__MAIN_TEXT__

Page 1

Commerciële bijlage

DE KINDERPROEFTUIN PAGINA 4

PROGRAMMA PAGINA 6

DE PROEFTUIN PAGINA 14


peter

summer academy

de grote een muzikale zomer festival      

                         ROODE- OF BURGERWEESHUISFONDS STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

LAMMERT KOOPMANS STICHTING

GRONINGER MUSEUM

All Ears

amsterdams fonds voor de kunst

Sena ROODE- OF BURGERWEESHUISFONDS

Sena

ROODE- OF BURGERWEESHUISFONDS STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

STICHTING KLAAS D

STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

ROODE- OF All Ears BURGERWEESHUISFONDS GRONINGER MUSEUM

GRONINGER MUSEUM

All Ears

GRONINGER MUSEUM

amsterdams fonds voor de kunst

amsterdams fonds voor de kunst

All Ears

amsterdams fonds voor de kunst

GRONINGER MUSEUM

STICHTING KLAAS DIJKSTRA FONDS

GRONINGER MUSEUM

All Ears

amsterdams fonds voor de kunst

PRINS CLAUS CONSERVATORIUM Jong Talent Klas Vooropleiding Bachelor Master

OPEN DAG Zaterdag 9 november 2019 Voorlichtingen en informeel voorspelen voor alle opleidingen

MEELOOPDAGEN Individuele meeloopdagen het hele jaar door Aanmelden via de website

AUDITIES 2020 Mei & Juni Deadline voor aanmelding is 1 april www.hanze.nl/prinsclausconservatorium

All Ears

amsterdams fonds voor de kunst


03

Een voorwoord van Yoram Ish-Hurwitz

“Als jij geniet, doen zij dat ook. Dus wat let je?”

Fijnproeverij Waar wij ook trouw aan blijven, zijn onze hartstochtelijke fijnproevers. Wij trakteren hen op vele voortreffelijke musici als het Busch Trio, meesterpianist Enrico Pace (inmiddels kind aan huis) of het Dudok Quartet. Je hoort ze op onze nieuwe concertlocaties bij de voormalige moestuin Luilekkerland of de Oranjerie van Landgoed Oranjestein die dit jaar nog paradijselijker is dan anders.

Twee(!) Proeftuinen Vergeet als (groot)ouder niet even een kijkje te nemen in de nieuwe Kinderproeftuin. Vier dagen lang vormt dat een festival op zich met maar liefst acht familievoorstellingen door onder andere René Groothof en Maestro Jules. Ook zijn er heel veel workshops en toffe activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De Kinderproeftuin bevindt zich op gehoorsafstand van De Proeftuin. Dit supergezellige festivalhart viert dit jaar zijn eerste lustrum. Hieperdepiep hoera!

Van het internationale debuut van het Stegreif Orchester en de wereldberoemde mezzosopraan Anne Sofie von Otter, tot meezingen met de Johannes Passion, de spiksplinternieuwe Kinderproeftuin en een concert door verstandelijk beperkten: de achtste editie van Oranjewoud Festival wordt een feest voor iedereen.

100 triangels

Duizendmaal dank!

Na de tiendaagse culturele-hoofdstadeditie in 2018 duurt het festival dit jaar weer ouderwets een lang weekend. Wat niet is veranderd, is een programma dat barst van unieke, ontroerende en verrassende optredens. Dat klassieke muziek echt niet altijd serieus hoeft te zijn, hoor je bijvoorbeeld meteen tijdens het openingsconcert waar de liefde van afspat. En wat is klassiek eigenlijk? Schandalige Schubertliedjes? Musici die in bomen spelen of bij zonsopkomst helemaal los gaan met een wilde Cubaanse dans? Publiek dat op 100 triangels meespeelt? Geen idee, maar in Oranjewoud maak je het mee.

Je zou Oranjewoud Festival na zo veel prachtige edities bijna normaal gaan vinden, maar vergis je niet. Zonder onze begunstigers, partners, vrienden en vele andere stakeholders zou er helemaal geen festival zijn. Kijk maar eens op pagina 19 wie dit allemaal mogelijk maken. Dat geldt ook voor het deels vernieuwde festivalteam en onze stichtingsbesturen die er het hele jaar ongelooflijk hard aan werken. En vergeet onze vrijwilligers niet, dat zijn echte festivalhelden. Dus als je je handen blauw klapt na een prachtig optreden, klap dan ook voor hen. Als jij geniet, doen zij dat ook. Dus wat let je? Yoram Ish-Hurwitz Artistiek directeur


04

NIEU

W

Openingstijden De Kinderproeftuin is van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni geopend van 12.00 tot 19.00 uur in een apart gedeelte van de Overtuin. Je kunt dagkaarten kopen voor € 5 of een vierdagen-passe-partout voor € 15. (Groot)ouders en begeleiders betalen de helft. Ben je nog geen 4 jaar? Dan mag je er voor niets in.

Naast het supergezellige festivalhart De Proeftuin hebben we iets nieuws: De Kinderproeftuin, een compleet eigen festival voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar (grote mensen zijn natuurlijk ook welkom). Verborgen achter een krullerige haag ontdek je vier dagen lang een wonderlijke wereld. Familievoorstellingen

Body & mind

In de Hut op Kippenpoten zie je prachtige voorstellingen, zoals een griezelig nieuwe versie van Hans & Grietje met meesterverteller René Groothof, De Paraplu met Klaartje van Veldhoven, geïnspireerd op de prachtige plaatjesboeken van het echtpaar Schubert en De Ark van Noach met Maestro Jules waarbij je zelf kunt meespelen. En dat is nog maar het puntje van de ijsberg.

Voor wie even stoom wil afblazen, zijn er gigagrote kunstwerken waar je in kunt klimmen en die je zomaar mag omgooien. Kom daar maar eens om in een museum! Of je doet mee aan de Overtuin Challenge, een supercool circuit dat kriskras door de Overtuin loopt. Chillen doe je tijdens de Kinderyoga. Helemaal zennn…

Ontdek de kunstenaar in jezelf

Van al die leuke dingen krijg je natuurlijk megahonger (en dorst). Gelukkig kun je tussendoor smullen van knaloranje pannenkoeken, popcorn en pizza en slurpen van sappige smoothies.

Jeuken je handen om zelf iets te doen? In vette science-fictionkoepels kun je aan de slag in de Beatbox Studio van Meneer Produceer of probeer je allerlei instrumenten uit. Je kunt zelfs een hele opera maken met jezelf in de hoofdrol. In de Children’s Corner bouw je een eigen Hut op Kippenpoten of Mikrokosmos die je natuurlijk mee naar huis mag nemen.

Deelnemers van De Kinderproeftuin

Honger!

Zien we je daar?


05

PROGRAMMA DE KINDERPROEFTUIN Dagelijks Hands-on Do 30 mei 12.00-13.00 (blokfluit) Do 30 mei 16.30-17.30 (klarinet) Vr 31 mei 12.00-13.15 (harp) Vr 31 mei 16.30-17.30 (marimba) Za 1 juni 12.00-13.00 (gitaar) Za 1 juni 16.30-17.30 (viool) Zo 2 juni 12.00-13.00 (saxofoon) Zo 2 juni16.30-17.30 (marimba) Mikrokosmos A Alles wat je al wilde weten over blokfluit, klarinet, harp, marimba, gitaar, viool en saxofoon, maar nooit durfde te vragen. Met Hands-on kan iedereen die nieuwsgierig is naar een muziekinstrument dat zelf uitproberen. Ontdek hoe leuk dat is. En wie weet wil je daarna wel op muziekles …

De nieuwe kleren van de keizer (5+)

Overtuin Challenge 12.00-19.00 De Overtuin Samen met Scouting Polaris hebben wij een supercool circuit ontworpen dat kriskras door de Overtuin loopt. Onderweg maak je muziek met water, ga je op zoek naar natuurlijke materialen die nodig zijn voor muziekinstrumenten en kun je een schilderij maken zonder dat je het doek aanraakt!

Beatbox Studio Wisselende tijden, zie blokkenschema pagina 13 Mikrokosmos B Maak je eigen beatbox en te gekke tunes samen met rapper en DJ Meneer Produceer. Bedenk het, neem het op, creëer samples en zet het op een stickie. Je kunt ook instrumenten maken of zingen met autotune. Jammen maar!

Donderdag 30 mei

17.45-18.30 Hut op Kippenpoten Ben je net zo ijdel als de keizer? Deze vrolijke familievoorstelling gaat over ijdelheid, slechte leiders en dat je niet alles moet geloven wat je voorgeschoteld krijgt. Met slechts een kledingrek als decor, blazen acteur Steef Hupkes en het Vespucci Kwartet dit sprookje nieuw leven in. voor iedereen die het wil horen en zien.

Ooit een opera willen schrijven en er ook nog in optreden? Nu kan het! Onder begeleiding van een echte componist en een echte schrijver maak je samen een echte miniopera, compleet met kostuums en een optreden voor iedereen die het wil horen en zien.

Speel-Beelden 12.00-19.00 De Kinderproeftuin Deze kleurrijke joekels van SpeelBeelden, gemaakt door kunstenaar Paul Dennis Edens, zijn zo mooi en bont dat je ze wel moet aanraken. Kruip erin of rol erover, klim, klauter of stapel. Smartphone weg en spelen maar!

Het Kunstatelier 12.00-14.30 en 15.00-17.30 Children’s Corner Bouw een hut op kippenpoten of creëer je eigen microkosmos. In twee verschillende workshops ga je aan de slag met allerlei materialen om een wiebelhutje te fröbelen, of een miniwereldje van kleine spulletjes. Je mag alles mee naar huis nemen.

13.30-14.30 Hut op Kippenpoten

DOE

N

In dit familieconcert dirigeert én vertelt Maestro Jules over de muzikale Ark van Noach. Met onder meer een merkwaardige weerman, kamelen die de weg kwijtraken, een blaffende koekoek, een olifant op dieet en verdrietige vissen. Aan het slot van het concert mag iedereen meespelen.

Doe ook mee! (6+) Geef je op via de website, oefen op je partij en neem je instrument mee naar de voorstelling (let op: er is een korte repetitie om 12.30 uur). Vergeet ook je (groot)ouders niet mee te nemen!

Workshop jazzimprovisatie 15.15-16.15 Hut op Kippenpoten Noten weg en spelen maar! Laat je uitdagen door Julia Philippens, jazzvioliste bij Fuse. Samen met haar pianist Xavi Torres leert zij je hoe je swingt, improviseert en speelt wat er in je opkomt. Moet je eens horen hoe groovy je kunt zijn. En na afloop allemaal een selfie met Julia en Xavi. Hoe vet is dat?!

Gecertificeerd kinderyogi Doortje van der Molen leert kinderen op een positieve en interactieve manier ontspannen. De workshops beginnen met yoga- en theateroefeningen op een rustige plek in de Overtuin. Daarna komen de kinderen tot rust bij een ontspannend verhaal.

Tatiana Koleva en haar Youth Percussion Pool leren je met deze workshop pas echt wat ritme is.

Beth & Flo

De Paraplu (4+)

Beth & Flo zijn twee bijzondere pianistes. Vrolijk en soms een beetje gek. Ze racen over de toetsen, maar spelen ook mooi zacht en dromerig. Verder houdt Flo ervan op de piano om dierengeluiden na te doen en houdt Beth erg van zingen en van bellenblaas.

17.45-18.35 Hut op Kippenpoten MEE

14.30-15.30 De Overtuin

12.00-12.45 en 13.15-14.00 Hut op Kippenpoten

Schubadour De Ark van Noach

Kinderyoga

I Got Rythm

Hondje Quibus vindt een paraplu. Maar de wind tilt de paraplu plus Quibus op! Hij wordt de wereld rond geblazen en beleeft fantastische avonturen, maar verlangt uiteindelijk weer terug naar zijn eigen bedje. Een muziektheatervoorstelling voor de hele familie.

Wisselende tijden, zie blokkenschema pagina 13 Mikrokosmos A en B

Dagkaarten 4 t/m 12 jaar € 5 (Groot)ouders en begeleiders € 2,50 Vierdagen-passe-partout € 15 / € 7,50 Kinderen t/m 3 jaar gratis

Vrijdag 31 mei

15.15-16.00 Hut op Kippenpoten

OperaXpress (8+)

Toegang

The Erlkings houden van Schubert. En van muziek maken. Ze houden niet van stijve harken, dus meeswingen mag. Musiceren is pret maken. Daarom spelen en zingen zij Schubert een beetje anders dan anders. Het lijkt wel een band! Schubiejee!!

Zaterdag 1 juni Het Pleintje van Meneer Sax (5+) 13.00-14.00 Hut op Kippenpoten Er speelt een fanfare op het pleintje waar Meneer Sax woont. Dat klinkt feestelijk, maar hoe klinkt het als de fanfare moe is? Of als er iemand uit de fanfare een liefdesbrief krijgt, en de anderen jaloers zijn? Het Ebonit Saxofoonkwartet neemt je mee in deze grappige muzikale optocht.

18.00-18.45 Hut op Kippenpoten

Zondag 2 juni Hans & Grietje 13.00-13.50 Hut op Kippenpoten Oerverteller René Groothof bewerkte dit bekende sprookje tot een vertelling met een griezelig muzikale twist. De stiefmoeder is nu de heks Baba Yaga, van de soort die kinderen eet. Met muziek van Moessorgsky, bewerkt voor vier baritonsaxofoons.

Kinderyoga 14.30-15.30 De Overtuin Zie zaterdag 1 juni.

Be Bach (4+) 17.30-18.30 Hut op Kippenpoten De spelers nemen je mee in de wereld van de componist: zij spelen Johann als kind, voelen zich één van Bachs 21 kinderen of een knaap in het kinderkoor en zitten samen met Bach in de gevangenis. Zonder dat je het merkt, kruipt de muziek van Bach in je oren, om daar nooit meer weg te gaan…


06

HOOFDPROGRAMMA Woensdag 29 mei

Prijzen

Salut Salon

(Openingsconcert)

De normale prijzen van de concerten van het hoofdprogramma variëren van € 10,00 tot € 22,50, een paar uitzonderingen daargelaten. Jongeren tot en met 30 jaar krijgen 50% korting op de normale kaartprijzen, kinderen t/m 15 jaar betalen slechts € 2,50 per concert.

20.00-21.30 FB Oranjewoud Paviljoen Bij de Duitse musiciennes van dit cabareteske kwartet draait alles om LOVE. Met een flinke dosis humor belichten ze alle kanten van ’s werelds meest universele taal in eigen arrangementen van Prokofjev, Piazzolla, Bach, Vivaldi en Rachmaninov, maar ook eigen versies van de beroemdste popliedjes, van Marilyn Monroe tot Herbert Grönemeyer. € 39,50/€ 19,75/€ 2,50

Ook in 2019 profiteer je van de stapelkorting. Hoe meer verschillende optredens je bezoekt, hoe meer korting je krijgt: 2 verschillende optredens = 10% korting over het totaalbedrag 3 verschillende optredens = 15% korting over het totaalbedrag 4 of meer verschillende optredens = 20% korting over het totaalbedrag

“... a masterpiece of classical comedy” - New York Times

Kaartverkoop via oranjewoudfestival.nl of ter plekke bij de festivalkassa.

Donderdag 30 mei Quirine Viersen en Enrico Pace 12.00-13.00 Rabobank Paviljoen Een speels en expressief programma met cello en piano. Geniet van twee cellosonates van Brahms en Fauré. In Martinu’s Variaties op een Slowaaks thema wordt rusteloosheid vermengd met lichtvoetigheid en bitterzoete melodieën. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

Busch Trio 13.45-14.45 FB Oranjewoud Paviljoen Dit internationaal vermaarde pianotrio speelt een programma dat een van de beroemdste platonische verhoudingen van de negentiende eeuw in herinnering brengt, namelijk die tussen Johannes Brahms en Clara Schumann. Schumanns lyrische en verfijnde pianotrio contrasteert met Brahms’ compositie, die expressief en bewogen klinkt. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

St. George Quintet 15.30-16.30 Rabobank Paviljoen De leden van dit jonge, Belgische kwintet deden inspiratie op voor hun programma tijdens een treinreis door de Tsjechische Republiek. Reis met hen mee op de Bohemia Express naar Brno en Praag, en proef de muziek van Dvorák en Janácek. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

A long story short 17.30-18.30 Rabobank Paviljoen In A long story short wordt Hermine Deurloos zachte, lyrische en vloeiende stem op de mondharmonica gekoppeld aan de energie van geïmproviseerde jazz door het Rembrandt Frerichs Quartet. Dit resulteert in een mix van spannende improvisaties, sterke melodieën en eigen composities. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

How to play the triangle

WER

ELD

PRE

MIÈ

RE

17.30-18.30 FB Oranjewoud Paviljoen Voor wie denkt dat de triangel een saai instrument is, moet zeker naar How to play the triangle komen. In deze interactieve, vrolijke concertvoorstelling spelen slagwerker Tatiana Koleva en haar Youth Percussion Pool delen uit Bernsteins West Side Story. Ook spelen zij nieuwe composities waarbij er een speciale rol is weggelegd voor het publiek. € 17,50/€ 8,75/€ 2,50 16.45-17.15 inleiding vooraf door Thea Derks op Landgoed Oranjewoud (zie pagina 17) M

EED OEN Workshops How to play the triangle

12.00-12.30 & 13.45-14.15 Overtuin Extra Voorafgaand aan de voorstelling How to play the triangle kun je meedoen aan een workshop van Tatiana Koleva en de Youth Percussion Pool, om tijdens de werken Snapped en Triangled mee te spelen op triangel.

#freebrahms 20.30-22.00 Thialf ijshockeystadion

INTE RNA TION DEB AAL UUT

Het Berlijnse Stegreif Orchester keert Brahms binnenstebuiten en ondersteboven. Zij spelen zijn derde symfonie uit het hoofd en combineren hun optreden met talloze improvisaties. Niet alleen de orkestleden bewegen zich vrij door de ruimte, maar ook het publiek mag rondlopen. 19.45-20.15 uur inleiding door Schatbewaarder Emma van der Schalie (zie pagina 17) € 29,50/€ 14,75/€ 2,50

Koop kaarten via oranjewoudfestival.nl. Stapelkorting tot 20% bij gelijktijdige bestelling van verschillende concerten. Alle concerten zijn binnen of overdekt, tenzij anders aangegeven.


07

HOOFDPROGRAMMA Vrijdag 31 mei

Zaterdag 1 juni

The Well Prepared Piano 13.00-14.00 & 14.45-15.45 Landgoed Oranjewoud In The Well Prepared Piano speelt de Noorse pianist Mathias Halvorsen preludes en fuga’s van Bach op aangepaste versies van de piano. Samen met verschillende kunstenaars en musici creëerde Halvorsen van de piano compleet nieuwe instrumenten door gebruik te maken van elastiekjes, stokjes, pingpongballen, penselen en een vibrator. € 17,50/€ 8,75/€ 2,50

Zonsopgangconcert 5.00-6.00 FB Oranjewoud Paviljoen Begroet de dag met violiste Rosanne Philippens en leden van het Stegreif Orchester. Flarden muziek ontplooien zich tot het vioolconcert van Sibelius dat een is met de natuur, om via improvisaties uit te monden in een wilde Cubaanse dans. Laat de dag maar beginnen!

What’s Jazzing? 13.00-14.00 Rabobank Paviljoen Jazz was aan het begin van de twintigste eeuw ‘hot’, ook bij klassieke componisten. Saxofoon-pianoduo Mader/ Papandreopoulos presenteert vier heel verschillende voorbeelden van deze fascinatie voor jazz, waaronder Ma Mère l’Oye van Ravel en An American in Paris van Gershwin. € 17,50/€ 8,75/€ 2,50

What about Mary? 14.45-15.45 FB Oranjewoud Paviljoen Wishful Singing zingt alles van Callas tot Bloody Mary. Door de eeuwen heen bleven de Maria’s komen en gaan. Zij was muze voor menig componist. In dit programma brengen de onze-lievevrouwen van Wishful Singing ze allemaal samen. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

Inclusief ontbijt om 6.15 uur in De Proeftuin € 27,50/€ 16,25/€ 7,50

Anne Sofie von Otter & Brooklyn Rider 20.00-22.00 FB Oranjewoud Paviljoen De wereldberoemde Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter en het Amerikaanse strijkkwartet Brooklyn Rider brengen werken van Caroline Shaw, Colin Jacobsen, Nico Muhly, Björk, Elvis Costello, Kate Bush en vele anderen. Het resultaat is een schitterend en in vele opzichten kleurrijk programma dat een van de hoogtepunten vormt van het festival. € 45,-/€ 22,50/€ 2,50

Het Nederlands Saxofoonoctet en yogini Daphne Koken leiden je in een betoverende stroom waarin muziek, ademhaling en beweging samensmelten. De muziek van Canto Ostinato van Simeon ten Holt brengt je daarbij in een meditatieve staat. € 19,50/€ 9,75/€ 2,50

12.00-14.00 FB Oranjewoud Paviljoen Mathieu van Bellen en Mathias Halvorsen voeren Puccini’s beroemde La Bohème uit in een door henzelf gemaakte bewerking voor viool en piano. In deze versie smelten de woorden, de muziek en het verhaal op een puur poëtische manier samen. Hun verbeeldingskracht vormt de sleutel naar Puccini’s wondere wereld.

16.30-17.30 Rabobank Paviljoen Meesterpianist Ralph van Raat presenteert twee bijzondere pianobewerkingen: Gershwins Rhapsody in Blue en Stravinsky’s Le Sacre du Printemps. Beide componisten waren baanbrekend op hun eigen manier. Een ding hadden beide werken gemeen na hun ontstaan: ritme zou nooit meer hetzelfde zijn in de klassieke muziek. € 19,50/€ 9,75/€ 2,50

11.15-11.45 inleiding vooraf door schatbewaarder Emma van der Schalie (zie pagina 17) € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

Daria van den Bercken

The Art of Freedom Violiste Julia Philippens en pianist Xavi Torres spelen groovy jazz met klassieke allure. Beide jazzmusici zijn klassiek opgeleid en weten met hun technische vaardigheden de zeggingskracht en raffinement van jazz tot nieuwe hoogtes te brengen. Een mix van Spaanse passie en Hollandse nuchterheid. € 19,50/€ 9,75/€ 2,50

10.30-11.30 De Overtuin

La Bohème

Ralph van Raat

18.15-19.15 Rabobank Paviljoen

Yoga in Concert

REMY: Shadows 22.30-23.30 Hut op Kippenpoten Shadows van harpist Remy van Kesteren is het resultaat van een bijna drie jaar durende muzikale zoektocht naar zijn eigen geluid waarin de werelden van elektronisch, minimal, ambient, jazz, pop, wereldmuziek en klassiek in elkaar overvloeien. Betoverende lichtprojecties van het Blauwe Uur nemen het publiek mee in een andere dimensie. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50 (gedeeltelijk onoverdekt)

Koop kaarten via oranjewoudfestival.nl. Stapelkorting tot 20% bij gelijktijdige bestelling van verschillende concerten. Alle concerten zijn binnen of overdekt, tenzij anders aangegeven.

13.30-14.30 Rabobank Paviljoen Gevierd pianiste Daria van den Bercken stort zich met twee handen op een deel van de sonates van Scarlatti. Zo verschillend en uniek als deze miniaturen zijn, zo individueel zijn haar interpretaties. Het resultaat is een mozaïek aan pareltjes. € 19,50/€ 9,75/€ 2,50


08

HOOFDPROGRAMMA Zaterdag 1 juni (vervolg) Die schöne Müllerin #1

Cello Octet Amsterdam

15.15-16.15 FB Oranjewoud Paviljoen

18.45-19.45 FB Oranjewoud Paviljoen

The Erlkings werpen een schandalig nieuw licht op Schuberts Die schöne Müllerin. De ongewone combinatie van stem, gitaar, cello, tuba en drums zorgt voor een nieuwe klankwereld. Met hun troubadourachtige bewerkingen in het Engels bieden zij een geheel nieuwe invalshoek op het liedrepertoire. € 19,50/€ 9,75/€ 2,50

Zo’n vijftig hypnotiserende minuten lang spelen de cellisten van Cello Octet Amsterdam 8, een nieuw werk van de Amerikaan Michael Gordon. De muziek overspoelt en omcirkelt het publiek in golven, waardoor een gevoel van tijdloosheid zich meester maakt van de luisteraars. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

Zondag 2 juni Johannes Passion 11.00-13.00 FB Oranjewoud Paviljoen Bachs beroemde verklanking van het passieverhaal, verdicht tot indringende kamermuziek voor tenor, klavecimbel, kistorgel en slagwerk. Geïnspireerd door de oorspronkelijke uitvoeringspraktijk worden de koralen door het publiek gezongen. Voorafgaand aan de uitvoering is er een korte workshop onder leiding van de musici om de koralen te leren zingen. MEE

DOE

14.30-15.00 inleiding vooraf door schatbewaarder Emma van der Schalie op Landgoed Oranjewoud (zie pagina 17) Wil je weten hoe het origineel klinkt? Ga dan naar het optreden van Andrew Dickinson en Matthew Fletcher op zondag 2 juni in het Rabobank Paviljoen.

Summer Winds 17.00-18.00 Rabobank Paviljoen Pianiste Nata Tsvereli en vijf voortreffelijke blazers van het Noord Nederlands Orkest spelen het trio en het sextet van Francis Poulenc, aangevuld met een blaaskwintet van Paul Taffanel. Over Poulencs zonnige stijl werd gezegd: ‘Als Poulenc een raam opent, komt heel Frankrijk binnen.’ € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

18.00-18.30 inleiding vooraf door Thea Derks op Landgoed Oranjewoud (zie pagina 17)

Ruins & Remains 20.30-21.40 Rabobank Paviljoen Het Matangi Quartet, Joost Lijbaart en Wolfert Brederode spelen Ruins & Remains, een suite van tien aaneengesloten delen van ongeveer 70 minuten die de eerste wereldoorlog herdenkt. Een licht-melancholische muzikale overpeinzing over de destructieve kant van de mens en een ode aan zijn veerkracht. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

N

11.00-11.30 - publieksworkshop 11.45-13.00 - uitvoering Johannes Passion € 29,50/€ 14,75/€ 2,50

Die schöne Müllerin #2 12.00-13.00 Rabobank Paviljoen Waar The Erlkings op 1 juni Schuberts liedrepertoire benaderen vanuit het perspectief van troubadours en daarmee een verfrissend nieuw licht werpen op Schuberts Die schöne Müllerin, gaat het hier om het originele werk. De noodlottige liefde tussen gezel en molenaarsdochter wordt gevat in beeldschone muziek en uitgevoerd door tenor Andrew Dickinson en pianist Matthew Fletcher. € 19,50/€ 9,75/€ 2,50

#freebrahms (bis) 14.00-15.30 Thialf ijshockeystadion Het Berlijnse Stegreif Orchester keert Brahms binnenstebuiten en ondersteboven. Zij spelen zijn derde symfonie uit het hoofd en combineren hun optreden met talloze improvisaties. Niet alleen de orkestleden bewegen zich vrij door de ruimte, maar ook het publiek mag rondlopen. € 29,50/€ 14,75/€ 2,50

Dudok Quartet 14.30-15.45 Rabobank Paviljoen Het Dudok Quartet heeft twee contrasterende strijkkwartetten van Beethoven uitgekozen met een heel leven ertussen: Strijkkwartet nr. 1 in F en Strijkkwartet nr. 13 in Bes. Beide werken tonen Beethoven van zijn meest veelzijdige kant: van flitsend tot zangerig, van gespierd tot gepassioneerd. € 22,50/€ 11,25/€ 2,50

Nacht van het Park 22.30-01.00 Diverse locaties Overtuin en FB Oranjewoud Paviljoen De sprookjesachtig verlichte Overtuin vormt op zaterdag 1 juni het decor voor een fantastisch nachtprogramma. Stap in een feeërieke wereld waarin licht door duisternis wordt verdrongen, droom en werkelijkheid met elkaar vervloeien en de stilte zo nu en dan plaatsmaakt voor wonderschone klanken. Passe-partout € 29,50/€ 14,75/€ 2,50

Deel 1 Sheherazades Droom

Deel 2 Middernachtconcert

22.30 tot 23.40 In dobberende bootjes, op de grillige takken van een oude beuk, in een koepelvormige tent en op diverse (verborgen) locaties verspreid over de tuin kun je genieten van miniconcerten door de musici van het Stegreif Orchester. Wandel van droom naar droom en laat je verrassen door onder meer de wonderlijke klankstroom In C van Terry Riley.

0.00 tot 1.00 Tegen twaalven verzamelt iedereen zich bij het hoofdpodium om te luisteren naar het Middernachtconcert door de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer. Sluit je ogen en droom weg op de warme klanken van Satie, Glass en Debussy tot de harmonieuze duisternis je omarmt en je bijna in een zachte slaap wiegt.

Koop kaarten via oranjewoudfestival.nl. Stapelkorting tot 20% bij gelijktijdige bestelling van verschillende concerten. Alle concerten zijn binnen of overdekt, tenzij anders aangegeven.

Fuse Live (slotconcert) 16.30-17.30 FB Oranjewoud Paviljoen Vergeet maar even wat je denkt te weten over klassieke muziek, violen of ongemakkelijke concertgewoontes. Fuse - de huisband van tv-programma Podium Witteman - neemt je in no-time mee in hun muzikale wereld waarvan je achteraf pas weet dat je er behoefte aan had. Het vonkt, het prikkelt en het schuurt bij dit eigenwijze zestal met hun herkenbare geluid. Vrij toegankelijk


09

Stegreif Orchester in Residence Internationaal debuut van een bekroond orkest

Met hun vrijgevochten optredens keren zij de symfonische muziek ondersteboven en binnenstebuiten. Zonder dirigent en zonder bladmuziek bewegen de jonge musici zich in #freebrahms vrij door de ruimte én de muziek. Maar moet Brahms eigenlijk wel worden bevrijd?

PODIUM Festival

Individueel én collectief

Mei 2017. Op uitnodiging van artistiek leider Steven Walter loop ik voor het eerst door de straten van het stadje Esslingen bij Stuttgart op weg naar PODIUM, een festival dat de klassieke muziek van binnenuit wil vernieuwen. In het doorgaans behoudende Duitsland is dat bijzonder. Het festival borrelt en bruist van ideeën van een nieuwe generatie musici die het anders wil doen. Geen stijfheid en snobisme maar vrijheid en creativiteit.

Ik ben onder de indruk van het niveau van de musici. Elk van hen bezit een intrigerende uitstraling en een heel eigen klank. Tegelijk vormen zij als groep één geheel, eigenlijk zoals de ideale maatschappij eruit zou moeten zien: persoonlijke vrijheid en meerstemmigheid gecombineerd met een sterk gevoel van saamhorigheid. Een heel orkest uitnodigen is echter geen sinecure, vandaar dat het nog een jaar duurt voordat Juri en ik besluiten te gaan samenwerken. Hoewel ongelooflijk succesvol in eigen land is het Stegreif Orchester internationaal nog groen. Wat is er dus leuker dan het internationale debuut te organiseren van zo’n enthousiaste én talentvolle club?

#freebrahms

Optredens Stegreif Orchester #freebrahms do 30 mei, 20.30 uur & zo 2 juni, 14.00 uur Thialf IJshockeystadion

Stegreif Sessions vr 31 mei, 12.00, 14.00 en 18.00 uur Proeftuin Terraspodium

Zonsopgangconcert i.s.m. Rosanne Philippens za 1 juni, 5.00 uur FB Oranjewoud Paviljoen

Nacht van het Park za 1 juni, 22.30 uur De Overtuin

Tijdens een van de concerten ontmoet ik Juri de Marco, een hoornist die een paar jaar daarvoor het Stegreif Orchester heeft opgericht. “Een improviserend symfonieorkest,” zo legt hij uit. Juri vertelt over zijn projecten #freebeethoven en #freeschubert. Bekende symfonieën worden door hem uitgeplozen, ontmanteld en weer opnieuw opgebouwd, maar wel volgens een ander stramien. Zijn musici willen het publiek aankijken in plaats van te staren naar noten op papier, geen dirigent volgen maar hun eigen inspiratie, zich vrij kunnen bewegen én kunnen improviseren als zij dat willen. Juri wil niet zozeer de muziek bevrijden als wel het genre, dat te lang in een dwangbuis heeft gezeten. Het resultaat is niet de zoveelste vertolking van de derde van Brahms maar totaal iets nieuws: van een ‘recreatieve’ uitvoering naar een creatieve.

Internationaal debuut & Residency Ik ben er dan ook ongelooflijk trots op Stegreif Orchester op Oranjewoud Festival te mogen presenteren en samen met hen nieuwe programma’s te ontwikkelen. Als Orchestra in Residence zijn ze daarom niet alleen te horen met #freebrahms (in het ijshockeystadion van Thialf Heerenveen!), maar ook bij het Zonsopgangconcert, de Nacht van het Park en in De Proeftuin. Als je niet een van hun concerten hebt bijgewoond, ben je niet op het festival geweest. Yoram Ish-Hurwitz


10

PLATTEGROND nje Ora

laan

sau

Nas

Wo terw uds

MUSEUM BELVÉDÈRE

LOCATIES

vanaf De Proeftuin ca.

FB Oranjewoud Paviljoen (overdekt)

7 min.

Landgoed Oranjewoud (binnen)

2 min.

Rabobank Paviljoen (overdekt)

9 min.

De Proeftuin (overdekt)

0 min.

De Kinderproeftuin (deels overdekt)

1 min.

Overtuin Extra

1 min.

(overdekt)

4 min.

Museum Belvédère (binnen)

18 min.

Parkeerterrein Prins Bernhardweg

18 min.

eg

Theepaviljoen (buiten)

ne

ea del

n

Bra

Wandelpad

Verharde weg

Parkeren voor bezoekers

Niet toegankelijk voor honden; hulp-/geleidehonden uitgezonderd

Parkeren voor mindervaliden

EHBO

Toiletten

Eten & drinken

Mindervalidentoilet

Bereikbaar met pendeldienst

Van weg

irum

g St

bur

Lim

FB ORANJEWOUD PAVILJOEN

ri

Ma

ei

oiw

u jkem

ORANJERIE ORANJESTEIN

ter hoogte van nr. 25 pendeldienst / 18 min. lopen

Prins

LANDGOED ORANJEWOUD

g

ardwe

Bernh

De Blocq van Scheltingaweg

RABOBANK PAVILJOEN

g

e esw Agn

DE KINDER K O PROEFTUIN

gel ssin inee

ne erti

Dom

Alb

DE PROEFTUIN

OVERTUIN EXTRA

an nsla kma Kru THEEPAVILJOEN

Koningin

Julianaw

a

rum

eg

Bie

eg

ingw

st Oo

DE KINDERPROEFTUIN

5 km naar Heerenveen

LOCATIES

HOTEL TJAARDA

1

THIALF IJSHOCKEY STADION

1. Mikrokosmos A 3 2

4

2. Mikrokosmos B 3. Children’s Corner 4. Hut op Kippenpoten


11

BLOKKENSCHEMA Woensdag 29 mei 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

FB Oranjewoud Paviljoen

Salut Salon LOVE (Openingsconcert) 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Donderdag 30 mei 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

FB Oranjewoud Paviljoen

How to Play the Triangle (Première)

Busch Trio St. George Quintet

Quirine Viersen en Enrico Pace

Rabobank Paviljoen

A Long Story Short Inleiding How to play the triangle

Landgoed Oranjewoud

Inleiding #freebrahms

Thialf ijshockeystadion

Workshop Julia Philippens (Fulkaan)

Hut op Kippenpoten

Workshop Youth Percussion Pool (Fulkaan)

Mikrokosmos A

Masterclass Andreas Mader (Fulkaan)

Mikrokosmos B De Overtuin

#freebrahms

Excursie Staatsbosbeheer How to Play the Triangle

Overtuin Extra Proeftuin Klassiek Podium

How to Play the Triangle

Proeftuin Klassiek

Proeftuin Klassiek

Proeftuin Klassiek

Matthias Van den Brande Group

Proeftuin Terraspodium

Matthias Van den Brande Group

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Vrijdag 31 mei 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

FB Oranjewoud Paviljoen

Onbeperkt Ensemble

What about Mary? What's Jazzing?

Rabobank Paviljoen Inleiding The Well Prepared Piano

Landgoed Oranjewoud

Anne Sofie von Otter & Brooklyn Rider Ralph van Raat

The Well Prepared Piano

The Art of Freedom

The Well Prepared Piano

Inleiding The Well Prepared Piano

Een os op het dak REMY: Shadows

Hut op Kippenpoten De Overtuin

Excursie Staatsbosbeheer

Proeftuin Klassiek Podium

Proeftuin Klassiek

Proeftuin Terraspodium

Stegreif Sessions #1

Proeftuin Klassiek Stegreif Sessions #2

Proeftuin Klassiek

Stegreif Sessions #3

IepenUP Live

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30

Zaterdag 1 juni 05:00 - 08:00

FB Oranjewoud Paviljoen

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30 00:00 00:30

05:00 - 07:00

07:00 - 08:00 Excursie Staatsbosbeheer

Ruins & Remains Inleiding Cello Octet Amsterdam

Xtreme Piano

Yoga in Concert

Nacht van het Park (Sheherazades Droom)

Proeftuin Klassiek Podium

Proeftuin Klassiek

Proeftuin Terraspodium

Sylvie Klijn Kwartet 05:00 - 06:00

Summer Winds

Inleiding Die schone Mullerin #1

Inleiding La Bohème

Landgoed Oranjewoud

Proeftuin Klassiek

Sylvie Klijn Kwartet

Proeftuin Klassiek

Caravan

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 Workshop Johannes Passion

Johannes Passion

Proeftuin Terraspodium

Dudok Quartet Inleiding #freebrahms

Thialf ijshockeystadion

Proeftuin Klassiek Podium

Fuse Live (slotconcert)

Die schöne Müllerin #2

Rabobank Paviljoen

De Overtuin

Caravan

IepenUP Live

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:30 22:00 22:30 23:00 23:30 00:00 00:30

Zondag 2 juni FB Oranjewoud Paviljoen

Nacht van het Park (Middernachtconcert)

Cello Octet Amsterdam

Daria van den Bercken

Rabobank Paviljoen

De Overtuin

Die schöne Müllerin #1

La Bohème

Zonsopgangconcert + ontbijt

#freebrahms

Excursie Staatsbosbeheer

Proeftuin Klassiek

Proeftuin Klassiek

Prashant Samlal Quartet

IepenUP Live

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30


30 JAAR HJSO Jubileumconcert

Za 15 juni | 20.00 uur Nieuwe Kerk Groningen

Reserveer nu kaarten via hjso.nl

Bienvenue à Paris Vier dagen Flevo-Frans genieten! Beleef (klassieke) muziek met o.a. Hannes Minnaar, Johannette Zomer en het Apollo Ensemble. Proef de Franse keuken, zie de Franse film – ervaar Parijs in Flevoland! Op 10 augustus bus tour met inleiding door Rudolf Nammensma vanaf Leeuwarden, Joure en Lemmer “Tour de la campagne”.

Gevaarlijke vrouwen! Siri Thornhill Sopraan Muziek van G.F. Händel

Kick-off 21 juni in Leeuwarden & 22 juni in Zeewolde “Femmes Fatales”, Muziek rond 1700: De Franse componist Campra hekelt de vrouw, Blankenburg geeft het Nederlandse antwoord: L’apologie des Femmes”. Festival 8-11 augustus in Flevoland Do 8 Almere: “Chapelle Royale” concert bij kaarslicht . Vr 9 Lelystad: “Een dagje Montmartre” Debussy, Ravel, Tati. Za 10 Noordoostpolder: “Tour de la campagne” tien concerten op vier locaties per bus, fiets of auto. Zo 11 Zeewolde: “Muziek en poëzie” Gabriel Fauré - Pelléas en Mélisande. Zo 11 Dronten: “Concert Spirituel” Mozart in Parijs.

Apollo Ensemble met gevaarlijke vrouwen in het Karmelklooster Drachten Concert 30 mei, Hemelvaartsdag, ‘s morgens om 11 uur. Een feestelijk concert, goed combineerbaar met een fijne fiets- of wandeltocht, een lekkere lunch en een museumbezoek. Waar? Wie? Wanneer? Ga naar:

www.festivalviamusica.nl

kaarten:

www.karmelklooster.nl www.apollo-ensemble.nl


13

BLOKKENSCHEMA DE KINDERPROEFTUIN Donderdag 30 mei 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

De Kinderproeftuin

Speel-Beelden

Children's Corner

Het Kunstatelier De Ark van Noach

Hut op Kippenpoten Hands-on blokfluit

Mikrokosmos A Mikrokosmos B

De nieuwe kleren van de Keizer

Workshop Jazzimprovisatie

Hands-on klarinet

OperaXpress

Beatbox Studio

Beatbox Studio

De Overtuin

Overtuin Challenge OperaXpress

Overtuin Extra

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

Vrijdag 31 mei 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

De Kinderproeftuin

Speel-Beelden

Children's Corner

Het Kunstatelier I got rythm

Hut op Kippenpoten

I got rythm

Hands-on harp

Mikrokosmos A

Schubadour Hands-on marimba

OperaXpress

Beatbox Studio

Mikrokosmos B

De Paraplu

Beatbox Studio

De Overtuin

Overtuin Challenge OperaXpress

Overtuin Extra

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

Zaterdag 1 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

De Kinderproeftuin

Speel-Beelden

Children's Corner

Het Kunstatelier Beth & Flo

Het Pleintje van Meneer Sax

Hut op Kippenpoten Hands-on gitaar

Mikrokosmos A Mikrokosmos B

Hands-on viool

OperaXpress

Beatbox Studio

Beatbox Studio Overtuin Challenge

De Overtuin

Kinderyoga OperaXpress

Overtuin Extra

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

Zondag 2 juni 10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30

De Kinderproeftuin

Speel-Beelden

Children's Corner

Het Kunstatelier Hans & Grietje

Hut op Kippenpoten Mikrokosmos A Mikrokosmos B De Overtuin Overtuin Extra

Hands-on saxofoon

Be Bach Hands-on marimba

OperaXpress

Beatbox Studio

Beatbox Studio Overtuin Challenge Kinderyoga OperaXpress

10:00 10:30 11:00 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:00 18:30


14

Vrij toegankelijk Openingstijden Wo 29 mei 17.00 tot 0.00 uur Do 30 mei 11.00 tot 0.00 uur Vr 31 mei 11.00 tot 0.30 uur 11.00 tot 2.00 uur Za 1 juni 11.00 tot 0.00 uur Zo 2 juni De bar sluit 30 minuten eerder.

Festivalhart De Proeftuin bestaat vijf jaar! De gezelligste plek van Oranjewoud Festival is dan ook niet meer weg te denken. Je kunt er picknicken met vrienden, naar muziek luisteren onder de bomen, haasje over springen, musici ontmoeten, eten, drinken, lachen en genieten. De kinderprogrammering is verhuisd naar De Kinderproeftuin. Nieuw dit jaar is een heus festivalrestaurant. Muziek en meer De Proeftuin zit weer propvol muziek. Niet alleen zijn alle musici van het hoofdprogramma te horen (inclusief wereldberoemde), ook maak je kennis met bijzondere bands en jong talent. Zoals bijvoorbeeld Caravan van Julian Schneemann die werelden verbindt van oost tot west en klassiek tot folk, leden van het Stegreif Orchester met een heel eigen groovy geluid of kersverse winnaars van het Prinses Christina Concours. En dan is er nog IepenUP Live, een meertalige talkshow rondom actuele vraagstukken. Altijd iets te beleven dus.

Weer of geen weer Door de overdekte en verwarmde terrassen kun je het festivalhart bij elk weer bezoeken, dus ook als het ’s avonds wat frisser wordt. De mooie lichtjes zorgen dan voor een betoverende sfeer. Die is er sowieso altijd met de liefdevolle en verrassende inrichting waar De Proeftuin bekend om staat.

Paradijs Zoek je wat meer rust? Neem dan eens een kijkje bij de Orangerie van Landgoed Oranjestein waar het Rabobank Paviljoen staat. Tijdens en rondom de optredens is het daar heerlijk toeven. Bestel een kopje thee of glaasje wijn, sluit je ogen en geniet van vogelgekwetter en het zachte ruisen van de blaadjes. Deze wonderschone plek is een paradijs op zich als je de gezellige drukte van De Proeftuin even wilt ontvluchten. Verkwikt kun je je daarna onderdompelen in de mooiste concerten.

Deelnemers van De Proeftuin

W NIEU

Restaurant De Proeftuin Nieuw dit jaar is het restaurant waar je dagelijks tussen 17.00 en 20.00 uur de heerlijkste gerechten kunt eten uit afwisselend de Marokkaanse, Italiaanse en Spaanse keuken, bereid met streekproducten. Daarnaast kun je de hele dag in De Proeftuin terecht voor het beste wat Heerenveen en omstreken te bieden heeft aan lekkere hapjes en drankjes. Wil je zeker zijn van een plekje, reserveer dan via oranjewoudfestival.nl/restaurant.


15

PROGRAMMA DE PROEFTUIN Donderdag 30 mei

Proeftuin klassiek Do 30 mei t/m zo 2 juni Proeftuin Podium Klassiek Bij Proeftuin Klassiek krijg je de smaak van het festival te pakken met miniconcerten door de topmusici uit het hoofdprogramma. Elk blokje duurt 60 minuten en bevat meerdere optredens. Wijzigingen voorbehouden. Vrij toegankelijk

Matthias Van den Brande Group 13.05-13.55 en 15.05-15.55 Proeftuin Terraspodium Opus #1 van saxofonist en componist Matthias Van den Brande geeft een vernieuwende blik op jazz in de 21ste eeuw. Door een klassiek blaaskwintet toe te voegen aan zijn bestaande jazzkwartet, onderzoekt Matthias nieuwe kleuren en gevoelens. Vrij toegankelijk

Vrijdag 31 mei

Dagelijks Primephonic Jukebox De Proeftuin

Primephonic is een streaming service die speciaal voor klassieke muziek is ontworpen; een soort Spotify voor klassieke-muziekliefhebbers. In De Proeftuin kun je op gezette momenten kennismaken met de uitgebreide collectie, bijvoorbeeld als er geen muziek op de podia te horen is. Heb je een klassiek verzoeknummer dat je wilt horen? Vertel het de Primephonic-DJ en hij maakt er muziek van.

Zaterdag 1 juni Sylvie Klijn Kwartet 12.05-12.55 en 14.05-14.55 Proeftuin Terraspodium

Do 30 mei

Za 1 juni

Stegreif Sessions #1

12.00 Busch Trio (pianotrio), Stegreif Orchester, St. George Quintet (strijkkwintet) 14.00 Gerben Jongsma (slagwerk, laureaat Prinses Christina Concours), Quirine Viersen en Enrico Pace (cello/piano), Hermine Deurloo en Rembrandt Frerichs (harmonica/piano) 16.00 Gerben Jongsma, Anne Sofie von Otter en Brooklyn Rider

13.00 Pianoduo Beth & Flo, The Erlkings 15.00 Nata Tsvereli (piano) en blazers van het Noord Nederlands Orkest, Mathieu van Bellen en Mathias Halvorsen (viool/piano), Daria van den Bercken (piano) 17.00 Cello Octet Amsterdam, Wolfert Brederode, Joost Lijbaart en Matangi Quartet, Lavinia Meijer (harp)

12.05-12.55 Proeftuin Terraspodium

Zo 2 juni

Jazz. Kind of blue. Een bakker op de bugel, met kleurrijke gitaarklanken eronder. De rook in het geluid van de bugel vliegt over kortstondige gitaarakkoorden. Het duo is de belichaming van vrijheid en geniet al lang van een diepe vriendschap en verbondenheid. Vrij toegankelijk

Vr 31 mei 13.00 Wishful Singing, Ralph van Raat (piano), Mare Keja (cello, laureaat Prinses Christina Concours) en Victoria Dimitrieva (piano) 15.00 Duo Mader/Papandreopoulos (saxofoon/piano), Julia Philippens en Xavi Torres (viool/piano), Mare Keja en Victoria Dimitrieva 17.30 Mare Keja en Victoria Dimitrieva, Remy van Kesteren (harp), Mathias Halvorsen (piano)

12.00 Dudok Quartet, Fuse, Theodoor Heyning (cello) en Primo Ish-Hurwitz (compositie/piano) 15.00 Andrew Dickinson en Matthew Fletcher (tenor/ piano), Elina Albach, Benedikt Kristjánsson en Philipp Lamprecht (klavecimbel/tenor/ slagwerk), Theodoor Heyning (cello) en Primo Ish-Hurwitz (compositie/piano)

Een cello. Een viool. Een stem. Het pure. Het echte. Het eenvoudige. Een trio gaat op reis in een mix van singer-songwriter, klassiek strijktrio en poëzie. Laat je verrassen en meevoeren door deze drie dames van het Stegreif Orchester. Vrij toegankelijk

Stegreif Sessions #2 14.05-14.55 Proeftuin Terraspodium

Stegreif Sessions #3 18.25-19.15 Proeftuin Terraspodium Een langdurige verbinding heerst tussen deze twee musici. Al meer dan tien jaar combineren zij het expressieve, energieke kamermuziekspel. Vrij van bladmuziek, vrij van genres bewegen zij zich tussen zigeunermuziek en klassieke muziek. Vrij toegankelijk

Het Sylvie Klijn Kwartet bestaat uit zangeres, pianiste en componiste Sylvie Klijn, gitarist Tiago Lageira, drummer Floris van Elderen en bassiste Julia Kooreman. De groep combineert klassiek, jazz- en popmuziek in woordeloze stukken waarin verre werelden klinken of verhalende muziek met invloeden uit minimal music. Vrij toegankelijk

Caravan 16.15-17.00 en 18.00-18.45 Proeftuin Terraspodium Caravan verbindt werelden van oost tot west en van klassiek tot jazz en folk. Samen met de Syrische ud-virtuoos Jawa Manla, vioolfenomeen Emmy Storms en slagwerktovenaar Jeroen Batterink, gaat pianist/componist Julian Schneemann op reis, alle grenzen negerend. Vrij toegankelijk

Zondag 2 juni Prashant Samlal Quartet 13.00-15.00 Proeftuin Terraspodium Gitarist Prashant Samlal speelt met zijn band sterke en unieke eigen composities waarin hij invloeden uit o.a. pop, rock en klassieke muziek vermengt met jazz en vrije improvisatie. In zijn muziek klinkt melodieus gitaarspel met lyrische melodieën over rijke harmonieën. Vrij toegankelijk


MERDEIS SIM ter- en muziekfest thea

ival

HEERENVEEN IS FAIRTRADE GEMEENTE Fairtrade betekent producten van ver waar een eerlijke prijs voor is betaald. Arbeiders en boeren kunnen hierdoor een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen opbouwen. De werkgroep (H)eerlijk Heerenveen staat voor (h)eerlijke producten van ver en uit de eigen streek.

• Fairtrade = Fairplay • (H)eerlijke producten van ver en dichtbij • (H)eerlijke prijs - minder ongelijkheid • (H)eerlijke prijs - meer aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieu • (H)eerlijke producten dichtbij - biologisch en minder CO2 uitstoot

N?iger? E O ED vrijwill

E nisatie of een of mail M K edrijf, orga rlijkheerenv ail.com OO eb gm hee irtrad een@ com/

. a v Als F facebook teheeren n p e o e m Kijk p ftge ons o

27•28•29•30 JUNI 2019 SLINGEPARK, DRACHTEN www.simmerdeis.nl

Heerenveen • Scan & Herken • Online boekhouden • Online salarisadministratie Loket • Jaarrekeningen • Belastingaangiften • Herstructurering rechtsvorm • Bedrijf starten • Bedrijf groeien of overnemen • Bedrijf verkopen of overdragen

K.R. Poststraat 100-6 • 8441 ER Heerenveen 0513 - 62 09 76 • info@jonkers-dejonge.nl


17

RANDPROGRAMMA EN EDUCATIE Excursies Staatsbosbeheer

Workshop ritme Youth Percussion Pool (Fulkaan)

Do 30 mei t/m zo 2 juni Wisselende tijden De Overtuin

19.30-20.30 Mikrokosmos A

Wil je met de boswachter op pad? Staatsbosbeheer organiseert een aantal excursies tijdens het festival. Dauwtrappen om 7.00 uur ’s ochtends of voor een concert de benen strekken tijdens een wandeling? Meld je aan via de website en geniet van de rijke natuur en cultuurhistorie van Oranjewoud.

Donderdag 30 mei MEE

DOE

N

Workshop How to Play the Triangle

Leden van de Youth Percussion Pool bereiden het publiek voor op een kort optreden tijdens de wereldpremière van How to Play the Triangle. Tatiana Koleva heeft hiervoor twee korte stukken gecomponeerd: Snapped en Triangled. Deelname is op uitnodiging: iedereen die een kaartje heeft gekocht voor het concert, krijgt tijdig bericht.

DOE

N

Swing in deze workshop mee in het ritme van de Youth Percussion Pool! Deze unieke slagwerkgroep is een internationaal educatief project van de enthousiaste percussioniste Tatiana Koleva. Haar performances gebruikt ze als open platform om andere muzikanten te ontmoeten. € 10 per deelnemer, reserveren via de website

Masterclass klarinet Andreas Mader

(Fulkaan)

19.30-21.00 Mikrokosmos B

12.00-12.30 en 13.45-14.15 De Overtuin

MEE

MEE

DOE

N

De jonge saxofonist Andreas Mader vormt met zijn pianist Christos Papandreopoulos een duo. Samen wonnen ze de Dutch Classical Talent Tour 2019/20. Op Oranjewoud Festival geeft Andreas een persoonlijke masterclass van 15 minuten met een muziekstuk dat je zelf hebt gekozen. € 10 per deelnemer, reserveren via de website

Inleiding #freebrahms

Inleiding op How to Play the Triangle 16.45-17.15 Landgoed Oranjewoud Thea Derks interviewt Tatiana Koleva over How to Play the Triangle en haar Youth Percussion Pool. Altijd leuk om daar iets meer over te weten te komen. Luister naar Thea’s verhaal en beleef het concert als een kenner. Publiek dat een kaartje heeft gekocht voor het concert How to Play the Triangle ontvangt een uitnodiging voor de inleiding.

Do 30 mei 19.45-20.15 en zo 2 juni 13.15-13.45 Thialf ijshockeystadion Het Stegreif Orchester presenteert in #freebrahms een heel eigen interpretatie van de derde symfonie van Johannes Brahms. Maar hoe zit het eigenlijk met het originele werk? Voorafgaand aan het optreden vertelt schatbewaarder (en violiste) Emma van der Schalie je daar alles over. Publiek dat een kaartje heeft gekocht voor het concert ontvangt een uitnodiging voor de inleiding.

Vrijdag 31 mei Onbeperkt Ensemble Workshop improvisatie Julia Philippens (Fulkaan)

MEE

11.00-12.00 FB Oranjewoud Paviljoen

DOE

N

19.30-20.30 Hut op Kippenpoten In samenwerking met Fulkaan biedt Oranjewoud Festival drie te gekke workshops aan, speciaal voor jong Fries talent. Laat je bij deze workshop uitdagen door Julia Philippens, jazzvioliste bij Fuse. Samen met haar pianist Xavi Torres leert ze je swingen, improviseren en spelen wat er in je opkomt. € 10 per deelnemer, reserveren via de website

Het Onbeperkt Ensemble is een klein orkest bestaande uit professionele musici en mensen met een verstandelijke beperking. Oranjewoud Festival, Ateliers Majeur en Talant slaan de handen ineen vanuit de visie dat muzikale expressie een universeel gegeven is. Vrij toegankelijk

Inleiding The Well Prepared Piano

Inleiding Die schöne Müllerin

12.15-12.45 en 14.10-14.40 Landgoed Oranjewoud

14.15-14.45 Landgoed Oranjewoud

Pianist Mathias Halvorsen heeft een zeer originele benadering van Bachs beroemde Das Wohltemperierte Klavier. Maar hoe zit het eigenlijk met het originele werk? Voorafgaand aan het optreden vertelt schatbewaarder (en violiste) Emma van der Schalie je daar alles over. Publiek dat een kaartje heeft gekocht voor het concert ontvangt een uitnodiging voor de inleiding.

De band The Erlkings gaat wel heel vrij om met Schuberts beroemde liedcyclus Die schöne Müllerin. Maar hoe zit het eigenlijk met het originele werk? Voorafgaand aan het optreden vertelt schatbewaarder (en violiste) Emma van der Schalie je daar alles over. Publiek dat een kaartje heeft gekocht voor het concert ontvangt een uitnodiging voor de inleiding.

IepenUP Live Vr 31 mei 16.00-17.30, za 1 juni 19.30-21.00 en zo 2 juni 16.00-17.30 Proeftuin Terraspodium IepenUP Live is dé multitalige talkshow van Friesland rondom actuele vraagstukken. Met live muziek, discussie en performance. Over hoe we samenleven in een wereld die verandert. De makers prikkelen je brein, doorprikken filterbubbels en brengen mensen samen. Tijdens Oranjewoud Festival heeft elk van de drie shows een eigen thema. Op vrijdag wordt aandacht besteed aan vrouwen in de klassieke muziek, zaterdag is er een klassieke-muziekquiz met een fantastische hoofdprijs en op zondag geven een paar jonge makers acte de présence.

Een os op het dak 18.15-19.15 Landgoed Oranjewoud Ben je benieuwd naar eigentijdse muziek, maar weet je niet waar te beginnen, dan is het boekje Een os op het dak een ideale gids. In het tijdsbestek van uur helpt Thea Derks, auteur van het boekje, je op weg zodat je iets meer begrijpt over moderne en hedendaagse muziek. € 5/€ 2,50

Zaterdag 1 juni Inleiding La Bohème 11.15-11.45 Landgoed Oranjewoud Violist Mathieu van Bellen en pianist Mathias Halvorsen brengen een bijzondere bewerking van de opera La Bohème van Puccini. Maar hoe zit het eigenlijk met het originele werk? Voorafgaand aan het optreden vertelt schatbewaarder (en violiste) Emma van der Schalie je daar alles over. Publiek dat een kaartje heeft gekocht voor het concert ontvangt een uitnodiging voor de inleiding.

Xtreme Piano 16.00-17.00 Landgoed Oranjewoud

MEE

DOE

N

In The Well Prepared Piano speelt de Noorse pianist Mathias Halvorsen Bach op aangepaste versies van de piano. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je elastiekjes om de snaren van een vleugel doet? Of die vol pingpongballen legt? In deze workshop leer je onder begeleiding van Mathias de kneepjes van prepared piano.

Inleiding Cello Octet Amsterdam 18.00-18.30 Landgoed Oranjewoud Thea Derks weet alles over hedendaagse muziek, heeft talloze componisten geïnterviewd en schrijft erover op haar blog en in boeken. Zij vertelt meer over 8, de nieuwe compositie van Michael Gordon voor Cello Octet Amsterdam. Daarna luister je met heel andere oren. Publiek dat een kaartje heeft gekocht voor het concert ontvangt een uitnodiging voor de inleiding.

Zondag 2 juni Workshop Johannes Passion

MEE

DOE

N

11.00-11.30 FB Oranjewoud Paviljoen Geïnspireerd door de oorspronkelijke uitvoeringspraktijk worden de koralen van de Johannes Passion samen met het publiek gezongen. Voorafgaand aan de uitvoering is er een korte workshop onder leiding van de musici waarin het publiek wordt voorbereid op zijn rol tijdens de uitvoering.


Oranjewoud. Voor veel Friezen synoniem voor het prachtige landgoed in de bossen rond Heerenveen. Voor veel mensen buiten deze provincie inmiddels ook. Mooi. Laat ze maar komen en laat ze maar genieten. Van Oranjewoud Festival. Topmusici uit binnen- en buitenland die op deze verrassende plek heel de dag door bezoekers in muzikale vervoering brengen. Natuur en cultuur vloeien hier op een unieke manier samen. Stichting Cultuur FB Oranjewoud is Founding Partner van Oranjewoud Festival. Dat is niet zonder reden. Dit festival brengt hoogstaande cultuur op de meest laagdrempelige manier die er is. Niet in doorsnee concertzalen. Maar optredens op plekken waar bezoekers - jong en oud - tot rust komen en optimaal kunnen genieten. Dat is waar Stichting Cultuur FB Oranjewoud zich hard voor maakt. Voor bevordering van de kunsten in Noord-Nederland. Oranjewoud Festival past precies in die doelstelling. Een plek waar regionaal talent zich kan manifesteren maar waar ook de muzikale wereldtop acte de présence geeft. Oranjewoud Festival wil mensen met elkaar verbinden door cultuur. Stichting Cultuur FB Oranjewoud kan daar van harte mee instemmen. Ook om die reden dragen wij bij aan de totstandkoming van dit prachtige evenement. Cultuur beleef je immers met elkaar. Dat gevoel van saamhorigheid komt op Oranjewoud Festival prachtig tot zijn recht. Want waar anders laten gezinnen met jonge kinderen en diehard fans van klassieke muziek zich tegelijkertijd in muzikale vervoering brengen? Daarin is Oranjewoud Festival absoluut uniek. En dat moet zo blijven. Stichting Cultuur FB Oranjewoud wenst alle bezoekers van Oranjewoud Festival dan ook een heerlijke tijd en veel muzikaal genot. Op dat prachtige landgoed bij Heerenveen.

Growing a better world in Oranjewoud Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland is voor het derde jaar hoofdsponsor van Oranjewoud Festival. Het belooft een bijzondere editie te worden. Als lid van de Rabobank kun je namelijk samen met je (klein) kinderen gratis naar de Rabobank Familiedag op donderdag 30 mei in De Kinderproeftuin van Oranjewoud Festival. Meer info vind je op: oranjewoudfestival.nl/familiedag.

Ontmoet elkaar Cultuur en muziek brengen mensen bij elkaar. Daarom heeft Rabobank haar naam ook verbonden aan het hoofdpodium van het festival: het Rabobank Paviljoen. Alle festivaldagen vinden op het hoofdpodium verschillende concerten plaats.

Meer dan muziek Oranjewoud Festival en Rabobank gaan hand in hand als het gaat om duurzaamheid. Een stabiele, succesvolle samenleving kan alleen functioneren als er krachtige en duurzame verbindingen bestaan tussen mensen die er leven. Het is onze gezamenlijke missie om mensen met elkaar te verbinden met oog voor de omgeving, ‘growing a better world together’. Ik zie u graag van 29 mei t/m 2 juni in Oranjewoud. Audrey Antuma directievoorzitter Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland

Onverwachte ontmoetingen Het bos van Oranjewoud kent vele gasten. Ze komen voor de muziek, te ontspannen en te wandelen. Sommige bezoekers zijn minder zichtbaar. Daar moet je oog voor hebben. En wat geluk. Maar dat maakt het wel extra spannend.


19

FESTIVALINFORMATIE Kaartverkoop Kaarten voor Oranjewoud Festival bestel je eenvoudig via oranjewoudfestival.nl. Direct nadat je hebt betaald, ontvang je de kaarten in je mailbox. Afdrukken mag, maar is niet noodzakelijk; met de barcode op je telefoon kunnen wij de kaarten scannen. Voor alle vrij toegankelijke onderdelen zijn geen kaartjes of reserveringen nodig. Vanaf woensdagmiddag 29 mei bevindt zich in De Proeftuin een festivalkassa en informatiebalie. Mochten er concertkaarten over zijn, dan kun je ze daar ook kopen. Ook zijn er muntjes te koop voor de hapjes en drankjes van De Proeftuin. Je kunt contant betalen, maar liever met PIN.

Entreeprijzen De prijs die je ziet, is de prijs die je betaalt. Er komen geen servicetoeslagen of administratiekosten bij. De prijzen van de concerten variëren van € 17,50 tot € 29,50 met enkele uitzonderingen. Je krijgt stapelkorting tot wel 20% als je kaarten koopt voor verschillende concerten binnen een bestelling. Jongeren van 16 tot en met 30 jaar betalen de helft van de kaartprijs. Kinderen tot en met 15 jaar betalen slechts € 2,50 per concert (exclusief ontbijttoeslag Zonsopgangconcert).

Regen? Nagenoeg alle concerten zijn overdekt of binnen en gaan bij regen door. Indien nodig wordt uitgeweken naar een alternatieve locatie. De Proeftuin is grotendeels overdekt en verwarmd. Pas je kleding aan de weersomstandigheden aan. Comfortabele schoenen zijn aan te raden.

Route en parkeren Openbaar vervoer Heerenveen heeft een intercitystation dat goed bereikbaar is vanuit meerdere richtingen. Om dan in Oranjewoud te komen, zijn er drie mogelijkheden: - Een OV-fiets huren op station Heerenveen. Op de fiets naar Oranjewoud is 3,5 kilometer,

dat is ongeveer 15 minuten fietsen. - Gebruikmaken van Belbus 6261. Die rijdt regelmatig, mits gereserveerd. Minimaal een uur van tevoren reserveren: - telefoon/sms: 0800 - 280 280 3 - mail: centrale@kijlstra.nl - Bel minimaal een uur van tevoren naar Oranjewoud Festival via 0513-201158, dan zorgen wij voor een pendelbusje.

Met de auto Oranjewoud ligt tegen Heerenveen en is bereikbaar via de A7 en de A32. Neem op de A32 afslag 11 (Oranjewoud). Volg de borden naar de centrale parkeerplaats van het festival op de Prins Bernhardweg. Vanaf daar rijdt er regelmatig een pendelbus naar het festivalterrein. Lopen kan ook; dat is ongeveer 18 minuten. Als je in het bezit bent van een invalidenkaart, kun je parkeren op de De Blocq van Scheltingaweg (naast het festivalterrein).

Steun Oranjewoud Festival: word vriend! Oranjewoud Festival laat zien dat hoge kwaliteit prima samengaat met een brede toegankelijkheid. Het is een plek waar iedereen zich welkom voelt, met muziek als universele taal. Draag jij cultuur ook een warm hart toe en Oranjewoud Festival in het bijzonder? Meld je dan aan als Vriend. Meer informatie vind je bij de infostand in De Proeftuin of kijk op oranjewoudfestival.nl/vrienden.

Festivalteam Yoram Ish-Hurwitz artistiek directeur Immie Jonkman zakelijk directeur Dorine Schreurs development

Adres voor navigatie: Prins Bernhardweg, Oranjewoud

Enno Feenstra productieleiding

Toegankelijkheid

Franca Klaus marketing & communicatie

Het festival is ook toegankelijk voor mensen met een beperking. Meer informatie vind je op: oranjewoudfestival.nl/toegankelijkheid. Heb je vragen of assistentie nodig tijdens je bezoek? Aarzel dan niet om contact op te nemen via contact@oranjewoudfestival.nl. Tijdens het festival zijn we telefonisch bereikbaar via 0513-201158.

Openingstijden De concertlocaties zijn allemaal een kwartier voor aanvang van het concert geopend, tenzij anders aangegeven. Je kaartje wordt bij de ingang gecontroleerd door een gastheer of -vrouw van het festival. Behalve bij de concerten in De Proeftuin is er ook horecavoorziening bij het Rabobank Paviljoen en in De Kinderproeftuin. Zie voor de openingstijden van De Proeftuin inclusief horeca pagina 14 en van De Kinderproeftuin pagina 4.

Margreet van Litsenburg programmacoördinatie & marketingassistentie Marinda de Groot kaartverkoop & bureau Thomas Coehoorn productieassistentie

Bestuur Stichting Oranjewoud Festival Tjeerd van Bekkum, voorzitter Gerrit Kramer, penningmeester Wilko Jan Aardema, bestuurslid Piet Bandell, bestuurslid Jacques Malschaert, bestuurslid Lode van Piggelen, bestuurslid

Bestuur Stichting Vrienden Oranjewoud Festival Frans Bouwers, voorzitter Hiltsje Leffering, penningmeester Dineke Hoekstra, bestuurslid Janny Klein, bestuurslid

NDC Print en Media Drukwerk en verspreiding Oplage: 67.000 stuks

Colofon Yoram Ish-Hurwitz, Margreet van Litsenburg en Franca Klaus tekst, coördinatie & eindredactie Studio Captain en Harlingseboys ontwerp Peter Boorsma webbouwer Harlingseboys ontwerp huisstijl & campagnebeeld

Eva Oenema coördinator food & beverage

Mats Bäcker, Corbino, Merlijn Doomernik, Moritz Esyot, Hans Jellema, Anouk van Kalmthout, MajankaFotografie, Roman Novitzky, Gabo Nuntzungsdauer, Andreas Terlaak, Linnéa Urmersbach fotografie

Leonie Versteegh Proeftuin-coördinatie

Doede Vellema/ Devea advertentieverkoop

Trudy Tomson vrijwilligerscoördinatie

Maamke van Zwol & Robin Bos festivalaankleding Cathelijne Noorland coördinator internationaal bezoekersprogramma Thijs ten Berge productieassistentie

ORANJEWOUD FESTIVAL 2019 WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: FOUNDING PARTNER

SUBSIDIENTEN

BEGUNSTIGERS

HOOFDSPONSOR

SAMENWERKINGSPARTNERS

SPONSOR

MET DANK AAN:

Dorp Oranjewoud, Odilia de Beaufort, Willia Homans, Berry Habers, Cees en Janneke Wagenaar, Amir Ish-Hurwitz, Livia Kam-van Boetzelaer, Patrick Kramer, Roelof van Luit, Jeroen Heijungs, Sjoerd Miedema, Bouwe Hoekstra, Stichting Landgoed Oranjestein, Plaatselijk Belang Oranjewoud, Museum Belvédère, Bed in Friesland, Omrop Fryslân, Allesschoon.nl, Band of Volunteers, The Security Company, Bosjuweel, Da Capo, Rijplatenverhuur Deinum, FE Telecom, Hado, Holscher Bebakening, Huureenstrechtent, Kolkman Tribuneverhuur, MHB, Offroad Verhuur, Omrin, Silent Disco, The Treeclimbing Company, Verno, Vogelzang Vloeren, Zweedse Tenten, Peugeot Haaima, Spijkerman, Pin Tip, Agema Vlaggenmasten


Stap yn de wrâld fan

ASTRID LINDGREN

en belibje de magy fan

KARLSSON FAN IT DAK

14 / 30 DESIMBER O M

STADSSCHOUWBURG DE HARMONIE

START KAARTFERKEAP 26 JUNY FIA HARMONIE.NL OF TRYATER.NL IN FAMYL JEFOARSTELLING 8+ FAN

EN

Profile for Oranjewoud Festival

Festivalkrant 2019  

Festivalkrant 2019  

Advertisement