__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

бр 2012-06

Органично Маркет

Немската био култура

Мисията на Fairtrade

Как работят хранителните кооперативи

Моето био лято

За децата и земята Алтернативи на репелентите

вашето списание за биокултурата  www.organichno.com


Какво трябва да знаем за биостандартите Биологичните стандарти са правилата и наредбите, които определят как трябва да бъде произведен един биопродукт. В Европейския съюз има регламентирани биостандарти за храните. Всеки хранителен продукт, който с етикета си декларира, че е “био” или “еко”, трябва да отговаря на тези стандарти като минимум.

Единният европейски символ отговаря на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета на Европа от 28 юни 2007 г. за биологичното производство и вече е задължителен за етикетирането на биологичните продукти.

Стандартите обхващат всички аспекти на производството на храни от хуманното отношение към животните и опазването на дивата природа, през процесите на обработка и производство до опаковките. Биостандартите гарантират, че купувате истински биологичен продукт, който е бил произведен в съответствие с общоприетите европейски и международни принципи. Вносните биохрани също подлежат на контрол дали отговарят на еквивалентните стандарти. Има пълна проследяемост на всяка една продукция на земеделския производител. Биопроизводителите преминават през поне една задълбочена годишна инспекция, за да докажат съответствието си с правилата за биологично производство. Биохраните трябва да бъдат произведени без изкуствени овкусители, подобрители, оцветители или подсладители. Генно-модифицираните организми (ГМО) са забранени. Това се прилага както към произведените в ЕС биопродукти, така и към вноса. Научете още важна информация за етикетирането на биопродуктите на предпоследната ни страница.

2 | organichno.com 06.2012


вашият гайд за биокултурата Разпространява се безплатно

от редактора

Списанието се издава с финансовата подкрепа на българските биотърговци и чрез даренията на своите читатели. Повече информация: www.organichno.com

Брой 06 – 2012 Издава „Органично ЕООД” гр. Пловдив, ул. Тракия 53, п.к.8 info@organichno.com Снимка “Биоселена” www. organichno.com Главен редактор: Гергана Кабаиванова Редактори: Божана Михайлова Гергана Даскалова Мариана Василева Татяна Колева Дизайн: „Органично ЕООД” Корица; Гергана Даскалова Снимки: www.freedigitalphotos.net www.stockfreeimages.com

Ето, лятото дойде и се размечтахме за почивка. Жадуваме да се презаредим с енергия, за да се завърнем по-силни и по-здрави, но all-inclusive все помалко ни дава от това. В този брой ще ви представим възможността за една по-различна ваканция. Ще ви отведем на село, където вместо уединение и “ядене на корем” ще ви предложим да съпреживеете ежедневието на домакините ви. Ще ви приканим да влезете в градините им, да посетите бостаните и лозята им, за да берете от плодовете на земята със собствените си ръце. Домакините ще ви приготвят най-вкусните домашни гозби, ще ви попеят, ще ви разкажат своята история. Ако се вълнувате от живота на хората, ако сте способни да споделите личното си пространство и ако сте способни да давате, такава ваканция ще ви хареса и ще отключи сърцето ви за още добро. Паралелно с това, този път ще ви представим биокултурата на Германия - най-големия пазар на биопродукти в Европа и ще ви запознаем със стандарта Fairtrade за справедлива търговия. Разлистете по-нататък, за да узнаете как действа един хранителен кооператив в Англия и друг у нас. Очакват ви интересни козметични страници с идеи от био марките и рецепти за домашни продукти. Приятно четене!

Медийни партньори:

Гергана Кабаиванова Главен редактор

Този брой е подготвен със съдействието на:

ОРГАНИЧНО благодари на всички свои читатели и партньори, които подкрепят дейността ни като разпространяват е-списанието чрез своите сайтове, блогове и мейли!

Българска Асоциация по Алтернативен Туризъм 06.2012 organichno.com | 3


ЮЛИ- АВГУСТ 2012 Съдържание:

6 8

8 причини списание "Органично" да е електронно Био Германия от миналия век до днес Историята Немската биокултура днес

12

Мисията на Федерацията за справедлива търговия (Fairtrade)

16

Ваканция, за да намериш себе си Непознатото усещане да почиваш в “зелена къща” на село

20

Зеленото у “Дешка” В сърцето на къща “Дешка”, с. Горно Драглище

24

На гости в „Дивата ферма“

28

Предстоящи събития В Източните Родопи

30

„The The Real Food Store” Store” Хран--кооп с развитие Хран Моделът на един британски кооператив

32

Моделът "Био плодове и зеленчуци за Пловдив" Как работи пловдивския хран-кооп

4 | organichno.com 06.2012

Освежете кожата си с Madara

36

Перфектен тен без слънце с Лавера

38

Знаете ли, че козметиката има 2 срока на годност?!

40

Алтернативи на репелентите

42

Заглавията на Slaveikov.bg

46

Авторите на “Органично” Божана Михайлова

48

За децата и земята Мислите на Аvocett

52

Чудеса от доброта или една приказка за децата и животните

54

Съботното Зелено Училище на “Органично”

56

Книгите на ОМ Изтеглете и прочетете

57

Справочник

58


06.2012 organichno.com | 5

Снимка: Гергана Даскалова, http://avocett.blogspot.com/


8 причини списание "Органично" да е електронно Автор: Гергана Кабаиванова В бъдеще само най-важното ще се печата на хартия!

В началото на тази година в "Органично" взехме важно и нестандартно решение - да не печатаме повече списанието, а да го издаваме само в електронен вид. Половин година по-късно, вече можем да потвърдим, че това ни донесе само положителни промени и удовлетворението, че наистина правим нещо устойчиво. Имаме 8 причини да издаваме "Органично" в електронен формат: 1. Периодичните печатни издания са сериозен замърсител. Един тон хартия за периодични печатни издания като вестници, списания и каталози струват на планетата между 8 и 15 дървета, а днес консумацията на хартия в световен мащаб е 300 милиона тона годишно и е нараснала с 400% за последните 40 години.

6 | organichno.com 06.2012

Производството на хартия е една от индустриите най-големи замърсители на атмосферата. Във въздуха и водата се освобождават големи количества силно токсични химикали като толуол, метанол, хлорен диоксид, солна киселина и формалдехид, така че само рециклираната хартия не е достатъчно основание за по-малък въглероден отпечатък. 2. Не е случайно, че хората със зелено съзнание се информират основно в интернет. Те забелязват, че традиционните медии преса, радио, телевизия - имат комерсиален модел, който обслужва индустриалния бизнес. За да съществуват, имат нужда от финансирането на компаниите с големи маркетингови бюджети и това изкривява реалността спрямо нечии интереси. От друга страна,

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


4. По удобство на четене електронното списание не отстъпва на печатните медии. "Органично" изпозва платформата на Issuu.com, която предлага напълно реалистичен модел на разлистване на списанието. С едно кликване може да увеличите текста, да придвижите страниците наляво - надясно и като екстра, този начин на публикуване позволява активни връзки на уеб-адресите. Предстои да публикуваме броевете в удобни форми за е-четци и мобилни телефони. 5. Издаването на електронно списание изисква по-малко финансиране. По-малко разходи, по-малко ресурси - това е по-устойчивият начин на управление. 6. По-малка вероятност за СПАМ или импулсивно потребление Предприехме начин на разпространение, който е отворен и насърчава взаимодействието ни с читателите. Всеки, който харесва изданието, може да го препоръчва на близки и приятели без органичения. Не разпращаме СПАМ мейлинг и броевете ни се четат единствено от хора, които са пожелали да ги разлистят сами.

интернет предлага безплатно, неограничено и нецензурирано (в добрия смисъл) публикуване. Информацията в него винаги е най-пълна, най-актуална, найдостъпна и можеш да срещнеш повече гледни точки - точно това, което търсят хората, загрижени за здравето си. 3. Електронното разпространение не поставя ограничения. За разлика от печатните медии, електронното списание не е ограничено в броя си страници и сроковете на издаване. С отворения начин на разпространение, при който всеки, който харесва списанието, може да го публикува като банер в своя сайт или блог, ние нямаме ограничения и в точките на популяризиране. Данните показват, че сега достигаме до повече хора, които сами търсят списанието и с желание го препоръчват.

Избягваме и поведението на импулсивно потребление на такива издания, разпространявани чрез магазините, при които потребителите ги взимат по инерция от касите (често пъти по няколко бройки), разлистват ги набързо и миг след това ги захвърлят непотребни. 7. Броевете са налични и остават публикувани за постоянно. Няма вероятност да се изчерпат в интернет :-) 8. "Органично" е електронно списание, което обединяв а в едно четиво няколко тематични публикации. За разлика от сайтовете, които се определят като електронни списания, и в тях управлението на статиите не се различава особено от блоговете или публицистичните сайтове, нашето издание събира в едно четиво актуални и тематични публикации, които иначе човек би търсил из разделите на сайта. 06.2012 organichno.com | 7


Био Германия от миналия век до днес Историята Първата ферма с биологичен начин на земеделие е основана още през 1920 год. , а първият здравословен немски магазин съществува от 1887 год., който по-късно през 1990 год. получава името "Reformhaus“. Въпреки този далечен старт, секторът на биоземеделието си остава ниша чак до 1980 г. и биопродуктите са се продавали единствено в магазините

за здравословни храни. Още в началото на 1990 год. конвенционалните търговски вериги са започнали да продават биопродукти, тъй като продажбите им започнали да се покачват. Важен фактор за растежа на биопазара оказва въвеждането на националното лого за биологично земеделие Biosiegel през 2000 год. и Федералната схема за биологично земеделие.

Първия магазин за здравословни храни "Reformhaus“ в Берлин през миналия век Снимка: © ReformhausMarketing

8 | organichno.com 06.2012

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Днес Днес германският пазар на биологични продукти е най-големият в Европа и вторият по големина в света след Съединените щати. Германия има добре познатия национален знак за биопродукти – Bio-Siegel, който може да бъде използван от фирмите, отговарящи на регламент ЕС 834/2007. Най-популярните частни стандарти на биоземеделски асоциации в Германия са Bioland, Demeter and Naturland. Те надграждат по изисквания европейския стандарт и знакът им се поставя върху продукти, които вече са сертифицирани от Bio-Siegel.

"Reformhaus“ днес Снимка: © ReformhausMarketing

06.2012 organichno.com | 9


Германците пазаруват най-много биопродукти от супермаркетите Автор: Улрих Щайнерт Федерална Агенция по Земеделието и Храните Bio-Siegel, Германия

Германия, като най-големия пазар на биопродукти в Европа, през 2011г. е реализирала оборот от 6,59 млрд евро (за сравнение през 2010 год. е бил 6,2 млрд евро), което представлява над 3,7% от общия хранителен пазар (171,73 млрд евро) в страната. Кризата оказа своето значение и ако за периода 2003 -2007 год. пазара на биопродукти имаше ръст над 10%, то между 2008 и 2010 г. се консолидира с около 1% и оттогава до сега се е увеличил с нови 9%. В Германия ценовата разлика между биохраните и конвенционалните зависи от сезона и от вида продукти. Няма ясен критерий. Цените при зеленчуците се различават с около 30 - 50%, при млякото и млечните – около 40 - 80%. Най-голяма е ценовата разлика при месото и месните продукти с 50 до 100%. При сушените продукти разликата е малка.

В Германия хората много харесват т.нар. "Hofladen", което означава пазаруване директно от фермера, но обемът на тези продажби е малък спрямо общия пазар на биологич-ни продукти. Нашето понятие за CSA е "Solidarische Landwirtschaft" - купувачите сключват договор със земеделеца за определено количество продукти, което да закупят от него. В Германия има 21 CSA-фермери, което не е много. Единият от моделите, по който работят, е договор за пакет (box scheme) с разнообразни сезонни продукти, които се доставят до дома или се взимат от център за доставки.

Веригата на доставки е много различна като всяка част от нея трябва да бъде сертифицирана по европейските биостандарти. Около 40% от всички биостоки са внос и за тях веригата може да бъде доста дълга. Германските регионални продукти и специалитети са все по-интересни за пазара, но заемат доста малка част от общото потребление.

Био супермаркетAlnatura Käsetheke 2, снимки: Marc Doradzillo

У нас съществуват много начини за продажба на биопродукти. Германците си купуват наймного биохрана от супермаркетите: супермаркетите - 84%, дискаунтери -63%, пекарни - 60%, пазари - 57%, месарници - 53%, директно фермер / производител - 50%, дистрибутори на биопродукти - 47% био-супермаркет - 36%, аптека - 33%, здравословен магазин - 29%, интернет - 2%.

10 | organichno.com 06.2012

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


В Германия има много варианти за снабдяване с биохрана Автор: Крум Сяров

Съвременната немска култура за здравословно хранене се заражда след 1965 г. с началото на зелените движения и движенията на социален протест.

В Германия е разпространено пазаруването по каталог (особено за дрехи и стоки от бита), който се получава веднъж на 6 месеца по пощата. Има такива, които предлагат екостоки, например W aschbär и Memo. Също така в Германия са разпростанени така наречените weltladen (световен магазин), в които се предават fair trade и екостоки със стремеж за подпомагане на производителите в третия свят. Подобно е не концепцията на магазините на големите благотворителни организации като Oxfam например. Биоресторантите, биокафенета та и биокетърингът са нещо нормално тук.

Снимка: www.regioneers.de

Сега в Германия има много варианти за снабдяване с биохрана – производителите продават продукция направо от дворовете си (и биосертифицирани и не-биосертифицирани), има фермерски пазари, има схеми за доставка на седмична кошница (box scheme) с местни, пресни и сезонни продукти (предимно плодове, зеленчуци, хляб, яйца, млечни продукти), онлайн пазаруване. Германците пазаруват не само директно от производителя, но и в големи количества от дистрибуторите на биопродукти. Магазините са много различни видове. Има малки квартални магазинчета като Tante Emma Laden. Големите био супермаркети са два вида - едните, като AlnaturA, се стремят да натискат цените и за тях е важно да са био, но нищо повече, а другите се стремят да продават и местни, сезонни продукти. Традиционните Reformhäuser продават предимно преработени и опаковани продукти, по-рядко пресни и са скъпи. Има богат био асортимент в нормалните супермаркети.

За да се насърчава здравословното хранене при децата, вече много училища правят инициативи с биозакуска. Екостоките навлизат все повече и в бита на германците – предпочитат се биокозметиката, биодомакинските препарати, екооблеклата, екоелектроуредите, та дори и услугите строителство, банки, застраховки, доставка на електроенергия и газ, транспорт и т.н. Редица безплатни списания се разпространяват в биомагазините. Любопитна е инициативата Bio kodex. Те дефинират доста по-строги изисквания за био от европейските стандарти, като се движат в насока намаляване на въглеродния отпечатък на компаниите, минимално въздействие върху околната среда, осигуряване на социална устойчивост (fair trade) и качествено обслужване на клиентите. Bio kodex се стремят да привлекат възможно най-много компании, които да съблюдават принципите им доброволно. Германия се утвърди като организатор на найзначимите бизнес събития за биопазара като изложенията BioFach, KarmaKonsum, Grüne W oche, Heldenmarkt и др.

06.2012 organichno.com | 11


Мисията на Федерацията за справедлива търговия (Fairtrade) Автор: Маг. Хартвиг Кирнер, Ръководител FAIRTR ADE Австрия, Презентация от Tea & Coffee W orld Cup Europe 25 март 2012, Виена

Федерацията за справедлива търговия свързва потребителите, фермерите и работниците в развиващите се страни. Тя е международно движение от търговски мрежи и дистрибутори на продукти, произведени в бедните държави и разпространявани в икономически развитите. Фокусира се върху подобряване на икономическите, социални и екологични условия за хората в дългосрочен план. За Федерацията за справедлив а търговия хората са на първо място. Приблизителните стойности на реализираните продажби в световен мащаб под мотото на федерацията се изчисляват на €3,5 млрд. Най-общо казано, федерацията включва държавите производителки и онези, които продават продуктите им на своя територия със съответното Fairtrade обозначение върху опаковката, за да разпространяват идеята и да подпомагат бедните страни. Съществуват над 800 организации на Fairtrade производители, чиито продукти се разпространяват в 70 държави по целия свят. Чаят е един от шестте Fairtrade продукта, които притежават стандарт за наемен труд. Повечето плантатори сключват договор със сезонни работници, които следват природния цикъл на чая.

12 | organichno.com 06.2012

Състав, снимков материал и превод: TeaTeam Bulgaria

Предизвикателствата пред производителите на чай не са малко: - Пазарните цени варират в широки граници заради класа и вида на чая, използваните производствени методи и географския му произход, като понастоящем са високи. Това се оправдава от факта, че разходите (за гориво, торове, транспорт и т.н.) на производителите растат. Цените са обвързани с щатския долар, като е възможно и намаляване на продукцията (климатичните изменения стават все понепредсказуеми); - Търсенето на пазара: интересът се измества към по-евтините африкански чайове и намалява към този с произход от Индия и Шри Ланка. Нараства търсенето на зелени чайове от Китай и Виетнам; - Работата в плантациите се счита за неквалифицирана и е нископлатена; - Работниците живеят в самите плантации и често зависят от собствениците им за основните си нужди: здравеопазване, жилища, комунални услуги, достъп до вода и основно образоване за техните деца.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


„Fairtrade се отрази на живота на много хора тук. Faretrade и Макаибари споделят общо виждане.” Ползите от Fairtrade за производителите: - Fairtrade дава премия от 0.5 - 1.10$ за килограм в зависимост от класа на чая, която допринася за подобряване на условията за живот и работа; Съвместният орган, включващ работници и управляващи, взема решението кой ще я получи ; - Забранява се принудителният труд и трудът на деца под 15 години включително; - Работниците имат право да създават независими организации или да се присъединят към съществуващи такива; - Заплатите трябва да са равни или повисоки от средната стойност на заплатите в региона или от минималната работна заплата в страната; - Трябва да има установени мерки за здравето и безопасността на работниците, с които да се предотвратят работните инциденти; - Fairtrade помага на производителите да получат достъп до нови пазари.

Раджа Банеджри, собственик и управител на чаен имот, Макараби, Индия

Един пример за въздействието на Fairtrade политиката е чаения район Макаибари, Индия: - Oсигурено е електричество за жилищата на 7 села и техните 430 домакинства и 1560 жители; - Шест от работничките са обучени в основите на акушерството и здравеопазването; - Предлагат се безлихвени заеми за образование и медицина; - Отпускат се заеми за закупуването на кокошки, кози и едър рогат добитък; - Инсталират се газови печки, които работят с био метан от кравешка тор; - Развива се екотуризмът.

Берачи на чай от плантация в Макаибари, Индия. Снимка © Didier Gentilhomme, Fairtrade International

06.2012 organichno.com | 13


Декларация от TeaTeam Bulgaria: www.teateam-bulgaria.com FLO-CERT, независимият орган за сертифициране на Fairtrade продукти, е официално признат от ISO 65 - водеща международна норма за органите, прилагащи системата за сертифициране на продукти. 75% от потребителите вярват, че най-добрият начин да се проверят етичните права на продуктите, е чрез независимото сертифициране. Според проучване на GlobeScan от 2011 г. върху 17 000 потребители в 24 страни близо 6 от 10 потребители (57%) са запознати със знака “Fairtrade”, а 9 от 10 от тях се доверяват на етикета. Чрез закупуването на продукти със знака Fairtrade потребителите връщат реалната стойност директно до фермерите и работниците. Двама от трима души (64%), запознати със знака Fairtrade, го свързват най-вече с подпомагането на земеделските производители и работници в бедните страни.

Нашият доставчик на чай е сертифициран за Fairtrade производство и търговия http://teateam-bulgaria.com/page.php?PageID=3

и отговаря на следните Fairtrade стандарти: - за търговци (Non Payer / Payer); - за билки, билкови чайове и подправки (организации на дребни производители); - за чай за (организации на дребни производители) ; - за чай (зависещи от наемен труд организации). и FLO-CERT критерии за съответствие. Фирмата е сертифицирана по следните категори: - производство на билки, билкови чайове и подправки -внос, производство /обработка на чай (Camellia sinensis) ht t p://www.t eateam-bulgaria.com/page.php?PageID=7

Закупуването на продукти с Fairtrade етикет спомага подобряването на търговската позиция на организациите на производителите в развиващите се страни и допринася за устойчивия поминък на фермери, работници и техните общности. Fairtrade е много прост, но могъщ инструмент за намаляване на бедността.

Същински еликсир за душа и тяло, чаят се откроява като един от най-добрите примери на здравословното хранене в Германия

http://www.teateam-bulgaria.com/categories.php?CategoryID=97


ТeeТийм България е вносител на насипен чай с гарантирано качество и контролиран произход директно от столицата на чая Хамбург. В специализирания онлайн магазин: www.teateam-bulgaria.com ще откриете над 200 вида чай, както и разнообразни аксесоари от доказани производители на достъпни цени

Рецепта за

Класически студен чай I вариант: Пригответе концентриран чай по свой избор - черен, зелен или чай ройбос, с аромати или без. За целта направете запарка от 2 ч.л. чай на 200 мл. вода Напълнете стъклени чаши с лед и ги залейте с горещата запарка. Готовият чай овкусете с плодов сироп, захар или лимон. II вариант: Пригответе чай с пониска концентрация: 1,5 ч.л. на 200 мл. вода и след запарката го оставете в хладилник. Преди консумация добавите 2-3 бучки лед на чаша. Готовият чай овкусете с плодов сироп, захар или лимон.

06.2012 organichno.com | 15


Из село Косово, снимка: екип БААТ

Автори и снимки: Екип на БААТ

Ваканция, за да намериш себе си Известно е, че в туризма човешкият фактор има основно значение за качеството на предлаганата услуга. Това важи с още поголяма сила в сектора на селския туризъм, където личния контакт с домакините представлява част от емоцията на преживяването. От икономическа гледна точка човешкият ресурс е основен двигател на развитието на селския туризъм, и то основно чрез личната предприемаческа инициатива, която обикновено се осъществява от непрофесионалисти. Всичко това налага необходимостта от обучен ие, която е характерна не само за България, но и в европейски мащаб.

16 | organichno.com 06.2012

В Европа се разраства мрежата от места със сертификат за качество и отговорност към околната среда. Две са организациите, които са създали критериите за оценка на тези места: ЕСЕАТ – Европейски център за еко и агро туризъм (www.eceat.org) и Еврожит – Европейска конфедерация за селски туризъм (www.eurogites.org). Българската асоциация за алтернативен туризъм е член и официален представител за България на двете организа-ции и е адаптирала критериите им за България, обединявайки ги в марка за качество -

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Защо Зелена къща? В желанието си да организираме уикенда или ваканцията си по най-бързия или практичен начин, често забравяме за основните съставки, които правят едно пътуване повече от преместване на нас и нашите куфари от едно място на друго. Забравяме защо пътуваме или никога не са ни подсказвали защо... Зелената вълна в туризма не е поредното увлечение на предприемачи и архитекти, а търсене на нов модел за туристическа ваканция, емоционално обогатяваща и наситена. В България това послание намира

своите поддържници в мрежата „Зелена къща”, която отдава специално внимание на социалните и екологични ефекти от своя бизнес и на солидарността (повече информация за Зелена къща – изисквания и списък с къщите можете да намерите на www.baatbg.org. Всеки обект, сертифициран като „Зелена къща”, е различен и посвоему концептуален. „Зелените къщи” не се съобразяват непременно със стандартите, които са символа и веруюто на съвременния масов туризъм. Животът и светът са по-красиви, когато не се вглеждаме в стандартите, а търсим тръпката от неизвестното.

Дюли от село Драшкова поляна, снимка: екип БААТ

06.2012 organichno.com | 17


Тръгнете освободени от властта на ежедневните ангажименти. В „зелените къщи” ще научите я рецепта, я нечия история, я танцова стъпка или песен, а нищо чудно да ви очаква и срещата на вашия живот. Ако се научите да чувате другите може би ще научите и нещо за себе си. Ще се видите през погледа на още две очи.

Влезте в градината, при лехите с ягоди и домати, редовете с малини или грозде, бостана, нивата с картофите, опитайте домашните компоти и яйца – това е почеркът на домакините.

Доверете се на въображението и любовта на вашите домакини и не разгръщайте менюта домашните рецепти са онзи семеен код, който прави пататника, кавармата и дори найобикновената сърма различни. Потърсете родопските момински чеизи, антикварните халища, покривки, одеала, посуда, хранила 5-6 поколения – това са вашите сувенири. Открийте различните архитектурни модели от възраждането и първите години на индустриалната епоха, независимо дали сте в Западните покрайнини, Странджа, Балкана, Средногорието, Родопите, селата на Тракия и по Дунава.

Вкусна закуска, снимка: екип БААТ

18 | organichno.com 06.2012

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


В Безмер боклукът се разделя и носи в града, снимка: екип БААТ

Споделете усилията на домакините за попестеливо консумиране на ток и вода, за разделно събиране на боклука, за използване обществения транспорт

Оставете нещо в замяна - всяка нощувка, закупени продукти, услуги или бира в селската кръчма е от значение за икономическото и социално равновесие в селата и малките провинциалните градчета и за традициите и просперитета на местната общност. Това е нашия дял отговорност.

Преживейте своята почивка активно – на колело, пеша, на кон или с каяк, да катерим скали и дървета или просто от една нощ под откритото небе, броейки звездите. Или да се надбягваме с вятъра Отворете очите и сърцето си - пътуването из България става истински зареждащо, ако търсите нови хоризонти, нови върхове, нови срещи. Ако се вълнувате от живота на хората, ако сте способен да споделите личното си пространство. Ако сте способен да давате. Ако пътувате не с устрема на папарака, а с духа и очите на едно дете. Да пътуваме на места и при хора, които ни обичат и очакват от сърце!

06.2012 organichno.com | 19


Зеленото у “Дешка” Автори и снимки: екип на БААТ

Зеленото е цветът, които не можем да свържем нито с топлината на лятото, нито със студа през зимата. Зеленото свързваме с живота, с растенията, с пролетта. То е символ на баланс и равновесие. Може би затова се намира в средата на цветния спектър на светлината. Като символ на зараждащия се живот зеленото напоследък навлиза и в икономиката като цели да приближи бизнеса до природата, тъй като стана ясно, че бурният икономически растеж води след себе си множество екологични и социални проблеми. Оказа се обаче, че задачата не е толкова лесна и това пролича най-вече от неимуверното оскъпяване на това, което е “био”. Интересното е, че не липсата на знания и технологии е причина за елитизирането на “зелените” продукти, тъй като в повечето случаи методите на тяхното производство са познати от традициите на нашите прадеди. Причината би трябвало да се търси в несъвместимостта именно между традиционните и модерните способи за

20 | organichno.com 06.2012

производство. Достигна се до там, че компаниите производители на зеленчуци продават „био” домати дори през зимата! По този начин необходимостта на пазара да има домати и през зимата прави невъзможно тяхното отглеждане по естествен начин. Зеленият цвят не отмина и туризма, но докато в България това все още е непозната “нова мода”, на световния пазар се появиха множество марки, етикети и мрежи, които прокламират устойчивостта и отговорността, с която е разработен техният туристически продукт. Но туризмът като икономически отрасъл се характеризира със същата тази индустриалност, която не съответства на традиционните методи на пътуване и разчита на природните ресурси като даденост. Съществува обаче и друга форма на туризъм, която позволява пътуването, което не зависи от хилядите условия, които са част от туристическия пакет на големите туроператори. Това е директният контакт между домакини и гости, който е в основата на концепцията на сертификатна марка „Зелена къща”.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Обектите от мрежата на сертификатната марка са места за настаняване, които са собственост на домакините и разполагат с между 3 и 20 стаи за гости. За получаването на сертифика-та те покриват критерии, които се отнасят както до оборудването и поддръжката му в обектите, така и предлаганите услуги на туристите. Тъй като всеки обект е индивидуален представянето на критериите, които го превръщат в Зелена къща, е найдобре да се направи като се разгледа един пример.

това да има нищо общо с квартирите, с които българите бяха свикнали през Социализма. Къща Дешка вече е популярна не само в България, но и сред найпътуващите нации по света – французи, германци, американци, японци, австралийци.” – От Венецуела не беа идвали. И оттам дойдоха!” – шегува се баба Велика, майката на Дешка. Ако трябва да се потърси причината за тази популярност в едно, то това е самата Дешка и нейните виждания за това как трябва да се прави туризъм. Семейството на Дешка и Владо живее в с. Горно Драглище в близост до курортното градче Банско. Владо е тракторист, но след 1989 г. заедно с Дешка предприемат не един опит за собствен бизнес. Занимавали са се със сладкарство, кръчмарство, шиене ‘на ишлеме’ за Гърция, но най-новото им занимание е туризмът. Тяхната къща е така разположена в селото, че всички туристи, които отиват до следващото село Добърско за посещение на легендарната църква, виждат табелата на Дешка. Но табелата е поставена доста след като Дешка посреща първите си туристи. Въпреки че оттогава към къщата са пристроени още четири помещения, тя изобщо не прилича на хотел, а си остава къща и по-точно къща за гости, без

Например Дешка за нищо на света няма да се раздели със своята “циганска” печка, както тя самата я нарича. Печката си е почти нова и се почиства старателно от саждите, защото работи на дърва. Някои ще кажат, че това е примитивно. Други ще отбележат, че именно този начин на печене прави гозбите толкова вкусни. Но нищо от това не може да бъде вярно само по себе си, защото причините за вкуса на храната зависят от много неща. Въпреки че Дешка не готви с вниманието, което един готвач в петзвезден ресторант би отделил на някой специалитет, увереността, която ѝ дават традиционните рецепти ѝ, позволява да приготви храна дори за група от 50 души. 06.2012 organichno.com | 21


И всички те ще харесат храната, а някои от тях дори ще споделят, че е много по-вкусна от това ,което са яли в хотела. Може би найважната причина за това са продуктите, защото всичко, с което Дешка готви, е или произведено в градината, или доставено от сигурен местен производител, като например млякото на местния кравар, сиренето от мандрата и месото от кладницата в съседното село. Зеленчуците, които липсват в разложкия край, се набавят от Петрич в сезоните, когато ги има в изобилие. За последния сезон Дешка и Владо са консервирали над 3000 буркана, които едва стигат за изхранването на туристите. След пристрояването на къщата, Дешка вече може да настанява до 12-13 човека, а в новата механа посреща и по-големи групи за обяд. Стилът е сходен с това, което сме свикнали да наричаме битово – по стените са закачени автентични носии, изложени са различни предмети от бита и традиционната култура на

22 | organichno.com 06.2012

българина. В съседното на механата помещение, което е оформено като музей и е събрало доста от вещите на съселяните на Дешка, има дори цял стан. Съществената разлика от механите в Банско, която кара всички тези артефакти от миналото да оживеят за туриста, са баба Велика и баба Янка. Когато Дешка има туристи, тя се обажда на бабите (те оттам са се нарекли ‘баби на повикване”) и ги вика, за да изнесат своят репертоар. Това не е обикновена стандартна програма, измислена от някой, за да забавлява туристите, докато се хранят. Напротив, бабите си имат и постоянно обогатяват свой собствен репертоар и всеки път се съобразяват с туристите и техните желания. Никой не пропуска да се снима с тях, докато са облечени в носиите си. Някои се впечатляват от песните им, други се смеят на шегите им, трети искат да се научат как се работи на стана, четвърти дори се упражняват в точене на кори за баница.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Последната и може би найавангардната идея на Дешка е да преустрои своята плевня в класна стая. Колкото и налудничаво да звучи, Дешка успява да спечели финансиране от програмата за развитие на ООН и в момента в класната стая се ползва абсолютно безплатно от учителите на училищата в Драглище и съседните села, както и за провеждане на занимания в рамките на училищни ексурзии от цяла България, т.нар. ‘зелени училища’. Залата е оборудвана с множество визуални материали за дивата природа на Рила. Учителките са обучени на основни екологични постановки. Бабите също участват, и то съвсем не символично. Самите те казват, че когато има група от деца, репертоарът им не познава граници. Малките деца са изключително любопитни и бабите не могат да се отърват от въпроси за това как се е

живяло едно време. Това отваря огромни възможности новите поколения да бъдат запознати с ценностите на традиционното общество, които в последно време модерността е посипала с авангардните си идеи за прогрес, вместо “зелената идея” да бъде представяна на децата като новаторски и елитарен подход за адаптация към природната среда. Дешка е само един от представителите на сертификата Зелена къща. Българска асоцаиция за алтернативен туризъм (БААТ) продължава да търси и открива малки туристически бизнеси, които се управляват в съответствие с новите стари норми на устойчиво и отговорно поведение към хората и природата.

06.2012 organichno.com | 23


Дивата ферма

На гости в „Дивата ферма“ алтернативен туризъм и органична храна в Родопите Автор: Цветомира Йоцова Снимки: „Новото тракийско злато“ http://newthraciangold.eu/ За любителите на дивата природа и малко познатите кътчета от страната, Източните Родопи са прекрасно място за алтернативен туризъм. „Дивата ферма“ на Бети и Николай в с. Горно поле съчетава в себе си възможности за една прекрасна „зелена ваканция“ с традиционна и чиста местна храна, интересни приключения и мили домакини, които посрещат хората като свои близки приятели, а не като поредните туристи. Семейството може да предложи както изживявания за търсачите на спокойствие и уют, така и нещо по-динамично за активно почиващите. Самите те са напуснали големия град и са започнали да се занимават с животновъдство преди 17 години. 24 | organichno.com 06.2012

семейство Василиеви

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Бети, стопанката на "Дивата ферма" черпи гости с масленица в Дните на кулинарията с източнородопски био и местни продукти (9 юни 2012) В момента гледат по биологичен начин своите 500 късороги говеда, овце, пчели и градина и получават активна помощ от четирите си деца.

Домашно точените саралии на Бети

Николай ще ви заведе на конна езда из района, на разходка с лодка или каяци по живописните меандри на р. Арда или на демонстрация на традиционни методи за добив на злато. Приключенията продължават с търсене на диви пчели, наблюдения на лешояди от укритие (често в задния двор на семейството кацат египетските лешояди, а тук е единствената дива колония на белоглавия лешояд в България), разходка из района до различни културни и археологически обекти и много други. Можете да отморите с пикник в гората, докато в къщата Бети се труди над прехраната ви за вечеря, обяд или закуска.

06.2012 organichno.com | 25


Баница с месо и булгур, приготвена от Бети

Храната, която ще опитате в „Дивата ферма“ е истинско удоволствие за любителите на кулинарния туризъм – местна, органична, традиционна и приготвена с много любов! Семейството само произвежда продуктите за кухнята си от биологичн о сертифицирана зеленчукова градина на площ 5-6 декара, а дори и млечните продукти и месото са от собствените им над 500 крави от породата родопско късорого говедо и сиво родопско говедо. В „Дивата ферма“ можете да опитате местни специалитети като заешка баница,

кокошка с катми саралии, пълнена тиква с телешко, медена торта, блага баница, булгурена баница (всичките с точени домашни кори, разбира се), родопски зелник, масленица, телешки кебап, петел в гювеч и много други. Независимо дали опитвате от традиционния крокмач или просто зелена салата, храната ви е чиста и органична и само добавя идеален завършек на едно пълноценно и истинско преживяване сред природа, хора, вълци, коне, орли и лешояди в Източните Родопи!

Рошлите, които Бети предлага на гостите си за закуска

26 | organichno.com 06.2012

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Не спирай да убеждаваш себе си и другите в устойчивото бъдеще! Присъединете се към нашата мисия да насърчаваме повече българи за биокултурата. Носете тениска Органично и споделяйте зелените идеи. Търсете в

www.ekomag.bg и биомагазините


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Приключения с диви коне в Източните Родопи

Програма: Петък: Настаняване в къща Тракия в село Поповец. Kъщата е в традиционен родопски стил – уютна, пазеща духа и спомена за рода на собственика. Санитарният възел е общ за трите стаи. Вечеря с домашен гювеч и вино от биолозята на собственика Димо Карабоюков. Събота: След закуската с домашна баница и мляко, потегляте към село Падало – на спирката оставяте колата и потегляте пеш надолу към местността, в която живеят дивите коне тарпани. По пътя ще се наслаждавате на чудни гледки, ще може да снимате растения, влечуги и др. Преходът до конете е около 2,5 км. Тук е време за наблюдение на конете, пикник и почивка на чист въздух. Следобед – връщане обратно при автомобилите и отпътуване към Ивайловград. Настаняване в хотел Луксор в новия квартал на Ивайловград. Време за релакс на шезлонга край външния басейн. Вечеря.

Дати: 13 – 15 юли 2012 Място: Биофермата на Димо Карабоюков село Поповец, общ. Стамболово, Хасковско Цена на човек – 96,00 лв Цената включва: 2 нощувки 2 закуски 2 вечери сух пакет в събота водач до Костилково карта на Източните Родопи с маршрута

28 | organichno.com 06.2012

Неделя: След закуската ще посетите таханджийницата на бай Данчо, за да усетите мириса и вкуса на истинския сусамов тахан. След таханджийницата ще се отправите да разгледате вила Армира с местната екскурзоводка. След вила Армира – към село Пелевун. Тук ще се срещнете с местния водач Тодор, който ще ви заведе при другото ни стадо диви каракачански коне в село Костилково. Преходът до карачанските коне е по-малък от този до тарпаните. Тодор ще ви разкаже повече за конете – за произхода им, за това как живеят, какви навици имат и т.н. Следобед ще отпътувате обратно към родните места.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Фестивал на хляба

Първи ден – петък, 27 юли Настаняване в хижа “Крояците” в дивечовъдно стопанство "Студен кладенец". Един час разходка с лодка из живописния язовир "Студен кладенец". Наблюдение на сърни и елен лопатар. Вечеря на прохладната веранда на хижа "Крояците" с изглед към язовир "Студен кладенец".

Втори ден – събота, 28 юли Домашна баница и кисело мляко за закуска.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Програма:

Посещение на традиционния фестивал на хляба в с. Рабово:

Дати: 27 – 29 юли 2012 Място: с. Рабово, общ. Стамболово, Хасковско Опитайте здравословния хляб от лимец, приготвен по стара технология Разходете се с лодка по язовир "Студен кладенец" и приключенствайте с каяци по река Арда Наблюдение на елени и сърни в дивечеовъдно стопанство "Студен кладенец" Цена на човек - 231 лв Цената включва: ✔ 2 нощувки със закуски ✔ две вечери и един обяд ✔ каяци, жилетки, ка ски ✔ лодка в язовир Студен кладенец ✔ карта на Източните Родопи – 1 за цялата група ✔ активно участие във фестивала ✔ осигурява не на носии и сърпове

10.30 часа – Откриване. 11.00 часа – Начало на жътвата, подготовка на снопове и купи за пренасяне на хармана. 13.00 часа – Подготовка на диканята и коня за овършаването на хармана. 13.30 часа – Отвяване на зърното от плявата. 14.00 часа – Мелене на зърно на хромел. 14.30 часа – Замесване и изпичане на хляба. 15.00 часа – Вадене на хляба от фурната и дегустация. Следобед в Дивата ферма в с. Горно поле ви очакват разходка по екопътека, тракийско светилище и вкусните домашни манджи на домакинята Бети.

Трети ден – неделя, 29 юли След вкусните гьозлеми и домашното мляко на Бети за закуска, ще се отправите към река Арда при Маджарово. Там ще ви чакат каяците. Ще се спуснете с каяци по течението на река Арда за около два часа, за да се насладите на красивите й меандри и да натрупате малко адреналин в кръвта. След незабравимото водно приключение, може да посетите природозащитния център на БДЗП. Отпътуване към родните места.

06.2012 organichno.com | 29


„THE REAL FOOD STORE” ХРАН-КООП С РАЗВИТИЕ www.realfoodexeter.co.uk Автор: Мариана Василева Снимки: Michael Krage

Какво ще кажете за домати, набрани от екологична градина накрая на града? Или за сирене и кашкавал, направени в домашни условия? Ами за майсторски изпечен хляб на място? Плюс уютно местенце, за да се насладите на всички тези неща и да се почувствате част от една общност, обединена от идеята да се храни с качествени, местни продукти. Всичко това се случва отдавна в Обединеното Кралство и там се нарича “food co-op”, на български “хранкооп". Целта му е да се стимулира местното производство и потреблението на сезонни продукти. Тази тенденция вече е намерила своето място в градовете, чиито жители имат зелено съзнание и отскоро се прилага и в България. Ще ви разкажем за един британски кооператив, чиято идея е иновативна, но напълно приложима и за българските условия. Действието се развива в градчето Екситър, област Девън, югозападна Англия, което е с население 120 000 души и където в началото на 2009 год. група хора, под наименованието „Transition Exeter”, създават нетрадиционно място за хранене. Те регистрират марката „Real Food”, сменят името си на „Exeter Real Food Ltd”, като успоредно управляват цех в града, носещ името “An appetite for local food”. По-нататък комбинацията от двете идеи затвърждава нуждата от местенце, където хората да получават местно произведена храна. Лека полека инициативата привлича широк кръг от хора от публичния и частния сектор. Зад „Exeter Real Food Ltd” стоят имената на Сали Уилямс - генерален мениджър и Иън Тейлър - асистент – мениджър, и двамата с голям опит в кетъринга, както и с обща мечта за създаване на устойчив бизнес с местни

30 | organichno.com 06.2012

производители. В началото, „Exeter Real Food Ltd” се съветват със специалисти в областта на обществените инвестиции и приемат за свой бизнес модел продаването на дялове към членовете си, с цел всеки един от тях да може да изказва мнение и да е отдаден на идеята. През Март 2010 г. се ражда името „The Real Food Store”. През юни същата година гражданите на Екситър за първи път се запознават с дейността на „The Real Food Store” в претъпканата от желаещи да чуят за този нов и вълнуващ бизнес, църква „St . Stephens”. Последвалите закупени дялове за над 153 000 паунда надхвърлят убедително прогнозираните 135 000. Получени са общо 303 заявки за дялове. Това дава окончателния старт на бизнеса.

МАГАЗИНА Свежи, сезонни и местно произведени зеленчуци, яйца, мляко и хляб – това има по рафтовете на магазина „The Real Food Store”, както и някои допълващи продукти - всички набавени по етичен начин. Целта на магазина е да създаде топла и силна връзка с местните производители, съблюдаващи екологичните принципи и да набавя по-голямата част от продуктите от региона. Мартин Годфрей, производител в „Шилингфорд Органикс” подчертава предимството на доставката точно за този магазин – можеш да си сигурен, че салатата, спанакът, морковите, които си събрал тази сутрин, ще са на щанда на магазина още същия ден, без каквото и да е забавяне. Това се цени високо и от крайните клиенти – възможността да се снабдяват със свежи продукти, заредени с добра енергия и пълноценни качества.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


ПЕКАРНАТА „Хлябът на Ема” („Emma’s Bread”), както е наречена пекарната към магазина, е мястото за вихрене на Ема Паркин и нейните ученички, които снабдяват с различни продукти магазина, кафето и шанда с храна „за навън”. Ема прави истински хляб, използвайки традиционни методи и органични продукти, там където е възможно. Тя подчертава, че не използва никакви подобрители, само органични брашна, квас и, че въпреки, че ползва миксер за приготвянето на хляба, всяко едно парче от крайния продукт се претегля и оформя на ръка. Това е потрудоемко, но по-благодарно като метод. Освен хляб, Ема приготвя различни видове квас, сладкиши и други печива.

ЩАНДА С ХРАНА «ЗА НАВЪН» „The Real Food Store” се намира в центъра на града, много удобно за работещите и бързащи хора, да хапнат нещо „на крак”. Вкусните прясно приготвени сандвичи и багети, с вегетариански или месни продукти, са идеални за целта. Можеш да грабнеш също и вкусен кейк или бисквитка! Освен храни, щанда предлага и голям избор от натурални сокове. Да не забравяме и кафето, което също можеш да вземеш за из път, то се намира в кафетерията на горния етаж.

КАФЕТЕРИЯТА В популярната кафетерия на „The Real Food Store”, можеш да се насладиш на приятелска атмосфера, добро обслужване и чудесна храна! Там се сервира вкусна, проста и сезонна храна. Готвачите са изключително отворени за нови рецепти – подайте им своите традиционни семейни рецепти и те ще направят така, че да ги включат в общата колекция, както и в асортимента на щанда и уебсайта. За да е тихо и спокойно, за децата са предвидени две кошници с играчки и специални шарени, детски столчета. Ако желаят да рисуват, на разположение има късове стара хартия. 06.2012 organichno.com | 31


МОДЕЛЪТ "БИО ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ПЛОВДИВ" Автор: Гергана Кабаиванова

да опитат домашно произведени биопродукти. Това беше добре като начало, но крайно недостатъчно. По-късно организирахме Ден на отворените врати във Биоферма Топалови, на който дойдоха много повече софиянци, отколкото местни хора. Това ни беше знак, че пловдивчани трудно се организират за солидарни земеделски акции и преценихме, че биопродукцията на Топалов би имала повече шанс, ако се продава в магазина ми. И това го опитахме, но без успех.

В създаването на това, което днес е хранителният кооператив "Био плодове и зеленчуци за Пловдив" има толкова страст и вложена положителна енергия, колкото за нещо така жадувано като чистата и вкусна храна за трапезата ни. Как се разви организацията ни във времето, за да прерастне в най-голямата и стабилна обществена група за директно снабдяване с биологична и местна храна? Ще ви разкажа всичко, което на мен ми е известно...

Горе-долу по същото време в София се проведе форумът Start-Up Bio, на който Стоилко Апостолов от Фондация Биоселена запали сърцата на много хора за солидарното земеделие. Това и антиГМО протестите по това време доведоха до създаването на Google-групата "Хранкооп", която реално постави началото на CSA в България. Един от първите членове на тази група беше и пловдивчанката Маргарита Костова, която инициира среща в Пловдив.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО?

През ноември 2010 год. в офиса на "Зелени Балкани" беше учредена пловдивската Google-група "True Food". Тя действаше на аналогичен принцип като софийската "Хран-кооп": затворена общност, в която се влиза след като някой те препоръча, и комуникацията между членовете протичаше в леко дразнещ мейлинг. Основният доставчик на групата беше биофермерът Атанас Топалов, който също така се беше ангажирал със задачата да привлече още производители. Така на по-късен етап към нас се присъединиха Биоферма Павлови, биофермата на Аграрния Университет, други местни не-биосертифицирани производители.

Запознах се с биопроизводителя Атанас Топалов през 2009 година, който още тогава имаше планове за коопериране на принципа AMAP - френския вариант хранителни кооперативи или CSA (Community-supported agriculture). По това време аз държах първия биомагазин в Пловдив (I Feel Good) и първото, което направихме заедно в тази насока, беше един биоуикенд в магазина ми, чиято цел беше да срещнем биопроизводителите с потребителите и те да имат възможността

32 | organichno.com 06.2012

Първият сезон със свежа продукция премина с 90 члена в кооператива, от които реално пазаруваха около 10ина. Със започването на сезона в организацията включихме и "Медената къща" като място за получаване на поръчките. Част от продукцията се предаваше там, а останалата се доставяше по домовете от Атанас Топалов и Гергана Банкова. Към всяка поръчка, независимо от стойността и обема й, начислявахме 2 лв. разходи на доброволците за доставката и обработката.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


БИО ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА

КООПЕРАТИВ ЗА МЕСТНА И БИО ХРАНА ПЛОДОВЕ  ЗЕЛЕНЧУЦИ

РЪЧЕН ХЛЯБ РЪЧНИ МЛЕЧНИ МЕД  СЛАДКА  БИЛКИ

ВСЕКИ Е ПОКАНЕН ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

http://plovdivfoodcoop.alle.bg/

grupaplovdiv@abv.bg

Снимка: Майстор Пекар


От няколко месеца пловдивския хран-кооп е напълно отворена група, която приема всеки за член без входна такса и условности. Днес тази група наброява над 400 участника, от които реално пазаруващи са около 40 значително повече от времето, когато съществувахме като затворено общество. С такъв обем поръчки вече привличаме много нови биологични и местни производители и успяваме да обогатим асортимента.

"Медената къща" в Пловдив е малко магазинче, специализирано за мед и управлявано от Роси - дъщерята на био пчеларя Николай Караколев. Включването й в кооператива донесе ползи както за организацията на доставките, така и за самите членове и не на последно място стабилизира прохождащия малък бизнес на Роси. Локацията на магазина не е много добра, но с времето всички членове на групата приеха, че е по-добре да изминат малко по-дълъг път, но да получават редовно чиста и свежа продукция. В първия сезон на кооператива Гергана Банкова изигра основна роля, като всяка седмица координираше доставките с производителите, често й се налагаше да събира продукцията от тях, да я носи в "Медената къща" и по домовете на кооператорите. Тя привлече и нови производители. Този начин на работа обаче остана недооценен и твърде трудоемък. На финала на сезона отново никой не беше удовлетворен - нито производителите, на които пак им се наложи да хвърлят биопродукция, нито потребителите, който получиха ограничен асортимент. В края на сезона Мер от "Земя на заем" също се включи активно и създаде отворената Facebook група "Био плодове и зеленчуци за Пловдив". Дълго време комуникирахме и на двете места - ту в Google, ту във Facebook, докато стана ясно, че в затвореното общество няма никакъв смисъл и това ни е създавало хиляди спънки. 34 | organichno.com 06.2012

КАК РАБОТИ КООПЕРАТИВЪТ СЕГА? Всички производители, които доставят за кооператива, съблюдават биологичните принципи, но само малка част от тях имат актуален биосертификат. Такива са Николай Караколев, Биоферма Павлови и Агро Екологичният Център на Аграрния Университет. Биофермерът Слави Котаров от Стара Загора е в преход за биосертификация, а Атанас Топалов е с необновена биосертификация. На всички останали се доверяваме чрез личното си познанство с тях, че съблюдават отговорно принципите на биоземеделието. Всички производители са регистрирани земеделски производители или животновъди. Всеки член на кооператива може да избира свободно от асортимента, но всичко се заявява предварително. Заплащането става на място при получаването на продукцията. Всеки, който планира да прави регулярни поръчки, трябва да депозира 10 лева срещу подпис в списък в "Медената къща". Доставките на продукция се извършват само в "Медената къща", която почти изцяло функционира като център, подкрепян от обществото на кооператива. С други думи, днес кооперативът е "Медената къща" и като модел се доближаваме най-много до магазинерския тип хран-кооп.

Изтеглете другите06.2012 броеве organichno.com от http://biblio.bg/ | 34


Особеното в нашия случай е, че координаторът е и собственик на магазина. Освен Роси, днес доставките се координират и от Георги Димитров. Двамата са се ангажирали да комуникират с доставчиците, да обработват таблицата за заявки, да търсят и уговарят нови производители, да отмерват и опаковат. За труда си Роси получава справедлива цена, равна на 10% от стойността на поръчките. Създадохме сайта http://plovdivfoodcoop.alle.bg/, за да може хората да ни намират по-лесно, да улесним процеса на поръчване, да предоставяме пълна информация за производителите, както и да дадем възможност на пазаруващите да публикуват коментари. Една екстра към сайта е рубриката с рецепти с продукти от кооператива. Сега таблицата ни за поръчки е на магазинен принцип - продукцията е представена по категории продукти и улеснява максимално попълващите я, за да добиват по-ясна представа какво и за колко пари поръчват. Предишният вариант на списъчно представяне на производителите не беше достатъчно ясен и не улесняваше пазаруващите. Ползите, които кооперативът носи на "Медената къща" , са, че част от продукцията се предлага и на свободни

продажби и също така, че членовете на кооператива често пъти пазаруват други продукти от там, които не са от асортимента за групово пазаруване. Ползите за пазаруващите - всички предимства на груповото пазаруване; свободният избор на чиста, вкусна и достъпна продукция; мястото позволява поддържане на по-богат асортимент, включително такъв, за който се изисква специален хладилен режим и времевия период за получаване на поръчките не е така ограничен както при доставките у дома. Личните ми стремежи са да игнорирам напълно пазаруването от супермаркетите и да премина изцяло на снабдяване от кооператива и покупки от биомагазините. Тази цел може би звучи на някои твърде идеалистична и непостижима, но факт е, че през последните два месеца със семейството ми не пазаруваме от супермаркетите и заложихме повече на покупките от кооператива. За да сравним ефекта , водим стриктни сметки на разходите си за храна и те показват, че харчим същите пари, а се храним със значително по-вкусна и здравословна храна. Ех, ако можех да променя и хранителните навици на мъжа ми, и той също да премине към вегетарианство, нещата биха били идеални, но нека не се вманиячаваме :-)

Специалитетите на Биоферма Павлови, доставчик на кооператива

06.2012 organichno.com | 35


ОСВЕЖЕТЕ КОЖАТА СИ с биопродуктите на MADARA www.madaracosmetics.bg

Когато говорим за козметични продукти, премахващи неприятната миризма на пот , е важно да знаем разликата между обикновените дезодоранти и дезодорантите антиперспиранти. Дезодорантите са продукти, съдържащи антибактериални вещества, предотвратяващи развитието на бактериите, които причиняват неприятен аромат, когато влизат в контакт с потта. С други думи, дезодорантите предпазват от специфичния аромат, а в същото време поддържат естествения процес на изпотяване. Благодарение на антибактериалните вещества потта има неутрален аромат, което ни позволява да поддържаме чувство на свежест. От друга страна , антиперспирантите са дезодоранти, които формират по-голямата част от предлаганите продукти на пазара, имащи за цел да блокират изпотяването. Потните жлези участват в терморегулацията на тялото, а антиперспирантите възпрепятства т този естествен процес. Зоната под мишниците е относително малка и тялото използва и останалата част от кожата, за да се терморегулира. Ако цялото тяло е покрито с антиперспирант, то има риск да прегрее, което може да има фатални последици.

Състав на натуралните и обикновени дезодоранти От няколко години на козметичния пазар освен познатите обикновени дезодоранти вече се предлагат и натурални дезодранти, съдържащи билкови екстракти и естествени аромати. Разликата между обикновените дезодоранти и натуралните се крие в техните съставки, особено по отношение на антиперспирантите. Основното активно вещество на обикновените антиперспиранти е алуминиевият хлорхидрат, който блокира потните жлези. Съществуват хипотези, че това вещество увеличава риска от болестта на Алцхаймер, рак на гърдата и често води до алергични реакции. Други типични съставки са множество синтетични аромати, които също съдържат вредни вещества. Натуралните дезодоранти от своя страна съдържат различни антибактериални вещества като например растителни екстракти, минерали, етерични масла и аромати от етерични масла, които намаляват размножаването на микроби. Антибактериалните вещества не блокират потните жлези, но премахват неприятната миризма, а това е един много добър начин да се запази свежестта и да се осигури необходимото самочувствие. 36 | organichno.com 06.2012

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Използване на натуралните дезодоранти Използването на натуралните дезодоранти е много подобно на използването на обикновените дезодоранти - веднъж дневно след къпане. При интензивно натоварване през деня дезодорантът може да се използва многократно, но е за предпочитане да е след измиване на подмишниците. Вечер, натуралният дезодорант може да се изплаква само с вода, но нищо лошо няма да се случи, ако си легнете в леглото без да го почистите. По принцип желателно е антиперспирантите да се отмиват по-внимателно, за да се освободят потните жлези от блокиращите вещества и да се нормализират функциите на кожата през нощта. Не се препоръчва използването на дезодоранти върху кожата след бръснене или епилация както и при увредена кожа. Ако забележите раздразнение или зачервяване, трябва да прекратите употребата на продукта.

Проблеми, причинени от дезодоранти Проблемите, породени от употребата на дезодоранти, не са много често срещани в практиката на дерматолозите, но е имало случаи, когато чрез блокиране на порите с продукти против изпотяване, се причинява хидраденит (възпаление на потните жлези), което е неприятно и болезнено заболяване. След възстановяването на пациента се препоръчва да се преустанови използването на антиперспиранти. Натуралните дезодоранти позволяват нормалното поддържане на процесите на изпотяване и са решение, което може да намали риска от хидраденит.

Латвийската компания за био козметика MADARA предлага на българския пазар една добре разработена формула за рол-он на билкова основа с посочените по-горе антибактериални вещества, който предотвратява трайно неприятната миризма също толкова ефективно, колкото и обикновените антиперспиранти, но без да вреди на вашето здраве.

Ефективност на натуралните дезодоранти Ефикасността на продукта зависи от неговата формула и структура. Обикновените антиперспиранти имат мощни активни вещества (алуминиев хлорхидрат и други алуминиеви съединения), а тяхното използване, често е свързано с неблагоприятно въздействие върху здравето. Молекулите на тези вещества лесно проникват чрез порите и се натрупват в организма увеличавайки риска от заболявания. Ефективността на натуралните дезодоранти се основава на антибактериални растителни екстракти и етерични масла, а понякога и естествен алкохол. От съставките трябва да подчертаем особено качествата на калиевия сулфат, който е естествен минерален кристал със силен антибактериален ефект. Калиевият сулфат също съдържа алуминий, но основната разлика в сравнение с други съединения е, че неговата кристална молекула е по-голяма и не може да проникне в кожата и по този начин функционално изпълнява своите задачи без негативни последствия. Освен това, калиевият сулфат не блокира процесите на изпотяване. 06.2012 organichno.com | 37


СЪВЪРШЕНО НАТУРАЛНА Продуктите Lavera се тестват редовно от немското потребителско списание ÖKO-TEST от юни 1992. Получавали са максимал-на оценка повече от 570 пъти. ÖKO-TEST поставя високи стандарти към качеството на своите изследвания. В допълнение, в публикациите за здравни рискове, ÖKOTEST анализира ползата от изследваните продукти. Трето, ÖKO-TEST разглежда продукта и неговата опаковка от гледна точка на поносимостта и еветуална вреда за природата! Разбира се, всички продукти Lavera се тествани и сертифицирани от независими институции като Института за Пазарна Екология (IMO Control).

За продуктите на Lavera се спазват ръководствата за контролирана натурална козметика на Федерацията на Немските Индустрии и търгов-ски фирми за фармацевтични, здравословни продукти, хранителни добавки и продукти за личната хигиена (BDIH) и носят печата за одобрение BDIH.

БИО АВТАБРОНЗАН Т

ПЕРФЕКТЕН ТЕН

Всички знаем колко опасни са вредните UV лъчи за кожата. При това положение, излагате ли се на слънце, за да получете перфектен тен; използвате ли химични препарати, които мираш ужасно или избягвате слънцето и пропускате възможността да имате блестящ слънчев загар сякаш сте „целуната от слънцето”? Сега Lavera ви предлага безопасна, натурална и с прекрасен аромат алтернатива – автобронзиращ лосион без токсини и без химия.

Когато говорим за качество, Lavera не прави компромиси. Всяка промяна в продук-тите е съобразена с NaTrue – стандартите. NaTrue, като международен сертификат, държи на високо качество, прозрачност и постоянство в натуралната козметика. С всяка промяна от BDIH към NaTrue сертификация, Lavera прави състава на продуктите си още по-щадящ.

Когато е възможно формулите на Lavera са с изцяло натурални и растителни съставки. Изключение правят пчелният восък и прополисът. Продуктите без животински съставки са регистрирани във Vegan Society в Англия и са етикирани с международно признатия Vegan-печат.

Дерматолозите използват специална серия от тестове, за да класифицират протуктите като нежни към кожата, с добра поносимост или вредни.

38 | organichno.com 06.2012

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


БЕЗ СЛЪНЦЕ

Съвети за употреба: 1. Вземете душ, по-добър ефект ще получите ако използвате ексфолиант за тяло 2. Подсушете напълно кожата 3. Нанесете автобронзанта като обикновен лосион, обилно, за да не пропуснете някоя част от тялото 4. Не втривайте лосиона в тялото, а го оставете да попие за около 10 минути 5. За лицето: смесете автобронзанта с хидратиращ крем в съотношение 1:1 във вашата длан и нанесете Резултат: Равномерен естествен тен 3 часа след нанасяне. Съставки: Като всички продукти на Lavera автобронзанта е сертифициран по NaTrue и BDIH, съдържа органични съставки, без парабени и други синтетични агенти. Всички продукти на Лавера са без глутен и безвредни.

Как действа: Двете активни натурални съставки - растителна DHA (дихидроксиацетон) и захарния агент Еритрулоза дават на кожата прекрасен свеж тен на натурална основа. Тези 2 съставки взаимодействат с амино киселините на повърхностно ниво на кожата и се превръщат в кафяв тен. Реакцията е напълно безопасна, без реакция с пигментите на кожата и сигурна алтернатива на химичните автобронзанти.

06.2012 organichno.com | 39


Знаете ли, че козметиката има 2 срока на годност?! Автор: Маргарита Захариева http://shopthebest.eu/

Колко време е годен вашият шампоан, крем за лице или червило? Отговорът на този въпрос ни дават двата срока на годност, които има всеки козметичен продукт. Единият указва колко време след датата на производство продукта е годен, но без да се отваря. Вторият указва колко месеца след отварянето продукта е ефективен и безопасен за употреба. Повечето от нас са свикнали да търсят срока на годност, който е обозначен с дата и изглежда по един от следните начини: EXP: 10.2014; Exp. date 10.2014; 10.2014. Обичайно се отпечатва или пресова върху опаковката на продукта или етикета на български език или се залепва като допълнителен етикет. Често срещано е и отпечатването на партиден номер, който има различен начин за разчитане за отделните производители и указва кога е бил произведен продукта, а срока изтича 30 или повече месеца след това. Вторият срок на годност, който указва колко месеца след отварянето на продукта можем да го използваме, се обозначава като кръгло бурканче с отворена капачка. Това е международен символ, задължителен за всеки козметичен продукт и се изписва като едно число и буква М – 3М, 6М, 12М, 18М, 24М. Числото указва броя месеци, а “М” – думата месец. Срокът след отваряне е важен, защото продукта влиза в досег с кислород, светлина и човешка кожа, при което се окислява и замърсява. В

зависимост от състава му, производителят поставя максималния срок на годност след отваряне, през който продукта може да се ползва. Ето защо е добра идея да си записваме някъде кога сме отворили опаковката. Вече все повече продукти се предлагат с помпа, при което се ограничава влиянието от външни фактори върху качеството на продукта и така се удължава срока му на годност. Ако например до края на срока на годност остават 12 месеца, това е чудесно. Но ако срока след отваряне указва 3М, това означава, че 12-те месеца нямат вече никакво значение, защото след три месеца трябва да спрем употерабата на продукта. Важен момент при покупката е да преценим дали ще използваме продукта за 3 месеца и дали ще го изчерпаме. Ако преценим, че те няма да ни бъдат достатъчни и ще остане определено количество от продукта, тогава трябва да помислим дали ни е изгодно да купуваме точно този продукт. Наскоро купих шампоан и душ гел в едно за сина си в много голяма разфасовка и после забелязах, че срока след отваряне е 3 М. Това означава, че съм направила неизгодна покупка, защото продукта няма да бъде използван и наполовина за 3 месеца. Ако не възнамеряваме да ползваме продукта веднага, тогава е добре да има и дълъг срок от датата на производство. Не бива да се гледа и само срока с бурканчето, защото ако той указва 12 месеца, а до края на срока на годност остават 6 месеца, тогава продукта отново не е подходящ. И двата срока на годност имат равностойно значение относно изгодната покупка и ефективната и безопасна употреба, затова четете етикета :-)


Алтернативи на репелентите Автор: Божана Михайлова http://imamproblem.com

Последните проучвания, свързани с употребата на различни средства против комари, на базата на всевъзможни химии, сочат за вреди върху мозъка и неврологични увреждания. Майката природа е създала всевъзможни начини, за да се предпазим от различните гадини, затова преди да посетим аптеката и да вземем първия спрей, за който сме чули, ето няколко успешни алтернативи на репелентите срещу комари:

Цитронела (лимонена трева) Има аромат на лимон с лек дървесен оттенък, изключително мощен репелент, който прогонва повечето насекоми. Използва се за основа в повечето известни репеленти на пазара. Ето и някои други действия на цитронелата: повлиява малокръвие, пристъпи на слабост, световъртеж. Укрепва имунитета. Реабилитира организма след операции и тежки заболявания. Подобрява слуха, премахва шума в ушите. Намалява апетита, избавя от излишните килограми. Предпазва организма от тумори и новобразувания. Изчиства организма от шлаки. Обезболяващо при главболие. Усилва имунитета. Отстранява тахикардия. 42 | organichno.com 06.2012

Норамализира кръвното налягане. Отстранява брадавици и мазоли. Повишава издръжливостта в секса при мъжете. Освен това действа положително и върху емоциите: предизвиква бодрост и прилив на сили и жизнеутвърждаващи емоции. Прекрасно масло за автомобилистите. Повишава конценрацията на вниманието. Има и метафизично действие: счита се че притежава свойството да прогонва „злите духове“, защитава от недоброжелатели, предпазва от уроки. В древността войните използвали цитронеловото масло, за да станат неуязвими. Накапано на прага на жилището действа блокиращо на недоброжелателите, въздейства им зле и ги кара да напуснат по-бързо. Противопоказания: Да не се прилага при бременност и високо кръвно налягане! Да не се приема вътрешно при гастрити или язвена болест! Тествайте индивидуалната поносимост! Важно!!! Масла, закупени в насипно състояние, не са подходящи за локално прилагане върху кожата. Водят до зачервяване, раздразняване и дори изгаряне. Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Соево масло Извличането му и ползите от него са известни от хилядолетия насам. Натурални репеленти, направени от соево масло, са също толкова ефективен, колкото и закупените от аптеката. Освен това е евтино и е лесно да се намери, което го прави отличен избор. Плюс това, соевото масло е отличен овлажнител за тялото. И като допълнителна екстра изследванията показват, че дадена съставка в соята може да забави растежа на окосмяването по тялото, когато се прилагат локално. Още информация за соевото масло: с богато съдържание на лецитин и фосфолипиди. Спомага за свързването на мазнините в кръвта, което от своя страна предпазва от натрупване на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Съдържа изофлавон, който допринася за намалява нивото на холестерола в кръвта до 10% за 9 седмици, както и за блокирането на ултравиолетовата радиация, вредна за нуклеиновите киселини (ДНК и РНК ). Препоръчва се и за директна консумация без загряване, за овкусяване на зеленчуци, за салатни дресинги и др.

Нийм (neem) масло от семена Извлича се от растение, което расте в Индия. Изключително ефикасно средство срещу комари и други гадинки. Още информация: масло, пресовано от плодовете на дървото Azadirachta indica, растящо в Индия. Този екстракт е абсолютно безвреден за хората и топлокръвните животни, но много ефикасен инсектицид и пестицид. Активната съставка azadirachtine блокира развитието на насекомото, така че не може да се развие от ларва във възрастно, и парализира храносмилателната му система. Ефикасен също така и против вредители по растенията. Важно!!! За мазане на хора и домашни животни се разтваря neem oil в някакво неутрално олио 1:5. За пръскане на стаята и градината се разтваря един напръстник neem oil в сапунка, после се добавя вода и се пръска.

Важно!!! Изберете органично масло от соя, ако е възможно.

Чесън Консумацията на големи количества чесън също е алтернативен вариант, но, за съжаление, не винаги удачен, имайки предвид силната и неприятна миризма.

06.2012 organichno.com | 43


Коча билка или още котешки наркотик Етерично масло от тази билка е около 10 пъти по-ефективно от готовите репеленти, създадени специално за предпазване. Още информация: коча билка е многогодишно тревисто растение. Листата й са силно ароматни, привличат котките и са една от любимите им храни, откъдето идва и нейното име. Тя е член на семейството мента Labiatae, има далечна родствена връзка с марихуаната. Индианците са я слагали в лулите си. Като диворастящо растение произхожда от Европа, Азия и

44 | organichno.com 06.2012

Северна Америка. Цъфти от началото на юли до края на септември. В България не се използва много, но на запад с него работи цяла индустрия за изработка на котешки играчки, напоени с неговата миризма, както и за спрейове против комари, препарати против бълхи и гризачи, най-вече плъхове. Котките се чувстват много щастливи, след като си похапнат от тази билка. Отлично средство против гризачи като просто оставите от билката на мястото, където смятате, че има такива. Важно!!! Има различни видове коча билка (може би около 250), но и найобикновената, която се среща по нашите земи, ще свърши работа

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Лавандула Етерично масло, което мирише хубаво и е често използван и ефективен репелент против комари. Освен това напоена с лавандулово масло материя и поставена в гардероба, отблъсква молците по дрехите. Още информация: Използват се цветовете (около 15-20 cm отрязани от цвета)и полученото от тях етерично масло, което изсушените цветове съдържат между 1.5% – 3%; а свежите цветове около 0.5%. То е бледо жълто, жълтозелено или почти прозрачно, има благоуханната миризма на цветята и остър горчив вкус. Главните съставки на маслото са линалоол (25-38%) и линалилацетат (28-45%). Съдържат се още цинелол, пинен, лимонен, гераниол, борнеол и танини (12%). Лавандуловото масло е се смесва във всякакви пропорции с алкохол. Лавандуловия спирт представлява 1% разтвор на Лавандулово етерично масло в спирт. Деликатната миризма на лавандуловото масло се дължи предимно на неговите естери. В етеричното масло има 2 естера от които зависи миризмата му, найзначимия е линалилацетатът, вторият е лилалилбутират. В наши дни лавандуловото масло се оценява широко по химичния анализ, определящ съдържанието на тези естери. Действа антисептично, подхранващо и стимулиращо регенерацията на клетките, изпотяващо, дезодориращо, спазмолитично, успокояващо, имуностимулиращо, антиаритмично, отхрачващо, диуретично, стимулиращо менструации. Розова вода Едно чисто българско средство за борба с ухапванията от насекоми. Розовата вода е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа на вида дамасцена се отделя на повърхността. Още информация: Розовата вода намира приложение в козметиката, медицината и парфюмерията още от древността. Разбира се, българската розова вода е с най-високо качество и е оценена в целия свят. Но Франция, Италия, Испания, Турция, Иран и Арабския свят също са водещи производители на ароматната течност в световен мащаб. Важно!!! Четете внимателно етикета на розовата вода, тъй като може да съдържа синтетично розово масло, пречистена вода, глицерин, метилпарабени и други изкуствени съставки, които нямат същата терапевтична стойност. Само натуралната розова вода е еликсир за кожата. 06.2012 organichno.com | 45


Божана Михайлова редактор на списание "Органично" и админист ратор на сайта http://imamproblem.com/

Божана е в екипа на “Органично” от самото начало и на нея дължим редакторската работа по всеки брой на списанието. Но тя не е просто добър граматик, а още един слънчев човек сред авторите ни, отворил сърцето си за по-устойчивото бъдеще на децата ни. Зададохме й няколко лични въпроса, за да ви я представим като майка и благодетел.

Представи се с няколко изречения. Казвам се Божа на Михайлова, завършила съм Българска филология в Пловдивския университет, омъжена съм и имам две прекрасни момченца – Михаил на 3 години и Орлин на 9 месеца. В момента съм в майчинство и затова по-голяма част от проектите, по които работя, са онлайн ориентирани. Освен подготовка та на ученици по български език и литература за различни изпити (нещо, с което се занимавам вече 10 години), ра ботата по различни сайтов е, начело с imamproblem.com, имам и неправителствена организа ция – Сдружение с нестопанска цел в обществена полза – ГРАНКИ, която ра боти за социалното включва не и утвърждаване на младежки инициа тиви за равни права на образование, а нгажиране на младите хора в изграждането и използването на различни алтерна тиви за развитие, било то фор мални или не, междукултурна и социална интеграция и други подобни неща. Разкажи ни за Imamproblem.com. Сайтът цели да концентрира инфор мация от различно естество на ед но място. Тъй като пр оектът е в самото на чало, въпр еки бързата скорост, с която се развива, сме

48 | organichno.com 06.2012

Снимка: Ивайло Русинов

Авторите на “Органично”

концентрирали първона чалните си усилия върху нещата, които смята ме за найзначими – образование, орга ничен на чин на живот, кърмене и т. н. Всеобхватността на инфор мацията, която се пу бликува на стра ницата, подсказва и широтата на аудиторията, която го посещава. Аз съм собственик и администра тор на imamproblem.com и заедно с малка група ентусиазирани специалисти в различни области, ра ботим по развиването на сайта, както и по негова англоезична версия. Като учител, който има пряк поглед върху децата в училище, мислиш ли, че идв а поколение, което ще промени свет а към по-устойчиво съществуване? Не мога да се анга жирам с конкретен отговор – всяко дете носи неповторима индивидуалност и влияние от семейна та среда, която неизменно възпитава в определен начин на живот. Ако родителите не са показали на деца та си какво точно озна чава здравословно хранене и култура на потребление, интер есът, който може да се предизвика в училище, ще е мимолетен, т. е. до следващото сервиране на хра на вкъщи или първия разгов ор с родителите. Учителят, според мен, няма право да оспорва казаното от родителя що се отнася до възпитанието и начина на живот, който води детето. Би могъл да даде повече информация, дори да повлияе леко , но не и да застане ср ещу ма ма и тате. Светът всъщност ще се пр омени към по-устойчиво съществуване, ако се включат всички, а не просто ед ни да се опитва т, а други да чакат.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Правилен ли е подходът на образов ателната система към здравослов ното хранене и екологичното възпитание или такъв изобщо няма? За съжаление, такъв подход почти няма. Съществуват някакви бегли опити, но те далеч не покриват дори миниму ма от изискванията за здравословно хранене и екологично възпитание. Отново ще изкажа теорията си, че р езулта ти има, когато са ангажирани възможно най-много хора. Не просто трябва да се обвинява правителството, че не си вър ши ра ботата, но и всички по веригата тр ябва да допринесат за един еко начин на живот. Училища, а вече и детски градини, са на делигирани бюджети, което означава, че във всяко у чилище може да се отделят средства за различни възпитателни

инициативи в този дух, които да има т потраен характер, а не просто да засадят дърво веднъж на няколко години. Може да се контр олира храната в училищния стол, да се предложи разнообразие и т. н. Освен това подобни институции има т възможност да ка ндидатстват по различни европейски програ ми и по този на чин да спечелят ср едства и да наложа т екологичен на чин на мислене дори. Истина та е, че трябва да се ра боти за кауза, а нар одът се е увълчил и не вижда по-далече от пор тмонето си. Едно е да получава ш достойно запла щане за положен труд, а съвсем друго да отвориш сър цето си за идея, в която вярваш. И когато си мислим, че всички са ни длъжни, природата ни показва, че само ние сме длъжници, и то на нея самата!

06.2012 organichno.com | 49


Какво би искала да промениш ти в тази насока, ако можеше?

Какви мечти имаш за твоите деца и на какво би искала да ги научиш?

Ако бях директор на някое пловдивско училище, твоите деца, Гери, със сигурност щяха да са при мен  Убедена съм, че щеше да откриеш в начина ми на управление спокойствието, което търсиш за любимите си момчета. Ср еда, която да им показва различни пътища, методи и алтерна тиви, но да съхрани у тях усеща нето за у никалност и неповторимост, да разбира т стойността и значимостта на природата и всичките й дарове, да вярват в истинските неща и да почита т традициите. Може да звучи идеалистично, но всъщност е лесно за постига не, защото никога не тр ябва да подценяваме силата на детска та мисъл и естествената им вяра в непреходното!

Моля се Господ да им дава здраве и живот! Оттам ната тък мечта я да открият призванието си и да са ща стливи и удовлетворени в това, което вър ша т. Стр емя се да ги уча на много неща, неизбежно и греша по пътя си, но все се надявам, че те ще оценят старанията ми и без да се превр ъща м в „досад на свекърва“, ще съм им опора винаги. Наскоро чух в един български филм реплика та: „Ка то имаш деца, няма ш нищо друго“ – така е! Всичко в живота на истинския родител в една или друга степен е подчинено на децата, но е пр екрасно и се надявам да доживея мига, в който и моите деца ще го разберат.

50 | organichno.com 06.2012

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Снимка: Ивайло Русинов

Какво означав а за теб да живееш здравословно и в хармония с природата? Ох! Това е ужа сно трудно! Може би ако всички на около живееха здравословно и в хармония с природата, нямаше да е така, но при нашите условия е почти невъзможно, ако говорим за стопроцентов резултат. Децата ми са изключително кър мени, късно захранени, в менюто им се стремим да има основ но екологични и биопр одукти, правим играчки, щуреем ср ед природата, изхвърляме от домовете си опа сните и ненужни вещи, уреди и посуди. Опитваме се, полага ме огромни усилия, които често са неразбрани, критикувани, дори подигравани, но ние не се сърдим и не обръща ме внима ние, за щото се стр емим и към чистота както на духа, така и в отношенията си с хората. Имаш ли послание към читателите на „Органично”, което би искала да им отправиш? Важно е да се опитва ме! Не вед нъж и два пъти, а непрекъснато! И така, с времето, преминали пр ез спадове и възходи, без да разберем как и кога точно, ще видим, че нещата около нас са се пр оменили! Живеем органично! 

06.2012 organichno.com | 51


За децата и земята Автор и снимки: Гергана Даскалова http://avocett.blogspot.com/

раздирам всяка една блуза на тях. В съзнанието ми не са останали конкретни спомени, по-скоро е едно усещане на спокойствие и хармония, което винаги си е с мен. Към него се връщам когато попадна в поредната стресова ситуация, то ме подсеща да намаля темпото, когато съм се унесла по безкрайния списък със задачи. Благодарна съм, че животът ми започна именно там, измежду вечно проскубаните кокошки и ония страшния петел, който не трябвало да го приближавам. Та затова го ръчках с една пръчка от безопасна дистанция. Тогава никой не говореше за био, за еко. Беше си каквото е, направо от градината. Домат с вкус на домат, краставица с аромат на краставица. Яйцата от щастливи кокошки, от тези, дето си бягат свободно из двора. Тъй де, и едно хлапе упорито ги мотивираше да бягат побързо и по-бързо. Ама иначе си водеха спокоен и уседнал живот, дядо ги хранеше рано сутрин, благодарение на мен изгаряха излишните калории. Простотата е пленяваща. Знаете ли, чувствам се свързана със земята. И затова, от позицията ми на едно пораснало дете, което още яде мокри бисквити, ама иначе работи, бърза и понякога се оставя трескавото ежедневие да го отнесе досущ както прави и с възрастните, искам да ви кажа защо според мен тази връзка е толкова важна.

Каквото и да правят, хората се връщат към корените си. Едно време щях да добавя иронично „уж“ накрая. Сега далеч не ми звучи толкова абстрактно това изречение. Та нали всяка седмица вървя по същите пътеки, където преди години си правех кални кюфтета и замерях околните още преди да се „изпекат“. Наум си казвам : „Ето защо все ми се караха като забивах пирони на всевъзможни места.“ Че пък откъде да предвидя аз, че след 15 години ще си

52 | organichno.com 06.2012

Наясно съм, че няма всеки да се юрне да гледа домати. Не е и необходимо, нали някой трябва да купи продукцията на трудещите се фермери. Но всичко като че ли е много по-мащабно, далеч от конкретността на доматите и краставиците. Усещането, че не рушиш, а изграждаш, че не се бориш с природата, а си в унисон с нея, дарява щастие и на душата ти става леко, все едно аха и ще хвръкнеш всеки момент. Някои го черпят от нацъфтелите саксии на балкона, от шарените листа в парка или от онази птичка, която хвръкна покрай тях напът към работа. Други са все ненаситни на земя, емоция, зарзават. И все пак, винаги съм се изумявала от това как децата усещат земята.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Простотата на село е пленяваща

За тях всичко е толкова естествено. Къде от любопитство, къде от зараждаща се изследователска страст, те се омайват от всяко цвете или животинка. Природата може да има същата притегателна сила и като анимационните филмчета, че даже и повече. Като някой, на когото му беше позволено всичко да пипа и да се рови в земята, искрено ви моля да не бъдете от родителите, които пренебрежително ще кажат „Мръсно е!“ и ще дръпнат откъснатата тревичка от детската ръка. Нека да се изцапат поне няколко пъти. Защото после тази „нечистота“ така ще им се лепне, че за цял живот ще им остане. Нека да знаят що е туй крава и, че именно от нея идва млякото. Не ги ограничавайте. С риск да прозвуча прекалено засукано, искам да кажа, че според мен поривите на детската душа са

си ама съвсем природосъобразни. Земята може привидно да е само съучастник в играта, но всъщност е онзи приятел, който е всякога около теб и чието присъствие може да почувстваш само като се огледаш. Затова отговаряйте на безкрайните въпроси с търпение и любов, позволявайте им да бягат боси по тревата и преди да се усетите ще си имате деца с изградено екологично замосъзнание. Защото опитат ли един път истински домати, после трудно ще ги накарате да ядат гумените им подобия. И именно тези деца, по чиито брадички се е стичал сок от узрели на слънце домати, ще пораснат и ще се превърнат в мислещи личности, за които щастието е на един полъх на вятъра разстояние.

Децата усещат земята толкова естествено

06.2012 organichno.com | 53


Чудеса от доброта или една приказка за децата и животните Автори: Жика Лазарова и Нели Динева

В самия край на малкото Варненско селце - Орешак, се случват чудеса! Там, под един покрив съжителстват магаре, овце, кучета, котки, коне, агънца, прасенца ...Хора. Да, Хора с главно "Х", защото Вера и Виктор са създателите на първия по рода си в България образователен център - убежище.

54 | organichno.com 06.2012

Идеята възниква спонтанно, през 2006, когато едно обикновено българско семейство, обичащо животните и децата, решава да осигури подслон и да рехабилитира животни от всякакъв вид, претърпели насилие или имащи някакви увреждания. Вече здрави и изцяло социализирани, те на свой ред помагат на деца! Поставени в изцяло домашни условия, "обикновените" животни, проявяват необикновени качества.

Изтеглете другите броеве от http://biblio.bg/


Мирко беше малтретирано магаре, което днес се гали като коте - споделя Вера Цура, нашето агънце, е избрала мен, явно да ме следва до края на живота си и да попива това, което правя. Всяко от животните има уникален характер и самоличност. А децата...децата и животните са свързани. Днес фермата е посещавана от десетки дечица, някои от тях са с увреждания, други напълно здрави, но общото между всички е, че това, което им дава връзката с природата и животните, е безценно. "При последното посещение на дечицата от център "Игралница Занималница" Варна две от тях ми споделиха, че това е най-хубавият ден в живота им! Няма поголяма награда за услията ни! - казва Вера - целта ни е да възпитаме хуманно

отношение в младото поколение, да възстановим тази изконна, но прекъсната в днешно време връзка: деца-природаживотни" "Приятели на четири крака" се издържат изцяло от дарения, няма тълпи от доброволци, няма и държавно финансиране. В началото е имало спонсор, но от година насам Приятелите се справят сами. Каквото не достига, добавят от скромните си лични доходи. Доброволци и дарители винаги са крайно необходими. Ако желаете да посетите фермата убежище или да се свържите с Приятели на четири крака, можете да им пишете чрез техния сайт www.4leggedfriends.eu, или да ги намерите във фейсбук.


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Съботното Зелено Училище «Органично» Проекта има за цел да отключи мислене за устойчив начин на живот у децата на възраст от 3 до 10 години. То е нова среда, в която те се насърчават към добротворчество, толерантност и отговорно отношение към храненето, хората и природата. Част от заниманията включват: приготвяне на здравословна храна, биоградинарство в саксийки, творчески работилници с естествени материали и рециклиране на ненужни домашни вещи.

Такса за участие: 20 лева на дете и един придружаващ родител Заплаща се на място Включва материали за игрите и храна от биологични и местни производители Предварителното записване е задължително!

Заниманията са всяка събота в две групи сутрешна от 10:00 до 13:00 часа за деца от 3 до 6 години и следобедна от 16:30 до 19:30 часа за деца от 7 - 10 год. Провеждат се в двора на Детски клуб"Веселата Къща" (http://veselatakashta.net/) с адрес: гр. Пловдив, ул."Тракия" №30А (пресечка на бул. "Руски", район х-л Лайпциг)

За контакт: 0888 402997 info@organichno.com

Програмата за всеки съботен ден се публикува предваритено на сайта на "Органично" - www.organichno.com

Моето био лято Моята био градинка Скъпи читатели, Това лято искате ли да споделите вдъхновението, което ви носи вашата градинка? Ако вече сте създали свое кътче, където да отглеждаде чисти зеленчуци и плодове, независимо дали е китна градинка, широко поле или трите квадратни метра на балкона ви, снимайте и покажете на всички българи личния ви стремеж да осигурявате сами чиста храна за трапезата си. Научете повече на www.organichno.com

До края на август ни изпращайте снимките си на info@organichno.com Всички те ще бъдат публикувани, а найвдъхновяващите ще бъдат наградени с тениски "Органично" или памучни чанти за пазаруване.


ОМ – Създаваме и Взаимодействаме Отворено и Положително http://openom.eu/bg/

ОМ, съвместно с издателство Хрикер, издава прекрасни книги достъпни на българския пазар. С част от парите от продажбата се садят дръвчета. Тук може да намерите част от техните книги и да ги свалите на PDF. Всички книги се разпространяват под свободен лиценз. Не забравяйте да споменете автора и ОМ. Нямате право да променяте книгите.

Синята Икономика Гюнтер Паули; Свалете PDF http://openom.eu/bg/wp-content/uploads/2012/03/Siniata_ikonomika_om.pdf

Животът е приказка Рослава Стоянова; Свалете предварителен PDF http://openom.eu/bg/wp-content/uploads/2012/03/jivotut_e_prikazka_om.pdf

Досег до вечния живот Свалете предварителен PDF http://openom.eu/bg/wp-content/uploads/2012/03/doseg_do_vecnia_jivot_om.pdf

Слънчевия човек – спомени за Петър Димков Лечителя I част Свалете PDF http://openom.eu/bg/wp-content/uploads/2012/03/kere_dimkov_1.pdf

Блян за тримата мислители-будители в защита на живота Петър Дънов, Петър Димков и Омраам Микаел Айванов Невяна Керемедчиева Свалете PDF http://openom.eu/bg/wp-content/uploads/2012/03/kere_dunov_dimkov_ajvanhov.pdf

Вижте всички книги, издадени от ОМ тук: http://openom.eu/bg/publishing/


Биоферми и производители с еко принципи Биоферма "Павлови" с. Драгомир, Пловдивско, произвежда билки, подправки, зеленчуци, плодове и ядки. Сертификат: Балкан Биосерт Контакти: 0896 402 136 - Веси и 0888 414 470 - Петко billerpavlovi@abv.bg

Дивата ферма село Горно поле приозвежда говеждо и агнешко месо, плодове и зеленчуци; предлага настаняване в къща за гости, БИО домашна храна, конна езда, МАГАЗИНИ пешеходни разходки и др. Сертификат: в преход Контакти: http://newthraciangold.eu/

Биодинамична ферма "Пенови« гр. Средец с магазин в Бургас Най-голямата семейна ферма за отглеждане на зеленчуци, плодове и зърнени култури. Сертификат: Балкан Биосерт Контакти: Таня Пенова st_penova@abv.bg 0897 014 434 Биоферма «Звездица» гр. Стара Загора произвежда зеленчуци, билки Сертификат: Балкан Биосерт Контакти: 0878 180 303 seymour_sz@abv.bg http://seymour-bioferma.blogspot.com/

Димо Карабоюков в с. Поповец отглежда лозя и люцерна Сертификат: в преход Контакти: dikar49g@abv.bg; 0887/781022

Георги Шишков от с. Тънково отглежда лозя Сертификат: в преход Контакти: 0898/491350 georgi_shishkov@abv.bg Георги и Евгений Латеви с. Поповец, отглеждат 45 дка вишни и 20 дка орехи Сертификат: в преход Контакти: glatev@mail.bg; 0886/400840; 038661322 Петко Ангелов в с. Рабово традиционно приготвяне на хляб от лимец, жътва, вършитба и други Сертификат: в преход Контакти: 0888/391487 Красимир Арабаджиев от с. Тополово традиционно отглеждане на овце и мед Сертификат: в преход 037422281; 0889571812

Енвер Юсеин в с. Тополово отглеждането на овце и крави, приготвяне на млечни продукти Сертификат: в преход Контакти: 0886458522 Константин Янев Варна произвежда зеленчуци Контакти: 0878 308 179 kinksa@mail.bg

Хран-кооп общества Био плодове и зеленчуци за Пловдив Кооператив за местна и био храна http://plovdivfoodcoop.alle.bg/ Контакти: grupaplovdiv@abv.bg Био зеленчуци за Варна Кооператив за местна и био храна http://kregy-g.wix.com/raiko#!home/mainPage

Контакти: 0878 308 179; kinksa@mail.bg Био зеленчуци за Стара Загора Кооператив за местна и био храна с основен доставчик – Биоферма «Звездица» ht t p://www.facebook.com/groups/170675959656579/

seymour_sz@abv.bg

On-line биомагазини с доставки в цялата страна www.balevbiomarket.com свежи плодове и зеленчуци, храни, козметика, дрехи и др. http://shop.biomag.bg/ свежи плодове и зеленчуци, храни, козметика, дрехи и др. http://bio-nature-fresh.alle.bg/ козметика Ringana www.bio-magazin.eu храни и козметика www.bioslunceluna.com прясно изпечени курабийки храни, козметика и дрехи www.biosviat.com храни http://darove.com/ продукти за бебето и мама www.goldenapple-bg.net хранителни добавки

www.earthforus.com козметика CNAAN www.ecobags-bg.com хартиени и текстилни торби www.ecolina-bg.com козметика, дрехи, играчки, чанти, за дома и др. www.ekomag.bg биопарфюми, билкови играчки и био ароматни свещи www.estestveni-idei.com продукти за бебето и мама http://ekomama.net/ продукти за бебето и мама www.flashka.bg бутилки за структуриране на водата http://jamieson.bg/ хранителни добавки

http://hranitelnidobavki.eu/ натурални кленови продукти и хранителни добавки http://jyotirgriha.com/ продукти от хималайска каменна сол www.matatama.com храни, козметка, за детето, препарати за почистване и пране www.melnici.com каменни мелници за брашно http://naturabulgaria.com/ чанти от юта http://natureproductsbg.com/ биокозметика Faith in nature www.nemusvita.com козметика http://organic-bg.com/ козметика

Добавете нов контакт на info@organichno.com


On-line биомагазини с доставки в цялата страна www.organicproducts.bg бебешки и детски дрехи

http://store.aviacosmetics.com/ българска козметика AVIA с хума

http://youngecosmart.com/ соларни продукти, енергоспестяващи системи и домашна градина за кладница

http://organicshop.bg/ натурална и био козметика

www.studiobio-bg.com козметика

http://online.redpoint-bulgaria.com/ бебешки облекла и слингове

БИО МАГАЗИНИ www.teateam-bulgaria.com магазин за чай

www.zdravosloven.com храни за суровоядци и други, козметика, съдове за дома и др.

www.shopthebest.eu козметика, храни, напитки, препарати за почистване и пране

http://zelenazemia.com/ храни и козметика

www.zurbana.com продукти от рециклирани материали, кожа, метал и хартия

www.spelta.biz възглавници

http://zelenbio.com/ храни и козметика

www.zoya.bg храни, козметика и книги

Биомагазини в СОФИЯ Балев Био Маркет София Молът на бул. «Цариградско шосе» 115, ниво минус 2, тел.: 0800 20333 www.balev biomarket.com Работно време: всеки ден 10:00 - 22:00

Био магазин "Зелен“ ул. "Лавеле" 20-22; тел.: 087 936 8774; zelenbio.com Работно време : понеделник - петък 8:00 - 20:00; събота: 10:00 - 18:00; неделя: 11:00 - 17:00

Биомаг Журналист + Кафене пл. Журналист №1; кв. Лозенец; Skype: bio.mag; biomag1@biomag.bg тел: 088 6601152; biomag.bg Работно време : понеделник –петък: 08:30 – 20:00; събота и неделя :10:00- 19:00

Здравословен Живот Жилищна група "Южен Парк", бл. 27 (до Happy SOUTH PARK) тел.: 02/963 02 82; 0882 828 828 www.zdrav oslov en.com Работно време: понеделник – петък 9:00 - 21:00 събота – неделя 10:00 -18:00

Биомаг Дойран ул. Дойран №10А; жк. Бели Брези; Skype: bio.mag2; biomag2@biomag.bg тел: 088 4940202; biomag.bg Работно време : понеделник –петък: 08:30 – 20:00; събота и неделя :10:00- 19:00 Биомаг Заимов бул. Янко Сакъзов N50 (вход откъм ул. Васил Априлов) Skype: bio.mag3; biomag3@biomag.bg тел: 0882 031 090; biomag.bg Работно време : понеделник –петък: 08:30 – 20:00; събота и неделя :10:00- 19:00

Здравословен магазин "Добринки" бул. Янко Сакъзов 40; тел.: 0878 344404 dobrinki@abv .bg; Работно време: понеделник - събота 09:00- 19:00 Магазин Био Вариант ул. Деян Белишки 60 тел. 869 03 23 Работно време: понеделник – петък 09:00 - 20:00 събота: 09:00 - 18:00 JoyDay бул. Ген. Скобелев 38 работно време: понеделник - събота: 8:30 - 20:00 неделя: 9.30 - 20.00

Слънце Луна - био магазин ул. Юри Венелин 1 до ул. Шишман, 7-мо у-ще www.sunmoon.bg работно време: понеделник - петък: 8:00 - 20:00 събота и неделя: 9:00 - 20:00 Смесен Магазин ул. Аксаков 22 (на 50м от градинката на Кристал) www.zoya.bg Работно време: понеделник - петък: 09:00-21:00 събота: 10:00-21:00 неделя: 11:00-20:00 My Organic Market Био магазин и Курабийница ул. Парчевич 48 (ъгъла с ул.Хр.Белчев), www.myorganicmarket.bg; 0878 878 342; 0878 878 363; info@myorganicmarket.bg; понеделник –петък: 8:00 -20:00, събота 9:00 – 20:00, неделя :11:00- 19:00 Vita Way кв. Слатина, ул. Слатинска 1 тел.: 0879 955 377 www.v itaway.bg Работно време: понеделник - петък: 10:00-19:00 събота - неделя: 10:00-18:00 Organicbg Бул. Генерал Тотлебен 33 (локалното срещу Пирогов) organic-bg.com

Абонирайте се за новия брой по

e-mail

Ако искате да получавате всеки нов брой по e-mail с линк за разлистване и линк за сваляне на PDF, попълнете кратък формуляр с Вашия eл. адрес и име тук:

Органично вашият гаид за биокултурата

http://organichno.us5.list-manage.com/subscribe?u=b94410f55125d6c2d6accce05&id=528dae8f48

Списание “Органично” се разпространява безплатно!


www.biocosmetics-cattier.com

www.shopthebest.eu

ТееТийм-България ООД

www.taota.com

ул. Витошко лале 10, 1444 Бистрица/София, тел: (00 359) 2 442 00 73, факс: (00 359) 882 12 35 93 моб. (00359) 889 25 89 83 e-mail: info@teateam-bulgaria.com,

www.teateam-bulgaria.com

Дистрибутор за България:

Спамакс ЕООД

гр. София, бул.България 49 А тел.: 0898 65 27 35, 0878 78 60 01 sales@madaracosmetics.bg www.madaracosmetics.bg

Онлайн магазин за натурални и био-сертифицирани аромати www.ekomag.bg


BIO БУРГАС www.zelenbio.com Био Магазин  храни  козметка  бебешки Бургас, ул. “Цар Симеон I” № 65 Тел.: 0878 365 549; 0877 158 999 e-mail: marie_thinus@abv.bg www.bioburgas.com

ПЛОВДИВ ул. "Скайлер" 3, тел.: 032/666 885 dien_2010@abv .bg Skype: zelenbio Facebook: Магазин Зелен Пловдив Работно време: пон. – пет.: 8:30 - 19:00; събота: 11:00 - 17:00

Биомагазини в СТРАНАТА Балев Био Маркет - ПЛОВДИВ Мол Пловдив, ул.Перущица 8 тел.: 032 240 229 www.balevbiomarket.com Работно време: всеки ден 9:00 - 21:00 Магазин Зелен - ПЛОВДИВ ул. "Скайлер" 3; тел.: 032/666 885; dien_2010@abv.bg; Skype: zelenbio; www.zelenbio.com; Работно време: понеделник – петък 8:30 - 19:00; събота 11:00 - 17:00 часа Балев Био Маркет - ВАРНА ул.Генерал Колев 75; тел.: 052 622 213 www.balevbiomarket.com Работно време: понеделник – петък 9:00 - 19:00; събота 9:00 -15:00 часа Hatori Sitara - ВАРНА ул. «Драгоман» 9, срещу Кукления театър тел.: 052 636 131 sitarasd@abv.bg Магазин “Terra Verde” – ВАРНА ул. Г. С. Раковски 73 тел.: 0889 369 524 www.biomagazinvarna.com Работно време: понеделник – петък 9:00 - 19:30 събота - неделя 10:00 – 15:00

Магазин Био - БУРГАС ул. Цар Симеон I 65; тел.: 0878 365549; bioburgas.com; marie_thinus@abv.bg Работно време: понеделник – петък 9:00 - 19:00; събота 10:00 - 19:00 часа

Магазин BioSpot - БУРГАС MALL "Бургас Плаза" ет.2 тел.: +359889 616659 ; +35956702371 www.biospot.bg Работно време: всеки ден от 10:00 до 21:00

Organic Green House 1 – СТАРА ЗАГОРА ул. Отец Паисий 47; тел.: 0887 166 744 www.houseofsport.bg Работно време: всеки ден 8:00 - 21.00

Organic Green House 2 – СТАРА ЗАГОРА MALL GALLERIA, срещу зона за хранене, тел.: 0886 675 771; www.houseofsport.bg Работно време: всеки ден 8:00 - 21.00

Био Магазин Зелена улица – ВЕЛИКО ТЪРНОВО кв. Слънчев дом, ул. Слънце №2Б тел.: 062 62 5775; 0898 60 77 44; 0898 60 77 41; info@greenstreetbg.com ; www.greenstreetbg.com; Работно време: понеделник - петък 9:00-19:00; събота 11:00-17:00 Био Магазин Биоградина – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ул. Марно поле 24 Г (срещу входа на Областна дирекция Полиция) тел. 0886 83 50 38; bio.garden@live.com; Facebook: Магазин за биопродукти БИОГРАДИН А понеделник – петък 9:30 - 18.30; събота 10.00 - 15.00 ч. Магазин "Зелен" - БЛАГОЕВГРАД ул. "Димитър Йосифов" 1 тел. 0886 223 333 работно време: от понеделник до петък: 9:0018:00 събота: 9:00-17:00 Магазин за здравослов ни храни - СЛИВЕН ул."Бургаско шосе" № 13; тел.: 0888305543 Работно време: понеделник – петък 9:00 – 19:00

Добавете нов контакт на info@organichno.com


Вносители и производители на биопродукти ХРАНИ Здравословен Живот www.zdravosloven.com Марки: Gioia, Lifefood, Biomila, Emile Henry, Pisani, Prometeo, Organique, Renee Voltaire Балев Био www.balevbiomarket.com Марки: Balev Bio, Bruno Fischer, Landkrone, Chocolates Sole, Bohlsener Muhle и др.

Fargo Marketing www.fargomarketing.com био храни

Органик Шоп ООД www.organicshop.bg Марки: Organic Surge

My Organic Market www.bioslunceluna.com Марки: My Organic Market, сладкиши и курабии

Селекта Интернационал selecta.bg Марки: W eleda, Greenland

Zoya.bg www.zoya.bg Марки: Zoya.bg

Био България bio-bulgaria.com Марки: Хармоника, Hollinger, Sonnentor, Authentikon

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Био Свят biosviat.com Марки:Био Свят, Provamel, Rabenhorst, Organicoils

Ревита ООД revita.bg Марки: Nature’s Way

Винарска изба Лайт Касъл www.light.bg Марки: вино Light Castle Gimel Organic www.gimel.bg Марки: Гимел Зелена Земя www.zelenazemia.com Марки: Bionade, Primeal, Michel Montignac, Hampstead Tea London, Ecodoo Мандра “Дядо Либен” www.frezco.bg Facebook/frezco dairy products Марка: Frezco Organic Примо – 3 www.pellini-bg.com Марки: кафе Pellini Biologica

Армина ООД www.armina-bg.com Марки: Fitne

"Софарма Трейдинг" АД jamieson.bg Марки: Jamieson Laboratories Нутрилайф ООД www.nutrilife.bg Марки: Grano Vita

Zoya.bg www.zoya.bg Марки: Urtekram; Akamuti, Handmade Naturals, Lily Lolo, Trevarno Organic и др.

ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ Армина ООД www.armina-bg.com Марки: AlmaW in, Aries

КОЗМЕТИКА Алтея www.alteya.com Марки: Alteya Organics

ДЕТСКИ ХРАНИ И ОБЛЕКЛО

Армина ООД www.armina-bg.com Марки: Logona, Sante, Neobio Бест ивент ООД shopthebest.eu Марки: Scin Blossom Биоконцепт ООД www.biocosmetics-cattier.com Марки: Cattier, Terre Dóc Био Джи България www.biogcosmetics.com Марки: Bio G

Суико ЕООД www.suico.eu Марки: Krina Bio

БиЕл Трейдинг organic-bg.com Марки: Essential Care, Bentley Organic, Natracare, Simply Gentle Organic

BCA www.bca-bg.com Марки: Andechser Natur

Spamax www.madaracosmetics.bg Марки: Madara Ecocosmetics

Калитео ООД www.caliteo.com Марки: L’Arbre Vert

Смарт Капитал www.zelenbio.com Марки: Био Класа, Green, Vivani, Davert, Yogi tea, Schoenenberger

Тера Тангра www.terratangra.com Марки: вино Тера Тангра

Phytocode phytocode.net Марки: Phytocode

Avendi www.avendi-bg.com Марки: HIPP Балев Био www.balevbiomarket.com Марки: Naturkost, Plum Baby Био Свят biosviat.com Марки: Babynat Ханделсбюро Неделчев ЕООД www.nedelcev.bg Марки: Sunval, Wiona, Bambinomio Органик Продъктс www.organicproducts.bg Марки: Piccalilly

ДРУГИ

Братя Митови 1886 ООД Екомаат ООД naturabulgaria.com www.ecomaat.com Марки: Natura чанти от юта Марки: Ecomaat, Natural & Deluxe Eco Bags Таота ООД www.ecobags-bg.com www.taota.com хартиени и текстилни чанти Марки: Lavera


Биосертифициращи органи в България с техните лога и кодове

Правилни индикации за хранителен биопродукт Само знакът на ЕС за означаване на биопродукти, както и различните други лога, възприети в отделните държави-членки дават гаранции, че продуктът е биологичен. За още по-добра сигурност, Европейският Регламент изисква всички продукти, означени като био или еко, да посочват името на производителя, преработвателя или доставчика им, както и името или кода на органа, извършил необходимия контрол.

“Балкан Биосерт” ООД код: BG-BIO-02 Пловдив 4018 бул. "Княгиня Мария Луиза" 47, ет. 2 (до клуб „City Place“) тел.: 032 / 62 58 88 факс: 032 / 62 58 18 www.balkanbiocert.com

QCI “Кю Сертификейшън” АД

код: BG-BIO-03 гр. Пловдив 4000, ул. “Леонардо да Винчи” №42a тел.: 032 / 64 92 28 факс: 032 / 62 00 18 www.qci.bg

CERES “СЕРЕС – Сертификация на екологични стандарти” ООД код: BG-BIO-04 гр. София, бул. „Иван Гешов” №15 тел./факс: 02 / 953 02 64 www.ceres-cert.com

LАCON „ЛAКОН” ООД код: BG-BIO-05 гр. Лясковец 5140, ул. „Пролет” №17 тел./факс: 0619 / 231 87 GSM : 0888 65 63 27 www.b-cert.com

А CERT А СЕРТ Европейска организация по сертифициране" АД код,: BG-BIO-08 гр. София 1000, ул. „Света София” №8, ет. 4, кантора 7. Тел.: + 359 (2) 402 87 75 Факс: + 359 (2) 980 50 89 www.a-cert.org

Bioagricert “БИОАГРИЧЕРТ” ООД код: BG-BIO-09 гр. Пловдив 4000; бул. „Марица” № 122 Тел./факс: + 032 575 666 www.bioagricert.org

Bio Hellas BCS Oko-Garantie „ИНСТИТУТ ЗА КОНТРОЛ НА “БИ СИ ЕС ОЕКО - ГАРАН ТИ” ООД БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ” АД код: BG-BIO-06 код: BG-BIO-10 гр. София 1000, София 1000, бул. „Александър ул. „Граф Игнатиев” № 7, Стамболийски” №27 Б вх. Б, ет. 3, ап. 10 тел./факс: 02 / 988 02 76 Тел./факс: 02 / 980 07 55 тел./факс: 02 / 988 02 59 www.bio-hellas.gr www.bcs-oeko.com

Control Union Certifications ДРУЖЕСТВО “КОНТРОЛ ЮНИОН СЕРТИФИКЕЙШЪНС” код: BG-BIO-07 гр. Варна 9000, ул. „Граф Игнатиев” 40 Тел.: 052 / 66 55 903 Факс: 052 / 60 04 53 www.controlunion.com

SGS „СЖС БЪЛГАРИЯ” ЕООД код: BG-BIO-11 София 1504, бул. „Цар Освободител” № 25А п.к. 143 Тел.: 02 / 910 15 Факс: 02 / 981 81 43 www.sgs.bg


www.organichno.com

еко идея

спестявай за пътешествия, не за вещи

Profile for Organichno e-magazine

2012-06  

organic consumer e-magazine

2012-06  

organic consumer e-magazine

Advertisement