Page 1

LA MERCÈ


LA MERCÈ FESTIVAL DE FESTIVALS LA F ESTA M A J O R D E B A R C E L O N A


LA MERCÈ EN XIFRES

La festa de la tradició

8

LA MERCÈ, Festival de festivals

SUMARI

7 11


23 27

LA CIUTAT CONVIDADA

19

La festa de la llum i el foc

BARCELONA ACCIÓ MUSICAL

MERCÈ MÚSICA I FESTIVAL BAM:

MAC Festival: La Festa de les Arts de carrer 15


Festival de festivals Al voltant de la diada de la Mercè, el 24 de setembre, els barcelonins celebren cada any la Festa Major de la seva ciutat. La celebració, multitudinària i popular, pren la forma d’un festival de festivals amb una durada variable de prop d’una setmana. Espais públics de la ciutat, no només del centre, sinó també dels diversos barris barcelonins, acullen un seguit d’activitats culturals, artístiques i festives que apleguen cada any entre 1.500.000 i 2.000.000 de persones. La major part són barcelonins i barcelonines, però també hi ha molts visitants (prop del 25,5 %) que arriben de fora de la ciutat. La Festa Major de la Mercè és la gran festa popular de Barcelona, el moment en què la ciutat es transforma en un gran escenari que s’omple de fantasia i d’imaginació. La creativitat és el motor de la festa; les tradicions, el seu cor singular, i la música, una veu privilegiada entre les més de 600 activitats i espectacles que s’organitzen durant la festa i que protagonitzen més de 2.000 artistes i professionals de l’espectacle. La Mercè aposta pels artistes de qualitat, locals i internacionals, d’estils i disciplines diferents, amb propostes per dur a terme a l’espai públic i a l’aire lliure.

La totalitat de les activitats preparades per a la festa, des de les més populars fins a les més exigents i minoritàries, tenen un caràcter gratuït. Són propostes tan diverses com la mateixa ciutat que les acull, i són possibles únicament gràcies a la implicació de col·lectius i entitats de tota mena. A més, empreses privades patrocinadores o col·laboradores donen suport a una festa feta per tots i totes i per a tots i totes. I és que la Festa Major de Barcelona és un reflex de la mateixa ciutat, una metròpoli que avança, que proposa i que inventa, una urbs emprenedora, inquieta i curiosa, que té capacitat d’innovar, de repensar les seves pròpies tradicions. La Mercè està permanentment cercant nous formats i transformant els conceptes lúdics per tal de fer evolucionar la seva proposta festiva, garantir-ne la qualitat i l’excel·lència, i fer seves les tendències més actuals. Amb el 18% de població estrangera, la ciutat és un punt de trobada internacional. Per això la Mercè també té vocació universal, sempre a la recerca dels millors espectacles del moment. Artistes del Marroc, els Estats Units, la Xina, el Canadà, el Brasil, Cuba, Turquia, el Pakistan, Austràlia, Suècia i Algèria, entre molts altres països, han passat per les últimes edicions de la festa.

LA MERCÈ 7

Al voltant de la diada de la Mercè, el 24 de setembre Programació artística de dia i de nit D’11 del matí a 4 de la matinada Centre i diversos barris de la ciutat Participen entre 1.500.000 i 2.000.000 de ciutadans És la gran festa popular de Barcelona, el moment en què la ciutat es transforma en un gran escenari Més de 600 activitats i espectacles gratuïts protagonitzats per més de 2.000 professionals Aposta pels artistes de qualitat, locals i internacionals


LA MERCÈ EN XIFRES DATES

IMPACTE I TARGET

ACTIVITATS

24.09

1.500.000

Al voltant de la diada de la Mercè, el 24 de setembre.

Entre 1.500.000 i 2.000.000 de persones de totes les edats i perfils sociodemogràfics.

600 activitats

+- 5 dies Durada aproximada d’una setmana.

11h-04h D’11 del matí a 4 de la matinada.

75% barcelonins. 25% visitants de fora de la ciutat. La Mercè és la festa de les persones, dels barcelonins i les barcelonines i de tots els qui són a la nostra ciutat i volen celebrarla i gaudir-ne.

Més de 600 activitats culturals, artístiques, tradicionals, musicals i festives gratuïtes.

2.000 professionals Més de 2.000 artistes i professionals.


PROGRAMACIÓ GRATUÏTA

GRAN IMPLICACIÓ, Tots amb la Mercè

VALORS

És part de la política cultural pública amb la qual treballa l’Institut de Cultura de Barcelona.

Tot Barcelona es posa al servei de la seva Festa Major.

Multitudinària

Acostar la cultura a la gent i incloure experiències més arriscades que ens ajudin a fer passos endavant.

Més de 200 col·lectius i entitats, encapçalats per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, participen en l’equip de la festa. Prop de 30 grans empreses patrocinadores o col·laboradores. La Festa Major de la Mercè, doncs, presenta una dimensió complexa i notable, i la seva organització esdevé un dels reptes més engrescadors del nostre calendari. Per aquestes raons, entre d’altres, l’Ajuntament de Barcelona, organitzador de la festa mitjançant l’Institut de Cultura (ICUB), treballa durant tot l’any perquè Barcelona tingui la millor Festa Major possible. Aquest és el secret de l’èxit de la Mercè.

LA MERCÈ 9

Artística Creativa Innovadora Festiva Tradicional Musical Participativa Gratuïta Popular


LA MERCรˆ 11

La festa de la tradiciรณ


La festa de la tradició Un viatge que arrenca en el passat i es projecta cap al futur

Tradició Toc d’inici Cavalcada Castellers Sardanes Danses Correfoc Bastoners Grallers Trabucaires

La tradició és un altre dels grans eixos de la Festa Major, una celebració amb una història de més de dos-cents anys. La cara més tradicional de la festa és una passejada per la personalitat de la mateixa ciutat i la seva història. Però, a Barcelona, fins i tot la tradició és capaç d’obrir-se al món i de renovar-se incorporant els nous elements que, dia a dia, contribueixen a definir la seva pròpia identitat. La Mercè, en la seva estructura actual, va néixer com un compendi de tradicions catalanes, de la sardana als castells. Però, en els últims anys, la festa ha sabut mantenir

la seva essència sense deixar de renovar-se i de crear, partint de les tradicions més arrelades, noves propostes festives que han esdevingut extremament populars i que han aconseguit posar en relació un món ancestral amb la ciutat contemporània. Els espectacles del «Toc d’inici», la cavalcada de gegants, els castellers, les sardanes, els grups de dansa, el Correfoc i les cercaviles de bastoners, grallers i trabucaires apleguen als carrers de la ciutat prop de 250.000 persones, cosa que converteix la festa tradicional barcelonina en una de les més multitudinàries de tot Europa.

LA MERCÈ 13

IMPACTE 250.000 assistents TARGET públic infantil, jove i familiar

Una tradició amb més de 200 anys d’història

La Mercè ha sabut mantenir la seva essència sense deixar de renovar-se i de crear

La festa tradicional barcelonina és una de les més multitudinàries de tota Europa


LA MERCÈ 15

MAC Festival: La Festa de les Arts de carrer


MAC Festival: La Festa de les Arts de carrer

La Mercè és un festival de festivals. I una de les principals cites que en formen part és el Mercè Arts de Carrer o MAC Festival, una gran celebració que acosta als barcelonins i barcelonines una programació especialment acurada de teatre de carrer, dansa, circ i espectacles itinerants. Tot passa de dia i de nit, però és quan se’n va el sol que la llum i les noves tecnologies prenen un protagonisme especial, gràcies a un seguit d’espectacles de gran format i mappings sorprenents. Així, de manera completament gratuïta, els ciutadans tenen l’oportunitat de compartir la màgia d’uns espectacles que sempre són diversos i tenen en compte tota mena de públics i disciplines, però que posen l’accent en les propostes artístiques

més noves, arriscades, atrevides i exigents, procedents tant de Barcelona i Catalunya com dels països més llunyans. L’exigència en els criteris de programació i l’aposta pels espectacles més innovadors i pels artistes més creatius han acabat convertint el Mercè Arts de Carrer en un punt de trobada on coincideixen els programadors i els artistes nacionals i internacionals, una referència imprescindible per conèixer els camins que segueix la creació en el camp del circ, la dansa i el teatre de carrer. A més, el fet que la festa se celebri al setembre, quan arrenca la temporada artística, converteix el MAC Festival en un valuosíssim aparador de la creació escènica més nova i brillant.

LA MERCÈ 17

IMPACTE 330.000 assistents TARGET públic infantil, jove i familiar HORARI matí, tarda i nit

Punt de trobada on coincideixen els programadors i els artistes nacionals i internacionals

Aparador de la creació escènica més nova i brillant


LA MERCÈ 19

MERCÈ MÚSICA I FESTIVAL BAM: BARCELONA ACCIÓ MUSICAL


MERCÈ MÚSICA I FESTIVAL BAM: BARCELONA ACCIÓ MUSICAL

MERCÈ MÚSICA

FESTIVAL BAM

TARGET concerts per a tots els públics

Més de 60 concerts Més de 12 escenaris

Més de 50 concerts Més de 6 escenaris

L’oferta es divideix en dos programes, tots dos a l’aire lliure: Mercè Música i el Festival BAM.

Amb el nom de Mercè Música es coneix la programació més general, amb artistes de primera fila de gèneres que van del pop i el rock al jazz, l’electrònica, el folk i les músiques del món, a més d’algunes propostes de música clàssica que no falten mai a la cita. Hi destaca també en els últims anys la implicació d’escoles i centres de formació musical de la ciutat, que enriqueixen el programa amb uns artistes que avui són emergents i que seran les grans estrelles de demà.

Festival de músiques independents de Barcelona amb el millor del panorama musical independent català, estatal i internacional.

IMPACTE Mercè Música: 330.000 assistents BAM: 70.000 assistents Impacte total: 400.000 assistents

Barcelona ha estat sempre una ciutat d’una àmplia i diversa cultura musical. No és estrany, doncs, que la música tingui un paper destacat durant la festa de la Mercè. La programació, que atreu cada any gairebé 400.000 espectadors, es divideix en un conjunt de concerts adreçats a tota mena de públics, de perfil més generalista, i en el Festival BAM (Barcelona Acció Musical), una cita imprescindible per als qui volen conèixer les veus més noves i prestigioses de l’escena independent catalana, estatal i internacional.

LA MERCÈ 21

Constitueix l’aposta més selecta i sofisticada de la programació musical, amb prop de 60 propostes programades a mitja dotzena d’escenaris. Els qui no perden de vista les tendències més noves de la música són addictes a una programació que tant pesca als caladors locals com en aigües internacionals, però que porta sempre als escenaris barcelonins la música més fresca del moment.


LA MERCÈ 23

La festa de la llum i el foc


La festa de la llum i el foc Paradigma de la ciutat mediterrània, la festa no s’entén a Barcelona sense la presència del foc i de la pólvora. Són els grans protagonistes d’alguns dels moments més espectaculars de la festa, unes propostes especialment emocionants que apleguen cada any prop d’un quart de milió de persones. Les tradicions, però també l’actualitat i els avenços tecnològics, coincideixen en els moments més ardents de la festa.

IMPACTE 250.000 assistents

FESTIVAL PIROTÈCNIC

correfoc

piromusical

El cel de la platja de la Barceloneta s’il·lumina amb els espectacles de focs artificials

Diables i bèsties de foc fan caure una pluja d’espurnes sobre els espectadors

El piromusical és un dels actes més emblemàtics i massius de la Mercè

El Festival Pirotècnic Internacional, dues jornades durant les quals el cel de la platja de la Barceloneta s’il·lumina amb els espectacles de focs artificials que porten a la nostra ciutat empreses i artistes arribats dels països més diversos: d’Islàndia a Panamà, passant per Colòmbia, França o l’Argentina, per esmentar només alguns dels convidats dels últims anys. Moltes d’aquestes empreses apliquen als seus muntatges pirotècnics les tecnologies més noves, la qual cosa assegura l’espectacularitat de les propostes.

El Correfoc, una creació relativament moderna que partia de tradicions medievals, s’ha convertit en un altre dels elements principals de la festa del foc. Diables, bèsties de foc que fan caure una pluja d’espurnes sobre l’asfalt i els espectadors, a més d’uns tabals (una mena de tambors) que interpreten una hipnòtica banda sonora, són els elements més destacats d’una festa que sedueix els barcelonins i les barcelonines, i que deixa amb la boca oberta els visitants estrangers.

Igualment popular és el Piromusical, el comiat de la Mercè, que pren la forma d’un muntatge pirotècnic amb una acurada selecció musical. L’últim dia de la festa, gairebé 100.000 espectadors omplen l’avinguda de la Reina Maria Cristina per veure com els focs artificials pinten de colors el cel nocturn, sempre al so d’una música que és una crònica sonora dels fets i aniversaris que s’han viscut a la ciutat en els mesos anteriors.

LA MERCÈ 25

TARGET per a tots els públics


2014 Estocolm 2013 Viena 2012 Mont-real 2017 Reykjavík

2011 Sant Petersburg 2016 París

2010 Dakar 2015 Buenos Aires 2008 Quito 2007 Medellín

2009 Istanbul


2008 Quito 2009 Istanbul 2010 Dakar 2011 Sant Petersburg 2012 Mont-real 2013 Viena 2014 Estocolm 2015 Buenos Aires 2016 París 2017 Reykjavík

LA MERCÈ 27

La ciutat convidada

2007 Medellín


La ciutat convidada Des de 2007, la Mercè ha estat promocionant el programa “Ciutat Convidada” amb l’objectiu de presentar l’escena artística contemporània d’una ciutat amb la qual Barcelona manté vincles especials. Amb aquest compromís es generen intercanvis i sinergies culturals i artístics que enriqueixen mútuament el valor multicultural de les dues ciutats. Barcelona és una ciutat oberta, un punt de trobada, un espai que ha aplegat diferents cultures, diferents orígens i diferents creences que han marcat la història de la nostra terra. Reflex d’una ciutat sempre oberta a món i encuriosida per altres cultures, la Mercè convida cada any una ciutat

del planeta a mostrar als barcelonins i les barcelonines les seves millors propostes artístiques. Medellín (Colòmbia), Quito (Equador), Istanbul (Turquia), Dakar (Senegal), Sant Petersburg (Rússia), Montreal (Quebec, Canadà), Viena (Àustria), Estocolm (Suècia), Buenos Aires (Argentina), París (França) i Reykjavík (Islàndia) han trobat en la Mercè un aparador excel·lent per mostrar a Barcelona la màgia, el talent i la qualitat dels seus artistes d’avantguarda en àmbits com la música, el teatre, la dansa i el cinema. I també han dut a la ciutat les seves tradicions culturals més representatives.

LA MERCÈ 29

Des de 2007 Barcelona compta amb una “Ciutat Convidada”

Compromís de generar intercanvis i sinergies culturals i artístics que enriqueixen mútuament el valor multicultural de les dues ciutats


Organitza Institut de Cultura de Barcelona Contacte Departament de Festes i Tradicions Palau de la Virreina La Rambla, 99 08002 Barcelona Telèfon: + 34 933161160 e-mail: festesicub@bcn.cat


LA MERCÈ, FESTIVAL DE FESTIVALS www.lamerce.barcelona


DIVERSITAT

PARTICIPACIÓ

INNOVACIÓ

TRADICIÓ CREATIVITAT


La Mercè 2018  
La Mercè 2018  
Advertisement