Page 1

1

K A U KO VA I N I O N Y K S I K KÖ , L I I K E TA L O U S

TOUKOKUU 2014


2

Hyvä lukija, keksi, unelmoi, paranna, tutki, luo ja inspiroi. Ne sopivatkin hyvin kuvaamaan mainoksen tähtiä. Video löytyy Youtubesta. Sen katsominen rohkaisee ainakin minua unelmoimaan.

Business Timesin tämänkertaisen numeron teemana on yrittäjyys. Olemme koonneet lehteen juttuja muun muassa yrittäjänä toimimisesta, opiskelun ja yrittäjyyden yhdistämisestä ja yrittäjyyden opiskelusta. Kirjastoryhmä on tehnyt mielenkiintoisen katsauksen yrittäjyyttä käsitteleviin kirjoihin. Suosittelen lämpimästi tutustumaan kyseisiin teoksiin koulumme kirjastossa. Ja onhan lehdessä myös juttu opiskelijoidemme saavutuksista Taitajat2014 – kilpailussa. Siellä jos missä on tarvittu yrittäjämäistä asennetta! Toivon, että viihdyt lehden parissa.

Kevät on ehtinyt jo pitkälle. Ruoho on alkanut vihertää ja kevään ensimmäiset kukat kukkivat. Aurinko antaa lisää tarmoa askareisiin, ja vuorokaudessa on monta monituista valoista tuntia aikaa toteuttaa unelmia. Mikä on Sinun unelmasi? Ehkä haaveilet kesätöistä tai matkustelusta. Tai mahdollisesti suunnittelet jatkoopintoja. Kenties tiedät, mitä haluat tehdä isona. Olipa unelmasi mikä hyvänsä, olet varmasti huomannut, että saavuttaaksesi sen Sinun tulee ponnistella, pettyä, oppia virheistäsi ja riemuita onnistumisistasi. Ennen kaikkea Sinun tulee uskoa itseesi – vaikka muut pitäisivätkin unelmaasi omituisena.

Yrittäjämäinen asenne auttaa matkalla päämäärään. Sinun ei tarvitse olla yrittäjä ollaksesi yrittäjämäinen, eikä yrittäjänä toimiminen vääjäämättä takaa yrittäjämäistä asennetta. Professori Jeffrey A. Timmonsin mukaan yrittäjämäisellä asenteella tarkoitetaan muun muassa tapaa ajatella ja toimia mahdollisuuslähtöisesti ja määrätietoisesti. Yrittäjämäisen asenteen omaavat ihmiset ovat sitoutuneita, motivoituneita ja valmiita ottamaan riskejä. Näitä ominaisuuksia tarvitaan mielestäni kaikessa tavoitteellisessa toiminnassa. Yrittäjämäisiä ihmisiä voidaan kutsua myös järjettömiksi, kuten Applen mainoksessa ”The Crazy Ones” vuosituhannen vaihteessa. Mainoksessa käytettiin termejä

Hyvää kesälomaa liiketalouden yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle!

Muistakaa unelmoida rohkeasti - kulkekaa omia polkujanne.

Katariina Walker päätoimittaja

”Two roads diverged in a wood, and I — I took the one less traveled by, And that has made all the difference. “ Ote Robert Frostin runosta “The Road Not Taken”


3

Minä uskon ehdottomasti onneen. Mitä enemmän teen työtä, sitä enemmän minulla on onnea – Stephen Leacock seuraamiseen. Uskon, että teillä opiskelijoilla on oivat edellytykset kehittää näitä taitoja opintojenne yhteydessä. Ottakaa pallo haltuun ja lähtekää löytöretkelle omaan itseenne ja hyödyntäkää koko potentiaalinne. Ette uskokaan kuinka paljon voitte saavuttaa niin halutessanne. Hoitakaa opintonne parhaanne tehden ja jos energiaa riittää lähtekää mukaan TAITAJA-toimintaan, kv-toimintaan tai erilaisiin hankkeisiin. Saatte niistä arvokasta kokemusta, verkostoidutte ja pääsette testaamaan oppimianne asioita käytännössä. Myös työnantajat arvostavat aktiivisuuttanne. Merkintä TAITAJA-toiminnasta, kvtoiminnasta tai hanketoiminnasta on arvokas lisä CVssä työnhakutilanteessa. Se on merkki aktiivisuudestanne.

Tervetuloa yksikkömme lehden, Business Timesin, pariin. Tämänkertaisen lehden artikkelit kertovat tuttuun tapaan yksikkömme toiminnasta ja toimijoista. Lehden tavoitteena on tuoda julki toimintamme moninaisuutta, esitellä yksikkömme toimijoita ja antaa kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille mahdollisuus kokeilla toimittajan työtä. Tällä kertaa lehden teemana on yrittäjyys. Yrittäjyys nähdään usein kykynä muuttaa ideat toiminnaksi, jossa on mukana luovuutta, innovaatiota, riskinottokykyä sekä kykyä suunnitella ja johtaa tavoitteellista toimintaa. Yrittäjää pidetään oman onnensa seppänä. USAssa puhutaan kunnioittavaan sävyyn Self-Made Manista eli henkilöstä, joka on itse rakentanut oman menestyksensä. Self- Made Manin menestys perustuu omaan ammattitaitoon, jonka hän on hankkinut koulutuksen ja käytännön kautta. Hän on tottunut tekemään aina parhaansa ja asettamaan itselleen korkeita tavoitteita. Nämä ovat asioita, joihin meidän kaikkien tulisi omassa toiminnassamme pyrkiä. Ammatillisen koulutuksen tehtävänä on nykyään myös edistää ja vahvistaa yrittäjyysmyönteistä asenneperustaa, yrittäjämäistä tapaa toimia ja opiskella sekä antaa eväitä oman oppimisprosessin suunnittelemiseen ja

Lukuvuosi 2013 – 2014 päättyy pian ja haluan lausua kaikille yksikkömme toimijoille, opettajille, opiskelijoille, hallintohenkilökunnalle ja ulkopuolisille palvelun tuottajille, suuren kiitoksen hyvin mennen lukuvuoden johdosta. Toki pieniä kommelluksia on sattunut, mutta kokonaisuutena homma on toiminut. Esitän kuitenkin jälleen kerran teille opiskelijoille työrauhaa koskevan toiveen. Olette täällä opiskelemassa ja oppimassa uutta. Älkää pilatko omia ja toisten mahdollisuuksia tavoitteelliseen opiskeluun. Muistakaa, että kaikilla on oikeus häiriöttömään opiskeluympäristöön. Tee siis itsellesi palvelus, keskity opintoihisi ja rakenna omaan menestyksesi ponnahduslautaa. Toivotan kaikille lukijoille lämmintä ja aurinkoista kesää netistä löytämäni tuntemattoman runoilijan sanoin Hyttysen hyrinä, ukkosen jyrinä, purojen juoksu, mataran tuoksu, matojen tonkija, onnekas onkija, mansikkamaito - kesä on aito!

Antti Rovamo Yksikönjohtaja


4

Suomalaiset yrittäjät Espanjassa Olin työharjoittelussa Espanjan Fuengirolassa, jossa haastattelin suomalaista työnantajaani siitä, millaista yrittäminen on Espanjassa varsinkin, kun itse on suomalainen. Työpaikkanani toimi Ewalds supermercado ja haastattelin sen toista omistajaa Kaj Wikströmiä. Kaj omistaa paikan yhdessä vaimonsa Annikan kanssa ja he ovat toimineet yrittäjinä Fuengirolassa jo yhteensä 15 vuotta kahdessa eri yrityksessä. Ewalds ruokakaupan he perustivat vuonna 2010, ja ennen sitä se perustivat vuonna 1998 kirjakauppa Hemingwayn. Kaj ja Annika eivät olleet yrittäjinä Suomessa vaan kipinä yrittämiseen lähti vierailuista maahan jotka tehtiin Annikan vanhempien luokse, jotka asuivat talvet Espanjassa. Ennen ryhtymistä yrittäjiksi Espanjassa Kaj ja Annika työskentelivät 20 vuotta Akateemisessa kirjakaupassa yhtä aikaa. Kesälomat he viettivät lasten kanssa Espanjassa ja kipinä muuttamiseen lähti sieltä. Kesälomat alkoivat venyä ja he viettivät aina vain pidempiä aikoja Espanjassa. Kun he erään kesäloman jälkeen palasivat takaisin Suomeen ja koiran ulkoiluttaminen lumituiskussa ei enää houkutellut, he päättivät alkaa etsiä paikkaa yritykselle Espanjasta. Seuraavan kesän he kuluttivat paikan etsimiseen ja kun sopiva paikka löytyi, he lähtivät käymään vielä Suomessa myymässä kaikki omat jutut pois kuten asunnon ja auton sekä ylimääräiset huonekalut.

Se miten yrittäminen Espanjassa eroaa yrittämiseen Suomessa, kertoo siitä kuinka molempien maiden pitäisi ottaa mallia toisistaan ja silloin yrittäminen kummassakin maassa olisi melkein täydellistä. Espanjassa byrokratia on joustavampaa, mutta työajat ovat pitkiä eikä taukoja, lisiä tai ylityökorvauksia tunneta. Paikalliset aloittavat työnteon aamulla ja jatkavat iltamyöhään. Espanjassa on kuitenkin paljon enemmän perheyrityksiä kuin Suomessa. Haastattelussa kysyin myös Kajlta onko vaikeaa olla yrittäjänä ns. vieraassa kulttuurissa. Heille itselleen ongelmia ei ole tullut vastaan vaikka monet väittävän yrittämisen siellä olevan vaikeaa. Ongelmia syntyy kun ei seurata maan pelisääntöjä ja tehdään niin kuin itseä huvittaa. Ongelmia ei siis synny jos niitä ei itse aiheuta.

Kun he kirjakaupan perustamisen jälkeen perustivat ruokakaupan, niin idea siihen syntyi ihan täysin yhden kysymyksen pohjalta: mitä ihmiset tekevät? Vastauksena tähän oli, että jos ihmiset eivät muuta tee niin ainakin syövät. Ennen tätä he kuitenkin suunnittelivat lähtevänsä Mallorcalle, mutta siellä ei ollut sopivia markkinoita uudelle yritykselle. Fuengirolassa on myös ollut aiemmin suomalainen ja ruotsalainen ruokakauppa, mutta kumpikin näistä oli jo lopettanut. Tämän jälkeen Fuengirolaan on syntynyt uusia suomalaisia yrityksiä jatkuvasti, heidän omien sanojensa mukaan ”kuin sieniä sateella”. Vinkeiksi niille, jotka suunnittelevat yrityksen perustamista Fuengirolaan, he sanoivat, että kannattaa selvittää tarkkaan onko todella markkinoita uudelle yritykselle. Espanjan sesonki suomalaisten kanssa on hyvin lyhyt, eikä niitä suomalaisia siellä kuitenkaan ole niin paljon kuin väitetään. Täytyy keksiä sellainen yritys jolle on kysyntää Espanjassa suomalaisten keskuudessa ja valita juttu jota on tehnyt ennenkin. Eli jos osaa pitää kaulinta kädessä, niin silti ei kannata lähteä perustamaan Espanjaan leipomoa.

Fuengirolassa on todella paljon suomalaisia yrityksiä, joiden määrästä ei edes ole tarkkaa tietoa. Melkein jokaiselta kadulta löytyy vähintäänkin yksi yritys joka on suomalaisten omistama tai siellä ainakin osataan suomea. Jopa paikalliset torimyyjät ovat opetelleet puhumaan hieman suomea, jotta pystyvät helpommin houkuteltua suomalaisia ostajia. Kuvat ja teksti: Sanna Kuru


5

Feb tietotekniikkaa ja yrittäjyyttä opiskelun ohessa. Oulunsalossa sijaitsevassa tietotekniikkayrityksessä Feb:ssä työskentelee kolme nuorta opiskelijaa Eetu Takalahti, Jeremias Mäntyniemi sekä Markus Jämback. Heidän yrityksensä on vielä ”kerhopohjalla” joten sitä ei ole vielä virallistettu yritys nimikkeelle. Toiminta lähti liikkeelle neljä vuotta sitten nuorten opiskelijoiden kiinnostuksesta tietotekniikkaa kohtaan sekä harrastuksen myötä, heillä ei vielä ole koulutusta alalle vaan he opiskelevat itse tekemällä töitä ja lukemalla netistä tietoa. Yritystoiminta harrastuspohjalla ei ole suuremmin haitannut opiskelua mutta peruskoulun aika on ollut ajan puutetta mutta nyt jatko-opintojen alettua pojat ovat pystyneet yhdistämään hyvin opiskelua ja yritys toimintaa. Toimitilat löytyvät omakotitalon vanhasta varastosta ja entisestä kylmiöstä, Oulunsalosta Jeremias Mäntyniemen kotoa.

No mutta miten toimintaa alettiin laajentamaan asiakaspalveluun harrastuksesta? ”Ensiksi teimme tuttaville pieniä töitä ja sen jälkeen toiminta on levennyt kun sana on kulkeutunut eteenpäin ja toiminta sen jälkeen laajentunut omalla painollaan”- kertoo Jeremias. Toiminnan laajenemista yritykseksi ei ole kaduttu sillä työ on heille ikään kuin harrastus eikä se mene työstä ”rentoa hommaa”- tuumaa Jeremias. Vaikka yrittäjät ovat nuoria eivätkä vielä alan ammattilaisten papereita olekaan saaneet, ei se haittaa asiak-

kaita. Asiakkaat pitävät kotikäynneistä ja osoittavat sillä paljon luotettavuutta nuoria kohtaan. Palkkiot asiakkailta ovat opiskelijalle sopivia. Yritystä ei ole erityisemmin tarvinnut markkinoida sillä se on saanut suosionsa tuttujen sanoman kautta levinneenä.

Nuorista yrittäjistä on tehty haastattelu myös Ylen suoralinja tv ohjelmassa joka on myös tuonut omalta osaltaan suosiota toiminnalle. Yrityksen laitteistot ja tarvikkeet on saatu lahjoituksina sekä palkkioilla hankittuna myös opiskelijoiden vanhemmat ovat toimineet ”sponsoreina” toiminnalle. Millaista Feb:in arki sitten mahtaa olla? ”Huollamme kaiken laista elektroniikkaa, keräämme ideoita ja alamme sitten kehittämään erilaisia vehkeitä. Tosinaan istumme viikkokausia suunnittelemassa tietokoneella ja välillä rakennamme omia tilojamme sekä kehitämme erilaisia koneita, myymme myös tekemiämme koneita” – sanoo Jeremias. Työ on monimutkaista hyvin monipuolista joten se on myös jokseenkin vaativaa.

Yrittäjät ovat vielä nuoria ja heidän opiskelut on juuri alkanut, niinpä heidän olisi tarkoitus jossain vaiheessa perustaa aivan virallinen yritys, sillä toiminta on vielä kehityksen alla. Pääsääntöinen työskentely on hyvin paljon taloautomaation ja kehittyneempien elektroniikka laitteiden rakentelua joka päiväiseen käyttöön. Yritys toiminta jatkuu opiskeluista valmistumisen jälkeen sivussa harrastustoimintana vaikka he menisivät muuallekin töihin. Pojat ovat kehittäneet myös omat nettisivut yrityksellensä, niitä voit käydä katsomassa osoitteessa: http://webfep.com/ Kuvat ja teksti: Sofia Okkonen KLtpkt13

Eetu Takalahti ja Jeremias Mäntyniemi työn touhussa.


6

Opiskelu ja tutkintojen suorittaminen yrittäjänä kehittymisen tukena Elinikäiset oppimisen taidot ja halu kehittyä keskiössä

Miksi lähdin suorittamaan tutkintoja yrittäjänä toimimisen ohella? Lukion jälkeen menin yliopistoon opiskelemaan fysiikan aineenopettajaksi. Opiskelun ohessa olin hanakka ottamaan vastaan opettajan sijaisuuksia sekä nuoriso-ohjaajan töitä aina tilaisuuden tullen. Ryhdyin myös myyntityön pariin sivutoimisesti toiminimellä reilut 10 vuotta sitten. Myyntityö- ja yrittäjyys alkoi kiinnostaa yhä enemmän ja opiskeluinto laantui. Opetustyö tuntui ok-kivalta, muttei intohimoa ja poltetta ollut kuitenkaan siihen riittävästi. Viimeisimpänä yliopistolla sain suoritettua (jälkiviisaana onneksi) kuitenkin opettajan pedagogiset opinnot pois alta, vaikka varsinaista tutkintoa minulla ei ole yliopistolta. Osakeyhtiö ja samalla oppia kartuttamaan

Kesällä 2008 ajatus osakeyhtiön perustamisesta muhi ja kypsyi kahden myyntitöissä läheiseksi tulleen kollegan kanssa. Syksyllä veimme paperit maistraattiin ja osakeyhtiön toiminta saattoi alkaa. Minut valittiin yrityksen toimitusjohtajaksi. Samoihin aikoihin aloin suorittaa liiketalouden perustutkintoa oppisopimuksella näyttötutkintona työn ohessa, sillä saisin sen kautta perustaitoja, joita yrittäjyyden parissa kohtaan. Olin intoa piukassa, sillä nyt minulla oli teoriaopinnoille kosketuspintaa oman yrityksen parissa. Näin pystyin siirtämään oppimiani asioita käytäntöön ja tietenkin myös ymmärtämään useita opetettuja asioita omien kokemusten kautta.

Teoriaopintoja oli noin kerran kuukaudessa lähiopetuspäivinä ja varsinainen oppiminen piti tapahtua työelämässä eli yrittäjyyden parissa. Lisäksi meille tutkinnon suorittajille tuli erilaisia tehtäviä kuten liiketoimintasuunnitelmaa, kannattavuuslaskelmia ja ABC-analyysejä, joten näiden tekemiseen tuli motivaatiota entistäkin enemmän. Liiketalouden perustutkinto on siksi mielestäni erittäin hyvä, että siinä käydään laaja-alaisesti hyvä pintaraapaisu yrittäjyydessä tarvittavista taidoista ja osaamisesta. Samalla se toimii nk. sisääntuloammattina työelämään.

Liiketalouden perustutkinto, tutkintosuoritukseen valitsemani tutkinnon osat Asiakaspalvelu Asiakkuuksien hoito ja myyntityö Myynnin tukipalvelut Toimistopalvelut Toiminnan kannattavuuden suunnittelu Toimintaa kehittämään

Yritystoimintamme oli vajaan vuoden ajan erilaisten tuotteiden jälleenmyyntiä, mutta sitten siirryimme systemaattisesti koti- ja siivouspalveluiden pariin johtuen yhtiökumppani Martti Kähkösen taustoista ja osaamisesta. Otimme käyttöön jo perustaessa aputoiminimeksi keksimämme Helpmax:n, eli Helpmax siivous- ja kotihoitopalveluiden parissa alettiin hankkia asiakkaita. Eräs lähiopetuspäivillä toiminut luennoitsija, yrittäjä itsekin, antoi minulle erittäin hyviä neuvoja markkinointiviestinnän merkeissä ja pääsimme käyntiin nk. sissimarkkinoinnin avulla. Syksyllä 2009 aloimme palkata nollapohjalta ensin kotisiivoustyön pariin osa-aikaisia työntekijöitä, joille hankimme töitä. Pian kutenkin pystyimme lisäämään tuntimäärää halukkaille kokoaikaiseksi työksi asti ja sitten meillä olikin nopeasti sekä koko- että osa-aikaisia työntekijöitä. Otimme hiljalleen myös vammaisavustamisen pariin työntekijöitä ja sittemmin myös kotihoito- ja kotisairaanhoidon pariin. Nyt keväällä 2014 palveluksessamme on yli 50 sekä kokoettä osa-aikaista työntekijää siivous- ja kotihoitopalveluiden parissa, osa tekee tietysti toimisto- ja lähiesimiestyötä. Kasvu on tapahtunut askel askeleelta. Miksi em. tutkinnon osat?

Yrityksemme kehityksen alkuvaiheilla toimin kattavasti monissa eri tehtävissä toimistotöiden ruohonjuuritasolla. Asiakaspalvelu, asiakkuuksien hoito ja myyntityö, myynnin tukipalvelut sekä toimistopalvelut olivat päivittäistä arkea. Toiminnan kannattavuuden suunnittelu puolestaan oli pidemmän tähtäimen työstämistä ja nk. oikeita toimitusjohtajan tehtäviä. Lisäksi on aina huomioitava se, että näyttöympäristön on oltava suotuisa, jotta osaamisensa voi osoittaa. Askel askeleelta eteenpäin – opi itse, opeta eteenpäin

Kun toiminta kasvoi, palkkasimme työntekijöitä myös toimistotöiden pariin. Yhtiökumppani Kähkönen fokusoi


7 henkilöstöön ja rekrytointiin. Opetin oppimani mm. asiakaspalvelu-, laskutus ja reskontra-, lähiesimies-, palkanlaskentatehtävät eteenpäin useammalle työntekijälle.

Pari vuotta sitten aloitin myös yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamisen ehdittyäni valmistua merkonomiksi ja käytyäni 9 kuukautta kestävän näyttötutkintomestarin koulutusohjelman. Helpmaxin toiminnan kasvussa oma kehittyminen ja yrityksen jatkuva kehittäminen ovat keskeisiä. Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnossa tein kattavan yrityksen kehittämissuunnitelman ja lisäksi projektityön osaamisen ja johtamisen kehittämiseen liittyen. Lähiopetuspäiviä oli noin kuukausittain. Eritoten näillä lähipäivillä samaa tutkintoa suorittavat yrittäjät ja/tai toimitusjohtajat olivat erittäin tärkeässä roolissa, kun kuulee toisten kokemuksia ja tietysti verkostoituu. Valmistuin viime keväänä. Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, tutkintosuoritukseen valitsemani tutkinnon osat Yrityksen johtaminen ja kehittäminen (pakollinen) Osaamisen johtaminen ja kehittäminen

jen suorittaminen sopii tekeville ihmisille, jotka haluavat tehdä töitä, eivätkä ehkä tykkää istua päätoimisina opiskelijoina koulun penkillä tai se ei ole taloudellisesti mahdollista.

Minua pyydettiin myös viralliseksi mentoriksi (mentoripankista löytyy tiedot) yrittäjille liiketalouden tutkintojen parissa. Yrittäjien on vaikea löytää työpaikkaohjaaja, koska meillä ei yleensä ole selvää esimiestä. Näin ollen tällainen mentoritoiminta on otettu käyttöön, jotta yrittäjä saisi ”pallotteluseinäksi” mentorin, joka ohjaa yrittäjää tutkinnon suorittajana tutkintotavoitteisesti eteenpäin. Liiketalouden perustutkinnot antoivat hyvää pohjaa yrittäjyydelle ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto yrityksen johtamiselle ja kehittämiselle. Voi kuulostaa kliseiseltä sanoa, mutta itse olen näiden sanojen takana 100%: ”Oppia ikä kaikki!”

Mielestäni jatkuva itsensä kehittäminen ja halu oppia (elinikäiset oppimisen taidot) ovat itsestäänselvyyksiä. Tutkintojen suorittamisessa hyvä puoli on positiivinen pakko laittaa oppimansa asia paperille eli osoittaa osaamisensa. Oppisopimuksella näyttötutkintoina tutkinto-

Juha ”Vauhtipyörä” Ahola toimitusjohtaja ja yrittäjä

Helpmax / Maxivo Oy sekä Vauhtipyörä Ahola Oy www.helpmax.fi www.vauhtipyörä.fi/blog www.vauhtipyora.fi

KLkvas11 ja Mercedes Benz Finland Rukalla helmikuussa 2014

Opiskelijat tarjosivat koeajoja Etelä-Suomen talvilomalaisille. KLkvas11 vastasi aktiviteettien suunnittelusta ja toteutuksesta.

Perheen pienemmille rakennettiin rattikelkkamäki. Päivän päätteeksi Mercedeksen rattikelkat arvottiin mäenlaskuun osallistuneiden kesken.


8

FINPEC – oppimisympäristöstä yritystoiminnan osaajaksi

Suomen harjoitusyritysten keskus – FINPEC on siirtynyt keväällä osaksi OSAOn Kaukovainion Liiketalouden yksikön toimintaa. Muutoksella pyritään edelleen kehittämään harjoitusyritystoimintaa ja hyödyntämään paremmin kyseistä yrittäjyyskasvatuksen menetelmää OSAOn sisällä.

Suomessa toimii noin 120 opiskelijoiden vetämää harjoitusyritystä, joita koordinoi, ylläpitää ja kehittää Suomen harjoitusyritysten keskus FINPEC. Verkostoon kuuluvat harjoitusyritykset tekevät kauppaa, niin keskenään

kansallisesti, kuin myös ulkomaisten harjoitusyritysten kanssa. Harjoitusyrityksiä tukee toiminnassaan oman oppilaitoksen ja FINPECin lisäksi myös jokaisen harjoitusyrityksen kummiyritys.

Harjoitusyritystoiminnassa on oleellista, että yrittäjyys on opetussuunnitelmassa. Tällöin sirpaleisesta oppiainejakoisuudesta päästään isompaan aihekokonaisuuteen ja kokonaisuuden ymmärtämiseen. Lähestulkoon kaikilla oppiaineilla on selkeä kytkös siihen, miten omaa osaamistaan voi jalostaa, tuotteistaa, kaupallistaa ja jopa kansainvälistää. FINPEC -harjoitusyritystoiminta ei korvaa teoriaopintoja, harjoitusyritys pikemminkin tukee teoreettista lähestymistä opiskeltavaan aineeseen ja mahdollistaa teorian tekemisen käytännössä.

Harjoitusyritys toimii parhaimmillaan ryhmäoppimisena, missä opiskelijat pääsevät keskustelemaan ja tekemään yhteistyötä, missä kaikilla on tekemistä ja missä opiskelijoiden yhteistä osaamista / tekemistä jaetaan ryhmässä. Harjoitusyrityksessä pystytään panostamaan opiskelijan henkilökohtaiseen ohjaamiseen. Opiskelijalle asetetaan yksilöllisiä tavoitteita ja hänelle annetaan vaihtelevia tehtäviä ja vastuuta. Harjoitusyrityksiä toimii eri koulutusaloilla ja koulutusasteilla ja ne muodostavat yhdessä laajan oppimisverkoston. Verkostossa harjoi-


9

tusyritykset hankkivat niitä palveluita ja osaamista, mitä välttämättä itseltä löydy.

Harjoitusyrityksessä opiskelijat tekevät itselleen yrityksensä pelisäännöt. Sovittuja pelisääntöjä ovat usein esimerkiksi miten ja mihin aikaan saavutaan työpaikalle, miten ilmoitetaan poissaoloista tai myöhästymisestä, miten tuetaan työkaveria, miten viestitään ja pidetään asiat kaikkien tiedossa ja miten toisten tukeminen auttaa yrityksen tavoitteen saavuttamista.

Harjoitusyritystoiminnan kautta ei ole tarkoitus tehdä kaikista opiskelijoista yrittäjiä, vaan kaikille pyritään antamaan yrittäjyyden valmiuksia, kuten tiimityöskentelytaitoja, vastuun ottamista itsestä ja muista ryhmän toimijoista sekä oma-aloitteisuutta. Sisäisen yrittäjyyden taidot ovat tärkeä vaatimus nykypäivän työelämässä. Harjoitusyrityksessä kansainvälistä yrittäjyyden koulutusta - teoriasta käytäntöön

Yrittäjyyden oppiminen on ollut perinteisesti teoriapainotteista, mutta itse harjoitusyritystä pyörittämällä monet yrittämiseen liittyvät asiat tulevat tutuiksi käytännön tekemisen kautta. Jokaisella harjoitusyrityksellä on kummiyritys oikeasta elämästä, samoin toimintarakenne ja –ympäristö, jotka ovat hyvin aidon tuntuisia. Silti kyse on harjoittelusta, jossa saa tehdä virheitä ja oppia niistä. ”Harjoitusyrityksessä tehdään ja ratkaistaan työelämälähtöisiä tehtäviä, jotka voivat olla osittain partneriyrityksen antamia haasteita ja ongelmia.”

FINPEC on ollut perustamassa ja kehittämässä harjoitusyritysten maailmanlaajuista kattojärjestöä, EUROPEN - PEN INTERNATIONAL verkostoa jo vuodesta 1994 alkaen. Verkostoon kuuluu yli 8000 harjoitusyritystä ja noin 40 maata kattaen kaikki maanosat.

Kansainvälinen harjoitusyritysverkosto ei ole pelkästään kaupan alan etuoikeus, vaan yrittäjyyden opista ja kansainvälistymisen näkökulmasta on hyötyä myös sosiaali-, terveys- ja teknisen alan koulutuksessa. Harjoitusyritystoiminnassa on Suomessa mukana toisen asteen oppilaitoksia, ammattikorkeakouluja ja aikuisoppilaitoksia, jotka kaikki soveltavat sitä omien opetussuunnitelmiensa mukaisesti.

Kaikilla ei välttämättä ole aina mahdollisuutta lähteä esim. opiskelijavaihtoon, mutta kuka tahansa voi harjoituttaa kansainvälisyyttä olemalla yhteyksissä kansainvälisiin harjoitusyrityksiin ja toimimalla heidän kanssaan. Lisätietoa harjoitusyritystoiminnasta ja FINPECistä löydät osoitteesta www.finpec.fi


10

Kahvila-gallup yrittäjyydestä

Janne Tuhkanen Kiinnostus riippuu alasta, esim. itse luultavasti lähden peli-alalle yrittäjäksi kaverin kanssa. Mutta jos olisi kyseessä ravintola-ala niin ei kiinnosta. Syynä on siinä että kuinka riskialtista se on. Ravintola alalla pitää ostaa/vuokrata tilat ja ostaa raaka-aineet. Peli-alalla ei tarvitse kuin kaveri porukan, sähköä ja koneet. Ei välttämättä tarvitse toimitiloja aluksi.

Kysymykset: sinua yrittäjyys? ko Kiinnostaa Miksi?

Jeremias Mäntyniemi Olen kiinnostunut Yrittäjyydestä Siinä kiinnostaa eniten se päätös valta ja vastuu

Leevi Hietala Todellakin kiinnostaa Ei ole mitään siistimpää kuin se että olisi tavallaan oma pomonsa Roosa Rautio Ei se oikeastaan Ei ole mitään erityistä syytä miksei se kiinnosta minua

Kuvatja teksti: Sofia Okkonen


11


12

Lukuvinkkejä Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin! Ollis Leppänen, Tammi, 2013

Lähes 15 vuotta yrittäjänä toiminut kirjailija antaa vinkkejä ja ideoita yrityksen perustamisesta haaveileville ja aloitteleville yrittäjille. Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin on rohkaiseva ja innostava opaskirja, joka painottaa toimeen tarttumista paperien pyörittelyn sijaan. Rennosti ja kirjailijan kokemuksien pohjalta kirjoitettu teos antaa neuvoja siihen, miten lähteä liikkeelle yritystoiminnassa, miten löytää se oma juttu ja mitä yritys tarvitsee toimiakseen. Yrittävä elämänasenne: kasvaminen yksilönä ja yhteisönä Olli Luukkainen - Jarkko Wuorinen, PS-kustannus, 2002

Yrittävä elämänasennekirjassa pohditaan tekijöitä ja keinoja, joilla yksilö ja yhteisö voi kehittyä rohkeaan ja vastuulliseen aloitteellisuuteen. Nämä keinot muodostavat yrittävän elämänasenteen, eli sisäisen yrittäjyyden. Kirjassa esitetään erilaisia muutosehdotuksia koulutusjärjestelmään. Kehittämällä nuorten asennetta omaa itseään, työtä ja yhteisöä kohtaan mahdollistetaan omien valmiuksien kehittyminen kohti aloitteellisuutta, vastuullisuutta ja itsenäistä elämänhallintaa. Kirjaa varten on haastateltu pariakymmentä yrittäjyyden kanssa eläviä henkilöitä. He kertovat siitä, miten voi liittää yhteen koulutuksen tavoitteet ja toiminta, työyhteisöjen yleinen kehittäminen ja yrittäjyyden tarpeet. Kirjassa tutkitaan myös yrittäjyyteen liittyvien asenteiden muuttumisesta vuosikymmenten aikana. Kirjan ovat kirjoittaneet opettajana, opettajankouluttajana ja opetushallinnon eri asiantuntijatehtävissä toiminut Olli Luukkainen sekä pitkään yrittäjänä, yhteiskunnallisena vaikuttajana ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana toiminut Jarkko Wuorinen. Kirja soveltuu etenkin opettajille ja kasvattajille kaikilla kouluasteilla.

Korvessa karjui se karvainen karhu Raimo Seppälä, Otava 2004

Jaakko Pöyryn pitkä tie Sodankylästä kuuteen maanosaan on mukaansatempaava teos suomalaisen uranuurtajan raskaasta taipaleesta Lapin perukoilta kansainvälisen metsäteollisuuden johtohahmoksi. Professori Raimo Seppälän kieli on polveilevaa ja värikästä, ja paneutuminen Pöyryn tarinaan ihailtavan intensiivistä. Haastattelujen ja muistelmien pohjalta laadittu teos kuvaa Pöyryn menestystarinan aina lapsuudesta sotatantereiden kautta oman yrityksensä menestyksekkääksi johtajaksi. Kuinka Jaakko Pöyry onnistui luomaan itsestään brändin, joka on tunnettu ympäri maailman jo vuosikymmenten ajan?

Liiketoimintaosaaminen : menestyvän yritystoiminnan perusta Viitala Riitta, Jylhä Eila, Edita 2008

Haluatko parantaa pohjatietouttasi liiketoiminnan alalla? Kaipaako yrityksesi pyörittäminen paluuta perusteisiin? Haluatko luoda kestävän lähtökohdan tulevalle kasvuyrityksellesi? Haluatko verestää muistoja opiskeluajoilta? Jos vastauksesi johonkin edellisistä kysymyksistä on kyllä, tämä kirja on sinua varten. Vaasan yliopiston professori Riitta Viitala on kirjoittanut yhdessä Eila Jylhän kanssa liiketoimintaosaamisen perusteoksen, joka esittelee kaiken tarvittavan yritystoiminnan alkeista liikeideasta asiakassegmentointiin ja logistiikasta riskienhallintaan. Kirja sopii oppikirjaksi ammattikorkeakouluihin sekä vastaaviin oppilaitoksiin ja sisältää myös runsaasti esimerkkejä ja harjoitustehtäviä.


13

Steve Jobs Isaacson Walter, Otava 2011

Rohkeasti maailmalle Petri I. Salonen, 2010

Koneen ruhtinas Pekka Herlinin elämä John Simon, Otava

Kisällistä kauppaneuvokseksi Juhani Niemi, Karisto 2008

Totuuden mukainen ja kaunistelematon elämänkerta Applen perustajasta Steve Jobsista. Kirja koostuu monien ihmisten haastatteluista kahden vuoden ajalta; perhetuttujen, ystävien, kilpailijoiden kuin myös vihamiesten. Kirjan on kirjoittanut yhdysvaltalainen elämänkertakirjailija Walter Isaacson. Kirjasta on saatavana fyysisenä sekä iPadin iBooks-versiona, kumman sinä valitset?

Pekka Aksel Herlin syntyi 15.7 1932 rikkaaseen sukuun. Suku oli tunnettu teollisuus – ja liikemiehistään. Pekan isoisä oli finanssisijoittaja joka hankki Strömbergin saneerauksen yhteydessä itselleen amerikkalaisen Otis-hissejä valmistavan Kone yhtiön. Hän laittoi poikansa Heikki Herlinin New Yorkiin oppimaan amerikkalaisyhtiöiden toimintatapoja. Tästä seurasi että Kone alkoi valmistaa hissejä itse. Pekka opiskeli ekonomiksi. Hänestä kuitenkin kerrotaan että hän oli maanisdepressiivinen jopa skitsofreeninen luonne. Hänet tunteneilla ihmisillä on hyvin ristiriitaisia kommentteja hänestä. Toiset pitävät häntä karismaattisena toiset taas jopa ujona. Vuonna 1964 Pekka Herlin aloitti Koneen toimitusjohtajana vain 32-vuotiaana. Hänen ansiostaan Kone lähti nousukiitoon.

Kauppatieteiden tohtori Petri I. Salonen haluaa rohkaista ja neuvoa ulkomaille lähtöä suunnittelevia yrittäjiä ja antaa uskoa, että elämässä kaikki on mahdollista. Hän painottaa onnellisuuden merkitystä liike-elämässä onnistumisessa. Teos on suunnattu kansainvälistä kauppaa suunnitteleville ja heidän perheilleen sekä kouluille. Salonen on TELLUS International Inc –yrityksen perustaja ja toiminut mm. Microsoft Partner –organisaation globaalina presidenttinä. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt teos Onnistu suuressa maailmassa.

Professori Juhani Niemen kirjoittama elämäkertateos valottaa Arvi A. Kariston monipuolista uraa kirjankustantajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Vuonna 1879 syntynyt Karisto perusti edelleen toimivan kustannusyhtiö Karisto Oy:n vuonna 1900. Arvi Karisto oli paitsi kirjankustantaja, myös merkittävä ja värikäs yhteiskunnallinen vaikuttaja joka toimi aktiivisesti politiikassa. Hänet mm. äänestettiin useita kertoja presidentin valitsijamieheksi. Usein julkisuudesta taustalle vetäytyneen Kariston elämästä ei ennen tätä teosta juurikaan ole yleisesti tiedetty. Teos käsittelee hänen kiintoisaa elämäänsä varhaisvuosista aina kuolemaan vuonna 1958.

Tekstit ja kuvat: KLlpki12 ja KLlpki13y.


14

Kotitehtävä Opettele. Eilinen, huominen, kasvaminen. Kohtaaminen, nauttiminen, viipyminen. Opettele. Lukemaan, laskemaan, kertaamaan. Pelkäämään, vihaamaan, rakastamaan.   Opettele. Jakamaan, luopumaan, antamaan. Vastaanottamaan, saamaan, irrottamaan.   Opettele. Syntymä, kuolema, avara. Elämä, nuorena, vanhana.   Opettele. Kirkas ajatus.       - Oppimista ei voi ulkoistaa.

Tutta Mattila


15

Taitajat taitajan näkökulmasta palveluun ja myyntiin. Kilpailutaipaleemme lähti semifinaaleista, jotka järjestettiin Espoossa tammikuussa 2014. Sieltä hyvän menestyksen saattelemana jatkoimme finaaleihin Lahteen kuuden muun finalistin kanssa. Taso finaalissa oli kova sillä semifinaalin 81:stä kilpailijasta vain 8 jatkoi finaaliin ja jo semifinaaleihin pyrki n. 150 opiskelijaa. Kaikki finalistit ovat siis jo omalla tavallaan voittajia.

Lahdessa tapahtuma oli suuri. Neljän päivän aikana messukeskuksessa vieraili n. 41 000 ihmistä. Paikalla oli eri yrityksien edustajia, ammattikuntien edustajia, opiskelijoita/oppilaita ja meitä kilpailijoita. Ilmapiiri oli hyvä vaikkakin vähän ”messumainen”. Erityisesti näin jälkikäteen mietittynä kilpailu oli hyvin opettavainen, rakentava ja hyväntahtoinen. Jokaisen tehtävän jälkeen tuomarit antoivat lyhyen henkilökohtaisen palautteen, joka tuki ja oli myös hyvin rakentavaa sekä opettavaista. Kilpailun aikana oli aikaa muullekin kuin itse kilpailulle. Oli aikaa kierrellä kaupunkia ja tutustua uusiin ihmisiin. Messukeskuksessa järjestettiin myös ohjelmaa, mm. keskiviikko-iltana rap-artisti Brädi heitti keikan. Tapahtumasta jäi todella hyvä fiilis. Suosittelemme taitaja-kilpailua jokaiselle, joka edes harkitsee osallistumista ja löytyy hitusen myös kilpailuhenkeä. Heli ja Joel Taitajissa. (Kuva: Noora Schroderus) Taitaja2014-kilpailut järjestettiin Lahdessa 7.-11.4.2014, pääpaikkana Lahden messukeskus. Kisajärjestelyt olivat huippuluokkaa kaikilta osin ja paikan päällä huomasi, että moni ihminen oli uhrannut aikaansa tapahtuman onnistumiseksi. Paikalla oli useiden kymmenien eri ammattien osaajia kilpailemassa muiden ammattikuntansa osaajien kanssa. Oli ilo seurata kun eri ammattien osaajat suorittivat töitänsä messukeskuksessa. Kilpailulajinamme oli asiakaspalvelu ja myynti. Kilpailumme koostui neljästä eri tehtävästä liittyen asiakas-

TEE PERÄSSÄ!

Teksti: Joel Virpi ja Heli Hannus Kuvat: Outi Manninen

Lisää kuvia löytyy: http://instagram.com/outikristiina# (hästägeillä Taitaja2014, somistus, osao ja osaoinstagram)


16

Opintotoimisto auttaa Mikä opintotoimisto? Opintotoimisto on paikka, josta opiskelijat saavat apua monissa opiskeluun liittyvissä asioissa mm. opintososiaalisissa ja opintoihin liittyvissä todistusasioissa. Toimisto neuvoo ja ohjaa opiskelijoita ja hakijoita. Toimistosta saa myös todistuksia ja hakemuksia: kuten mm. opiskelutodistuksen sekä opintotuki- ja koulumatkatukihakemuksen. Hakemukset opintotoimisto välittää Kelalle. Opintotoimisto organisoi myös uusintatentit. Opintotoimisto ylläpitää myös opiskelijahallintarekisteriä. Koulumme opintotoimisto sijaitsee kolmannessa kerroksessa ja siellä opiskelijoita palvelee opintoasiainsihteeri Ritva Keränen ja koulutussihteeri Pirkko Heiskanen, hän hoitaa aikuispuolen opintoasioita.

teyksissä oppilaisiin Wilman ja sähköpostin kautta sekä joskus myös puhelimitse.

Kenelle työ sopii

Kielitaito työssä

Työssään hänen ei tarvitse juurikaan hyödyntää muita kieliä, mutta luovuutta on tärkeää olla yllättäviä tilanteita varten. Vahvuutena Ritva tuntee omaavansa asiakaspalveluntaidot ja -ominaisuudet, mutta jokainen työ on haastava omalla tavallaan. Työuran mieleenpainuvin hetki oli vakituisen työpaikan saaminen. Työ ja yksityiselämä

Haastattelimme opintotoimistossa työskentelevää Ritva Kerästä. Hän kertoo omasta työstään ja antaa vinkkejä työelämään. Ritva Keränen työskentelee koulumme opintotoimistossa opintoasiainsihteerinä noin viidettä vuotta. Koulutustaustaltaan hän on merkonomi. Työpäivät

Ritva jaksaa työssään, kun yksityiselämä ja työelämä ovat tasapainossa ja pitää itsestään huolta eikä unohda sitä työn ohessa. Ritva pitää työpaikastaan, koska työ on vaihtelevaa ja monipuolista. Myös melko uudet työtilat ovat plussaa.

Työaika Ritvalla on joustava, alkaa n. kahdeksalta ja päättyy n. neljältä. Opintotoimisto on avoinna puoli kymmenestä puoli kolmeen. Työ keskittyy suurimmalta osaltaan asiakaspalveluun ja tallennustyöhön. Hän toimii KELA:n yhteyshenkilönä. Vuosittain hän on mukana myös yhteishaussa. Asiakkaina toimivat pääosin koulumme oppilaat ja muu henkilökunta. Ritva on yh-

Ritva suosittelee työtään sellaisille ihmisille, jotka tykkäävät olla tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa niin kasvotusten kuin puhelimessakin. Ritva neuvoo työelämässä hakeutumaan sellaiselle alalle, joka tuntuu omalta ja jonne haluaa. Ritvan vinkki opiskelijoille on, että parhaansa yrittämällä voi saavuttaa haluamansa päämäärän. Älä luovuta liian helposti ! Oma mielipiteemme opintotoimistosta on, että se on hyödyllinen niille opiskelijoille, joilla on asioita hoidettavana esimerkiksi KELA: n kanssa. Hyvä puoli on myös, että sieltä saa apua opintoihin ja opiskelijatodistuksen tarvittaessa. Teksti: Leila Oikarinen, Pohjola Emil & Alexandre Tolkalin, KLlpta12b


17

Liiketalouden yksikössä monenlaista yrittäjyyttä Oman yksikkömme yrittäjyyslajin (Entrepreneurship Team Challenge) kahden hengen joukkue valmistautuu jo täyttä vauhtia tämän vuoden lokakuussa Ranskan Lillessä järjestettäviin ammattiopiskelijoiden Euroopanmestaruuskisoihin. Roosa Posti ja Iiris Salminen ovat tulleet valituiksi Suomen edustajiksi ja siis osaksi Suomen ammattitaitomaajoukkuetta. Joukkue nimettiin virallisesti maaliskuussa ja julkistettiin huhtikuun alussa Taitaja 2014- kisojen päättäjäisissä. Tytöt ovat myös ehtineet käydä jo yhdellä maajoukkueleirillä valmentautumassa ja tutustumassa muitten lajien maajoukkue-edustajiin sekä joukkueen johtajiin ja muihin tukijoukkoihin. Joukkueen valmennuksesta vastaavat lajipäällikkö-valmentaja Jukka Vehmas sekä valmentaja-pääexpertti Pekka Karukka. Maajoukkueleirejä järjestetään yhteensä kolme ja tämän lisäksi maajoukkue kokoontuu lähettämistilaisuuteen juuri ennen kisoja. Maajoukkueen lähettää virallisesti matkaan opetusministeri Krista Kiuru ja tilaisuus järjestetään valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa syyskuussa 2014.

Yksiköstämme oli myös kova hinku päästä Taitajakisojen finaaliin yrittäjyyslajissa. Tänä vuonna kuitenkin finaalipaikat jäivät haaveeksi hiuksen hienosti vaikka yritystä oli kolmen joukkueen verran. Kaikki joukkueet aikovat yrittää ensi vuonna uudestaan ja valmistautua vuoden 2015 semifinaaleihin entistäkin kovemmalla raivolla. Tätä kirjoittaessani olen vakuuttunut, että saamme ensi vuonna vähintään yhden joukkueen finaaleihin saakka taistelemaan Suomen mestaruudesta.

Yksikkömme on siis yrittäjyyden keihäänkärkenä OSAO: n ja myös koko Suomen osalta, kun kyseessä on lajin kilpailutoiminta. • http://www.euroskills2014.org/ • http://www.taitaja2014.fi/fi/ • http://www.taitaja2015.fi/fi/

Yksikössämme mietitään jatkuvasti uusia yrittäjyyskasvatukseen liittyviä juttuja. Tällä tarkoitan sitä, että miten saisimme mahdollisimman monet opiskelijoistamme innostumaan yrittäjyydestä ja sen opiskelusta. Yrittäjyyden opiskelussa ei olekaan kysymys siitä, että kaikkien pitäisi innostua perustamaan oma yritys vaikkapa opintojen jälkeen. Yrittäjyyskasvatus pitää nimittäin sisällään monenlaista hyödyllistä osaamista ja yhdistää mielekkäällä tavalla monien meillä opetettujen oppiaineiden osaamista ja opiskelijat pääsevät kokeilemaan ihan itse käytännössä kuinka he selviävät yrityselämän haasteista. Tämä kaikki on mahdollista johtamalla omaa yritystään valinnaisella oma yritys – opintojaksolla (5 ov). Kaikille opiskelijoillemme kuuluu pakollisensa yrittäjyyden peruskurssi yritystoiminta ja yrittäjyys, jossa pääsee heti opintojen alkuvaiheessa makustelemaan yrittäjyyteen liittyviä perusjuttuja.

Monilla opettajistamme on oma yritys, jonka he omistavat kokonaan tai osittain. Osalla on taas ennen opettajana toimimistaan ollut yritys. Opiskelijamme ovat siis hyvissä ja osaavissa käsissä kun opettajakunnassa on ihmisiä, joilla on ihan oikeaa kokemusta yrittäjyyteen liittyvistä haasteista. Pekka Karukka markkinoinnin ja yrittäjyyden lehtori ja yksikkömme yrittäjyysagentti Kuvat Belgian kisoista.


18

Kiitokset kaikille lehden tekoon osallistuneille. Rentouttavaa kes채채!

Business Times toukokuu 2014  

OSAOn Kaukovainion liiketalouden yksikön Business Times -lehti

Business Times toukokuu 2014  

OSAOn Kaukovainion liiketalouden yksikön Business Times -lehti

Advertisement