Page 1

Senzorna soba

SENZORNA SOBA


Autizam Laka mentalna ometenost Umerena mentalna ometenost Višestruka ometenost


SENZORNA SOBA  Senzorna soba je jedan izolovan prostor u potpunosti

opuštajući i bezbedan, prijatan za boravak. To je prostor u koji se dete postepeno uvodi i adaptira, (prikladna obuća) uz edukovanu osobu, gde ono može slobodno da eksperimentiše, istražuje, igra se podržavajuci i birajuci stimuluse za svoja čula, koji odgovaraju njegovim trenutnim potrebama. Atmosfera u senzornoj sobi je takva da nema unapred zadatog plana aktivnosti, znači nema pritiska, što izuzetno pogoduje deci sa autizmom.


DELOVANjE SENZORNE SOBE  Koristi se kod osoba kod anksioznosti, agresije,

autoagresije, povišene fizičke aktivnosti, stresa, psihomotorne uznemirenosti, izrazenih stereotipnih ponašanja. Svojim elementima i prostorom izaziva pozitivnu reakciju kod prisutnih, poboljšava pažnju i koncentraciju, podstiče samopouzdanje. Dovodi do smirivanja i ima relaksaciono dejstvo.


UTICAJ NA ČULA Senzorna soba i njena prateća aparatura deluje na čulo:  vida

dodira mirisa proprio-ceptivni aparat vestibularno aparat


TRETMAN  Pre tretmana se radi senzorno-motorni profil pojedinca

koji radi školski tim u sastavu psiholog, logoped, reedukator, razredni starešina. Takođe, u takvoj, prijatnoj atmosferi dete ima mogućnost za uspostavljanje prisnijeg, poverljivijeg i kvalitetnijeg kontakta sa odraslom osobom. Boravak u senzornoj sobi najčešće traje od 15 do 25 minuta, u zavisnosti od detetovog raspoloženja i reagovanja, koje se prate. U senzornu sobu se mogu uvoditi od jedan do tri učenika. Prati se tromesečni odlazak učenika u senzornu sobu i nakon toga se pravi evaluacija stanja, i vrši se predlog daljeg tretmana.


SASTAV SENZORNE SOBE Senzorna soba je opremljena proizvodima renomirane i specijalizovane kompanije ROMPA. Aparatura koja se koristi u senzornoj sobi: INTERAKTIVNA CEV SA MEHURIĆIMA- 1,75 cm JASTUK PODLOGA VIBRACIONI JASTUCI, ZMIJE ZA MASAŽU DVA OGLEDALA RASPRŠIVAČ AROME ZA AROMATERAPIJU TAČKASTI IZVOR SVETLOSTI SA ROTIRAJUĆIM DISKOM U BOJAMA (DISK SA TEČNOM ISPUNOM) ROMPA® Super Solar 100C Projektor –ROTOR ZA DISKOVE


SENZORNA SOBA Senzorna soba

Profile for dusan dugalic

Senzorna soba  

senzorna soba

Senzorna soba  

senzorna soba

Advertisement