Page 1

OOOH!

! ë i n o l l a inW het verschil !

WAS IK MAAR ...

Proef


Nederland

Antwerpen

Cras id metus felis.

Brugge

Duitsland

Gent

Cras id metus felis. Cras id metus felis. Tournai

Hasselt

Brussel Bruxelles

Cras id metus felis. Leuven Wavre

Cras id metus felis. Liège

Ath Huy

Mons

Charleroi

Verviers

Namur Dinant

Philippeville

Frankrijk

Bastogne Neufchâteau Arlon

Cras id metus felis.

Cras id metus felis.

Luxemburg

Verlekkerd op Wallonië! Wie er de nodige tijd voor neemt, vindt in Wallonië opmerkelijk natuur- en cultuurerfgoed waarbij vooral gastronomie en allerlei streekproducten de aandachtige bezoeker zullen bekoren! “Wallonië voor lekkerbekken” nodigt u in de loop van 2012 en 2013 uit. Kom deze streek via de geschiedenis van haar culinaire producten ontdekken of herontdekken. Wallonië is een gastland, een doorgangsland, een ontmoetingspunt. De sporen van de mensen die hier in de loop van de tijd zijn doorgetrokken, die het land veranderd en eigen gemaakt hebben, zijn nog altijd zichtbaar. Wallonië heeft de grote gebeurtenissen uit haar lange geschiedenis altijd in allerlei lekkernijen weten om te zetten! Tal van rivieren doorsnijden Walloniës uitgestrekte boomgaarden en enorme, wildrijke wouden. Het land bezit een gevarieerde culinaire rijkdom. Daarin nemen kwaliteitsproducten een belangrijke plaats

in. En ook de geschiedenis heeft haar steentje bijgedragen. Dat kan je zien aan de talrijke kosmopolitische invloeden. Denk maar aan de bezetters uit Gallië, Rome, Spanje, Bourgondië of Duitsland en de gastarbeiders die in de industrie en de mijnen zijn komen werken. Hun culinaire tradities hebben ons recepten en bereidingswijzen bijgebracht die vaak in functie van de streek aangepast en soms zelfs heruitgevonden werden! Wallonië eten en proeven, is voeling krijgen met de streek, terugkeren naar haar vele gevarieerde roots, haar verscheiden origines. Voelt u wat voor een reisje door een culinair universum? Onze selectie van de beste Waalse producten toont u de weg naar al dat lekkers ... Streekproducten die van Wallonië de gastronomische place to eat maken!


Bier

De cisterciënzerabdij van Orval bestaat al bijna duizend jaar. Volgens de legende werd ze opgericht door gravin Mathilde, in rechte lijn afkomstig van een oud Toscaans geslacht. Als weduwe verloor ze haar trouwring in een bron van de vallei. Ze smeekte God om hem terug te krijgen. Een forel kwam daarop naar de oppervlakte met de ring in zijn bek! Dat zou bij onze adellijke weduwe de volgende woorden ontlokt hebben : “Vraiment, c’est ici un val d’or!” (Het is hier echte een gouden vallei!)

© OPT - Philippe Lermusiaux

En hoe zit het nu met de abdijbieren? Hun veelbetekenende naam verwijst altijd naar een bestaand of verdwenen klooster en houdt de herinnering eraan levendig: Leffe, Maredsous, Val-Dieu, Floreffe... ook al wordt het bier er dikwijls niet meer gebrouwen. Maar dat laatste is niet zo belangrijk. Het patrimonium op zich nodigt immers zowel uit tot ontspanning als tot een bezoek aan de streek.

In Wallonië hebben bier en keuken het altijd al goed met elkaar kunnen vinden. Getuige hiervan zijn de talrijke streekgerechten met de plaatselijk gebrouwen godendrank als ingrediënt. En bier past natuurlijk ook perfect als begeleiding van uw maaltijd. Aarzel dus niet om op tocht te gaan langs een van de ontelbare Waalse restaurantjes en neem de tijd om een van de 500 biervariëteiten te proeven!

Zogenaamde “brasseries”, brouwerijen, vindt u in heel Wallonië. U kunt er onze producten en het geheim van hun bereiding leren kennen. Voorbeelden zijn de brouwerijen Caracole, Du Bocq, Dubuisson, des Géants, Ellezelloise … Vergeet op uw wandelingen dus de uitneembare kaart niet waarop de brouwerijen staan die u kunt bezoeken. U vindt die terug in het midden van de brochure.

Het logo “Authentic Trappist Product” dat aan trappistenbieren wordt toegekend, staat er borg voor dat het product aan drie criteria voldoet. Ten eerste moet het bier in een trappistenabdij gebrouwen worden. Ten tweede moet het door de monniken geproduceerd worden, of toch onder hun leiding. En ten slotte moet de winst aan de eigen behoeften van de orde en aan sociale doelen besteed worden.

www.wallonievoorlekkerbekken.be

Er zijn over de hele wereld maar 8 trappistenbieren ... waarvan 6 in België met daarvan dan nog 3 in Wallonië! De uitverkorenen heten Orval, Chimay en Rochefort. Die bieren zijn voor de liefhebbers een ware godendrank! Het geheim van hun bereiding wordt diep binnenin de abdijen bewaard, die op zich trouwens al een omweg waard zijn. De abdijen kunt u bezoeken, de brouwerijen jammer genoeg niet. Ter plekke vindt u uiteraard wel altijd een herberg of gewoon een cafeetje. U krijgt er uw bier volgens de regels van de kunst en op de precieze temperatuur geserveerd!

Sinds de jaren negentig kenden de Waalse ambachtelijke brouwerijen een spectaculaire groei, met een hele reeks nieuwe bieren en onverwachte smaken tot gevolg: framboos, grisette, witbier...

© OPT - Emmanuel Mathez

Bent u op zoek naar een streek waar de bieren even verscheiden als smakelijk zijn? Dan is Wallonië iets voor u! Laat onze ontdekkingstocht van de Waalse bieren beginnen! Pils, lambiek, witbier, seizoensof abdijbier, trappist ... onze streek bezit zeker en vast een brouwerijerfgoed dat tot het rijkste van de wereld behoort!

P. 5


Een georganiseerde route, een degustatiedag en dito beurs, een markt en brouwerijbezoek: u kunt op het ritme van prestigieuze namen door Wallonië reizen: van Achouffe tot Toernich, van Orval tot Rulles, van Erquelinnes tot Aulne, van Villers tot Rebecq ... Volg onze landelijke routes en neem een duik in onze brouwerijtradities! Voor meer bierwandelingen (“Promenades Bières”), surf naar www.wallonievoorlekkerbekken.be

Rondritideeën

107 Km - Auto

Wat denkt u van een rondrit langs lekkere en interessante plekjes tussen Chimay en Maredsous? Volg de gids! De rondrit begint op enkele kilometers van Chimay. De weg naar Scourmont brengt u naar de trappistenabdij, in de streek beter bekend als de abdij van Notre-Dame de Scourmont de Chimay. Daarna gaan we terug in de richting van de Maasvallei en komen we aan in Hastière, een klein dorpje aan de oevers van de Maas. In de on© OPT - JL Flemal middellijke omgeving staat een Romaanse abdijkerk uit de 11e eeuw. Vervolgens nemen we de weg naar Anthée en via een klein zijweggetje bereiken we de grotten van Pont d’Arcole. De volgende halte is Dinant, een klein gezellig stadje waar de abdij Notre-Dame de Leffe ligt, die in 1152 gesticht is. Neem vervolgens de weg naar Namen tot aan de abdij van Floreffe, die in 1121 door Sint-Norbertus werd gebouwd. Chimay, Hastière, Dinant (Leffe), Maredsous, Floreffe.

Rondritideeën

82 Km - Auto

>

www.bistrotdeterroir.be

© OPT - Philippe Lermusiaux

Het zijn er dertig, binnenkort zestig, zelfs meer ... Het Waalse cafénetwerk “Bistrot de terroir®” dekt alle streken van Wallonië. Deze stijlvolle cafeetjes in het hartje van steden en dorpen heten u hartelijk welkom. Ze bieden u ook graag hun streekproducten en plaatselijke toeristische informatie aan.

De boerderijen en huizen van het dorpje Soulme stammen voornamelijk uit de 18e en 19e eeuw. Het dorpje Falmignoul staat dan weer bekend om de brouwerij Caracole. De Saint-Hadelinkerk uit de 11e eeuw is een echt meesterwerk, en getuigt van de lange geschiedenis van het dorp. 2 km verderop ligt het kasteel van Vêves. In de brouwerij Du Bocq in het dorp Purnode komt u enkele geheimen over de plaatselijke bieren te weten. En nog enkele kilometers verder, in Crupet, zijn tal van huizen in zand- en © OPT - Emmanuel Mathez kalksteen bewaard gebleven (17e, 18e en 19e eeuw). Het dorp Mozet vertoont op zijn beurt typische Condrozarchitectuur. En Thon behoudt al zijn charme van weleer. Het dorp ernaast, Goyet, is bekend om zijn prehistorische grot. Soulme, Falmignoul, Celles, Purnode, Crupet, Mozet, Thon-Samson, Goyet. Meer info op www.beauxvillages.be

Proef de verschillende bieren op een van de vele Waalse evenementen, festivals en beurzen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale bierfestivals zoals Brassigaume, dat elk jaar in oktober gehouden wordt, en het internationale speciale bierenfestival te Stembert, dat in juli plaatsvindt. Ook heel wat andere Waalse steden en dorpen wijden een evenement aan dat heerlijke gerstenat!

www.wallonievoorlekkerbekken.be

In het hart van onze mooiste dorpjes…

P. 7


Wafels De beroemde Luikse wafel, het wondere mengsel van boter en geluk ... Volgens de legende vond de kok van de Luikse prinsbisschop het recept uit na een uitdrukkelijke vraag van zijn religieuze opdrachtgever: hij wenste een gebak met grote stukken suiker erin. De kok probeerde in zijn wafelijzer een mengsel van deeg en stukjes suiker. De prinsbisschop vond het lekker en sindsdien vind je het recept over de hele Luikse regio.

Ontdek hieronder alle ingrediënten om de “gauff’ au suc”, zoals die in Luik genoemd wordt, of “wafe” in het Waals, te bereiden en smul ervan met familie of vrienden!

©OPT - G.P.Ciraolo

Waar kan je hem proeven? Een beetje overal... De onweerstaanbare geur van Luikse wafels waait je toe in elke stad! Opgelet: verwar ze zeker niet met de al even bekende Brusselse wafel. Deze laatste bevat geen stukjes suiker maar wordt met poedersuiker, slagroom of aardbeien opgediend.

Recept voor de Luikse wafel Bereiding

Ingrediënten 750 g bakmeel 270 g lauwe melk 70 g verse gist 3 eieren en 2 eigelen 15 g zout ½ zakje vanillesuiker 400 g boter 500 g parelsuiker

Laat het deeg 30 minuten onder een doek rusten. Voeg al knedende de zacht geworden boter aan het deeg toe, en daarna de parelsuiker. Maak deegballetjes van 100 g. Wacht 15 minuten en begin ze te bakken in een voorverwarmd wafelijzer. Bak de wafels gedurende ongeveer 3 min.

www.wallonievoorlekkerbekken.be

© OPT - Philippe Lermusiaux

©OPT - J.P.Remy

Bereid het deeg : meng alle ingrediënten, behalve de boter en de parelsuiker.

P. 9


Sterke dranken Pèkèt

Onder de voor Wallonië zo kenmerkende leuke tradities bekleedt de “pèkèt” een ereplaats. Het is de drank van de folkloristische processiegangers. Pèkèt in al zijn kleurvariëteiten glijdt door de kelen van feestgangers op 15 augustus in Outre-Meuse bij Luik en zeker ook op de Waalse Feesten te Namen.

©OPT - J.P.Remy

© OPT - Philippe Lermusiaux

Een Waalse whisky! Op basis van in Haspengouw verbouwde gerst maakt men in Wallonië een echte pure single malt whisky die de ene prijs na de andere oogst. Een enkele raad: proef hem! U vindt hem in zijn bakermat Fexhe-le-Haut-Clocher en alle andere Waalse steden, maar ook te Brussel, Gent, Antwerpen en New York … U zult het dus nooit zonder Waalse whisky moeten stellen! www.belgianwhisky.be

Eau de Villée In tegenstelling tot pèkèt, dat uit graan wordt gedistilleerd, wordt Eau de Villée op basis van fruit gestookt. Deze drank wordt in de prestigieuze distilleerderij van Biercée bereid. Zowel voor zijn smaak als voor het prachtige gebouw waar hij vervaardigd wordt (de tweede grootste schuur van Wallonië), is Biercée zeker een omwegje waard! www.distilleriedebiercee.be Ga de pékèt proeven op de herenboerderij van Ragnies. En als u daar dan toch bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om ook het dorp (dat tot het netwerk van mooiste Waalse dorpjes ”Plus Beaux Villages de Wallonie” behoort) met uw bezoek te vereren. www.wallonievoorlekkerbekken.be

Het woord “pèkèt” betekent “pikant” in het OudWaals. Het zou ook van het woord “péke” kunnen komen, dat in bepaalde streken van Wallonië jeneverbes betekent. Wat er ook van zij, niemand twijfelt er nog aan: de pèkèt is een gedistilleerde graanalcohol uit de Maasstreek.

© OPT - Emmanuel Mathez

De Arabieren zouden een doorslaggevende rol gespeeld hebben bij de technische en chemische ontwikkeling van het distillatieproces. Aan die lekkere gedistilleerde alcoholische dranken is een hele lijdensweg van trial and error voorafgegaan. Gelukkig is distillatie tegenwoordig tot een echte kunst verheven en zijn de eigenschappen van sterke drank niet langer louter geneeskrachtig van aard.

© OPT - Emmanuel Mathez

De ene verkiest hem puur, anderen hebben hem liever fruitig... je vindt pèkèt tegenwoordig in alle kleuren en smaken! Ze worden in kleine glaasjes opgediend op allerlei Waalse evenementen en gebeurtenissen, folkloristische markten, de 15-augustusfeesten, de Waalse Feesten ... Overal worden ze geschonken en gedronken, die lekkere maar o zo verraderlijke “pèkèts”.

P. 11


Kazen Heerlijke kazen met beeldige namen: Fleur des Fagnes, Bleu des Moines, Trou d’Sottai, Cassete de Beaumont, Boulette de Nivelles, Waterloo… De lijst is lang en de ene kaas is nog lekkerder dan de andere. Verse zachte kazen, halfzachte en harde kazen, schimmelkazen, kruidenkazen, blauwe kazen, geitenkazen ... een waar genot! En wat drinken bij een goede kaas? Veel abdijkazen schreeuwen om het gezelschap van bier van hoge gisting, terwijl sommigen zweren bij rode wijn ... Maar zoals iedereen weet: over smaak valt niet te redetwisten!

© OPT - Emmanuel Mathez

In Wallonië is er een zeer grote variatie aan kazen... die altijd het water in de mond doen komen!

Hervekaas Sommigen beweren dat deze kaas ontstond in de 12e eeuw, anderen zeggen dan weer dat het de 13e eeuw was. Maar het is pas ten tijde van Karel de Vijfde dat het kostbare Herfse kubusje een hoge vlucht neemt. Wat lag aan de basis van dat succes? Keizer Karel verbood de uitvoer van graan naar onze noorderburen ... en zo werden de graanlanden omgezet in weiland. Het werden dus koeien alom, met als gevolg dat de melkproductie de hoogte inging. Nu u wat meer weet over die kaas die u zeker al eens geproefd heeft, bekruipt u ongetwijfeld de zin om het groene wallenlandschap van het land van Herve te gaan verkennen! Bezoek de “Espace des Saveurs” op het stationsplein van Herve en schuif bij aan de tafel van Jean de Herve, die u meeneemt op een ontdekkingsreis langs de dorpjes van de streek. Bezoek samen met hem onverwachte pareltjes en typische streekproducten. www.espacedessaveurs.be

Wist u dat u het geheim achter de bereiding van kaas bij de boer zelf kunt gaan ontdekken? We raden u wel aan op voorhand te reserveren, want er zijn veel liefhebbers!

© OPT - Philippe Lermusiaux

©OPT-MT du Pays de Herve

Kies tussen de geitenhouderij van Mielmont of Onoz, de schaapskooi van Belfontaine… Meer info op www.belgie-toerisme.be

De kaas van Herve smaakt het best bij de unieke Luikse siroop (gekarameliseerde indikking van appelen en peren). Het fruit waarmee deze verrukkelijke siroop bereid wordt, komt rechtstreeks uit de immense boomgaarden van Haspengouw.

www.wallonievoorlekkerbekken.be

© iStOckphoto

Enkele goede adresjes

P. 13


Chocolade Je voelt je wat slapjes, of je wilt jezelf even lekker verwennen... Elke reden is goed om je tanden in een stuk chocolade te zetten!

U wilt proeven, bezoeken, uzelf verwennen? Niets beters dan de geschiedenis van de chocolade te leren, live een chocolatier een praline te zien bereiden … om er dan in te kunnen bijten!

Op hun zoektocht naar goud ontdekten Spaanse zeevaarders in de 16e eeuw de cacao, toen een ruilmiddel en teken van rijkdom. Het is dus aan de veroveraar Cortes te danken dat de chocolade in Europa zijn opwachting maakte. Er werd al gauw suiker aan toegevoegd en de chocolade zoals we die vandaag kennen, begon aan een snelle opmars in Europa. Op het einde van de 19e eeuw wordt de eerste reep geproduceerd. Smaak en textuur zullen in de loop van de tijd nog een hele ontwikkeling doormaken. Sinds enkele jaren is chocolade ook een zaak voor kenners geworden. Fijnproeverclubs, nieuwe smaken, verfijnde producten en gespecialiseerde beurzen verheffen het tot een statusproduct. Alom bekende namen uit Wallonië zoals Galler, Darcis en Edouard zijn tot een soort ambassadeurs van Belgische chocolade in het buitenland uitgegroeid.

Bezoeken en proeven

©OPT - Bernard Boccara

De familiechocolaterie in Samrée, ter hoogte van La Roche-en-Ardenne, bereidt op ambachtelijke wijze meer dan 80 soorten pralines. Een bezoek aan de fabriek is echt de moeite waard.

Even lekker genieten

© OPT - Philippe Lermusiaux

Al gehoord van chocolade-wellness? Peeling, massage… Chocoladebehandelingen worden zowat overal in Wallonië aangeboden. - Château des Thermes in Chaudfontaine - Quartier Latin in Marche Meer informatie: www.wallonievoorlekkerbekken.be Bestel hier ook onze nieuwe chocoladebrochure. Neem de uitneembare kaart met de “chocolatiers” die u kunt bezoeken mee op uw wandelingen. U vindt die terug in het midden van de brochure.

Een andere plaats, een ander decor, een andere smaak … Sinds 2000 ligt in het hartje van de Belgische Ardennen, aan de rand van het Bos van het land van Erezée (Bois du pays d’Erezée), de chocolaterie Defroidmont. Met alle eerbied voor de ambachtelijke tradities wordt de chocolade hier met eersterangsproducten en zuivere cacaoboter bereid.

www.wallonievoorlekkerbekken.be

De praline is een van de smakelijkste belgicismen. Ons verhaal begint in Frankrijk met een door suiker omhulde amandel, onze suikerboon dus. Maar het duurde niet lang of een beroemde Belgische chocolatier kwam op het lumineuze idee om er nog wat chocolade rond te doen. En zo werd de chocoladepraline geboren. Enkele minuten gelukzaligheid, een werkelijke streling van de smaakpapillen, het beste van wat chocolade bieden kan ... zo zou je de praline met enige (terechte) lyrische overdrijving kunnen omschrijven!

©OPT - Bernard Boccara

Pralines

P. 15


Zoetigheden De makarons van Beaumont Het koekje dat aan Beaumont haar zoete reputatie geeft en dat niets te maken heeft met de beroemde Franse makaron zou er op de vooravond van de slag van Waterloo aangekomen zijn. De keizerlijke troepen hadden in de streek hun kamp opgeslagen. De broer van Bonaparte, Jérôme, zou zijn hoofdkwartier op de grote markt van de stad opgezet hebben. En het zou zijn kok zijn die het recept aan de betovergrootvader van de huidige en enige producent van het bekende koekje overgedragen zou hebben. Eiwit, suiker en amandelen vormen de basisingrediënten... de rest is een goed bewaard geheim! De koekjes worden bovendien in een prachtig handgemaakt houten doosje aangeboden. Er blijft in Beaumont nog één plaats over waar dat heerlijke recept op basis van amandelen wordt bereid: Solbreux, op het einde van de Grand-Place, in een van de oudste huizen van de stad. Op afspraak kunt u de gebakken of rauwe makarons proeven!

© OPT - JP Remy

De Dinantse koek

© OPT - Philippe Lermusiaux

Als er een is die de tand des tijds doorstaan heeft en geen vreemde invloeden ondergaan heeft, dan is het wel de beroemde platte “couque” van Dinant, de stad aan de Maas waar deze koek ontstaan is en waarmee hij altijd onlosmakelijk verbonden zal blijven. Het atelier waar die Dinantse wonderen bereid worden, ligt in de rue Rhée, en de winkel in Avenue Churchill. Maison Collard is meester-koekenbakker sinds 1774. Reserveer nu uw geleid bezoek! © OPT - JP Remy

www.couquesdedinant.com

www.wallonievoorlekkerbekken.be

De makaron van Beaumont is niet dezelfde als die van Bergen, de “bernardin” van Fleurus is niet die van Chimay, de “baiser” van Marche niet die van Malmedy, maar ze laten je allemaal watertanden. Ze worden nog altijd volgens het aloude recept bereid en nodigen u bovendien uit om interessante toeristische plaatsen te ontdekken: attracties, erfgoed, wandelingen ...

P. 17


Water Het stadje Spa heeft haar beroemdheid te danken aan de bronnen die daar “pouhons” worden genoemd. Het water dat hier opwelt, heeft zoveel buitengewone en goede eigenschappen dat de stad al bijna sedert mensenheugenis een beroemd kuuroord is. Al in de tijd van de Romeinen kwam men van heinde en verre hierheen. Minder lang geleden passeerden koningen en keizers hier de revue: de tsaar van Rusland bijvoorbeeld wandelde met de beker in de hand van pouhon tot pouhon, kwestie van te regenereren. De reputatie van de stad groeide zodanig dat ze tegenwoordig in de hele wereld bekend is. Miljoenen mensen nemen immers dagelijks het woord “spa” in de mond zonder zelfs maar te weten dat het over een klein leuk stadje gaat dat in de Ardense bossen verscholen ligt ... © OPT -Ricardo delariva

Herbron tijdens een verblijf in de mooie Ardennen en wissel weldoende baden af met rustgevende wandelingen. Er even tussenuit in Spa, de magie van het water in Chaudfontaine. Deze bron van welzijn, het water, is overal in Wallonië aanwezig: het is ons blauwe goud!

© OPT - Philippe Lermusiaux

Welzijn, conditie, ontspanning en schoonheid zijn de sleutelwoorden van de thermae-cultuur. Dompel u een hele dag of langer in dit rustgevende universum onder. Een waaier aan speciaal op u afgestemde verzorgingsbehandelingen en als u wilt zelfs een dieet wachten u op in een elegante en vriendelijke omgeving. Kortom, alle voorwaarden zijn vervuld om ten volle van een aangenaam verblijf in Wallonië te genieten.

Spa Het nieuwe gebouw dat als een balkon over de stad hangt en op de Hoge Venen uitkijkt, is een geslaagde combinatie van traditie en modern. In dit verrassende en rustgevende complex staat alles in het teken van het weldoende water. www.thermesdespa.com

Chaudfontaine Dankzij de buitengewone eigenschappen van het warme water van Chaudfontaine is het Château des Thermes een ideale plek voor mensen die hun conditie en mentaal welzijn willen terugvinden. www.chateaudesthermes.be

... en andere Aan de rand van de “blauwe Ardennen” (Ardenne bleue) heeft u het Quartier Latin in Marche. En in Waals-Brabant zijn er nu ook wellnesscenters in Limelette en La Hulpe.

www.wallonievoorlekkerbekken.be

Vandaag de dag heeft men het minder over de medicinale eigenschappen van het water, maar bekleedt het een hoge positie in de horeca. Je vindt in de streek geen tafel waar u deze zo pure en natuurlijk sprankelende drank niet aangeboden krijgt.

P. 19


DE brouwerijen 1 B RASSERIE VAL DE SAMBRE 071 / 56 20 73 Rue Vandervelde - 273 6534 - GOZEE http://www.valdesambre.be

10 B RASSERIE DE CAZEAU 069/35 25 53 Rue de Cazeau 7520 - TEMPLEUVE http://www.brasseriedecazeau.be

2 M ICROBRASSERIE D’ERQUELINNES 071 / 55 86 66 Rue de Maubeuge - 197 6560 - ERQUELINNES http://www.brasserie-brootcoorenserquelinnes.be

11 B RASSERIE CAULIER 069 / 36 26 10 Rue de Sondeville - 134 7600 - PERUWELZ http://www.brasseriecaulier.com

3 B RASSERIE DE LA THIÉRACHE 060 / 52 25 99 Rue de Beauwelz - 40 6590 - MOMIGNIES http://www.brasseriedelathierache.be 4 M ICRO-BRASSERIE LE BRASSE-TEMPS 065 / 84 94 14 Complexe Imagix - Site des Grands Prés Boulevard André Delvaux - 1/2 7000 - MONS http://www.br-dubuisson.com 5 B RASSERIE AUGRENOISE 065 / 72 82 66 Chaussée de Bruxelles - 184 7061 - CASTEAU http://www.augrenoise.com 6 B RASSERIE LA BINCHOISE 064 / 37 01 75 Faubourg St-Paul - 38 7130 - BINCHE http://www.brasserielabinchoise.com 7 B RASSERIE D’ECAUSSINnES 067 / 34 22 77 Rue de Restaumont - 118 7190 - ECAUSSINNES http://www.brasserieecaussinnes.be 8 B RASSERIE DE BLAUGIES 065 / 65 03 60 Rue de la Frontière - 435 7370 - DOUR http://www.brasseriedeblaugies.com © OPT - JL flemal

9 B RASSERIE DE L’ABBAYE DES ROCS 065 / 75 59 99 Chaussée de Brunehaut - 37 7387 - MONTIGNIES-SUR-ROC http://www.abbaye-des-rocs.com

12 B RASSERIE DE BRUNEHAUT 069 / 34 64 11 Rue des Panneries - 17-19 7623 - RONGY http://www.brunehaut.com 13 B RASSERIE DES GÉANTS 068 / 28 79 36 Rue du Castel - 19 7801 - IRCHONWELZ http://www.brasseriedesgeants.com 14 B rasserie de Silly 068 / 55 16 95 Rue Ville Basse - 2 7830 - SILLY http://www.silly-beer.com 15 B RASSERIE ELLEZELLOISE 068 / 28 79 36 Rue Guinaumont - 75 7890 - ELLEZELLES http://www.brasserie-ellezelloise.be 16 LA BRASSERIE À VAPEUR 069 / 66 20 47 Rue du Maréchal - 1 7904 - PIPAIX http://www.vapeur.com 17 B RASSERIE DUBUISSON 069 / 67 22 22 Chaussée de Mons - 28 7904 - PIPAIX http://www.br-dubuisson.com 18 B RASSERIE ARTISANALE LA FRASNOISE 0495 / 42 60 38 Rue Basse - 5 7911 - FRASNES-LEZ-BUISSENAL http://www.brasserie-frasnoise.be

19 M ICROBRASSERIE LE BRASSE-TEMPS 010 / 45 70 27 Place des Brabançons - 4 1348 - LOUVAIN-LA-NEUVE 20 B RASSERIE DE JANDRAIN-JANDRENOUILLE 019 / 51 42 98 Rue de la Féculerie - 34 1350 - JANDRAIN-JANDRENOUILLE http://www.hesbayebrabanconne.be 21 G UEUZERIE TILQUIN 0472 / 91 82 91 Chaussée Maïeur Habils - 110 1430 - BIERGHES http://www.gueuzerietilquin.be 22 PETIT MOULIN D’ARENBERG ET MAISON DE LA BIÈRE 067 / 63 82 32 Rue du Docteur Colson - 8 1430 - REBECQ http://www.rebecq.be 23 B RASSERIE DU BRABANT 067 / 79 18 79 Rue Banterlez - 59 1470 - BAISY-THY http://www.labrasseriedubrabant.tk 24 B RASSERIE CARACOLE 082 / 74 40 80 Côte Marie-Thérèse - 86 5500 - FALMIGNOUL http://www.brasserie-caracole.be 25 B rasserie du Bocq 082 / 61 07 80 Rue de la Brasserie - 4 5530 - PURNODE http://www.bocq.be 26 B RASSERIE DE SILENRIEUX 071 / 63 32 01 Rue Noupré - 1 5630 - SILENRIEUX http://users.belgacom.net/gc195540 27 B RASSERIE DES FAGNES 060 / 31 15 70 Route de Nismes - 26 5660 - MARIEMBOURG http://www.fagnes.com


Duitsland

Hasselt Nederland Maastricht

Leuven Brussel

Aachen

15 4

Lille

Tournai

Ath

12

E42

17 11

1

4 6

3 2

31

Namur

Charleroi

39

25

1

8

26

7

A2 7

1

Mons

Huy

E42

11

Verviers

E41

9

5

15

Dinant

14 34

24

Philippeville

33

40

E411

9

E2

5

27 3

10

E40

Liège

28

7

E42 8

23

30

E40

19

2

13

16

6

22

14

29

20

Wavre

E25

18

10

5

21

Bastogne 32

Neufchâteau

Frankrijk

38

12 13

35 36

De chocolaterieën De brouwerijen

Luxemburg

Arlon 37

Luxembourg


28 B RASSERIE LA BOTTERESSE 0477 / 17 79 27 Rue Fond Mean 4470 - SAINT-GEORGES-SURMEUSE http://www.labotteresse.be

37 B RASSERIE ARTISANALE SAINTEHELENE 063 / 43 48 64 Rue de la Colline - 21 6760 - ETHE http://www.sainte-helene.be

29 B RASSERIE GRAIN D’ORGE 087/78 77 84 Rue Laschet - 3 4852 - HOMBOURG http://www.grain-dorge.com

38 B  rasserie de Bouillon et Marché de Nathalie 061 / 46 89 40 Grand Rue - 22 6830 - BOUILLON http://www.brasseriedebouillon.be

30 B RASSERIE DE L’ABBAYE DE VAL-DIEU 087 / 68 75 87 Val-Dieu - 225 4880 - AUBEL http://www.val-dieu.com 31 B RASSERIE DE BELLEVAUX 080 / 88 15 40 Bellevaux - 5 4960 - MALMEDY http://www.brasseriedebellevaux.be 32 B RASSERIE DE BASTOGNE 0475 / 59 51 13 Belleau 6640 - VAUX-SUR-SURE http://www.brasseriedebastogne.be 33 B RASSERIE D’ACHOUFFE 061 / 28 81 20 Route du Village - 32 6666 - WIBRIN http://www.achouffe.be 34 M ICROBRASSERIE LES 3 FOURQUETS 080/64 38 39 Courtil - 50 6670 - GOUVY 35 B RASSERIE ARTISANALE DE RULLES 063 / 41 18 38 Rue Maurice Grévisse - 36 6724 - RULLES http://www.larulles.be 36 B RASSERIE MILLEVERTUS 063 / 22 34 97 Rue du Pont - 53 6730 - TINTIGNY http://www.millevertus.be

39 F  ERME AU CHÊNE : MICROBRASSERIE MARCKLOFF 086 / 21 10 67 Rue Comte Théodule d’Ursel - 36 6940 - DURBUY http://users.belgacom.net/Durbuy/ Marckloff/biere_artisanale.html 40 B  RASSERIE ARTISANALE LA SAINT-MONON 084 / 21 46 32 Rue principale - 41 6953 - AMBLY http://www.saintmonon.be

DE ChocolatERIEËN 1 Chocolaterie Vanderlinden 071 / 45 00 72 Chaussée de Trazegnies, 119 6180 Courcelles www.chocolaterievanderlinden.be 2 Chocolaterie au Manon d’Hor 067 / 55 28 21 Rue de l’Aire 5 7060 HORRUES (SOIGNIES) 3 Chocolaterie Fauconnier 0474 / 54 76 69 rue de la Gaieté, 10 7130 Binche 4 Chocolaterie De robert masure 068 / 54 25 30 Place à l’Aulnoit, 79 7890 Ellezelles

5 Chez Lio 0475 / 36 62 34 Rue des Carmes - 12 1300 LIMAL (WAVRE) 6 Chocolaterie Baptista 02 / 366 02 69 Chaussée de Nivelles - 52 1461 HAUT-ITTRE (ITTRE) 7 Chocolaterie Bouvier 082/22 21 08 rue Ariste Caussin 68 5500 Dinant 8 Chocolaterie Van Lieff’s 071 / 63 46 30 Allée J.F. Kennedy 5650 CHASTRES 9 Atelier Chocolat ArtisanaL Pascal Cochard 060 / 34 66 66 Rue Bas du Village - 9 5660 - PESCHE (COUVIN) 10 M  usée du chocolat Jacques 087 / 59 29 67 Industiestrasse - 16 4700 EUPEN 11 L a Maison Saive 087 / 22 45 00 Chaussée de Heusy - 203 4800 VERVIERS 12 J ean le Chocolatier 063 / 57 29 00 rue de l’Hôtel de Ville - 15 6720 HABAY-LA-NEUVE (HABAY) 13 Les chocolats d’Edouard 061 / 50 29 72 Place Albert I 12/2 6820 FLORENVILLE 14 Chocolaterie artisanale de Samrée 084 / 46 71 20 Samrée 63 6982 SAMREE (LA ROCHE-EN-ARDENNE) 15 Chocolaterie Artisanale Defroidmont 086 / 21 84 40 Briscol - 19A 6997 EREZEE

© O.T. liège - marc verpoorten

P. 25


Fijne vleeswaren De Ardense vleeswaren hoeven geen krans: al sinds lang vervlogen tijden brengen ze de liefhebbers in vervoering. Als we over gastronomie spreken, denken we ongetwijfeld aan de Ardense ham. Zelfs de Romeinen namen die delicatesse al mee naar de Eeuwige Stad.

© OPT - Emmanuel Mathez

© OPT - Emmanuel Mathez

Ardense Ham is echter niet het enige product dat ons naar de toonbanken van de talrijke charcuteriewinkels van de streek lokt: ook de worsten, de gerookte ham en allerhande wildpatés zijn het proeven waard.

De Ardense ham

De stad La Roche-en-Ardenne wijdde een museum aan dat gastronomische paradepaardje van de Ardennen. La Roche is trouwens een prachtige stad. Van op het plateau kunt u de meanders van de Ourthe bewonderen.

Smakelijke overnachtingen Gastenkamers op de boerderij, kinderboerderijen, gastronomische hotel-restaurants … Er zijn mogelijkheden genoeg om volop van de streekproducten en de natuur te genieten. Ontspannen, lekker eten… neem uw tijd in een prachtig groene omgeving! www.gitesdewallonie.be www.accueilchampetre.be

© OPT - Philippe Lermusiaux

Fijnproevers zijn het erover eens: de Ardense vleeswaren zijn een puur genot. Bezoek de “charcutiers” op een van de vele streekmarkten. Een lijst van die markten vindt u bij elke Waalse toeristische dienst.

©OPT - J.L.Flémal

Streekmarkten, landbouwmarkten, biomarkten, georganiseerde ontmoetingen met ambachtslui... De gelegenheden om de zorgvuldig bewaarde rijkdommen van Wallonië te ontdekken, zijn legio!

www.wallonievoorlekkerbekken.be

De Ardense ham is een typisch voorbeeld van een streekproduct dat op een specifieke manier bereid wordt: een varkensbout die niet in de Ardennen gezouten en gerookt is, smaakt gewoonweg anders. Het Ardense microklimaat met zijn temperatuur, vochtigheid en verse lucht zijn essentieel voor het rijpen en drogen van dit product.

P. 27


Frieten Wat zou Wallonië zijn zonder haar ontelbare frietkramen? Lekkere frieten eet je met vrienden of familie, in een puntzak of een bakje, ‘s middags of ‘s avonds. Op zoek naar een frituur? Je vindt ze zowel in de stad als op het platteland, op parkings langs grote wegen of op dorpspleinen. Frieten eet je natuurlijk met een goede saus en er is keuze genoeg: van traditionele mayonaise tot mammoet, mafia, brazil, bansai, zigeuner ... Een legende uit 1781 vertelt dat de Maas tijdens strenge winters in de streek van Namen bevroren was. De inwoners konden dus geen kleine visjes meer vangen om te frituren. Ze sneden dan maar aardappelen in de vorm van visjes die ze dan frituurden: Belgische frieten met een Waals tintje.

© OPT - Philippe Lermusiaux

Het zogenaamde frietcharter waakt over de goede kwaliteit van de frieten. Niet elk stukje patat mag zich immers zomaar friet noemen: een goede friet is officieel 1 cm dik, wordt voor de eerste keer gebakken op 150 °C en een tweede keer

op 175 °C. Het resultaat is een goudgele friet die knapperig is van buiten en zacht van binnen. Ook de aardappel maakt de friet, daarom zijn de Belgische frieten zo lekker. Het Terra Nostra-label verzekert de kwaliteit van de aardappelen die in Wallonië gekweekt worden. www.terranostra.be In Wallonië tref je trouwens heel wat verschillende aardappelvariëteiten aan. Je hebt de klassieke Charlotte of Nicola maar ook de traditionele Corne de gatte, de Ratte en de Plate de Florenville. De Waalse Week van de Friet is dé gelegenheid om dat onmiskenbare symbool van die mooie streek te vieren. Het is ook een mooie kans om die beroemde Waalse “savoir-faire” onder de aandacht te brengen en te herontdekken! www.semainedelafrite.be

© OPT - Emmanuel Mathez

P. 29


Taarten Ze zijn klein of groot, altijd rond en op duizend en een manieren versierd ... Wat is het? De Waalse taarten natuurlijk! De recepten zijn in de loop der tijd nauwelijks veranderd: gesuikerd, met vruchten, met kaas of groenten ... In de etalages van onze banketbakkerijen krijgen ze allemaal een ereplaats. Talrijke broederschappen waken over de recepten en de kwaliteit van de taarten!

De rijsttaart Een verwijzing naar deze taart duikt voor het eerst op in een kookboek uit 1604: « L’ouverture de cuisine de Lancelot de Casteau”. Deze beroemde kok uit Henegouwen, chef-kok van drie prinsbisschoppen, waaronder Robert de Berghes (voor wie hij dit kunstwerkje bereid heeft), is dus de uitvinder van de rijsttaart. De lekkerste vindt u in en rond Luik, en de grootste in de streek van Verviers, versierd met lekkere makarons!

© OPT - Ejp remy

De suikertaart Een grote klassieker, niet verwonderlijk als je bedenkt dat de suikerindustrie een van de grootste van onze streken was. De suikertaart is de specialiteit van verschillende streken zoals Henegouwen en Waals-Brabant.

De “Tarte al Djote” Toegegeven, de bereiding ervan is niet van de gemakkelijkste. Maak dus een uitstapje naar Nijvel (Nivelles) en spoor een gerenommeerde bakkerij of een gezellige brasserie op waar u in alle rust van deze lekkernij kan genieten. In 2011 werden de vestigingen met 1 tot 5 sterren gelabeld. Afspraak dus in Nijvel en omstreken!

Confrérie

© OPT - Philippe Lermusiaux

(c)FTLB - P. Willems

Gebruik een wandeling in de Ardenne bleue als voorwendsel om een stuk taart te gaan proeven!

Deze broederschappen staan borg voor de authentieke recepten en bewaren de geheime bereidingswijzen van de streekproducten. Er zijn er meer dan 100 die de gastronomische tradities van Wallonië in ere houden.

www.wallonievoorlekkerbekken.be

www.djote.be

P. 31


Vis

Op zoek naar een originele ontspanningsactiviteit aan het water? Denk Semois en zet koers naar Chiny!

De forel is de onbetwiste koning van de Ardense rivieren. En aangezien slechts weinig foreleitjes in de natuur overleven, werden in de streek talrijke viskwekerijen opgezet. Ook rivierkreeften bevolkten vroeger de Ardense rivieren, maar tegenwoordig wonen ze steeds meer in vijvers en meren. Wie aan vis denkt, denkt aan visvangst. En dan denken we aan rivieren, meren, vijvers ... In Gérouville worden 4 hectaren zoetwater voor het kweken en verhandelen van o.a. de beek-, regenboog- en bronforel gebruikt. En er zijn twee vijvers van 4 aren voor de liefhebbers van de forelvangst.

©OPT - J.P.Remy

Sinds meer dan een eeuw is de afvaart van de Semois in een platbodem ongetwijfeld de grootste toeristische attractie van dat kleine stadje. Op het 8 kilometer lange traject dat de Semois tussen Chiny en Lacuisine aflegt, kunt u op het ritme van de meanders genieten van de rust en de prachtige natuur. Een veerman leidt u door een groen paradijs zonder weerga waarbij de toerist spontaan in mijmeringen verzinkt. ©OPT - JL Flémal

“Truite au bleu” (gekookte forel) voor 4 personen Bereiding

© istockphoto

© auberge de la ferme - quaranta

Ingrediënten 4 forellen 4 wortelen 2 uien laurier citroen azijn gesmolten boter peper en zout

Maak de forellen leeg langs de kieuwen. Was ze vooral niet! Leg ze op een kleine plaat en giet er een goed gevuld glas met azijn over. Pocheer ze in de court-bouillon zonder ze te hard te laten koken (7 minuten voor een forel van 150 tot 180 g). Dien de gekookte forellen op zeer eenvoudige wijze op, enkel versierd met gesmolten boter en citroensap: een waar genot!

www.wallonievoorlekkerbekken.be

Maak een court-bouillon (water + ui + in schijfjes gesneden wortelen, tijm, laurier, peper en zout) en voeg 1/10 van dit volume aan azijn toe.

P. 33


Zo dichtbij en toch zo verschillend… Voelt u er iets voor om betreden paden te verlaten? Om dichtbij een authentieke sfeer op te zoeken? Om er even uit te zijn zonder daarom ver weg te gaan? Prachtige Waalse steden, op slechts enkele kilometers van elkaar, reiken u de hand. Cultuur, erfgoed, gastronomie, folklore, evenementen ... Elke stad smaakt anders en biedt u haar typische gerechten aan. Test de culinaire ervaring van onze Waalse steden op de hoek van elke straat of elk pleintje. www.waalsesteden.be

Luik

©OPT - J.P.Remy

© OPT - Emmanuel Mathez

© OPT - Emmanuel Mathez

Gastronomie op z’n Luiks

Als er een stad is die haar naam aan de keuken heeft weten te verbinden, dan is het Luik wel! De typische gehaktballen (boulets), het konijn, de kalfsniertjes, de slaatjes, de wafels ... Er is een Luikse specialiteit voor elke gelegenheid en elk moment van de dag! Maar we vinden er ook spijzen uit andere streken, zodat ieder hier zijn gading kan vinden: van de meest exotische bekoringen tot de meest diverse specialiteiten. De Vurige Stede, bekend om haar gastvrijheid en vriendelijke inwoners, trakteert u, aan beide oevers van de Maas, op traditionele en moderne gerechten. De tijd van het jaar speelt geen rol: de terrasjes zitten altijd vol. Zowel overdag als ‘s nachts is Luik een wervelende stad. Zin om te kuieren? Ontdek het symbool van de stad, het perron, aan de voet van de statige terrassen van de citadel. Ga op ontdekking in de verschillende wijken, zoals de kathedraalwijk of de Carréwijk. U kunt ook een wandelingetje maken in een van de vele parken of het vernuft van de hedendaagse architectuur bewonderen: het station, het winkelcentrum Mediacité, recent gerenoveerde musea zoals het Grand Curtius of het Museum van het Waalse Leven (musée de la Vie wallonne)... er is zoveel te zien! Neem uw tijd en geniet er vooral van! Meer info op www.liege.be/tourisme

Wandelidee : NAAR DE TERRASSEN VAN LUIK Het vertrekpunt van deze wandeling : De Toeristische Dienst (Maison du Tourisme) op de Place Saint-Lambert. Maak van de gelegenheid gebruik om in het Archeoforum de rijke geschiedenis van Luik te ontdekken. Dit bevindt zich tegenover het paleis van de Prinsbisschoppen. Wenteltrappen brengen u vervolgens naar de Tour des Joncs, waar de hellingen van de Citadel beginnen. Terug in het centrum kunt u het museum voor reli-

gieuze kunst en kunst uit de Maasstreek (Musée d’Art Religieux et d’Art Mosan) bezoeken, dat een mooi overzicht biedt van de evolutie van de religieuze kunst. Het Musée d’Amsembourg op de Place Saint-Lambert nodigt u uit om de Europese kunstnijverheid van de 18e eeuw te ontdekken. Draai aan de Quai de la Batte naar rechts in de richting van de rotonde en sla de Rue Léopold in. In het pèkèthuis (Maison du Pèkèt) kunt u het einde van uw tocht vieren!

Charleroi In de 19e eeuw was steenkool de belangrijkste energiebron. Dat zwarte goud toverde de streek om in een industriegebied. De vele terrils en mijntorens zijn hier vandaag nog de bevoorrechte en zichtbare getuigen van. Voor een heerlijk snoepje hebben de Carolos hun inspiratie bij de kolen gehaald: de “gayette” van Charleroi!

©OPT - J.P.Remy

Talrijke overblijfselen uit het verleden van Charleroi zijn bewaard gebleven, waardoor het industriële toerisme zich hier volop heeft kunnen ontwikkelen. De heringerichte en herbestemde sites zijn de ideale plaatsen om die zeer kenmerkende architectuur te ontdekken. Een geleid bezoek aan een terril is een reis in de tijd. Je krijgt er uitleg over steenkool en het vreemde universum van de mineralen, en over de unieke flora en fauna. Meer info op www.charleroi.be

Adressen :

P. 34

Maison du Pèkèt Rue de l’Epée, 4 - 4000 Liège

De echte “Escavêche” Niet ver van Charleroi kunt u in Virelles een uniek gerecht proeven: de authentieke Escavêche! Een typisch gerecht dat de Spanjaarden in de 15e en 16e eeuw in deze streken ingevoerd hebben. De bezetters verspreidden in Chimay, dat rijk is aan vijvers en rivieren, hun traditionele manier om vis te bewaren: in azijn. Vandaag de dag bieden de meeste restaurants in de streek die vis in azijn of Escavêche aan als voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht, vergezeld van een slaatje, brood of frieten. De echte Escavêche wordt met zeepaling bereid, maar sommigen maken het klaar met forel.

A Pilori Place du Marché, 7 - 4000 Liège © OPT - jp remy

Adres : Confiserie Le Vauban Boulevard Joseph Tirou, 47 6000 Charleroi

©OPT - J.P.Remy

P. 35


Namen

Bergen De aardbeien van Wépion

Folklore en cultuur zijn de toeristische troeven van Bergen (Mons). Wat zou Bergen zijn zonder haar jaarlijkse Ducassefeest of haar “El Cayau”? Houdt u van Bergen? U kunt haar nu ook proeven!

De aardbei staat in de Maasvallei symbool voor de smaak van de zomerse geneugten. Vanaf 15 mei fleuren de gekleurde kraampjes van de kwekers de weg van Namen naar Dinant op.

Degenen die Bergen met een bezoek vereren, mogen de stad niet verlaten zonder haar nieuwe lekkernij geproefd te hebben: El Cayau. Het is een zoete lekkernij op basis van chocolade en koek, een heerlijk huisgemaakt zandkoekje omhuld met een uitgelezen “ganache” van chocolade en hazelnoten. Je proeft er ook meringue in. Dit ronde koekje in de vorm van een bergje dat uiteraard aan de stad doet denken (de naam van de stad Bergen (Mons) komt van... berg (mont)!) wordt afgewerkt met een chocoladen plaatje waarop het aapje van de Grand Garde afgebeeld wordt. Aai hem zoals elke Bergenaar gerust over zijn gladde kopje, u vindt hem in de gevel van het stadhuis.

©OPT - J.P.Remy

Meer info op www.monsregion.be

Recept van de al’berdouille-koteletten Ingrediënten 4 varkenskoteletten van 150 tot 175 g 150 g margarine 4 eetlepels mosterd Voor de saus 50 g boter + 30 g 50 g meel ½ l bouillon 4 grote sjalotten ½ dl witte wijn 1 eetlepel wijnazijn 6 augurken in azijn (middelgroot) peper en zout

P. 36

Bereiding Smelt de margarine, laat er de varkenskoteletten in bruinen aan een kant, draai ze om, kruid ze met peper en zout en overgiet deze kant met mosterd. Bruin de andere kant en herhaal de operatie. Maak ondertussen een witte roux (gesmolten boter en meel), haal het van het vuur en voeg er de bouillon en peper en zout aan toe. Zet het, als dat alles goed gemengd is, terug op het vuur en breng het aan de kook terwijl je er blijft in roeren. Snijd de sjalotten fijn en fruit ze in een deel van de gesmolten boter, voeg er zout, witte wijn en een eetlepel wijnazijn aan toe. Houd de koteletten warm als ze gebakken zijn (reken 5 minuten voor elke kant). Voeg de roux, de mosterd en 2 in schijfjes gesneden augurken aan de sjalotten toe. Kruid eventueel nog bij.

Wandel door de steegjes van het historische centrum en ontdek er de vele restaurants en terrasjes. Ook buiten het centrum, in wat de inwoners tegenwoordig Groot Namen noemen, kan je op talrijke plaatsen lekker eten! Meer info op www.namur.be

Waar vind je de beste Cayau’s? In Jemappes in de banketbakkerij Hoquart, waar ze uitgevonden werden, maar ook in Bergen zelf, op de Grand Place. Vergeet ook niet de typische gerechten zoals de Bergse soep, de “pavé de Mons”, de ratons “Car d’Or” of nog de al’berdouille-kotelet.

Namen is de hoofdstad van Wallonië, en een stad met talrijke troeven en vele facetten: haar erfgoed, haar rivieren, haar vele boetieks, haar Citadel ... In Namen ligt een van de belangrijkste burchten van Europa, maar het is eveneens een stad voor fijnproevers.

©OPT - Emmanuel Mathez

Nood aan een koffiepauze? Op enkele passen van het beroemde plein Marché-aux-Légumes, het hart en de ziel van Namen, komt de sfeer en vooral het lekkere aroma van de beroemde koffiezaak Delahaut je tegemoet.

©OPT - Alessandra Petrosino

Al wie door de Rue de l’Ange moet, stopt even voor het raam om binnen te kijken, en velen laten zich verleiden om een van de koffies uit de vier windstreken te proeven.

© OPT - jp remy

P. 37


Musea en tijdelijke tentoonstellingen

2012-2013

©OPT - Joseph Jeanmart

Plaatselijke specialiteiten en typische producten komen altijd beter tot hun recht als ze in een al even typisch gebouw aangeboden worden. Het zijn soms echte juweeltjes. Onze suggesties: ontdek de geschiedenis van suiker in Frasne-Lez-Anvaing, van de aardappel in Genappe, van mosterd in Jambes, van honing in Lobbes of van de aardbei in Wépion. Proef ten volle van uw bezoeken, zowel in het ‘gourmandise’-museum als in het levende museum van de ham (musée vivant du jambon) ... Van de namen alleen al krijg je honger. Zet koers naar nieuwe smakelijke evenementen! In heel 2012 en 2013 staat smaak ook centraal in andere musea :

©OPT - J.P.Remy

Doornik Doornik passeren zonder haar kathedraal met de vijf klokkentorens binnen te lopen, zou een onvergeeflijke zonde zijn. En een bezoek is ook niet geslaagd zonder een welverdiende pauze op een terrasje van een van de vele pleintjes! Wat staat er op het menu? Talrijke streekbieren en een uniek gerecht dat maar een week per jaar opgediend wordt: het “lapin du Lundi Perdu” (konijn der verloren maandag). Op de eerste maandag na Driekoningen werd er niet gewerkt. Het was dus een verloren dag, althans voor het werk! Vandaag de dag leeft de traditie voort en eet men hier nog altijd het beroemde konijn der verloren maandag. Voor de zoetebekken zijn er de harde snoepjes die hier “ballons de Tournai”, Doornikse ballen, genoemd worden, met hun aparte smaak. Liefhebber of niet, je moet ze proeven! Meer info op www.doornik.be

P. 38

©OPT - J.P.Remy

Twee juffrouwen lagen in 1834 aan de oorsprong van dat kleine zwarte en harde juweeltje. Voor de bereiding ervan worden drie soorten suiker gebruikt. Als anekdote vertellen we er nog bij dat de enige ambachtsman die ze nog maakt, nog altijd een oude familiale machine uit het begin van de 20e eeuw gebruikt! De snoepjes worden in het bijzonder aangeraden om je keel tijdens de lange koude wintermaanden te beschermen. Adres : Chez Dequenoy, place Crombez, vlakbij het station.

Fijnproeversbezoeken De gidsen van de stad prijzen niet alleen de stad aan: ze plaatsen ook de plaatselijke specialiteiten in hun historische en culinaire context. Deze wandeling is speciaal op fijnproevers gericht, aangezien ze haltes bij de kaas- en chocoladewinkels en op zijn minst twee banketbakkers voorziet. Op het programma staan prestigieuze namen zoals de Clovistaart, de Doornikse “Ballons” en de Palets de Dames!

- In het Euro Space Center proeft u smaken uit de ruimte. - Het Keltisch museum in Libramont richt zich op de smaken die we van de Galliërs geërfd hebben.

©Espace Gallo-Romain

- In Waterloo viert men keizerlijke smaken in het Wellingtonmuseum. - Het Folonmuseum van La Hulpe biedt u een zeer verlokkelijk programma aan: smaken in kleuren. - Houdt u van de gekruide smaken uit de middeleeuwen? Ze wachten u op in het Huis van het Middeleeuws Erfgoed van de Maasstreek (Maison du Patrimoine médiéval mosan) in Bouvignes.

Meer informatie :

©Patrice Courcelle

asbl Musées et Sociétés en Wallonie www.msw.be en op www.belgie-toerisme.be

©Musée de la Céramique

P. 39


De smakelijkste bekoringen van Wallonië Een verblijf in een tipi, een weekendje avontuur, een romantische nacht, een uitstapje “fun”, een culinaire tussenstop: Wallonië biedt een waaier aan originele adressen! ONTSPANNING EN GASTRONOMIE Na enkele baantjes in het zwembad, een saunasessie, een relaxerend bubbelbad of het solarium bent u helemaal ontspannen om van culinaire hoogtepunten te genieten. Het gastronomisch menu (5 gangen) bestaat uit gerechten die hulde brengen aan de streek en de seizoensproducten, zonder daarom aan hedendaagsheid te moeten inboeten. SanktVith is ook het ideale vertrekpunt om daags voordien of nadien een excursie in de Ardennen, de Eifel of de Hoge Venen te plannen: voettochten, sportieve activiteiten, culturele bezoeken en 3 golfterreinen op minder dan 30 minuten ... Meer weten? Vraag informatie bij uw aankomst in het hotel! Relaxhotel Pip-Margraff Hauptstrasse 7 - 4780 SANKT-VITH www.pip.be

LEKKER ETEN EN ONTSPANNEN BIJ DE LACS DE L’EAU D’HEURE Het hotel-restaurant Escapade Gourmande, vlakbij de Lacs de l’Eau d’Heure is tegenwoordig de place to be in de provincie Namen. Gevestigd binnen eeuwenoude muren biedt de Escapade Gourmande gezelligheid, comfort en gevoel voor esthetiek. De verfijnde keuken op basis van streekproducten en met oog voor de seizoenen, biedt gastronomische hoogtepunten die je even de werkelijkheid doen vergeten. De wijnkaart biedt op haar beurt een groot assortiment wijnen uit elke prijsklasse waarin ieder zijn gading vindt. U kunt uw verblijf voortzetten in een van de zes smaakvol ingerichte kamers. Profiteer van voordeeltarieven op sportieve en ontspannende activiteiten aan de Lacs de l’Eau d’Heure. Hôtel-Restaurant L’Escapade Gourmande Rue Par Delà l’Eau, 6 - 5630 Silenrieux info@lescapadegourmande.be

P. 40

©Auberge de la ferme-Quaranta

Het label “Table du Terroir”, streektafel, sluit aan bij een campagne die de Waalse streekproducten in de horecasector wilt promoten. Het wordt verleend aan de restauranthouders die een menu en suggesties op basis van Waalse producten voorstellen en in hun kaart opnemen. www.opw.be

Ferme gourmande® Schuif bij aan tafel in een van deze smulboerderijen: een must. Streekmenu’s, traditionele recepten, de keuken van de landbouwer … die voor de gelegenheid een koksmuts opgezet heeft! U vraagt zich misschien af: waarom een restaurant op een boerderij? Het antwoord is eenvoudig: om in een landelijke omgeving en een gezellige sfeer unieke recepten te ontdekken die met streekproducten van de beste kwaliteit bereid worden. www.accueilchampetre.be

GASTRONOMIE EN ONTDEKKING DICHT BIJ DURBUY

CULINAIRE WORKSHOPS EN GASTENKAMERS

Het hotel-restaurant Le Nid d’Hirondelle ligt in Pallenge. Dit gezellige en heel rustige dorpje ligt midden op het platteland op zo’n 3 km van Durbuy, de kleinste stad ter wereld ... toch is er in de buurt op sportief en cultureel vlak veel te doen! In het aangename restaurant wordt een gastronomisch vijfgangenmenu opgediend. We raden u ook aan om een van de mooie aangeduide wandelingen volgen. Tijdens uw tocht naar Durbuy mag u trouwens niet vergeten de vormsnoeituin Parc des Topiaires te bezoeken. Er even helemaal tussenuit dicht bij huis!

De formule “Marmiton et Polochon” (koksjongen en hoofdkussen) koppelt een verblijf in een gastenkamer (gîte) aan een kookcursus, een ware streling voor de tong!

LE NID D’HIRONDELLE Les Métiers, 20 - 6940 PALLENGE www.lenidhirondelle.be

©OPT - J.P.Remy

Table du terroir

Bistrots de terroir Er zijn al dertig, binnenkort zestig of zelfs meer van die streekcafés. Het Waalse cafénetwerk “Bistrot de terroir®” dekt alle streken van Wallonië. Deze stijlvolle cafeetjes in het hartje van steden en dorpen heten u hartelijk welkom. Ze bieden u ook graag hun streekproducten en plaatselijke toeristische informatie aan. www.bistrotdeterroir.be

Met deze nieuwe formule steekt u zelf de handen uit de mouwen in de keuken, waar het er zeer gezellig aan toegaat! Of u nu een bedreven kok, beginner, of gewoon nieuwsgierig bent … deze workshops zijn voor iedereen! De enige vereiste is een goed humeur, en uw gastheer of -vrouw deelt met het volste plezier zijn/haar weetjes en kennis. Laat u verleiden door de Waalse gezelligheid en gastvrij-heid! Deze culinaire workshops die u de rijkdom van de streekgastronomie laten ontdekken, zijn voornamelijk gericht op groepen (vrienden, collega’s, familie...). www.marmitonetpolochon.be

© OPT - jp remy

P. 41


PRODUCENTEN Herontdek de geneugten van de natuur! Wallonië is rijk aan enthousiaste ambachtelijke producenten die meer en meer de vruchten van hun labeur op de markt brengen. U vindt ze op de talrijke streekmarkten of op de wekelijkse markten in steden en dorpen, en ook tijdens de openboerderijdagen (Journées Fermes Ouvertes) of op de Walloniëwelkomstweekends (Week-ends Bienvenue). www.walloniebienvenue.be www.apaqw.be www.opw.be www.jfo.be

Praktische informatie Surf naar de websites van de verschillende provinciale toerismefederaties en de Waalse toeristische diensten “Maison de tourisme de Wallonie”. Ze verschaffen u alle toeristische informatie over hun streek! In 2012 en 2013 bieden we u een aaneenschakeling van verhalen, gerechten, gedeelde fun, wandelingen en activiteiten: een smaakcaravan, een picknick in prachtige beschermde parken ... Tochten om te voet of per fiets, met de moto of de auto te doen om de toeristische attracties en gastronomische activiteiten van onze provincies te ontdekken. En dan hebben we ook nog de weekends die helemaal in het teken van de smaak staan, met brouwerijen en boerderijen die open staan voor een bezoek! Geïnteresseerd? U vindt alle gegevens op onze website!

© OPT - alessandra petrossino

KOOKCURSUS Onze streken zijn bekend en erkend om hun uitstekende gastronomie en de kwaliteit van de streekproducten. Enkele chefs kwamen op het lumineuze idee om ons de mogelijkheid te bieden met de geheimen van deze kwaliteitskeuken kennis te maken. Uw gastheer of -vrouw helpt u gerechten te bereiden volgens de recepten van de traditionele, gastronomische en zelfs moleculaire keuken.

© OPT - jp remy

SMAKELIJK ! Restaurants, hotel-restaurants, brasseries, bistrots ... er zijn zoveel goede adresjes te ontdekken in Wallonië. Sterrenrestaurants, Bib Gourmands, restaurants die je zou aanbevelen, restaurants met overkomelijke prijzen ... gun uzelf dit plezier en neem de tijd om enkele mooie ogenblikken rond de tafel door te brengen. www.horecawallonie.be

Surf voor praktische informatie, een adressenlijst, een evenementenkalender en al wat u wilt weten over Wallonië voor Lekkerbekken naar

En wanneer het dan etenstijd is, zet u zich gezellig aan tafel met een glas bier of wijn om deze op basis van plaatselijke, bio- of tuinproducten klaargemaakte spijzen te delen met de andere gasten. www.wallonievoorlekkerbekken.be

www.wallonievoorlekkerbekken.be

Logis de Belgique Traditionele streekhotels op mensenmaat. U wordt overal met een glimlach ontvangen in die vriendelijke sfeer die door iedereen zo op prijs gesteld wordt. U proeft er de streekkeuken, zoals het beroemde Ardense everzwijn en allerlei andere streekgerechten die de moeite waard zijn. www.logis.be

Gezamenlijke productie van het Commissariat général au Tourisme (CGT) en van Wallonië-Brussel Toerisme vzw (W.B.T / O.P.T. asbl) • Omslagfoto’s: © OPT - Emmanuel Mathez, Philippe Lermusiaux, J.P. Remy • Ontwerp en prepress: www.adjust. be & www.lightlemon.be • Ontwerp cover: www.helloagency. com • De informatie van deze brochure werd met de grootste zorg verzameld. De uitgever stelt zich niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen die zich tussen het verzamelen van de informatie en de druk van de brochure voordoen. Verantwoordelijke uitgever: V. Jacobs, Algemeen Directeur • Gedrukt in België (02/2012).

© OPT - Eike Dubois

P. 42

©OPT - Gabriele Croppi

P. 43


ŠOPT - J.P.Remy Š OPT - Philippe Lermusiaux

www.wallonievoorlekkerbekken.be

www.wallonievoorlekkerbekken.mobi

nl_wallonie_saveurs  

nl_wallonie_saveurs

nl_wallonie_saveurs  

nl_wallonie_saveurs