Page 1

ny daginstitution i pavillon >Side 3 nul stjerner til populær film

> Side 17

Tiden er inde til ny parkeringspolitik >Side 10 lokalavis for ørestad og naboområder | 8. årgang #04 | 27. april 2013

VÆR MED I ØRESTAD IDRÆTSFESTIVAL Byens egen guide

>side 14

Kira Margaritha Cordsen bor i Øresad Syd og har længe haft lyst til at dyrke og udforske lokalhistorie og lokal kultur i Ørestad. For nylig åbnede hun ‘Experiance Ørestad’ som tilbyder byvandringer i Ørestad for både turister, arkitekturfans og lokale beboere. “Der er allerede masser af historier at fortælle herude, og samtidig bliver vi flere og flere der skal lære dem, når vi flytter ind”, siger hun.

Idrætsfestival i ørestad

derfor går alarmen i metroen

>side 8

Ambitiøs, folkelig og frivillig. Det er nogle af nøgleordene for Ørestad Idrætsfestival, som løber af stabelen i weekenden 25.-26. maj. Beboerne i hvert hus skal spille fodbold-cup imod hinanden, der skal køres cykkelløb med motorcykelkortege og stafetløb på rulleskøjter. Byparken bliver rammen om en byfest med hoppeborg og helstegt pattegris.

Sensorerne på metrobanen er hypersensitive, og kan få togene til at standse, hvis en ventende passager smider papir på skinnerne. Ofte er det dog vejret, som spiller metroen et puds i Ørestad. Både regn og sol kan snyde sikkerhedssystemet. Men om få år bliver der lavet afskærmning ud til skinnerne på alle stationer, og det skulle hjælpe, siger metroens driftschef Jan Grauner.

AFBUDSREJSER Nordcypern fra

Boomer Design Systue Få syet el. ændret din garderobe. Syning af Brude/Gallakjoler. Udføres af Dameskrædder. Tidsbestilling på tlf. 28 19 82 67 P. Knudsensgade 29, 2450 Kbh. SV eller Richard Mortensens Vej 160 Kbh. S

>side 4

1.799,-

www.lokalbolig.dk Tlf. 36 30 15 55

Tandlægerne Sundbyvester Plads

Otto Fogemann tandlæge Mette Bay Rasmussen tandlæge Teis Schjals Hansen tandlæge

Amagerbrogade 245 1.sal 2300 Kbh S www.otto-fogemann.dk

Klinikken er beliggende på hjørnet af Sundbyvester Plads, oven over banken.

32 50 68 00


LOKALE NYHEDER

ØRESTAD AVIS | #04 | 27. april | 2013 åbent hus på Ørestad Friskole • Ørestad Friskole på Nordre Digevej holder Åbent Hus onsdag 15. maj. Skolen blev til i 2005 og indskriver hvert år én ny børnehaveklasse. Den vokser såle-

des hvert år med en årgang, indtil skolen er fuldt udbygget med 0. – 9- klasse i 2014. Skolen har i dag 177 elever i 0. – 7. klasse samt 28 ansatte. Skolens leder Søren Hedegaard ser forældrenes rolle som meget vigtig for trivslen på

2

skolen: ”De vælger sig ind i et værdifællesskab, og er fantastisk engagerede og aktive, og ikke kun forbrugere, siger han.« Åbent Hus den 15. maj foregår klokken 16.30 – 18.00. Alle er velkomne.

Stor sejr for børnefamilier: Ny daginstitution i Ørestad Syd Op til 200 ekstra daginstitutionspladser skal nu etableres i Ørestad. Det aftalte et flertal i Borgerrepræsentationen forleden. Kommunen vil starte ny institution op i pavillonbyggeri, så den hurtigst muligt kan begynde at modtage børn

Måske verdens bedste

Ørestad Avis Slusevej 3 2300 København S. Telefon: 31 15 30 40 redaktion@oravis.dk annonce@oravis.dk www.oravis.dk Udgiver: Towns Media CVR 29253315 Ansv.havende redaktør: Lars Greir Art Director: Chris Adam Oplag: 5.000 Tryk: Trykkeriet Nordvest Distribution: Oskar, Frej, Silas, Emil, Malthe, August, Omdeling: Husstandsomdeles i Ørestad samt kvarterer langs Røde Mellemvej og Kongelundsvej 1-360. Hent en avis på Café 8tallet, Metrotorvet i Field’s, KLP 1+2, Byens Bogcafé, Ørestad Bibliotek, Ørestad Skole, Ørestad Gymnasium, home Ørestad, Solvang Kirke, Solvang Bibliotek, DR, Mikado House og Danbolig Islands Brygge. Skribenter: Lars Greir, Maria Desiré Holm-Jacobsen, Tobias Linneman Ewé, Sven Norup, Peter Petersen, Signe Kamper Henriksen Fotografer og illustratorer: Maria Desiré Holm-Jacobsen, Stella Blichfeldt (Naturstyrelsen), Ørestad IF, Lars Schmidt Fotos, Henrijette Lindholm, Byens Bogcafé Tekst & foto ‘Lockoutbørn’: David Enok Sakse Andersen, Sonja Agerbæk, Sille Stampe Dick, Karl Lings Greir, Kristina Khodjayan, Christian Denoux, Ivanard Skafte Barild, Josephine Freja Snor Lyngaae Jørgensen, Freja Koefoed Schmidt. Udgivelsesdage 2013: 25. maj 29. juni 4. august 24. august

28. september 26. oktober 19. november 14. december

Få flere lokale nyheder og deltag i debatten på www.oravis.dk

• Borgerrepræsentationen fordelte 4. april kommunens ubrugte midler fra 2012 og Ørestad blev blandt andet tilgodeset med en ny daginstitution i Ørestad Syd som skal rumme fire børnegrupper med op til 20 børn i hver gruppe, afhængigt af om pladserne skal være vuggestuepladser eller børnehavepladser. Dertil kommer, at syv børnegrupper flyttes fra andre områder i København, hvor der ikke er brug for dem. Ialt skal der altså etableres omkring 200 ekstra pladser i Ørestad i de kommenee år. 91 millioner til byggeri Det var et flertal bestående af Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Liberal Alliance, som lavede aftalen om at fordele de ubrugte midler fra 2012 på ialt 850 mio. kroner på forskellige initiativer. Et højt ønske som nu bliver opfyldt, var at genindføre pasningsgarantien indenfor fire kilometer fra børnefamiliernes bopæl. Der blev afsat 91,4 mio. kroner til dette, og heraf bruges 18,3 mio. kroner til etablering af en ny

vuggestue/børnehave institution i Ørestad Syd. Pres fra forældre Beslutningen kom netop som en forældregruppe var begyndt at lave online underskriftindsamling og skrive debatindlæg for at få en bedre pasningssituation i Ørestad. ”Klap jer selv på skulderen, om det så er jeres underskrifter, læserbreve, eller bare politikere, der er kommet til fornuft, så sker der da noget i positiv retning,” skrev en forælder på Facebooksiden ’Daginstitutionspladser til Ørestads Børn - nu’. Nye pladser fra 2014 Det er også på denne Facebookside, at man kan finde et skriftligt svar fra Københanvs Kommune, som bekræfter, at kommunen vil starte den nye institution i en pavillon, som allerede er bestilt, så den hurtigst muligt kan modtage børn: ”Børne- og Ungdomsforvaltningen forventer, at opsætte en pavillon med plads til ti grupper og at denne vil åbne i starten af 2014. Det er endnu ikke besluttet, hvor pavil-

I dag må mange forældre må finde privat pasning eller forlænge deres barsel og opsøge caféerne i Ørestad mens de venter på institutionsplads. Her et foto fra Barnevognsklubben i Byens Bogcafé.

lonen konkret opsættes men det bliver enten i Ørestad eller i umiddelbar nærhed af området,” står der i svaret fra kommunen. Det forventes, at den permanente institution vil åbne i 2016 og herefter vil pavillonbygningen blive fjernet igen. Fordelingen af vuggestue- og børnehavepladser er ikke besluttet endnu. Men der vil sandsynligvis både blive etableret vuggestue- og børnehavegrupper.

Nicolai Zimling Fich er en af de forældre, som har været med til at lægge pres på politikerne. “Landets hovedstad risikerer at miste de ressourcestærke beboere, hvis ikke de folkevalgte begynder at tænke ud over en horisont på fire år og skabe de institutions- og skolepladser, der skal til, for at familierne kan få job- og familieliv til at hænge sammen,” skrev han bl.a. i et læserbrev i Ørestad Avis i marts måned.

Også penge til planlægning af ny skole i Ørestad Det er på høje tid at planlægge byggeriet af den næste skole i Ørestad. Ørestad Skole vil ikke kunne optage flere børn om to-tre år. Nu har borgerrepræsentationen sat lidt penge af til forprojektering af en ny skole i Ørestad Syd • Børn skal ikke bare have en daginstitution, de skal også i skole en dag. Og om to-tre år kan Ørestad skole ikke optage flere børn. Etagerne vil være fyldt op med børn fra Køabnehavns mest børnerige bydel, Ørestad. Det har politikerne på Københavns Rådhus vidst længe, og nu ser det ud til at der også bliver gjort noget for at løse problemet. De fem partier bag aftalen om fordelingen af ubrugte midler fra sidste år er enige om at afsætte 1 mio. kroner til forundersøgelser af en ny skole i det kommende Arenakvarter i Ørestad Syd. Bygges i 2015 Planen er, at en ny skole evt. kan vedtages i budget 2014 og byggestart kan ske i 2015. Derfor er der nu afsat 1,0 mio. kroner til projektering

af en skole i det kommende Arenakvarter i Ørestad Syd. “Pengene skal give os et grundlag for de kommende budgetforhandlinger, hvor vi gerne vil presse på for at få skolebyggeriet i gang, så vi kan være klar, når skolen i Ørestad City ikke kan rumme flere. For vi ved jo, at Ørestad Skole ikke har kapacitet til alle de børn, som Ørestad heldigvis nu og fremover kommer til at vrimle med,” siger Ikram Sarwar (S), medlem af Borgerrepræsentationen og politisk ordfører. Fin placering Ifølge lokalplanen for Arenakvarteret i Ørestad Syd skal skolen bygges i ’Skovkvarteret’. Der vil være adgang fra et stort grønt område - byfælleden - og naboerne er skøjtehal, idrætshal og fodboldbane.


3 ØRESTAD AVIS | #04 | 27. april | 2013 debatmøde om ørestad • Lise Thorsen (S) og Lars Berg Dueholm (LA), begge politikere i Københavns Borgerrepræsentation og beboere i Ørestad, inviterer til debat om Ørestad lørdag 4.

Café Habengut åbner snart • Café Habengut i Porthuset er tæt på at kunne åbne i den kommende uge. Det siger café-ejer Martin Hausner til Ørestad Avis. Åbningen er blevet forsinket af bygge-

maj klokken 14.00-15.30 i Byens Bogcafé, Sejlhuset på Edvard Thomsens Vej. Titlen på mødet er ’Hvor skal vi hen, Ørestad?’

tekniske årsager, men nu er den nye bardisk, møbler og lamper alt sammen klar til at modtage de første gæster. Café Habengut ligger på Ørestads Boulevard 63.

“Nu savner vi for alvor jobbet og børnene” Lærerne på Ørestad Skole er på vej tilbage i arbejde efter fire ugers lockout. Forleden mødtes de med forældre og børn til et følelsesladet gensyn i Byparken • Børnene jublede, da de så deres lærere og der blev uddelt store, tætte krammere på kryds og tværs, da forældre, lærere og børn fra Ørestad Skole mødtes i Byparken i tirsdags. Det var tydeligt, at frustrationen over den landsdækkende lærerlockout var stigende hos alle. ”Vi forældre har stor respekt for jeres arbejde på Ørestad Skole, og vi håber virkelig at I snart kan vende tilbage til jeres arbejde og vores børn, fårhåbentlig med jeres moti-

vation i behold,” sagde en af forældrene, Mette Krab, i en kort tale til lærerne.

ger Linda Hansen, som er tillidsrepræsentant for lærerne på Ørestad Skole.

En følelse af tomhed For lærerne var det blevet sværere og sværere at undvære jobbet. ”I de første to uger kæmpede vi med stort engagement og sammenhold. Det gør vi stadigvæk, men nu kan følelsen af tomhed godt mærkes. Vi savner vores job og børenene, og samtidig er det svært at se en løsning forude,” si-

Ørestad har nye regler Lærer Heidi Svendsen, som er suppleant for tillidsrepræsentanten, forklarer at lærerne på Ørestad Skole allerede arbejder efter nye arbejdstidsregler ifølge en frivillig aftale. Lærerne er på skolen hele dagen, og gennemfører fælles forberedelser af undervisningen. En arbejdsform, som sandsynligvis

LÆS ELEVERNES EGNE ARTIKLER OM AT VÆRE LOCKOUTET PÅ SIDE 6

gøres landsdækkende med et kommende regeringsindgreb. ”Hos os har det fungeret supergodt, og vi kan mærke at forældrene også er glade for at de kan møde os på skolen om eftermiddagen. Men vi har dog stadig hjemmearbejde og aftenarbejde. Hvis det ender med at vores arbejdstisregler skal gælde for alle, kan man godt frygte at der kommer til at mangle nogle timer i det samlede regnskab,” siger Heidi Svendsen.

SIDSTE NYT: Ved redaktionens slutning har regeringen efter alt at dømme besluttet at stoppe lærerkonflikten med et regeringsindgreb. Der er mulighed for at skolerne kan genåbne mandag 29. april.

Heidi Svendsen og Linda Hansen, lærere og tillidsrepræsentanter på Ørestad Skole

Forvaltning kan godt lide plan for Ørestad 2.0 Teknik- og Miljøforvaltningen er glade for mange af elementerne i nyt forslag til helhedsplan for Ørestad • De tre unge arkitekter fra arkitektgruppen Bjelke+Cermak+Veile Architecture har fået god omtale af deres forslag til en ny helhedsplan for Ørestad, som denne avis omtalte udførligt i sidste nummer. ”Artiklen har indtil videre ført til at Arne (Cermak Nielsen, red.) var i studiet hos DR2 i en debat om arkitekturpolitik, hvor de også viste vision Ørestad 2.0”, fortæller arkitekt Sara Buhl Bjelke, som planlægger nye møder med kommune og andre aktører. Positivt notat fra forvaltning Samtidig har den lokale politiker Lars Berg Dueholm (LA) bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om at studere forslaget. I et notat fra forvaltningen anbefaler eksperterne at kommunen arbejder videre med mange af elementerne i planen. Arkitekterne foreslår at det planlagte Amagerfælledkvarter droppes til fordel for en fortætning af Ørestad City og Syd. Forvaltningen skriver: ”Fælledkvarteret kan for så vidt godt udelades, hvis de 330.000 m2 kan placeres i City og Syd.” Arkitekterne foreslår en overdækning af motorvej og jernbane i Ørestad City. Ja, siger forvaltningen: ”Lokalplan nr.

325 ”0restad City Center” giver mulighed for en overbygning af Øresundsforbindelsen og kan anbefales.” Arkitekterne ønsker lave bygninger langs Arne Jacobsens Allé for at skabe byliv og færre tomme arealer. Forvaltningen synes at det er en god idé: ”Arealerne er i dag friarealer for eksisterende bebyggelser, men forvaltningen vurderer, at det er værd at se på, om aIleen kan gøres mere spændende.” Arkitekterne foreslår også bebyggelse under metroen. Det anbefaler forvaltningen: ”Metrohøjbanen skaber en fysisk og visuel barriere i området, der viI kunne nedbrydes... Det vurderes, at der vil være mulighed for etablering af værksteder, øvelokaler, annekser til skole og gymnasium, mindre virksomheder m.v.” skriver forvaltningen. Afvisende borgmester Den positive indstilling går dog ikke igen i den umiddelbare reaktion fra teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF). På trods af embedsmændenes notat mener hun ikke ” at der er det store behov for at omtænke hele udviklingsplanen for Ørestad”. Det skriver hun i et svar til Lars Dueholm (LA). Følg med i debatten om Ørestad 2.0 på www.oravis.dk.

Ørestad skal have et centrum som binder den langstrakte bydel sammen, og dette centrum skal placeres ovenpå motorvej og jernbane, mener BCVA arkitekterne. Teknik- og Miljøbforvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med forslaget. Se oplægget på www.bcva.dk

Ørestad Klinik for Fodterapi Statsaut. fodterapeut Daniel Madsen

– en kulturnat i Tårnby

FREDAG D. 24. MAJ KL. 17–22 PÅ NATURCENTER VESTAMAGER

Fodproblemer?

Sebastian Klein • Smag en hjort • Trylleri Sæbekasse race • Wok over bål • Hajer Cirkus og gøgl • Kajak • Stand up Fysik Danseshow • Word battle • Djeeo

En professionel behandling og vejledning kan hjælpe dig Behandling af negle, hård hud, ligtorne, hælrevner, fodsved/-lugt, bøjlebehandling af nedgroede negle og specialfremstilling af indlæg Flere muligheder for tilskud til behandlingerne

Glødende jern • Klap en kanin Konditest • Marimba • Jazzklub Tur i hestevogn • Høvdingebold Minizoo • Brandslanger • Open stage

Se mere på stjernerinatten.dk

GRRAATLILSE FO

Læs mere på hjemmesiden... Elektronisk afregning til Sygeforsikringen Danmark

3336 3333 fodexpert.dk Ørestads Boulevard 37A - lige ved Bella Center metrostation Åbningstider: Mandag 8-17, tirsdag 10-18, onsdag 8-17, torsdag 10-18, fredag 8-16

Tårnby Kommune

NATURCENTER VESTAMAGER Granatvej 3–15, 2770 Kastrup


LOKALE NYHEDER Nyt navn til rækkehuse • Rækkehusene på Richard Mortensens Vej i Ørestad Syd har fået nyt navn. Boligerne blev solgt som en del af Lake City projektet, men beboerne har nu vedtaget

ØRESTAD AVIS | #04 | 27. april | 2013 alle gymnastikhold besat på to minutter • Ørestad IFs gymnastikafdelingen fik besat alle sine nye børnehold på under 3 minutter, da der blev åbnet for onlinetilmelding om aftenen 11. april. 225 børn fik plads

deres eget navn, nemlig Stepperne som konnoterer til både placeringen ud til fælleden og husrækkerne, som er bygget op i flere niveauer, eller ’steps’. Der er 36 boliger i Stepperne.

4

på et hold, mens 63 står på venteliste. ”Der er især rift om holdene for de 2-6 årige. Så vi prioriterer det højt at finde det mandskab, som gør vi kan åbne flere hold”, udtaler Lotte og Rasmus fra ØIF.

Både sne, sol og regn driller metroen med ‘falske’ alarmer Sarte sensorer på metrostationerne får toget til at holde stille på de overjordiske strækninger. Alarmenkan gå på grund af regn, sne eller skarp sol, men også når folk taber eller smider ting på sporet Af Maria Desirée Holm-Jacobsen • Nu igen. De fleste Ørestadbeboere har prøvet det. At sidde i metroen, til eller fra Vestamager, mens stemmen i højtaleren annoncerer, at der er gået en alarm. Toget standser, passagererne venter, og hvad er så problemet denne gang? ”På de overjordiske strækninger er det først og fremmest vejret, vi slås med”, siger vagthavende driftschef ved Metro Service Jan Brauner. Både sne, kraftig regn, tæt tåge og endda solskin kan aktivere alarmen. På hver station sidder en række sensorer, som skal sikre, der er fri bane – at der ikke er faldet et menneske ned på skinnerne – og de er meget sarte. ”For sarte til det danske vejr”, siger han. Følsom strålekanon Systemet består af laserstråler, der bliver kastet hen over skinnerne, fra en strålekanon på den ene side til en reflektorplade på den anden. Hvis strålen bliver brudt af for eksempel en kraftig regn-

byge, reagerer den straks med en alarm, så toget ikke kan køre hen til stationen, før en steward når frem og sikrer sig, at alt er, som det skal være. Imens må passagererne vente i nogle minutter. Af og til bliver de endda bedt om at stå af toget og vente på det næste tog. Det sker hvis man bliver nødt til at køre toget væk med slukket sikkerhedssystem. Gråvejr er godt For at undgå alt for mange af den slags ”falske” alarmer vælger Metro Service til tider at koble alarmsystemet fra og i stedet bemande toget eller den enkelte station med en steward, som med egne øjne kan forvisse sig om, at alt er i orden på skinnerne. Det sker blandt andet, når vejrudsigten varsler snevejr. Men det kan også ske hvis der er udsigt til skarp morgensol. Solen kan nemlig ramme direkte ind i reflektorpladerne, og det sker ofte på for eksempel DR Byens station. ”Det bedste metrovejr er faktisk gråvejr”, fortæller Jan Brauner. På en overskyet

dag er risikoen for alarmer mindst. Hop aldrig ned på sporet Der findes andre syndere end vejret. For eksempel fugle, der hopper rundt, brugte pizzabakker, aviser der kommer flagrende og folk, der springer ned på skinnerne for at hente tabte dankort eller mobiltelefoner. Det sidste advarer Jan Brauner kraftigt imod. ”Det er meget farligt. Der ligger jo en strømskinne med 750 volt i sporet, som kan være livsfarlig at komme i berøring med. Taber man noget, skal vi nok hjælpe. Kontakt os via de gule opkaldsstandere, så sender vi straks en steward. Folk skal nok få deres ting.” Færre alarmer i fremtiden Alarmer på overjordiske spor udgør 30 % af de samlede driftsforstyrrelser. Men heldigvis er der en løsning på vej. Folketinget har nemlig bevilget 200 mio. kroner til opgradering af metrosystemet. Pengene skal blandt andet gå til perrondøre, altså afskærmning, der forhindrer, at folk eller genstande

”På de overjordiske strækninger er det først og fremmest vejret, vi slås med”, siger vagthavende driftschef ved Metro Service Jan Brauner. Både sne, kraftig regn, tæt tåge og endda solskin kan aktivere alarmen.

falder ned på skinnerne. I løbet af nogle år, når alle stationer er afskærmet, kan man fjerne de følsomme sensorer, der forårsager alarmer. ”Vi blev meget glade, da vi hørte om bevillingen”, siger Jan Brauner. ”Det er en god beslutning, man har taget der. Det vil komme vores

passager til gode”. Men indtil videre går alarmerne altså lystigt både på Vestamager, Ørestad, Bella Center, Sundby og DR Byen metrostationer. Så passagererne må væbne sig med tålmodighed. De kan ikke gøre andet end at vente og håbe på godt metrovejr: Gråvejr.

Og trods alarmer leverede metrotogene alligevel en såkaldt ’regularitet’ på 98,4 % sidste år. I gennemsnit kører 170.000 passagerer med metro hver dag.

Lethal med kold sal og varm omklædning Ørestad får i 2015 en delvist opvarmet lethal på grunden nord for VM Bjerget • Kultur- og Fritidsudvalget har nu endeligt vedtaget at bygge hallen, som får opvarmet omklædning og klubfaciliteter. Pris: 21 mio. kroner. Borgerrepræsentationen besluttede sidste år at etablere en ikke-opvarmet lethal til 15 mo. kroner i Ørestad City, men planen kom alligevel ikke med i Budget 2013 og blev udskudt. Ventetiden er blevet brugt til at holde workshops med lokale brugere, blandt andet Ørestad Idrætsforening, Ørestad Kultur, Ørestad Gymnasium og Ørestad Skole. Her blev kommunen overbevist om at dele af hallen bør være opvarmet. Derfor er der nu fundet de nødvendige ekstra fem mio. kroner til en hal med opvarmede omklædningsfaciliteter, toiletter og opholdsrum. Intet personale NORD arkitekter har udarbejdet skitseforslaget til lethallen på 1500 kvm., med udgangspunkt i at lave en

’urban og bylivsskabende lethal’. Omkring hallen vil der blive anlagt en 400 meter udendørs løbebane. Lethallen skal være uden fast personale, men en åben facilitet i byrummet, hvor brugerne selv kan benytte hallen via en nøglebrikordning. Samtidig er lethallen indrettet og opdelt, så der kan afvikles kulturarrangementer, kulturdage, loppemarkeder mv.

Lethallen kommer til at bestå af en foyer, en stor og en mindre multibane, et klatreog motorikområde, et opholds- og legeområde samt rum til depot og teknik. Der er også udarbejdet et alternativt forslag, hvor den ene multibane gøre større til 20x40 meter - og den anden tilsvarende mindre. Men Ørestad IF og de øvrige lokale brugere anbefaler den første løsning, som appel-

lerer til mange forskellige formål. Ingen penge til drift Efter de lokale brugeres ønske er ialt 200 kvm. blevet til opvarmet areal med toiletter, omklædning, foreningsaktiviteter og socialt ophold. Opgraderingen med opvarmede rum vil medføre en årlig merudgift på driften på 300.000 kr. til i alt 1,8 mio. kroner om året.

Og der er endnu ikke afsat midler til drift af lethallen i Ørestad. Samtlige grundejere tilkendegiver, at de ikke ønsker at drifte lethallen. Men Ørestad IF har tilkendegivet at de på sigt har planer om at indgå i et partnerskab med kommunen om driften. Driftsudgiften indgår i de kommende forhandlinger om budget 2014.

Tidsplan:

Januar 2013 - juni 2013: Udarbejdelse af tillæg til lokalplan. August 2013 - november 2013: Behandling i BR og efterfølgende høringsperiode. Februar 2014 - juni 2014: Hovedprojekt, udbud og projektering (anlægsmidler til rådighed). Juli 2014 - december 2014: Anlægsperiode. Januar 2015: Ibrugtagning af lethal.


annonce

ØRESTADNU gå Ikke glIp aF to ForrygeNde dage med Idræt, koNkUrreNCer og ByFeSt 25. og 26. maj, Når ØreStad For FØrSte gaNg Samler ByeN om et Hav aF aktIvIteter og Fejrer det Hele med eN Stor SommerFeSt. Om lørdagen vil Ørestad City flyde over med sport og konkurrencer. På ØrestadsRingen kan du deltage i alt fra cykelløb og løb til rulleskøjtekonkurrence og centimetermarathon.

I Byparken skal der kæmpes om ære og medaljer, når Ørestad Fodbold Cup går løs på grønsværen. Lørdagen rundes af med en sommerfest i Byparken med tovtrækning, hoppeborg og helstegt pattegris. Søndag inviterer foreningerne på PLUG N PLAY til en dag med udfordringer og aktiviteter. Du kan teste balancen på rulleskøjter, lære tricks i Parkourparken, få fart under cykelhjulene på Dirtjumpbanen og prøve kræfter med amerikansk fodbold.

Vær med tiL at starte metrOhaVerne Har du grønne fingre og lyst til fællesskab? Så vær med til den stiftende generalforsamling for Metrohaverne tirsdag den 30. april klokken 19 på Ørestad Bibliotek. Det er nemlig blevet slået fast, at jorden under metrohøjbanen kan bruges til dyrkning. Haverne består lige nu af to testhaver, som gerne skulle blive til mange flere og dermed danne rammen om fristeder, hvor du kan dyrke både blomster, afgrøder og samvær. Læs mere på www.avlu.dk eller find metrohaverne på Facebook.

UdForSk ØreStadS Street art Kan street art være med til at udvikle Ørestads kvaliteter og atmosfære? Det bliver der sat fokus på 11., 18. og 21. maj kl. 13.00 - 15.00, hvor du kan komme med på street art ture i Ørestad City. Vær med, når spanske Hyoru skaber verdens længste street art værk, hør Bibiana udfolde forslaget Metro til Metro, hvor forskellige installationer skal udvikle strækningen mellem Bellacenter Metrostation og Ørestad Metrostation og oplev street art udstillingen Væggen kurateret af ArtRebels på Ørestad Bibliotek. Læs mere på www.experienceorestad.dk

Udviklingsselskabet By & Havn I/S Nordre Toldbod 7, Postbox 2083 1013 København K Tel. 3376 9800 www.byoghavn.dk info@byoghavn.dk

NU kaN dU være med tIl at Sætte ØreStad på mINeCraFt-laNdkortet og vINde eN Ipad 4! 1) Byg dit yndlingshus i Ørestad eller dit drømmehus til Ørestad 2) Film det og send det til Ørestad Bibliotek senest 31. maj kl. 12. Vinderne kåres på Ørestad Bibliotek 8. juni 2013 – alle er velkomne. Læs mere på bibliotek.kk.dk/biblioteker/orestad eller find os på facebook.com/Orestadbibliotek


LOKALE NYHEDER skraldedag i hele bydelen • Søndag 21. april var national skraldedag, og i Ørestad var beboere flere steder gået sammen for at samle affald ind i bydelen. I rækkehusene Stepperne i Ørestad Syd

ØRESTAD AVIS | #04 | 27. april | 2013 strømmede naboer, børn og hunde ud i solen med hver deres sække for at fylde dem med skidt og skrammel, der har gemt sig under sneen eller er fløjet ind med den kraftige Ørestadsvind. ”Vores hyggelige område er i

forvejen præget af lidt skævhed, grundet de fremtidige byggetiltag, hvilket ikke pynter pt. Og derfor skabte vores skraldeindsamling ikke kun nabohygge med sig, men også miljøvenlighed samt klargøring til nybyggelse,”

siger Henrijette Lindholm fra Stepperne. Beboerne afsluttede dagen med grillhygge i den sene eftermiddagssol på fællespladsen.

SÅ trætte af LOCKOUT Elever fra 4.klassetrin på Ørestad Skole holdt i denne uge lockoutskole hjemme hos forældrene. En af dagene lavede de artikler og billeder til Ørestad Avis. Her kan du læse børnenes interviews med hinanden, hvad de mente om at være lockoutede, og hvordan konflikten kunne blive løst Sonja Agerbæk: Hvad er det værste ved lockouten? Jeg savner lærene og vennerne fordi man ikke er sammen med dem på samme måde som i skolen. Klubben er kedelig så der er ikke noget at lave. Hvad er det bedste ved lockouten? ”Det var sjovt i starten, men nu er jeg ved at være træt af det, siger Sonja og ser trist ud. ”Jo, der er én god ting, der er ingen lektier.”

Christian Denoux: Hvorfor er skolen lukket? ”Kommunen vil have heldags skole, derfor er der lockout. Lærerne syntes at det er en dårlig idé, fordi det ikke er bedre med længere tid i skolen. Vi skal bare have bedre undervisning.” Hvad ville du sige til statsministeren, hvis du skulle sende et brev til hende? ”Regeringen skal tage fat i sagen! Stop Lockouten og find en løsning.” Josephine Freja Snor Lyngaae Jørgensen: Hvad savner du mest ved skolen? ”Vennerne, fordi jeg ikke kan komme i kontakt med dem, jeg har ikke alles telefonnumre. Og lektierne, fordi vi ikke har noget at lave.”

Sille Stampe Dick: Hvad ville der ske, hvis man havde fri altid ? ”Man ville ikke blive klog. Så man ville ikke kunne få en uddannelse, og så ville man ikke kunne få noget job. Der ville være mere tid til venner, og det er godt, men man ville ikke have så mange venner, fordi man får mange venner i skolen. Man ville også blive doven og sove længe. Jeg synes at det er godt at gå i skole.”

Freja Koefoed Schmidt: Hvad savner du mest ved skolen? ”Jeg savner at have rigtige timer og aktiviteter, som i skolen. Og jeg savner vores lærere, fordi de underviser rigtigt, ikke som vores forældre.”

SIDSTE NYT: Ved redaktionens slutning har regeringen efter alt at dømme besluttet at stoppe lærerkonflikten med et regeringsindgreb. Der er mulighed for at skolerne kan genåbne mandag 29. april.

I besiddelse af narkotika, Amager Motorvej Mandag den 22. april 2013 kl. 1722. En patrulje standsede rutinemæssigt et køretøj på motorvejen på Amager, og da man henvendte sig til føreren virkede hun meget nervøs. Umiddelbart ved køretøjet fandt politiet en pose indholdende en mængde amfetamin, som hun netop havde smidt fra sig på vejen. Kvinden har en tidligere betinget dom for besiddelse af amfetamin. Hun vil blive fremstillet i dommervagten med henblik på varetægtsfængsling. Forsøg på tricktyveri, Kastrupvej Mandag den 8. april 2013 kl. 1526. Den forurettede 82-årige kvinde åbnede døren for en person, der påstod, han kom fra hjemmeplejen. Den forurettede lukkede manden indi lejligheden, men “fornemmede, at yderligere en person var “smuttet med ind”. Begge personer undløb fra stedet, da den forurettede fattede mistanke til, at der var noget galt. Gerningsmændene beskrives som: A: Mand, 35-40 år, mellemøstlig af udseende, buttet, kort glat sort hår, skægstubbe. Talte gebrokkent dansk. Han var iført en lysegrå jakke og t-shirt. B: Kvinde, 30-35 år, ca. 160 cm., sort pagehår, mellemøstlig af udseende. Hun var iført en hvid cottoncoat.Evt. oplysninger kan gives til Station Amager. Gaderøveri, Grønjordskollegiet Lørdag den 6. april 2013 kl. 0158. To piger blev antastet af to gerningsmænd, der truede dem med en kniv og røvede deres tasker, der bl.a. indeholdt punge, nøgler samt en Nokia mobiltelefonGerningsmændene blev beskrevet som: A: Mand, somalier, 180-185 cm. Han var iført en stribet trøje, og han truede med kniv. B. Mand, udenlandsk herkomst, 180-185 cm. Han var Iført en sort jakke. Efter røveriet undløb A og B mod Urbanplanen. Evt. oplysninger kan gives til Station Amager, der efterforsker sagen.

Kristina Khodjayan: Hvad kan lærerne gøre for at kommunerne bliver glade igen? ”Vi kunne sige ja til heldagsskole, men så ville vi få mindre tid til venner og aktiviteter. Vi ville også få mange lektier, og lærerne ville få for lidt tid til sig selv, familie og venner.” Hvad kan kommunerne gøre? ”De kunne lade os beholde den skole vi havde.”

Karl Lings Greir: Hvorfor er skolen lukket? ”Ziegler & Bondo er kommet op at skændes, fordi at Ziegler vil give mindre løn til lærene, det vil lærerne ikke så de strejker, også bliver der LOCK-OUT.” Hvad ville du sige til statsministeren, hvis du skulle sende et brev til hende? ”Regeringen skal gå ind i sagen, og stoppe den sylans LOCKOUT!”

Fra politiets døgnrapport:

Ivanard Skafte Barild: Hvorfor er skolen lukket? ”Lærene er sure fordi at heldagsskolen måske kommer, så de ikke har tid til at forberede sig.” Hvad ville du sige til statsministeren, hvis du skulle sende et brev til hende? ”Hun skal droppe den LOCKOUT!”

David Enok Sakse Andersen: Hvad er det værste ved at være lockoutet? ”Jeg lærer ikke noget.jeg savner lærene, og det er kedeligt bare at være derhjemme.” Hvad er det bedste ved at være lockoutet? ”Jeg kan være mere sammen med mine venner og min familie.”

Færdselsuheld, Vejlands Alle Fredag den 5. april 2013 kl. 2215. Ambulance, læge, og politi blev sendt til færdselsuheld på Vejlands Alle ved motorvejen, hvor en bilist var kørt mod færdselsretningen og forulykket. Der var ikke tale om alvorlig personskade, men bilisten blev skønnet påvirket af narkotika og anholdt. En narkotest gav udslag på cannabis og kokain.Manden har en verserende sag for et lignende forhold i Nordjylland i 2010. Han blev fremstillet i Dommervagten - sigtet for overtrædelse af straffelovens § 252 - hvor han fik anholdelsen opretholdt i 3x24 timer. Røveri mod 7-Eleven, Englandsvej Tirsdag den 26. marts 2013 kl. 0503. Gerningsmanden indfandt sig i 7-Eleven på Englandsvej, hvor han truede ekspedienten med kniv og truede sig til et mindre kontant beløb. Han undløb efter røveriet gennem tunnel ned mod Tårnby station. Gerningsmanden beskrives som: A: Mand, ( intet om nationalitet eller alder ) ca. 175 cm. høj. Han var iført en sort hættetrøje, sort halstørklæde for underansigtet, lyse jeans med hul på venstre lår og højre knæ, sorte sko med røde stafferingere og hvide dothandsker. Ved røveriet lagde han udbyttet i en gul Netto-pose. Evt. oplysninger kan gives til Station Amager. Hells Angels ved Bella Center Lørdag den 23. marts 2013 kl. 1557. Politiet modtog flere anmeldelser om, at der skulle være 10-15 HA´ere, som “flashede” deres rygmærker i forbindelse med udstillingen “Biler i Bella”. Politiet fik kontakt til HA´erne i udstillingshallen. De var meget utilfredse med politiets tilstedværelse. Ikke desto mindre blev de alle tjekket i politiets registre og de blev visiteret. hvorefter de alle blev bortvist fra stedet. I en af de biler, som HA´erne var kommet kørende i, fandt politiet en økse og et lang træskaft (slagvåben). Begge effekter blev beslag-lagt.

6


TILBUDDENE GÆLDER KUN TORSDAG DEN 2., FREDAG DEN 3. OG LØRDAG DEN 4. MAJ

SPAR

SPAR

99,-

LOUIS LAURENT CHAMPAGNE

BERBERI ANDEBRYST

PASCAL COMBEAU COGNAC VSOP

2 x 75 cl. Literpris 152,67. Vælg mellem Brut og Demi Sec Frankrig

1 stk

229,-

DANSK KALVEMØRBRAD

3 x 300 g Kg-pris 98,89 Dybfrost

70 cl Literpris 170,00

2 fl

E SK

46,-

Kg-pris maks. 234,38 Min. 1,6 kg

3 stk

119,-

1 stk

89,-

375,-

R

SPAR

40,-

6 FL A

330,-

IRMAS SPECIAL KAFFEBØNNER

SPAR MINDST

207,-

4 x 250 g. Kg-pris 100,00 Vælg mellem flere varianter

RICARICO ELLER GAVI DI GAVI

4 ps

100,-

6 x 75 cl Literpris 73,33 Italien

Ta’ flere SPAR MERE! FRISKE BLÅMUSLINGER FRA LIMFJORDEN 1 x 1500 g Kg-pris 20,00 2 x 1500 g Kg-pris 16,67

ØKOLOGISK VESTERHAVSOST, PRIMA DONNA ELLER ZANETTI GRANA PADANO

1 stk

55,-

400-450 g. Kg-pris maks. 137,50

SPAR

1 pk

2 pk

30,- 19

SPAR 50

50,- 49,-

SPAR

1 ps

IRMAS TORTILLA ELLER KARTOFFEL CHIPS

125-175 g. Kg-pris maks. 80,00 Vælg mellem flere varianter

10,-

SPAR

35,-

16,IRMAS ÆBLEMOST 2 x 3 ltr Literpris 15,83

2 stk

95,Tilbuddene gælder kun 2., 3. og 4. maj 2013. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Se Irma.dk for nærmeste Irma og åbningstider. På Irma.dk skal varen blot bestilles i tilbudsperioden.

IRMAS LUKSUS FLØDEBOLLER ELLER DESSERT CHOKOLADE

100-230 g Kg-pris maks. 490,00

1 pk

49,-


LOKALE NYHEDER

ØRESTAD AVIS | #04 | 27. april | 2013

8

ØRESTAD IDRÆTSFESTIVAL Om 29 dage går det løs. Hundredevis af Ørestadbeboere vil dyste imod hinanden i løb, cykling, fodbold og rulleskøjtestafet i Ørestad City. Byparken vil være rammen om den folkelige idrætsfest, hvor der både er plads til konkurrence og leg, motion og fest. Læs her på siden om aktiviteterne, og hvordan du tilmelder dig

LØRDAG 25. MAJ:

SØNDAG 26. MAJ

ØRESTAD CYKELLØB

PLUG N PLAY SPECIAL

Lørdag 25. maj kl. 12.00 på ØrestadsRingen Kom og oplev intensiteten når Amager Cykle Ring inviterer til gadeløb. Løbet køres på en 1,8 km afspærret rundstrækning. Deltagerne ledes fra startstregen foran Field’s ind på rundstrækningen med masterbil og motorcykler. Løbet afvikles over 45 min. plus én omgang, med start kl. 12.00 og der vil være præmier til de hurtigste i fire klasser. Indregistrering foregår i Field’s, medbring cykel og deltagerbetaling på kr. 100,-. Målstregen er ved Byparken, Ørestads Boulevard 68. TILMELDING: www.sporti.dk under ‘ACR Ørestad Cykelløb’

Kom til Åbent Hus på PLUG N PLAY og spark sæsonen i gang med udfordringer, grill og god stemning på anlægget i Ørestad Syd. Alle er velkomne – begyndere og øvede – det kræver ikke tilmelding. 12.30-15.30: Mød Team Jiyo og prøv kræfter med grundlæggende parkour øvelser, som kræves af en ægte parkour udøver. Kom og hop, sving og balancér på nye udfordrende måder. Besøg Danske Freestyle Cyklister på Dirtjumpbanen. Foreningen introducerer til den actionfyldte sport. Her hoppes på jordhop med specialdesignede cykler i høj fart. Lav tacklinger, mød en landsholdsspiller og træn med, når den amerikanske fodboldklub Ørestad Spartans inviterer til åben træning for alle aldersgrupper. 13.00-14.00 og 14.30-15.30: Hold balancen og lær teknikken på rulleskøjtebanen! Hos Vesterbro Rulleskøjte Klub bli’r begynderen sikker på rulleskøjterne igennem leg. Den øvede lærer nye teknikker og bliver hurtigere. Alle aldersgrupper kan deltage, du skal selv have rulleskøjter med, men sikkerhedsudstyr kan lånes.

ØRESTAD CUP

FIELDS SPORTSKAMPAGNE Lørdag 25. maj kl. 11.00-16.00 i Byparken Hvem skal kalde sig Ørestads bedste fodboldhold 2013? Ørestad IF – Fodbold inviterer alle til at deltage i den første Ørestad Cup 2013. På Byparkens kunstgræsbane afholdes en 5-mandsturnering. Holdene dannes af arbejdspladser og beboerforeninger/huse i Ørestad. Der spilles i fire puljer med efterfølgende finalerunder. I løbet af dagen kåres Dagens Detalje, Dagens Fairplay & Dagens Elkjær. Inviter venner, kolleger og familie med til at skabe stemning på sidelinien! TILMELDING: Via www.oerestadidraetsfestival.dk/aktiviteter/orestad-cup/

CENTIMETER-MARATHON Lørdag 25. maj kl. 12.00 med start ved Field’s For børn mellem 2 og 10 år. Et normalt maratonløb har en distance på 42.195 meter, og ved Centimeter Maraton løbes akkurat samme distance – bare i centimeter. Fælles opvarmning med Rasmus Klump. Overskuddet fra maratonløbet går ubeskåret til Børneulykkesfonden. TILMELDING: Via www.oerestadidraetsfestival.dk/aktiviteter/centimeter-maraton/

ØRESTAD-STAFETTEN

Lørdag 25. maj kl. 10.00

Deltag i Danmarks første stafetløb for rulleskøjteløbere på landevej! Hold på 3 deltagere. Kør så mange omgange som muligt i løbet af 90 minutter. Alle der føler sig sikre på sine rulleskøjter kan deltage. Mangler du nogle at danne et hold med, kan du tilmelde dig alligevel, og blive sat sammen på 3-mandshold. Starten går på Ørestads Boulevard ved Byparken. TILMELDING: www.ørestadidrætsfestival.dk/aktiviteter/

ØRESTADLØBET

Lørdag 25. maj kl. 14.00 Hvor langt kan du løbe på 45 minutter? Giv dine venner og løbekammerater en udfordring ved at stille op til et helt nyt løbekoncept. Man løber 45 min. Herefter bliver ruten lukket af og de løbere som befinder sig ude på ruten, løber deres omgang færdig. Løbet arrangeres af Ørestad IF og DGI Storkøbenhavn. Lodtrækningspræmier er sponsoreret af Salomon. TILMELDING: Via www.oerestadidraetsfestival.dk/aktiviteter/orestadlobet/

SOMMERFEST I BYPARKEN

Tovtrækning, musik, speedstacking, dans, hoppeborg, helstegt pattegris – og meget mere. Slap af oven på dagens aktiviteter og glæd dig til søndagens begivenheder.

FREDAG 24. MAJ 14.00-18.00 – Metropladsen: Dans og Crossfit med fitness dk. 15.00-18.00 – Elgiganten: Cykelkonkurrence med cykeltrænere fra Amager Cykle Ring. 16.00-18.00 – Intersport: Deltag og se opvisning fra Amager Taekwondo Klub. LØRDAG 25. MAJ 12.00-14.00 – Promenaden: Løbehjul på ramper med Team Razor. Få en gratis is med Snickers Icecream tour og oplev Rasmus Klump varme børnene op til Centimeter Maraton fra kl. 11.45. SØNDAG 26. MAJ 16.00-18.00: Kom og prøv eller se taekwondo med Amager Taekwondo Klub.

DERFOR STØTTER VI IDRÆTSFESTIVALEN Lars Rimfalk, formand for Amager Vest Lokaludvalg:

Lotte E. Andersen, Centerdirektør, Field’s:

Dorthe Paulsen, Bylivsafdelingen i By & Havn:

“Idrætsfestivalen er et møde mellem mange lokale foreninger og dermed mulighed for at at skabe et velfungerende netværk i Ørestad. Etableringen af Ørestad IF og tilkomst af andre sportsforeninger er netop nu ved at give Ørestad den kulturelle basis, der er nødvendigt for at have en levende bydel og ikke en soveby. AVLU har i denne sag sat fokus på at støtte det lokale foreningsliv, men vi har naturligvis også øje for at Ørestad også har masser af individuel fritidsaktivitet, bl.a. på Plug’n’Play. “

“Field’s har fokus på at støtte op omkring lokale tiltag og indgå som en naturlig og integreret del af Ørestad. Derfor er det også naturligt for os at indgå et samarbejde med Ørestad Idrætsfestival, hvor vi dels støtter de mange sports aktiviteter, der kommer til at foregå rundt omkring i Ørestad og dels støtter op med egne events og kampagner, hvor Field’s store udbud af sportsforretninger er omdrejningspunktet.”

“For Ørestad kan en idrætsfestival og et sprudlende idrætsliv være med til at skabe et stærkt fundament for en levende by, og det er netop visionen bag festivalen. By & Havn har været med til at tage det her initiativ, fordi vi på forhånd kunne mærke, at der er masser af lokal opbakning til at styrke idrætten i Ørestad. For os er det vigtigt, at initiativet er fast forankret hos de mange lokale ildsjæle i Ørestad.”


over banen og motorvejen langs med Ove Arups Vej og/ eller som selvstændig cykelbro vest for Ove Arups Vej. Inden for området vest for Ove Arups Vej skal biltrafikken foregå på de bløde trafikanters betingelser.

Områdets karakter skal understreges ved at fastlægge prægnante bygningsanlæg i form af højhuse. I område I og II, der svarer til lokalplantillægsområdet, er der indtil videre opført shoppingcentret Field’s og Hotel Cabinn.

9 ØRESTAD AVIS | #04 | 27. april | 2013 flere højhuse på vej • Ørestad City skal have 3-5 yderligere højhuse på op til 85 meter. Det fremgår af den nye lokalplan for Ørestad City Center, som ventes vedtaget i Borgerrepræsentationen i maj måned. Københavns

Lufthavne A/S har ganske vist gjort indsigelse imod højhusplanerne på grund af ”indflyvningsforhold” til lufthavnen. Københavns Kommune har svaret, at der allerede er bygget to højhuse på 85 meter i

samme område (Ferring og Hotel Crown Plaza), og at flere højhuse næppe kan genere flytrafikken yderligere. Trafikstyrelsen har alligevel understreget, at byggeri over 54 meter skal godkendes af styrelsen. Teknik- og Miljøfor-

valtningen har taget dette til efterretning, men fastholder planen om at der skal kunne bygges flere højhuse i Ørestad City Center. På billedet ses en visualisering af fremtidens skyline over Ørestad City, set fra sydvest. Visualisering af mulig bebyggelse i område IIA og I syd for Field’s, set fra Ove Arups Vej

Masser af små, søde lam

6

Københavns Kommune Af Skovfoged Sven Norup

• Lige syd for Naturcenteret på Vestamager har Naturcenter Vestamager Fåregræsserlaug alle vores får gående. Siden starten af april har fårene læmmet i stor stil, og det er gået godt i år, der har været mange tvillingefødsler og enkelte trillingefødsler. Her kan man komme tæt på og i den grad glædes over lammenes kåde leg og de helt nyfødtes usikre første skridt i livet. Det er tilladt, at gå ind til dyrene, men lad være med at jagte dem eller røre ved dem.

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 325 "Ørestad City Center" Det er ikke tilladt, at medbringe hunde ind i foldene med får, heste og køer, heller ikke selvom de er i snor.

Jeg vil nu også klart fraråde det, for man risikere at hunden bliver slået ihjel. En ko med sin kalv opfatter en hund som en trussel med sit afkom og vil i den grad forsvare det, og en ko på 500 kg. kan sagtens sparke en hund ihjel. Men ellers behøver jeg vel ikke gøre så meget reklame for naturens herligheder i disse dage, viberne flyver lavt over engene, lærken hænger højt på himlen og græsset vokser og er blevet grønt.

FÆLLEDEN NU: Det er nu, at moderfår og lammekid har deres kvalitetstid i Naturcenter Vestamagers fårefold

DR OP IN

PRISER Herrekl ip Damekl 275,ip Børnekl 295,ip 2-1. 2 år 21 Børn un 0,der 2 år 190,-

BOOKIN

G

READY4XM

FRISØR ID4U FIELD’S

ID4U er en frisørkæde som også har saloner i Viborg, Aarhus samt Vejle. Alle vores assistenter har gennemgået den fire-årige uddannelse - vi mener ikke at man kan blive frisør på blot et år.

Frisør ID4U - Fields Telefon: 87 25 04 22

BOOK DIN TID ONLINE PÅ WWW.ID4U.DK

ÅBNINGSTIDER: Man-fre Lørdag Søndag

10:00 - 20:00 10:00 - 18:00 Check tiderne på www.fields.dk

Ill. C.F. Møller

PRISER Herrekl ip Damekl 350,ip Børnekl 395,ip 2-1. 2 å r 250 Børn un ,der 2 år Helfarve 190,fra Refleks 425,fra 380,Alle klipp e/farvep r er inkl.va sk og føn iser /styling På gensyn i salonen - Team ID4U Fields


ØRESTAD AVIS | #04 | 27. april | 2013

debat

INDLÆG SÅ CYKLER DET FOR AMAGER

Af Lise Thorsen (S), medlem af BR og Teknik- og Miljøudvalget • Tag din cykel rundt på Amager. Det bliver nemmere og nemmere. Til efteråret bliver det muligt at cykle fra Artillerivej til Ørestad Boulevard gennem den nordlige del af Amager Fælled og også fra Laplandsgade til Øresundsvej via Amagerbanen. To centrale ruter, når os fra Amager krydser vores ø eller skal til og fra Københavns centrum. Hvis vi trænger til en pause med lidt fodbold undervejs – som spillere eller tilskuere – kommer vi forhåbentlig også til at kunne slå et smut forbi Hekla Park, hvor vi arbejder for, at kunstgræsset snart (i løbet af 2014) bliver til virkelighed. Til stor glæde for store som små, fodboldspillere som politikere. Vi skal dog have lov til det ved at ændre status for området, samt en dispensation fra den nuværende fredningsstatus, som området har. Så den sag er endnu ikke helt klar, men kunstgræs til Hekla Park vil helt klart være rigtig dejligt for Amager.

INDLÆG FLERE INSTITUTIONSPLADSER TIL ØRESTAD

Af Lars Berg Dueholm (LA), medlem af BR, gruppeformand • Fredag den 5. april blev budgetparterne enige om fordelingen af sidste års budgetoverskud i København. For Liberal Alliance var det her helt afgørende, at man

bilister Lægger tryk på politikerne • Ørestads bilister holder borgermøde på Ørestads Bibliotek mandag 29. april kl 18.00. Tre beboere har arrangeret mødet, fordi at de ikke længere vil acceptere

den store forskelsbehandling i parkeringstakster mellem Ørestad og resten af kommunen. ”Vi vil lægge planer op til kommunalvalget for at gøre politikerne opmærksomme på, at nu er det nok,” siger

Kirsten Lindberg Andersen. Der er meget stor forhåndsinteresse for mødet. Samtidig markerer flere partier på rådhuset, at de har ændret holdning i spørgsmålet. Se debatten herunder.

fortsat havde fokus på at gøre København mere erhvervsvenlig. Det lykkedes med aftalen i form af en samlet afgiftsreduktion i 2013 på næsten 15 mio. kr. Men der blev også plads til Ørestad i aftalen. Her blev der bevilget over 18 mio. kr. til en ny dagsinstitution i Ørestad med plads til fire nye grupper. De kommunale kerneydelser skal være på plads til de mange nye indbyggere i København. Det kommer de, bl.a. med en ny daginstitution i Ørestad. Aftalen 5. april er endnu et bevis på, at det er muligt – at det, selv med få mandater, er muligt at trække et rødt flertal i en liberal retning, hvor man fokuserer på kommunens kerneydelser og på at gøre København mere erhvervsvenlig. Liberal Alliance vil gerne være moderne borgerlig-liberale stemmer, der arbejder. Det synes jeg er lykkedes her.

der harmonerer med resten af Københavns Kommune. Forslaget er fuldt finansieret, idet udgiften til nedsættelsen i 2013 skal finansieres af kommunens overskud på 850 mio. kr. fra 2012.

Metroselskabets ”kirkegård” ved Vestamager Station. Og det er da synd. Hvad med at Fiskerkonen kom Ørestadsbeboere - og gæster - til glæde? Hun kunne udlåne lidt af den københavnske kultur og historie, som Ørestad endnu savner. Vi skulle blot have hende til låns, selvfølgelig. Jeg skal ikke bestemme hvor hun skal stå, men jeg har et forslag: Tidligt om morgenen - mens Fiskerkonerne i sin tid stod op, for at begive sig til fods mod København - falder der et magisk lys ind gennem den fine akse mellem Hein Heinsens statue, gennem byggeriet Stævnen og gennem 8-tallets ”port”. På den anden side, på Richard Mortensens Vej, ville Fiskerkonen stå badet i dette smukke morgenlys, og her ville 8-tallets mange turister mødes af et hyggeligt gensyn. Mon ikke hun ville gøre mere glæde her, end bag tyk plastik på Metroselskabets grund? Hermed er idéen givet videre.

INDLÆG PARKERINGSVANVIDDET I ØRESTAD MÅ STOPPE

Af Nishandan Ganesalingam (K), kandidat til BR • Det koster 600 kr. om måneden at erhverve en beboerlicens til parkering i Ørestad City. Den tilsvarende pris for Ørestad Syd er 440 kr. Dette gælder uanset om man parkerer på terræn eller i parkeringshus. Den planlagte regulering af prisen på parkeringskort gør at prisen i 2015 minimum vil være 950 kr. om måneden Ovenstående priser skal sammenholdes med at det i 2013 koster 715 kr. om året at få en parkeringslicens i resten af Københavns Kommune. Denne skævvridning er fuldstændig ude af proportioner og tenderer til en decideret hetz mod alle de beboere i Ørestad, der på grund af børn og arbejde, er nød til at have en bil. Konkret stiller vi Konservative derfor den 25. april et forslag i Borgerrepræsentationen om, at parkeringsafgifterne i Ørestad nedsættes markant. Dvs. til et niveau

INDLÆG ØRESTAD SYD SKAL HAVE EN SKOLE

Af Ikram Sarwar (S), medlem af BR, politisk ordfører • På sigt har Ørestad Skole i Ørestad City ikke kapacitet til alle de børn, som Ørestad heldigvis nu og fremover kommer til at vrimle med. For Ørestad har slået sig fast som et godt sted at bo for børnefamilier. Derfor har Socialdemokraterne været med til at afsætte 1 mio. kr. til forprojektering af en ny skole i forbindelse med fordeling af ubrugte midler fra 2012. Projekteringen skal give grundlag for de kommende budgetforhandlinger for 2014, hvor vi gerne vil presse på for at få skolebyggeriet i gang, så vi kan være klar, når skolen i Ørestad City ikke kan rumme flere.

INDLÆG MÅ VI LÅNE FISKERKONEN?

Af forfatter og historiker Thomas Oldrup, Richard Mortensens Vej • Siden 1940 har Charles Svejstrup Madsens statue Fiskerkonen skuet ud over Gammel Strand. Statuen blev skabt i granit til minde om de kvinder, som gennem generationer havde solgt fisk på Gammel Strand. Men siden 2011 har ingen haft glæde af den lille buttede kvinde. Hun står pakket ind i tyk armygrøn plastik, på

INDLÆG ØRESTADS BILISTER FORSKELSBEHANDLES

Af Pia Allerslev (V), kulturog fritidsborgmester • Ville vi acceptere, at det var gratis at bruge svømmehallerne på Østerbro, mens det kostede penge at svømme på Amager? Næppe – og med rette. Derfor er det også helt vanvittigt, at beboerne i Ørestad skal betale mere for en beboerlicens til parkering af deres bil – end borgerne i resten af København. Og det er ikke en lille forskel, vi taler om. Beboerne i det nye Ørestad betaler 11.700 kroner om året for en licens, mens

resten af kommunens beboere med bil slipper med 715 kroner om året. Det er en forskelsbehandling af byens borgere, som ikke er rimelig eller acceptabel. Og det går desuden også stik imod kommunens strategi om at gøre det attraktivt for folk at bosætte sig i de nye boligområder. Det giver ingen mening med denne prisforskel, som jo faktisk er en ekstra skat, og jeg forstår godt, at beboerne er frustrerede. Jeg får flere og flere henvendelser fra bilejere i Ørestad, som forundret spørger til forskelsbehandlingen. Én ting er, at de røde i Københavns Kommune fører hetz mod bilisterne, men at bilejerne også skal forskelsbehandles – det må vi politikere kunne gøre bedre. Parkering i Ørestad er underlagt et særligt forlig for Ørestad – som Venstre også i sin tid har stemt for. Det løber vi ikke fra, men man skal kunne indse en uretfærdighed. Forskellen er så markant og åbenlys, at vi simpelthen er nødt til at se på det igen – og få det ændret.

Er det noget for dig? Så kom og vær med til den stiftende generalforsamling for Metrohaverne tirsdag den 30. april kl. 19 på Ørestad Bibliotek. Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent 2. Baggrund for foreningens stiftelse 3. Forslag til vedtægter og rammer 4. Forslag til sæson 2013 5. Forslag til budget og kontingent

6. 7. 8. 9.

Valg af foreningens bestyrelse Valg af revisor Roller og opgaver Eventuelt

Metrohaverne tilbyder beboere og interesserede et fristed med mulighed for at dyrke blomster, afgrøder og samværd. Haverne er placeret under metroen i Ørestad City og består pt. af to testhaver, der gerne skulle blive til mange flere. Vi glæder os til at se dig!

10


annonce

Kom helt tæt på kanalerne med Vandlaugets kajakker og både

NY VANDINGSAFTALE SPARRER RESSOURCER Vandlauget har givet grundejerforeningerne tilladelse til at hente vand fra Ørestads kanaler til brug ved vanding i Ørestad. Det betyder, at vandet ikke længere skal fragtes så langt som før, og at det heller ikke er ligeså dyrt som før. Derfor sparres der både på pengepung og miljø.

Foto: Sekretariatet Nu kan du tage en rotur i Ørestad! Det ser ud som om, foråret endelig er brudt igennem, og dermed muligheden for en masse udendørsaktiviteter omkring Ørestads kanaler. Vandlauget stiller kajakker og både ud i starten af maj, som frit kan bruges af bydelens brugere. Bådene ligger fastlåst to steder: • •

Ud for træningsredskaberne ved søerne i Ørestad Syd. Lån nøgler til bådene i Café 8TALLET, Richard Mortensens Vej 81. Ud for ITU og Mikado House i Ørestad Nord. Lån nøgler i Kong Kaffe på Mikado Plads, Rued Langgaards Vej 6E.

De grønne både kan rumme to voksne og de blå både op til fire voksne. Kajakkerne findes også i to størrelser, som kan rumme heholdsvis en og totre personer. Der findes årer og redningsveste ved bådene. Bemærk at man skal være fyldt 15 år for at låne nøgler til bådene. Nyd vandet - pas på fartøjerne Vandlauget har mærket bådene med deres tilhørsforhold for at forhindre tyveri. Opdager du alligevel en “løssluppen” kajak eller båd, som er mærket “Ørestad Vandlaug”, bedes du oplyse tid op sted til grundejerforeningen via kontaktinformationerne nederst på siden her.

Update: Parkering i Nord

I forbindelse med byggeriet af de nye universitetsbygninger i Ørestad Nord er stien fra Grønningen til KUA lukket af og kan ikke benyttes. Stien vil efter planen være lukket frem til maj 2016. Det er planen, at der kommer overdækning af kanalområder tæt ved byggepladsen for at beskytte vandet mod byggeaffald.

KOM TIL WORKSHOP OM UDVIKLING AF PARKER

Har du eller dine gæster svært ved at finde en p-plads i Ørestad Nord? Tjek den opdaterede liste på Orestad.net over parkeringsmuligheder og priser i bydelen. Selvom det kniber med pladsen, er der stadig en række parkeringsmuligheder, som kan bruges af beboere og besøgende uden, at det bliver alt for dyrt. Her er både mulighed for at leje p-pladser på månedsbasis og mulighed for at benytte private parkeringshuse uden for virksomhedernes åbningstider til nedsat pris. Se den opdaterede liste på Orestad.net , hvor du finder “Parkering” under “Ørestad Universitetskvarter”. I dialog med Københavns Kommune Grundejerforeningen er i dialog med kommunen omkring en bedre udnyttelse af de eksisterende p-pladser, sådan som det fremgår af kommunens anbefalinger i lokalplanen for området. Da bydelen er underlagt maksimumsgrænser for etablering af offentlige pladser, arbejdes der på fælles udnyttelse af de eksisterende pladser døgnet rundt.

STIEN MELLEM KUA OG GRØNNINGEN LUKKET

Grundejerforeningen Ørestad City afholder to workshops i løbet af foråret. Formålet er at få idéer og inputs til det videre arbejde og dialog omkring udviklingen af henholdsvis Byparken og en ny pocketpark mellem Wing House og Porthuset på Ørestads Boulevard. Hold øje med programmet på Orestad.net og sæt allerede nu X i kalenderen: Byparken: den 28. maj Pocketparken: den 10. juni Foto: By & Havn

Begge workshops er åbne for alle interesserede!

Ørestads Boulevard 55 E, 5. sal, 2300 Kbh. S, Telefon: 29 84 00 71 E-mail: gfsekretariatet@orestad.net Web: www.orestad.net


ROBERT JACOBSENS VEJ 62, 4. 2 STOR 3 ER I DET PRISBELØNNEDE 8-TAL! København S Lejligheden har en spændende indretning, som giver en større dybde og rumfornemmelse. Lejligheden rummer et stort hvidt spisekøkken, stor lys stue, lyst flisebadeværelse med gulvvarme og kombineret vaske/tørremaskine, samt 2 gode værelser og et kammer. Lejligheden fremstår rigtig flot med gulve i massive egeplanker, er godt vedligeholdt og lige til at flytte ind i.

Ejerlejlighed Kontant/Udb.: 2.098.000/105.000 Brutto/Netto: 11.069/10.311 Alternativt finansieringsforslag: Afdragsfri Rtpl BRT/NT: 5.111/5.243 Bolig m²: 100 Placering: 4. sal Ja Stue/Vær: 1/3 Altan Byggeår: 2010 Sag: 025CH-L0264 Energi: B

C.F. MØLLERS ALLE 56, 7. TH FANTASTISK 3 V ER MED OVERDÅDIG UDSIGT København S Flot badeværelse med gulvvarme og vaskesøjle. Stort forældresoveværelse med indbygget skabsplads samt to gode børneværelser. Stort lyst køkken/alrum med god plads til sofa- og spiseafdeling. Via lejlighedens køkken/alrum er der udgang til en pragtfuld altan, hvor du som køber virkelig kan nyde den fri udsigt over Københavns spir og tårne og solen i fulde drag. Kort fortalt en lejlighed der skal opleves.

danbolig sælger Ørestad! Går du med salgstanker, så ring til danbolig Niles Hald og få en gratis og uforpligtende salgsvurdering. Amager 32591407 - Amager Strand 32340400 - Islands Brygge 32873080

C.F. MØLLERS ALLE 68, ST. TV 4 VÆRELSES STUELEJLIGHED MED BÅDE HAVE OG ALTAN Ejerlejlighed Kontant/Udb.: Brutto/Netto:

2.995.000/150.000 16.397/14.715

Bolig m²: 98 Placering: Stue/Vær: 1/3 Altan Byggeår: 2007 Sag: 025AK-L0237 Energi:

7. sal Ja B

København S Ørestad er Københavns nye grønne bydel med gå afstand til Field's som rummer alt hvad hjertet kan begære, Metroen med 10 minutter til Kgs. Nytorv, daginstitutioner og indkøb samt masser af spændende aktiviteter og kunst/kulturoplevelser lige i nabolaget. Lejligheden er en rigtig fed 4 værelses med direkte udgang til egen have og god vest- vendt altan. Udover det store køkkenalrum og stue har lejligheden 3 fine værelser og et lækkert badeværelse med bruseniche.

danbolig Islands Brygge · Islands Brygge 81 D, 2300 København S · Tlf: 32 87 30 80 · islands.brygge@danbolig.dk danbolig Amager · Sundbyvester Plads 2, 2300 København S danbolig Amager strand · Øresundsvej 124, 2300 København S

danbolig Niels Hald

Statsautoriserede ejendomsmægler og valuarer · Amager - Dragør - Islands Brygge - Kastrup - Tårnby - Ørestad · www.danbolig.dk

Ejerlejlighed Kontant/Udb.: 2.198.000/110.000 Brutto/Netto: 12.338/11.307 Alternativt finansieringsforslag: Afdragsfri Rtpl BRT/NT: 5.913/5.863 Bolig m²: 88 Placering: stuen Ja Stue/Vær: 1/3 Altan Byggeår: 2007 Sag: 025TB-L0155 Energi: B


Indehaver Nikolaj Møller Andersen Statsaut. ejendomsmægler MDE danbolig Islands Brygge

Det er umuligt at sælge boliger lige nu. Det kan ikke være noget, du har hørt hos vores kunder. Det giver god mening at sælge bolig lige nu, især hvis du skal købe en ny. For priserne på en ny bolig har samme niveau som din nuværende bolig. Så måske kan du endda gøre et godt køb netop på grund af det attraktive prisniveau. Ring til Indehaver Nikolaj Møller Andersen på 32 87 30 80 og få en snak om dine muligheder.

danbolig Islands Brygge · Islands Brygge 81 D, 2300 København S · Tlf: 32 87 30 80 · islands.brygge@danbolig.dk danbolig Amager · Sundbyvester Plads 2, 2300 København S danbolig Amager strand · Øresundsvej 124, 2300 København S

danbolig Niels Hald

Statsautoriserede ejendomsmægler og valuarer · Amager - Dragør - Islands Brygge - Kastrup - Tårnby - Ørestad · www.danbolig.dk


14

kultur Kærlighed på københavnsk • Har du en genstand med en god historie, der fortæller om kærlighed i nutidens København? Så kan du donere den til Københavns Museum. I maj åbner udstil-

lingen ’Søren Kierkegaard: Kærlighedens genstande og gerninger’ hvor nogle af de få genstande, der er tilbage fra den verdensberømte filosof, udstilles sammen med københavnernes genstande. Museet er interesseret i alle

vartegn til ørestad • Borgerrepræsentationen vil støtte opførelsen af et vartegn for Ørestad - og har givet 1,25 mio. kroner til forberedelserne af en høj vindskulptur på golfbanens areal, som sandsynligvis skal

genstande, der fortæller om forelskelse, brud, ægteskab, moderskab, kærlighed til hjemmet, kærligheden til vennerne. Læs om de tre indsamlingsdage på www.copenhagen. dk

Ørestads egen guide

Ørestad Kultur er nedlagt

Mira Margaritha Cordsen fra Ørestad Syd har etableret guidefirmaet Experience Ørestad. Den første aktivitet bliver tre Street Art vandringer i Ørestad i maj måned.

• Deltagerne skal gå på opdagelse i Ørestads kendte og mindre kendte Street Art værker, og se den spanske street art kunstner Hyoro arbejde med udsmykningen af den 271 meter lange væg ved Bella Center. Desuden er der besøg hos Bibiana i VM Bjerget og en udstilling på Ørestad Bibliotek hvor man kan se flere af bidragene til Street Art konkurencen om at få lov til at udsmykke væggen ved Bella Center. Det vrimler med nysgerrige Mira bor i rækkehusene ’Stepperne’ i Ørestad Syd, og fik ideen til at starte sit eget guidefirma en dag, hvor hun så alle turistbusserne, som gjorde holdt ved 8-tallet i Ørestad Syd. ”Men det er ikke kun turister, som kommer til Ørestad for at opleve bydelen. Herude ser vi mange mennesker som kommer for at opleve det gørnne område ved vores sø. Andre besøger Kalvebod Fælled eller Plug N Play. Dertil kommer at helt nye befolkningsgrupper flytter ind i Ørestad hele tiden. Både ældre på plejecentret og unge på kollegierne. Der er masser af nysgerrighed, og masser af lokalhistorie og arkitektur som man kan formidle til dem,” siger Mira Margaritha Cordsen. Research i husene Hun er uddannet i Performancedesign på RUC og har desuden arbejdet som professionel guide i København. Under forberedelserne til at starte Experience Ørestad tog hun ud i bydelen for at møde mennesker i mange af Ørestads huse, for eksempel plejecentret, Rambøl og kollegierne. ”Ved at tale med folk er jeg

blevet klogere på vores by, og har kunnet lave nogle koncepter for turene med Experience Ørestad. På mine byvandringer fortæller jeg om det helt særlige forhold, der er imellem den nye arkitektur, naturen og beboerne i Ørestad”. Fra stencils til graffitti De første tre byvandringer kommer som sagt til athandle om street art, som efterhånden er ved at blive anerkendt som en metode til at skabe byudvikling. ”I Ørestad er street art integreret i flere af bygningerne, blandt andet de store stencils i VM Bjergets parkeringshus. Men man ser da også en del traditionel graffitti i Ørestad. Det er interessant at se, hvordan både undergrund og anerkente kunstnere forsøger at hamle op med byens dimensioner og med arkitekturen,” siger Mira. I fremtiden har hun blandt andet planer om at lave vandringer i Ørestads naboområder, villakvartererne og haveforeningerne. ”Og så har jeg et ønske om at komme ind i Ørestads bygninger og se hvad de rummer. For eksempel så vi kan opleve det kæmpe atrium i Rambøll. Forhåbentlig vil der også møde mange Ørestadbeboere op til turene,” siger Mira Margaritha Cordsen.

tegnes af den verdenskendte islandske kunstner Olafur Eliasson. Ideen stammer fra Grundejerforeningen Ørestad City, som selv har afsat 100.00 kroner til projektet. Mere om vartegnet i næste nummer af avisen.

Street Art i Ørestad Experience Ørestad arranger tre street art byvandringer i Ørestad 11., 18. og 21. maj klokken 13-15. Tilmelding på mira@ experienceorestad.dk. Mødested: Bella Center metrostation. Mere info på www.experienceorestad.

Foreningen Ørestad Kultur er blevet nedlagt, sekretariatschef Lise Vejse Klint er stoppet og situationen for efterårets Ørestad Kulturdage er uafklaret • Nedlæggelsen af Ørestad Kultur fanddt sted på foreningen ordinære generalforsamling i april måned. Årsagen er at bidragsydere som Københanvs Kommune og By og Havn har skåret deres tilskud væk. Trods ihærdige forsøg er det ikke lykkedes for sekretariatet at finde andre midler via fonde osv. ”Det er naturligvis super-ærgerligt! - specielt fordi Ørestad Kultur gennem årene har været et utraditionelt og velfungerende netværk mellem Ørestads aktører”, siger afgående sekretariatschef for Ørestad Kultur, Lise Vejse Klint. Hun ærgrer sig også over at en projektansøgning med titlen ’Nye Naboer’ i samarbejde med BørneKulturPiloterne i Urbanplanen, ikke bliver til noget. ”Projektet indeholdt bl.a. et utroligt spændende CSRprojekt på tværs af virksomhederne i Ørestad”, siger

Lise Vejse Klint, som nåede at stå i spidsen for to udgaver af Ørestad Kulturdage i 2011 og 2012. Kulturdynamo slukker Foreningen Ørestad Kutlur blev sat i verden i 2008 for at skabe et stabilt grundlag for afvikling af kulturdagene i Ørestad. Medlemmer og sponsorer var blandt andre Fields, DR, Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, By & Havn, Tietgenkollegiet, Rambøll med flere. I de første år af Ørestads nyere historie igangsatte Ørestad Kultur flere spektakulære begivenheder, såsom fransk nycirkus, dans i klatretove på facaderne og lysfestivaler. Senere blev foreningen fødselshjælper for de første foreninger i Ørestad, bl.a. Ørestad Legestue, Ørestad Marked, Ørestad Kor ligesom der blev oprettet samarbejder med foreninger udefra om aktiviteter på

PLUG N PLAY. Medlemmerne af Ørestad Kultur har aftalt at mødes for at drøfte hvordan Ørestad Kulturdage evt. kan fortsætte. Grundejerforeningssekretariatet (GFS) i VM Bjerget har tilbudt deres hjælp. ”Vi vil starte med invitere foreninger og andre til et startmøde”, siger Anne Rask Vendelbjerg fra GFS.

Lise Vejse Klint blev ansat i marts 2011 og arrangerede to udgaver af Ørestad Kulturdage.

Vind en iPad4!

DU kan være med til at sætte Ørestad på MINECRAFTlandkortet og vinde en iPad4!

1) Byg dit yndlingshus i Ørestad ELLER dit drømmehus til Ørestad

2) Film det og send det til Ørestad Bibliotek senest 31. maj kl. 12.

Scan QR-koden for at læse mere om konkurrencen på bibliotek.kk.dk/biblioteker/orestad eller følg os på facebook.com/Orestadbibliotek

Konkurrencen er lavet i et samarbejde mellem:

Vinderne kåres på Ørestad Bibliotek den 8. juni 2013 - alle er velkomne


11 15

LOKAL KULTUR

24. 27. april november 2013 2012

jazz i byens bogcafé • 28. april er der jazzkoncert i Byens Bogcafé. Det er lokale Benjamin Aggerbæk, der vil stå for lydsporet til søndagskaffen. Han er aktuel med pladen Heartbeat, der udkom tidligere i april.

VI ANBEFALER

Koncerten starter klokken 15 i Byens Bogcafé, Sejlhuset, Edvard Thomsens Vej 47-49. Koncerten er den første af to planlagte søndagskoncerter i Byens Bogcafé. Den anden musiksøndag finder sted sidste søndag i maj.

m a j 2013

Stil ind på Ørestad-TV Ørestad-TV har siden 2009 sendt cirka 100 programmer om kultur, arkitektur og uddannelse i Ørestad • TV-kanalen sender tre gange om ugen på Kanal Hovedstaden, som kan ses via antenne på Kanal 53 og desuden på kabel-tv. Senest har stationen udvidet med nyheder fra andre steder i verden, som har et perspektiv for Ørestad. ”Vi regner med at få endnu flere seere i i de næste par år, og vil meget gerne i kontakt med Ørestadbeboere, som vil bidrage med ideer, forslag og måske eget materiale. Vi vil modtage alt med glæde,” siger Mauricio Reyes, som er leder af Ørestad-TV. Ørestad-TV har lavet programmer om kulturdagene, dækket borgermøder og besøgt flere virksomheder i Ørestad. ”Vi vil gerne have mere sendetid, og sende flere og bed-

re programmer om Ørestad, og det vil vi kunne, hvis Ørestads beboere bakker op om deres egen TV-kanal,” siger Mauricio. Ørestad-TV sender nu i hele Hovedstadsregionen, Vestegnen og Nordsjælland via Kanal Hovedstaden 3 gange om ugen. Du modtager Kanal Hovedstaden på kanal 53 via din egen antenne. Via kabel- og internet-tv kan du finde Ørestad-TV via kanaloversigten.

04.05

HODJAS SÆSONAFSLUTNING

Lørdag d. 4. maj kl. 13.00 afholder børnefilmklubben Hodja fra Ørestad sæsonens sidste forestilling på Ørestad Bibliotek, og her er alle børn fra 2. til 5. klasse velkomne til at deltage ganske gratis. Sæsonens sidste film vil blive “Toy Story 3” som medlemmerne selv har været med til at bestemme på demokratisk vis. I den nu snart forgangne sæson har der været syv forestillinger med vidt forskellige aktiviteter og film. Forestillingerne har blandt andet bestået af visning af filmklubbens signaturfilm “Hodja fra Pjort”, tegning af egne superheltemasker i forbindelse med filmen “Superbror” og fortællinger om Mongoliet i forbindelse med “Ørnejægerens søn”. Hodja fra Ørestad er en børnefilmklub for børn i 2.-5 klasse. Efter den 4. maj, holder Hodja sommerferie ind til oktober, hvor den nye sæson begynder. Et medlemskab af Hodja i én sæson med otte filmforestillinger samt spændende aktiviteter koster 100 kroner.

Læs mere: www.digi-tv.dk, www.boxer.tv, www.yousee. dk, www.stofa.dk. Ørestad-TV finder du på hjemmesiden www.orestadtv. dk samt på Facebook og Youtube. Kontakt Mauricio Reyes på info@orestadtv.dk

Gamle og unge spiller klassisk koncert Ørestad Skole, Steinerskolen på Engvej og Danmarks ældste amatørsymfoniorkester ”Euphrosyne” samarbejder om en klassisk forårskoncert på Ørestad Skole 29. maj klokken 19.30. • Musikundervisning er højt prioriteret på Ørestad Skole, men endnu kan skolen ikke mønstre stort orkester. Derfor er samarbejdet med Steinerskolen og Euphrosyne kommet i stand. På Steinerskolen på Engvej er der et lille nyt skoleorkester på 20 elever. Euphrosyne er et stort amatørsymfoniorkester på 35 musikere, som har eksisteret siden 1875. Koncerten er dermed også starten på et nyt samarbejde mellem Danmarks ældste amatørsymfoniorkester og et nyfødt skoleorkester. De fælles prøver er igang, Skoleorkestret forbereder enkelte dele af repertoiret, og så prøves der over nogle gange i fællesskab. Det hele når sit højdepunkt med en fælles forårs koncert på Ørestad skole. Mobning er umusikalskt Musikudøvelse har en masse pædagogiske win win situationer, mener projektansvarlig Ninna Urhammer. ”Spiller eller synger du, må du også lytte. Det sidste er en evne, børn har brug for i alle fag. Spiller du sammen med nogen, så indgår du i et fællesskab, hvor reglerne f.eks. er en rytme. Du må finde ind i fællesskabet efter disse regler, opfylder du dem, er resultatet noget der lyder godt. Er du ved siden af – kan det skabe kaos. Musikken viser

06.05-31.05 271 METER

I samarbejde med ART REBELS udstiller Ørestad Bibliotek 13 internationale gadekunstneres 13 forskellige visioner for gadekunst i Ørestad. Der er tale om de bedste bidrag til konkurrencen om at udsmykke den 271 meter lange væg ved Bella Center. En konkurrence som blev vundet af den spanske gadekunstner Hyoro, som netop i maj måned begynder at udsmykke væggen. Kurator for udstillingen er Ea Verdoner Jacobsen fra Art REBELS. Kulturborgmester Pia Allerslev (V) er inviteret til at åbne udstillingen 6. maj klokken 14.30. 271 METER. Udstilling af international Street Art på Ørestad Bibliotek, Arne Jacobsens Allé 19. Fernisering 6. maj klokken 14.30. Åbent 6. maj til 31. maj 2013.

22.05 dig, hvad du skal korrigere hos dig selv, ud fra de fælles præmisser”, forklarer Ninna Urhammer. Børnene oplever også at de bliver belønnet med mere samvær og opmærksomhed, hver gang di har øvet sig. ”Selvom det er svært, så bliver du bedre fra gang til gang. Som barn bliver man lykkelig for denne opdagel-

se, for det viser jo, at man kan blive god til rigtig mange ting,” siger Ninna Urhammer. Ung dirigent Koncerten dirigeres af den unge dirigent Filipe Carvalheiro. Filipe er født og uddannet i Portugal. Han har senest dirigeret operakoret på det Kgl. Teater ved op-

sætningen af ”Madame Butterfly”. Klassisk koncert på Ørestad Skole 29. Maj kl. 19.30 med musik af Debussy, Fauré og Bizet Der er gratis adgang til koncerten som varer ca. en time. Læs mere på www.euphrosyne.dk www.steinerskolen-kbh.dk

YOUNG GALAXY (CAN) Canadiske Young Galaxy bevæger sig inden for den stærkt drømmende rock og pop. Kvintetten blev dannet i Montreal i 2005 og album debuterede to år senere. Dengang blev de sammenlignet med navne som 90’er-navne som Spiritualized, Slowdive og Galaxie 500, og siden har de turneret med blandt andre Arcade Fire og Death Cab for Cutie. Siden har Young Galaxy bevæget sig i en mere elektronisk funderet retning, som for alvor vil kunne mærkes på deres seneste album “Shapeshifting” (2011), der blev indspillet i Göteborg med Dan Lissvik. Selv var de fem canadiere så begejstrede over samarbejdet med Lissvik, at de har gentaget det i forbindelse med deres fjerde album, “Ultramarine”, som udkom 23. april. YOUNG GALAXY (CAN). BETA, Øresundsvej 6. 22. maj klokken 21.00. Forsalg (inkl. gebyr): 75 kr. Dørsalg: 85 kr.


kultur hæng i et reb i 50 meters højde • Urban Ranger Camp har åbnet verdens højeste highroping bane i 50 meters højde under taget i de enorme B&W haller på Refshaleøen. Alle voer 16 år kan her klatre

sig igennem fire forskellige ture. Efter Der er to veje ned i jordhøjde igen: elevatoren eller ’Deathslide’, en svævebane i fire led – det sidste led er 100 meter langt. Urban High Roping banen er bygget af franske klatrespecialister.

Ved siden af Urban High Roping tilbyder Urban Ranger Camp rappelling, klatring, frit falds- og balance øvelser i lavere højde. En tur i Urban High Roping kan bookes på www.urbanrangercamp.dk og koster 350 kroner.

Poetisk og visuel film med svært ringe manuskript The Weight of Elephants. Instruktion: Daniel Joseph Borgman. Medvirkende: Demos Murphy, Angelina Cottrell m.fl. 87 min.

Som en del af den filmfestivalen CPH:PIX, viste man den New Zealandske Daniel Borgmans debutfilm; The Weight of Elephants. Filmen tager udgangspunkt i den 10-årige Adrians isolerede tilstedeværelse hos sin mormor og depressive onkel. Uden forældre eller venner forsøger Adrian at komme igennem en hverdag fuld af mobning, fattigdom og afsavn. En familie flytter ind ved siden af, og Adrian falder i snak med de noget mærkværdige børn, der i stedet for at gå i skole, bliver hjemme for at passe deres døende moder. Samtidig er en gruppe af byens børn sporløst forsvundet, en gruppe drenge mobber en pige til hun er på randen af selvmord, og Adrians klassekammerater truer med at

sprænge hans kanin i luften. The Weight of Elephants er en New Zealandsk/Dansk produktion, og det afspejles i den sædvanlige nordisk pessimistiske realisme og de bjergtagende naturbilleder skudt på New Zealands South Island. Hårde kår er et gennemgående udgangspunkt for samtlige karakterer i filmen. Ligesom de forsvundne børn i nyhederne, forsøger de alle at finde tilbage til en normalitet, hvor de kan finde tryghed og kærlighed. Filmen er visuelt flot komponeret med dvælende billeder af marklandskaber og solnedgange. Tydeligt inspireret af Terrence Malick, er billederne et kærkomment afbræk fra den intense sørgmodighed. Den poetiske bil-

ledside modsvares dog af et helt ulideligt manuskript. Børnenes sprog kommer som ytret fra et voksent menneskes emotionelle modenhed. Det er malplaceret og tager publikum ud af den filmiske illusion, når en pige på 10 siger; ”If we don’t care, who will?” Derudover bliver publikum kastet rundt i et hav af usammenhængende dramatiske situationer. Over de seneste år har børneskuespillere imponeret gang på gang i film som Lad den rette komme ind, KickAss, Hævnen og senest Hushpuppy. I dette tilfælde er den eneste overbevisende børneskuespiller Adrian, spillet af en overbevisende og sensitiv Demos Murphy. The Weight of Elephants er bedst, når den formår at give indblik i

den tumult, der foregår, når børn begynder at begribe de voksnes verden. Det tydeliggøres, når Adrians hidtil eneste kammerat vender ham ryggen for at blive accepteret i gruppen af de populære drenge. Det er en alt for genkendelig følelse, som de fleste vil kunne huske uanset alder. Borgmans kunstneriske vision kommer alt for tit i ve-

jen for historien, og det får det hele til at virke forceret. Alting i filmens scenografi er så stramt designet, at man får svært ved at tro på det. Det er et forsøg på at skabe et visuelt blændende univers, men det ender med at fjerne mere fra historien end det tilføjer. Jeg forlod biografen med dyb undren over, hvad det egentlig var, jeg lige havde set. Ikke fordi

historien er avanceret eller kløgtig, men fordi der er så mange tangenter, der intet tilføjer. Filmen dokumenterer en lang række dramaer, men uden at arbejde videre med problemstillingerne. Det er svært at leve sig ind i børnenes verden, fordi de blot er overfladiske marionetdukker, der danser rundt efter klichéfyldte toner. Tobias Linnemann Ewé

Ørestad Marked 2013 Igen i år afholdes der loppemarked ved Kay Fisckers Plads i Ørestad (Ved Ørestad st. overfor Fields)

Første og sidste lørdag i måneden hele sommeren fra 27. april til 7. september Masser af stadepladser til kun 100 kr for 3x3m- Pladslejen betales på dagen og placering fordeles efter ’først til mølle’. Børneboder gratis, medbring selv borde. Underlag er fliser.

Se www.facebook.com/Orestadmarked for mere info eller skriv til ormarked@gmail.com

- Kom og vær med; det er dit marked!


11 17

LOKAL KULTUR

24. 27. april november 2013 2012

Ny Roman om druk og damer • Byens Forlag i Ørestad har netop udgivet korrespndanceromanen ’Hypertension’ af debutforfatterne Karsten Hallstrøm og Kristian Rasmussen. Der er tale om et

forsøg i den såkaldte dick lit genre, som er mændenes modsvar til kvindernes chec lit bøger. De to forfattere har levet en vild ungdom med bl.a. ’smældfede bunnier, der danser på bordet, hård sprut ad libitum og ture i

beatnikkernes fodspor’. Da de omsider fik vristet sig løs af storforbruget af sprut og damer, besluttede de sig for at skrive deres historier ned. Vi kan læse om bizarre, erotiske eventyr, deliriske tømmermændsoplevelser

og udførlige selvmordsplaner. Oplevelserne er til en vis grad forfatternes egne. Karsten Hallstrøm har faktisk fået en lap dance af en overvægtig bunny under et syretrip, og han har også slugt sin nuværende kones

yndlingssring - og skidt den ud igen i en gigantisk lyseblå potte. Det er et årti siden, at dick lit. - drengerøvenes sex- og drukfikserede svar på chick lit. - gjorde sit indtog på den amerikanske litteraturscene.

Hypertension er et klokkeklart eksempel på genren, der først nu måske får en dansk repræsentant. Hypertension af Karsten Hallstrøm og Kristian Rasmussen Byens Forlag. Sider: 270. Pris: 259,00 kr.

Romantisk komedie for 30-årige er kvindefjendsk og deprimerende I Give it a Year. Instruktion: Dan Mazer. Medvirkende: Rafe Spall, Rose Byrne, Anna Faris m.fl. 98 min.

• Dagbladene har allerede været ude med rosende ord til den Britiske rom-com I Give it a Year instrueret af Dan Mazer, der blandt andre står bag manuskriptet til den Oscarnominerede mockumentary Borat. Handlingen følger samme formel som lignende film, der sædvanligvis lider af en gedigen omgang Hugh Grant. To smukke mennesker i 30’erne er de sidste i deres vennekreds, der endnu ikke er blevet forenet i den kristne tro. Forfatteren Josh (Rafe Spall) og businesskvinden Nat (Rose Byrne) møder hinanden ved et tilfælde, og gennem en montage forelskes de og bliver gift, hurtigere end man kan sige ’midtvejskrise’.

den ”frigjorte” og ”alternative” veninde (Anna Faris), samt en smart ambitiøs forretningsmand (Simon Baker). Men hvordan indrømmer man over for sig selv og sin partner, at det ikke længere fungerer. At man ønsker en skilsmisse? Vi udsættes også for den bitre søster (Minnie Driver), den naragtige sjove ven (Stephen Merchant) og en parterapeut i et mislykket forhold (Olivia Coleman). Jeg vil vove at påstå, at vi alle kan gætte os til, hvordan denne film ender. Men for en sikkerheds skyld; Nat foretrækker den velfriserede forretningsmand, og Josh vil tilbage til sin gamle flamme – den finurlige Chloe.

Til alles store overraskelse mangler forholdet efter et år pludselig den gamle gnist, og ind fra sidelinien kommer

Filmen er på alle mulige måder sat op som en blanding af slapstick og romantisk komedie. Anmelderkorpset i bio-

grafsalen gratulerede også med deres latter og fnis hver gang Steve Merchant sagde noget sjovt om sex eller forskellen på mænd og kvinder. ”Det kan han da ikke siiige!” Selv så jeg til med rædsel i 98 minutter, på hvordan filmselskabet Working Title mener, at man skal agere for at fremstå som en succesfuld voksent menneske. I Give it a Year er ikke en romantisk komedie, men et hårdt socialrealistisk slag i ansigtet. Hvis vi fjerner de billige grin, handler filmen om to unge mennesker, der ender i et forhastet ægteskab ud af desperation – hvor en fejlslagen forfatter går tilbage til sin ekskæreste, og en overfladisk overarbejdet kvinde er utro med sin klient. Parret forsøger som en sidste udvej, at redde deres håbløse ægteskab hos en følelsesmæssigt ustabil parte-

rapeut, men må til sidst give op og forlade den synkende skude. Ikke ligefrem en nem omgang. Hvis man går rundt, og er så idealistisk, at man tror, vi lever i et nogenlunde tolerant og ligestillet samfund, så kan man godt tro om igen ifølge I Give it a Year. Lige fra den første scene er det tydeligt, at det eneste en mand/kvinde i 30’erne bør stræbe efter, er at blive et succesfuldt gift karrieremenneske. Nej, det er selvfølgelig ikke rigtigt – se på Chloe! Hun er jo en helt skør pige, som ikke engang går i sexet undertøj eller høje hæle! Det er altså okay for hende at være lidt anderledes, for hun arbejder altså med sådan noget om at redde de fattige og dyrene. Så må man gerne være lidt mærkelig. Ironi til side; hvis Chloe er, hvad Dan Mazer

anskuer som et alternativ til normen, så har feminismen stadig lang vej endnu. Det verdenssyn der fremlægges i filmen, er uhyggeligt forældet og ensporet, men appellerer desværre til alt for mange mennesker. Med en åbningsweekend der solgte for næsten 350.000 kroner, er der tydeligvis mange desperate folk i 30’erne. Den reaktion jeg støder på, når jeg spørger, hvorfor folk vil se dårlige film som denne, lyder ofte i retningen af; ”Jamen, denne film henvender sig jo til kvinder i 30’erne – den er jo ikke lavet med dig i tankerne.” Såmænd er den tiltænkt et andet publikum, men denne antagelse er om noget mere forrykt. Hvis man mener at dette er en film til kvinder i 30’erne, fremstilles et billede af dette segment af befolkningen som en gruppe rugeglade

duller uden nogen sans for filmisk kvalitet. Det passer jo ikke! Det er jo ikke fordi, der ikke findes gode rom-coms derude. (500) Days of Summer, High Fidelity og selv The Devil Wears Prada er langt bedre bud, på en genre der nægter at dø. Hvis man bevæger sig bare lidt væk fra den klassiske formel, findes decideret gode romantiske komedier i Woody Allen, Wes Andersson og Richard Linklaters bagkataloger. Nogle film henvender sig bare ikke til alle, andre film burde ikke henvende sig til nogen. I Give it a Year falder i den sidste kategori med sit kvindefjendske, succesfokuserede og deprimerende kapitalistiske verdenssyn. Drop denne film, og glæd dig over hvor sympatiske mennesker i virkeligheden er. Tobias Linnemann Ewé


18

KULTUR

TAXATANKER

Af Peter Petersen

MÅ JEG SE DINE... ”Hey chef, må vi drikke i bilen”? Jeg reagerer instinktivt meget negativt overfor at blive tituleret ’chef’… medmindre jeg rent faktisk er det. Det virker så åbenlyst nedladende, fordi man i virkeligheden siger det modsatte • Noget i stil med at signalere, at man godt ved, at den man tiltaler med ’chef’ på ingen måde er chef, men at man anerkender, at den tiltalte har en eller anden rolle i transaktionen, som man er afhængig af. For eksempel, når den unge mand bag disken i indvandrerkiosken modtager sin kunde med et: ”Hva’ så chef?” I det konkrete tilfælde styrede jeg dog min modvilje, men kategoriserede straks den unge mand som et dårligt bud på en kommende svigersøn. Jeg kan ikke nægte, at omgivelserne, som jeg hentede den unge mand og resten af hans selskab i, også spillede ind. Et boligkvarter på Vestegnen i en arkitektur som bedst kan beskrives som livsdræbende, betonsocialdemokratisk sen-brutalisme. Den sociale forslumning slår en i møde i alle detaljerne. Intet – som i absolut intet – er ikke boltet fast. Hvad der ikke er boltet fast, bliver enten stjålet eller smadret. Men man skal jo ikke dømme et menneske på sine omgivelser – han kunne jo være gæst. Måske hans og de andre passagerers udseende også var med til at diskvalificere dem fra konkurrencen om titlen som årets svigersøn 2013. Der var lidt for mange af de forkerte tatoveringer på alle de forkerte steder: I ansigtet, på halsen, på hænderne og fingrene. Men heller ikke det skal man jo belastes af. Det er jo bare mine forudindtagede opfattelser. Jeg ville nok have skiftet fortov. En partytaxa er imidlertid en partytaxa, også selvom man måske bare har bestilt en stor vogn med plads til otte per-

soner. At se kundernes begejstring over, at man i denne minibus må synge, danse, drikke, råbe, høre egen musik og te sig – så længe man ikke sviner, ryger eller ødelægger noget – er en kæmpebonus ved at køre den slags bil. Det opvejer langt at skulle høre musik man ikke kan holde ud på lydstyrker som Arbejdstilsynet formentlig ville nedlægge forbud imod. Så ja, var svaret, der må gerne drikkes i bilen. ”Super. Må vi så også høre vores egen musik?” spurgte den kraftigt illustrerede ungersvend, som tilsyneladende var en slags talsmand for gruppen af unge, som alle så til at komme fra det samme kloningeeksperiment. ”Naturligvis, og du skal være DJ, og I kan endda få diskodaskolys, hvis det var noget,” lo jeg, og var godt i gang med at gøre den unge mand til min medsammensvorne. Det er altid godt at have været i direkte og konstruktiv dialog med mindst én af gæsterne. Det gør alting lettere, hvis der opstår problemer undervejs. ”Okay, men er du sikker på, at vi godt må høre den slags musik, som vi hører,” forhørte den unge mand sig lidt mistænksom, og fortsatte: ”Det er sådan noget growlagtig noget.” Det var det nu ikke. Tung trampetechno var det – og det kan jeg sagtens leve med. Turen gik mod indre by, og samtalen blandt de unge mennesker gik hurtigt fra en snak om ’perkere’ der spærrede hele gader, og til et centralt emne i de fleste unge mænds liv: Kvinder. Eller som det hedder i dag: Damer og ikke mindst hvordan man laver damer. Erfaringer om at være sam-

men nogle af de samme piger, som kammeraterne også har været sammen med. Lidt nedladende, lidt drillende, lidt hånende. Og så pludselig. Pludselig røber en af de her knejte en indsigt, som er så indlysende, og på samme tid så rørende, at jeg havde lyst til at stoppe bilen, gå om til ham på bagsædet, trykke hans hånd og sige tak. For mens de andre knægte udviste stor viden om, hvor mange centiliter de forskellige piger havde fået udvidet barmen med, så var hans udgangspunkt en tand dybere. ”Prøv og hør. Jeg er pissefucking-ligeglad med, hvor store patter de har. Jeg synes bare det er fedt, at de får mere selvtillid af det. De bliver meget sjovere at være sammen med.” Politisk korrekt eller ej, blev jeg glad for den unge mands statement. For selvfølgelig skal man få lavet større eller mindre bryster, hvis det er det der skal til, for at man kan få selvtillid og være sjov at være sammen med. Få tatoveret puslespil i hele ansigtet, eller slaget ved Hastings henover lænden, og få tre horn i panden. ’Beaty is only skin deep’ – jeg ved det. Og jeg ville da også ønske, at alle unge piger kiggede på sig selv i spejlet og sagde: ”Fuck, hvor ser jeg nice ud.” Men sådan har vi jo bare ikke skruet verden sammen vel? Udseende betyder bare noget. Udseende betyder meget. Så se ud som du har lyst. Så skal jeg til gengæld gøre mit ypperste for ikke at stigmatisere dig på grund af det. Om det så er silikonebryster og tatoveringer, eller fraværet af begge dele.

TAXATANKER er skrevet af Peter Peters-

en, journalist, musiker og taxachauffør. På sin blog Taxatanker.wordpress.com skriver han om skæbner i taxaen. Vi møder de to AK 81’ere på bagsædet, som puster sig op over for et par piger. Kvinden, der er på vej til hospitalet for at slukke sin brors respirator. Den unge, smukke luder. Den pensionerede atomfysiker. Danskeren som “ikke er racist”. Og mange flere. Følg med i de kommende numre.

Tilmelding til konfirmation 2014 Bor du i Solvang Sogn kan du nu tilmelde dig

konfirmationsundervisningen i Solvang kirke på solvangsogn.dk/tilmelding-til-konfirmation-2014

Spaghettigudstjeneste Vuggestuen i Sejlhuset, Edvard Thomsens Vej 37 Tilbuddet til den travle børnefamilie. Kort gudstjeneste i børnehøjde. Familievenlig aftensmad. Onsdag den 8. maj 2013 kl. 17.30. Pris: Gratis

Solskin, salmer og hornmusik i det grønne Fælles gudstjeneste på Femøren, Amager Strandpark. 2.pinsedag den 20. maj 2013 kl. 11.00 Arrangør: Folkekirker på Amager.

Yderligere information: www.solvangsogn.dk

Solvang Kirke, Remisevej10-12, Tlf. 32 59 91 62


Yellow.dk

140 ShopS Di scov er The shopping cenTr e of scanDi nav ia

brands unlimited Super bazaar Fra søndag 28. april til og med søndag 5. maj

BILKA ONESTOP H&M H&M HOME ILSE JACOBSEN · HORNBÆK LEJEMÅL 125 MAGASIN SAMSØE & SAMSØE TOYS’R’US

nem adgang til 140 butiKKer

KontaKt oS

altid åbent

Kør direkte til 3.000 p-pladser i tørvejr Metro, bus og tog til Ørestad station

fields.dk · fieldslikefashion.dk facebook.com/fieldsshopping

hverdage 10-20 · Weekend 10-18 Bilka onestop alle dage 8-22

The shopping cenTre of scanDinavia


20

godt liv legestue • Ørestad Legestue er rykket ind på biblioteket, og mødes sidste søndag i april og maj klokken 10-12. Legestuen er for 1-6 årige og deres forældre/voksne. Legestuen har skummoduler, redskaber og

fang hornfisk • I maj måned vil vandet nærmest skumme af hornfisk ved dæmningen på Amagers Sydkyst. I anledning af Lystfiskeriets Dag 19. maj inviterer Naturcenter Vestamager på fisketur. Der er afgang fra

andet legetøj og tegnegrej. Det koster 15 kroner pr. familie af deltage. 2. juni holder legestuen sommerafslutning med picnic i Byparken. Medbring mad og picnictæppe. Byens Bogcafe sælger is, kaffe og kage fra deres vogn.

Naturcentret klokken 11 på cykel. Frilufthsuet lejer evt. cykler ud, og har 10 fiskestænger til udlån. Hvis man ikke har fisketegn kan dette købes via nettet i friluftshuset inden afgang. 30 kr for dagskort.

Ferie med børn er ikke ferie! Store Bededag står for døren, og derfor er det igen højaktuelt at overveje, hvad man som børnefamilie skal fordrive den forlængede weekend med Af Signe Kamper Henriksen • Misforstå mig ikke. Jeg elsker ferie og fridage. ELSKER! Det gjorde jeg også gennem hele min barsel, hvor jeg reelt set ikke var working mum endnu, selvom det bestemt også er et arbejde i sig selv at være på barsel. Men lad det ligge. Om det kunne jeg skrive et helt andet klummeindlæg. Sagen er den, at ferie er skønt, fordi vi er to til at lege med og tage os af vores etårige datter, der kræver sit. Og så er det naturligvis skønt at have kvalitetstid som familie. Og når det så er slået fast, så vil jeg godt pointere, at ferie mildest talt ikke er ferie, som ferie var engang. Altså som ferie var dengang præ-forældretiden. Hvor blev ferierne

af, hvor man smed sig i sofaen foran en film, man endelig havde tid til at se? Hvor blev ferierne af, hvor man læste en bog eller flere, som man længe havde glædet sig til at læse? Hvor blev ferierne af, hvor man drak dejlig rødvin over en candle light dinner til langt ude på natten med sin kæreste? Hvor blev ferierne af, hvor man kunne bruge lidt ekstra tid på veninderne og den øvrige familie? Hvor blev ferierne af hvor … ? Hvor kom til gengæld ferierne fra, hvor man bogstaveligtalt har en lille utilfreds abeunge af et barn hængende i ens skørter? Hvor kom ferierne fra, hvor man lettere panisk og ofte forgæves går Kalvebod Fælled tynd for 117. gang for at få overtræt barn til at sove? Hvor kom ferierne

ar arked

fra, hvor en tur på Byens Bogcafé er blevet en obligatorisk del af hver dags program, så den lille pode kan brænde krudt af i legehjørnet? Hvor kom ferierne fra hvor…? Jeg kunne blive ved sådan længe, men stopper her, da jeg er overbevist om, at pointen er udpenslet tilstrækkeligt. Alle udviklingstrin min datter gennemgår er stadig nye for mig – jeg har ikke prøvet det før, som anden- og tredjegangsmødre. Og tro mig, jeg har læst ALT litteratur på området og læser stadig alt hvad jeg kan komme i nærheden af. Men jeg er kommet til den konklusion, at mit barn er mere undtagelsen end reglen, (der er sikkert flere forældre, der kan nikke genkendende til den følelse!?). Alle skal gøre sine egne erfa-

ringer og gå sine egne veje. Men hvad der overrasker mig er, at jeg selv efter et års intensivt mor-kursus, som barslen i høj grad har været, gang på gang bliver sat på halen af et lille menneske, der end ikke er en meter højt, når hun med egen stålfaste vilje reagerer og agerer på for os hidtil ukendte måder og dermed (igen) dikterer vores lille families gøren og laden. Et lille eksempel herpå: Vi er IKKE chartertyperne, det er vi vitterlig ikke. Så da vi for et par dage siden bestilte en uges charter-ferie til Grækenland med ’wait for it all’ inclusive-betjening i håb om, at DET da ville kunne give os en smule følelse af afslappende ferie. Ja, så var det lidt som at se vores egne principper og holdninger glide lige

NY KLUMME: Livet som mor i Ørestad

Signe er 29 år og fast klummeskribent i Ørestad Avis med klummen Livet som mor i Ørestad. Signe blogger desuden om livet som mor – med alt hvad det indebærer – til sin 1 år gamle gamle datter Mirabelle på livsstilsbloggen www.plummum.dk. Signe er uddannet cand.merc.(kom.) fra CBS og arbejder som kommunikationsrådgiver for en række danske og internationale virksomheder. Signe er desuden lidt af en fashionista, et madøre, en krea-kvinde og allervigtigst er hun mor med stort M.

så stille ud mellem fingrene på os. Men når feriedagene går på hæld og man med store, tunge poser under øjnene er så træt, at man har svært ved at hænge sammen, så er det så ubeskrivelig fantastisk, at selvsamme lille mennesker,

der spolerede alle planerne på dagsordenen gør verden – ikke blot rigere og mere vidunderlig men – komplet. Intet mindre. Lad mig blot konstatere, at intet helt er, som det var engang, og at ferie-begrebet trænger til en redefinering.

rer

range

Byttedag med kvinde- og børnetøj ad m

Ørest

12. maj 2013 kl. 13.00-16.00

Kongelundsvej 65, 2300 København S (Danmissions Genbrugsbutik) Reglerne er enkle: * Medbring tøj/sko du vil bytte * Hæng dit tøj op på stativerne * Find nyt tøj på stativerne Alt overskydende tøj går til Danmission. ENTRE 25 kr. Pengene går til annoncering. Eventuelt overskud går til Danmission og det gode formål Danmission holder eksklusivt åbent for os byttelystne kvinder. Alle indtægter fra butikkens salg går til Danmission. De modtager Dankort. Byens Bogcafe stiller op med deres mobile kaffebar hvor du kan købe cafe latte og andre lækre drikkevarer.


Salg og udlejning lG

GT

a lS

l So

Ti

lignende søges

Ørestads Boulevard 55a, 8. 804. 2300 København S

EjErlEjlighEd 131 m² Boligareal 3 Værelser B Energi

Kontant Udbetaling Brutto Netto

-

ED

H NY

Ørestads Boulevard 63F, 1. tv. 2300 København S

EjErlEjlighEd 75 m² Boligareal 3 Værelser B Energi

1.935.000 Kontant 100.000 Udbetaling 10.884 Brutto 10.270 Netto

GT

Lejligheden ligger i det eksklusive byggeri Porthuset og er af høj kvalitet. Køkkenet er i ren luksus fra tyske Bulthaup og forsynet med hvidevarer fra Gaggenau. Badeværelset er udstyret med Philippe Starck og har bl.a. stor specialbruser med vandfald. Derudover Siemens vaskesøjle, mosaikklinker og bord i mørkt træ. Lejligheden har gulvvarme overalt, fibernet i alle rum, store vinduer og en formidabel udsigt fra alle rum. Pæn og præsentabel opgang med elevator.

GT

Edvard Thomsens Vej 57, 2. 1. 2300 København S

EjErlEjlighEd 108 m² Boligareal 3 Værelser B Energi

2.295.000 Kontant 115.000 Udbetaling 12.677 Brutto 11.807 Netto

ED

l So

l So

H NY

Ørestads Boulevard 57a, 4. 406.

Ørestads Boulevard 59a, 9. 905.

Edvard Thomsens Vej 91, 1. Tv.

2300 København S

EjErlEjlighEd 123 m² Boligareal 2 Værelser B Energi

Kontant Udbetaling Brutto Netto

2300 København S

-

EjErlEjlighEd 101 m² Boligareal 3 Værelser B Energi

lG

a lS

2300 København S

-

Kontant Udbetaling Brutto Netto

EjErlEjlighEd 64 m² Boligareal 2 Værelser B Energi

1.650.000 Kontant 85.000 Udbetaling 9.678 Brutto 9.150 Netto

Start dit boligsalg med en gratis og uforpligtende vurdering hos os

Ti

Robert Jacobsens Vej 83, st. th. 2300 København S

EjErlEjlighEd 81 m² Boligareal 2 Værelser B Energi

Lavt saLær - effektiv mægLer

1.865.000 Kontant 95.000 Udbetaling 10.724 Brutto 10.131 Netto

Ørestads Boulevard 61B, st. th. 2300 København S

Villa/Rækkehus

kr. 49.995,-

Mikael Grenés Partner

Jan Grenés Partner

Stine Manson Statsaut. ejd.mgl.

Thomas Jakobsen Salgsmægler

Ejerlejlighed

kr. 39.995,-

Andelslejlighed

kr. 29.995,-

Stats. aut ejendomsmægler +45 8230 7300 info@mmliving.dk www.mmliving.dk


home Ørestad sælger stadig 8-tallet Solgt i marts... Skal vi også sælge din? SOLGT

Robert Jacobsensvej 72. 4. 4.

Robert Jacobsensvej 70, 4.

SOLGT

Robert Jacobsensvej 80.6.2

Vil du sælge din bolig? Interessen for at købe bolig i 8-tallet er fortsat stor. Ovenstående er blot 3 ud af mange lejligheder vi har solgt for anden gang i 8-tallet. Går du også i salgstanker, så kontakt home Ørestad på tlf. 32 48 35 00 og få en gratis og uforpligtende salgsvurdering af din bolig...

Det er naturligvis....

*I henhold til gældende regler er tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærke ikke omfattet af ”solgt eller gratis”.

ØRESTAD Bjerregaard & Co. Ørestads Boulevard 57D 2300 København S oerestad@home.dk

Tlf. 32 48 35 00

SOLGT

Profile for Bydelsaviserne

Ørestad Avis April 2013  

Idrætsfestival, gudiefirma, metroens problemer, ny daginstitution, ny lethal, planer for ny skole, Ørestad Kultur er nedlagt, Børn fortæller...

Ørestad Avis April 2013  

Idrætsfestival, gudiefirma, metroens problemer, ny daginstitution, ny lethal, planer for ny skole, Ørestad Kultur er nedlagt, Børn fortæller...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded