Page 1

Манастир Лазарица Манастир Раваница

КНЕЗ ЛАЗАР


XIV век, Моравска Србија

Лазар Хребељановић дуго је остао у сенци моћних великаша. Рођен је у Прилепцу, покрај Новог Брда. Био је дуго ставилац на двору цара Уроша. Са овим најнижим дворским звањем верно је служио цара Уроша. Када је Вукашин Мрњавчевић, противник рашке властеле, крунисан за краља и савладара цара Уроша, Лазар више није имао места на двору. Напушта дворску службу и почиње постепено да шири област којом је управљао.


XIV век, Моравска Србија

Лазар Хребељановић Лик кнеза Лазара са фреске у цркви Лазарици


XIV век, Моравска Србија

Лазар се оженио Милицом, ћерком кнеза Вратка. Вратко, отац кнегиње Милице, вуче порекло од Немањића (линијом лозе од Вукана Немањића)

Кнегиња Милица


XIV век, Моравска Србија

Лазару су погодовале политичке прилике. Прво су Мрњавчевићи доживели слом на Марици, а затим је ускоро умро и цар Урош. Централна власт, која је и за живота цара Уроша била слаба, сада је потпуно нестала. У то доба Лазар Хребељановић се јавља са титулом кнеза, што значи да је напустио двор и дворску службу.


Кнеза Лазара једино је угрожавао ратоборни жупан Никола Алтомановић, који је управљао пространом области од Рудника до мора (види на карти).


XIV век, Моравска Србија

Жупан Никола озбиљно је претио босанском бану Твртку I Алтомановићу.

Твртко I Котроманић

и


XIV век, Моравска Србија

Против ратоборног жупана удружили су се кнез Лазар и бан Твртко. Савезници су за кратко време скршили отпор Николе Алтомановића који је био заробљен и ослепљен. Победници су поделили његову област. Кнез Лазар је потиснуо властелу и на северу некада јединствене српске државе и избио на обале Саве и Дунава. Његова држава обухватала је сливове све три Мораве, односно простирала се од изворишта Јужне Мораве до Дунава, Саве и Дрине.


Држава кнеза Лазара приказана је розом бојом


XIV век, Моравска Србија

У држави кнеза Лазара налазила су се два најзначајнија рударска средишта средњовековне Србије, Ново Брдо и Рудник, затим градови Крушевац, Ниш и Ужице. Иако је захватала само северни део некадашњег Царства, Моравска Србија била је снажна, чврсто повезана и уређена држава. Центар Моравске Србије био је град Крушевац.


XIV век, Моравска Србија

Споменик кнезу Лазару у Крушевцу


XIV век, Моравска Србија

Остаци Лазаревог града у Крушевцу


Грб Хребељановића

XIV век, Моравска Србија


XIV век, Моравска Србија

Кнез Лазар, господар Моравске Србије, стекао је подршку и наклоност српске цркве. Подигао је више задужбина, а богато је даривао светогорске манастире. Две најпознатије задужбине кнеза Лазара су манастир Раваница код Ћуприје и црква Лазарица у Крушевцу, које можете видети на сликама. Као оснивач светих здања, кнез Лазар се могао мерити са Немањићима.


XIV век, Моравска Србија

Манастир Раваница код Ћуприје


XIV век, Моравска Србија

Црква Лазарица у Крушевцу


XIV век, Моравска Србија

Српска црква је у кнезу Лазару видела јединог државника који би могао да обједини раскомадано Српско царство. Он постаје изабраник српске цркве која га је сматрала и уздизала као водећу политичку личност.


XIV век, Моравска Србија

Кнез Лазар је седамдесетих и осамдесетих година постао најмоћнији српски великаш. Осим што је војно побеђивао своје конкуренте и што је имао подршку цркве, кнез Лазар је водио и мудру политику. Своје кћери је удавао за суседне великаше и тако стварао савезе са њима.


XIV век, Моравска Србија

Ћерку Мару је удао за Вука Бранковића – господара Косова, Јелену за Ђурђа Страцимировића Балшића – господара Зете, Драгану за бугарског цара Ивана Шишмана и Теодору за бана Николу Горјанског. Лазар је имао и ћерку Оливеру која је још увек била млада. Кнез Лазар је имао и сина Стефана, који ће касније постати српски деспот.


XIV век, Моравска Србија

Лазарова област се брзо нашла на удару Турака. После победе на Марици, Турци својом старом тактиком сталног узнемиравања упадају у области кнеза Лазара, Вука Бранковића и Балшића. Кнез Лазар је морао да се супротстави Турцима. Од њега су то очекивали великаши, црква, народ и Србија.

Knez Lazar Hrebeljanović  
Knez Lazar Hrebeljanović  

Knez Lazar Hrebeljanović, (Prilepac, 1329 — Kosovo polje, 15. jun 1389.)

Advertisement