Page 1

nevarnosti dopinga v sodelovanju z

j a n z o a p S v t s j e D

Ali je TO kaj takega? Večino zdravil, ki so na Seznamu prepovedanih snovi, je mogoče kupiti v lekarni - torej so gotovo varna za uporabo, kajne? Zdravila so namenjena ljudem s specifičnimi zdravstvenimi problemi - ne zdravim š portnikom. Zdravila niso bila odobrena zato, da bi jih uporabljali zdravi ljudje v večjih odmerkih ali v kombinaciji z drugimi snovmi.

Kaj pa

KakššŠsNO JE

i i n n c i t e di

TVEGANJE?

I K i k s T n a r a d preh o d “100% naravno. Čisto. ! e t i Hitri rezultati.” paz Podjetja, ki se ukvarjajo z dodatki niso strogo nadzorovana - to pomeni, da nikoli ne več, kaj vzameš . V tvojem “100% naravnem” izdelku je lahko prepovedana snov.

Vsa zdravila imajo stranske učinke ampak jemanje zdravil, ki jih tvoje telo ne potrebuje, lahko resno š koduje tvojemu telesu in uniči tvojo š portno kariero.

! T S O N OR V O G D O O N T S A L u, A m e N s v i A t B pa u a z o n UPORA d meš ve iketi. t e a Ne s n o n isa p a n e j r ka

Kaj morašs š šse vEDEti?

e d o Met

Obstajajo tudi metode jemanja snovi, ki so prepovedane. Te metode lahko prav tako negativno vplivajo na tvoje telo. Na primer: Krvni doping, vključno s transfuzijo za zamenjavo načina, kako kisik potuje po krvi po telesu, se lahko kaže v: o povečanem tveganju za odpoved srca, kap, okvaro ledvic in visok krvni pritisk, o težavah s krvjo - kot so infekcije, zastrupljenost, preveliko število belih krvničk in zmanjšanje števila trombocitov, o težavah z š ilnim sistemom.

a / ids v i H

Kot pri vsaki drogi, ki se injicira, predstavlja uporaba injekcije za dopingiranje večjo možnost za infekcijske bolezni, kot so HIV/AIDS in hepatitis.

I

o k z

n e r

o m i in

i d o g z e Kaj s

s

EPO

KI se , m o k i n t r po

EPO (eritropoetin) lahko pomaga pri načinu, kako vaše telo porablja kisik, Š AMPAK... zakaj bi tvegali, če lahko vodi v smrt? Uporaba EPA spremeni tvojo kri v nekaj takega kot je med - bolj gosto in lepljivo kot je voda. Pretok goste krvi skozi tvoje vene lahko: o povzroči, da se počutiš š ibkega - to ni dobro, ko želiš trdo trenirati! Steroidi lahko povečajo in okrepijo tvoje miš ice, AMPAK... od njih lahko postaneš o povzroči visok krvni pritisk, odvisen in steroidi lahko: o povzroči, da mora tvoje srce delati tako močno, da pride do srčnega zastoja o povzročijo akne, ali kapi (tudi pri tvojih letih!) o povzročijo izpadanje las, o povečajo tveganje za bolezni jeter in srčno-žilne bolezni, o povzročijo nihanja v razpoloženju, o te naredijo agresivnejš ega, Poživila se uporabljajo za povečanje o te napravijo samomorilskega tekmovalnosti (rivalstva), AMPAK... kako tekmovalno se boš počutil, če: Fantje lahko tudi pričakujete: o ne moreš spati (nespečnost), o zmanjš anje mod, o se nehote treseš ali drgetaš, o povečanje prsi, o imaš probleme s koordinacijo in o zmanjš ano spolno slo in celo ravnotežjem, impotenco, o si nemiren in agresiven, o zmanjš anje produkcije sperme. o dobiš povečan in nereden srčni utrip, Dekleta lahko pričakujete: o pride do srčnega zastoja (zamisli si, da o globji glas, umreš pri tvojih letih!) ali do kapi. o prekomerno poraščenost obraza in Takš no jemanje poživil lahko vpliva na tvoje telesa, telo. o nereden menstrualni ciklus, o povečanje klitorisa.

dopingirA?

I D I O R E T S

P

A L I V OžI

RH RH (rastni hormon) lahko tvoje miš ice in kosti okrepi ter omogoči hitrejš o regeneracijo, AMPAK... ne zrastejo samo miš ice. Jemanje RH lahko vodi do: o akromegalije zadebelitve ali rasti kosti, kar je najbolj opazno izstopajočem čelu, obrveh, lobanji in čeljusti - to se ne da povrniti v prejš nje (normalno) stanje, o povečanja srca, ki se lahko kaže v poviš anem krvnem pritisku in celo odpovedi srca, o poš kodb jeter, hrustanca in vida, o revmatoidnega artritisa.

MASKIRNI Agensi

Nekateri š portniki želijo obiti sistem z uporabo diuretikov in drugih snovi, ki prekrijejo znake uporabe prepovedanih snovi. Stranski učinki lahko odločno vplivajo na tvojo sposobnost za tekmovanja in trening. Lahko se ti zgodi, da: o si omotičen ali celo omedliš, o dehidriraš, o dobiš miš ične krče, o imaš znižan krvni tlak, o izgubiš koordinacijo in ravnotežje, o postaneš zbegan in zlovoljen, o dobiš srčne motnje.

MARI HUANA Marihuana, trava, konoplja, kanabis kakorkoli ji že rečeš, JE PREPOVEDANA. Ne glede na to, ali jo uživaš redno ali občasno. Marihuana negativno vpliva na tvojo š portno sposobnost in tvoje zdravje. Njeno uživanje lahko: o zmanjš a tvoj spomin, pozornost in motivacijo - lahko pride celo do motenj pri učenju, o oslabi tvoj imunski sistem, o vpliva na pljuča (kronični bronhitis in druge dihalne bolezni, celo rak grla), o vodi do psihološ ke in telesne odvisnosti.

NARKOTIK I Narkotiki, kot sta heroin in morfij, ti lahko pomagata pozabiti bolečino, AMPAK... kako konkurenčen misliš da boš z: o oslabljenim imunskim sistemom, o povečanim srčnim utripom in zavrtim dihalnim sistemom (mrtev ne moreš tekmovati), o izgubo ravnotežja, koordinacije in koncentracije, o boleznimi prebavil, kot sta bljuvanje in zaprtje. Narkotiki hitro povzročijo zasvojenost tvoje telo in um hitro postaneta odvisna od njih.

/OKS-WADA-SLOADO_Plakat_Nevarnosti_dopinga_680x98  

http://dev.tend.si/sloado/fileadmin/dokumenti/RAZNO/OKS-WADA-SLOADO_Plakat_Nevarnosti_dopinga_680x980mm_2011.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you