Page 1

Sommerstævne

En weekend med fremtid og håb A f A n d e r s H j o r t h Vi n d u m

C

irka 600 mennesker tilbragte den første weekend i juli på Ordet og Israels sommerstævne. Her hørte de undervisning og forkyndelse, der handlede om, hvordan verden, Israel og det enkelte menneske har en fremtid og et håb. Der blev blandt andet sat fokus på Israels vej fra kaos til forløsning og på, hvordan oprettelsen af staten Israel kan ses

som et skridt på den vej. Vi havde også fint besøg af Garth Gilmour fra Oxford og Irit og Jael fra Israel, som berigede weekenden med henholdsvis forkyndelse og sang og vidnesbyrd. Ifølge de tre deltagere, vi har spurgt, var det bestemt ikke spild af tid at bruge en weekend på Djurslands Efterskole i Fjellerup. Både forkyndelsen og det gode og varme fællesskab gør, at de alle regner med at være med igen næste år.

Sommerstævnet danner også ramme om Ordet og Israels årsmøde. (Foto: Troels Ingemann)

Isak Emil Haahr Kristensen Hvor mange sommerstævner har du været med på? Det var mit tredje sommerstævne, og de har alle været gode! Hvad var årets højdepunkt? Højdepunktet i år var lørdag formiddags undervisningstilbud. Jeg hørte Ole Andersen tale om Israelsprofetier og blev mindet om, hvor meget vildt der er sket i Israel i løbet af de sidste 100 år. At jøder kommer hjem, at landet blomstrer, og at flere og flere møder Yeshua som Messias. Vi lever midt i opfyldelsen af mange af disse profetier, og det er utroligt stort.

Skal du med på sommerstævne i 2017? Jeg skal helt sikkert med på sommerstævne 2017!

Birgitte Frølund

Hvor mange sommerstævner har du været med på? 23, hvoraf to var på Joffistævne, dengang det blev holdt i Kolding. Ellers har jeg været med hvert år siden 1993 med undtagelse af to år, hvor jeg lige havde født. Hvad var årets højdepunkt? Et af højdepunkterne var undervisningen om Israelsprofetierne. Ole Andersen fik på en rigtig god og let forståelig måde ved hjælp af mange skriftsteder forklaret forskellen på, hvem der tales om, når der står »Guds folk« i Bibelen. Om der tales om »Guds børn, de frelste« eller »Guds redskab i frelseshistorien«. Det blev en ahaoplevelse for mig, selvom jeg sikkert har hørt det mange gange før på sommerstævne. Jeg får ikke så meget bibelundervisning i løbet af året, især ikke om Det Gamle Testamente. Så jeg nyder det, og jeg bliver så glad, når jeg gennem undervisning bliver mindet om, hvor stor og trofast Gud er. At han aldrig vender Israel ryggen trods ulydighed. Og at det samme gælder mig! Skal du med på sommerstævne i 2017? Ja, det skal jeg helt sikkert. Jeg vil ikke gå glip af gode dage med fantastisk bibelundervisning og gensyn med gamle venner. Det er også dejligt at møde nye mennesker i løbet af weekenden. Og så er det bare luksus ikke at skulle lave mad i tre dage.

3


4

Sommerstævne

Årets sponsorløb til fordel for Joffi blev igen en både underholdende og indbringende affære. Tak for den flotte gave på 147.994 kroner. (Foto: Troels Ingemann)

Ud over undervisning og forkyndelse byder sommerstævnet også på rigtig godt fællesskab og masser af grin. (Foto: Troels Ingemann)

Ulla Held Hvor mange sommerstævner har du været med på? Jeg har været på sommerstævne fem gange (fem år i træk), og jeg vil nødig undvære disse skønne dage under Guds ords påvirkning.

Hvad var årets højdepunkt? Den er svær, da der er rigtig meget bibelcentreret og velfunderet undervisning. Dog må jeg sige, at Garth Gilmours bibeltime søndag formiddag om »Israel – på vej mod vækkelse« talte stærkt til mig. Jeg tror, den time gjorde så stort indtryk, da den var i så klar forlængelse af alt det andet, der blev forkyndt og fortalt i løbet af weekenden; Guds uendelige kærlighed til sit folk igennem hele historien, også selvom de ofte glemte ham. Den vækkelse, der sker i Israel i disse år, er så fantastisk. Irit og Jaels sang med den inderlighed, glæde og lovprisning, den formidlede, var også skøn at lytte til. Skal du med på sommerstævne i 2017? Ja! Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at komme på sommerstævne næste år også.

Garth Gilmour holdt blandt andet seminar om arkæologiske fund og deres betydning. (Foto: Troels Ingemann)

På Ordet og Israels hjemmeside kan du gense og genhøre de mange taler fra årets sommerstævne. Det gælder både forkyndelse, seminarer, årsberetning og nyhedsopdatering. Du kan for eksempel høre landsdommer Finn Andersens spændende foredrag om, hvordan en retssag om Jesu opstandelse kunne se ud. Næste års sommerstævne finder sted fra 30. juni til 2. juli.


Sidste kapitel er begyndt

Brev fra Jerusalem

Kære venner

S

fra os å blev det tid til endnu en hilsen tet op star t små så er Vi m. her i Jerusale mersom ig dejl en r efte igen i Jerusalem mark, lidt ferie, som har budt på en tur til Dan en fanog el Isra i her g pnin rundrejse og afsla ole. elsk ibib Min tået tastisk velovers at være Martin og jeg havde fornøjelsen af undersom han ole; elsk ibib med på årets Min ne uger skøn to var Det et. ken viser og jeg i køk : Must See med 29 deltagere fordelt på to spor været i de hav ig aldr der , var sporet for dem gerne som , dem for var d nde Israel før, og Exte ville opleve endnu mere af landet. både unProgrammet var godt pakket med Hver dag ab. essk fæll til tid og dervisning, ture i top. øret hum med men af, te sluttede vi træt Et af sommerens højdepunkter var de r hvo her, lige bor vi at , Vi glemmer ofte Minibibelskolen. Her er Extendedudspillet sig, fleste af Bibelens beretninger har sporets deltagere på rebtur. på Minibiog derfor er det godt at være med len åbner sig belskole og opleve, hvordan Bibe dagene går. for deltagerne, efterhånden som e end vær nær og og bliver levende på at læse i Bir, at de har fået mere lyst til og mod Og så er det jo skønt, når flere sige nem sit ord, igen sig ne og os alle, at Gud vil åbenbare belen. Det er vores bøn for deltager det. at han må blive stor for os igennem at vi må grunde på hans ord, og vores nye ungmedom ank går i og , igen m Jerusale Nu er vi som sagt vendt tilbage til er Kure. arbejderpar, Helene og Mathias Ank rse forberedelser, af dem er vi også påbegyndt dive ring oplæ og tion duk Ud over intro unge Yad va Levseniorvolontører og bagefter otte inden vi først skal modtage otte nye tører. volontører samt to Face Israel-volon ntørarbejde, biefteråret i gang med masser af volo e skyd at r alvo for til Vi glæder os treret fællesskab. belundervisning, ture og et Jesuscen her i Jerusalem, ke på, at det er vores sidste halvår Det er også lidt mærkeligt at tæn ved endnu ikke, hvad k i begyndelsen af det nye år. Vi inden vi flytter tilbage til Danmar ner, men vi har is også en del i vores tanker og bøn der venter os, så det fylder naturligv være med til at vil os, og det hviler vi i. Tak, om I også tillid til, at Gud vil åbne en dør for bede for os i det. god Afslutningsvis vil vi ønske jer en trofa jeres for e sensommer og igen takk os! for rlig ste forbøn, som er uundvæ

Kærlige hilsner Lene og Martin

Lilian og Ferien blev også nydt i selskab med meren som Daniel Sundgaard, der hen over Kure hias Mat er blevet erstattet af Helene og . uset som ungmedarbejderpar i Joffih

9


10

Aktuelt

NYT Læs sidste nyt på www.ordetogisrael.dk

Israel

Hamas ikke venner alligevel Lederen af det britiske parti Labour, Jeremy Corbyn, har sagt, at han fortryder at have kaldt Hamas og Hizbollah »venner«. Indrømmelsen kom i forbindelse med en stor undersøgelse af antisemitisme blandt britiske politikere, som gennemføres af en komite i parlamentet.

13-årig stukket ihjel

Elie Wiesel er død: Forfatteren, Holocaustoverleveren og Nobelprismodtageren Elie Wiesel er død. Han blev 87 år. Wiesel overlevede Auschwitz og Buchenwald og brugte siden da sit liv på at undervise om Holocaust og arbejde for tolerance og fred mellem mennesker. Han modtog stor hæder og mange priser, herunder Nobels Fredspris, for sit virke og sine 57 bøger. Barack Obama var en af dem, som Wiesel nåede at gøre et stort indtryk på. »Elie Wiesel var en af de store moralske stemmer i vor tid, og han var på mange måder bevidstheden i vores verden (…). Jeg satte pris på vores samtaler, som handlede om alt fra betydningen af venskab til vores fælles dedikation til staten Israel,« sagde den amerikanske præsident. (Foto: GPO/Amos Ben Gershom)

Historisk besøg i Afrika

Afviser Kvartetten efter rapport

Premierminister Netanyahu besøgte i juli Uganda, Kenya, Rwanda og Etiopien. Israels forhold til de afrikanske lande er godt for tiden. Man håber, at besøget kan være et skridt på vejen mod, at Israel får observatørstatus i Den Afrikanske Union.

Det Palæstinensiske Selvstyre har afbrudt al form for samarbejde med Mellemøstkvartetten, som består af FN, EU, Rusland og USA. Præsident Abbas og de øvrige ledere er nemlig utilfredse med en ny rapport fra Kvartetten. Den siger, at de mange ter-

rorangreb mod civile israelere er en alvorlig hindring for en fredsproces. Det er nye toner, især fra FN, og i Israel roste man da også rapporten for at pege på terrorens rolle i konflikten. Rapporten sagde også, at bosættelserne på Vestbredden samt den interne splittelse mellem de palæstinensiske ledere er blandt de primære forhindringer for en fredsløsning.

30. juni blev en 13-årig pige stukket ihjel, mens hun sov i sit hjem i bosættelsen Kiryat Arba på Vestbredden. Gerningsmanden var en blot 17-årig palæstinensisk mand. Dagen efter blev en 47-årig rabbiner skudt og dræbt, da han kom kørende i sin bil. Hans kone og to af hans børn var også i bilen og blev hårdt såret.

OL: Nægtede at køre bus med israelere De Olympiske Lege fik en chokerende indledning for de 47 israelske atleter, da de skulle transporteres i bus til åbningsceremonien sammen med den libanesiske delegation. Da libaneserne fandt ud af, hvem de skulle dele sæder med, nægtede de at lade israelerne komme ombord på bussen. Det endte med, at arrangørerne fandt en anden bus til israelerne. »Hvordan kan den slags ske?


Aktuelt Er det ikke det stik modsatte af det, OL repræsenterer …?« skrev Udi Gal fra det israelske sejlhold efterfølgende på Facebook.

Ultraortodokse får indrømmelse Knesset har annulleret planen om at indføre krav til ultraortodokse uddannelsesinstitutioner om at undervise i basale fag som matematik og engelsk. Institutionerne kan nu få statstilskud uden at give deres elever denne almene uddannelse. Det var en del af de ultraortodokse partiers krav, da de sidste år gik med i regering.

Vil integrere religiøse i hæren Det israelske forsvarsministerium har besluttet at oprette en særlig deling i hæren; en faldskærmsdeling for ultraortodokse. Afdelingen er kun for mænd, og der vil blive serveret koshermad og undervist i Toraen. På den måde håber man at integre-

re flere ultraortodokse i hæren. Mange nægter ellers militærtjeneste, og de ultraortodokse aviser har da også nægtet at bringe annoncer for faldskærmsdelingen.

Tel Aviv-terroristers hjem ødelagt 8. juni dræbte to palæstinensiske terrorister fire personer og sårede 41, da de angreb en restaurant i Tel Aviv. Cirka to måneder senere blev de to mænds huse så ødelagt af israelsk militær. Med tilladelse fra Højesteret har militæret flere gange ødelagt terroristers hjem med henblik på at fratage andre potentielle terrorister lysten til at udføre angreb.

Nyt tunnelkollaps i Gaza En 23-årig mand fra Gaza mistede livet, da en af de såkaldte »modstandstunneller« kollapsede. Det er den tredje af Hamas’ tunneller, der kollapser siden juli. Hamas vil bruge tunnel-

lerne til at angribe Israel, men IDF har indtil nu været i stand til at lokalisere tunnellerne og neutralisere dem.

18-årig stukket med skruetrækker Selvom bølgen af terrorangreb ser ud til at være stilnet en smule af, blev en 18-årig jødisk mand stukket ned i Østjerusalem midt i august. Gerningsmanden var palæstinenser. Offeret blev moderat såret.

Ottende OL-medalje Judoudøveren Yarden Gerbi sørgede for, at Israel ikke – som det var tilfældet i London for fire år siden – måtte vende hjem fra OL uden medaljer. Hun vandt nemlig bronze i sin vægtklasse og sikrede dermed landets blot ottende OL-medalje nogensinde.

Peres: 93 år og på Snapchat Den tidligere israelske premierminister og præsident Shimon Peres fyldte 93 i august. Det

fejrede han ved at få en konto på det sociale medie Snapchat, hvor man kan sende billeder og videoer til sine følgere. Det er kun to år siden, Peres gik af som præsident.

Må ikke hjælpe flygtningebørn Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, har med øjeblikkelig virkning sat en stopper for israelske soldaters frivillige engagement i et volontørprogram. Programmet er iværksat af den venstreorienterede NGO Elifelet og har til formål at hjælpe børn af flygtninge og asylansøgere i det sydlige Tel Aviv. Mange har kritiseret beslutningen, blandt andet flere soldater samt præsident Rivlin. Selvom deres forældre er rejst ulovligt ind i Israel, bør man ikke straffe børnene på den måde, mener de.

Narret til interview med Hizbollah-tv En række fremtrædende israelske politikere og militærfolk

Anklager Hamas for at stjæle millioner af nødhjælpsdollars Gennem de seneste cirka fem år har terrororganisationen Hamas angiveligt modtaget millioner af dollars, som egentlig skulle være gået til humanitær hjælp til befolkningen i Gaza. De er i stedet brugt på våben og tunneller. I juni arresterede den israelske efterretningstjeneste Shin Bet en mand ved navn Muhammed Halabi. Han var ansat i nødhjælpsorganisationen World Vision og var leder af afdelingen i Gaza, hvor han stod for at fordele pengene. Efter at have afhørt ham og undersøgt sagen i halvanden måned kunne Shin Bet offentliggøre, at Halabi gennem fem år har sørget for, at cirka 60 procent af World Visions budget for Gaza gik direkte til Hamas’ militære gren, al-Qassam-briga-

derne. Det er sket via fiktive projekter i Gaza. Der er angiveligt tale om hele 7,2 millioner dollars om året over fem år. Halabi skulle selv have indrømmet bedrageriet over for efterretningstjenesten. World Vision har dog benægtet, at Halabi arbejder for Hamas, og de siger, at der umuligt kan være tale om så store beløb. Den køber minister for offentlig sikkerhed Gilad Erdan dog ikke: »Jeg forestiller mig, at World Vision, som er meget antiisraelsk, har vendt det blinde øje til,« siger han. At World Vision skulle have kendt til bedrageriet, er der dog ikke noget, der tyder på ud fra Shin Bets oplysninger. Ifølge efterretningstjenesten blev Halabi i 2005 hyret af Hamas til at infiltrere en humanitær organisation med henblik

11

på at opnå en høj stilling, hvorfra han kunne omdirigere penge til Hamas. Ofrene i sagen er de palæstinensere, som bor i Gaza og har hårdt brug for basale fornødenheder. I stedet for mad og genopbygning af deres huse er pengene blevet brugt på våben og tunneller ind i Israel. På sin Facebookprofil skrev premierminister Benjamin Netanyahu efterfølgende, at »Hamas stjal nødvendig hjælp til palæstinensiske børn, så de kunne slå vores børn ihjel. Så jeg spørger jer: Hvem bekymrer sig mest for palæstinenserne? Israel, som sørger for, at humanitær hjælp kan komme ind i Gaza? Eller Hamas, som fratager palæstinensiske børn den selvsamme hjælp?«


12

Aktuelt

blev interviewet af en italiensk journalist i den tro, at deres udtalelser skulle vises på BBC og al-Jazeera. Det viste sig dog at være løgn. Senere dukkede israelerne, blandt andet tidligere minister Tzipi Livni, op på den libanesiske kanal al-Mayadeen, som har forbindelse til Hizbollah. Programmet omhandlede

det bagholdsangreb fra Hizbollah, som indledte krigen i 2006. Blandt de interviewede var også en overlevende soldat fra angrebet. Om den italienske journalist, Michele Moni, var klar over, hvad interviewet skulle bruges til, eller om han også blev narret, bliver nu undersøgt af de israelske myndigheder.

OL: Egypter afviste håndtryk Da den israelske judoudøver Or Sasson havde vundet over sin egyptiske modstander under OL, rakte han hånden frem for at sige tak for kampen. Egypteren afviste dog at trykke hånden og gik bare væk.

Tilskuerne buede af egypteren, og IOC har efterfølgende fordømt handlingen, mens Sasson tog episoden med ro. Afvisningen fik heldigvis ikke større betydning for ham, end at han senere kæmpede sig til en flot bronzemedalje – Israels anden medalje under legene i Rio.

Trump og Clinton sammenlignes med Netanyahu og Rabin Det amerikanske præsidentvalg til november fylder ganske meget i de israelske medier. Det er ikke så mærkeligt, eftersom USA er Israels vigtigste allierede. Meningsmålingerne peger på Demokraternes Hillary Clinton som favoritten. Men ifølge David Horovitz, redaktør på Times of Israel, skal man ikke afskrive Donald Trump. Han sammenligner den nuværende politiske situation i USA med den i Israel i 1996. Rabin var blevet myrdet af en israeler, som mente, at Rabin gav alt for meget til Arafat og palæstinenserne. Efterfølgende lå folkets sympati naturligvis hos Rabins parti og hans efterfølger Shimon

Peres, som var premierminister indtil næste valg. Her var Peres favorit, ligesom Clinton er det nu. En stemme på Peres viste opbakning til den kamp for fred, som Rabin havde kæmpet, og var i den forstand en måde at ære hans minde på. Nogle forfærdelige begivenheder ændrede dog pludselig situationen. Fire selvmordsbomber i Israel kostede 67 uskyldige mennesker livet. Det betød, ifølge Horovitz, at befolkningen i højere grad begyndte at opfatte Rabins fredskamp som mislykket. Og de færreste troede på, at Peres kunne vinde selvsamme kamp.

Benjamin Netanyahu og Shimon Peres (daværende præsident) ved Yitzhak Rabins grav i forbindelse med et statsbesøg fra Barack Obama i 2013. (Foto: Mark Neyman/GPO)

Man ønskede med andre ord en premierminister, som kunne forsvare Israel, og som ikke på samme måde rakte en (naiv?) udstrakt hånd ud til palæstinenserne. Benjamin Netanyahu fra det højreorienterede Likud blev derfor i 1996 valgt som ny premierminister. Man kan ikke udelukke, at noget lignende kommer til at ske i USA, siger Horovitz: »Uanset hvor usandsynlig en sejr til Trump synes, er faktum (…), at hvis noget dramatisk sker i USA, som stiller Clintons politiske tilgang i et dårligt lys (med terrortruslen, Gud forbyde det, øverst på listen), så vil Trump være ”last man standing”.« Horovitz er ikke den eneste, der har draget en sådan sammenligning. Guvernøren i Connecticut, Dannel Malloy, fik associationer til drabet på Rabin, da han hørte Trumps kommentar om, at dem, der er imod et våbenforbud, stadig »kan gøre noget ved« Clinton. »Jeg tænkte straks på Rabin i Israel. Der var demonstrationer, hvor der blev råbt ”død over Rabin”, og politikerne reagerede ikke,« sagde Malloy. I Israel håber mange, at Clinton vinder valget, selvom hun langtfra lige så tydeligt bakker Israel op, som hun gjorde tidligere. Blandt andet derfor arbejder den israelske regering i disse uger hårdt på at få færdigforhandlet en aftale om, hvor mange penge USA skal støtte det israelske militær med årligt i perioden 2017-2027. Man ønsker at få landet aftalen, inden Trump eller Clinton tager over efter Obama.


Års O br d ee r et t on gi nIgs r2a0e1l6

13

&

ordet israel i glimt Arbejdshold i Poriya I løbet af sommeren har et team af frivillige i Det Danske Hus knoklet under den bagende sol. Her blev udført forskelligt malerarbejde, reparationer og anden vedligeholdelse af huset, så det nu er fuldstændig klar til at blive indtaget af et nyt hold discipelskoleelever. Arbejdsgruppen bestod af: Henning Kiilerich, Kenneth Have, Anna og Jens Rønne Nielsen, Inger Marie og Jens Thorsen, Else og Leo Lassen og Grethe og Kai Kristensen. De to sidstnævnte har været i Det Danske Hus hele kur-

Genoplev årets sommerstævne På Ordet og Israels hjemmeside kan du nu se og høre talerne fra årets sommerstævne. Så uanset om du ikke var med på sommerstævnet, ikke fik alle møderne med eller bare

gerne vil genhøre forkyndelsen og bibeltimerne, ligger det frit tilgængeligt. Materialet kan også bruges i eksempelvis bibelgrupper og andre små fællesskaber. På vores hjemmeside kan du blandt andet høre Per Weber tale om fremtid og håb. (Foto: Claus Kristensen)

susperioden og har sørget for mad og meget andet. Tak for indsatsen!

Udskiftning i bestyrelsen

Hanne og Leif Toft til Israel – igen På Ordet og Israels sommerstævne i Fjellerup blev det afsløret, hvem der skal afløse lederparret i Jerusalem. Hanne og Leif Toft er ansat til at overtage arbejdet i Jerusalem i januar 2017, når Lene og Martin Haahr rejser hjem. Hanne og Leif, som er henholdsvis 52 og 54 år, er godt klædt på til opgaven. Gennem tidligere ansættelse både i Tiberias og i Jerusalem kender de arbejdet rigtig godt. »Vi glæder os over at kunne sende et lederpar til Jerusalem, som kender arbejdet rigtig godt, og med den ekstrabonus, at de også er fortrolige med både

landet og sproget på forhånd,« siger landssekretær Torben Mathiesen.

De to nye medlemmer af Ordet og Israels bestyrelse: Mikael Andersen og Jakob Kristensen. (Foto: privat)

Hanne og Leif Toft vender tilbage til Israel i januar 2017 – denne gang som lederpar i Joffihuset. (Foto: Ordet og Israel)

I forbindelse med årsmødet i juli blev to bestyrelsesmedlemmer erstattet af nye kræfter. Jens Lomborg og Poul Arne Nyborg træder ud efter henholdsvis 19 (ad to omgange) og syv år i bestyrelsen. En stor tak til dem begge for deres store indsats. Heldigvis kunne vi samtidig byde velkommen til to nye

medlemmer, nemlig Jakob Kristensen og Mikael Andersen, som er henholdsvis tidligere og nuværende formand for Joffi. Ud over de konkrete opgaver er de to med til at trække aldersgennemsnittet i bestyrelsen væsentligt ned. Velkommen til Jakob og Mikael.

Ordet & Israel, september 2016  
Ordet & Israel, september 2016  
Advertisement