Page 1

002

oUTDooR FITNESS

SRPANJ/kolovoz 2013.

w

VODIČ ZA KUPNJU koji brdski bicikl do 4000 kuna izabrati

CIJENA

19,90

Duboko udahnite i zaronite! • Maroko - obećana zemlja za hrvatske pustolove • 5 zabluda o prehrani • Vodič za kupnju bicikala

DA

oUTDooR FITNESS ŽIVOT JE AVANTURA! ŽIVITE GA BEZ GRANICA!

KU N A

DUBoko UDAhNITE I zARoNITE!

zDRAvA hRANA

PET ZABLUDA O PREHRANI

Višak kilograma nećete izgubiti u dvorani ili u šumi već u kuhinji

Neka vas morske ljepote ne ostave bez daha

PUSTolovINE školA TRčANJA

KAKO BITI BRŽI OD LJETNIH VRUĆINA Visoke temperature nisu prepreka za trkače hladnih glava

MAROKO KOLIJEVKA HRVATsKIH PUsTOLOVA

PlUS! BIkEMAG

10 dana koji su zauvijek promijenili hrvatski outdoor sport

PEREMO DEREMO

Testovi bicik opreme, odjeala, dijelova, će i obuće


srpanj/kolovoz 2013

IzDanjE 002

SADRŽAJ 10 FOTOGRAFIJA MJESECA Morsko jezero pored Rogoznice inspirira baš svaki put

18 UHVATITE VRIJEME Najbolji hvatači vremena nadohvat ruke

22 OUTDOOR HEROJI

Trče, plivaju, bicikliraju, lete. Heroji su posvuda oko nas

28 KALENDAR UTRKA

Sudjelujte u barem jednoj utrci u sljedeća dva mjeseca

24 KOLUMNISTI

Dobar savjet zlata vrijedi! Ovdje ćete naći čak dvaoor Fitness top lista za dobro raspoloženje

MALA ŠKOLA TRČANJA - PO VRUĆINI 097 Otkrivamo otočke karte s blagom - biciklističke staze

TRENING CROSSFIT

033 Kontraverzni sustav vježbanja 038

zDrava Hrana 064

VRIJEME LUBENICA!

123 Sve što oduvijek niste znali o omiljenom ljetnom osviježenju

MASAŽA JE NEOPHODNA

Masaže pomažu u svakodnevnom životu, samo koju odabrati?

PRESKOČITE UŽE

042 Povratak u djetinjstvo učiniti će vas izdržljvijima

RONITI SE MORA

046 Veliko plavetnilo čeka hrabre i - pametne

LJETNE AVANTURE

054 100% bolje od ležanja na plaži

006 www.outdoorfitness.hr

MITOVI O PREHRANI

124 Za sve koji nisu znali - trbušnjaci se dobivaju u kuhinji

KOLIKO VODE PITI?

126 Previše vode jednako je loše za organizam kao i premalo

VELIČINA JE BITNA


MAsAŽe sA sreTNiM ZAVrŠeTkOM 038

042

skAkANJe Je FiT

028

Ova vježba je dječja igra

kALeNDAr uTrkA

Gdje? Kada? Tko? Pregled utrka ovog mjeseca

046

rONiTi se MOrA

Veliko plavetnilo čeka hrabre i - pametne

104

ObuĆA ZA peT

Što je to “barefoot running” i zašto morate isprobati “fajvfingersice”

060

ŠTO Je TO MTb?

BIKEMAG

PEREMO DEREMO

058 superbike

Bicikli iz snova stvarno postoje

060 ŠTO Je TO MTb?

Koliko se brdski bicikl promijenio u zadnjih 25 godina

064 VeLiČiNA Je biTNA

Moderni MTB bicikli dolaze u 3 dimenzije. Koja je najbolja?

080 TesT kOČNicA

Nije zlato sve što sja!

090 DOMAĆe bike sTAZe

080

kOČNice

076

VODiČ ZA kupNJu

Gorski kotar savršeno je pozicioniran za sve bike entuzijaste

www.outdoorfitness.hr 007


IMPRESSUM

OUTDOOR SPECIJALCI BITNO JE ŠTO PIŠE, ALI I TKO PIŠE DRAGAN JANKOVIĆ

ŠIMUN CIMERMAN Naš glavni urednik voli sve što vole mladi, a ne voli sve što ne vole stari. Natjecao se na najprestižnijoj svjetskoj pustolovnoj utrci Eco Challenge u Maroku, prošao 1000 km Vijetnama, pokorio Patagoniju... U Hrvatsku je doveo pustolovnu utrku i treking. Organizator je Treking lige koja je postala prava masovna histerija. Svi koji još niste čuli priču veterana pustovnih utrka odmah okrenite stranicu 116.

VERONIKA JURIŠIĆ “Istrčala je 202 kilometra u 24 sata?!”, nije mogao vjerovati naš grafičar. Veronika često tako djeluje na ljude: osim što je senzacionalna u trčanju (višestruka državna prvakinja u maratonu i na 10 k, hrvatska rekorderka u trčanju na 24 sata...), piše tako dobro da je naš izvršni urednik skoro pustio suzu kad je morao kratiti njezinu kolumnu (str. 24).

Svatko tko je u Hrvatskoj navukao tenisice s imalo ozbiljnom namjerom da se bavi trčanjem zna Dragana Jankovića. Osim što je kao trkač nastupio na 1200 različitih trka (od čega na 90 maratona, uključujući sve najveće – New York, London, Berlin, Pariz, Boston, Rim...), Trenirao je četiri državna prvaka u maratonu, predsjednik je AK Sljemena, najmasovnijeg i najuspješnijeg trkačkog kluba u zemlji.

MARIO DRAKSLER Fitness sveznalica, titulu višeg trenera izborio je na Kineziološkom fakultetu a za naziv specijalista kondicijske pripreme za MMA (Mixed Martial Arts) “potukao” se na National Academy Of sports Medicine u Kansasu, SAD. Fitness i jiu jitsu njegova su strast. Poznat je kao specijalac je za metamorfoze, čitaj: mijenja duh i tijelo svojih učenika do granica neprepoznatljivosti.

OUTDOOR FITNESS ISSN 1848-9516

Uredništvo Super studio d.o.o. e-mail info@outdoorfitness.hr www.outdoorfitness.hr Gjure Szaba 4/II, 10 000 Zagreb tel + 385 1 7787 351 Fax: + 385 1 4851 704 Glavni urednik Šimun Cimerman Izvršni urednik Krešimir Šego Fitness guru Mario Draksler Profesor trčanja Dragan Janković Nutricionist Sandra Marić Bulat Fotograf treker Vedran Benović Fotograf biciklist Vladimir Baće Suradnici Kristijan Šivak, Ersilia Nikpalj, Matija Fojs, Nikola Klačinski, Andrea Andrijanić Suradnici iz Mountain Biking UK magazina Ric McLaughlin , Andrew Dodd, Robin Weaver, Kim Clayden, Danny Walter, Jonny Ashelford, Steve Behr, Jo Burt, Russell Burton, Max Darkins, Ale Di Lullo, Malcolm Fearon, Jacob Gibbins, Jake Ireland, Cal Jelley, Siobhan Kelly, Guy Kesteven, Mick Kirkman, Andy Lloyd, Will Longden, Sterling Lorence, Victor Lucas, Carl Milligan, Scott Markewitz, Sven Martin, Andy McCandlish, Dan Milner, Simon Nieborak, Gary Perkin, Joe Rafferty, Seb Rogers, Blake Samson, Ray Samson, Joby Sessions, Gary Tompsett, Dave Trumpore, Alex Turner Koordinator prevođenja Rudjer Jeny Prevoditelji Vjekoslav Čulo, Filip Bašić, Robert Gelo, Suzana Sesvečan

Promocija i oglašavanje

KREŠIMIR ŠEGO

SANDRA MARIĆ BULAT Sandra je magistar nutricionizma, što znači da zna sve što treba znati o pravilnoj prehrani. Iako je vrlo tražena, uspjeli smo je dobiti u svoj tim, stoga u Outdoor Fitnessu očekujte odličnu rubriku o hrani. U ovom broju Sandra razbija neke predrasude o prehrani i hidrataciji. Uz to je zajedno s glavnim chefom hotela Esplanade priprema 4 vrhunska brza zalogaja.

008 www.outdoorfitness.hr

Krešimir Ćurić, kresimir@opus-publikacije.hr Gordana Mehulić, goga@opus-publikacije.hr Zoran Škvorc, zoran.skvorc@ opus-publikacije.hr tel + 385 1 3775 372 fax + 385 1 4851 704 Gjure Szaba 4/II, 10000 Zagreb

KRISTIJAN ŠIVAK Jedan od naših suradnika je i najosebujniji sportaš s ovih prostora, najbrži Hrvat na najprestižnijoj svjetskoj treking utrci, Ultra Trail Du Mont Blanc, višestruki pobjednik Treking lige, rekorder Velebita, Durmitora, pobjednik i rekorder u 24-satnom trčanju na Sljeme. U dvije riječi: Kristijan Šivak.

Nikada u životu nije radio nešto što nije volio, što se i vidjelo u magazinima koje je stvarao. Dugogodišnji glavni urednik hrvatskog izdanja Men’s Healtha od šesnaeste je godine u teretani i napravio je, prema vlastitom priznanju, “sve pogreške - da ih vi ne biste radili”. Tvrdi da tekst nije dobar ako se čitatelj barem jednom ne nasmije. Tu filozofiju primijetiti ćete i ovdje.

DEJAN SPASIĆ Obožava kad ga zovu Kostolomac. S više od 15 godina iskustva u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji uspješno ravna kralježnice od 2004. godine. Trenutno službeni fizioterapeut Hrvatske hrvačke reprezentacije, do sad je od bolova oslobodio generacije i generacije hrvatske vaterpolo reprezentacije, centarfore i bekove NK Zagreba.

Nakladnik Super studio d.o.o. Direktor Nikola Tomislav Ćurić www.superstudio.hr Gjure Szaba 4/II, 10 000 Zagreb Tel: + 385 1 3768 779, Fax: + 385 1 4851 704

Tisak Radin print, Gospodarska 9, Sveta Nedelja

Distribucija HR Tisak d.d., Slavonska avenija 2, 10 000 Zagreb Super studio d.o.o. vlasnik je licence Mountain Biking UK magazina za Republiku Hrvatsku i Sloveniju. Sva prava licencnog materijala pripadaju Future Publishingu i ne mogu se objavljivati, bilo u cijelosti ili djelomično, bez pismenog pristanka vlasnika. Mountain Biking UK je zaštićena robna marka. Urednici i nakladnik ovog magazina ne daju nikakve garancije i osiguranja vezana za proizvode i usluge oglašivača u ovom izdanju. Svi testovi bicikala u ovom izdanju rađeni su u kontroliranim uvjetima. Uredništvo magazina savjetuje bicikliste da poštuju zakonske propise i ograničenja na cestama te dobre običaje ponašanja na šumama i parkovima.


Pogled na Nacionalni park Mljet. Ma, tko to može platit!

UREDNIKOVA PRVA Iako sam diplomirao na elitnom američkom sveučilištu, na kraju sam završio u šumi s majmunima i partizanima

Pustolovne utrke nisu baš igra u pijesku

www.outdoorfitness.hr obavezna literatura OUTDOOR FITNESS NEWLETTER INTERNET NIJE BUDUĆNOST

BESPLATNO! INFORMACIJE ZA NAJBRŽE!

Internet je sadašnjost koja naravno nije savršena. Lutati bespućima web stranica, foruma i društevnih mreža u potrazi za pravom i provjerenom informacijom nikada neće biti olimpijski sport. Morate priznati jednako je zamorno kao fizička aktivnost poput trčanja ili bicikliranja. U tom moru jedinica i nula krije se puno netočnosti i zabluda. Outdoor Fitness u svom digitalnom obliku svakog će vam tjedna donositi pažljivo odabrane informacije koje uistinu želimo podijeliti s vama. Outdoor Fitness newsletter vaših je pet minuta za zdraviji i ispunjeniji tjedan. Prijavite se besplatno na outdoorfitness.hr i svakog mjeseca osvojite jednu vrijednu nagradu.

Kad su nas još u vrtićkoj dobi ispitivali: “Što ćeš ti biti kad narasteš?”, djevojčice su većinom željele postati pjevačice a dječaci policajci. Ja sam htio biti Tarzan. I pobjeći u partizane. Šetati se u gaćicama po džungli, plivati s krokodilima i družiti se s ostalim majmunima. Igrom sudbine, želja mi se ispunila. Roditelji tvrde da su me odgajali u najboljem duhu i da sam dosta dugo bio potpuno normalno dijete. Od prvog razreda osnovne pohađao sam “hoh” školu na Tuškancu. Išao sam na vjeronauk. Upisao sam se u 2. zagrebačku gimnaziju, a zatim i na studij politologije. Igrao sam vaterpolo u prvoj postavi zagrebačke Mladosti. Dobio sam stipendiju na elitnom američkom sveučilištu, diplomirao i upisao magisterij. I unatoč svemu tome na kraju završio - u šumi, s majmunima i partizanima. Kako, uostalom, i dolikuje jednom Tarzanu s partijskom knjižicom u gaćicama s leopardovim uzorkom. Tarzan mi je ipak bio puno jača figura od, recimo, Supermana, jer je sudbina čovječanstva ovisila o blizini telefonske govornice u kojoj se Clark Kent morao presvući da bi postao Superman. S druge strane, partizani, ti trekeri beskrajnih proplanaka i borci za pravdu, bili su mi sjajna brija. Zbog njih sam čak nedjeljom markirao vjeronauk, jer se u istom terminu na 2. televizijskom programu u sklopu emisije “Dozvolite da se obratimo” davao i partizanski film koji sam gledao kod školskog druga čiji su roditelji bili nešto manji vjernici. Ja sam znao da su partizani zapravo Tarzani (naglasak na “za”) obučeni u opanke i titovke i da Nijemci protiv njih – kao takvih - nemaju apsolutno nikakve šanse. Stoga, predlažem vam da nam se ovog ljeta na godišnjem odmoru pridružite na ultimativnim trekerskim avanturama, Sutjeska trekingu i Durmitor trekingu, koje mi je sama sudbina dodijelila u organizaciju. I dok Dalì crta svoje buduće nadrealistično remek-djelo inspirirano Tarzanima i partizanima, pročitajte u Razvodniku kakva nam je sudbina i što je to uopće. Šimun Cimerman Glavni urednik simun@outdoorfitness.hr

Pratite Outdoor Fitness svaki dan

www.facebook.com/outdoorfitness.hr www.outdoorfitness.hr 005


SlJEDEĆE iZDaNJE

OUTDOOR FITNESS

BiKEmaG Test

Vilica

Prednja suspenzija puno govori o vlasniku bicikla

UVOD U JESENSKU SEZONU NaJDEtalJNiJi VODič Za KUpNJU NOVih JESENSKih mODEla tENiSica

Predstavljamo nove trendove i tehnologije obuće koja će se nositi na šumskim pistama.

ŽaŠtO SU hRVatSKE ŠKOlE tRčaNJa taKO pOpUlaRNE Jeste li znali da postoji lista čekanja za školu trčanja?

1000 KilOmEtaRa KROZ ViJENtNam

Džungla koja je preživjela ratove i u kojoj možete zalutati samo jednom

U PRODAJI 06.09.


BIKEMAG

PEREMO DEREMO

VODIČ ZA KUPNJU

KOJI BICIKL IZABRATI ZA 4000 KUNA? BIKEMAG OCJENE

Naše ocjeNe temeljimo Na vrijedNosti u odNosu Na cijeNu i performaNse. BIKEMAG

IZVRSNO! Prvak u svojoj klasi

POBJEDNIK Proizvod na testu bez mane po kvaliteti, cijeni i performansama

STVARNO dObAR. Jedan od najboljih koje možete kupiti ZANIMLJIVO. Nepogrešiv izbor

ZAbORAVITE. Prepun nedostataka

U pOMOć! Izbjegavate u širokom luku!

BIKEMAG

beSt bUY

Izniman proizvod za novac. Bolji omjer cijene i kvalitete nećete naći BIKEMAG

NAJ POŽELJNIJI

PLUS

064 VELIČINA JE BITNA 080 TEST KOČNICA

Što je budućnost MTB-a Dio na kojem se ne štedi

090 GORSKI KOTAR Idealna vikend destinacija

Pet r a z Loga zašto SU naši teStovi PoS ebno vrijedni 01 Naša testna ekipa sastavljena je od cijenjenih bikera iz Hrvatske i ostatka svijeta 02 Naše višegodišnje znanje i iskustvo nemjerljivo je s konkurencijom 03 Testirajući ne štedimo niti vrijeme niti novac kako bi smo dobili punu informaciju 04 Iznimno nam je stalo do istinitih podataka i to nikada ne skrivamo 05 Naša testna ekipa nije potkupljiva

KAKO TesTIRAmO Svaki proizvod provjeravamo u BIKEMAG radionici Rastavljamo i sastavljamo u potrazi za mogućim problemima i poboljšanjima Testiramo u stvarnim vozačkim uvjetima do krajnjih granica

TesTNA eKIPA Zajedno s kolegama iz MBUK magazina Steveom Worlandom, Guyom Kestevenom i Sebom Rogersom, testirali smo više od 4,500 bicikala u zadnjih 20 godina. Sve nove bicikle i opremu uvijek prvi uzimamo na test kako bi prenijeli svježu i provjerenu informaciju do čitatelja.

5 TesTNIh VRLINA Vjerodostojnost Opsežnost Neovisnost poštenje preciznost

Ultimativni proizvod bez obzira na cijenu

www.outdoorfitness.hr 057


[ što Sanjaju bicikliSti po cijeloM Svijetu ]

BIKEMAG

SraM naprijed SaMo najbolje

Obruči kotača su od karbona i pridonose ukupnom smanjivanju težine ali i dinamici Scalpela. Stražnji mjenjač je Shimano XTR Shadow. Također su XTR kočnice i ručice.

Prednji mjenjač je također iz samog vrhu ponude, riječ je o Sramu XX dok je pogon proizvod Truativa za Cannondale .

MiniMalna težina

Glavni okvir je karbonski dok je stražnji trokut aluminijski. Ukupna težina Ultimatea je ispod 10 kg. i to s zračnicama u kotačima. Vrhunska završna obrada vidi se u svakome detalju, nema krivog spoja ili lošeg lakiranja.

058 www.outdoorfitness.hr


superbike SpreMan za utrku Položaj za upravljačem je dosta agresivan, točno takav dolikuje čistokrvnom XC biciklu stvaranom bez kompromisa.

jedinStveni lefty

Samo Cannondale nudi jedinstvenu prednju suspenziju nazvanu Lefty. U verziji kod Ultimatea dolazi u karbonu i s daljinskom komandom za zaključavanje na upravljaču.

Cannondale Scalpel 29 Ultimate Superlagan, superbrz i superekskluzivan

Iako Cannondale nudi nekoliko modela bicikla XC, najpoznatiji je vjerojatno Scalpel. Ovaj full suspension kratkog hoda nudi se u pet inačica. Prvi u ponudi i najjeftiniji je model 4, koji ujedno jedini nema jedinstvenu Cannondaleovu vilicu Lefty. Za razliku od aluminijskih modela 3 i 4, modeli 1 i 2 napravljeni su od karbonskih vlakana. Vrh ponude čini model Ultimate, koji je ujedno i naš prvi Superbike. Riječ je o biciklu koji je nastao s namjerom da bude najbolji. Iznimno je lagan, da budemo precizni, ima samo 9,61 kg uključujući kotače sa zračnicama. Opsjednutost malom težinom najbolje se vidi na minimalističkoj boji koja je nanesena u jako tankom sloju. Geometrija je napravljena jako agresivno s vrlo kratkim međuosovinskim razmakom. Cannondaleova želja bila je napraviti bicikl koji će skretati brže od bilo kojeg konkurenta, uključujući i 26-ice, i što bolje ubrzavati. Jednom riječju, da je oštar u vožnji poput skalpela. Oprema uključuje najbolje komponente od početka do kraja - kočnice XTR, stražnji mjenjač i ručice te prednji XX. Karbon nije upotrijebljen samo za ramu nego i za upravljač, šipku sjedala i obruče kotača, a čak su i vodilice sjedala Fizik karbonska. Bicikl nije samo ekskluzivan po opremi nego i po količini proizvedenih primjeraka te ih je teško naći i u drugim zemljama, a kamoli kod nas. Ipak, imate sreće, ovaj potpuno novi primjerak je na prodaju. Prodavatelj je poznat redakciji, te se možete kontaktirati s nama za sva dodatna pitanja.

www.outdoorfitness.hr 059


Sigurni smo da bi i Winnetou rado Velebitom “projahao” na dobrom mountain bikeu

PRIPREMA, VIKEND, KRENI!

Treking, trail, maraton, biciklistička utrka... Odaberite svoj sport i svoje natjecanje i provedite vikend aktivno! RIječi Krešimir Šego Slike Arhiva Outdoor Fitness

Z

bog sve većeg izbora outdoor događaja, sve je teže za vikend odabrati onaj na kojem ćete aktivno sudjelovati. Toliko je dobrih utrka na poznatim ili novootkrivenim lokacijama koje mame sve više naših sugrađana (ali i gostiju iz inozemstva) svih dobnih skupina, od 7 do 77! U svakom broju Outdoor Fitnessa predstavit ćemo vam neke od trka koje su pred nama. To je naš izbor, a vi nam putem e-pošte ili Facebook stranice slobodno predložite utrku ili natjecanje koje bi moglo zanimati čitatelje. Ako ste početnik i nikada niste nastupili na utrci, savjetujemo vam da to učinite već ovoga vikenda – bez obzira na to u kakvoj ste formi. Sigurni smo da ćete pronaći nezahtjevnu dionicu neke utrke. A kad vas nakon ulaska u cilj ponese atmosfera, sigurni smo da ćete i sljedeći vikend (i sljedeći, i sljedeći) rezervirati za odlazak – outdoor!

028 www.outdoorfitness.hr

Srpanj

Kolovoz

Trail

Cestovna utrka

Od raja do pakla i natrag (Sutivan na Braču), 19. srpnja Prva trail trka po otoku u okviru teško opisivog festivala Vanka regule. Naziv “Od raja do pakla i natrag” dovoljno govori o težini staze i ozbiljnosti organizatora. Zabava, žuljevi, poderana oprema i lovačke priče koje nakon toga slijede su zagarantirani! Tri duljine: 15 km, 28 km i 39 km.

Šujica, polumaraton (Bosna i Hercegovina), 10. kolovoza Odlična atmosfera na polumaratonu za koji živi cijelo selo i šira regija. Nezaboravan doživljaj za svakog trkača kojem se više ne diže na Berlin, London, Beč ili pak Ljubljanu. Start je u Kupresu, cilj je u Šujici, a staza je cijelo vrijeme iznad 1000 metara nadmorske visine. Gotovo zasigurno trka koju uživo prati najveći postotak lokalnog življa, u ovom slučaju blizu stopostotnog maksimuma, ako ne i preko!

Planinska utrka Tek na Grintovec (Kamniška Bistrica, Slovenija), 28. srpnja Tek na Grintovec, drugi najveći vrh u Sloveniji (nakon Triglava), ima status najstrmije trke na svijetu. Gotovo 2000 metara visinske razlike u stazi dugačkoj samo 9,6 kilometara. Samo za ozbiljne kronere planinskog trčanja! Broj natjecatelja je oko 250.

Niz adidasovih kvartovskih kroseva donio je novu dimenziju trčanja, naročito za rekreativce

Cestovna utrka Klagenfurt, polumaraton (Austrija), 18. kolovoza Tko zazire od opuštene domaćinske atmosfere i kravljih balega po stazi, može svoj duševni trkački spokoj naći na polumaratonu u Koruškoj, oko jezera Wörthersee. Lijepa

staza, dobra atmosfera, sve funkcionira baš onako kako očekujete, pravi europski đir. Kreće se iz mjesta Velden, a završava u Europaparku u Klagenfurtu! Sudjeluje oko 3000 natjecatelja.

Cestovna utrka Stari Grad, polumaraton (otok Hvar), 24. kolovoza Polumaraton koji starom cestom preko brda (ne kroz tunel!) spaja dva hvarska bisera – Stari Grad i samo mjesto Hvar. To znači uspon s morske obale do 400 metara visine prvih 11 kilometara, a zatim spust do kraja ponovno do morske obale. Trka je u kasnim poslijepodnevnim satima pa se u cilj, koji se nalazi na središnjem hvarskom trgu prepunom turista, ulazi po noći. Na drugom izdanju bilo je 150 sudionika, uglavnom stranih državljana, s tendencijom porasta nataliteta.

Cestovna utrka Ribnjak, adidas kvartovski kros (Zagreb), 31. kolovoza


Kalendar UTrKa

Zagreb Urban Challenge 2013 Utrka zagrebačkim ulicama i okolicom, 14. rujna Zagreb Urban Challenge jedinstvena je pustolovna utrka koja spaja urbano i pustolovno te je namijenjena širokoj publici - od vrhunskih sportaša do rekreativaca. Koncept utrke nalaže da dvočlani timovi u ograničenom vremenu moraju obići što više kontrolnih točaka i riješiti što više zadataka koji se na kraju

U trećoj trci zagrebačkih kvartovskih kroseva na rasporedu je park Ribnjak u najužoj gradskoj jezgri, podno same katedrale. Vanjski krug parka dugačak je jedan kilometar pa će se trčati tri kruga, što znači prava srednjoprugaška trka izvan stadiona. S obzirom na velik broj sudionika za tako kratku trku, odvojeno u posebnim trkama startaju muškarci i žene.

Rujan Planinska utrka Eko flor maraton (Samoborsko gorje i Park prirode Žumberak), 1. rujna Zbog velikog broja kratkih i strmih uspona i nizbrdica, ovo je vjerojatno najteža hrvatska trka, s ukupno 4600 metara

boduju sukladno ostvarenom učinku svakog tima. Na raspolaganju imaju šest sati za obići što više ponuđenih kontrolnih točaka i zadataka. Natjecatelji sami biraju koliko i kako će prolaziti kontrolne točke, discipline i zadatke. Ovaj koncept zamišljen je tako da svi sudionici mogu prilagoditi svoju fizičku spremu intenzitetu utrke. Uz sve standardne pustolovne

visinske razlike u dužini punog maratona od 42 kilometra. Ove godine prvi put i zvanično prvenstvo Hrvatske u disciplini planinski maraton. Na manjoj, pomoćnoj trci od 15 kilometara sudjeluje

stotinjak natjecatelja.

Velebitski MTB maraton: Putevima Winnetoua Starigrad Paklenica/Južni Velebit/kanjon rijeke

Planinska utrka Utrka do Puntijarke (Zagreb), svaki četvrtak Za sve one koji ljeto provode u Zagrebu, svakog četvrtka se od 18 sati na kultnoj Bikčevićevoj stazi od parkinga Bliznec do planinarskog doma Puntijarka održavaju trke na kojima nerijetko ima i više od 150 trkača! Staza je dugačka 4,5 kilometara, a rekord je 26 minuta od podnožja do vrha!

discipline, kao što je brdski bicikl, treking ili veslanje u kajaku, natjecatelji se koristite i javnim prijevozom - tramvajima, autobusima i uspinjačom. Informacije o utrci i prijave potražite na internetskoj stranici www.adventurerace.hr (prijaviti se možete do subote, 7. rujna, do 12 sati).

Zrmanje, 21. rujna Kultna petodnevna pustolovna utrka Terra Incognita imala je 2002., 2006. i 2007. godine u programu upravo trasu Starigrad Paklenica/Južni Velebit/kanjon rijeke

Zrmanje kao jednu od dionica kojom se prolazilo brdskim biciklima. Danski tim koji je pobijedio 2007. godine i koji se natjecao na mnogim utrkama širom svijeta opisao je ovu trasu kao “najfascinantniju dionicu brdskog bicikla koju su ikada vozili”. Ljepši kompliment od ljudi koji žive pustolovinu i koji su vidjeli najljepše od našeg planeta ne možete dobiti. I bez lažne skromnosti - u potpunosti im vjerujemo. Organizator utrke je Klub pustolovnih sportova Multisport, voze se kategorije od 80, 40 i 20 kilometara, a kreće se u subotu, 21. rujna u 9:30 s glavnog trga u Starigradu Paklenici. Prijave i sve dodatne informacije (roadbook, upute, zemljovidi, GPS log, satnica, startnine) potražite na stranici www.adventurerace.hr www.outdoorfitness.hr 029

Outdoor Fitness 002  
Outdoor Fitness 002  
Advertisement