Page 1

CORNER

ETT HÖRN FLERA VINKLAR

SVENSKA MUSIKVÅREN

PRAKTFULLA PALMA TRAVIS BAKER

Utvecklar och för samman olika musikgenrer

MMA HÄR FÖR ATT STANNA MAJ 2012 PRIS: 44:90 INKL MOMS EURO 5:60 NOK 55


Ett hörn, flera vinklar av samtiden Välkommen till Corner, ett magasin som sporrar våra läsare till tycke och mening, vi vill tillsammans inspirera och diskutera världens alla hörn.

Det kan låta klyschigt men visst är det något inuti oss som väcks till liv på våren? Det finns en annan energi och sympati hos folk, vi vill mer, vågar mer och på något sätt känns alla problem som krupit sig inunder täcket under vintern som onödigt krafs. Det här märks tydligt inom musikbranschen och särskilt i Sverige. I det här numret av Corner tittar vi extra på musikvåren och det som komma skall i sommar. .

Helena Harovi Chefredaktör Helena Harovi h.harovi@corner.se

Art director

Mario Moveda m.moveda@corner.se

Marknadsansvarig Bo Boström b.bostom@corner.se

Redaktör Anna Asp a.asp@caroner.se

Fotograf Henrik Hammar h.hammar@caroner.se


CORNER NER

4

4

Sätt färg på örebro

6

Markus Krunegård

6

7

Kulturevenemang med musik och konst Skivrecension av nya albumet “Mänsklig värme”

Sommarens festivaler Tre nichade musikfestivaler för musik fantasten

8 Palma

Reseguide till Palma på Mallorca, Shopping, mat och fest

Producenten och artisten som vidgar vyerna

10 Travis Baker

12 Ensam i New york

Paul Miller tar sig an 2000-talets svåraste utmaning - ett år utan webben

13 MMA här för att stanna

14

Kampsporten som gjort succé i Sverige

14 Sommarmat

Tilltugget som gör det

Nya skivan, galna fans och ifall allt är på liv och död?

15 Maskinen

3


SÄTT FÄRG PA ÖREBRO

Vem bestämmer vad som är snyggt eller inte? Nu får befolkningen själv bedöma

4


En vägg som ska vara laglig för all form av konstuttryck, åsikter och framförallt graffiti ska invigas den 24:e Juni. Rebecca och Fiona snurrar plattor för allmännheten medans några av Sveriges främsta graffare utför speed-art, Senare på kvällen blir det liveframträdanden med akter som Timbuktu och damn!, Helt Off och Looptroop Rockers. Vem bestämmer vad som är snyggt eller inte? Nu får befolkningen själv bedöma med hjälp av den lagliga väggen som kommer vara belägen i centrala Örebro. I och med att Örebro stad har nolltolerans när det kommer till allt som har med graffiti och tags att göra, har entusiaster i graffiti-crewet Slaggprodukt tröttnat. Tillsammans med kommunens politiker och Örebro konsthall har de skapat en 40 meter lång bågformad laglig graffiti-vägg.

Vad: En 40m lång bågformad vägg i Örebro ska resas på järntorget. Den ska göras till en laglig graffiti-vägg. Syftet med väggen är att försöka få ställen i staden fria från tags och klotter och istället uppmuntra konstnärer, graffare och i stort sett den som vill uttrycka sig, med en laglig vägg att måla på, utan att stressa fram konsten. Samt att spara in pengar för sanering av klotter och istället lägga de pengarna på bättre ändamål som ungdomsgårdar. Hjälpa personalen på ungdomsgårdar i deras arbete att få bort unga från gatorna på kvällarna och från att gå med i kriminella gäng. Nu kan du komma och måla under dagtid på väggen utan risk för polisen eller böter. Örebros befolkning ska med väggen få frihet att uttrycka sig estetiskt med konst och graffiti men även med olika budskap och åsikter genom exempelvis stickers.

Invigning den 24:e juni: För att inviga väggen kommer erkända graffare och street art konstnärer från Sverige köra speed-art på väggen mellan kl 14:00-15:00. Det innebär att de kommer få en tidspress på sig att måla något snyggt. Från 15:00 får allmänheten börja måla exakt vad de vill på väggen. Efter 15:00 kommer även de graffare som utfört speedarten att finnas i närheten och hjälpa den som vill få hjälp samt tipsa om olika tekniker att måla på och dylikt. Sätta färg på Örebro. Artister: Rebecca och Fiona kommer spela plattor på järntorget. Dj Vietnam värmer upp för livebanden på utomhusscenen som kommer vara belägen på frimurarholmen. På samma scen kl 17:15 börjar Helt Off att spela. 19:15 spelar Timbuktu & Damn!. 21:00 går Looptroop Rockers upp.

5


KRUNEGÅRD SPRIDER MÄNSKLIG VÄRME

Ibland gör man rätt, ibland gör man fel, Krunegårds nya skiva gör nästintill för rätt. Åren har gått och Markus Krunegård tar på för fram lyssnaren till något de gillar. Mauro Scoccos mänsklig värme med oss på en promenad samarbete har satt sin prägel på skivan och Markus har tyvärr retuscherats bort en aning. I ”Askan är den bland löv och minnen. bästa jorden” som är bästa spåret på skivan kommer det dock tillbaka, då rösten spricker och känslorna Mänsklig värme är en balanserad skiva. Att den släpps lös. också handlar om att ha växt upp och blivit vuxen är ingen slump. Markus börjar reflektera av vad som Känslan som kommer i den stunden är finare än alla hände med livet. De tidigare texterna sjöngs det om perfekta toner och ackord. Markus Krunegård berätdrömmar, längtan och ovisheten. Mänsklig värme tar tar genom både texter och nya mer slipade stil att istället tag i räddlsan av att blivit precis som sin far, han blivit äldre och kanske en aning påverkad av att ha en säker karriär? melankoli och att ha dansat i London

6

Krunegård har skapat sig ett strakt namn på svenska pophimlen och kunde vågat släppa på kopplingen Tack Markus för att du berättar om det vi alla i kurvorna. Skivan är stabil, låtarna samverkar och känner men inte själva har ord för.


FESTIVALERNA DU INTE FÅR MISSA

Club Epic House Festival 21 juli Rättvik Arena, Rättvik

Dalarnas Housefestival är äntligen här! Club Epic House Festival är inte som de andra festivalerna som oftast är uppbyggda utomhus. Nu framställs en helt ny version av det människor kallar för festival. Denna festival kommer inte bli annat än Epic. Artister som kommer är bl.a. Sidney Samson, Alex Moreno, Albin Myers, Alberto Canas, Jim Andrés, Fredde & Friberg.

West Coast Riot 26 juli Röda sten, Göteborg

Sedan festivalen startades 2008 har det stora målet varit att få Rancid till festivalen. Nu kan de stoltsera med att målet är nått, Rancid kommer äntligen till Sverige för första gången på 9 år och ska uppträd på West Coast Riot. Ytterligare två absoluta guldkorn i form av Floridas Against Me! och brittiska Gallows är också klara. Tillsammans utgör de grunden för Skandinaviens punk- och hardcore-fest nummer ett.

Stockholm Music & Arts 3-5 augusti Skeppsholmen, Stockholm

Starka musikaliska artistskap och ett initierat konstprogram i centrum. Med goda grannar och med Skeppsholmsfestivalen, Stockholm Jazz & Blues och Sthlm Jazz Fest goda minne tar de avstamp mot ett ambitiöst och högkvalitativt program. De ser det som en unik möjlighet att faktiskt skapa något som i slutändan kan utöka upplevelsen av högkvalitativ musik och kultur i vår huvudstad. 7


PALMA

Vare sig du vill ha lyx, champagne och 5-stjärniga hotell eller budget, bira och ett billigt hotell så kan du hitta det i Palma - staden med något för alla. Här kommer en guide till de små guldklimparna du inte vill missa när du besöker Palma stad.

8

Restauranger När du åker till Mallorca och Palma är det nästan ett måste att äta tapas som är typiskt för hela Spanien. Lizarran är en restaurang som fortfarande lockar öbor, det finns en härlig spansk kulturatmosfär där som man måste

uppleva. På denna restaurang serverar du dig själv, maten står på baren och du plockar på dig det du vill ha. Kom bara ihåg att spara tandpetarna, personalen använder dessa för att räkna ut hur mycket du skall betala. Varje tandpetare kostar 1€ och du får äta hur mycket du vill. Här kan du även beställa den typiska spanska paella som består av ris och havets läckerheter. Lizarran ligger på C/Brondo 6, gångavstånd från Plaza Juan Carlos I.

ven med utsikt över hela palmabukten. Kom ihåg att i Palma börjar det riktiga utelivet klockan 02.00 så att gå ut klockan 23.00 är ingen höjdare. Tito’s ligger på Paseo Maritimo, en promenadväg som tar dig längs hela bukten med havet på ena sidan och vackra Palma på andra sidan.

Agua Bar ligger på C/Jaume Ferrer 6, gångavstånd till Paseo Maritimo. Den kan vara lite svår att hitta för de som aldrig varit där då baren ligger lite i skyBarer och nattklubbar mundan, men när du väl hittar dit Tito’s är Palmas absolut största så är det värt letandet. En mysig nattklubb med en glashiss som tar spansk bar med livemusik där dig upp och ner mellan dansgolman kan prata och umgås, pre-


Palma de Mallorca, eller helt enkelt Palma, kan erbjuda det mesta man söker för en lyckad resa - bra shopping, genuina kaféer, barer, sena nattklubbar och mängder av restauranger från alla världens hörn.

cis som spanjorerna vill ha det. Varje torsdag är det även Ladies Night vilket betyder gratis vin och champagne till alla tjejer, killar är också välkomna men får betala halva priset.

Livemusik där man kan prata och umgås, precis som spanjorerna vill ha det.

Gamla stan för att få se staden, affärer hittar du överallt. Plaza Juan Carlos I är ett torg med många kedjor som H&M, Zara och Mango men du hittar även lite mindre affärer som Stradivarius, Beschka och Women´s Secret.

Vill man skynda på shoppingen men ändå se alla dessa affärer ska man koncentrera sig på shoppingcentret i Porto Pi, där finns alla butiker vi nämnde ovan och mycket mer. Det ligger något utanför Palma stad men med buss är du där på 15 minuter.

Shopping El Corte Inglés är ett varuhus som ligger i Gamla stan och där kan du hitta det mesta, vi rekommender- Cala Mayor ligger ungefär 10 ar dock att du promenerar runt i minuter från Palma stad med

buss nummer 3. Stranden är 250 meter lång och väldigt välskött. Här kan du hyra solsängar med parasoll, eller bara ta med din handduk och lägga dig mitt på den vita sanden. Toaletter, restaurang, bar och kafé hittar du längs med stranden.

Playa Illetas ligger på samma bussträcka som Cala Mayor men cirka 10 minuter längre bort. Här ligger du på vit sand omgiven av bergig natur och kristallklart vatten. Ett litet tips är att klättra över bergskullen till vänster om stranden för att få en liten men väldigt charmig strandbit helt för dig själv.

9


TRAVIS BARKER

UTVECKLAR OCH FÖR SAMMAN 10


Travis barker är en amerikansk trummis som är född i Kalifornien 14 november 1975. Han startade sin kändiskarriär i punkrock bandet blink-182 år 1998 då de även slog igenom världen runt med singeln ”All The Small Things”. Efter genomslaget har det endast gått uppåt för bandet blink-182 och trummisen Travis Barker. Han blev utnämnd till en av världens bästa trummisar någonsin av tidningen ”The Rolling Stones”. Travis Barker hade även under sin tidiga karriär en egen Tv-show på MTV, ”Meet The Barkers” när han var gift med Playboy stjärnan Shanna Moakler. De två har tillsammans 2 barn, Alabama och Landon Barker.

Baker visar att musiker inte endast jobbar med en och samma musikstil, de vidgar vyerna istället.

Under 2005 så splittrades blink-182 och då fortsatte Travis Barker att vara trummis för sidoprojekten Boxcar Racer, Plus 44 och Transplats. Alla dessa

band har en sammankoppling till blink-182. År 2009 visade sig att bandet var tillbaka, och 2011 släppte bandet ut sitt senaste album, ”Neighborhoods”. Idag är han endast aktuell med blink-182 och sin egen solo karriär vid sidan om där han gör låtar med många stora hip hop, rap, och elektro artister. Travis barker har alltid varit en punkrockare, men senare under sin karriär har han utvecklat musiken till något mycket större än endast punkrock. Travis Barker solo album ”Can A Drummer Get Some” släpptes ut 2011 med artister som Lil Wayne, Eminem, The Game, Pharrell, Ludacris, Rick Ross, Snoop Dogg, Busta Rhymes, Lil Jon, Slash, Cypress Hill och Steve Aoki. Detta var en stor händelse inom musiken då en punkrockare och trummis släppt ut ett eget album, vilket inte har inträffat tidigare. Artisterna han jobbat med är från helt andra musikstilar såsom hip hop, rap, elektro och även rock. Eftersom Travis Barker är så stor inom sin punkrock stil med blink-182 så har hans album utvecklat och även fört olika musikstilar samman.

har i stort sätt endast fått positiv kritik. Detta visar att vissa musiker inte endast jobbar med en och samma musikstil, utan de vidgar vyerna istället. När Travis Barker samverkar i en låt är det inte endast beatet han står för, utan också produceringen av musiken.

Idag är Travis Barker även aktuell med sitt eget klädmärke ”Famous Stars & Straps” som slagit igenom stort i USA, då det bärs av många storartade artister inom många olika musikstilar.

Detta har lockat många olika lyssnare från massor av olika stilar. Travis Barker turnerar också även med dessa olika artister och

När Travis Barker samverkar i en låt är det inte endast beatet han står för, utan också produceringen av musiken. 11


ENSAM I NEW YORK

Vid midnatt ikväll lämnar Paul Miller internet. Han överger en av sina “top 5” tekniska innovationerna i tiderna för lite lugn och ro. Om han kan överleva separationen, han ska göra detta för ett år. Han ska inte bli en eremit. Beroende på ditt perspektiv, kan du vara helt chockerad över att han ens skulle försöka något sådant, eller så kan du vara helt oimponerad. För honom personligen kändes beslutet som en stor galen idé i början, och nu när det börjat verkar det som en helt naturlig utveckling av hans liv med tekniken.

terminal (laptop, iPad, Xbox), för att inte nämna alla omgivande internet min smartphone håller honom medveten av.

Vad gäller hans närvaro på nätet, kommer han närma saker som en gammaldags journalist. Han kan ge skriven text, dela foton fysiskt, och gör video framträdanden, men han Worst case scenario kommer inte att göra något av upkommer jag att hittas pladdning av dessa saker. Istället vandrande i skogen kommer han att arbeta för redaktörer någonstans, muttrade och producenter som kommer att webbadresser för mig hantera själva publiceringen. Forsksjälv ningen kommer att ske i bibliotek och personligen. Nyheter kommer han att få från tidningar.

Och precis som en gammaldags journalist kommer han inte ha kommen Han känner att jag har undersökt internet på nära håll. Det har varit per- tarer att läsa och retweets att njuta sonligt och genomträngande i hans liv av, eller forum för att skumma runt i. Jag kommer att vara ensam med mina i över ett decennium och han spentankar, och för allt jag vet så kanske derar i genomsnitt 12 + timmar om dagen direkt på en internet-ansluten jag blir glömd. 12


MMA HÄR FÖR ATT STANNA Den 14 april 2012 är numera ett historiskt datum för MMA i Sverige. Det är nämligen det datum då den första UFC-galan hölls på svensk mark. UFC: Sweden sålde slut hela globen, över 15 000 biljetter, på 3 timmar. Kampsporten MMA, Mixed Martial Arts, är en av världens snabbast växande sporter och här kommer en liten intruduktion. För dom som inte känner till det handlar MMA om en kampsport där man blandar många klassiska kampsporter. Det innebär att det är stående kamp med boxning, armbågar, knän och sparkar och markkamp med brottning och jiu-jitsu dvs. olika ledlås eller

strypningar. Matcherna utspelar sig oftast i en bur, men kan även utspela sig i en boxningsring, och är vanligtvis 3 ronder á 5 minuter. Titelmatcher eller vissa speciella större matcher kan vara 5 ronder lång

UFC, Ultimate Fighting Championship, är den klart största organisationen inom MMA, det är som NHL inom hockeyn ungefär. Det är dom som nu äntligen har kommit till Sverige. Efter lite skador hit och dit blev det fem svenskar som fick chansen att gå match på UFC: Sweden och den största svenska MMA stjärnan, Alexander Gustafsson, mötte en brasilianare som heter Thiago Silva i kvällens huvudmatch. Det gick tyvärr bara vägen för två av de fem svenskar som gick match

men som tur var för oss svenska fans, vann Alexander Gustafsson. Han vann på ett majoritets domslut efter att ha gått 3 intensiva ronder mot den alltid farliga Thiago Silva.

En MMA match kan ta slut på tre olika sätt, knock, lås/strypning och domslut

Alexander Gustafsson är den klart mest framgångsrika svensken inom MMA och om han fortsätter vinna ett par matcher till kommer han med all säkerhet få gå en match om titeln. Förhoppningsvis kan vi få se den eventuella matchen när UFC: Sweden 2 blir av inom en snar framtid.

13


SOMMARMAT TILLTUGGET SOM GÖR DET

Godis, och chips i de flestas fall men det finns godare alternativ att väcka aptiten med. På köpet, ett samtalsämne som du knappast hade fått med en chipspåse.

Melon med parmaskinka

12 personer Ingredienser: En honungsmelon, 20-30 skivor lufttorkad skinka, parmaskinka, prosciutto . Tillagning: Kärna ur melonen och dela den i klyftor, skär sedan ur melonköttet från varje klyfta och dela i tre bitar. Linda skinkan runt en melon bit och stick ned en tandpetare. Servera kylda på fat.

14

Laxrullar med pepparrot

8 personer Ingredienser: 5 tunnbröd, 3 msk smör, 1 bit färsk pepparrot eller 4 msk pepparrot från tub, 1dl gräddfil och lite bladpersilja. Tillagning: Blanda riven pepparrot med gräddfil i en skål. Smöra tunnbröden och fördela sedan pepparrotsblandningen på bröden. Fördela bladpersiljan

över tunnbröden och sedan lägg på en skiva lax. Rulla ihop tunnbröden på tvären.

Räksnittar

12 personer Ingredienser: 3-4 skivor vitt landgångsbröd, 1dl majonnäs, 3 msk vispgrädde, 3 msk chilisås, kajennpeppar, 1 vitlöksklyfta, 400g skalade räkor, 2 msk hackad gräslök, dill och smör. Tillagning: Skär bort kanterna på bröder och dela skivorna smöra. Rör ihop majonnäs, grädde, chili till. Hacka de flesta av räkorna tillsätt dem sedan i såsen. Klicka räkmajonäsen över snittarna och garnera sedan med de kvarlämnade räkorna, toppa med gräslök.


MASKINEN

Över två år hade gått sedan debutalbumet Boyz II men släpptes och fansen hungrade efter mer, så det var inte en dag för tidigt när efterlängtade albumet Framgång & Efterfrågan släpptes heter att dela med oss med. Det har blivit ett tight schema inför vår och sommar med flera 23 mars i år.

PÅ LIV OCH DÖD

I oktober 2011 släpptes singeln Krossa alla fönster som ännu en gång blåste liv i den svenska dagspressen. Videon till låten föreställde kungen som festar med minst sagt lättklädda kvinnor och tar kokain från deras bakdelar bland annat, en anspelning på tidigare års skandaler. En tuff men förväntansfull försmak till hur kommande albumet skulle låta som. Efter hårt turnerande var det äntligen dags för killarna i Maskinen att stänga in sig i studion med sina idéer och skapa magi som nu släppts löst i form av nya albumen - Det är vårt sätt att fortsätta berättelsen om vilka Maskinen är och vad vi står för, att fortsätta att lämna folk berörda. Vi har nya erfaren

spelningar i veckan över hela landet. Maskinen kommer man att hitta så långt norr som Kiruna och ända ner till Malmö via Visby. Men som både Frej och Herbert är noga med att påpeka så är publikens energi mer än nog för att klara av året.

- När man ser fans som är galnare än oss två bärandes tatueringar med våra låttexter så får man någon slags supermankrafter. Det känns typ som att man går på kokain konstant, fast det är kärlek istället, fnittrar Frej. Det är dom som skapar känslan i en bra spelning. Finns inget bättre än när fans skriker våra texter. På Peace and love festivalen förra året hade vi femtiotusen galna fans, det var det sjukaste vi vart med om och vi fick nypa oss i pungen för att fatta att det var på riktigt, menar Herbert.

15


PUNA BASIC INSTINCT Modern träig doft med kardemumma och bergamott för att övergå till muskot och viol. VON GRILLS POWER Inspirerad av kraften i sportbilar har Von Grills tagit fram nästa generationens manligaste parfym.

HUGO BUSS JUST DIFFERENT En internationell klassiker sedan 1995 som nu får en modernare look och en coolare attityd.

Sommarens nya herrparfymer

Liko.se

Skönhets-& Hårvårdsprodukter

Kajsa Bengtson Bok  

Magasinet Corner

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you