Page 1

Hemma i Eksjö Nr 1 · mars 2012 · TIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I Eksjö kommun

Det våras för... · alla vintertrötta · träffpunkterna · eldsjälarna · arenan • Furulundsskolan Träffpunkter skapar gemenskap

UV-ljus stoppar bakterier i dricksvattnet SIDAN 15

SIDAN 5

Samverkan ska motverka psykisk ohälsa SIDAN 7

Sätter full fart i arenan SIDAN 11

Spelverket – mer än bara fritidsgård!

SIDAN 12


Boende i Banken

passar perfekt!

Arkitekt Pål Dunér förklarar för AnneCharlotte och Lars Widén hur trähuset i Banken 1 kommer att gestalta sig.

N

är vi flyttar från vårt hus vill vi ha något mer än en standardlägenhet. Det här skulle passa oss perfekt!   Det säger Anne-Charlotte och Lars Widén från Anneberg, som är ett av de 35 par som anmält sitt intresse för de unika bostadsrätterna mitt i stan, på tomten Banken 1.

i villa, med en trädgård som numera bara används av gräsklipparen, är det dags att hitta ett boende anpassat för dagens behov. Så resonerar åtskilliga par med utflugna barn. Widéns hade sneglat på alternativ såväl i Norrström som i kuststaden Varberg innan de föll för en av etagelägenheterna på Banken 1.

efter många år

Lägenheten har söderläge, ryggen mot kyrkan och utsikt över takåsarna. Planlösningen är öppen och kompletteras med både balkong och fransk dito. De visualiserade skisserna ger en bild av ett boende för en bekväm vardag och sociala sammanhang.   –Vi är ute efter tillgänglighet. Mer centralt än så här kan det knappast bli, säger AnneCharlotte och tillägger att läget och arkitekturen förmodligen gör bostadsrätten till en säker investering. ­  –Problemet är att det inte finns någon tradition av den typen av bostadsrätter i Eksjö. Man har inget att jämföra med. Men bilden förändras, resonerar Lars Widén.

  Projektet initierades från början av Eksjöbostäder men drivs av Vattentornet Arkitektkontor. Pål och Helena Dunér arbetar nu intensivt med att räta ut ett antal frågetecken inför byggstarten – inte minst kring prisbilden.   – Vi har medvetet valt att inte gå ut med något ungefärligt pris, säger Pål, som i skrivande stund ännu inte har de slutgiltiga siffrorna klara. Däremot är det klart att det kommer att finnas två prisnivåer. Med och utan garage. enligt planerna skulle byggstart kunna ske efter semestern och hela huset stå klart ungefär ett år senare. Widéns kan i så fall räkna med inflyttning i augusti 2013.

om allt går

BILD: PÅL DUNÉR


Eksjö växer åter man kan konstatera att Eksjö har ökat sin befolkning två av de senaste tre åren. Prognosen pekar nu på att befolkningen ökar med cirka 75 personer. Vilket lyft och kvitto på att det går att påverka tillvaron.

det är med stor glädje

på det som kallas för new urbanism och som går ut på att små städer som Eksjö kan erbjuda en fantastisk livskvalitet och välbefinnande – ett sammanhang med fin bebyggelse, bra basservice och en god arbetsmarknad. Den enda akilleshälen är våra kommunikationer till Jönköping, Linköping, Kalmar/Växjö och Västervik som är viktiga att förbättra för att skapa en god tillgänglighet.   Det är emellertid intressant att se alla positiva saker som sker just nu. Allt ifrån filmprojektet i Mariannelund, utvecklingen av garnisonen, sjukhuset, Olsbergs Arena, Fiesta och stadsfesten till att högskolecentrum växer med nya studenter och program.   Det är också stimulerande att bostadsbyggandet har kommit igång med flera privata aktörer som bygger eller planerar att bygga. Jag tror att investeringar är nyckeln till fortsatt tillväxt.

jag tror mycket

Kan man dessutom bygga med lönsamhet går så att säga »pluggen ur«. Det är sannerligen ett privilegium att få delta i och föra trästadens traditioner vidare. just nu sitter vi och samhällsbyggnadssektorn i ett projekt för att utveckla området Lunden, vid ån nedanför Almgården. Här kommer vi att samarbeta med flera andra privata byggare och sträva efter att skapa en ny stadssiluett eller inkörsport till stan. Villor med personlig arkitektur skjuter upp i Prästhagen och på Itolv-området planeras 13 individuella och snygga lägenheter. Mitt i stadskärnan planerar arkitekten Pål Dunér att uppföra 15 bostadsrätter som kommer att bli något utöver det vanliga. På Bimabs tak planeras det bostäder med nestorn Grandelius i spetsen och i Norrström slutför familjen Hjertqvist byggandet av 12 moderna lägenheter.   Någon kanske tycker att det verkar mycket just nu, men bostadsprojekt har alltid en tendens att dra ut på tiden och sprider ut sig väl. En joker som finns är Polishuset där de nya ägarna överväger bostäder. Utöver detta finns andra områden där det går att bygga villor.

50 nya bostäder per år ser plötsligt inte längre omöjligt ut. Att efterfrågan är bra gör ju inte saken sämre. Det visar tydligt på att många vill bo i fina miljöer och att vår nisch som höglandets boendekommun är något som vi kan slå mynt av och därmed skapa uthållig tillväxt och det nya Eksjö.

målet med att bygga

thorbjörn hammerth, eksjöbostäder och eksjö kommunfastigheter

Snart ska gatorna vårstädas vintern blev inte lika lång och snörik som i fjol men Eksjö Energi har ändå använt en hel del sand på kommunens gator och vägar.   – Även när det inte varit mycket snö har det ofta varit kallt och halt, konstaterar gatuchef Berndt-Åke Hallgren.   Så snart våren är här på allvar startar Eksjö Energi sandupptagningen, som sedan pågår under sex till åtta veckor.   Som fastighetsägare ansvarar du för att föra bort sanden från gångbanan utanför din fastighet, eller om sådan saknas 1,5 meter utanför fastighetsgränsen, vilket är samma yta som du under hela året förväntas hålla ren från växtlighet och nedskräpande föremål.   Passa på att sopa innan entreprenören kommer till din gata – då räcker det att sopa ut sanden på körbanan. Var noga med att sanden inte hamnar i rännstensbrunnarna.   Vi hjälps åt – och får en renare och finare kommun!

ANSVARIG UTGIVARE

Stefan Elm, kommundirektör

REDAKTÖRER

Ulrika Adolfsson och Carina Engqvist

FORMGIVNING

Ordförrådet i Eksjö AB

BILDER

Ulrika Adolfsson, Carina Engqvist, Ordförrådet i Eksjö AB

TRYCK

Norra Skåne Offset

UPPLAGA

8.500 ex

UTGIVEN AV:

Frågor kring sandupptagningen? Ring:

Berndt-Åke Hallgren, Eksjö Energi AB, tfn 0381-360 75, 070-607 55 74. Gilbert Gustafssons Entreprenadfirma AB, tfn 0381-125 52. Ytterligare information läggs ut på www.eksjoenergi.se strax innan sandupptagningen börjar. HEMMA I EKSJÖ 3


✁ Träna och bada på samma kort! Spinning/Box tider Måndagar Box 45 min/spinning 45 min kl. 17.30–19.00 Tisdagar

Spinning 60 min kl.17.00–18.00

Torsdagar

Spinning 60 min kl.17.00–18.00

Söndagar

Box, styrka 45 min/spinning 45 min kl.18.00–19.30

PRISer En gång 50 kr 10-kort 450 kr Terminskort 700 kr (höst/vår) Anmälan till simhallens kassa 0381-36182.

Gym Tider under våren, t.o.m. vecka 17

Slår ett slag för skön träning D

et ljusnar, dagarna bli längre och våren är på väg. Kanske har du en vintertrött kropp som behöver väckas till liv. Prästängshallen har generösa öppettider och erbjuder ett varierat utbud av träningsformer, som boxercise, spinning, gym och vattengymnastik. Annica Fyhr, bad- och simhallsföreståndare, hälsar alla intresserade välkomna till anläggningen.   – Vi har ett välutrustat gym med alla maskiner som behövs både för kondition och styrka samt lösa vikter. När du börjar får du en gymvisning, en kostnadsfri genomgång av alla maskinerna. Det är bara att boka i vår reception.   Måndag, tisdag, torsdag och söndag erbjuds spinning- och boxercisepass med erfarna ledare. En del pass är en kombination av spinning och box. Spinningpassen har plats för 15 deltagare. Plats bokas i receptionen.

  – När man köper träningskort hos oss ingår bad, så man kan kombinera övrig träning med simning också, säger Annica.   Simhallen anordnar vattengymnastik två gånger i veckan. På torsdagskvällar, i samband med relaxbadet, hålls ett av passen kl 19.30.   – Vid relaxbadet har vi 16-årsgräns, släcker ner belysningen och spelar lugn musik. Vill man får man vara med och gympa, eller bara ta en simtur i en lugn miljö, berättar Annica.   Den morgonpigge kan tidiga fredagsmorgnar delta i djupvattensgympan mellan klockan 7 och 8. Då har man ett speciellt bälte på sig för att hålla sig flytande på djupt vatten. ­  – Motionssimma kan man göra alla dagar i veckan utan söndag, det finns tilldelade banor för det. Söndag är dock lika med familjelek, då är hela bassängen till för bus och lek.

näringslivs- och turismenheten som marknadsför Eksjö kommun som boendealternativ och arbetar med att locka nya invånare. Det är också de som har hand om inflyttarservicen, det vill säga lotsa potentiella nya invånare till rätt kontakter för arbete, boende och samhällsservice.

4 HEMMA I EKSJÖ

Tisdag ............. 6.30–21.00 Onsdag ........... 7.00–21.00 Torsdag ........... 6.30–21.00 Fredag . ........... 7.00–19.30 Lördag ............. 8.00–17.00 Söndag ........... 8.00–17.00 PRISer Engångsavgift 60 kr Månadskort

250 kr

Halvårskort

1050 kr

Årskort

1800 kr

Årskort kombi 2200 kr (gym, grupp- träningar och bad)

Simning Måndag .......... kl. 10.00–13.00 Tisdag ............. kl. 6.30–8.00 (morgonbad), kl. 14.00–20.30 Onsdag ........... kl. 14.00–19.30 Torsdag ........... kl. 6.30–8.00 (morgonbad), kl. 14.00–20.30 Åldersgräns 16 år från 18.30 då relaxbadet börjar. Vattengympa startar 19.30 Fredag . ........... kl. 7.00–8.00 (endast vattengympa) kl.11.00–19.30 Lördag ............. kl.10.00–15.00

Inflyttare får hjälp på vägen det är numer

Måndag .......... 8.00–21.00

Söndag ........... kl.10.00–14.00

  – Det är vi som till vardags arbetar på turistbyrån som i första hand tar emot förfrågningar från människor som har frågor inför en eventuell flytt. Vi jobbar även nära med Höglandssjukhusets personalavdelning för att underlätta när de rekryterar ny personal utifrån. Vi försöker även stötta vid tandemrekryteringar, berättar Carmita Johansson och Åsa Johansson.

PRISer En gång, vuxen (>19 år) .................. 35 kr Årskort vuxen (>19 år) ................... 750 kr Rabattkort 10 ggr vuxen (>19 år) .... 300 kr För rabatterade priser för barn/ungdom, pensionärer och värnpliktiga, se eksjo.se


Nio träffpunkter som skapar

gemenskap R

unt om i kommunen finns nio välbesökta träffpunkter dit äldre kan gå för att träffa vänner, umgås och delta i olika aktiviteter. Under 2011 hade träffpunkterna cirka 80 deltagare per dag. Rosita Jarl och Ingrid Carlsson Wadell, som är äldreomsorgens samordnare för träffpunkterna, berättar att behovet är stort och att det är viktigt att det finns forum för stimulans och social aktivering.   – Träffpunkterna är till för alla som känner att de vill hålla sig sysselsatta och komma ut lite. Alla behöver vi social gemenskap. För en del gäster blir träffpunkten ett andra hem. av en nystart för träffpunkterna under våren, som hädanefter kommer att bygga än mer på att frivilliga krafter ställer upp. Rosita och Ingrid kommer att samordna och planera aktiviteterna på träffpunkterna tillsammans med de frivilligarbetare som arbetar ideellt.   – Träffpunkterna bedrivs i samarbete mellan frivilligorganisationer och kommunen. Det är pensionärsorganisationerna, Röda korset, Lions och kyrkorna som är med, men även många privatpersoner. Vi samverkar också med studieförbunden kring olika aktiviteter. Just nu är cirka 150 personer anmälda som frivilligarbetare. Det är vi glada för men fler är alltid välkomna.   – Vi har haft uppstartsmöten med frivilligarbetarna på de olika träffpunkterna där vi informerat om det nya arbetssättet. Alla är positiva och taggade att komma igång med verksamheten.   Yvonne Johansson är ny samordnare för den så kallade sociala aktiveringen, som till skillnad mot träffpunkterna är en biståndsbedömd verksamhet.   – Mitt uppdrag är att ordna meningsfull sysselsättning och gemenskap för äldre som har särskilda behov av social aktivitet. Jag kommer att ordna träffar för dem tre dagar i veckan, både i Mariannelund och i Eksjö, beroende på var behovet är som störst. det blir lite

Här finns kommunens träffpunkter: • Almgården • Bobinen • Elvings • Marieberg • Mogården • Munthesalen, Kvarnarp • Snickaren • Solgården • Tuvan

utformas efter besökarnas önskemål, därför kan verksamheterna på träffpunkterna se lite olika ut. Det är viktigt att hålla både kropp och knopp sysselsatt, därför erbjuds många olika aktiviteter, från hjärngympa, spel och tipspromenader till gymnastik, bingo och fester.   – Men det viktigaste är ändå gemenskapen. Att bara få sitta ner och fika och prata med folk räcker långt.   Rosita, Ingrid och Yvonne ser fram emot träffpunkternas nystart och det kommande arbetet.   – Vi hoppas att verksamheten fortsätter att blomstra och att det kommer fler gäster. Vi välkomnar också fler frivilligarbetare, för det är ett jobb som ger mycket tillbaka.

träffarna

Vill du bli frivilligarbetare? Kontakta: Ingrid, tfn 070-360 29 45 eller e-post cai@eksjo.se Rosita, tfn 070-115 35 35 eller e-post jaro@eksjo.se

Yvonne Johansson, Ingrid Carlsson och Rosita Jarl samordnar äldreomsorgens välbesökta träffpunkter. HEMMA I EKSJÖ 5


Skärpning krävs vid parkering

  – Det ska vara rotation på de parkeringsplatserna, så respektera den skyltning som finns.   Även på allmän plats, inom tättbebyggt område, men utanför det reglerade p-förbudsområdet bör man observera att man inte får stå längre tid än 24 timmar på vardagar. Det gäller även där p-skylt inte finns uppsatt.

G

ratisparkeringar i hela staden till trots är det ibland svårt att följa gällande parkeringsregler. Om det vittnar statistiken som visar att Eksjöborna slarvar mer och mer med parkeringsdisciplinen.   – Trots att bötesbeloppen höjdes 2010 så fortsätter antalet boter att öka, berättar trafikingenjör Lars-Erik Spaak.   – Framförallt är det förseelser kopplade till att värna trafiksäkerheten som ökar mest. Även missbruket av handikapplatser håller en fortsatt hög nivå. Respektera att handikapplatserna är till för dem med tillstånd!   Centrala Eksjö är ett så kallat parkeringsförbudsområde (rv 40 – Regementsgatan – Grenadjärgatan – Eksjöån). Det betyder att parkering endast är tillåten på markerade p-platser. Det gäller främst Stora Torget inom förbudsområdet men det är även viktigt att respektera de nya p-föreskrifterna i anslutning till Storegårdens fritidområde.

på gångbanor och trottoarer borde vara en självklarhet, men så är inte alltid fallet.   – Vi ser att en del parkerar upp på trottoarer för att ge plats för andra bilar att ta sig förbi. Men man stoppar gångtrafikanterna. Har man barnvagn eller rullator blir det svårt att ta sig fram och man tvingas ut i körbanan. Så parkera hellre på gatan, det håller också ner hastigheten för övriga bilister.   De generella trafikreglerna finns till för att bland annat värna säkerheten för de oskyddade trafikanterna. Kommunen anlitar därför parkeringsvakter för att se till att reglerna efterlevs.   – Parkeringsvakten är en preventiv hjälp för våra oskyddade trafikanter, framförallt barn, äldre och funktionshindrade. Att det är förbjudet att parkera 10 meter före och efter en korsning eller 10 meter före ett övergångsställe är ju till för att hålla sikten fri så bilister hinner se om en gångtrafikant går ut i gatan.   En gemensam uppryckning för en säkrare stad behövs alltså!

att inte parkera

men mest orolig är Lars-Erik för Gamla stan:   – Vi behöver komma åt problematiken där, det är oerhört viktigt att räddningsfordon kan ta sig fram. På Nygatan har vi störst problem, främst nattetid. Det är inte okej att parkera där, en brandbil skulle inte komma förbi om elden är lös.   Inom parkeringsförbudsområdet är det, där ingen annan skyltad tidsangivelse finns, max 24-timmars parkering som gäller på vardagar. I stadskärnan i övrigt gäller kortare tider, från 30 minuter till fyra timmar.

Snart skoldags för sexåringar E

fter sportlovet kom beskedet till alla föräldrar med sexåringar om vilken skola barnet ska börja på till hösten. Inom Eksjö tätort innebär det ett stort arbete för rektorerna att gruppera barnen från förskolorna till fem förskoleklasser. Det är mycket som ska tillgodoses samtidigt som alla idag har rätt att önska skola. Jan Ekelund är rektor på Grevhagsskolan, tillsammans med rektorerna Liselotte Andersson på Linnéskolan och Pär Fredén på Norrtullskolan arbetar han fram klassfördelningen.   – Det är inte ett lätt arbete och i år är det ovanligt tufft, alla kan inte erbjudas den skola de önskar. Men vi försöker att möta varje barns behov och göra skolan så bra som möjligt för dem.   Jan berättar att rektorerna använder sig att tre kriterier när uppdelningen görs.   – Först och främst ser vi till varje enskilt barns behov, finns det särskild hänsyn att ta? Där är specialpedagogerna och förskolepersonalen oss till hjälp. Nästa steg är närhetsprincipen, alltså var barnet bor i förhållande till sko6 HEMMA I EKSJÖ

lan och var kompisarna som ska gå i samma klass bor. Här väljer vi att se framåt och försöker ha framtida kompisar och fritidsintressen i åtanke – inte de vänner som barnet haft i förskolan. Till sist är det syskonförtur, det vill säga att så långt som möjligt placera syskon på samma skola. Här kan dock åldersskillnaden ha inverkan, går storasyskonet i årskurs tre eller fyra är skillnaden så stor att det inte är lika viktigt för barnet att ha syskonet nära. den så kallade fria skolplaceringen, rätten att önska skola i mån av plats, är det respektive skolas rektor som beslutar. De placeringsbeslut som skickats ut kan de föräldrar som vill lämna synpunkter på inom 14 dagar. Synpunkterna ska vara skriftliga och skickas till rektorn för den tilldelade skolan. Efter det ses fördelningen över igen och slutgiltigt besked väntas komma i mitten av mars.   – Det har varit svårare än någonsin att tillgodose alla önskemål, men vi har försökt att se till helheten. Enligt beslut har vi fem förskole-

när det gäller

klasser i Eksjö tätort, vi räknar med cirka 23 barn i varje klass. Vårt mål är att göra skolan så bra som möjligt för dem. Vi hälsar alla sexåringar varmt välkomna till skolan till hösten.

Aspergerelever får egen skola en utbildning som är riktad till studenter med Aspergers syndrom är under uppbyggnad på Campus i12. Skolan ska heta AspIT och riktar sig till personer mellan 19 och 30 år med Aspergers syndrom. Kurserna är inom data/it med möjlighet till praktik. Kurser ges både på gymnasie- och högskolenivå. För mer information gå in på www.campusi12.se


Samverkan ska motverka barns

Modellområdets övergripande mål är att barns och ungas psykiska hälsa ska mötas med en helhet – det vill säga att barn, unga och deras närstående får den hjälp de behöver när de behöver det. Det handlar till exempel om samverkan mellan skola, socialtjänst och sjukvård som tillsammans ska ge rätt hjälp på rätt nivå. En av grundstenarna i arbetet är att familj, anhöriga och den unge själv har förmåga att påverka sin situation.

PSYKISKA OHÄLSA

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har i en överenskommelse med staten tagit ansvar för att driva projektet i 14 olika modellområden stöttade av ett centralt utvecklingskansli i Stockholm. Ett modellområde utgörs av ett landsting/en region tillsammans med en eller flera kommuner eller stadsdelar. I Jönköpings län är det landstinget, Eksjö och Jönköpings kommuner som har ingått i projektet.

I

dag upplevs det att barns och ungas psykiska ohälsa ökar. Samtidigt finns det ett glapp i vårdkedjan för de barn som behöver hjälp med lindrigare typ av psykisk ohälsa. Det har varit svårt att identifiera vem som ska ge dem vård och stöd. Är det kommunen genom skolan och socialtjänsten, eller är det landstinget genom primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin?   – Skolan har ett uppdrag att arbeta förebyggande och främjande medan barn- och ungdomspsykiatrin ansvarar för specialistvården. Men vem ansvarar för de barn som hamnar där emellan? Vi vuxna kan söka oss till primärvården och för små barn under sex år finns psykolog på BVC, men vad finns för stöd för barn mellan 6–18 år? Det är där knutpunkten sitter, berättar Katrina Larsson, chef för elevhälsan.   Under tre år har därför Eksjö kommun och landstinget i Jönköpings län varit med i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) projekt »Modellområde – psykisk hälsa, barn och unga«. Projektet är nu slutredovisat men arbetet fortsätter.   – Nu har vi kunskapen om och respekten för varandras uppdrag i kommun och landsting. Vi har djupdykt i varandras verksamheter och har inte varit rädda för att ställa de svåra frågorna. Det har gjort att vi nu har ett bra material att arbeta vidare med, säger Katrina. syfte var just att få till samverkan mellan skola, socialtjänst, primäroch specialistvård. Resultaten från de 14 modellområdena visar att det går att korta köer till vården, förbättra skolresultat och skydda barn som riskerar att fara illa trots pressade ekonomiska förutsättningar och olika organisationskulturer.   – Tillsammans har vi hittat 32 förbättringsområden. Framförallt gäller det samverkan,

modellområdesprojektets

»Vi måste ligga nära verkligheten och hela tiden göra det bättre för våra barn och unga. Det är för dem vi gör detta arbete och vi hoppas det kommer dem till del«

betssätt som både underlättar för barnen, föräldrarna och för oss som arbetar med dessa frågor.   Projektets styrgrupp och referensgrupp, som består av chefer och verksamhetsföreträdare inom både kommun och landsting, har utifrån analysen tagit fram ett mål- och samverkansdokument som nu är politiskt förankrat och som sträcker sig till 2015. En handlingsplan, med områden som ska prioriteras fram till 2013, styr det fortsätta arbetet. startat ett nytt utvecklingsprojekt som ska fokusera på de utvecklingsområden som har identifierats under modellområdesprojektet. För Eksjös del innebär det bland annat att Prästängsskolan fortsätter förbättringsarbetet gällande skolnärvaron och Elevhälsan med hälsosamtalen.   – Vi fortsätter arbetet och ska hela tiden utvärdera det vi gör och hålla ögonen öppna för nya förbättringsområden. Omvärlden förändras hela tiden, så vi måste hänga med. Vi måste ligga nära verkligheten och hela tiden göra det bättre för våra barn och unga. Det är för dem vi gör detta arbete och vi hoppas det kommer dem till del, säger Ing-Marie och Katrina.

skl har nu

hälsofrämjande och förebyggande arbete, stöd, vård och behandling och föräldrastöd/samverkan. Det kan gälla allt från att det saknats rutiner och strukturer till att klargöra vem som är ansvarig i olika situationer, berättar projektsamordnare Ing-Marie Swanberg.   arbetet började 2009 med en kartläggning och nulägesbeskrivning samt av arbetet med barns och ungas psykiska hälsa i vår kommun. Man identifierade flaskhalsar och knutar inom organisationerna.   – Vi ställde oss frågor som »får barnen hjälp på rätt nivå och i rätt läge« och »vem gör vad«. Vi har lärt av varandra och försöker hitta ar-

HEMMA I EKSJÖ 7


YRKE: SOCIALSEKRETERARE

– Stort att få se en människas

KRAFT TILL FÖRÄNDRING –A

tt se varje människas förmåga, för den finns där någonstans, är viktigt i vårt yrke. Det är stort att vara med och se en persons kraft till förändring, berättar AnnaKarin Frisk och Susanna Stråhle, båda socialsekreterare i kommunens myndighetsgrupp. De arbetar med stöd och hjälp åt utsatta människor enligt socialtjänstlagen.

arbetar som samordnare för socialsekreterarna inom psykiatri och missbruk som handlägger ärenden för vuxna. Det kan handla om personer som själva söker hjälp på grund av missbruk eller psykiska problem, eller så kommer anmälan in från anhöriga, sjukvård/psykiatri, polis eller kriminalvården.   – När vi kommer i kontakt med en ny klient gör vi först en bedömning av personens hjälpbehov genom samtal. Vi försöker hitta olika ingångar och vill så långt som möjligt att det ska bygga på frivillighet. Om klienten samtycker kan vi ta in uppgifter från sjukvården och andra myndigheter för att snabbare få en helhetsbild. Vi kan besluta om en mängd olika insatser efter en utredning, vilket vi har olika metoder för. annakarin

landets socialtjänster mer utifrån att man ska få hjälp hemma. Institutionsvård kan vara bra för att bryta ett mönster under en period, men det är lättare att ändra sin situation på hemmaplan. I vår kommun erbjuder Sofieholmsgruppen öppenvård för personer med beroendeproblem eller psykiskt illamående, både för klienterna och för deras anhöriga.   Susanna arbetar med barn och ungdomar som är i behov av stöd och hjälp av olika anledningar. Det kan vara allt från relationsproblematik mellan barn och föräldrar, missbruksproblem i tonåren till föräldrars missbruk, psykiska problem eller brist i omsorgen om sina barn. Det kan också handla om misshandel och övergrepp. Ansökningar kan komma direkt från familjer, men också från förskola, skola, polis, sjukvård eller andra personer i barnets närhet.   – När det gäller barn och unga är samverkan med andra instanser, som till exempel skola och sjukvård av yttersta vikt. Vi ser till hela familjens behov, barnsidan är beroende

idag arbetar

8 HEMMA I EKSJÖ

AnnaKarin Frisk och Susanna Stråhle trivs med sitt yrkesval. av att föräldrarna får hjälp. Därför samarbetar vi också nära myndighetsgruppens vuxensida och kommunens familjepedagoger. Det är vi inom socialtjänsten som ansvarar för att samarbete med andra instanser sker.   AnnaKarin har arbetat som socialsekreterare sedan början av 2000-talet. Tanken om att det var ett lockande yrke väcktes dock redan på 80-talet, men barn och familj kom emellan.   – Jag har haft det med mig länge. Jag arbetade som barnsköterska på BB och skulle studera vidare. Jag kände till yrket lite grann, hade nosat lite på det och tyckte det verkade intressant. Från början vet man ju inte vad det innebär, man har en önskan att arbeta med människor. Det är ett ganska fritt arbete med mycket eget ansvar. Du har möjlighet att planera och lägga upp din dag och jobbet innebär både lag- och individuellt arbete. Det finns en kraft i mötet med människor och det är stort när man får vara med och se förändring. susannas intresse för yrket stärktes när hon under en utbildning fick chansen att arbeta med utsatta barn i Brasilien.   – Där fick jag upp ögonen för arbete inom den sociala sidan, jag blir berörd av människors livsöden. Jag tycker om att jobba med helheten kring en människa, helst med fokus på barn och unga. Det kan vara allt från vardagsproblem, att få en familj att fungera, till mer allvarliga situationer. Arbetet är varierande, med mycket samtal och mycket samverkan. Man blir som en spindel i nätet. Kombina-

tionen av planering och arbetet med lite mer akuta situationer passar mig. med utsatta människor kan ibland innebära jobbiga situationer.   – Vi får se en del tragik. Det krävs lämplighet för det här yrket, för hur man bemöter människor som har det jobbigt. Ibland gäller det att vara extra klok och backa, berättar AnnaKarin.   – Styrkan är kollegorna, vi stöttar varandra. Det är viktigt med säkerhetstänk och det har vi rutiner för, inflikar Susanna.   – Vårt jobb är omväxlande, ingen dag är den andra lik. Styrkan är mötet med andra människor, att få dem att se sina egna möjligheter. Det här ett yrke som ger mycket tillbaka.

att arbeta

Socionomutbildning Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Genom socionomprogrammet får du en akademisk yrkesutbildning i socialt arbete. I socionomprogrammet ingår också social omsorg och socialpedagogik. Du får en professionell yrkeskompetens och en bred bas som ger behörighet för yrket och för fortsatta studier. Yrkesområdet socialt arbete är brett och innebär i de flesta fall ett nära samarbete med människor i utsatta situationer.  Efter socionomutbildningen kan du arbeta som socialsekreterare, kurator, behandlare, bistånds- och LSS-handläggare. Du kan vidareutbilda sig till psykoterapeut.


ELDSJÄLAR SOM BRINNER för hembygden i Hult

N

u är Albert tillbaka i byn. Bugande tar han emot och hälsar alla välkomna till barndomsbygden Hult. Det är något visst med hembygden, det tyckte Albert och så tycker fyra av Hults eldsjälar, som alla verkat för att få skyltarna på plats – Åke Olaisson, Joakim Persson, Jörgen Jarl och Magnus Johansson.

  – Se skyltarna som en symbol för att Hult håller på att resa sig, säger Åke.   – Vi vill synas längs riksvägen, det är så många som passerar. Vi vill locka in fler turister till Albert Engströms Hult. Det känns jättebra att han är på plats, säger Joakim.   I en ny serie i »Hemma i Eksjö« kommer vi att uppmärksamma eldsjälar, de där ideella krafterna som gör det där lilla extra för sin hembygd. Först ut är alltså fyra Hultherrar som lagt ner många timmar av sin fritid för att få Hult att blomstra. Förutom att se till att Albertskyltarna är hemma igen, fixar de med allt från hockeyrinken, julgranen till inflyttarträffar, Movänta och skogsförvaltning av Klinten. Det är en tacksam Hultbo som föreslagit »Hemma i Eksjö« att uppmärksamma denna fyrklöver som gjort så mycket för bygden under 2011.   Vad är det då som gör att dessa fyra män väljer att ta tid från familj och intressen för att satsa på hemorten.   – I små samhällen vill det till att man arbetar ideellt om det ska hända något, säger Joakim.

stannar kvar och själva engagerar sig för Hults framtid, menar Åke.   Samhällsföreningen är väldigt aktiv för Hults framtid. Tillsammans med Hultbor har de arbetat fram en utvecklingsplan för samhället på lång och kort sikt.   – På kort sikt vill vi få till en cykelbana till Movänta och en ungdomsgård. På längre sikt måste vi verka för fler seniorlägenheter så att de äldre som inte orkar ha kvar sina villor ändå kan stanna i Hult. De är viktiga medlemmar både i föreningarna och i församlingarna, vi vill inte mista dem för att det saknas boendealternativ här, säger Magnus Johansson, samhällsföreningens ordförande. för Hults framtid är oändliga men det är inte krafterna.   – Om fler engagerade sig kunde vi göra så mycket mer, vi har många medlemmar i våra föreningar men inte lika många som är villiga eller har möjlighet att lägga ner tid. Men vill vi till exempel ha igång ungdomsgården krävs det att fler ställer upp, menar Magnus.   Alla fyra är eniga om att bo i Hult är kvalitet. Att skolan och affären finns är viktigt för att hålla pulsen uppe.   –Vi är glada att kommunen har satsat på skolområdet och byggde förskolan där. Det tillsammans med att det bara tar tio minuter att ta sig in till stan för att arbeta gör Hult attraktivt för boende. Vi har mycket att värna och vara stolta över! idéerna

  – Vill man få saker gjorda är det är bara att spotta i nävarna och köra. Vi är inte rädda för att ta tag i saker. Man måste tumma lite på sina egna intressen och ställa upp för bygden, fyller Jörgen i.   – Vi vill utveckla bygden. Själv är jag född här och jag vill att det ska vara bra för alla att leva här. Det är positivt att så många barnfamiljer flyttar hit, vi måste se till att de trivs,

Tipsa oss! Vill du uppmärksamma någon/några ideella krafter i din hembygd? Kontakta gärna »Hemma i Eksjö« via e-post nrk@eksjo.se eller via telefon 0381-362 51.

HEMMA I EKSJÖ 9


VÄXLADE VÄXLARE – fick säkrare fjärrvärme Coen Bergenhenegouwen visar den kylskåpstora ytan där den vita kåpan döljer den nya fjärrvärmeväxlaren, som är stor som ett överskåp.

E

ksjö Energis erbjudande om ny fjärrvärmeväxlare gick hem hos bolagets servicekunder. Under vintern har fyra–fem nya anläggningar i veckan installerats. Nu förlängs erbjudandet.   Värmehaveri under vinterns värsta köldknäpp är ett scenario de flesta kan klara sig utan. Med en ny fjärrvärmeväxlare minimeras risken för akuta problem samtidigt som verkningsgraden blir betydligt bättre. Den moderna fjärrvärmeväxlaren är utrustad med en varvtals-

styrd e-pump som justeras automatiskt efter husets behov och förutsättningar samt ger ett jämnare flöde.   Eksjö Energis servicekunder fick i höstas ett erbjudande om att byta fjärrvärmeväxlare till reducerat pris.   – Vi hade räknat med att få ett 20-tal svar. Nu är vi uppe i ett 90-tal! Drygt hälften är installerade, berättar fjärrvärmechef Bo Axelsson, som alltså fortfarande tar emot beställningar på den nya utrustningen.

Nya mysiga etagelägenheter i Oxen

Gankema/Bergenhenegouwen i Kvarnarp tillhör de villaägare som valt att byta ut den gamla fjärrvärmeväxlaren. Installationen gjordes en dag i november. Efter den kalla perioden i februari ställer vi frågan hur anläggningen fungerar?   – Vi är jättenöjda! Det är varmt och gott här och vi upplever att värmen är jämnare. Den nya tekniken klarar temperatursvängningar betydligt bättre och eftersom den är helt automatiserad är den också betydligt enklare i drift. Vi använder en knapp för att höja och sänka temperaturen. Dessutom tar anläggningen mycket mindre plats, säger Coen.   Han visar den nya fjärrvärmeväxlaren, som är stor som ett överskåp.   – Nu får vi plats med en större bänk i tvättstugan, det är perfekt! familjen

en av de största skillnaderna är att den nya anläggningen inte omfattar varmvattenberedare i huset.   – Varmvattnet kommer direkt från systemet när vi behöver det. Det innebär att vi inte får någon onödig spillvärme i tvättstugan, vilket känns bra ur miljösynpunkt, säger Coen men tillägger, med glimten i ögat:   – Vi förlorade förstås vårt bästa svamptorkningsställe!

utökar Eksjöbostäder bostadsområdet Oxen med fyra mysiga etagelägenheter och sex moderna ettor.   Adressen är Oxtorgsgatan 7E och ombyggnaden blev möjlig när sociala sektorn valde att lämna kontorslokalerna i byggnaden. Behovet av nya bostäder i Eksjö är stort och satsningen går helt i linje med Eksjöbostäders strävan efter att skapa fler bostäder i befintligt fastighetsbestånd. De tio nya lägenheterna blir ett välkommet tillskott när de kommer ut på marknaden i slutet av året.

under året

10 HEMMA I EKSJÖ

  – Det blir riktigt fina lägenheter med moderna kök, ekparkett och ljusinsläpp från taket. De stora lägenheterna får balkong, ettorna en mindre uteplats på loftgång, berättar byggansvarig Bengt Thulin.   – Det är extra roligt att planlösningarna i etagelägenheterna nu kan återskapas så som de en gång byggdes.   Entreprenaden inleds under våren och lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara i december.

Ännu inte servicekund? mot en årlig avgift får du regelbunden

kontroll, fri support och ett fritt antal hembesök vid eventuella problem kring din fjärrrvärmeanläggning. Just nu får servicekunder dessutom byta fjärrvärmeväxlare till ett mycket förmånligt pris.   Vill du veta mer? Se www.eksjoenergi.se eller kontakta Eksjö Energi, 0381-368 66.


V

erksamheten på Olsbergs Arena är igång. Prästängsområdet har tilldelats ytterligare en möjlighet till idrotts- och nöjesevenemang. Eller som Lasse Ugarph, nyanställd evenemangschef på arenan, uttrycker det:   – Vi ser hela området som ett dygnet runthotell, verksamhet som pågår hela tiden i hela komplexet. Arenan har sina unika möjligheter till kultur- och nöjesevenemang och det var det komplementet som saknades. Nu är området komplett och ska sjuda av aktivitet. Målet är ett aktivitetshus, ett »ingenting är omöjligt-hus«, där hela området utnyttjas – även ytterområdena.   Lasse är uppväxt i Eksjö och har de senaste 15 åren arbetat som lärare på Prästängsskolan. Han har gedigen erfarenhet av evenemang både från åtta säsonger inom resebranschen och från arbetet som projektledare för evenemang och mässor på Skövdes turismcentrum.   – Jag har hela tiden sysslat med evenemang, både i mitt yrke och mer privat. Det jag kan bidra med är just min kunskap om hur man arrangerar allt från festivaler och mässor till konserter och konferenser. Det behövs en spindel i nätet som ser till helheten och som kan hjälpa olika arrangörer med allt som man behöver tänka på, som marknadsföring, budget och personal. Att arrangera ett evenemang tar tid, kräver stort engagemang och behöver planeras minutiöst.   – Nu är vi fullbemannade och har den personalkapacitet som var meningen från början. Att Lasse kommer in som evenemangschef betyder mycket. Vi har hittat en bra väg med den arbetsfördelning som påbörjats, säger anläggningschef Peter Karlsson.

in en första testperiod, det är mycket som ska upplevas och prövas för första gången.   – Idrottsföreningarna är igång, det är aktivitet i arenan varje vardag. Hallen är till för alla men först måste vi testa dess kapacitet och möjligheter och utifrån det göra småjusteringar för att få allt att flyta, säger Peter.   – Vi måste våga utsätta arenan för olika evenemang, stort som smått – alla är lika viktiga

arenan går nu

Peter Karlsson

Lars Ugarph

KOPPLAR GREPPET om aktiviteterna i Arenan

ur marknadsföringssynpunkt. Att lära oss hur vi anordnar en konferens är lika viktigt som en stor konsert, mässa eller ett stort idrottsevenemang, fyller Lasse i.   – Vid stora byggen som denna går det inte alltid att förutse hur folk kommer att använda den, hur de kommer att röra på sig, vilka nycklar som behövs delas ut, hur förråden nyttjas osv. Det är en kunskap vi får över tid. Vi är nu nere på detaljnivå och ska sätta rutiner och scheman. Det handlar om människor och kommunikationen dem emellan. Det är ett levande hus, för aktiva människor – tillsammans skapar vi en kultur om hur vi beter oss och tar hand om arenan, menar Peter. har klara idéer och tankar om områdets framtid är enkelt att se. Båda anser att det funnits en outtalad gräns mellan kultur och idrott och att man genom arenan tvingar fram ett nytt tänk och samarbete där föreningarna hjälper varandra. Precis som Peter och Lasse ska göra i sina uppdrag.   – Vi är inne i en övergångsperiod där vi de-

att detta radarpar

lar upp arbetsuppgifterna. Ordning och reda, klart och tydligt, det är Peters jargong, skojar Lasse.   – Men det är faktiskt så, håller Peter skrattande med.   – Tydlighet och rutiner är viktigt, det blir inte ett roligt jobb om vi inte har de bitarna klara. Vi ska ladda på oss en »erfarenhetsbudget« och duka upp en buffé, det blir Lasses uppgift att förädla.   – Nu ska vi öka takten – nu är det gasa som gäller, lovar Lasse. Kommunens fritidsavdelning sätter hyrespriserna för arenan på samma sätt som för övriga anläggningar runt om i kommunen, samma princip gäller med kommunal subvention.   Vill du som förening hyra Olsbergs Arena, kontakta Fritid Eksjö.   Vill du som arrangör hyra Olsbergs Arena, kontakta evenemangschef Lars Ugarph. Prissättning sker efter den uthyrningspolicy som finns framtagen.

Arenan i vår Nazareth – konsert 31 mars, biljetter Ticnet, Eksjö stadshotell eller turistbyrån | Babben Larsson – föreläsning om friskvård, 17 april, biljetter turistbyrån eller FMA-konferenser | All shook up – musikal av Kulturskolan 28–29 april, biljetter turistbyrån | Flera konferenser för föreningar och företag | Innebandy- och handbollsmatcher på helgerna | Volleyboll, sammandrag 11 mars kl 9.00–17.00 | Gymnastiktävling 24 mars kl 9.00–18.00

HEMMA I EKSJÖ 11


SPELVERKET

– så mycket mer än en fritidsgård A

tt Spelverket är så mycket mer än en fritidsgård märker man när man hör om vårens och sommarens planer: dansfest, vårfest, musik på museigården och café på Långanässjöbadet. De är helt enkelt en viktig del av en evenemangskommun som Eksjö.   – Vi ser oss som ett ungdoms- och kulturhus. Här är teater, musik, dans och film fasta verksamheter, berättar Rolf Johnsson, föreståndare för kommunens öppna ungdomsverksamhet. är öppet för alla ungdomar fyra eftermiddagar och kvällar i veckan. Då finns professionella fritidsledare på plats för att möta, prata och umgås med ungdomarna. Fritidsgården erbjuder bland annat TV-spel, Internet, biljard, dart och café. Men det är bara ena delen av verksamheten.   – Många ungdomar vill själva leda sin fritid, sitt kulturliv. De vill skapa själva inte vara ledda av vuxna. För dem finns utrymmen för dansträning, lokaler för bandrepetitioner och filmverkstad. De är självgående och har sina egna tider men ändå alltid i behov av vuxna som inspirerar dem, hjälper till med tider, teknik och andra praktiska ting. spelverket

har även en klättervägg i Spelverkets lokaler och på torsdagar håller de öppet hus för dem som vill prova. Studieförbunden Bilda och Vuxenskolan, kulturskolan, omsorgen, TeaterTolvan och filmföreningen Cold Coffee har också ungdomsverksamhet på Spelverket.   – Här sjuder det av liv och aktivitet sju dagar i veckan, inte bara när fritidsgården är öppen.

en klätterförening

är föreståndare för både Spelverket och fritidsgården Furan i Mariannelund. I nära samarbete med elevhälsan, socialtjänsten, skolkyrkan, polisen och skolan finns samarbetsorganet Sambuf som arbetar med att försöka fånga upp de ungdomar som drabbats av utanförskap eller andra problem. Sambuf ordnar även med föreläsningar riktade både till elever och föräldrar. Spelverket leder också kommunens ungdomsråd som arbetar med demokratifrågor och ungdomsinflytande och

rolf

12 HEMMA I EKSJÖ

Therese Söderqvist, Andreas Högsveden och Rolf Johnsson tar hand om ungdomarna på Spelverket. är väldigt engagerade i de ungdomsutbyten som sker med kommunens vänorter.   – Allting är ungdomsinriktat. Det är inte vi som arbetar här som bestämmer vilka verksamheter som ska bedrivas utan det är ungdomarnas behov och önskemål som styr. Vi »slåss« för det de vill ha, allt från snabbare bredband, till att ordna arrangemang och uppvisningar. nu är det nytt år och ny termin. Förutom sport- och påsklovsaktiviteter planeras den stora dansfesten i arenan i maj och det planeras och bokas artister till musik på museigården.   Nytt för i år är Eksjö vårfest, ett evenemang på torget sista helgen i maj där Spelverket blir huvudarrangör i nära samarbete med flera aktörer som till exempel studieförbundet Bilda och Eksjö stadshotell.   – Tanken är en torgfest för alla åldrar, liknande hur stadsfesten var i början. På fredagen är det stadsloppet i vanlig ordning. I samband med det ska det vara musikupplevelser, mat- och öltält. Vi tänker oss rockbandstävling, nostalgikonserter med lokala band från 70- och 80-talen. Någon känd artist kommer säkert också uppträda. På lördagen blir det

barnaktiviteter med mera och självklart blir det mer musik och underhållning till kvällen, men vi har inte kommit så långt i detaljplaneringen ännu, berättar Rolf.   En viss del av överskottet från helgen ska gå till »Puttes minnesfond«, resten till nya ungdomsarrangemang och andra ungdomsinriktade verksamheter.   – Vi hoppas också att vårfesten blir startskottet för de ungdomar som ska jobba på Långanäscaféet i sommar, att de kan vara med och hjälpa till. Det blir ett bra sätt att få ihop gänget innan sommaren, avslutar Rolf och hälsar alla välkomna till Stora Torget sista helgen i maj.

Nya förskoleavdelningar utreds av förskoleplatser ökar i Eksjö tätort. Just nu pågår en utredning om att till hösten eventuellt öppna två nya avdelningar.   Barn- och ungdomsutskottets politiker har givit sektorn i uppdrag att utreda barnomsorgens omfattning i Eksjö kommun. I detta uppdrag ingår att utreda om det finns möjligheter att öppna två nya förskoleavdelningar i centrala Eksjö.

behovet


Nya rutiner för kabelvisning

»Ett lyft för hela samhället«

Efterlängtad skolrenovering i Mariannelund

N

är eleverna får sommarlov går hantverkarna in på Furulundsskolan. Därmed är det äntligen dags för skolan i Mariannelund att få fräscha och ändamålsenliga lokaler. Satsningen på drygt 30 miljoner kronor blir ett lyft för hela samhället. e k s j ö k o m m u n fa s t i g h e t e r har tillsammans med arkitekter, konsulter och representanter från skolan gjort den noggranna planeringen av den omfattande renoveringen. Handlingarna har varit klara en tid men för att trycka på startknappen krävdes ett slutgiltigt beslut från kommunledningen. Ett beslut som nu är fattat. Upphandlingen startar i dagarna och så snart »Den blomstertid…« klingat ut beräknas alltså den efterlängtade renoveringen starta.   – Det här betyder självklart jättemycket för skolan. Förutom det uppenbara att det är roligare att jobba och vara i fina lokaler får vi klassrum och modern utrustning som är anpassade för dagens skola, säger rektor Anette Lindblom.   – Det blir spännande! Samtidigt har jag en känsla av att många inte riktigt vågar tro att det är sant förrän de ser det… Först när entreprenörerna kommer blir det konkret, menar Anette, väl medveten om att det kommer att krävas både flexibilitet och tålamod att bli närmsta granne med en byggarbetsplats.   – Det blir säkert jobbigt, det är svårt att undvika. Men vi är inställda på att planera nog-

– Det här betyder jättemycket för skolan, säger rektor Anette Lindblom. grant och hålla fokus på att det kommer att bli riktigt bra. Det underlättar givetvis att B-huset ska rivas, vi kommer att kunna använda huset som tillfälliga lokaler under hela byggtiden. renoveringen handlar till stora delar om invändiga arbeten men innebär ändå stora förändringar. Expedition och personalutrymmen flyttas till högstadiebyggnaden medan mellanstadiet får hela övervåningen i skolans äldsta byggnad. Matsalsbyggnaden renoveras och kommer så småningom bland annat att rymma lektionssalar till lågstadiet. Befintligt bibliotek blir slöjdsalar och fritidsgården flyttas till den lilla sporthallen. Arbetet omfattar också nyinstallationer av ventilation och el.   Bengt Thulin har varit byggansvarig under hela projekttiden. När han under våren slutar på Eksjö Kommunfastigheter lämnar han över ansvaret till Stefhan Carlsson, som senast kommer från byggplatsen för Olsbergs Arena.   Om allt går enligt planerna ska den nya moderna skolan stå klar under senhösten 2014.

Utökade öppettider på Återvinningscentralen i Eksjö är en av kommunens mest besökta platser. Från och med vecka 14 utökas öppettiderna för ännu bättre tillgänglighet och bättre flöde.   I stället för en kväll i veckan kommer återvinningscentralen att vara öppen kvällstid både måndag och onsdag.   – Vi testar det här under våren och ser hur det faller ut. Därefter får vi utvärdera om de nya tiderna ska gälla året runt eller under vissa perioder. Behovet är störst under vår, sommar och höst, menar Bo Axelsson, miljö och renhållningschef på Eksjö Energi. återvinningscentralen

Öppettider ÅVC under våren 2012: måndag, onsdag 7–19.30

ska du gräva i trädgården och behöver veta var elkablarna ligger? Från och med 2012 genomför Eksjö Elnät planerade kabelvisningar måndagar och torsdagar.   Visningen är kostnadsfri om den bokas minst tre dagar i förväg. Fastighetsägare som begär visning direkt vid beställning debiteras 527 kronor plus moms.   – I akuta lägen, i samband med läckor och liknande, utför vi givetvis gratis kabelvisning utan förbokning. Men för planerade arbeten behöver vi lite framförhållning för att kunna organisera vårt arbete på ett bra och kostnadseffektivt sätt, säger Jan Holmqvist, elnätschef på Eksjö Energi.   Förändringen gäller kunder i Eksjö Elnäts distributionsområde. För övriga ledningsnät inom Eksjö Energi gäller de ändrade rutinerna för visning av fjärrvärme, vatten och fiber i hela kommunen.   Eon och Telia har redan liknande rutiner. Information finns på respektive bolags hemsida.

Bokning ring 0381-368 64, 0381-368 63, 0381- 368 37. Vi finns även på ledningskollen.se

tisdag, torsdag, fredag 7–15.30 Första helgfria lördagen i månaden kl. 8–12

Företagare får gratis rådgivning erbjuder dig som företagare gratis rådgivning om sophantering. För att få lämna avfall på återvinningscentralerna ska företagare ha företagskort. Ring 0381-368 66 för information och tidsbokning!

eksjö energi

Våga vägra farligt avfall! börjar hemma hos dig! Du kan lämna allt farligt avfall, från batterier och glödlampor till elektronik och vitvaror på återvinningscentralerna i Eksjö och Ingatorp. Har du svårt att ta dig dit kan du skicka farligt avfall med sophämtningen. Kontakta då Ragnsells på tfn 0381-173 50.

en renare miljö

www.eksjoenergi.se HEMMA I EKSJÖ 13


Kommunen tar över hemsjukvården »K

omHem – vård, omsorg och rehab nära dig« heter det projekt som pågår med uppgift att överföra huvudmannaskapet för länets hemsjukvård till kommunerna vid årsskiftet 2012/13. får den som är så sjuk att han eller hon inte själv kan ta sig till vårdcentralen. De flesta patienter är äldre och har samtidigt hemtjänst. Men hemsjukvården tar också hand om patienter i alla åldrar, från cancerpatienter till dem som varit med om en olycka. Det kan handla om allt från medicinering till såromläggningar.   I Eksjö innebär förändringen att ett 15-tal sjuk- och underskötersketjänster samt rehab-

hemsjukvård

personal flyttas över från landstinget till kommunen. Stefan Hallberg, enhetschef för sociala sektorns hälso- och sjukvård, är projektledare för Eksjös del och han välkomnar denna utveckling som han menar kommer att bli bättre för patienterna.   – När hemsjukvården och hemtjänsten utgår från ett ställe får vi större möjligheter att få till bättre kontinuitet hemma hos brukaren/ patienten. Jag ser också fördelar med närmare kontakt mellan yrkesgrupperna och delegering mellan dem. Rent säkerhetsmässigt blir det lättare att hålla koll på vården av patienten.   Hemsjukvården kommer att utgå från Hemtjänsten hus i Eksjö och från Bobinen i Mariannelund.

regeringen har klargjort att den på frivillig

väg vill få till stånd ett enhetligt kommunalt huvudmannaskap för landets hemsjukvård. En nationell samordnare har utsetts med uppdrag att stödja landsting och kommuner att föra över ansvaret för hemsjukvården från landsting till kommunerna (Dir. 2010:71).   Som grund för regeringens ställningstagande anges bland annat den utvärdering som Socialstyrelsen genomförde år 2008 »Hemsjukvård i förändring«. Utvärderingen visade på ett antal fördelar med kommunalt driven hemsjukvård jämfört med hemsjukvård bedriven i landstingsregi. Det gäller såväl från ett skattebetalarperspektiv som från ett vårdtagarperspektiv. i länet leds uppdraget av en styrgrupp

som är sammansatt av företrädare för länets kommuner och landsting. Projektledningen ska stå fri och oberoende i förhållande till landstinget och de 13 kommunerna. Är du intresserad av att läsa mer om förändringen, gå in på www.lj.se/komhem

Tidig upptäckt, tidiga insatser i förskoleprojekt har gått med i ett nytt projekt »Tidig upptäckt – tidiga insatser« (TUTI) som CHILD inom Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping leder.   Små barns psykiska hälsa, speciellt beteendeproblem hos små barn, har de senaste åren uppmärksammats mer än tidigare. Om psykisk ohälsa hos barn upptäcks tidigt och tidiga insatser görs, ökar chansen att de mår bra senare i livet.   Förskolan har lyfts fram både som en miljö i vilken barns psykiska ohälsa kan upptäckas men också som en miljö som kan främja god psykisk hälsa och ge skydd mot ohälsa. Projektet kommer att arbeta med tre frågeställningar: hur många förskolebarn har symtom på psykisk ohälsa, vad kännetecknar de förskolor som stödjer barns utveckling av psykisk hälsa och vilka insatser görs på förskolan och av kommunen, BUP och barnhabiliteringen för barn som visar symptom på ohälsa.   I projektet kommer 1 200 förskolebarn från hela landet att följas under tre år med hjälp av enkäter som personalen svarar på samt observationer av barnen. För Eksjö kommuns del kommer 5–7 avdelningar att delta i projektet. eksjö kommun

Ny vagnhall när brandstationen bygger ut nuvarande lokaler är till viss del ofunktionella och brandstationen har länge stått på Eksjö Kommunfastigheters lista över prioriterade objekt. Efter ett par »falsklarm« om renovering går nu äntligen signalen för Räddningstjänstens efterlängtade utbyggnad.   Anbudsförfarandet pågår för fullt och efter semestern startar bygget, som inom ett år ska resultera i en ungefär dubbelt så stor vagnhall.   Den befintliga vagnhallen och det gamla plåtskjulet på gården rivs för att göra plats åt en modern utbyggnad. Den nya vagnhallen blir cirka 1 100 kvadratmeter.   – Vi får både garageplatser och ändamåls-

r ä dd ning stjänstens

enliga ytor för reparationer och biltvätt under ett tak. Portarna blir bredare och utrustade med automatfunktion, vilket gör att vi får förutsättningar för enklare och ännu snabbare utryckningar, säger räddningschef Micael Carlsson.   Arkitekten Louise Helleklev Bengtsson har exteriört tagit hänsyn till stationens centrala läge, mellan den unika trästaden och det moderniserade Höglandssjukhuset.   – Den befintliga fasadbeklädnaden av tegel går igen i den nya byggnaden. Glasade portar ger god insyn och både in- och utvändigt har vi prioriterat en fin ljussättning med energisnåla ledlampor, säger Bengt Thulin, Eksjö Kommunfastigheter.

www.eksjo.se 14 HEMMA I EKSJÖ


UV-ljus tar kål på bakterier i dricksvatten E

tt gott vatten med hög kvalitet – det levererar Eksjö Energi till invånarna i kommunens alla tätorter. Med UV-ljusanläggningar på samtliga vattenverk är vattnet numera också skyddat mot eventuella bakterieangrepp.   Allt dricksvatten i kommunen kommer från grundvattentäkter, vilket innebär att vi redan i utgångsläget är mer skyddade än kommuner som tar sitt råvatten i insjöar. De vattenburna smittorna i Östersund och Skellefteå var ändå anledning nog att fundera över säkerheten.   – Man kan aldrig vara nog försiktig när det gäller dricksvatten. Det är ett livsmedel vi jobbar med – ett livsviktigt sådant – menar VA-chef Jan-Åke Felix på Eksjö Energi.   Vattenverket i Eksjö är sedan några år tillbaka utrustat med en UV-ljusanläggning och efter händelserna i Norrland beställdes samma utrustning till vattenverken i Hult, Hjältevad och Mariannelund. Nu är allt installerat och klart.   De ultravioletta ljusstrålarna av en bestämd våglängd belyser allt vatten som passerar systemet och tar effektivt död på eventuella bakterier, mikroorganismer och smittoämnen. Behandlingen påverkar inte vattnets kemiska sammansättning och kan jämföras med att koka vatten.   Om vattentäkten i Eksjö av någon anledning ändå skulle förorenas finns sedan 2007 ytterligare en trygghet i reservvattenanläggningen

som tar vatten från Norra Vixen. Arbetet med vatten och avlopp handlar mycket om förebyggande säkerhet.   – Vi står inför stora utmaningar för att klara klimatförändringarnas kraftiga regn och översvämningsrisker. Samtidigt måste vi titta på skyddet mot yttre påverkan bland annat genom ökat skalskydd för att hindra obehöriga från att komma in på vattenverken. Vi har hittills varit förskonade men blir ändå mer och mer försiktiga, avslutar Felix.

Prisat vatten Eksjö fick ett hedersomnämnande i tävlingen Sveriges godaste kranvatten 2010. 12 personer arbetar med vatten och avlopp inom Eksjö Energi.

Eksjö stadsutveckling vill ha fler medlemmar ekonomisk förening fortsätter sitt arbete med att utveckla Eksjös stadskärna. Men det behövs fler medlemmar för att få kraft i arbetet, därför vill föreningen att fler företag engagerar sig.   – Ska vi kunna utveckla Eksjö måste det vara ett samarbete mellan kommun, handel, fastighetsägare och näringsliv. Ensamma klarar ingen det, men tillsammans blir vi starka och mer beslutskraftiga. Vi vill ha till mer diskussion och utveckling. Privatpersoner är också varmt välkomna, säger föreningens ordförande tillika fastighetsägaren Leif Dahlén. eksjö stadsutveckling

  Stadsmiljö, evenemang, utbud/etablering, marknadsföring och medlemsvård är de fem fokusområden Eksjö stadsutveckling främst ska syssla med enligt den framtagna handlingsplanen.   – Det vi bland annat bidragit med det senaste året är turistinformationsvagnen på torget, bevakning för handel och fastighetsägare och nyårsfirandet på torget. Vi jobbar även för en toalett i Vildparken. Vi har självklart fler idéer för framtiden, berättar Leif.   Leifs vision för Eksjö är att staden ska växa invånarmässigt för att öka skatteintäkterna.

Då är det främst fler bostäder som behövs. Men för att människor ska trivas är det minst lika viktigt med ett bra utbud av butiker, restauranger och nöjen.   – Det som är viktigt är att få folk att börja prata med, inte förbi, varandra. Vi har löst några knutpunkter bara genom att få till kommunikation mellan olika parter. Alla vill att staden utvecklas, det är huvudsaken. Nu ska vi koncentrera oss på hur vi ska göra det.   Vill du vara med och bidra till Eksjös utveckling? Vänd dig till Birgitta Karlsson via epostadressen bk-konsult@tele2.se HEMMA I EKSJÖ 15


Konst & design på Eksjö museum

KALENDARIUM Eksjö museum

2012

Daniel Milton pågår till 25.3 Konst som utgår från konstnärens fotobank

Anders Andersson & Mario Rojas pågår till 25.3 Två konstnärer från Jönköping ställer ut

9 juni–23 september

14 april–30 september

»Hon har talang – tyvärr«

Dialog

Kvinnliga konstnärer i Albert Engströms samtid

Småländsk design i personligt urval

Albert Engström var verksam som konstnär och författare 1890–1940, en period i konsthistorien som präglas av stora förändringar. Mest känd blev han för sina teckningar i skämttidningarna Söndagsnisse och Strix. Våren 2011 öppnades en ny Albert Engström-utställning på Eksjö museum. Den nya basutställningen sätter in Alberts bilder i ett tidssammanhang.   Inför sommaren 2012 vill museet sätta fokus på de kvinnliga konstnärer som var verksamma under denna tid. Under 1800-talets slut fick även kvinnor tillträde till konstskolorna. Hur var förutsättningarna för de kvinnliga konstnärerna? Engström hade en ganska konservativ hållning gentemot kvinnors medverkan i det offentliga livet och i konsten. I utställningen visas bland annat verk av Hanna Pauli, Ester Almqvist, Vera Nilsson, Sigrid Hjertén, Anna Nordlander och Jenny Nyström.   Utställning genomförs i samarbete med Jönköpings läns museum.

Yngve Ekström, Bruno Mathsson och formgivarna på Orrefors och Kosta Boda satte Småland på den internationella designkartan. Sedan har Lammhults, Swedese, Materia, Källemo och inte minst IKEA utvecklat Smålands designposition och varumärke i världen. Idag är Småland Sveriges främsta möbeldesignregion.

Bild: »Ivan med teddybjörn« av Sigrid Hjertén. www.eksjomuseum.se

Så här kan det också se ut 14.4–27.5 Keramik av Elisabeth Billander Dialog 14.4–30.9 Småländsk design i personligt urval »Hon har talang tyvärr« 9.6–23.9 Kvinnliga konstnärer i Albert Engströms samtid

Direktsänt på Metropol Massenets »Manon« 7.4 kl 19.00 Verdis »La traviata« 14.4 kl 19.00

Krusakultur Varje måndag kl 18.30

Olsbergs Arena Nazareth konsert 31.3 kl 19.00

Fåtölj, formgiven av Nirvan Richter, Norrgavel.   Till årets stora utställning på Eksjö museum har tjugotvå frontgestalter inom småländsk design bjudits in – designers, företagare, representanter för Möbelriket, Capellagården och Svensk Form Småland. Varje person väljer ut två möbler eller andra designobjekt som på något sätt samtalar med varandra. Det ena kanske inspirerat till det andra, eller att de på något sätt har en gemensam nämnare. Möt dagens småländska design i ett personligt urval!

Ramavtal med entreprenörer

Socialtjänsten i nya lokaler

och Eksjö Kommunfastigheter tecknar nu ramavtal gällande mindre servicejobb inom måleri, mark, rör, bygg, el, styr- och regler, ventilation, arkitektur, reklam samt med leverantörer av material.   Vid större renoveringar och underhållsåtgärder har de båda bolagen alltid gjort upphandlingar. Lagen om offentlig upphandling kräver numera ramavtal även för mindre poster – om de totalt under året överstiger 250 000 kr.   – Genom ramavtalen kan vi pressa priserna men också säkerställa kvalitet, kompetens och service. Förhoppningen är att de kommer att underlätta för våra fastighetsansvariga att få hjälp snabbt, säger vd Thorbjörn Hammerth.   Arbetet med avtalen sker i samarbete med kommunens inköpsavdelning.

hittar du samtliga handläggare inom kommunens socialtjänst på förvaltningshusets första plan. Bredvid receptionen i huvudentrén finns en dörr in till ett gemensamt väntrum, där besökare kan anmäla sig. Flytten gjordes för att samla socialtjänstens handläggarkompetens till ett ställe. Enheten heter biståndsenheten och där sitter nu handläggare för ekonomiskt bistånd, äldre- och handikappsfrågor, LSS, psykiatri och missbruk och barn- och ungdomsfrågor samlade.   – Här får alla plats. Nu kan vi bättre använda den sammanslagna kompetensen och samordna kommunens resurser inom socialtjänsten för dem som söker socialtjänstens bistånd, säger Maud Edmundsson, enhetschef för biståndsenheten.

eksjöbostäder

Marskatter och mycket annat 24.3–9.4 Agneta Naesström från Örkelljunga visar keramik

från årsskiftet

Babben Larsson 17.4 kl 19.00 Föreläsning och stå-upp »All shook up«. Musikal, Kulturskolan 28–29.4 kl 14 och kl 18

Övrigt Gospelmässa 11.3 kl 18.00 Eksjö kyrka Musikcaféserien Giralda Flamenco 17.3 kl 15.00 Östanåskolans aula Framtidsveckan 24.3–1.4 information: www.astridlindgrenshembygd.se Orgelkonsert 25.3 kl 18.00 Eksjö kyrka Föredrag om revyer i Eksjö 1.4 kl 15.00 Folkdanslokalen, Eksjö »Vi ska ha roligt!« 11.4 kl 9.00 Cirkusföreställning, Folkets hus Mariannelund »The stories, hits and comedy show« 13.4 kl 19.00 Teater i Folkets hus, Bruzaholm Vårsoaré och vårfest 25.4 kl 19.00 Allégården, Kråkshult Musikcaféserien: Q Quartet 28.4 kl 15.00 Östanåskolans aula Ryttarspelen & Valborgsmässofirande 30.4 kl 17.45 Sjöängen, Eksjö Stadsloppet 25.5 Barnens lördag 26.5 Ankracet 26.5 Utdrag ur turistbyråns evenemangskalender. För fler tips se www.visiteksjo.se Med reservation för eventuella ändringar.

www.visiteksjo.se

Hemma i Eksjö # 1 · 2012  
Hemma i Eksjö # 1 · 2012  

Eksjös kommuntidning

Advertisement