Page 1

GRATIS

HIER OP

VOORNE PUTTEN

TOERISTISCH

MAGAZINE

2019


www.opvoorneputten.nl @OPVoornePutten @OPVoornePutten opvoorneputten

22


Ontspannen en inspannen, opladen en ontladen. Op Voorne-Putten kan het! Vanuit de stad stap je de grens over naar een prachtig gebied dat bol staat van de activiteiten, maar waar je ook kunt genieten van de rust en ruimte. Hier vindt je de leukste plekjes! GOLF PAARDRIJDEN OVERNACHTEN UITGAAN WANDELEN FIETSEN STRAND NATUUR VOOR KINDEREN WATERSPORT HAVEN HISTORIE ARCHITECTUUR CULTUUR HENGELSPORT MOLEN SPOTTEN RESTAURANT MUSEUM SHOPPEN OVERSTAPPUNT

3 3


COLOFON

INHOUD

HIER OP VOORNE PUTTEN is een uitgave van Univacance B.V. - Citta Romana Marketing OP Voorne-Putten, en BP Advertising + DESIGN: Correspondentie adres: Postbus 93 3220 AB Hellevoetsluis Ontwerp, layout en prepress: BP Advertising + DESIGN +31 (0)181 - 410810 Advertenties: adverteren@hieropvp.nl +31 (0)181 - 334444 Drukwerkverzorging: ‘t Papieren Huys www.papierenhuys.nl

6

Fotografie;

VOORNE-PUTTEN PAS

Edith Schoo

Voel je een VIP

Niels Braal Nicole van der Kuil Paul Burg

10

Modellen cover: Jelle Brokking, Marjolein

VOORNE-PUTTEN

van Oosten, Julius en Boris van der Elst,

Een eiland van contrasten

Noe Jahn © 2019 Alle rechten voorbehouden aan: Univacance B.V. Marketing OP Voorne-Putten, en BP Advertising + DESIGN . Niets uit deze uitgave mag worden

14 HISTORIE

openbaar gemaakt in enige vorm of

20

op enige wijze, hetzij elektronisch,

STEDEN EN DORPEN

mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs verklaren dat deze

Hellevoetsluis Brielle Nissewaard Westvoorne

uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste

instaan voor de juistheid en volledigheid

MUSEA

aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid

Bezoek en beleef de historie

die het gevolg is van handelingen en/ of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.

4

38

van de informatie. Uitgever en auteurs voor schade, van welke aard dan ook,

Gezellig winkelen in Spijkenisse, Hellevoetsluis en Brielle

50 STRANDEN Rockanje Oostvoorne Hellevoetsluis Maasvlakte Strandpaviljoens

60 PROEF VOORNE-PUTTEN Restaurants

64 NATUUR Actief in de natuur

weten is samengesteld, evenwel kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze

SHOPPEN

De historie van Voorne-Putten

verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of

46


76

96

112

ZIEN EN DOEN

WATER

EVENEMENTEN

Molens Futureland

Brielse meer Haringvliet Oostvoornse meer Bernisse

Feesten Festivals Voorstellingen

78 KINDEREN Eindeloos speelplezier

84 FIETSEN Fietsroute Water & Wieken

98 WATERSPORT

104 HENGELSPORT

118 ROTTERDAM Wereldhaven Moderne architectuur

122 GOEREE-OVERFLAKKEE Groene oase op een steenworp afstand

88

108

WANDELEN

BIJZONDER OVERNACHTEN

Wandelroute Gorzen & Bastions

De leukste plekken om te verblijven op Voorne-Putten

92 PAARDRIJDEN

95 GOLF

127 BROUWERSDAM

110

128

UITGAAN

ZEELAND

Theaters Bioscopen Escaperoom Casino Kroegen en clubs

Luctor et emergo

5


VOEL JE EEN VIP OP VOORNE-PUTTEN MET DE

Met deze gratis pas ontvang je bij een groot aantal attracties, musea en recreatiebedrijven korting of een leuke attentie. Je kunt met het hele gezin, tenzij anders aangegeven, gebruiken maken van de ViP Pas. Kijk op: www.opvoorneputtenpas.nl voor alle leuke aanbiedingen en laat je verrassen!

6


Een greep uit alle leuke aanbiedingen en kortingen met je Voorne-Putten pas:

SLOEPVERHUUR – GEIJSMAN WATERSPORT Van het voorjaar tot einde zomer kun je bij Jachthaven Geijsman een luxe sloep huren voor een heerlijk vaartocht over het Brielse Meer. Je bent je eigen schipper en de sloep ‘Amigo’ beschikt over een buiskap voor winderig weer en kussens voor een prettige zit. Een vaarbewijs is niet nodig, enige vertrouwdheid met het varen en water wel. Je kunt de sloep huren voor een dagdeel of een dag en krijgt op vertoon van De VoornePuttenPas een mooie korting!

RESTAURANT & EVENEMENTENLOCATIE DUINHOEK Voor de lunch (12: 00-17: 00) 10% korting op de hele rekening. Of geniet ervan High Tea voor € 15,50 in plaats van € 17,50 voor maximaal 4 personen.

FUTURELAND 2E MAASVLAKTE Beleef de modernste haven van Europa in het gratis informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2 – FutureLand. Ga aan boord van de Ferry of ga op expeditie met de bus FutureLand Express. Ervaar zelf hoe het is als kranen, schepen en havens groot, groter, grootst zijn! Op vertoon van de VoornePuttenPas krijg je een leuke korting op bus- en/of boottour.

DROOGDOK JAN BLANKEN Het droogdok Jan Blanken is het oudste stenen droogdok van Europa en is nog altijd in gebruik voor allerlei soorten schepen! Voor jong en oud is een bezoek aan deze maritieme reparatieplaats een unieke belevenis. Waan je even terug in de tijd van de Grote Zeehelden. Het droogdok heeft een uitgebreid en interactief bezoekerscentrum over het droogdok en de persoon Jan Blanken. Tijdens een rondleiding vertellen de vrijwillegers je graag meer. Op vertoon van de Voorne-PuttenPas krijg je een gratis kopje koffie of thee bij entree bij een rondleiding.

RESTAURANT AAN ZEE Een duurzaam restaurant gelegen op een unieke locatie in de duinen van Oostvoorne midden in de prachtige natuur. Je kunt op het terras genieten van een mooi uitzicht op zee. Informeer met je Voorne-PuttenPas naar de leuke aanbieding!

ZEEHONDENOPVANG EN EXPO A SEAL Bij A Seal worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehondenpups die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn. Als ze weer gezond en in staat zijn om voor zichzelf te zorgen dan worden ze weer vrijgelaten. In de zeehondenopvang kun je op ziekenbezoek en leer je op een leuke interactieve manier meer over de zeehond. Op vertoon van de Voorne-PuttenPas krijg je een mooie korting op de entree!

WIJNDOMEIN DE VIER AMBACHTEN Een bijzonderheid en uniek op Voorne-Putten is de wijngaard De Vier Ambachten. Ze kweken de druiven volledig milieuvriendelijk en maken zeer speciale, lekkere wijnen die nergens anders te vinden zijn. Maar ook cyders, likeuren, jams en vers fruit komen hier van de fruitboomgaard. Met de Voorne-PuttenPas krijg je een leuke korting op deze bijzondere producten.

VVV ROCKANJE De VVV is hét startpunt voor jouw mooiste uitje. Je kunt er terecht voor alle informatie over Voorne-Putten en krijgt persoonlijke tips van enthousiaste medewerksters. Er zijn diverse mooie fiets- en wandelkaarten en souvenirs te koop. Op vertoon van de VoornePuttenPas krijg je elke tweede fietsroute of wandelroute gratis.

De Voorne-Putten pas is verkrijgbaar bij alle verblijfsaccommodaties, VVV’s en gemeenten

7


Verblijf l e t o h t e m service

Je moet je tijdens de vakantie ook een beetje thuisvoelen.....

Città Romana in Hellevoetsluis vormt de ideale uitvalbasis voor een heerlijke vakantie, vlak aan zee. U verblijft in één van onze sfeervol ingerichte vakantiehuizen met gratis wireless internet, satelliet tv waaronder Canal digitaal. In de directe omgeving maakt u de mooiste wandel- en fietstochten. Liever wat meer spanning en sensatie? Dan behoren kitesurfen, waterskiën of zeevissen tot één van de sportieve mogelijkheden. Ook de gezellige vestingstadjes Brielle en Hellevoetsluis zijn een bezoek meer dan waard. De vesting van Hellevoetsluis huisvest o. a. bezienswaardigheden zoals Droogdok Jan Blanken, Museum schip de Buffel, de verdedigingswerken, lichtschip de Noordhinder en het brandweermuseum. Zierikzee, Rotterdam, Delft, Den Haag en Delta park Neeltje jans bereikt u binnen drie kwartier. En met een uurtje zijn ook de Efteling, Middelburg, Amsterdam of Utrecht dagtrips om aan te bevelen. Città Romana staat garant voor een ontspannen verblijf. Geniet bijvoorbeeld van een ontspanningsmassage in de massagestudio, een gezichtsbehandeling in de beautysalon of bezoek gratis de privésauna bij ons zwembad. Heeft u een keer geen zin om te koken? Restaurant & Evenementenlocatie Duinhoek op Citta Romana biedt een gevarieerde en betaalbare menukaart. U kunt genieten van het mooie uitzicht vanaf het terras aan het water of blijft u liever thuis? We bezorgen uw maaltijd met plezier aan huis.

Postbus 93 • 3220 AB Hellevoetsluis • Parkweg 1 • 3221 LV Hellevoetsluis • Holland • Tel. +31 (0)181 33 44 44 info@cittaromana.com • www.cittaromana.com

6


an zee a l a P . k ie n u is “De ligging uit s e j g a d e k u e l 0 met wel 10 in de buurt.“

10% KORTING 10% korting op uw besteding aan spijzen en dranken naar keuze bij RESTAURANT DUINHOEK. Parkweg 1 - 3221 LV Hellevoetsluis 0181 391 052

Niet geldig voor bezorgingen, feestdagen, vergaderingen, bruiloften, partijen of andere speciale aanbiedingen.

7


k e d t n O

VOORNE-PUTTEN

Een eiland van contrasten

Een eiland dat wacht om ontdekt te worden. Fietsen langs de horizon, snel even een pontje pakken naar de overkant en bijtanken op ĂŠĂŠn van de gezellige terrasjes aan het water. Wandelen of relaxen op de brede zandstranden of puzzelend langs de uitgebreide knooppuntennetwerken. Het kan allemaal!

10


Cultuur en Historie

Water

Ook op het gebied van cultuur

Naast brede zandstranden aan

en historie biedt Voorne-Putten

de Noordzee heeft Voorne-

Strand en Zee

diverse mogelijkheden. Allereerst

Putten nog vele andere mooie

Met elkaar en Voorne-Putten

de historische vestingsteden

Natuur

waterwegen en meren om aan

verbonden. Heerlijke brede

Brielle en Hellevoetsluis.

Struin door bossen en duinen.

te relaxen, zwemmen, sporten

zandstranden met genoeg

De volledig gerestaureerde

Oog in oog met een grote

of van de natuur te genieten.

ruimte voor alle badgasten.

verdedigingswerken in de

grazer of in stilte genieten en

Bezoek de recreatiegebieden aan

Van zeehond, steltloper tot

Hellevoetse Vesting en het

turen vanuit de vogelkijkhut,

het Brielse Meer, de Bernisse of

zonaanbidder of kitesurfer, een

Droogdok Jan Blanken, zijn

natuurlijk Voorne-Putten! Het

duik in het Oostvoornse Meer en

ieder geniet van het strand.

bijvoorbeeld locaties die

eiland wordt in tweeën gedeeld

vind de scheepvaartgeschiedenis

Badstrand Rockanje heeft

een bezoek waard zijn.

door een oude rivierarm de

van Voorne-Putten. Ontdek

een unieke ligging, vrijwel

In het plaatsje Heenvliet bevindt

Bernisse. Je vind de natuur niet

het Haringvliet met zijn

geheel op het zuiden met

zich de oude ruïne Ravesteyn,

alleen in de duinen maar ook

Haringvlietdam, één van de

gezellige strandpaviljoens.

Nog zo’n schitterend historisch

in de uitgestrekte polders en

grote Deltawerken, waar

Proef de zilte zeelucht en

gebouw vindt je in Oostvoorne: de

waterrijke natuurgebieden.

hard gewerkt wordt aan de

blijf even hangen voor de

burcht van Oostvoorne (of Jacoba

Een paradijs voor water- en

terugkeer van de natuurlijke

prachtige zonsondergang.

Burcht), die stamt uit de 12e eeuw. weidevogels en natuurliefhebbers. overgang van zout naar zoet.

11


VACATURES Werken bij Werelds aan het Strand is werken op een mooie locatie met enthousiaste collega’s! Zoek jij een leuke seizoensbaan en wil jij werken in een stijlvolle en dynamische omgeving dan is werken bij Werelds aan het Strand echt iets voor jou. Wij zoeken sfeer- & smaak makers (bedienend en keuken personeel). Als de eigenschappen harde werker, doorzetter, flexibel en vrolijk bij jou passen dan kan jij onze nieuwe aanwinst worden. E-mail je cv naar personeel@werelds.nl en wij nodigen je graag uit op onze prachtige locatie.

Werelds aan het Strand biedt haar gasten een beleving van internationale allure aan het Grevelingenmeer! www.werelds.nl

Geniet in een unieke setting terwijl u zich in Ibiza waant. Relax in alle vrijheid met vrienden of familie in ons warm en hoogwaardig ingerichte restaurant, op het terras, of op een loungebed op ons privéstrand, en laat u inspireren door verleidelijke gerechten, mooie wijnen, kleurrijke cocktails, leuke mensen en heerlijke muziek.

Met ons brede assortiment bieden wij tegen betaalbare prijzen verwennerij van topkwaliteit. Een heerlijke lunch, fingerfood bij de borrel of à la carte genieten van een diner! U vindt ons op de Eco Punt 1 in Ouddorp aan het Grevelingenmeer. Meer informatie over onze locatie vindt u op www.werelds.nl


Wij zijn Restaurant & Evenementenlocatie Duinhoek, de ideale locatie voor lunch, diner en het vieren van feestelijke gelegenheden. Voor uw feest bieden wij diverse mogelijkheden voor een heerlijk buffet, diner, brunch of high tea. Wij zorgen dat alles klaar staat en u hoeft alleen maar te genieten. Wij beschikken over twee ruimtes, één ruimte in ons restaurant en we hebben Tony's Pub voor u beschikbaar. Zo is er voor iedere gelegenheid een geschikte setting te creëren, van kinderfeestjes tot vergaderen, bij ons bent u aan het juiste adres!

De mooiste dag van uw leven viert u bij Restaurant & Evenementenlocatie Duinhoek. U wordt ontvangen met prosecco en bruidstaart waarna u 's avonds kunt genieten van een driegangen diner. U sluit de dag af met een spetterend feest met maar liefst 100 gasten op de muziek van een deejay! Restaurant Duinhoek is gevestigd op Resort Citta Romana en een officiële trouwlocatie van de gemeente Hellevoetsluis. Zo biedt één locatie alles wat u nodig heeft voor een onvergetelijke dag!

Dit alles bieden wij aan vanaf €4.250,-

ALL-IN BRUILOFT Benieuwd naar alle mogelijkheden? neem dan een kijkje op de website of maak een afspraak! Restaurant & Evenementenlocatie Duinhoek

restaurant–duinhoek


HISTORIE

VAN VOORNE-PUTTEN Voorne-Putten heeft historie van alle tijden te bieden: archeologische vondsten van boerderijen uit de prehistorie, kastelen uit de riddertijd, een marinehaven uit de Gouden Eeuw, negentiende-eeuwse verdedigingswerken en moderne woonwijken. Kortom, bezoek de eilanden voor een reis door de tijd!

INPOLDERINGEN

14

De lappendeken van polders laat zien hoe in de loop der

De Heren van Voorne waren de baas over het gelijknamige

eeuwen het eiland is bedijkt. De vroegste dijken stammen

gebied; vanuit hun kasteel in Oostvoorne zorgden ze voor

uit circa 1200 en zijn te herkennen aan hun ronde vorm.

het uitoefenen van rechtspraak, het innen van belastingen

Dat waren hogere plekken in het landschap die met een dijk

en het beschermen tegen overstromingen en aanvallen. Het

extra bescherming kregen tegen stormvloeden. Hiertegen

eiland Putten strekte zich uit over een groter gebied dan het

werden door de vroegere bewoners vervolgens nieuwe dijken

huidige. Hier waren het de Heren van Putten die vanuit hun

opgeworpen, zodat er in enkele eeuwen een groot gebied

Hof in Geervliet over hun bezit regeerden. Het bijzondere graf

was veiliggesteld. Veel van deze middeleeuwse dijken zijn

van Nicolaas van Putten en zijn vrouw is nog altijd in de kerk

opgenomen in de fietsknooppuntenroute.

van Geervliet te vinden.


KARAKTERISTIEK Op Voorne-Putten vonden sindsdien duizenden inwoners een vorm van bestaan, veelal in de landbouw. Omdat Putten iets lager ligt dan Voorne was dit eiland vooral geschikt voor weilanden en veeteelt. Bij Spijkenisse lagen bovendien uitgestrekte grienden langs de oevers van de Oude Maas; hier kweekte men wilgen om van de takken stoelzittingen, matten en bezemstelen te maken. De dorpen langs de Bernisse leken aanvankelijk een toekomst als handelsnederzetting te hebben, maar door de verzanding van de kilometer brede rivier kwijnde de scheepvaart geleidelijk weg, zodat ook zij zich op de veeteelt concentreerden. Wandelend op de Markt in Heenvliet en door de smalle straatjes van Geervliet is die vroegere sfeer nog goed te proeven. Voorne had een afwisselender karakter. De nadruk lag op de landbouw, maar daarnaast had Zwartewaal een uitgebreide vissersvloot, groeide Hellevoetsluis uit tot marinehaven, en bleef Brielle de belangrijkste stad met een centrumfunctie voor de regio. Hier werd handel gedreven en stonden diverse scholen, een rechtbank en er

VERANDERINGEN

uit tot een badplaats van allure, met een

was een notaris.

Met name in de negentiende eeuw

vliegveld, golfbanen en hotels langs de

begon de regio veranderingen te

boulevard.

ondergaan. In Hellevoetsluis breidde het

De bouw van de Spijkenisserbrug

marinecomplex zich steeds verder uit

(1904), de komst van de RTM-tram

met onder meer het stenen Droogdok

(1906) en de aanleg van de Groene

(1805). De handel kreeg een vlucht toen

Kruisweg (1932) zorgden voor een

het Kanaal door Voorne in 1830 werd

betere verbinding met de buitenwereld.

geopend, al daalde het aantal schepen

Na de Tweede Wereldoorlog breidde

snel zodra in 1872 de

de Rotterdamse haven zich in korte

Nieuwe Waterweg in gebruik werd

tijd enorm uit, waardoor duizenden

genomen. Eind negentiende eeuw

hectare landbouwgrond op Rozenburg

ontdekten stedelingen de natuurschoon

in industriegebied veranderde. Ook

van de duinen, waarna ondernemers in

op Voorne-Putten was de invloed

Rockanje en Oostvoorne zich richtten

te merken door de aanleg van het

op toerisme. In de eerste helft van de

Voedingskanaal en de snelle groei van

twintigste eeuw groeide Oostvoorne

Spijkenisse.

15


TOERISTEN INFORMATIE PUNT IN DE HISTORISCHE VESTING VAN HELLEVOETSLUIS

STICHTING PROMOTIE HELLEVOETSLUIS - Westzanddijk 1a - 3221 AW Hellevoetsluis Tel. 0181 854 378 - info@bezoekhellevoetsluis.nl - www.bezoekhellevoetsluis.nl


Voorne-Putten

Historie Nadat de Watersnoodramp voor grote schade had gezorgd, werd in 1955 begonnen aan de bouw van de Haringvlietdam. Dit kolossale onderdeel van de Deltawerken trok veel toerisme en zorgde na de voltooiing in 1971 voor meer veiligheid tegen het water en de dam bood een betere verbinding met Goeree-Overflakkee.

De ruilverkaveling, de aanleg van nieuwe wegen en bouw van grote woonwijken zorgden vanaf de jaren ’60 voor een ingrijpende metamorfose van het landschap. Maar ondanks de industrie, moderne gebouwen en verstedelijking, kent Voorne-Putten nog volop groen en is de historie overal tastbaar. Ontdek het fietsend door de eeuwenoude polders, wandelend door de duinen, speurend door de oude stadjes of zeilend over het Haringvliet.

HET STREEKARCHIEF Verhalen uit het Streekarchief De regio Voorne-Putten kent een rijke geschiedenis en het Streekarchief is de plek waar deze historie wordt bewaard. In Brielle staat een groot depot met speciale klimaatbeheersing waar de collectie van ruim 3,5 strekkende kilometer aan papieren erfgoed ligt. Het oudste stuk dateert van 1280, het jongste betreft de krant van gisteren. Op de studiezaal heeft iedereen recht op inzage op de archieven die hier worden bewaard, maar in toenemende

mate zijn genealogische akten, foto’s, films, prenten, plattegronden en kranten ook digitaal te raadplegen. Zo is het voor iedereen mogelijk op eenvoudige wijze de geschiedenis van VoornePutten te ontdekken. Tik op de website eens je achternaam in en ontdek of jouw voorouders hun sporen in de archieven hebben achtergelaten. Of ga op zoek in de database met foto’s en kaarten en zie hoe de omgeving in de loop van eeuwen is veranderd. In samenwerking met OP Voorne-Putten promoot het Streekarchief de lokale

historie. Maandelijks wordt met een blog een plek met een bijzonder verhaal belicht en gekoppeld aan fietsroutes of leuke uitjes. blog.opvoorneputten.nl

Vroeg of laat zoek je in het Streekarchief; www.streekarchiefvp.nl

17


FOTO: JOEP VAN AERT, PLEIN06 LOCATIE: WEVERSHOF, WILGENRIJK

Wonen in een maritiem historische stad omgeven door groen en water Maassluis is een prachtige stad met een rijke historie en maritieme geschiedenis. Tel daar de talloze recreatie-, woon-, onderwijsen sportmogelijkheden bij op en je hebt de ideale plek om groen en waterrijk te wonen. En laten we vooral niet de vele bruisende evenementen vergeten die Maassluis rijk is!

Viswinkel Ouddorp Weststraat 12-14 I 3253AR Ouddorp Tel: 0187-845229 https://www.facebook.com/Haringkraam/

Door de groene achtertuin Midden-Delfland, het strand van Hoek van Holland en de grote steden zoals Rotterdam en Den Haag ligt onze stad erg centraal. Met negen aanbieders en diverse makelaars zit er altijd een geschikte partij tussen die u kan helpen met het vinden van uw droomhuis. Meer informatie kunt u vinden op:

ERVAARMAASSLUIS.NL/WONEN


HELLEVOETSLUIS VAN MARITIEME HAVEN TOT WATERPRET

De gemeente Hellevoetsluis bestaat uit de dorpskernen Oudenhoorn en Nieuwenhoorn en de vestingstad Hellevoetsluis. Hellevoetsluis kent een groots maritiem verleden. De vestingstad groeide na het jaar 1600 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. De schepen van de Admiraliteit van Rotterdam werden hier schoongemaakt, hersteld en uitgerust.

20

Michiel de Ruyter bezocht Hellevoetsluis regelmatig voor inspecties, want hij was als opperbevelhebber verantwoordelijk voor de oorlogsvloot. De oude vestinghaven is ook bekend van de glorieuze binnenkomst van Piet Hein met de Zilvervloot in het jaar 1629. Aan die tijd herinneren nog gebouwen als het Tromphuis, de Affuitenloods, het Kruithuis en het Ruyterhuis, vernoemd naar Michiel de Ruyter. Hellevoetsluis bleef belangrijk als marinehaven tot in de jaren ’30 waarna de marinehaven naar Den Helder werd verplaatst. Ook werd tijdens

aan de Koningskade. Hellevoetsluis is

de Tweede Wereldoorlog, door de Duitsers,

tevens een mooie watersportplaats

een deel van Hellevoetsluis gesloopt om

met alle moderne faciliteiten in deze

een beter schootveld te krijgen tegen

prachtige historische setting.

de geallieerde U-boten. De sporen van

De unieke ligging direct aan het Haringvliet

dit historische verleden kun je nog op

biedt vele mogelijkheden. Met de Noordzee,

diverse plekken in Hellevoetsluis ervaren.

bereikbaar via de Haringvlietsluizen,

In het Droogdok Jan Blanken, tijdens een

is het ruime sop zo gekozen, maar ook

historische stadswandeling of door een

als je een vaste ligplaats zoekt zijn de

bezoek te brengen aan de museumschepen

havens van Hellevoetsluis geschikt.


“Historische thuishaven en moderne jachthaven!�

21


VERRASSEND HELLEVOETSLUIS Rondom de vestinghaven \

Mijnenveger Bernisse Stap in de verrassende wereld van een oorlogsschip!

Ramtorenschip de Buffel Van moederschoot naar zee!

Droogdok Jan Blanken Beleef het werkende maritieme erfgoed

Lichtschip 12 Noord-Hinder Helder lichtpunt in historisch Hellevoetsluis

www.mbernisse.nl

Nationaal Brandweermuseum Een wereld als een spannend jongensboek www.nationaalbrandweermuseum.nl

Vuurtoren Hellevoetsluis Een helder lichtbaken

www.debuffel.nl

www.droogdok.nl

www.noordhinder.nl

Kunstuitleen Hellevoetsluis Alles voor de kunst

www.museumplatforum.nl

Verdedigingswerken Hellevoetluis Innemend onneembaar!

www.kunstuitleenhellevoetsluis.nl

Theater Twee Hondjes Een theater om in te bijten!

www.theatertweehondjes.nl

STICHTING MUSEUMPLATFORM Hellevoetsluis

MUSEA MET OOG VOOR · HISTORIE www.museumplatform.nl

��

-1'""6é!)é$" �;,,

www.fronttaal.nl

Stadsmuseum Hellevoetsluis Het Hellevoetse leven in vroegere tijden www.stadsmuseum-hellevoetsluis.nl


Hellevoetsluis VUURTOREN HELLEVOETSLUIS De, uit 1882 daterende, vuurtoren is in 2005 grondig gerestaureerd en er is een historisch hekwerk omheen geplaatst. De vuurtoren doet nog steeds dienst voor de scheepvaart. Vanuit de vuurtoren heb je schitterend uitzicht over het Haringvliet en de haven van Hellevoetsluis. Deze Hellevoetse vuurtoren is elke laatste zondag van de maanden mei tot en met augustus van 12:00 tot 16:00 geopend voor publiek. www.bezoekhellevoetsluis. nl/vuurtoren D R O O GD O K J A N B L A N KEN Droogdok Jan Blanken is het oudste bewaard gebleven dok in Nederland en door zijn opbouw uniek in zijn soort. Het Droogdok is tussen de jaren 1798 en 1822 gebouwd en is nog steeds in gebruik voor het onderhoud van kleine schepen. Vaak gaat het hierbij om historische schepen. Een bezoek aan het dok is een unieke belevenis voor jong en oud en voert je terug in de tijd van de grote zeehelden. Het Droogdok bestaat uit twee dokken. Het kieldok voor klein onderhoud en het timmerdok voor groot onderhoud en scheepsbouw. Bijzonder is de schipdeur die het dok afsluit. In het bezoekerscentrum zijn interactieve beeldschermen waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo zie, hoor en lees je alles over het Droogdok en zijn architect. De rondleidingen zijn een aanrader, hierbij wordt ook deels door de historische tunnels gelopen. Deze tunnels konden onder water worden gezet om in geval van brand in het dok snel te kunnen blussen. Meer informatie vind je op www.droogdok.nl

23


BRIELLE STAD VAN NU SFEER VAN TOEN

De gemeente Brielle bestaat uit de dorpskernen Zwartewaal, Vierpolders en de vestingstad Brielle. Zwartewaal is van oorsprong een vissersdorp, Vierpolders is ontstaan uit de vier polders Oud Hellevoet, Oude Goote, Vechhoek en ’t Nieuwland.

24

Brielle is een historische vestingstad met één van de best bewaarde vestingwerken van Nederland. De stad aan het Brielse Meer ademt herinneringen aan een ver verleden uit. Ze heeft in haar rijke historie koningen en koninginnen ontvangen en telde onder haar bewoners admiraals, schrijvers, dichters en martelaren. De oude vestingstad en bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland vertelt, via de ruim 300 monumenten, het verhaal van de Libertatis Primitiae, “eersteling der vrijheid”.

Met specialistische winkels, de vele

1 april 1572 werd de stad ingenomen

terrasjes en eetgelegenheden,

door de Watergeuzen en nam het haar

de levendige passantenhaven,

belangrijke plaats in elk geschiedenisboek

een theater en een overdekt zwembad is

over de Tachtigjarige Oorlog in.

Brielle een fijne stad om te verblijven.


TACHTIGJARIGE OORLOG HISTORISCH MUSEUM DEN BRIEL In het museum dat in het oude stadhuis en in de oude stadsgevangenis is gevestigd staat de Tachtigjarige Oorlog centraal en is er veel aandacht voor de datum 1 april 1572. Op die dag werd Brielle in naam van Oranje door de Watergeuzen ingenomen. Brielle was de ‘eersteling der vrijheid.’ Objecten, filmpjes, vertellingen, animaties en spellen geven de bezoeker een goed beeld over de gebeurtenissen uit die tijd. www.historischmuseumdenbriel.nl SINT CATHARIJNEKERK Wanneer je richting Brielle rijdt zie je de zestig meter hoge toren van de Sint Catharijnekerk al van verre liggen, en dan te bedenken dat hij eigenlijk twee keer zo hoog had moeten worden! In het jaar 1575 is stadhouder Willem van Oranje met zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon in de Catharijnekerk getrouwd, als dank voor de Brielse bevrijding door de Watergeuzen op 1 april 1572. Een glas-inloodraam in de kerk herinnert nog aan deze gebeurtenis. Op deze toren zwaaide Mary Stuart op 11 november 1688 haar man Stadhouder Willem III uit. Stadhouder Willem III vertrok naar Engeland met een groot militair gevolg om de Koning van Engeland te verslaan waar hij vervolgens in slaagde. In het jaar 1689 werd hij in Nederland tot koning gekroond. Wil je zelf ook eens op de toren staan? Dat kan in de zomermaanden. www.catharijnekerk.nl

25


Vestingstad Brielle méér dan historie!

Wie kent het niet... 1 april, de bevrijding van Brielle. De vestingstad Brielle viert dit feit nog elk jaar én heeft nog veel meer te bieden. Historische panden, winkeltjes, galeries, restaurants, terrassen, campings, hotels, musea en een haven met een directe verbinding naar het Brielse Meer. En niet te vergeten, er is altijd wat te doen. Kortom, Brielle moet je beleven! Who doesn’t know... the 1st of April, the liberation of Brielle. The fortified town of Brielle celebrates this fact each year and has a lot more to offer. Historic buildings, hotels, galleries, restaurants, campsites, terraces, shops, museums and a port with a direct connection to the Brielse Meer. Brielle, there’s always something to do. Experience Brielle!

www.beleefbrielle.nl


Brielle KRUITHUIS, COURTINE EN BASTION V Op de Brielse vestingwallen zijn diverse Bastions, ravelijnen en bolwerken te bewonderen. In het eeuwenoude Kruithuis, bij Bastion 2, is een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de 1 aprilvieringen in Brielle. De tentoonstelling vertelt hoe de Brielse bevolking door de eeuwen heen heeft herdacht dat de stad op 1 april 1572 door de Watergeuzen werd ingenomen. In Bastion 5 is er een exposite over Brielle in de “Franse tijd” te zien. www.1aprilvereniging.nl www.levedevestingbrielle.nl

BEDEVAARTSKERK De Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum is een bedevaartsoord in Brielle dat helemaal gewijd is aan de Martelaren van Gorcum. Toen de geuzenvloot in juni 1572 Gorcum innam, werd een groepje geestelijken gevangengenomen. Bijna twee weken lang werden ze gefolterd, getreiterd en verleid om hun geloof af te zweren. Achter de kerk, op de plek van de voormalige turfschuur, bevindt zich het martelaarsveld waar de martelaren het leven lieten. De nog jaarlijks plaatsvindende bedevaartsdag in juli trekt nog steeds belangstellenden uit het hele land. In de maanden juli en augustus is de kerk iedere middag geopend van 13:00 – 17:00 uur. www.martelarenvangorcum.nl

27


NISSEWAARD NATUUR, CULTUUR EN ARCHITECTUUR

Spijkenisse, Zuidland, Biert, Geervliet, Heenvliet, Simonshaven, Abbenbroek en Hekelingen vormen samen de gemeente Nissewaard.

Een plek met allerlei gezichten. Je hebt er de dynamiek van de stad in Spijkenisse met zijn moderne architectuur, een fraai theater, grote bioscoop maar ook een gezellig centrum met meer dan 250 winkels. Maar je vindt er ook rust en ruimte in de prachtige natuurgebieden, uitgestrekte polders en eeuwenoude dorpen zoals Heenvliet en Geervliet. Nissewaard ligt in een prachtig landelijk gebied. KanoĂŤn, surfen, vissen,

28

mountainbiken of vogels spotten,

brengen, zijn er in en om Nissewaard

RecreĂŤer in een van de vele

vele parken te vinden waar bijzondere

natuurgebieden die Nissewaard rijk is.

vogels, runderen, kleine zoogdieren

Naast de verschillende natuurgebieden

en plantensoorten hun stek

waar je gerust een dag door kunt

hebben gevonden.


Nissewaard kent een roemrijke geschiedenis. De Watergeuzen zochten er vroeger hun toevlucht. In de dertiende en veertiende eeuw zijn stadsrechten toegekend aan de prachtige stadjes Geervliet en Heenvliet. Dankzij die rijke historie beschikt Nissewaard over meer dan honderd prachtige monumenten. De verbondenheid met water is goed terug te zien in oude gemalen, rustieke binnenwatertjes en bruggen. In de centra van de dorpen voel je de grandeur van vervlogen tijden. ARCHITECTUUR Dankzij architecten van naam en faam zijn er de laatste decennia ambitieuze projecten gerealiseerd in Nissewaard. Het winkelcentrum, de prachtige bibliotheek de Boekenberg, met Winy Maas als architect, en Theater de Stoep dat door Ben van Berkel werd ontworpen, zijn mooie voorbeelden.

29


ER OP UIT NISSEWAARD: MAAK MOOIE HERINNERINGEN Eropuit met je gezin, je vrienden, je familie, de personeelsvereniging, de sportclub of - lekker relaxed - helemaal in je uppie. In Nissewaard, vlakbij Rotterdam, smaakt dat naar meer. Op de website van Er Op Uit Nissewaard vind je allerlei ideeĂŤn. Ga de natuur in, cultuur snuiven, shoppen, de gezelligheid opzoeken met een hapje en een drankje of stappen tot in de late uurtjes. Want het leven is te mooi om niet te genieten. Onderneem leuke dingen met de mensen die je lief hebt. En zorg voor zoveel mogelijk mooie herinneringen.

je vindt het op eropuitnissewaard.nl


Nissewaard Bijzonder zijn ook de Eurobruggen in de woonwijk De Elementen. Kunstenaar Robin Stam heeft de fictieve bruggen die op de eurobiljetten afgebeeld staan doorvertaald naar het ontwerp van deze unieke bruggen. De Boekenberg Spijkenisse, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is een 26 meter hoge glazen pyramide met een oppervlakte van 1575 vierkante meter. Door het glas ontstaat er een gevoel van een bibliotheek in de openlucht. Een bezoek aan deze prachtige bibliotheek mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Spijkenisse

CENTRUM VOOR DE KUNSTEN Een andere culturele hotspot is Centrum voor de Kunsten Spijkenisse. Daar wordt je meegenomen in een boeiende wereld van dans, theater, beeldende kunst en muziek. Tijdens een drukke dag doe je hier inspiratie op en ga je vol energie weer naar huis. CVDKS biedt cursussen en workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor meer informatie ga naar www.cvdks.nl

31


g We hebben no plaatsen sta-caravan ar de vrij. Vraag na j onze aanbieding bi receptie.

Van eenvoudige trekkershutten en comfortabele cabins en safaritenten tot een rustige kampeerplek; Van jong tot oud, je voelt je thuis op De Krabbeplaat! Honden zijn toegestaan op de velden rood, geel, wit en oranje en op het kampeerveld.

Op camping De Krabbeplaat bent u écht met vakantie! Wat maakt Camping De Krabbeplaat zo uniek? • Tennisbanen • Eigen haven • Speeltuin • Strandje • Speelbos • Recreatiezaal • Snackbar • Supermarkt

• Zwemvlot met waterglijbaan • Opblaasbare waterattributen • (Elektrische) fietsenverhuur • WIFI draadloos internet • Verwarmde toiletgebouwen • Gratis douchen • Waserette • Animatieteam (in de vakantieperiode)

Oude Veerdam 4 | 3231 NC Brielle, Nederland | T +31(0) 0181 412 363 www.krabbeplaat.com | info@krabbeplaat.nl | campingdekrabbeplaat

WWW.DEBOEKENBERG.NL


Oostvoorne | Rockanje | Tinte

In Westvoorne valt altijd iets te beleven

Het Buytenlustfestival en de Lampionoptocht in Oostvoorne, de Strandrace in Rockanje, het Zomerfeest in Tinte; in Westvoorne valt van alles te beleven. Benieuwd naar de activiteiten in Westvoorne? Bekijk de website opvoorneputten.nl/evenementen.

Westvoorne staat bekend als de tuin van de regio. Een gastvrije, groene en toeristisch aantrekkelijke kustgemeente. Meer dan een miljoen toeristen en recreanten bezoeken jaarlijks onze kustregio. Het is hier prachtig wonen en recreĂŤren.

www.westvoorne.nl


WESTVOORNE ALTIJD IETS TE BELEVEN

Westvoorne met de kernen Oostvoorne, Rockanje en Tinte, staat bekend als de tuin van de regio. Het is heerlijk toeven in deze gastvrije gemeente. Midden in de prachtige natuur en aan het heerlijke strand is het genieten voor jong en oud.

ROCKANJE Rockanje heeft bij uitstek het karakter van een badplaats. Door de gezellige drukte en strandactiviteiten is Rockanje een populaire bestemming voor zowel de jongere als de oudere strandliefhebber. Genieten in de zon of actief op het water, op het badstrand van Rockanje kan het allemaal. De zandbanken voor het strand van Rockanje zorgen voor een rustige zee, zodat kinderen veilig aan de rand van het water kunnen spelen en zwemmen. Naast de Blauwe Vlag werd het strand in 2018 ook weer onderscheiden met de zeer bijzondere Quality Coast Platinum Award.

34


OOSTVOORNE Oostvoorne is van oudsher een geliefde badplaats. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkelde het Oostvoornse strand zich tot een dynamisch natuurstrand met slikken en zandplaten die vele vogels aantrekken. Ook zie je hier regelmatig zeehonden. Het Oostvoornse Meer en haar directe omgeving is aantrekkelijk voor de sportieve recreant die van kitesurfen, vissen, duiken en mountainbiken houdt. Het is ook de perfecte uitvalsbasis voor heerlijke fiets- en wandeltochten of een ontdekkingstocht per paard. In het oude dorpscentrum staan statige historische huizen en de fraai gerestaureerde ruĂŻne de Jacobaburcht, uit de 12e eeuw. Voornes Duin behoort, dankzij zijn unieke flora en fauna, tot de belangrijkste natuurgebieden van West-Europa. Bij de Tenellaplas is het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap een uitstekend startpunt voor een wandeling door het unieke duingebied.

35


EN GENIETKANT P O L O V R S WATE BIJ ONSTAURANT! RE

1 48 38

 018

96

.nl

rielime

asse www.br

20 jaar ervaring als computerwinkel Eigen buitendienst voor hulp direct aan huis Opschonen en optimaliseren van uw apparatuur Virus, malware en ransomware beveiliging Instellen, beveiligen en optimaliseren van uw internet of (Wi-Fi) netwerk Verzorgen van data back-ups Verhelpen van problemen en storingen Zowel voor zakelijke als particuliere klanten Computerwinkel.eu Rijksstraatweg 56e 3223 KA Hellevoetsluis 0181 - 390 504 www.computerwinkel.eu

Evertseplein 3221 BL Hellevoetsluis Tel. 0181 - 321820


Westvoorne VOORNES DUIN De duinen van Voorne zijn zeer gevarieerd en bestaan uit struwelen, duinmeertjes, stuifduinen, duingraslanden en bossen. Hier kun je heerlijk wandelen. Er leven veel verschillende dieren zoals reeën, lepelaars en blauwe reigers. De flora is zeer divers met o.a. gentianen, parnassia en orchideeën. Grote grazers als IJslandse pony’s en Schotse hooglanders helpen het duinterrein open te houden. De uitgestrekte natuur biedt vele mogelijkheden om actief te ontspannen en sporten. Van wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden tot surfen en duiken.

TINTE Tinte, een dorpje gelegen in een mooi polderlandschap doet denken aan de situatie van een eeuw geleden. Het lintdorp Tinte wordt goed bewaakt door de môluk een bronzen dorpsvogelverschrikker die werd gemaakt door kunstenaar Adriaan Nette. Net buiten het dorp aan de Lodderlandsedijk bevinden zich twee plaatselijke musea. Museum “In den Halven Maen” en museum “De Koffieleut”. Jaarlijks wordt in dit kleine dorp een groots feest gevierd, het Zomerfeest Tinte is een driedaags festival met kinderactiviteiten, straattheater en muziek.

37


MUSEA Aan de Museumkade in Hellevoetsluis liggen diverse historische schepen die je kunt bezoeken.

MUSEMSCHIP DE BUFFEL Stap aan boord en ga meer dan 145 jaar terug in de tijd! De Buffel was in gebruik bij de Koninklijke Marine in de periode van 1896 tot 1973 en ligt nu te pronken aan de Koningskade in Hellevoetsluis. Aan boord van dit museumschip is deze geschiedenis tot leven gebracht. Er zijn voorstellingen door middel van poppen en daarnaast interactieve spelletjes voor de jeugd. Men kan motoren aan het werk zien, beleven hoe het schip er in de logementsperiode uitzag en de geschiedenis beleven door middel van de film die getoond wordt. Het tussendek is het domein voor de kinderen. Dit dek bevat diverse verschillende behendigheidsspelen, waar de jeugd zich prima kan vermaken en verbazen. Meer informatie kun je vinden op www.debuffel.nl

38


LICHTSCHIP 12 NOORD HINDER Het Lichtschip 12 Noord Hinder werd in 1963 gebouwd en heeft tot 1994 op diverse locaties dienst gedaan als herkenningspunt op de Noordzee. In 1994 werd het lichtschip overbodig door de moderne navigatiemiddelen aan boord van zeeschepen. De Noord Hinder is het laatste lichtschip dat op zee dienst deed en uiteindelijk werd vervangen door een lichtboei. Het is heel bijzonder en leerzaam om dit unieke museumschip te bezoeken. Voor kinderen is het ook zeer avontuurlijk. Je mag bijvoorbeeld de lichttoren beklimmen en een bezoekje brengen aan de kombuis! Meer informatie kun je vinden op www.noordhinder.nl

AMS BERNISSE De AMS Bernisse is een schip dat herinnert aan de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en is vlak na de oorlog gebouwd in BelgiĂŤ. Als onderdeel van de Marshall hulp heeft het schip vele mijnen voor de kust opgeruimd. Een bijzonder mooi historisch marineschip met historisch verleden! Reden genoeg om aan boord te stappen. Meer informatie vind je op www.msbernisse.nl

39


Musea BIBERBUNKER Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de in de volksmond als zodanig genoemde Biberbunker, een enorme betonnen kolos opgebouwd met drie meter dikke muren. De bunker en Stelling, waarin deze zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie. Sinds kort is ook de 409 Funkstelle Vermittlung te bezoeken en kun je de Flak 37, een geducht luchtdoelwapen, bekijken. Met deze aanwinsten laat de stichting nog meer van de unieke geschiedenis zien van wat zich in de Oostvoornse duinen heeft afgespeeld www.biberbunker.nl

RUÏNE RAVESTEYN In Heenvliet ligt de ruïne Ravesteyn, het is één van de zeer weinige bouwwerken uit de middeleeuwen in ongewijzigde staat. Het voormalige slot is gebouwd omstreeks het midden van de dertiende eeuw en maakte deel uit van een reeks van verdedigingswerken, die op het eiland Voorne lagen. De ruïne is omringd door een slotgracht, in dit goed bewaarde slot zijn nog heel wat kenmerken van de middeleeuwse bouwkunst te zien. www.beeldentuinravesteyn.nl

40


STADSMUSEUM HELLEVOETSLUIS

DE BURCHT VAN VOORNE

DE SJOEL

De Burcht van Oostvoorne is

De Sjoel is een cultureel-

OOSTVOORNE-BRIELLE STENEN BAAK

Het Stadsmuseum Hellevoetsluis

tussen 1150 en 1250 gesticht

historisch monument in het oude

De Stenen Baak werd in 1630

bewaart niet alleen vele

door de heren en vrouwen van

stadscentrum van Brielle. Het

in vier maanden tijd gebouwd.

historische informatie over

Voorne. De burcht werd gebouwd

is de voormalige synagoge die

De Stenen Baak was de eerste

Hellevoetsluis, maar is ook

op een “motte” een natuurlijk

tot de Tweede Wereldoorlog

stenen vuurtoren van Nederland;

gevestigd op een historische

duin in het landschap dat

in gebruik was bij de Joodse

hij verving eerdere vuurtorens van

locatie; de bovenverdieping van

kunstmatig werd verhoogd. Door

gemeenschap. Voor groepen is de

hout die waren afgebrand. In de

het uit 1786 daterende voormalig op duinhoogte te bouwen kon Grootmagazijn van de marinewerf, men zich beter verdedigen tegen

Sjoel onder leiding van een gids

18 en 19e eeuw kreeg de toren

te bezichtigen op afspraak.

een militaire functie binnen de

tegenover de opslagplaats van

aanvallers en bovendien had

rondleidingen@sjoelbrielle.nl

verdedigingswerken van Brielle.

de scheepskanonnen. In de vaste

men van hier ook een uitstekend

www.sjoelbrielle.nl

Sinds 2004 is de voormalige

expositie wordt het leven, wonen

uitzicht over de Maasmond en

vuurtoren gerestaureerd en

en werken van de inwoners van

het omliggende land. Omdat het

geopend voor het publiek.

toen en nu in beeld gebracht. Er

complex begin 15e eeuw als

Bij goed weer is het dak

zijn voorwerpen te vinden over

buitenverblijf voor Jacoba van

toegankelijk en kun je genieten

onder meer de landbouw, het

Beieren fungeerde wordt de nog

van een prachtig uitzicht.

onderwijs, de glorierijke maritieme aanwezige ruïne ook wel Jacobageschiedenis. Meer informatie: Burcht genoemd.

www.cultuurwebbrielle.nl

www.stadsmuseum-

www.monumentenbezit.nl/

hellevoetsluis.nl

jacobaburcht-oostvoorne

DE DUINHUISJES In het duingebied van Voorne stonden ooit typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap. De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft een aantal van de duinhuisjes gered van de ondergang en verplaatst naar openluchtmuseum De Duinhuisjes. Het museum bestaat uit vier originele duinboerderijtjes, daterend van 1850 tot 1910, met bijgebouwen. Drie van de woningen zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond 1900, huisje Duinzoom is ingericht als expositieruimte. Op de levende geschiedenisdagen gaan de vrijwilligers van het museum gekleed in klederdracht en verrichten zij authentieke, huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. www.westelijk-voorne.nl

41


Een dagje uit in Maassluis? Ontdek de diverse mogelijkheden op ervaarmaassluis.nl Maassluis is een prachtige maritieme stad met een rijke historie. Deze sfeer proeft u bij een bezoek aan de haven en in de historische binnenstad. Maassluis heeft veel bezienswaardigheden. Wanneer u via het historische Stadshart en haar levendige vlieten door het centrum loopt,

Bootcamp4kids feestjes BOEK HIER JOUW BOOTCAMP KINDERFEESTJE!

Maakt kinderen sterker, sneller en slimmer Wil je een leuk en sportief bootcamp kinderfeestje, maar weet je niet wat? Bij Bootcamp4kids leren de kinderen hoe het is om geheim agent, superheld, ninja, topmodel, piraat of brandweerman te worden. Ook hebben wij het leger thema, het bootcamp thema of een aqua feest tot de mogelijkheden horen. Terwijl jullie, de ouders, vanaf de kant relaxed toekijken verzorg ik gedurende anderhalf uur het feestje van jullie kind. Het enige wat jullie hoeven te doen op de dag zelf is halverwege de bootcamp zorgen voor een (gezond) hapje en een (gezond) drankje. Deze bootcamps zijn ook geschikt voor BSO`s, scholen en sportteams. De bootcamp kinderfeestjes en bootcamp workshops vinden plaats in de regio Hellevoetsluis Zuid-Holland.

FloatFit for kids feestjes Fit, Fun, Fantastisch! De FloatFit feestjes zijn sportief, maar vooral heel erg leuk! Met je beste vrienden/ vriendinnen ga je 30 minuten actief aan de slag op een AquaBase op de nieuwste hits uit de top 40. Wanneer je dan je balans verliest en in het water terecht komt wordt het lachen, gieren, brullen voor de rest. Na de les kan je kiezen uit aquaspellen of lekker zwemmen. In het restaurant van Citta Romana kan je ook meteen terecht voor wat lekkers en het uitpakken van je cadeautjes. Zie ik jou binnenkort

Heb je nog vragen? Mail: pt.claudia@hotmail.com www.enjoysportsandfood.com

FloatFit HITT FloatFit is een nieuwe tak van sport in het zwembad. Bij FloatFit lig je niet in het water, maar sta je op een met lucht gevulde mat op het water. De Aquabases zijn met touwen en elastieken aan elkaar verbonden, zodat ze niet zomaar kunnen wegdrijven. Tijdens een FloatFit training gebruik je spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had! Je bent immers niet alleen bezig om de bewegingen goed uit te voeren, maar moet ook continu je balans zien te houden op de bewegende mat. Voor een FloatFit les heb je onderstaande dingen nodig: een (of meerdere) zwemdipoma(s) • een bidon • een badpak/bikini/zwembroek • een tanktop en een (strakke) sportbroek • een minimum leeftijd van 5 jaar

Volg ons op social med ia

cdf

komt u vanzelf langs de talloze monumenten en de haven. Zeer bijzonder is de unieke locatie van de Groote Kerk, de recent geopende Monstersche Sluis en natuurlijk de prachtige en zeldzame sleepboten. Ook voor winkelen, een bezoek aan de horeca of de bruisende evenementen is Maassluis uitermate geschikt. Graag tot snel in Maassluis!


Musea

GROENTEWINKEL DAMES MAK

IN DEN HALVEN MAEN EN DE KOFFIELEUT

BACK TO THE SIXTIES Gevestigd in het

NATIONAAL BRANDWEERMUSEUM

De oude groentewinkel van de

Net buiten het dorp Tinte aan

architectonische aantrekkelijke

Het Nationaal

gezusters Mak is een begrip

de Lodderlandsedijk bevinden

complex De Serreburgh

Brandweermuseum in

voor veel Spijkenissers.

zich twee plaatselijke musea.

is dit hoekappartement geheel

Hellevoetsluis is het

De vrijgezelle dames Annetje

Museum “In den Halven Maen”

in zestigerjaren stijl ingericht.

kloppend hart van de

en Klaasje Mak runden de

is gevestigd in een voormalige

De woning geeft een beeld

brandweergeschiedenis

winkel tot in 1986.

wagenschuur, waar oude

hoe men in de jaren zestig

Aan de hand van de vele

Het nostalgische winkeltje

kruidenierswaren, blikverpakking

leefde, welke huishoudelijke

bewaard gebleven voorwerpen

en woonhuis bleven achter

en tabaksartikelen worden

apparatuur en meubels er

en objecten wordt een

en zijn in 2010 in zijn

getoond met een verrassend

in huis stonden en welke

prachtig beeld geschetst

geheel gerestaureerd in de

‘grappige’ tuin en terras.

spellen er gespeeld werden.

van de ontwikkelingen

staat van 1918. In de gevel

Even verderop ligt museum

Er is regelmatig een

van de brandweer in de

is zelfs weer het originele

“De Koffieleut” met

expositie te bekijken.

.afgelopen eeuwen

ronde raam geplaatst.

vooral oude koffiemolens,

Zaterdag- en zondagmiddag

De grote blikvanger is natuurlijk

www.groentewinkelmak.nl

koffiepotten en land- en

te bezoeken.

de fantastische collectie

tuinbouwgereedschappen.

Museumwoning Spijkenisse,

oude brandweervoertuigen

www.indenhalvenmaen.nl

Eikenlaan 37a, tel.

van handspuiten tot

www.dekoffieleut.com

0181-621 658.

hogedruknevelspuiten www. nationaalbrandweermuseum.nl

HISTORYLAND Ben je op zoek naar een leuk en super leerzaam uitje, dan is Historyland een aanrader. In een volledig gerenoveerde boerderij uit 1947 is een prachtige expositieruimte gerealiseerd. Er is een bijzondere tentoonstelling ‘Mammoetsteppe’ waar je oog in oog komt te staan met een mammoet, een angstaanjagende sabeltandkat, een grottenbeer of een wolharige neushoorn. Maar je vindt hier ook een uitgebreide fossielen collectie of probeer zelf een speer te maken zoals de jager-verzamelaar dit deden in de Steentijd. www.historyland.nl

43


Actie, Avontuur en Gezelligheid


Lasergame

(Ladies) Paintball

Highlandgame

kinderpaintball

Feesten 
 voor: bedrijven vrienden familie kinderen Lunch Barbecue

Airsoft

Archery-tag

Ligfietsen

Super gezellige eetgelegenheid en bar

WWW.OUTDOORBRIELLE.NL 06-53199662

Djembé GPS-tocht Kanovaren Boogschieten Sumoworstelen


WINKELCENTRUM DE STRUYTSE HOECK HELLEVOETSLUIS

Gratis

Veilig

Gratis

HÉT WINKELHART VAN VOORNE U BENT VAN HARTE WELKOM! Winkelcentrum De Struytse Hoeck Hellevoetsluis. 7 Dagen per week geopend! Meer dan 130 winkels. Gratis parkeergelegenheid. Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. Op zaterdag grote weekmarkt. Regelmatig aanbod van leuke activiteiten.

Actuele informatie vindt u op onze facebooken Instagrampagina en op onze website: www.destruytsehoeck.nl


SHOPPEN SHOP TILL YOU DROP WINKELHART SPIJKENISSE In het centrum van Spijkenisse kun je minstens zo geweldig shoppen als in Rotterdam. Misschien nog wel beter! De parkeertarieven zijn in ieder geval vriendelijk; voor één euro per uur staat je auto in één van de vijf parkeergarages rondom het moderne winkelcentrum. De binnenstad van Spijkenisse telt veel trendy kledingzaken en talloze speciaalzaken. In de winkelstraten zijn bovendien de belangrijkste nationale winkelketens te vinden. Met meer dan 250 winkels is Winkelhart Spijkenisse het grootste winkelcentrum tussen Rotterdam en Zeeland. Elke eerste en laatste zondag van de maand is het koopzondag in Winkelhart Spijkenisse. Op dinsdag en zaterdag is er markt in Spijkenisse waar je gezellig boodschappen kunt doen. Op Woonboulevard Spijkenisse kun je uitgebreid woonwinkelen. In de 25 woonwinkels vind je alles wat je nodig hebt voor, in en om het huis. www.winkelhartspijkenisse.nl, www.woonboulevardspijkenisse.nl, www.marktnissewaard.nl

46


WINKELCENTRUM DE STRUYTSE HOECK HÊt winkelcentrum van Hellevoetsluis is de Struytse Hoeck met een gevarieerd aanbod van meer dan 130 winkels. Winkelcentrum De Struytse Hoeck is zeven dagen per week geopend, op vrijdag is er koopavond en iedere zondag is het koopzondag! Bekende grote winkelketens afgewisseld met speciaalzaken vormen samen een divers en compleet winkelaanbod. Het winkelcentrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en wanneer je het winkelcentrum met de auto bezoekt is er gratis parkeergelegenheid. Hier vind je ook een laadstation voor elektrische auto’s. Tevens beschikt De Struytse Hoeck over een unieke aanlegsteiger voor de pleziervaart. Op zaterdagen is er een uitgebreide weekmarkt en er is een regelmatig aanbod van gezellige seizoensactiviteiten. www.destruytsehoeck.nl De leukste woonwinkels vind je op de Moerman Woonpromenade, met 13.000m2 aan woonwinkelen. www.moermanwoonpromenade.nl WINKELEN IN HISTORISCH BRIELLE Winkelen in de historische vestingstad Brielle is een belevenis op zich. Je vindt er een gevarieerd aanbod aan diverse kleine en grote winkels, die veelal zijn gehuisvest in monumentale panden. Je wordt door meer dan 100 gastvrije ondernemers welkom geheten in hun specialistische, leuke en bijzondere winkels. Of je op zoek bent naar schoenen, boeken, kinderspeelgoed, antiek, kunst of grote ketens als de Hema, Action en de Etos; in Brielle vind je het. Op maandag is er markt in Brielle aan de Turfkade. Winkelen in Brielle: de perfecte combinatie van specialistische winkels en historie! www.beleefbrielle.nl

47


KIDSPLAY GLOW IN THE DARK MINIGOLF LASERGAMING BRASSERIE

DOOR T U O N E N I E T HET LEUKS S IN SPEELPARADIJ

WWW.ADVENTUREDOME.NL

Hellevo

etsluis

BEZOEK ONS OP PARKWEG 2, HELLEVOETSLUIS • TEL. 088 070 81 56

AAN ZEE OOSTVOORNE Restaurant Aan Zee Oostvoorne Strandweg 1 I 3233 CW Oostvoorne 0181 820990 www.aanzeeoostvoorne.nl info@aanzeeoostvoorne.nl

KOM NAAR ROTTERDAM EN BEZOEK DE REUZEN VAN HET WATER!

Fireplace

AfternOOn Tea

Wine & FOOd

Regional products Het gehele jaar organiseren we rondvaarten en themacruises. In juli en augustus breiden we ons aanbod uit met interessante dagtochten, een uitgebreide havenrondvaart en een romantische zomeravondtour. GA VOOR MEER INFORMATIE NAAR ONZE WEBSITE SPIDO.NL OF BEL 010 - 275 99 99

DINNER


STRANDEN Voorne-Putten heeft 15 kilometer bijzondere kustlijn. Ervaar de enorme ruimte en proef de zilte zeelucht. Heerlijk met je voeten in het zand op het enige Zuidstrand van Nederland of er boven hangend aan de kite. Stap eens met je paard het strand op en blijf even hangen voor de prachtige zonsondergang. Voorne-Putten, waar iedere strandliefhebber zijn hart kan ophalen.

STRAND ROCKANJE Het strand van Rockanje, het enige Zuidstrand van Nederland, is volledig ingesteld op badgasten. Door de unieke ligging die vrijwel in zijn geheel op het zuiden gericht is, is het strand een waar paradijs voor zonliefhebbers. Genieten in de zon of sportief op het water, op het Badstrand Rockanje kan het allemaal.

50


Het strand loopt zeer langzaam af richting zee en doordat er voor de kust in zee een aantal zeebanken liggen zal je tijdens het zwemmen weinig last hebben van golven. Dit maakt het strand ook uitermate geschikt voor kinderen die veilig aan de rand van het water kunnen spelen. Op het strand kun je terecht voor onder andere kitesurfen, suppen, longboarden, beachyoga en diverse strandspelen. Je kunt op het strand ook genieten van een hapje en drankje bij een van de strandpaviljoens. Het strand van Rockanje is bereikbaar via de eerste en de tweede slag. Ten noorden van het Badstrand is een gedeelte ingeruimd voor naaktrecreatie. Badstrand Rockanje krijgt jaarlijks de hoogste onderscheiding voor zeer schone stranden en is in het bezit van de Blauwe Vlag. STRAND OOSTVOORNE De natuurliefhebber zal eerder het strand van Oostvoorne opzoeken. Het strand biedt rust en ruimte. Er ontwikkelen zich nieuwe duinen en er is een ruig begroeid natuurstrand. Het strand is zeer in trek bij wandelaars, ruiters en kitesurfers.

51


Stranden HELLEVOETSLUIS

de Haringvlietdam kunnen de minder

Op het vuurtoren badstrand geniet je

ervaren surfers, zeilers en kanoĂŤrs

van het Haringvliet en kijk je uit op de

hier hun praktijkervaring opdoen.

kenmerkende vuurtoren van

Het Quackstrand heeft diverse

Hellevoetsluis. Een klein strand gelegen

voorzieningen die het strandplezier

bij de vesting van Hellevoetsluis.

compleet maakt, er zijn gezellige

Kinderen kunnen hier klimmen en klauteren

strandpaviljoens en voor de kinderen is er

op de speeltoestellen zoals het piratenschip.

het open water speelparadijs

Het strandje gelegen naast jachthaven

Aquapark Splash.

Marina Cape Helius heeft een gemoedelijke sfeer.

Het Quackstrand is in het bezit van de

Het Quackstrand aan het Haringvliet

Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een

is tot ver van de oever ondiep en

internationale milieu-onderscheiding die

daardoor uitstekend geschikt voor kleine

jaarlijks wordt toegekend aan stranden

kinderen. Onder de bescherming van

die schoon en veilig zijn. MAASVLAKTE De kuststrook langs Maasvlakte 2 is geen strand met boulevard en uitgebreide horeca. Dit past niet bij de functie van de landaanwinning als haven en industriegebied. Wel is het een plek waar mensen kunnen genieten van zon, zee, strand, wind en rust. Waar het Maasvlakte strand vooral bekend om staat, zijn de ideale omstandigheden voor surfers en kiters. Kiters hebben een eigen uitgerekt stuk strand ter beschikking. Infrastructuur en voldoende parkeerplaats zorgen voor een goede bereikbaarheid met auto en fiets.

52


Strandpaviljoens

“De beach-to-be, 365 dagen per jaar genieten van zon, zee, strand!�

53


Het hele jaar genieten van alles wat Havana Beachclub u te bieden heeft! • ‘s Zomers relaxen op een van onze strandbedden of banken op het terras

• ‘s Winters warm worden bij een van onze openhaarden

• Uitgebreide menukaart Havana Beachclub is de perfecte locatie voor :

• Teambuildingdag • Presentatie • Bedrijfsuitje • Receptie of huwelijksfeest • Trouwen op onze locatie

Graag tot ziens bij Havana Beachclub op de eerste slag van Rockanje! Swinsedreef 26 I 3235 AR Rockanje info@havana.nl I www.havana.nl www.facebook.com/Havana.Beachclub.Rockanje www.twitter.com/Havanarockanje


Wij beschikken over de kennis en mogelijkheden om zowel printwerk als digitaal en offset drukwerk te laten produceren. Drukwerk vinden wij een vak apart. Zonder deskundige support is on-line bestellen van drukwerk in onze ogen een lastige zaak. Een goede drukker is niet geschikt voor elke opdracht en een voordelige drukker heeft niet voor elke opdracht de beste prijs. Vaak zijn het kleine aanpassingen in de opdracht of de selectie van de juiste drukker die een wereld van verschil maken. Graag laten wij u kennismaken met ons vakgebied en vooral hoe wij daar mee omgaan.

Snel en betrouwbaar drukwerk, in zowel rotatie als vellendrukwerk. www.papierenhuys.nl

Vakantie tussen Stad en Strand Op familiecamping ‘t Weergors in maritiem Hellevoetsluis ervaart u het water, de historische vestingsteden en de schitterende natuur van dit bijzondere deltagebied op slechts 30 minuten rijden van Rotterdam. Chaletverhuur | Bijzonder overnachten | Kamperen | Camperplaatsen

Camping ‘t Weergors Zuiddijk 2, 3221 LJ Hellevoetsluis 0181-312430 | www.weergors.nl | info@weergors.nl

www.benbvanmarion.nl Zeeweg 60 - 3233 CV Oostvoorne - +31(0)181 489399 info@wapenvanmarion.nl


DE PROEFSCHUUR Lekker vers van dichtbij

56


VOORNE-PUTTEN OP JE BORD! Wat wil je nog meer dan een heerlijk vers product, wat bij jou uit de buurt komt? Dat kan, want onder de naam “De Proefschuur” worden groenten, fruit en aardappels aangeboden die op Voorne-Putten geteeld worden. Lekker vers en van dichtbij!

Ruim 50 boeren en tuinders van Voorne-Putten doen mee aan “De Proefschuur” Coöperatie. Zij zijn in staat om verse producten te leveren. Weinig kilometers zijn nodig om de gezonde producten bij supermarkt, campingwinkel en restaurants te bezorgen. Goed voor het milieu en prettig voor de smaakbewuste inwoners en toeristen op Voorne-Putten en in de regio. Op onze website staan alle verkooppunten op een rij. Benieuwd naar alle telers en de verse plantaardige producten van De Proefschuur? Bezoek onze website: www.deproefschuur.com Vragen? Mail naar: service@deproefschuur.com

advertorial

57


Restaurant Petros Sinds 1995 zet Grieks restaurant Petros het beste van Griekenland op tafel: Tzatziki, Giros, grill specialiteiten, Mousaka en de heerlijkste Baklava. Alle gerechten worden vers en naar authentiek Grieks recept bereid. Onze keuken is van dinsdag tot en met zondag geopend van 17:00 tot 22:00 uur

Typisch Grieks in hartje Brielle Camping Zonnehoeve - Tussenweg 9 - Oudenhoorn

Voorstraat 126 - 3231 BK Brielle 0031(0)181416 684 - info@restaurantpetros.nl www.restaurantpetros.nl

TAXI CENTRALE BRIELLE

Wij kunnen al uw vervoerswensen vervullen 24/7, 365 dagen per jaar. Particulier vervoer, crewchanges, VIP vervoer, schoolkinderen

+31 (0)181 76 90 99 centrale@taxicentralebrielle.nl www.taxicentralebrielle.nl

Houdt u van gezellig eten in een gastvrije omgeving? Dan bent u bij de Duinrand aan het juiste adres! Bij ons kunt u onder andere genieten van een aantal lekkere shared dining gerechten en in de zomer wordt een groot deel van de gerechten voor u op de green egg bereid in onze unieke buitenkeuken. Gezelligheid, kwaliteit en goede service staan bij ons centraal! Bent u nieuwsgierig? Reserveren kan via onze website: http://paviljoendeduinrand.nl/reserveren/ of door ons te bellen op: 0181 482540

Bruiloft- en Eventstyling Weddingplanning Eventplanning

Happy Music Dj’s Al meer dan 20 jaar de gangmakers van ieder feest!

HAPPYMUSIC.NL

Hallo ik ben Jessica van Yes Events. Ik ben weddingplanner en bruiloft-en eventstylist.

Weddingplanner

Met een gids zie je meer

Ik kom graag bij jullie langs om te kijken hoe ik jullie kan bijstaan in de organisatie van jullie bruiloft of ander evenement. Heb je vragen? Ik ben bereikbaar op: 06-51365972 info@yesevents.nl | www.yesevents.nl

GrootHellevoet.nl Voor al uw lokale nieuws! Voor meer informatie over lokaal adverteren zowel online als offline neem contact met ons op via: 0181-316979

Spreek eens af voor een rondleiding met een van onze enthousiaste gidsen ! www.gidsengroepbrielle.nl 0181 418421 info@gidsengroepbrielle.nl

DELOKALEVERBINDER.NL


RESTAURANT & EVENEMENTENLOCATIE DUINHOEK Bij Restaurant Duinhoek worden de gasten verrast met een zeer gevarieerde menukaart. Voor zowel ontbijt, lunch, diner of een hapje en een drankje bent u hier aan het juiste adres. Door de open

PROEF VOORNE-PUTTEN Alles is mogelijk op culinair Voorne-Putten. Trendy en authentiek smelten samen in de grote diversiteit aan wereldkeukens. Heerlijk borrelen op ĂŠĂŠn van de hippe strandpaviljoens aan zee, culinaire hoogstandjes, heerlijkheden proeven in de vestingen van Brielle en Hellevoetsluis of in de moderne omgeving van Spijkenisse. Voorne-Putten zal je smaken!

60

keuken kunt u zien hoe de gerechten met zorg worden bereidt. Zomers kunt u genieten op het grote terras aan de vijver of in de winter gezellig binnen in het sfeervol ingerichte restaurant. www.duinhoek.nl


BRIELSCHE AAP

ZOET OF ZOUT

Op het mooiste eiland in Brielle, het waterravelijn, is onttrokken

Restaurant Zoet of Zout ligt op een unieke locatie,

aan het zicht en alleen bereikbaar over de brug de Brielsche Aap

direct aan het Haringvliet, bij de Haringvlietdam. De

te vinden. Een restaurant waarin je door het vele glas optimaal

Haringvlietdam is het zesde bouwwerk van de Deltawerken

het ‘stadspark’ gevoel krijgt. De kaart is zeer divers, geniet van

en sluit het Haringvliet af van de Noordzee en ligt tussen

de lekkerste gerechtjes uit de wereldkeuken en bekijk daarna een

de eilanden Voorne-Putten en Goeree- Overflakkee in.

voorstelling in het openluchttheater of drink je drankje op het

Het restaurant ligt dan ook letterlijk tussen zoet en

terras aan het water. Op het eiland zijn er naast picknickplekken

zout water in. In het industrieel ingerichte restaurant kijk

ook een natuurspeeltuin en kunst te vinden en vinden er geregeld

je via de metershoge raampartij naar het adembenemende

theater- en muziekvoorstellingen, workshops en exposities plaats.

uitzicht, op het Haringvliet en op Voorne-Putten!

www.facebook.com/pg/debrielscheaap

www.zoetofzout.nl

BRASSERIE LODGERS RESTAURANT AAN ZEE Een bezoek aan Aan Zee Oostvoorne is een ware belevenis. Op de uitkijktoren heb je een adembenemend uitzicht en zorgt de sfeer en stijl van het geheel voor bijzondere ervaringen. Een duurzaam restaurant in de duinen van Oostvoorne, waar je kan genieten van een uitstekende maaltijd, bestaande uit dagelijks verse producten, die op ambachtelijke wijze zijn klaargemaakt. www.aanzeeoostvoorne.nl

Badhotel Rockanje beschikt over een prachtige brasserie. Plof in de grote kussens of luie stoelen, om ontspannen te loungen voor je aan tafel gaat. Na een strandwandeling krul je je op bij de open haard. ‘s Zomers geniet je op het royale buitenterras bij het zwembad en bestel je aan de buitenbar een lekkere cocktail. Neem gerust een duik! De kaart van Brasserie Lodgers biedt robuuste kleine en grote gerechten om van te watertanden. De keuken kenmerkt zich door seizoenproducten uit de streek. Dagvers, eerlijk en van een uitstekende kwaliteit. www.badhotel.nl

61


Restaurant Zoet of Zout is direct gelegen aan het Haringvliet op een werkelijk unieke locatie! In ons restaurant kunt u uitstekend en betaalbaar eten en drinken terwijl u geniet van het adembenemende uitzicht via de metershoge raampartij. Ook binnen komt u ogen tekort, we hebben namelijk gekozen voor een industriĂŤle uitstraling (die past bij de uitstraling van het gebouw) en hebben deze gecombineerd met veel hout en aardetinten. Hierdoor hopen wij dat onze gasten zich direct bij binnenkomst al prettig en welkom voelen. Restaurant Zoet of Zout is gemakkelijk bereikbaar vanaf de N57 en beschikt over een ruime, gratis parkeermogelijkheid. Komt u ook eten, drinken en genieten aan het Haringvliet?

De Haringvlietdam is het zesde bouwerk van de Deltawerken, de dam sluit het Haringvliet af van de Noordzee en ligt tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. We zitten dus tussen zoet en zout water. Zoet of Zout I Haringvlietplein 3 I 3251 LD Stellendam 031 (0)187 499 913 I www.zoetofzout.nl Openingstijden: 7 dagen per week vanaf 10:00 uur onze keuken sluit om 21:00 uur


Proef Voorne-Putten HAVANA

BEACHCLUB 8

Havana Beachclub is de perfecte plek om zomers samen met je vrienden of familie van het strand te genieten. Zon aan, lounge muziek aan, drankje en hapje erbij, waan van de dag uit en relax modus aan. In de overige seizoenen kun je natuurlijk ook bij Havana terecht, ’s winters kun je heerlijk warm worden, na het uitwaaien op het strand, bij één van de openhaarden. Havana heeft altijd alle ingrediënten voor de perfecte dag aan het strand! www.havana.nl

Geïnspireerd door het zonnige Ibiza, Saint Tropez en Curaçao waan jij je bij Beachclub 8 altijd in buitenlandse sferen. Gelegen precies tussen de eerste en tweede Slag van het prachtige strand van Rockanje volg je het Sunset Lane Pad van af de eerste slag naar rechts of over de tweede slag naar links. Je belandt in een wit relaxed paradijs waar je meteen ontspant en bijkomt van alle drukte. Strijk neer op een loungeplek, op een van de terrassen of het strand en geniet van de ongedwongen sfeer, de goede keuken en het adembenemende uitzicht. De chefs en de brigade bereiden vijf dagen per week de meest waanzinnige gerechten met een uniek concept ‘Lounge & Share’. www.beachclub8.com

DE PANNENKOEKENBAKKER De Pannenkoekenbakker in Zuidland is gelegen aan de Stompaardse plas met een prachtig uitzicht over het water en de natuurgebieden. Gastvrijheid en de continue kwaliteit van de pannenkoeken staan hoog in het vaandel. De inventieve chefkok bedenkt steeds weer bijzondere recepten en daarom kent de menukaart een verrassende, ruime en niet alledaagse keuze. Zij beschikken over een speeltuin, midgetgolf, bootverhuur en drie gethematiseerde restaurantruimtes en een heerlijk terras aan het water. www.pannekoekenbakker.nl

63


NATUUR

Voorne-Putten is één van de Zuid Hollandse eilanden. Het eiland wordt in tweeën gedeeld door een oude rivierarm, de Bernisse. Het eiland met duinlandschap, watergebieden, uitgestrekte akkers en lange dijken is een paradijs voor water- en weidevogels. Kievit, grutto, tureluur en scholekster kunnen goed uit de voeten in de natte polder. IJsvogels, aalscholvers, brilduikers en blauwborsten zitten op de Beerenplaat, op het uiterste puntje van Putten, waar nog eb en vloed is. In de verruigde rietlanden van dit getijdengebied vind je ook een specifieke plantenwereld met bloeiers als spindotter, bittere veldkers en zomerklokje. De kreken Wellevliet en Vierambachtenboezem bestaan uit open water met brede rietkragen en werken als magneten voor futen, wilde eenden, rietzangers en roerdompen. 64

DUINEN VAN VOORNE De duinen van Voorne strekken zich uit van Oostvoorne tot aan het Haringvliet en herbergt een grote variatie aan planten en dieren dankzij de aanwezigheid van bos, vochtige duinvalleien, droge zandhellingen, struwelen, poelen en grote duinmeren. Vanuit de schaduw van dicht bos stap je ineens in het droge duinzand. Door deze afwisseling is het Voornes Duin rijk aan vele soorten planten en bijzonder vogels. Misschien spot je wel de kleine zilverreiger. Ondanks dat het vlakbij de haven van Rotterdam ligt, vind je hier vooral veel rust en stilte. De grote duinmeren het Quackjeswater en het Breede Water zijn rijk aan watervogels. Hier hebben zich kolonies van de aalscholver en lepelaar gevestigd. De besdragende struiken zorgen in het najaar voor een waar feestmaal voor overtrekkende spreeuwen, koperwieken en kramsvogels. Het Voornes Duin is rijk aan vele soorten planten en staat bekend om de diversiteit aan orchideeën. En de planten trekken

op hun beurt weer vlinders aan. Gewone soorten zoals de dagpauwoog, maar ook zeldzamere soorten als het koevinkje, bont zandoogje en de kleine parelmoervlinder. In het Noordelijke gedeelte van het duingebied kun je grote graasdieren tegenkomen,IJslandse pony’s en Galloway runderen. Deze helpen het Zuid-Hollands Landschap om het duinterrein open te houden.


SLIKKEN VAN VOORNE Het terrein van de Slikken van Voorne ligt ten westen van Oostvoorne. Het gebied heeft een bewogen geschiedenis. In de monding van de Maas waar de getijdenwerking vrij spel had, hebben zich geulen, zandplaten en duinen gevormd. In de vorige eeuw zijn er voor de kust van Voorne grootschalige projecten uitgevoerd; de Maas werd afgedamd en de Maasvlakte werd opgespoten. De duinen werden opgehoogd en vastgelegd. Zo verdween de natuurlijke dynamiek voor een groot deel uit dit gebied. Maar de natuur had een verrassing in petto. Aan de zuidkant van de Maasvlakte ontstond een nieuw dynamisch kustlandschap, waar nieuwe geulen en zandplaten ontstonden door getijdenwerking. Dit proces is nog altijd in gang. Dankzij de natuurlijke ontwikkeling van dit gebied hebben zich er veel plantensoorten gevestigd zoals de zeeaster, melkkruid, kweldergras, schorrekruid en zilte schijnspurrie. In de wadachtige bodem leven veel kleine diertjes die een belangrijke voedselbron voor de scholekster, bonte strandloper, wulp en tureluur vormen. Honden zijn niet toegestaan.

65


Slapen in een wijnvat in de wijngaard?

Lekker eten, drinken, vergaderen, feesten, uw bruiloft vieren? UNIEKE LOCATIE OP VOORNE-PUTTEN

Eigen Nederlandse wijnen, cyder, Nedpord

Rondleidingen en wijnproeverijen, workshops en veel meer

Domein de Vier Ambachten Biertsedijk Oost 8 3212 LB Simonshaven 0639020114 devierambachten@live.nl www.agthuysen-wijnbouw.nl

Haar- & Beautysalon

La Fayette Parkweg 1 (Citta Romana) 3221 LV Hellevoetsluis Gespecialiseerd in: Schoonheidsbehandelingen & Visagie Dames-, heren- & bruidskapsels Manicure & Pedicure Bruidsarrangementen & Workshops

Wij geven workshops met minerale make-up van Creative Cosmetics. Voor info bel: 06 - 209 17 522


Altijd welkom bij Atlas Hotels Atlas Hotels biedt al jaren haar gasten een onvergetelijk verblijf aan. Twee hotels gelegen in Zuid Holland nabij de Maasvlakte, Europoort en Rotterdam. Atlas Hotel Holiday*** Spijkenisse is volgens de Europese Hotelclassificatie geclassificeerd als 3 sterren Superior Hotel. Atlas Hotel Holiday hotel is per fect voor bruiloften en partijen. Atlas Hotel Village*** Brielle is geclassificeerd als 3 sterren Hotel door de Europese Hotelclassificatie. Voor beide hotels staat de service hoog in het vaandel en bent u altijd welkom in beide hotels. Ook voor bezoekers van de Maasvlakte en de Europoort hebben wij diverse mogelijkheden. Elk hotel en de omgeving hebben wel iets bijzonders. Proef de gemoedelijke sfeer en voel u ‘thuis’ in beide hotels. Neem ook eens een kijkje op onze website: www.atlashotels.nl.

Groene Kruisweg 11 -3202 ST Spijkenisse Email spijkenisse@atlashotels.nl Telefoon +31 (0)181-659944

Nobelstraat 20 - 3231 BC Brielle Email brielle@atlashotels.nl Telefoon +31 (0)181-413455

SVR Camping

Ieder weekend open van 13 april t/m 29 september

Wilt u ook een advertentie plaatsen? Of heeft u een leuk idee voor het HIER OP VOORNE-PUTTEN magazine? Neem met ons contact op: adverteren@hieropvp.nl of bel 0181-334444


Natuur

LANDGOED MILDENBURG

BERNISSE

Het Landgoed Mildenburg bij Oostvoorne is in de loop van de 18e eeuw ontwikkeld door de familie Van Leyden-Van Leeuwen. Het was een prachtige barokke tuin met grote rechte lanen, een doolhof en een theekoepel met wat beelden. Alleen de grote hoofdlaan herinnert nog aan het Landgoed. Het Landgoed zelf is verdwenen. Een oud beukenbos vormt de overgang van het landgoed naar een binnenduinbos. Een hoogduin biedt uitzicht op het Groene Strand en het Oostvoornse Meer. De Wielewaalroute is een gemarkeerde wandelroute van twee kilometer en je parkeert aan de Hoflaan in Oostvoorne. Honden aangelijnd toegestaan.

Recreatiegebied Bernisse bestaat uit een eeuwenoud polderlandschap dat ligt tussen het Spui en het Voedingskanaal. Het gebied Bernisse is zeven kilometer lang en loopt van Heenvliet door de polders naar Zuidland. Het bestaat uit meertjes, kommen en plassen. Samen met de bossen, drassige natuur en weilanden is het gebied 300 hectare groot. Bij de inrichting van dit recreatiegebied is veel aandacht besteed aan een natuurlijke ontwikkeling.

GROENE STRAND Aan de oever van het Oostvoornse meer is een lagune gegraven en zijn enkele vogeleilandjes aangelegd waar je kunt genieten van ganzen, eenden, plevieren en broedende visdieven. In de ondiepe wateren van de lagune zoeken zilverreigers en lepelaars naar voedsel. Er is een wandelroute door het gebied aangelegd met diverse vogelkijkschermen. Honden aangelijnd toegestaan

68

Het gebied is inmiddels uitgegroeid tot een van de rijkste recreatiegebieden in de regio voor flora en fauna. Bernisse is uitstekend geschikt om te voet te verkennen. Het is grotendeels vrij toegankelijk, alleen in de broedperiode is wandelen niet overal toegestaan. Bernisse wordt in de zomer volop gebruikt door de inwoners van Nissewaard. Je kunt er zwemmen, kanoĂŤn, surfen of gewoon lekker wandelen of hardlopen en voor visliefhebbers zijn er diverse visstekken.


FLUISTERBOOT DE IJSVOGEL EN DE BERNISSE Met fluisterboot De IJsvogel vaar je vanaf het historische gemaal De Leeuw van Putten in Spijkenisse naar de schitterende polders die de stad omringen. Of stap op de Fluisterboot de Bernisse en vaar fluisterend stil door de prachtige omgeving. Om al het natuurschoon, en vooral de vogels, goed te kunnen bekijken worden er aan boord verrekijkers uitgedeeld. Een gids vertelt daarbij verhalen over de lokale geschiedenis en de natuur. Onderweg zijn er veel verschillende en ook zeldzame vogels te zien. Denk daarbij onder meer aan bruine kiekendieven, lepelaars, buizerds, futen, grutto’s en kieviten. Wie veel geluk heeft kan ook de ijsvogel tegenkomen. Een heerlijk uitstapje voor de natuurliefhebber, de cultuurhistoricus en de nieuwsgierige reiziger. www.nissewaard.nl/fluisterboot www.rondvaarttochten.info

SPUIMONDING WEST (BENINGERSLIKKEN) Waar het Spui uitmondt in het Haringvliet ligt de Spuimonding ten Zuiden van Zuidland. Hier kun je in het natuurgebied Spuimonding West volop genieten van de natuur. Er is een wandelpad dat je via een brug en een trekpontje door het hele gebied brengt. Neem proviand mee en strijk neer op een van de zitplekken in het gebied. Beklim de uitzichttoren aan de oostkant van het gebied. Van bovenaf heb je een verbluffend uitzicht over het Spui en het Haringvliet en een groot gedeelte van Voorne-Putten en de Hoeksche Waard. Het landschap in Spuimonding West is afwisselend. Er zijn voedselrijke ruigtes en schorren en slikoevers. Dit landschap is ideaal als paai- en broedgebied van vissen en vogels. Je kunt er ook vogels zien die speciale bescherming vragen zoals de lepelaar, de kleine zilverreiger en de krakeend. Het gebied is groot genoeg om rietvogelsoorten als het baardmannetje, de kwak en kiekendief tot broeden te verleiden.

69


Natuur

BEZOEKERSCENTRUM TENELLAPLAS Aan de rand van de Duinen van Voorne ligt het bezoekerscentrum Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap. In dit natuur-informatiecentru kun je terecht met al je vragen over de flora en fauna van het duingebied. Er zijn wandelroutebeschrijvingen en plattegronden te verkrijgen en de baliemedewerkers zijn je graag van dienst met advies over de leukste, de langste of de mooiste route van dat moment. Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, Rockanje. Toegang gratis www.tenellaplas.nl

DOE ROUTES Vanuit het bezoekerscentrum Tenellaplas zijn diverse uitdagende doe-routes voor kinderen uitgezet. Met een tas vol hulpmiddelen ga je op pad. Bekijk waterdiertjes met een loep of volg je kompas richting het ‘Beestenboel’ speurpad. Onderweg verzamel je allerlei plaatjes van dieren die in de duinen leven. Voor de hele kleintjes is er het kabouterpad.

70


Met de kinderen BEVERBOS Het Beverbos is een natuurspeeltuin waarin kinderen met natuurlijke materialen de natuur kunnen ontdekken. Er zijn balanceerstammen en er is een labyrinth. Kruip ook eens door een duiker om de waterpomp te bereiken en pomp het water naar boven. Of loop via de wiebelbrug of de stapstenen naar het speeleiland en leef je uit op het slingerparcours of het steltenparcours. Heb je zin om in het water te spelen of een beetje af te koelen? Trek je dan via het trekvlot over de Bernisse en plons in het water. www.zuidland.net/natuur-en-recreatie/ natuurspeeltuin-beverbos

SPEELTUINPARK BRABAND EN TIENGEMETEN Zowel in Speeltuinpark Braband in Spijkenisse als op het eiland Tiengemeten vind je genoeg speelnatuur. Hutten en vlotten bouwen, dammen leggen in een beek, kikkers besluipen, dwalen in het doolhof of door tunnels kruipen. En niet alleen met mooi weer kun je er terecht, want als het regent of geregend heeft kun je heerlijk in de modder spelen. Ook zijn er echte indianententen gemaakt van wilgen. Er zijn genoeg bankjes voor ouders of begeleiders om te genieten van dit speelplezier. De elementen uit de natuur zijn je speelgoed. www.tiengemeten.nl www.speeltuinparkbraband.webklik.nl

VRIJHEIDSBOS In het vrijheidsbos langs het Brielse Meer kun je niet alleen wandelen, maar ook klauteren en klimmen in de natuurlijk aangelegde speelplekken of volg het blotenvoetenpad. Als je door dit bos wandelt zie je langs het pad panelen met hierop gedichten van bekende dichters, maar ook van vele kinderen van basisscholen van Brielle. www.vrijheidsbos.nl

Meer over de natuurgebieden lees je op www.opvoorneputten.nl/natuur

71


VOLG HET EGELTJE EN GA OP ZOEK NAAR MOOIE BLOEMEN, VLINDERS EN LIBELLEN DUINEN VAN OOSTVOORNE

Midden in het prachtige natuurgebied de Duinen van Oostvoorne ligt het bezoekerscentrum Tenellaplas. Het Zuid-Hollands Landschap heeft speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders een aantal doe-routes ontwikkeld. Zo kun je op zoek naar dieren en bloemen met speciaal uitgestippelde routes. Of je gaat met een rugzak gevuld met materialen lekker naar buiten en zelf aan de slag HET ADRIANIPAD Ben je 8 – 10 jaar oud, dan kun je alle seizoenen deze leuke en leerzame route (1,3 km.) lopen. Een volwassene mag mee om je te helpen! Je volgt de witte of blauwe pijlen met de egel en onderweg krijg je allerlei leuk opdrachtjes. Langs het water, in het bos, op een zandhelling en in het duin vind je allerlei bijzondere bloemen, maar ook mooie vlinders en libellen want die houden heel erg van bloemen. Op deze pagina hebben we alvast wat mooie bloemen, vlinders en een libelle getekend die je tegen kunt komen. Loop maar achter het egeltje aan!

KONINGINNENKRUID Deze planten kun je bijna niet missen, want ze worden bijna net zo groot als jij en hebben bijna de hele zomer lang allemaal kleine roze tot rode bloemetjes. De vrouw van de Keizer heeft dit kruid ooit gekregen om te genezen van een leverziekte en zij heette Kunegonda en daarom wordt deze bloem Koninginnenkruid genoemd. In de herfst, als de bloemen zijn uitgebloeid, dan lijkt de plant net een pluizenbol.

TENELLA Een schattig roze bloemetje en het heeft altijd heel veel dorst, het staat het liefst met de voetjes in het water. Ze bloeien in de Heemtuin dichtbij de Tenellaplas. Het is een zeldzaam plantje en het bloeit aan het begin van de zomer.

BLOEDRODE HEIDELIBEL Rond de Tenellaplas vliegen heel veel mooie en grote libellen. Ze lijken wel op mini helikopters. Een hele mooie libelle is de bloedrode heidenlibel omdat deze zo’n mooie rode kleur heeft. PARASOLZWAM In de herfst vind je hier volop paddenstoelen en de grootste is misschien wel de Parasolzwam. De hoed van deze paddenstoel is zo groot dat het wel lijkt op een parasol. De kabouters moeten tenslotte ook in de schaduw kunnen zitten.

72


CITROEN VLINDER Zodra na de winter de zon begint de schijnen, komt de citroenvlinder tevoorschijn. Het zijn de mannetjes die zo geel zijn als een citroen. De vrouwtjes zijn groenwit van kleur.

KLEINE VUURVLINDER Dit kleine vlindertje zie je niet zo veel, maar is heel mooi oranje van kleur. Zo’n felle kleur oranje dat het lijkt op vuur.

ZANDOOGJE Dit is de naam van een vlindertje met een zwart ‘oogvlekje’ op de vleugels. Je hebt bruine en oranje zandoogjes. Het vrouwtje vliegt rond op zoek naar plekken voor haar eitjes, het mannetje is aan het ‘patrouilleren’ als een militair om zijn gebied te bewaken.

HEELBLAADJE Van dit plantje word je vanzelf vrolijk met zijn mooie gele kleur. Het bloeit midden in de zomer en lijkt wel een kleine zonnebloem. Het plantje maakt je niet alleen vrolijk maar kan ook wonden of ziektes helen. Onze verre voorouders gebruikten het om een wondje te genezen, want toen bestonden er nog geen pleisters. GELE IRIS Zelfs in het water groeien planten zoals de Gele lis in de Tenellaplas. In de lente krijgt deze rechtopstaande plant hele mooie gele bloemen. De bloemen hebben een bijzondere vorm, ze hebben drie naar buiten gebogen en drie rechtopstaande bloemblaadjes. Hommeltjes er zijn helemaal verliefd op en ze en vliegen graag naar binnen.

SLANGENKRUID Niet bang zijn want er leeft echt geen slang onder dit plantje. Je moet de bloem maar eens van heel dichtbij bekijken. In de blauwe bloemetjes zitten ‘roze tongetjes’ en deze tongetjes zijn gespleten net zoals een slangentong tsss….. De bloemetjes bloeien in de maand juni en dan nog een keer in augustus. GLAD PARELZAAD. Dit bijzondere plantje houdt heel erg van de Duinen van Oostvoorne en zie je niet zo vaak ergens anders in Nederland. Het is een zeldzaam plantje dat al in mei kleine witte bloemetjes krijgt maar het mooist is het aan het eind van de zomer, want dan veranderen de bloementjes in pareltjes. Geen echte natuurlijk maar de vruchtjes zijn zo glad en glimmend dat het net pareltjes lijken

EREPRIJS. Dit bloemetje moet je echt een beetje zoeken want het is niet zo groot, maar heeft een hele mooie blauwe kleur. In de Middeleeuwen werden de winnaars van grote toernooien beloond met een krans van deze bloemen vandaar de naam Ereprijs.

Trek je laarzen aan en neem je verrekijker mee! Geniet van alle mooie bloemen maar laat ze wel staan. Veel plezier! www.zhl.nl/tenellaplas

73


Steun A Seal: bezoek ons of doneer!

Kom je bij ons op ziekenbezoek?

Zieke en gewonde zeehonden worden regelmatig gevonden op de stranden van Zuid-Holland en Zeeland. Vrijwilligers brengen de verzwakte dieren naar zeehondenopvang A Seal in Stellendam. Hier worden de zeehonden ongeveer drie maanden intensief verzorgd, totdat ze weer sterk en gezond uitgezet kunnen worden in de natuur. Kom op ziekenbezoek en zie van wel heel dichtbij hoe de dieren verzorgd worden in de opvang. Bij A Seal kan je nog veel meer doen. Voel de zee, beklim de zandbanken en ontdek hoe de zeehond leeft. Kom er achter hoe wij droge voeten houden en word redder op zee. Kijk op onze website voor het laatste nieuws over onze zeehonden.

ZEEHONDENOPVANG EN EXPO STELLENDAM

Haringvlietplein 3a 3251 LD Stellendam

Telefoon +31 (0)88 274 7780 Noodnummer +31 (0)187 663 644 (24u - 7d)

Indoor swimmingpool & whirlpool Free wellness Restaurant & Bar Free WiFi

Zeeweg 60 - 3233 CV Oostvoorne - Tel. +31(0)181 489399 - info@wapenvanmarion.nl

www.wapenvanmarion.nl

Rustige kleinschalige camping temidden van wandel-, fiets-, natuur-, en watersport mogelijkheden als kitesurfen, vliegvissen en duiken

E-mail info@aseal.nl Internet www.aseal.nl

DIVERSE VERHUURACCOMMODATIES

Kamplaan 4-6 • 3233 XD Oostvoorne • Tel. +31 (0)181-482318 info@camping-gorshoeve.nl • www.camping-gorshoeve.nl


Natuur

Zeehonden spotten voor de kust van Voorne-Putten is niet moeilijk. De zeehonden zijn het beste te zien bij laag water op de droogvallende zandplaten. Hiervoor heb je meestal wel een goede verrekijker of een telescoop nodig. De redactie van het HIER OP Voorne-Putten magazine deelt de beste spotplekken. 1 MAASVLAKTESTRAND Op de tweede Maasvlaktestrand zijn er regelmatig zeehonden te zien die uitrusten op het strand of zwemmen in het water. Sinds de aanleg van de Tweede Maasvlakte zijn er veel zeehonden in deze buurt te vinden. 2 KLEINE BEEREILAND Een klein eiland, los gekomen van de rest van de Maasvlakte, en wordt af en toe gebruikt door rustende zeehonden. Met een verrekijker zijn ze te zien einde van de Markweg of vanaf de Fast Ferry tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte.

Zeehonden spotten

2

1

3

3 HINDERPLATEN Vanaf het hoogste duin op de Groene Punt van Voorne zijn met een goede verrekijker of telescoop de zeehonden op de zandplaten voor de kust te zien. www.deltasafari.nl/zelf-spotten ZEEHONDEN IN NOOD Helaas kan het gebeuren dat je een zeehond tegenkomt die ziek of gewond is, verstrikt is in een net of op het strand is aangespoeld,

maar wat doe je in zo’n situatie? Bel met het noodnummer van A Seal 088–2747795 zij nemen contact op met de dichtstbijzijnde Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren. Houdt mensen en honden op ruime afstand om stress bij het dier te vermijden. Niet alle eenzame zeehonden op het strand hebben hulp nodig. Daarom worden ze eerst goed geobserveerd voordat ze meegenomen worden. www.zeezoogdieren.org • www.aseal.nl

75


ZIEN EN DOEN Trek er op uit op Voorne-Putten! Wie wil er nu nog stil zitten als er zoveel te doen is? Golfen op de prachtige golfbaan of spannend glow in the dark, schelpen zoeken op het strand of historische mammoetbotjes opgraven, klimmen in het bos of in het klimtouw bij de indoorspeeltuin? Je komt waarschijnlijk tijd tekort om het allemaal te beleven.

76

MOLEN ’T VLIEGEND HERT

KORENMOLEN DE HOOP

De standerdmolen van Brielle kent een bijzondere geschiedenis. Bij een restauratie aan de Brielse vestingwallen in 1973 trof men twee grote klompen steen aan. Dit bleek de oude fundering te zijn van de standerdmolen die hier in de 17e eeuw had gestaan. Daarop is de Molenstichting ‘t Vliegend Hert opgericht die er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat in 1985 de molen werd herbouwd. Bijzonder aan de molen zijn de drie zolders, de middelste maalzolder, de bovenste steenzolder en de onderste zolder, de hel genaamd. Elke vrijdag draait de molen en is deze te bezoeken. Vanuit de molen heeft men een schitterend uitzicht op de omringende stadswallen en de stad. Bij de molen, in ‘De Molenschuur’ zijn producten van de molen te koop. www.vliegendhert.org

In 1697 stond er een houten standerdmolen op de plaats waar nu het Droogdok is. Deze molen moest aan het eind van de 18e eeuw plaatsmaken voor het droogdok. De stenen stellingmolen “De Hoop” is in 1801 gebouwd. Beneden konden de meelwagens onder het luiwerk rijden om te worden geladen of gelost. Bij de restauratie in 1961-1962 is deze doorrit in ere hersteld. In 1995 is op de tweede zolder een bezoekerscentrum geopend en is het publiek welkom in de maanden juli en augustus op zaterdag en zondag van 12:00 – 16:00 uur en op bijzondere dagen. www.molendehoophellevoetsluis.nl


FUTURELAND Beleef de modernste haven van Europa! Een bezoek aan het gratis informatiecentrum FutureLand vertelt je niet alleen alles over de ontwikkeling van de haven, op Maasvlakte 2 zie je de grootste containerschepen en modernste containerterminals met eigen ogen! FutureLand is geschikt voor jong en oud, havenliefhebbers en gamers, gezinnen en groepen. In de interactieve omgeving is altijd wat te beleven. Maak een VR vlucht door de haven van 2066 of boek een rondvaart door de modernste haven van Europa! Ervaar zelf hoe het is als kranen, schepen en havens groot, groter, grootst zijn. www.futureland.nl SPIDO Midden in het drukke verkeer van zee- en binnenvaartschepen beleef je een bijzondere vaartocht door de grootste haven van Europa. Je ziet tijdens de havenrondvaart de indrukwekkende skyline van Rotterdam, met imposante gebouwen, aan je voorbij glijden. Voor een onvergetelijke indruk van de drukke wereldhaven zijn de uitgebreide rondvaarten een aanrader. www.spido.nl STERRENWACHT TWEELINGEN De vrijwilligers van de sterrenwacht in Spijkenisse nemen je mee in de wondere wereld van sterren, planeten, supernova’s en nevels en maken je zo wegwijs in ons zichtbare heelal. www.sterrenwachtspijkenisse.nl

77


KINDEREN EINDELOOS SPEELPLEZIER

SPEELBOS Spelen, ravotten, spetteren of wat dacht je van een potje beachvolleybal? Het kan allemaal in het speelbos en op het strandje van Camping de Krabbeplaat. Het speelbos is gelegen aan het Brielse Meer dus kun je heerlijk afkoelen na een verhitte strijd. www.krabbeplaat.nl OUTDOOR Wil je buiten lekker actief bezig zijn? Ga dan eens boogschieten, ligfietsen, paintballen of vlotvaren langs het Brielse meer of in Westvoorne. Breng met een kano je materiaal naar de overkant en start daar met de bouw van je vlot. Volg puzzelend de juiste coördinaten van je GPS en wordt door de mooie natuur van Voorne-Putten geleid. www.outdoorbrielle.nl www.outdoor-westvoorne.nl

78

MINIGOLF EN SPEELTUIN Speel op een 18-holes midgetgolfbaan in de prachtige natuur van de Bernisse, of neem de kabelbaan van de ene naar de andere schommel. Draai een rondje in de draaimolen of in een loopton. En eet na al deze activiteiten een lekkere pannenkoek www.pannekoekenbakker.nl/zuidland AQUASPLASH Heb je een zwemdiploma en ben je niet bang om nat te worden? Ga dan naar Aquapark Splash in Hellevoetsluis. In dit waterpark kun je vanaf een ‘ijsberg’ of een toren in het water springen, er is een trampoline en er zijn allerlei watertoestellen. Voor de allerkleinsten is er het mini-splashpark en de elektrische bootjes. Ben je benieuwd geworden? Kom je uitleven in Aquapark Splash. www.aquaparksplash.nl


“Jump, splash, speel, golf en smul!”

79


Met de kinderen BINNEN SPELEN Voor een hele dag speelplezier moet je bij Monkeytown in Spijkenisse, De Ballenbak in Brielle of Adventuredome in Hellevoetsluis zijn. In de indoor speelparadijzen kun jij je waanzinnig uitleven op de springkussens en trampolines, klimmen en klauteren op of door één van de vele speeltoestellen, glijden of kruipen door uitdagende tunnels en geheime gangen. Bij Adventuredome ga je strijd aan met je vrienden tijdens een potje lasergamen. Weer of geen weer, het is altijd feest! www.monkeytown.eu www.ballenbak.nl/brielle www.europarcs.nl

WINTERSPORTEN EN AVONTUUR Bij Holland Indoor Sport kun je indoor skiën en snowboarden, de skileraar is in de buurt en door de instelbare snelheid kunnen beginners tot aan wedstrijddeelnemers de techniek aanleren en verbeteren. Survival en klimmen behoort ook tot de mogelijkheden, er hangen twee parkoersen van ruim dertig meter lang met veertien verschillende hindernissen aan het zeven meter hoge plafond. www.hollandindoorsport.nl JUMPING AT SEA Op het strand van Rockanje aan de eerste slag kunnen kinderen zich helemaal uitleven op een mega grote trampoline op het strand. Horizontaal zijn er twaalf verschillende trampolines aan elkaar gekoppeld waardoor er een mega grote trampoline ontstaat. Zelfs de zijkanten en hoeken zijn voorzien van schuin geplaatste trampolines. Zon, zee, strand en springplezier at Jumping at Sea Rockanje! www.jumpingatsea.nl GLOW IN THE DARK Crazy Golf geeft minigolf een hele nieuwe dimensie. De glow in the dark minigolf neemt je mee op avontuur door de donkere jungle met levensechte tijgers, apen en andere dieren. Het Blacklight licht niet alleen het decor, maar ook de sticks en de golfballen op. Bij Adventuredome in Hellevoetsluis duik je in de onderwaterwereld en bij Glowgolf Rotterdam in de filmwereld ontmoet je filmhelden. www.crazy-golf.nl www.europarcs.nl

80


JUMP XL In Spijkenisse zit het grootste indoor trampolinepark van de regio. Lekker trampolinespringen en tricks oefenen op grote geschakelde trampoline velden. Vette extra’s zijn: twee lange tumbling lanes, een pillow pit, een foampit, een Ninja Course en een walk wall trampoline! Een spannend, actief dagje uit! www.jump-xl.com/nl/spijkenisse STRIKE Zin in een onbezorgd en gezellig uitje? Bowlen is leuk voor jong en oud. Voor de allerkleinste kunnen de goten afgedekt worden, zodat elke bal raak is en de punten worden automatisch door de computer opgeteld. www.bowlingspijkenisse.nl www.bowlinghellevoetsluis.nl

ZWEMBADEN Naast natuurlijk zwemwater zijn er op Voorne-Putten ook verschillende zwembaden; zwemmen is niet alleen heel leuk, maar het is ook nog eens heel gezond. In de zwembaden op Voorne-Putten kun je recreatief zwemmen, lekker in een wirlpool plaatsnemen of in één van de wedstrijdbaden zwemmen. Bernissebad Heenvliet www.bernissebad.nl De Dukdalf Brielle www.dukdalfbrielle.nl De Eendraght Hellevoetsluis www.eendraght.nl Rivierabad Spijkenisse www.optisport.nl/rivierabad.nl De Meander Oostvoorne www.westvoorne.nl/accomodaties/zwembad_43485 ‘t Molengors Zuidland ‘t Molengors Zuidland www.zwembadmolengors.nl

81


Restaurant & Feestlocatie

bootverhuur

speeltuin

midgetgolf * Familie- & Teamuitjes * Bedrijfsevents * Feestlocatie

www.pannekoekenbakker.nl/zuidland Stompaardsedijk 3212LV Simonshaven/Zuidland, tel: 0181-506030

Er wacht een hele wereld op jou...

MUSEUM Het RTM-museum beschikt over een fraaie collectie stoom - en diesellocomotieven, rijtuigen en goederenwagens allen in gebruik geweest bij RTM. BEZOEK ONS en maak een rit met de stoomtrein

Weena 745 / Rotterdam / 5 minuten lopen vanaf Rotterdam CS

www.miniworldrotterdam.com

Stichting RTM Ouddorp G.C.,Schellingerweg 2, Ouddorp - 06 134 731 83 - info@rtm-ouddorp.nl


Met de kinderen NEELTJE JANS In Deltapark Neeltje Jans leer je alles over de geschiedenis van de Deltawerken en de kracht van wind en water. Stap in de orkaanmachine en voel de kracht van een orkaan of maak een rondvaart naar de Deltawerken over de Oosterschelde. Soms zie je vanaf de boot zeehonden en bruinvissen. Bezoek de zeeleeuwenshow en het mooie Bluereef Aquarium Zeeland. Of glij met een bootje van de grote glijbaan in de waterspeeltuin af. www.neeltjejans.nl

DIERGAARDE BLIJDORP In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp ga je op ontdekkingsreis langs allerlei leuke, vreemde en bijzondere dieren. Zo sta je ineens oog in oog met een kameel of zie je gorilla’s spelen op hun groene eiland. Ook kun je zonder snorkel en duikbril reizen over de zeebodem en langs kustgebieden in het Oceanium. Maar er is nog veel meer te beleven zoals de mooie vlindertuin ‘Amazonica’ of bekijk de reuzenwaterlelie in de amazone. www.diergaardeblijdorp.nl

PLASWIJCKPARK In het altijd gezellige Rotterdam ligt het prachtige Plaswijckpark. Hier vind je plezier voor groot en vooral voor klein. In het park vind je een verkeerstuin, speeltuin en binnen kan er ook naar hartenlust gespeeld worden. Met mooi weer kun je met zwanenbootjes over het meer varen of over het water vliegen in de kabelbaan. In Dierenwijck, de dierentuin van Plaswijckpark, vind je meer dan vijftig diersoorten zoals apen en wallabies. Zoek je een mooie plek om tussen de middag te picknicken in het gras of op één van de vele picknickbanken te genieten? Dan moet je in Wandelwijck zijn. www.plaswijckpark.nl

83


FIETSEN Fietsen richting de horizon of puzzelend langs de vele fietsknooppunten. Met maar liefst 300 km fietspaden tot je beschikking kom je tijd tekort. Onderweg een band plakken, je bidon vullen, een fietskaart aanschaffen of een drankje nuttigen? Dat kan bij de fietscafés langs de routes. En lonkt de overkant? Neem dan één van de pontjes die de waterwegen rondom het eiland doorkruisen.

FIETSEN DOOR POLDER EN NATUUR De afstanden op Voorne-Putten zijn goed te overbruggen met de fiets of met de e-bike. Fiets over de fijne fietspaden langs de polders, de duinen of de vestingsteden en geniet van de mooie uitzichten. Of breid je fietsroute eens uit naar de Maasvlakte of de Landtong, waar je de enorme zeecontainerschepen op weg naar de Rotterdamse haven kunt bewonderen!

84


LIGFIETS OF OP DE TANDEM Met de ligfiets op pad gaan is heel leuk! Op een ligfiets heb je een andere lichaamshouding en gewichtsverdeling ten opzichte van een gangbare fiets. Met de ligfiets worden over het algemeen ook hogere snelheden bereikt. Of stap eens samen op de fiets en probeer een tandem. Wij geven als tip mee om goede ‘trap’ afspraken te maken. Je kunt ligfietsen en tandems huren bij Outdoor Brielle. www.outdoorbrielle.nl

De fietsverhuurders op Voorne-Putten hebben een ruime keuze uit diverse soorten fietsen, variërend van een elektrische fiets tot een degelijke fiets met of zonder versnellingen. Ook zijn er kinderzitjes en fietskarren te huur. www.opvoorneputten.nl/fietsverhuur MOUNTAINBIKEN Voor wie zijn spieren eens lekker aan het werk wil zetten; je kunt op Voorne-Putten terecht op twee speciaal aangelegde mountainbike routes. Zo is er een route van twaalf kilometer rondom het Oostvoornse Meer, met een afwisselend parcours door prachtige duinen en bossen met korte klimmetjes en speciaal uitgebouwde singletracks. Bij ’t Wapen van Marion zijn mountainbikes te huur en speciaal voor de mountainbikers is er een afspoelplaats voor je fiets. In recreatiegebied De Uitwaayer bij Spijkenisse vind je een route van dertien kilometer. Deze route is wat vlakker met speciaal aangelegde heuveltjes. Op sommige stukken kun je juist snelheid maken, maar de route kent ook een wat technischer gedeelte. www.mtboostvoorne.nl www.mtbroutes.nl

85


L E G E N D A

86


FIETSROUTES Er zijn tien verschillende themaroutes die je kunt fietsen, maar zelf een route uitstippelen langs de verschillende knooppunten is natuurlijk ook mogelijk. Deze themaroutes en een fietsknooppuntenkaart zijn te koop bij de VVV I-punten in Brielle, Hellevoetsluis en het VVV kantoor Rockanje of download de routes op www.route.nl

WATER EN WIEKEN Kom je vanuit het drukke industriegebied het eiland Voorne-Putten opgereden, dan is het contrast enorm: van enorme olieraffinaderijen naar verstilde landschap met pittoreske dorpjes, de duinen en de bossen. Voorne wordt ook wel de achtertuin van Rotterdam genoemd en waarom? Dat ontdek je vooral op de fiets. Ervaar de vele gezichten van het water. Fiets langs de oevers van het Haringvliet, bezoek het droogdok en geniet van de Bernisse.

B

KORENMOLEN DE HOOP, HELLEVOETSLUIS Rond 1800 moest de voorganger van deze molen wijken voor een grootscheeps moderniseringsproject van de marinestad. Als stenen stellingmolen herbouwd, vele malen gerestaureerided en met vuurtoren dé blikvangers van de historische vesting. Klim naar boven en geniet van het uitzicht op het Haringvliet en de moderne versie van de molen aan de overkant.

C A

AFSTAPPER

MOLEN ’T VLIEGEND HERT, BRIELLE Deze molen staat op één van de negen bastions van de vestingstad Brielle Loop ook eens de wallen op en neem een kijkje bij de kanonnen. Helemaal bovenop de wallen heb je uitzicht op de molenvest en het Brielse Meer. In de verte zie je de moderne windmolens langs de A15.

AFSTAPPER

AFSTAPPER

OPENLUCHTMUSEUM DE DUINHUISJES De eerste duinhuisjes bestonden uit aangespoeld hout, takken en riet. Simpel en goedkoop. Als de bewoners elders werk kregen, werden ze afgebroken, vervoerd en weer opgebouwd. Zo is het huisje Huttendijk, dat tot het openlucht-museum behoort, in vroeger tijden per kruiwagen vervoerd. Later kregen de huisjes muren van tweedehands stenen en een pannendak.

87


WANDELEN

Op Voorne-Putten kun je van knooppunt naar knooppunt wandelen. De routes gaan niet alleen over verharde paden, maar ook over half- en onverharde paden en dat maakt het juist zo leuk! Struinen door de bossen, over zandweggetjes, dijken of door het hoge gras op ontdekkingstocht. Al wandelend geniet je van de karakteristieke polderlandschappen, koeien in de wei en het uitzicht over de meren en stranden. Stevige schoenen aan, verrekijker en rugzak mee en wandelen maar.

WANDEL DOOR DE HISTORIE Brielle heeft een rijke historie en ademt herinneringen aan een ver verleden uit. Op vele plekken in de binnenstad vind je nog voorbeelden aan dit rijke verleden. Mooie gevelstenen, gedenktekens maar vooral ook de vele monumentale panden, hebben zo een eigen verhaal. De gidsengroep Brielle kan je hier alles over vertellen maar zelf op pad gaan kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende stadswandelingen verkrijgbaar bij het Historisch Museum Den Briel. Hier tegenover gelegen staat het beeld van Wilhelmina, waarvandaan de gidsen in het hoogseizoen vertrekken www.gidsengroepbrielle.nl

88


In het historische Hellevoetsluis kun je in de voetsporen treden van onze zeeheld Admiraal Michiel de Ruyter door samen met deze zeeheld op pad te gaan. De historische stadsgids neemt je mee op ontdekkingstocht rondom de vestinghaven van Hellevoetsluis op zoek naar het maritieme verleden. De haven van Hellevoetsluis was vanaf 1602, het begin van de VOC-tijd, eeuwenlang de belangrijkste Hollandse marinehaven. Piet Hein bracht hier de Zilvervloot aan wal en Admiraals Michiel de Ruyter en Maarten Tromp kozen hier vandaan het ruime sop, op weg naar hun veldslagen op volle zee. www.bezoekhellevoetsluis.nl NATUUR Voorne-Putten kent diverse mooie natuurgebieden, zo is het Voornes Duin één van de soorten rijkste duingebieden in West-Europa. Vanuit de schaduw van dicht bos stap je ineens in het droge duinzand. Door deze afwisseling is Voornes Duin rijk aan veel soorten planten en bijzondere vogels. Midden in het duingebied vind je het bezoekerscentrum Tenellaplas en hiervandaan kun je heerlijk wandelen en genieten van schitterende uitzichten, broedvogels en wilde planten. Je kunt oog in oog komen staan met grote grazers, wilde paarden of met reeën zoals regelmatig voorkomt in het Mildenburgbos. Het Quackjeswater in Rockanje heeft als vaste bezoeker de lepelaar en natuurgebied De Beerenplaat trekt weer veel ijsvogels, aalscholvers en brilduikers.

STRAND EN ZEE Elk jaargetijde is het heerlijk om even uit te waaien aan het strand. Wandel eens langs het mooie brede zandstrand van Rockanje van 1e slag naar de 2e slag en terug door de duinen. Onderweg kom je in de duinen twee natuurspeeltuinen tegen waar kinderen heerlijk even kunnen ravotten. Op het natuurstrand van Oostvoorne kun je genieten van de vele vogelsoorten langs de vloedlijn en zonnende zeehonden op de Westplaat. Het zogenaamde Groene

ARCHITECTUUR Voorne-Putten kent niet alleen mooie natuur en rijke historie, maar ook bijzondere architectuur. De wandelroute Stad en Park voert je door het moderne Spijkenisse, haar centrum kent vele gebouwen met bijzondere architectuur en groene parken. Spijkenisse is een bruisende moderne stad met in het oog springende gebouwen zoals bibliotheek de Boekenberg en zo is het theater De Stoep ontworpen door de architect Ben van Berkel, bekend van de Erasmusbrug in Rotterdam.

Strand is een voormalig strand en tegenwoordig een prachtige natuurgebied met vochtige duinvalleien en struwelen.

89


GORZEN

N A T U U R

81

BASTIONS &

W A T E R

KNOOPPUNTENWANDELROUTE 8,6 / 13,8 KM

82

83 85

99 Quackstrand

84

97 87

86

Città Romana

HA V NG RI ET LI

HELLEVOETSLUIS

17

1516

Quackgors

14 13

11 12

90


99

81

85

87

84

99

GORZEN

VOGELSYMPHONIE SCHATKAMER IN DE NATUUR Voornes Duin is een schatkamer midden in de natuur. Het landschap wisselt van open graslanden tot struikgewassen omringd door en bomen, van vochtige valleien tot droge duintoppen. Om de begroeiing laag te houden lopen hier grote grazers oftewel Schotse Hooglanders.

Vooral in het voorjaar kan het hier een kakofonie van vogelgeluiden zijn. Van de vele vogelsoorten zijn er heel wat die hier overwinteren. Andere zoals de lepelaars trekken in het najaar weg om zich in het vroege voorjaar weer te nestelen op het eilandje midden in het duin-meer Quackjeswater. Deze vogels met hun karakteristieke snavels vormen inmiddels een van de grootste kolonies van Nederland. Je kunt ze spotten vanaf een uitkijkpunt aan de rand van Quackjeswater.

Na de aanleg van de Haringvlietdam is er in het Haringvliet geen eb en vloed meer waardoor de voormalige zeekust hier een grillig karakter kreeg.

97

86

17

GORZENPAD EN BASTIONS

82

83

97

86

17

Het fiets- en wandelpad langs de gorzen met zicht op het Haringvliet. In de verte doemen de molen, vuurtoren en vestingwerken op van de Vesting van Hellevoetsluis.

11

15

EETBAAR OF GIFTIG Je komt ogen te kort door de vele bijzondere planten die er het hele jaar door te zien en ruiken zijn. Aan het einde van de winter ziet het wit van de sneeuwklokjes. In het voorjaar ziet het wit van de daslook die je al van verre kunt ruiken. Ook de salomonszegel ruikt heerlijk, maar de bessen zijn uiterst giftig. De bessen van de duindoorn kleuren in de herfst de omgeving oranje en zijn rijk aan vitaminen.

NOORDZEE Als je het pad dwars door de duinen neemt dan loop je rechtstreeks naar het strand aan de Noordzeekust. De zee is hier ondiep met zandplaten en diepe geulen. In de verte zie je de kustlijn van Goeree en de Haringvlietdam die de zee afsluit en het achterland beschermt tegen het soms verwoestende wassende water.

ZEEHELDEN Duik in het zeeheldenverleden van zeehelden als Michiel de Ruyter en Piet Hein tijdens een wandeling langs de Museumkade met historische schepen als De Buffel, een mijnenveger en een Lichtschip. Ga mee met een rondleiding door de mysterieuze aquaducten van het Droogdok.

91


PAARDRIJDEN

Liefhebbers van paardrijden kunnen op Voorne-Putten hun hart ophalen. Over het hele eiland lopen prachtige ruiterroutes, die door bos, polders, duinen en natuurlijk over het strand voeren. Bij ondergaande zon over het strand galopperen en ongestoord genieten van de prachtige natuur.

BUITENRITTEN Buitenritten maken is zeker niet alleen leuk in de zomer, het hele jaar door kun je bij de maneges op Voorne-Putten een buitenrit maken. Er zijn ritten voor zowel de onervaren als de gevorderde ruiter. De buitenritten variĂŤren in lengte en omgeving afhankelijk van het niveau, om het rijniveau te bepalen kan er gevraagd worden om voor te rijden. Met de langere ritten wordt er door de duinen, over het strand en door het bos gereden, een heerlijke buitenrit door de natuur van Voorne-Putten. STRANDRIT Paardrijden op het strand mag het hele jaar door van de Haringvlietdam tot Oostvoorne, met uitzondering van het Badstrand Rockanje. Het Badstrand Rockanje is van 1 april tot 1 oktober verboden voor paarden. Om een aaneengesloten stuk te rijden vanaf de Haringvlietdam tot aan Oostvoorne is er een ruiterroute door het duingebied achter het Badstrand langs, met een in- en uitgang het strand op. Rondom het strand zijn nog een aantal ruiterpaden te vinden.

92


GROEN RIJDEN

UITWAAIEN IN DE UITWAAYER

RUITERPADEN WESTVOORNE

In de Bernisse vind je diverse ruiterpaden. Hier kun je volop gebruik van maken. Graag zelfs, want deze paden zijn speciaal hiervoor aangelegd! In het groene recreatiegebied Bernisse is in principe ook het rijden op de fiets- en wandelpaden toegestaan. Lees voor afwijkende regels de informatieborden in het gebied. Het ruiterpad Bernisse: bestaat uit een paaltjesspoor en leidt langs Abbenbroek en Zuidland

In het natuur- en recreatiegebied De Uitwaayer Spijkenissezijn twee ruiterpaden. Op de padenborden aan het begin van dit natuur- en recreatiegebied staat aangegeven waar de paden zich bevinden. Buiten de ruiterroutes is het in De Uitwaayer niet toegestaan te paardrijden. www.facebook.com/VPRuiterpaden

De wind door je haren, de zilte lucht in je neus, een vrolijk briesend paard onder je en een herinnering voor het leven wanneer je ĂŠĂŠn van de ruiterroutes in Westvoorne rijdt. Neem de Haringvlietsluizenroute, de Breedewater route, de Brielse Gatdamroute of een combinatie van deze routes. Meer informatie vind je op www.ruiterpadenwestvoorne.nl

OP VAKANTIE MET JE PAARD Wil je Voorne-Putten op je eigen paard ontdekken? Kies dan voor een accommodatie met stallingsmogelijkheden. Midicamping van der Burgh is een moderne landelijke camping voorzien van alle gemakken. Er is gelegenheid om je paard te stallen met weidegang. Vanaf de camping rij je over de brug zo het St. Annabos in. Kinderen kunnen tijdens de vakanties en in de weekenden op de camping twee keer per dag een gratis ponyritje maken in de ponybak. Iedere dinsdagavond is er een buitenrit bij het St. Annabos. De kinderen mogen dan, onder begeleiding, hun rondjes rijden. Op de camping bevindt zich ook een kinderboerderij met geiten, herten, eenden, kippen en konijnen. www.midicamping.nl

93


g olffun! Golf is een fantastisch spel voor jong en oud. Op onze gezellige, gastvrije golfbaan is iedereen welkom! Spelplezier en verenigingsleven staan centraal. Met 750 leden is Golfclub Kleiburg een belangrijk onderdeel van het sporten verenigingsleven op Voorne-Putten. Golfclub Kleiburg heeft, naast de 18 holes golfbaan, alle oefenfaciliteiten in huis om je passie voor golf bij te brengen. Golfprofessionals leren je het spel en na afloop hoort een hapje en een drankje in het restaurant er natuurlijk bij. Kom ervaren wat golf inhoudt en word net zo enthousiast als wij!

Golfclub Kleiburg Krabbeweg 9 3231 NB Brielle 0181 417 336 info@golfclub-kleiburg.nl www.golfclub-kleiburg.nl

U bent van harte welkom!

ontmoet dino...

Naast de dino’s is er nog veel meer te zien en vooral te beleven! Beluister de GEsCHiEdEnis, zoek naar edelmetaal in het GoUdZoEKERsdoRP of speel een potje HistoRyGoLF. Een historisch en avontuurlijk dagje uit beleef je bij Historyland en dat vanaf slechts € 7,50!

H spanneent familied dste vanaf € agje én parke 7,50 GRatirsen is !

en al z’n vrienden!

Van toen naar nu,van jong naar oud

www.historyland.nl


GOLF

KLEIBURG BRIELLE In Brielle vind je Golfclub Kleiburg. Deze 18 holes golfbaan met A status is onlangs tot nummer 46 gekozen in de Top 50 beste Golfbanen van Nederland. De club beschikt over een driving range, putting green, chipping green, oefenbunkers en een indoor putting green. De twee golfprofessionals van de Golfacademy werken vanuit nieuwe lesstudio’s met de meest moderne lesmiddelen. Bezoek ook het gezellige restaurant met terras. De baan is gelegen in recreatiegebied Brielse Meer op Voorne-Putten. Onlangs is een grote baanrenovatie voltooid, waardoor een uitdagende golfbaan is ontstaan. De eerste drie holes liggen langs het Brielse Meer. Vanaf hole 4 voel je de wind in je gezicht en loop je langs het Hartelkanaal waar je coasters ziet varen. www.golfclub-kleiburg.nl

95


WATER

Naast de heerlijke Noordzee aan de stranden heeft Voorne-Putten nog vele ander mooie waterwegen en meren om aan te relaxen, zwemmen, sporten en weg te dromen!

BRIELSE MEER Het ruim tien kilometer lange recreatiegebied het Brielse Meer is een groene oase tussen het eiland Voorne aan de zuidkant en de Rotterdamse haven aan de noordkant van het meer. De watersporter kan zijn hart ophalen met de talloze mogelijkheden zoals zwemmen, waterfietsen, waterskiĂŤn, sportvissen of alleen pootje baden. Rondom het meer ligt een mooi fietspad dat je langs de vele strandjes, haventjes, speelplekken en horecagelegenheden leidt. Een tip is waterspeelplaats Meerkoetje waar kinderen volop kunnen spelen zowel op als in het water. Er is een trekschuit die naar een onbewoond eiland brengt en waar je vies mag worden. Met het pontje het Geuzenveer kun je lopend of met de fiets het Brielse Meer oversteken.

96


HARINGVLIET Het Haringvliet is een uniek natuurgebied en nog volop in ontwikkeling. In 2018 is het gebied samen met de Biesbosch beloond met de juryprijs voor ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Het Haringvliet is een voormalige zeearm tussen Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Eind 2018 zijn de sluizen van de Haringvlietdam geleidelijk op een kier gegaan. Daarmee kunnen vissen, zoals de zalm en de steur weer tussen zee en rivier trekken. Boardwalks, speelnatuur, uitkijkpunten en een vogelspiekkoepel maken dat iedereen van de unieke natuur rond het Haringvliet kan genieten. Je kunt in deze omgeving heerlijk fietsen, wandelen, zeilen, een hengeltje uitgooien of spelen en spetteren aan het Quackstrand in Hellevoetsluis. OOSTVOORNSE MEER Op een prachtige locatie, tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Een recreatieplek dichtbij de haven van Rotterdam. Kijk je vanaf de noordkant van het meer dan zie het je het ‘Groene Strand’, vanaf de andere kant zie je de kranen van de Maasvlakte. Dat maakt het een iet wat surrealistische plek waar mens, plant en dier zich allemaal thuis voelen. De mogelijkheden om in het gebied te recreëren zijn groot, je vindt er heerlijke stranden, kunt er fantastisch suppen, surfen en onder water zijn er allerlei voorzieningen voor de duiksport. Er ligt een heus scheepskerkhof en nog steeds worden er wrakken ontdekt. Beroemd zijn de onderwater(Volkswagen) Kever en de 46 meter lange tunnel. Rondom het meer zijn een aantal bijzondere horecagelegenheden te vinden met heerlijke terrassen. Op diverse plaatsen kun je terecht voor de attributen om zelf het water op of in te gaan. BERNISSE De Bernisse is een langgerekt natuurgebied aan de westkant van Spijkenisse. De acht kilometerlange rivier biedt de waterrecreant volop mogelijkheden om zich te vermaken. Gemotoriseerde vaartuigen zijn niet toegestaan waardoor roeiers, kanoërs en zwemmers in alle rust hun gang kunnen gaan. In Simonshaven kun je terecht voor het huren van een luxe sloep, visboot, kajak, waterfiets en supboard. Heerlijk genieten op het water maar ook op de oever bij de strandjes bij Abbenbroek en Simonshaven. Vlakbij de Stompaardse Plas ligt aan de Stompaardsedijk in Simonshaven een kersverse natuurspeeltuin. De klimattributen van Natuurspeeltuin Beverbos zijn gemaakt van natuurlijke materialen, er zijn modderpaden, slingerparcours, bosstroken, steigers en een vlot waar kinderen mee kunnen varen.

97


WATERSPORT

Elke dag is een mooie dag op het water rond Voorne-Putten! Zon, zee, wind, zand en strand zijn de perfecte combinatie om lekker actief bezig te zijn. Suppen, kitesurfen, longboarden, skateboarden of flyboarden het zijn maar een aantal van de vele activiteiten die je het echte strandgevoel geven.

WINDSURFEN Windsurfen geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Tijdens de winderige dagen is het dan ook behoorlijk druk op het Oostvoornse meer. Beginners, gevorderde of herintredende windsurfers kunnenhun hart ophalen. De nabijheid van de zee zorgt dat de vaak stevige zuidwestenwind vrij spel heeft en ongebroken over het meer waait. Wil je wat meer uitdaging wat de wind betreft, dan zijn het Brielse Meer en het Haringvliet favoriet. Noem je de Brouwersdam en bij veel windsurfers, waar ook ter wereld, verschijnt er een grote glimlach op het gezicht. Het is de plek waar fervente windsurfers elkaar bij weer en wind treffen. Voor de binnenzijde van de Brouwersdam geldt dat de vaak stevige zuidwesten wind, het parkeergemak en het zoute, heldere water vele liefhebbers trekt. De nabijheid van de zee zorgt dat de wind vrij spel heeft en ongebroken over het meer waait. De ideale condities om lekker te planeren!

98


KITESURFEN De populaire en fantastische watersport kitesurfen groeit en groeit. Het is inmiddels de meest bedreven activiteit op het Noordzeestrand. De sport, een combinatie van vliegeren en surfen, is makkelijk te leren en is de laatste jaren steeds veiliger geworden. Afhankelijk van de wind is het water bij strand van Rockanje, Oostvoorne, de Brouwersdam of op de Maasvlakte uitermate geschikt om te kitesurfen. Je kunt ook les krijgen. De gecertificeerde leraren zorgen ervoor dat je de kitesurfsport snel en veilig onder de knie krijgt. Durf je de hoge snelheden en de grote sprongen van het kitesurfen niet aan? Dan kun je genieten van de lucht die met de vele “dansende” vliegers een waar schouwspel is.

SUPPEN

GOLFSURFEN

Deze uit Hawaii overgewaaide sport is een uitkomst voor windstille dagen. Stand Up Paddle is een vorm van golfsurfen, maar in plaats van dat je liggend met je handen peddelt, sta je op de plank met een peddel in je hand. Het Oostvoornse Meer, het Brielse Meer en het strand van Rockanje bieden de perfecte gelegenheid om te suppen. Met familie, vrienden of collega’s of alleen een tocht over het water maken, dat is ultiem genieten en ook goed voor je spieren en gezondheid, want je gebruikt 95% van je spieren tijdens het suppen.

De oorsprong van alle boardsports die je tegenwoordig tegenkomt is surfen. De boards zijn steeds sneller geworden en je kunt er steeds behendiger mee omgaan. Surfen in de Noordzee, bij de Maasvlakte is de juiste plek om te genieten van de snelheid van de golf. Jong, oud en pro’s leven zich hier uit.

WATERSKI, WAKEBOARDEN OF KNEEBOARDEN Het Haringvliet en het Brielse Meer bieden alle mogelijkheden voor de waterskisport. Hangend aan een razendsnelle boot over de door de boot gecreëerde golven. Ervaar de vrijheid van het water als geen ander. Maak een mooie sprong over de schans, ski een figuur of slalom. Zowel langs het Haringvliet als langs het Brielse Meer zijn diverse skischolen gevestigd met alle mogelijkheden die de moderne waterskiër mag verwachten.

99


Watersport

DUIKEN Het Oostvoornse Meer is onder sportduikers één van de meest geliefde duiklocaties van Nederland. Het meer is op enkele plaatsen meer dan veertig meter diep en het water is bijzonder helder. Het meer is vooral bekend om zijn onderwaterpark. Daar zijn talloze attributen geplaatst. Via diverse bandensporen kun je op zoek naar een oude wrakstukken, een beeld, een heipalenbos, een ufo en een paar andere verrassingen. Ook duiken in het Haringvliet is zo gek nog niet. Het zicht is wisselend, maar kan soms tot de acht meter oplopen. Op de zandbodem liggen prachtige basaltblokken en oesterbanken, de paling doet het er goed. Nu de Haringvlietsluizen zijn opengesteld zal er nog veel meer variatie in de onderwaterwereld komen. Duiken in de Grevelingen is een ervaring apart. Jaarlijks nemen duizenden sportduikers een kijkje onder water vanwege het bijzondere planten- en dierenleven. Door het stilstaande water zijn klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt, zodat het water mooi helder is.

KANOËN De Bernisse en het Brielse Meer lenen zich perfect om te kanoën. Geniet vanaf het water van het uitzicht langs de oevers die afwisselend begroeid zijn met hoge of lage bossages. Peddel naar de havens van Zwartewaal of Brielle. Kijk naar de vele vogels en geniet van de natuur in de Bernisse. ZEILEN Met de wind door je haren en de zon op je gezicht je laten leiden door de kracht van de natuur. Genieten van een wereld vanaf het water, naar plekken waar je anders niet zomaar kunt komen. Het is heerlijk zeilen op het water van het Brielse Meer, het Haringvliet of op de Noordzee Als je even niet wil zeilen, of wanneer het windstil is, leg je aan bij een van de aanlegsteigers of ga je voor anker en kom je helemaal tot rust. SLOEPVERHUUR Een leuke dag aan het Brielse Meer of Haringvliet beleef je met een huursloep van Geijsman, Watersportcentrum Brielle of van Happy Boats. Je bent je eigen schipper en een vaarbewijs is niet nodig, vertrouwdheid met varen en het water is genoeg om een heerlijke dag te beleven. www.geijsman-watersport.nl www.watersportcentrumbrielle.nl www.bootverhuurbernisse.nl www.happyboats.nl

100


Deltapontjes 3

1

2

1 1

1 1 4

5

6

7 7

EILAND HOPPEN 1 Hellevoetsluis - Stellendam Middelharnis -Tiengemeten 2 Nieuw-Beijerland - Hekelingen 3 Rhoon - Oud-Beijerland - Oude Tol Spijkenisse 4 Nieuwendijk - Stad aan ‘t Haringvliet Tiengemeten 5 Nieuwendijk - Tiengemeten 6 Numansdorp - Willemstad 7 Dintelmond/Dintelsas - Ooltgensplaat Galathese haven - Benedensas Eiland hoppen rondom het Haringvliet. Een heel andere manier om de Hoeksche Waard vanaf het water te beleven is een overtocht met één van de pontjes. Zowel aan de noordkant van de Hoeksche Waard als aan de zuidkant zijn hiervoor in de zomerperiode diverse mogelijkheden. In totaal varen er negen veerpontjes in het gebied. Ieder met een eigen karakter dus een unieke beleving. Op alle pontjes kan de fiets mee aan boord. Door het fietsknooppuntensysteem dat in de meeste gebieden aanwezig is, is het erg makkelijk om een leuk rondje te fietsen.

7

7

WATERBUS HARINGVLIET EXPEDITIE Ook kunt u in het komende recreatieseizoen op verschillende week- en weekenddagen met de snelle Waterbus vanuit hartje Rotterdam en Dordrecht naar het Haringvliet varen. www.deltapontjes.nl www.waterbus.nl

101


BRUNOTTI BEACHCLUB, WHERE THE GOOD LIFE BEGINS! De Brunotti Beachclub bevindt zich aan de Noordoever van het Oostvoornse Meer en ademt 100% surf uit. Het Meer is slechts gescheiden door een kleine landtong van de zee en dit heeft ervoor gezorgd dat het al jaren razend populair is bij windsurfers, suppers, duikers, kitesurfers en zonaanbidders. De voordelen van schoon helder (brak) water en goede wind maar zonder stroming en golven. In de Brunotti Beachclub is de Surf Lifestyle alom vertegenwoordigd. De wind- en kitesurfschool hebben de nieuwste materialen en prima faciliteiten als kleed- en doucheruimtes. Het California style restaurant heeft een groot terras direct op het strand.

WINDSURFLESSEN EN VERHUUR

Een team van enthousiaste instructeurs staat klaar om jou de beginselen van het windsurfen op een snelle en veilige manier bij te brengen. Er wordt les gegeven met de nieuwste materialen en de school is VDWS erkend. Een windsurfles voor kids of volwassenen boek je al voor â‚Ź 50,00 Kan je al windsurfen, dan is het ook mogelijk om bij ons spullen te huren. De modernste materialen van Fanatic, Duotone, ION, Tabou en Gaastra zijn volop aanwezig. Huren kan per uur/dag of week.

FOOD & DRINKS

Met een prachtig uitzicht over het Meer geniet je van een lekkere lunch of diner. Een gevarieerde kaart met alleen verse producten die veelal bereidt worden op de Josper, de unieke houtskoolgrill die voor een unieke smaakbeleving zorgt. Gezellig wat drinken aan de bar of op het terras kan natuurlijk ook!


TROUWEN OP HET STRAND!

Dat kan bij ons! De mooiste dag van je leven met je voeten in het zand! Bij de Brunotti Beachclub kan het allemaal! Wij hebben de ervaring in grote en intieme feesten en maken jullie dag om nooit te vergeten op een unieke locatie.

SHOP

In de shop vind je de laatste trends in beachen streetwear. En een grote collectie wind- en kitesurf en SUP artikelen.

SUP VERHUUR

De Brunotti Beachclub heeft meer dan 40 sup’s in de verhuur. Diverse maten modellen voor volwassenen en kids. Ook zijn er regelmatig Sup Yoga lessen!

MOUNTAINBIKE EN FIETSVERHUUR

Om het hele Meer ligt een prachtig aangelegd mountainbike parcours. Bij ons huur je een bike en een helm met bidon. Gewone fiets huren? Natuurlijk kan dat ook.

VERGADEREN

BRUNOTTI WINDSURFWEKEN

Speciaal voor kids vanaf 9 jaar! Een hele toffe week lang samen met leeftijdsgenootjes windsurfen, suppen, vlotbouwen, golfsurfen en nog veel meer! Maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur. Slapen doe je thuis. Inclusief dagelijkse lunch en materiaal.

KITESURFLESSEN & VERHUUR

De kiteschool is VDWS gecertificeerd. Dus een hoge kwaliteit voor het beste resultaat! Boek (online) een introductiecursus voor â‚Ź 99,-. Kite spullen huren is ook mogelijk.

OVERNACHTEN

De Brunotti Beachclub beschikt over fraaie hotelkamers voorzien van alle faciliteiten. Ook is het mogelijk om Beachcabins te huren deze zijn gelegen naast de Beachclub.

De Brunotti Beachclub heeft verschillende vergaderruimtes. Alle faciliteiten zijn aanwezig voor groepen van 10 tot 100 man. Uiteraard kan de vergadering gecombineerd worden met een sportieve activiteit, lunch, diner of barbecue.

BRUNOTTI BEACHCLUB Noordoever Oostvoornse Meer 3 3233NC Oostvoorne T: 0181 - 820 233 www.brunottibeachclub.com welkom@brunottibeachclub.com


HENGELSPORT

Voorne-Putten staat bekend als ĂŠĂŠn van de meest visrijke visgebieden in Nederland en is een waar eldorado voor de hengelsportliefhebber. Van wrakvissen, vliegvissen, zeevissen tot bellyboat vissen, van vissen in de polder, aan een meer, een sloot of een kanaal het kan op Voorne-Putten allemaal.

104


1 ZOUT WATER Sinds de aanleg van de tweede Maasvlakte is de vijftien kilometer lange kustlijn rond Voorne-Putten enorm aangevuld met extra stranden. Op deze stranden wordt dan ook veel aan zeevisserij gedaan. Wanneer er een aanlandige wind staat komt de vis zich tegoed doen aan zandspieringen en dat kan mooie vangsten opleveren. Vanuit Hellevoetsluis vertrekken er regelmatig sportvisschepen om op de Noordzee te (wrak)vissen.

2 EUROPOORT Midden in het havengebied van Rotterdam Europoort vind je de mooiste visstekken. In de bedrijvige haven kun je alle vissen die ook in de Noordzee zwemmen vangen, vanaf de kade of vanaf een dijk. Het voordeel is dat je direct in diep water vist. En wil de vis niet bijten? Dan kun je de grote containerschepen bewonderen.

3 HARTELKANAAL Het Hartelkanaal is vooral in de zomer een uitstekende stek om op zeebaars te vissen. De zeebaars laat zich het beste vangen wanneer er stroming in het kanaal aanwezig is. Op de getijden letten is dan ook zeker aan te raden. In de zomermaanden kun je ook regelmatig grote harders aan de waterkant van het Hartelkanaal spotten. Deze zijn dan op zoek naar voedsel en kun je dan ook prima vangen met wat brood onder de dobber. Andere vissen die je in het kanaal tegen kunt komen zijn bot, harder, paling en zeebaars.

4 OUDE MAAS Vis bij de Vondelingenweg tussen en naast de schepen die de oude Maas bevaren en vang schar, wijting, zeebaars, gul, bot of tong. In de Oude Maas komt veel zoet water vanuit de rivieren richting zee. Het leuke is dan ook dat je hier zout en zoetwatervis door elkaar heen kunt vangen.

5 KANAAL DOOR VOORNE Het kanaal door Voorne staat bekend om de witvissen die er in ruime getale rondzwemmen. Het kanaal is goed met de auto te bereiken en door de ruim tweehonderd steigers voor een visser perfect uitgerust. In het kanaal dat het Haringvliet met het Voedingskanaal verbindt worden dan ook regelmatig (inter) nationale viswedstrijden gehouden.

6 HARINGVLIET Het Haringvliet mag met recht buitengewoon rijk viswater genoemd worden. Grote aantallen brasems, paling en karpers kunnen hier vanuit een boot of vanaf de kant bij Oudenhoorn gevangen worden. Ook de zeeforel kan zomaar bijten, omdat de sluizen van de Haringvlietdam open staan.

7 BRIELSE MEER Door de bomen en de bosjes op de oevers rond het Brielse Meer biedt het meer mooi beschut viswater. De rustige eilandjes zijn bij vissers zeer geliefd. In het meer worden onder andere snoeken en brasems gevangen. De witvissen trekken in de winter massaal de haven van Brielle binnen zodat er in die periode ook naar hartenlust gevist kan worden.

8 OOSTVOORNSE MEER Het Oostvoornse Meer is zeer geschikt voor de vliegvisser. De diepte van het meer is op enkel plaatsen ruim drieĂŤnveertig meter. Die enorme diepte zorgt er zelfs in de zomer voor dat er koel en zuurstofrijk water beschikbaar is voor de forel. Er zwemmen door die de gunstige leefomstandigheden dan ook forellen die recordafmetingen hebben. Het meer leent zich zeer goed om vanuit een bellyboat of vanaf de strekdammen te vissen.

105


Varen is genieten zonder zorgen. Huur een luxe sloep of boot met familie, vrienden of collega’s en ga er een dagje heerlijk op uit! Met de boten van Happy Boats weet je zeker dat je een dagje heerlijk vaart: fijn relaxen, zelf of met het hele gezin. • Geen vaarbewijs nodig • Reserveer snel en gemakkelijk online • Boten zelfs ‘s avonds te huur • Op vijf locaties in Nederland • Huurprijs vanaf €

95,-

www.happyboats.nl Nieuwe Zeedijk 1 3221 LZ Hellevoetsluis 088 - 070 8090

makkelijk Snel en ge eren! rv online rese

(H)eerlijke Chocolade - Ambachtelijk Schepijs

Dorpsplein 26 - 3235 AD Rockanje 0181 - 40 75 18 - info@tasteofchocolate.nl www. tasteofchocolate.nl


Hengelsport BERNISSE 9 De voorn kan vooral in de groene omgeving van de Bernisse gevangen worden. De kwaliteit van het water van de Bernisse is zeer goed en de Bernisse heeft daardoor dan ook een mooi visbestand. Het water is gemiddeld anderhalf tot twee en een halve meter diep, maar in de meeste plassen kun je vanaf de kant wadend vissen. Rond de Bernisse zijn een behoorlijk aantal parkeerplaatsen zodat je nergens ver hoeft te lopen om bij het water te komen. In dit mooie recreatiegebied met kreken en vaarten is een forellenplas aangelegd, daar kan onder andere op de meerval en Amerikaanse striper bass gevist worden.

HET SPUI 10

Vanwege zijn enorme sterke stroming is de rivier het Spui een echte visuitdaging. Het vissen in de stroming is niet gemakkelijk, maar met een sterke hengel wel erg leuk. Als je dan beet hebt heb je vaak een winde of een voorn aan de haak hangen.

PLAS VAN HEENVLIET 11

Aan het recreatiegebied de plas van Heenvliet tussen de dorpen Zwartewaal en Heenvliet wordt nog hard gewerkt, maar op de reeds vrijgegeven oevers mag in de weekenden gevist worden. Het vissen op de voormalige zandwinput is door zijn mooie ligging tussen de twee dorpen en met uitzicht op de Rotterdamse haven een unieke ervaring.

VESTINGGRACHTEN 12 EN POLDERS Niet te ver van de bewoonde wereld af vissen? Dat kan rondom de vestingen van Brielle en Hellevoetsluis. De vestingwallen bieden een perfecte plek om te vissen. Zoek je juist een rustig plekje? In de prachtige polders die het eiland VoornePutten rijk is kan ook volop gevist worden. Vissen als ruisvoorn, zeelt en kroeskarper komen daar nog in groten getale voor.

VERGUNNINGEN Om op het eiland Voorne-Putten te mogen vissen is een visvergunning nodig. Voor meer informatie over de visgebieden en de visvergunningen: www.onsgenoegen.nl • www.hsphetvoornsekanaal.nl • www mijnhengelsportvereniging.nl www.hvdewatergeus.nl • www.zeenaald.nl www.sportvisserijnederland.nl/vispas

2

2

7

8 1

3 1

12 7

1

12 11 3

5

1 5

4

9 12

4

12

6 12

9 6

10

10 6

107


BIJZONDER OVERNACHTEN

Op zoek naar een bijzondere overnachting? Hier vind je speciale, romantische en bijzondere overnachtingen op Voorne-Putten. Onvergetelijk, origineel en weer eens héél iets anders dan anders! HOTELSERVICE IN JE VAKANTIEVILLA Genieten van privacy en comfort in uw eigen vakantievilla maar de luxe van hotelservice ervaren? Dat kan in Resort Città Romana. Met de unieke mogelijkheid om dagelijks aan te komen bepaal je zelf hoe lang je wilt genieten van de gastvrijheid op dit mooie park midden in de natuur en op korte afstand van het Haringvliet en het mooie Noordzeestrand. www.cittaromana.com BARREL Voor liefhebbers van een “goed glas” en voor iedereen die van de natuur houdt is slapen onder de ciderappelen of tussen de druivenstokken een uitkomst. Bij wijndomein de Vier ambachten kun je vanaf april slapen in een wijnton van vier bij tweeënhalve meter. Geniet van een glaasje wijn van de stokken waar je tussen staat of van de boom waar je onder zit. Gelegen aan een oude kreek en omsloten door hoge boomhagen is deze wijngaard een unieke plek op Voorne-Putten. www.agthuysen-wijnbouw.nl

108


VERWENNERIJ Toe aan een heerlijk verwenweekend? Check in voor een ontspannen verblijf in één van de nieuwe suites en kom tot rust in de mooie wellness van hotel ’t Wapen van Marion in Oostvoorne. Geniet van het wellnesscentrum van het hotel met een Turks stoombad, een hete lucht sauna, een infrarood sauna en massagefaciliteiten. Er zijn ook een binnenzwembad en een bubbelbad aanwezig. www.wapenvanmarion.nl IN ’T GROEN

HOUTEN IGLO De houten Iglo is een kunstwerk van binnen en van buiten! De ronde vorm en het lijnenspel maakt dit bijzondere vakantiehuisje mooi en praktisch. Het prettige binnenklimaat zorgt er voor dat jij je meteen thuis voelt. Met de knusse inrichting vormt het geheel een geschikte kampeeraccommodatie voor vier personen op een gezellige groene gezinscamping. www.weergors.nl HET STOERSTE HOTEL IN DE DUINEN Door de rust en alom aanwezige natuur waan je je ver van de buitenwereld. De stijl van een Noord Amerikaanse lodge, geur van dennenbomen, gastvrijheid én goede keuken maken Badhotel Rockanje tot een aangename plek om een paar dagen heerlijk uit te waaien. www.badhotel.nl

Verscholen in het prachtige Voornse duinlandschap kom je helemaal tot rust op Camping Ketjil. Weg van de drukte van alle dag, genieten van de prachtige omgeving met het strand op loopafstand. Grote kans dat je oog in oog komt te staan met één van de reeën die in de buurt rondstappen. De camping is een ideale uitvalsplek voor het maken van mooie wandel- en fietstochten door de afwisselende omgeving. www.campingketjil.nl AVONTUREN BELEVEN Op Europarcs De Poort van Zeeland kun je terecht in het Adventuredome, een plek waar je je ogen uitkijkt. Lasergamen, klimmen, klauteren, glijden, glow in the dark mini golf en ook nog eens een enorme buitenspeeltuin. Slapen kun je natuurlijk in de verschillende chalets of op je eigen kampeerplek (eigen sanitairvoorzieningen mogelijk). www.europarcs.nl OP SAFARI Van eenvoudige trekkershutten en comfortabele cabins en safaritenten tot een rustige kampeerplek. Op camping De Krabbeplaat kunnen waterratten hun hart ophalen. Op de camping en in de omgeving vind je alles om te genieten van de groene en waterrijke omgeving. Met de mooie vestingstad Brielle om de hoek is het goed toeven op deze gezellige familiecamping. www.krabbeplaat.nl SLAPEN IN DE VESTING Wil je eens midden in het centrum van een vestingstad blijven slapen? Dit kan bij het Altas Hotel in Brielle. Het gezellige familiehotel, dat warm en stijlvol is ingericht ligt aan de winkel en uitgaansstraat van de geuzenstad en heeft een gezellige bar met terras en een sfeervolle brasserie. www.atlashotels.nl Alle accommodaties op Voorne-Putten vind je op www.opvoorneputten.nl

109


UITGAAN Je hoeft je geen moment te vervelen met alle uitgaansmogelijkheden op VoornePutten. Je vindt er gezellige bruine kroegen, een casino, hippe strandpaviljoens, trendy bars en muziekcafés. Ga je liever naar de film of naar het theater? Neem dan eens een kijkje in Theater de Stoep, het BREStheater, Twee Hondjes of één van de twee bioscopen.

Ben jij ook een theaterliefhebber? Dat komt mooi uit! Op Voorne-Putten hebben we maar liefst drie gastvrije theaters waar je terecht kunt om jouw favoriete voorstelling te bekijken. THEATER DE STOEP In Spijkenisse staat Theater de Stoep, een bijzonder theater in vele opzichten. Het is een bijzonder mooi gebouw dat warmte uitstraalt en die warmte ontvang je ook vooral door de passievolle en positieve medewerkers van het theater. Het theater biedt jaarlijks een gevarieerd aanbod met cabaret, muziek, dans, jeugdtheater en toneel. Rondom de voorstellingen in Theater de Stoep kun je genieten van een hapje en een drankje in het theatercafé of in de verschillende foyers. www.theaterdestoep.nl

TWEE HONDJES Theater Twee Hondjes, binnen de vesting van Hellevoetsluis, is helemaal klaar voor een nieuw theaterseizoen. Je kunt in het mooie en gezellige Theater Twee hondjes genieten van toneelstukken, dansgezelschappen en cabaretiers van internationale bekendheid. www.theatertweehondjes.nl

BRESTHEATER In het Brielse theater zijn dit jaar vele fijne voorstellingen te bezoeken. Naast toneel, zang en dans voorstellingen zijn er natuurlijk ook veel goede cabaretiers naar Brielle gelokt. Een avond vol goede muziek, heerlijk lachen of intens genieten en na afloop lekker napraten met een drankje in de sfeervolle foyer maakt de avond compleet. www.brestheater.nl

110


FILMAVOND Zin om weg te zwijmelen bij een liefdesverhaal? Of kijk je toch liever naar een horrorfilm? Dit kan bij de bioscopen Arcaplex en Tivoli Theater. Arcaplex is de bioscoop van Spijkenisse, met een ruim en gevarieerd aanbod films voor jong en oud van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. De bioscoop organiseert regelmatig evenementen en speciale voorpremières. www.arcaplex.nl Tivoli Theater is een knusse en gezellige bioscoop gelegen aan de Rijksstraatweg in Hellevoetsluis. In de sfeervolle en kleinschalige bioscoop kun je een ontspannen voorstelling beleven. www.tivolitheater.nl

ESCAPEROOM Laat je met je vrienden of familie opsluiten in een mysterieuze kamer met maar één uitgang. Jullie hebben precies zestig minuten de tijd om uit de kamer te ontsnappen door het zoeken naar verborgen aanwijzingen en het oplossen van raadsels. Je zult creatief, slim en doordacht moeten zijn, alles hangt af van het samenwerken met je team! Escape Room The Cube is een geweldig uitje, waar je nog lang over zult napraten! www.escaperoomthecube.nl

CASINO Ben jij slimmer dan het casino? In Spijkenisse kun je proberen om van het casino te winnen. Het casino The Jagger zit pal naast Theater de Stoep in het stadscentrum. Je kunt zo vanuit een voorstelling in Theater de Stoep door naar de roulettetafel. Zo zijn er honderdveertig speelautomaten en tweehonderd verschillende speelplekken. Bij een bezoek aan The Jagger zul je zien dat aan alles gedacht is. Niet alleen de beste kansspelen, jackpots en originele prijzen maar er is veel meer dan dat. Je zult je welkom voelen! www.thejaggercasino.nl

KROEGEN EN CLUBS Breng je liever een bezoek aan een bruine kroeg of een club? Alles is mogelijk zo kun je in Brielle naar ‘t Kont van het Paard. Dit is een gezellig bruin eetcafé waar ze zelf bier brouwen. Of ga je liever naar Club The Mix in Brielle waar veel bekende DJ’s draaien? Houd je meer van live muziek? Ga dan naar Gers in Spijkenisse, hier komt iedere zaterdagavond een artiest of Dj. Zin om op kroegentocht te gaan? Ga dan naar de Kerkstraat in Hellevoetsluis, hier zitten verschillende kroegen en clubs waar je een dansje kunt maken. Vergeet vooral niet om naar Barbiertje te gaan, het gezelligste muziekcafé in Hellevoetsluis waar je kunt genieten van livemuziek van de leukste bands. Wil je rustig ergens wat te gaan drinken met een lekkere night-bite. Dan kun je bij Drinkz in Spijkenisse terecht.

111


EVENEMENTEN

De watergeuzen Brielle zien veroveren, de motorraces in Rockanje of dansen in Tinte op het zomerfeest. HIER OP Voorne-Putten Magazine selecteerde een paar van de leukste evenementen op het eiland en in de regio.

APRIL

FEBRUARI

112

3

10

EENAKTERFESTIVAL Brielle

GLUREN BIJ DE BUREN Nissewaard

1 APRIL VIERING Brielle

KOM IN DE KAS Voorne - Putten

Elk jaar in het BREStheater dingen verschillende theatergezelschappen mee naar de prijs voor de beste eenakter van dat jaar. In dertig minuten tijd nemen ze je mee in een kort verhaal, welke spannend, grappig of ontroerend kan zijn. Bekijk de korte toneelvoorstellingen en beslis mee welke amateurtoneelvereniging uit de regio de publiekswinnaar wordt! www.cultuurwebbrielle.nl/ eenakterfestival

Op zondag 10 februari kan er in de hele gemeente enthousiast gegluurd worden. Gluren bij de Buren is hét huiskamerfestival waarbij het vloerkleed het podium en de bank de tribune is. De huiskamers van Nissewaard veranderen voor een dag in echte podia, voor zeer intieme optredens van verschillende lokale talenten www.glurenbijdeburen.nl/ nissewaard

‘Op 1 april verloor Alva zijn Bril,’ deze zin verwijst naar 1 april 1572 waarbij de watergeuzen de vestingstad Brielle veroverden op de Spanjaarden. Brielle werd op die dag de eerste vrije stad van de Nederlanden. Elk jaar brengen de inwoners van Brielle je terug naar dat jaar. De binnenstad is dan het toneel waar deze historische gebeurtenis wordt nagespeeld. www.1aprilvereniging.nl

De boeren en tuinders van Voorne-Putten laten zien en ervaren hoe boeiend de agrarische sector is. www.komindekas.nl

1

6


APRIL

13 en14

17 t/m20

MEI

2 t/m5

KUNSTROUTE Nissewaard

ROCKANJE LIVE Rockanje

BEVRIJDINGSFESTIVAL Brielle

Kunstroute Nissewaard is een cultureel evenement voor jong en oud. De deelnemende kunstenaars zetten de deuren van hun atelier, werkplaats of huiskamer open om bezoekers te laten genieten van hun creatieve werk. De kunstroute laat een breed scala aan kunstuitingen zien, van schilderkunst tot beeldhouwen, van fotografie tot kunstnijverheid. Aan de kunstroute nemen zowel professioneel opgeleide kunstenaars als amateurs deel. www.kunstroutenissewaard.nl

Rockanje Live vindt altijd plaats in het derde volledige weekend van april. Op de woensdag zal de Molencaten Kidsday plaatsvinden, op donderdag is het tijd voor de Dorps-BBQ. Op vrijdag is het tijd voor de Hollandse Avond en zaterdag is het Partytime! www.rockanjelive.nl

Vier de bevrijding mee in Brielle. Waan je in vervlogen tijden, bezoek de verschillende kampementen en bekijk de parade van legervoertuigen. Luister naar de verhalen over de oorlog en leer door de oorlog de vrede kennen. www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl

MEI

25

24t/m16 MEI

BEELDENTUIN Heenvliet

JUNI

Dit jaar wordt voor het 26e jaar de Beeldentuin Ravesteyn georganiseerd. Er zullen prachtige kunstwerken geëxposeerd worden in deze parel van Heenvliet, de tuin rond de ruïne van Ravesteyn. www.beeldentuinravesteyn.nl

JUNI

7 t/m10

ROCKANJE CLASSIC Rockanje

PAARDENMARKT Heenvliet

Dit weekend wordt het in Nederland enige nog originele stratencircuit uit de vroegere NK Motorraces in ere hersteld. In het prachtige duingebied worden demo races gereden met historische motoren, zoals uit de jaren ‘50-’60. Een uniek spektakel voor jong en oud, kortom een familieweekend dat je niet mag missen! www.rockanjeclassic.nl

De traditionele paardenmarkt in Heenvliet is hét jaarlijkse evenement in de regio voor paardenliefhebbers. Voordat de paarden daadwerkelijk de Markt mogen betreden worden ze door de marktmeester gecontroleerd. Het bekende “loven en bieden” tussen de handelaren is een mooi schouwspel en start om zeven uur ‘s ochtends. Het hele pinksterweekend zijn er diverse activiteiten zoals de kermis, de kunstmarkt, de beeldentuin en de gezellige jaarmarkt. www.paardenmarkt-heenvliet.nl

8 VOORNE IN STELLING Oostvoorne, Rockanje, Brielle en Hellevoetsluis Op deze dag staan de verdedigingswerken van Voorne in de schijnwerpers. Bekijk hoe belangrijk Voorne defensief gezien was. In de diverse plaatsen zijn activiteiten te vinden, zoals in Oostvoorne, Rockanje, Brielle en Hellevoetsluis. www.fronttaal.info www.voornewiki.nl

15 BUYTENLUST FESTIVAL Oostvoorne Gezellig festival dat zich afspeelt rond de Hofwei in Oostvoorne. Naast een uitgebreide biomarkt en livestyle- en brocante markt zijn er oldtimers en American trucks te bewonderen. Op de Hofwei kan heerlijk gegeten en gedronken worden bij de gezellige foodtrucks en voor de kids is er een leuke kleedsjesmarkt. Het geheel wordt omlijst met muziek en straattheater. www.evenementenoostvoorne.nl

113


JUNI

15 VESTINGCODE Hellevoetsluis Geniet deze dag van diverse korte gratis non-stop theaterstukjes. Diverse regionale zang, theater en muziekgroepen zorgen voor aangenaam vermaak op meer dan achtentwintig plekken op verrassende locaties in de Vesting van Hellevoetsluis. https://nl-nl.facebook.com/ vestingcode www.voornewiki.nl

22

28 en29

TRUCK EN TRACTORPULLING Oudenhoorn

HARING-EN BIERFEEST Vlaardingen

ACHTER DE VOORDEUR Brielle

Ook in Vlaardingen kunnen ze feesten organiseren en dat bewijzen ze ieder jaar weer met, volgens de Vlaardingers, het leukste havenfeest van de regio Rijnmond, het Haring- en Bierfeest Van de Westhavenplaats tot de Maasboulevard, van markt tot muziek en van schip tot helikopter! www.haringenbierfeest.nl

Deze middag bruist de Brielse binnenstad van verrassend locatietheater, een aaneenschakeling van ontroerende, grappige en swingende acts op bijzonder locaties. www.cultuurwebbrielle.nl/ brielle-achter-de-voordeur

De eredivisie van de tractorpulling zal deze dag aantreden in Oudenhoorn op het pullingfestijn van het jaar! Meer dan honderd tractoren, auto’s en vijfentwintig trucks zullen de strijd met elkaar aangaan. Naast de strijdende teams zijn er op het terrein marktkraampjes, een springkussen en diverse cateringstands. www.stpo.nl

JUNI

30

114

29

JULI

3 t/m6

5 en 6

7

RINGSTEKEN Rockanje

ZOMERFEEST Tinte

SPUIDAGEN Oud-Beijerland

VLIEGERFESTIVAL Spijkenisse

Een van de leukste jaarlijkse evenementen in Rockanje is het ringsteken. Tijdens de wedstrijd wordt er verslag gedaan en wordt het publiek voorzien van de wetenswaardigheden van het ringsteken. Op deze dag vindt er een gezellige braderie plaats waar oude ambachten te bewonderen zijn zoals mandenmaken, palingroken en kun je een hoefsmid aan het werk zien. www.trekpaardenteamrockanje.nl

Dit, iet wat uit de hand gelopen dorpsfeest, is Genieten met een hoofdletter G, voor jong en oud. Met een eetplein, brandweerwedstrijden, een kinderprogramma en een waterspektakel, om ‘s avonds door te gaan met een groots muziekprogramma en straattheater. En wil je helemaal niets missen? Net als bij menig festival kun je ook in Tinte kamperen tijdens het Zomerfeest, op de Kemping Tinte! www.tinte.nl

De Spuidagen zijn een maritiem feest rondom de haven het centrum van Oud-Beijerland, wat je volgens de inwoners van de Hoeksche Waard zeker niet mag missen. Ieder jaar komen hier duizenden bezoekers op af en dat is niet voor niets. Een vol programma met entertainment, muziek en een gezellige braderie maken deze dagen voor de bezoekers top! www.vvvhoekschewaard.nl

Een evenement voor het gehele gezin aan de Maasboulevard in Spijkenisse. Een adembenemend schouwspel met vliegers in fantastische kleuren. Vliegeraars uit heel Nederland presenteren zich in de vliegershows. Maar er is uiteraard ook voldoende ruimte om zelf te vliegeren en er zijn tal van andere activiteiten voor het hele gezin. www.nissewaard.nl


JULI

18 t/m20

20

27

28

VISSERIJDAGEN Bruinisse

MOLENDAG Voorne - Putten

ZOMERCARNAVAL Rotterdam

BRIELLE BLUES Brielle

Een evenement voor jong en oud dat al ruim vijftig jaar duizenden bezoekers trekt en daarmee zowel Bruinisse als heel Schouwen-Duiveland op de kaart zet. Een groots dorpsfeest en een echte publiekstrekker dat begint met de traditionele aankomst van Miss Visserij. Er is altijd een grote braderie, diverse optredens, de kermis, maar natuurlijk ook het vuurwerk als afsluiter. www.visserijdagen-bruinisse.nl

Op de derde zaterdag in juli zijn alle molens op Voorne-Putten te bezichtigen. We hopen op voldoende wind zodat je de molens ook draaiend kunt bewonderen en een goede indruk kunt krijgen wat erbij komt kijken om een molen te laten draaien. www.molendag.info

De grootste tropische parade met meer dan twintig nationaliteiten is het kleurrijke hoogtepunt van Rotterdam! Een stoet van 2,5 kilometer met energieke dansers en danseressen van verschillende culturen en nationaliteiten trekken door het centrum van Rotterdam gehuld in de meest spectaculaire kostuums met maar één missie: Iedereen laten dansen. Gooi alle remmen los en laat je gaan in de magie van het Zomercarnaval. www.zomercarnaval.nl www.rotterdam.info

Op dit gratis festival kun je luisteren naar diverse stijlen Bluesmuziek. Bekende nationale en internationale namen uit de blueswereld, maar ook regionale bands en talentvolle nieuwkomers nemen plaats op één van de drie grote podia bij horecagelegenheden op verschillende locaties binnen de vesting van Brielle. Na de optredens op de podia gaat Brielle Bluesgewoon door met live optredens van bands in diverse horecagelegenheden. www.brielleblues.nl

AUGUSTUS

2 t/m4

3

3

8

VAREND CORSO Westland

VESTINGPOP Hellevoetsluis

VERTELFESTIVAL Brielle

WIELERRONDE Oostvoorne

Het varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerend evenement met prachtige bloemen en planten en heerlijke groenten in de hoofdrol. Dit unieke spektakel staat garant voor een heerlijk dagje uit met familie of vrienden. De stoet trekt onder meer door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Den Haag, Delft en Vlaardingen. Drie dagen lang een varend lust voor het oog van de honderdduizenden toeschouwers die elk jaar op het corso afkomen. www.varendcorso.nl

Begin augustus is het tijd voor het gratis festival Vestingpop dat zich kenmerkt door de combinatie van optredens van meerdere (inter)nationale topacts en diverse locale bands. Het spektakel vindt plaats op het zuidfront. De organisatie is vastbesloten om deze editie weer te laten knallen! www.vestingpop.nl

Op verschillende locaties binnen de vestingmuren van Brielle worden spannende, gruwelijke en mooie verhalen verteld. Elk jaar wordt er speciaal voor de jeugd een spannend verhaal verteld op de meest spectaculaire locatie van Brielle, die normaal niet voor het publiek geopend is, de klokkenzolder van de Sint-Catharijnekerk. www.cultuurwebbrielle.nl/ vertelfestival

De wielerronde in Oostvoorne is een wielerevenement dat tot een van de bekendere - en in ieder geval de gezelligste van Nederland behoort. De organisatie zorgt ook deze editie weer voor een mooie rennersveld. Dat wordt genieten in een goede sfeer! www.profrondeoostvoorne.com

115


AUGUSTUS

10

16 t/m18

31

FOKVEEDAG Hellevoetsluis

VESTINGDAGEN Hellevoetsluis

DE OMLOOP VAN Goeree-Overflakkee

BURCHTFEESTEN Oostvoorne

Zoals ieder jaar is Fokveedag Hellevoetsluis vooral een schoonheidswedstrijd. Voor koeien! Maar je kunt ook op de streekmarkt proeven van al het lekkers dat Voorne-Putten voorbrengt en kinderen kunnen zich vermaken door een rondje te rijden op een pony, spelletjes te spelen, konijnen en cavia’s te aaien. www.fokveedaghellevoetsluis.nl

In het derde weekend van augustus is het tijd voor de Vestingdagen, een evenement dat al veertig jaar gehouden wordt. Heden en verleden komen deze dagen samen tijdens de vestingdagen in Hellevoetsluis. In de feesttent zijn diverse optredens en liveacts te bewonderen, je kunt je vermaken op de kermis, het familieplein, of je kunt de antieke vrachtwagen, oldtimers, stoommachines of vlootschouw bekijken. www.vestingdagen.nl

De omloop is een prestatiewandeltocht van honderdtien kilometer, af te leggen binnen vierentwintig uur. Start en finish in Middelharnis op het Diekhuusplein op 30 en 31 augustus. Ooit begon de omloop als een grap, met een tiental deelnemers, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een spektakel waaraan zo’n duizend wandelaars meedoen. De route gaat over buitendijken, het strand van Goeree-Overflakkee en gedeeltelijk door unieke natuurgebieden die de rest van het jaar voor het publiek zijn gesloten. www.dewandeltocht.nl

Feestmarkt, muziek,straattheater, optredens, lekker eten en vooral veel gezelligheid. Dat zijn de ingrediënten van de Burchtfeesten. Met overdag de feestmarkt en de optredens van diverse (muziek)groepen en verenigingen. ‘s-Avonds wordt het dorpsplein omgedoopt tot het culinaire plein en barst met muzikale omlijsting een echt dorpsfeest los. www.evenementenoostvoorne.nl

SEPTEMBER

AUGUSTUS

31

116

30 en31

30t/m1 AUG

SEPT

6 t/m8

7

BRUISEND BRIELLE Brielle

SPIJKENISSEFESTIVAL Spijkenisse

WERELDHAVENDAGEN Rotterdam

DIERENFESTIVAL Brielle

Een gezellige dag voor en door Briellenaren waarbij iedereen meer dan welkom is. Er is een zeer gevarieerd programma met veel vaste onderdelen zoals de havenactiviteiten, presentaties van de culturele verenigingen, de woon informatiebeurs, een duurzame markt, muziek op straat, nostalgische machines, streekproducten, prachtige oldtimers, muziek en kunst in de kerken, sport & spel en nog veel meer verrassende onderdelen! www.bruisendbrielle.nl

Op de Markt, tussen de bibliotheek de Boekenberg en de kerk in, vindt het Spijkenissefestival plaats. Op dit plein kan jong en oud drie dagen lang genieten van bekende, lokale bands en aanstormende talententen en DJ’s. Op vrijdag begint de DJ-avond een ware traditie te worden en Local heroes is een begrip in de regio. Op zaterdag- en zondagmiddag zijn er naast de optredens op het hoofdpodium ook verschillende activiteiten en optredens in de bibliotheek of in de kerk. www.spijkenissefestival.nl

De Wereldhavendagen laat bezoekers op een fascinerende wijze beleven wat de Rotterdamse haven te bieden heeft. Er zijn spectaculaire demonstraties op de kade en op het water, bezichtigingen van schepen en spannende excursies in de haven. Voor de jonge bezoekers zijn er speciale kinderactiviteiten. Op zaterdagavond is er een bijzondere vuurwerkshow te zien. www.wereldhavendagen.nl www.rotterdam.info

Tijdens het Dierenfestival kunnen bezoekers meedoen aan diverse workshops met de hond. Ook kun je je laten informeren over de verzorging, het gedrag van- en het spelen met je huisdier. Het evenemententerrein van Brielle is jaarlijks het decor van spectaculaire demonstraties en workshops. Het festival is gratis te bezoeken. www.dierenfestival.nl


SEPTEMBER

7

14

14

OOGSTDAG Tiengemeten

OPEN MONUMENTEN Voorne-Putten

GO-CLASSIC Goeree-Overflakkee

Op het eiland Tiengemeten wordt op zaterdag net als vroeger de het binnenhalen van de oogst gevierd. In en rondom de historische hoeves is van alles te beleven voor het hele gezin. Beleef de oogst zoals in vroeger tijden zoals graan dorsen en aardappels rooien. Je kunt een rit maken met paard en wagen of tractor over het eiland en broodbakken in een takkenoven. Ook is er een echte boerenmarkt met streekproducten. www.landbouwmuseumtien gemeten.nl

Deze dag is in het bijzonder geschikt voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje te nemen in één van de vele monumenten die Voorne-Putten rijk is. www.openmonumentendag.nl

Deze mooie wielertoertocht vindt grotendeels plaats op het eiland Goeree-Overflakkee. De naam van de tocht verwijst naar de afkorting van het eiland Goeree-Overflakkee, maar de naam staat ook voor actie, snelheid en dynamiek. Het doel van de GO-Classic is om geld in te zamelen voor de Leontien Foundation opgericht door Leontien van Moorsel maar ook een aantal lokale goede doelen. www.go-classic.nl

SEPTEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER

27t/m29

4 en5

3

5

21 JUMBO BIG BAND FESTIVAL Brielle Op zaterdag 21 september zal het Jumbo Big Band Festival weer plaats vinden op de Markt in Brielle. ’s Middags spelen er vier Nederlandse big bands in een concours waar ze worden beoordeeld door een vakjury. De winnaar ontvangt de Jerry van Rooyen Big Band Prijs. ‘s Avonds is een voorprogramma uitgevoerd door muziekstudenten, gevolgd door het hoofdprogramma. www.cultuurwebbrielle.nl/ big-band-festival

BRANDERFEESTEN Schiedam

FURIADE Maassluis

MUZIEK IN DE KAMER Brielle

MASKERADE Brielle

Het centrum van jeneverstad Schiedam staat in het laatste weekend van september bol van feestelijke activiteiten tijdens de jaarlijkse Brandersfeesten. Heerlijk slenteren langs het water en sfeer proeven van ouderwetse gezelligheid, laat je vermaken door de aanwezige artiesten en eet een lekkernij vanuit alle windstreken. Of durf jij met je vrienden of familie in de vetste attracties op het Stadserf? Bij de diverse podia kun je tot in de late uurtjes swingen. www.brandersfeesten.nl

De Furieade is een feestelijk maritiem festijn dat zich afspeelt rond de historische binnenhaven en binnenstad van Maassluis. Ieder jaar wordt er een nieuw programma gemaakt, maar terugkerend is de mooie Vlootschouw met als middelpunt natuurlijk de stoomzeesleper De Furie. Maassluis staat bol van de gezelligheid met onder andere een braderie, muziek, een kermis en als afsluiter natuurlijk de vuurwerkshow. www.furieade.nl

Een kleinschalig muziekfestival dat zich afspeelt in de intieme sfeer van de Brielse huiskamers. Het festival vindt plaats op zondag 3 november 2019 om 14.00 uur en bestaat uit vier concertenvan 45 minuten in verschillende Brielse huizen in vier verschillende muziekgenres. www.cultuurwebbrielle.nl/ muziek-in-de-kamer

Elk jaar vindt op sinterklaasavond in Brielle de Maskerade plaats, op de markt voor het oude stadhuis. Het is de manier om gemaskerd en onherkenbaar op straat ‘helemaal los’ te gaan. De Maskeradeganger kan zijn eventuele frustraties en of kritiek uiten, betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is, zonder aanzien des persoons. www.cultuurwebbrielle.nl/ maskerade

Kijk voor alle wijzigingen en aanvullende informatie over de evenementen op www.opvoorneputten.nl/evenementen

117


ROTTERDAM

Al van veraf zie je de indrukwekkende skyline die de stad een grootse aanblik geeft. Rotterdam staat nationaal en internationaal bekend als architectuurstad, met heel wat voorbeelden van vernieuwende bouwkunst. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde Kubuswoningen, die je in de speciale Kijk-kubus zelfs van binnen kunt zien.

Een leuke manier om de architectonische hoogtepunten van de stad goed te ontdekken is een rondleiding bij Rotterdam ArchiGuides. Deze gespecialiseerde gidsen laten je in verschillende routes de mooiste gebouwen zien. Door dit grootstedelijk karakter staat Rotterdam bekend als typisch mannelijke stad. De binnenstad van Rotterdam is groots en wijds opgezet, wat nog eens benadrukt wordt door het vele

118

water. De Maas stroomt midden door de stad en vormt met de inmiddels beroemde Erasmusbrug het symbool van Rotterdam. Aan de oevers van de rivier zijn talloze havens te vinden, elk met hun eigenkarakter. Zo kun je de nostalgische Veerhaven bezoeken, of juist het modern gerenoveerde Lloydkwartier. Verder stroomafwaarts beginnen de handelshavens, die samen maken dat Rotterdam zich de grootste

havenstad van Europa mag noemen. Een vaartocht door de havens en de stad is dan ook iets wat je bij een bezoek aan Rotterdam niet mag overslaan. Met een rondvaartboot van rederij Spido vaar je langs de imposante architectuur van ‘Manhattan aan de Maas’. Zo verken je in 75 minuten heel Rotterdam aan het water: het centrum van de stad, de havens, de dokken, scheepswerven en kades.


Ook een leuke manier om Rotterdam vanaf het water te bekijken is door in te stappen in een watertaxi. Met deze snelle bootjes ben je zo van de ene naar de andere oever van de Maas gevaren. Je kunt Rotterdam ook op een spectaculaire manier ontdekken met Splashtours. Na een rondrit door de stad maakt de speciale amfibiebus een SPLASH in de Maas. In Rotterdam is altijd wat te doen. Meer dan zeventien miljoen bezoekers weten elk jaar de weg te vinden naar de stad. Dé plek waar je alles over de Rotterdamse haven te weten komt is het Maritiem Museum. Een dagje Rotterdam is niet compleet zonder een bezoek aan de Euromast. Op de hoogste uitkijktoren van Nederland heb je een fantastisch uitzicht over heel Rotterdam. Bij helder weer kun je zelfs Antwerpen en Den Haag zien liggen. Als er niet teveel wind staat en je het aandurft, kun je in de zomer met touwen abseilen van de Euromast. Rotterdam heeft nog veel meer te bieden. Bijna elk weekend vindt er een evenement plaats. Niet voor niets is de stad al drie keer uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar. Ook kun je naar hartenlust winkelen in de stad.hartenlust winkelen in de stad.

DE MARKTHAL Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De appartementen zijn in hoefijzervorm over de versmarkt gedrapeerd. In de hal bevindt zich de markt met zo’n tien vers units, circa vijftien food shops en diverse restaurants met daaronder een supermarkt en vierlaagse parkeergarage. Wie tussen de marktkramen doorloopt en omhoog kijkt, ziet het kunstwerk ‘Horn of plenty’ (Hoorn des overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam. Door dit grootste kunstwerk van Nederland wordt de Markthal ook wel de Nederlandse versie van de Sixtijnse Kapel genoemd. In de Markthal huist bovendien De Tijdtrap; een gratis toegankelijke archeologietentoonstelling met bodemvondsten van de middeleeuwse stad Rotterdam die zijn opgegraven tijdens de bouw. De Markthal is zeven dagen in de week open tot acht uur ’s avonds. www.markthal.nl

119


Meer weten over het opspuiten van nieuw haventerrein of automatische overslag van containers in Europa’s grootste haven? Kom dan naar FutureLand, het gratis informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. Landrot of waterrat? FutureLand is geschikt voor jong en oud, havenliefhebbers en gamers, gezinnen en groepen. In de interactieve omgeving is altijd wat te beleven. Maak een VR-trip door het nieuwe havengebied of stap in de Ferry of de Express en ervaar zelf hoe het is als kranen, schepen en havens groot, groter, grootst zijn! FutureLand Informatiecentrum Maasvlakte 2 • Europaweg 902 • 3199 LC Maasvlakte Rotterdam • Havennummer 8360 • Tel. +31 (0)10 - 252 252 0 • E-mail info@futureland.nl Zie voor meer informatie futureland.nl

FutureLand geeft 25% korting op combitickets voor bus en boot met de Voorne-Puttenpas. Maximaal 4 personen per pas. Geldig tot 31 december 2019.


Rotterdam TRENDY SHOPPEN Kijk je ogen uit in een van de chique winkels in de Van Oldenbarneveltstraat of bezoek de hippe boetiekjes in de Witte de Withstraat. Zelfs op zondag kunnen fanatieke kooplustigen in Rotterdam terecht; de winkels in het centrum zijn 7 dagen per week geopend. Lastig om te bepalen waar je moet zijn? Neem dan het gratis boekje ‘Shoppen in Rotterdam’ met acht leuke winkelwandelroutes mee bij de VVV Rotterdam Store.

KUNSTHAL Kunsthal Rotterdam werd geopend in 1992 en sindsdien laat de Kunsthal cultuur in meest brede betekenis van het woord zien, van elitair tot populair. Er zijn altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen.

MUSEA ROTTERDAM Rotterdam kent diverse bijzondere musea met uiteenlopende onderwerpen van historie tot moderne kunst. Eén van de oudste musea van Nederland is het Museum Boijmans Van Beuningen, in 1849 liet de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Het museum bezit een collectie schilderijen, sculpturen, gebruiksvoorwerpen en een collectie tekeningen en prenten. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design. MARITIEM MUSEUM Het Maritiem Museum Rotterdam ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op deze plek begon. Ga mee op reis door het maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote en kleine avonturiers. Het volledige musea overzicht in Rotterdam vind je op www.rotterdam.info

121


GOEREE-OVERFLAKKEE Groene oase op een steenworp afstand

Frisse zeewind opsnuiven, natuurgebieden verkennen en actief erop uit; het kan allemaal op Goeree-Overflakkee. Op slechts een steenworp afstand van VoornePutten en maar een half uurtje rijden van Rotterdam en Breda, waan je je in een groene oase waar je zonder veel moeite reeën, vossen, fjordenpaarden, flamingo’s, heckrunderen, zeehonden, bevers en talloze vogels kunt spotten.

122

Geniet van schitterende Hollandse luchten en unieke vergezichten. Maak een strandwandeling of fiets door de duinen en uitgestrekte polders. Verspreid over het hele eiland vind je fraaie natuurgebieden, zoals de Kwade Hoek, Hellegatsplaten en de Slikken van Flakkee. Bezoek de gezellige en authentieke dorpen. Ga shoppen in Middelharnis en Ouddorp, maak een wandeling met een van de ambassadeurs van de havenkanalen of strijk neer bij één van de vele jachthavens. RELAXEN OP HET STRAND Bij Ouddorp en de Brouwersdam vind je het zeer brede en kilometerslange zandstrand. Geniet hier van de zonsondergang, speel een potje beachvolleybal of doe helemaal niets en relax. Voor een hapje en drankje of diner kun je terecht bij één van de hippe strandpaviljoens. Het strand bij Ouddorp is in 2018 uitgeroepen tot schoonste strand van Nederland.


UNIEK WATERSPORTGEBIED De Brouwersdam, is een uniek watersportgebied dat watersporters van over de hele wereld trekt. Je kunt er suppen, windsurfen, kitesurfen, kajakken of een bodyslide van de ‘waterjump’ wagen. Op het strand kun je vliegeren, buggykiten, blokarten of paardrijden. Ben je nog niet echt geoefend in één van de sporten? Volg dan een les of clinic. Kijk op www.brouwersdam-superspot.nl HET WATER IN OF OP Duikers kunnen hun hart ophalen in de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van Europa. Op de Grevelingen, het Haringvliet en het Krammer-Volkerak kun je heerlijk zeilen. Ook kun je een tochtje maken in een fluisterboot of met één van de pontjes meevaren. Op de meeste pontjes mag je je fiets meenemen.

DUURZAAM, GROEN EN SCHOON Goeree-Overflakkee staat in de top 100 van duurzame vakantiebestemmingen ter wereld en heeft de Quality Coast Platina Award ontvangen. Het mag zich samen met Veere, Westvoorne en Schouwen-Duiveland, beste duurzame kustbestemming wereldwijd noemen. Het eiland is in 2020 volledig energieneutraal. In diverse jachthavens op het eiland en op de stranden bij Ouddorp wappert de Blauwe Vlag. Dit staat voor schoon en veilig (zwem) water, mooie natuur, goede sanitaire voorzieningen en een gezond milieu. Veel accommodaties wekken op een duurzame manier hun eigen energie op.

123


Goeree-Overflakkee MIDDELHARNIS EN SOMMELSDIJK, Een uniek tweelingdorp; In Middelharnis centrum vind je het veelzijdige winkelhart van Goeree-Overflakkee, waar je kunt shoppen en een terrasje kunt pakken aan de haven. In Sommelsdijk is het prachtig ingerichte Streekmuseum gevestigd in een aantal eeuwenoude pandjes. Sommelsdijk heeft sinds kort ook een eigen bierbrouwerij, bierbrouwerij Solaes.

GOEDEREEDE Een schitterend historisch stadje met terrasjes aan de haven en een museum in de kerktoren, die vroeger diende als vuurtoren.

WIL JE BLIJVEN SLAPEN? Goeree-Overflakkee is echt bijzonder. Dat zie en voel je als je op het eiland bent, maar zoals je hebt kunnen lezen; GoereeOverflakkee ontdek je niet in één dag! Daarom zijn er volop mogelijkheden voor een weekendje weg of vakantie. Verspreid over het eiland vind je familiecampings, camperplaatsen, vakantieparken, hotels, bungalowparken, beachlodges en B&B’s.

124


VVV GOEREE-OVERFLAKKEE In’t Blaeuwe Huus in Ouddorp is de VVV van Goeree-Overflakkee gevestigd. Vanaf het voorjaar van 2019 doe je in het pas verbouwde Blauwe Huus inspiratie op over het hele eiland. Aan de hand van diverse thema’s word je in dit gloednieuwe inspiratiepunt op een actieve wijze geînformeerd en geînspireerd. Zeker een bezoek waard!

TIPS VOOR EEN DAGJE UIT WANDELEN EN FIETSEN Maak gebruik van het uitgebreide wandel- en fietsknooppuntennetwerk dat Goeree-Overflakkee verbindt met Schouwen-Duiveland,Brabant en Voorne- Putten. A SEAL ZEEHONDENOVANG EN EXPO A Seal zeehondenopvang en expo in Stellendam; zie hoe jonge zeehonden worden verzorgd en vrijgelaten. In de expo leer je meer over het deltagebied, zeezoogdieren, de deltawerken en het redden van mens en dier. www.aseal.nl VISAFSLAG STELLENDAM Boek een rondleiding met een echte visser over de visafslag en haven van Stellendam. Reserveren en meer informatie via de VVV Goeree-Overflakkee. FAUNAPARK FLAKKEE In dit dierenpark in Nieuwe-Tonge vind je flamingo’s, kangoeroes, stokstaartjes, uilen en nog veel meer. www.faunaparkflakkee.nl

advertorial

KLIMMEN EN KLAUTEREN Speeltuin de Flipjes in Ouddorp is leuk voor kleine en grotere kinderen, maar ook de natuurspeeltuinen bij de Galathese haven en het havenhoofd van Middelharnis zijn een bezoek waard. DE MÈKKERSTEE Zorgboerderij de Mèkkerstee - Ga bij de geiten kijken, of bij de andere boerderijdieren. Leer hoe de biologische kaas wordt gemaakt en geniet van ijs gemaakt van geitenmelk. www.mekkerstee.nl

Verspreid over het eiland vind je daarnaast VVV- inspiratieschermen met informatie over Goeree-Overflakkee. Voor leuke tips, uitgebreid kaartmateriaal en tickets voor bijvoorbeeld concerten en natuurexcursies kun je contact opnemen met de VVV, via 0187681789, info@vvvgoeree-overflakkee. nl of www.vvvgoeree-overflakkee.nl. MEER INFORMATIE? Meer informatie over het eiland GoereeOverflakkee? Kijk op www.goereeoverflakkee.nl Like us op Facebook: Eiland Goeree-Overflakkee of volg ons op twitter en Instagram: @EilandGO. WIST JE DAT: Je in alle dorpen en bij de Noordzeestranden gratis kunt parkeren?

TREINEN EN LOCOMOTIEVEN Bij het RTM Museum op de Brouwersdam kun je locomotieven, rijtuigen en goederenwagens bekijken. Je kunt er een ritje maken in een oude stoomtram. www.rtm-ouddorp.nl

THEATER EN MUZIEK Strandtheater Houten Kaap in Ouddorp biedt het gehele jaar een interessant en cultureel programma voor jong en oud. Ook in het Diekhuus in Middelharnis en de Overkant in Ouddorp wordt het gehele jaar door een interessant programma aangeboden. www.hetdiekhuus.nl en www.deoverkantouddorp.nl

125


VERGADERARRANGEMENTEN Nergens worden uw zakelijke behoeften zo bediend als bij Werelds aan het Strand. Doordat wij flexibel en zeer compleet opgezet zijn beschikken wij over de perfecte locatie voor vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten. Uw arrangement kan varieren van een dagdeel met lunch of diner opties tot een meerdaagse bijeenkomst inclusief overnachting.

Uw evenement op een Wereldse locatie www.werelds.nl

Heeft u iets te vieren? Er is bij Werelds aan het Strand heel veel mogelijk. Wij zijn een locatie die het hele jaar door bij uitstek geschikt is voor uw bruiloft, jubileum, of verjaardag. Ook voor een grotere of kleinere groepsborrel, -lunch of diner kunt u bij ons terecht. Een evenement op het strand, op ons terras, in één van onze lounges of op onze enorme overdekte balkons; het behoort allemaal tot de mogelijkheden! Ons Events team helpt u graag om er een onvergetelijke dag van te maken.

Nergens is trouwen zo bijzonder en romantisch als bij Werelds aan het Strand. De mooiste dag van uw leven op één locatie. Zo zijn wij uitgeroepen tot één van de mooiste trouwlocaties van Nederland! Bruiloften zijn onze specialiteit, bij onze locatie krijgt uw een weddingplanner die samen met u een dag creëert om nooit meer te vergeten. Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte zie www.werelds.nl


BROUWERSDAM

BLOKARTEN EN KITEBUGGYEN Strandsporten die op het Noordzeestrand kunnen worden beoefend, zijn powerkiten, blokarten en kitebuggyen. Bij het blokarten (strandzeilen) zit je in een karretje dat wordt voortgestuwd door een zeil. Met kitebuggyen is het niet een zeil, maar een vlieger die de kar trekt. Blokarten en kitebuggyen zijn geschikt voor jong en oud. Blokarten is makkelijk te leren; liggend, vlak boven de grond, bestuur je de blokart en scheer je over het strand. Bij het kitebuggyen wordt eerst geleerd de powerkite onder controle te krijgen, waarna wordt overgestapt in de buggy’s. Het brede en uitgestrekte strand maakt de Brouwersdam een ideale locatie voor deze strandsporten. KABBELAARSBANK De “Kabbelaarsbank” is de ‘binnenzijde’ van de Brouwersdam aan het Grevelingenmeer en sinds jaar en dag dé superspot voor windsurfers en zeilers. Dat is niet voor niets zo. Het grootste zoutwatermeer van Europa biedt optimale condities voor een actieve en relaxte dag in, op en aan het water: de meeste zonuren van Nederland, prachtige natuur en natuurlijk de wind.

BODYSLIDEN VAN DE WATERJUMP, De meest spectaculaire attractie op de Brouwersdam is de Waterjump. Deze schans van bijna acht meter hoog met twee glijbanen staat aan de oever van de Grevelingen, pal naast het terras van Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Voor iedereen die durft, betekent een duik van de Waterjump een sensationele en verfrissende sprong in het Grevelingenmeer.

127


ZEELAND

ZIERIKZEE Zierikzee staat, met zijn 568 monumenten, bekend als dé monumentenstad van Zeeland. Het opvallendste monument van Zierikzee is de St. Lievens Monstertoren, ook wel de Dikke Toren genoemd. De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige binnenstad met de vele winkeltjes en gezellige terrasjes. Vanaf de terrassen aan de Nieuwe Haven, met uitzicht op het komen én gaan van schepen in alle soorten en maten. www.vvvzeeland.nl

GOES Goes is het bruisende hart van Zeeland. In Goes is het goed toeven, een dagje shoppen, terrasjes pakken of een monumentenwandeling maken, het kan allemaal in Goes. Veel winkels zijn gevestigd in historische panden direct achter de Grote Markt, met een aantal leuke en aparte boetiekjes. Elke dinsdag en zaterdag is er op de Grote Markt een gezellige en drukbezochte markt en je kunt er ook genieten van een hapje en drankje in een van de cafés of restaurants. www.goesisgoes.nl

128


MIDDELBURG De hoofdstad van Zeeland mag met recht monumentenstad genoemd worden. In totaal vind je hier zo’n 1100 grote en kleine monumenten die de sfeer van een rijk verleden uitademen. De machtige abdij, het indrukwekkende stadhuis en de prachtige gevels van de koopmanshuizen en pakhuizen laten je proeven van dit verleden. Een tijd lang was Middelburg, na Amsterdam, de tweede VOC handelsstad van ons land. Naast historische monumenten is moderne architectuur ook ruim aanwezig. Middelburg is echt een stad met een eigen karakter. Er zijn intieme pleintjes, leuke straatjes, gezellige cafeetjes en naast de grote winkelketens vind je er ook bijzondere boetiekjes, galeries en kunsthandels. www.uitinmiddelburg.nl VLISSINGEN Aan de oevers van de Westerschelde ligt Vlissingen, een stad met een maritiem heden en verleden. Breng een bezoek aan Vlissingen om lekker uit te waaien aan de langste zeeboulevard van Nederland, waar je de voorbijvarende schepen bijna kunt aanraken! Op de boulevard is genoeg te beleven. Aan de ene kant van de boulevard sta je oog in oog met zeeheld Michiel de Ruijter, aan de andere kant hoor je de klanken van het windorgel. In het midden bieden terassen, hotels en restaurants de nodige ontspanning. www.vlissingen.nl

129


DÉ PLEK VOOR INSPIRATIE ATELIERS I DANS I THEATER I MUZIEK

NIEUWSTRAAT 83 I 3201 EE SPIJKENISSE I 0181 - 65 22 50 I

Laanweg 6 3208 LC Spijkenisse 0181 - 474 140 www.easyjobcleaning.nl

CVDKS.NL


Fiets huren?

Zorgeloos fietsen huren doe je b� één van onze partners in de buurt van Voorne Putten! B� de volgende locaties z�n onze (kinder)fietsen en e-bikes in verschillende maten beschikbaar.

omana in Resort Citta R

Hellevoetsluis

RCN vakantiepark Toppershoedj

e in Ouddorp

Carlton Oasis Hotel

in Sp�kenisse

Wil j� ook namens jouw bedr�f fietsen aanbieden? Neem dan vr�bl�vend contact met ons op voor de mogel�kheden.

info@cycleshare.nl - www.cycleshare.nl

Trompenburg Tuinen & Arboretum Rotterdam

www.trompenburg.nl


OP AVONTUUR BIJ

DELTAPARK NEELTJE JANS

WATERFUN, ZEELEEUWEN, ZEEHONDEN, HAAIEN & EXPOSITIES!

DELTA

EXPERIENCE! ERVAAR ZELF DE ENORME KRACHT VAN HET WATER

DELTAPARK NEELTJE JANS; FUN VOOR DE HELE FAMILIE!

Wil je meer weten over de Deltawerken, ben je natuur- en dierenliefhebber of wil je iets leuks en spannends doen, dan kom je naar Deltapark Neeltje Jans. Het hele jaar waterfun, interessante exposities, zeehonden- en zeeleeuwenshows en de onderwaterwereld in het Blue Reef Aquarium!

€ 4,-

KORTING

PER PERSOON*

Lever deze kortingsbon in bij de kassa van Deltapark Neeltje Jans & ontvang € 4,- korting per persoon!*

*

Max. 4 personen per kortingsbon en niet i.c.m. andere acties of kortingen. Niet geldig voor tarief 2-3 jarigen. Actie geldig t/m 03-11-2019. 01-11-2017. DNJ1HIER

WWW.NEELTJEJANS.NL

Profile for opvoorneputten

HIER OP Voorne-Putten 2019 NL  

Wil jij weten wat er op het leukste eiland van Nederland te doen en te zien is? Ga er dan maar even voor zitten en duik in ons magazine vol...

HIER OP Voorne-Putten 2019 NL  

Wil jij weten wat er op het leukste eiland van Nederland te doen en te zien is? Ga er dan maar even voor zitten en duik in ons magazine vol...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded