Page 1

JUN 14

MIDGÅRDS FRIA SKOLTIDNING

STUDENTER, VAD GÖR NI I HÖST?

Läs vad våra studenter ska göra i höst på sida 5

Halm firar nya ep:n Intervju med pianisten Lisa Johansson om Midgårdsbandet HALM. Sida 3

midgård streetstyle Sida 10


LEDARE

HEJDÅ SKOLAN! Det har blivit dags för mig att inte bara ta farväl av skoltidningen utan även säga adjöss till Midgårdsskolan. Jag har lämnat in mina sista skoluppgifter så det här blir även det allra sista jag skriver på den här datorn innan jag ska skiljas även från den. Å ena sidan så är jag lite avundsjuk på de som får stanna på skolan ett eller två år till, hur klyschigt det än må låta så blir jag fortfarande slagen av hur många kreativa och inspirerande elever det finns här och som jag begåvats med i min närhet. Fast å andra sidan så är Midgårdsskolan också just en skola, och själva skolan med allt vad det innebär lär jag knappast grina över. Skoltidningen kommer att fortsätta leva, en ny styrelse är vald och jag kan nog lova er att de har stora planer på gång, ni har definitivt någonting att längta efter till hösten om sommaren känns för lång. Det här var aldrig tänkt som ett långsamt farväl så jag vill bara avsluta med att säga att det har varit så himla roligt (ja, med en del undantag såklart som sig bör) att göra den här tidningen och att träffa alla som velat engagera sig på olika sätt. Var sak har sin tid, och nu är det dags för något helt nytt, jag tror det kommer rocka. Till er som går ut gymnasiet, hoppas ni får göra sådant som gör er glada. Och till er som är kvar, fortsätt reppa Midgårdsskolan. Massor med pussar och kramar.

INNEHÅLL ledare 2 i pipen 3 krönika 4 studenterna 5 kulturnatta 8 streetstyle 10 eurovision song contest 12 eu-valet 2014 13 last one standing 14 festivalguide 15 quiz 16 poängjakten 17 illustrationer 18

Linnéa Bjurbäck Chefredaktör

Art Director: Henrik Jacobsson

2


I PIPEN

HALLÅ DÄR LISA JOHANSSON! O(R)DEN träffade Lisa Johansson, pianist i countrybandet HALM för att prata om deras nya EP ”The Trigger” och om deras planer inför framtiden.

Vad spelar ni för typ av musik? Country och bluegrass. Alla i bandet har någon naturlig koppling till country. Både jag och Johanna är uppväxta med det. Hur länge har ni spelat tillsammans? Sen i sjuan, 2009. Vad är på gång i framtiden? Vi håller på att skriva mer låtar, så vi satsar på en fullängdsskiva. Den 27:e juni har vi releasefest för vår EP i en loge i Sävar. Det kommer bli bra ljud och så kommer vi sälja hamburgare.

Vilka är ni? Det är jag, Johanna Sandgren som spelar banjo, Maja Lundgren som spelar kontrabas och Linnéa Östman som spelar gitarr. Hur kom det sig att ni började spela tillsammans? Vi träffades när vi började sjuan i Sävar, så det var så allting började. Vår musiklärare skulle sätta ihop oss för att spela på en avslutning, vi fann varandra via musikintresset.

Vill du också komma på HALMs releasefest? Kontakta bandet så skrivs du upp på gästlistan!

Emma Östin, Linnéa Bjurbäck

ALFREDS HÖRNA Vågrätt: 1, Vinter simning görs i detta. 2, ”De har ett schysst .....!” 3, Svenska Mästerskapen. 4, Doft. 5, Innan planta. 6, Ett högt berg. En djup ... 7, Huvudingrediens i öl. Lodrätt: 1, Ett farligt kattdjur. 2, En av världens tre mest kända trollare. 3, Efter brottning kan en bli .. 4, Ett träslag. 5, Huvudingrediens i öl. 6, Gott och svalkande på sommaren.

Alfred Sahlén

O(R)DEN PÅ INSTAGRAM! 3

@ordenmidgard


KRÖNIKA

VEGA LAUDON: DET HÄR MED RÅD Hallå, kan någon hjälpa mig!? Med att skriva en krönika alltså, för jag har ingen direkt erfarenhet och vet inte hur man gör. Ge mig tips och råd och vägledning! Vad ska jag skriva om, på vilket sätt och med vilken ton? Och föresten, angående resten; var och när och hur ska man leva livet?

behövas. Visst vill vi ibland ha hjälp för att vi verkligen inte har den minsta aning. Men, oftast behöver vi bara bekräfta det vi redan tror och känner. Genom ”vad skulle du ha gjort?” och ”vad tycker du att jag borde göra?” hoppas vi kunna känna oss säkrare. Oftast får vi dock inte de raka svar eller konkreta råd som vi önskar, vilket kan kännas frustrerande. Men faktum är att det kanske är dessa otydliga råd som ändå är bäst. Vad jag menar är, och vad min slutgiltiga insikt handlar om, är att jag inte kan begära att någon ska fatta mina beslut och göra mina val åt mig. Kanske är därför svaren ”jag vet inte” och ”gör vad du vill” de bästa jag kunde få på mina inledande frågor, eftersom de visar så tydligt på sanningen - jag måste helt enkelt tänka själv! Självklart ska vi inte sluta ge, och be, varandra om råd. Andra personers syn på saker är ofta berikande och det finns alltid situationer då vi inte klarar oss utan vägledning av föräldrar, vänner, och lärare. Men, man måste hitta en balans. Något som alltid gäller, är att bekräftelse utifrån är bra i viss dos, men det vi verkligen måste lära oss är att bekräfta oss själva. Så våga lita på dina egna förmågor! Ingen mer än Du kan tänka åt Dig själv när det gäller Dina val. Du ska själv välja Ditt liv och vilken färg Du ska ha på tandborsten.

Tre saker slog mig under mina funderingar kring såväl krönikeämnen som komplexa livsåskådningsfrågor. Det första var hur oerhört svårt det faktiskt är att både ge och ta emot välmenande råd. Dels kan det vara svårt att formulera dessa på rätt sätt, vilket kan leda till missförstånd. Ofta är det också svårt att veta vad personen faktiskt behöver, eftersom att vi alla fungerar så olika. Även om man verkligen anstränger sig, blir försöken ofta inte mer än intetsägande formuleringar som ”gör det som känns bäst”. Vilken nytta gör ett sådant uttalande när man är som mest rådvill om vilka skor man ska köpa, eller vilken utbildning man ska välja? Det andra som slog mig var hur mycket skada ett råd faktiskt kan åstadkomma. Det är nämligen så att även välmenande råd, som fungerar bra för vissa, endast förstör för andra, beroende på hur själva rådet tolkas. För att exemplifiera detta så har jag personligen allt för många gånger blivit mer stjälpt än hjälpt av det välbekanta uttrycket ”gör alltid ditt bästa”. Att göra sitt bästa innebär för mig att alltid och i alla situationer ge allt, vilket ofta leder till stress och prestationsångest. En annan typ av råd som gör mer skada än nytta är alla dessa tips, rekommendationer och uppmaningar som vi överöses av. På löpsedlar vi möts av dagligen tävlas det om att ge de bästa tipsen; ”Se ut exakt såhär! Bete dig sådär! Och ät endast bananer på onsdagar.”. Dessa råd är för det mesta bara tomma ord och blir istället mer som ett slags antibekräftelse. Att känna att man inte duger, och alltid gör fel, leder till att man inte litar på sitt eget omdöme. Detta leder i sin tur till att man frågar om råd oftare än vad som kanske skulle

4


STUDENTERNA

VAD HÄNDER EFTER STUDENTEN? Om en vecka står våra treor och vrålar på flaken. Dagen efter vaknar de med en bakfylla utan dess like, och en oviss

framtid - eller? Vi har träffat några av studenterna för att höra vad de har för planer efter 10:e juni.

Emil Fredriksson SA3 Vad ska du göra efter studenten? Jag ska först ta det riktigt lugnt ett tag, men sedan ska jag läsa till lärare på ett ställe där jag trivs, får se var det blir. Det måste inte vara här i Umeå. Varför vill du bli lärare? Jag har haft den tanken väldigt länge! Det känns bra att göra något så viktigt, en lärare har ju stor påverkan på ungdomars utbildning och framtid. Jag tycker att det borde bli ett mer betydande yrke eftersom att det är ett så viktigt arbete man gör.

Har du några planer för sommaren? Jag har tänkt åka till USA igen. Jag var utbytesstudent där förra året så jag har tänkt åka och hälsa på familjen jag bodde hos i Colorado och sedan hälsa på några kompisar i Kalifornien. Sen får vi se om vi kanske reser runt lite i USA ett tag. Skulle du kunna tänka dig att flytta tillbaka till USA igen? Ja kanske! Vad kommer du att sakna med Midgård? Ja, jag har ju gått här så himla länge nu. Jag kommer nog att sakna allt folk. Det är en så trevlig gemenskap här.

5


STUDENTERNA

Cecilia Moore MU3

Sanna Holmlund DN3

Vad ska du göra efter studenten? Först ska jag nog jobba men jag vet inte var… Sen vill jag läsa till personalvetare på universitetet. Jag kollade på det programmet under universitetsdagen och det verkade kul. Dessutom går min killes syster det och allt hon har berättat om det har verkat roligt. Vad kommer du att sakna med Midgård? Allt! Jag har världens separationsångest! Men jag kommer nog att sakna klassen allra mest, att bara kan vara sig själv. Att man inte behöver göra sig så himla fin hela tiden utan att man bara kan va.

Vad ska du göra efter studenten? Jag ska gå på Framnäs folkhögskola med inriktning Folkoch Världsmusik. Vad kommer du att sakna med Midgård? Att det är så fräscht, och så kommer jag att sakna den gamla caffan.

Andreas Nilsson IB Vad ska du göra efter studenten? Nu i sommar ska jag nog jobba och försöka spara ihop pengar. Sedan i september så kommer det bli en resa till Australien där jag och två kompisar ska försöka jobba och äventyra litegrann! Vad kommer du att sakna med Midgård? Min klass först och främst. De som har utstått de, möjligtvis, mest pressade stunderna i livet med mig. Sedan har jag väl aldrig riktigt känt mig som en "midgårdare" utan kanske egentligen är mer lagd åt draggen-hållet, men känner ändå att midgårdsandan kommer nog lämna ett ganska stort hål.

Erik Lundholm TE3 Vad ska du göra efter studenten? Inte gå på folkhögskola i alla fall! Jag ska nog bara ta det lugnt och hålla på med något plockjobb på typ ICA eller Coop Vad kommer du att sakna med Midgård? Allt! Teaterkorridoren, Valhalla och känslan av att bara kunna softa.

6


STUDENTERNA

Lisa Johansson EM3

lisa BL3

Vad ska du göra efter studenten? Jag har sökt väldigt många kurser på olika Universitet. Bland annat kreativt skrivande, biblioteks- och informationsvetenskap, museologi och en kurs i skrivande på engelska. Vad kommer du att sakna med Midgård? Jag kommer att sakna mina klasskompisar, lärarna och Swedish Text Maffia

Vad ska du göra efter studenten? Jag ska läsa vidare till socionom på universitetet här i Umeå. Jag är intresserad av relationer mellan människor så det passar nog mig bra. Vad kommer du att sakna med Midgård? Alla trevliga människor!

Celina Walderhaug NA3

oskar ledin fl3

Vad ska du göra efter studenten? Förhoppningsvis ska jag läsa till veterinär men det är ganska svårt att komma in på det. Annars ska jag läsa till biomedicinsk analytiker eller gå någon musikkurs. Eller så spårar jag helt och jobbar som omväxling. Jag ska i alla fall inte bara sitta på rumpan! Vad kommer du att sakna med Midgård? Det är så mycket! Typ smågrejer som är så bra! Men jag kommer väl att sakna Caffan och lärarna.

Vad ska du göra efter studenten? Förhoppningsvis kommer jag in på idrottslärarutbildningen här på Umeå Universitet Vad kommer du att sakna med Midgård? Jag kommer att sakna caffan… lol

Text: Emma Östin Foto: Henrik Jacobsson

7


KULTURNATTA

EN HÄNDELSERIK DAG FÖR MEDIEETTORNA Under tre månaders tid har medieprogrammets förstaårselever arbetat med sina slutprojekt i kursen Estetisk kommunikation. På Kulturnatta den 24 maj var det äntligen dags för redovisning och O(R)DEN var på plats för att dokumentera.

ett performance innehållandes två olika uttrycksformer. Det kunde röra sig om dans, teater, ljud eller bild mm. Performancet skulle även ha en anknytning till Umeå som stad, eftersom redovisningarna skulle ske på Kulturnatta. Den 24 maj var det äntligen dags för de spända eleverna att visa upp resultatet av nästan fjorton veckors arbete. De fem grupperna hade blivit tilldelade olika tidpunkter under dagen när respektive framträdande skulle äga rum. Här följer en sammanfattning av de olika projekten som O(R)DENS utsända bevittnade.

I februari delades eleverna in i grupper och planeringen av de estetiska projekten påbörjades. Uppgiften gick ut på att skapa

UMEÅ I RÖRELSE Först ut var gruppen ”Umeå i rörelse”. Gruppen hade valt att göra en utställning som de visade upp i Döbelns park. Tanken bakom utställningen var att informera publiken om Umeås kulturella historia. På en lina mellan två träd hängde bilder och tillhörande texter som publiken själva fick gå runt och titta på.

KRAMA ETT TRÄD Gruppen ”Krama ett träd” höll till utanför Åhléns på torget. Gruppens medlemmar var utklädda till björkar och bar stora, informativa plakat på magen. Målet med deras performace var att uppmärksamma trädens viktiga roll i dagens allt mer förorenade miljö. Genom att erbjuda förbipasserade människor kramar och egentryckta pins ville gruppen påminna Umeås befolkning om att agera för en bättre miljö. Många människor stannade till, nyfikna på gruppens utstickande utklädnad.

8


KULTURNATTA FISKELYCKA Framför Rådhuskiosken stod gruppen ”Fiskelycka”. De lockade både unga och gamla med sin mobila fiskedamm som garanterade napp varje gång. Gruppmedlemmarna var färgglatt klädda med både maskar och solglasögon, i försök att efterlikna fiskar. Tanken bakom fiskedammen var att sprida glädje och kärlek genom de små, men mycket uppmuntrande, meddelandena som låg i godispåsarna man fiskade upp.

FINVOLVON Den näst sista gruppen, ”Finvolvon”, framförde sitt performance vid Mimerskolans grusplan. Grusplanen var full av gamla, välpolerade bilar från 1900-talets senare årtionden men mitt bland dem tog en mycket skruttig Volvo plats. Många tittade frågandes på bilen och Volvon väckte uppmärksamhet bland de bilintresserade besökarna, men gav även upphov till en del hånfulla skratt. Medlemmarna i gruppen genomförde ett skådespel för oss åskådare och tanken bakom deras föreställning var att hylla ”svensk motorburen ungdom” och ifrågasätta definitionen av ”finkultur”.

BJÖRKKLIMATET Sist ut under den soliga lördagen var gruppen ”Björkklimatet”. I performancet som gruppen hade skapat framfördes en koreografi innehållandes facklor och björkris tillsammans med en ljudslinga. Gruppen använde sig av symbolik för att dra en koppling mellan stadsbranden i Umeå under 1800-talet och den samtid vi idag lever i. Efter själva performancet delade gruppen ut egentryckta pins med björkmotiv.

Sammanfattningsvis var årets Kulturnatta en mycket händelserik dag för både medieprogrammets förstaårselever och deras

lärare. Redovisningarna avslutades framåt eftermiddagen och det var glada, men lättade elever som skildes åt.

9

Linnea Brännström, Johanna Lernstedt Sjödin


STREETSTYLE

MIDGÅRD STREETSTYLE Josefine Larsson, BL1

1) Vad är ditt favoritplagg i garderoben? Långa kjolar! 2) Vad betyder kläder för dig? Att uttrycka mig själv och att vara bekväm med mig själv. 3) Vilka klädaffärer föredrar du? Secondhand och typ Monki gillar jag.

Anni Kan, SA2B 1) Vad är ditt favoritplagg i garderoben? Vit skjorta utan krage – jesusskjortan! 2) Vad betyder kläder för dig? Hmm svårt att uttrycka sig… men kläder är något jag trivs i. 3) Vilka klädaffärer föredrar du? Jag föredrar helst Kii men det är så dyrt, annars gillar jag Indiska eller H&M!

10


STREETSTYLE

Chutima Khokhunee, PIB

1) What is your favorite piece of clothing in the wardrobe? My black knitted sweater. 2) What does clothing mean to you? Clothes mean a lot to me because it represents who I am. 3) Which clothes stores do you prefer? Topshop and Jespal are my favourite!

Ludvig Eriksson, MU1B 1) Vad är ditt favoritplagg i garderoben? Min blå fiberpäls tröja! 2) Vad betyder kläder för dig? Svår fråga, men att kunna känna sig trygg. 3) Vilka klädaffärer föredrar du? Jag gillar secondhand affärer där man får rota runt bland många olika sorters kläder.

11

Linh To Phuong, Ebba Raske, Emelie Wilhelmsson


EUROVISION SONG CONTEST

ETT STEG FÖR EUROVISION OCH ETT STEG FÖR MÄNSKLIGHETEN Den 10:e maj ägde Eurovision Song Contest 2014 rum. Danmark fick den stora äran att arrangera den spektakulära festivalen efter att Emmelie De Forest tog hem landets tredje seger förra året. Jag var på plats i år också och det var en riktigt mäktig upplevelse.

ÅRETS SOMMARPLÅGA

Frankrike: Twin Twin – Moustache Jag uppmanar alla att dansa loss till Frankrikes supertöntiga låt i sommar som en tröst till bidraget som tyvärr kom sist i årets tävling.

ÅRETS BÄSTA SHOW Island: Pollapönk – No Prejudice Färgglada farbröder med fantastiska dansmoves! (kolla särskilt efter ungefär halva låten)

ÅRETS “WTF!?” Rumänien: Paula and Ovi – Miracle En snubbe som låtsas spela på ett runt piano, en plastig sångerska som försöker efterlikna Carola och en massa andra konstiga saker.

ÅRETS TOAPAUS

Vitryssland: TEO – Cheesecake Hade jag inte befunnit mig i en Eurovisionarena, hade det varit ett ypperligt tillfälle att besöka toaletten under dessa tre minuter. Mycket bättre att spendera tid där än att lyssna på en larvig kille som jämför någon tjej med en cheesecake.

ÅRETS BÄSTA LÅT Österrike: Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix Jag måste ändå erkänna att det finns lite musikalisk kvalitét i vinnarlåten. Låten sticker ut med ackord som är ovanliga i ESC-sammanhang och sångerskan är otroligt vacker och duktig!

Det var fantastiskt att få vara en av alla Eurovisionfans från olika länder som samlades för att dansa loss till alla halvkassa bidrag och bara njuta av den härliga schlagerstämningen! Svenska Sanna Nielsen fick mycket stöd av alla schlagerfantaster i Danmark, men det största jublet fick den skäggbeklädda kvinnan från Österrike och det var solklart hur viktigt det var att just hon vann. Det handlade inte bara om den bästa låten i år. Conchita Wursts vinst innebar stor respekt för människor som vågar vara unika! Jag kan inte säga det bättre än Conchita själv: ”Det här är för alla som tror på en framtid med fred och frihet. Vi är ostoppbara!”

Midgårds schlagerdrottning Emma Hellgren

12


EU-VALET 2014

EU-VALET 2014 Söndag den 25 Maj var det EU-val i Sverige, och många var vi nog som satt uppe och följde SVT:s valvaka med spänd förväntan i magen. För visst kan EU-valet tyckas som ett avlägset och till och med ointressant val, men EU:s inflytande påverkar oss mer än en kan tro. EU bildades 1958 i samband med att andra världskriget var över och började som ett ekonomiskt samarbete mellan länderna. Tanken bakom var att handeln skulle göra länderna beroende av varandra och därför skulle krig lättare undvikas. 1993 byttes namnet från Europiska Ekonomiska Gemenskapen (EEG) till Europiska Unionen, och idag innefattar EU ett unikt ekonomiskt såväl som politiskt partnerskap mellan 28 länder inom Europa. Ett av EU:s viktigaste mål är att främja de mänskliga rättigheterna både i och utanför EU. Grundläggande värderingar inom organisationen är människovärde, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna. Därför kan en tycka att det är lustigt, att inte ens femtio år efter att EU bildades, inte ens hundra år efter att andra världskriget tog slut, så ser vi i dagens EU-val hur högerextremistiska och främlingsfientliga partier bara växer och växer. I Sverige röstade 9,8 %, alltså nästan en tiondel av Sveriges befolkning, alltså nästan var tionde person du möter på gatan, på Sverigedemokraterna (SD). Ett faktum som förtog lite av glädjen kring nyheten att Feministiskt Initiativ (F!) som

aktivt jobbar för antirasism och feminism kom in med 5,3 %. I skrivande stund är resultatet från hur hela EU röstat inte helt fastställt, men hittills visar mätningarna att Sverige inte är ensamma om att rösta in partier liknande SD i EU-parlamentet. I Grekland gick till exempel det öppet nazistiska partiet Gyllene Gryning starkt framåt, och Frankrikes parti Front National vars grundare påstår att Ebolaviruset kan vara lösningen på den Afrikanska invandringen i Frankrike blev enligt vallokalundersökningar störst i Frankrike. På den ljusa sidan kan vi Umebor i alla fall hurra över att vi är den kommun med minst stöd till SD, och om Sverige skulle rösta som Midgårdseleverna gjorde i skolvalet skulle resultatet sett betydligt bättre ut ändå. I EU-valet är röstdeltagandet inte lika stort som i riksdagsvalet, vissa är helt enkelt nonchalanta medan andra resonerar att en utebliven röst bidrar till att Sverige kanske drar sig ur EU. Ett resonemang som sällan håller i verkligheten då det snarare leder till att andras röster får större kraft och inverkan. I årets EU-val röstade 48,9 % av Sveriges befolkning, i Midgårds skolval röstade 34 %. Skolvalet på Midgårdsskolan var ett av de få arrangerade EU-skolval i Sverige, och arrangerades av andraårseleverna på programmet International Baccalaureate i samband med att de politiska partierna fick hålla en medborgardialog med eleverna på skolan. Resultatet från skolvalet skiljer som vi ser i diagrammen tydligt från både resultatet i Umeå kommun och nationellt, och visar att av den tredjedel av eleverna som röstade finns ett övervägande stöd för Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet på 29,4 respektive 24,9 procent, tätt följt av Socialdemokraterna på 19 procent.

Text: Emma Björnwall Åström

Så röstade Midgård

Så röstade sverige

FI

enl. preliminära siffror

MP

S

S

MP

M

V

FP

C FP 11,8

19

24,9

1

1,4

KD 3,1

M

4,5

C

V PP 2,8

SD 1

SD KD

FI PP

JL 29,4

6,3

1

13

24,2 15,4

6,5

9,9

5,9

13,7

2,2

JL 9,7

5,5

0,3

Grafik: Henrik Jacobsson


LAST ONE STANDING

LAST ONE STANDING

FINAL 5/6 12.00

UTANFÖR HUVUDENTRÉN

/THE KÅR @midgardselevkar

facebook.com/midgardselevkar

14


FESTIVALGUIDE

TIPS FRÅN O(R)DEN: FESTIVALSOMMAR va sti ra e f s o or g a t s t a & b n te cc Gö d an ebe at t se t t r n R a a t s la h sat ed b n oc emo s för r s å y m ob ram r o d 18 li. I e f st. dhet R e b e W täll som est ered ng m det t m b r . i u s r r e y O jäm tiste i ser ch fö speln mm 5 SEK a V r å W p a ko 89 ns to n. len nliga etse tKas eave , det 95 -1. n p u Ja h k vi a i s on O eaf l? – is 1.5 D u n r f Fio opdu n på bliss ettp i j h t il hip myga s. Is i ti. B s s n grä ugu års 7-9 A

nat in ar lyss 22 ” h i V . p ” p a på to singeln nde n h r c a o g boknin et på Hurula dra spänna I år är n ck eåban arna. A tra my oss ex å repeat i lur oto Boy, Um . da Pira tM tt p in a å L n g n n r a e a a g h r bland o nz a - R rot tnin ak ter ä ch hiphopd inkluderar G la a ly o er centr det Ho gårdsfavorit alen lig ger i åra v s ti r m er v Mid e ä a F v r . t d e is n k k A a atis vil te Duk helt gr 10 -12 Juli. r och Vo ä h c n. teå o thjär ta Skellef studen

Bråv Fest alla. MI A. i va fan ljät ten Kanye W es t . fest och lev FKP Sc La iv o e för s alsveri rerar d rpio ha na del R g e r t rest orkapit e set t p n bästa slayat ey. s e å a Nor n av U let och länge line-up om rköp . m e ing. eås un hoppar Vi böjer n 26 -2 gdo mar (precis oss 8 Ju s om ) på n i . 2 .49 B 0 SE iljettp tåget til ris 2 l K. .19 0 -

Urkult. En intr es s för de flesta v ant musikupp klara a id Näm levelse rt f Francis ister just nu ä orsen. Några , oc r Sy utöver h Apolonia. D ster Sol, Alic e musike e n finna t kommer äv Charle s e n ak tivite stonku r s o ch ter som Den fo g lkliga fe raffitiv er s ekolog isk mat tivalen ser ver kstad. a v r endas ilk upp frå t n oss! D et är en stor t pieförä umme u , jag, fem n ldrar o hun ch tuse ser ver. n tomm dra hip31 Juli a bönk - 2 Aug on 50 0 -70 usti. Biljettp 0 SEK . ris

i n gigantiska festivalen Roskildefestivalen. De tid all r de ilde i Danmark bju den lilla staden Rosk a och har genom åren på de största ar tistern med en detta år lyckas de dragit stor publik. Äv der, on W ie g Stones, Stev bland annat The Rollin vid av r oss et t helt folkh och Drake. Vi förvänta akes rsöker rappa med i Dr fö m so e ag St ge an Or SEK. Juli. Biljettpris 1.910 Headlines. 29 Juni - 6

15

Amanda Nyberg, Carolina Sandström


QUIZ

QUIZ: VILKEN FÖRE DETTA SOMMARTREND KAN DU ROCKA I ÅR? 1. Vilken stilikon har du? a) Peter Forsberg b) Kanye West c) Jason Mraz d) Slash e) Demi lovato

4. Hur är din idealiska kompis? a) Kan spela fotboll med mig på bakgården närsomhelst! b) Är flitig med att lägga upp våra egopix på bilddagboken. c) En laid-back surfare! d) Nån som solar i SF-parken med mig och bjuder på glass från rådhuskiosken. e) Pålitlig, gärna ordningsam och snäll!

2. Vad gör du helst på en sommardag? a) Hoppa studsmatta, kanske springa i vattenspridaren b) Solar på Apberget c) Hänger på Bettnes, gärna med min gitarr d) Försöker ta mig in på UFF-discot e) Går på picknick med mina kompisar 3. Vilken klassisk sommarplåga ligger dig närmast om hjärtat? a) Stiftelsen – Vart jag än går b) K’naan – Wavin’ flag c) Colbie Caillat – Bubbly d) Fun – Some Nights e) Taylor Swift – Love Story

5. Välj ett av följande accessoarer eller plagg! a) Trekvartsbyxor b) Adidasjacka c) Kortärmad skjorta d) Jeansshorts e) Tunika med volanger

Flest A: Crocs, flest B: Shutter Shades, flest C: Stråfedora, flest D: Guns N’ Roses/Jack Daniels-linne, flest E: Bolerokofta

16

Lejla Hajdarevic, Yolanda Eriksson Clegg


POÄNGJAKTEN

POÄNGJAKTEN 5 4

DJUR

PERSON

ÅRTAL

FILM & TV

MUSIK

Ett svenskt electroband som bildades 1999.

5

I poängjakten ska du försöka lista ut svaret med hjälp av så få ledtrådar som möjligt. Klarar du det på första ledtråden får du 5 poäng, behöver du två får du 4 osv. Facit finner du längst ner på sidan.

Inför valet 2010 skänkte bandet 50 000 kronor till Feministiskt Initiativ.

4

En av skådespelarna kallades av sin fäktningsinstruktör för ”Den bästa svärdsmannen jag någonsin tränat”

Personen som skrivit boken filmen är baserad på var mycket god vän med författaren C.S Lewis som skrivit bokserien om Narnia.

5

4

Svenska kyrkan skiljs från svenska staten.

5

Den här personen anses ha påverkat att Sverige för första gången fick en helt borgerlig regering 1976 med en novell som publicerades i Expressen.

5

Den här fågeln blästar ut den.

IT-bubblan spricker.

4

3

Skivan som släpptes 2013 har ett omslag illustrerat av Liv Strömqvist.

3

En av skådespelarna, Sean Bean, dör i slutet av filmen. Som vanligt i filmer/serier han är med i.

3

Konstkuppen – tre tavlor av Rembrandt stjäls från Nationalmuseum i Stockholm.

3

Har ett pris uppkallat efter sig som anses vara det mest prestigefyllda inom litteraturen efter Nobelpriset.

Beräknad siffra 2010 för försäljningen av hens böcker är 145 miljoner exemplar och de har översatts till 95 språk.

4

3

Namnet anses komma från ett fornsvenskt ord som betyder ”fågeln som spionerar, är misstänksam och skygg”

Denna skygga varelse kan bli hela 31 år gammal.

2

1

Trots att duon vann en Grammis 2003 bojkottade de ceremonin och skickade istället två medlemmar ur konstnärsgruppen ”Unfucked pussy” utklädda till gorillor som protest mot den manliga dominansen inom musikindustrin.

Syskonduon har gjort sig kända för att vara anonyma, de visar sällan sina ansikten.

2

1

2

1

2

1

2

1

Filmens otroliga landskap är inspelat på Nya Zeeland.

Eurovision Song Contest hålls i Globen i Stockholm där Olsen Brothers vinner tävlingen med låten ”Fly on the wings of love”. Kommer år 2014 ta över Selma Lagerlöfs plats på 20-kronorssedeln.

Om du vill få en kik på denna magnifika varelse rekommenderar vi att du beger dig till åkermark eller fält.

”YOU SHALL NOT PASS!” är en känd replik från denna film.

Markoolios låt Millenium 2 handlar om detta år.

Pippi, Emil och Lotta är kända figurer från hens böcker.

Västerbottens landskapsdjur.

Facit: Musik: The KNife, film & TV: Sagan om ringen, årtal: 2000, person: Astrid Lindgren, djur: storspov

17

Emma Östin, Linnéa Bjurbäck


ILLUSTRATIONER

OBS! Studenten är den 11/6! Inte den 10/6 som verkar vara en vanligt förekommande missuppfattning.

Alfred Sahlén

18


ILLUSTRATIONER

Lejla Hajdarevic, Yolanda Eriksson Clegg

19


O(R)DEN juni 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you