domov.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 17. april 2015 – naravoslovni dan 3. razred; Človeško telo Učenci 3. razreda so imeli v četrtek, 23. aprila 2015 3. naravoslovni dan z naslovom Človeško telo. Svoje telo so spoznavali z izvajanjem različnih poskusov in branjem zanimivosti o posameznih delih telesa. Tako so s pomočjo mikroskopa opazovali zgradbo celic, se preizkušali v prepoznavanju kovancev s pomočjo tipa, izvajali različne naloge v povezavi z ravnotežjem in mišicami, raziskovali odboje zvoka in očesne prevare, si merili telesno temperaturo in pripravljali zdrave zelene napitke. Nad napitki so bili navdušeni. Z veseljem so jih pripravljali in pokušali ter jih ponudili tudi ostalim zaposlenim na šoli. Učiteljica Sabina Rozina je učencem pokazala prašičje oko in njegove dele. Mnogo zanimivega so izvedeli tudi iz knjige Grozni Gašper – Telo ter poučne risanke iz serije Nekoč je bilo življenje. Tega dne so se zelo veselili in kot so sami povedali, ga tudi prijetno preživeli. Polni novih spoznanj so se poslovili in kdo ve, morda bodo domače kdaj razveselili z zdravim zelenim napitkom.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 18. april 2015 – državno tekmovanje iz matematike Blažu Omahen, Tadej Strah in Breda Kastelic so imeli na področnem tekmovanju iz matematike tako dobre rezultate, da so se udeležili tudi državnega tekmovanja, ki je potekalo 18. 4. 2015 v Ljubljani. Blaž in Tadej sta tudi tokrat pokazala ogromno matematičnega in logičnega znanja in spretnosti, saj sta se tudi na državnem tekmovanju odrezala odlično ter tako osvojila tudi zlato Vegovo priznanje.

18. april 2015 – dan odprtih vrat šole (delovna sobota, nadomeščanje za 2. 1. 2015) Na OŠ Ferda Vesela se učenci in učitelji pripravljajo na obeležitev 50letnice nove osnovne šole in 220 letnice šolstva v kraju. V ta namen so na začetku šolskega leta 2014/15 zbirali različne vrste gradiv, slikovno, pisno in ustno. Učenci 1. triade so spoznavali igre nekoč, medtem ko so učenci od 4. pa do 9. razreda analizirali zbrano, predvsem slikovno gradivo ter ga časovno umestili v naprej pripravljen plakat. Imeli so na voljo tudi dodatna gradiva. Delo je potekalo nemoteno, učenci so skupaj z razredniki izdelali plakate in jih predstavili v avli šole.

17


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 23. april 2015 – šolski plesni festival V četrtek, 23. 4. 2015 se je 8 učencev in učenk naše šole udeležilo Šolskega plesnega festivala za področje Ljubljana z okolico in Gorenjske. Tekmovanje je potekalo na OŠ Polhov Gradec. Šest učenk je tekmovalo v kategoriji posamično in ekipno s HIP-HOP, POP ter LATINO predpisanimi koreografijami in predpisano glasbo. V kategoriji plesnih parov pa sta šolo zastopala Hana Kavšek in Jon Kenda. Plesala sta standardne in latino plese s predpisanimi koreografijami in predpisano glasbo. Jon in Hana sta med plesalci standardnih plesov zasedla 3. mesto in med plesalci latino plesov 2. mesto.

23. april 2015 – šolski ekipni kros Maribor V četrtek, 23. aprila, je v športnem parku Tabor v Mariboru potekalo prvenstvo Slovenije v krosu za osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom in srednje šole. V lepem vremenu so v vseh tekih potekali zanimivi športni boji za čim boljše posamezne in ekipne uvrstitve. V ne tekmovalnem delu so najmlajše na progi spremljali vrhunski športniki, zaposleni v Slovenski vojski. Največ pozornosti med mladimi je bil deležen brkati športnik Filip Flisar. V petih moških in petih ženskih osnovnošolskih kategorijah je nastopilo preko tisoč sto učencev in učenk.

18


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april Našo šolo je na tekmovanju zastopalo 28 učencev in učenk. Najboljše rezultate so v svojih kategorijah dosegli naslednji učenci in učenke: Daša Laria Perklič, Tom Novak, Luka Kovačič, Anja Antončič, Vid Kompare, Nik Janoš, Patricija Zupančič in Mirjam Zvonar. Ekipno so naši učenci zasedli 33. mesto.

19


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 24. april 2015 – proslava ob državnem prazniku Na kulturni prireditvi 24. 4. 2015, je ravnatelj g. Janez Peterlin svečano podelil učencem, ki so v obdobju od januarja do konca aprila tega šolskega leta, prejeli srebrna in zlata priznanja na področnih in državnih tekmovanjih iz znanj, ki jih organizirata ZRSŠ in ZOTKS, simbolične nagrade – orientacijski komplet s kompasom. Učenci prejemniki nagrad so: 7. razred Breda Kastelic; prejemnica zlatega priznanja v računalniškem razmišljanju in pismenosti – Bober, mentor Izidor Gabrijel, prejemnica srebrnega priznanja iz znanja astronomije-Dominkovo priznanje, mentorica Anica Vozel, prejemnica srebrnega Vegovega priznanja in srebrnega Stefanovega priznanja, pri obeh tekmovanjih mentorica Anica Vozel. Nejc Rus; prejemik srebrnega Vegovega priznanja in Hana Omahen prejemnica srebrnega Vegovega priznanja, pri obeh učencih mentorica Anica Vozel. 8. razred Tadej Strah; prejemnik srebrnega priznanja iz tekmovanja v zgodovini, mentorica Polona Kastelic, prejemnik zlatega priznanja iz znanja astronomije-Dominkovo priznanje, mentorica Anica Vozel, prejemnik srebrnega priznanja v računalniškem razmišljanju in pismenosti – Bober, mentor Izidor Gabrijel, prejemnik zlatega priznanja iz znanja kemije – Preglovo priznanje, mentorica Sabina Rozina, prejemnik zlatega Vegovega priznanja, mentorica Mateja Lesjak in prejemnik zlatega Stefanovega priznanja, mentorica Anica Vozel. Barbara Budisavljevič; prejemnica srebrnega priznanja iz tekmovanja v zgodovini, mentorica Polona Kastelic in prejemnica srebrnega Vegovega priznanja, mentorica Mateja Lesjak. 9. razred Matic Hudnik; prejemnik srebrnega priznanja iz tekmovanja v angleškem jeziku, mentorica Jana Zupanc, Jan Hribar; prejemnik srebrnega priznanja iz tekmovanja v angleškem jeziku, mentorica Jana Zupanc, Nikolaj Razinger; prejemik srebrnega priznanja iz tekmovanja v zgodovini; mentorica Polona Kastelic, Katarina Zvonar; prejemnica srebrnega priznanja iz tekmovanja v zgodovini, mentorica Polona Kastelic, prejemnica srebrnega Vegovega priznanja, mentorica Martina Jurkovič, prejemnica srebrnega Cankarjevega priznanja, mentorica Marta Orel; Blaž Omahen, prejemnik zlatega priznanja iz tekmovanja v geografiji, mentorica Jelka Rojec, prejemnik zlatega Vegovega priznanja, mentorica Martina Jurkovič, prejemnik srebrnega priznanja iz tekmovanja v kemiji – Preglovo priznanja, mentorica Marija Zajc, prejemnik srebrnega Stefanovega priznanja, mentorica Anica Vozel; Anja Fajdiga, prejemnica srebrnega Cankarjevega priznanja, mentorica Marta Orel in Domen Koščak, prejemik srebrnega Stefanovega priznanja, mentorica Anica Vozel.

20


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april

21


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 25. april 2015 – Osvojili so tisočaka in se sprehodili ob reki Iški Planinska skupina je prvomajske počitnice začela po planinsko. V soboto, 25. aprila 2015, so se povzpeli na Krim, ki se dviga 1107 metrov nad morjem. Izhodišče za vzpon je bila vas Zgornji Ig, od koder so potrebovali 2 uri hoda do vrha. Tam jih je pričakal razgled ter zavetje v koči. Pogumni in sposobni so sestopili v dolino, ostali pa se tja odpeljali z avtobusom. Ne boste verjeli kdo je bil prej v dolini! Na veliko presenečenje so to bili pohodniki. Sledil je sprehod po čudovitem Iškem vintgarju, kjer so se naužili zvokov reke Iške ter se igrali ob vodi. Seveda je bil kakšen čevelj tudi premočen ☺. Po postanku v Domu v Iškem vintgarju so se prijetno utrujeni odpeljali proti Šentvidu. Tako je za njimi že četrti izlet v letošnjem šolskem letu, pred njimi pa še zaključni peti, ki je predviden v začetku meseca junija.

22


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april 25. april 2015 – ekskurzija na Dunaj Ekskurzija na Dunaj je bila ponujena učencem OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, ki obiskujejo izbirni predmet Likovno snovanje, Nemščina, članom MPZ in vsem aktivnim učencem, ki so dosegli najvišja mesta na tekmovanjih iz znanja in natečajih. Prijavilo se je kar 51 učencev, tako, da je bilo potrebno rezervirati največji avtobus. Na pot so odšli v soboto, 25. 4. 2015, zgodaj zjutraj. Najugodnejša ponudba za vodenje je bila s strani TA M&M Turist, ki je poskrbela za imenitno vodenje, ki ga je izvedel vsestranski vodič g. Bojan Goli. Po prihodu na Dunaj so si ogledali palače ob Ringu, Karlovo cerkev, Umetnostnozgodovinski in Naravoslovni muzej, opero, mestno hišo, parlament, dvorno gledališče, univerzo, Votivno cerkev in veličasten kip Marije Terezije Obiskali so Haus der Musik, ki je ena izmed najzanimivejših in tudi najizvirnejših destinacij. Na 3000 kvadratnih metrih obiskovalce pričakajo domiselne interaktivne instalacije in približajo glasbo iz različnih zornih kotov. Tako se seznanijo z naravo zvoka, svojimi čutili in njihovim delovanjem ter glasbenimi velikani in Dunajsko filharmonijo. Učenci so se preizkusili v pisanju skladb, dirigiranju, poslušali so zvoke v maternici do zvokov velemest. Sprehod je potekal po nekdanjem cesarskem dvorcu Hofburgu, videli so dunajske kočijaže in konjušnico. Preko starega dela mesta so prispeli do znamenite stolnice sv. Štefana in do Zacherlove hiše, ki jo je zasnoval slovenski arhitekt Jože Plečnik. Popoldne je izzvenelo v sproščujočem slogu, saj je odhod v zabaviščni park Prater narekoval obisk muzeja voščenih lutk Madame Tussauds Wien. Izvirne lutke so učence popeljale v domišljijski svet filma, glasbe, politike. Nastali so številni posnetki in želje, da ostanejo še tam. Za konec so občudovali ekološko ulico z nenavadno arhitekturo znanega avstrijskega umetnika Hundertwasserja. Obisk Dunaja je prehitro minil. Za strnitev vtisov in ogledovanje spominkov je bilo na poti domov veliko časa. Lepota avstrijske prestolnice in kulturno ozračje je vsakemu učencu pustilo sledi novih spoznanj in pozitivnih izkušenj.

23


ŠOLSKA KRONIKA 2014/ 2014/ 2015 2015

april

Čistilna akcija Očistimo svoj kraj Učenci sedmega razreda, učenci nekaterih izbirnih predmetov in oddelčnih skupnosti so se aprila pridružili akciji Očistimo svoj kraj. Čistili so šolsko okolico in bližnje šolske poti. Ugotovili so, da še vedno preveč odpadkov najde mesto v naravi.

24

Kronika april 14/15  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika april 14/15  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement