Page 1

oscar alejandro gutierrez PORTFOLIO


workshop building. The site is located south of the existing High Tech Village Campus. The Rock Academy, a 3500 seat mega-church, is located on the north end of the site. High Tech Village houses an elementary school, middle school, and high school. NTC Park sits on the south. The current HTH Campus is divided by two streets that segregate its educational buildings. Closing the dividing street to vehicular access unifies the campus into a whole. The proposed building will replace the current parking lot located on the south side of the site.

san diego, CA

gym classrooms shop

shop

classrooms gallery

Three coves, located on the third level, provide an area for students to study in a different type of environment. The three bays point towards the San Diego International Airport, providing an interesting backdrop for students to visually experience the airplanes flying by.


shop

shop

atrium

admin storage

shop

shop

gallery

atrium

N

storage

student lounge

classrooms

classrooms

classrooms

classrooms

gym classroom atrium A suspended walkway provides the main interior circulation for the building. The suspended walkway frees up space below that is shared by the main shops and storage areas.

classroom rooftop space

shop gym

The classrooms overlook the main shop spaces located below. The north facing shop spaces are double-height, which allows for plenty of desirable north light to filter in.


The new student workshop building will facilitate the creation of objects by the students. Providing a place that supports the creative arts will provide students with the necessary tools to creatively express themselves. The program aims to unite all the trades under one roof. An environment where creating things is facilitated and encouraged. The site is located south of the existing High Tech Village Campus. The Rock Academy, a 3500 seat mega-church, is located on the north end of the site. High Tech Village houses an elementary school, middle school, and high school. NTC Park sits on the south. The current HTH Campus is divided by two streets that segregate its educational buildings. Closing the dividing street to vehicular access unifies the campus into a whole. The proposed building will replace the current parking lot located on the south side of the site. A perforated steel screen provides shade for both the building and the exterior circulation on the south and west sides of the building. The use of steel is incorporated to have a highly visual aesthetic throughout the project. Every major programmatic space uses steel expressively. The main exterior circulation path is located on the south end of the site where it is shaded by the steel screen. The path connects to all aspects of the program.


section model


classrooms

workshops

circulation

screen

glazing

Structural Diagram


2012 WOODWORKS Innovation In Wood Design Award

hanging bench.

san luis obispo, CA

The main goal for the project was to bring human scale to the architecture building. The massive concrete structure does little to welcome students; it offers no place to congregate besides the dark, breezy stair court. The bench is constructed of redwood and steel angle iron. The redwood contrasts the cold concrete with a warmer, inviting material. The redwood donated by Big Creek Lumber Company is certified by the Forest Stewardship Council, an organization that promotes sustainable logging practices. Through the aging process, the colors of the now vibrant redwood and grey steel will become inverted. The steel angle iron will rust with an orange patina, while the redwood will grey with age. The main priority was to create something that would leave the site in its original condition if and when the project needed to be removed. The bench therefore hangs off an existing retaining wall that surrounds the only green space in the architecture building.


The project gave students an insight on the construction process. Typically in a design studio, students produce drawings, renderings and scale models of their designs. However, in Studio Concilio, students had the unique opportunity to partake in the actual construction of their design. After numerous weeks of construction due to countless setbacks ranging from poor weather conditions and a lack of a building permit, it is rewarding to see people actually enjoying the bench at different times of the day.


1-1/6”

1-1/6”

1-1/6”

2”

2”

25”

” 46

96

6” 1-1/

” 50

6” 1-1/

7/12” 6” 1-1/ 6” 1-1/ 2” 3-1/ 1-1/6”

” 3-1/2” 7/12 7/12” 2”

6” 1-1/ 2”

2” 2” 7/1

21” 4”

25" x

9

West Wall End 

96" x

14

Sleep Cove Wall 

/2” 3-1

/4” 1-3

4”

50"

10

x

Typical Wall 


2” 1-1/6”

” 92

/8” 2-3 /8” 1-5

” 7/8 ” 7/8 /2” 3-1

/4” 1-3

96" x

Color coded diagrams made placing the pieces in their proper location a simpler process. The amount of wood needed was calculating using a 3D-model. The number of planks and their lengths needed were calculated by determining where the joints would be.

6” 1-1/

2”

96"

50"

14

x

Wall Ends 

14

79

x

Work Cove Wall 

Typical Wall 

Sleeper Angle Iron Steel

The structure of the bench was designed so that it hangs off the existing retaining wall so that it did not damage it in any way.

FSC Certified Redwood

Once the structure was fabricated and hung on the wall, the planking process could proceed. Sleepers were placed in between the steel and redwood providing a screwing surface. The sleepers are bolted to the main structure. The redwood planking is then screwed into these sleepers.

6” 1-1/ 6” 1-1/

The bench project can be divided into two main categories, the structure and cladding. The main structure was fabricated using angle-iron steel which provides a long-lasting material that weathers well.

The redwood joints (shown on the right) consist of two planks which slightly overlap, creating a surface suitable for screwing onto the structure.

50

6” 1-1/ 6” 1-1/ 2” 3-1/ 1-1/6”

2”

4”

4”

2”

1-1/6” 1-1/6”

96 7/12” 7/12” 2” 1-3/4” 7/1

” 96

Screws


Seattle plans to redevelop its waterfront by rethinking how it connects back to the city, this unique situation allowed for this idea to influence the project’s design. Sitting at the southernmost end of the proposed waterfront redevelopment, the project is designed to serve as an icon for not only the waterfront, but for Seattle as well. The program, consisting of

a hotel, retail space, and a sports arena, is unified by a diagrid skin that drapes over it. The continuity of form was able to be achieved through the use of steel as a structural material. The form gently sweeps across the length of the site, encompassing the hotel, retail and arena programming. This allowed for a unified project, one that integrated structure and archi-

tectural form. This creates unique opportunities allowing the different programs to interact with the skin in different ways. The skin not only provides a unifying flow and protection from Seattle’s 300 days of rain, it also serves as a directional guide for visitors.


sports arena.


Diagrid envelope

Diagrid

Box level

Box level

Stadium Trusses

Seating

Concourse level Underground level Diagrid

Floorplates

Seating

Structure

0’

50’

150’

Stadium Trusses


The diagrid skin sweeps around the three distinct programs, unifying them under one roof. The arena is wrapped by the skin that fluidly connects it to the retail and hotel on the north end of the site. The three-tiered arena sits 19,000 spectators. Box seats are situated on the third level, which is a completely private floor. This allows VIP customers the ability to maintain a level of privacy at such sporting events. A compression ring ties all of the trusses together at a height of 150’. The properties found in steel minimized the number of trusses needed to span the arena. In the end, 13 trusses, spaced at 45’, surround the arena. The trusses also support the diagrid skin that sweeps around the arena, starting at a height of 90’ and gradually elevating up to 150’ to meet the retail program. The arena’s skin is opaque except for strategically placed transparent panels where day lighting is needed, such as main circulation paths. The layering of both structural systems creates a dynamic environment for fans to enjoy.


This housing complex is located in Pismo Beach, CA. The program called for different residential units varying from single studio apartments, one-bedroom, and two-bedroom options. The units are situated on a long, rectangular lot.

Top plate

affordable housing.

pismo beach, CA

Getting out of the mind set of cheap construction = a box, I tried to come up with a design that was more interesting than conventional ‘affordable’ housing. This lead to many different iterations which ultimately became the design found in this project. Early on, I realized that one of the most effective ways to cut costs is to modulate as much as possible. Panelized walls host many benefits for both the builder and homeowner who utilize them. This lead to the idea of utilizing SIPs to, not only panelize the structure, but also provide high R-values to save on heating and cooling costs during the life of the building.

Core of extruded polystyrene OSB

SIP

Bottom plate


Walls modulated by SIPs

5 3 4 4 2

Walls modulated by SIPs

Number of SIPs determined by wall length needed.

1

2

3

4

modulation

studios

5 elevation


Studio

One Bedroom

Community Center

Two Bedroom

Two Bedroom

Second Floor First Floor

Second Floor First Floor

BOX

PARTI

The layout and design of the studio unit, at 400 sq. ft., is the basis of the rest of the units. For example, the footprint for the one-bedroom is almost identical except the bedroom is located on the second level. In addition, the two-bedroom unit is practically the same as the studio unit except for the added bedroom on the opposite end of the unit. The onebedroom unit, on the right, shows the mezzanine space created by the bedroom.


Studio Units

One Bedroom Units

Studio Units

Two Bedroom Unit

One of the biggest challenges was fitting the entire program on the site along with an adequate number of parking spaces. A lot of different parking options were examined before the resulting scheme was developed. The types of units are purposely placed next to similar types of units in order to combine similar lifestyles. The first set of studio units are located closest to the entrance of the complex allowing the residents to come in and out easily. Since the two-bedroom units will more than likely house families, they were placed near the back of the complex where it is quieter and closer to the green area and park. The community center is situated on the eastern-most end of the site which allows its users to maintain their privacy

Two Bedroom Unit

Community Center

from the street. The community center houses a general manager’s office, laundry facilities, a kitchen, communal gathering space, and restrooms. The community center faces south towards an existing community park. Each unit has ceiling-height windows at every corner. The walls extend past the window on one side, making the interior space seem bigger than it actually is by visually extending the interior wall past the glazing and out to the outside environment. In addition, the orientations of the windows allow the tenants views of garden spaces located strategically throughout the project and not into the units of other tenants.


The concrete structure project is one of my favorite and most memorable thing I did at school. Getting to design a structure and then build it was something I had never done before. It proved to be a wonderful and challenging project. We were given the task to design some sort of abstract structural form that was to be realized in concrete. This project made me realize how the decisions one makes during the design phase of a project can substantially impact the construction time needed to build it. The structure is composed of three slabs that are held together using a combination of post and beam with shear wall construction. Each phase of the construction had to be meticulously formed and cast. The final result truly surprised me, not only did I have a whole new level of appreciation for the amount of time and effort needed to complete such a task, but seeing the completed project brought a sense of accomplishment. Building something that actually existed physically in the real world was a feeling I very much enjoyed. This particular project is only part of a series of connected structures built along a 30’ surface. Though the designs differed among people, each project shared two borders with different neighbors thus making collaboration a necessity. In addition, water features were to be integrated with the design concept as a whole. The structure shown here shares a canal in which water flows throughout the entire table, but also has its own waterfall that cascades down from the ledge located on the bottom of the first floor slab. Running pipes and hoses within the concrete was a difficult, yet rewarding, task in the end.

concrete structure.


Beams

Walls

Beams

Slab

Walls

Slab


The 8th-annual Vellum Furniture Competition was held on the night of November 14, 2011. The design of the bench was manifested through several iterations of different types of seating options. The curved-steel was used as an exploration of its non-conventional.

Finished redwood bench, supported by bent steel structure.


steel bench. san luis obispo, CA

A 12�x 132� strip of hot-rolled mild steel was curved by forming it along a secured semitruck rim. The initial bend formed the beginnings of the form, the subsequent bends go the opposite direction.

The 2x4 redwood bench seat bolts directly to the steel structure underneath. All connections are hidden for visual continuity along the surface of the redwood. The bench seat bolts directly to the curved-steel base.


Stainless-steel cable detail.

Stainless-steel tension cables reach through the curved-steel from. The 3-inch diameter openings allow the cable to flow through the structure.


Fig.1

e l e v a t i o n

Fig.1 The bench is designed to become stronger as the load put upon it increases.

Fig.2

w o o d p l a n Fig.2 Countersinking was used to conceal the screws used to attach the redwood to the sleeper bolted to the steel frame.

Fig.3

Fig.3 Crimped aluminum sleeves hold the ends of the stainless-steel cables in place.

Aluminum sleeve and stainless steel cable connection detail.


case studies

Baileyana Winery

Rachofsky House


www.oscaragutierrez.com

Architecture Portfolio  

Cal Poly SLO Architecture Portfolio.

Advertisement