Page 1

Cicle urbà de l’aigua Alumnes: Oscar Cuatrecasas, Xènia Riera, Marina Roig i Quim Serra


CONSUM

Quan obriu l'aixeta per dutxar-vos, beure aigua, o rentar les plats, us heu preguntat algun cop d'on surt aquesta aigua? O sempre heu pensat que ĂŠs per art de mĂ gia?


2 3

7

1

4

6 5


EL CICLE BIOLÒGIC DE L’AIGUA


CAPTACIÓ DE L’AIGUA A BARCELONA Barcelona s’abasteix d’aigua de sis pantans: La Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç de la conca del riu Llobregat; i Sau, Susqueda i el Pasteral, de la conca del riu Ter.

Un altra font important són els aqüífers Una altra forma de captació és la utilització de les dessalinitzadores


Dessalinitzadores


Les dessalinitzadores -La dessalinització consisteix bàsicament a separar les sals presents a l'aigua del mar fins a obtenir una aigua de qualitat i apta per al consum humà. -Actualment el procés més eficaç per dessalinitzar l'aigua marina és l'anomenada osmosi inversa.


Com funcionen: -El procés comença amb la captació de l'aigua marina a través d'uns pous situats de manera paral·lela a la línia de la costa. -Aleshores la fan passar per diversos filtres, això s’anomena pretractament. -Després del procés de pretractament, es comença el procés d’osmosi: consisteix a bombar aigua a molta pressió cap a una membrana semipermeable que reté les sals i impureses. -Altres processos de dessalinització són la destil·lació, que aprofita la calor i les diferents volatilitats dels compostos que s'han de separar, la congelació i l'evaporació llampec, entre altres.


Pros i contres: -El gran inconvenient de les plantes dessalinitzadores és l'elevat consum energètic de les instal·lacions, que suposa un cost molt superior als processos de depuració d'aigua continental. -Un altre dels inconvenients de les dessalinitzadores són els residus salins que en resulten. L'anomenada salmorra perjudica la flora marina si s'aboca al mar, ja que a més de l'alta concentració en sal conté producte químics. -Una altra cosa dolenta és que es calcula que després de quinze d'anys de funcionament requereixen una renovació total. -Una cosa bona és que l’agua dessalinitzada té molt bona qualitat i gust.


L’aigua dels rius i dels aqüífers no es pot beure directament, s`ha de desinfectar i tractar. D’això se n’encarreguen les potabilitzadores


LES POTABILITZADORES Són plantes que agafen aigua de la natura i li apliquen uns processos per tal de fer-la potable per als éssers humans. L’aigua es filtra i se li apliquen processos químics per eliminar la brutícia i els microorganismes.


Municipio / Comarca Barcelona

2.005

2.006

2.007

2.008

2.009

2.010

2.011

2.012

m3

m3

m3

m3

m3

m3

m3

m3

124.326.429

100.438.988

111.451.498

77.145.445

88.445.118

74.904.475

69.259.345

97.031.127


De l’aixeta surt aigua neta, però quan l’utilitzem sovint l’embrutem amb diverses substàncies i objectes: sabons, pèls, detergents, sorra, terra, restes de menjar, olis, detergents. Totes aquestes substàncies van a parar al clavegueram.

Quan plou, l’aigua arrossega tots els residus que hi ha pel carrer fins al clavegueram.

Tota aquesta aigua no la podem tornar directament als rius o al mar , perquè els residus i materials que porta són contaminants. Aleshores haurem de fer servir les depuradores


DIPÒSITS DE RECOLLIDA D’AIGÜES PLUVIALS Els dipòsits de recollida d’aigues fluvials són grans magatzems que estàn repartits per tot Barcelona, i que serveixen per a emmagatzemar aigües del clavegueram si plou molt i està a punt d’inundar-se.


DEPURADORES •

Sistema per a la depuració d’aigües residuals domèstiques, industrials o fluvials.

El tractament d’aquestes aigües consta d’un conjunt d’operacions físiques, biològiques i químiques per poder eliminar la major quantitat de contaminants abans del seu abocament.

Cicle urbà de l’aigua