Breza 006

Page 1

LIST UČENIKA OŠ SLAVKA KOLARA, KRAVARSKO

BR. 6 | GOD. XIII | ŠK. GOD. 2015./2016. | lipanj, 2016.

BREZA


SADRŽAJ Događaji …………………………………......………….. 4

BREZA List učenika OŠ Slavka Kolara - Kravarsko Adresa uredništva: Gajevo 2, 10413 KRAVARSKO tel./fax. 01/ 6237 – 335 E-mail: ured@os-skolara-kravarsko.skole.hr Za izdavača: Nikola Tonković, ravnatelj Glavni urednik: Siniša Vuksan Novinari: Web novinari i članovi novinarske skupine Ilustracija naslovnice: Patricija Zgurić, 8.b Korištene su fotografije iz fotodokumentacije škole.

2

Prvi dan nastave; Križevo i Dan općine … 4 24. obljetnica osnutka 154. brigade … 5 Obilazak Zagreba, Dani kruha … 6 Dan kravate … 7 Glazbena priča „Velika ljubav u cirkusu“, Posjetili smo British Council … 8 Halloween u našoj školi, Modelarska liga … 9 Terenska nastava – Zagreb, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara … 10 Likovna radionica izrade božićnih ukrasa, Večer matematike … 11 Posjet Veleposlanstvu SAD-a … 12 Božićna priredba … 13 Fašnik, Vjeronaučna olimpijada … 14 Hrvatska liga robotičara, Županijsko natjecanje iz geografije… 15 LIK 2016 … 16 Županijsko natjecanje mladih tehničara, Međunarodni dan broja pi … 17 Klokan bez granica, Naši likovni radovi na portalu „Sretni grad“ … 18 Terenska nastava Zagreb … 19 Tehnički muzej i KD Vatroslav Lisinski, Zelena čistka … 20 Posjet toplani na bio gorivo, Obrtnički sajam … 21 Croatian makers liga, Turopolje … 22 Vukovar … 23 Klagenfurt, Očko Čitaćirko … 24 Škola u prirodi … 25


Sport …………………………………......……….…….. 26 Foto-zapis ………………………...…………………… 30 Žubor riječi, osmijeh slike ……………..……… 31 Moj kaj ……………………………………………..…… 40 Veliki odmor …………………………………………. 42 Oproštaj od osmaša ………………………………. 44

Nakon nekoliko godina pauze, evo nas ponovno zajedno, ali ovaj put ne s „Brezom“ u rukama već na vašim ekranima. Kako svijet oko nas postaje moderniji, tako smo se i mi odlučili na modernizaciju i izdavanje našeg školskog časopisa isključivo u digitalnom obliku. Nadamo se da će vam se i ovaj broj našeg školskog časopisa svidjeti, ali smo isto tako spremni prihvatiti sve vaše kritike i prijedloge kako bi sljedeći broj bio još bolji. I što drugo još reći (napisati) osim da vam želimo uspješan završetak ove školske godine i da ugodno provedete ljetne praznike! Uredništvo

Tea Kaurić, 7.a

3


I

DOGADAJI

KRIŽEVO I DAN OPĆINE KRAVARSKO „U povodu 20-te godišnjice od formiranja općine mogu zaključiti kako smo postigli gotovo sve što smo očekivali.“ – rekao je u razgovoru za City radio, načelnik Vlado Kolarec. Program obilježavanja Dana općine Kravarsko započeo je u 10 sati polaganjem vijenaca za sve poginule branitelje, a nakon toga je održana i Sveta misa u 11 sati u župnoj crkvi. Nakon svečane sjednice općinskog vijeća, u 14 sati započeo je malonogometni turnir mjesnih odbora. Značajan doprinos u stvaranju općine i jedna od značajnih udruga na ovom području su i vatrogasci koji su svečanost upotpunili smotrom članova i opreme DVD-a Kravarsko. Župnik župe Kravarsko, vlč. Ivan Kljunić, rekao je kako se uoči blagdana Križeva župni Caritas organizirao u brizi za svoje župljane tako da su tijekoma 2 tjedna skupljali namirnice koje su podijelili potrebitim župljanima, koji žive u neimaštini.

4

Izvor: cityportal.hr

PRVI DAN NASTAVE

Veselo smo zakoračili u novu školsku godinu. S posebnom radošću smo dočekali učenike prvih razreda, koji su nestrpljivo čekali na susret sa svojim učiteljicama, ali i petašiće, koje su njihovi razrednici upoznali s pravilima i načinom rada u predmetnoj nastavi. Sve skupa ih je pozdravio i ohrabrio vlč. Ivan Kljunić, na svetoj misi na početku nove školske godine.


24. OBLJETNICA OSNUTKA 153. BRIGADE HV Učenici 4. razreda naše škole u pratnji njihove učiteljice Ivančice Strgar, profesora tjelesnog odgoja Matije Ribića i pedagoginje Ive Kovačević posjetili su 2. listopada 2015. vojarnu „Satnik Josip Zidar“ imemorijalni centar u Velikoj Buni, gdje je izloženo 11 vojnih eksponata... Nakon obilaska memorijalnog centra učenici su prisustvovali svečanosti obilježavanja 24. obljetnice osnutka 153. brigade hrvatske vojske – Velika Gorica. U selu Hotnja, pokraj zemunice u kojoj su boravili pripadnici 153. brigade za vrijeme rata u šumi Kljuka, bio je održan svečani govor kojemu je prisustvovao general Lovrić. Nakon kratkog programa pješačili su do osnovne škole Pokupsko, gdje su jeli vojnički grah. Zahvalni smo svim pripadnicima Hrvatske vojske, a posebno pripadnicima 153. brigade koji su zaslužni za oslobađanje naše domovine od neprijateljske vojske!

5


OBILAZAK ZAGREBA Učenici 4. razreda matične škole i područne škole Kozjača bili su u petak, 9. listopada 2015. u obilasku Zagreba, u pratnji svojih učiteljica Ivančice Strgar i Drage Gavran. Posjetili su katedralu, Kamenita vrata, Markov trg te glavni trg-bana Josipa Jelačića.

DANI KRUHA U petak, 16.listopada 2015., učenici razredne nastave matične i područnih škola obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Svi učenici i njihove učiteljice okupili su se u matičnoj školi u Kravarskom, gdje su blagovali razne vrste kruha, peciva i kolača, a velečasni Ivan Kljunić blagoslovio je hranu.

6

U srijedu, 21.listopada 2015., učenici predmetne nastave obilježili su Dane kruha. Učenici su sa svojim profesoricama pripremili par prigodnih recitacija, i zbor je otpjevao par pjesama. Slavlje je uveličao naš velečasni Ivan Kljunić, koji je blagoslovio svu hranu koja je bila na stolu, a kroz molitvu zajedno s njim smo izrazili svoju zahvalnost za kruh naš svagdašnji te za sve plodove zemlje.


DAN KRAVATE Kad pomislimo na kravatu, mnogi se odmah uozbilje ili pomisle na neku važnu svečanost ili poslovni sastanak. Kravatu su ozbiljno shvatili i učenici Osnovne škole Slavka Kolara u Kravarskom. Osim što su naučili o njezinoj povijesti i kako se kravata veže, pritom su se i dobro zabavili. Najprije su, međutim, trebali dobro pretresti ormare u svom domu, a onda i uvjeriti roditelje da taj poseban odjevni predmet trebaju sa sobom ponijeti u školu. S druge strane, to su također trebali učiniti i učiteljice i učitelji. Uzeli kravate od očeva i muževa „Učenici su tom prigodom posudili kravate od svojih tata, učiteljice od muževa, učitelji su uzeli svoje i svi zajedno smo tako stigli u školu“., ispričala nam je učiteljica Vesna Cundeković, čiji je zadatak bio sve naučiti kako se kravata veže. Na kraju im je nakana i uspjela. Svaka učenica i učenik te njihovi nastavnici oko vrata su imali svoju kravatu i time obilježili njezin Svjetski dan. Na satu likovne kulture, zajedno s učiteljicom Tajanom Brnić izradili su različite kravate od papira kojima su ukrasili i školu. Kravata izvorni hrvatski proizvod Mališani su nam ispričali kako sada znaju sve o kravati. Da je ona dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Doznali su i to da se kravata smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću upravo posredstvom hrvatskih vojnika u tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Prigodno je slaveći, naučili su i kako je Hrvatski sabor 2008. godine iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada. http://www.cityportal.hr/foto-ovako-suosnovnoskolci-obiljezili-dan-kravate/

7


GLAZBENA PRIČA „VELIKA LJUBAV U CIRKUSU“ Učenici razredne nastave su 21. listopada u školi pogledali glazbenu priču " Velika ljubav u cirkusu", u kojoj su aktivno sudjelovali te su na zabavan način upoznali različita glazbala.

POSJETILI SMO BRITISH COUNCIL Učenici osmih razreda naše škole, u pratnji svojih učitelja engleskog jezika Jelene Hećimović Rak i Siniše Vuksana, te pedagoginje Ive Kovačević, posjetili su 29. listopada 2015. British Council (Britanski savjet za kulturne veze). Na samom dolasku dočekao nas je Conor Snowden, direktor British Council-a za Hrvatsku i Sloveniju, koji je strpljivo odgovarao na sva naša pitanja. Osim toga gospodin Snowden podijelio je s nama svoje dojmove vezane za boravak u Hrvatskoj, ali i usporedio život u Hrvatskoj sa životom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

8

Kako se cijeli razgovor vodio na engleskom jeziku, bila je ovo jedinstvena prilika da naši učenici vježbaju svoje govorne sposobnosti s izvornim govornikom engleskog jezika u čemu su učenici zaista uživali.


. HALLOWEEN U NAŠOJ ŠKOLI Kako je dio učenja engleskog jezika i učenje kulturnih običaja zemalja engleskog jezičnog područja naši učenici su tijekom protekloga tjedna bili u pripremama za obilježavanje Hallowena tj. Noći vještica koja se obilježava 31. listopada svake godine. Tim povodom su učenici petih razreda naše škole uz vodstvo učitelja engleskog jezika Vuksan Siniše sudjelovali u izradi prigodnih ukrasa i plakata. Učenik 5.a razreda Luka Miković izrezbario je Jack O'Lantern (prigodnu bundevu), a učenici 5.b razreda izrađivali su ukrasne bundevice od staklenki.

MODELARSKA LIGA Učenici 5.a razreda Sara Zagorac i Luka Miković okušali su se u obradi drva te po prvi puta nastupili na Modelarskoj ligi. Sudjelovali su u prvom kolu lige, u ovoj školskoj godini, koje se održalo u Ivanić Gradu. Uzbuđenja nije nedostajalo. Zadatak je bio napraviti kutiju za odlaganje pribora za pisanje, ključeva, CD-a i slično. Naši su petaši uspješno završili rad i na taj način obogatili zbirku škole još jednim prekrasnim primjerkom.

9


TERENSKA NASTAVA U ZAGREB U četvrtak 12. studenoga, učenici 5.-8. razreda, u pratnji svojih nastavnika, bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. Svi učenici predmetne nastave pogledali su u Cineplexu u Kaptol centru animirani film "Mali princ", nakon čega je svaki razred, u pratnji svojih nastavnika, otišao na svoju stranu: Učenici 5. razreda su, s nastavnicom tehničke kulture, imali fotografske vježbe na Gornjem gradu; učenici 6. razreda su, s nastavnikom TZK, obišli motorički park na Gornjem gradu; učenici 7. razreda su, s nastavnikom fizike, u Zvjezdarnici pomoću teleskopa razgledavali planete, a učenici 8. razreda su, u pratnji svojih nastavnika i nastavnica, posjetili i razgledali Hrvatski sabor.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

10

U znak sjećanja na žrtve stradanja herojskog grada Vukovara učenici predmetne, a onda u popodnevnoj smjeni i učenici razredne nastave, su u srijedu 18. studenoga, zajedno sa svojim učiteljima zapalili lampaše oko stare lipe u centru Kravarskog, te ispred pošte, kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata.


LIKOVNA RADIONICA IZRADE BOŽIĆNIH UKRASA U ponedjeljak, 30. studenoga, u Matičnoj školi u Kravarskom održana je likovna radionica izrade božićnih ukrasa za školski bor. Hvala svim učiteljicama, učenicima i članovima njihovih obitelji koji su došli u velikom broju, jer vaša podrška djeci i svima nama u školi od velikog nam je značaja!

VEČER MATEMATIKE U četvrtak, 3. prosinca, u našoj Školi je održana Večer matematike. Sudjelovalo je više od 80 učenika i njihovih roditelja pomagača. Zajedno su odigrali preko 50 različitih igara iz matematike i pri tom se jako dobro zabavili. Obećali su doći i sljedeće godine.

11


POSJET VELEPOSLANSTVU SAD-a Učenici osmih razreda naše škole, u pratnji svojih učitelja engleskog jezika Jelene Hećimović Rak i Siniše Vuksana, posjetili su 15. prosinca 2015. Veleposlanstvo SAD-a... Tom prigodom nas je gospođa Marica Bahlen, direktorica informacijskog centra Veleposlanstva SAD-a, upoznala s ustrojstvom i načinom rada samog Veleposlanstva. Također nas je provela po najvećem veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj, te objasnila na koji način funkcionira. Potom nas je primila i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Julieta Valls Noyes, koja je s učenicima podijelila svoje dojmove o Hrvatskoj, i načinu života ovdje, kao i o razlikama između američkog i hrvatskog načina življenja. Nakon veleposlanice, svoja razmišljanja o američkom načinu života s učenicima je podijelio i Christian Wright (Public Affairs Officer). Vjerojatno jedan od najzanimljivijih dijelova našeg posjeta bio je i razgovor sa američkim marincem. Svojom životnom pričom kao i razgovorom o dosadašnjim misijama diljem svijeta, prikazao nam je surov život marinaca kao i važnost međusobne suradnje. Uz razgovor, naši učenici imali su priliku isprobati njihovu opremu, ali i pokazati fizičku spretnost. Tijekom posjeta veleposlanstvu razgovarali smo i sa Srećkom, odgovornom osobom za održavanje cijele zgrade, te dobili zanimljive informacije o samom načinu održavanja. Pri povratku u školu, svi učenici, ali i njihovi nastavnici, vratili su se s pozitivnim dojmovima kao i željom za ponovnim povratkom na „američko tlo“.

12


BOŽIĆNA PRIREDBA U utorak, 22. prosinca 2015., u matičnoj školi u Kravarskom održana je Božićna priredba. Pjesmama, recitacijama, igrokazom i video projekcijom naši učenici su nas uveli u svečano božićno raspoloženje.

Hvala svim učiteljicama, učiteljima i učenicima koji su sudjelovali u pripremanju i izvođenju priredbe, te svima onima koji su nas došli pogledati i veseliti se zajedno s nama.

i13

13


FAŠNIK U utorak, 9. veljače 2016., učenici razredne nastave u matičnoj školi u Kravarskom, te PŠ Donji Hruševec imali su maskenbal. Bilo je tu maškara svakojakih, i lijepih i strašnih, a nagrada za najoriginalniju masku u matičnoj školi pripala je učeniku 4. razreda Karlu Belačiću, koji je bio automat za slatkiše!

VJERONAUČNA OLIMPIJADA U petak, 19. veljače 2016. u Sisačkoj biskupiji održano je natjecanje odnosno Vjeronaučna olimpijada na temu "Brak i obitelj u Božjem naumu", a naše učenice (Paula Sremić 8.a, Ana Marija Bradić 8.b, te Julijana Kolarec i Ana Kolarec iz 7.b) zauzele su 4. mjesto. Čestitke učenicama i njihovoj mentorici vjeroučiteljici Sanji Milković!

14


HRVATSKA LIGA ROBOTIČARA U subotu, 20. veljače 2016., u gradskoj dvorani u Ludbregu održano je 2. kolo Hrvatske lige robotičara u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, a uz potporu Varaždinske županije, na kojoj su učenici naše škole Josip Ilijević, Kristijan Kuzmić i Ana Marija Bradić uz vodstvo mentorice Kristine Panižić izvrsnim nastupom u kategoriji On Stage Secondary osvojili prvo mjesto...

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE U ponedjeljak 29. veljače 2016. održano je županijsko natjecanje iz geografije u OŠ Sv.Nedelja, područnoj školi Rakitje. Sudjelovale su učenice Paula Sremić i Ana Marija Bradić, i postigle odličan uspjeh, osvojivši 4. i 6. mjesto. Čestitke curama i njihovoj mentorici, prof. geografije Snježani Rak te prof. pripravnici Kroaciani Gašparac Domitrović.

15


LIK 2016. U petak, 26. veljače 2016. naša škola je bila domaćin Županijskog natjecanja iz likovne kulture - izložbe likovnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2016. Svi odabrani radovi bili su izloženi u holu škole i posjetitelji su ih sa zanimanjem razgledali.

Nakon okupljanja sudionika i doručka, uslijedilo je svečano otvaranje izložbe. Prisutne je najprije pozdravio u ime škole ravnatelj, gospodin Nikola Tonković te Slaven Jurić, predsjednik prosudbenog povjerenstva. Uslijedio je prigodni program u kojem su sudjelovali pjevački zbor, članovi dramske skupine s kratkim igrokazom "Zaljubitis" te školski tamburaši. Najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima dodijeljena su priznanja i diplome.

16

Na županijsko natjecanje je pristiglo 260 radova iz 29 škola. Članovi prosudbenog povjerenstva su od pristiglih radova za Županijsku izložbu odabrali 10 radova učenika osnovnih škola i 4 rada učenika srednjih škola koji su proslijeđeni na državno natjecanje. Iz naše škole za državno natjecanje odabran je rad učenice 7.a razreda Tee Kaurić.


ŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA U petak 4. ožujka 2016., učenici naše škole su, zajedno s mentoricom prof. tehničke kulture Kristinom Panižić, sudjelovali na županijskom natjecanju mladih tehničara, koje se održalo u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici... Učenik 8.b Josip Ilijević je sudjelovao u kategoriji automatika, Kristijan Kuzmić (8.b) i Ante Žili (7.b) u kategoriji OiK, Nikolina Kuzmić (7.b) u kategoriji fotografija, Gabrijela Petrac (5.a) modelarstvo i maketarstvo, Anita Kovačević (6.r) graditeljstvo i Luka Miković (5.a) modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina.

MEĐUNARODNI DAN BROJA PI I u našoj školi obilježili smo Međunarodni dan broja Pi. Tradicionalno smo imali natjecanje u nabrajanju decimala broja Pi. Od dvadesetak učenika koji su naučili decimale, najuspješnije su bile: Marija Sremić (355 decimala), Barbara Turković (310 decimala), Paula Sremić (290 decimala). Druga aktivnost bila je "privesti" brojeve Pi koji su se lažno predstavili. Škola je bila oblijepljena papirima, na kojima su pisale činjenice o broju Pi. Neke od njih bile su netočne. 5 učenika bilo je uspješno. Nakon što su objasnili što je krivo, za svoj trud bili su nagrađeni čokoladom.

17


KLOKAN BEZ GRANICA 17. ožujka 2016. učenici naše škole sudjelovali su na Međunarodnom natjecanju Klokan bez granica. Zadatke su rješavali učenici od 2. do 8. razreda.

NAŠI LIKOVNI RADOVI NA PORTALU „SRETNI GRAD“ Učenici naše škole su, uz pomoć i vodstvo učiteljice likovne kulture Tajane Brnić, pripremili izložbu likovnih radova povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka). Izložba je objavljena na web portalu "Sretni grad" - portalu za promicanje kvalitete odrastanja u Velikoj Gorici.

18


TERENSKA NASTAVA ZAGREB Učenici predmetne nastave bili su u petak, 18. ožujka 2016. na terenskoj nastavi u Zagrebu, u pratnji svojih učitelja i razrednika. Učenici 5. i 6. razreda posjetili su Arheološki muzej i Zvjezdarnicu, 7. razredi bili su u Muzeju iluzija, a osmaši u razgledavanju HNK.

19


TEHNIČKI MUZEJ I KD VATROSLAV LISINSKI U četvrtak, 7. travnja 2016. naši su učenici, u pratnji svojih profesora, bili na terenskoj nastavi u Zagrebu. Prvo su razgledali stalni postav Tehničkog muzeja, a potom su u KD Vatroslav Lisinski uživali u filmskoj glazbi na manifestaciji "Tjedan glazbe za mlade".

ZELENA ČISTKA U petak 22. travnja 2016., povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, bila je organizirana volonterska akcija "Zelena čistka", u kojoj su učenici čistili okoliš naše škole.

20


POSJET TOPLANI NA BIO GORIVO Učenici razredne nastave su zajedno sa svojim učiteljicama posjetili Toplanu na bio gorivo u Pokupskom, te na taj način obilježili Dan planeta Zemlje. Prošetali su do obale Kupe i još jednom ponovili njeno značenje za život ljudi u zavičaju.

OBRTNIČKI SAJAM U četvrtak 21. travnja 2016. učenici osmih razreda su, u pratnji učiteljice hrvatskog jezika Josipe Gršetić, posjetili Obrtnički sajam, koji se održavao na Zagrebačkom Velesajmu. Učenici su saznali mnoge korisne informacije koje će im pomoći pri odabiru željene srednje škole.

21


CROATIAN MAKERS LIGA Osnovna škola Eugena Kvaternika bila je domaćin regionalnog natjecanja 1. kola Croatian Makers lige u srijedu 4. svibnja 2016. Sudjelovalo je ukupno 13 timova, među kojima i tim iz naše škole: Josip Ilijević, Ana Marija Bradić, Kristijan Kuzmić i Robert Krulc.

TUROPOLJE

22

Učenici 3. razreda bili su u obilasku Turopolja, gdje su posjetili rimski grad Andautoniju u Ščitarjevu, kapelicu Sv. Barbare u Velikoj Mlaki, stari grad Lukavec i kuriju Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.


VUKOVAR Učenici osmih razreda bili su 5. i 6. svibnja 2016. na terenskoj nastavi u Vukovaru, gdje su posjetili mnoga mjesta i vidjeli brojne znamenitosti posvećene Domovinskom ratu. Po dolasku u Vukovar, učenici su bili na predavanju na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Prvi dan su također posjetili Gradski muzej Vukovar i Muzej Vučedolske kulture, a navečer su imali slobodno vrijeme za druženje i zabavu. Drugi dan njihovog posjeta bio je rezerviran za obilazak memorijalnih lokaliteta: Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen-dom Ovčara, Masovna grobnica Ovčara, Kukuruzni put - "Put spasa", Mjesto sjećanja Vukovarska bolnica '91., MCDR Vukovar bivša vojarna 204. VU brigade, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.

23


KLAGENFURT Učenici 7.-ih i 8.-ih razreda su u srijedu 11. svibnja 2016. posjetili Klagenfurt - glavni grad austrijske savezne pokrajine Koruške, i uživali u njegovoj najpoznatijoj atrakciji parku minijatura Minimundusu, u kojem su išli na „put oko svijeta“, jer je to mjesto u kojem se nalaze neke od najljepših svjetskih građevina svijeta u omjeru 1:25. Oduševile su ih atrakcije poput Operne kuće u Sydneyu, Bijele kuće u Washingtonu, Kineskog zida, Eiffelovog tornja pa čak i natpisa Hollywood te tonućeg Titanica. Među znamenitostima iz Hrvatske vidjeli su Svjetionik iz Pule.

OČKO ČITAĆIRKO U četvrtak 19. svibnja 2016. učenici 2. i 3. razreda matične škole sudjelovali su u edukativnolutkarskom projektu "Očko Čitaćirko" ...

24

Cilj predstave je poticanje na čitanje, ljubav prema materinjem jeziku i knjizi, prema znanju, suradnji, dobroti, toleranciji i vlastitom kreativnom izražavanju. Učenici su bili vrlo zainteresirani i aktivno su sudjelovali u ovoj interaktivnoj predstavi.


ŠKOLA U PRIRODI - DRAMALJ Učenici četvrtih razreda su, zajedno s učenicima trećih razreda iz PŠ Kozjača i PŠ Donji Hruševec, od 31. svibnja do 4. lipnja bili u Dramlju u Školi u prirodi. Učenici su posjetili brojne turističke znamenitosti: špilju Vrelo u Fužinama, Aquarium u Crikvenici, naselje Vrbnik na otoku Krku, smješteno na litici koja se strmo uzdiže 50-ak metara iznad mora, Trsat u Rijeci, koje je s crkvom Blažene Djevice Marije te franjevačkim samostanom najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj. Učenici su se kupali i zabavljali, ali i učili-imali su organiziranu nastavu u prirodi. Također su imali animatore, koji su ih zabavljali raznim igrama, na plaži i u vodi, plesnim točkama, Supertalentom.

25


SPORT

Naši su učenici i ove godine sudjelovali na velikom broju sportskih natjecanja gdje su pokazali svoj vrhunski natjecateljski duh i sportski talent. Ovdje izdvajamo samo neke od sportskih uspjeha!

Učenice 8.a razreda Lea Antolić, Dubravka Tičarić i Dora Tičarić osvojile su 1. mjesto u natjecanju iz stolnog tenisa i izborile pravo nastupa na županijskom natjecanju. A potom su na županijskom natjecanju održanom 21.siječnja 2016. u Dugom Selu osvojile 3. mjesto.

Učenice naše škole osvojile su 2. mjesto na županijskom natjecanju u košarci, održanom u petak 26. veljače 2016. u OŠ Pavao Belas u Brdovcu.

U utorak 5 . travnja 2016. u našoj školi održano je gradsko natjecanje u košarci za djevojčice 5. i 6. razred , a naše cure osvojile su 2. mjesto.

26


Na natjecanju u futsalu (malom nogometu) u OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici učenice naše škole osvojile su 3. mjesto.

Učenice naše škole su na gradskom natjecanju u odbojci, koje je bilo održano 12. veljače 2016. u Gradskoj dvorani Velika Gorica, osvojile odlično 4. mjesto, nesretno izgubivši u borbi za 3.mjesto u tri neizvjesna seta.

Na gradskom natjecanju u rukometu, održanom 16. veljače 2016. u OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici učenice naše škole osvojile su 3. mjesto.

27


Učenice 5. i 6. razreda naše škole osvojile su 4. mjesto na gradskom natjecanju u rukometu.

Učenica 8.b razreda Gabrijela Skrbin, u godišnjem izboru za Naj sportaše Velike Gorice, osvojila je nagradu za mladu nadu sporta. Čestitamo našoj Gabrijeli i želimo joj još puno sportskih uspjeha u narednim godinama!

28


Učenici 5. i 6. razreda naše škole osvojili su 4. mjesto na gradskom natjecanju u rukometu.

Na gradskom natjecanju u odbojci, održanom u četvrtak 4. veljače 2016. u OŠ Velika Mlaka učenici naše škole osvojili su 2. mjesto.

Učenici 5. i 6. razreda osvojili su 3. mjesto na Gradskom natjecanju u košarci, održanom u Gradskoj sportskoj dvorani Velika Gorica.

29


FOTO-ZAPIS

Dolaskom proljeća i toplijih dana probudila se priroda, a time i želja naših učenika da zasuču rukave i urede školski vrt. Pod vodstvom učiteljica razredne nastave Bašić Anke, Boršić Nevenke, Kolarec Renate i Strgar Ivančice, naši su kreativni mališani proširili svoja botanička znanja istraživši sve o vrstama koje će se nalaziti u vrtu. Nakon toga uslijedili su praktični vrtlarski radovi. Svi se u školi veselimo novim radovima u našem školskom vrtu u kojem su se u posljednje vrijeme, u više faza, izmjenjivale brojne aktivnosti. Školski vrt naše Škole još je uvijek u nastajanju i planiran je kao višegeneracijski projekt koji će se stalno nadopunjavati, rasti i razvijati. Uzgajajući biljke u školskom vrtu i brinući se o njima, djeca bi trebala spoznati važnost uloge drveća i zelenih biljaka. Vrt nam ne donosi samo ljepotu i odmor, nego zdravlje i korist.

30


ŽUBOR RIJECI, Ž OSMIJEH SLIKE BRATSKA LJUBAV

Jesen je lepa, prelepa. V jesen pobiremo kuruzu, kestene, oreje, vrganje. Berem i grojzdje i usput ga jem i malo mrknem koju tikvu. Šuma v jesen ima prelepe boje. I tak smo se jeden den ja i moja sestra išli vozit z beciklinima po šume. Ja sem u svoje prikolice vozil još i kestene. Onda me je ona z beceklinom ruknula u kotač i kesteni su procureli van. Ja sem joj rekel da se vugne i onda sem ju povlekel za lasi jel mi ni štela pomoći pobirati kestene. Došli smo domom, a onda me je tužila matere, a mater se na mene drečala. I tak sem ja, ni kriv ni dužen, bil v kazne! Tea Kaurić, 6.

Luka Miković, 5.a

TIŠINA Kad sjedim sabrana u svoje sobe muku, nakratko zaboravim na sve probleme, brige i vanjsku buku. Kad u tišini sjedim, neke dobre ideje mi dođu, sve loše misli odmah me prođu. Kad malo razmislim jesu li moji problemi išta, kad se saberem, udahnem, od problema i briga ostane NIŠTA! Julijana Kolarec, 7.b

Tereza Kolarec, 8.a

31


MOJ PSIĆ BUCO Nestrpljivo sam čekala tu subotu. Kumovi iz Koprivnice imali su jedno iznenađenje za mene – donijeli su mi malenog psića. Čim sam ga ugledala, znala sam da će to biti moja prava maza. Nazvala sam ga Buco. Ima predivnu smeđu dlaku sa bijelim mrljama na malenim šapama, a okice mu se sjaje kao dva bisera. Kad je stigao k nama, bio je jako prestrašen, jer je rano odvojen od svoje mame. U početku je bio jako tužan i stalno je cvilio, a sada se ne može odvojiti od nas. Premalen je da bi spavao sam, pa smo svi angažirani oko čuvanja. Najčešće spava u maminoj i tatinoj sobi, ali ponekad zaspi u mojoj sobi. Buco ima svoj krevetić, ipak više voli provoditi vrijeme na trosjedu. Kad je jako zaigran, grize sve što stigne, a najviše voli gristi naše prste. Prošlo je dva tjedna od kad je kod nas i jako se je dobro sprijateljio sa našim starim mačkom Sivkom. Sivko je mnogo veći, ali Buci to ne smeta, lijepo se slažu i igraju. U jutro kad se probudi prvo dođe do vrata i traži Sivka. Tada zajedno doručkuju, a onda slijedi igra po dvorištu. Najviše volim kada na povratku iz škole me on veselo dočeka mašući repićem. Jednog dana dogodilo se nešto strašno. Dođem iz škole, ali mog Buce nema nigdje. Mama sva u suzama promuca:“Buce nema… ne znam gdje je… ne mogu ga naći“. Nisam vjerovala što mi mama govori, jer sam mislila da je negdje u blizini. Brat, mama, ja i moji prijatelji smo se okupili i krenuli u potragu šumom, ali bezuspješno. Ta noć bila je jako teška, nitko nije spavao, samo smo plakali. Sljedećeg jutra mama je opet krenula u potragu, ali opet ništa. Počeli smo zvati redom sve poznanike u drugim selima i raspitivati se o Buci. Tih dana bilo je jako kišovito i hladno vrijeme, a Buce nigdje. Počeli smo shvaćati da se više neće vratiti. Dani su prolazili, a nakon pet dana mami zazvoni mobitel. S druge strane javi se kuma Snježana: “Kuma, dođi si po peseka, tu je tvoj Buco, došel je čak do nas!“ Mama je ostala šokirana i u nevjerici upita: “Ma, jesi li sigurna da je naš?“ Kako je kuma bila uvjerljiva, odmah smo sjele u auto. Dok smo vozile, miješali su se osjećaji nade, sreće, ali i strah od razočaranja. Dojurile smo što smo brže mogle i sa strahom otvorile vrata kumine kuće. Na samom ulazu mama zazove Bucu, a on kao strijela dojuri do nje i izliže joj cijelo lice koje je bilo obliveno suzama radosnicama. Bili smo najsretnija stvorenja na svijetu u tom trenutku. Bez obzira što je Buco bio jako mršav, prestrašen i pun krpelja, najvažnije je bilo da je on opet s nama. Buci je trebalo nekoliko dana da se vrati u uobičajeni život koji je imao prije nestanka. Ali, dobro je što se više ne udaljuje od kuće. I ja sam presretna, jer opet me na povratku iz škole dočeka Bucin razmahani repić. Volim svog malenog psića koji izgleda kao malena loptica. Nizašto ga ne bi mijenjala, jer on me uvijek nasmije kad sam tužna. Nikolina Kuzmić, 7.b

32


VESELA FARMA Na moje farme navek je veselo. Kad leto dojde i rano sunce sine, doruček u torbu zemem i kravami spone denem. Tad pojurim i one i ja na zelenu livadu. Jenput dok sem krave pasla, išla sem si počinuti, a krave k`o za vraga otišle tam de nisu smele. Onda je došel sused i stal se drečati, a ja sam kvavice vrnula nazaj.

Leona Lovrić, 2. razred

Krava saka ime ima. Najstareja je Cveta, malo mlađa je Linda i najmlađa je Šarava. Za moj trinajsti rođendan Cveta je stelila Šaravu –mladu junicu. To mi je bil najdraži dar za rođendan. Kravica Cveta je smeđe boje, po trbuhu ima bele boje. Ima dugaček rep, a kad dojde na pašu drči niz breg i riče se. Linda je puno drugačija. Ona je bele boje. Ima samo tri smeđe fleke na sebe i voli mavati z repom. Šarava je još mlada krava. Ona nije još ni jemput bila na paše. Prijateli iz mega razreda stalno su u ižami, za laptopima i drugim čudima, a ja lepo pasem svoje kravice i uživam.

Ljubica Kovačević, 4.

Moje kravice su vrlo korisne, od njih dobijem sega: mleko, sir, puter, sirotke… pa kad se toga nakupi, z svojom babom odem na plac i to tržimo tam. Taj plac se nalazi u velikom gradu spod moje bregov. Kaj drugo da vam velim, nego da svoje kravice za ništ ne bi dala, a ni svoje brege i šume zelene. I za kraj imam vrlo radosnu vest! Moja kravica Cveta nosi blizance što znači da će još dva bića uveseliti i proširiti moju malu farmicu! Zato šaljemo vam veliki pozdrav moje drage kravice i ja: Petra z brega! Petra Čaljkušić, 7.a

Mateja Kordić, 2. – Gornji Hruševec

33


MOJE LUTKE Za svoj treći rođendan dobila sam malenu, plavokosu lutku. Sve su lutke bile lijepe, ali od svih mojih lutaka, ona je bila najljepša. Nazvala sam ju Jana. Išla je sa mnom u šetnje, vozila se sa mnom u automobilu. Jednog dana prilikom odlaska kod bake, utonula sam u dubok san. Kada sam se probudila, Jane više nije bilo. Plakala sam i sjećala se trenutaka kada je bila sa mnom. Teško sam zaboravila Janu. Dan za danom, došao je Božić. Otvarala sam poklone koje sam dobila. U jednom ružičastom poklonu sa crvenom mašnom ugledala sam lutku. Bila je ista kao Jana, ali imala je pletenice. U početku je nisam prihvaćala. Mama me uvjeravala da je to poklon Djeda Božićnjaka i da će biti ljut ako dar ne prihvatim. Nakon nekog vremena sam je ipak prihvatila i zavoljela, ali joj nikad nisam dala ime. Igrala sam se s njom po cijele dane, pjevala sam joj i radila svakakve frizure.

Ema Kolarec, 2.

Na Novu godinu dok sam se igrala sa svojom lutkom, nazvala je baka. Rekla je da je našla moju lutku Janu koja se skrivala u ormaru. Mama ju je zamolila da ju donese danas. Kada je baka donijela Janu, nisam je prepoznala. Bila je tako čista! Oči su joj se sjajile. Upoznala sam je sa svojom novom lutkom i nazvala ih blizankama. U Janinom sam džepu našla papirić. Na papiriću je pisala jedna riječ: Julija. Pitala sam mamu je li ona stavila taj papirić. Rekla je da nije. Neobičan papirić potaknuo me da novoj lutki dam ime Julija. Jana, Julija i ja dugo smo bile tri najbolje prijateljice. Odrasla sam. Sada imam jedanaest godina. Polako sam zaboravila sam na Janu i Juliju. Više se ne igram s njima. Ne znam ni sama kako su neprimjetno iščeznule iz mojega života. Samo mi je na zidu ostala fotografija s koje se veselo smiješe tri najbolje prijateljice. Gabrijela Petrac, 5.a

34

Jan Krulc, 2.


ROĐENDANSKI DAR KOJI ME NAJVIŠE RAZVESELIO Svoj rođendan sam slavila svega tri puta. Najviše mi je ostao u sjećanju rođendan kada su mi došli prijatelji: Lucijan, Matija, Laura, Lukas i Leon. Tada mi je ujnica napravila toru u obliku šarenog leptira. Ne znam koji bih poklon izdvojila kao najdraži jer su me svi podjednako razveselili. Zapravo najveći i najdraži poklon mi je bio dolazak mojih prijatelja. Ema Šatović, 3.

Viktorija Skrbin, 2. – Gornji Hruševec PORUKA PRIJATELJSTVA

budi po}ten i iskren prema svojim prijateljima, jer oni }e ti to uzvratiti.

Maja Levačić i Andreja Gvozdanić, 4.

Magdalena Povoljnjak, 4.

PRIJEVOD: Budi pošten i iskren prema svojim prijateljima, jer oni će ti to uzvratiti. Marija Sremić, 7.a

35


SRETNA OBITELJ Moja obitelj je uvijek vesela. Sastoji se od 6 članova koji su posebni svatko na svoj način. Zapravo, moja obitelj je jako velika, tu su: mama, tata, sestre, moje bake, teta i tetak, striko i strina, sestrične, bratić, prabaka i ostali. Ali, sada govorim samo o ukućanima.

Leonardo Brajković, 2. – Gornji Hruševec (NE)SRETNA OBITELJ Obitelj… riječ je koju svatko od nas drugačije vidi i doživljava. Ali unatoč tome, svi bi željeli sretnu obitelj. Sretna obitelj je obitelj u kojoj se svi međusobno poštuju i vole. To je poseban odnos između roditelja i djece. Obitelj može biti sretna, samo ako postoji zajedništvo i međusobno poštivanje. Roditelji bi trebali biti primjer svojoj djeci, a djeca ponos svojim roditeljima. Obitelj u kojoj se roditelji stalno svađaju, u kojoj djeca ne poštuju roditelje i svađaju se sa njima, takva se obitelj ne može nazvati sretnom obitelji. Najvažnije je da postoji sloga i ljubav.

Krenimo od moje mame, uvijek je nasmijana i spremna na šalu. Ponekad je i mrzovoljna, ali samo kada ju jako naljutimo. Tata… glava kuće, šef, majstor, glavni krivac za sve. Što se tiče domaće zadaće iz matematike, fizike, engleskog i informatike; tata je profesor, a mi učenici. U mojoj se kući uvijek netko s nekim svađa, bilo to bez veze ili s nekim mudrim razlogom. Najčešće se sestre i ja svađamo međusobno, a nekad se i mama i tata malo posvađaju. Čim to čuje, dođe moja baka Marija i kaže da se ne svađamo, da to neće pomoći. Čudna smo mi obitelj, jako čudna, no zbog toga i jesmo sretni. Posebni i šašavi na naš način. Ne zanima nas što drugi misle o nama, nama je važno naše mišljenje, ljubav i međusobno poštovanje. Ana Čaljkušić, 8.b

Za svoju bih obitelj rekla da nije sretna jer su mi roditelji rastavljeni, No, ipak imam obitelj i volim ih, kao i oni mene. Ana Marija Bradić, 8.b

36

Lea Kolarec, 2.


Laura Brezovački, 3.

Lorena Šandor, 5.a ČAROBNA ZEMLJA Bio je utorak u mjesecu ožujku. Nastavu smo imali poslijepodne. Drugi sat bila je matematika. Učiteljica je na ploči objašnjavala novo gradivo. Kad odjednom prozor se razleti u sićušne komadiće i bijeli dim uđe u učionicu i mi svi zaspimo. Nakon nekog vremena svi se probudimo pogledamo oko sebe i shvatimo da smo u Čarobnoj zemlji. Odjednom se ispred nas stvore vile koje su letjele oko nas i gledale kakva smo mi to čudna bića. Odvele su nas u čarobni dvorac koji je bio jako lijep i neobičan. Kad smo stigli zatrubile su trube i najavili su nam Vilinsku kraljicu Floru koja nas je lijepo primila. Ona nas je upoznala sa svojim kraljevstvom i posipala vilinskim prahom pa smo i mi mogli letjeti. Svi smo se lijepo zabavljali i uživali što letimo pa smo se jako umorili. Kad smo stigli u čarobnu zemlju bili smo jako veseli, ali ipak smo se sada željeli vratiti u svoju zemlju. Vilinska kraljica Flora ispunila nam je želju i odvela nas u naš svijet. Posipala nas svojim vilinskim prahom i vratila na u našu učionicu gdje smo mi nastavili sa nastavom jer se ničega nismo sjećali.

Ljubica Kovačević, 4.

Neno Hazer, 6.

Nikolina Klasnić, 3.

37


OKRUGLA LJUBAV Ona je tako lijepa. Bilo kad, bilo kud, naš čitav razred, za njom je lud. Dobro, ako i nije baš razred cio, Al` onda sigurno muški dio. Kad zvono zvoni, svi za njom van i tako stalno iz dana u dan. Razrednica gleda baš neko veče, Smješka se smješka pa onda reče: „To nisam vidjela u životu svom, svi su ludi za loptom tom.“ Marija Sremić, 7.a VOLIM TE Riječ “volim te“ je mala, ali to nije šala! U srcu mi ta riječ sniva, ona tamo već dugo biva. Ne želim mu prići i to reći, čak sam mu i kolačiće htjela ispeći! Mislim da ja nisam za njega, ali me opet lijepo gleda! Mislim da tebe volim više od sebe! Kako da mu to kažem, a da ne lažem! Ja te volim, ali i molim, budi malo uz mene!

38

Ana Dumić, 6.

LJUBAV Ljubav je san što snivam svaki dan. Moja ljubav ima lijepe smeđe oči, i kao da mi kaže: „možeš proći!“ Zubi su joj mali, a čuperak joj skače na glavi. Prijatelj je pravi, kad me pogleda, srce k`o lampica se pali. Ljubav mi piše pismo: „Još se ljubili nismo!“

BUHTLA I JA U pećnici mi buhtla pogorela. Al sem dela i preveč cukora. Pa se počnem derati, kak morem tak razmišljati. Dojde mi brat u ižu, ali ja mu ne dam ni blizu, buhtla mi je zgorela i ima preveč cukora. Sad mi brat nema kaj pojesti, a ja moram kujnu pomesti! Novu sem buhtlu spekla pa sem bratu rekla: „Dojdi nutrek da se naješ!“

Petra Kuzmić, 5.b

Ana Dumić, 6.

MOJA PRVA LJUBAV Moja prva ljubav je tajanstvena. Za tajanstvenu ljubav nitko ne zna. Ali, nisam mogla izdržati da ne kažem svojoj najboljoj prijateljici. Svaki dan ga vidim u školi, na hodniku, a i u busu. Kada ga vidim, srce mi se uznemiri. U sebi tihim glasom kažem: to je on! Ti si taj kojeg volim! Kada sam to ispričala svojoj najboljoj prijateljici, ona se začudila. Stariji je od mene dvije godine, ali ljubav čini svoje. Prva ljubav je najljepša, sve ti postane lijepo i ružičasto. On ima lijepe smeđe oči, visok je, ima tamnu kosu i meni je najslađi. Od mene uvijek posudi atlas pa sam jako sretna i uzbuđena. Za vrijeme školskog odmora, voli me zadirkivati i zezati. Kaže mi da sam medena. Tada sam presretna. Drago mi je kada mi se nasmiješi i namigne mi. Kada sam se prvi puta zaljubila u njega, imala sam osjećaj kao da lebdim po nebu. Ali, to je samo prva ljubav, svatko će zasigurno naći svoju ljubav. Jednoga dana svatko će krenuti svojim putem. Ali, jedno neka se zna: nikada ga neću zaboraviti i uvijek ću ga nositi u svome srcu. Marija Magdalena Bradić, 6.


Matija Zgurić, 4.

Ivan Ceković, 3.

Magdalena Dolački, 2. – Gornji Hruševec Jurica Ceković, 3. Marija Žili, 5.a

Lucijan Kompes, 3.

39


MOJ KAJ V SUSRET PROLEĆU

Kak lepo vu živice vesele tičice popevaju. Veseliju se suncu i proleće dozivljeju. Ja gledim v daljinu veter njiše grane, pak si mislim na lepe i tople dane. Visibabe su digle svoje bele glave, tak lepo dišiju i one proleće slave. Dok tak stojim i gledim i malo si razmišlam da visibabe bi bral i malo mame dal.

Gabrijela Skrbin, 8.b

FTIČEK Al nek one samo rastu i dalje šumu kitiju i njemi iznad glave tice nek gnezda gradiju. To proleće v mojem kraju na vrata polako kuči i to si oko mene znaju, čak i potok kaj buči. Čez dolinu teče i veselo žubori. Da bi došel do kraja nigdar se ne umori. Gabriel Borovac, 8.a

40

Na vehi sedi ftiček jeden sam i ne zna kam, jel sim, il tam. Do njeg je zima sela i megla mokra, bela se v život mu zaplela. Pa išče njegvo srce kaj drobno je kak cvetje i čak protuletje. A mali ftiček sedi, sedi sam i ne zna kam, i ne zna kam, jel sim il tam, jel sim il tam, al zna da štel bi nekam otud dalko: de ne bu sam, de ne bu sam. Karlo Povoljnjak, 6.

KAJ JE… PRELEP ZNAJ! Moj kaj je prelep znaj. V njem su lepe gorice, v kojim raste lepo grozdje. Moj kaj je prelep znaj. V njem ima sega, od potoka do brega i tam sunce lepo greje te se veselo smeje. Po dolu moja popevka zvoni, od mog kraja mi lepšega ni. Anita Kovačević, 6.


MOJE TRSJE Škvorec peva, grojzde dozreva. On se veseli da ga nemo brali mi. Šklepotec se v trsju vrti, da grojzde začuva, a na njega ide čela i muva. Kad je grojzde za brati to mi moramo znati, onda ga moraju otec i mati pobrati i nekaj moraju ostaviti za pozobati. Ak je grojzde fino, onda je od njega dobro mošt i vino.

39

Gabriella Drvodelić, 8.b Ljubica Kovačević, 4.

NAŠ KAJ U srcu te nosim i s tobom se ponosim, lepi i dragi naš kaj. Z med Mure i Drave vsi te rado imaju: na severu Međimurci, na zapadu Zagorci, u sredine Podravci, a tu smo i mi u Vukomeričkemi goricami. Naš lepi kaj odzvanja po našemi vinogradi, poljima i šumami. Kud god pošla u mojem buš srcu zanavek ti i nigdar te se neću sramiti. Veronika Šandor, 8.a

CURI SNEG

PROLEĆE

Bil sem vu hiže, gledel sem čez oblok, debeli sneg je curel. Bil je beli i mefki kak perje. Zišel sem vun i sani sem zel. Pod nogami mi je škripel sneg dok sem se popinjal na breg.

Kad proleće dojde u moj kraj ja znam da tam je raj.

Veter je fučkal i pihal i za vuva i lice me ščipal. Lice mi je bilo črleno, vrnul sem se vu hižu. Več je bila kmica, pa sem vužgal lampuš, a vane je veter i dale žalosno jafkal.

Pčele zuje, a babe po selu bruje.

Nema lepšega od popevanja ptica i lepih, žutih jaglaca.

No, nisu bitne babe, već visibabe. Paula Sremić, 8.a

Filip Kuzmić, 8.b

41


VELIKI ODMOR VRTULJAK

OGLAS Prodajem kuću na klizištu. Nije puno prešla.

Na Brač stigao vrtuljak i sin moli oca: - Ćaća, daj mi 10 kuna za krug na vrtuljku!

Pripremio: Vladimir Vranešić, 6.

- Jesi li ti normalan? Zar ti nije dosta što se Zemlja vrti?

Ante Žili, 7.b

42


43


OPROŠTAJ OD OSMAŠA


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.