Page 1

JUAN OROBIOGOITIA BHI Olaburu, 3 Iurreta Tlf. number: 946 810 461

FEBRUARY 2015

5th COPY INTERESTING SITES www.orobiogoitia.net www.blogari.net/kokorijo www.euskaltube.net

News section!!

IURRETA Basketball team

Selfie Stick

CONTENTS

NEWS

2

SPORT

5

FASHION

6

ARTICLES

8

ADVERT

10

ENTERTAINMENT 11 Are you SMART? Prove it!!

Wanna know about BERASALUZE?? Read the INTERVIEW!!

The BEST about FASHION!!

Have fun with SNOOPY (and more)

Do you like TV series? Read our articles!!

INTERVIEWS

12

TRIVIA

14


-NEWSINTERNATIONAL AIRASIA -They found in a secondary search area the whole plane of crashed AirAsia flight QZ8501 in the Java Sea (Indonesia). The plane was lost in a route from Surabaya, Indonesia, to Singapore on 28 December, with 162 people aboard. No survivors have been found.There were lot of deads.


STEVEN GERRARD Liverpool captain Steven Gerrard is on the brink of finalising an 18-month deal to join Los Angeles Galaxy.The 34-year-old will sign a contract worth about ÂŁ6m across the full term of the deal, making him one of the highest earners in Major League Soccer. -


JE SUIS CHARLIE Millions have declared "Je Suis Charlie" on social media - but now over 50 people have tried to trademark that image in France, and the creator of the campaign is angry.

BY: JOSU G. AND EKAITZ R.


IURRETA BASKETBALL TEAM Basketball: Last year Juan Orobiogoitia created a basketball team. The name of the team is Iurreta. They play in the sport complex on

The players of this team are: Irene, Irati, Janire, Ane, Oihane, Alazne, Olatz, Lierni, Izaskun, Ane and Aroa.

Saturdays.

SPORTS? I DON’T PRACTISE THEM

At these moments, the teens make less sport than yesteryears. Everybody knows that the sport is very healthy and good, but how many people practise it? Less than the half? Let’s see… 98% of Spaniards think that sport is good. Only a good thought, because 64% of them do not practice any, according to a study of the La Caixa Foundation. Only two out of 10 people practise it, three times a week or more, one of the lowest percentages in Europe. "Between 1994 and 2014 20% of young people between 16 and 34 years have stopped playing sports," says David Moscoso, one of the authors of the study.

By: Jokin and Jon


MARIA & IRATI


Do you like fashion? Have you got any of the complements/ clothes that appear in the collage? Do you like going shopping? Do you go on sales? So, this is your magazine section! In this season, some clothes are being indispensable in our wardrobe (ex. the collage). The photos of the clothes that appear there are tendency and so much people like them.

We had asked to a girl and a boy these questions: -Do you follow the fashion? -Which are the main shops you visit? -Have you got any favorite garment? Which is it? -Which colors do you like for dressing-up?

And these are the conclusions: GIRL´S ANSWERS

BOY´S ANSWERS

More or less

No

Max Center shops

Pull & Bear and sport shops

I haven´t got any

No

Black and dark-red

Blue and black


ARTICLE

There are 4 groups:

LA QUE SE AVECINA LQSA is a TV show from Spain that started in April 22, 2007 and nowadays continuous. It has eight seasons and we now that is going to be a nineth season. In those eight seasons they have done one hundred and nine episodes. Each episode lengths about 90 minutes. There are thirty-nine main characters and these are some of them: Enrique pastor- Jose Luis Gil -- Enrique Pastor concejal de juventud y

La Chupipandi

tiempo libre, Amador Rivas- Pablo Chiapella-- No toques porque tocas, Antoni Recio- Jordi Sanchez-Antonio Recio mayorista no limpio pescado, Izaskun Sagastume- Marivi Bilbao-- Movida movida,, ÂĄVete a

cagar!, Judith Becker- Cristina CastaĂąo--Yo no atiendo sin....cita previa,, Gracias no, son 60 euros and Angelines (Nines) Chacon- Cristina Medina-- Todas las

rubias sois malas.

BY: Irene and Irati.


CASTLE Castle is an American crime drama television serie. It started on March 9, 2009.

Premise:

Richard Castle is a very rich person who has a daughter called Alexis and lives with her and with his mother Marta. He is a famous mistery novelist who has killed off the main character in his book series and has a writer's blog. He works as a volunteer in the NYPD solving some crimes. There he meets Katherine Beckett and he fells in love with her. Now the main actors:

• •

Nathan Fillion as Richard Edgar Castle Stana Katic as Detective Katherine Beckett, a homicide detective.

First episode: March 9, 2009 Red: American Broadcasting Company Writers: Andrew W. Marlowe, Terri Edda Miller, Jose Molina, More Awards: People's Choice Award for Favorite TV Drama Criminal More

By: Irene and Irati


BUY THE STICK AND DO CLICK

CHEAP

PERFECT SELFIES

SO EASY TO USE

It is worth buying because is the best stick in the world and the present more sold in Christmas. It’s very easy to use, you take the phone and you put it in the extreme of the stick, you click the button and you take a selfie. BY: AMALE AND ITXASO


ENTERTAINMENT

路Find the seven differences :

路Find 16 words in this word search :


INTERVIEWS We are students from Juan Orobiogoia instute, Unai and Txaber. We are going to interview Unai Zuazua and Pablo Berasaluze II. Unai is the director of our instute (Juan Orobiogoia). He is a tall man, he has black hair with dreadlocks, blue eyes. He is very pleasant.

Why are you a director? Because some people of the instute wanted to change the director and because he wanted to do it. Do you like it? It is a new work and yes and it has lot of things to do so much me in work. Is it difficult? No, it isn’t, if you work. What do you do when there is a problem? Do a meeng with the people of “Zuzendaritza”. How many years have you been in Juan Orobiogoia? 5 years with this year. What is the thing that you like the most in your work? To solve the problems of every day. Small or big problems.

This is all about our director. We hope you have enjoy it.


Pablo Berasaluze Zabala was born in Berriz Bizkaia in 1977 September 15th. He is one of the best players in ESKU PILOTA. His alias is Pablito. He is not tall, he had black hair, blue eyes and he is very nice person. We are going to interview him.

Why are you a ESKU PILOTA player? Because I love sport and I think that this sport it is the pre)est sport of the world. Who do you think that is the favorite to win BINAKAKO TXAPELKETA? Jajajajajaja there are very good pairs but this year Ezkurdia and Zabaleta are playing very well. When you was a child which job did you like best? A ESKUPILOTARI. Why? Because my father was too a ESKUPILOTARI.

This was all. Thanks Pablo and Unai. Good bye!!

Unai and txaber


TRIVIAL 1. Who are the players nomineed to FIFA Balon D’or? a)

Ibrahimovic, Sergio Ramos and Ronaldo

b)

Neuer, Ronaldo and Messi

c)

Djokovic, Neuer and Messi

2. Who Basque cyclist has won more than one Tour de France? a)

Miguel Indurain

b)

Amets Txurruka

c)

Nobody

3. What is the capital of the USA? a)

New York

b)

Los Angeles

c)

Washington D.C.

4. What is the capital of Australia? a)

Camberra

b)

Melbourne

C)

Sidney

5. Who discovered “ Las Americas”? a)

Cristobal Colón

b)

Magallanes

c)

Jack Sparrow

6. Julius Caesar was a … a)

Roman emperor

b)

Egyp;an Pharaoh

c)

Normal person


7. Who draw the picture Gernika? a) Leonardo Da Vinci b) Van Gogh c) Pablo Picasso 8. Who drawed The Scream? a) Edvard Munch b) El Greco c) Rembrandt 9. Who was the creator of Apple? a) Steve Jobs b) Mark Zuckerberg c) Larry Page 10. Who invented MicrosoD? a) Jack Dorsey b) Bill Gates c) Kevin Systrom 11. Who is the actress of Katniss Everdeen in “Los Juegos del Hambre”? a) Penelope Cruz b) Jennifer Lawrence c) Kaley Couco 12. Who is Legolas in “Lord of Rings”? a) Orlando Bloom b) George Clooney c) Brad PiI 1.b 2.a 3.c 4.a 5.a 6.a 7.c 8.a 9.a 10.b 11.b 12.a

By : Rafa and Mario


d u an Jos

i tz Eka

d Ire ne

Ira ti a nd

Ma

rĂ­a

Irati an

r and U Txabe

Jon and

na i

Ane and Ja nire Jokin

Itxaso

io Rafa and Mar

and A male

Profile for Orobiogoitia IKT

Joal magazine 5  

Eskolako aldizkaria

Joal magazine 5  

Eskolako aldizkaria

Advertisement