Page 1


Voorwoord

In het werkelijk unieke jubileumboek, genaamd ‘Ze komme d’r an’, hebben we 100 jaar Oranjecomité samengevat. Het boek staat bol van de foto’s, informatie en verhalen over 100 jaar kermis en het Oranjecomité. Wie zal zichzelf hierin niet herkennen? Op pagina 7 van dit programmaboekje vindt U een coupon om het jubileumboek, eventueel in combinatie met een Oranjewimpel, voor een zacht prijsje aan te schaffen.

100 jaar Oranjecomité Juliana Voor U ligt het nieuwe programmaboekje van de jaarlijkse Oranjefeesten. Na een geweldig - 5 dagen durend - jubileumfeest in april, maken we ons alweer op voor de volgende festiviteiten. De scholen zijn nog maar net begonnen of we rollen alweer de kermisweek in! Een week die weer bol zal staan van de activiteiten voor jong en oud.

Op pagina 34 vindt U de afspraken die wij met Gemeente, Politie en Horeca hebben gemaakt. Afspraken die wij ook met U willen maken om de werkelijk unieke sfeer van ‘onze kermis’ te behouden. Voor velen de gewoonste zaak van de wereld, maar dit is alleen mogelijk door een goede samenwerking tussen alle partijen. Hebt U plannen of vragen? Schroom niet om het Oranjecomité te raadplegen. Gegevens vindt U achter in dit boekje.

Naast het vertrouwde programma zullen we diverse activiteiten van een extra feestelijk tintje voorzien in verband met ons 100-jarig jubileum. Eigenlijk teveel om op te noemen, maar toch een kleine greep uit het aanbod: Wat dacht U van een heuse warming up voor de kids tijdens de Oranjeloop? Een grootse Taptoe met Fanfarekorps Der Genie (een uniek korps bestaande uit oud-strijdkrachten), Drum- en Showband Adest Musica én natuurlijk onze 125-jarige Liefde Voor Harmonie? En ook een optreden van Jan Keizer en Anny Schilder tijdens het Seniorenschuurfeest staat op het programma. Als klap op de vuurpijl hebben we in samenwerking met de Familie Boesveld een waanzinnige attractie vastgelegd. Altijd al een keer de Watertoren van bovenaf willen bekijken of misschien die geweldige luchtfoto van ‘ons’ dorp willen maken? Met deze hoogste attractie van Europa en tevens een primeur voor Zuid-Holland kun je dit allemaal verwezenlijken!

Dit jaar hebben we Marco van Benten als nieuw lid mogen verwelkomen binnen ons Comité. U heeft ‘m misschien al gesignaleerd tijdens het Jubileumweekend. Marco heeft inmiddels zijn draai gevonden in de verschillende werkgroepen en we hopen hem dan ook nog vele jaren voor het Comité te mogen behouden! Houd de site www.oranjecomite.eu in de gaten voor het laatste nieuws of als U wilt nagenieten met de vele foto’s van het Jubileumweekend of voorgaande edities van de Kermisweek. Ook zijn we te volgen op Facebook: Facebook.com/OCJuliana Rest mij alle vrijwilligers, bedrijven en adverteerders te bedanken voor hun bijdrage en inzet. Met elkaar maken we er elk jaar weer iets moois van!

Het Jeugdbloemencorso op zaterdag hopen we dit jaar met een recordaantal deelnemers te lopen. Vooral de kinderen (en ouders) roepen we op om mee te doen! De kinderen zullen middels een formulier, wat op de scholen wordt verspreid, hierover worden geïnformeerd.

Namens het jubilerende Oranjecomité Juliana wens ik iedereen een geweldige week! Jeroen van der Geest Voorzitter voorzitter@oranjecomite.eu

Verder kunt U ook tijdens de kermisweek Stichting Oud Alkemade bezoeken om de prachtige tentoonstelling over 125 jaar LVH, 100 jaar DGV en 100 jaar Oranjecomité te bekijken.

1


Overzicht Activiteitenoverzicht: TIJD

Zaterdag 14 september 12.00 uur

EVENEMENT

PLAATS

Lange Galg Oost en Ryck Marathon

Oostpolder en Waterryck

Woensdag 11 september t/m zondag 22 september Etalagewedstrijd RAAK-Winkeliers Kermisviering Winkels geopend Straattheaterfestival Uitkaik Straattoernooi Jeu de Boule Demonstratie Ruitersport Rolschaats Kroegentocht

Maandag 16 september 19.00 uur 19.00 uur 19.00 uur 20.00 uur

Oranjeloop Finale Oranje Biljart Kermis schaaksimultaan Oranje Darttoernooi

Dinsdag 17 september 19.45 uur 20.00 uur 20.00 uur

Kermistoernooi Sjoelen Rabo Luchtkussen Festival

Donderdag 19 september 19.00 uur ± 20.00 uur

Verenigingen manifestatie Kermisterrein geopend (na optocht)

Vrijdag 20 september 10.00 uur 11.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 15.30 uur 20.00 uur

Mariakerk Noordeinde –Noordplein Noordeinde –Noordplein Noordeinde Noordakker door gehele dorp

11 13 13 15 17 19

Noordeinde Café de Pepersteeg Alkeburcht ‘t Veen eten & drinken

21 23 25 25

e

Taptoe Oranje Bridgedrive Kermis Tafelvoetbal Toernooi

Woensdag 18 september 14.00 uur 14.00 uur

9 11

Zondag 15 september 10.00 uur 12.00-17.00 uur 13.00-17.00 uur 12.30 uur 14.30 uur 17.00 uur

PAGINA

Ballonnenoptocht Kermisterrein geopend Wandel/speurtocht Viswedstrijd (jeugd) Senioren Schuurfeest Stamgasten De toverdrank van Donnix Lampionnenoptocht

Zaterdag 21 september

2 veld DOSR Café de Pepersteeg Tafeltennisvereniging de Treffers

27 31 31

‘t Veen eten & drinken Leliestraat (voetbalveld)

33 45

Rondgang door het dorp, Westmeerlaan. Parkeerplaats DOSR

47 49

Kiem en Elckerlyc naar Leliestraat Parkeerplaats DOSR ‘t Veen eten & drinken Gerberastraat, visvijver MaToCo, de Baan 55 Oude Wetering Nabij Café de Haven Noordeinde en Dotterbloem naar Kermisterrein

51 49 53 53 55 41 59

10.00 uur 12.00 uur 13.30 uur 14.00 uur 14.30 uur 22.30 uur

Bloemencorso Kermisterrein geopend Tonknuppelen Tobbetje Steken Circus Hannes Vuurwerkspektakel

Rondgang door het dorp, Westmeerlaan Parkeerplaats DOSR e 1 veld DOSR Wilgenstraat ‘t Veen eten & drinken DOSR-terrein

61 49 67 69 71 71

09.00 uur

Ontnuchterings wandeltocht

‘t Veen eten & drinken

73

Zondag 22 september ALGEMEEN

Goed om te weten Informatie Oranjecomité + website

34 75

*De roodgekleurde tekst betekent een wijziging ten opzichte van vorig jaar!

5


100 Jaar Oranjecomité Juliana Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn dat ons (en jullie) Oranjecomité Juliana dit jaar 100 jaar bestaat. Dit mooie feit is, en wordt, dit jaar goed gevierd! Het hoogtepunt tot nu toe is natuurlijk het jubileumweekend van 26 t/m 30 april geweest. Een schitterende Nostalgische Kermis en een groot Orange Dome waar voor alle leeftijdscategoriën feest is geweest.

Het geschenk geven we in de vorm van een kortingsbon welke je kunt inleveren bij Veenerick in Roelofarendsveen en Primera in Oude Wetering. Je betaalt dan slechts € 5,- in plaats van € 9,95. OP = OP! Tijdens het Jubileumweekend is het Jubileumboek ‘Ze komme d’r an’ gepresenteerd. Dit gebonden boek telt 145 pagina’s met geschiedenis, verhalen, anekdotes en vooral heel veel prachtige foto’s van de afgelopen 100 jaar Veense Kermis. Een mooie manier om alvast wat voorpret te beleven en toe te leven naar de Oranjefeesten. Grote kans dat je zelf, of iemand van je familie, vereeuwigd is in dit Veense collectors item! Het boek is voor € 17,95 te koop bij Veenerick en Primera. Bij aankoop van het Jubileumboek koop je bij inlevering van de kortingsbon de Jubileumwimpel voor maar € 2,-, dus totaal € 19,95

Zonder jullie kunnen we natuurlijk geen feestvieren.. Daarom willen we iedereen bedanken voor het enthousiasme van de afgelopen 100 jaar! Dit doen we in de vorm van de Oranjecomité Jubileumwimpel. Hoe geweldig zou het zijn als heel Roelofarendsveen en Oude Wetering tijdens de Oranjefeesten en Koningsdag collectief zou ‘wimpelen’!? Alle deelnemers van de diverse optochten lopen dan overal door een mooie Oranje gloed.

Korting sbon Optie 1

Wimpel vo

or € 5,-

Optie 2

Jubileum bo voor € 1 ek en wimpel

9,95

100 Jaa r Oranjec Juliana omité

7


Zaterdag 14 september

Lange Galgck Oost en Ry on Marath

‘s Morgens 12.00 uur Verzorging: Water, thee, sportdrank, fruit (elke ronde beschikbaar). Kleedruimte en douches zijn dit jaar NIET beschikbaar in het clubhuis van LVA Plantaris. Onbewaakte kleedruimte op startlocatie aanwezig. Deelnemersaantal: Bezoek internet om te zien of er nog ingeschreven kan worden zie: www.plantaris.nl onder One en Only 2013. Kosten inschrijving: individueel € 20, team € 50.

De afgelopen 10 jaar heeft loopvereniging Plantaris 10 geweldige One en Only marathons georganiseerd, allemaal anders en uniek. Uit binnen- en buitenland komen er lopers om mee te doen aan dit geweldige evenement wat bekend staat om de unieke sfeer op én zeker ook langs het parcours. Voor de 11e editie van de One en Only Marathon zijn de voorbereidingen van de marathongroep al lang geleden gestart en dit heeft geresulteerd in wéér een nieuw en uniek parcours. Dit jaar gaan wij Après Skiën tijdens de Lange Galg Oost en Ryck Marathon. Het zal één groot sneeuwbal worden waarbij je absoluut geen ijsberen op de weg moet zien. Natuurlijk is het ook traditie dat de deelnemers geheel in stijl van het thema hun rondes lopen. Dus trek je skipakken, lederhosen en dirndl jurkjes uit de kast! Voor meer informatie kijk je op www.plantaris.nl onder One en Only 2013.

Prijzen: Iedere deelnemer ontvangt een fraaie herinnering. De marathonners ontvangen een medaille. Voor de winnaars en winnaressen is er een bijzonder aandenken beschikbaar. Extra prijs voor het best verklede estafetteteam.

Vorig jaar liep het herenteam Gofast zich in 2 uur en 27 minuten naar een zuurverdiende 1e plaats bij de estafetteteams. Bij de individuele marathonlopers was Rik Wolswinkel de eerste die de 42 kilometer en 195 meter aflegde in een tijd van 2:39:18. Jannet Lange had bij de dames absoluut geen Bob Marleytempo en ging er wederom met het goud vandoor met een tijd van 3:34:16. Picasso en zijn Puta’s zagen er werkelijk schilderachtig uit en gingen er met de prijs voor het best verklede estafetteteam vandoor. Afstand: 42.195 meter. Individueel af te leggen of met team van 4 personen als estafette. Het parcours gaat over 16 rondjes van ongeveer 2660 meter Start: 12.00 uur. In Roelofarendsveen in de Oostmeer polder. Adres Noorderhemweg 4 (2371 EB). Parcours: We gaan door de Oostpolder en het Waterryck lopen en bezoeken een hele leuke passage aan de Galgekade via de Langeweg. Het parcours voert over de zompige ondergrond van Roelofarendsveen en we steken normaal onbegaanbare stukken over.

9


Kermisd j i r t s d e w e g a l a t e Om de feestvreugde tijdens de kermisweek te verhogen is ook dit jaar weer aan de leden van Winkeliersvereniging RAAK gevraagd om hun etalages en/of winkels tijdens de Oranjefeesten te versieren en zo mee te doen met de jaarlijkse etalagewedstrijd. Van 11 t/m 22 september zullen de etalages geheel in het teken staan van het (landen)thema België.

RAAK winkeliers. Loop dus eens langs de etalages (en naar binnen) en bekijk hoe iedereen er weer iets orgineels van gemaakt heeft. De etalages worden beoordeeld door een deskundige, Belgisch georiënteerde jury en zij zal de door het Oranjecomité beschikbaar gestelde prijzen toekennen. Dit zijn de deelnemende RAAK-winkeliers: Beestenboel Veenerick Boek & Kantoor Alkemade Makelaardij Pimprint Carlo Volwater Bloemsierkunst Bikezone De Kaaswereld Drooger Optiek Den Butter, de echte bakker E.P. Berends Etos bij Schouten Globe Reisburo Verdel ICT & Media Gall & Gall Decorette Roelofarendsveen

Maar hoe vieren de Belgen dan kermis? Eten zij ook Soep & Slaatje of zitten ze de hele dag in een frietkot? Eten ze na een dagje zwieren en zwaaien een zak oliebollen of houden ze het bij een zakske smoutebollen? Weinig mensen weten waarschijnlijk dat de uitvinder van de rolschaats een Belg is. Zal hier dan de oorsprong van de Rolschaats Kroegentocht liggen? Want kroegen hebben ze er immers ook zat. Hoe de winkeliers hier invulling aan geven kunt u tijdens de kermisperiode zien in de etalages van de

Henny’s Rits Karwei Keurslagerij van der Meer Klein Optiek De groenteman van het Noordplein Meester Bakker van Maanen PLUS van Dijk Rob van der Geest Sport 2000 Styxx Van der Meer adviesgroep Versspecialist Van der Poel First Lady LOOX Kappers Club Kappers

Zondag 15 september

Kermisviering

‘s Morgens om 10.00 uur Voor de kinderen is er een kinderwoorddienst. Trekt u iets oranjes aan om die eenheid en verbondenheid te laten zien?

Dit jaar houden wij alweer voor de 7de keer de Kermisviering. Dit keer in de Mariakerk, wegens verbouwing van de Petruskerk. Wat is er mooier om de feestweek in eenheid en verbondenheid te beginnen met een sfeervolle Eucharistieviering? U bent dan ook allen van harte uitgenodigd om dit mee te vieren.

Daarna gaan wij onder de vrolijke noten van ‘De Accordeon Fanfare (DAF)’ traditioneel naar het Noordplein, waar koffie, thee en limonade klaarstaat met natuurlijk iets lekkers erbij.

Het thema zal zijn: “Feesten is een Kunst”! Dit thema staat vooral in het teken van het ‘100-jarige Oranjecomité’.

Werkgroep Kermisviering

Pastoor W. Broeders zal in deze speciale viering voorgaan en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door de koren; Faith, Cadans en het Petrus-Mariakoor.

11


i

ii

uu ii tt 1133 k k k k uu

aa

ad pad

k

i t 3 3 a 11 k13 13 uitkaik uitkaik

een bonteverzameling straattheater een bonteverzameling straattheater winkels open

zondag zondag 15 15 september september van van 13.00 13.00 tot tot 17.00 17.00 uur uur

winkels open van 12.00 tot van 12.00 tot 17.00 uur 17.00 uur

Noordhoek, Noordeinde in Roelofarendsveen Noordhoek, Noordeinde in Roelofarendsveen 12


Zondag 15 september

Uitkaik

vanaf 13.00 uur De Groeten – Tot de schijt ons doodt In deze muziektheatervoorstelling vragen de dames zich af of het huwelijk niet eens mee moet gaan met de tijd, gezien dit sprookje steeds minder vaak eindigt met een happy end.

Van sprookjes tot blauwborstjes! Ook dit jaar staat het Straattheaterfestival Uitkaik weer bol van de meest fantastische acts. Voor ieder wat wils en wat wils voor ieder! Een week voor het festival kun je een programma ophalen bij alle RAAK-winkeliers. Zo kun je bijtijds je route uitstippelen. Theatergroep A3 – Sprookjesavontuur Sprookjes, sprookjes, wie kent ze niet! Maar, heb je enig idee wat zich allemaal in sprookjesland afspeelt? Denk je weleens aan al dat werk wat de regelelfjes hebben om de sprookjes op tijd te laten beginnen én goed af te laten lopen? Vast niet, en meestal gaat dat ook allemaal vanzelf. Maar er was eens een dag waarop dat anders was.... De Busquito’s De Busquito’s is een gekke, grappige, geweldige, swingende band die een glimlach op ieders gezicht zal toveren. De Busquito’s spelen een zeer gevarieerd repertoire dat een periode van bijna honderd jaar bestrijkt. Van de ‘Roaring Twenties’ tot gistermiddag. Liedjes van Disney, Django Reinhart, The Mills Brothers, Louis Prima, Sonny Rollins, and Irving Berlin, om er zomaar een paar te noemen.

Theater van de droom – Brammert en Beertje Brammert en Beertje zijn een oud Drents echtpaar. Bepakt met hun bagage komen zij kijken wat er toch allemaal aan de hand is in het centrum van Roelofarendsveen. Een absurdistisch mime-spel vol beeldende theatrale vondsten en spitse improvisatie. Uitkaiken Ooit zo hoog durven klimmen? Dit is pas de échte Uitkaik! Op Open Monumentendag laten Diane en John u genieten van een prachtig uitzicht over het festivalterrein vanaf de feestelijk gepavoiseerde toren.

13


John Hoogenboom – Oppassen Dit jaar heeft John Hoogenboom de tweede prijs gewonnen bij de Wedstrijd Living Statues (Den Bosch) met zijn act Oppassen. En eerder dit jaar ook de publieksprijs in Borne.

El Capstok – Tsjilp Het hipt, het fladdert en het tsjilpt. Twee blauwborstjes! Mannetje en vrouwtje, of moeder en dochter, vader en zoon? Ze bewegen zich tussen het publiek, als nieuwsgierige kinderen.Soms worden ze wel eens teruggefloten. Wij zien u graag op zondag 15 september. Ruim een week voor het straattheaterfestival is het volledige programma te verkrijgen bij alle RAAKwinkeliers. Uitkaik 2013 wordt georganiseerd door Stichting WIJ, Winkeliersvereniging RAAK en Oranjecomité Juliana.

Deze beroemde plaatsgenoot mag je dus zeker niet missen! Eddie Only Eddie probeert een paar nieuwe liedjes ten gehore te brengen, maar jammer genoeg heeft hij grote moeite zijn podium opgebouwd te krijgen. Tijdens de show worstelt Eddie met de apparatuur, valt van zijn eenwieler, verdwaalt in het publiek, vindt een manier om toch een paar aangrijpende liedjes te vertolken, en slaagt er uiteindelijk... maar net... ternauwernood in om de waanzinnige Grand Finale te bereiken.

rnooi e o t t a a r t S s i m r e K Jeu de Boules

Zondag 15 september vanaf 12.30 uur

Er wordt gespeeld op diverse opritten en werven aan het Noordeinde (tussen Noordplein en Kerkweg). De locaties zijn gemarkeerd met vlaggetjes. Als toeschouwer (en campingbouler) zult u hier menig spannend en gezellig uurtje kunnen meemaken.

Het Jeu de Boules, ook wel bekend onder de Franse naam Petanque, is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dorp. ‘De Boel de Boule’ is een springlevende vereniging, die ook dit jaar – al weer voor de veertiende maal - het open Kermisstraattoernooi organiseert.

De prijsuitreiking vindt naar verwachting plaats tussen 17.30 en 18.00 uur. Deelnemers die met de auto komen kunnen deze parkeren buiten het wandelgebied.

Dit toernooi is voor alle wedstrijdboulers die in het bezit zijn van een licentie van de Nederlandse Jeu de Boulesbond. Ruim 120 boulers uit Kaag en Braassem en de verre omtrek zullen zich melden om in een toernooi van 4 voorgelote partijen mee te dingen naar het zo fel begeerde kampioenschap, dat vorig jaar werd gewonnen door Rob Schouten en Cor Kooij.

15


Zondag 15 september

e i t a r t s n o m e D Ruitersport

‘s Middags om 14.30 uur het eerste team van Hoogenboom Ruitersport is dit jaar reservekampioen geworden in de allerhoogste poule, de A-poule! Na de demonstratie zullen de kinderen de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met de pony’s. Dit jaar zal er een stoelendanswedstrijd met de pony’s zijn, waaraan iedereen mag meedoen! Kaartjes hiervoor zijn af te halen tijdens de demonstratie bij de wagen waarin de muziek is opgesteld. De verschillende winnaars van de rondes zullen het aan het einde tegen elkaar opnemen en voor de beste is er uiteraard een prijsje. Natuurlijk zal dit alles gebeuren onder deskundige begeleiding.

De ruiters van Manege Hoogenboom Ruitersport zullen ook dit jaar op de 1e zondag van de Kermisweek aanwezig zijn. Vanuit de manege wordt er aangereden naar het terrein op de Noordakker in Roelofarendsveen, waar jong en oud kan kennismaken met verschillende mogelijkheden van de paardensport. Dit jaar zal er een demonstratie carousselrijden worden verzorgd: een kür op muziek gereden door een team van een 12- of 16-tal. Het carousselrijden wordt op de manege steeds populairder, in 2013 was er zelfs zoveel animo dat er een heel nieuw team is gestart! Ook de prestaties liegen er niet om,

Vanaf het centrum, waar de Uitkaik wordt georganiseerd, loopt u richting de Noordakker, (tegenover Autobedrijf Verhaar); bij goed weer zullen vanaf 14:30 uur de activiteiten beginnen en natuurlijk bent ook u van harte welkom!

17


Rolschaats- ht kroegentoc

Zondag 15 september ‘s Middags om 17.00 uur

Deelnemende kroegen: Café de Haven Café-bar de Pepersteeg ‘t Veen eten & drinken

Met een brandend najaarszonnetje in de nek en een koud biertje in de hand, vertrokken vorig jaar 240 rollende kroegtijgers bij hun stamkroeg. De 6 kroegbazen hadden weer enorm hun best gedaan om een mooi stukje live muziek in hun café neer te zetten. En wat is een half uurtje dan snel voorbij als de toeter weer gaat om de reis in te zetten naar de volgende kroeg. Nog snel even een bvo-tje en weer verder rollen! Wij hebben de skeelers weer besteld en gaan er samen met jullie en de plaatselijke kroegen een fantastisch feest van maken! We kunnen bijna niet wachten om jullie pootje over te zien gaan tijdens de 6 kortebaanritten!

Café Hogenboom Café Jan Punt

ED de Burcht

Jezelf inschrijven kan bij de 6 deelnemende horecabedrijven! Wij vragen de deelnemers om uiterlijk 16.30 uur aanwezig te zijn in het café waar ingeschreven is. Iedere deelnemer ontvangt bij de start een prachtig T-shirt.

Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen. Bedenk wel dat je direct na afloop van de tocht persoonlijk verantwoordelijk bent voor het inleveren van jouw skeelers bij je startkroeg (tenzij ze natuurlijk al van jezelf waren). Wij willen graag alle skeelers weer terug zien, zodat dit evenement nog jaren voort kan. Natuurlijk verwachten wij niet alleen veel mensen op de skeelers, maar nog veel meer mensen langs het parcours om onze skeeleraars aan te moedigen!

19


Maandag 16 september

Oranjeloop

‘s Avonds om 19.00 uur

Vorig jaar hebben er 648 lopers aan hun kermisconditie gewerkt, wederom een nieuw record! Omdat we dit jubileumjaar wéér een nieuw record verwachten, hebben we een extra grote voorraad jubileumvaantjes en een nog grotere voorraad ijsjes geregeld! Moet je normaal op maandagavond trainen? Grote kans dat je sportclub een speciale looptraining op het Noordeinde inlast. Ook dit jaar is besloten om vanuit veiligheidprincipes de kinderloop van 2 km 5 minuten eerder te laten starten. Wat is het onwijs gaaf om door het (rijendik) aanwezige publiek te worden aangemoedigd tijdens het lopen! Carlos Fugs was vorig jaar bij de jongens op de 2 km de Veense Churandy Martina en Isa van der Meer liet op dezelfde afstand alle meisjes achter zich. De 6 km werd het snelste afgelegd door Daan de Jong en bij de dames was het Julia Wesselman die beslag legde op de 1e plaats. De Veense Jochem Loos wist, met de estafettemarathon van zaterdag nog in de benen, de 10 km in een supersnelle tijd van 37,22 minuten als eerste te vervolmaken. Bij de dames ging Alieke Hoogenboom er op deze afstand met de beker vandoor. Meedoen is veel belangrijker dan winnen. Daarom wordt er elk jaar een prijs uitgereikt aan de mooist verklede en mooist geschminkte deelnemer. Vorig jaar werd Jerry van der Zalm door de jury uitgekozen als leukst geschminkte deelneemster en was Made de Jong verreweg het leukst gekleed.

Omdat een warming up bij het lopen erg belangrijk is, doen we om 18.45 een mega warming up op vette muziek, zodat er nog beter gelopen kan worden! Je kunt kiezen uit de afstanden: 2, 6 of 10 kilometer. Let op: als je ouder bent dan 12 jaar mag je niet meer met de wedstrijd van de 2 kilometer meedoen. Aan de finish is er voor alle deelnemers een herinnering en voor de jeugdige deelnemers hebben we een lekkere koude verrassing aan een stokkie. Inschrijven vanaf 18.00 uur in café Jan Punt. Inschrijfgeld: 1 Euro per persoon. De start is om 19.00 uur, de warming up m.m.v. More Motion begint om 18.45 uur. Het parcours loopt vanaf de Noordhoek-Noordeindekeerpunt bij de Arendshorst en weer terug via het Noordplein. Noordhoek, Noordeinde en Langeweg (tot de brug) zullen voor het verkeer worden afgesloten.

21


Maandag 16 september

Finales Oranjeenschappen Biljartkampio 013 2 Dit jaar alweer de 25e editie van dit prachtige evenement! Vele maanden geleden zijn tientallen biljartteams al begonnen met de poulefase van het Oranjebiljart. En om de poulefase te halen moet je ook al een aardig keutje kunnen stoten. Een streng team van scouts begint al in januari met het selecteren van de deelnemers. Het niveau van dit toernooi groeit dan ook met de jaren, het wil dus écht wel wat zeggen als je het tot de finale hebt weten te brengen. Zelf hebben we helaas ons team moeten terugtrekken uit de poulefase omdat we het simpelweg te druk hebben in week 38. Speciale aandacht is er voor team Nieuw, zij wisten in 2011 en 2012 de Driebanden Bokaal al mee naar huis te nemen en gaan dit jaar dus voor de tripple! Een diepgewortelde traditie is dat een team die de tripple verovert, alle aanwezigen na de finale trakteert op een heerlijk (tripple) biertje. Dus mocht je nog net een gaatje in je kermisagenda hebben, dan is het zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen bij de twee groene centercourts in de biljartzalen bij Café de Pepersteeg.

‘s Avonds om 19.00 uur Café-bar de Pepersteeg

Wij zijn zeer verheugd om te kunnen vermelden dat de bekers dit jaar wederom beschikbaar zijn gesteld door Sjaak de Haas. Wij bedanken natuurlijk ook weer Café-bar de Pepersteeg en Café Hogenboom welke al jaren de uitstekende organisatie voor hun rekening nemen.

Finale Driebanden tussen Nieuw en Verdellen Spelers van Nieuw : Charles vd Meer, Carl vd Meer, Dennis Wesselman & Martien Hogenboom Spelers van Verdellen : Jos Verdel, Herman Verdel, John Verdel & Hans Verdel Finale Libre tussen Tommy Cooper en BC Bijbal Spelers van Tommy Cooper : Willem Jansen, Harry Opdam, Piet Rodewijk & Ger Termeulen Spelers van BC Bijbal : Boris van Berkel, David Wesselman, Joost van de Boom, Vincent Prins & Mitchell van Iterson

r

aar met ct leverb e ir d n ure

Alle kle

23

mpute kleurco


Maandag 16 september

Kermisn a a t l u m i s k a a h c s

‘s Avonds om 19.00 uur

Een Kermis zonder schaken is als Bassie zonder Adriaan, dus daarom gaan wij weer simultaan schaken op de maandagavond in de kermisweek. In het Schaak Walhalla van Roelofarendsveen, Ed de Burcht, kan jong en oud het wederom opnemen tegen Dennis Bouwmeester. Deze grootmeester is namelijk voor het 2e jaar achtereen clubkampioen van Utile Dulci. Dennis heeft de hele zomer doorgetraind om iedereen van de (schaak)mat te vegen. U kunt Dennis met maximaal 10 tegenstanders tegelijk uitdagen. Het festijn gaat om 19.00 uur beginnen en er kan tot uiterlijk 21.30 uur worden aangeschoven. Ook toeschouwers zijn weer van harte welkom in Ed de Burcht.

Maandag 16 september

OranjeDartstoernooi

‘s Avonds om 20.00 uur bij de kroegbaas en kom gezellig darten in ’t Veen eten & drinken. Er worden prijzen door het Oranjecomité beschikbaar gesteld voor zowel de winnaars - als verliezersronde. Vanaf 19.00 uur zijn spelers en supporters van harte welkom.

Voor degenen die het nog niet wisten, maandagavond in de kermisweek gaan om acht uur ’s avonds alle remmen los in het grote dartparadijs van de Veen. Er is de afgelopen zomer erg veel te doen geweest rondom het beruchte “d” woord, maar in ons dorp is het “d” woord tijdens de kermis heilig verklaard. Darten mag namelijk iedereen op deze avond, want het is een open toernooi. Heb je het vizier na de kroegentocht van gisteren weer op scherp en denk je die “triples” zijn voor mij, dan heeft Niels ze niet alleen in de ijskast staan maar kun je ze ook nog eens in het echie komen gooien in één van de vele aanwezige dartboards. Ook zijn wij heel benieuwd wie Ferry van Veen van zijn derde kampioenschap op rij gaat tegen houden. Jan van der Meer (is dat niet die ene van opa Zaadje?) was vorig jaar de winnaar van alle verliezers. Het is elk jaar weer één groot feest om zoveel lokale dartcoryfeëen bij elkaar op één podium bezig te zien. Gooi je maandaghumeur dus maar lekker aan de kant, pak je pijlen of leen ze

Plaats: Inschrijfgeld: Inschrijven vanaf: Voor meer informatie:

25

‘t Veen eten & drinken 2,50 Euro p.p. 19.00 uur ‘t Veen eten & drinken 071- 3314585


Dinsdag 17 september

Taptoe

‘s Avonds om 19.45 uur

Een kermisweek zonder Taptoe is géén kermisweek! Omdat bij een eeuw lang Oranjecomité een klapper van een Taptoe hoort, zijn al vlak na de kermis van vorig jaar de onderhandelingen gestart met diverse korpsen. Mede door de financiële ondersteuning van hoofdsponsor Univé kunnen wij dan ook vol trots vermelden dat zowel Fanfarekorps der Genie als Adest Musica een fantastisch optreden zullen verzorgen die u de komende 100 jaar nog in het geheugen gegrift zal staan. Kom allemaal kijken, want iedereen is welkom en de toegang is gratis. Ook onze eigen jubilerende Liefde voor Harmonie zal traditioneel niet ontbreken deze avond en laten zien waarom zij al 125 jaar in het vak zitten. Onze gelouterde speaker Arjan Bakker heeft deze avond de eer om de muzikale stukken aan elkaar te praten.

Pas. Traditioneel besluit het Fanfarekorps der Genie het optreden met de defileermars van het Regiment Genietroepen, De Kolonel Van Heemskerck van Beest mars, beter bekend als het mineurslied. De Nederlandse genisten zingen het bij vrolijke en treurige momenten in het Regimentsleven vaak gevolgd door een door hun marketentsters geschonken brandewijntje! ADEST MUSICA Drum- en Showband Adest Musica uit Sassenheim is opgericht op 31 januari 1952. In opzet eerst alleen een harmonie, later werd een drumbandafdeling toegevoegd. Na de opheffing van de harmonie in 1963 groeide het orkest uit naar de huidige bezetting. Drum- en Showband Adest Musica telt anno 2013 ongeveer 55 muzikanten en hoort sinds de jaren ‘80 nationaal en internationaal bij de top. Tijdens de 11de deelname aan het Wereld Muziek Concours (verder: WMC) 2009 in Kerkrade werd dit opnieuw bewezen. Bij de marswedstrijden werd Adest Musica beloond met 93.22 punten, wat voldoende was voor een 3de plaats in de internationale eindrangschikking. Buiten kijf staat dat met het hoge niveau van de muziek, gecombineerd met de strakke exercitie en een flitsende show, het korps een onuitwisbare indruk achterlaat. Ook de uniformen, die zijn afgeleid van het tuniek van de Koninklijke Grenadiers, dragen bij tot dit aanzien. Bij veel belangrijke taptoes en

FANFAREKORPS DER GENIE Het korps bestaat uit vrijwillige leden van het Regiment Genietroepen, het grootste en oudste regiment van de Koninklijke Landmacht. Het overgrote deel van de muzikanten heeft tussen 1953 en 1995 als dienstplichtige bij het toenmalige dienstplichtige Fanfarekorps der Genie gespeeld. Toen dit korps in 1995 als gevolg van het opschorten van de dienstplicht werd opgeheven, werd het initiatief genomen om het Fanfarekorps der Genie op te richten. Het korps is gekleed in een replica van het uniform van de Genie anno 1888, het jaar waarin het Regiment Genietroepen voor het eerst een eigen muziekkorps kreeg. De snelle rekenaars onder u weten dan dat het Regiment Genietroepen dit jaar precies 125 jaar een eigen muziekkorps heeft. Deze avond treedt dit prachtige korps voor u op onder leiding van dirigent Kapitein titulair Peter Poel en tamboer-maître Sergeant-majoor titulair Corné

27


evenementen in Nederland maar ook in landen als Frankrijk, België en Duitsland laat Drum- en Showband Adest Musica haar gezicht zien.

dere evenementen als de Verenigingenmanifestatie, de Lampionnenoptocht en natuurlijk het Jeugdbloemencorso zal Liefde voor Harmonie nadrukkelijk aanwezig zijn.

Deze taptoe wordt zoals elk jaar mogelijk gemaakt door UNIVÉ verzekeringen Univé Zuid-Holland Stationsstraat 2-A 2371 SH Roelofarendsveen Tel.: (015) 274 24 24 E-mail: zuidholland@unive.nl www.unive.nl/zuidholland

Daar plukt ú de vruchten van!

LIEFDE VOOR HARMONIE Liefde voor Harmonie en het Oranjecomité hebben samen al 100 jaar een mooie geschiedenis. In het prachtige jubileumboek Ze komme d’r an, loopt “de liefde” als een rode draad door 100 jaar Oranjecomité. Liefde voor Harmonie zal dit jaar weer volop present zijn tijdens de kermis en groots uitpakken i.v.m hun 125 jarig jubileum. Te beginnen met de Taptoe waar ze met leden en oud-leden de Taptoe zullen openen. Maar ook bij an-

Plaats: Oefenhoek DOSR. De taptoe wordt dit jaar weer tot in de puntjes verzorgd in samenwerking met onze eigen LIEFDE VOOR HARMONIE tezamen met FANFAREKORPS DER GENIE en ADEST MUSICA Wij wensen u veel kijk- en luisterplezier.

29


Dinsdag 17 september

Oranje- ive Bridgedr

‘s Avonds om 20.00 uur hun fans van zich af te schudden! Wie zal er dit jaar met de eeuwige roem gaan strijken? Café-bar De Pepersteeg aan het Noordeinde 167 te Roelofarendsveen zal zoals gebruikelijk hun locatie omtoveren tot een heuse Bridge Dome waarbij iedereen weer uitstekend van hun natje en droogie zal worden voorzien. Er kunnen maximaal 64 paren meedoen. Iedereen is welkom, je hoeft dus niet persé lid te zijn van de bridgeclub. De uitslag zal direct na het laatste spel beschikbaar zijn en bekend gemaakt worden. Ook is er na afloop voor ieder paar een persoonlijke uitdraai. Er wordt gespeeld in 4 “lijnen” waarbij rekening wordt gehouden met ervaren en niet ervaren bridgers. In iedere groep krijgen de winnaars een flesje wijn. Het inschrijfgeld bedraagt 3 Euro per paar.

Het Bridgen is echt niet meer weg te denken uit het programma van onze jaarlijkse kermisfestiviteiten. Hoe de kaarten dit jaar weer geschud zullen worden kun je alleen maar te weten komen als je een maatje opzoekt en samen inschrijft voor de open kermiskampioenschappen. Zet de crisisbeslommeringen maar even aan de kant en daag je hersencellen uit door dit veelzijdige kaartspel te komen spelen. Ondanks dat er op het scherpst van de snede gespeeld zal worden om de prachtige wisselbokaal, staat gezelligheid bovenaan en mag er zelfs tijdens het spel een alcoholische versnapering genuttigd worden (als je tenminste wel ouder dan 16 jaar bent!). Vorig jaar waren Bert Haneveld en Chris van Haastert de gladiatoren die met een torenhoge score van ruim 71% de wisselbeker in ontvangst mochten nemen. Zij konden de rest van de kermisweek nauwelijks meer normaal over straat en moesten zelfs een paar keer het spookhuis invluchten om

De inschrijving sluit vrijdag 13 september of bij het bereiken van het maximum aantal paren. Voor informatie en/of opgave kunt u contact opnemen met Peter Mulder, tel 071-3315803, e-mail capesubr@hetnet.nl

Dinsdag 17 september

Kermis tafelvoetbaltoernooi

‘s Avonds om 20.00 uur en kan het speelschema nog efficiënter in elkaar gezet worden. Komt allen! Er is plaats voor jong en oud, man en vrouw. Je speelt in koppels, dus geef jezelf en je vriend(in) zo snel mogelijk op! (mail@ttvdetreffers. nl of via de website www.tvdetreffers.nl) en geef daarbij ook op of je wenst te spelen in klasse A (top) of klasse B (subtop). De winnaars van klasse B worden uiteraard verplicht om in 2014 zich in te schrijven in de A-klasse. Het toernooi wordt gehouden bij TTV de Treffers, gelegen aan het rustieke Sportpad nummero 2. We starten om 20:00 en de finale staat op het programma rond middernacht. Gaarne aanmelden vóór 17 september. De kosten bedragen € 5, - per koppel.

Inmiddels ingeburgerd in de kermisweek: het 5e tafelvoetbaltoernooi bij tafeltennisvereniging de Treffers. Op dinsdag 17 september zal gestreden worden om de felbegeerde titel: Treffers tafeltennistafelvoetbalkampioenen 2013! Een unieke titel die prachtig zal staan op je schoorsteenmantel. Er wordt gespeeld in vaste koppels, maar inschrijven als individu is ook mogelijk (je wordt gekoppeld) Iedere deelnemer speelt minimaal 4 wedstrijden. Wel geheel nieuw is dat we vanaf dit jaar in 2 klassen gaan spelen. Hierdoor is het niveauverschil in de wedstrijden beperkt, zullen zich geen Spanje – Tahiti taferelen voordoen

31


i o o n r e o t s i m r Ke Sjoelen

Woensdag 18 september ‘s Middags 14.00 uur

Wij kunnen het helaas niet meer terugvinden in de archieven, maar het zou zo maar eens kunnen zijn dat het kermissjoelen evenals het Oranjecomité ook al 100 jaar bestaat! Onder het motto “zit je goed in je lijf gooi dan tijdens de kermis met een schijf” hoopt de Sjoelvereniging Alkemade dit jaar weer op ouderwets veel deelnemers. Of veel ouderwetse deelnemers mag ook….. Kom gezellig naar ’t Veen eten & drinken, neem je kermisgevoel vooral mee en ga lekker nostalgisch sjoelen. Voorzitter Lex zit de hele zomer al te broeden op een superspeech voor de winnaars, dus stel hem niet teleur. voor een team gezorgd. • 3 Teams met de hoogste score ontvangen een beker voor elk teamlid. • De hoogste teamscore ontvangt tevens de wisselbeker. • Alle deelnemers ontvangen een aandenken.

Vorig jaar ging de hagelnieuwe, door het Oranjecomité ter beschikking gestelde, wisselbeker naar het team LeJoEd. Deze 3 sjoeltoppers wisten een score bij ekaar te gooien van maar liefst 3226 punten. Het schijnt dat hun contract dit jaar afloopt, dus maar hopen dat ze niet transfervrij naar een andere sjoelregio overstappen!

Inschrijfgeld: 3 Euro per persoon Plaats: ’t Veen eten & drinken

Jong en oud: iedereen is welkom, maar kom wel op tijd! • Aanvang inschrijven 14.00 uur totdat het vol is. • Teams bestaan uit 3 personen met maximaal 1 clubspeler. • Individueel inschrijven is ook mogelijk, er wordt dan

Voor de kermis

Voor de liefhebber is er een extra tussendoortje “de paardenbakcompetitie” De prijzen hiervan worden verloot en voor de hoogste score is er een extra prijs.

Na de kermis

2 oktober openen wij onze nieuwe winkel op Noordplein 15! 24 uur per dag geopend op Veenerick.nl | voor 23:00u besteld, de andere dag gratis thuisbezorgd

33


Goed om te weten... Ook tijdens deze Veense Kermis moet je minimaal 16 jaar oud zijn voor het drinken van lichtalcoholische drank zoals bier, wijn etc. Gemeente, Politie, Horeca en Oranjecomité hanteren daarom wederom Kermis Identificatiebandjes. Ben je 16, of heb je een “jonge look” en moet je jezelf altijd legitimeren? Door het dragen van het bandje is een eenmalige identificatie voldoende. Bandjes zijn gratis af te halen bij de plaatselijke horeca, de Alkeburcht en DOSR. Het Alcohol Preventie Team zal wederom tijdens de Veense Kermis zeer streng controleren op alcoholgebruik onder minderjarigen. Hierbij zal ook gecontroleerd worden op het nuttigen van alcohol op de fiets. Enkele jaren geleden heeft het Oranjecomité besloten om van het Noordeinde e.o. na het Bloemencorso een wandelgebied te maken. Dit is vooral gedaan voor de veiligheid van de verplaatsende ‘feestgangers’ en de terugkerende corsokarren. Aan het wandelgebied zijn echter de nodige randvoorwaarden verbonden. Zo moet de straat altijd worden vrijgehouden voor hulpdiensten en is glaswerk op de openbare weg (dat is ook de stoep) verboden. Tuinfeestjes moeten beperkt blijven tot het privéterrein, waarbij wij u vriendelijk verzoeken om ook daar geen glaswerk toe te passen. (Vaak loopt men met een biertje in de hand toch even de straat op). Er mag geen alcohol worden verstrekt op commerciële basis en er mag geen geluidsoverlast worden veroorzaakt. Deze regels gelden ook voor de terugkerende corsokarren die over de Langeweg en het Noordeinde rijden. Mochten mensen na herhaaldelijk verzoek toch overlast blijven ondervinden dan kan er gebeld worden met de meldkamer van de politie op nummer 0900-8844.

Verkeersmaatregelen tijdens de Oranjefeesten 2013 Er dient rekening te worden gehouden met de volgende afsluitingen (wandelgebied) waarbij gemotoriseerd verkeer de omleidingroutes dient aan te houden: Zondag 15 september 2013 tussen 12.00 en 24.00 uur: Het Westeinde tussen Stationsstraat en het Hofland De Stationsstraat tussen de rotonde en het Westeinde De Langeweg tussen het Noordeinde en de kruising met de Essenweg Het Noordeinde tussen Westeinde en de kruising met de Kerkweg Zaterdag 21 september 2013 tussen einde corso en 02.00 uur: Zie hierboven, zondag 15 september + extra afsluiting van de Wilgenstraat tussen Populierenstraat en Essenweg i.v.m. het “Tobbetje Steken” Na het corso zijn het Westeinde en de Stationsstraat gewoon bereikbaar Personen die tussen de genoemde tijdstippen met een gemotoriseerd vervoermiddel het Zuideinde e.o. willen bereiken, dienen over de Alkemadelaan te rijden en vervolgens via het Veenderveld de Floraweg te pakken. Via de Kerkweg kan vervolgens het Zuideinde worden bereikt (geldt niet tijdens de bloemencorso!). Personen die juist het Zuideinde met een gemotoriseerd voertuig willen verlaten dienen de boven beschreven route andersom te volgen. Oude Wetering en het gedeelte van Roelofarendsveen ten noorden van de Alkemadelaan zijn gewoon bereikbaar via de Alkemadelaan. Ambulances, politieauto’s en brandweerwagens hebben uiteraard overal toegang. Wij wensen u een plezierige Kermisweek. Het Oranjecomité

35


en

Roelofarendsve Sotaweg 150,

ember : Zaterdag 14 sept ber Zondag 15 septem

jck Marathon

Oostenri Apres Ski Party na

:

ember : Dinsdag 17 sept

DJ Honcoop

LOS

band Kroegentocht met Schlager en de zingende oeg DJ afsluiter in de kr

Jeroen

BIBA LadieveznzinQteuamizs van 4 vrouwen inschrij

st Klaverjassen met va

e maat

ember : Woensdag 18 sept ptember : Donderdag 19 se ember : Vrijdag 20 sept

end van de Eisbar)

ck (bek DJ Bart van Dishoe madese band

og vanaf 17.00 uur Ho vanaf 20.30 uur

y

Jan Leliveld en Rub nen

als afsluiter bin

ember : Zaterdag 21 sept

LATE OR NEVER

vanaf 17.30 uur Op

DJ Jordy

z’n Hollands met ) (de vijfde Topper

Nicolay Tom Haver en DannJyeroen DJ Bart en DJ

E BUREN ETEN IN vrDij dag 20 zondag 15, ptember en zaterdag 21 se if aan! Kom langs en schu

ORANJE COMITÉ, Gefeliciteerd met jullie 100 jarig bestaan! Dank voor alle mooie feesten, op naar de volgende 100 jaar!

www.cafehogenboom.nl 36


ZONDAG 15 SEPTEMBER Kroegentocht met BASSTA Aanvang 17.00 uur MAANDAG 16 SEPTEMBER Inschrijven ORANJELOOP Vanaf 18.00 uur DONDERDAG 19 SEPTEMBER Feesten met MAMA’S JONGENS en DJ JOS Aanvang 22.00 uur VRIJDAG 20 SEPTEMBER Vanaf 11.00 uur geopend Feestcoverband

KLAAR

Aanvang 22.00 uur ZATERDAG 21 SEPTEMBER Na de optocht koffie met gebak

LADDER(S)ZAT aanvang 14.00 uur Rockcoverband QUE PASA aanvang 19.00 uur Vanaf 18.00 uur serveren wij een heerlijk KERMISMENU! ZONDAG 22 SEPTEMBER GESLOTEN

Team Jan Punt wenst u een fantastische Kermisweek!

37


Maandag 16 - 9

BRIDGE DRIVE

OPEN 19.00 UUR INSCHRIJVING VIA B.C.A.

S E L A N I F T BILJAR

00 UUR

OPEN 15.00 UUR FEEST DJ MAARTEN AANVANG 17.00 UUR

LIBRE & 3-BANDEN FINALE - OPEN 19.

KROEGENTOCHT

Zondag 15 - 9

Zaterdag 14 - 9

HARDROCK KARAOKE NIGHT

BE

OPEN 15.00 UUR MEER INFO AAN DE BAR AANVANG 20.30 UUR

FEESTW2E01E3K D - OPEN 21.00 UUR THE STAR AND ROCK WITH A LIVE BAN

I O O N R E O T POKER

Vrijdag 13 - 9

Dinsdag 17 - 9

38


ST ROCK & ROLL - OPEN 20.30 UUR - FEE

OK.COM/PEPERSTEEG

BO @PEPERSTEEG - WWW.FACE

AANVANG 17.00 UUR FLUGEL DJ’S & FRIENDS

Zaterdag 21 - 9

DJ CHIEL AANVANG 20.30 UUR ENTREE GRATIS

R SPANNING & SPEL - OPEN 15.00 UU DJ CHIEL - AANVANG 17.00 UUR

9 Vrijdagmiddag 20 -

Woensdag 18 - 9

INSCHRIJVING VIA B.C.A.

FAMILIEFEEST

OPEN 15.00 UUR - BLAASKAPELLEN

FEESTCAFE

Vrijdagavond 20 - 9

UUR

K R A W I O O M

LADDER(S)ZAT NAAR DE BEL

Donderdag 19 - 9

PER PAAR - OPEN 19.00 ROT TERDAMS 3X16 GIFTJES - €7,50

- €10,- ENTREE

BRIDGE DRIVE

KLAVERJASSEN

Dinsd

39


ZO

15 ocht

gent Kroe SEPT

DI

17

The Boys named Sue DJ Honcoop kroegentocht | aanvang 17.00 uur

Zwingo aanvang 20.00 uur | schrijf je snel in!

SEPT

DO

19

Kaarten bij Cok en Rineke

20

Stamgasten presenteren

SEPT

VR

SEPT

aanvang 20.30 uur

De Toverdrank van Donnix aanvang 15.30 uur

Zwingen op de Zwet DJ Mass: Amsterdams meest swingende DJ aanvang 18.00 uur

ZA

21

SEPT

Helden van de Haven

n ag eg d j i r V erda j Zat eten bi . er lekk b en Ed Ro

Meezingen met lokale zangers en zangeressen aanvang 15.00 uur

Komen Lopen.. aanvang 20.00 uur

40


Even geleden werd heel Kaag en Braassem bezet door de soldaten van Marinix Romeinse veldheerseres ten einde het drankgebruik tijdens de kermis aan banden te leggen. Héél Kaag en Braassem? Nee, een kleine nederzetting blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de soldaten van Marinix bepaald niet gemakkelijk... Het bruisende feestvolk eet zijn zwijnerij en slempt erop los. Een vrolijke bard zorgt voor muzikale oneffenheden en een vrolijke leven wordt alleen mogelijk gemaakt door het gebruik van de toverdrank van Donnix. Als wij niet meer ons toverdrank moge nuttigen komen wij in OPSTAND!!! Om het leven in de dorpsgemeenschap te houden voor wat het is kunnen alle opstandelingen zich melden op zondag 15 september tijdens de kroegentocht want......

Op vrijdag 20 september organiseren de Stamgasten i.s.m. Café de Haven.

DE TOVERDRANK VAN DONNIX

De aanvang is 15:30 uur zodat 16:00 uur de strijd kan beginnen. Een Romeins tafereel zal boven de zwet worden uitgevochten. Inschrijven vanaf zondag tijdens de kroegentocht bij Cafe de Haven. Inschrijfgeld 3 sestertiën p.p.

41


n e e V t ‘ n i s i Ker m Za. Zo.

Ma. Di. Wo.

Lange galg oost en ryck marathon Met de rennende dj’s sauerkraut und bratwürst

Dweilorkest ’T Fust en andere aprés ski zaken.

Kroegentocht met The Jonks Oranjedarts Aanvang 20.00 uur

Klaverjassen o.l.v. de club Aanvang: 14.00 uur

Oranje sjoel

Aanvang 14.00 uur

Veense Kroeg Kwis Aanvang 20.00 uur

Do. Vrij.

inschrijven op donderdag 29 augustus 21.00 uur aan de bar

Bands van Veense bodem

Meadow Pipits + support act.

Rave van Fortuin

Van 17.00 tot 22.00 uur.

Twee jaar geleden als een geintje ontstaan, nu ligt half Nederland aan hun voeten. Magneetfestival, solarfestival, LVC, Melkweg en onze eigen oranjedoom gingen volledig plat. Verkleden is een must, confetti wordt verzorgt.

De tranentrekkers

Za.

Zo.

Vanaf 22.00 uur weer hossen, deinen en meezingen

Familie feest

Onze kleinste fans kunnen een echte circusartiest worden met circus hannes, natuurlijk is het springkussen er weer. En vanaf 17.00 uur Route 66½ op het plein.

Ontnuchteringswandeltocht

Volg ons op Facebook en Twitter!

www.t-veen.nl Langeweg 16 te Roelofarendsveen

42


THE SLUSH PUPPy EDiTiON yES! ES! Het aftellen is weer begonnen, HOEK komt eraan. Uiteraard weer met een ideale mix van lekkere muziekjes, dansjes, hapjes, én drankjes. Dit jaar speciaal geserveerd op een extra tropisch Noordplein. Op zaterdag 21 september is de HOEK van ons en het feest voor iedereen! Sterker nog HOEK is dit jaar niet alleen vóór iedereen, maar ook dóór iedereen. Ja, je leest het goed. Dit jaar hebben we jullie hulp ook nodig!

HOE? KIJK OP:

www.HIH www. HIHa HIH aHOEK HOEK.nl .nl

ZO 15 SEP > COOLDOWN 7 Keep your eyes on the stars, and your feet on the ground

DO 19 SEP > SHOUT Get Up & Dance!

43


Woensdag 18 september

Rabo Luchtkussenfestival

‘s Middags 14.00 uur De kinderen kunnen het hele parcours uitproberen van leuke springkussens tot de survivalbaan, lekker spannend en hoog! Voor de allerkleinsten is er “berghut Tirol” waar ze zich niet zullen vervelen. Wij zorgen voor gezellige muziek en een mooie toiletwagen. Het terras wordt verzorgd door De Schelp. Samen met de enthousiaste begeleiding van onze Bonaleerlingen wordt het weer een fantastisch springfeest!

Joepie! We gaan weer springen! Na het grote succes van de afgelopen twee edities heeft het Oranjecomité in samenspraak met de Rabobank besloten om dit jaar weer het “Rabo Luchtkussenfestival” te organiseren.

Locatie : Tijdstip : Leeftijd : Kosten :

Ook dit jaar is de locatie van dit springfestijn het grasveld aan de Leliestraat, beter bekend als ‘achter het postkantoor’. (De Leliestraat is tijdens dit evenement afgesloten) HET LUCHTKUSSENFESTIVAL… …is een terrein vol met luchtkussens voor diverse leeftijden met o.a.: • • • • • • •

kindersupersurvival ratrace superglijbaan rodeostier spiderman wipe out apenkooi clown Maxi

45

Voetbalveld achter het oude postkantoor (Leliestraat) Van 14.00 uur tot 17.00 uur. 6 t/m 12 jaar Helemaal niets! (deelname voor eigen risico)


Donderdag 19 september

Ouderenspelen

’s Middags vanaf 14.00 uur zetten onze bejaarde medemensen van Huize Jacobus hun jarenlange traditie voort door in hun eigen kantine een heuse spelenkermis te houden. Het is een enorm gezellig gebeuren waarbij veel oud-hollandsche spelen staan opgesteld en waar voor een luttel bedrag leuke prijzen mee te behalen zijn. Het Oranjecomité verzorgt elk jaar een heerlijke traktatie

Donderdag 19 september

Verenigingenmanifestatie

‘s Avonds om 19.00 uur

Pfff.. Best slecht geslapen vannacht, al dagen stijf van de zenuwen, en op school heb je stiekem niet zoveel gedaan vandaag… Je sporttenue hangt al drie dagen klaar, je kunt er zo instappen. Nog even snel een broodje, maar eigenlijk krijg je geen hap door je keel. Snel naar de Westmeerlaan! De Kermis gaat nu écht beginnen! Honderden (misschien wel meer dan duizend!) blije kinderen die al dagen zitten te wachten totdat het Kermisterrein eindelijk open gaat, gaan al zingend in verenigingstenue achter de korpsen aan op weg naar het Kermisterrein. De Kermis is begonnen! De muzikale medewerking wordt deze avond verzorgd door de volgende muziekkorpsen: Liefde voor Harmonie Roelofarendsveen Door Gunst Verkregen Nieuwe Wetering Mavileo Leimuiden Dice Musica Ter Aar De deelnemers worden getrakteerd op enkele rittenkaarten voor de kermisattracties. Route: opstellen op Westmeerlaan. Start-Zuideinde-NoordeindeNoordhoek-Sotaweg-Middenweg-Rembrandt van Rijnsingel-Populierenstraat-Kermisterrein.

Verzoek aan de ouders om hun kinderen zoveel mogelijk lopend of per fiets naar de Westmeerlaan te brengen.

47


Donderdag 19 september

Opening kermisterrein Het kermisterrein wordt al vele jaren verzorgd door de familie Boesveld en ook nu staan zij weer graag voor u klaar met fantastische, spectaculaire attracties. Dit jaar is door het OranjecomitĂŠ besloten om de kermis op vrijdag net als vorig jaar om 11.00 uur te openen. Op zaterdag opent de kermis om 12.00 uur. In onderstaand overzicht staan alle attracties en kramen die garant zullen staan voor een spetterend gezellig kermisterrein! Massa aan de kassa! Instappen erbij zijn! Rock it* Buggy Booster Maxxx* American Skeeball Hoepla Dunk Tank Grijpkranen + Big one Voetbalspel Walking Street Bussensport Autoscooter Schiettent Future Dance Suikerspin/Popcorn Gebakkraam Lijntreksport

Openingstijden Kermisterrein Donderdag: na de optocht Vrijdag vanaf 11.00 uur Zaterdag vanaf 12.00 uur

Pusher X-factory Nougatkraam Kamelenrace Snack Counter Trampoline* Lucky Duck Aqua Blasta Turbo Polyp Walking Waterballs* Big Bamboo Draaimolen Rollo Jubileumverrassing! (nieuw)*

LET OP: Rittenkaarten (alleen voor kinderen t/m 12 jaar) zijn niet geldig bij de attracties aangeduid met een * en alleen geldig op: Donderdag tot 22.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur en zaterdag tot 19.00 uur. Wil je alvast zien hoe sommige attracties eruit zien? Op www.kermisroelofarendsveen.nl worden veel foto’s van de attracties en opbouw geplaatst.

De kermisexploitanten wensen u een gezellige feestweek toe.

-Deze lijst is onder voorbehoud

49


n e n n o l l Ba optocht Heeft iemand de “ballonnenoptochtapp” al gedownload? Met deze app schijn je exact te kunnen volgen waar je ballon op welk moment uithangt! En dat is niet het enige! Je kunt er ook nog voor zorgen dat je ballon onderweg wordt bijgevuld met heliumgas, waardoor hij extra ver kan vliegen. Gelukkig hebben jullie al lang door dat dit allemaal onzin is en heb je juist helemaal geen I-pod, tablet, laptop of mobiel nodig om aan dit evenement mee te kunnen doen. Het enige wat je nodig hebt is een moeder en/of vader die met jou een ballon komt ophalen bij de Gogherweide (Oude Wetering) of bij de Kiem (Roelofarendsveen) vanwaar de optocht zal starten. Wij zijn heel erg blij en trots om te melden dat we dit jaar met Hooymans Products een nieuwe sponsor hebben gevonden die het elk jaar duurder en schaarser wordende heliumgas voor jullie heeft geregeld. Hiermee hebben we kunnen voorkomen dat we moeten gaan overstappen op alternatieve energiebronnen. Vorig jaar hadden wij 3 winnaressen dus we verwachten dit jaar extra veel jongens die meedoen. Beau van Klink was de absolute kampioen met een ballon die maar liefst 508 kilometer had afgelegd zonder te rusten. Haar ballon werd gevonden in de duistere straten van Pankow, een plaatsje vlakbij

Vrijdag 20 september ‘s Morgens om 10.00 uur Berlijn in Duitsland. Lisa Koek was een hele goede tweede, want haar ballon had maar 23 kilometer minder afgelegd toen deze uitgeblust in het eveneens Duitse Wahrenburg ter aarde stortte. Mette van der Heijden was de trotse derde prijswinnares met een afstand van 458 kilometer. (Aland, Duitsland) De kinderen krijgen enkele dagen voor de optocht de ballonkaart op school uitgedeeld. Vul deze thuis in en neem hem op de dag van de optocht mee om hem dan aan een ballon te binden. De ballonnen worden wederom beschikbaar gesteld door winkeliersvereniging RAAK Roelofarendsveen. Voor de allerkleinsten zijn er nog enkele kaarten bij de start van de optocht. Het uitdelen van de ballonnen begint om: 9.30 uur. De kinderen van de Kiem en de Roelevaer krijgen bij de Kiem hun ballon, en gaan onder begeleiding van de gezellige klanken van de Aarebeieplukkers en een draaiorgel naar het veldje aan de Leliestraat. Route: Noordeinde-Noordhoek-SotawegLeliestraat. De kinderen van de scholen: Elckerlyck, Gerardus en de Schakel, krijgen hun ballon op het plein bij de Gogherweide. Begeleid door de Blumenländer Muzikanten, een geluidswagen en een draaiorgel, gaan zij ook op weg naar het veldje aan de Leliestraat. Route: Rembrandt v.Rijnsingel-MiddenwegSotaweg-Lupinestraat-ChrysantsingelLeliestraat. Op de sirene van de politie gaan alle ballonnen gelijktijdig de lucht in. Hierna worden alle deelnemende kinderen door het Oranjecomité getrakteerd op een ijsje bij De Schelp! De kaarten die terugkomen moeten vóór 20 oktober worden ingeleverd bij een van de Oranjecomité leden (voor de adressen zie informatiepagina achter in dit boekje). Prijswinnaars krijgen omstreeks 1 november bericht, waarna iedereen zijn ingeleverde kaartje weer terug krijgt.

51


t h c o t r u e p s l e d n Wa n e g n i s s a r r e v t e m

Vrijdag 20 september ‘s Middags om 14.00 uur Wie heeft het beste richtingsgevoel? En wie is het alter ego van Sherlock Holmes of heeft wat weg van Snuf de Hond? Doe je wandelschoenen aan, neem je vergrootglas mee en kom die twee vrijkaartjes scoren! Is de Braassemdreef al gereed? Passeren we dit jaar eindelijk een keer het kermisterrein? Of wordt het een rondje Ka? Doe mee en geniet van de kruipdoor-, sluipdoor- of met koeienvlaai besmeurde paden van de polders. Speel tussendoor de spellen en maak kans op een mooie prijs binnen je leeftijdscategorie! De goede speurder dient verwend te worden, ook dit jaar zorgen we tijdens de tocht voor lekkere XXL-traktaties voor de deelnemers! • Inschrijfgeld: gratis • Prijzen in de week na de kermis thuis bezorgd • Start bij ’t Veen tussen 14:00-14:30 • Finish bij DOSR tot 16:30 uur

Vrijdag 20 september

Viswedstrijd

‘s Middags om 14.00 uur

Thijs Wolvers was vorig jaar de absolute Viskampioen en wist met 299cm vis de 1e prijs in de wacht te slepen. Lennard Zandvliet en Eva van Haastrecht waren goede 2e en 3e met respectievelijk 116cm en 107cm vis. Kom dus dit jaar allemaal weer naar de Gerberastraat en laat die vissen weten dat wij er weer zijn! Er mag op alle soorten vis worden gevist. Er mag gevist worden met brood, kaas, aardappel, witte maden en gestampte muisjes.

Voor alle jongens en meisjes t/m 15 jaar. Ook in het jubileumjaar staan de mannen van Visclub ’t Looze Vissertje weer aan de waterkant om op de vrijdag in de kermisweek alle viskanjers te ontvangen voor een echte viswedstrijd. Ook voor de Viskampioen van 2013 hebben zij weer een fantastische prijs in petto. De vissen in de Gerberastraat hebben ons een bedankbrief geschreven na afloop van de wedstrijd van vorig jaar. Ze vonden het zeer gezellig en ze zouden het erg leuk vinden als we ook dit jaar weer naar de Gerberastraat komen. Er schijnt momenteel zelfs een kibbeling in de vijver te zwemmen! Iedereen met een touwtje, kurkie, loodje en haakie is welkom. Als je een echte hengel hebt, ben je natuurlijk óók van harte welkom.

Zoals altijd zijn er weer leuke prijzen te verdienen voor de beste vissers. • Inschrijfgeld • Tijdstip • Locatie

53

: gratis : 14:00 uur : Gerberastraat (visvijver aan het Sportpad)


Senioren t s e e f r u u h Sc

Vrijdag 20 september

‘s Middags om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur)

Voor alle inwoners van 60 jaar en ouder. Locatie: hal van MaToCo op de Baan 55 in Oude Wetering Inmiddels is het Nederlandse woord “Seniorenschuurfeest” al opgenomen in de “dikke van Dale”. Het is namelijk een begrip geworden waar niemand meer omheen kan. Als u lekker wilt genieten van een middag top entertainment waarbij u ook nog eens helemaal in de watten wordt gelegd, dan bent u deze middag van harte welkom op de Baan 55 in Oude Wetering in de tot feestzaal omgetoverde schuur van kwekerij MaToCo. Omdat het Oranjecomité dit jaar 100 jaar bestaat hebben wij besloten om deze editie van het Schuurfeest nog groter uit te pakken dan dat wij normaal al doen. Wij zijn er namelijk in geslaagd om als hoofdoptreden niemand minder dan Jan Keizer en Anny Schilder naar de Baan te krijgen. Dit mag u echt niet missen! Natuurlijk staat deze oergezellige middag garant voor ook nog diverse andere muzikale verrassingen.

reacties die het reüniealbum Together Again in 2010 opriep. In eigen land, maar ook ver daar buiten. Het herkenbare geluid van Jan en Anny sloeg aan in onder meer Zuid-Afrika en voormalig Oostbloklanden als Roemenië. Zowel Jan als Anny had niet verwacht dat de aanvankelijk ‘eenmalige’ reünie zo’n vlucht zou nemen. Beiden geven aan door te willen met optreden en het uitbrengen van albums. De klik tussen Jan en Anny is er gelukkig nog steeds en dat maakt dat ze samen zowel heel vrolijke als meer emotionele liedjes kunnen brengen. Zolang ze de mensen met hun muziek kunnen blijven raken, gaan ze door. Naast de beroemde Jan en Anny zijn wij heel blij en trots dat ook diverse lokale muzikale kanjers hebben laten weten heel erg graag voor u op te treden.

The Notes bestaat uit drie zangeressen – Dorothé van Tol, Joke Carlier, Marieke de Rijk – en pianist Wim Loos. In de afgelopen jaren zijn er door het hele land allerlei optredens geweest. Van een muzikale omlijsting van een huwelijksdiner, via medewerking aan een uitvaartdienst, naar het voorprogramma van dinertheatershows, een muzikale high tea, opening van een expositie en concerten met andere musici. The Notes zijn ook in Zeeland bekend door hun optredens tijdens Middelburg Vól-Koren. Eind juni hebben ze nog opgetreden bij de Koorbiënnale in Haarlem én tijdens de Braderie in Oude Wetering. Hun repertoire bestaat uit zeer verschillende stijlen, van cabareteske Nederlandstalige liedjes tot romantische ballads. Zij trakteren u graag op een klein uurtje vrouwelijk vocaal amusement!

De stemmen van Jan Keizer en Anny Schilder gelden als de meest herkenbare uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Als boegbeelden van hitformatie BZN maakten ze gezamenlijk tussen 1976 en 1984 furore en werd hit op hit gescoord. Hoewel hun wegen destijds scheidden, is hun muzikale erfenis altijd levend gebleven. Dat bleek uit de enthousiaste

55


Trio El en Niek De succesreeks wordt voortgezet met optreden nummer 2! Trio El en Niek zullen ook deze kermis weer strak in het pak een energiek optreden verzorgen voor de grondleggers van Roelofarendsveen (en omstreken). Dit jaar kunt u naast de bekende klassiekers ook een uptempo repertoire verwachten. De mannen van Zoet, Van der Meer, Rotteveel en Wesselman hebben er zin in en gaan contact met hun publiek niet uit de weg. Heeft u vragen, aarzel niet. Trio El en Niek: Lokaal, muzikaal, biologisch dynamisch en een streekproduct; kortom: Er mag gedanst worden!

heid en vermaak die weer volledig is verzorgd! Kaarten zijn verkrijgbaar bij: Veenerick Boek & Kantoor, Primera Domien Koek en op vrijdagmiddag aan de deur. Wilt u verzekerd zijn van een toegangsbewijs, dan raden we u aan om het kaartje in de voorverkoop aan te schaffen. Natuurlijk is er weer een grote groep vrijwilligers om u van een hapje en een drankje te voorzien. Is het vervoer voor u een probleem? Geen zorgen. Om 13.00 uur vertrekt er voor de mensen uit Oude Wetering een bus vanaf Kerkstraat 112 en gaat via Veerstraat-Plantage-Gogherweide naar de Baan. Uit Roelofarendsveen vertrekt de bus om 13.30 uur vanaf de Zuidhoek. Op een teken van u zal de bus stoppen, en u naar de Baan brengen.

De Aarebijeplukkers zijn om het jaar onze vaste afsluiters om dit geweldige festijn muzikaal ten einde te brengen met een gezellig blaasconcert.

U kunt er van uit gaan dat wij u weer de service zullen bieden die u van ons gewend bent. Mocht u toch nog vragen hebben kunt u altijd even bellen naar het informatienummer op pagina 75.

Om deze middag mogelijk te maken vragen wij wederom van u een kleine bijdrage van â‚Ź 5,- Voor dit zachte prijsje krijgt u een hele middag gezellig-

l

esign.n

ree-d www.f

57


n e n n o i p m La optocht

Vrijdag 20 september ‘s Avonds om 20.00 uur

Vanmorgen heb je al meegedaan met de ballonnenoptocht, daarna ben je op de Kermis geweest, je hebt met de wandelspeurtocht meegedaan en dan mag vanavond je ook nog eens met de lampionnenoptocht meedoen. Het lijkt verdorie wel Kermis! In het schemerdonker starten op twee locaties de muziekkorpsen gevolgd door de kinderen met schitterende lampionnen. Tijdens het lopen wordt het zonder dat je het merkt pikdonker, je ziet alleen nog de mooie kleuren van je lampion. Onwijs leuk! En ook een beetje spannend.. Route Noord start vanaf de Dotterbloem onder begeleiding van muziekvereniging Door Gunst Verkregen. en hem gevraagd om een toontje lager te spelen vanavond. Zo kunnen jullie de vrolijke klanken van muziekvereniging Liefde voor Harmonie, die deze tocht begeleidt, goed horen. Ook heeft commissie Zuid de route dit jaar weer onder de loep genomen en ietwat bijgeschaafd.

Route Noord: Dotterbloem – Watergang – Saskia van Uylenburglaan – R. van Rijnsingel – Rotonde – Populierenstraat – Meerkreuk – Europaweg – Iepenstraat – Populierenstraat - Kermisterrein De Zuidelijke route start gelijktijdig maar dan vanaf de parkeerplaats bij de Kiem.

Route Zuid: parkeerplaats De Kiem/Brede School – Kerkweg – Noordeinde – Noordhoek – Langeweg – Essenweg – Dijkstraat – Elzenstraat - Europaweg – Iepenstraat– Populierenstraat – Kermisterrein.

De subcommissie Zuid heeft weer een bakkie gedaan bij de chef-carillon van het gemeentehuis

59


Zaterdag 21 september

Jeugdo s r o c n e m e o Bl

‘s Morgens om 10.00 uur Vorig jaar was het Jeugdbloemencorso wederom van ongekend hoge kwaliteit en was de lengte van de optocht nu zelfs meer dan 3 kilometer! Er waren maar liefst 47 prachtig versierde fietsen en kleine karren te bewonderen. Ook de 5 scholen waren weer geweldig vertegenwoordigd met prachtige thema’s en opgebouwde praalwagens. Van het recordaantal van 9 kleine praalwagens wist de familie Stockmann met de Klassieke Dondernoot de Wisselbeker in de wacht te slepen. Een fantastische prestatie!

Het moment waar het dorp en omstreken echt naar uitkijkt is toch wel onze eigen Jeugdbloemencorso. Wat kunnen wij met z’n allen toch apetrots zijn op het feit dat wij met zo’n kleine, hechte gemeenschap één van de grootste niet-commerciële bloemencorso’s van het land neerzetten waar tienduizenden mensen op af komen! Wij hopen dit jubileumjaar op een recordaantal deelnemers die een stoet gaan neerzetten welke in de afgelopen 100 jaar nog niet is voorgekomen. Om dit te stimuleren en de drempel zo laag mogelijk te maken zal een groep stagiaires van het Welland college op vrijdagmiddag bij het bloemenafhaaladres aanwezig zijn om uw kind te helpen met het versieren van haar/zijn fiets of kleine kar. Meer informatie leest u verderop. Daarnaast is ons in de welbekende wandelgangen al ter ore gekomen dat diverse vriendengroepen, die in het verleden regelmatig hebben meegedaan met de corso, speciaal voor dit jubileumjaar nog een keer de stoute schoenen hebben aangetrokken. Ook onze collega jubilarissen Door Gunst Verkregen (100 jaar) en Liefde voor Harmonie (125 jaar) zullen deze corso naar verwachting flink gaan uitpakken. Wij kunnen eigenlijk nauwelijks meer wachten tot het begint en wensen iedereen heel veel plezier bij alle voorbereidingen. De afgelopen 2 jaar hebben wij voor de publieksprijs geëxperimenteerd met sms stemmen in combinatie met de formulieren. Omdat wij deze wijze van stemmen toch niet echt bij de traditie van het corso vinden passen, hebben wij besloten om hier niet meer mee verder te gaan. We blijven voor zowel de kinder- als de volwassenepublieksprijs bij de traditionele formulieren.

Wat zet deze familie elk jaar toch weer een schitterende kar in het corso. Ook bij de grote praalwagens hadden wij met 10 inschrijvingen een zeer hoog aantal deelnemers. Het was werkelijk super om te zien hoeveel werk al deze groepen hadden gestoken in hun acts en praalwagens. Vriendengroep Pub 1.2 ging met hun Cuba kar aan de haal met de Wisselbeker, toegewezen door de vakjury. De wisselbeker bij de verenigingen ging evenals het voorgaande jaar naar S.V. Alkmania met hun oranje blauw versierde Catwalk kar. Dat de duizenden toeschouwers langs de route De Familie Klein in hun hart gesloten hebben, bleek wel nadat ze voor de 3e keer op rij de

Via deze weg willen wij onze 2 hoofdsponsors, Rabobank en J. van de Put Fresh Cargo Handling, ontzettend bedanken voor hun bijdragen. Zij dragen dit evenement al jaren een zeer warm hart toe.

61


publieksprijs hadden gewonnen met hun India kar. Wij hopen dat ook deze vriendengroep nog jaren behouden blijft voor ons corso. De SMS-publieksprijs ging naar een andere superkar, het Chinees Lestulant.

Wilt U er aan meewerken de corsoroute autovrij te houden? Deelnemers aan het corso vragen wij dringend zo vroeg mogelijk, doch uiterlijk 9.00 uur, bij het startpunt van het corso, aan de Westmeerlaan, aanwezig te zijn. Voorinschrijving is niet nodig.

Hierbij nog even een korte opsomming van de belangrijkste spelregels: • De politie zal weer blaastesten afnemen bij de chauffeurs van de gemotoriseerde voertuigen. Houd er rekening mee dat overmatig alcoholgebruik van de vorige avond ook van invloed is. • Zorg er voor dat je goed blijft aansluiten bij je voorganger in de optocht. Zeker bij sommige acts vallen soms te grote gaten. • Zorg er voor dat de kar inclusief steekwerk niet breder en niet hoger is dan 4 meter. • Zorg dat het voertuig goed verzekerd is. Dit is op eigen verantwoordelijkheid! Houd hierbij rekening met het feit dat het voertuig voor een ander doeleinde wordt gebruikt dan waarvoor het waarschijnlijk verzekerd is. • Als u een aggregaat op uw kar hebt, zorg dan ook voor een brandblusser. • Zorg ervoor dat uw (aanhang)wagen in goede staat verkeerd. Met de diverse bruggen in het parcours zijn de risico’s groter dat er iets mis kan gaan. Natuurlijk willen wij niets aan het karakter van het corso af doen, maar veiligheid gaat boven alles. Met zoveel blije kinderen in de optocht wil toch niemand dat er ongelukken gebeuren.

U wordt terplekke ingeschreven, als u maar op tijd aanwezig bent zodat de jury voldoende gelegenheid krijgt alle wagens goed te jureren. Stel strenge eisen aan je voertuig, want met pech langs de kant komen te staan is voor je zelf niet leuk en het houdt het corso enorm op. De politie maakt ons erop attent, dat motorvoertuigen verzekerd en goed gekeurd dienen te zijn. Elke deelnemer is zelf aansprakelijk voor zijn/haar voertuig. Het Oranjecomité behoudt het recht, wagens te weigeren of te verwijderen welke afbreuk doen aan het corso.

Muzikale medewerking wordt dit jaar verleend door: Liefde voor Harmonie Roelofarendsveen Door Gunst Verkregen Nieuwe Wetering Mavileo Leimuiden Drumfanfare TTH Kouderkerk

De prijsuitreiking is om 13.15 uur (direct na het corso) op het parkeerterrein bij de Watertoren of in Ed de Burcht. (bij slecht weer). Deelnemers aan het corso vragen wij hun versierde wagen, karretje of fiets, deze zaterdag en zondag op een goed zicht-

Route: Westmeerlaan-Zuideinde-NoordeindeNoordhoek-Sotaweg-Middenweg-Rembrandt van Rijnsingel-Meerkreuk.

63


een oranje briefje waarin ze kunnen aangeven of ze hun fiets of kar samen met stagiares van het Welland College willen laten opsteken. Dit briefje kan in die week op school in een speciaal daarvoor neergezette brievenbus ingeleverd worden, zodat het opsteken gestructureerd kan verlopen en onnodig lange wachttijden worden voorkomen. Doe gezellig mee en maak gebruik van dit unieke aanbod om te ervaren hoe het is om deelnemer te zijn van één van de grootste bloemencorso’s van het land. Het kost niets, bloemen worden geregeld, je fiets of kar wordt voor je versierd en je krijgt naast een mooie beker ook nog een medaille en vrijkaartjes. Evenals voorgaande jaren zijn er ook bloemen beschikbaar voor de kinderen die toch liever zelf hun fiets of kar versieren, maar nog wat bloemen tekort komen of wat advies willen hebben. Kom vrijdag 20 september tussen 12.00 en 14.00 uur naar Fa. Turk, Noordeinde 242a. (vanuit het Noordeinde voor de Veilingbrug rechts; Parkeren kan bij de Oude Veiling of het parkeerterrein bij de Ignatiusschool). bare plaats langs de weg te plaatsen. Vele mensen maken een rondje door het dorp om, waar mogelijk, de corsowagens nog eens goed te bekijken. Houd er s.v.p. wel rekening mee dat wegen niet geblokkeerd raken.

Deskundige mensen zijn hier aanwezig om je met raad en daad bij te staan. Via deze weg doen wij een oproep aan alle bloemenkwekers of –handelaren om bloemen beschikbaar te stellen, zodat zoveel mogelijk kinderen hun step of fiets of kar zo mooi mogelijk kunnen versieren. U kunt hiervoor contact opnemen met de comitéleden: Marco Hogenboom (tel 0713317672) of Rick Hogenboom (tel 06-51591662). Zij maken met u een afspraak zodat u uw bloemen kan komen brengen.

Om een grootse “100 jarig jubileumcorso” voor onze gemeenschap neer te zetten willen wij zo veel mogelijk kinderen oproepen om met een mooie versierde fiets of kar mee te doen. Alle kinderen van de lagere scholen in Roelofarendsveen en Oude Wetering ontvangen in het begin van de 1e schoolweek

65


n e l e p p u n k n o T Het tonnetje knuppelen wint nog steeds aan terrein. Elk jaar staat het knuppelveld bij DOSR weer helemaal vol met stoere mannen welke hun oerkrachten botvieren op een houten ton. We worden als Oranjecomité zelfs regelmatig benaderd of we niet wat trainingstonnen kunnen leveren tegen een zacht prijsje. Er zijn dus vriendengroepen in de Veen die hun knuppeltechniek proberen te optimaliseren. Helaas krijgen wij slechts 1 keer per jaar een lading wedstrijdtonnen geleverd en deze zijn écht allemaal nodig voor zaterdagmiddag bij DOSR. Verheugd kunnen we weer melden dat Metaalhandel Broersen evenals voorgaande jaren heeft aangeboden dit evenement financieel te ondersteunen. Mede door deze bijdrage hebben we ook een

Zaterdag 21 september ‘s Middags om 13.30 uur aantal XXL Jubileumtonnen aan kunnen schaffen! Haal dus snel je wedstrijdknuppel van zolder en wax hem goed in voor een middagje Kermisknuppelen. Iedereen mag meedoen, je hoeft echt niet persé Ton te heten. Het prijzengeld is wederom als volgt vastgesteld: 5 Euro voor het eerste gat (er moet minimaal een luciferdoosje door heen kunnen!) en 10 Euro als de bal uit de ton geknuppeld wordt. Inschrijfgeld: € 10,- p.p. (voor alle tonnen!) Plaats: Voetbalvereniging DOSR

67


Tobbetje steken

Zaterdag 21 september ‘s Middags om 14.30 uur. Inschrijven vanaf 14.00 uur

Het oer-Hollandse Tobbetje Steken hoort gewoon bij een 100 jarig jubileumfeest! Wat ons betreft gaat de dijk aan de Wilgenstraat weer een keer ouderwets vol. Daarom hebben wij er dit jaar voor gezorgd dat er ook horeca aanwezig zal zijn om de deelnemers en publiek van een natje of droogje te voorzien. Een heerlijk najaarszonnetje, een tinnen teil met verkoelend water en een houten schans met karretje en lans zijn allemaal ingrediënten die onlosmakelijk verbonden zijn met dit nostalgische evenement. Bent u op weg van het Kermisterrein naar het dorp (of andersom), ga dan via de Wilgenstraat en laat zien dat u behoort tot één van de betere ringstekers van het westelijk halfrond. In tegenstelling tot andere jaren is het dit jaar ook mogelijk om niet als koppel, maar alleen te koersen! U strijkt dan niet alleen in

uw eentje die grote geldprijs en wisselbeker op, maar hoeft ook de eeuwige roem van Veense Kermiskampioen Tobbetje Steken niet te delen. Wij zouden het wel weten…. Vorig jaar werden de veelvuldige winnaars Alex Klein en Arjan van der Meer letterlijk de loef afgestoken door de kersverse nieuwe winnaars Hans Kerkvliet en Robin v/d Meer. Wij gaan er vanuit dat er dit jaar wederom een titanenstrijd gaat ontstaan die terug doet denken aan de Middeleeuwen. Doe eens een keer gek en kom gezellig meedoen! Inschrijfgeld: 2,50 euro Leeftijd: vanaf 16 jaar Plaats: Wilgenstraat

• Licht- en krachtstroominstallaties • Camera- en alarmsystemen • Verlichtingsystemen, waaronder LED • Installaties in de tuinbouw • Installaties in de woningbouw • Renovatie • Eigen storingsdienst 24/7 • Periodiek onderhoud op maat

Voor al uw elektrische installaties, zowel particulier als bedrijf.

RZ installaties • Oude Wetering • www.rzinstallaties.nl • 06-158 323 44 69


Zaterdag 21 september

Circus s Hanne

‘s Middags om 14.30 uur Deze middag mag iedereen, jong en oud, sportief of a-sportief, actief of beschouwend die dingen uit proberen die misschien alleen nog maar in je dromen voorkomen. Nu kan het realiteit worden. Zo worden we even met z’n allen één grote circusfamilie! Vrolijke, nostalgische circusdeuntjes, maar ook actuele moderne circusmuziek zullen alle activiteiten omlijsten. Onder het genot van een lekker ijsje van Ronald Hogenboom moet dit supergaaf worden!

Circus Hannes is een circusspeelplaats voor kinderen, maar ook papa’s en mama’s kunnen meedoen! De circusspeelplaats staat prachtig onder de luifels van het terras. Het zeil ligt er gekleurd bij. Het circusmateriaal wacht uitdagend op haar deelnemers. Je ruikt de spanning en je voelt de uitdaging en de kriebels om mee te doen.

Tot zaterdagmiddag! Plaats: ‘t Veen eten & drinken

Alle deelnemers mogen iets uitproberen, natuurlijk begint het bij een poging wagen om te jongleren met balletjes. Het spinnen met hoepels en de diabolo was vroeger al populair, maar ook draaien met de hoelahoep en met gekleurde linten, het is niet alleen een feestelijk gezicht, maar ook spannend om te doen! Wil je alleen aan je Kermisconditie werken? Wat dacht je van touwtje springen, alleen of samen? We hebben wel 16 verschillende sprongen voor je op kaart gezet om uit te proberen! En balanceren over een smal koord.. Wie wil dat nou niet proberen?

k r e w r u u V spektakel

Zaterdag 21 september ‘s Avonds om 22.30 uur Ook dit jaar is door de Familie Boesveld besloten om op zaterdagavond alle festiviteiten feestelijk af te sluiten met een geweldig vuurwerkspektakel.

Het vuurwerk wordt afgestoken op het DOSR-voetbalveld wat bereikbaar is via het Kermisterrein. Kom allen weer kijken, want zulk vuurwerk zie je zelden!

71


s g n i r e t h c u n t n O wandeltocht

Zondag 22 september ‘s Morgens om 9.00 uur

Zondagochtend schrik je wakker, je ligt op de bank en hebt je Kermiskloffie nog aan. Je probeert op te staan, auw, je hoofd wil niet. Geen paniek, wij hebben de oplossing! Kortom de ideale overgang tussen de kermisweek en de rest van het jaar. En natuurlijk laten wij u weer niet gaan zonder een onvergetelijk hebbedingetje. Afhankelijk van uw algehele toestand kunt u kiezen uit drie afstanden: 5, 10 of 15 kilometer.

Het beste medicijn is een frisse douche en een mooie wandeltocht die start in ons prachtige dorp waar het gros van de mensen nog op één oor ligt. Lekker napraten, grote verhalen vertellen en herinneringen ophalen. Een fris windje doet de rest. Terwijl een deel van het Comité het dorp feestweekvrij maakt gaat de rest er nog één keer tegenaan. Natuurlijk niet alleen (ook wij benne op) maar met Wandelvereniging “de Wandelende Tak” van Plantaris die wij weer erg dankbaar zijn voor het uitzetten van een heerlijke wandeltocht. Halverwege staat er een goede kop koffie en voor de liefhebbers een oranjebittertje klaar. Dus even geen polonaise, mensen die op je tenen trappen, geen halve bledden bier die in je nek kieperen en geen dreunende bass.

Starten voor 10 en 15 kilometer: van 9.00 tot 10.00 uur. Starten voor 5 kilometer: van 9.00 tot 11.00 uur Locatie Inschrijfgeld

: ’t Veen eten & drinken : 2,50 euro

Tot zondagochtend!

73


Stichting Oranjecomite Juliana

Oranje info Wilt u een extra programmaboekje voor uw verre familie of is het boekje per ongeluk tussen het oud papier terechtgekomen? Dit kunt u vanaf begin september afhalen bij: Veenerick Boek & Kantoor in Roelofarendsveen en Primera Domien Koek in Oude Wetering.

Jeroen van der Geest (vrz.) Harold Straathof (secr.) Bob Verhaar (pen.) Ed Hoogenboom Ivo van Klink Eef van Haastrecht RenĂŠ Koek Marco Hogenboom Coen Boers Niels Verdel Joris Koek Rick Hogenboom Ingmar van Klink Marco van Benten

Het programma is ook via onze website te bekijken op www.oranjecomite.eu Volg ons ook op Facebook voor actuele informatie: www.facebook.com/ocjuliana Voor inlichtingen kunt u terecht bij de leden van het OranjecomitĂŠ (ook voor het inleveren van ballonkaartjes) Algemeen informatienummer tijdens de feestweek: 06-27549203

www.oranjecomite.eu 75

Noordkade 12a Aak 75 Sotaweg 114 Waterrijk 72 Sterrenkroos 24 Voorweg 30 Sotaweg 118 Schoener 82 Lupinestraat 12 Waterlelie 134 Barg 18 Harteveldstraat 10 Barg 22 Westeinde 81b

Kermisboekje 2013  
Kermisboekje 2013  

Kermisboekje 2013

Advertisement