Page 1

SPINACK Nöjesmagasinet med variation

sommarnummer maj 2013

Pris: 55 kr

Väljer du Sverige i sommar? Visby och Bug Run S. 6-10

Håkan Hellströms nya skiva

S. 14

Rickard Andersson ägnar sitt liv åt Bossen Läs om hur hans liv ser ut på s. 12

STOR SOMMARSPECIAL TEMA: RESOR


Redaktören har ordet

2

Hej och välkomna!

Helena Millroth Art Director

Sommaren närmar sig med stormsteg och jag är nog inte ensam om att räkna ner dagarna till årets semester. Många kollegor berättar om utlandssemestrar som bokats, andra om campingar som måste besökas. Oavsett om du vill semestra i Sverige eller ej finns det mycket att välja på. Den här månadens bjuder Spinack på ett sommarnummer där vi bjuder på en stor resespecial. Där presenterar vi Thailand men också det lite nyare sättet att semestra på, nämligen sportresa. Vi tror att du som känner dig nöjd med att stanna i Sverige kan ha glädje av klassikern Bug Run. Har du stor eller liten budget? Vi tror att det finns något för alla. Vilken vecka i Visby passar dig bäst? På sida 8 kan du bland annat läsa om Stockholmsveckan som lockar tusentals unga människor, men även om en rad andra viktiga, händelserika veckor. Dessutom bjuder vi som vanligt på musiktips. Den här gången har vi gått på djupet med Håkan Hellström. Hur började han sin karriär? Vad har han lyckats åstadkomma och hur bra är egentligen hans nya platta? I månadens evenemang skriver vi om Metallsvenskan och U-town festival. Verkar blir trevliga tillställingar båda två! I månadens krönika bjuder krönikören Sara på vänlighet. Hur ska vi bete oss för att sprida glädje i vardagen? Säger du hej till grannen? Läs och bli inspirerad! Självklart har vi även månadens entusiast med i detta nummer. Vi har mött Rickard Andersson som älskar Bruce Springsteen. En härlig berättelse som får mig att vilja sätta mig i bilen, sätta på en bra skiva, höja volymen och sjunga med! Helt enkelt njuta av att sommaren snart är här och av att Bossen faktiskt är en av mina idoler också. Som alltid, en blandning av sött och salt.

Ludvig Landing Fotograf

Elin Eriksson, Chefredaktör elin.eriksson@spinack.se

4 x Elins guldkant i vardagen u Unna dig en långpromenad

Felicia Hallström Skribent

u Drick morgonjuicen ur ett vinglas u Sov med öppet fönster för att

höra fåglarnas kvitter på morgonkvisten u Spela hög musik i bilstereon och

sjung med

Sandra Norling Marknadsansvarig

Medarbetare i detta nummer: Felica Hallström, Frida Sporre, Julia Nilsson, Kristoffer Jansson-Hedin, Sandra Norling, Sara Bruggeman, Viktoria Sohlen.


I detta nummer av Spinack

3

4 8

5 13

9 10

Sommarspecial:Tema Resor Vi guidas genom Thailand och Playita del sol. Sol & bad eller sport? Välj själv.

Sommaren i Sverige. Vad finns att göra för oss som vill stanna hemma? Visby eller Bug Run kanske kan vara något?

10

Alltid i Spinack: Aktuella musikevenemang -Metallsvenskan och U-town festival

12

Månadens entusiast: Springsteen fanet Rickard Andersson berättar om sitt liv präglat av Bossen.

14

I lurarna: Håkan Hellström

15

Månadens krönika: En kedja av vänlighet

SPINACK Nöjesmagasinet med variation

8

Kontakt: Riddarsgatan 17, 705 66 Uppsala Tfn: 018 - 55 66 99


SOMMARSPECIAL TEMA: RESOR

SOMMARSPECIAL


Sommarspecial: Thailand

5

Upptäck Thailand

Landet som har något för alla

Asien är en kontinent som snabbt ökar i popularitet speciellt bland svenskarna. Ett av de populäraste resmålen för svenskar är Thailand. Det många söker efter när de ska åka på semester för att vila upp sig är sol, bad och god mat. Allt detta kan man finna i Thailand.

Klimat

Thailand är varmt året runt men det är som behagligast att åka perioden november till februari då det är sol och badgaranti. Det är den svalaste perioden då graderna ligger runt 30. I Mars och April är det extra varmt, då ska du inte besöka de södra delarna i Thailand då det är störst regnrisk.

Storstadsbesök

Huvudstaden i Thailand är Bangkok och är helt klart värd att besöka ett par dagar i om du ska till Thailand. Tre sevärdheter att se i staden är att besöka det kungliga palatset, Grand Palace, och templen Wat Phra Kaeo och Wat Tramit. Att tänka på när du ska besöka dessa är att ha täckta hälar och knän samt långärmat. Smaragdbuddhans tempel kallad Wat Phra Kaeo, är den lilla buddhastatyn som hittades år 1464. Buddhan får sin ädelstensdräkt bytt när en ny årstid inträder, av självaste kungen vilket

sker tre gånger per år. Du kan också besöka den gyllene buddhans tempel, Wat Traimit, där det finns en 5.5 ton tung buddhastaty i guld. Du kan dessutom ta en mysig båttur på floden i solnedgången för att se Bangkok. I Bangkok finns det oändlgt många möjligheter till shopping. Allt från shoppingcenter till marknader. I Shoppingcentern kan man hitta allt från väskor, skor och skräddarsydda kläder. Men vissa av de större har även biografer, bowlingbanor, matmarknader och vattenparker.

Sol och bad

Ett populärt ställe i Thailand är Krabi i Ao Nang, som ligger i fastlandet på västsidan. Dit åker många Svenska familjer för att njuta av sol och bad på underbara stränder. Om du bor i Krabi är det ett tips att ta en taxibåt så kallad longtail boat till någon av de närbelägna öarna utanför Krabi, så som Phi Phi, Koh Lanta island eller besöka stränder som Railey Beach. fortsättning g


Sommarspecial: Thailand

g Med vännerna Om du är ute på semester med sina kompisar kanske du vill utforska Thailands uteliv, ett hett tips är att ta sig till östsidan av Thailand, till Koh Phangan. På ön Koh Phangan hålls det Full moon party en gång i månaden vid fullmåne. Då man målar sig i neonfärger, festar på stranden och dricker ur så kallade buckets. Som är stora hinkar fyllda med dricka som dricks med sugrör, det är vanligt att man delar på dessa då de är stora. Ställen som Krabi och Koh Phangan är populära hos svenskarna, om man inte vill träffa på svenskar på sin semester är ett tips att ta sig till öar som Koh Samui eller Koh Tao, där det är lite mer lugnt. Koh Tao är en underbar ö som är ett dykarparadis. Man kan lätt och billigt skaffa sig ett dykcertifikat på Koh Tao. Koh Samui ligger längst söderut av dessa tre öar och har mycket spännande att bjuda på, så som klarblåa hav, vita stränder, thaimassage, safari med elefantridning och mysiga bungalows att bo i nära stranden. Allt detta kan man göra på Chaweng beach som ligger på östsidan av Koh Samui och är ett paradis med sin längsta strand på 7 km.

Maten

Thailändsk mat ska du testa så mycket du kan, varför inte testa nationalrätten Pad Thai som är en nudelrätt med wokade grönsaker med kyckling eller räkor. Det är känt att Thailändarna använder sig av mycket kryddor och smak i Thailändsk mat, så man får tänka på att det kan bli starkare än vad man tror. En annan populär maträtt är Tom Yum Goong, det är en soppa med räkor, svamp samt citrongräs, värd att testa.

6

Människorna

Det Thailändska folket är extremt gästvänliga och tillmötesgående. I Thailand finns det restauranger, barer, matstånd och affärer överallt och allt till ett bra pris. Om du vill njuta av sol och bad eller uppleva Thailands kultur så kommer du oavsett få en oförglömlig resa om du åker till vackra Thailand.

Tips för dig som ska åka till Thailand.

u Se till att ha vaccinerat dig i god tid före avresa u Var inte rädd för att resa runt, det är både billigt och enkelt uProva på den inhemska maten u Drick mycket vatten uVåga pruta och gör det ordentligt uVar försiktig med alkoholen, det är lätt att bli uttorkad när

solen gassar på. q

Packlista

Tunna kläder Badkläder Plåster, värktabletter Solkräm Huvudbonad Vätskeersättning

Text: Felicia Hallström Foto: Patrik Skott, Harald Jonsson


Sommarspecial:Fuerteventura

7

Sportsemester PÅ FUERTEVENTURA Semester, sol och bad men någonting stämmer inte överens med den klassiska semesterbilden på Playitas resort som ligger på Fuerteventuras östkust. Här ropas det beskrivningar av rörelser från ett vattengymnastikpass i en av poolerna. I mitten av anläggningen spelas det fotboll och bortanför det hörs tennisbollar som smashas ner. Vid en av planerna har ett hårt corepass precis avslutats.

Playitas resort

Tips för dig som ska åka till Playitas resort.

En dag på Playitas resort

hittar du en ny favorit? uTräning i all ära men se till att slappna av lite på semestern också. uSpring eller promenera upp på berget, här utlovas fin utsikt! uDrick mycket vatten under träningen, extra viktigt eftersom det är varmt ute. uGlöm inte solkrämen! Även om du inte ligger och solar är du ute i solen och kan lätt bränna dig. uSe till att komma i säng i tid, hård träning och sol är utmattande, se till att sova för att orka med nästa dag. uHåll dig inte bara på anläggningen åk in till någon av grannstäderna och ät middag, Shoppa eller ta en strandpromenad. q

är en klassisk semesteranläggning med pool, nära till hav, hotell och god mat men vad som skiljer det från andra ställen är att de fokuserar på träning. Hit åker allt från elitidrottsmän till folk som tränar litegrann eftersom variationen på träning och pass är stor. Vi åkte dit för att kolla läget.

Hur ser en typisk dag på Playitas resort ut? Den frågan kan bara du själv svara på, eftersom de har så många träningsmöjligheter kan du utforma din dag precis hur du vill. Kanske vill du gå upp tidigt på morgonen och följa med på en morgonlöparrunda eller börja dagen med att slappa vid poolen och träna på kvällen, eller gå på alla möjliga pass och vila lite där emellan. Valet är ditt. Exempelvis skulle din dag kunna börja med en springrunda. Eller varför inte ett spinningspass? Därefter passar det bra med ett morgondopp i poolen för att sedan hugga in på den underbara frukostbuffén. Resten av dagen kan spenderasi solstolen med en bra bok, eller så väljer du att gå på några av de grupppass som erbjuds. För den bollintresserade finns både fotboll och volleyboll att tillgå.

tyda be te in r ve hö be ter es em ”Sols lata dagar”

uPassa på att testa så många träningspass som möjligt, kanske

Text: Frida Sporre Foto: Ellen Nilsson

Packlista

Träningskläder Träningskor Badkläder Solkräm Sköna kläder att ha på sig efter en hel dag med träning. Vanliga kläder att ha på sig till frukost och middag eller när man får för sig att göra något annat.


Sommar i Sverige - Visby

8

Vill du stanna i Sverige?

Det finns alternativ även för dig som inte vill resa utomlands. Tipsen och listan på resemål är lång. Spinack bjuder på ett kalendarium med ett urval av olika event. Dessutom två olika guider där vi tipsar om Visby och Bug Run.

Sommarstaden Visby På sommaren förvandlas Visby från en sömnig småstad till en turistort. Staden blir till ett nav av festligheter och sommarnöjen. Framför allt de tre välkända temaveckorna har en förmåga att dra till sig besökare.

Olika veckor med olika karaktär

Politikerveckan i Almedalen, partyfyllda Stockholmsveckan eller den historieromantiska Medeltidsveckan - vilken lockar dig mest? Omgiven av hav, vacker historisk miljö, nattklubbar och glada turister är det lätt att som besökare i Visby få känslan av att man befinner sig utomlands. Vecka 27, 29 och 32 är veckorna som sätter extra prägel på Visby som sommarstad och turistort. Då infaller nämligen Almedalsveckan, Stockholmsveckan samt Medeltidsveckan.

Almedalsveckan (vecka 27)

Sommarens högsäsong inleds med Almedalsveckan i början av juli. Då samlas hela Sveriges politiska elit i parken Almedalen för att framföra sina budskap. Alla de politiska partiernas ledare håller tal och under denna vecka riktar hela Sveriges mediekår sin uppmärksamhet mot den lilla parken vid havet. Under Almedalsveckan kommer man som besökare lätt i kontakt med många mäktiga kvinnor och män, politikintresserade samt en mängd företag och organisationer som alla vill väcka intresse och vinna stöd från besökarna i Visby.

Medeltidsveckan (vecka 32)

Under Medeltidsveckan i början av augusti dras tiden tillbaka 700 år och Visby omfamnar sin gamla historia. Veckan bjuder på marknader, tornerspel, föreställningar, eldshower och mycket annat som hör medeltiden till. Barn och vuxna klär ut sig i sina finaste medeltidsmunderingar och står man vid ringmuren och blickar ut över marknaden är det svårt att inte dras med i stämningen. Visby och hela Gotland förvandlas under denna vecka till ett paradis för barnfamiljer, rollspelare och alla med intresse för medeltiden. Värt att komma ihåg är att Visby är precis lika värt att besöka vilken annan vecka som helst på sommaren. Bortom ringmuren finns dessutom en hel ö med fantastiskt vacker natur och bebyggelse att upptäcka. q

”Vilken vecka väljer du?” Text: Julia Nilsson Foto: Magdalena Olsson

Stockholmsveckan (vecka 29)

Den mest fartfyllda av de tre temaveckorna i Visby är Stockholmsveckan som ingår i Stureplans årliga turné. Under de dagar strömmar festsugna ungdomar och till Visby för en vecka med hårt festande. Soliga dagar spenderas gärna på sandstranden Tofta två mil söder om Visby. Här är det ofta fullt av människor som solar, badar eller tar en drink på Tofta Beach Club. På nätterna fylls alla de populära nattklubbarna i Visby till bredden med besökare och där bjuds ofta på uppträdanden av kända artister. Stockholmsveckan har dock en tråkig baksida som präglas av fylla och brott.Det är därför inte helt utan anledning som många av de äldre i Visbys innerstad blir glada när veckan lider mot sitt slut.

Lockar inte våra guider? Se ett urval av möjligheter i kalendariet nedan. För fler event, se www.spinack.se maj:

Metallsvenskan - Örebro Bon Jovi - Stockholm Siesta festivalen - Hässleholm Vårruset - Flera svenska städer

juni;

Bug Run - Mantorp Vätternrundan - Motala Hultsfredsfestivalen - Stoxa Peace and Love - Borlänge


Sommar i Sverige - Bug Run

9

Bug Run 7-9 juni

Den 7 - 9e juni på Mantorp park händer det i år igen, och denna gång är det 30 års jubileum för den populära folkfesten Bugrun! Gamla originalbilar ställs ut, inspiration och idéer flödar. Här är platsen för den som vill drömma sig tillbaka i tiden, eller för den bilfrälste. Folkfest i all ära!

Vad händer på Bugrun?

Väl inne på området så finns det en stor camping där man slår upp sina tält och parkerar med sina bilar. Utspritt på dessa tre dagar så blir de, bilutställningar, dragracing, och tävlingar. Förra året så kunde man köra ut på racingbanan med sin egen bil och åka några varv, ett måste för den racingsugne, men glöm inte att ta med en hjälm då det är enda kravet för att få medverka. För den som vill öva på sina köregenskaper i lägre farter så finns det en teknikbana där man blir klockad och den med bäst tid vinner. För de lite mindre tävlings intresserade så finns det bilutställning med många fina (äldre/nyare) bilar att gå runt och titta på.

Vad ska man ha med sig?

För personer som aldrig varit på bugrun tidigare kan de vara bra att ha med sig tält, liggunderlag och ”kläder-efter-väder”. En dag kan solen skina och en annan kan regnet stå som spön i backen. Det är också bra att ta med sig vissa förnödenheter som mat och dryck, om man inte vill åka den extra biten till Mantorp för att handla.

Är det stökigt på campingen?

På Bugrun så förekommer en del alkoholförtäring och det kan leda till långa nätter med mycket musik och stök. Det är därför

det finns två sorters olika campingar ”Party-campingen” och ”Lugna-campingen”. På Bugrun ställs det ut mycket gamla originalbilar, men även bilbyggare ställer ut sina egna kreationer. Det är även ett ställe där personer med liknande intressen samlas och ger varandra inspiration och idéer. På eftermiddagen ligger grillröken tjock över camping området, och folk börjar ta fram solstolarna, och det är inte ovanligt att det förekommer en och annan öl runt lägren vid denna tid. Mantorp park ligger utmed väg E4, mittemellan Linköping och Ödeshög.q

Text: Kristoffer Jansson Hedin Foto: Herbet Nilsson

Info

Var? Mantorp park När? 7-9 Juli Priser: Helgbiljett torsdag kväll-söndag: 600 kr Helgbiljett fredag-söndag: 500 kr Helgbiljett lördag-söndag: 400 kr Endagsbiljett söndag: 200 kr

Klipp ut och sätt upp på kylskåpet! juli:

Iron Maiden - Stockholm Oringen - Boden Putte i parken - Karlstad

augusti:

Invigningsfest Tele 2 Arena - Stockholm Bug Run Tierp Fjällmaraton - Vålådalen Smögenfestvialen


Musik - Metallsvenskan

10

Metallsvenskan En blandning mellan fotboll och hårdrock. Funkar det? Ja, det blir en spännande blandning med mycket glädje och skratt. Välj att njuta av en trevlig fotbollsmatch eller digga med i musiken. Arrangörernas vision är att det ska finnas något som passar de flesta.

I slutet av maj är det återigen dags för en av Sveriges

häftigaste hårdrockfestivaler. Festivalen är unik i sitt slag, då den kombinerar ett gediget schema av liveartister med en fotbollsturnering där bland annat olika kända artister deltar. Tidigare år har bland annat medlemmar ur banden In Flames, Millencolin, Bullet och Hardcore Superstar synts på planen. Ä Men hur bra passar egentligen rockmusik och sport tillsammans? Det har faktiskt visat sig vara en oslagbar kombination där både hårt satsande lag och totalt otränade möts på planen. Fotbollen är en mycket underhållande del av festivalen som leder till många skratt både hos deltagare och publik. Turneringen är en fantastisk upplevelse, även för besökare som egentligen inte är intresserade av sport.

Den 24-25 maj går alltså den femte upplagan av Metall-

svenskan av stapeln, en festival som på kort tid blivit ett av de största och mest omtalade evenemangen i landet. Under förra årets högsommarvärme besökte totalt 9000 personer festivalen. I år är några av huvudakterna banden King Diamond, At the gates, Graveyard och Hardcore Superstar, alltså en blandning av heavy metal, death metal och hårdrock. Många fler band, där också lokala förmågor som The boatsmen och Dödsdepartementet ingår, spelar på festivalen under de två dagarna. Metallsvenskan håller till på Örnsro IP för tredje året i rad, där ett helt område med tre scener, fotbollsarena, öltält och

försäljningsstånd byggs upp. Det finns dock inget campingområde på festivalen, men långväga gäster bor för specialpris på femstjärniga Gustavsviks camping som ligger ca 15 minuters gångväg från festivalområdet. Ett nytt inslag som tillkommit inför årets evenemang är att oetablerade band kan tävla om att få öppna festivalen med en spelning under fredagen.

Även om det är svårt att tro, har Metallsvenskan ett vinnan-

de koncept i sin unika kombination av rockmusik och fotboll. Alla musikintresserade borde besöka denna tillställning för en underhållande helg i rockens tecken där allt självklart är toppat med en härlig stämning. Så, börja genast öva på dina häftigaste hårdrocksmoves och sjung upp, så ses vi på Örnsro IP sista helgen i maj. q Text: Sandra Norling Foto: Lisa Berghaag

Info

När? 24-25 maj Var? Örnsro IP i Örebro Vilka band spelar? King Diamond, At the gates, Graveyard och Hardcore superstar. Priser: Tvådagarsbiljett (inklusive fotboll) 595:-, fredagsbiljett 395:-, lördagsbiljett (inklusive fotboll) 450:-.


Musik- U-town festival

11

U-town festival I år fyller Sveriges största studentfestival U-town festival tio år. Jubileumsfesten kommer äga rum helgen den 7-9 juni i Botaniska Trädgården i Uppsala. På plats kommer det finnas öltält och ett flertal scener. – Vi peppar redan för fullt, säger arrangören Johan Lindman.

Årets festival bjuder bland annat på

artister som den internationella dansmusikstjärnan Basto och den svenska världsartisten Loreen. – Vi har lyckats få den perfekta mixen av artister, klubbar och happenings, säger Lindman. Festivalen har även tio klubbkoncept inbokade. Utöver detta kommer det bjudas på ett flertal happenings under festivaldagarna.

Satsar på helhet

Företaget som står bakom U-town festival är kommunikationsbyrån KB. De jobbar just nu mycket med marknadsföring. Men också med att utveckla webbtv, anthems, klädkollektioner och appar inför festivalen. – Vi peppar för fullt helt enkelt, och peppen är extra hög i år.

”Vi hoppas på 30 000 besökare”

”Stort partyparadis”

U-town festival kommer bestå av ett festivalområde med tillhörande festivalatmosfär. Eventet kommer att vara i Botansiska trädgården i Uppsala. – Vi vill omvandla hela parken till ett stort partyparadis. Så besökarna kan räkna med en ordentlig jubileumsfest.

Siktar högt

U-town festival har växt för varje år och nu räknar arrangörena med en ännu större publik än tidigare. – Det vore riktigt kul om vi kom upp i runt 30 000 besökare på två dagar, avslutar Rosén. q Text: Elin Eriksson Foto: Scanpix

Info

När: 7-9 juli Var: Botansiska Trägården, Uppsala Vilka spelar? Basto, Laleh, Loreen, Miss Li, Lars Winnerbäck, Hello Saferide, Tomas Di Leva, Robin Stjernberg. Klubbar: V-dala C/O, Superstars, Malibu’s Priser: Endagsbiljett 350:-, Tvådagarsbiljett (inklusive inträde till öltält: 550:-.


Månadens entusiast - Rickard Andersson

Livet präglat av Bossen

”Manne

en” nd ge le , n, myten

12


Månadens entusiast - Rickard Andersson

13

Det finns många trogna Springsteen-fans i Sverige. Rickard Andersson är en av de personer som säger sig sett honom flest gånger. Vi har fått följa med Rickard på konsert, där han berättar om sitt liv präglat av ”Bossen”. – Den ena konserten är inte den andra lik. Det är det som gör det så speciellt, säger han.

Rickard Andersson

står längst fram i kön utanför Friends Arena. Solen skiner och trots att det till och från blåser i ordentligt, börjar våren ge sig till känna. Ikväll är det dags för Bruce Springsteens andra konsert i Sverige på två dagar. För Rickard är alla Springsteenkonserter i Skandinavien en självklarhet. – Är Bossen där, är jag där, säger Rickard.

50 gånger Bruce

Rickard är fyrtio år och har hitintills sätt Bruce Springsteen spela femtio gånger. – Första gången var 1985 på Ullevi, en magisk konsert jag aldrig glömmer. Utöver konserterna har han även träffat Springsteen på flertalet signeringstillfällen och en och annan efterfest. – Bruce är en ödmjuk och trevlig person. Men vem kunde tro något annat, säger han.

Skriver eget och uppträder

Att vara ett inbitet fan kräver både tid och pengar. Rickard finansierar sitt intresse genom att på fritiden själv uppträda på pubar där han spelar gitarr och sjunger. Han berättar att han ibland spelar Springsteen-låtar, men att det främst blir eget material. – Jag är ingen stjärna, men jag hankar mig fram och tjänar lite extra slantar. Till vardags jobbar Rickard i en skivbutik. Där är han känd för att sprida Bruce Springsteen till nya kunder. – Självklart pratar jag gott om honom om någon frågar om tips. På så vis hjälper jag ju Bossen att sälja mer, säger Rickard och skrattar.

När nära tre timmar passerat spelas låten ”American Land”. Strax därefter tänds lamporna och det är över för den här gången. Applåderna och jublandet fortsätter i takt med att arenan töms på människor. Rickard känner sig nöjd efter konserten. – Jag gillade att han spelade hela ”Darkness on the edge of town- plattan”. Det är ovanligt att han spelar låtar från det albumet live.

”Jag hjälper ju Bossen” Turnérandet fortsätter

Rickard berättar att han blivit medbjuden på efterfest med Bruce Springsteen och bandet. – Det är ett tag sedan sist, så det är väl på tiden. Efter kvällen väntar nästa Bruce Springsteen konsert i Åbo på tisdag, därefter är det Stockholm som gäller på lördag igen. Rickard ska se båda, men hoppas på att hinna vila där i mellan. – Det tär på krafterna att resa runt och se alla konserter. Men det är verkligen värt det. Alla kan ha glädje av att se Bruce live Till sist vill Rickard hälsa alla som inte sett Bruce Springsteen live ännu. – Det är dags nu, ni kommer inte att ångra er. Det är en upplevelse att minnas hela livet, avslutar han. Sedan hoppar han in i en taxi med destination Grand Hotel, där efterfesten med självaste Bruce ”Bossen” Springsteen kommer äga rum. Förmodligen natten lång. q Text: Elin Eriksson Foto: Okänd

Friends Arena

När klockan börjar närma sig åtta på kvällen har Rickard tagit sig in på arenan. Han står nu längst fram vid scenen. Publiken på läktarna gör vågen fram och tillbaka. Några fans skriker ”andra sidan är ni klara” medan andra tappert skriker till svar, ”jajamensan, fattas bara!”. Det märks att stämningen är på topp. Kort därefter står han där på scenen, Bruce Springsteen och hans eget E Street Band. Konserten rullar igång, ljudvolymen är hög och publiken jublar. Rickard står så nära att han flera gånger får ögonkontakt med dem på scenen.

Bra stämning

En bit in i konsertern öser bandet på med låten ”Badlands”. Stämningen kokar. I den lite lugnare låten ”Something in the night” lyser publikens smartphones upp arenan. Även Rickard tar upp telefonen och gungar i takt med musiken. Han ser nöjd ut.

Det här är Rickard Andersson Ålder: 40 Uppväxt: Göteborg Bor: Falkenberg Älskar: Att gå på konsert Familj: Hunden Albin och hustrun Birgitta Favoritskiva: Darkness on the edge of town Favoritlåt: Rosalita Högsta önskan: Få lira låten Glory Days med Bossen


I lurarna - Håkan Hellström

14

Är det över nu, Håkan? Håkan Georg Hellström är återigen aktuell i och med att han nyligen släppte sitt sjunde album, Det kommer aldrig va över för mig. Hur har Håkans väg till kändis varit? Vart började han? Spinack har undersökt saken.

Fotboll

Håkan föddes den andra april 1974 i Göteborg och har hunnit med mycket under sitt 39 åriga liv. Som tonåring spelade Håkan back i fotbollslaget Gais. Men han valde sedan att ägna sig åt musiken. Håkan är hängiven Gaisare och en av hans låtar Gårdakvarnar och skit spelas som inmarschlåt på Gais alla hemmamatcher. Håkan har tillsammans med sin sambo Natali Davet sönerna Sigge Mio, 8 år och Julius, 5 år.

Musiken

Håkan var med och bildade det kända Göteborgs-bandet Broder Daniel, och spelade då trummor i bandet, han valde sedan att hoppa av. Då spelade han med två andra band, Honey is cool och Påvels, för att sedan börja spela med Broder Daniel igen, denna gång som basist. År 2000 slog Håkan igenom som soloartist med låten Känn ingen sorg för mig Göteborg som blev en succé direkt. Samma år släpptes också Håkans första solo-album med samma namn som hans första singel, och även albumet blev höjt till skyarna.

Utmärkelser

Utöver detta har Håkan släppt sex till album, varav ett i mitten av april i år.

Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått tilldelades Håkan en grammis för bästa manliga artist och han har även tilldelades Taubestipendium År 2009 tilldelades han även årets guldmick för bästa liveakt.

Film

2011 släpptes en dokumentärfilm som handlar om Håkans liv, rollen som idol och den mediehysteri som råder. Filmen heter 2 steg från Håkan. I juli 2013 släpps också en film baserad på Håkans texter och musik. Filmen, Känn ingen sorg utspelar sig i Göteborg och Håkan själv kommer att synas i filmen i en liten biroll.

Aktuellt

Håkan har, som nämnt, alldeles nyligen släppt sitt sjunde album, som precis som de tidigare blivit höjt till skyarna. I samband med skivsläppet i mitten av april hade man på Göteborgs Postens hemsida skapat en egen sida till Håkan Hellström, som fortfarande finns att hitta på gp.se/hakanhellstrom. Detta har blivit mycket ifrågasatt och detta försvarar skribenten Johan Lindqvist genom att påpeka att han är Göteborgs största artist och ”så jävla grym” samt att de har följt honom från början, sedan han slog igenom med Känn ingen sorg för mig Göteborg. Och jag, Viktoria, jag kan inte säga emot, det jag har hört hittills är lika genialiskt. som hans första platta. Vilket förstås känns underbart. q Text: Victoria Sohlen Foto: Linda Berg


Krönika

15

En kedja av vänlighet ”Attitude is a little thing that makes a big difference.” - Winston Churchill

”Om man hör dålig musik är det ens plikt att dränka den i konversation.” - Oscar Wilde

”An ey for an eye, makes the whole world blind.”

-

Mahatma Gandhi Delta i vår tävling om ordspråk www.spinack.se

Ta dig an rollen som superhjälte redan idag Ibland har du kanske funderat över hur världen vore om det fanns riktiga superhjältar? Några utvalda personer med krafter som kämpar för det goda, som finns där för oss när vi behöver dem och som utgör starka förebilder för oss att se upp till. Vi kanske inte kan rädda folk lätt

som en plätt på egen hand ur en brinnande byggnad likt Superman, eller lyckas bekämpa all brottslighet i vår stad likt Batman - men vi kan fortfarande utföra stordåd. Vi behöver inte ha superkrafter för att kunna göra världen till en bättre plats. Med hjälp av små medel skulle inte den 13-åriga flickan som utsatts för nätmobbning desperat behövt ta sitt liv framför ett tåg, för att få ett slut på helvetet hon upplevde.

Ibland behövs inte mer än ett

vänligt leende för att lysa upp någon annans tillvaro. Att både ge och få känns bra, vi påverkas positivt. När vi känner hur den positiva kraften inom oss överväger den negativa, då gör vi positiva handlingar. Idén om att ge ett leende till, för dig, den främmande personen på bussen, eller kanske till och med ge hen en komplimang - kan verka lite skrämmande. Vad är det vi rädda för egentligen? Att vi ska framstå som framfusiga eller konstiga? Tänk efter, t.ex. på den gången då en främmande person senast gjorde en vänlig gest för dig. Inte analyserade du väl hens beteende ytterst noggrant för att sedan komma fram till att den måste vara en alien från yttre rymden? Nej, istället blev du kanske positivt förvånad, samtidigt som du fick en varm känsla inombords. Du kunde känna hur de lyckobringande endorfinerna sprudlade inom dig, som uppstår när vi känner just glädje.

Som tidigare nämnt; vi gör posi-

tiva handlingar när vi känner oss glada, och vi blir glada när någon gör något snällt för oss. De positiva handlingarna skapar ringar på vattnet, en kedja av vänlighet. Många har sett filmen Pay it Forward, vars budskap handlar om att en ung pojke försöker göra världen till en bättre plats genom att göra tre goda gärningar till de som är i behov av dem. Det enda han kräver i gengäld är att de lovar att i sin tur göra tre goda gärningar. Det är en film vi alla kan inspireras av.

Du kan ta dig an rollen som lokal

superhjälte redan idag. Det finns enkla saker som vem som helst kan göra, men som ändå ger en stark effekt. Du kan t.ex. ha för vana att hålla upp dörren för personen bakom dig, skänka lite pengar till en hjälporganisation eller varför inte berätta för din kompis hur mycket du uppskattar er vänskap. Det är bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan åstadkomma för att göra vår värld lite bättre. q

Sara Bruggeman författare och krönikör


NÄSTA NUMMER i butik 20 augusti

Tillsist! I sommar kommer vi synas ute på landets olika festivaler. Kom gärna fram och visa upp er! I nästa nummer kommr vi därmed bjuda på en stor festivalspecial. Det blir recensioner, möten med olika fans och en och annan artistintervju.

Gyllene Tider -är det dags att tänka på refrängen?

Trevlig sommar, så ses vi igen i augusti! /Redaktionen på Spinack

Exklusiv intervju med Iron Maiden

Festivalspecial

Hultsfred, hiss eller diss?

Många har hört av sig, gör det du också!

SPINACK

Vad vill du att vi ska skriva om? Vad gör vi bra respektive dåligt? Alla kommentarer är uppskattade! Prenumeration Helår: 590:Halvår: 300:-

Nöjesmagasinet med variation

Ansvarig utgivare: Elon Erinsson

Spinack  

Elin Eriksson, DMD 1

Advertisement