Page 1

91

april mei juni 2021

Afgiftekantoor Gent X - P911234 - driemaandelijks tijdschrift - vu: Daniel Buschman, Kortrijksesteenweg 1005, 9000 Gent

Magazine van CIB Vlaanderen

VASTGOEDMAKELAARS OVER HUN CARRIÈRESWITCH

“Het was zoeken naar een nieuwe uitdaging. Die vond ik in het vastgoed” MINISTER VAN FINANCIËN VINCENT VAN PETEGHEM

“Verlenging btw-verlaging op sloop en heropbouw kan zeker meerwaarde hebben”

VASTGOEDMAKELAARS OVER HET GEBRUIK VAN CLEE

“Gecentraliseerd, handig en in het voordeel van alle betrokken partijen”


Help je huurder op weg met de huurwaarborg en de brandverzekering.

Zo zorg je als CIB-makelaar voor gemoedsrust bij je verhuurder.

Ontdek het in RealSmart.

2


VOORWOORD

Een geasfalteerd wegdek Als de politiek het goed doet, dienen we dat ook te zeggen. Het rijk der vrijheid werd ons tegen de zomer beloofd en die belofte lijkt men te zullen nakomen. Het pad naar de vrijheid zal niet perfect geasfalteerd liggen, maar als je al meer dan een jaar op zware kasseistroken hebt moeten rijden en soms zelfs voor een gesloten overweg diende te staan, kan je die paar kiezels op het asfalt er wel bijnemen. Als CIB Vlaanderen zien we het ook als onze taak om onze leden en bij uitbreiding de volledige vastgoedsector een mooi geasfalteerd en zalig bollend wegdek aan te bieden. Onze nieuwste tool Clee is er ongetwijfeld zo eentje. Gedaan met alle administratieve en tijdrovende rompslomp die bij de verhuur van een woning komt kijken. Via Clee komt de kandidaatstelling digitaal binnen en kan, dankzij de koppeling met RealSmart, het volledige verhuurproces zelfs digitaal afgehandeld worden. Tijdswinst en gebruiksgemak waar je als verhuurmakelaar zelf goed bij vaart, maar ook je huurder en verhuurder doen er hun voordeel bij. In deze nichespecial rond verhuur doen we onze nieuwste telg dan ook uitgebreid uit de doeken. Met praktische info, maar ook met testimonials uit de markt. Onze redactie zat ook op de praatstoel bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Zo kom je te weten wat zijn plannen zijn voor het vereenvoudigen van onze vastgoedfiscaliteit. Hij licht ook al een tipje van de sluier over een mogelijke verlenging van de btw-verlaging op sloop en heropbouw. Dat we de komende maanden en jaren ook waakzaam zullen moeten zijn als beroepsorganisatie bewijst zijn uitspraak dat de piste van het belasten van de reële huurinkomsten nog niet definitief van de baan is. Verder gingen we ook een frisse neus ophalen bij onze makelaars aan de kust waar ze zich voor het tweede jaar op rij opmaken voor een overdrukke zomer doordat nagenoeg alle vakantiewoningen opnieuw verhuurd zijn. Een opsteker voor hen na de opdoffer die onze verhuurkantoren tijdens de eerste coronamaanden te verwerken kregen. Verder merk je in dit nummer dat steeds meer makelaars de meerwaarde van het gebruik van TikTok aan het ontdekken zijn en klopten we aan bij enkele collega’s die voor een opvallende carrièreswitch kozen. Van profwielrenner of stewardess tot makelaar, je ontdekt het allemaal. Afsluiten doe ik door jullie een fantastische en zonovergoten zomer toe te wensen. In september spreken we elkaar terug, maar laat me alvast meegeven om nu al vrijdag 26 november te blokkeren in jullie agenda’s. To be continued… Daniel Buschman Voorzitter CIB Vlaanderen

CIBINFO — nr 91 // 2021

3


INHOUD

Adverteren in CIB info? Voor informatie en reservatie kan je terecht bij Veronique Van Hoorickx › 09 242 49 88 › adverteren@cib.be Vragen? Heb je vragen, suggesties of ideeën? Laat het ons weten via › communicatie@cib.be Redactie: Ewoud Hasenbos, Tine Terryn, Kristophe Thijs, CIB studiedienst Fotografie: Robby Verdickt (Cover, p.11, pp.26-29) Ontwerp en druk: Mirto Print - mirto.be Partners:

In dit nummer VOORWOORD 3 VASTGOEDNIEUWS Wat gebeurt er in vastgoedland?

6

INTERVIEW Minister van Financiën Vincent Van Peteghem geeft een inkijk in zijn plannen rond vastgoedfiscaliteit

8

EVENT Eerste Syndiccongres in teken van duurzame transformatie

11

IN DE KIJKER Verhuurspecial 13

WAT IS CLEE?

CIB info is een uitgave van Confederatie van Immobiliën­b eroepen vzw. Kortrijksesteenweg 1005 – 9000 Gent v.u. Daniel Buschman

Digitaal platform Clee ontleed in 13 vragen

4

8

8 11 14

14


volg ons TESTIMONIALS CLEE “Gecentraliseerd, handig en in het voordeel van alle betrokken partijen”

16 Onze ledenconsulenten

OPLEIDING IN DE KIJKER Opleidingen rond huur, op maat van jou!

Antwerpen + Kust

20

Sven De Vuyst › 0491 11 95 88 › sven.de.vuyst@cib.be

22

Oost-Vlaanderen + West-Vlaanderen

VAKANTIEVERHUUR Vakantiehuur in eigen land blijft boomen

Ernst-Jan Driezen › 0479 39 80 52 › ernst.driezen@cib.be

PARTNERNIEUWS KBC-Huurwaarborg en KBC-Woningpolis voor huurders: onbekend is onbemind

24

TREND Vastgoedmakelaars ontdekken wereld van TikTok

Limburg + Vlaams-Brabant Brussel Michel Engelbosch › 0473 83 97 61 › michel.engelbosch@cib.be

25

REPORTAGE Vastgoedmakelaars over hun carrièreswitch

26

26

CIBINFO — nr 91 // 2021

5


VASTGOEDNIEUWS

Wat gebeurt er in vastgoedland? Nieuwe verplichtingen voor oplaadpunten in parkeergarages

Wonen-Vlaanderen lanceert de 'Woningkwaliteitswijzer'

Met het Besluit van de Vlaamse Regering van 18 december gelden er voortaan nieuwe verplichtingen betreffende het voorzien van infrastructuur voor laadpunten ten gunste van elektrische voertuigen in parkeergarages. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen residentiële en niet-residentiële gebouwen, alsook tussen situaties van nieuwbouw en ingrijpende renovatie. Voor de concrete verplichtingen kan je terecht op CIB.be.

Medio februari lanceerde het agentschap Wonen-Vlaanderen de Woningkwaliteitswijzer. Deze tool heeft tot doel om de toepasselijke woningkwaliteitsnormen te visualiseren. Wonen-Vlaanderen zegt hierover: 'Met de woningkwaliteitswijzer kan je nagaan hoe het staat met de kwaliteit van je woning, en bekijken hoe je die nog verder kunt verbeteren. De woningkwaliteitswijzer geeft je een beeld van de kwaliteit van je woning. Je krijgt inzicht in mogelijke problemen in de woning, en concreet advies over hoe je er verder mee aan de slag kunt: hoe bepaalde problemen te voorkomen, welke werken nodig zijn om de kwaliteit te verbeteren, …' De Woningkwaliteitswijzer is rechtstreeks toegankelijk: www.vlaanderen.be/woningkwaliteitswijzer (voor om het even welke woning), maar ook (als eigenaar) via de Woningpas.

Digitalisering vastgoedinformatie moet verkoopproces vastgoed versnellen De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de opstart van het Vastgoedinformatieplatform. Via dit platform zal het verzamelen van de informatieverplichtingen bij de verkoop van vastgoed digitaal en gecentraliseerd verlopen. Hierdoor wordt het volledige doorloopproces een pak minder tijdrovend dan vandaag de dag. Dit grootschalige digitaliseringsproject wordt gedragen door vijf belangrijke stakeholders, met name CIB Vlaanderen, Fednot, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, het Vlaams departement Omgeving en het Agentschap Informatie Vlaanderen. Deze laatste zal namens de Vlaamse overheid de ontwikkeling van het platform coördineren.

Zwarte lijsten huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars komen er niet Er komt in Vlaanderen geen dynamische lijst voor malafide huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bergt die plannen op nu is gebleken dat er juridische en praktische bezwaren zijn. Ook de betrokken sectoren zelf zien weinig meerwaarde in zo’n zwarte lijst. “Ik blijf achter het idee op zich staan, maar er is geen reden om verder te gaan met dit initiatief”, klinkt het bij de minister.

Steeds meer rookmelders in Vlaamse woningen Sinds 1 januari 2020 zijn rook­ melders wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning. Dat rookmelders levens redden, heeft de Vlaming duidelijk begrepen. In het eerste kwartaal van 2021 was er in 83% van de gecontroleerde woningen een rookmelder aanwezig is, zo blijkt uit cijfers van Wonen Vlaanderen.

Analyse: Prijs studentenkamers stijgt overal in Vlaanderen, maar in Brussel lichte daling Net zoals we dat al jaren doen voor de huurwoningen lanceerde CIB Vlaanderen dit voorjaar ook een Huurbarometer voor studentenkamers. Bij de analyse van de cijfers viel vooral op dat in Vlaanderen de prijzen voor studentenkamers die verhuurd worden via vastgoedmakelaars de voorbije drie academiejaren stevig stegen, maar in Brussel merkten we eerder een daling op. De krant De Tijd pikte het nieuws op en ook andere media zoals de VRT en Kanaal Z gingen er dieper op in. Het volledige persbericht kan je lezen op CIB.be.

6


Nieuw sinds 1 juni: 'Certibeau' moet conformiteit Waalse water­ installaties aantonen Belangrijk om te weten voor wie als makelaar actief is in Wallonië: op 1 juni is de "Water"-certificering voor bebouwde onroerende goederen, “CertIBEau”, in werking getreden. Het doel is om na te gaan of een gebouw voldoet aan de verplichtingen rond aansluiting en particuliere watervoorzieningsinstallatie enerzijds en aan de verplichtingen rond afvoer en behandeling van stedelijk afvalwater anderzijds.

Uitrol EPC gemeenschappelijke delen wordt bijgestuurd Op vrijdag 7 mei keurde de Vlaamse regering principieel een ontwerpbesluit goed, dat sleutelt aan de deadline voor het EPC voor de gemeenschappelijke delen. Belangrijk: slechts voor een aantal gebouwen wordt uitstel voorzien! Voor appartementsgebouwen met 15 appartementen of meer zou de deadline behouden blijven op 1 januari 2022. CIB Vlaanderen heeft haar bezorgdheden rond deze bijsturing intussen toegelicht op een overleg met VEKA. EPC gemene delen laten opstellen? Hiervoor kan je steeds terecht bij het Vastgoedloket van onze partner BTV, waar CIB-leden eenvoudig en aan scherpe tarieven hun aanvraag kunnen plaatsen. Ook voor meer informatie kan je steeds bij BTV terecht.

Nieuw modelformulier voor de aanvraag van een bodemattest

Renovatie­verplichting voor nieuwe eigenaars niet-residentiële gebouwen De Vlaamse regering voert een renovatieverplichting in voor niet-residentiële gebouwen. Vanaf 1 januari 2022 moet elk niet-residentieel gebouw dat van eigenaar wisselt, binnen de vijf jaar aan vier energienormen voldoen (dakisolatie, beglazing, warmte-opwekkers en koelinstallaties). Een nieuwe eigenaar van een klein niet-residentieel (kleiner dan 500 m²) zal vanaf 2022 binnen de vijf jaar na de overdracht ook een energieprestatielabel C of beter moeten behalen. Eigenaars van grote niet-residentiële gebouwen moeten vanaf 2023 nog een stap verder gaan. Binnen de vijf jaar na overdracht moeten zij bijkomend over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken.

Regeling voor microwoningen in Wallonië De laatste jaren hebben "microwoningen" (tiny houses) flink aan populariteit gewonnen. Deze nieuwe woonvormen omvatten o.a. yurts, hutten, cottages, aanhangwagens, caravans, campers, … Ze onderscheiden zich van traditionele woningen, doordat ze een lichte ecologische voetafdruk hebben, licht van gewicht zijn, verplaatsbaar en dus eenvoudig te demonteren zijn. Nadat deze microwoningen op 1 september 2019 al eerder wettelijk erkend werden in Wallonië, volgde op 21 mei 2021 een uitvoeringsbesluit met nieuwe bepalingen. Voorlopig is het Waals Gewest ook het enige gewest waar een regeling voor dit type woningen bestaat.

Wie een bodemattest wil aanvragen, moet daarvoor sinds 1 juni een nieuw modelformulier gebruiken. Je kan het nieuwe modelformulier downloaden op de OVAM-website en onder de modeldocumenten op CIB.be, categorie “Formulieren overheid” (701VN). Niet onbelangrijk: aanvragen voor een bodemattest die voor 1 juni 2021 bij de OVAM zijn ingediend op basis van het modelformulier, vastgesteld bij het MB van 12 juni 2019, en die na 31 mei 2021 door de OVAM worden beoordeeld, behouden hun rechtsgeldigheid.

› Voor de laatste nieuwigheden in vastgoedland kan je steeds terecht op CIB.be.

CIBINFO — nr 91 // 2021

7


INTERVIEW

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem geeft een inkijk in zijn plannen rond vastgoedfiscaliteit

“Een verlenging van de btw-verlaging op sloop en heropbouw kan zeker een meerwaarde hebben”

8


Burgemeester van De Pinte was hij al en sinds het najaar van 2020 zwaait Vincent Van Peteghem ook de plak als federaal vicepremier en minister van Financiën en Fraudebestrijding voor CD&V. Met de tijdelijke verlaging naar 6% voor sloop en heropbouw liet de minister meteen van zich horen binnen onze sector. Nadien volgde ook nog onder meer een herwerkte belasting op buitenlands vastgoed. Maatregelen die steeds in overleg met het werkveld tot stand kwamen. “Het is maar door naar elkaar te luisteren en in gesprek te gaan dat we tot mooie resultaten kunnen komen”, klinkt het. De eerste maanden als kersvers minister waren voor Van Peteghem bijzonder intensief en uitdagend. “De kernen en overlegcomités volgen zich in sneltempo op en ik wil er echt alles aan doen om onze gezinnen en gezonde bedrijven door de crisis te loodsen.” De minister is ervan overtuigd dat de afgelopen maanden de juiste keuzes gemaakt werden. “We namen maatregelen met impact, denk maar aan het uitstel voor hypotheken en ondernemerskredieten, de extra fiscale steun voor kinderopvang en mantelzorg en vandaag de btw-verlaging in de horeca.”

› De horeca, het retailsegment en andere commerciële sectoren zijn zwaar getroffen door corona. Via een nieuwe belastingvermindering heeft u een stimulans proberen uitbouwen richting verhuurders om een deel van de handelshuur kwijt te schelden. Is het naar uw aanvoelen een voldoende ondersteuning van deze sectoren? Van Peteghem: “Ik vond het een belangrijke maatregel om verhuurders aan te moedigen hun huurders wat ademruimte te bieden. Om goed te zijn moeten de maatregelen die we nemen altijd tijdig, tijdelijk en gericht zijn. We verschuiven stilaan van steunmaatregelen naar herstel- en relancemaatregelen. De samenleving start weer op, we halen de stolp stilaan van de economie, maar we begeleiden onze gezonde ondernemingen uiteraard nog even richting het einde van deze crisis.”

› Een van uw eerste verwezenlijkingen die de vastgoedsector aanbelangen is de tijdelijke btw-verlaging op sloop en heropbouw naar 6% sinds 1 januari. Het gaat hier om een tijdelijke maatregel die loopt tot 31 december 2022. Is die periode niet erg krap voor nog op te starten projecten? “De btw-verlaging is een steunmaatregel. Door de coronacrisis liepen de orderboekjes van aannemers leeg en bleven nieuwe opdrachten uit. Met deze maatregel willen we mensen stimuleren om toch te blijven investeren zodat de bouwsector niet stilvalt. Bovendien heeft de maatregel een ander positief

CIBINFO — nr 91 // 2021

“De vastgoedfiscaliteit moet vooral vereenvoudigd worden”

­ ­ffect: ze zorgt voor een versnelde vernieuwing van e een deel van de Belgische woningen en appartementen en heeft dus een positieve ecologische impact.”

› Mag de sector hopen op een verlenging, gelet ook op het belang en de meerwaarde in het kader van de klimaatdoelstellingen? “Ik ben me zeer bewust van de mogelijke meerwaarde van de verlenging van deze tijdelijke steunmaatregel en dit zal zeker meegenomen worden bij de evaluatie ervan. Maar voor een verlenging is een akkoord op regeringsniveau vereist. Daar kan ik vandaag dus niet op vooruitlopen.”

› In Vlaanderen en Brussel is de woonbonus intussen afgeschaft. In beide gewesten kwam er een (gedeeltelijke) compensatie via de registratierechten. Het nieuwbouwsegment viel daarbij volledig uit de boot, omdat btw een federale bevoegdheid is. Zijn er plannen om voor het nieuwbouwsegment iets te ondernemen? “Voor btw zijn we gebonden aan het kader dat de Europese regelgeving ons biedt. Elke aanpassing aan een btw-tarief moet dus op Europees niveau besproken worden en in consensus worden beslist. Vandaag laat de btw-richtlijn dit niet toe.”

› Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kondigde onlangs aan de ereloonstructuur van het notariaat te willen herbekijken. Het uitgangspunt: de transactiekosten voor de koper verlagen en zo eigendomsverwerving ondersteunen. Hoe staat u hier tegenover? “Registratierechten die verschuldigd zijn op de verkoop van onroerend goed zijn geen federale materie

9


INTERVIEW

en vallen dus buiten mijn bevoegdheid. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit initiatief onmiskenbaar een positieve stimulans kan zijn.”

› Een thema dat al jaren sterk leeft binnen de vastgoedsector is de mogelijke belasting op reële huurinkomsten om de ongelijke belasting tussen onroerende inkomsten uit binnen- en buitenlands vastgoed weg te werken. Door uw toedoen werd gelukkig de wet goedgekeurd waardoor voortaan ook aan buitenlands vastgoed een kadastraal inkomen (KI) wordt toegekend. “Ik vind het mijn taak om mensen duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden. Toen ik aantrad als Minister van Financiën bleek dat een van de eerste dossiers te zijn die ik snel wou oplossen. De samenwerking met de vastgoedsector verliep op dat vlak uitstekend, net als in andere dossiers. Iedereen heeft eigen invalshoeken en expertise. Het is maar door naar elkaar te luisteren en in gesprek te gaan dat we tot mooie resultaten kunnen komen. Daar ben ik echt van overtuigd.”

› Is de piste van het belasten van de reële huurinkomsten voor de Belgische huurmarkt hiermee definitief van de baan? Kan u (ver)huurders en vastgoedprofessionals de zekerheid bieden die zij nodig hebben? “Ik werk momenteel heel hard aan de voorbereiding van de bredere fiscale hervorming en wil dat debat aangaan zonder taboes. Het heeft geen enkele zin om een fiscale hervorming aan te kondigen en er tegelijk bij te zeggen dat bepaalde dingen niet besproken mogen worden. Een fiscale hervorming zorgt immers voor nieuwe evenwichten. Een evenwicht waarbij we oog moeten hebben voor het totaalplaatje. Zeggen dat de piste van het belasten van de reële huurinkomsten definitief van de baan is, kan ik dus niet.”

› Met welke blik kijkt u verder naar de Belgische vastgoedfiscaliteit? Mogen we deze legislatuur nog een en ander verwachten? “Vastgoedfiscaliteit wordt zeker onder de loep genomen, in de meest diverse aspecten. De bedoeling is vooral om de zaken te vereenvoudigen.”

› Er gaan al even stemmen op om binnen de fiscale korf van het langetermijnsparen de aftrekbaarheid van onroerende investeringen af te schaffen. De Groen-fractie heeft daartoe reeds een wetsvoorstel ingediend. Waarom zouden roerende investeringen wel maar onroerende investeringen niet fiscaal ondersteund mogen worden?

10

“Ik vind het mijn taak om mensen duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden”

“Los van de vraag of we het fiscaal voordeel voor de tweede woning moeten afschaffen, ben ik van mening dat we het debat niet uit de weg mogen gaan. Het langetermijnsparen heeft als doel de opbouw van extra kapitaal tegen de pensioenleeftijd te stimuleren en kadert dus in het kader van de individuele pensioenopbouw. Maar het gaat hier om sparen en beleggen. We moeten die discussie dus ook breder voeren binnen de context van de algemene spaar- en beleggingsfiscaliteit. We moeten fiscaal immers zo neutraal mogelijk handelen zodat we het systeem niet te veel ontwrichten. Het advies van de Hoge Raad voor Financiën kan hierin een goede inspiratiebron zijn.”

› CIB Vlaanderen heeft al langer een vruchtbare samenwerking met uw departement om een vlotte digitale registratie van huurcontracten mogelijk te maken via MyRent Pro. Ziet u opportuniteiten om de samenwerking op vlak van digitalisering verder uit te bouwen? “De wereld verandert razendsnel en daarmee verandert ook het verwachtingspatroon van de burgers ten opzichte van overheden en overheidsdiensten. Zeker op het gebied van digitale dienstverlening. De FOD Financiën telt vandaag al 37 e-services en bouwt op dit moment aan tal van nieuwe digitale diensten. Maar ook de bestaande diensten zullen de komende jaren regelmatig updates krijgen om onze dienstverlening op topniveau te houden. Ik hoor zeer positieve signalen over onze ontwikkeling van bijvoorbeeld Kadasterfinder en het is mijn ambitie om hierin verder te gaan. Alle suggesties zijn meer dan welkom!”


EVENT

Eerste Syndiccongres in teken van duurzame transformatie Meer dan 400 syndici volgden op donderdag 29 april het eerste Syndiccongres, een congres volledig gericht op de professionele syndicus. Het werd ons tweede virtuele event na het Vastgoedcongres van eind vorig jaar. De live opnames vonden plaats in de kantoren van onze partner Concordia. VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck leidde de panelgesprekken in goede banen. Een volgend event om alvast in jullie agenda te noteren: het Vastgoedcongres op vrijdag 26 november. Hou onze communicatiekanalen in de gaten voor meer info. Graag tot dan!

Syndici Olivier Blockhuys (Solvio) en Baptiste Cobbe (Pouille Property Management) gingen in gesprek met advocaat Steven Bivacco over de toekomst van de algemene vergadering. Dat de digitalisering ook hier is ingezet, daar waren ze het alvast alle drie over eens. Of de wetgeving even snel zal volgen als de praktijk, is echter nog een vraagteken.

Bij een renovatie in mede-eigendom komt heel wat kijken. Aan de hand van de renovatie van Residentie Fabiola 3 in Sint-Niklaas werd zo’n renovatietraject stap per stap toegelicht. Mede-eigenaar Robert De Greyt, architect-expert Joost Beke van het begeleidend studiebureau en syndicus Karen Van De Woestijne deelden graag hun ervaringen en tips & tricks.

Er komen steeds meer tools op de markt die het werk van de syndicus efficiënter en kwalitatiever maken. Stephan De Witte van CIB Vlaanderen stelde de nieuw ontwikkelde Smart Property Manager voor, terwijl Steve Sartor van Concordia de laatste evoluties in de verzekeringswereld schetste. Karen Van De Woestijne gaf graag haar feedback als syndicus.

Experten Arne Allewaert van Amavi Capital en Michaël Peeters van Lampp kwamen met veel enthousiasme vertellen hoe je als syndicus nieuwe technologieën kan inzetten om gebouwen efficiënter te beheren. Olivier De Schrijver van Syncura deelde zijn ervaringen vanuit de praktijk als syndicus. Wij zijn alvast heel benieuwd naar wat de toekomst nog zal brengen!

Met dank aan onze partners: Ardent Advocaten, BTV, Concordia, Intratone, KBC, Keypoint, Liantis, Luminus, OneTec, Organimmo, ORIS, SF323.

CIBINFO — nr 91 // 2021

11


Signz tovert elke etalage om in een bruisend geheel van beeldschermen. De hoge helderheid zorgt voor de ultieme visuele beleving, zelfs op klaarlichte dag. Met ons innovatieve portaal maakt u doelgerichte content en plaatst u die op het juiste scherm op het juiste moment, met een minimum aan inspanning.

Dé ultieme technologie om uw zichtbaarheid een boost te geven Contacteer ons

info@signz.be

+32 (0) 50 24 04 05

*Automatische koppeling met uw vastgoedsoftware mogelijk.

Roeselaarseweg 30A, B-8820 Torhout

signz.be

Verzekering annulatie bij vakantieverhuur? Bezorg uw huurders gemoedsrust indien zij door onverwachte omstandigheden hun verblijf aan onze mooie Belgische Kust moeten annuleren of onderbreken en dit dankzij onze collectieve annuleringsverzekering.

Contacteer ons via vastgoed@concordia.be

12

Enkele redenen waarom deze verzekering voor uw kantoor en uw huurders onontbeerlijk is: • •

• • • •

Scherpe premie Uitgebreide voorwaarden (gezondheidsredenen, werk en studies, juridische redenen,…) Geen vrijstelling bij schade Lage administratieve werklast voor uw kantoor Dekking last minute boekingen Ondersteuning door ons


› IN DE KIJKER

VERHUURSPECIAL CIBINFO — nr 91 // 2021

13


WAT IS CLEE?

Digitaal platform Clee ontleed in 13 vragen Met het digitale platform Clee heeft CIB Vlaanderen de weg geplaveid naar een gedigitaliseerde verhuurmarkt. Clee biedt een praktische, tijdbesparende én efficiënte oplossing voor alle verhuurmakelaars. Maar hoe werkt het precies? Wat kost het? Kan je Clee integreren in je website? We trokken met onze vragen naar Jonas Zaman, product owner Clee bij onze ICT-poot Oris.

1

WAT IS CLEE? ›› “Clee is een meertalige tool waar een consument in alle discretie een huurprofiel kan beheren. Met dit profiel kan hij/zij zich kandidaat stellen voor een of meerdere huurwoningen. De consument kan gedurende het proces steeds de status van de kandidatuur verder opvolgen en krijgt automatisch terugkoppeling over de aanvaarding, dan wel weigering.”

2

HOE WERKT CLEE? ›› “Clee is 100% digitaal en mobile-first. De consument kan op zijn smart­ phone, PC, … inloggen en een profiel aanmaken, zich kandidaat stellen en kandidaturen opvolgen of beheren. Als makelaar zal je alle touwtjes in handen houden via RealSmart, het platform voor beheer van vastgoeddossiers waarmee Clee volledig interageert. Via jouw website kunnen consumenten kandideren met hun Clee profiel. Maar ook kan je via RealSmart consumenten zelf uitnodigen om zich via Clee kandidaat te stellen voor jouw pand. Alle ontvangen kandidaturen worden vervolgens op uniforme wijze voorgesteld in RealSmart, wat objectiviteit in de hand werkt. Je kan in RealSmart de nodige controles uitvoeren en de status van kandidaturen wijzigen. Door jou gevalideerde kandidaten voeg je vervolgens toe aan een shortlist, die je via een druk op de knop kan delen met de eigenaar. Die kan vervolgens op een beveiligde en tijdelijke online omgeving de door jou geselecteerde kandidaten bekijken en voorkeuren aangeven. Jij als makelaar handelt nadien af met de meest geprefereerde kandidaat.”

14

3

WAAROM IS CLEE INTERESSANT? ››

“Clee is een platform dat kosteloos ter beschikking wordt gesteld in meerdere talen en de consument hierbij centraal zet. Het heeft als doel de kandidaten te begeleiden in het huurproces door telkens voldoende tips en advies te verstrekken en duiding te geven over de gegevens die worden opgevraagd en waartoe ze zullen worden gebruikt. Een huurprofiel dient slechts eenmalig aangemaakt te worden en is daarna herbruikbaar over verschillende makelaars heen. Op deze manier verlagen we de toegang tot de huurmarkt en kan jij als makelaar met goed geïnformeerde kandidaten aan de slag. Als makelaar zal je jouw rol versterken en efficiënter kunnen werken. De dossierafhandeling is volledig gestroomlijnd in RealSmart en voldoet aan alle regelgeving. De implementatie heeft als doel alle kandidaturen op eenzelfde wijze voor te stellen en te verwerken. Hierdoor maakt discriminatie minder kans. Het platform is er gekomen met een breed draagvlak bij alle betrokken actoren en met steun vanuit de Vlaamse overheid. Bovendien is Clee vrij toegankelijk én kan je jouw website extra in de kijker zetten via de Clee widgets.”


4

BOET IK HIERMEE IN AAN SERVICE TEGENOVER MIJN HUURDER ? ›› “Neen,

integendeel. Je zal jouw activiteiten via Clee verder kunnen professionaliseren. Als makelaar garandeer je een onafhankelijke en gevalideerde werkwijze waarbij enkel de rechtmatige gegevens worden opgevraagd en vrijgegeven op het juiste moment. Door met Clee te werken maak je ook gebruik van een tool die het risico op discriminatie op diverse manieren reduceert.”

5

BOET IK HIERMEE IN AAN SERVICE TEGENOVER DE EIGENAAR? ›› “Ook tegen-

over de eigenaar zal je net een ongekende service kunnen bieden. De eigenaar krijgt voortaan op een online omgeving inzicht in de door jou gevalideerde kandidaten en zal zwart op wit zijn voorkeur kunnen aangeven. Enkel duidelijkheid en bovendien heb je geen last met dataprivacy. De gegevens zijn beperkt in tijd opengesteld voor de eigenaar.”

6

OP BASIS VAN WELKE PARAMETERS WORDEN KANDIDATEN GERANGSCHIKT?

›› “Kandidaten worden door Clee niet gerangschikt. Iedere

kandidaat wordt op eenzelfde wijze voorgesteld om te verwerken door de makelaar. Hierbij worden enkele parameters automatisch berekend om de makelaar te helpen: de bezettingsgraad, de woonlast, en een solvabiliteitstoets volgens een ‘budgetmethode’. Als makelaar blijf je in de stuurpositie. Clee heeft als doel de processen zo transparant en objectief mogelijk voor te stellen. Zodoende is Clee ook een sleutel om discriminatie tegen te gaan.”

7

WAT HOUDT DE EXTRA SOLVA­ BILITEITSTOETS VOLGENS ‘BUDGETMETHODE’ IN? ›› “Voor iedere Clee-kan-

didatuur wordt een budgetnorm berekend. Deze norm stelt een budget voorop dat het huishouden na de betaling van de huur zou moeten over hebben om op een menswaardige wijze te leven. Hiervoor baseerde men zich op aanvaarde standaarden bekomen via wetenschappelijk onderzoek. Vervolgens wordt vergeleken of het resterend inkomen positief, dan wel negatief afwijkt tegenover de budgetnorm. De toepassing is zodoende een nuttige aanvulling op de gangbare woonlast (of nog: ‘een-derde regel’). Je krijgt er een uitgebreider zicht mee op de solvabiliteit, op een objectieve en onderbouwde wijze.”

8

HOE KAN IK CLEE NOG GEBRUIKEN? ›› “Het is voor consumenten mogelijk om via een aantal vragen op de pandfiche onmiddellijk te weten of ze objectief gezien in aanmerking komen voor het pand en dit zonder persoonlijke informatie te delen. Er wordt hierbij een resultaat bere-

CIBINFO — nr 91 // 2021

kend op drie toetsen: de maximale capaciteit, de woonlast en de solvabiliteitstoets volgens de ‘budgetmethode’. Een geïnteresseerde kan zo bij wijze van spreken zichzelf ‘screenen’: zal ik überhaupt wel in aanmerking komen voor dit pand of zoek ik beter elders?”

9

KAN CLEE GEÏNTEGREERD WORDEN IN MIJN WEBSITE? ›› “Ja, je kan de toegangs-

poort tot Clee plaatsen op je eigen website bij de pandfiches. Via een widget zal de consument zichzelf kunnen matchen tegenover het pand en een knop ‘kandidaat stellen’ terugvinden. Die knop gebruikt de consument om de Clee-app te openen en vanop jouw website over te gaan naar het Clee-platform om zich voor jouw pand kandidaat te stellen. Er wordt ook naarstig gewerkt aan verdere optimalisaties.”

10

KAN IK KANDIDATEN OOK UITNODIGEN VIA E-MAIL? ›› “Je kan als

makelaar kandidaten uitnodigen vanuit RealSmart. De kandidaat ontvangt een e-mail met een link naar de Clee webpagina van het pand in kwestie. Maar deze link kan je gerust ook op andere kanalen plaatsen of via een eigen mailcampagne uitsturen.”

11

IS CLEE EEN GEDRAGEN OPLOSSING BIJ OVERHEID, HUURDERSORGANI­ SATIES ETC? ›› “Clee is er gekomen met steun van de

Vlaamse Overheid en kwam onder meer via werkgroepen tot stand. Daarbij sloten ook Agentschap Wonen-Vlaanderen, Unia, universitaire onderzoeksexperts inzake wonen en inzake discriminatie, makelaars en juristen aan.”

12

KUNNEN ANDERSTALIGE HUUR­ DERS OOK WERKEN MET CLEE? ››

13

HOE WERKT CLEE SAMEN MET REALSMART? ›› “Clee is beschikbaar gesteld

“Clee is momenteel in vier talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Engels en Duits.”

in RealSmart, dé dossiersoftware voor vastgoedmakelaars, als een component die vrijblijvend kan ingeschakeld worden in de verhuurdossiers. Binnen de component Clee zal je alle procedures van kandidatuurstelling kunnen doorlopen. Wanneer je de uiteindelijke huurderspartij selecteert, worden deze gegevens automatisch overgedragen in het dossier, waardoor ook de verdere afhandeling automatisch kan verlopen. Clee sluit zo aan op de volgende componenten in rij om de verhuurtransactie in RealSmart af te werken, waaronder het gedigitaliseerd model van huurcontract, de digitale tekenmodule, alsook de registratietool MyRent Pro en de KBC-huurwaarborg.”

15


TESTIMONIALS CLEE

Steeds meer vastgoedmakelaars gaan aan de slag met Clee

“Gecentraliseerd, handig en in het voordeel van alle betrokken partijen” Na het proefdraaien met een twintigtal vastgoedkantoren is Clee klaar om op de vastgoedmarkt uitgerold te worden. Steeds meer kantoren gaan aan de slag met de tool die het verhuurproces voor zowel de makelaar, de huurder als de verhuurder niet alleen digitaliseert, maar ook optimaliseert. Via een handige widget is Clee ook eenvoudig te implementeren op de eigen website. “Het was voor ons niet meer dan logisch om mee op deze kar te springen”, klinkt het bij steeds meer vastgoedkantoren. Wij klopten aan bij Immo Marescaux (Kortrijk), Immo Uphouse (Lede) en Immopunt (Hamont-Achel) en polsten naar hun bevindingen. › Waarom zijn jullie met Clee aan de slag gegaan? Wat waren jullie drijfveren? Frédérique DeBouvre (Immo Marescaux): “Voor Clee werd gelanceerd kregen we al teasers te zien op het Vastgoedcongres. Op dat moment was ik zelf al overtuigd dat het een goede tool zou zijn. Vóór Clee was het allemaal minder overzichtelijk: er komt een kandidatuur binnen via mail, een andere kandidaat komt zijn documenten binnenbrengen op kantoor,… Nu is alles gecentraliseerd en is er meer informatie dan voordien. Alle informatie wordt ook meer en meer gedigitaliseerd, het was dan ook een logisch gevolg om hier mee op de kar te springen. Voor de huurders zou het ook makkelijk zijn als iedereen met hetzelfde platform werkt. Eén keer een profiel aanmaken en je kan het altijd blijven gebruiken en updaten als je later nog eens huurt. Hun info blijft ook vertrouwelijk. Er worden bijvoorbeeld geen documenten meegestuurd naar de verhuurder. Alles wat gevraagd wordt op Clee werd ook volledig getoetst met wat mag/kan. Zo kan er geen sprake zijn van discriminatie, etc. ” Diane Van Landuyt (Uphouse): “In ons bedrijf investeren we voortdurend in digitalisering, automatisering en innovatie. Dit is een bewuste keuze om enerzijds de workload op een efficiënte manier te verlichten en anderzijds meer focus te kunnen leggen op de mensen zelf die betrokken zijn in het proces van ver-

16

huur en/of verkoop. Clee was een nieuwe, digitale en handige oplossing die ons aangereikt werd om het proces te kunnen optimaliseren.” Evelien Thys (Immopunt): “De coronaperiode heeft heel wat veranderingen teweeggebracht in de vastgoedsector. Men riep op tot digitalisering, waardoor verkoopbrochures en papieren kandidatenfiches verleden tijd werden. Juist op dat moment werd Clee gelanceerd: een digitaal platform voor huurders en verhuurders. Wij zijn een relatief jong kantoor (de oudste medewerker is pas 39 jaar) en dus al vrij goed mee met de laatste trends en digitalisering. We hebben dus ook geen moment getwijfeld om ook mee te stappen in het verhaal van Clee.”

› Welke voordelen brengt het werken met Clee met zich mee voor jou als makelaar, maar ook voor je huurders/ verhuurders? Frédérique: “Het is allemaal gecentraliseerd en je hebt in één oogopslag een mooi overzicht van de verschillende kandidaten voor eenzelfde pand. De tool die de woonlast en het resterende saldo van de kandidaat aantoont, geeft ook een duidelijk beeld van hoe haalbaar de prijs is voor iedere kandidaat. Samen met de andere info die gevraagd wordt, kan de verhuurder dan kiezen voor de kandidaat die voor hem het best bij de eigendom past.”


DIANE VAN LANDUYT (Uphouse)

EVELIEN THYS (Immopunt)

FRÉDÉRIQUE DEBOUVRE (Immo Marescaux)

Diane: “Het gebruik van Clee was onmiddellijk een verlichting in de workload. Als je vergelijkt met de manier van werken voor de introductie van Clee zijn er alleen maar voordelen voor huurder, verhuurder én wij als makelaar. Clee maakt voor ons de nodige berekeningen, geeft ons een zeer overzichtelijke weergave van het profiel van de huurder met méér dan de nodige informatie. Alle bijlagen of documenten wor-

CIBINFO — nr 91 // 2021

den door de applicatie onmiddellijk in het juiste dossier bij het juiste profiel geplaatst en we hoeven alleen maar even snel te verifiëren of alles klopt. Daarbovenop kunnen we een kandidaat-huurder onmiddellijk koppelen aan een dossier als huurder en het contract opmaken via RealSmart zodat we zelfs geen copy paste van gegevens dienen te doen, omdat dit volledig geautomatiseerd werkt.”

Evelien: “Voor Clee bestond ontvingen wij bundels met kandidatenfiches en loonfiches. Soms waren dit wel 15 bladzijden (potentiële huurders met weekcontracten), niet echt milieuvriendelijk dus. Als makelaar heb je in Clee een volledig overzicht van alle geïnteresseerden. Je kan een shortlist aanmaken met de voorkeurkandidaten en deze ook delen met de eigenaar. De overige kandidaten kan je met één muisklik een mailtje sturen dat ze niet geselecteerd ­werden. Mensen appreciëren het als ze een bericht

17


TESTIMONIALS CLEE

ontvangen, ook bij een weigering van hun kandidatuur. Wanneer er een huurder gevonden is, kan je via RealSmart meteen het huurcontract opmaken. Simpel en snel.”

› Je bent vanuit het veld mee betrokken geweest bij de ontwikkeling van Clee. Heb je het gevoel dat dit een meerwaarde was voor de tool om deze gebruiksklaar in de markt te kunnen zetten? Frédérique: “Jazeker. We hebben naast het gebruik van Clee ook onmiddellijk de widgets op onze website geïntegreerd. Bij de integratie zijn enkele probleempjes opgedoken die dan konden worden aangepast. Van bij het begin hebben we meteen iedereen verwezen naar Clee om de kandidaturen in te dienen. Zo kregen we feedback van kandidaten over functies die niet of minder goed werkten. Ook zelf merkten we in het begin wel eens een kinderziekte op. Toen we deze zaken aanbrachten, werden ze ook aangepakt en waren er bij de finale lancering volgens mij zo goed als geen issues meer.” Diane: “Absoluut! Vanuit het veld kan je de problematiek bij bepaalde zaken gewoon zien en voelen. De ontwikkelaars zouden zich anders enkel kunnen beroepen op de theorie en wetgeving, maar dat staat daarom niet noodzakelijkerwijs garant voor een intuïtief, gebruiksvriendelijk portaal waar iedereen mee aan de slag kan in de praktijk. We weten, denk ik, allemaal dat er soms heel grote verschillen zijn tussen de theorie en de toepassing in de praktijk. De ontwikkelaars van het platform hebben regelmatig onze feedback gevraagd en staan steeds open voor vragen, opmerkingen en suggesties. De samenwerking vanuit het veld met de zeer bekwame ontwikkelaars is wat deze tool tot een groot succes zal maken.”

› Als je met Clee werkt, is de stap naar andere functionaliteiten binnen RealSmart wellicht kleiner of eenvoudiger. Welke van die functionaliteiten gebruik je nog? Frédérique: “Gezien alles hier aan elkaar gelinkt is, zijn er enkele functies die we inderdaad gebruiken. Zo wordt onze kantoorsoftware gelinkt aan RealSmart om zo enkele documenten rechtstreeks binnen te krijgen. Ook het digitaal tekenen werd al enkele keren gebruikt als een van de partijen zich bijvoorbeeld echt niet kan vrij maken om tot bij ons te komen.” Diane: “Ik gebruik bijna alle functionaliteiten binnen RealSmart. Zoals ik eerder vermeldde, zetten wij enorm hard in op digitalisering, automatisering en innovatie. Dankzij RealSmart is dit ook mogelijk en is er minder (al dan niet papieren) administratieve romp-

18

slomp waardoor we meer focus kunnen leggen op de mensen zelf betrokken in het proces én ook meer tijd hebben voor omzetgenererende activiteiten.” Evelien: “Wij zijn pas sinds kort actief aan het werk met RealSmart omdat de koppeling met ons softwareprogramma een hele tijd op zich liet wachten. Dit is nu enkele weken in orde en momenteel gebruiken wij RealSmart voor het aanvragen van attesten en documenten voor de verkoop, voor de opmaak van verkoop- en verhuurovereenkomsten en voor de verhuur in combinatie met Clee.”

› Clee is op de markt aan een gestage groei bezig met steeds meer gebruikers. Hoe zie je dit in de toekomst evolueren? Frédérique: “Ik ga ervan uit dat dit nog zal groeien. Het is een zeer handige tool die het ons makkelijker maakt om meer en goede informatie te verkrijgen bij kandidaten en bijgevolg de verhuurder beter te informeren. De verhuurder kan zo een duidelijke keuze maken.” Diane: “Het lijkt me een zeer logisch gevolg dat het aantal gebruikers groeit en zal blijven groeien. Het is gewoonweg een fantastisch goede oplossing voor alle betrokken partijen die perfect in deze tijden past. Digitalisering en automatisering zijn hot topics en laten we eerlijk zijn, we hebben als sector al lang genoeg achteraan in de rij gelopen op dat vlak. Nu CIB Vlaanderen dit voor de sector heeft gerealiseerd, is het hoog tijd om allemaal op de kar te springen. Ik verwacht persoonlijk dat het in de toekomst alleen nog maar sneller zal gaan dan het al gegaan is. Wie vandaag nog de dingen doet die hij gisteren deed en hetzelfde resultaat verwacht als gisteren zou wel eens onaangenaam verrast kunnen worden. We moeten en kúnnen dankzij tools als Clee en RealSmart vandaag meer en beter doen dan gisteren om naar hetzelfde of een beter resultaat te streven. Het is voor ons allemaal tijd om een versnelling hoger te schakelen.” Evelien: “Momenteel moeten potentiële huurders bij ieder pand of bij elke makelaar een kandidatenfiche invullen en hun loongegevens bezorgen. Dit kan met Clee volledig gedigitaliseerd worden. Een potentiële huurder maakt slechts één keer een profiel aan en voegt hierbij de nodige loonfiches, kopie van identiteitskaart toe en kan zich kandidaat stellen voor meerdere panden en bij verschillende makelaars. Als makelaar krijg je een melding telkens er zich iemand kandidaat stelt en heb je in Clee een volledig overzicht van alle kandidaten. Een tijdsbesparing voor zowel de huurder als de makelaar.”


CIBINFO — nr 91 // 2021

19


OPLEIDING IN DE KIJKER

VIVO stelt ‘huuraanbod’ najaar voor

Opleidingen rond huur, op maat van jou! De tweede helft van 2021 loert om de hoek, en daarmee ook ons nieuwe aanbod opleidingen! Maandenlang zijn wij op zoek gegaan naar wat er leeft onder de makelaars en in de actualiteit om op die manier een zo mooi mogelijk aanbod te creëren op jouw maat! In het thema van huur geven wij hier voor jou een sneak peak van ons opleidings­aanbod voor dit najaar.

Gemene huur: restcategorie of volwaardig huurregime? WAAROM DEZE OPLEIDING? Gemene huur is een stukje miskende huurregelgeving dat nogal stiefmoederlijk behandeld wordt. Het is een collectie van kleine zaken die niet in de bijzondere huurregimes staan, maar die wél voor wat problemen kunnen zorgen. WAAROM MOET JE DEZE OPLEIDING VOLGEN? Je krijgt o.a. een duidelijk overzicht van de meest gangbare toepassingen van de gemene huur. Er wordt gewerkt vanuit de praktijk en er zal uiteraard tijd gemaakt worden voor vragen. Als makelaar is dit een onmisbaar stukje wetgeving. Want de bijzondere huurregimes handelshuur, woninghuur, pacht en studentenkamers zijn uitgebreid geregeld door bijzondere wetten en zijn van dwingend recht. Maar je weet ongetwijfeld dat deze wetgevingen niet zomaar een antwoord bieden op alle vragen. WAT KOMT AAN BOD IN DEZE OPLEIDING? Je krijgt antwoorden op vragen als: wat is gemene huur precies? Wat is het toepassingsgebied en hoe verhoudt ze zich tot de bijzondere huurregimes? Kunnen we hier (enkel) terecht voor de verhuur van loodsen, garages, tweede verblijven, kantoren, opslagplaatsen…? Kan het gemene huurrecht een oplossing bieden om aan de dwingende huurwetgeving te ontsnappen? En ga zo maar door. WANNEER? 8 oktober, 10u-13u 2 december, 14u-17u

20

Handelshuur en pop-up stores WAAROM DEZE OPLEIDING? Omdat handelshuur op een aantal essentiële punten afwijkt van gemene huur en de huur voor hoofdverblijfplaats. Ook pop-upstores hebben de laatste tijd aan populariteit gewonnen, en werden tijdens coronatijden extra in de verf gezet als o.a. tijdelijke horecazaken. WAAROM MOET JE DEZE OPLEIDING VOLGEN? Handels­ huur is onderworpen aan dwingende strenge regels en termijnen die maar beter goed gekend zijn vooraleer je ermee aan de slag gaat. WAT KOMT AAN BOD IN DEZE OPLEIDING? Er zal aandacht besteed worden aan zowel de dwingende wetgeving als de vastgoedpraktijk over het toepassingsgebied, de duur van de overeenkomst en de procedures van opzegging en huurhernieuwing, de mogelijke overdracht van huurrechten, het recht om te verbouwen en de s­ ituatie van huurder en verhuurder bij eventuele verkoop. WANNEER? 2 september, 14u-17u 22 september, 13u30-16u30 26 oktober, 14u-17u


Samenwonen en samen huren: wat je als makelaar en (ver)huurder moet weten WAAROM DEZE OPLEIDING? Woningen worden steeds duurder waardoor mensen meer en meer beslissen om samen een woning te huren. De laatste jaren heeft deze trend enorm aan populariteit gewonnen waardoor je als makelaar er simpelweg niet meer omheen kan. Wij willen ingaan op deze actuele trend met een interessante opleiding, zodat we onze makelaars volledig voorbereid de wereld kunnen insturen! WAAROM MOET JE DEZE OPLEIDING VOLGEN? In het kader van zijn informatieplicht moet de makelaar op de hoogte zijn van alle (recente) ontwikkelingen binnen de wetgeving. Familierecht, familiaal vermogensrecht, erfrecht en huurrecht spelen elk hun rol in deze nieuwe samenlevingsvormen. Daardoor kunnen de beschermingsregelingen en de consequenties voor de huurder en de verhuurder complex lijken. Bovendien zijn niet alle samenlevingsvormen goed geregeld. WAT KOMT AAN BOD IN DEZE OPLEIDING? We bekijken de verschillende vormen van samenleven en hoe ze wettelijk geregeld zijn. We gaan telkens na wat de aandachts- en knelpunten zijn bij huur en zoeken naar de beste oplossing. Wie ondertekent de huurovereenkomst? Wat bij beëindiging van het huwelijk of het samenwonen? Wat met de huurrechten van de overblijvende partner? Wat met huurschulden, plaatsbeschrijving, huurwaarborg en opzeg van de huur? WANNEER? 16 september, 13u30-16u30 12 oktober, 10u-13u 15 november, 14u-17u

De volgende opleidingen klinken jou waarschijnlijk al vrij bekend in de oren. Het zijn opleidingen die bij ons jaarlijks terugkomen, omdat elke makelaar deze kennis nu eenmaal moet bezitten.

Een onaanvechtbaar verhuurdossier: essentiële stukken en informatieplichten + het huurcontract Deze opleiding bestaat eigenlijk uit twee delen. Deel 1, essentiële stukken en informatieplichten, zal uiteraard gaan over de informatie en stukken die zeker niet mogen ontbreken in een stevig verhuurdossier zoals nazicht bekwaamheid van partijen, woonnormen, verzekering, informatieplichten… Er zal ook speciale aan-

CIBINFO — nr 91 // 2021

dacht gaan naar de info die mag worden gevraagd aan de kandidaat-huurder, zonder de privacy- en de anti-discriminatiewetgeving te overtreden. WANNEER? 9 september 10 november 29 september 29 november 18 oktober 10 december Telkens van 13u30-16u30 Deel 2, het huurcontract, gaat over het huurrecht en het contractuele kader van de verhuur. We gaan dieper in op het toepassingsgebied van de huurregimes, bestemming, duur en opzeggingsmogelijkheden, huurwaarde, herziening huurprijs, indexering, huurwaarborg, lasten en provisies, onderhoud, herstellingen, werken, plaatsbeschrijving, registratie… Kortom: alle informatie die cruciaal is voor de opmaak van een rechtsgeldig huurcontract. WANNEER? 16 september 17 november 6 oktober 6 december 25 oktober 17 december Telkens van 13u30 tot 16u30

Het verhuurdossier - de basics Indien je eerder nood hebt aan een korte herhaling van de noodzakelijke informatie, kan je dit twee uur durende webinar volgen. We geven antwoord op vragen zoals: welke bemiddelingsopdracht gebruik je wanneer en welke juridische consequenties zijn hieraan verbonden? Daarnaast krijg je ook een kort overzicht van de essentiële informatie en dossierstukken die zeker niet mogen ontbreken in jouw verhuurdossier en gaan we in op enkele (bijzondere) clausules van het verhuurcontract. WANNEER: 5 juli en 18 augustus Telkens van 10u-12u Meer info en inschrijven: www.vivo.be

21


VAKANTIEVERHUUR

Vakantiehuur in eigen land blijft boomen

“De Belg kiest massaal voor vakantie aan onze kust deze zomer” Het rijk der vrijheid ligt komende zomermaanden voor de Belg nog altijd in eigen land. Dat blijkt uit een rondvraag bij de vele vakantieverhuur­kantoren aan onze kust. Net als de zomer van 2020 zal ook in juli en augustus aan onze vakantieverblijven het bordje ‘volzet’ hangen. Nooit eerder was een zomervakantie zo snel volgeboekt aan onze kust en dat terwijl buitenlandse toeristen wegblijven. CIB info trok met twee vragen de boer op bij onze toeristische verhuurkantoren aan onze kust en die leverden enkele opvallende tendensen op: Hoe blikken jullie op het door corona geteisterde 2020 terug op vlak van vakantieverhuur?

DIRK COELUS – Immo Woestyn “Dit jaar wordt een absoluut topjaar” 1) Het schrappen van alle boekingen half maart, april, mei en een deel van juni was een zware (financiële en mentale) klap. Gelukkig was er nadien een hogere bezettingsgraad dan normaal waardoor de financiële impact beperkt bleef. Het continu omboeken omwille van corona was wel een moeilijke oefening voor de medewerkers. Verschillende keren schakelen was de boodschap, maar de balans is dat we uiteindelijk wel bij de gelukkigen zijn in deze coronacrisis. 2) 2021 wordt een absoluut topjaar. Al sinds afgelopen winter merken we veel meer boekingen dan normaal. Dit was ook het geval in april en mei en die trend zet zich ook door voor de zomer. De bezettingsgraad staat nu al op 85% en gaat duidelijk meer zijn, zeker in het hoogseizoen wordt dit vermoedelijk 100%. Mogelijk zal het najaar iets rustiger verlopen als er zich meer alternatieven aanbie-

22

Hoe dient de komende zomer­vakantie zich aan? Heeft corona onze vakantie­ verblijvers veeleisender gemaakt?

den in het buitenland. Enkel de grote panden (10 à 12 personen) hebben geen voordeel gehaald van de hogere boekingen, daar was er eerder een lagere bezetting. Er zijn duidelijk meer ‘nieuwe’ klanten die naar de kust kwamen, wat voor hen een ‘herontdekking’ kan zijn. Feit is dat 2020 en 2021 voor eeuwig in ons geheugen zullen blijven hangen.

PATRICIA VAN DE WALLE – Immo Van de Walle “Opening terrassen had positieve invloed” 1) Vorig jaar verliep de vakantieverhuur in juli en augustus bijzonder goed. Die tendens lijkt zich door te zetten. Sedert de opening van de terrassen gaat het ook opvallend beter qua verhuur voor de periodes die buiten de vakanties vallen. 2) Corona heeft ervoor gezorgd dat vakantieverhuur arbeidsintensiever is geworden, temeer omdat wij


erg de focus leggen op de reiniging en de hygiëne. Alles wordt extra nagezien, gepoetst en ontsmet. Dat is een hele klus, zeker op drukke wisseldagen. Er zijn inderdaad veel vragen van klanten over het poetsen en ontsmetten, vandaar dat we daar ook op inzetten. Ik vind deze vragen heel begrijpelijk.

ANN VANDENBUNDER – West-Littoral “Combinatie van werken en vakantie werd nieuwe trend” 1) 2020 was een zeer bizar jaar. We hebben gezocht naar een werkbaar protocol om, van zodra mogelijk, de vakantiegangers op een veilige manier terug te kunnen ontvangen. Bij de oudere klanten merkten we toch wat twijfel. Al de maatregelen brachten ook heel wat extra werk met zich mee, zoals de vele telefoons met vragen van ongeruste klanten over hun verblijf. Ook in de winterperiode zagen we een toename in de vakantieverhuur. Omdat de meeste mensen nog steeds van thuis dienden te werken kon men dit evenwel doen vanop een vakantieverblijf met goede wifi-verbinding. De combinatie werken en vakantie werd een nieuwe trend. 2) 2021 nam vanaf het begin een blitzstart. De aanvragen voor de zomervakantie blijven komen. De Belgen kiezen dit jaar massaal om hun vakantie in eigen land door te brengen. Dit was tot voor kort ook de enige zekerheid voor hun vakantieplannen. De verhuur aan buitenlandse gasten blijft grotendeels uit. Slechts een handvol Nederlandse en Duitse toeristen wagen het om een verblijf te boeken en steeds met de vraag “wat in geval van quarantaine?”. We merken ook dat er veel lange verblijven geboekt worden, meer dan twee weken, wat andere jaren veel minder was. Nog nooit was ons aanbod voor de zomervakantie zo snel volledig verhuurd.

VINCENT BEUTEN – ERA Servimo “Corona heeft voor herontdekking van onze kust gezorgd” 1) Ondanks de omstandigheden kende 2020 een druk zomerseizoen (volzet) en naseizoen. Uiteraard dienden alle huurders

CIBINFO — nr 91 // 2021

van de maand mei, paasvakantie en begin juni verplaatst te worden naar een andere huurperiode waardoor er minder aanbod was voor nieuwe huurders. Enkele eigenaars hebben ook hun verhuurpand voor zichzelf gereserveerd, gezien het uitreisverbod naar het buitenland. Vorig jaar was een goed jaar, maar toch iets minder dan 2019 in z’n totaliteit genomen. De kost van veiligheidsmiddelen voor de vijf kantoren van ERA Servimo loopt toch op tot 30.000 euro. Het positieve van corona is de herontdekking van de kust, vakantie in eigen land, de ‘staycation’. 2) Dit jaar staan we ruim voor op 2019 en 2020. We neigen naar een recordjaar qua aantal boekingen en verhuuromzet tot en met augustus. Het najaar is moeilijk te voorspellen. Indien het een vrij gunstig najaar wordt, kan 2021 een topjaar worden. We merken toch wel een verhoogde veeleisendheid van huurders. Kleine details kunnen al snel aanleiding geven tot discussie (een vergeten zakdoek in het appartement, wat stof onder het bed). Ook de vraag naar jaarverhuur is trouwens sterk gestegen.

SANDRA CLAEYS – Immo Europe “Veel eigenaars kwamen zelf naar hun vakantiewoning” 1) In 2020 boekten we een niet terug te verdienen verlies, ondanks de vele boekingen na 6 juni 2020. Veel eigenaars kwamen voor het eerst sinds lange tijd zelf naar hun eigen vakantiewoning terug. We waren dus wel volzet in de zomer van 2020, maar niet op volle capaciteit. We merkten veel onzekerheid en eisen van terugbetaling. Het duurde een tijdje voordat het systeem van de vouchers zonder slag of stoot door de klanten werd aanvaard. We investeerden inderdaad ook in veiligheidsmaatregelen op kantoor en in de vakantiewoningen. 2) We profiteren ook dit jaar nog van de staycation policy en zagen de zomervakantie redelijk vroeg in het jaar vollopen. Ook de paasvakantie en de twee verlengde weekends in mei waren quasi volgeboekt. Nu reizen naar het buitenland weer kan en veel mensen gevaccineerd zijn, voelen we een vermindering in de huuraanvragen. Het wordt volgens ons een zomer zoals in 2020 (beter dan 2019). Commentaar over de netheid van de vakantiewoningen, soms tot op het extreme af, valt op, maar dat kunnen we begrijpen.

23


PARTNERNIEUWS

KBC-Huurwaarborg en Woningpolis voor huurders

Onbekend is onbemind Vorig jaar deze periode sloten KBC en CIB Vlaanderen een partnership af. Zo gaven we aan dat KBC de CIB-makelaars en CIB-syndici wil ondersteunen in het toevoegen van financiële services op de plaats en op het moment waar jullie klanten die nodig hebben. Een van de services die we integreerden in RealSmart werd de doorverwijsmogelijkheid voor de KBC-Huurwaarborg en KBC-Woningpolis. Deze is net iets meer dan een half jaar beschikbaar in de huurdossiers van RealSmart. In dat kader vroegen we de CIB-leden onlangs om feedback over de noden op vlak van de huurwaarborg en woningpolis voor huurders. Is het een belangrijke toevoeging op de huurservice en wat denken jullie over het KBC-aanbod? Dit zijn alvast de resultaten van onze bevraging. 1 Bijna 80% van de respondenten vindt het relevant een huurwaarborg en brandverzekering aan te bieden bij een huurtransactie. Natuurlijk zijn wij blij dat de mogelijkheid om je huurder door te verwijzen naar KBC een belangrijke toevoeging is in de totaalontzorging van de huurders en verhuurders. 2 Een belangrijk inzicht is dat meer dan de helft van de groep de KBC-oplossing in RealSmart nog niet ontdekte! Dit is een zeer grote groep en de komende maanden maken we er zeker werk van om samen met iedereen te kijken hoe de KBC-Huurwaarborg en KBC-Woningpolis een troef kunnen zijn! 3 Blijkt ook dat minder dan 20% van zij die de oplossing kenden er al ge-

24

bruik van maakten. Dit betekent dat we nog velen onder jullie blij kunnen maken door de oplossing kenbaar te maken en aan te tonen welke voordelen we bieden. Al sinds de start van het aanbod ging KBC aan de slag met de suggesties die binnenliepen en bracht ze optimalisaties aan. Naar aanleiding van deze bevraging kunnen we weer nieuwe stappen zetten en we delen graag wat we leerden!

Enkele nieuwtjes

Een belangrijk inzicht is dat jullie uitkijken naar een aantal toevoegingen. En dat maakt dat we graag enkele nieuwtjes delen: 1 De vastgoedmakelaar verwijst de huurder door naar KBC waarbij KBC een e-mail stuurt naar de huurder

om de huurwaarborg in orde te brengen. Hierbij moet de huurder, als hij geen KBC-klant is, een aantal gegevens invullen en een kopie van de identiteitskaart opladen. Vanaf september 2021 zal de huurder zich kunnen identificeren met Itsme en betekent dat een vlottere identificatie zonder het opladen van een kopie van de identiteitskaart. 2 Eveneens zal KBC ervoor zorgen dat de vrijgave, mits akkoord en ondertekening door alle belanghebbende partijen, administratief ook door de vastgoedmakelaar rechtstreeks kan doorgegeven worden aan KBC. 3 Een belangrijk element dat aangekaart wordt, is de opvolging van het dossier in RealSmart. Vandaag krijg je in RealSmart feedback wanneer de huurwaarborg volledig digitaal in orde is gebracht. Tegen het einde van dit jaar zullen we sneller de status in RealSmart kunnen tonen en ook het aantal statussen uitbreiden. Eerder dit jaar brachten we al optimalisaties aan, onder andere door het vrijgaveformulier aan te passen met ook de vastgoedmakelaar als mogelijke begunstigde, en ook door de keuze in te bouwen dat de consument zelf zijn KBC-Woningpolis modulair kan samenstellen (alleen gebouw, alleen inhoud, gebouw en inhoud, diverse opties). Heb je nog geen gebruik gemaakt van de aanbrengmodule van de KBC-Huurwaarborg en KBC-Woningpolis voor huurders in RealSmart? Neem dan zeker een kijkje en ga er mee aan de slag! Voor hulp, contacteer jouw persoonlijke CIB-ledenconsulent.


TREND

Vastgoedmakelaars ontdekken wereld van

“Met een handvol goede filmpjes kan je al snel heel wat views en volgers genereren” Een eigen Facebookpagina en Instagramaccount hebben de meeste vastgoedkantoren al, maar weinigen zijn thuis in de wereld van sociale media-app TikTok. TikTok is niet alleen immens populair onder jonge gebruikers, maar ook millennials vinden er steeds vaker hun weg naartoe. Marvin Trentels van Omnia Vastgoed is een ‘early adopter’ onder de vastgoedmakelaars en vindt het alvast de ideale marketingtool. “Sommige van onze video’s op TikTok werden al meer dan 120.000 keer bekeken.” Het jonge Antwerpse vastgoedkantoor Omnia Vastgoed besloot begin dit jaar een TikTok-account te openen, en kan enkele maanden later al rekenen op meer dan 400.000 views voor alle geposte video’s opgeteld. Zaakvoerder Marvin Trentels vertelt waarom hij met z’n kantoor de sprong waagde. “We proberen als jong kantoor steeds in te spelen op de laatste trends en hebben gemerkt dat niet alleen meer de allerjongsten en tieners TikTok gebruiken, maar ook millennials die vandaag heel actief bezig zijn met vastgoed.”

Eenvoudig algoritme

Een groot voordeel volgens Trentels is het enorm eenvoudige algoritme. “Met een handvol interessante en toffe filmpjes kan je op korte tijd al een enorm bereik, views en volgers creëren. Dit in tegenstelling tot Facebook en Instagram, die vooral werken op betalend bereik en minder op organisch bereik, wat met TikTok dus vandaag nog wel het geval is.” Omnia Vastgoed zet via het kanaal huizen en appartementen in de kijker, weliswaar met een persoonlijke touch. Trentels: “We maken korte ‘house

CIBINFO — nr 91 // 2021

tours’ waarin de dossierbeheerder vrolijk door de woning enkele toffe ruimtes toont. Ook interessant om te weten is dat TikTok werkt met challenges. Dit zijn video’s met bepaalde geluiden en handelingen die de gebruikers dan van elkaar nabootsen. Hier spelen we ook op in, omdat deze video’s snel worden opgepikt en dus een enorm bereik kunnen genereren.”

wanneer eigenaars van ons ‘eisen’ om van hun woning een TikTok filmpje te maken, naast het feit dat we al werken met professionele fotografie, digitale grondplannen en een virtuele tour.” Mogen we TikTok als een blijver beschouwen binnen de marketingstrategie of eerder als een leuke gimmick? Trentels is rotsvast overtuigd van het eerste. “TikTok is vandaag de dag een heel dankbaar platform dankzij het eenvoudige algoritme. We zien dan ook een enorm potentieel in deze applicatie en integreren deze heel intensief binnen ons marketingplan.”

Trentels staat ervan versteld hoe weinig andere kantoren voorlopig op de kar springen. “Net als Instagram en Facebook is TikTok hét platform om vastgoed in de kijker te zetten. Sommige van onze video’s op TikTok werden al meer dan 120.000 keer bekeken. We zijn dan ook niet meer verrast

Wat is TikTok? TikTok is een sociale media-app die sociale media en muziek combineert. De app is heel populair bij (jonge) tieners, maar ook meer en meer onder volwassenen. Oorspronkelijk werd de app voornamelijk gebruikt om playbackfilmpjes op te nemen, maar intussen zijn er ook heel wat andere korte video's terug te vinden. Het gebruik van TikTok door beroemdheden en influencers heeft de app nog een pak populairder gemaakt.

25


REPORTAGE

Vier makelaars over hun carrièreswitch Het leven neemt soms onverwachte wendingen. En dan moet je nieuwe wegen inslaan. Maar soms kiezen mensen ook heel bewust voor een nieuw hoofdstuk in hun leven. Na een jarenlange job in een andere sector zetten Kurt, Isabelle, Erik en Carl de stap om vastgoedmakelaar te worden. Een beslissing waar ze tot op vandaag nog geen seconde spijt van hebben gehad.

Kurt moest in 2003 na een val in de Ronde van Italië, gevolgd door een knieoperatie, zijn carrière als professioneel wielrenner opgeven. “Ik was toen 32 – nog relatief jong voor een wielrenner – en was van plan om zeker nog een aantal jaar verder te doen. Ik was helemaal niet klaar om al te stoppen. Dus in het begin was dat best een grote aanpassing. Maar als sportman heb ik geleerd om nooit op te geven en om naar oplossingen te zoeken.” Kurt kreeg op 12-jarige leeftijd de fietsmicrobe te pakken door zijn zeven jaar oudere broer die ook wielrenner was. “In 1993 heb ik mijn eerste contract als prof getekend. Ik nam deel aan alle grote wedstrijden. In de koers heeft iedereen zijn taak binnen de ploeg. Mijn taak was om de kopman bij te staan en naar de overwinning te helpen. Ik heb onder andere voor het Italiaanse GB-MG en de Belgische Lotto-ploeg gereden.” “In die tijd was ik 200 dagen per jaar van huis weg. Toen het stopte, was het dan ook wennen. Het was zoeken naar een nieuwe passie. Ik had een diploma marketing op zak en heb een aantal jaar in salesfuncties gewerkt. Maar hele dagen in de auto zitten was niks voor mij. Een kennis gaf mij de tip om in avondonderwijs bij Syntra een opleiding vastgoedmakelaar te volgen. En zo ben ik in het vastgoed gerold. Ik heb mijn stage gedaan bij Dewaele Vastgoedgroep en ben daar als zelfstandig makelaar gebleven tot 2019. Ondertussen heb ik mijn eigen kantoor. Ik werk alleen en doe enkel bemiddeling bij verkoop. Dat is een bewuste keuze. Ik wil alles zelf in handen kunnen houden. Het persoonlijke contact vind ik heel belangrijk. Mensen begeleiden en advies geven, en zo samen tot een mooi resultaat komen, daar doe ik het voor. En dat is net exact wat ik ook in de koers deed als helper van de kopman.”

“Een even grote professionele passie als het wielrennen zal ik wellicht niet meer vinden. De adrenaline die je KURT VAN LANCKER (50) voelt wanneer je tussen een joelende mensenmassa Van Lancker Vastgoed, De Haan een helling oprijdt, dat mis ik wel. Maar het afsluiten van een verkoopovereenkomst geeft best ook wel een kick, hoor. › Voormalig profwielrenner (lacht) Als professioneel sporter weet je dat het van de ene op de andere dag gedaan kan zijn en dat je dan een andere invulling aan je leven zal moet geven. Ik heb als profwielrenner een prachtige tijd beleefd en het heeft mij als mens gevormd. Als sportman leer je voor je lichaam te zorgen, want je lichaam is tenslotte je ‘bedrijf’ en dat moet je gezond houden. Dat zorgen voor mijn lichaam doe ik nu nog steeds. Elke morgen ga ik 7 km lopen en train ik alle spiergroepen van mijn lichaam. Sinds corona ben ik ook weer beginnen fietsen, indoor wel. Het geeft mij energie om aan mijn dag te beginnen en om er elke dag opnieuw voor te gaan. Recent ontdekte ik ook de golfsport. Of ik de koers nog volg? Ja, maar ik ga niet speciaal thuisblijven om een wedstrijd te bekijken op tv. Dan sport ik liever zelf. Een gezonde geest in een gezond lichaam, weet je wel, dat zal er als ex-profsporter wellicht nooit meer uit gaan. Het maakt deel uit van wie ik ben.”

“Als sportman weet je dat het van de ene op de andere dag gedaan kan zijn. Maar het was wennen”

26


Het faillissement van Sabena in 2001 ging de geschiedenisboeken in als het grootste faillissement ooit in België. Meer dan 7.500 mensen verloren hun baan. Eén van hen was Isabelle. “Mijn laatste vlucht was naar Dakar. Het faillissement was toen nog niet uitgesproken, maar ik voelde gewoon aan alles dat het mijn laatste vlucht zou zijn.” Isabelle begon in 1986 op 26-jarige leeftijd bij Sabena. Vijftien jaar lang was ze stewardess op langeafstandsvluchten. Ze vloog naar West-Afrika, de Verenigde Staten, Japan, Thailand, ... “Het is nooit mijn droom geweest om stewardess te worden. Het reizen en het avontuurlijke zaten er wel altijd al in. Ik heb een tijd in Griekenland gewerkt als receptioniste in een hotel. Het is eigenlijk door vrienden die ook bij Sabena werkten, dat ik stewardess ben geworden.” “Na het faillissement ben ik écht wel in een zwart gat gevallen. Ik heb mijn leven moeten omgooien. Ik heb nog gesolliciteerd bij KLM als stewardess, maar ik zag het niet meer zitten om zo vaak van huis weg te zijn. Als stewardess was ik altijd voor meerdere dagen of zelfs weken weg. Ik heb veel moeten missen: feestdagen, verjaardagen, … Vooral als de kinderen – ik heb een zoon en een dochter – ziek waren en ik niet bij hen kon zijn, vond ik dat lastig. Mijn man en mijn kinderen mochten gelukkig af en toe ook meereizen. Mijn mama is mij ooit ook eens achterna gereisd. We hebben toen samen in Thailand mijn bruidsjurk laten maken. Dat was een fantastische periode. Eigenlijk hou ik heel veel goede herinneringen over aan mijn tijd bij Sabena. Sabena, dat was één grote familie. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt. Een van hen was poolreiziger Dixie Dansercoer. Zijn recente overlijden (Dixie overleed op 7 juni jl. tijdens een expeditie in Groenland, nvdr) heeft me heel hard aangegrepen.” “Dat ik dan uiteindelijk in het vastgoed ben beland, was puur toevallig. Via een zoekertje in de krant ben ik als commercieel bediende begonnen bij Immo Marina in Blankenberge. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik kende niks van vastgoed, maar het beviel me. Zo hard dat ik besloot om mijn BIV-nummer te halen. In het vastgoed vond ik een nieuwe uitdaging. Het is eigenlijk een beetje mijn redding geweest. In 2008 ben ik als zelfstandig makelaar verdergegaan onder IMMO DC. Ik ben mijn eigen baas en bepaal zelf mijn uren. Een groot verschil met mijn job als stewardess. De levenservaring die ik als stewardess heb opgedaan, helpt me als makelaar. Aan boord maak je van alles mee, maar je moet in alle omstandigheden blijven glimlachen en je kalmte bewaren. Mensen helpen en geruststellen, dat hoort ook bij mijn job als makelaar. Het vliegen op zich mis ik niet echt. Na Sabena heb ik lange tijd bewust niet meer gevlogen. Ik had jaren op vliegtuigen en in hotelkamers doorgebracht, ik leefde letterlijk tussen de koffers. Op een bepaald moment ben je dat ook wel beu. Ik reis nog graag, maar liever met de zeilboot. Ik ben van plan om nog enkele jaren te werken als makelaar, maar erna wil ik met mijn man gaan zeilen. Niet naar de andere kant van de wereld, want die heb ik al gezien. Het hoeft zo ver niet meer voor mij.” (lacht)

CIBINFO — nr 91 // 2021

ISABELLE DE CALUWÉ (60) IMMO DC, Blankenberge › Voormalig stewardess bij Sabena

“Na het faillissement volgde het zwarte gat. In het vastgoed vond ik een nieuwe uitdaging”

27


Als beroepsmilitair ging Carl al op 51-jarige leeftijd met pensioen (militair vroegpensioen). “Te vroeg om op mijn lauweren te rusten, vond ik. En dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging.” Carl trok op zijn zestiende naar de Cadettenschool in Laken, daarna volgde de Militaire School en werd hij officier in het Belgische leger. “Van 1984 tot 1995 was ik in Duitsland gestationeerd. Als jonge officier doorloop je verschillende functies om allround te worden. Om de twee tot drie jaar verander je van job en van locatie. Niet evident om te combineren met een gezinsleven. Na mijn terugkomst in België werd ik onder meer aangesteld in de Pantserschool in Leopoldsburg en op de Staf van Defensie in Evere. Ik eindigde mijn militaire carrière in Leuven bij de Belgian Pipeline Organisation.”

CARL BOURY (58) Vastgoed Dekrem, Haacht › Voormalig beroepsmilitair

“In het leger leer je bemiddelen en onderhandelen. Dat komt me nu heel goed van pas”

“Tijdens de laatste jaren als militair volgde ik al een opleiding vastgoedmakelaar bij Syntra. Toen we ons huis verkochten, kwam een bevriende makelaar een schatting maken. Hoe hij dat deed – die waarde bepalen – intrigeerde mij zo hard dat ik een vastgoedopleiding ben gaan volgen, maar zeker niet met de bedoeling om zelf makelaar te worden. Ik vond de opleiding zo boeiend dat ik uiteindelijk toch besloot om mijn BIV-nummer te halen. Een eigen kantoor oprichten op die leeftijd zag ik niet meer zitten. Ik schreef me in bij verschillende interimkantoren als zelfstandig vastgoedmakelaar en ben zo bij Vastgoed Dekrem terechtgekomen. Aanvankelijk parttime, maar al snel ben ik overgeschakeld naar een fulltime. Mijn hele leven staat tegenwoordig in het teken van vastgoed. Sinds een drietal jaar geef ik ook les in de vastgoedopleiding bij Syntra. In het leger heb ik ook nog lesgegeven. De variatie die ik in het leger had, vind ik ook terug in mijn job als makelaar. De ene dag stonden er schiet­ oefeningen en manoeuvres op het programma, de andere dag administratieve taken, … Elke dag was anders. Dit is in het vastgoed ook zo: je ontmoet elke dag andere mensen, je ziet elke dag nieuwe panden, … Ik ben iemand die graag uitgedaagd en geprikkeld wordt.” “In het leger leer je ook om te gaan met mensen. Je leert bemiddelen en onderhandelen, en dat komt me nu heel goed van pas. En ik ben ook een heel stipte mens, toch ook wel een goede eigenschap voor een makelaar. (lacht) Ik haat het als mensen te laat komen op een afspraak. Of ik het leger mis? Eerlijk? Niet echt. Dat was een mooi hoofdstuk in mijn leven, maar dat heb ik afgesloten. In het leven moet je vooruitkijken. Ik heb wel heel veel kameraden overgehouden aan mijn legertijd, mensen met wie ik nu nog altijd een heel goede band heb. Die band die je opbouwt in het leger is toch wel uniek. Dat samenhorigheidsgevoel, die teamspirit mis ik soms wel in het ‘gewone’ leven. Gelukkig vind ik die spirit wel in ons kantoor waar we als een hecht team samenwerken. Ik ben blij met de keuze die ik heb gemaakt. Overdag werk ik als makelaar en op verschillende avonden geef ik les. Mijn dagen zijn goedgevuld, en ik zou het niet anders willen. Na mijn carrière als makelaar ga ik vrijwilligerswerk doen, dat weet ik nu al. Stilzitten is echt niks voor mij.”

28


Sommige makelaars zullen Erik ongetwijfeld kennen, want hij was jarenlang eindredacteur van het tv-programma ‘Huizenjagers’. Hij kwam er in contact met honderden makelaars en leerde de vastgoedwereld van heel nabij kennen. Dat beviel hem zo hard dat hij vorig jaar besloot om zelf makelaar te worden. “Als kind was ik al gefascineerd door televisie en maakte ik zelf filmpjes. Mocht YouTube toen al hebben bestaan, dan had ik daar veel geld mee kunnen verdienen.” (lacht) Na zijn studies journalistiek – afstudeerrichting televisie – kwam Erik bij productiehuis Zodiak Belgium terecht, waar hij negen jaar is gebleven. “Ik heb er het hele parcours doorlopen: van researcher tot eindredacteur. Ik werkte mee aan programma’s als ‘Stressvakantie’, ‘Rijker dan je denkt’ en ‘Mijn Pop-Up Restaurant’. Het was een zeer boeiende tijd waarin ik veel heb bijgeleerd, heel wat mensen heb ontmoet en op plaatsen ben gekomen waar ik anders nooit zou komen. Een droom voor heel wat jonge mensen.” “Waarom ik die droomjob dan toch heb opgegeven? Die beslissing is er niet van de ene op de andere dag gekomen. Het speelde al een tijdje in mijn hoofd toen ik als eindredacteur van ‘Huizenjagers’ werkte. Door het contact met de makelaars leerde ik het beroep echt kennen, in al zijn facetten. Het triggerde mij en liet me niet meer los. Uiteindelijk heb ik eind vorig jaar besloten om de sprong te wagen, maar dat was heel weloverwogen. Ik had in de jaren voordien altijd al een heel goed contact met Immo Vercammen. Ik ben enkele keren gaan praten met de bestuurders Steven en Siemen. Dat klikte zo goed, we zaten helemaal op dezelfde golflengte, en dat heeft mij er uiteindelijk van overtuigd om de stap te zetten. Ik ben van baas naar stagiair gegaan, maar ik voel mij gewoon part of the team. De afgelopen jaren heb ik van meer dan 300 makelaars kunnen leren en heb ik voor mezelf een soort van bijbel opgesteld met eigenschappen waaraan je als goede makelaar moet voldoen. Mensen helpen zonder geld op de eerste plaats te stellen, daar draait het om. De vastgoedsector heeft vaak nog een negatief imago, maar door ‘Huizenjagers’ heb ik ingezien dat dit onterecht is.” “En daarnaast heb ik nu ook wel meer tijd voor mijn gezin. Als televisiemaker was ik soms dagen aan een stuk, zeven op zeven, tot twaalf uren per dag weg en zag ik mijn kinderen – ik heb twee zoontjes – amper. Nu heb ik meer tijd voor hen. Ik kan mijn agenda zelf bepalen. En wat ook leuk is? De dankbaarheid die je krijgt van tevreden klanten. In de harde televisiewereld heb je dat veel minder. Als eindredacteur moest ik ook soms de strenge zijn en onpopulaire beslissingen nemen. Maar ik kijk met positieve gevoelens terug op mijn carrière als televisiemaker. Ik heb nog heel veel vrienden in de televisiewereld. Zo hebben we een WhatsApp-groepje met enkele producers en eindredacteurs. Ik vind het fijn om op de hoogte te blijven van wat ze doen en ik kijk nog altijd naar de programma’s die ze maken, met een kritisch oog weliswaar. Of ik ooit zelf zal deelnemen als makelaar aan ‘Huizenjagers’? Die vraag heb ik écht wel al heel vaak gekregen. En mijn diplomatisch antwoord is: we zien wel.” (lacht)

CIBINFO — nr 91 // 2021

ERIK SELS (33) Immo Vercammen, Putte › Voormalig televisiemaker (o.a. ‘Huizenjagers’)

“Het contact met de makelaars tijdens ‘Huizenjagers’ heeft me over de streep getrokken”

29


Digitale oplossing maakt verhuren weer leuk en rendabel voor makelaars.

V

oor eigendommen in verhuur is het voor de meeste makelaars niet rendabel om een professionele fotograaf in te huren. Nodalview lost dat probleem op voor Margaux Desmet (Immo Margaux). Met de mobiele applicatie op haar smartphone neemt ze foto’s die even kwaliteitsvol zijn als die van een fotograaf en maakt ze in enkele clicks een advertentie of een virtuele tour. Welke inspanningen moet een makelaar leveren om een pand verhuurd te krijgen? Margaux Desmet: “Veel mensen onderschatten wat er allemaal komt kijken bij een verhuur. Vaak proberen eigenaars eerst zélf hun pand te verhuren, maar kloppen ze nadien toch bij ons aan. Omdat het hen zelf niet lukt om een huurder te vinden of omdat er veel meer tijd in die zoektocht kruipt dan ze op voorhand hadden gedacht. Het gaat dan over expertise rond huurprijzen en contracten, maar ook over advertenties, over mooie beelden bij die advertenties, over de juiste kanalen gebruiken om die advertenties tot bij het juiste publiek te krijgen.” “Dan moet het échte werk eigenlijk nog beginnen. Antwoorden op alle geïnteresseerde kandidaat-huurders, bezoeken plannen, potentiële huurders screenen en tenslotte de huurcontracten opstellen, laten ondertekenen en registreren. Maar zelfs dan zit onze taak er nog niet op, want als makelaar blijf je het aanspreekpunt voor zowel de huurder als de verhuurder. We doen dus veel meer dan zomaar een advertentie plaatsen.”

“Wie op zoek is naar een huurwoning gaat eerst en vooral af op de foto’s en gaat pas daarna naar de omschrijving van het pand kijken. Het beeldmateriaal zorgt er ook voor dat mijn zoekertje beter gepositioneerd staat op de feed van publieke immowebsites.” Hoe belangrijk is het juiste beeldmateriaal in heel dat proces? “Ontzettend belangrijk. Wie op zoek is naar een huurwoning gaat eerst en vooral af op de foto’s en gaat pas daarna naar de omschrijving van het pand kijken. Het beeldmateriaal zorgt er ook voor dat mijn zoekertje beter gepositioneerd staat op de feed van publieke immowebsites. Een groot deel van mijn tijd als makelaar gaat dan ook naar het nemen van foto’s, die een goed beeld van het pand geven én die meteen de aandacht van kandidaathuurders trekken.” 30

Je werkt zelf met Nodalview om het hele verhuurproces efficiënt en rendabel te maken. Hoe gaat dat in zijn werk? “Toen ik pas als makelaar begon, had ik niet de middelen om zelf kwaliteitsvolle foto’s te nemen. Het inhuren van een professionele fotograaf is niet rendabel voor eigendommen in verhuur. Nodalview lost dat probleem op. Dankzij de mobiele applicatie en de hardware van Nodalview kan ik met mijn smartphone foto’s nemen die even kwaliteitsvol zijn als die van een fotograaf. Zo kan ik makkelijk meerdere eigendommen op één dag fotograferen. Op het einde van een dag fotograferen staan alle foto’s netjes klaar in mijn Nodalview-account. Vroeger moest ik dan nog al die foto’s bewerken. Nu doet Nodalview dat voor mij: de belichting wordt automatisch aangepast en de foto’s komen zo natuurlijk mogelijk in beeld. Zonder onrealistische kleuren of bizarre krommingen.”

Aan wie zou je deze oplossing aanbevelen? “Ik zou Nodalview aanbevelen aan alle vastgoedmakelaars die hun verhuurmethode efficiënter willen maken. Voor een makelaar is verhuur financieel minder interessant dan verkoop. Onze commissie ligt veel lager. Daarom is het interessant om zélf foto’s te nemen van de eigendommen die je verhuurt. Met Nodalview kan dat nu ook zonder dat je duur materiaal nodig hebt en zonder dat je aan kwaliteit inboet.” “Ik win tot 15 uur per week op deze manier. Ik krijg ruimte vrij om me te focussen op wat belangrijk voor mij is: prospecteren en nieuwe eigendommen bezichtigen. Ik kan meer tijd investeren in mijn klanten.”

“Het inhuren van een professionele fotograaf is niet rendabel voor eigendommen in verhuur. “Daarnaast stel ik mijn virtuele tours, die Nodalview lost dat probleem op. kandidaat-huurders online door een Dankzij de mobiele applicatie en pand gidsen, rechtstreeks samen op het de hardware van Nodalview kan webplatform van Nodalview. In enkele ik met mijn smartphone foto’s clicks heb ik zo’n virtueel bezoek klaar. Als je mensen de kans geeft om al op voorhand nemen die even kwaliteitsvol zijn een virtueel bezoek te brengen aan een als die van een fotograaf. Zo kan ik pand komen alleen écht geïnteresseerde makkelijk meerdere eigendommen kandidaten naar de bezoekavond. Zowel de op één dag fotograferen.” verhuurders als de huurders zijn daarbij gebaat. De verhuurders moeten meestal nog maar één bezoekavond organiseren en de huurders hebben de tijd om rustig rond te kijken en al hun vragen te stellen. De virtuele tour zorgt voor minder bezoeken, maar die zijn van betere kwaliteit.”

Immo Margaux www.immomargaux.be/

sponsored publication


CIBINFO — nr 91 // 2021

31


JOUW ERA KANTOOR ZO GESTART.

WIL JIJ DEEL UITMAKEN VAN DE GROOTSTE VASTGOEDFAMILIE VAN BELGIË? DAT KAN! Met 115+ kantoren en meer dan 500 werknemers realiseerde het ERA netwerk in 2020 meer dan 9.000 vastgoedtransacties, waarmee wij de positie van marktleider veroverden op de Belgische vastgoedmarkt. En daar zijn we uiteraard heel trots op. Om onze marktleiderspositie te versterken staan we in de startblokken om een grote sprong vooruit te maken. Zet je schrap, want ERA breidt uit en onze groeiambities liggen hoog! We brachten onze ‘blind spots’ –

ERA ZOEKT GEPASSIONEERDE MAKELAARS! GA JIJ BINNENKORT ÉÉN VAN DE 35 NIEUWE ERA KANTOREN OPENEN? ERA.BE

de belangrijkste regio’s waar er nog geen ERA kantoren zijn – in kaart en merkten al snel dat er nog enorm veel potentieel is op de Belgische vastgoedmarkt. Onze conclusie? Tijd voor 35 nieuwe ERA kantoren! • ERA werd anno 1972 in de VS opgericht en is sinds 1995 ook actief op de Belgische vastgoedmarkt. • Vandaag omvat de makelaarsgroep meer dan 2.300 onafhankelijke makelaarskantoren in 48 landen, waaronder meer dan 1.100 in 13 Europese landen. Ben je een gemotiveerde ondernemer met een passie voor de makelaardij en heb je goesting om samen met ons deze volgende stap te zetten? Dan hebben we goed nieuws: ERA is op zoek naar ambitieuze vastgoedmakelaars die voor het eerst in het vak stappen, maar ook naar makelaars die na een aantal jaren ervaring klaar zijn om hun eigen kantoor te openen.

INTERESSE OM JE AAN TE SLUITEN BIJ HET ERA NETWERK? Aarzel niet en neem contact met ons op via ikwilgroeien@era.be.

JE PLAATS IN HET ERA NETWERK ZO GEVONDEN.

ERA IS MARKTLEIDER IN BELGIË

ZO GEVONDEN.

Profile for ORIS NV

CIB info 91  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded