Page 1

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

FERDO 8. november 2016, št. 1, letnik V

šolski spletni časopis

UČENCI V šolskih klopeh že pridno sedijo, sodelujejo pri pouku in se učijo. Pridno delajo naloge, upoštevajo šolska pravila, pomagajo na prireditvah, da so bolj zanimive. Saj včasih se po stopnicah podijo, a takrat si le zabave želijo. Pride dan, ko so polni adrenalina, na igrišču poslušajo glasbo, a ne kršijo pravila. Šola po pevskem zboru slovi, vsako leto veliko novih učencev dobi. Popestrijo šolske dni, da vsi so dobre volje in brez skrbi.

Tjaša, 9. razred

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


UVODNIK

Ferdovke in ferdovci, vaš FERDO je ponovno tu! Mmmm, vse naokoli že diši po pečenem kostanju. Listje je večinoma že odpadlo z dreves … zima je pred vrati. Pravkar ste zaključili s prvo petino pouka in jesenskimi počitnicami. Ocenjevanje je v polnem teku. Tako učitelji, starši kot učenci včasih komaj čakamo vikend, ko pa pride, se je potrebno učiti in pripravljati na nov teden. Zato je nujno, da znate/-mo sami izkoristiti vsak prosti trenutek, ko ni pouka, interesnih dejavnosti ali kakšnih drugih obveznosti … Predajte se še zadnjim sončnim žarkom, sočnemu klepetu s prijateljico/prijateljem – sprehod ob grizljanju kostanja je idealna kombinacija. ☺ Spletni časopis Ferdo je ponovno tu, da vam prinaša aktualne dogodke, dejavnosti in pomembne trenutke, ki jih ne smete pozabiti.☺ Predstavlja vam

modne

smernice,

pomaga

pripraviti

okusen

obrok,

razmiga

možgančke in vas nasmeji, utrdi znanje angleščine, predstavlja aktualna in zanimiva literarna dela (ne spreglejte Tjašinega kotička) in vas vabi k branju. Torej - uživajte ob prebiranju Ferda – kjerkoli in kadarkoli. Ker prihajajo daljše noči ter bolj hladni in temačni dnevi, vam v upanju, da se vas ne polastita otožnost in pesimizem, posredujem nekaj pozitivnosti:

ZAVEDAJTE SE LEPIH STVARI V naših glavah poteka bitka med dvema volkovoma; prvemu je ime sreča: veselje, upanje, iskrenost, prijaznost, vljudnost, ljubezen in sočutje. Drugi je nesreča: strah, skrb, jeza, ljubosumje, žalost in samopomilovanje. Hm, kateri pa zmaga? Tisti, katerega hraniš … Izberite torej pozitivne misli, da nahranite pravega volka! Pomembno je, da najprej izenačite izid in potem nadaljujete v pozitivni smeri. Zavedajte se lepih stvari v življenju, ki se vam zgodijo in aktivirajte pozitivne misli. Preusmerite pozornost. Odločite se. Sprva je težko, potem pa steče. Pozitivcem se dogajajo pozitivne stvari!

IZBERITE POZITIVNO MOŽNOST Ne zanikajte negativne plati. Sprejmite jo in v njej najdite kaj pozitivnega. Saj veste, kozarec je na pol poln! Za dežjem vedno posije sonce. Naj gredo stvari v želeni smeri. Do sebe in okolja morate imeti dober odnos, to je predpogoj za srečo. Ob stresu se izločata hormona kortizol in adrenalin, pa tudi oxytocin (hormon zaupanja). Pri obvladovanju stresa pomaga pogovor s prijatelji, družino, učitelji. Zaupajte svoja čustva in sprejmite podporo. Začel se bo izločati dopamin (hormon sreče), ki vas še bolj poveže. Tina Orač Gornik, urednica Fotografiji: http://www.lublana.si/blog/ljubljana/2012/10/24/megla-kostanji-mraz/ http://www.deloindom.si/zelenjavni-vrtovi/kostanjeva-praznovanja

2

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti …

OGROŽENE ŽIVALI Najbolj ogrožene živali po svetu, ki jim grozi izumrtje zaradi človeškega vpliva ali naravnih dejavnikov. Izbrala sem si pet živali, ki bi jih rada predstavila. 1. Orjaška panda Orjaška panda živi v gorskih gozdovih osrednje Kitajske in spada med ogrožene vrste. Prehranjuje se z bambusovimi listi in mladimi vršički. Premika se po tleh, je sposoben teči zelo hitro in delati majhne skoke. Panda je črno-bel medved s črnimi obrobami okrog oči in je simbol ljubkosti. Glavni razlog za njihovo ogroženost je uničevanje njihovega prvotnega življenjskega okolja.

2. Papiga kakapo Je najtežji papagaj na svetu in tehta 4 kg. Je edini papagaj brez kril in ne leti. Iz gnezda se pokaže ponoči. Njegovo domovanje je bilo na obeh otokih Nove Zelandije. Čeprav so zaščitene jih je zelo malo. Ima rumenkasto zeleno perje, značilen obroč na obrazu. Prehranjuje se z plodovi drevesa rimu, ki rodi le vsaka 4 leta. Stvar je zapletel prihod naseljencev, ki so na do tedaj izolirane otoke prinesli podgane,oposume, mačke in druge kakapojem nevarne živali.

3. Južnoameriški kit So najbolj ogroženi in jih je le še malo, potujejo ob obalah Atlantika v Kanado in ZDA. So zaščitena vrsta in jim grozi poleg divjih lovcev tudi komercialni ribolov,podnebne spremembe,ki manjšajo tudi populacijo drobnih rakcev s katerimi se ti kiti prehranjujejo. Kit lahko poje tudi do 2toni hrane na dan. Je največja žival na svetu meri 30 m in 160 ton .

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti … 4. Lemur bambusar Lemurjevo domovanje je Madagaskar in skoraj vse vrste zaradi nezakonitega lova ter krčenja habitata zaradi sečnje in požiganja za kmetijske namene izginjajo zelo hitro. Prehranjujejo se z listi, cvetovi in sadjem. So zelo vitki in imajo dlakasto gost rep, njihovo krzno je mehko. So nočne živali, ki živijo na drevesih.

5. Slonokoščena žolna Slonokoščeno žolno so pred časom uvrstili v razred izumrlih,vendar so jo zopet opazili v Arkansasu in na Floridi. Ogrožena je zaradi sečnje gozdov in prevelikega lovu zaradi prelepega perja. Njihovo perje je večina črne barve in ima greben rdečih peres na vrhu glave, ima tudi belo perje po dolžini od glave do repa. Prehranjuje se z žužki, gnezdi pa v drevesnih votlinah.

S skupnimi močmi bi lahko pomagali velikim vrstam ogroženih živali. Lahko bi preprečili nedovoljene in škodljive posege v naravo in potrebno bi bilo območje njihove razširjenosti zaščititi in ustanoviti naraven rezervat za vsako vrsto ogrožene živali.

http://malidon.si/wp-content/uploads/2015/06/orja%C5%A1ki-panda-.jpg http://opusteno.rs/slike/2015/10/najneobicniji-papagaj-na-svetu-28264/najneobicniji-papagaj-na-svetu-kakapo-2.jpg http://img.rtvslo.si/upload/ture_avanture/kit_1_show.jpg http://amlramzes.blog.rs/gallery/16630/previews-med/lemur.jpg http://images0.zurnal24.si/slika-600x340f-1349351056-797553.jpg

Klara P., 5. razred

4

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti …

10 STVARI O KARATEJU 1. Kara-te-do je borilna veščina. Sestavljena je iz besed: kara - pomeni prazno, tepomeni roka in do-pomeni pot. To pomeni, da karatedo pomeni pot prazne roke. 2. Oblečeni smo v karate gi (kimona.) 3. Učimo se samoobrambe, spoštovanja, enakopravnosti in časti. 4. V karateju povežemo: um, duh in telo. 5. Vsak trening se začne s kratko meditacijo. 6. V karateju ni prvega udarca, saj se vsaka kata začne z blokom. 7. Kata je borba z namišljenim nasprotnikom. 8. Imamo 6 barv pasov: bel, rumen, oranžen, zelen, moder, rjav in črn. 9. Prostor, v katerem treniramo, se imenuje do-jo. 10.Karate pomaga da smo zdravi, gibčni, močni in hitri.

Kristian, 4. razred

http://www.clipartkid.com/amazon-com-martial-arts-wall-decal-sticker-karate-sports-H3Q996-clipart/

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

5


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti …

PREMIER LIGA – ANGLEŠKA NOGOMETNA LIGA,

trenutno

Interpretacija: Man city si deli pvo mesto s Liverpoolom in Arsenalom. Vsi trije imajo 20 točk. Sledita jim Chelsea in Tottenham s po 19 točkami. Na zadnjih treh mestih so Hull, Swanshea in Sunderland s po 7, 5 in 2. točkama. Z veseljem prebiram lestvice. ☺

Valter, 5. razred

Tehnični dan – POŽAR, EVAKUACIJA V četrtek zjutraj 22. 9. 2016 smo se zbrali na šolskem igrišču. Potem smo odšli v šolo, tam smo imeli kratko predavanje o alkoholni ključavnici. Zazvonil je lažni alarm in smo odšli na igrišče. Potem so prišli gasilci in nam pregledali celotno šoli. To je potekalo zelo dolgo. Ko so zaključili s pregledom, so parkirali svoja vozila na igrišče in pripravili vse potrebno za tekmovanje. Na tekmovanju je sodelovalo šest gasilskih društev in sicer v dveh kategorijah. Prva kategorija so bili pionirji, drugi pa so bili mladinci. Oboji so bili na tekmovanju zelo uspešni. Po tekmovanju so nam gasilci predstavili vso svojo opremo. Ko so nam

gasilci pokazali vso opremo, so odšli domov. Še enkrat so nam predstavili in

sicer bolj podrobno alkoholne ključavnice (čemu služijo in kako delujejo). Po napornem dopoldnevu smo si tudi mi zaslužili kosilo, potem pa smo polni vtisov odšli domov.

Tomaž, 6. razred

6

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti …

ŠOLA IMA BESEDO Ob jubileju šentviške šole je v petek, 21. oktobra 2016, v športni dvorani OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, potekala svečanost

ŠOLA IMA BESEDO.

Z besedo, pesmijo in plesom smo obujali spomine ter se skupaj veselili.

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

7


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti …

Letos mineva

232

let od začetka šolstva v Šentvidu pri Stični. Šola je bila ustanovljena leta

1784 kot Ljudska šola v Šentvidu. Oktobra leta 1966 so se prvič odprla šolska vrata nove zgradbe na trenutnem mestu (obeležujemo 50-letnico). Od 27. junija 1973 pa se šola imenuje OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Edinstvena spomenika šolstvu v Šentvidu pri Stični in mozaiku življenja, ki ga šola prinaša in prepleta, predstavljata tudi monografija o mozaikih s pročelja podpornega zidu z naslovom Življenje našega drevesa in bogato popisan zbornik Šola, blagor za narod in mladež.

8

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti …

Ob tej priložnosti se SPOMNIMO LITERARNEGA in LIKOVNEGA NATEČAJA in ZMAGOVALNE HIMNE in ZNAKA »V duhu Kulturne šole smo spregovorili o zaključku nagradnega likovnega natečaja za izvirno grafično upodobitev ob jubileju šolstva v našem kraju ter literarnega natečaja za besedilo šolske himne. Najboljše pesemsko besedilo je ustvarila Tjaša Zajc. Komisija likovnega nagradnega natečaja pa je podelila glavno nagrado Evi Grandovec.«

ŠOLSKA HIMNA Šola na gričku lep prostor ima, v njej učenci vredni smo zlata. Radi šolo obiskujemo, skupaj se dopolnjujemo. V šentviški šoli zabavno je, za nas veliko ljudi že ve. Če vidite trstenke, to smo mi, naš simbol tako se glasi. Če si želimo glasno peti, ne smemo osamljeno sedeti. Obišči nas tudi ti in veliko pokažemo ti mi.

Tjaša Zajc, 99.. a

Grandovec Eva Grand ovec

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

9


AKTUALNO: ALI VEŠ?, zanimivosti in dejavnosti …

Nekaj mozaikov s podporne stene.

10

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


LITERARNI KOTIČEK

UČENJAKI 4. B-RAZREDA Naš kuža je pes učenjak, čeprav tačke ne da prav rad. Vsak dan gleda v pečico, da bi se naučil speči pečenico. Ko preveč mu je čakanja, odide in se loti branja. Najbolj mu je všeč abeceda, ker se iz nje sestavi njegova najljubša beseda. Pečenica zanj prava je beseda.

Lik. deli: učenca 3. razreda.

Ko pečica zazvoni, pa pozabi vse skrbi.

Sumejja

Glej ga, glej ga, korenjaka, v šoli pravega učenjaka. Po vrtu skače, pleše, da se bliska, v šoli piše in računa, da vse vriska. Debele knjige obožuje, iz številk račune kuje. Vsem na šoli rad svetuje, a nikogar nikdar ne podcenjuje.

Martin V šoli sem učenjak, a nikoli ne bedak, ko z nogometno žogo sem junak. Dober nogometaš bi rad postal, a ne bom, če bom v šoli spal, zato bom vse od sebe dal. Maj

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

11


LITERARNI KOTIČEK

Jaz sem pravi učenjak in velik korenjak. Tudi če se malo učim, včasih petko dobim. Sošolce rad imam, med odmorom se z njimi igram. Učiteljico spoštujem in jo s tem razveseljujem.

Toni Učenjak je prav vsak, ki prestopi šolski prag. Ko črke in številke osvoji, vsako nalogo lahko naredi. Če pa priden si učenjak, lahko postaneš tudi odličnjak.

Eva

V šoli vsako sredo na tablo pišemo s kredo abecedo. V šoli mi računamo, računi so tako lahki, da smo pravi učenjaki.

Nika Zjutraj mala Pika reče, da bo ponovila abecedo. Najprej reče AEI, potem pa odmor že prileti. Ko odmora konec je, mala Pika reče spet AEI in oceno že dobi. Mala Pika gre domov, mama vpraša: »Kako je bilo?« Pika reče:«Hudo je bilo, saj oceno sem dobila, ta ocena je bila petica!« Mama je rekla, da je učenjak pri hiši.

Špela Bratec Lovrenc čez eno leto bo v šolo zahajal in pridno se učil. Bratcema nagajal, Po riti jih dobil. Komaj čaka, da nauči se poštevanko. pa bo štel 5 x 5 je 25 1 x 8 je 8 – bravo! Za nagrado mami kupi čokolado, med in marmelado. In tako iz leta v leto – pa končal bo 9. leto.

Filip

12

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


LITERARNI KOTIČEK

ČUDEŽNI ZVEZEK

Nekoč je živela mama, imela je tri hčerke in konja. Prva je počesala konja najstarejša hčerka. Mama je mislila, da ga ni počesala zato, ker se je konj povaljal v hlevu. Mama je najstarejšo hčerko poslala drugam. Naslednji dan je šla česat konja mlajša hčerka. Tudi ona je morala zapustiti dom. Ostala je samo še najmlajša hčerka. Njo je tudi poslala stran. Najstarejša se je izučila za učiteljico matematike. Mlajša se je izurila za pleskarko. Najmlajša pa za policistko. Mama je ugotovila, da je konj lagal, zato je želela vse tri hčerke poklicati nazaj, ampak ni vedela, kje so in kaj delajo. Ker so hčerke dobro opravljale svoje delo, je najstarejša dobila čudežno pisalo, ki samo računa. Mlajša je dobila čudežno barvo, ki sama pobarva hišo. Najmlajša pa čudežni zvezek, ki napiše, kje je nevarnost. Najstarejša je spregovorila čudežno besedo. Rekla je: »Pisalo računaj!« in pisalo je izračunalo vse račune na tabli. Mlajša je rekla: »Pobarvaj hišo!« in hiša je bila v trenutku prepleskana z mavričnimi barvami. Najmlajša je vprašala čudežni zvezek: »Kje je nevarnost?«. Zvezek jo je pripeljal do roparja, ki je želel oropati banko. Preprečila mu je slabo dejanje ter ga odpeljala na policijsko postajo. Po končani službi so se vse hčerke odpravile v krčmo. Prva je prispela najstarejša hčerka. Ko je v svoji sobi zaspala, ji je krčmar zamenjal čudežno pisalo za navadno pisalo. Naslednji dan je, ne da bi vedela, odšla domov. Oče in mama sta bila presrečna, ko sta jo zagledala. Druga je prišla v krčmo mlajša hčerka. Tam ji je krčmar zamenjal čudežno barvo za navadno barvo. Nato se je tudi ona vrnila domov. Hčerki sta ugotovili, da jima je krčmar zamenjal čudežna predmeta. Zadnja je v krčmo vstopila najmlajša hčerka. Ko je odprla čudežni zvezek, je pokazal, da je krčmar sestrama vzel čudežna predmeta. Hitro je vzela čarobno pisalo in čarobno barvo ter odšla domov. Doma so ji priredili zabavo. Vsi so bili srečni, da so spet skupaj.

Isabela, 3. razred

Lik. deli: učenki 4. razreda.

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

13


LITERARNI KOTIČEK

VELIKI JUNAK MALE VASICE Nekega dne je v majhni vasici naznanil vaški zvonec, da bodo imeli vsi otroci ure kot jih še ni bilo. V hiški zraven zvonika je živel majhen in zelo puhast mačji panda. Ker je imel tako puhast kožušček, so ga vsi v vasici klicali Puhko, čeprav mu je bilo ime Timi. A zdaj se ni menil za to, saj je hitel k mami in očetu, da jima pove, kar je slišal. Ker si je tako želel, sta ga starša prijavila na učne ure. Minilo je nekaj dni in začele so se skrivnostne učne ure. Nobeden ni vedel, kakšne ure so to, zato so se samo usedli in čakali, dokler ni prišel učitelj. Novi učitelj je učil skoke in obrambo pred hudobneži. Začeli so s knjigami, v katerih je bilo veliko pustolovskih zgodb o različnih junakih in skrivnostnih predmetih. Prebrati so jih morali najmanj petindvajset. Timi je našel staro in debelo knjigo ter jo začel brati. Medtem ko je bral, ni vedel, da je učitelj poleg njega. Ko ga je videl, je zaprl knjigo in pogledal učitelja. Učitelj mu je rekel, da jo lahko vzame, ker jo je sam že stokrat prebral. Ob koncu ure je Timi nato še dolgo v noč bral knjigo, dokler ni zaspal. Naslednje jutro je bilo mrzlo in megleno. Timi je nenadoma videl lesene vojščake in njihovega vodjo Črnega duha, ki je bil zloben in v sekundi vsakega spremenil v kamen. Ura je bila že enajst in Timi je vzel knjigo in nekaj hrane in se splazil med kipe, med katerimi je prepoznal svoje starše in prijatelje. Hitro je šel naprej , čeprav ga je bilo strah, da je prišel v gozd. Hodil je in hodil, dokler se ni zavedal, da je v džungli. Šel je naprej dokler do skale, na kateri je pisalo: Jama zlate palice. Vzel je knjigo in se naslonil na skalo. Še preden je kaj prebral, se je jama odprla. Šel je v jamo in vzel zlato palico. Odprl je knjigo in prebral, da s palico lahko premagaš Črnega duha. Odločil se je, da bo rešil svojo vasico pred zlobnežem. Vzel je zlato palico in hotel oditi, ampak predor v jamo se je zaprl. Ostal je samo še en izhod. Timi je vzel vrv iz torbe in jo vrgel čez luknjo nad njim. Splezal je ven in se odpravil nazaj domov. Nenadoma je bila pred njim deroča reka. Ker je vedel kaj narediti, je vzel zalet in skočil na drugo stran. Samo še malo pa bi padel v reko, a se je ujel na vejo in nadaljeval pot domov. Splazil se je v svojo hišo in prebral knjigo do konca. Tako je zvedel, kako se upreti Črnemu duhu. Stopil je ven, se postavil pred Črnega duha in ga z zlato palico premagal. Črni duh in njegovi vojščaki so v trenutku izginili, prebivalci doline pa so se spremenili nazaj. Vsi so bili veseli, zato so Timiju pripravili veliko zabavo. Med zabavo je Timi videl učitelja, ki se mu je nasmehnil in nato odšel naprej drugam. Knjiga in zlata palica pa sta shranjeni v Jami zlate palice.

Aleksea,5. razred

Lik. delo: učenka 4. razreda.

14

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


LITERARNI KOTIČEK

TJAŠIN KOTIČEK MLADOST Rože ob hiši, spomin na mladost, dnevnik v sobi skriva skrivnost. Na steni plakati in sporočila, Ob praznikih na mizi potica, nasmejana so vsa lica. Odpiranje daril v veselem pričakovanju in pihanje svečk ob praznovanju. Sedenje v šolskih klopeh in prepisovanje, testi in živčno spraševanje. Najboljši odmori in spomin na mladost, v učencih kar vre norost. Babica na gugalniku obuja spomine in se sprašuje, zakaj vse tako hitro mine. Uživa v senci dreves, v glavi pa se ji odvija maturantski ples. lepa mladost hitro bo minila.

POPOLN DAN Kakšen je popoln dan? Je vsaj malo razigran? Kaj v dnevu se zgodi? Je drugačen odnos do ljudi? Popoln dan je najboljši v letu in sploh na celem svetu. Takrat se zgodijo najboljše reči, prijazen in gostoljuben si do vseh ljudi. Kdaj je tisti tapravi dan? Komu vse je dan? Kaj v mislih dogaja se? Kaj popoln dan sploh je? To je dan, ki pride spontano, to je nekaj, kar je vsakemu dano. Bučke so okrasili učenci 1. razreda OPB. Misli grejo sem in tja, popoln dan je takrat, ko človeku se uresniči, kar rad ima.

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

15


LITERARNI KOTIČEK

ŽIVLJENJE JE KAKOR KNJIGA Življenje je kakor knjiga, kjer vsako poglavje svojo zgodbo ima, kjer je ljubezen in prepir, na koncu pa se vse konča. Vsako jutro obrnemo nov list in začne se nov dan, lahko ni prav dober, lahko pa je z lepimi trenutki obdan. Življenje je kakor knjiga,ki ima več kot tisoč besed, običajno je zgodba nerealna, zato uživajmo realni svet!

GLEDALIŠČE Gledališče je kot nekakšno igrišče. Nogometaši se na igrišču za žogo borijo, igralci pa se v gledališču svoji vlogi posvetijo. Povsod vlada nemir in prisotnih veliko je ljudi, tako kot nogometaš si tudi igralec uspeha želi. V gledališču je kostumograf, scenarist, režiser, prišepetavalec, ampak največjo vlogo ima igralec. On je tisti, ki lik pokaže in da ni težko igrati nam dokaže. Da gledalci lahko gledajo predstavo in se smejijo, morajo nastopajoči veliko vaditi, da najboljšo verzijo dobijo. Če snemajo film, jim težje je, saj družini se toliko posvečajo ne. Trema, živčki v igralcih pred nastopi so, a potem zgleda kot da igrati zelo je lahko.

RAD TE IMAM Ne obstaja darilo, ki pomeni več kot sreča, ne obstaja darilo, ki se kot prijateljstvo z dneva v dan veča. Ne obstaja darilo, ki namesto nas govori, ne more opisati besede, ki jo poznava le jaz in ti. Ta beseda pomeni občutek, ta beseda opisuje lep trenutek. Ta beseda se rima na znam, ima tri besede - RAD TE IMAM!

16

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


LITERARNI KOTIČEK

NA VASI SREČA Je sreča na svetu, živi med ljudmi, le iskati jo je treba z odprtimi očmi. Ne pride vsak dan, a ko pridejo veselo, takrat nič ni nemogoče in lahko vsako delo. Tisti trenutek,tisti dan pozabljene so skrbi, v zraku je svoboda, prisotne ni laži. Le lepi pogledi, iskre oči, solza sreče na licu spregovori. Sreča pride, ko neizmerno si vesel, ali pa dobiš, kar si si močno želel. Naj vsakega doleti srečen dan, naj bo z lepimi trenutki obdan. Bilo bi lepo, če vsakdan se nekaj lepega bi zgodilo. Ampak potem nas ne bi tako ganilo!

Pozno popoldne se še koruza žanje, malo kdo se pripravlja na spanje. Kosijo se travniki, sonce žari, drevje se pozibava, listje navzdol leti. Je malo hladneje, a še vedno toplo, narava je zelena in je lepo. Otroci se igrajo, po toboganih se spustijo, na sprehode hodijo in se po gozdovih lovijo. Kmetje ličkajo koruzo, pripravljajo za kuhanje žganja in opravljajo dela vsakdanja. Bližajo se trgatve in martinovanje, kozarec vina in praznovaje.

CVETJE V JESENI Cvetje v jeseni – povest, ki čustva vzbudi, s svojo zgodbo polepša ti dni. Pokaže ti ljubezen, veliko in dosegljivo in na koncu vse skupaj je ganljivo. Zgodba govori o ljubezni, čustvih, hrepenenju, prijateljstvu in na sploh o življenju. Je kot jesenski cvet, ki sadu ne rodi, se giblje v vetru, čez hip ga več ni. Ta močna ljubezen zlahka bi uspela, če toliko let med seboj ne bi imela. Meta in Janez lahko za vedno skupaj bi bila, a na žalost je Meta umrla in odšla. Ljubezen je, da nekomu zreš v oči in skupaj gresta skozi težke in lepe dni. Da ljubiš in oprostiš, to je ljubezen in srečen si, ko to doživiš!

. Likovno delo: učenka 4. razreda.

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

17


LITERARNI KOTIČEK

MAČEK FERDO Ferdo spet prišel je v šolo – saj je bil že čas, na skrivaj se sprehaja in opazuje nas. V knjižnici pridno se uči, kdaj pa tudi kakšno vragolijo naredi.

Tigraste kazalke, ID Ustvarjalnica

Zelo rad prisluškuje, vedno nove načrte kuje. Zelo tiho po šoli se plazi, da slučajno kdo ga ne opazi. Štirinožec se rad zabava, šolske stvari spoznava. Otroške čevlje si obuje, potem pa se pred ogledalom spakuje. Res zvit je maček, ki šoli vlada, že od nekdaj v šentviško šolo spada. Če ga kdo sreča, si naj nekaj zaželi, saj prinaša srečo za šolske dni. Tjaša, 9. razred

Likovni deli: učenca 1. razreda.

18

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


STRANI ZA POLIGLOTE

Likovno ustvarjanje učencev na naravoslovno – likovnem taboru v Fiesi.

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

19


STRANI ZA POLIGLOTE

NEW YORK, with its eight and a half million population, is one of the most famous cities in the world. We have chosen some of the sights you can see one of the 21st biggest cities in the world.

The first attraction to see in New York City is THE EMPIRE STATE BUILDING skyscraper. It took only 11 months or more precise; it took 410 days from digging a hole in the ground on 22nd January1930 to opening it for public on 1st May 1931. It 's 448,7 metres high and it has 102 floors. They wanted to have a zeppelin port on the top but the wind was too strong. In 1945 a plane crashed into the 79th floor because of the thick fog and 14 people died. THE STATUE OF LIBERTY is probably one of the most recognizable

structures

in

the

entire

world.

They

intended it to be a shining beacon of welcome and promise

for

weary

travellers

entering

New

York

Harbour. The statue was a gift from the French to the Americans, but the Americans had to pay for a pedestal to put it on. To pay for the pedestal in 1885, they offered to publish the names of anyone who contributed the money on the front page of the New York World

newspaper, no matter how small the sum. They raised $102,000 (a bit over 2 million todays EUR) mostly in small change.

20

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


STRANI ZA POLIGLOTE

CENTRAL PARK in the central part of the borough of Manhattan, New

York

City.

It

was

initially opened in 1857, on 315 hectares of city-owned land, later expanding to its current size of 341 hectares. In

1858

Frederick

Law

Olmsted and Calvert Vaux, won a design competition to improve

and

expand

the

park and it was completed in 1873. It was designated a National Historic Landmark in

1962.

Today,

Central

Park is the most visited urban park in the United States as well as one of the most filmed locations in the world. THE SOLOMON R. GUGGENHEIM MUSEUM is an art museum. It is the permanent home of the famous and continuously growing collection of Impressionist, Post-Impressionist, Early Modern and modern art and has special exhibitions throughout the year. The museum was established by The Solomon R. Guggenheim Foundation in 1939. In 1959, the museum moved from rented space to its current building of 20th-century architecture designed by Frank Lloyd Wright, The museum's collection has grown in eighty years, and has got several important private collections, also Solomon R. Guggenheim's original collection.

Nearly

1.2

million

people

visited the museum in that time.

Source: http://www.timeout.com/newyork/attractions/new-york-attractions Edited by MTL

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

21


STRANI ZA POLIGLOTE

KARATE I am going to write about karate. We are dressed in kimonos with belts. Starters wear white belts, then yellow, orange, green, blue and black belts follow. On karate we have

»stave« and combinations. »Stave« are eleven and combinations

seven. There are different possibilities fall – fall on back, fall forward and fall on the side. Karate has got a lot of hits, for example - cuki, mavashi, majngeri, jokogeri, kozadachi, uramavashi,... There are some types of»kat«, that are - hevashodan, hevaninidan, hevasandan,... This was a demonstration of karate. I started training karate eight years ago.

Aljaž, 6. razred source: www.pixabay.com

KAYAKING DOWN THE KRKA We went kayaking to Krka last Friday after school. We went by bus and it was a very fine bus ride. Two teachers there gave us everything we needed. Our clothes were put in the van and we got dressed, we got a life jacket and a helmet too. The teachers gave us instructions how to paddle and what not to do while kayaking. We had to sit on the grass and try paddling. After that we sat down in our kayaks and we were dragged into the water. When we were all in the water, we paddled for about 5 kilometres. There are obstacles such as branches, waterfalls, rapids, grass and stones on the way. When we came to the waterfalls, the teachers came to the front; the first teacher helped us to get over the waterfall and the second teacher helped us if we went under the water. You can get stranded on the rocks too and then other pupils or teachers need to help you. All the way long the teacher was taking photos and was checking how we were doing. After 5 kilometres we were pulled out from the water together with our kayaks. We took our clothes, shoes and towels from the van, we changed from wet to dry clothes. Then we took our rucksacks and went to the bus. On

22

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


STRANI ZA POLIGLOTE the bus the teacher checked if everyone was there and ok and we went back to school, where we were greeted by our parents. It was a great Friday afternoon and I look forward to the next event organised by our school.

Miha, 9. razred

photographs by Jana Zupanc and Robert Bregar

TNT

Let me tell you a story. There was a girl called Tiana. A girl with brown hair and blue eyes was born in Texas. At the age of 6 she went to school and she was successful. After 19 years she finished school and fell in love too. (I'm going to tell you how this happened. Let's get started, shall we?) One day (Tiana and her best friend were already in high school). Tiana's best friend met a boy called Tim and they started talking. But after a few days they argued. So Tiana and Tim started to talk (Tiana's best friend did not mind if they talk or if they don't). They switched phone numbers, snapchat names… and they started talking more often. (Before I continue with the story, I will tell you something about Tim. He is a boyobviously- and he is 16 years old- why 16? Because this happened in the past that's why. Tim has got brown hair and brown eyes and he's a man- a tall man LOL. OK let's continue with thestory). After a few weeks Tim sent her

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

23


STRANI ZA POLIGLOTE

a picture of a pizza. (It was written on the pizza: YOU ARE MY SUNSHINE.) and Tiana was so in love with it. On the next day at school she immidately told everything about that snapchat picture to her best friend. (So the point is Tiana and Tim talked for a long time an they became a couple too. But that changed). When Tiana turned 18 and Tim 19 they argued and broke up. ((Sad face) They were a acouple for 3 years). And both of them found another partner. They thought that they were happy with their partnes, but they weren't. Deep, deep, DEEP in their hearts they missed each other. (Soo sad LOL) After two (only two years) Tiana had a baby called Nika. It passed half of the year and Tiana started to realise that she missed Tim and that she wasn't happy with her partner (She needed 2 years and a half to realise that?!), so she dumped him and took Nika with her. (She also found out that her partner was with another girlagain Sad face). Tim wasn't happy with his girlfriend too and he missed Tiana so much that he just couldn't stop thinking about her. (He also didn't have any feelings for that girl whose name I don't know), so he dumped his girlfriend too. (Good job boy). They weren't sorry. After 5 years they met in the street (OMG coincidence hAhA) and they started talking. They told everything to each other and they also forgave everything and fell in love again. (OMG again-how cute!) When Tiana was 22 and Tim 23 they got married and became Mr and Mrs What (I know haha who has a surname like that haha). Tim did not complain about Nika 'cuz he loved her like his own daughter (Nika wasn't his daughter and she won't be- Sad face again . Nika is his stepdaughter). (How cuute. So that was the past. Would you mind if I tell you something about the presentwhat are they like and what do they do and so on?) Tiana is now 30 years old and she works for Walt Disney (She had an idea for Finding Dory). And Tim works for Dream Works company (He ha dan idea for Trolls). Nika is 10 years old and she has grown into a nice lady. Who knows what is she going to do with her life. (And that's THE END)

source: https://www.google.si/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Ffsb.zedge.net

BASED ON A TRUE STORY.

Daša Laria, 9. razred

24

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


RAZVEDRILO: za možgančke t

VICI IZOBRAŽENOST Pes Teodor sreča drugega psa in ga pozdravi: »Hov, hov!««Kiki riki,« odzdravi drugi. Ko ga Teodor začudeno pogleda, mu pojasni: »Treba je znati tudi druge jezike.«

DANES RAJE NE Mojca vpraša mamo: »Mami, ali lahko pokažem očetu test iz matematike?« »Ne, danes raje ne, saj sem mu že pokazala račun za elektriko.«

Tia, 3. razred

Joj, ne že spet!

Prijatelja za vedno … Fotografije: http://www.radioekspres.si/tabletke-za-smeh/ http://www.021.rs/story/Zivot/Zdravlje/126081/Danas-je-svetski-dan-smeha-smeh-je-najbolji-lek.html http://shop.level.si/stenske-nalepke/otroske/artikel-565-walt-disney-smeh-je-brezcasen http://www.7dni.com/v1/default.asp?kaj=5&dd=20130619 http://junior.si/vsebina/arhiv/neverjetna_zhivalska_prijateljstva_6_zgodb_o_pravih_prijateljih

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

25


RAZVEDRILO: naj recept

BUČKINI POLPETI SESTAVINE: 0,5 kg zelenih bučk 150 g naribanega sira sesekljan peteršilj ali drobnjak 1 žlica skute 1 strok česna 1 čebula 1jajce sol, poper drobtine (po potrebi) POSTOPEK: Bučke operemo, naribamo in posolimo. Pustimo jih stati 5 minut, nato jih odcedimo. Dodamo jim sesekljano čebulo, česen, skuto, sir, jajce, peteršilj, sol in poper. Dobro premešamo in dodamo še drobtine, toliko, da masa ne bo premokra. Oblikujemo polpete in jih pustimo stati 10 minut. Pečico segrejemo na

200˚C.

Polpete pečemo 25-30

minut (odvisno od velikosti) na 200˚C.

HITRI KIFELJČKI SESTAVINE: 600 g moke 2 dl mlačnega mleka 1 vrečka suhega kvasa 1 pecilni prašek 1 kisla smetana 1 dl olja 1 čž soli 1 jajce za premaz

26

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


RAZVEDRILO: naj recept

POSTOPEK: Kvas raztopimo v mleku. Iz vseh sestavin zamesimo testo. Razvaljamo ga na tanko v obliki kroga, narežemo trikotnike in jih zvijemo v kifeljčke. Dokler se pečica ne segreje do 180˚C, kifeljčki počivajo. Nato jih premažemo z jajcem in pečemo 15 minut na 180˚C.

SLADOLED SESTAVINE: 450 g zmrznjenega sadja 1 dl sladke smetane 3 jž sladkorja v prahu (oz. po okusu) POSTOPEK: Zmrznjeno sadje in sladkor v prahu damo v multipraktik. Dodamo še smetano, tako da nastane gladka in čvrsta masa brez grudic. Še enkrat vse dobro zmešamo in damo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo mrzel.

Slastne recepte je za vas pripravila Ana iz 7. razred

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

27


RAZVEDRILO: modni nasveti

"MODA je nekaj, kar ljudi zanima, pritegne. Vsak človek, zavestno ali ne, se izraža s pomočjo mode, tudi tisti, ki trdijo, da jim je vseeno, kaj je modno in kaj ne. Vse to modi omogoča, da obstaja."

MODA NEKOČ … in DANES! Ljudje smo začutili potrebo oblačenja že v pradavnini. V samem začetku smo se oblačili predvsem funkcionalno, saj so nam oblačila predstavljala zaščito pred vremenom (dež, huda vročina, sonce …) Ampak prav kmalu se je pojavilo dodatno okraševanje. S tem smo nakazovali na razliko med spoloma. Tako smo začeli vzbujati pozornost in poudarjati svojo privlačnost! Zato se je človekova potreba po pozornosti ohranila vse do danes … in bo najbrž ostale za vse čase! Marta Didz nam v svoji knjigi “Oblačilni videz skozi stoletja” pove, ražloži in opisuje, načine oblačenja skozi čas. Lahko opazimo, da oblačila še danes razmejujejo ljudi glede na pripadnike etičnih, verskih, družbenih in gospodarskih dejavnikov.

Ali veš …? … da ni znano, kateri krojač je na ženski oziroma na moškem namesto na leseni lutki prvi preizkusil kroj neke obleke? Vemo pa, da je Anglež Charles Frederick Worth v svoji pariški delavnici v sredini 19. stoletja zainteresiranim prvi začel razkazovati nove obleke na mladih ženskah ter da je modne revije dokončno uveljavil francoski krojač Paul Poiret v začetku dvajsetega stoletja! Tako smo “se” ljudje ponudili v te namene in začeli nastopati pred publiko in začeli predstavljati nove modele oblek. Tako so nas imenovali MANEKENI. Iznajdljivi krojači so kmalu doumeli, da razkazovanje oblek v živo pospešuje njihovo prodajo!

Danes je obleka več kot samo kos blaga, s katerim pokrivamo telo. O nas pove veliko in ima močan estetski videz. Zato pa pravimo, da obleka naredi človeka!

Eva, 4. razred

28

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


RAZVEDRILO: modni nasveti

JESENSKA MODA ZA NAJSTNICE in NAJSTNIKE To jesen nas bodo prevzeli črni, nekoliko višji gležnjarji, ki nekoliko spominjajo na večno različico modnih bulerjev, nekoliko povzdignjena peta z zlatimi detajli. To so tisti čevlji, ki morajo letos najti svoje mesto v tvoji garderobni omari. Lahko rečemo, da že kar tradicionalno, so modne strokovnjakinje in poznavalke na predstavitvenem dogodku določenega modnega podjetja izbrale tisti čevelj, ki je po njihovem mnenju najbolj najbolj trend, moden, 'in', lep, udoben in predvsem tistega, za katerega menijo, da bo letos kraljeval na slovenskih ulicah. Letošnja modna jesen prinaša izjemno raznolike višine, debeline, oblike in barve. Govorimo seveda o petah in sprednjih konicah modne jesenske obutve. Za prehod v jesen lahko izbereš tudi superge, na način »All Star«, z bleščicami ali rožnim potiskom. Veliki trend pa so tudi čevlji brez vezalk v jeans stilu na katere pristajajo našitki, ki so to jesen tudi zelo popularni. Najdemo jih na jaknah, hlačah, majicah in podobno. Letos se precej nosijo hlače, ki niso čist oprijete so malo krajše ali malo zavihane. Te so lahko raztrgane ali ne. Če pa vas bolj privlačijo krila, lahko oblečete taka ki so stisnjena v pasu in potem padejo po telesu. Majice so potem po vaši izbiri. Odvisno od tega ali imate oprijete hlače ali ne. Smo pa to poletje in v jesen zasledili na družabnih omrežjih velik nalet na krajše majice in puloverje, kateri so ali pa niso oprijeti telesu. Če imate oblečene oprijete hlače, potem lahko zraven oblečete kratko majico ali pulover, ki se ne oprijema telesu. Barve so zelo proste, zelo priljubljena pa je to leto barva tudi enega izmed »Applovih« telefonov (IPhone) ti. rose gold. Na majicah boste opazili čipke ali razpoke na ramenih. Lahko pa izberete tudi navadno enobarvno majico ter čez njo poveznete kakšno jopo ali odpeto srajco neke nevtralne barve, recimo siva ali svetlo rjava, lahko pa je tudi karirasta. Čeprav tvoja mama in razredničarka pravita, da ličila ne spadajo

v šolo, ti veš, da

se naličena počutiš boljše in samozavestnejše. Če ne moreš brez

ličil,

se

naliči čim bolj neopazno in naravno, en predlog smo ti pripravili

tudi

mi.

S

tem

videzom

boš

v

trenutku

pripravljena na šolske izzive, zmenke v zadnjem hipu, domače žure, pohajkovanja s prijateljicami in nepozabno šolsko leto. Zelo se to jesen in tudi poletje uporablja zadimljen izgled senčila, lepo izoblikovane obrvi in rahlo bled izgled kože na obrazu. Tu imaš nekaj preprostih in hitrih korakov ličenja. Najprej na obraz nanesi svojo najljubšo BB kremo, ki bo prekrila

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

29


RAZVEDRILO: modni nasveti

drobne nepravilnosti, izenačila polt in hkrati negovala kožo. Če uporabljaš tekoči puder, ga za vsak dan zmešaj z vlažilno kremo v razmerju 1 : 1, saj v šolskih klopeh res ne potrebuješ 'maske' na obrazu. 2. Z rjavim matiranim senčilom in prirezanim čopičem oblikuj obrvi – senčilo mehko zabriši in se izogni ostrim linijam. Uporabiš lahko tudi barvico za obrvi, vendar ponovno previdno z nanosom, da ne boš videti nenaravna. 3. Na celotno zgornjo veko s prsti nanesi dolgo obstojno kremno senčilo v nežni rožnati barvi, nato pa v gubo veke nanesi svetlo rjavo ali bež senčilo ter nežno zabriši. 4. V zunanje kotičke oči nanesi temno rjavo senčilo, na sredino veke pa svetleče rožnato ali biserno senčilo, da ustvariš tridimenzionalni videz. 5. Na zunanji del spodnje veke nanesi temno rjavo senčilo in ga narahlo zabriši s svetlečim rožnatim senčilom, nato pa z volumensko maskaro poudari trepalnice. 6. Za svež videz na lička narahlo nanesi marelično rdečilo. Enak odtenek lahko uporabiš tudi na ustnicah, ali pa posezi po svojem najljubšem obarvanem balzamu, ki te spominja na poletne dni. Ker se marsikatero dekle »bori« proti mozoljem imamo preprost nasvet za vas. Vse kar potrebuješ je čisto navadni jogurt. Enakomerno ga nanesi na obraz in pusti delovati 15 minut. Nato obraz speri in že po nekaj tednih, bi morali biti rezultati vidni. Kot smo že rekli je letos zelo popularna barva med zlato in rožnato. Tudi naši/vaši nohti naj zasijejo v taki barvi lahko pa za popestritev nanje nanesete lak z bleščicami ali biseri. Če pa si bolj umetniška, pa lahko nanje kaj narišeš z belo barvo. Ker se nekatere rade poigravate z barvami in nohti, pa si naredite ombre nohte. Prav ste prebrali!! Ombre ni le način barvanja las temveč imate lahko tudi nohte na ta način z prelivanjem barv. Veliko deklet predvsem žensk pa si zdaj dela GEL nohte. Poteka tako da si večkrat premažeš en noht in ga daš pod UV lučko katera ti v hipu posuši lak. Seveda pa za to potrebuješ tudi posebne lake za nohte. Kot smo že pri večih zvezdnicah videli je zelo popularen razmršen videz las ki so lahko malo skodrani z kodralnikom. Če katero že mika barvanje las, naj ti povemo da je metalni ali metalic odtenek že nekaj sezon zelo priljubljen, a smo ga v enem spektru lepote zelo pogrešali. V lepotnih idealih barv za lase. A očitno je, da so lepotni strokovnjaki uspeli tudi na tem področju. Priznati moramo, da je to trend, ki bo zagotovo nadomestil trende pastelnih barv in 'cotton candy' barvnih spektrov las. Ker pa se morda pogosto odpravite na izlet ali samo na hitro odidete v nakupovalni center, pa

30

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI


RAZVEDRILO: modni nasveti gotovo potrebujete torbico ali nahrbtnik. Če se odpraviš le na kakšno pijačo ali na kratek sprehod in s seboj potrebuješ le denarnico in mobilni telefon, potem je zate primerna majhna torbica, katera ni premajhna in katera ni prevelika morda z rožnim vzorcem ali enobarvna. Za malo daljše izlete pa s seboj potrebuješ tudi malico in pijačo, katere pospraviš v preprost in lahek nahrbtnik, ki je sedaj zelo popularen ter ima kopico žepov za drobnarije. Prodajajo jih v raznih vzorcih (rožnatih, jeans izgledu ...).

Lep pozdrav od eiirelaV&anitraM!

VIRI: -http://najstnica.si/clanek/lepoticenje/licila/562d2981bd275/s-to-sestavino-se-bos-znebila-mozoljev -http://najstnica.si/clanek/lepoticenje/licila/57f255e1b2f39/najbolj-priljubljen-odtenek-barve-sedaj-tudi-na-tvojih-laseh -http://najstnica.si/clanek/lepoticenje/licila/580b3f56746d8/nalicena-tudi-v-solo -http://najstnica.si/clanek/modni-koktajl/vroce-ta-hip/55fad397897e9/skornji-za-vsako-najstnico -revija TOP! -najin besedni zaklad(Valeriia&Martina)

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

31


Viri . Fotografije: - šolski arhiv - ikone: Za možgančke: www.youtube.com

Ferdoopravljivka: www.slovenskenovice.si1000 Poligloti. ipkitten.blogspot.com150 Pisanje: www.agencija-poti.si Moda. juegosmoda.me422 Recepti: zalec.info500 , http://www.ekooaza.si/ekoloska-hrana Aktualno: http://www.genspot.com/blog-31760/mainzelm-228-nnchen-mozicki-iz-mainza.aspx

Vrtne vile, ID Ustvarjalnica

Prispevke zbrala, uredila in oblikovala: Tina Orač Gornik Lektorirali: Nuša Volkar in Marta Orel

November 2016

FERDO

32

OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI

Ferdo 2016 17 st 1  

School newspaper

Ferdo 2016 17 st 1  

School newspaper

Advertisement