Presentatiegids 2020 - 2021

Page 1

SV

ORANJE WIT

Oranje-Witters in beeld Een één-tweetje met de vrouwen CLUB ZIJN IN CORONATIJD

EN DE TEGENSTANDERS ZIJN...

MAGAZINE 20/21


3

4

20

Inhoudsopgave

6

18

DÉ PARTNER VOOR AL UW HOOGWAARDIGE SMEERMIDDELEN VOLG ONS OOK OP SOCIALE MEDIA:

VROOAM LUBRICANTS INTERNATIONAL AVENTURIJN 300 | 3316 LB DORDRECHT | T: +31 (0) 78 750 16 32 E: INFO@VROOAM-LUBRICANTS.COM | W: VROOAM-LUBRICANTS.COM

68

4. 6. 8. 9. 10. 12. 16. 18. 20. 22. 24. 25. 28. 33. 34. 37. 38. 40. 42. 44. 46. 49. 58. 60. 62. 64. 67. 68. 70. 74. 76. 78. 79. 82. 87. 88. 90.

Van de voorzitter | Covid-19: een lastige tegenstander Faysal Kadi Wahabi: hoofdtrainer Oranje Wit 1 Even voorstellen: Ryan en Karin Doorstroming blijft uitgangspunt Opleiden én presteren blijft het doel voor Oranje Wit 2 Oranje-Witter in beeld: Jan Dijkstra Maak kennis met de nieuwe trainer van JO19-1 Een één-tweetje met de vrouwen Razendsnelle linkspoot schopt het van de mini’s tot het eerste Een duurzame club En de tegenstanders zijn… Speelschema Oranje Wit 1 Vertel ‘s Column: Plezier Oranje-Witter in beeld: Edward Hoogendoorn Sponsor in beeld: Finn’s Eten en Drinken Mini’s en hun ouders aan het woord Oranje-Witter in beeld: Karin Bosman Selectie per linie Teamfoto: Oranje Wit 1 heren Teamfoto: Oranje Wit 1 dames Teamfoto’s selectieteams Oranje Wit G-team: een bijzonder team dat vecht voor elke meter Meidenvoetbal in ontwikkeling Twee spitsen aan de bal bij het biljart Oranje-Witter in beeld: Jacob en Alejandro Column: Argus hoort en ziet alles, overal op Oranje Wit! Oranje Wit helpt me mijn plek in Nederland te vinden Sponsoren Oranje Wit Een frisse wind bij de tennis Even voorstellen: het mediateam van Oranje Wit Businessclub Oranje Wit Sponsor in beeld: Handhaving Support Nevenactiviteiten in coronatijd Oranje Wit in cijfers Besturen en commissies Colofon en clubgegevens Van glossy naar milieuvriendelijk magazine Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn toen je ons presentatiemagazine in je handen kreeg: we hebben afscheid genomen van onze vertrouwde glossy look. In plaats daarvan is dit magazine gedrukt op een gerecyclede papiersoort. Deze keuze past in ons beleid om onze club verder te verduurzamen. Benieuwd wat we allemaal al hebben ondernomen om onze club duurzamer te maken? Dat lees je op pagina 22 en 23 van dit magazine.


5 We spreken de voorzitter twee keer; het eerste gesprek vindt plaats op een voor Jan-Willem bijzonder drukke dag. Zijn vrouw Barbara is jarig, maar hij moet diezelfde dag ook naar de club om het startsein te geven voor een voetgolftoernooi en voor een interview met een journalist. En dan maakt hij ook nog tijd om met ons te praten. Jan-Willem belooft Barbara om op tijd terug te zijn en weg is hij. Dat heet een bevlogen voorzitter. Bij de tweede ontmoeting heeft Jan-Willem de tijd om wat dieper in te gaan op alles wat er speelt bij de club. Ditmaal geen terug- en vooruitblikken op het voetbalseizoen. Nee, het coronavirus Covid-19 hield ook Oranje Wit in haar greep. Toch ontkomen we er niet helemaal aan; het eerste elftal stond op punt van degraderen. “Misschien een geluk bij een ongeluk, maar ook komend seizoen blijven wij in de Eerste klasse”, glimlacht Jan-Willem. “De KNVB neutraliseerde de competitie en zo kon Oranje Wit degradatie ontlopen. Johan Cruijff zou hebben gezegd…” Improviseren Dat Jan-Willem even alle tijd voor ons heeft – geen clubverplichtingen, vrouwlief is een dag weg, zoon aan het werk en een van zijn dochters heeft een vriendin op bezoek – maakt dat we ongestoord en rustig verder kunnen praten. Vanuit zijn tuinstoel begint de voorzitter zijn verhaal. Dat verhaal begint in de maand maart. Het coronavirus grijpt om zich heen en ook Oranje Wit ontkomt niet aan de harde maatregel. Het hek gaat op slot. Jan Willem: “We zagen het al een beetje aankomen. Maar als het dan echt gebeurt, schrik je toch. De leden stellen vragen, de sponsoren gaan zich roeren, de penningmeester wordt onrustig, de barcommissie steekt haar hand op. Gaat ons dit leden kosten? Wie het weet, mag het zeggen. Een blauwdruk hoe om te gaan met een dergelijke crisis bestaat er niet. Het is dan improviseren en vooral je laten leiden door deskundigen.” Ron van Dijk Rody Dubbelman

Covid-19:

een lastige tegenstander Volgens goed gebruik kijkt de voorzitter van Oranje Wit in het presentatiemagazine altijd terug op de prestaties van het afgelopen seizoen. Promoveren, degraderen, periodekampioen, bekerwedstrijden, het zijn de jaarlijks terugkomende thema’s. Dit seizoen had en heeft Jan-Willem Bozuwa echter ook andere zaken aan zijn hoofd: Covid-19.

“Als het hek dan echt op slot gaat, schrik je toch” Geroerd Jan-Willem riep meteen het dagelijks bestuur bij elkaar. “Het is dan goed te zien dat Oranje Wit een stevig kader heeft. We zijn meteen gestart met de communicatie met de gemeente, de veiligheidsregio en de KNVB, want communicatie is in zo’n situatie essentieel. We lieten ons wekelijks informeren en zijn ook actief gaan communiceren naar de leden. Dat heeft ons geholpen”, aldus de voorzitter die, enigszins geroerd, wil benadrukken dat hem ook duidelijk is geworden dat Oranje Wit meer is dan een voetbalclub alleen. “De reacties van vele leden waren soms ontroerend en emotioneel. De club is voor veel leden een deel van hun leven. Mensen willen er graag zijn. En dan gaat het niet alleen om leden die willen trainen en voetballen. Nee, het gaat ook om de leden die alleen zijn en de club zien en voelen als hun tweede huis.”

“De reacties van leden waarom soms ontroerend en emotioneel” Inmiddels zijn we enkele maanden verder. Er zijn gelukkig weer activiteiten op de club. Dat begon voorzichtig met trainingen. Het terrein werd coronaproof gemaakt: “We hebben zelfs een kiss-and-ride-plek gecreëerd om ouders hun kinderen te laten brengen en halen”, licht Jan-Willem toe. “Onze vereniging heeft haar schouders eronder gezet om, ondanks alle beperkingen, de club toch draaiende te houden. Toen wij van de gemeente toestemming kregen om het hek weer open te gooien leek het net of een boer zijn vee na een lange winterstop de wei in mocht sturen. Al huppelend trokken de leden de voetbalwei weer in.” Prachtige club Na een paar roerige maanden heeft Jan-Willem nu even rust en tijd om te genieten van een welverdiende vakantie – “In eigen land hoor” – waarmee ook de voorzitter het voorbeeld van vele Nederlanders volgt. Het coronavirus is nog niet bedwongen, angstvallig houdt iedereen de adem in en hoopt dat een tweede golf uitblijft. Wat de club te doen staat als er toch een tweede golf komt, weet Jan-Willem nog niet. Wat hij wel weet, is dat Oranje Wit een prachtige club is: “Eentje waarvan je houdt en vooral waarvan je weet dat als de nood aan de man is, de leden opstaan en de schouders eronder zetten.”


Faysal Kadi Wahabi

7

Hoofdtrainer Oranje Wit 1

Walter van de Lagemaat Rody Dubbelman

Met deze groep kunnen we het onze tegenstanders lastig maken Na het abrupte einde van het vorige seizoen heeft hoofdtrainer Faysal Kadi Wahabi extra veel zin in het nieuwe. Hoewel handhaving in de eerste klasse ook dit seizoen het doel is, blijft de langetermijnvisie het uitgangspunt. Dat wil zeggen: de focus ligt op de ontwikkeling, opleiding en doorstroming van jonge spelers uit de eigen jeugd en op het inslijpen van een verzorgde en energieke speelstijl. We spraken de oefenmeester kort voor aanvang van de competitie. “Deze groep heeft er, net als ik, ontzettend veel zin in!” Je bent nu ruim een jaar hoofdtrainer van Oranje Wit. Hoe bevalt het je bij onze club? “Oranje Wit is een bruisende club. Een club met een ziel en een rijk verleden. Dat voel je. De faciliteiten voor de selectie zijn geweldig; van de broodjes voor de wedstrijd tot het trainingskamp in Albufeira. Dat lijkt normaal, maar je moet het als club wel allemaal geregeld krijgen. Op alle fronten steken mensen energie in deze club. Ik heb veel van deze mensen mogen ontmoeten in mijn eerste jaar. Mensen met een groot Oranje Wit-hart, die een belangrijk deel van hun leven aan deze club verbonden zijn. Wat ik ook fijn vind,

is dat men open en kritisch met elkaar omgaat. Ja, ik voel me vanaf dag één welkom bij de club. Ik voel me thuis.” Goed om te horen! En hoe is het je als trainer bevallen in je eerste seizoen? “Het was lastig. We moesten bouwen aan een nieuw elftal, met vooral (eigen) jeugdspelers. We wonnen weinig, maar er is in een aantal wedstrijden goed gevoetbald. Ik kan minstens vijf wedstrijden noemen waarin we met iets meer tact en geluk punten hadden gepakt. Er zat te weinig balans in het elftal; een goede mix tussen jong talent

en routine. Van de jonkies werd erg veel gevraagd. Je zag dat een aantal jongens zich snel aanpasten aan het niveau van de eerste klasse. Want veel verantwoordelijkheid betekent dat je snel groeit. Voor een buitenstaander is het wellicht moeilijker waarneembaar, omdat alleen resultaat telt, maar we zijn tijdens het seizoen beter gaan voetballen. Er zijn jongens afgevallen, maar een aantal heeft laten zien dat ze het niveau aankunnen. Ook dat is resultaat! Ondanks onze lage ranking heb ik dus een positief gevoel overgehouden aan het vorige seizoen.”

Het seizoen kreeg door corona een abrupt en wellicht onbevredigend einde. Hoe heb je dit ervaren? En hoe heb je de draad weer opgepakt? “Het gaf een dubbel gevoel. Met nog acht wedstrijden te spelen, werd de competitie abrupt stilgelegd. We knokten nog volop tegen degradatie. Ik voelde dat er groei in het elftal zat en ik was ervan overtuigd dat we erin zouden blijven. Dat hebben we helaas niet kunnen tonen. Gelukkig waren we in staat onze blik al snel op het nieuwe seizoen te richten. Helaas speelde corona ons weer parten in de voorbereiding op dit nieuwe seizoen; er was een coronageval in de selectie. De hele selectie is tien dagen in quarantaine geweest. Het heeft de voorbereiding nauwelijks gestoord, maar ons bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel wel verhoogd.”

doen. Op die manier kunnen zij aan het niveau wennen en kunnen wij beoordelen wie het wel en niet aankunnen.”

“Het begrip ‘resultaat’ is groter dan alleen punten pakken”

“Het seizoen is voor mij ook succesvol als alle OranjeWitters zich herkennen in hun eerste elftal. Dat bereik je onder meer door veel eigen spelers in te passen, maar ook met een speelstijl die Oranje Wit waardig is: verzorgd en energiek voetbal. Je bereikt het ook doordat spelers uit de hoofdselectie zich verbinden met de rest van de club, door bijvoorbeeld af en toe een jeugdwedstrijd te fluiten of een training te verzorgen. Die bereidheid om zich ook op een andere manier voor de club in te zetten is er. Zeker onder de jongens die zijn doorgestroomd. Zij kennen de mensen en de cultuur binnen de club. Ik zal aan die verbindende taak ook dit seizoen aandacht besteden. Want ook dat hoort binnen de gestelde doelen van het seizoen.”

Wat is het strijdplan voor dit seizoen? VollgasFussball? “Onze manier van spelen is geënt op onze langetermijnvisie. We willen verzorgd en gedurfd voetbal spelen. Maar of dat kan, hangt af van individuele kwaliteiten. Om onze speelwijze te kunnen realiseren, investeren we dus primair in groei en ontwikkeling. Deze zienswijze is vorig jaar geformuleerd door bestuur en staf en blijft dit seizoen onaangetast. Het is een visie die aansluit op mijn persoonlijke overtuiging dat je een team sterker maakt door veel te investeren in de ontwikkeling van het individu. Verzorgd voetbal spelen, betekent in mijn optiek dat je kunt controleren. Niet alleen pressie zetten, maar ook gas terugnemen als dat nodig is. Het is aan mij om de wedstrijden te lezen en te analyseren en de jongens zover te krijgen dat ze 90 minuten, dus zowel bij balbezit, balverlies en in de omschakeling, de wedstrijd kunnen controleren. Zover zijn we nog niet. Ik ben wel eens ongeduldig, maar ik besef dat dit het leerproces is waar we nu middenin zitten. Een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan. Natuurlijk helpt resultaat om dit proces te versnellen.” De ontwikkeling van (eigen) jeugdspelers staat centraal. Maar er is, bij aanvang van dit seizoen, ook versterking van buitenaf gekomen. Hoe zit dat? “De afspraak is, dat we altijd eerst kijken of er voldoende kwaliteit binnen de club te vinden is. Voor enkele posities vonden we het verstandig om versterking te zoeken. Met vorig seizoen in ons hoofd, wilden we iets meer routine in de ploeg, omdat jonge spelers zo ook beter gedijen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Marruchen Zimmerman, Achraf Bouchrit en Anouar Said; mannen die op niveau hebben gespeeld.” In totaal zijn er nu zes spelers van buitenaf binnen onze selectie van zestien. De afspraak was vijf maar door blessures is het op zes uitgekomen. Voor zowel staf als bestuur is dat voor dit seizoen oké. Belangrijk is dat OranjeWitters in de A-selectie of uit lagere juniorenteams weten dat ze, bij voldoende prestatie, ambitie en talent, kansen krijgen om door te stromen naar de hoofdmacht. Het bewijs hiervan is dat er dit seizoen weer vier jonge talenten (Ruben, Pascal, Bedirhan en Mike) uit het tweede zijn overgekomen naar het eerste. Om doorstroming te bevorderen hebben we dit seizoen bovendien de afspraak gemaakt om bij elke training van het eerste twee jongens uit het tweede mee te laten

Wat is het doel voor dit seizoen? Wanneer is dit seizoen geslaagd? “Het doel is primair elke week een team neer te zetten dat het spel kan spelen dat we voor ogen hebben. Hierbij is ruimte voor ontwikkeling en groei. Wat dus betekent dat het begrip ‘resultaat’ groter is dan alleen punten pakken, terwijl tegelijkertijd handhaving in de eerste klasse ook ons doel blijft. Het seizoen is geslaagd als we zowel op individueel als op teamniveau groeien en zodoende resultaat boeken. Juist daar ligt een groot deel van mijn verantwoordelijkheid: ik moet ervoor zorgen dat de jongens die nog niet zo ver zijn, de stap naar dat niveau kunnen maken.“

“Oranje Wit is een bruisende club, met een ziel en een rijk verleden”


9

Even voorstellen: Ryan en Karin Twee nieuwe gezichten langs de lijn van ons eerste elftal dit seizoen. We maken kennis met Ryan Korporaal, assistent-trainer, en Karin Hamels: verzorger/ hersteltrainer. Karin (49) schrijft geschiedenis: nog nooit eerder stond er een vrouw op de teamfoto van ons eerste elftal. Karin is daar zelf niet erg van onder de indruk: “Ik heb lang in de bouw gewerkt en loop mijn hele leven al op en langs de sportvelden. Met die man-vrouw-discussie kan ik niet zoveel.” Ook voor Karin geldt dat dit een wat vreemde periode is om te starten bij een club; zeker als verzorger/ hersteltrainer. “Het is even behelpen ja”, beaamt Karin. “Ik moet toch dicht bij de jongens komen om bijvoorbeeld een enkel te tapen of te masseren. Een mondkapje biedt dan uitkomst.” Karin is geboren en getogen in Dordrecht, dus Oranje Wit kende ze al wel. Toch is ze aangenaam verrast. Karin: “Iedereen die in Dordrecht woont en iets met sport heeft, kent Oranje Wit natuurlijk. Ik heb de vereniging altijd gezien als een toegankelijke club, maar ik moet zeggen dat ik me hier nog meer welkom voel dan ik van tevoren had gedacht. Ik werd meteen opgenomen in het team. De samenwerking met de staf en de jongens is goed. Dat vind ik belangrijk. Een goed seizoen draai je niet alleen met je spelers. Dat maak je met elkaar.”

Karin: “Een goed seizoen maak je met elkaar”

Diana Langerak Rody Dubbelman

Arco Bomgaars Rody Dubbelman

Ryan: “Ik ben de club enorm dankbaar voor deze kans” Ryan (25) zet in februari 2020 zijn handtekening onder het contract met Oranje Wit. Hij laat dan weten niet te kunnen wachten om te beginnen met zijn assistenttrainerschap bij onze club. Op het moment van dit interview is de voorbereidingsperiode achter de rug, de eerste bekerwedstrijd gewonnen en staat de bus richting Roosendaal klaar: op naar RBC voor de tweede bekerwedstrijd van het seizoen. “Gaan we winnen natuurlijk”, blikt Ryan vol vertrouwen vooruit. “0-2, noteer dat maar. Ik zal je straks laten weten hoe het is gegaan*.” Het vertrouwen dat Ryan heeft in de wedstrijd van vandaag, heeft hij ook in het komende seizoen. Ryan: “We zitten in een wat andere competitie dan vorig jaar; meer teams uit de regio Rotterdam. Er zitten pittige tegenstanders tussen. Dat gaat mooie wedstrijden opleveren en daar zijn we klaar voor.” Ryan hoopt met dit jonge, ambitieuze team aanvallend en verzorgd voetbal te laten zien. “Onze jongens moeten het niet zozeer van hun fysieke kracht hebben, meer van hun techniek en creativiteit.” In november van dit jaar start Ryan met de opleiding tot trainer UEFA C. “Ik wil verder groeien in mijn rol en mijzelf ontwikkelen. Ik heb mijn plek nu al wel gevonden, en ik vind het best goed gaan, maar ik realiseer me dat ik nog veel kan leren. Op didactisch gebied, bijvoorbeeld. Maar ook op het gebied van training geven. Al leer je dat vak ook vooral in de praktijk.” En daar krijgt hij alle ruimte voor. Ryan: “Ik mag van Faysal met regelmaat trainingsvormen voorbereiden. Hij geeft me de vrije hand, maar coacht me wel op mijn functioneren. Dat is prettig werken.” Ook al start Ryan in een wat vreemde periode bij Oranje Wit, zo midden in de coronacrisis, zijn eerste indruk is goed te noemen: “Oranje Wit is een warme, sfeervolle club. Het is een familieclub. Ik voel me hier meer dan welkom en ben de club dankbaar voor deze kans!” *De wedstrijd tegen RBC werd gewonnen met 1-4.

Doorstroming blijft uitgangspunt De driekoppige technische commissie van Oranje Wit - Erwin Louwman, Cris de Jongh en Remko Baars - bewaakt de rode draad op technisch vlak binnen de club. De beleidslijn is duidelijk: doorstroming van de eigen jeugd naar het eerste blijft uitgangspunt. Eigenlijk weerspiegelde de basisopstelling van het eerste van Oranje Wit in het thuisduel met RVVH op 3 oktober 2020 de technische beleidslijn. Op het opstellingsformulier stonden in de basis de namen van ‘jonkies’ als Ruben Retel, Joris in ’t Veld, Thomas Boudesteijn en Pascal van der Kooij in één team met Manucho Adelino, captain Rik Kramer en nestor Marruchen Zimmerman. “Een mooie mix van jongens uit de eigen opleiding met ervaren spelers, die een belangrijke sturende rol kunnen vervullen”, is de constatering van technisch commissielid Erwin Louwman. Ervaring Samen met Cris de Jongh en Remko Baars vormt Erwin het technisch hart van Oranje Wit, dat verder kijkt dan alleen de hoofdmacht. “Het eerste is prestatief natuurlijk het visitekaartje van de vereniging, maar de focus is breder”, stelt Erwin. “De kwaliteit van de eigen jeugdopleiding is belangrijk, want die moet garant staan voor doorstroming naar de eerste selectie.” Vorig jaar werd Faysal Kadi Wahabi door Oranje Wit als hoofdtrainer aangesteld. Met een grotendeels onervaren groep ging de nieuwe oefenmeester vervolgens het avontuur in de zuidelijke eerste klasse aan. Toen de competitie in maart tot stilstand kwam door de gevolgen van het coronavirus, leek degradatie onafwendbaar. Erwin: “Het is een feit dat Oranje Wit het moeilijk had omdat de jeugdigheid van de groep op dat niveau, waar elk foutje afgestraft wordt, zorgde voor kwetsbaarheid. Daar hebben

we ook met Faysal over gesproken. Daarom is ook de keuze gemaakt om de selectie met ervaring aan te vullen. Marruchen Zimmerman is een speler die op topniveau bij de amateurs heeft gespeeld, maar ook een speler als Anouar Said heeft al het nodige meegemaakt in het amateurvoetbal. We hopen dat de groep daardoor net wat evenwichtiger is en kwalitatief zo sterk dat we ons dit seizoen in de eerste klasse van district West II makkelijker kunnen handhaven. Want doordat er geen degradatie plaatsvond na het plotselinge einde van de competitie, hebben we eigenlijk een herkansing gekregen.”

“Het streven blijft dat we ons met het eerste team als eersteklasser blijven manifesteren” Niveau De inpassing van eigen jeugd blijft echter hoog in het vaandel staan. “Daarom zijn er vanuit de JO-19 opnieuw veel jongens doorgestroomd naar het tweede team, waar de trainers Björn Vlasblom en Niels Vogelezang hebben bewezen dat zij uitstekend met talentvolle spelers kunnen werken”, stipt Erwin aan. “En daarom is het ook belangrijk dat onze jeugd over de hele linie op niveau in competitieverband speelt of blijft spelen, ook voor de toekomst van Oranje Wit. Want het streven blijft dat we ons met het eerste team als eersteklasser blijven manifesteren.”


11

Opleiden én presteren blijft het doel voor Oranje Wit 2

Nestor van het tweede Aanvoerder Jim van der Linden is met zijn 27 jaar de onbetwiste nestor van het tweede team van Oranje Wit. Van der Linden is inmiddels aan zijn zesde seizoen in ‘2’ bezig en kent zijn rol. “Met mijn ervaring moet ik de jonge spelers bijstaan. Ook dit jaar zijn weer veel spelers van de 019 ingestroomd in het tweede. Jongens die de volgende stap naar het eerste willen maken en die ik ondersteun door te coachen en te steunen.” Waar veel van zijn ploeggenoten dromen van een mooi vervolg van hun voetbalactiviteiten op een hoger plan, is Jim - die in het verleden ook nog uitkwam voor RCD maar vervolgens terugkeerde naar sportpark Stadspolders realistisch. “Ik hoef niet meer te dromen van een plek in het eerste en ken mijn plaats. Met Oranje Wit 2 willen we weer gaan voor een positie bij de beste vier ploegen in de reserve hoofdklasse. En mijn persoonlijke doelstelling is toch vooral ook fit blijven, want ik heb wel wat blessureleed gekend.”

Harmonieuze samenwerking Niels (39) en Björn (30) vormen inmiddels een team binnen het tweede team. “Als duo zijn we goed op elkaar ingespeeld. We vullen elkaar ook goed aan. We hebben totaal verschillende karakters, die goed met elkaar blijken te matchen”, stelt Niels. “Björn is heel uitgesproken, hij zegt meteen waar het op staat. Ik ben wat gematigder, maar dat vormt juist een goede combinatie.” Björn: “Alles gaat in samenspraak bij ons, dat is onze kracht. Normaliter hebben we elke dag wel contact met elkaar en spreken we over trainingen, wedstrijden et cetera. Dat veranderde door de corona-uitbraak. Plots was er geen voetbal meer. Dat was een enorm gemis. Ik was dan ook blij toen we weer iets mochten doen.”

Arco Bomgaars Rody Dubbelman

Björn Vlasblom en Niels Vogelezang werken inmiddels voor het vierde seizoen als trainers samen en zijn aan hun derde jaar bij het tweede team van Oranje Wit begonnen. De doelen van het tweetal blijven onveranderd: spelers opleiden, de doorstroming naar het eerste bevorderen en op sportief gebied een prijsje meepikken. Medio maart was het door de uitbraak van het coronavirus opeens gedaan met het competitievoetbal. Een stop die uiteindelijk definitief zou blijken. “Daardoor hebben we echt op de valreep de periodetitel behaald, zo bleek achteraf”, blikt Björn terug. “Vlak voor de stop haalden we die uit bij Hoek. Een hoogtepunt dat ook een eindpunt was.” Het leverde Oranje Wit 2 opnieuw een plekje op in het toernooi

om de districtsbeker in Zuid I, een ervaring die het trainerskoppel ook voor de eigen spelers koestert. “Het is mooi dat we ons weer mochten meten met eerste teams, deze editie met Hardinxveld, VVAC en de stadsderby met DFC. Een beloning voor onze prestaties in het afgelopen seizoen.” Het leverde zelfs plaatsing voor de volgende schifting op.

“We hebben totaal verschillende karakters, die goed met elkaar blijken te matchen” Of de harmonieuze samenwerking echter tot in lengte van dagen zal voortduren, is maar de vraag. Het ambitieniveau van beide trainers ligt namelijk nogal uiteen. Björn: “Ik heb wel de ambitie om als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Dat zal dan vooralsnog niet bij Oranje Wit zijn, want ik moet eerst daarvoor nog de benodigde trainerspapieren halen. Dat is wel een doel voor de toekomst.” Niels: “Voor mij ligt dat anders: ik ambieer het niet om een eerste elftal te gaan doen. Een rol in de luwte, daar voel ik me prettiger bij. Maar misschien word ik in de toekomst wel de assistent van Björn.”

Prima basis Voorlopig richt het tweetal zich echter op hun gezamenlijke taak: de overwegend jonge spelers van het tweede team verder begeleiden bij het maken van de vervolgstappen in hun nog prille voetballoopbaan. “Dat vergt tijd, is inmiddels onze ervaring”, daarover zijn Niels en Björn het roerend eens. Niels: “Het begin van het seizoen gaat altijd gepaard met een wat trage start, omdat de jongens die vanuit de junioren doorkomen duidelijk moeten wennen aan het seniorenvoetbal. Maar ook vorig seizoen zagen we de ontwikkeling die leidde tot prima prestaties in de tweede periode.” Björn: “En het is mooi om te zien dat jongens die ontwikkeling hebben doorgezet en zijn aangehaakt bij het eerste team. Dat is ook het doel van de vereniging, om die doorstroming op gang te houden. Helaas is het ook een trend dat jongere jongens niet het geduld hebben om verder te ontwikkelen en op hun kans te wachten, waardoor zij het elders gaan zoeken. Terwijl de kans zich zomaar aan kan dienen.” Ook dit jaar zijn veel talenten ingestroomd in het tweede team. “Dat is ook een compliment voor de jeugdopleiding, want de basis blijkt prima te zijn gelegd”, oordelen Björn en Niels. Toch staat de doelstelling in prestatief opzicht kaarsrecht overeind. “Evenals vorig jaar mikken we met een vernieuwde ploeg op het halen van een periodetitel. De ervaringen die we daarmee kunnen opdoen in de districtsbeker zijn ontzettend nuttig. We zijn in elk geval al verder dan de afgelopen seizoenen. De competitie echt goed starten, dat was ons de afgelopen jaren niet gelukt. Dit seizoen waren we de eerste drie wedstrijden ongeslagen.”


13

“64 jaar”, antwoordt Jan (78) op de vraag hoe lang hij al lid is van de club. Het typeert zijn loyale karakter. Naast zijn betrokkenheid bij Oranje Wit werkte Jan 60 jaar bij Prent, is hij 50 jaar getrouwd met Dini en heeft hij al 35 jaar een stacaravan in Ouddorp. Daar is hij met mooi weer vaak te vinden, maar deze zonnige vrijdag werkt hij – met wat ouwe makkers – op de club. Twee keer in de week nemen de heren vrijwillig de diverse schoonmaak- en onderhoudsklussen op zich. Het renoveren van alle kleedkamers is tot nu toe de grootste klus die ze hebben uitgevoerd. Deze klus heeft Jan, en de rest van het team, terecht de onderscheiding ‘lid van verdienste’ opgeleverd. Voordat Jan in de onderhoudsploeg terecht kwam, was hij onder andere (jeugd)trainer, speler (hij speelde maar liefst 12 jaar in het eerste elftal), draaide bardienst en nog steeds slaat hij een balletje bij de tennis. Nooit was Jan gebonden aan een bepaalde functie. Hij is altijd behulpzaam en pakt gewoon aan waar nodig: “Ja, wat heb ik eigenlijk niet gedaan bij de club?”

Winfred Roggeveen Daphne Krijgsman

Jeugdtrainer Jan was 14 jaar jeugdtrainer bij Oranje Wit. Hij stond bekend om zijn – ik spreek uit ervaring – oersaaie herhalingstrainingen. Steeds maar weer dezelfde technische trainingen (waar wij als jeugd toendertijd gek van werden). “Maar je kreeg er wel de juiste basistechniek van”, reageert Jan. “Dat zou nu niet meer kunnen; de jeugd neemt sowieso weinig meer aan”, vervolgt hij. Hij refereert aan vorig jaar toen hij nog een keertje inviel als trainer bij een jeugdteam. “Ik denk niet dat een van jullie ooit het eerste gaat halen met deze instelling!”, riep hij tijdens een training. Dat werd hem niet in dank afgenomen door spelers en hun ouders. Typisch Jan; een directe, eerlijke man. Het verhaal over zijn invalbeurt als jeugdtrainer herinnert hem aan het moment waarop er voor hem, jaren geleden, een eind kwam aan zijn jeugdtrainerschap bij de club. “Ik was blijkbaar niet meer nodig”, blikt hij terug op dit enige ‘smetje’ in 64 jaar. “Ik vond het uiteraard niet leuk, maar ik ben niet kwaad gebleven op de verantwoordelijke mensen.” Het resulteerde in het vertrek van Jan bij onze club. Een tijdelijk vertrek, gelukkig. Hij werd eerst een half jaar hoofdtrainer bij Fluks en daarna ging hij – ik krijg het bijna niet op papier – naar EBOH. Daar was hij trainer van A1. Volgens de overlevering verloor hij toen een bekerwedstrijd tegen Oranje Wit (tegen zoon Arjan). Maar hoewel het geheugen van Jan nog

best op orde is, weet hij hier opeens niks meer van. Wat nog wel vers in het geheugen ligt, zijn de bekerwedstrijden die hij als eerste elftalspeler speelde. Die tegen IJsselmeervogels (eerste klasser; toen hoogste divisie) steekt daar met kop en schouders bovenuit. De wedstrijd werd verloren na penalty’s. “De beleving in die wedstrijd was gigantisch; ik ben nog nooit zo kapot geweest”, blikt Jan terug.

“Wat heb ik eigenlijk niet gedaan bij de club” Familieclub Jan heeft Oranje Wit altijd een warme familieclub gevonden, waar hij nog steeds met veel plezier naartoe gaat. Niet in de laatste plaats omdat hij hier nog veel sociale contacten heeft. We hebben wat roerige jaren achter de rug, maar daar wil Jan geen woorden aan vuilmaken. Hij heeft een hekel aan mensen die alleen maar kritiek leveren en vervolgens zelf niks doen. “Ik was het niet altijd eens met de beslissingen die werden genomen, maar ik kan prima leven met hoe de club nu bestuurd wordt.”

Leeftijd: 78 jaar Jaren bij de club: 64 jaar Dagelijks leven: gepensioneerd vrijwilliger Oranje Wit in één zin: het is een belangrijk stuk van mijn leven


Voor de zakelijke en particuliere klant

IS JOUW IT ALS EEN SLECHTE HORRORFILM? Voor de zakelijke en particuliere klant

Neem de regie in handen en schakel direct over naar Netfl...ex!

SCHAKELMATERIAAL

VERLICHTING

BEVEILIGING

DATA INSTALLATIES

ELEKTROTECHNIEK

ENERGIEBESPARING

• Camerasystemen • Data installatie • Energiebesparing • Duurzame verlichting • Inbraakbeveiliging • Elektra voor nieuwbouw, bestaande bouw, utiliteitsbouw & tuinen

Kastanjelaan 6, Ridderkerk www.netflex.nl - info@netflex.nl 088 638 35 39 SCHAKELMATERIAAL

VERLICHTING

Jade 200 Dordrecht  078 614 75 30 info@ronic.nl www.ronic.nl

BEVEILIGING

Volg ons via :

‘RONIC, UW BETROUWBARE PARTNER IN ELEKTROTECHNIEK’

DATA INSTALLATIES

ELEKTROTECHNIEK

ENERGIEBESPARING

IT als water uit de• Data kraan. • Camerasystemen installatie • Energiebesparing • Duurzame verlichting • Inbraakbeveiliging • Elektra voor nieuwbouw, bestaande bouw, utiliteitsbouw & tuinen Jade 200 Dordrecht  078 614 75 30 info@ronic.nl www.ronic.nl

Volg ons via :

KRO K

‘RONIC, UW BETROUWBARE PARTNER IN ELEKTROTECHNIEK’

otherapie persoonlijke aandacht,

om bij Podotherapie Krook. Bij ent u aan het juiste adres als u ek bent naar een professionele therapeut met persoonlijke acht.

ndacht

steren

Blankenstijn De tijd nemen

Badkamers & Tegelwerken info@wilfredblankenstijn.nl Kwaliteit

Afspraak maken

Voor sanitair genieten! Voor het maken van een afspraak kunt u ons telefonisch of per mail bereiken. Ook kunt u hert aanvraagformulier op onze website indienen. Haaswijkweg West 6 • 3319 GD Dordrecht • 06-21986423

P O D O T H E R A P I E Verstand van voeten

SCOOR JE NIEUWE DROOMBADKAMER BIJ...

Pijnlijke voeten tijdens het voetballen? Of ontstaan er klachten aan knieën, heupen of rug? Vaak is de oorzaak te vinden bij de voeten. Podotherapie Krook is gespecialiseerd in voetzorg en helpt je bij het verbeteren van het looppatroon en/ of houding. De praktijk is gevestigd op Oranje Wit in het pand van SPC van Wensen en de Jongh.

Jeroen Krook

Podotherapeut/Eigenaar

Bezoek adres: Nieuwe Noordpolderweg 1, Dordrecht

Afspraak maken Voor het maken van een afspraak kunt u ons telefonisch of per mail bereiken. Ook kunt u het aanvraagformulier op onze website indienen. + 31 + 316 28317807 6 28317807 info@podotherapiekrook.nl info@podotherapiekrook.nl

www.podotherapiekrook.nl www.podotherapiekrook.nl

*

Kijk voor alle vestigingen en openingstijden op www.sanidump.nl


17

Wij bepalen! Een trainer die op zijn 18e begon met zijn trainerscarrière en inmiddels aan zijn zesde club gaat beginnen. Wie is deze 46-jarige Rotterdammer, die nooit een seniorenelftal trainde? Een vraaggesprek over de verwachtingen, ambitie, doelstellingen en de rol van een jeugdtrainer. ”Jeugd leer je dingen aan, bij senioren ben je vooral aan het afleren.” Hoe ben je bij Oranje Wit terechtgekomen? Ik zag de vacature voorbij komen voor trainer JO19-1. Als trainer van ASWH B1 voetbalde ik wel eens tegen Oranje Wit, daar kende ik de club al van. Natuurlijk ben ik ook gaan navragen wat voor club Oranje Wit is. Daaruit bleek dat het een goed georganiseerde, nette club is. Ik besloot te solliciteren, werd uitgenodigd voor een gesprek en het klikte. De eerste indruk is goed, maar wel een beetje tweeledig. Wat bedoel je met tweeledig? Deze club heeft zoveel potentie qua accommodatie, uitstraling en spelersmateriaal dat je altijd de drive moet hebben om de beste, grootste club in de regio te willen zijn. Ik mis de echte ambitie om hogerop te komen bij sommige mensen in de club. Dat zie je in zaken als het aantal trainingen per week. Sommige selectieteams trainen slechts twee keer per week, maar selectieteams moeten altijd drie keer trainen! Daar worden ze beter van. Net als het feit dat de betere spelers altijd met hogere teams moeten meetrainen, want daar krijgen ze meer weerstand en worden ze uitgedaagd. Nu wordt dat nog tegengehouden binnen sommige geledingen van de club. Jammer! Oranje Wit is zo’n grote club met zó veel talent. Ik vind het zonde dat we zoveel nieuwe spelers moeten halen, terwijl we die zelf ook aan het opleiden zijn. Het is mogelijk om een zelf opgeleid eerste elftal te krijgen, daar ben ik van overtuigd.

Winfred Roggeveen Rody Dubbelman

Maak kennis met de nieuwe trainer van Oranje wit JO19-1:

Serge Uijtenhoorn

Mis je die drive ook bij je eigen groep? Nee zeker niet. Het is een fantastische groep, die heel graag beter wil worden en leergierig is. Het is misschien niet de beste ploeg uit de competitie, maar als we ons kunnen onderscheiden op het gebied van fitheid, organisatie en felheid kunnen we het iedereen lastig gaan maken dit seizoen. Ik zei bij aanvang van het seizoen dat iedereen het leuk moet vinden om in de JO19-1 te spelen. En dat zie ik bij iedereen in deze groep. We hebben vanaf mei aan een stuk door getraind, ook tijdens de vakantieperiode. Dat zegt wel iets over de drive van de jongens. Ik ben dik tevreden met waar we nu staan als groep. Hoe zou je jezelf typeren als trainer? Ik ben een hele veeleisende jeugdtrainer die het team tot het uiterste drijft om elke training en wedstrijd een stapje

beter te worden. Ja, jeugd. Ik zal nooit een seniorenteam gaan trainen, dat gaat vaak te veel over winnen. Daar ben je meer aan het afleren dan bijleren. Ik ben beter in het laatste. Ik wil herkenbaar, aanvallend voetbal spelen. Dat vergt discipline van het team over de gemaakte afspraken, die vooraf altijd bekend zijn. Als ze zich daar niet aan houden dan krijgen ze dat wel te horen van mij en kan ik best een nare man zijn. Ik eis het beste van mijzelf en dus ook van de groep. Mijn motto voor de JO19-1: Wij bepalen! Dat wil zeggen het tempo van de wedstrijd, wat te doen bij balbezit en balverlies, druk naar voren zetten, enzovoort. Dat bepalen wij als team. Dát wil ik uitstralen! Wat is de doelstelling voor dit seizoen? In mijn rol als jeugdtrainer wil ik de groep - en spelers individueel - stapje voor stapje beter maken. De zestien spelers die ik tot mijn beschikking heb, wil ik verder helpen in hun carrière. Of ik kampioen wil worden? Ik snap waar je vraag vandaan komt, want de meeste trainers vinden dat heel belangrijk. Ik niet! Natuurlijk wil ik graag winnen, maar ik vind de manier waarop veel belangrijker. Ranglijst zegt niet alles. Daarnaast wil ik natuurlijk een of meer spelers afleveren in de selectie van Oranje Wit. Het niveau bepaalt dan of je in het eerste of tweede terecht komt. Hopelijk kan er zelfs iemand doorgroeien naar nog een stapje hoger. Hoe verloopt de samenwerking met de trainers van de selectie? Met de trainer van het eerste heb ik een paar keer gesproken en dat was goed. Maar ik denk dat ik als JO19-1 trainer meer te maken heb met de trainer van het tweede elftal. Ik heb een goede band met Björn Vlasblom. Hij heeft visie, kijk op het spelletje, geeft zijn mening en is een kind van de club. Die moet je koesteren en behouden voor de club. De jeugd moet doorstromen naar het eerste en hij zou daarin een belangrijke rol kunnen spelen. En die jongen heeft ambitie. En wat is je persoonlijke ambitie? Ik doe dit ‘werk’ nog een vijf of zes jaar, dan stop ik ermee. Ik wil graag de klik houden met de jeugd, maar dat gaat op een gegeven moment niet meer. Mijn hoogtepunt in mijn carrière? Laatst sprak ik een oud-speler die zei: “Trainer, ik heb echt superveel van u geleerd.” Dát vind ik nou een hoogtepunt.


Een één-tweetje met de vrouwen

Marjolein Attasio Rody Dubbelman

Ladies Cup 2021 Op 5 juni 2021 organiseert Oranje Wit de Ladies Cup. Een toernooi waarbij de meiden onder 11, 13 en 15 ’s ochtends in verschillende poules spelen; de oudere meiden en senioren spelen ‘s middags. Alle Dordtse damesteams zijn van harte welkom, want met acht voetbalverenigingen waar meiden van alle leeftijden terecht kunnen, is Dordrecht wel heel bijzonder. Aanvankelijk zou dit Dordtse feestje in juni 2020 plaatsvinden in het kader van Dordrecht 800 jaar stad, vanwege corona is het een jaar uitgesteld.

19

Hoe lang ben je al lid van Oranje Wit en hoe ben je hier verzeild geraakt? Marrit: Ik speel ongeveer vier jaar bij Oranje Wit. Mijn vader was hier al lid, dus toen ik wilde voetballen, ging ik ook naar Oranje Wit. Ik had nog niet gelijk vriendinnen, maar inmiddels wel! Sofie: Ik speel hier al meer dan tien jaar. Mijn vader was hier scheidsrechter en mijn broer voetbalde ook al bij Oranje Wit. Maar eigenlijk ben ik meegekomen met een vriendinnetje dat had gehoord dat er een meidenelftal kwam. Ik ben begonnen in E15m, we speelden tegen jongensteams. Ik heb ook een jaar met jongens gevoetbald in D6, omdat het niveau daar hoger was. Maar een meidenteam vond ik toch leuker.

studie veel beter kan combineren. En in Dordrecht zijn wij wel een klasse beter dan de anderen. Die verslaan we met grote cijfers!

Heb je een voetbalidool en zou je zelf een Oranje Leeuwin willen zijn? Marrit: Nee, ik heb niet echt een favoriet. Als ik goed genoeg zou zijn, zou ik wel bij de Leeuwinnen willen spelen, maar ik word liever dierenarts. Sofie: Ik heb ook niet echt een idool, maar ik ben wel een enorme fan van Feyenoord. Het niveau van de Leeuwinnen kan ik helaas niet halen, dan had ik nu al hoger moeten spelen. Maar ik heb wel eens met de KNVB-selectie meegedaan.

Hoe zie jij de toekomst voor vrouwen bij Oranje Wit? Marrit: Dat we blijven trainen en dat we nog meer leren. Sofie: Komend seizoen is vrouwen 1 echt wel weer op niveau. We hebben een paar nieuwe meiden erbij die goed zijn. Het zou leuk zijn als we weer kampioen worden en in de bekerfinale staan, net als twee jaar geleden. Misschien dat er nog een vrouwenteam bij komt, zodat er echt geselecteerd kan worden. Dan worden wij ook getriggerd om extra ons best te doen, want dan is er een beetje strijd. Het is ook niet leuk als er iemand bij komt die het niveau (nog) niet aankan, dat is niet leuk voor het team en niet leuk voor die persoon. Rustig groeien in een ander team is dan beter.

Wat heeft Oranje Wit jou te bieden? Zou je naar een andere club gaan als je daarvoor gevraagd werd? Marrit: We trainen twee keer in de week en we hebben op zaterdag een wedstrijd. Ik ben afwisselend keeper en spits, dat vind ik allebei leuk. En het is gezellig in het team. Ik wil niet naar een andere club, ik heb hier mijn vriendinnen en het is gewoon leuk bij Oranje Wit. Sofie: Die gezelligheid vind ik ook belangrijk, vooral tijdens de derde helft. Maar het is ook gewoon leuk om voor de winst te gaan, om sportief bezig te zijn en aan onze conditie te werken. Wij trainen ook twee keer in de week en hebben normaal gesproken op zaterdag een wedstrijd. Het afgelopen seizoen was wat zwaarder omdat een paar goede speelsters naar andere clubs gingen, maar er zijn nu weer een paar goede voor terug gekomen. Dus komend seizoen kunnen we weer gaan knallen! Ik zou niet zo snel meer naar een andere club gaan, omdat ik bij Oranje Wit sport en

Vind je dat je al veel geleerd hebt bij Oranje Wit? Marrit: Ik heb al heel veel geleerd en ik leer nog steeds veel. Sofie: Ik heb zeker veel geleerd, maar ik ben ook al meer dan 10 jaar aan het voetballen. Vooral bij de jongens van D6 leerde ik veel. Bovendien heb ik een paar keer meegetraind met het zevende en we hebben een keer een oefenwedstrijd gespeeld tegen A2. Als je tegen de mannenteams speelt, leer je daar echt van. Het niveau is toch hoger. Het is leuk dat we daar bij Oranje Wit de mogelijkheid voor krijgen.

Het afgelopen seizoen konden veel geplande wedstrijden, toernooien en activiteiten helaas niet doorgaan vanwege het coronavirus. Zo heeft Marrit het pupillenkamp, waar zowel de meiden als de jongens aan meedoen, moeten missen. Hopelijk gaat het trainingskamp van Oranje Wit 1 in Albufeira wel door, want Vrouwen 1 is gevraagd om dit jaar mee te gaan. “Dat lijkt me echt supervet!”, zegt Sofie enthousiast. Of het voor iedereen gaat lukken om mee te gaan, is nog de vraag, want er hangt wel een prijskaartje aan. “Misschien dat we gesponsord kunnen worden…” Het vrouwenvoetbal bij Oranje Wit is duidelijk in ontwikkeling. Tegen alle meiden die overwegen om ook te gaan voetballen, zeggen Marrit en Sofie dan ook volmondig: “Kom gewoon meedoen! Dan kun je meteen de sfeer proeven.”


21

Razendsnelle linkspoot schopt het van de mini’s tot het eerste

Maak kennis met Mike Muijen

“Buiten de zestien kreeg ik de bal aangespeeld. Toen een één-tweetje met spits Gijs Kila. De rechtsback passeerde ik met een soort schaartje (binnen-buiten), ik glipte erlangs en scoorde tenslotte met het linkervoetje rustig in het hoekje. Dat was de 2-1 en de aansluitingstreffer.” Mike Muijen beschrijft zijn droomdebuut in de hoofdmacht van Oranje Wit, in de competitiewedstrijd tegen Heerjansdam. Het verhaal van een recreant die selectiespeler werd. “Ik was nog nooit, echt nog nóóit, geblesseerd geweest. En precies die wedstrijd kreeg ik last van mijn hamstring. Waarschijnlijk door de spanning en de zenuwen. Na tien minuten, ik was basisspeler, kreeg ik al last. Toch ging ik door. Die goal, dat was echt fantastisch. Maar het was zó jammer dat ik niet veel later geblesseerd uitviel. Het ging juist zo goed.”

Harald van Vugt Rody Dubbelman

Buikje De 21-jarige Mike Muijen is al sinds de mini’s lid van Oranje Wit. Een beetje toevallig kwam de mbo-student marketing & communicatie bij Oranje Wit terecht. “Ik trapte graag een balletje en mijn ouders vonden een teamsport belangrijk voor me. Ze kozen voor Oranje Wit.” Het had echter weinig gescheeld of hij was in de junioren gestopt met voetbal. “Als B-junior ben ik van B7 naar B5 en uiteindelijk B3 gegaan. Veel vrienden stopten met voetbal in die periode. Dat was het moment dat ik ook wilde stoppen. De ommekeer kwam na een wedstrijd in de regen, toen mijn pa zei: ‘Je begint een buikje te krijgen’. En mijn pa is een belangrijk persoon in mijn leven voor wie ik veel respect heb. Ik was ook veel te zwaar. Vanaf de maandag erna ben ik fanatiek gaan sporten, voedingssupplementen gaan gebruiken, enzovoort.” Razendsnelle linkspoot De razendsnelle linkspoot groeide samen met zijn zusje op in de wijk Krispijn. Voetballen vond hij wel leuk, maar skateboarden deed hij net zo lief. “Eigenlijk heb ik nooit grote ambities gehad.

Wel heb ik van huis uit meegekregen dat het altijd belangrijk is om inzet te tonen, ook als het slecht gaat.” En zo werd Mike niet veel later aan de A2-selectie toegevoegd. Vervolgens ging hij via het derde elftal naar het tweede en inmiddels speelt hij dus bij het hoogste elftal van de club. Mike beschrijft zichzelf als voetballer: “Ik moet het van mijn snelheid hebben. Je moet mij laten rennen. Mijn techniek is niet optimaal, ik heb het lastig in de kleine ruimte. Maar ik werk er hard aan om dat te verbeteren. Als ik de ruimte krijg, dan ben ik niet te houden. Kylian MBappé zie ik wel als voorbeeld. Zijn snelheid, gecombineerd met zijn techniek… echt geweldig.” Derde helft Een nieuw seizoen is aanstaande. “Ik ben blij met Faysal als trainer. Hij heeft veel vertrouwen in mij. Maar er is nog veel werk aan de winkel. We moeten van deze spelersgroep echt een team maken, want er zijn maar liefst zes nieuwe spelers bijgekomen de afgelopen maanden. Dat heeft tijd nodig, maar je ziet nu al dat het gebeurt. Alleen wel erg jammer dat er nu eigen jeugdspelers buiten de groep vallen.” Mike voelt zich helemaal thuis bij Oranje Wit. “Het is echt een fantastische club. Op donderdag en zaterdag is het altijd erg gezellig. De kantine is helemaal gericht op de derde helft. Iedereen kent elkaar. De gezelligheid van deze club zou ik niet zomaar inruilen voor een andere vereniging, die is voor mij heel belangrijk.”


23

“Via de KNVB kon je kortingen krijgen, maar wij hebben het allemaal zelf gedaan”, vertelt Frans, die een bedrijf in de installatietechniek heeft gehad. Ook Arie heeft jaren in die branche gewerkt. De twee hebben vanuit hun werk niet alleen de technische expertise, ze hadden ook al ervaring met duurzaamheid. “Én we hebben de mazzel dat Arjan Veldhuizen hier kinderen heeft voetballen. Arjan is projectleider bij Oostendorp en doet niet anders dan sportclubs voorzien van lichtinstallaties met ledverlichting, dus hebben we hem gevraagd of hij wat kon betekenen voor ons. Dat is financieel heel goed uitgepakt.”

Anne-Marie Loran Rody Dubbelman

Een duurzame club Oranje Wit bestaat dit jaar 95 jaar, een duurzame club dus. Maar duurzaamheid anno 2020 betekent meer. Achter de schermen houden drie bevlogen mannen Arie Louwman, Frans Aarnoutse en Jan-Willem Bozuwa - zich ermee bezig. Zodat de club nóg langer mee kan. Kartonnen koffiebekers, inzamelingsbakken voor plastic flessen, zelfs het presentatiemagazine is dit jaar gedrukt op gerecycled papier. Maar de grootste verduurzaming zit in de technische voorzieningen, met Frans en Arie als aanjagers. “Feitelijk is het drie jaar geleden begonnen op uitnodiging van de KNVB en de tennisbond”, begint Arie. “Zij hadden een 30-tal clubs uitgekozen om hun vereniging te verduurzamen.” Jan-Willem relativeert dit enigszins: “We liepen zelf al langer met het idee, maar het initiatief van de KNVB kwam op het goede moment.”

Terugverdientijd In het voortraject heeft een onafhankelijk bureau gratis onderzocht wat er bij Oranje Wit allemaal mogelijk was op het gebied van verduurzaming. “Er kwamen verschillende adviezen uit, zoals warmtepompen, zonneboilers en noem maar op. Dat was wel interessant, maar voor ons niet financieel haalbaar”, vertelt Jan-Willem. “Op grond van de terugverdientijd hebben we er toen voor gekozen om met de ledverlichting op de tennisbanen en het hoofdveld te beginnen. Want je kan niet alles tegelijk.”

Lampje vervangen “Bovendien zijn we nog een stap verder gegaan”, zegt Arie gedreven. “We hebben ook alle binnenverlichting vervangen door ledverlichting.” Het klinkt alsof je even een lampje uitdraait en vervangt door een ledlampje, maar zo eenvoudig is het niet. Arie licht toe: “Het zijn allemaal ledbakken. We hadden al 40% zelf aangeschaft en uitgevoerd, toen we een optie kregen van Oostendorp: als we een armatuur van Philips zouden kiezen, zouden we de overige 60% van Philips krijgen. Dat was een order van 280 led-buizen ter waarde van zo’n 3.000 euro! Maar we hebben alles wel zelf geïnstalleerd.” Jan-Willem: “We hebben als club geluk met mensen als Arie en Frans, die verstand van zaken hebben, want je moet goed weten waar je aan begint.”

“Een sportvereniging is eigenlijk een grote energievreter” De mannen waren altijd al bezig met energiebesparing. Arie heeft jaren geleden al douchetijden ingesteld met tijdschakelaars. “Daar werd ook wel eens over geklaagd”, lacht Jan-Willem. Arie vervolgt onverstoorbaar: “Luister eens, vroeger deden ze de kraan open en als we dan ’s maandags kwamen, stond hij nog open! Nu heb je anderhalve minuut warm water en als je geen koude douche wilt, moet je de sensor gewoon nog een keer aanklikken.” Ook de verlichting van de kleedkamers gaat pas aan als je binnenkomt en voor de hele installatie zijn kloktijden ingesteld; als er niet gespeeld wordt, is er ook geen warm water. Het meest recente project is de Green Boarding die in december langs het hoofdveld is geplaatst. De drie zijdes van deze ‘reuze-toblerone’ hebben elk een eigen functie: een zijde is bedoeld voor reclame-uitingen, een voor luchtzuivering en een bevat zonnecollectoren, die niet

“Natuurlijk is er nog genoeg te doen, maar er is ook al heel veel gedaan” alleen het led-board laten branden maar ook stroom gaan opleveren. Oranje Wit was een van de eerste verenigingen met een Green Boarding, inmiddels staan er bijna 25 door heel Nederland. De opzet is om uiteindelijk 100 verenigingen te hebben met een Green Board. Om mee te kunnen doen moet je als vereniging minimaal 1.000 leden hebben. “En we moeten minimaal vijf sponsoren aanleveren. Leverancier Softs sluit de contracten af en hoopt er dan acht landelijke sponsoren bij te leveren, bijvoorbeeld Nationale Nederlanden.” Momenteel staan er vier eigen sponsoren op. Frans licht toe: “We waren net een beetje begonnen en toen kwam corona.” Van de sponsorinkomsten is twee derde voor de vereniging. “We zijn verplicht om een deel daarvan te besteden aan verduurzaming van de club, dus daarmee willen we zonnecollectoren op het dak van het clubhuis gaan leggen”, vertelt Frans. “Mocht het dak van het clubhuis niet geschikt zijn voor zonnecollectoren, dan kunnen we ook zonnepanelen bij leden op het dak plaatsen; zij betalen dan Oranje Wit voor de stroom in plaats van Eneco bijvoorbeeld.” Frans en Arie zijn daarom al aan het nadenken over de installatie van het gebouw. De huidige installatie is achttien jaar oud en functioneert goed, maar heeft niet het eeuwige leven. Er kan heel veel: aardwarmte, zonne-energie, enzovoort. “Aan alles hangt echter een prijskaartje en dat moet voor de club wel te behappen zijn”, zegt Arie. Eerste aanzet De ideeën van de mannen gaan veel verder dan wat de KNVB in gedachten had. Voor een groot deel is dat te verklaren vanuit hun vakgebied, maar het heeft ook te maken met betrokkenheid bij de club. “Toen wij vijftig jaar geleden op deze locatie kwamen, was er eigenlijk niets. Daar was ook geen geld voor, dus er moest heel veel gebeuren door zelfwerkzaamheid en met zo min mogelijk kosten. En dat proberen we nog steeds.” Jan-Willem vult aan: “Het is ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid; een sportvereniging is eigenlijk een grote energievreter, met al die douches en lichten.” “Je moet het zien als een eerste aanzet”, vervolgt Arie. Maar daarmee doen de duurzame mannen zichzelf te kort. Jan-Willem: “Natuurlijk is er nog genoeg te doen, maar er is ook al heel veel gedaan.”


En de tegenstanders zijn… Seizoen 2020/2021

VV Brielle Sportpark Geuzenpark Geuzenpark 2 Brielle Resultaat ’19-’20: 5e 1B

Klasse: 1e klasse B

BVCB Sportpark De Sporthoek Sporthoekpad 1 Bergschenhoek Resultaat ’19-’20: 11e 1B

VV Kloetinge Noordeinde 5c Kloetinge Resultaat ’19-’20: 1e 1C

SV Heinenoord Sportpark Heinenoord Tienvoet 4 Heinenoord Resultaat ’19-’20: 10e 1B

VV Neptunus-Schiebroek Familiestadion Hazelaarweg 40 Rotterdam Resultaat ’19-’20: 2e 1B

Nieuwenhoorn Rijksstraatweg 270 Hellevoetsluis Resultaat ’19-’20: 1e 2E

VV Papendrecht Industrieweg 3 3351 LB Papendrecht Resultaat ’19-’20: 9e 1C

VV SHO Sportpark Kikkershoek Langeweg 18 Oud-Beijerland Resultaat ’19-’20: 8e 1B

Heerjansdam Sportpark de Molenwei Molenwei 1 Heerjansdam Resultaat ’19-’20: 8e 1C

VV Nieuw-Lekkerland Tiendweg 10 Nieuw-Lekkerland Resultaat ’19-’20: 3e 1C

RVVH Sportpark Ridderkerk Sportlaan 12 Ridderkerk Resultaat ’19-’20: 9e 1B

Terneuzense Boys Frederik van Eedenstraat 19 4532 ET Terneuzen Resultaat ’19-’20: 14e 1C

XerxesDZB Sportpark Faas Wilkes Igor Stravinskisingel 5 Rotterdam Resultaat ’19-’20: 4e 1B

Speelschema Oranje Wit 1

*

Oranje Wit

VV Kloetinge

Oranje Wit

Zaterdag 19 september | 14.30 uur

XerxesDZB

Zaterdag 26 september | 15.45 uur

Oranje Wit

Zaterdag 3 oktober | 15.00 uur

RVVH

Terneuzense Boys

Zaterdag 10 oktober | 14.30 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 17 oktober | 15.00 uur

Nieuw-Lekkerland

VV Heerjansdam

Zaterdag 24 oktober | 14.00 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 31 oktober | 14.30 uur

BVCB

Nieuwenhoorn

Zaterdag 7 november | 14.30 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 21 november | 14.30 uur

VV Brielle

VV SHO

Zaterdag 28 november | 14.30 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 5 december | 15.00 uur

Neptunus-Schiebroek

Oranje Wit

Zaterdag 12 december | 14.30 uur

VV Papendrecht

SV Heinenoord

Zaterdag 16 januari | 14.30 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 23 januari | 15.00 uur

Terneuzense Boys

XerxesDZB

Zaterdag 30 januari | 15.00 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 6 februari | 15.00 uur

VV Kloetinge

BVCB

Zaterdag 27 februari | 14.30 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 6 maart | 15.00 uur

Nieuwenhoorn

VV Brielle

Zaterdag 13 maart | 14.30 uur

Oranje Wit

RVVH

Zaterdag 20 maart | 14.30 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 27 maart | 15.00 uur

VV SHO

Nieuw-Lekkerland

Zaterdag 10 april | 14.30 uur

Oranje Wit

Oranje Wit

Zaterdag 17 april | 15.00 uur

SV Heinenoord

VV Papendrecht

Zaterdag 24 april | 14.30 uur

Oranje Wit

Zaterdag 8 mei | 14.30 uur

Oranje Wit

Zaterdag 15 mei | 14.30 uur

VV Heerjansdam

Neptunus-Schiebroek

Oranje Wit

*Op het moment van uitgave van dit magazine ligt de competitie als gevolg van corona stil. Houd het nieuws op onze website in de gaten voor de meest actuele informatie.

25


Bestel tot en met 28 december op

VUURWERKPAP.NL

En profiteer van het mooiste gratis vuurwerk  Jan Valsterweg 65, 3315 LG Dordrecht  078 616 0821 

Alb. Agnesstraat 35 3314LA Dordrecht Tel. 078-613 61 81

www.sportcentrum-dordrecht.nl

taxaties aan- en verkoopbemiddeling aan- en verkoopbemiddeling aan- en verhuurbemiddeling aan- en verhuurbemiddeling taxaties

Vrieseweg 89 3311 NV Dordrecht T 078 639 92 24 E oz@poelmanmakelaar.nl www.poelmanmakelaar.nl


Vertel ‘s...

Het zijn echte Oranje-Witters, die hun hele leven bij de club zitten. De één alleen wat langer dan de ander. Dat komt niet door verschil in clubliefde, maar simpelweg door verschil in leeftijd. Cas de Haas (9) speelt in de JO11-2 van Oranje Wit en Thomas Boudesteijn (21) komt uit voor Oranje Wit 1.

29 Op een grijze dinsdagavond, de avond waarop vanaf 18.00 uur minimaal drie weken lang geen publiek meer langs de lijn mag staan, trappen twee mannen een balletje met elkaar. Daarna vraagt Cas het hemd van het lijf bij Thomas en praten ze over wat hen verbindt: hun liefde voor de club én voor de bal. Hoe lang speel je al bij het eerste? “Dit is mijn tweede seizoen in het eerste van Oranje Wit. Nou ja, seizoen… Vorig seizoen was een beetje kort natuurlijk, door Corona.” Hoe oud was je toen je voor het eerst in het eerste speelde? “Vorig jaar, mijn eerste seizoen als basisspeler, was ik twintig. Maar mijn debuut in het eerste maakte ik al op mijn negentiende.” Wat moet ik doen om in het eerste van Oranje Wit te komen? “Dat is een goede vraag zeg! Goed naar je trainers luisteren is heel belangrijk. Altijd gemotiveerd blijven, ook. En doorzetten, natuurlijk. Doe altijd je best.” Lachend: “En vaak bij mij komen kijken!” Speelde je altijd al als verdediger en wilde je dat ook als kind? Of wilde je bijvoorbeeld liever spits worden? “Ik speel al heel lang als verdediger en ik vind dat ook de leukste en prettigste plek om te spelen. Maar ik heb als kind nog een tijdje gekeept. Op een gegeven moment moest ik kiezen of ik zou blijven keepen of als voetballer verder zou gaan. Ik koos voor het laatste. Dat is wel een goede keuze geweest, volgens mij.”

“Altijd je best blijven doen en vaak bij mij komen kijken” Waarom vind je het zo leuk om in de verdediging te spelen? “Als centrale verdediger heb je overzicht over het hele veld. Het spel ligt voor je, dus je ziet goed waar je de bal kwijt kunt en je kunt medespelers goed aansturen. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om duels aan te gaan. En af en toe een goede sliding te maken.”

Cas de Haas Rody Dubbelman

Wat vind je zo leuk aan Oranje Wit? “Ik voetbal hier m’n hele leven al. Het is hier heel gezellig en ik heb hier veel vrienden. En Oranje Wit speelt op een hoog niveau. Dat vind ik ook belangrijk.” Zou je nog bij een andere club willen spelen? “Nee, dat denk ik niet. Ik heb het hier zo naar mijn zin.” Lachend: “Of het moet bij Feyenoord zijn; daar maak ik wel een uitzondering voor.” Wie is de beste voetballer waarmee je ooit hebt gevoetbald? “Zo, dat is een lastige vraag! Dan kies ik voor Ruben Retel. Dat is de spits van het eerste. Hij kan mooie doelpunten maken. Dat is een hele goede voetballer.” En wie is de leukste voetballer waar je ooit mee hebt gevoetbald? “Ik voetbal nu centraal in de verdediging, met Ivar de Boer. Dat is ook een vriend van me. Met hem kan ik veel lol maken.” Op welke plek gaan jullie eindigen, dit seizoen? “We hebben pas één competitiewedstrijd gespeeld, tegen XerxesDZB. Die hebben we gelijk gespeeld. Er zitten best lastige tegenstanders bij ons in de competitie. Ik denk dat we ergens in de middenmoot eindigen. Even denken hoor… noteer maar: plek 6.” Dan heb ik nog één laatste vraag: zou je mijn team, de JO11-2, een keer willen trainen? “Natuurlijk wil ik dat! Dat is een hele leuke vraag. Op welke dagen trainen jullie? Dan regelen we dat nu meteen even.” Na het interview kletsen de Oranje-Witters nog even gezellig na. En worden er wat data uitgewisseld voor het geven van de beloofde training. In verband met de aangescherpte coronaregels mag er geen publiek langs de lijn, maar Cas belooft plechtig dat – zodra dat weer kan – hij op de tribune te vinden is om naar Thomas te kijken. Om zo de kunst van het verdedigen af te kijken en misschien stiekem heel even weg te dromen over de dag dat hij zelf in het eerste van Oranje Wit speelt…


Bamendaweg 44 •443319 GSGS • Dordrecht Bamendaweg • 3319 • Dordrecht

GOUDERAKSTRAAT 36 A 3079 DB ROTTERDAM 010-4820758 AARNOUTSE-INSTALLATEURS.NL

Schoonmaak voor VVE’s in professionele handen.

Uw partner voor een schoon trappenhuis, portiek & wooncomplex Schoonmaken trappenhuizen

Interesse? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak.

ADMINISTRATIEKANTOOR J&D

(078) 621 23 02

Dienstverlening voor de Startende Ondernemer, de éénmanszaak tot en met de kleine Besloten Vennootschap.

info@schilten.nl

ADMINISTRATIE

Transparant PERSONELE DIENSTEN

Glasbewassing

Altijd een vertrouwd gezicht

Gevelonderhoud

Calamiteitenservice

Vloeronderhoud

Kwaliteitscontrole

Van een simpel belastingformulier tot en met een uitgebreide administratie. Ook het voeren van een volledige loon administratie behoort tot ons pakket. Het begeleiden van, adviseren aan en het opstellen van een bedrijfsplan voor (Startende Ondernemers) is ons ook niet vreemd. En uiteraard hebben we dan nog onze fiscale, - en particuliere dienstverlening. Bel ons voor een vrijblijvende afspraak!

B.V. FISCALE DIENSTEN

Wijnstraat 161 A 3311 BV Dordrecht 078 616 01 44 www.jdadmin.nl

www.schilten.nl

Planckstraat 21 3316 GS Dordrecht 078 654 04 78 info@duniacoatings.com www.duniacoatings.com


OLUMN

SNIJMACHINES STEAMERS & OVENS VAATWASMACHINES

SLAGERIJAPPARATUUR KOELING ROESTVRIJSTAAL

Plezier

Winfred Roggeveen Rody Dubbelman

33

“Heerlijk om weer terug te zijn”, zeg ik tegen René (vriend en mede-trainer) als we het terrein op komen lopen voor de eerste training. Een jaar geleden besloten we, met het oog op wat drukkere tijden op het werk, een sabbatical in te lassen in ons trainerschap. Daarbij hebben we wel altijd gezegd dat de deur op een kier zou blijven als er teams zouden zijn zonder trainers. Die kier werd een open deur toen er geen trainer voor de JO17-2 werd gevonden. We weten dat het trainerschap weer een hoop van onze kostbare tijd gaat opslokken en dat we ons op de trainingsdagen weer moeten gaan haasten. Dat beschreef ik al eens in een vorige editie van dit magazine. Maar bovenal halen we veel plezier uit het geven van trainingen en krijgen we er ook energie van! “Nee joh, niet weer een bal over het hek hoor! Zitten je dozen nog om je schoenen of wat?”, roepen we gekscherend in koor. We hebben onze keeper uitgedaagd: “Er mag van de hele groep één bal ingaan, niet meer. Lukt dat, dan lopen wij, team en trainers, twee rondjes om het veld en anders jij”, zeg ik tegen onze keeper die de uitdaging met beide handen aanpakt. “Nou die eerste is al over het hek, dus ik sta nu al voor!”, roept hij enthousiast. Plezier: het lijkt soms een verboden woord in de trainerswereld. René en ik denken dat je juist door een prettige sfeer te creëren een positieve, gemotiveerde groep krijgt. Dit gecombineerd met de absolute wil om te winnen en je hebt de perfecte mix om goeie resultaten te halen. Uiteraard geen garantie, maar wel een basis. Inmiddels worden er ploegen ingedeeld voor de eindpartij. “Jij wordt sowieso ingedeeld bij de hesjes, al is het alleen maar om het shirt te bedekken van die club uit 020”, zeg ik lachend. De vonken vliegen van de partij, niemand wil verliezen. De verliezende partij krijgt een ‘leuk’ toetje na de training. Spullen opruimen, ballen/pionnen naar het ballenhok dragen en nog even een extra fysieke oefening doen, zijn zo maar een greep uit de ’straffen’ voor de verliezende partij. Niet leuk, maar wel nodig om de gewenste mentaliteit te creëren in het team; er alles aan willen doen om te winnen! Als het 4-4 staat, roept René: “Nog één minuut…” Dan wordt er gescoord. We hebben een winnaar! En de verliezers balen. Ze ondergaan hun straf een beetje morrend, maar op weg naar de kleedkamer wordt er al weer gelachen en gedold door de jongens. “Eh, iemand die bal nog gehaald trouwens?”, vraag ik als ik me bij de jongens voeg. “Ja maar ik zat toch bij de winnende partij?”, zegt de dader, ervan uitgaande dat de verliezende partij dit dus zou doen. “Ja doei, zo werkt het niet. Halen die bal!”, zeg ik terwijl ik hem een schop onder zijn kont geef. “Het blijven toch je kinderen hè”, zeg ik tegen een ouder die het allemaal hoofdschuddend gade heeft geslagen. “Nou ja… die van jullie dan.”


35

Zeg je Edward, dan zeg je Oranje Wit en andersom. De markante oud-eersteelftalspeler loopt al zo’n 45 jaar rond op het sportpark aan de Noorpolderweg. Op een vijfjarig uitstapje naar DS’79 (nu FC Dordrecht) na, waar hij naar eigen zeggen meer heeft warmgelopen dan gespeeld, is hij zijn hele leven aan Oranje Wit verbonden. “Het is een gezellige familieclub met een hoop leuke mensen!” Oranje Wit is zijn club. De club waar hij in de F’jes begon en zich langs alle selectie-elftallen opwerkte naar het vlaggenschip. Voetballen zit in zijn bloed. Net als organiseren: “Van organiseren krijg ik energie. Het leukste aan evenementen organiseren binnen de club is de saamhorigheid die je dan ziet. En dat mensen achteraf laten weten hoe leuk ze het vonden. Het wordt echt gewaardeerd als je iets doet voor de vereniging.” Een volle kantine ziet Edward dan ook graag. Nog liever dan een eerste elftal dat in de eerste klasse speelt, zelfs. “Natuurlijk is het voetballen op niveau belangrijk voor de uitstraling van de club”, licht Edward toe, “maar een gevulde kantine, de gezelligheid – en bijbehorende omzet – zijn minstens zo belangrijk. Een volle kantine, hand in hand met prestatie: zo hoort het.”

Juichend de tribune op Als je zo lang op een club rondloopt, maak je veel hoogte- en dieptepunten mee. Een hoogtepunt kiezen vindt hij dan ook bijna niet te doen: “Als ik moet kiezen, ga ik voor de keer dat ik als eersteelftalspeler scoorde in de kampioenswedstrijd waardoor we promoveerden naar de hoogste klasse. O, en die keer dat ik drie penalty’s scoorde in één wedstrijd; na de derde liep ik juichend de tribune op om ‘m met het publiek te vieren.” De tegenhanger van deze mooie momenten is zijn vertrek uit de Technische Commissie. “We hadden een mooi, breed gedragen beleid geschreven”, legt Edward uit. “De eerste keer dat we ons daaraan moesten houden, werd ik teruggefloten. Ik miste de daadkracht bij het voetbalbestuur en heb mijn functie neergelegd.” Waaraan hij direct toevoegt: “Ik ben daar overigens niet in blijven hangen; dat ligt achter me.” Aan het einde van het interview schuift zoon Ian nog even aan. Als ik hem vraag wat zijn doel is bij Oranje Wit, hoeft hij niet lang na te denken: “In het eerste voetballen, net als mijn vader!” Deze jonge OranjeWitter interviewen we over 45 jaar nog een keer. Waarschijnlijk openen we dan met de zin: ‘Zeg je Ian dan zeg je Oranje Wit en andersom…’

“Een volle kantine, hand in hand met prestatie: zo hoort het”

Winfred Roggeveen Daphne Krijgsman

Moeite met wisselen Dat Edward ook zitting heeft in de feestcommissie van Oranje Wit en onder andere de jaarlijkse visdag organiseert, zal geen mens verbazen. Daarnaast is hij invaltrainer bij het team van zoon Ian (JO11-1 en 2). Dat is een bijzonder gegeven. In het jubileumboek van Oranje Wit staat namelijk opgetekend dat Edward het trainerschap ‘niets voor hem vindt’ en dat hij ‘moeite heeft met het wisselen van spelers’. “Ik wist dat je die uitspraak zou gebruiken”, lacht Edward als ik hem daarmee confronteer. “Ik was toen speler/trainer bij het tweede elftal en vanuit die rol vond ik het wisselen van spelers inderdaad lastig. Achteraf gezien ben ik daardoor juist gegroeid in de rol van trainer.” Na het behalen van zijn oefenmeester 2 en 3 was Edward dan ook trainer van diverse teams, waaronder het eerste en tweede elftal.

Leeftijd: 55 jaar Jaren bij de club: 45 jaar Dagelijks leven: softwareontwikkelaar (eigen bedrijf: HC Software) Oranje Wit in één zin: het is alsof je bij familie op bezoek gaat


37

Sponsor in beeld

Finn’s Eten en Drinken: lekker en eerlijk Langs het hoofdveld vlak bij het clubhuis staat sinds vorig jaar een reclamebord van Finn’s Eten en Drinken. Eigenaar Regard Reuser (39) kwam er zelf mee: “De club voelde goed en als ik het dan toch iemand gun, dan is het wel de voetbalclub van mijn zoon.”

TECHNISCHE GROOTHANDEL

AANDRIJF TECHNIEK

GROOTHANDEL IN ELECTROTECHNISCHE EN INDUSTRIËLE MATERIALEN

WERKZAAMHEDEN VAN PRENT AANDRIJFTECHNIEK ZIJN O.A.:

NElektrotechnische materialen NGereedschappen NVerlichting NIndustriële materialen

N Revisie van elektromotoren N Verkoop van elektromotoren

NPersoonlijke beschermingsmiddelen NVerwerkingsmateriaal

Net even anders Inmiddels is Finn’s een begrip in Dordt. Volgens Regard komt dat doordat Finn’s de gerechten net even iets anders bereidt en presenteert. “Een gerecht als saté maken wij zó anders dat het nóg lekkerder wordt. Dus geen saté op zijn Hollands met een bolletje huzarensalade erbij, maar paksoi, taugésalade en huisgemaakte frietjes. Die twist vinden mensen heel leuk. We zijn nu ook weer bezig met een andere kaart, even helemaal anders. Natuurlijk blijven de hardlopers zoals carpaccio, sliptong, saté en de burger ook op de kaart. Het is allemaal niet heel moeilijk, maar alles wat je hier eet, is wel heel lekker en eerlijk. Ons vlees komt van de biologische slager en ook de groenten zijn zoveel mogelijk biologisch. Ik neem bijvoorbeeld vaak dingen uit mijn eigen tuin mee, zoals kiwi’s en druiven, en ik krijg regelmatig groenten van vrienden die een moestuin hebben.”

N Elektrotechnische bedrijfsinstallaties N Keuringen NEN-1010 en NEN-3140 N Laadpalen voor elektrische auto’s N Afmeervoorzieningen

 078 - 617 03 44  info@prent.nl

 078 - 617 90 75  td@prent.nl

WWW.PRENT.NL

WWW.PRENT-AANDRIJFTECHNIEK.NL

TECHNISCHE GROOTHANDEL DORDRECHT BV | Leeghwaterstraat 23 3316 EC Dordrecht

Anne-Marie Loran Finn's Eten en Drinken

Restaurant Finn’s met het uitzicht op de historische haven en de Grote Kerk, bevindt zich op een van de mooiste plekjes van Dordrecht. Volgend jaar bestaat het restaurant zeven jaar, maar Regard zat al langer in de horeca, waarvan de laatste tien jaar als chef-kok. Omdat hij niet tot zijn 68e in de keuken wilde blijven staan, was hij ook al gestart met de opleiding tot kookdocent. Maar toen hij op een zondag met zijn zoontje Finn over de Engelenburgerbrug liep en zag dat het pand van Bacchus nog steeds leeg stond, realiseerde hij zich dat hij diep in zijn hart toch het allerliefst een eigen zaak wilde. “Twee weken later hadden we de sleutel!”

Afhaalmaaltijden Naast zijn passie voor koken, gaat Regard graag met mensen om. Vandaar dat hij ook vaak in de bediening staat. Zijn twee chefs staan dan in de keuken: “Die gasten zijn goud, die hebben 'het Finn's' in hun hart: goed en geen gekkigheid. Het belangrijkste is dat de mensen die hier komen het naar hun zin hebben en voldaan weggaan. Dat willen we allemaal, dat maakt ons team juist zo leuk. En daardoor hebben we veel vaste gasten, die ook in coronatijd komen.” Sinds dit voorjaar verzorgt Finn’s namelijk ook afhaalmaaltijden. Zoveel mogelijk verpakt in kartonnen bakjes, want: “Wij zijn niet van het plastic.” Regard en Finn hebben het in ieder geval goed naar hun zin bij Oranje Wit: “Dat mannetje van mij moet in een veilige omgeving zitten en Oranje Wit is een fijne club.” Heeft hij dan niet voor Oranje Wit gekozen vanwege de goede jeugdopleiding? “Ja, sinds ik er trainer ben, is het niveau wel omhoog gegaan”, grapt Regard.

AANDRIJFTECHNIEK www.finnsetenendrinken.nl


39

Mini’s en hun ouders aan het woord Dirk,

Lenne en Bart,

“We hebben vandaag 29-0 gewonnen! Ik heb vijftien keer gescoord!”, zegt Imre (6) enthousiast na zijn eerste wedstrijd van het seizoen bij de Mini Champions League. “Eén keer getraind en nu al in topvorm”, zegt zijn vader Dirk Malschaert lachend. Het is het tweede jaar dat voetballer Imre bij de mini’s van de partij is. De keuze om bij Oranje Wit te gaan sporten was vanzelfsprekend. “Ik heb hier zelf vijftien jaar gespeeld”, duidt Dirk. Imres broer Levin voetbalt ook bij de club. Inmiddels zit Imre alweer een jaar op voetbal en hij heeft zijn carrière als profvoetballer al (deels) uitgestippeld. "Ik wil later wel bij Feyenoord voetballen." Zijn grote voorbeeld is Steven Berghuis. “Hij scoort veel”, verklaart Imre. Als Feyenoord niks wordt, heeft Imre altijd nog een back-up: het Nederlands elftal. “Of wordt het toch het Turks elftal?”, vraagt zijn moeder Meral Karasu. Daar moet hij nog even over nadenken. Zijn ouders lachen: “We gaan het nog wel zien. Het belangrijkste is dat hij plezier heeft in het spel”, zegt Dirk. Wat volgens de broers Imre en Levin wel zeker is, is dat hun kleine zusje over een paar jaar ook op de voetbalvelden van Oranje Wit te vinden zal zijn.

Voor Ties (6) begint het Champions Leagueseizoen wat teleurstellend. Zijn team was de rivaal van Imre. “Maar vanaf nu kan het alleen maar beter gaan”, zegt zijn vader Bart van Rooij. Ties is wat verlegen tijdens het interview, maar vertelt dat hij het naar zijn zin heeft bij Oranje Wit. “Ik heb een leuke groep. Partijtjes doen vind ik erg leuk en ik heb goede vrienden op de voetbal.” Toen Ties begon bij Oranje Wit mochten zijn ouders het terrein niet betreden vanwege corona, dus ging hij in zijn uppie het veld op. “Dat vond ik helemaal niet spannend”, vertelt de zelfverzekerde voetballer. Het scheelt natuurlijk dat zijn broer Stan ook bij Oranje Wit voetbalt. Voordat Stan op voetbal ging, heeft hij samen met zijn ouders gekeken welke voetbalclub hij het leukst vond. Vader Bart was vanaf het begin pro-Oranje Wit, moeder Lenne van de Merwe twijfelde over de voetbalclub in Dubbeldam, omdat haar familieleden daar vroeger speelden. Stan hakte de knoop door en koos voor Oranje Wit. En nu voetbalt Ties ook in de Mini Champions League. Het bevalt erg goed. Lenne: “Zoiets heb je niet bij andere voetbalclubs in Dordt. De kinderen hebben geen vast team en kunnen een beetje wennen aan het spel.” Presteren is niet meteen het uitgangspunt en dat vinden de ouders een prettige gedachte.

vader van Imre:

”De keuze voor Oranje Wit was vanzelfsprekend”

ouders van Ties:

”Presteren is niet meteen het uitgangspunt”

Jacolijn Groesbeek Jacolijn Groesbeek, Rody Dubbelman


41

Op de vraag of ze het erg vindt om een beetje in het zonnetje gezet te worden, antwoordt Karin Bosman (54) dat de vereniging sowieso een team effort is, dus het hoeft van haar niet per se: "Give credit where credit is due." 29 jaar geleden - toevallig precies op de dag van dit interview - kreeg ze verkering met Louis en dus kun je concluderen dat ze ook al zo lang lid is van de club. “Nee, ik ben geen lid”, zegt ze lachend. “Oh ja, wel, sinds vierenhalf jaar van de tennis!” Ze is moeder van Lars (21), die in het derde speelt, en Sanne (22). Laatstgenoemde steelt altijd de show bij de jaarlijkse boutdraaimiddag. Vierenhalf jaar geleden is Karin bewust gestopt met werken om Sanne, die het syndroom van Down heeft, te ondersteunen bij het vinden van een baan en een woning. Beide is gelukt: Sanne heeft inmiddels een baan én een eigen huis in Zwijndrecht, waar ze begeleid zelfstandig woont. Sanne is een verrijking van het gezin en iedereen is gek op haar. Lars zegt nu al dat hij voor altijd voor z’n zus gaat zorgen.

ruimte in te richten. Wellicht had ze beter niet kunnen benoemen dat ze daar goed in is, want nu wordt ze vast vaker gevraagd voor dit soort dingen… Helaas is het toernooi door corona en de daarbij behorende RIVM-restricties niet doorgegaan, maar volgend jaar gaat het zeker door!

“Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend” Warme sfeer Karin heeft een duidelijke mening over vrijwilligerswerk: “Mensen moeten dingen vrijwillig doen, maar niet vrijblijvend.” Volgens haar is de club daarin de laatste jaren zeker professioneler geworden. “Daardoor krijg je ook minder eigen clubjes binnen de vereniging”, vervolgt ze, “maar dat hoeft niet te betekenen dat dat ten koste gaat van de warme sfeer en het familiegevoel op de club.” Op de vraag of ze daar een voorbeeld van kan geven, reageert ze resoluut: “Robine! Het moment waarop Harry Norbruis het Feyenoordshirt aan haar gaf, staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Zo’n mooi gebaar, prachtig!”

Lullen voor spullen Sinds een aantal jaren is Karin bevriend met Conny Louwman, die haar vroeg om als vrijwilliger mee te doen met de Matthijs Mensendag. “Ja, ik kan geen nee zeggen tegen haar hè”, zegt ze bijna verontschuldigend. Het beviel zo goed dat er al gauw meer dingen volgden. Bardiensten op zaterdag en woensdagavond, en de legendarische boutdraaimiddag. Al pratend komen we erachter dat ze tegen wel meer mensen geen nee kan zeggen. Maar dat is niet erg, want ze vindt het leuk om de club te helpen. Daarin neemt ze, volgens eigen zeggen, niet de voortrekkersrol, maar meer een ondersteunende.

Winfred Roggeveen Daphne Krijgsman

Die voortrekkersrol heeft ze dit jaar voor het eerst wel op zich genomen door bij Oranje Wit een meidentoernooi te organiseren. Er moest subsidie worden aangevraagd in het kader van ‘Dordrecht 800 jaar stad’, alle verenigingen moesten worden aangeschreven en er moest geld worden binnengehaald om het evenement te laten slagen. “Lullen voor spullen”, zegt ze lachend en legt uit dat ze daarin al ervaring had opgedaan met het geregel voor de woning van haar dochter. Ook toen moesten de ouders geld inzamelen in hun eigen netwerk om onder andere de gemeenschappelijke

Leeftijd: 54 jaar Jaren bij de club: 29 jaar Dagelijks leven: teveel om op te noemen (zie verhaal) Oranje Wit in één zin: een warme familie/ vriendenclub


43

De selectie

Achter: Manucho Adelino Achraf Bouchrit Thomas Boudesteijn Ivar de Boer

Per linie

Voor: Joris in 't Veld Rik Kramer Armando Tuur

AANVAL

VERDEDIGING

Achter: Jerremy de Lijster, Mike Muijen, Ruben Retel Akin Arslan

Links: Luc Francissen

Voor: Anouar Saïd Marruchen Zimmerman

Rechts: Marnix van Vuur en

STAF

KEEPERS

Achter: Sadik Sögüt Pascal van der Kooij Bedirhan Yildirim

Achter: Bert Haak Karin Hamels Chris Kirch

Voor: Jeroen Muilwijk Casper Westera

Voor: Ryan Korporaal Faysal Kadi Wahabi Dennis Buijser

MIDDENVELD


45

Oranje Wit 1 heren

Achter: Sadik Sögüt, Bedirhan Yildirim, Joris in 't Veld, Chris Kirch (teammanager),Karin Hamels (verzorger/hersteltrainer) Midden Ivar de Boer, Thomas Boudesteijn, Manucho Adelino , Marnix van Vuuren Voor: Achraf Bouchrit, Armando Tuur, Rik Kramer, Ryan Korporaal (assistent-trainer)

Bert Haak (assistent-scheidsrechter), Anouar Saïd, Pascal van der Kooij, Marruchen Zimmerman Luc Francissen, Jerremy de Lijster, Casper Westera, Ruben Retel Faysal Kadi Wahabi (hoofdtrainer), Dennis Buijser (keeperstrainer), Jeroen Muilwijk, Akin Arslan, Mike Muijen


47

Oranje Wit 1 dames

Achter: Samia Hajar, Sofie den Butter, Jolie Brouwers Midden: Martin Attasio (trainer/coach) Lianne Van der Poel, Anne van der Rest, Chelsea Dielissen Voor: Sterre Bravenboer, Lindy Balder, Kirsten Nieuwkoop, Maaike Heida, Marit Beerstra

Larissa van Ham, Michelle de Vos, Fien Troch Lotte Bravenboer, Madelon Bravenboer, Bennie van de Rest (vlagger) Cinthia Nijssen (Afwezig: Jesper Harmans (assistent-trainer), Lotus Smit, Lotte Golverdingen)


Ames wenst iedereen een sportief seizoen

JO19-1

Volg ons op social media Facebook Instagram Youtube LinkedIn

www.ames.nl

Tel. 078 - 614 33 22

Ames heeft vestigingen in Dordrecht, Sliedrecht, Oud-Beijerland, Ridderkerk, ‘s-Gravendeel (servicevestiging) en Zwijndrecht (servicevestiging en occasions)

U ONDERNEEMT, WIJ DOEN DE REST!

Achter: Serge Uijtenhoorn (trainer/coach), René Kardienaal (assistent-trainer), Davy Westdorp, Orfi Stando, Melvin van der Glas, Patrick van Leeuwen (teamleider) Francisco Platero Cortes (teamleider) Midden: Dariano Pinas, Kuba Witczak, Nordin Ho a Hing, Lars Blokland, Noah Wijne, Luke Remijn Voor: Marten Treurniet, Thom Titmeyer, Dominic van Leeuwen, Alejandro Platero Bustos, Yash Sewgobind, Godfrey Mutabazi, Alex Flores Lara

JO19-2

TEN RAEDE GROEP: HÉT FULL-SERVICE MKB-ADVIESKANTOOR IN DE REGIO DRECHTSTEDEN Ten Raede Groep adviseert en ondersteunt u bij de meest uiteenlopende vraagstukken. Of het nu gaat om administratie, fiscale diensten, strategisch advies, risicomanagement, ondernemer in privé, of HR: wij hebben alle kennis in huis. Ons team bestaat uit gekwalificeerde specialisten die nauw samenwerken om voor u het meest optimale resultaat te behalen. Ten Raede is betrokken, eerlijk en transparant. We hebben een scherp oog voor de ontwikkelingen in de markt. Als uw sparringpartner zijn we altijd bereid om met u mee te denken. Met ons totaalaanbod ontzorgen we u volledig. Zo houdt u tijd over om te doen waar u goed in bent: ondernemen.

E: info@tenraede.nl - I: www.tenraede.nl - T: 078-6 311 366

Achter: Sebastiaa n Willemstein (assis tent-trainer), Wess el van Bergeijk, Stijn Jochem Wiersma, Ijben, Elmar Kilian, Midden: Maxim de Yasin Akin (trainer) Vri es , Ric k Ne efs, Jonathan Seke Voor: Tim Eichhorn ris, Mertcan Cagli, , Jochem de Goed Jardel Tenneggi e, Jacob Teffra, Jo ey Fens, Dangimir Cicilia (Afwezig: Jo rd Drost)

49


JO17-1

Achter: Fred Voetee (leider), Raymond Slinger (assistent-trainer), Kars van Houten, Finn Rook, Tim Poots (assistent scheidsrechter), Fabian Attasio (trainer/coach) Midden: Viggo Wolff, Job de Geus, Jasper Hofland, Stefan Blankenstijn, Thomas Zylinski, Jorres Noorlander, Jelle Blokland Voor: Victor Geurts, Danic Poots, Nick Slinger, Maurits van Wijngaarden, Tijn Venus, Jaymi van Pelt, Marnix Geurts

JO15-1

Ertu Yilmaz, Vugt, Niels Jonker, e Tohous, Jari van an uvel (hoofdtrainer), ufi He So n ki, de n lins va Zy in s ng, Luca manager), Ashw am (te lds rte Achter: Kenneth Ta Ba n m Gerja Klein, Abel Abeselo ma, Mike Neubauer, rrence Mulder tent trainer), Armel Midden: Bink Loots ffrey van Helden, Te Je r, ijse Bu Nadir Haddad (assis en Ow lden, rs, David van der Ve r, Lesley Kempenaa Voor: Yannick Visse

MO17-1

Achter: Marit van Leen, Julia Bakker,Jerney Dirksz (trainer/leider) Franca Stapel, Evi Bozuwa Midden: Janieke Drost, Shekinah Klein, Fay van Zurk, Serena Louwman, Stella Dekker, Lisa de Korver Voor: Hester Brik, Besma Aaid, Rita Aaid, Ivy Bhugwansing, Roos Heida

MO15-1

Achter: Roos Steijsi ger, Noa Ocaktar, La rissa van Ham (assis Lindy Balder (assisten tent trainer), Hakan t trainer), Wynfrith Bo Midden: Peggy de Ocaktar (hoofdcoac dewes (performance Moor, FÊ van Heusde h), tra iner), Rishantely Zim n, Lorèn Bodewes, Lu Voor: Manoah Jans merman, Elisa Eichh cie Hardenbol, Suza en, Amber Jelier, No orn nne Nieuwkoop, Sa or van Beusekom, Ro ndy Balder, Serra Dr os van Beusekom, ost Claire Stal, Lucy Ma under, Iris Peenstra

51


JO14-1

Achter: Marijn Toepoel, Rinze Haanstra, Dante van Waterschoot, Casper Homburg, Twan Vink Midden: Menko Drost (trainer/leider), Levi Baas, Efe Karacaoglan, Jaden de Bot, Trevi de Smit, Menno Brand, Mels Drost, Fred van Leen (trainer/leider) Voor: Ceciel Kin, Laszlo van Broekhuizen, Jouri Rijke, Twan van Leen, Jonathan Colijn (Afwezig: Milan van Pelt (trainer/leider))

JO13-1

ail Ben Daoud Korkmazyigit, Ou al m Ke r), te ch n der Boom, ent scheidsre de Man, Sem va n Hugten (assist ris va Bo ax o, M , Ro ze de en ak as, Jurre okland, Tymo M iner), Niek de Ha ssistent-trainer) Achter: Rens Bl nselaar Lars Bosman (a ngeneel (hoofdtra t, Jo ou ey dh ffr Je Lin enthart, Finn Ka n: ns ar, Re Midde onse, Mees Vlieg m Si Tezas Manandh en Ow s, Dingeman ogendijk, Joey Voor: Joaquin Ho

MO13-1

Achter: Patrick Hardenbol (trainer/coach), Bintou Touzen, Richenely Venloo, Bethel Mesfin, Alec Tol (trainer) Midden: Beyza Karakaya, Fatoumatah Touzen, Vanessa Pedroso, Iman Abubakar Mohamed, Floor Plaisier, Seren Singer Voor: Eva Naaktgeboren, Jessica Oosting, Yinthe de Wit, Eva Hardenbol, Jazzmin Middelijn (Afwezig: Gabriella van Puffen-Kamp, Nina Wesdorp)

MO11-1

Achter: Cris de Jo ngh (trainer/coach ), Sofie den Butter (trainer/coach), Den Midden: Isa van We nis Buyzer (keepers sterlaak, Noa Buijse trainer/coach) r, Marrit de Jongh, Voor: Sanne Zand Jael Vos, Fay Verzi boer, Diya Ghirah, jl Melissa Makkenze , Luna Tims, Milou Voorbij

53


NIEUWSTE TRENDS VOOR 2021 BIJ BELMAR

JO12-1

EEN KEUKEN SPECIAAL VOOR U

ALS JE JE KEUKEN OF BADKAMER WILT VERVANGEN OF RENOVEREN, KOMEN ER ERG VEEL KEUZES OP JE AF. KLEUR, STIJL, ACCESSOIRES, MAATVOERING, OPSTELLING, APPARATUUR. EEN GOED ADVIES IS DAN DUS MEER DAN WELKOM. Bij Belmar wordt de tijd genomen om de voor de klant optimale keuzes te maken. Met een 30-ontwerp kan getoond worden hoe het er in het echt uit gaat zien. En hoe dat beeld veran­ dert met een andere kleurkeuze of andere tegels. Daarnaast is in de ruime showroom een veelheid aan opstellingen en materiaalkeuzes in het echt te zien.

Goede exclusieve keukens, gewoon bij u om de hoek. Onze vakmensen hebben passie voor mooie keukens en wij inspi­ reren én helpen u graag, zodat u niets over het hoofd ziet. Wij volgen diverse cursussen en trainingen om kennis op te doen en altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste trends. Dat in combinatie met onze jarenlange ervaring en onze passie voor het vak zorgen voor een advies op maat, speciaal voor u. Wij adviseren u om alle tijd te nemen om de juiste kleu­ ren, materialen, werkbladen en appara­ tuur te kiezen en heten u van harte wel­ kom in onze showroom!

Achter: Kevin Pors (hoofdtrainer), Maurice van Schie (assistent-trainer), Sander van Kalkeren (assistent-trainer) Midden: Stijn van de Graaf, Umut Soy, Max Maagdenberg, Ghiandro Kleinmoedig, Stijn Hofland Voor: Saïd Ahmadkhan, Davyano Frans, Julian van Schie, Dani Nederlof (Afwezig: Jayden Vos, Bart Molenaar (assistent-trainer))

TOPMERKEN Belmar is partner van Siemens StudioLine en heeft daardoor altijd de nieuwste apparatuur van dit topmerk in huis. Ook andere kwaliteitsmerken als Miele, AEG en ATAG zijn vertegen­ woordigd in de showroom. Voor sanitair en tegels van Villeroy & Boch is het bedrijf selec t d - ea­ ler.

JO11-1 & 2

TRENDS Belmar staat inmiddels voor meer dan dertig jaar betrouwbaar advies op het gebied van keukens en badkamers en heeft altijd de nieuwste trends in huis op het gebied van materiaal­ gebruik en innovaties op keuken-, badkamer- en toiletgebied. VAKKENNIS Edwin Ameling zit al meer dan twintig jaar in het vak. Hij en zijn collega's vinden het nog steeds een uitdaging om hun vakkennis te gebruiken om samen met de klant tot het optimale eindre­ sultaat te komen. Dat kan dankzij die kennis, maar ook dankzij de hoogwaardige materialen en apparatuur die geleverd wordt. Vakkundige monteurs zorgen voor een prima eind resultaat. BELMAR KEUKENS EN BADKAMERS Stevensweg 109 3319 AJ Dordrecht inf□@belmar.nu Tel. 078- 6164808 www.belmar.nu

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.30 uur (donderdag koopavond tot 21.00 uur) Zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur.

Belmar Keukens en Badkamers te Dordrecht

Een aanrechtblad waaruit je de krassen kunt wrijven, een toilet met douche voor lady's en heren, verwarmde bril en geurafzuiging, tegels met het motief van een vloerkleed. Belmar toont de nieuwste trends en biedt al ruim 30 jaar betrouwbaar advies op het gebied van keukens en badkamers.

BELMAR

KEUKENS en BADKAMERS www.belmar.nu

Stevensweg 109 • 3319 AJ Dordrecht • 078-6164808 • info@belmar.nu

Achter: Johan Ho ogendijk (trainer on der 11 selectie), Ric k Littooy (leider JO Julian van Wingerd 11-1), Máximo Ar en, Bram Staffele Midden: Luuk Sli avena, Hugo van u, Gijs de Folter, Ca jkhuis, Jemuel va Steenhoven, n Kranenburg, Ch s de Haas, Ethan va ester Plaisier, Valen Voor: Micha Lang n Schie tino Vos, Alejandr erak, Ian Hoogen o Hoogendijk, Tijme doorn, Duncan Slo (Afwezig: Maurice bbe, Thomas Kraa n Van Gemert van Schie (JO11-1 ijeveld, Jesse Littoo ), Martijn de Haas y (leider onder JO11 -2))

55


JO10-1

Achter: Merijn Brouwer (assistent-trainer), Wilfred Stomp (hoofdtrainer) Midden: Dann Verkerke, Joshua Stomp, Lucas de Langen, Emir Uysal Voor: Vinny Barth, Gijs Brouwer, Mustafa Oukbih, Valentijn Kros Afwezig: Dennis Verkerke (leider)

JO8-1

Achter: Bernhard van Gemert (trainer) Midden: Daeley Marica, Devon Calmera, Levin Malschaert, Aaron Crentsil Voor: Ian Reulen, Benjamin van Gemert, Levi Donkervoort, Cas Sandijck

JO9-1

en hesjes-vouwer) eding (mental coach Sti n Ro r), ille n-t ne on enstijn Frans-Jan Kruithof (pi emond, Menno Blank ert (techniek trainer), zuch, Christan Robb Ko ery Achter: Alex Pluijm aw Ks lem n, Sa Ela ithof, Akram Midden: Kaylan , Sil Drost, Bern Kru Voor: Mustafa Selat

MINI'S

Mini's 2020-2021

57


59

Een bijzonder team dat vecht voor elke meter Elke maandagavond wordt er door het G-team fanatiek getraind op de velden van Oranje Wit, om vervolgens op zaterdag een wedstrijd te spelen. De opkomst bij de trainingen is altijd hoog. Het toont aan hoe belangrijk voetbal is voor de teamleden. Helaas kon de voorjaarscompetitie het afgelopen seizoen vanwege corona niet worden uitgespeeld. Dat was bijzonder jammer. Niet alleen stond het G-team bovenaan, de spelers begonnen ook een belangrijk aspect van voetballen onder de knie te krijgen. Namelijk voetballen als een echt team, waarbij de spelers op een positieve wijze vochten voor elke meter en elkaar steunden. De voetballers waren bovendien in staat om zelf de nodige omzettingen in het elftal te doen als het even niet liep. Hoogtepunt was de uitwedstrijd tegen Sliedrecht, waarbij een 3-0 achterstand werd omgezet in

Leendert Makkinga, Anne-Marie Loran

Rody Dubbelman, Jacolijn Groesbeek

een 3-4 overwinning. Zonder dat de elftalleiding iets hoefde te doen. Na de lockdown in het voorjaar stonden de spelers te popelen om weer te gaan trainen. Er werd zelfs een oefenwedstrijd gespeeld, opnieuw tegen Sliedrecht. Helaas verloren we deze keer: 0-2, maar dat had geen invloed op het spelplezier. Laten we hopen dat het G-team het komend seizoen weer kan laten zien wat het waard is. Aan de tenues zal het niet liggen, want die zijn gloednieuw, met dank aan de sponsor. De spelers poseerden dan ook trots in hun nieuwe tenue voor de teamfoto.

Achter: Jan-Willem de Vree, Nicky van Oosten, Tobias du Pré, Joey Rijvers, Thomas Barten, Yordi Mulder Midden: Johan ter Horst (coördinator), Johnno van Sabben, Sven Voerman, Justin Rikkers, Jimmy Weterings, Rick Antkowiak, Paul Baars (trainer) Voor: Stefan Ruigrok, Mariska Hartman, John Vink, Prospie Djalili Afwezig: Wesley van Valen, Leendert Makkinga (begeleider)

Een meisje in het G-team Mariska Hartman (20) speelt sinds dit seizoen als enig meisje in het G-team. Toen de begeleider van haar woongroep vroeg of ze zin had om bij Oranje Wit te komen voetballen, hoefde Mariska niet lang na te denken: “Ik vind voetbal hartstikke leuk. Je hebt sociale contacten, gezelligheid en je bent lekker bezig.” Volgens eigen zeggen is ze er ook redelijk goed in. Ze speelt op het middenveld: “Ik moet daar heel goed opletten en veel rennen, maar dat is juist wel leuk en lekker sportief.” Mariska koos bewust voor het G-team: “Qua conditie is het voor mij handiger om bij het G-team te spelen en dat is ook fijner als je een beetje beperkt bent.” Het bevalt haar goed: “Het is een leuk team met gezellige jongens die graag een praatje maken.” En hoe ging de eerste wedstrijd? “Het spelen ging goed, alleen hebben we de wedstrijd flink verloren.” Hoe flink durft ze bijna niet te zeggen, zachtjes vervolgt ze: “0-12”. Ze lacht er bescheiden bij. Toch heeft ze er nog steeds heel veel zin in: “Ik ben echt blij dat ik hier ben.” Oranje Wit vindt het belangrijk om het G-voetbal in stand houden, zodat ook mensen met een beperking plezier beleven aan de voetbalsport. Hulp is altijd welkom, of je nu komt fluiten, trainen of begeleiden. Meer weten? Stuur een mail naar g-team@oranjewit.nl.


61

Marjolein Attasio Rody Dubbelman

Oranje Wit en ING verlengen sponsorcontract en gaan samen voor groei in het meiden- en vrouwenvoetbal Volwaardige plaats Het is mooi om te zien dat het vrouwenvoetbal binnen Oranje Wit steeds meer waardering en erkenning krijgt. Een van de hoofdsponsors, Ben de Jager, betaalt de complete nieuwe outfit van Vrouwen 1. Ook de meidenteams MO-11 tot en met MO-15 krijgen nieuwe shirts, deze worden bekostigd uit een samenwerking tussen Ben de Jager, Sportcentrum Dordrecht, ING en Oranje Wit. Zo krijgt het meidenvoetbal een steeds volwaardigere plaats binnen de club. Volgens de ambitieuze Jaco zijn er nog meer mensen nodig om de dingen goed en structureel te regelen. Naast nieuwe meisjes die willen voetballen, is Jaco daarom ook op zoek naar organisatoren van ‘buitenveldse’ activiteiten en mensen die kunnen helpen met de public relations, dus heb je nog een uurtje vrij, stuur dan een mail naar damesvoetbal@oranjewit.nl.

Meidenvoetbal in ontwikkeling Aan het woord is Jaco Nieuwkoop, dé promotor van het meidenvoetbal bij Oranje Wit. Hij coördineert de voetbaltechnische zaken van het meidenvoetbal. Vanwege die functie zit hij ook in het bestuur. Meidenvoetbal is hot! Zowel de KNVB als intensiefsponsor ING zetten hoog in op volwaardige deelname van meisjes en vrouwen aan deze populaire sport. “Vrouwenvoetbal is de sterkst stijgende tak van sport in Nederland. Sponsor ING stelt dan ook als voorwaarde dat Oranje Wit 25% van het ING-sponsorgeld aan het meidenvoetbal besteedt. En dat is mooi!”, zegt Jaco enthousiast. “Het eerste doel waar we nu naar streven, is dat er in ieder geval per leeftijdscategorie twee teams zijn, zodat de meisjes die meer in hun mars hebben op niveau kunnen gaan spelen, terwijl de meisjes die vooral plezier willen hebben, ook in een fijn team kunnen voetballen. Deels is dat al gelukt, al is het moeilijk om een bestaand team te splitsen. De meiden zijn al een poosje bij elkaar en willen eigenlijk niet dat het team gesplitst wordt. Vandaar dat we ook diverse gezamenlijke activiteiten willen gaan organiseren”, vertelt Jaco.

Vrouwelijke trainer Om nieuwe meisjes aan te trekken zoekt Oranje Wit nadrukkelijk de samenwerking met andere voetbalclubs in Dordrecht, bijvoorbeeld door een gezamenlijke vriendinnendag te organiseren. Helaas is deze vriendinnendag het afgelopen seizoen door omstandigheden niet doorgegaan. Verder heeft corona natuurlijk roet in het eten gegooid, waardoor zowel het Cruijffcourt project - opgezet door Dordt Sport - als de Ladies Cup moesten worden afgeblazen. Maar het komend seizoen staan deze activiteiten opnieuw op de planning.

“Wil je wat kunnen doen op het gebied van meidenvoetbal, dan moeten er gewoon dingen geregeld worden” Een ander speerpunt is het opleiden van trainers voor de meidenteams. Martin Attasio en Cris de Jongh zijn al gediplomeerd, maar we willen graag dat elk team een gediplomeerd trainer heeft. Gelukkig zijn er inmiddels al drie trainers, onder wie een vrouw, aangemeld voor de KNVBcursus. “Toch zou het nog fijner zijn als er meer vrouwen in de organisatie komen. Nu is het nog steeds een beetje een mannenbolwerk.”

Oranje Wit en ING blijven na zes succesvolle jaren ook de komende drie jaar samenwerken. Het sponsorcontract met hoofdsponsor ING is per 1 september verlengd. ING verlengt de komende tijd de contracten met meer dan 500 amateurvoetbalverenigingen. Minimaal 25% van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Dit sluit aan bij de doelstelling die de KNVB en ING begin dit jaar hebben uitgesproken om het meidenen vrouwenvoetbal nóg meer te integreren in de voetbalwereld. Oranje Wit is blij met het vertrouwen van ING om samen te werken aan de groei van het meiden- en vrouwenvoetbal.


63 Vertrouwen Over wedstrijden gesproken… hoe kijken de heren tegen het komende seizoen aan? “Het is een pittige competitie”, begint Cees tegen Ruben. “Ik heb wel vertrouwen in dit team. Jullie zijn sterk achterin. Ik zie meer teamgeest dan vorig seizoen.” “Dat ben ik met u eens”, antwoordt Ruben. “Zo voelt het ook. We hadden vorig jaar individueel de kwaliteit wel, maar we waren geen team. Dat zijn we nu wel. Ik zie het seizoen ook met vertrouwen tegemoet. Ik verwacht niet dat we, net als vorig seizoen, moeten knokken voor behoud.” Cees: “Dat is mooi om te horen. En ik zie het jou ook wel doen, trouwens. Ik bedoel…” “Hé Cees, jij bent! Je bent gewoon een potje aan het biljarten met ons he?!”, klinkt het tussendoor. Praten en biljarten tegelijk blijkt geen gouden combinatie te vormen. Cees neemt even afstand van het gesprek om te stoten. Daarna herpakt hij het gesprek meteen: “Ik zei dus: ik zie het jou ook wel doen. Als jij fit bent, en dat ben je volgens mij, dan kun je dit seizoen laten zien wat je waard bent. Ik vind jou een heel slimme voetballer; je bent tactisch sterk, je hebt een goeie techniek, je bent sterk in de combinatie. Jij bent goed als dieptespits te gebruiken, je bent vast aan de bal.” “Van m’n snelheid moet ik het niet hebben”, reageert Ruben. “Wel van m’n techniek en tactiek, inderdaad.”

Diana Langerak Rody Dubbelman

Twee spitsen aan de bal bij het biljart

Ze mogen beiden de functie ‘basisspeler van het eerste elftal’ achter hun naam zetten. Cees Verboom was dat van ’66 tot eind jaren ‘70. Ruben Retel is dat anno 2020. Tijdens een avondje biljarten gaan de mannen met elkaar in gesprek over verleden, heden en toekomst. “Ik werd lid van deze club in ’56, jongen”, begint Cees (72). “Dat is 64 jaar geleden.” “Daarin evenaar ik u nog niet hoor”, reageert Ruben (22), “maar ik speel hier al wel mijn hele leven. Ik ben begonnen met voetballen bij Oranje Wit toen ik vijf was. Ik doorliep de hele jeugdopleiding.”

Ook een gezellig potje biljarten? Loop gerust binnen op de maandagavond bij het sponsorhome (naast de kantine). Er wordt gebiljart van 18.30-21.30 uur. Vraag naar Bram; hij legt je graag uit hoe het een en ander in zijn werk gaat.

“Goedenavond!”, klinkt het vanuit de deuropening. Een biljartlid wandelt binnen. “Hé Ruben!”, roept hij verrast als hij de jonge aanvaller ziet staan. “Luister, ik vond 17.00 uur te laat om naar Roosendaal te rijden afgelopen zaterdag, maar: nette uitslag man. Goed gedaan!” Er sluiten wat anderen aan en het gesprek gaat al snel over wat alle mannen in deze ruimte verenigt: de liefde voor voetbal en Oranje Wit. “Zo gaat dat hier”, licht Cees toe. “Iedereen die hier biljart, heeft bij Oranje Wit gevoetbald. Op zaterdag staan we allemaal langs de lijn. Daarna drinken we een biertje met elkaar. We leven met de jongens mee. Ik ben behoorlijk chagrijnig als het eerste verliest. Op maandagavond komen we hier dan weer met elkaar een biljartje leggen. En dan bespreken we de wedstrijd na.”

“Iedereen die hier biljart, heeft bij Oranje Wit gevoetbald” Niet te vergelijken “Snelheid, daar zeg je wat”, gaat Cees verder. “Het spel van tegenwoordig is totaal niet te vergelijken met dat van vroeger. Vandaag de dag is dat veel sneller en…” “Cees, heb je een mobiel bij je? Dan bellen we even als je aan de beurt bent. Schiet nou eens op; JIJ BENT!” “Goed, waar was ik”, vervolgt Cees met een tevreden gezicht na een goede stoot in het potje dat nog steeds wordt gespeeld. “O ja, voetbal vroeger en vandaag. Dat is dus niet met elkaar te vergelijken. Ook niet als het om clubliefde gaat. Vroeger bleef je bij je club. Voor altijd.

Tegenwoordig vertrekken jongens te pas en te onpas. Ik snap het wel hoor Ruben, als jij dat zou doen, maar toch… ik hoop dat je blijft.” Ruben: “Ik vertrek ook niet zomaar hoor. Ik ben ambitieus, dus als er een club komt waar ik hoger kan voetballen dan zou ik daar zeker over nadenken. Maar ik vertrek niet naar een club die in dezelfde klasse speelt, bijvoorbeeld. Dan blijf ik bij Oranje Wit.” Clubliefde Die clubliefde zorgde dan als vanzelfsprekend voor een eerste elftal met eigen spelers? “Meestal wel”, antwoordt Cees, “maar die vlieger ging niet altijd op. Ik herinner me een jaar, volgens mij was dat ’67-’68, waarin er veel spelers overkwamen van DFC. Dat was toentertijd een betaalde club. Iedereen die het eerste niet haalde, ging naar een andere club. Ik heb ergens nog wel een foto van dat seizoen. Daar loop ik dan als enige Oranje-Witter op het veld. Er was bijna een compleet elftal overgekomen!” Ruben lacht: “Oh, die discussies werden in die tijd dus ook al gevoerd?” Cees: “Ja natuurlijk, er is niets nieuws onder de zon. Wacht even, het is mijn beurt…” Ruben kijkt geïnteresseerd mee: “Het is dus de bedoeling dat de bal waarmee je stoot, de andere ballen raakt?” “Juist”, beaamt Cees, en vervolgt tevreden: “Zo! Gewonnen. Ondanks alle interrupties, heb ik ze toch weggespeeld.” Vrienden Het wordt steeds drukker rondom de biljarttafels en daarmee tijd om het gesprek af te ronden. Cees en Ruben voetbalden dus beiden in het eerste van Oranje Wit. Is er een kans dat de overeenkomst uitgebreid wordt naar biljart? “Ik zie mezelf dit wel doen over een aantal jaar, met mijn vrienden”, blikt Ruben vooruit. “Dit is toch hartstikke gezellig zo? Deze mannen zijn ook samen opgegroeid bij de club. Hebben samen gevoetbald. Ze hebben veel meegemaakt en zien en spreken elkaar op deze manier nog steeds wekelijks. Dat is toch mooi? Dat hoop ik met mijn vrienden ook mee te maken.” “Dat is zeker mooi, Ruben”, reageert Cees. “Maar wacht daar nog maar even mee. Als ik je één tip mag geven: ga zo lang mogelijk door met voetballen. Van te vroeg stoppen krijg je spijt. Het is een geweldige tijd. Die krijg je nooit meer terug.”


65

Iets doen voor de club hoeft natuurlijk niet per se in je eentje. Dat samenwerken leuk én effectief kan zijn, bewijzen de keepers Jacob (16) en Alejandro (17). Sinds vorig jaar trainen ze samen wekelijks de keepers van JO11 en JO14. “Alleen had ik het niet gedaan, samen is veel leuker”, vinden ze beiden. In de leeftijdscategorie die het duo traint, is het ook wel handig dat je met z’n tweeën bent. “Soms luisteren ze niet en dan zijn acht keepers wel veel in je eentje”, licht Alejandro toe. De jongens volgden geen trainerscursus. Jacob: “We hadden de afgelopen jaren acht verschillende trainers. Die gaven ons behoorlijk wat ervaring mee waar we nu uit kunnen putten.” Qua karakter verschillen de mannen wat van elkaar; daarmee vullen ze elkaar goed aan. Waar Alejandro soms wat boos kan worden, blijft Jacob meestal rustiger. “Soms werkt het beter om wat teleurgesteld te zijn dan boos”, lacht Jacob. Het lastigste vindt hij het als de jongens zeggen dat ze iets niet kunnen. “Je moet hen op zo’n moment mentaal activeren. Als ze die ballen dan ineens wél pakken is dat natuurlijk extra leuk om te zien.”

Winfred Roggeveen Daphne Krijgsman

Leeftijd: 16 jaar Jaren bij de club: 9 jaar Dagelijks leven: Gymnasium 6 Oranje Wit in één zin: een gezellige vriendenclub

“We proberen de jongens veel zelfvertrouwen te geven”, vult Alejandro aan. Concurrenten en vrienden Beide jongens zijn vanaf de F'jes al lid van Oranje Wit. Alejandro is dit seizoen de keeper van de 19-1 en Jacob van de 19-2. “We zijn dus concurrenten”, zegt Jacob, “maar ik ga op de training niet expres op z’n enkel staan hoor. We zijn ook vrienden van elkaar.” Alejandro: “Als ik de concurrentiestrijd van hem zou verliezen zou ik dat niet leuk vinden, maar ik zou wel blij zijn voor hem.” Jacob en Alejandro hadden allebei al vroeg door dat keepen hun ding was. Maar wat is er nu precies zo leuk aan keepen? Jacob: “Je hebt de grootste verantwoordelijkheid van het team, elke fout van jou is meteen een goal. Aan de andere kant kun je met een mooie redding ook de held zijn van de wedstrijd.” Alejandro: “Om een goede keeper te zijn moet je niet bang én een beetje gek zijn!” “Gek? Behalve ik dan, schrijf dat maar op!”, reageert Jacob lachend. Op de vraag wie van hen de beste keeper is, komen ze tot een gezamenlijke conclusie: “We hebben allebei goede en slechte eigenschappen, we zijn aan elkaar gewaagd.” Jacob, lachend: “We zouden eigenlijk een mix van elkaar moeten zijn.” Alejandro: “Ja! Dan hadden we nu bij Barcelona gezeten.”

“Ik vind het gewoon ontzettend gezellig bij deze club”

Leeftijd: 17 jaar Jaren bij de club: 9 jaar Dagelijks leven: Havo 5 Oranje Wit in één zin: door de leuke mensen een goed gevoel bij de club


OLUMN

Argus hoort en ziet alles, overal op Oranje Wit!

Genieten Over de vraag wat hun mooiste moment is bij de club, moeten ze allebei heel even nadenken. “Ik denk dat het bij mij afgelopen seizoen geweest is, want daarin zijn we onverwacht bijna kampioen geworden”, reageert Alejandro als eerste. “Helaas gooide corona roet in het eten en mochten we de competitie niet afmaken. We liepen maar twee punten achter op de koploper!” “Ik heb eigenlijk niet echt een hoogtepunt”, zegt Jacob. “Ik vind het gewoon ontzettend gezellig bij deze club. Bijvoorbeeld in de kleedkamer na afloop van een wedstrijd; napraten, muziekje op… Daar kan ik echt van genieten!” Vriendschappen, gezelligheid en betrokkenheid. Het zijn voor zowel Alejandro als Jacob begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn met Oranje Wit. Het samen trainen van de jonge keepers past helemaal in dat plaatje. Alejandro: “Vroeger liepen we hele zaterdagen samen op de club. Dan keken we naar hogere teams en hoopten we dat we misschien ook training zouden krijgen van een van die keepers.” Jacob: “Nu zijn we zelf die grote jongens en kijken de jongere gasten misschien ook wel een beetje tegen ons op. Hoe leuk is het dan om die jongens training te kunnen geven!”

Ambitie De vrienden zijn ambitieus. Ze halen het liefst het eerste van Oranje Wit en misschien nog wel meer dan dat. “Ik zou de stap naar een profclub nog wel willen maken hoor”, zegt Alejandro. “Of in ieder geval naar een 1e of 2e divisieclub. Voor minder ga ik sowieso niet weg bij Oranje Wit.” Jacob en Alejandro beseffen ook dat ze nog een hoop moeten leren voordat ze een stap kunnen maken. Beide jongens mochten laatst met het tweede meetrainen en dat viel hen toch zwaarder dan verwacht. Jacob: “Je hebt echt ervaring nodig om daar aan te kunnen sluiten; de druk ligt ook hoger.” Alejandro vult aan: “Alles gaat sneller en het spel is fysieker. De schoten zijn ook veel harder dan we gewend zijn.”

“We zouden eigenlijk een mix van elkaar moeten zijn, dan hadden we nu bij Barcelona gezeten”

Argus

67 Het is lang geleden dat Argus wat van zich heeft laten horen. Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer de laatste keer precies was. Ik denk in de tijd dat reisbureau Van Maren nog sponsor was, Jan de Koning nog volop de kleedkamers liep schoon te maken en Nol Baars niet weg te denken was op ons complex. Waar is de tijd gebleven! Argus is inmiddels zelf gepensioneerd en de grijze haren groeien weelderig op zijn hoofd. Door de zorgen rondom het eerste elftal vorig seizoen is dit waarschijnlijk alleen maar erger geworden. We zijn vorig seizoen door het oog van de naald gekropen. Het enige goede van de coronacrisis is dat ons vlaggenschip niet degradeerde. Ondanks de inzet van onze nieuwe trainer kwamen we regelmatig kwaliteit te kort tegen domweg betere tegenstanders. Gelukkig krijgen we dit seizoen een nieuwe kans in de Eerste klasse. Onze jonge spelers zijn weer een jaartje ervaring rijker, andere jeugdspelers kloppen aan de deur en met een paar nieuwe spelers erbij moeten we het dit seizoen beter gaan doen. Handhaving zal in eerste instantie het doel moeten zijn en verder zal al het andere meegenomen zijn, wat Argus betreft. Ook een mooi doel zou zijn om de jeugd en de senioren dichter bij elkaar te krijgen. Argus heeft nu het idee dat het twee verschillende eilandjes zijn die te veel hun eigen belangen dienen en niet die van Oranje Wit in zijn geheel. Een betere samenwerking tussen deze twee bolwerken zou voor Oranje Wit een veel betere situatie zijn. Nu wordt er te weinig samengewerkt en liggen de gedachten wat betreft voetbal(selectie)zaken te ver uiteen. Mannen, steek de koppen bij elkaar en voer een goed beleid waar Oranje Wit beter van wordt! Tenslotte weet Argus zeker dat jullie allemaal het beste voor hebben met Oranje Wit. Echte Oranje-Witters dus. Argus vroeg zich laatst af of deze nog wel bestaan… Op het vrijwilligersvlak zijn die er zeker. Of er in de selecties nog echte voetbal-Oranje-Witters lopen is een andere vraag. Zijn er nog spelers die vijftien jaar onafgebroken bij Oranje Wit in de selectie spelen? Zijn er nog spelers die er genoegen mee nemen om jarenlang in ons tweede te spelen? Veel spelers lijken toch dat echte Oranje-Witgevoel niet meer te hebben. Óf ze hebben zulke sportieve ambities dat ze hogerop willen spelen, óf ze spelen liever bij een derdeklasser in het eerste dan bij Oranje Wit 2 in de hoofdklasse. Het aantrekken van nieuwe spelers zou daar zeker mee te maken kunnen hebben. Maar ja, als je een stabiele eersteklasser wilt zijn én blijven dan ontkom je daar volgens Argus niet aan. Tenslotte is dat één van de speerpunten in het beleidsplan. Argus vindt het altijd jammer om spelers te zien vertrekken, maar begrijpt hun beweegredenen wel. Nee, de echte voetballende Oranje-Witters lopen waarschijnlijk bij de lagere elftallen van onze vereniging. Dit jaar tellen we dertien heren seniorenelftallen. Vanuit de jeugd komen twee hele elftallen over en dat vindt Argus geweldig. Ze kunnen in ieder geval allemaal gebruikmaken van de dug-outs die nu op ieder veld staan. Een geweldig initiatief mogelijk gemaakt door de loterij waar we elk jaar aan mee doen. En zo gebeuren er steeds veel prachtige dingen op ons complex van onze geweldige club. Blijf je inzetten, houd je aan de afspraken, wees transparant, werk goed samen en wees vooral lief voor elkaar. En weet: Argus hoort en ziet alles, overal op Oranje Wit!


Oranje Wit helpt me mijn plek in Nederland te vinden

Diana Langerak Rody Dubbelman

Muhannad Ghabbash (32) woont sinds een jaar in Dordrecht. Gevlucht uit het door hem zo geliefde Aleppo (Syrië) en via Turkije naar Nederland gekomen. Een indrukwekkend verhaal van een man voor wie voetbal een belangrijke rol speelt in zijn leven: “Door te voetballen vergeet ik even de gruwelijkheden die ik heb moeten meemaken.” Muhannad begint met voetballen als hij 7 jaar is. Hij groeit op in Aleppo, de grootste stad van Syrië. In die jaren is Aleppo een levendige miljoenenstad. Voor toeristen een van de populairste steden van het land. Muhannad voetbalt bij verschillende Syrische profclubs en schopt het tot het nationale jeugdelftal (15-18 jaar). Na de middelbare school start hij met zijn studie tot advocaat. Arrestatie Het leven van Muhannad verandert drastisch als in 2011 anti-regeringsdemonstraties plaatsvinden in Aleppo en de rest van Syrië. Ook Muhannad staat op tegen het regime van Assad; hij organiseert vreedzame demonstraties. Dat komt hem duur te staan: hij wordt gearresteerd door het Syrische leger. Na zijn arrestatie bekent hij al snel dat hij de demonstraties heeft georganiseerd, maar voor de aanhangers van Assad is dat niet voldoende. Twaalf dagen lang wordt hij gemarteld

totdat hij uiteindelijk een bekentenis schrijft voor het beramen van een bomaanslag. Deze fictieve bekentenis stelt het leger in staat Muhannad nog twee jaar lang gevangen te houden en te martelen.* Voetbal als medicijn Als Muhannad in 2013 wordt vrijgelaten, is Aleppo verwoest. De eens zo mooie stad is veranderd in een frontlinie. “Er was niets meer van Aleppo over”, vertelt Muhannad, “alles kapotgeschoten. Een stad vol ziekte en dood.” Hij vlucht de grens over naar Turkije waar hij humanitaire hulp verleent aan Syrische vluchtelingen in het grensgebied. Ondanks alle ellende en de vreselijke omstandigheden waarin hij daar verblijft, pakt Muhannad ook in Turkije zijn hobby op: “Toen ik in Turkije verbleef, ben ik daar ook gaan voetballen. Door te voetballen vergeet ik even de gruwelijkheden die ik heb moeten meemaken.”

69

Integreren De overgang van het gesprek over Syrië en de verwoesting van zijn stad Aleppo naar het onderwerp voetbal, tekent een lach van oor tot oor op het gezicht van Muhannad. Met stralende ogen vertelt hij vol passie over zijn grote hobby die hij sinds een aantal maanden beoefent bij Oranje Wit. Muhannad: “Ik besloot in mei 2019 vanuit Turkije naar Nederland te vluchten. Daar arriveerde ik in september 2019. De rest van mijn familie - mijn vader, moeder, twee zussen en broer - woont al sinds 2015 in Nederland. In Dordrecht, om precies te zijn. Toen ik asiel aanvroeg in Nederland, werd ik ook in Dordrecht geplaatst.” Onze stad blijkt prima bij Muhannad te passen. “Ik wil hier integreren en erbij horen, maar dan moeten mensen je wel die ruimte geven”, licht Muhannad toe, “die ruimte ervaar ik hier ook.” Datzelfde geldt voor Oranje Wit: “Ik kwam via via bij Oranje Wit terecht. Een paar weken na mijn gesprek met JanWillem Bozuwa, bleek er plek voor me te zijn in het zevende elftal van Oranje Wit. Daar was ik enorm blij mee en ben ik nog steeds erg dankbaar voor. De mensen bij Oranje Wit zijn vriendelijk, open en meelevend. En iedereen spreekt hier ook goed Engels. Dat helpt me om mijn plek in Nederland te vinden.”

"De mensen bij Oranje Wit zijn vriendelijk, open en meelevend" Ambitie Ondanks wat Muhannad mee heeft gemaakt, is hij vastbesloten vooruit te kijken en alles uit het leven te halen wat erin zit. “Het komende jaar wil ik Nederlands leren spreken”, vertelt hij. “Daarna wil ik op zoek naar een plek als advocaat-stagiair bij een advocatenkantoor om vervolgens werkelijk als advocaat aan de slag te gaan. Maar allereerst hoop ik mijn vrouw en dochtertje (1) naar Nederland te halen. Zij verblijven nog in Turkije.” Ook op het gebied van voetbal heeft Muhannad zo zijn ambities: "Ik ben gewend om voor profclubs te spelen; in mijn eigen land speelde

ik betaald voetbal. Ik vind het zevende een heel leuk en gezellig team. Mijn teamgenoten betekenen veel voor me; de jongens voelen als familie. Maar op voetbalgebied wil ik méér. Ik wil verder. Ik ben nu 32. De jaren die ik nog heb als voetballer wil ik goed benutten. Ik wil van waarde zijn voor een hoger team.” De inkt van het artikel is nog niet droog als Muhannad via een appje laat weten dat hij, met ingang van het nieuwe seizoen, toegevoegd wordt aan het derde team van Oranje Wit. Toekomst In 2024 verloopt de tijdelijke verblijfsvergunning van Muhannad. Hoe ziet hij zijn toekomst voor zich vanaf dat moment? “Ik hoop dat mijn tijdelijke verblijfsvergunning dan wordt omgezet in een vaste verblijfsvergunning”, zegt Muhannad. “Ook voor mijn vrouw en dochter. Nederland is een goed land voor hen. Ik wil mijn dochter hier op laten groeien.” Hoe goed Nederland ook voor hem en zijn familie is, Muhannad ziet zichzelf ooit nog wel terugkeren naar Syrië: “Aleppo zit in mijn hart. Als Assad niet meer regeert in Syrië, dan wil ik terug. Dan moet ik terug. Om mijn stad mee te helpen opbouwen.” Tot die tijd blijft Muhannad in Dordrecht. En bij Oranje Wit. Alhoewel… “Ik speelde op het hoogste niveau in mijn eigen land, hè?”, herinnert Muhannad ons lachend aan zijn staat van dienst. In zijn beste Nederlands benoemt hij een aantal steden: “Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Amsterdam: dat zijn leuke steden. En daar bevinden zich trouwens ook mooie clubs om bij te spelen…”

*Muhannad is geïnterviewd door de New York Times over zijn tijd in de Syrische gevangenis. In 2019 verscheen daar zijn verhaal onder de titel ‘Inside Syria’s Secret Torture Prisons: How Bashar al-Assad Crushed Dissent’. Het artikel is hier te lezen: www.nytimes.com/2019/05/11/world/ middleeast/syria-torture-prisons.html


Sponsoren Oranje Wit

71

AB InBev VHC Kreko Benevia Ten Raede Groep Autorijschool Jan Boezen Dunia Coatings Energiehuis Van Buren FlanQ Plus 't Lam Sport Paramedich Centrum Arcus Bakkerij Kortweweg Blankenstijn Badkamers & Tegelwerken BOBA G.G.Z. Maarten makelaardij Schilten Schoonmaak Transnordic VHC Aarnoutse Loodgieters AA Drink Ames BDO Bijl Groenvoorziening CWS Nederland B.V. Drukkerij Printman Finns Eten en Drinken Groesbeek Elektro Holland Mast H&C Automatisering Karwei Keurslagerij Van Valzen Kika Kweekel accountants Lettereffect MAXIMUSTENNIS MI Spuiterij Nannings Catering Partytentverhuur Drechtsteden Personal Training Dordrecht Q makelaars Restorante Portobello Ringelberg Tours

Stockpoint Cosmetics Valk Timmerwerken BV Valk Koeriersdiensten Valvoline Ellis Enterprises Voshart Vrolijk Schoonmaak VTC Vrije Tijds Centrum WEB Advocaten Zoomer Makelaardij Ames Ben de Jager Beheer BV Biz-E BV Blankenstijn Badkamers Tegelwerken De Jager BV Dekkers Diana Langerak | Marketing & Communicatie Fast Fit Autoservice Gooische Auto Mediar Gutteling BV Hak BV Handhaving Support H&C Softwareservice BV Hoogendoorn Transport Interrijn B.V. Kirch Logistics BV Koffiemax Marine Power Drechtsteden Ormec ICT Rijkers Hydrauliek Riso Isolatiewerken Scheepstechniek Drechtsteden SHS Cleaning Slijterij De Dijk Springkussen Drechtsteden VHC BV Werk en Vakmanschap Poelman Makelaar & Taxateur o.z. EMHA BV Flow Care Installatietechniek BV Selat Dienstverlening Sympafix


stockpo1nt

VHC Kreko Groep scoort zelfs in de rust ...

Laat Sinterklaas en Eindejaarsrecepties Recht is soms krom. op het werk niet leiden tot een Laat mij u helpen. 'Last Christmas'

Stockpoint Cosmetics wenst Oranje Wit veel succes dit seizoen. www.stockpointcosmetics.com info@sp-cosmetics.n 1 078 618 4304 Zernikestraat 67, Dordrecht

INTERIEUR, MAATWERK & AFWERKING

VHC Kreko is een totaalleverancier voor horeca en grootverbruik. Een echt familiebedrijf, gedragen door kwaliteit, service en klantgerichtheid. Niet alleen op productniveau, maar veelal vanuit een totaalconcept. Kwaliteit is onze graadmeter!

Voor ieder wat wils

De bedrijfsmakelaar van nu!

Met ons brede netwerk, regionale kracht en onze visie op vastgoed weten wij ons te onderscheiden. De wereld verandert en wij veranderen mee. Wij staan u graag bij met uw

VOOR HET MAKEN VAN KASTEN OP MAAT EN ALLE VOORKOMENDE TIMMERWERKZAAMHEDEN VOORDELEN VAN MAATWERK: OPTIMALE RUIMTE BENUTTING PROFESSIONELE AFWERKING VRIJE KEUZE UIT MATERIAAL

Wij leveren dagelijks verse groenten, fruit, vis en vlees producten. Ook een ruim assortiment delicatessen, droge kruidenierswaren en diepvries.

De bedrijfsmakelaar van nu!

vraagstukken over:visie op vastgoed Met ons brede netwerk, regionale kracht en onze weten wij ons te onderscheiden. De wereld verandert en Het aan- en verhuren van winkelruimtes wij veranderen mee. /bedrijfsruimtes/kantoorruimtes Met ons brede netwerk, regionale kracht en onze visie op vastgoed weten wij ons te onderscheiden. De wereld verandert en wij veranderen mee. Wij staan u graag bij met uw Het aanen verkopen Wij staan u graag bij met uw vraagstukken vraagstukken over:over:van winkelruimtes Het aan- en verhuren van winkelruimtes/bedrijfsruimtes/kantoorruimtes /bedrijfsruimtes/kantoorruimtes Het aan- en verkopen van winkelruimtes/bedrijfsruimtes/kantoorruimtes Het en verhuren van winkelruimtes/ Vragen overaanuw huidige huurcontract Vragen over uw huidige locatie Vragen over uw huidige huurcontract Welbedrijfsruimtes/kantoorruimtes of niet beleggen in onroerend goed

De bedrijfsmakelaar van nu!

De bedrijfsmakelaar van nu!

Met ons brede netwerk, regionale kracht en onze visie op vastgoed weten Beleggingsproducten in de Drechtsteden

wij ons te onderscheiden. De huidige wereld verandert en wij veranderen mee. Vragen over locatie Het aanenuw verkopen van winkelruimtes/ Wel of niet beleggen in onroerend goed bedrijfsruimtes/kantoorruimtes Het aan- en verhuren van winkelruimtes/bedrijfsruimtes/kantoorruimtes

Bij Q Makelaars Bedrijfshuisvesting durven wij out of the box te denken, wijWij zijn staan de makelaar vanbij nu! u graag met uw vraagstukken over:

Het aan- en verkopen van winkelruimtes/bedrijfsruimtes/kantoorruimtes Beleggingsproducten in de Drechtsteden Vragen over uw huidige huurcontract Vragen over uw huidige huurcontract Vragen over uw huidige locatie Wel of niet beleggen in onroerend goed Beleggingsproducten in de Drechtsteden

Vragen over uw huidige locatie

of niet beleggen in onroerend goed BijWel Q Makelaars Bedrijfshuisvesting Bij Q Makelaars Bedrijfshuisvesting durven wij out of the box te denken, Beleggingsproducten in de durven wij out of the box teDrechtsteden denken, wij zijn de makelaar van nu!

Meer 085-0406201 bog@qmakelaars.nl | www.qmakelaars.nl wijinformatie? zijn de makelaar van nu!

Of het nu gaat om restaurant, fastfood, kantine, kinderdagverblijf etc. Bij VHC Kreko zit u goed! Wij bieden u ondersteuning in het kiezen van uw merken producten en apparatuur.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP! VOLG ONS! VALK_TIMMERWERKEN

Bij Q Makelaars Bedrijfshuisvesting durven wij out of the box te denken, wij zijn de makelaar van nu! Meer informatie? 085-0406201 bog@qmakelaars.nl | www.qmakelaars.nl

SIKKELSTRAAT 12 | 3319LJ DORDRECHT | +31 006 50 981 891

www.kreko.nl

INFOOVALKKTIMMERWERKEN.NL | WWW.VALKKTIMMERWERKEN.NL Meer informatie? 085-0406201|bog@qmakelaars.nl | www.qmakelaars.nl MeerMeer informatie? 085-0406201 bog@qmakelaars.nl www.qmakelaars.nl informatie? 085-0406201 bog@qmakelaars.nl | www.qmakelaars.nl


75

Rody Dubbelman

Een frisse wind bij de tennis Het is een drukkend warme donderdagavond in augustus en ik heb een afspraak met Mark Zomer op het tennispark van Oranje Wit. Het dreigende onweer en de beginnende regen dwingen ons binnen te zitten, waar het zo mogelijk nog warmer is. Er zijn maar enkele spelers… iedereen zucht en steunt onder de hittegolf. Mark, die zich voorheen vooral bezighield met toernooicoördinatie, is begin 2020 aangetreden als de voorzitter van het nieuwe tennisbestuur, waar hij samen met acht collega’s het reilen en zeilen van de club heeft overgenomen van Ad van Ballegooijen en Jan Ponte. Mark, tandarts van professie, legt uit: “Ad en Jan waren samen tien jaar verantwoordelijk voor alle taken binnen het bestuur en de dagelijkse gang van zaken op de club. Dat geeft veel druk. Door het spreiden van deze taken bij verschillende mensen neemt de druk af, kunnen de taken consequenter uitgevoerd worden en kun je de kwaliteit verhogen. De focus is gericht op continuïteit, structuur aanbrengen en zelf onze broek ophouden.”

De coronacrisis gooide natuurlijk wel wat roet in het eten. Het net aangetreden bestuur moest noodgedwongen eind maart de club sluiten. “Gelukkig is de schade beperkt gebleven”, stelt Mark. “Het is een voordeel dat we onderdeel zijn van een grotere sportvereniging. Onze sponsoren zijn gebleven. De vaste kosten zijn, mede met hulp van de gemeente Dordrecht, beperkt en verder hebben we nauwelijks onkosten gemaakt. Helaas waren er natuurlijk ook geen inkomsten.” Gelukkig mocht eind augustus het SPC Van Wensen en De Jongh Open Toernooi wel doorgaan en hopelijk geldt dat ook voor het Dunia Coatings Mossel Toernooi in november. Dat maakt de leden blij, en de penningmeester ook!

Karin Bosman

V.l.n.r.: Mark Zomer, Martin Verheij, Sander Oosterhoff, Rob Ardon, Frank van Lonkhuizen, Linda Ardon, André Aantjes, Jacqueline de Roo

Naast de activiteiten voor de bestaande leden is een van de speerpunten van het bestuur het werven van nieuwe leden. Zo kunnen leden van de voetbalvereniging voordelig een aanvullend tennislidmaatschap afsluiten, maar je kunt ook voor 30 euro zomerlid worden. (Aspirant)leden die ook interesse hebben in lessen kunnen terecht bij Maximus Tennis, de betrouwbare partner in

kwalitatief hoogwaardige tennislessen. Wil je een keer kennismaken met de club, kom dan mee als introducé(e) van een van de leden en ga lekker een partijtje tennissen. Want daar draait het toch allemaal om! Er waait een verfrissende wind over het warme tennispark. Ik kijk naar de lucht en loop opgewekt het park af.

We stellen de nieuwe bestuursleden even voor: - - - - - - -

Frans van Lonkhuizen, al jarenlang lid van sv Oranje Wit, zit in de financiële dienstverlening en verleent als zodanig ook zijn expertise aan de club. Martin Verheij en André Aantjes zijn verantwoordelijk voor de kantinezaken. Linda Ardon gaat over ledenwerving en -behoud. Rob Ardon organiseert de competities en toernooien. Sander Oosterhoff is verantwoordelijk voor het onderhoud van het complex. Jacqueline de Roo is secretaresse. Ruud Stolwijk deed en doet nog steeds de ledenadministratie.

Voor meer informatie, activiteitenkalender en inschrijven, kijk op: www.oranjewittennis.nl.


77

Even voorstellen: het mediateam van Oranje Wit Alles wat er gebeurt binnen de club delen met onze leden, sponsoren en de pers, is een interessante uitdaging. We zetten daar onder andere dit presentatiemagazine voor in, net als onze website, een digitale nieuwsbrief en diverse sociale media. Die middelen vullen zich natuurlijk niet vanzelf; daar zijn handjes voor nodig. En die hebben we! Sinds dit seizoen zijn alle mensen die zich bezighouden met communicatie en PR binnen Oranje Wit verenigd in een mediateam. We stellen de leden hiervan graag aan onze club voor.

KERNTEAM Naam: Diana Langerak Taken: coördinatie mediateam en presentatiemagazine, coördinatie communicatie aandachtsgebieden, redactie, sociale media Aandachtsgebieden: bestuur, pers, businessclub, overkoepelende thema’s Over het mediateam: “Ik geniet van de samenwerking binnen dit mediateam. Iedereen is enthousiast, altijd bereid een stapje extra te doen en wil vooruit. Wat kunnen we verbeteren? Welke middelen kunnen we ontwikkelen of anders benutten? Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de digitale nieuwsbrief voor leden. Daar zijn vrijwel alle leden van het mediateam bij betrokken geweest. Ik zie uit naar de samenwerking in dit seizoen.”

Naam: Sharon Simonse-Peea Taken: redactie, coördinatie communicatie aandachtsgebieden, digitale nieuwsbrieven Aandachtsgebieden: dames, NEAC, bar/kantine Over het mediateam: “Toen ik zag dat er handjes nodig waren in het mediateam heb ik mijn hulp aangeboden. We zijn een vereniging en moeten het werk met z’n allen doen: voor en door leden. Binnen het mediateam werken we nauw met elkaar samen. Communicatie krijgt binnen de vereniging steeds meer vorm en structuur. Daar krijg ik energie van en de vereniging is hiermee geholpen!”

Naam: Anne-Marie Loran Taken: (eind)redactie presentatiemagazine, digitale nieuwsbrief en artikelen website, coördinatie communicatie aandachtsgebieden Aandachtsgebieden: mini’s, pupillen, junioren, biljart, G-voetbal Over het mediateam: ”Verenigingen hebben altijd een tekort aan vrijwilligers. Ik kon een bijdrage leveren op het gebied van teksten en communicatie, dus daar ben ik in gesprongen. Omdat ik het leuk vind om met taal en communicatie bezig te zijn, maar vooral omdat we een heel leuk en inspirerend team hebben. Bovendien is Oranje Wit een mooie club!”

Naam: Winfred Roggeveen Taken: redactie, columnist, coördinatie communicatie aandachtsgebieden Aandachtsgebieden: senioren, tennis Over het mediateam: “Ik vind het leuk om, naast het trainerschap, ook iets voor de club te doen dat niet direct iets met voetbal te maken heeft. Schrijven over de club waar ik al 40 jaar deel van uitmaak is een leuke manier om twee hobby’s - voetbal en schrijven - met elkaar te combineren.”

MEDIATEAM-LEDEN Naam: Karin Bosman Taken: redactionele werkzaamheden voor website, presentatiemagazine en digitale nieuwsbrief Over het mediateam: “Lid zijn van het mediateam is echt een persoonlijke uitdaging voor me, het voelt als méér dan iets vrijwillig doen voor de club. Het prikkelt mijn communicatieve vaardigheden in de breedste zin, maar vooral mijn creativiteit. Dat vind ik echt het allerleukste!’

Heb je iets te delen? Laat het ons weten! Onze club is groot! Zo groot dat ons mediateam niet overal zelf van op de hoogte kan zijn en blijven. Daarom deze oproep: heb je nieuws te delen? Is er een activiteit waar de hele club van moet weten? Heeft jouw team een kampioenschap of beker gewonnen? Of deelgenomen aan een leuke activiteit? Meld het bij ons mediateam! Dat doe je eenvoudig door een mail te sturen naar: mediateam@oranjewit.nl.

Naam: Wynfrith Bodewes Taken: huisstijlontwikkeling en -bewaking, vormgeving van (online) middelen Over het mediateam: “Ik ben medio 2019 betrokken geraakt bij het mediateam nadat ik hoorde dat er een ontwerper werd gezocht. Dat was een mooie kans voor me om nog meer voor de club te gaan doen. Het is soms wel een taaie mix tussen, werk, gezin en club, maar alles valt altijd wel op z’n plaats. Ik kan best zeggen dat ik trots ben op wat het mediateam allemaal doet.”

Naam: Jolie Brouwers Taken: vormgeving van (online) middelen Over het mediateam: “Toen mij werd gevraagd of ik bij het mediateam wilde helpen met de vormgeving, was mijn antwoord gelijk ‘ja’. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en creativiteit te delen en mijn club daarmee te helpen.”

Naam: Rody Dubbelman Taken: fotografie voor presentatiemagazine, website en andere uitingen, videograaf bij evenementen en activiteiten, beheer Instagram-account Oranje Wit Over het mediateam: ”Fotograferen is mijn hobby, een manier van ontspanning. Ik vind het erg leuk om bij wedstrijden actiefoto’s te maken. Natuurlijk van de selectie, maar juist ook van alle andere teams. Daarnaast maak ik graag sfeerfoto’s van evenementen bij de club. Speelt je zoon of dochter in een team, of jij zelf natuurlijk, en wil je graag actiefoto’s van een wedstrijd laten maken? Neem even contact op en dan kijken we wat er mogelijk is!”

Naam: Diane de Boer Taken: beheer website en online uitingen businessclub Over het mediateam: “Ik ben betrokken bij Oranje Wit sinds onze zoon Ivar hier voetbalt, inmiddels negen jaar. Mijn affiniteit ligt bij het werken met CMS-systemen en de daarbij behorende ontwikkelingen. Deze systemen maken het de gebruiker makkelijker om informatie op het internet te publiceren. Dit kan vanuit huis gedaan worden en vergaderingen zijn hiervoor niet nodig.”

Naam: Rob de Boer Taken: beheer Twitter-account Oranje Wit Over het mediateam: “Ik ben nu negen jaar betrokken bij Oranje Wit in verschillende rollen. Als sponsor, rustend lid, lid sponsorcommissie, bestuurslid, voorzitter van de Businessclub en nu dus als onderdeel van het mediateam. Ik houd me bezig met het melden van activiteiten via Twitter, met name gericht op het eerste elftal. Ik vind het leuk om Oranje Wit te promoten; passief toekijken is niets voor mij.”

Meewerken? We zijn altijd op zoek naar schrijvers, fotografen en andere mensen die ‘iets met media of communicatie hebben’. Wil je deel uitmaken van ons mediateam? Stuur een mailtje naar mediateam@oranjewit.nl.


Diana Langerak

79

Sponsor in beeld

Rody Dubbelman

Handhaving Support sponsort de jongens van JO17-1 Toen Dick Haartsen (73) van Handhaving Support hoorde dat de jongens van JO17-1 “er niet uitzagen” in hun oude shirts, was hij meteen bereid om shirtsponsor van het team te worden. Niet dat het zijn bedrijf iets oplevert: “Ik doe het puur uit gevoel voor de club. En op voorwaarde dat de jongens zich op het veld sportief uiten.”

“Er lopen nog veel ondernemers rond op Oranje Wit die de businessclub niet kennen; daar moeten we iets aan doen!” Ook voor de businessclub van Oranje Wit was vorig seizoen vreemd. Daar waar het bij een netwerkclub vooral draait om elkaar ontmoeten, waren er het afgelopen seizoen niet meer dan twee bijeenkomsten mogelijk. Slechts een aantal keer was ‘samen kijken naar het vlaggenschip van Oranje Wit’ mogelijk. Penningmeester Mohamed Tiznine en voorzitter Frans van Lonkhuizen blikken terug op het afgelopen seizoen én kijken vooruit. Want: “Laten we creatief nadenken over wat de komende maanden wél kan, in plaats van te blijven hangen in wat niet mogelijk is”, aldus Mohamed. “Aan het begin van dit kalenderjaar hebben we een nieuwjaarsreceptie gehad en tegen de zomervakantie, toen de maatregelen net weer wat werden versoepeld, hebben we een barbecue georganiseerd”, begint Frans, “en daar is het bij gebleven.” “Dat is jammer”, vult Mohamed aan, “maar iedere organisatie moet zich aanpassen aan deze tijd. Voor een netwerkclub - waar de ontmoeting centraal staat - is dat lastig, maar niet onmogelijk. Daar gaan we de komende bestuursvergadering ons hoofd over breken. Creatieve denkers genoeg, binnen onze club!” Gemêleerde club Een gemêleerde club, zo kun je de businessclub van Oranje Wit wel noemen. Van ICT-bedrijf tot accountantskantoor en van mediabedrijf tot scheepvaartbedrijf, het zijn slechts enkele voorbeelden van de branches die vertegenwoordigd zijn in de club. “Maar daarmee zijn we nog niet tevreden hoor”, aldus Mohamed. “Ik ben ervan overtuigd dat er veel ondernemers op Oranje Wit rondlopen die geen lid zijn van onze club. Ik denk dat dit ook te maken heeft met hoe zichtbaar we zijn binnen de club. Of hoe onzichtbaar, moet ik misschien zeggen. Dat is meteen één van de dingen waar we dit seizoen mee aan de slag willen: positionering van de businessclub binnen Oranje Wit en daarbuiten.” Ondernemers ‘van buiten’ Positionering buiten Oranje Wit? Is dat niet een beetje vreemd voor een businessclub die gerelateerd is aan een vereniging? “Dat vinden wij niet”, is de stellige reactie van

Frans. “Natuurlijk zijn we gelieerd aan Oranje Wit en we ondersteunen de club financieel. Maar dat wil niet zeggen dat er geen ondernemers ‘van buiten’ welkom zijn. We denken dat een balans daarin gezond is. Als je alleen maar leden hebt die ook emotioneel betrokken zijn bij een club, dan wordt er ook sneller gehandeld vanuit emotie.” “Ik ben een voorbeeld van iemand die van buiten komt”, vult Mohamed aan. “Mijn kinderen voetballen niet bij Oranje Wit, maar ik ben toch onderdeel van het bestuur. Ik vind Oranje Wit een mooie club en de businessclub een interessant netwerk. Mensen ‘van buiten’ brengen vernieuwende inzichten mee en bewerkstelligen verbreding van het netwerk. Dat is waardevol voor een businessclub.” Uitdagingen genoeg Het komende seizoen zal in het teken staan van online ontmoetingen. Ook een lastige periode om nieuwe leden te werven. “Ik denk dat we prima online kunnen laten zien wie we zijn en waarom je onderdeel zou moeten zijn van onze businessclub”, besluit Mohamed. “Daarnaast denk ik dat deze periode zeer geschikt is om de aanpak, het aanbod en de strategie van de businessclub eens onder de loep te nemen. Nu kun je bijvoorbeeld nog sponsor zijn van de club zonder lid van de businessclub te zijn. Is dat wel zo logisch of zou dat onderdeel moeten zijn van een sponsorcontract? Maar ook een onderzoek onder onze huidige leden zou waardevol zijn. Waarom zijn ze lid van de club, wat vinden ze van ons, welke tips en adviezen hebben zij voor de businessclub? Kortom: uitdagingen genoeg.”

Anne-Marie Loran

Sinds 2008 is Dick samen met zijn zoon Jasper directeur van Handhaving Support, een detacheringsbedrijf op het gebied van handhaving binnen de openbare ruimte. Kortom, een detacheringsbedrijf voor handhavers, parkeercontroleurs en 'toezichthouders' Drank en Horeca, maar ook voor adviseurs handhaving en operationeel leidinggevenden. Het bedrijf heeft zo’n 150 mensen in vaste dienst en groeit nog steeds. Dick is een rasechte Dordtenaar, maar de kernorganisatie van het bedrijf, die bestaat uit veertien mensen, is gevestigd in Gouda. Zo’n dertig gemeenten verspreid over heel Nederland, waaronder Dordrecht, maken gebruik van de diensten van Handhaving Support. Rode draad Veel Dordtenaren kennen Dick nog als wiskundedocent. Een bedrijf als Handhaving Support lijkt een bijzondere overstap. Volgens Dick valt dat wel mee: “De rode draad is opleiding en training.” Na zijn carrière als wiskundedocent werd hij hoofd opleidingen bij een bedrijf

en gaf hij onder andere trainingen aan stadswachten, de voorloper van de handhavers. Inmiddels heeft hij zich helemaal in de handhaving gespecialiseerd. Het bedrijf detacheert niet alleen, maar leidt ook op. Dick vertelt gedreven: “Handhaving wordt altijd onderschat. Handhavers moeten sowieso verbaal sterk zijn, maar je hebt ook een goede leidinggevende nodig, die het goede voorbeeld geeft en niet de hele tijd aan het vergaderen is.” Energie Dick weet waar hij het over heeft. Op een blauwe maandag is hij nog voorzitter geweest van Oranje Wit, van 1987 tot 1989. Zijn relatie met Oranje Wit gaat echter veel verder terug: “In 1954 ben ik lid geworden, da’s schrikken!”, lacht hij. Het is dat hij zich nu te oud vindt, anders zou hij nog steeds voetballen. En walking football dan? “Daar kan ik mijn energie niet in kwijt! Ik train nu twee keer per week bij een hardloopclub.” Juridische know how Naast detachering doet Handhaving Support aan advisering, werving en

selectie, en assessments. Bovendien heeft Dick samen met zijn zoon het nieuwe bedrijf Legal Support opgezet. Dick licht toe: “Handhaving raakt veel gebieden en is daardoor niet in een eenvoudig kader te vangen. Wanneer gemeenten behoefte hebben aan extra capaciteit op het gebied van de juridische know how, levert Legal Support daar de juiste mensen voor.” Dick geeft nog steeds trainingen, maar Jasper runt tegenwoordig het bedrijf. Op het moment van dit interview, via Zoom, vertoeft Dick voor drie maanden op “de mooiste plek op aarde”, in zijn geliefde Zuid-Frankrijk. Daar wordt genoten, geklust en gewerkt: “Gisteren hadden we nog financieel overleg.” Aan stoppen denkt hij nog lang niet. En Oranje Wit? Ook daar is hij regelmatig te vinden, als supporter.

www.handhavingsupport.nl


Sport Parademisch Centrum van Wensen & de Jongh is een snel groeiende praktijk in Dordrecht. De praktijk beschikt over 3 locaties, aan de Sikkelstraat, de Nieuwe Noordpolderweg en de Plutolaan in de wijk Sterrenburg, waar in totaal 8 therapeuten werkzaam zijn. De therapeuten hebben allen zo hun eigen specialisatie, zo kunt u bij ons terecht voor (sport) fysiotherapie, haptotherapie, echografie, kiss/kidd therapie, dry needling, kinderfysiotherapie en oedeemtherapie. Wij hopen dat ons aanbod u kunt helpen met uw gezondheidsprobleem. Wilt u een afspraak maken of meer informatie ontvangen neem dan contact met ons op.

Maandag t/m vrijdag van 09.00u tot 17.00u te bereiken op: 078-6453385 Nieuwe Noordpolderweg 1 3312 AD Dordrecht Plutolaan 2 3318 EP Dordrecht Sikkelstraat 1 3319 LJ Dordrecht


83

an

Rody Dubbelm Karin Bosman

Nevenactiviteiten in coronatijd Geen voetbaltoernooien, geen feestjes na de wedstrijden van het eerste, geen Matthijs Mensendag. Activiteiten bedoeld om spelers en hun familie te betrekken bij het verenigingsleven. Dat het voetbalseizoen zonder al deze activiteiten veel minder gezellig is, werd dit jaar door corona pijnlijk duidelijk. “Een aderlating voor de vereniging”, aldus Conny Louwman die al zo’n tien jaar betrokken is bij de Neven Activiteiten Commissie (NEAC). Eerst om de deelname aan de avondvierdaagse nieuw leven in te blazen, later om de organisatie van de Matthijs Mensendag samen met Jaap Boot een ‘boost’ te geven en de boutdraaimiddag daags voor Kerst op zich te nemen. Binnen de NEAC heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheden. Zo houdt Edward Hoogendoorn zich vooral bezig met feestavonden en de organisatie van muziek na wedstrijden en gaat Jan Boezen over de financiën. “Als er mensen opstaan binnen de vereniging die een goed idee hebben en iets willen organiseren dan zijn ze van harte welkom. Natuurlijk in overleg met het bestuur, de kantine en andere commissies binnen de vereniging, want we hebben elkaar nodig en goede communicatie is een must”, daar is Conny duidelijk over. Een goed voorbeeld van zo’n initiatief is het Kamp Experience (het nieuwe Effies Slapen) eind augustus, dat

door Angelique Engelaar en Jolanda van Houten inmiddels enkele jaren wordt georganiseerd. Een geweldig idee, goed voor de kids om kennis te maken met het jeugdkamp in de veilige omgeving van de club. Go Fit Sinds 1 juli is de vereniging weer open, coronaproof volgens strenge richtlijnen van de gemeente. Maar de vereniging heeft niet stilgezeten. De voorzitter, enkele voetbalcoaches/leiders en de NEAC hebben de koppen bij elkaar gestoken om na de opening direct met een aantal leuke sportieve buitenactiviteiten te komen, met als doel spelers blij te maken en de vereniging te ondersteunen. Op 27 juni was er een twee uur durend voetgolfparcours van negen holes uitgezet over het terrein van Oranje Wit. Een superleuk evenement dat heel goed werd ontvangen. Ron Stieding en Winfred Roggeveen tekenden voor de organisatie, top gedaan!

Covid (GoFit) for Oranje Wit was het thema voor zowel een sponsorloop als de Tour de Voetbal. De sponsorloop op 4 juli was voor alle leeftijden en er werd driftig gerend over het hoofdveld en daarbuiten. Voor ouders en toeschouwers was er een barista van VHC Kreko en er werden gebakjes uitgedeeld, gesponsord door Ben de Jager en gemaakt door Henk Korteweg. De regen kon de pret niet drukken. Er werd maar liefst 4300 euro opgehaald voor Oranje Wit! De Tour de Voetbal, een fietstocht van 95 kilometer - omdat Oranje Wit 95 jaar bestaat - zou oorspronkelijk ook op 4 juli zijn, maar werd verzet vanwege het slechte weer die middag. Op 18 juli werd hij alsnog gereden door een gezellige club fietsvrienden. Het parcours lag langs diverse voetbalclubs in de regio. Door een omweggetje hier en daar werd er ruim 120 kilometer gefietst! Ook deze tocht bracht een mooi bedrag op voor de club: 2350 euro. Al met al een hele fijne pleister op de wonde, met dank aan alle enthousiaste leden die hebben meegedaan. Hoopvol Ook voor het komende seizoen staan er natuurlijk diverse evenementen op het programma. “Alleen weten we niet of die door kunnen gaan, misschien in een aangepaste vorm om voldoende afstand te bewaren. De overheid kan de maatregelen aanscherpen als blijkt dat mensen zich niet aan de coronaregels houden, de burgemeester kan zelfs een sluiting opleggen. Het is onzeker, we zijn afhankelijk van ieders inzet, maar we blijven hoopvol!” zegt Conny. De leden van de NEAC zijn enthousiast over hun vrijwilligerswerk: “Oranje Wit is gewoon familie, we doen dit alles met elkaar en we hebben altijd heel veel lol, het is gewoon leuk om een evenement te organiseren waar iedereen enthousiast over is. En dan die glunderende kinderbekkies bij die loterij, dat is toch prachtig!” Wil je ook als vrijwilliger helpen bij een evenement? Meld je dan aan via de mailadressen per activiteit (zie website), laat je gegevens achter bij het barpersoneel of zoek Conny, Edward of Jan gewoon op als je op de vereniging bent.


International Forwarding I n t e r n a t i o n a l Tr a n s p o r t

Shipping & Logistics Tr a n s n o r d i c N o r w a y

GLAZENWASSERSBEDRIJF VROLIJK

GLAZENWASSERSBEDRIJF

VROLIJK

SHIRTSPONSOR EN UITGEVER VAN HET PRESENTATIEMAGAZINE VAN ORANJE WIT

sterk in reiniging en onderhoud GLAZENWASSERSBEDRIJF

Tel. +31 10 2944380

Fax +31 10 2944385

VROLIJK

E: info@glazenwassersbedrijfvrolijk.nl www.glazenwassersbedrijfvrolijk.nl

WÉL ALLEEN A-MERKEN, ÉCHT DE GOEDKOOPSTE! GLAZENWASSERSBEDRIJF VROLIJK

E-mail info@transnordic.nl

www.transnordic.nl

HET TRENDY MAGAZINE VOOR DE DRECHTSTEDEN - HERFST 2020

HERFST 2020 | NR. 18

Transnordic wenst Oranje-Wit een sportief en vooral een gezond seizoen 2020/2021 toe!

T: 06-41027914

VROLIJK

droombadkamer! Het is bijna tijd om

te genieten.

skate park

huisje in Dordt

HET TRENDY MAGAZINE VOOR DE DRECHTSTEDEN - ZOMER 2020

Dordrecht

MAAK SNEL EEN AFSPRAAK VOOR

Nachtburgemeester & stadsdichter

In gesprek met Juno

Zinderende

ZOMER WINWEKEN

een eigen moestuin TREND:

EEN GRATIS

De mooiste

herfstplekken dichtbij huis

3D ONTWERP

Ilse Vrolijk

VROLIJK

culinair:

EET JEZELF GELUKKIG

EN PROFESSIONEEL

TikToksensatie

BEDRIJF ENWASSEenRSdeskundig Persoonlijk GLAZ

HET TRENDY MAGAZINE VOOR DE DRECHTSTEDEN - VOORJAAR 2020

VOORJAAR 2020 | NR. 16

IJF EenDR stap dichterbij uw GLAZENWASSERSBE

Iedereen welkom in

Binnenkijken in een

Met o.a. Dutch Nomad Couple

Vragen aan....

Staycation

Vakantie in GLAZENWASSERSBEDRIJF eigen stad

VROLIJK

advies over uw verzekeringen, hypotheek en pensioen.Koopzondag? Neem Kijk voor alle 41 vestigingen en openingstijden op www.sanidump.nl vrijblijvend contact met ons op. Bij Sani-Dump helpen wij u graag in de zoektocht naar de perfecte badkamer. Van een kleine badkamer tot een luxere badkamer, wij staan altijd voor u klaar. Een badkamer van Sani-Dump is meer dan alleen een plek om je op te frissen. Wij vinden dat je tot rust moeten kunnen komen in de badkamer en écht de tijd kunt nemen voor jezelf. Met onze slimme tips kunt u uw badkamer omtoveren tot pure luxe!

de Dordtse Merel Boelie

Tegenpolen met een

René van derWWW.SANIDUMP.NL Gijp en Margret Stolk

Vragen aan.... Willem ’t Hart

Het nieuwe

ondernemen 4 Inspirerende interviews

CHECK DE QR-CODE!

Ambities in de Klein maar heel fijn in de binnenstad

Anne & Fleur werken bij FC Dordrecht

078MGZN_KAFT_MRT2020.indd 1

23-03-2020 13:08

band

078MGZN_KAFT_HERFST2020.indd 1

15-10-2020 16:43

HET TRENDY MAGAZINE VOOR DRECHTSTEDEN

078magazine.nl

@078mgzn

@078magazine


ORANJE WIT IN CIJFERS

ANDER HUIS, ANDER VERHAAL. Wij vinden de juiste huizenzoeker bij het huis en het juiste huis bij de huizenzoeker!

Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 AN Dordrecht 3328 3328 AN Dordrecht 3328 AN Dordrecht 3328 AN Dordrecht 3328 AN3328 Dordrecht AN Dordrecht 078 61 777 777 11 11 078 61 078 61 777 777 11 078 61 777 777 11 11 078 61 078 11 61 infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl

Zonne-energie Zonne-energie Zonne-energie ZONNE-ENERGIE ZONNE-ENERGIE ZONNE-ENERGIE Wilt u geld besparen? Wilt u geld besparen? Wilt u geld besparen? een beste investering

Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 AN Dordrecht 3328 3328 AN Dordrecht 3328 AN Dordrecht 3328 AN Dordrecht Dordrecht 3328 AN3328 Dordrecht AN 078 61 777 777 11 11 078 61 078 61 777 777 11 078 61 777 777 11 11 078 61 078 11 61 infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl Luchtenburg 88 www.energiehuisvanburen.nl Luchtenburg 88 www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl Luchtenburg 88 www.energiehuisvanburen.nl Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 3328 AN Dordrecht 3328 AN Dordrecht 3328 AN Dordrecht 3328 AN Dordrecht Dordrecht 3328 AN3328 Dordrecht AN 078 61 777 777 11 11 078 61 078 61 777 777 11 078 11 61 777 777 11 11 078 61 078 61 infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl

u investering geld besparen? een beste een beste investering Wilt uWilt geld besparen? Wilt u geld besparen?

Zonne-energie Zonne-energie Zonne-energie ZONNE-ENERGIE ZONNE-ENERGIE ZONNE-ENERGIE u geld besparen? Wilt uWilt geld besparen? Wilt u geld besparen? Zonne-energie beste investering Zonne-energie Wilt uZonne-energie geld besparen? een beste investering een beste investering Wilt ueen geld besparen? Wilt uZONNE-ENERGIE geld besparen? ZONNE-ENERGIE ZONNE-ENERGIE @maartenmakelaardijdrechtsteden u geld besparen? Wilt uWilt geld besparen? Wilt u geld besparen? een beste investering

Luchtenburg 88

Luchtenburg 88 Luchtenburg 88 VRIJBLIJVEND ADVIES OP Luchtenburg 88 Luchtenburg 88MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT Luchtenburg 88 VRIJBLIJVEND ADVIES OP 3328 VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT MAAT 3328 AN AN Dordrecht Dordrecht VRIJBLIJVEND ADVIES OP3328 MAAT AN Dordrecht AN Dordrecht 3328 AN3328 Dordrecht 3328 AN Dordrecht 078 61 777 777 11 11 078 61 078 61 777 777 11 info@energiehuisvanburen.nl 078 61 777 777 11 11 078 61 info@energiehuisvanburen.nl 078 11 61 info@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl infor@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl

www.energiehuisvanburen.nl Voor a www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl lle led www.energiehuisvanburen.nl Or e

anje W n van op ee it extra kort n zonn ing e systee paneel m.

VRIJBLIJVEND ADVIES OP VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP VRIJBLIJVEND ADVIES OP VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT MAAT info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl

Geldig tot ma art 2 Inform eer na 021. OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING ar de OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING m OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING o gelijkh VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT OVER VAN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE VRIJBLIJVEND ADVIES OPINVESTERING MAAT OVER ENERGIEHUIS ENERGIEHUIS VAN BUREN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING VRIJBLIJVEND ADVIES OP eden. VRIJBLIJVEND ADVIES OP VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT MAAT Wij advies op het u Wij geven geven het gebied gebied van van info@energiehuisvanburen.nl u Wij advies op het van u info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl Wij geven advies op hetadvies gebiedopvan van u u Wij geven geven het gebied gebied van info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl u Wijadvies gevenop advies op het gebied info@energiehuisvanburen.nl diverse energieoplossingen. diverse energieoplossingen. Wij geven op het gebied van Op het internet ziet u door de bomen Elk dak is anders en niet iedereen heeft diverseadvies energieoplossingen. diverse energieoplossingen. diverse energieoplossingen. diverse energieoplossingen.

Zonne-energie Zonne-energie Zonne-energie Zonnepanelen Een beste investering ZONNE-ENERGIE ZONNE-ENERGIE ZONNE-ENERGIE u geld besparen? Wilt uWilt geld besparen? Wilt u geld besparen? een beste investering

Over ons:

u investering geld besparen? een beste een beste investering Wilt uWilt geld besparen? Wilt u geld besparen? het bos niet meer. Energiehuis van

hetzelfde budget, daarom adviseren wij

OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN OVER ENERGIEHUIS VANvragen BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE BESTE INVESTERING INVESTERING OVER ENERGIEHUIS VAN ZONNEPANELEN EEN INVESTERING Bel ons of op OVER VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE OVERBel ENERGIEHUIS VAN BUREN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE BESTE Beladvies ons voor voor of advies advies op levert alleen OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN INVESTERING BESTE INVESTERING INVESTERING onsENERGIEHUIS voor vragen of op vragen Buren zonnepanelen kosteloos aan huis. Zonne-energie is een

Over ons:

Zonnepanelen

Een beste investering

het bos niet meer. Energiehuis van

hetzelfde budget, daarom adviseren wij

Bel voor vragen advies op Bel ons voor vragen adviesof Bel ons ons voorof vragen ofop advies ope-mail ons op 078 ––op 61 777 11 078 61 777 11 of of e-mail ons op Wij geven advies het gebied van u 078 ––voor 61 777 of e-mail ons op Bel ons vragen of advies op en omvormers verstandige en rendabele investering. Wij geven advies op het gebied van u van gerenommeerde –– 11 61 777 11 of e-mail ons op 078 61078 777 11 of e-mail ons op Wij advies op het gebied van u Wij geven advies op het gebied van u 078 61 777 11 of e-mail ons op Wij geven geven advies op het gebied van u info@energiehuisvanburen.nl. Wij geven advies op het gebied van u diverse energieoplossingen. info@energiehuisvanburen.nl. energieoplossingen. info@energiehuisvanburen.nl. Wij geven advies op hetdiverse gebied van Op het internet ziet u door dehoge bomen Elkgoede dak is anders en niet iedereen heeft diverse energieoplossingen. 078 61 777 11 of e-mail op merken met prestaties en Energie van de zon spaart zowel het milieu info@energiehuisvanburen.nl. info@energiehuisvanburen.nl. diverse energieoplossingen. diverse energieoplossingen. diverse info@energiehuisvanburen.nl. energieoplossingen. diverse energieoplossingen. info@energiehuisvanburen.nl

VOETBALLENDE LEDEN

814

88

SENIOREN

PUPILLEN

SENIOREN

PUPILLEN

JUNIOREN

MINI

JUNIOREN

MINI

285 271

u investering geld besparen? een beste een beste investering Wilt uWilt geld besparen? Wilt u geld besparen?

diverse energieoplossingen.

227 31 AANTAL VELDEN

7

19 33

32

4

TENNISLEDEN

242

condities tegen concurrerende prijzen. als uw portemonnee. Bel ons voor vragen of op Bel ons of voor vragen of advies advies op levert alleen Bel vragen of advies op Buren zonnepanelen kosteloos aan huis. Zonne-energie een OVER ENERGIEHUIS VAN ZONNEPANELEN EEN Bel voor vragen advies op Bel ons ons voor voor vragen of advies op OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE BESTEisINVESTERING INVESTERING Bel ons ons voorOVER vragen of advies op ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING 078 – 61 777 11 of e-mail ons op OVER ENERGIEHUIS VAN BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING OVER ENERGIEHUIS VANons BUREN ZONNEPANELEN EEN BESTE 078 –ons 61 777 11 of e-mail op BUREN OVER ENERGIEHUIS VAN ZONNEPANELEN EEN BESTE INVESTERING 61 777 of e-mail op Bel 078 ons––voor vragen of advies opons en omvormers van gerenommeerde verstandige en INVESTERING rendabele investering. –– 11 61 777 11 e-mail 078 61078 777 11 e-mail op 078 61 of 777 11 of ofons e-mail ons op op info@energiehuisvanburen.nl. info@energiehuisvanburen.nl. info@energiehuisvanburen.nl. 078 - 61info@energiehuisvanburen.nl. 777 11 of e-mail op merken metop hoge prestaties Energie van de zon spaart zowel het milieu Wij advies het van u info@energiehuisvanburen.nl. info@energiehuisvanburen.nl. u Wij geven geven het gebied gebied van en ugoede u Wij het van Wijadvies gevenop advies op het hetadvies gebiedopvan van u Wij geven geven advies op het gebied gebied van u Wij geven advies op gebied info@energiehuisvanburen.nl condities tegen concurrerende prijzen. als uw portemonnee. diverse energieoplossingen. diverse energieoplossingen. Wij geven advies op het gebied van Op het internet ziet u door de bomen Elk dak is zetten anders en iedereen heeft diverse energieoplossingen. met behulp van zonnepanelen weniet deze energie om in groene diverse energieoplossingen. energieoplossingen. diverse energieoplossingen. diverse

Over ons:

Wij zijn officieel van: diversedealer energieoplossingen.

Zonnepanelen

Een beste investering

het bos niet meer. Energiehuis budget, daarom wij opzichten stroom. van Omschakelen hetzelfde naar zonne-energie is adviseren in meerdere

Bel ons vragen of op Bel ons voor voor vragen of advies advies op levert alleen zonnepanelen Bel vragen of advies op Buren kosteloos huis. Zonne-energie is een Bel voor vragen advies op Bel ons ons voor voor vragen adviesof een slimme investering voor deaan toekomst. Niet alleen is het gebruik Bel ons ons voorof vragen ofop advies ope-mail ons op 078 –– 61 777 11 078 61 777 11 of of e-mail ons op behulp van zonnepanelen 078 61 777 11 of e-mail ons op Bel 078 ons––voor vragen of advies op en omvormers gerenommeerde verstandige rendabele investering. met zetten we deze energie inen groene – 61 777 11 of e-mail ons op 61078 777 11 of e-mail ons op van zonne-energie beter voorom het milieu, ook is het een slimme 078 – 61 777info@energiehuisvanburen.nl. 11 of e-mail ons op info@energiehuisvanburen.nl. info@energiehuisvanburen.nl. stroom. Omschakelen naar zonne-energie isEnergie in meerdere opzichten 078 - 61info@energiehuisvanburen.nl. 777 11 of e-mail op merken met hoge prestaties envoor goede van de zon spaart het milieu info@energiehuisvanburen.nl. keuze uw portemonnee. Uw huis wordtzowel namelijk meer waard info@energiehuisvanburen.nl.

Wij zijn officieel dealer van:

&

&

87

een slimme investering voorprijzen. de toekomst. Niet alleen is als het gebruik condities tegen concurrerende portemonnee. opishet én uw u bespaart maandelijks op uw van zonne-energie met beterzonnepanelen voor het milieu, ook hetdak een slimme WAAROM OMSCHAKELEN NAAR ZONNE-ENERGIE? energierekening. Bij Energiehuis van Buren bent u verzekerd van de keuze voor uw portemonnee. Uw huis wordt namelijk meer waard kwaliteit. Wij leveren enkelopzonnepanelen van gerenommeerde met zonnepanelen beste op het dak én u bespaart maandelijks uw WAAROM OMSCHAKELENstijgt NAAR ZONNE-ENERGIE? Energiehuis Buren bent u verzekerd de Onze energiebehoefte voortdurend, maar ook de energierekening. Bijmerken metvan hoge prestaties, zoalsvan SUNPOWER & Q CELLS. Wacht besteen kwaliteit. Wij niet leveren enkelen zonnepanelen van gerenommeerde stroomprijzen. De zon is een onuitputtelijke bron van energie langer stap vandaag nog over op zonne-energie! OMSCHAKELEN ZONNE-ENERGIE? Onze energiebehoefte stijgt voortdurend, maar ookWAAROM de merken met hogeNAAR prestaties, zoals SUNPOWER & Q CELLS. Wacht stroomprijzen. De zon is een onuitputtelijke bron van energie maar en niet langer en stap vandaagDe nog zon over op Onze energiebehoefte stijgt voortdurend, ook de stroomprijzen. is zonne-energie! een onuitputtelijke bron van energie en met

WAARVAN KUNSTGRAS

BILJARTTAFELS

info@energiehuisvanburen.nl

VRIJBLIJVEND ADVIES OP VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT behulp van zonnepanelen zetten weVRIJBLIJVEND deze energie om in groene stroom. Omschakelen naar zonne-energie is in meerdere ADVIES OP MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT VRIJBLIJVEND ADVIES OP MAAT opzichten een slimme investering voor de toekomst en bij Energiehuis van Buren bent u verzekerd van de beste kwaliteit. info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl info@energiehuisvanburen.nl

 Aventurijn 222 3316 Dordrecht  078 617 77 11  617 info@energiehuisvanburen.nl  Aventurijn 222LB3316 LB Dordrecht 078 77 11  info@energiehuisvanburen.nl

www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl www.energiehuisvanburen.nl  Aventurijn 222 3316 LB Dordrecht  078 617 77 11  info@energiehuisvanburen.nl

2

3


89

Besturen en commissies Algemeen bestuur sv Oranje Wit

Activiteitencommissie

Voorzitter Jan-Willem Bozuwa Secretaris Bas Piepers Penningmeester Erik van Heusden, Martijn de Haas Voetbaltechn. zaken Vacature Commerciële zaken Frans Aarnoutse Tennis Mark Zomer Facilitaire zaken Willem Brand Vertrouwenspersoon Jasper van Schaik Ledenadministratie Bas Piepers Vrijwilligerscoördinator Vacature Veiligheid

NEAC Sponsorcommissie

Jan Boezen, Conny Louwman, Edward Hoogendoorn

Voorzitter Beheer (sponsor)kleding Lid sponsorcommissie Businessclub

Frans Aarnoutse Klaas Brand (contracten) en André Krijger Arie Poots

Coördinatie Voetbalorganisatie

Tip de Vos / Lucien van Roon

Voetbalzaken algemeen Hoofd Opleidingen Technische Commissie 1 en 2 Voetbaltechnische zaken Bovenbouw Voetbaltechnische zaken Middenbouw Voetbaltechnische zaken Onderbouw Coördinator Pupillen Algemeen Voetbaltechnische zaken dames Materiaal

Ronald Groesbeek Vacature Remko Baars, Erwin Louwman en Cris de Jongh Remco van der Sluis Rob Schenau Vacature Koos van Etten Jaco Nieuwkoop

Kleding Selectie Senioren Overig Wedstrijdsecretariaat

Vacature Joop Tims en Jaap Boot

Senioren en Junioren Pupillen Toernooicommissie

Ben Bade Ben Bade / Koos van Etten

Zilveren crab Coördinatoren

Vacature

Senioren overig Dames / meiden JO19-17-16 JO15-14-13 JO12-11 JO10-9-8 Champions League Keepers G-team Algemeen

Robin Dekker, Ben Bade Jerney Dirksz Remco van der Sluis Gerjan Bartelds Arjan Veldhuizen Robert Jan de Langen

Voorzitter Frans van Lonkhuizen Secretaris Janbart Evenboer Penningmeester Mohamed Tiznine Lid Frans Aarnoutse Lid Willy ten Brink Lid Leo Pap Lid Rob de Boer Lid Vacature Mediateam Kernteam Website Fotografie/video Social media Vormgeving

Diana Langerak (coördinatire), Sharon Simonse, Anne-Marie Loran, Winfred Roggeveen Diane de Boer (beheer), Dennis Cohn (technische realisatie) Rody Dubbelman Rody Dubbelman, Diana Langerak, Sharon Simonse, Rob de Boer Wynfrith Bodewes, Jolie Brouwer

Archiefcommissie Archivaris Leden

Wim Bekius Leen van Driel / Johan van Aalst / Leendert Bozuwa sr. / John Leijdsman sr. / Johan ter Horst

Tennis Oranje Wit Voorzitter Mark Zomer Secretariaat Jacqueline de Roo Penningmeester Frans van Lonkhuizen Kantinezaken Martin Verheij, André Aantjes Ledenadministratie / media Linda Ardon Wedstrijd/Competitie Rob Ardon Onderhoud Vacature Toernooien tennis

Hans Leijs Peter Verschoor Johan ter Horst Jaap Boot

Wintertoernooi Eli van Maren Zomertoernooi Mosseltoernooi

Rob Ardon Ad van Ballegooyen Rob Ardon Ad van Ballegooyen


Presentatiemagazine Oranje Wit 2020-2021 Colofon en clubgegevens CLUBGEGEVENS Sportvereniging Oranje Wit Opgericht 2 mei 1925

Redactie, coördinatie en fotografie

Terrein Sportcomplex Stadspolders Nieuwe Noordpolderweg 1 3312 AD Dordrecht Postadres Secretariaat sv Oranje Wit Saturnusstraat 533 3331 SM Zwijndrecht secretariaat@oranjewit.nl

Redactie Anne-Marie Loran (eindredactie), Arco Bomgaars, Diana Langerak, Harald van Vugt, Jacolijn Groesbeek, Karin Bosman, Marjolein Attasio, Ron van Dijk, Walter van de Lagemaat, Winfred Roggeveen.

Overige contactgegevens www.oranjewit.nl info@oranjewit.nl

Coördinatie Diana Langerak

Twitter @svOranjeWit Facebook /svoranjewit Instagram /svoranjewit

Fotografie Rody Dubbelman, Jacolijn Groesbeek, Daphne Krijgsman

Voetbalkantine 078 613 52 87 Tenniskantine 078 639 05 78 Biljart/ING Business Lounge 078 614 20 70 Secretariaat 078 613 52 87

Acquisitie 078MEDIA Uitgever

Jan Valsterweg 65 3315 LG Dordrecht 078 – 303 0360 info@078media.nl www.078media.nl Vormgeving en opmaak Daniel Wanrooy 078MEDIA Druk en Afwerking Printman

sv Oranje Wit bedankt al haar sponsoren, adverteerders en vrijwilligers die het mede mogelijk hebben gemaakt om het ‘Presentatiemagazine Oranje Wit 2020-2021’ tot stand te brengen!

Voetbal beweegt iedereen Als trotse hoofdsponsor van de KNVB en het Nederlandse voetbal stimuleert ING talent, zetten we sport en beweging centraal, en maken we de wereld op en buiten het veld graag een beetje mooier. De afgelopen jaren is het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland enorm gegroeid. En net als heel Nederland zien wij onze OranjeLeeuwinnen graag ook de komende jaren aan de top. Vrouwenvoetbal vraagt niet alleen om instroom van meisjes, maar ook om vrouwelijke bestuurders en trainsters. Samen met de KNVB werken we daarom de komende vijf jaar aan een groei van 25% naar 200.000 vrouwelijke KNVB-leden en 25% meer vrouwelijk kader bij amateurclubs.


TROTSE HOOFDSPONSOREN VAN ORANJE WIT

food service equipment