Page 1

maj 2013

en liten guide till ett h채lsosammare liv

vitaminguide recept

test

Utomhusgym


välkommen

V

åren står i blom och ute längs löparspåren syns allt fler motionärer. Gymmet på andra sidan staden känns plötsligt avlägset när det går att springa alldeles utanför dörren. Det börjar bli hög tid att göra något om du vill slippa stå i vassen i sommar. Du kanske är på god väg, men har känt att det är svårt att ta dig till gymmet när temperaturen utomhus stiger och klimatet börjar bli behagligt? Blir dina pass svårare att få varierade? Tenderar det att bli mer kondition och mindre styrka? Då är du förmodligen inte ensam, det är generellt lättare att träna kondition än styrka ute.

A, B, C, D, E… Listan av vitaminer kan bli lång. Vilka bör vi egentligen få i oss? Vilka är särskilt viktiga vid träning? Vad ska vi äta för att tillfredsställa behoven? Frågorna kan bli många. Hälsoguiden har gjort en guide där du lätt kan navigera dig fram till det som är rätt för dig. Självklart bjuder vi även denna gång på några smaskiga recept också. Vad sägs om bananpannkaka med hallon till exempel? Mm… Det vattnas i munnen på mig.

Men finns det någon lösning? Ja, vi på Hälsoguiden tror det. Vi har i detta nummer därför testat ett av många utomhusgym, ett bra alternativ till de vanliga traditionella gymmen. Läs mer om det på sida 4.

Elin Eriksson Chefredaktör

I DETTA NUMMER Victoria Sohlén Art director

Sandra Norling Fotograf

vitaminguide s.3 hälsoguiden testar s.4 recept s.6

Felicia Hallström Illustratör och skribent

2

Frida Sporre Skribent


vitaminguide

Vitaminer Det finns många olika vitaminer som alla har olika egenskaper. Ibland kan det vara svårt att veta vilka just du behöver. Därför har Hälsoguiden sammanställt en lathund för dig.

A C

A-vitamin påverkar dina ögon, det vill säga att om du får i dig för lite A-vitaminer så kan det bli svårare att fånga upp svagt ljus. Finns i bland annat morötter, grönkål, lever och ägg.

B

B-vitaminer hjälper bland annat kroppen att ta upp energi ur maten, dessutom hjälper de till så att hår, hud och naglar håller sig friska och starka. B-vitaminer finns i nästan all mat, exempelvis fläskkött, jordnötter, ärtor och bönor.

C-vitamin hjälper till att bilda kollagen i bindväven som stärker blodkärl, tänder, hud och skelett. Hjälper även till att ta upp järn ur maten. C-vitamin finns i juice, bär och frukt.

D

D-vitamin behövs för kroppens omsättning av fosfat och kalcium. Kroppen bildar D-vitamin själv då den utsätts för solljus. Man kan utöver solen finna D-vitamin i margarin, mjölk och fisk.

E

E-vitamin är en antioxidant och hjälper alltså cellerna att skydda sig mot fria radikaler. E-vitamin finns framför allt i varor som vetegroddar, vegetabiliska oljor och sötningsmedel, men även i avokado och ägg.

3


hälsoguiden testar...

Utomhusgym Nu när vädret börjar bli varmare och sommaren smyger sig på, känns det tråkigt att stänga in sig på ett gym för att träna. Därför blir det fler och fler som tränar utomhus. Överallt möter vi löpare, cyklister och folk som är ute och promenerar. Vi på Hälsoguidens redaktion valde därför att i detta nummer testa ett utomhusgym. Vi var på utomhusgymmet i närheten av Naturens hus i Örebro. Gymmet stod klart sommaren 2012 och står i vacker miljö där det passerar många motionärer dagligen.

4

Det finns mängder av övningar som går att göra med hjälp av redskapen på anläggningen, några av dessa är dips, chins, situps och knäböj. Känner du att du inte har koll på alla olika övningar och hur du gör dem, så finns det skyltar utsatta till varje redskap där det står beskrivet med hjälp av text och bild hur du skall utföra dem och vilken muskelgrupp som tränas. Utomhusgymmet är bra uppbyggt, det känns fräscht och fint med

“Helt gratis” en mängd olika övningar att välja mellan. Att det finns bilder som visar hur man gör vid varje redskap är en stor fördel och hjälp


...utomhusgym om man är osäker, detta minskar även skaderisken. Vid flertalet av redskapen finns det både ett lättare och ett tyngre alternativ som gör att gymmet lämpar sig för alla. Detta är väldigt bra då det inte går att ställa in vikter som på vanliga gym. Tack vare att gymmet ligger placerat längs en väg där många springer och promenerar, finns möjligheten att svänga in och träna lite styrka under sitt konditionspass. Dessutom är det helt gratis att träna på utomhusgym vilket gör det ännu bättre. text: frida sporre foto: elin eriksson, sandra norling

Hälsoguiden betygsätter

5


recept

Bananpannkaka

Bananpannkaka är enkelt, går fort att göra och smakar underbart 1 portion ca 5 pannkakor Ingredienser: 1 banan 2 äggvitor 1 äggula 1/2 dl kokosflingor 1 nypa salt

6

Att göra: Mosa bananen i en skål och blanda i resterande ingredienser. Stek som plättar i lite smör eller kokosolja. Servera tillsammans med bär efter din egen smak.


recept

Nyttig smoothie

Denna smoothie passar bra som frukost, mellanmål eller efterrätt 4 portioner Ingredienser: 3 dl frysta hallon 2 dl fryst mango 4 dl mild yoghurt med vaniljsmak 1 dl koncentrerad flädersaft 2 msk krossade linfrön 1 msk honung

Att göra: Låt hallon och mango tina något. Häll alla ingredienser i en mixer och mixa tills det blivit en slät dryck. Häll upp i glas och toppa med extra mango. Servera direkt.

7


nästa nummer utkommer juni 2013

stor marathonspecial proteinshakes träningskläder info@halsoguiden.se

Tidningsgatan 1 703 01 Örebro

019-11 12 13

Grupp 2. Frida, Elin, Sandra, Felicia & Victoria  

Fanzin