Page 1

verrassend

belgie hét toeristisch magazine voor wallonië en brussel

trend brussel

De leukste stad van België

Na de stad de natuur in

produits du terroir

Liefde voor ZuidBelgië gaat door de maag


beste lezer,

Van carnaval tot ingenieuze scheepslift

©©opt-jpremy

©©opt-xavierclaes

©©opt - emmanuel mathez

14

16

produits du terroir Belgen houden van goed én lekker eten

18 luik

20 22

Populairder dan ooit

14

©©opt

cultureel erfgoed

Buitenattracties voor alle leeftijden

22

slapen Wakker worden in weelde

24

brussel Voordelige citytrip naar de Belgische hoofdstad

brussel

24

ris r ta ma

rk

et

g

i

Met steun van: Le Ministère de la Région Wallonne La Cocof, la Commission communautaire Française

2

verrassend belgië

©©

op

n

Nikoline van der Werf directeur Toerisme België voor Wallonië & Brussel www.belgie-toerisme.nl

18 ©©www.opt. be - j . l . flemal

Laat je rondleiden door een Brusselaar

20

©©opt - jp remy

16

groen 2.0

©©opt - jlflemal

namen

Smaakmakend stadje aan de Maas

10

©©www. shutterstock . com

12

Wandelingen en vlakke (!) fietsroutes

©©2011 columbia t

Bon voyage!

Winkelstad mét terrassenplein

12

actief

l

Een korte vakantie: het goede leven vind je in Zuid-België, verrassend veelzijdig en verrassend dichtbij.

shopping mons

10

ha

Ervaar zelf de gemoedelijke sfeer van ons gebied en zie dat er overal, tot in de kleinste dorpjes, overnachtingsmogelijkheden zijn. Geniet van de natuur en maak gebruik van de vele wandel- en fietsroutes. Als je bij Maastricht de grens passeert, ben je meteen in het buitenland.

8

6

6

rc

Achterin het magazine vind je maar liefst tachtig partners die elk kort over hun attractie, streek of accommodatie vertellen. Kijk ook op hun websites: daar staan vaak speciale aanbiedingen.

wallonië

Voor het echte buitenlandgevoel

4

ma

Liefhebbers van actieve vakanties nemen je mee tijdens hun belevenissen in de Belgische Ardennen. Ouders en kinderen ontdekken het onverwachte industriële erfgoed. Ambachtslieden vertellen over de streekspecialiteiten in het land van lekker eten en drinken. Twee vriendinnen gaan naar cultuurstad Brussel, waar de hotels in het weekend lekker voordelig zijn. En kijk voor een citytrip ook eens naar Waalse steden als het elegante Namen. Deze steden ontwikkelen zich in rap tempo en dat zie je terug in trendy winkels, veel nieuwe musea en goede restaurants.

4

8 ©©amelie

Met veel plezier vertelt Toerisme België voor Wallonië en Brussel je in dit magazine over korte vakanties bij de zuiderburen. Lees de vele ideeën om te genieten in Brussel, de Waalse steden of de Ardennen met het gezin of vrienden.

gr

ou

p,

in

c.

al

le

rig

h ts

r es e

t

- jp r em y

rv ed

Colofon In Nederland Toerisme België voor Wallonië & Brussel Prins Hendrikkade 186 NL-1011 TD Amsterdam Tel 020-524 43 42 informatie@belgie-toerisme.nl www.belgie-toerisme.nl

Uitgever Toerisme België voor Wallonië & Brussel

Vormgeving en druk nr58 / total communication, nr58.nl

Redactie: L. de Boer - I. Guillot - E. Marijt – I. Nieboer (redactie) - S. Misana – H. Put N. van der Werf (hoofdred)

Credit voorpagina Straga/www.shutterstock.com

verrassend belgië

3


©©opt - j . l flemal

Tekst: Ilona Nieboer

Ga eens terug naar dat vakantiegevoel van toen. Beeld je in dat je weer op die camping langs het riviertje staat, waar je met stenen een dammetje bouwde. In het bos speelde je riddertje of klom je in een boom. Hebben je ouders je meegenomen naar het dorp waar je een versgebakken Luikse wafel kreeg?

lekker anders Zoete herinneringen volgen vast als je kiest voor een vakantie bij onze zuiderburen. Het echte buitenlandgevoel ligt op de afstand van een paar uurtjes met de auto, zonder tolwegen.

4

verrassend belgië

2012: proeven van belgië Voldoende redenen om 2012 als Jaar van Fijnproevers te bestempelen. Streekproducten en gerechten komen in het voetlicht te staan en krijgen de aandacht die ze verdienen. Ook Brussel doet mee, de ‘culinaire hoofdstad’ heeft een eigen programma met Brusselicious. Het themajaar is een uitgelezen gelegenheid om ‘delicious’ Zuid-België te proeven.

De omgeving is namelijk zo anders, de taal is anders. De meesten spreken Frans en in een klein gebied Duits. Vlak onder Maastricht begint het al! Merk op dat het culturele leven hoogtij viert. Je denkt dat Luik een grijze stad is? Zie dat zij deze grijsmantel van zich afschudt en dat zij op cultureel gebied hoogtij viert. Je bent zo enkele uurtjes zoet in de nieuwe musea. Het symfonieorkest is van internationaal niveau, evenals de opera die een eigen onderkomen heeft. Ook zijn de Luikenaren trots op hun sterke volkscultuur.

In Wallonië staan ze niet stil. De aandacht voor veranderende wensen van bezoekers blijven niet onopgemerkt. Comfortabele, eigentijdse vakantiehuizen en gezellige maar stijlvolle gastenkamers (B&B’s) zijn er steeds meer. Het aantal wandel- en fietsroutes blijft zich uitbreiden. Zo kun je aan je citytrip ook een route in het groen koppelen. Heerlijk toch om cultuur en natuur zo goed te combineren? Denk maar eens aan het charmante Namen waar je zo de stad uit fietst en

langs de Maas koers zet richting Dinant. Zonder ook maar een auto tegen te komen!

Beeld je in dat je weer op die camping staat, waar je met stenen een dammetje bouwde Zuid-België is de ideale bestemming om je dagelijkse, strak georganiseerde leven los te laten. Onze Franstalige en soms Duitstalige buren weten hoe je je leven (soms) niet al te serieus moet nemen. België is niet voor niets voedingsbodem voor stripverhalen. Lekker ongecompliceerd vakantievieren doe je in het zuiden van België. Ga je mee voor een verkenning bij onze zuiderburen? Ons magazine wijst je de weg.

levensstijl Belgen houden van het goede leven. Het gemoedelijke zit in hun aard verankerd. Hun levenshouding is authentiek en ze hebben gevoel voor traditie. Net als Nederland is België een smeltkroes van culturen: door oorlogen en de textiel- en mijnindustrie zijn er nogal wat mensen blijven hangen. Vaak uit Zuid-Europa. Om bij Luik te blijven: er wonen vele Italianen. Je zou het een Latijnse stad aan de Maas kunnen noemen! De invloeden van deze zuidelijke culturen zorgen dat Zuid-België meer Zuid-Europese allure heeft waar familiebanden en eten belangrijke elementen in het leven zijn.

©©bestcamp - chenefleur

Op vakantie bij onze zuiderburen, Wallonië. Misschien geen naam die je aan jouw vakantie koppelt. Bij de naam ‘Ardennen’ gaat er vast een belletje bij je rinkelen. Wellicht ben je er wel eens geweest, vroeger? Laat je verrassen door het zuiden van België, waar de tijd niet altijd stilstaat.

En lekker eten, dat kun je zeker in het zuiden van België! Met gevoel voor traditie, behoud van het goede en aandacht voor ontwikkeling, wordt culinair België op de kaart gezet. De aandacht voor goede producten, om goed en vooral lekker te eten, zit in de genen van onze zuiderburen ‘gebakken’.

©©op t

volg ons ook op @belgietoerisme

- jp re

my

©©opt - alexkouprianof

f

wat ? wallonië !

toerisme.nl w w w.belgiedennen.be w w w.echtear teden.nl w w w.waalses w w w.365.be verrassend belgië

5


actief wandel- en fietsroutes in het zuiden van belgië

fietsknooppunten en groene routes Fietsen in België, betekent af en toe een tandje erbij. Dat ervaren we als we in de Duitstalige Oostkantons ten zuidwesten van Luik gaan fietsen. Bij het Meer van Gileppe parkeren we onze auto en pakken onze fietsen van de fietsdrager. We zoeken de routebordjes en vertrekken voor het rondje van zestien kilometer rondom het meer. Tussen de bomen en struiken hebben we zicht op het rimpelloze water. Na het meer buigt het pad af voor een klimmetje door het bos. Onze versnellingen hebben we wel nodig! De beloning volgt: als we het bos uitkomen, rollen we de heuvel af. In de wei langs de weg kijken Belgische dikbilkoeien loom toe hoe wij ons inspannen. We passeren een dorpje met leien daken en even later zijn we terug op de parkeerplaats. Daarna rijden we naar ons hotelletje waar we voldaan genieten van Belgische streekgerechten.

Vandaag zijn we echter aan het fietsen. Deze fietsroute van zo’n zestien kilometer is lekker vlak en voert langs weilanden en dorpen. Aan de kant groeien bramen en madeliefjes en tussen de bomen zien we het water van de Lesse glinsteren. Onderweg genieten we van een picknick in het veld. Bij aankomst in Rochefort ontdekken we dat het een gezellig en levendig plaatsje is. De terrassen van de cafés zijn goed bezet. Mensen nippen van een heerlijk trappistenbier uit de nabijgelegen abdij. Zullen we ons er ook aan wagen of – met onze terugtocht in gedachten – toch kiezen voor bronwater, natuurlijk ook uit het zuiden van België?

ravelroutes

©©opt - jp remy

fietsen met zicht op de lesse We hebben de smaak te pakken. Onze volgende etappe is een RAVeLroute, een route voor ongemotoriseerd verkeer. Vanaf het dorp Houyet fietsen we langs de Lesse-rivier naar Rochefort. Bij Houyet zie je kajakkers peddelen en spelen in het stromende water. Voor kenners onder ons: de Lesse is de rivier die in de Grotten van Han onder de grond verdwijnt. Ze liggen hier niet ver vandaan en we bezoeken de grotten en het bijbehorende wildpark later in onze vakantieweek.

de mooisTe xxxxGids fieTsTochTen. Waals-brabant - luik - luxemburg - namen - HenegouWen

de oooh’s oooh’s Groeien Groeien hier hier aan aan de de bomen. bomen. de

n’ fietstochte ‘De mooiste mooie et m ds gi Deze is gratis fietsroutes r via verk rijgbaa belgie@ ie at rm fo in nl e. m toeris

RAVeLroutes zijn routes voor wandelaars, fietsers en ruiters. De routes zijn vaak aangelegd op voormalige spoortrajecten of langs de Maas. Er zijn langeafstandsroutes en korte trajecten. Informatie over routes is ter plaatse beschikbaar bij het Maison du Tourisme en ravel.wallonie.be. Meer weten? Benader ons via informatie@belgie-toerisme.nl volg ons ook op @belgietoerisme

Ga je bij Maastricht de grens over, dan zit je zo in de natuur van de Ardennen. Adieu drukte! Bonjour bosrijke heuvels, stilte, slingerende riviertjes, mooie dorpjes en adembenemende panorama’s. Na een wandeling of fietstocht bijkomen op een gemoedelijk dorpsterras, zo zijn wij graag actief anno 2011!

Over de Oostkantons: www.eastbelgium.com Ravelroutes: http://ravel.wallonie.be (fr) Wandel- en fietsroutes gratis downloaden www.tourismegps.be De app Geolive Belgium bevat stafkaarten van België met schaal 1:50.000 en 1:100.000. Te koop in de Appstore.

De Oostkantons actief beleven 2011

DEUTSCHSPRACHIGE GEMEINSCHAFT

Een gid s ove r d e O ostka ntons is beschik baar via informa tie @ be lgietoerism e .nl

RÉGION WALLONNE

©©provelo

Tekst: Isabelle Guillot

wandelen langs hunebedden In en rond Wéris liggen joekels van stenen, de zogenaamde megalieten of menhirs. Wij kennen ze uit de stripverhalen van Asterix en Obelix. Wij nemen ze niet op onze rug, maar volgen de wandelroute genaamd ‘Legendarische stenen’. Maar eerst stappen we even binnen in het Museum van de Megalieten om te begrijpen hoe deze stenen hier terecht zijn gekomen. Dan volgen we de bordjes. Langs gevels in vakwerk en een romaans kerkje lopen we het dorp uit. De zoete geur van een lindeboom waait ons tegemoet. Het uitzicht over de landerijen is een foto waard. Na de steen met de naam ‘Lit du Diable’ (duivelsbed), voert het pad een paar kilometer door een loofbos. De route van nog geen zeven kilometer leggen we in twee uurtjes af. Terug in Wéris genieten we van een frisse Dolmenius, een streekbier dat alleen ter plaatse te krijgen is.

de mooiste dorpen van wallonië Wéris is één van de mooiste dorpen van Wallonië en ligt tussen Durbuy en La Roche-en-Ardenne. Het zuiden van België telt 24 van dergelijke dorpen die opvallen door hun karakteristieke dorpsgezicht. Bijvoorbeeld door de huizen in natuursteen of een historisch kerkje. Vaak is er een ambachtelijke specialiteit als bier of kaas. Vanuit de dorpen starten wandelroutes, verkrijgbaar bij het plaatselijke Maison du Tourisme. www.beauxvillages.be

verrassend belgië

verrassend belgië

©©opt. be

6

©©op t - jlflem

al

Het dorp Wéris www.weris-info.be

7


CENTRUM MONS

Grand Place

e up Co la e ed Ru

De levendige studentenstad Mons telt tal van cafés en restaurants, én verrassend veel leuke winkels. Een goede reden om eens een kijkje te nemen in het compacte centrum. Mons is in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa!

vré ’Ha ed Ru

s ier rip sF de Rue

Chaussée

Rue de Nimy

P

P

P

©©amelie marchal

Ru ed es Cie rcs

32, rue des Fripiers Al twintig jaar een begrip in Mons. In het monumentale pand vind je een enorm aanbod van sieraden, tassen, sjaals en andere modeaccessoires. Je kunt heerlijk lang rondneuzen tussen klassieke, kleurrijke, moderne, strakke of speelse spullen. Als je iets speciaals zoekt, helpt het vriendelijke personeel je graag op weg. www.barocmons.be

Rue Neuve

mons

baroc

Rue d’En hien

shopping verrassend veelzijdige stad

renard gallery 45, rue d’Enghien Janine Renard ontvangt je persoonlijk in deze galerie met unieke sieraadstukken en etnische kunstobjecten. Liefhebbers van mooie dingen mogen deze winkel niet missen!

Tekst: Eefje Marijt

la vie moderne 19, rue des Fripiers Om je interieur op te frissen vind je hier meubels, gadgets en accessoires in felle kleuren maar ook grappige spulletjes om cadeau te doen. Bijzonder: om de paar maanden is er een tentoonstelling over fotografie of beeldende kunst. www.laviemoderne.be

mon s

-

en d als Berg ook beken le re u lt Cu - is in 2015 a. van Europ ad st fd o o H ma m ra et prog Kijk voor h . u e 5. 01 ons2 op w w w.m

beaux-arts mons (bam) huis van gogh ©©a

me

lie

ma

rch

al

nat voit rouge 13, rue de la Coupe In de etalage springen de mooi verzorgde mannequins in designdecor direct in het oog. Deze winkel heeft een elegante, eigentijdse collectie van een aantal modeontwerpers. www.natvoitrouge.be

Net buiten Mons ligt het Huis Van Gogh een beetje verscholen in het groen. In dit huis verbleef Vincent van Gogh van augustus 1879 tot oktober 1880. Hij maakte het harde leven in de mijnstreek van de Borinage mee en werd zich bewust van zijn roeping als kunstenaar.

8, rue Neuve Het Museum voor Moderne Kunst huist in een hedendaags vormgegeven gebouw. Naast de permanente collectie van werken uit de periode 15de tot 21ste eeuw zijn er tentoonstellingen van moderne en visuele kunst. www.bam.mons.be

grand place

8

verrassend belgië

13, rue des Fripiers Deze bontgekleurde winkel is tot de nok gevuld met speelgoed, knuffelbeesten, spelletjes en kinderkleding. Een waar speelgoedparadijs voor kinderen. Tussen al die vrolijke spullen waan je jezelf ook weer even terug in je kindertijd.

©©opt - jp remy

©©amelie marchal

©©amelie marchal

pile ou face

Les de dorst na het winkelen op een terras op een van de mooiste Grote Markten van België. Vergeet niet om langs het Aapje van Mons te lopen, bevestigd aan het gemeentehuis. Zijn kopje glanst in de zon. Naar gebruik van de Montois behoor je hem over zijn bol te aaien. Wie weet brengt het geluk! www.monsregion.be

verrassend belgië

9


Gesves

Namen Freyr

©©wa

l ib i

b el

giu m

Philippeville Rance

Dinant

dwalen en vin de n

Mariembourg

In Barvaux is er van juli tot en met het eerste weekend van oktober een maïslabyrint aangelegd . In het tien hectaren grote doolhof is het flink zoeken naar de uitgang . Onder weg beleef je van alles dankzij de acteurs. Elk jaar is er een ander thema in het grootste labyrint van het land. ww w.lelabyrinthe.be

Erezée

Han-sur-Lesse

Het Wildpark van de Grotten van Han in de buurt van Dinant is een uitgestrekt natuurdomein. Je stapt in de safaribus voor een ronde langs zo’n twintig diersoorten die ooit in deze streken leefden. Zo zie je wolven en speur je de omgeving af naar lynxen. Ook bizons en natuurlijk eve rzwijnen leven op het grondgebied van hun voorouders. ww w.grotte-de-han.be

Chimay Cul-des-Sarts ©©le labyrinthe

bar vaux

St Hubert

groen 2.0 de leukste buitenattracties voor jong én oud

In de vakantie wil je er natuurlijk op uit trekken. Lekker buiten genieten met het gezin. Dat kan ook met een bezoek aan deze attracties ‘in het groen’!

Vielsam St. Vith Burg Reuland

La Roche-enMarche-en- Ardenne n b ladg roe chtbij Famenne chlorofyl van di of n oe Houffalize gr ad Bl Rochefort yll Chloroph e in n? In het Parc in het wi ld

Bohan

Lierneux

Celles

Beauraing

©©opt - i . monfort

Stavelot

zie op over k je van alles Dochamps stee egt. afl rs ou rc het pa het bos als je wat bij en r n leuke manie Je leer t op ee tiviteiten ac i e je allerle ondertussen do ven bo ar na je Zo klim en spelletjes. je de zie en ad np kroo voor het boom ote broers chtbij. Voor gr di n va en er ad bl op in ltu een spee en zussen is er XL-formaat! rophylle.com w w w.parcchlo

Hachiville

Bastogne

ro ph yl le

Walcourt

Spontin

Malmédy

Luxemburg Bouillon

re . be

Thuin

Durbuy

Bütgenbach

©©parc chlo

Profondeville

Spa

©©dinant aventu

CHARLEROI

Andenne

Luik

ge he im

en In de Ardennen ligg en onder de groene bossen diverse grotten. Het is er koel en mysterie us. Een gids neemt je me e voor een bezoekje . In de Grot van Remo uchamps puntert de gids je in een bootje langs de stalactieten en stalagmieten. Soms moet je zelfs even bu kken! De Grot van Loret te is grilliger van vorm. In deze grot daal je via trapp en af tot zestig meter onder de grond. Je ziet er grote stukken steen van ondergrondse lawine s en zalen met enorm hoge plafonds. Een klanken lichtspel maak t ee n bezoek nog imposa nter. ww w.grottes.be ww w.grotte-de-han.b e

de ha n s gr ot tes

Binche

zuiden kilometer ten Op zo’n twintig te ts oo gr t he je d van Brussel vin Walibi. : ië lg Be n va at tractiepark de achtbanen als Sensationele de en re pi n Vam hang-achtbaa Dalton vrije val van de ire la cu ta spec romen. st r bloed snelle Terror laten je volop er n zij e kinderen Ook voor jong n? aa t je he at tracties. Durf e i.b ib al w w. ww

Huy

©©domaine de

MONS

ie

tops e n sat

NAMEN

Theux

on de rg rond se

©©o. lefèvre

negouwen

Gembloux

Nivelles

er spelen m et wat

buurt mois op ! Stap in de Met een kano de Se de nd ele dd pe ord om van Bouillon aan bo volgen. Na elke bocht te er rivi de ren ge slin het Lekker spelen met ht. verandert je uit zic er. tob ok tot n van april stromende water ka m co lle. rea ec ww w.r

ARLON

Met de brochure 365.be heb je alle uitstapjes op een rij! De Nederlandstalige brochure vraag je aan via informatie@belgie-toerisme.nl of je kijkt op www.365.be.

10

verrassend belgië

©©optj-lflemal

Tekst: Loïc de Boer

verrassend belgië

11


Namen is een cultuurstad met tien musea en een rijke evenementenkalender. Het elegante historische stadshart van Namen biedt ook mooie boetieks en goede restaurants. Op naar deze zintuigenstad vol bijzondere adresjes.

namen

proeven Aan de Rue des Brasseurs liggen twee pareltjes. Waan je in Franse sferen in Le Temps des Cérises. Het aperitief Florange van chef Dominique Ranson activeert de smaak­ papillen. Op een tafel met een rood-wit geblokt kleedje wordt een bord met Naamse slakken, de Petits Gris neergezet. Het dessert is een taartje met blozende aardbeien uit Wépion. Op de muur lieten Franse kunstenaars met een rode marker hun loftuitingen achter voor de kookkunst van de chef. Restaurant À Table serveert gerechten op basis van biologische ingrediënten en streekproducten. Wanneer je een tafeltje aan het raam uitkiest, zie je aan de overkant de voet van de Citadel waar de rivier de Samber en de Maas samenkomen. À Table heeft ook een eigen winkeltje met veelal lokale producten. Leuk als aandenken voor thuis. www.cerises.be www.atablesalesucre.be

feest voor de zintuigen

Een gebakje met mokka of frisse fruitvulling? Of toch die verleidelijk gekleurde macarons? Het is moeilijk kiezen tussen de smulkunstwerkjes van het Maison des Desserts. In het Huis van de Toetjes aan de Rue Haute Marcelle tovert de derde generatie De Hucorne de mooiste zoete creaties uit de keuken. Een lokale specialiteit is de Biétrumé de Namur, boterkaramels met chocolade. De lekkernij is vernoemd naar Jean-Biétrumé Picar, een plaaggeest uit de 18de eeuw die de bezetter dwars zat. Nu is hij het symbool voor de schalkse geest van de Namurois, de inwoners van Namen. www.maison-des-desserts.be

©©opt -emmanuel mathez

kijken Schalks is zeker de schilder en graficus Félicien Rops (1833-1898). Rops werd in Namen geboren. Hij maakte niets verhullende, fascinerende tekeningen waarin de vrouw en haar verleiding vaak de hoofdrol spelen. Toen de grond in Namen te heet onder zijn voeten werd, vestigde hij zich in Parijs. In het Ropsmuseum in Namen kun je zijn werk bewonderen. Het museum ligt middenin het centrum waar je

Informatie Namen www.belgie-toerisme.nl www.namurtourisme.be

ook de mooie gevels, exclusieve winkels en cafeetjes vindt. www.museerops.be

©©op t -emmanu

authentieke hoofdstad van wallonië

el math ez

Tekst: Eefje Marijt

fresco van de walen De overweldigende muurschildering op het gemeentehuis van Namen is een trompe-l’oeil. Deze fresco van 330 m² lijkt bedrieglijk echt. Vanuit de ramen kijken beroemde Walen op het gebied van kunst, sport, politiek of industrie terug. Het is net een zoekplaatje. Er staan maar liefst 250 karakters op. De Fresco des Grands Wallons leest als een openlucht geschiedenisboek dat over de historie van de regio vertelt.

De ‘neus’ Guy Delforge componeert er op zijn zogenaamde geurenorgel delicate parfums ruiken Hoog boven de stad torent de Citadel van Namen. In opeenvolgende eeuwen klusten Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Hollanders aan de strategische vesting. Het statige bouwwerk is een ideaal oriëntatiepunt en verdient een kijkje. Daar waar de Maas en de Samber samenvloeien, vertrekken vijf wandelingen naar de top. Het prachtige uitzicht over de stad en haar rivieren vanaf de oude muren vergoedt de soms wat steile tocht naar boven. De versterkingen, ondergrondse gangen én Parfumerie Delforge zijn open voor bezoekers. De ‘neus’ Guy Delforge componeert er op zijn zogenaamde geurenorgel delicate parfums. De extracten worden in de constante temperatuur van de onderaardse gangen in de citadel te ruste gelegd. www.citadelle.namur.be www.delforge.com volg ons ook op @belgietoerisme

waar slapen?

verrassend belgië

my

bereikbaarheid

©©op t -jp re

12

Naast het station van Namen huu r je bij het Maison des Cyclistes een fiets . Vanaf de Citadel loopt de Ravelroute 2. De route, speciaal aangelegd voor fietsers en wandelaars, volgt de Maas. In een uurtje fiets je ontspannen naar de rom antische kasteel­ tuinen van Annevoie. Onderweg kom je langs Wépion, bekend om de smakelij ke aardbeien. www.provelo.org http ://ravel.wallonie.be www.annevoie.be www.museedelafraise.be

Auto: Namen ligt op drie kwartier rijden ten zuidoosten van Brussel en een uur rijden ten zuidwesten van Maastricht. Trein: vanaf Roosendaal reis je in 2,5 uur naar Namen, inclusief overstap op Brussel Midi (Zuid). verrassend belgië

13

©©opt -emmanuel mathez

Elf woningen uit de 17de eeuw werden samengevoegd en vormen nu het bijzondere hotel Les Tanneurs, www.tanneurs.com. Als een vorst slapen in Château de Namur, www.chateaudenamur.com. Goedkoper alternatief is Ibis, www.ibishotel.com.

zin in het groen? pak de fiets!


m

-i ©©op t

produits liefde voor zuid-belgië gaat door de maag

du terroir

moules frites

©o

©

pt

-e

.d

o ub

is

Culinair België is genieten. Van echte Belgische frites tot fijne gerechten van chef-koks van wereldniveau. Elke provincie, gebied, stad of dorp heeft eigen streekproducten. Een voorproefje van het lekkerste uit zuidelijk België!

Als er een Belgische specialiteit wereldwijd bekend is, dan is het wel chocolade. Vrijwel iedereen wordt blij van een doosje huisgemaakte pralines. Bij sommige chocolatiers mag je een kijkje in de keuken nemen of zelf aan de slag gaan, zoals bij Planète Chocolat in Brussel.

. sh u tt er st o ck

. co m

©©www. shutterstock . com

w

trots bier

ir jaar

cu lina

wafels In elke stad komt de zoete geur van versgebakken wafels je tegemoet. Poedersuiker, slagroom en chocolade zijn favoriete toppings. Kun je de verleiding weerstaan?

n roduc te streekp n a v l n a e tra Proev taat c en chten s nij F en gere n a v het Jaar et tijdens er van h . Profite rs n in e ië n proeve o in Wall a m m , ra n prog emente o l e ve n v l e rijen. s e s v Bru en proe s e ti a tr l de mons risme.n lgie -toe e w w w.be .b s u sselicio w w w.bru

België koestert zijn bieren die worden gemaakt met eerbied voor de producten. Het bier krijgt de tijd om te rijpen. Het levert mooie abdij­bieren op en echte, door monniken gebrouwen trappistenbieren. Waar je ook bent in België, er is altijd een streekbier te vinden. Vaak zijn deze alleen lokaal te koop. Kijk of de plaatselijke brouwerij een rondleiding of proeverij organiseert. Dan zie je de liefde en de zorg van de brouwer voor zijn product, zoals in Brasserie de Bellevaux bij Malmedy. Daar is een Nederlandse apotheker een tweede leven begonnen als meester-brouwer.

©©www.opt. be - j . p. remy

2012:

©©www.opt. be - j . p. remy

©©opt - ricardo del ariva

w

verrassend belgië

In de omgeving van Brussel worden in 1821 voor het eerst spruitjes geteeld. Het gezonde kooltje wordt al snel een belangrijke wintergroente in Europa. In België heten de groene minikooltjes Choux de Bruxelles.

©w

14

©

choux de bruxelles

Het bruisende water uit de bronnen bij Spa kennen wij natuurlijk ook! Maar er zijn meer bronnen die we graag schenken als Chaudfontaine, Bru en – het minder bekende – Valvert. www.spa.be

Een een-tweetje van Nederland en België: mosselen met friet! De verse mosselen die op de menukaart staan, komen namelijk meestal uit onze Zeeuwse wateren. Je krijgt er een schaal goudgele frietjes bij!

superieure chocolade

Tekst: Loïc de Boer

belgische bubbels

©©www. shutterstock . com

Dat de blanke scheuten van de cichoreiplant een smakelijke groente zijn, werd toevallig ontdekt in de 19de eeuw. Tot dan toe werden alleen de wortels gebruikt om een koffiesubstituut van te maken. De wortels, die lagen opgeslagen in het donker, kregen uitlopers. De ontdekking werd gedaan in de buurt van Brussel. De naam van de stad werd aan de naam toegevoegd. In Franstalig België komt Brussels lof op tafel als ‘chicon’, geserveerd als ovenschotel gegratineerd met kaas, gebakken of als soep.

rt

De echte Ardenner ham wordt gedroogd en vervolgens gerookt boven een vuur van beukenen eikenhoutzaagsel. De ham blijft puur van smaak, zonder kunstmatige kleurstoffen of andere toevoegingen. Proef ‘m bij een ambachtelijke slager - of op z’n Frans charcuterie - die de ham ‘fait maison’ bereidt, bijvoorbeeld Slagerij Bouillon Fils in het centrum van La Roche. In de taverne naast de slagerij kun je de producten proeven.

. monfo

ck . co r s to

t te

. shu ww

©©w

brussels lof

ham mmm

verrassend belgië

15


droevig lot van mijnwerkers De mijnschacht steekt fier in de lucht. De kolenmijn van Bois du Cazier heeft een droevige geschiedenis. In 1956 voltrok zich hier ten zuiden van Charleroi de grootste mijnramp van België. 262 mensen vonden de dood. Ter nagedachtenis werd op deze plek een museum over de ramp en de mijnindustrie ingericht. Een pad met bomen uit de landen van herkomst van de gestorven mijnwerkers leidt naar de steenkoolberg. Inmiddels is deze weelderig begroeid en geschikt gemaakt voor een wandeling. Om een echte mijn te bezoeken, moet u naar Blegny Mine tussen Luik en Maastricht. www.leboisducazier.be

4

Waar word je met sinaasappelen gooien in de monumentenlijst van Unesco opgenomen? Jawel, in het zuiden van België. Bijzonder erfgoed dat ook nog eens verrassend veelzijdig is. Kijk maar eens naar deze tips ten zuiden van Brussel. Tekst: Isabelle Guillot

3

16

sinaasappelen gooien in binche Tijdens het jaarlijkse carnaval, van zondag tot dinsdag, roffelen de klompen van de Gilles over de kasseien. Ze dragen het ene moment een masker en het volgende moment een hoge hoed met struisvogel­ veren. Opgepast! De Gilles gooien duizenden sinaasappelen naar de menigte. Het Carnaval van het stadje Binche bestaat al 600 jaar en behoort tot het erfgoed van Unesco. www.carnavaldebinche.be

verrassend belgië

6

4

torens verzamelen De Kathedraal van Tournai heeft maar liefst 5 torens. De kerk is, net als de toren van het Belfort, een Unesco-monument. Ze liggen aan of achter het sfeervolle Grand Place. Een mooie gelegenheid om in deze - voor velen onbekende - stad te shoppen, een museum te bezoeken of een boottochtje op de Schelde te maken. Op de kade vind je een lekker terras. www.tournai.be

2

trappen klimmen in thuin Het stadje Thuin ligt ten zuiden van Charleroi. In de ommuurde vesting op een heuvel staat het Belfort, een uitkijktoren van veertig meter hoog. Het is een Unesco-monument net als de andere belforts in België. Beklimmen mag! Op de helling zie je de hangende tuinen waar wijndruiven groeien. In de wijk van de binnenschippers liggen ankers in de tuin. Aan de kade ligt een historische schuit, leuk om eens te bezoeken. Vlakke fietsroutes leiden naar de abdij van Aulne of, net nieuw, naar het kasteel van Chimay. www.valdesambre-thudinie.be

5

de eiffeltoren als scheepslift De boot vaart een grote bak water in, de bak sluit, een systeem van waterkracht pompt water naar een andere bak. Langzaam zakt de bak met de boot naar beneden. De bak gaat weer open en de boot vaart verder, 17 meter lager. De vier hydraulische scheepsliften in het Canal du Centre bij het stadje La Louvière zijn Unesco-monumenten. De prachtige constructie van ijzer lijkt op de Eiffeltoren. Samen met de moderne scheepslift van Strépy-Thieu en het Hellend vlak van Ronquières zijn ze een bijzondere attractie in het zuiden van België. http://voiesdeau.hainaut.be

©©opt - j . l flemal

1

Het is 1878. ‘Ik heb goud gevonden’, jubelt de mijnwerker tegen de ploegbaas. De ploegbaas twijfelt en stuurt een telex naar de paleontoloog van het Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het is beter dan goud. Het zijn de fossielen van 29 complete skeletten van levensgrote dinosauriërs! 130 miljoen jaar oud. Gevonden in de mijn van Bernissart. Botje voor botje worden ze omhoog gehaald en in elkaar gezet. Nu is deze unieke vondst te zien in de Galerij van de Dino’s in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. www.natuurwetenschappen.be

5

©©opt - j . l flemal

©©opt - j . l flemal ©©opt - bruno d alimonte

1

dino’s van goud

©©natuurwetenschappen . be

2

6

e tou rna i

3

©©office du tourism

erg goed erfgoed van scheepslift tot carnaval

verrassend belgië

17


Luik is een stad van uitersten. Het bloeiende culturele leven bevat zowel toonaangevende operavoorstellingen en een internationaal erkend symfonieorkest als een sterke volkscultuur. De stad is een rijzende ster als bestemming voor een citytrip. Ideaal voor ons vriendinnenweekeinde.

in luik spreek je frans

Luik is groot genoeg om je een paar dagen te vermaken en klein genoeg om te voet te verkennen. We starten ons bezoek in winkelwijk Le Carré. We voelen ons echt in het buitenland: iedereen spreekt Frans. We zien andere winkels en deftige vrouwen achter een biertje. En dat op een half uurtje rijden van Maastricht. In het voetgangersgebied rijgen de winkels zich aaneen. Niet alleen de bekende ketens, ook boetiekjes en kleine detaillisten hebben er hun stek. Op het Place de la Cathédrale kopen we een Luikse wafel, dat hoort bij deze stad. De wafel wordt vers voor ons gebakken en rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Al snoepend wandelen we langs de etalages.

cultuur We gaan vervolgens cultuur opsnuiven in het Grand Curtius. Het museum heeft een enorme collectie die ook nog eens heel divers is. We bekijken er oud-Egyptische kunst, glaswerk, kerkelijke kunst en een imposante verzameling pendules. Het museum aan de Maas bevindt zich vlakbij café Lequet. In het café is al jaren niets veranderd en de Luikse specialiteiten blijven populair. We lunchen met boulets Liégeois (gehaktballetjes in tomatensaus), huisgemaakte appelcompote en frietjes. Als afsluiter kiezen we voor het romige dessert café Liégeois. Na onze copieuze lunch wandelen we rustig via een loopbrug over de Maas naar de wijk Outremeuse. Een plaquette op de muur onderstreept het eigenzinnige karakter van de bewoners: ‘de vrijstaat van Roture’. Het is de buurt van Tchantchès, de Luikse Jan Klaassen. Deze volkswijk vormde het decor voor de verhalen van Maigret van crimi-schrijver Simenon. De schrijver is zelf ook in de stad te vinden, aan de andere kant van de Maas. Vlakbij het stadhuis staat een

©©ww w.op t. be

de stad ontpopt zich als weekendbestemming

- j . p. remy

Tekst: Ilona Nieboer

bankje. Daarop zit een bronzen Simenon, de knieën en arm van het beeld glimmen door alle mensen die op zijn schoot klimmen.

klimmen Voor een portie lichaamsbeweging beklimmen we de 373 treden van de trappen van Montagne de Bueren. Op de heuvel van de citadel komen we uit in een parkje. We nemen plaats op een bankje. Voor ons strekt de stad zich uit. We kunnen net over de daken heen kijken. De terugweg doen we via een pad dat uitkomt vlakbij het Museum van het Waalse leven. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Walen, gaan we naar binnen. Het museum geeft een goed inkijkje in het leven in de streek van Luik. De echte hoed van

La Bat temark t Elke zondagochtend vindt de La Bat temark t plaats. Op de kades van de Maas staan kramen met uiteenlopende producten. Zorg dat je deze gezellig drukke markt niet mist!

Simenons standbeeld heeft glimmende knieën van mensen die op schoot kruipen een mijnwerker, het hoofdstel met een kussentje bovenop om het paard te behoeden zijn hoofd te stoten tegen het mijnplafond, de liggende mijnwerker: ze maken indruk.

©©galler en la batte

digestief

ke rm is

verrassend belgië

www.liege.be/tourisme-nl

©©opt - j . p. remy

18

Van het eerste weekeinde van oktober tot half november wordt in het har t van de stad de gro te kermis van Luik gehouden. De Foi re de Liège telt zo´n 175 kermisattract ies , van superspannende tot kin dvriendelijke attracties .

’s Avonds eten we bij Le Labo 4. Het restaurant ligt pal achter het Aquarium in een schoolgebouw. Het scheikundelokaal ziet eruit als dat uit onze middelbare schooltijd. Door de entourage komt ons pubergedrag weer even naar boven. Ons digestiefje krijgen we in een reageerbuis geserveerd. We hebben lol voor tien en we eten er voortreffelijk. Op zondagmorgen wandelen we langs de enorme markt La Batte waar we onder andere Italiaanse delicatessen zien. Op de terugweg stoppen we even bij het nieuwe station Luik-Guillemins. De enorme constructie heeft iets lichts. De witte kleur en het doorzichtige materiaal maken het gebouw groots en weids. Het station lijkt symbool te staan voor de nieuwe weg die Luik inslaat.

verrassend belgië

19


laats vi nd je slaapp on lin e

sfeervol wakker worden in weelde

©

©op

t

-j

l

fl

em

al

slapen

Hotels me .nl ww w.belgie-toeris be is. ww w.log en .be ww w.echteardenn kend.be ww w.ardennen-wee Bed& Breakfast ie.be ww w.gitesdewallon etre.be ww w.accueilchamp m .co ote dh ww w.maison Vakantiehuizen ie.be ww w.gitesdewallon e.com ap -et es ww w.ardenn .be ne nli s-o ww w.gite line.com ww w.ardennen-on etre.be mp ww w.accueilcha .be me ww w.gitesathe

Een vakantie bij onze zuiderburen geeft ons echt het gevoel dat we in het buitenland zijn. Er wacht ons altijd een warm Waals onthaal, geparfumeerd met een vleugje zuiderse charme. Of de gastheer- of vrouw zijn Nederlanders, die hun hart verloren aan het zachtste en groenste stukje van België. Een warm welkom ondervind je in elk soort verblijf. Dit zijn die Echte Ardennen die we zo goed kennen.

Vakantiedorpen ww w.landal.com line.com ww w.ardennen-on e c.b ww w.vilva Campings ique.be ww w.c ampingbelg .be mp tca es ww w.b Jeugdherbergen ww w.laj.be ww w.gitesdetape .be

Tekst: Hans Put

pt

-j

.p.

re

my

Je ritst met één beweging je tent open en je ziet een bonte specht in een boom aan de zacht hellende oever van een klaterend riviertje. Dat is vrolijk wakker worden in de prachtige natuur op een van de vele campings in Zuid-België. Jong en oud kunnen hier op verschillende locaties onthaasten langs eeuwenoude rivierbeddingen omzoomd met mysterieuze bossen en wouden.

©o ©

m

re

.p.

-j

kunst van de hedendaagse keuken op een speelse en creatieve wijze hanteert om de lekkerste gerechten op het bord te toveren terwijl de gastvrouw zich met veel flair bekommert over de hippe hotelkamers. En zo zijn er vele voorbeelden te vinden in gastronomisch Wallonië.

design ‘Prins d’Arlemagne had zich verscholen in het lusthof van zijn in rode steen opgetrokken zomerkasteel. Vol ongeduld en hevig verlangen wachtte hij op zijn geliefde. Geneviève was niet van adel en daarom waren hun wekelijkse afspraakjes gevaarlijk maar met hun passie en de liefde voor elkaar wilden zij een eeuwenoud taboe doorbreken…’

Hou je meer van de toekomst dan van het verleden? Dan kun je tot slot nog kiezen voor een van de vele nieuwe en hippe designhotels. Eeuwenoude charme wordt nu in een modern designjasje gegoten zonder afbreuk te doen aan tradities en oude waarden. Wat je ook kiest, het is altijd goed vakantievieren bij onze zuiderburen. Je voelt je welkom in de Echte Ardennen.

re

weelde

la c lu s u

Wie gesteld is op wat extra luxe kan terecht in een van de vele charmehotels. Pure verwennerij in perfecte combinatie met een vleugje streekgastronomie, dat maakt van logeren in het zuiden van België een mekka voor de Bourgondisch ingestelde vakantievierder. De Walen kennen de geheimen van de keuken als geen ander. Neem nu hotel-restaurant Le Cor de Chasse in Barvaux waar de chef-kok de verfijnde

Wil je wegdromen in een wereld van prinsen en prinsessen? Kies dan voor een verblijf op een luxueus kasteel. De rijke Belgische geschiedenis heeft een schitterend patrimonium nagelaten waar wij nu optimaal van kunnen genieten als cultuur- of als verblijfsbestemming.

mp

extra luxe

t

©©

be

st

De gids Echte Ardenn en & Waalse steden met arrange menten is beschik baar via informa tie @ be lgietoerism e .nl

©op ©

ca

Echte avonturiers en natuurliefhebbers vinden hier het paradijs. Ecotoerisme is in deze regio een woord dat al heel lang vóór de grote ecohype in de toeristische brochures stond. Zo kun je logeren in een van de toffe pandaverblijven, een concept van milieu- en natuurvriendelijke gastenkamers, uitgewerkt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. En wat dacht je van een verblijf met de kids op een boerderij? ‘Op de boerenbuiten’ verwijst al lang niet meer naar oubolligheid maar geeft nu een extra dimensie aan het moderne verblijfstoerisme.

y

duurzaam

20

verrassend belgië

verrassend belgië

21


ma l

©©op t - j . l . fle

Tekst: Isabelle Guillot

Onze planning start met een altijd bijzondere expositie in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten. Daarna nemen we de tram naar het intieme Museum voor Schone Kunsten van Ixelles waar we alle originele affiches van Toulouse-Lautrec willen zien. We slenteren even door het gezellige buurtje van Place Châtelain en Rue du Bailli en trakteren ons op een cappuccino met Belgische chocolade op één van de vele terrasjes. Bij het frietkot op Place Flagey weten we ons te beheersen. Dat houden we tegoed.

22

verrassend belgië

remy

met glas in lood. Later lezen we over andere juweeltjes van art nouveau en art deco achitectuur, zoals Maison Cauchie, Villa Empain en de villa en tuin van Alice en David Van Buuren.

prinses máxima

pralines als parels

Zaterdag is onze shopping-day. We lopen langs etalages die veel eleganter zijn ingericht dan thuis. Aan Avenue Louise en Boulevard de Waterloo vind je winkels waar ook prinses Máxima weleens een jurkje bestelt. Rond Rue Dansaert is het juist hip en design. Onderweg moeten we kiezen: een trendy café aan Place Saint-Géry of een klassiek terras op de Grand Place, hét mooiste plein van België. Voor grote warenhuizen en ketens ga je naar de Rue Neuve. Tussen de middag lunchen we in de Galerie Saint-Hubert. We bestellen echte Belgische specialiteiten: garnalenkroketjes en mosselen met (eindelijk!) friet. Tipje: de uitverkoop wordt altijd in januari en juli gehouden.

Op zondag gaan we voor vintage en antiek in de volkswijk de Marollen en op het chique plein Grand Sablon. We staan in onze handen met een fraaie art nouveau bureaulamp. Wij ontbijten er aan de stamtafel bij Le Pain Quotidien (en nemen ambachtelijke jam mee). Aan het einde van de middag, eten we het lekkerste taartje bij Wittamer en aan de overkant kopen we pralines bij Marcolini! Goed dat het hotel niet zo duur is, want voor deze superieure kwaliteit moet je wel betalen. De pralines worden ingepakt als de parelketting bij de antiquair! Onze conclusie: ga naar Brussel, hoofdstad van alle Europeanen. De stad is zeer geschikt voor een weekendje weg.

kuifje en bobbie Ook Kuifje is geboren in België. Tekenaar Hergé ontwierp hem in 1929. Met de altijd brommende Haddock, het slimme hondje Bobbie en de onhandige agenten Janssen en Jansen, beleeft Kuifje avonturen over de hele wereld. Hollywood regisseur Steven Spielberg maakte samen met Peter Jackson (Lord of the Rings) een spannende film. Het is de eerste van een trilogie. Kuifje is natuurlijk aanwezig in het Stripmuseum. Daarnaast is er over Hergé en zijn tekenkunst een exclusief museum in Louvain-la-Neuve (ten zuiden van Brussel).

©© 2011 columbia tristar

Wat hebben Lucky Luke, Suske & Wiske, Robbedoes, de Smurfen en Kuifje gemeen? Ze zijn allemaal bedacht door Belgische tekenaars. Geen wonder dat Brussel een wandelroute heeft langs stripmuren. Natuurlijk is er een fantastisch Stripmuseum, gevestigd in een art nouveau pand, waar je werk ziet van alle Belgische striptekenaars. Er is een uitgebreide winkel bij. De prima ‘Brasserie Horta’ zorgt voor de lunch. Sommige bezoekers brengen er uren door in de bibliotheek!

©©op t - jp

©©opt - j . p. remy

belgische stripfiguren in brussel

Ze zijn blauw, talrijk en passen bijna in een hand: de smurfen. In de Smurfenfilm verjaag t Gargamel hen met een trucje uit hun huis . Op de vlucht vallen de smurfen in een magisch gat en duiken als postpak ketje uit België wee r op in de woonkamer van Patrick in New York. Met zijn hulp hopen ze weer thuis te komen. De Belgische tekenaa r Peyo bedacht de smurfen al in 1958. De smurfen vind je natuurlijk in het Stripmuseum.

www.stripmuseum.be www.museeherge.com www.visitbrussels.be

art nouveau tot in de puntjes Brussel is de art nouveau hoofdstad van België en dat is dankzij architect Victor Horta, die in 2011 150 jaar zou zijn geworden. Wij bezoeken zijn woonhuis en atelier en onze mond valt open. Alles klopt. Vloeiende lijnen in de houten meubels, in de vloer van mozaïek, op de trap en in de serre

www.visitbrussels.be www.citytrip-brussel.be www.voiretdirebruxelles.be www.horta2011.be ©©opt - jpremy

Een vriendin tipt ons dat Brussel de best betaalbare citytrip van Europa biedt. In het weekend zijn de hotelprijzen immers laag. Er zijn winkels, een dagelijkse brocante markt, art nouveau en meer dan 100 musea. Met de Thalys ben je er in nog geen twee uur. We verheugen ons natuurlijk vooral op de Belgische lekkernijen.

marketing group, inc . all rights reserved

©©opt - jpremy

brussel grenzeloos fijne stad

verrassend belgië

23


©©i . nieboer

op stap met een greeter

Spannend, een blind date in een metrostation. We wachten op onze Greeter Louis. Wat voor iemand is het? Ons ‘meeting point’ is goed gekozen, er lopen geen drommen mensen. We herkennen onze gids direct als hij komt aanlopen.

brusselaar maakt ons wegwijs in zijn stad

Tekst: Ilona Nieboer

‘Welkom, bent u er klaar voor?’ Onze gids voor de middag heeft er zin in. Hij zal ons meenemen naar een wijk die we vast nog nooit hebben bezocht: Auderghem. Nee, daar komen we inderdaad niet gauw. De wijk ligt buiten de door toeristen bezochte gedeelten van Brussel. ‘Ik zal u tonen waar ‘Europa’ is ontstaan’, vertelt Louis. ‘Hier, in Auderghem, hebben de verantwoordelijke leiders van Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en België in een periode van twee jaar vele malen vergaderd over vergaande samenwerking. Uiteindelijk is er een verdrag opgesteld dat de basis vormde voor onze huidige Europese Unie.’ Het verdrag is in 1957 in Rome ondertekend. We proeven dat - als het aan deze in Auderghem geboren en getogen bewoner lag – het verdrag eigenlijk hier ondertekend had moeten worden.

top Ons thema Europa is treffend. Op de dag dat we met Louis op pad gaan, is er een Europese top aan de gang. Dat merken we eerder die dag in de omgeving van de Europese gebouwen. We zien op straat veel politie. Tussen de middag begeven eurocraten zich op straat. We herkennen hen aan hun verzorgde kleding en hun ID’s, bungelend aan nekkoorden als we in de rij staan bij het beroemdste frietkot van Brussel, Maison Antoine. Louis neemt ons mee naar het fraaie buitenhuis waar de gesprekken tussen de landen plaatsvonden. Voordat we bij Kasteel Hertoginnedal arriveren, wandelen we langs het

beekje Woluwe en passeren we schoolgaande kinderen. ‘Ja, Auderghem is een groene en gegoede buitenwijk van Brussel waar gezinnen graag wonen.’ Daar kunnen we ons iets bij voorstellen als we de lommerrijke straten en de mooie huizen zien. Het pad langs het beekje is onderdeel van een groene route waarvan we een klein stukje volgen. De beek is nu een kalm watertje. Dat was vroeger wel anders, vertelt onze Greeter. Toen stonden er molens waar onder andere papier werd gemaakt. Hij wijst naar de straatnaam: Papiermolenstraat. De verwijzing naar het verleden zou ons zonder het verhaal van Louis zijn ontgaan.

eye opener Dan komen we aan bij een statig hek. Daarachter ligt het stoere maar elegante kasteel, dat op z’n Frans chique klinkt als Château de Val Duchesse. Het gebouw is in overheidshanden en wordt nog steeds gebruikt voor vergaderingen en bijeenkomsten. Onze gids vertelt honderduit, maar vraagt steeds of we dingen willen weten. Hij doet dit tenslotte voor ons.

Greeter Lo uis heef t een missi e: ‘De naam Bru ssel is te vaak verb onden met de politiek, vind ik . Ik wil late n zien dat het een bo eiende stad is ; vo or en door mensen.’

In Auderghem is de EU geboren Als afsluiter neemt Louis ons mee naar bar Capoue waar we hem trakteren op een Italiaanse espresso. Deze keten met meerdere zaken in Brussel verkoopt ook heerlijk ijs. Zo deelt Louis behalve zijn kennis van de geschiedenis ook tips van ‘the places to be’ met ons.

alert Tot slot brengt Louis ons naar ons metrostation. Binnen maakt hij ons attent op de twee beelden en een schildering die het metrostation sieren. Ai, die hebben we op de heenweg over het hoofd gezien. In de meeste metrostations vind je prachtige kunstwerken, vertelt hij. Je moet er alleen wel oog voor hebben. En dat is nu juist zo leuk van een Greeter, merken we. Zij laten je dingen zien waar je anders aan voorbij zou gaan.

©©opt - j . l . flemal

©©i . nieboer

http://brussels.greeters.be

24

verrassend belgië

ambassadeurs van een stad

hoe werkt het?

Greeters is een netwerk van inwoners die hun kennis en tips op vrijwillige basis delen met bezoekers. Een Greeter laat je de stad ervaren alsof je langsgaat bij een bekende.

Via de website vraag je vooraf een afspraak met een Greeter aan. Daarbij geef je aan wat je wilt zien, bijvoorbeeld mode- en designwinkels. De organisatie zoekt er een Greeter

bij. In Brussel zijn 70 vrijwilligers actief, ook Nederlandssprekenden. Zij leiden je met maximaal vijf anderen rond.

verrassend belgië

25


informatie van onze partners

Breng een bezoekje aan Brussel en ontdek de stad door de ogen van een Brusselaar die u met hart en ziel wegwijs maakt. Een dagje met een Greeter is een authentieke ontmoeting gebaseerd op vrijwilligerswerk.

Onze partners in Wallonië en Brussel stellen zich graag aan u voor. De indeling van de presentaties is per provincie. Voor de duidelijkheid hebben de pagina’s van de provincie dezelfde kleur als die op de kaart op deze pagina.

Greeters zijn inwoners van Brussel die u verwelkomen en die de passie voor hun stad graag willen delen door ontmoetingen. Op deze manier kunt u het authentieke Brussel leren kennen. Elke ontmoeting is uniek want in overleg met de Greeter stelt u zelf het programma samen. Zo kunt u bijvoor­ beeld het volgende ontdekken: een klein park, een bistrootje, een gezellig terrasje, een authentieke wijk en veel

het aantrekkelijke aanbod omvat: Accommodatie - Kastelen en musea - Actief - Natuur - Stadjes en dorpen

brussel

luik

is de flamboyante hoofdstad van België en ideaal voor een citytrip. Als je weet hoeveel en welk niveau de musea, historische gebouwen en de chef-koks van de restaurants hebben, kan Brussel prima wedijveren met Parijs. Zeker als het om de prijs gaat! www.visitbrussels.be

heeft een rijk industrieel verleden dat onder andere is te ontdekken in de Blegnymijn. Daarnaast zijn er grotten, het circuit van Francorchamps en wellnessmogelijkheden in Spa. Ook de natuur trekt, bijvoorbeeld in het grootste beschermde natuurgebied Hoge Venen. www.liegetourisme.be en www.eastbelgium.com

nederland noordzee

Brussels Greeters Louis Hapstraat 16 B-1040 Brussel Tel. +32 (0)2 648 09 79 www.brussels.greeters.be greeters@tourisme-autrement.be

B E L G I Ë

duitsland AKEN

BRUSSEL

Tongeren

TOURNAI

Waterloo Genval Wavre Limelette Louvain-la-Neuve

Waals-Brabant

Soignies

Henegouwen MONS

henegouwen biedt je een rijk industrieel erfgoed met onder meer Unesco-scheepsliften, de grote meren van Eau d’Heure, kastelen en tuinen. Mons en Tournai zijn gemoedelijke steden waar je met gemak een dagje doorbrengt. www.hainauttourisme.be

Nivelles

Binche

frankrijk

NAMEN

Namen

Philippeville Rance

Mariembourg

Andenne

Visé

Aubel

Henri-Chapelle

brussels card geeft allerlei kortingen

Limbourg Eupen Verviers

Chaudfontaine

Theux

Huy

Spa

In alle vrijheid Brussel ontdekken en ook nog op de kleintjes letten ? Dat kan met de Brussels Card !

Bütgenbach Malmédy

Gesves

Profondeville

Walcourt

Luik

Gembloux

CHARLEROI

Thuin

LUIK

©©brussels greeters

Le ie

GENT

LILLE

Freyr

Durbuy

Spontin Dinant

Stavelot Erezée

Lierneux

La Roche-enMarche-en- Ardenne Houffalize Rochefort Famenne

Celles

Beauraing

Han-sur-Lesse

Chimay Cul-des-Sarts

St Hubert

Bohan

Vielsam St. Vith Burg Reuland

Dit praktische pasje geeft niet alleen gratis toegang tot meer dan 30 musea maar ook belangrijke kortingen in restaurants, winkels en toeristische attracties. Om het u nog makkelijker te maken, kunt u er ook in het openbaar vervoer gratis mee reizen. U stelt zelf uw programma samen.

Hachiville Bastogne

Luxemburg ARLON

waals-brabant lijkt de glooiende, groene achtertuin van Brussel en telt de meeste golfbanen van België. Hier ligt het historische slagveld van Waterloo. Stripfans gaan naar het Kuifje-museum en daredevils kiezen voor attractiepark Walibi. www.brabantwallon.be

verrassend belgië

namen is het begin van de Ardennen. Er op uit trekken met de fiets, kajakken en hiken kun je er goed combineren met een bezoek aan een dorp of stad als het elegante Namen en pittoresk Dinant. www.paysdesvallees.be

luxemburg vormt het hart van de Ardennen en bestaat uit bossen, heuvels en valleien. Stoere middeleeuwse forten en abdijen als Bouillon en Orval zijn mooie rustpunten voor mensen die er actief op uit gaan. Populair zijn kajakken, fietsen en wandelen. www.luxemburgtoerisme.be

©©brusselse museumraad

Bouillon

26

Er is ook een internationaal Greeters netwerk : www.globalgreeternetwork.info

ANTWERPEN

BRUGGE

IJzer

meer. Greeters kunnen elke dag beschikbaar zijn van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Alle ontmoetingen zijn bovendien gratis en er kunnen maximaal 6 personen mee. Geïnteresseerd ? Twijfel niet en reserveer een ontmoeting met één van onze Greeters via de website. Het Greeters netwerk is een vorm van participerend toerisme opgericht op initiatief van de vereniging ‘Tourisme autrement’. De ontmoetingen zorgen immers voor een multiculturele uitwisseling en voor een unieke ervaring voor zowel de bezoekers als de Greeters.

©©jan @ matongazet. be

de brusselse greeters heten u welkom !

Het nieuwe Musée Magritte Museum, de dinosauriërs in het Museum voor Natuurwetenschappen, het Strip­ museum of een tentoonstelling in BOZAR ? Het Atomium of een ritje in een dubbeldekker ? Modeboetieks of chocolade proeven ? Mosselen eten bij restaurant Léon of een biertje drinken in café A la Mort Subite ? Kiest u maar ! U bepaalt ook zelf hoe lang u zich ‘Brusselaar’ wenst te voelen: de Brussels Cards zijn er voor 24, 48 of 72 uren. Bovendien krijgt u een stadsplat­ tegrond en een gidsje. De Brussels Card is verkrijgbaar bij de Brusselse toeristenbureaus, de belangrijkste musea en via internet op www.brusselscard.be

Brusselse Museumraad vzw / Conseil Bruxellois des Musées asbl Koningsgalerij 15 Galerie du Roi B-1000 Brussel Tel. +32 (0)2 512 77 80 www.brusselscard.be info@brusselsmuseums.be

verrassend belgië

27


Het Atomium is noch toren, noch piramide, eerder kubusvormig, een beetje sferisch, het midden houdend tussen beeldhouwkunst en architectuur, een overblijfsel uit het verleden met werkelijk futuristische kenmerken, museum en tentoonstellingsruimte. Het is tegelijkertijd een voorwerp, een plaats, een ruimte, een utopie en een symbool, uniek in de wereld, dat ontsnapt aan elke vorm van classificatie.

Ontdek Europa’s leukste plekjes, Europa in enkele uren… een unieke ervaring ! Mini-Europa is in de eerste plaats een uitnodiging om te reizen. De Big Ben klok, de gondels voor het Dogenpaleis, de Brusselse Grote Markt, de Acropolis en veel meer. Een uniek beeld-, klank- en animatiespektakel dat u langs animaties en 350 miniatuurmonumenten van de 27 lidstaten van de EU leidt. Een ontdekkingsreis op miniatuurformaat die u nergens anders kunt maken.

Geniet ten volle van de eeuwige zomer van Oceade, vergeet de tijd en breng hier een onvergetelijke dag, namiddag of avond door !

Bounty Raft, de langste duobandenglijbaan van België Caribbean Madness, interactief videospel met waterjets

bubbelbad, 2 binnensauna’s, 1 buitensauna, solarium, tuin, stoom­ bad, bar. Voor de volwassenen toegang in badkleding. Saunaland is inbegrepen in de toegangsprijs.

 ceade is nummer 1 met maar O liefst 14 glijbanen ! Miniglijbanen voor de kinderen en reuzenglijbanen voor de echte avonturiers.

De Europese Unie beter begrijpen Aan het einde van het bezoek aan het park, vindt u ‘Spirit of Europe’, een groot interactief en amusant parcours over de EU. Een voorstelling die iedereen zal boeien en die u zeker niet mag missen ! Ieder monument is weergegeven tot in het kleinste detail. De Big Ben is maar liefst 4m hoog. Met zijn 13m is de Eiffeltoren hoger dan een gebouw van 3 verdiepingen ! En toch werd de schaal voor alle gebouwen consequent doorgetrokken.

Laat u verrassen door de uitbarsting van de Vesuvius, breek een stukje af van de Berlijnse muur, laat de Ariane

Saunaland, verwen uzelf. Geniet in een oase van rust met

Openingstijden en data met avond­ openstellingen staan op de website. Catalogus verkrijgbaar in 10 talen. Restaurant-cafetaria. Mini-Europa… een niet te missen attractie tijdens uw bezoek aan Brussel ! Mini-Europe Bruparck B-1020 Brussel Tel. +32 (0)2 474 13 13 www.minieurope.eu info@minieurope.eu

©©mini-europe

©©mini-europe

Océade Brupark Voetballaan 3 B-1020 Brussel Tel. +32 (0)2 478 43 20 www.oceade.be info@oceade.be

Talrijke animaties scheppen een levendige sfeer

©©océade

©©océade

 et warmste strand van het land H met water van 29°. De golven, de snelstroomkreek, de woelige wateren, de geisers, de jetstreams, enz.

verrassend belgië

raket opstijgen en geniet van nog veel meer animaties, zowel voor jong als oud.

Tot binnenkort !

 nimatie zorgt voor ontspanning en A plezier voor het hele gezin. Naast de waterattracties voor groot en klein, kunt u ook deelnemen aan de verschillende vormen van wateranima­ tie, zoals de apenbrug, de beklimming van de waterval en de nautic tubes.

28

Atomium Atomiumsquare B-1020 Brussel Tel. +32 (0)2 475 47 75 www.atomium.be info@atomium.be

mini-europa het mooiste miniatuurpark

oceade subtropisch waterpretpark Nieuw 2011: Salto Angel, familieglijbaan met 4 pistes De Orkaan, de snelste glijbaan van België met tijdsregistratie Anaconda, de prettigste en grootste familieglijbaan van de Benelux Aqua Fun House, interactief waterspeelplein van 5 m hoog en 160 m2 groot

Het was niet de bedoeling dat het Atomium de Wereldtentoonstelling van 1958 zou overleven, maar dankzij zijn populariteit en succes werd het al snel een belangrijk onderdeel van het landschap, eerst voor Brussel, later zelfs internationaal. Een halve eeuw later staat het Atomium trouwens nog steeds voor die ideeën over de toekomst en over universaliteit.

©©www. atomium . be sabam 2009

De organisaties nemen telkens een andere invalshoek en laten op die manier het historisch, architectonisch, economisch, sociaal, folkloristisch en natuurlijk erfgoed van Brussel volop tot zijn recht komen. Als u dus nieuwsgierig bent naar de Art Nouveau en de Art Deco, de tuinsteden, de stripverhalen, de bieren en de brouwerijen, de kunstenaarsateliers en andere geheime

- sabam 2011 - nor

Voir et Dire Bruxelles Koningsstraat 2/4 Rue Royale B-1000 Brussel Tel. +32 (0)2 563 61 51 www.voiretdirebruxelles.be info@voiretdirebruxelles.be

Onaantastbaar symbool aan het Brusselse firmament.

©©ww w. atomium . be

plekjes van de mooie hoofdstad van Europa, vraag dan het programma aan en volg de gids !

©©pro velo

©©monuments & sites-brux

elles

Voir et Dire Bruxelles is een samenwer­ kingsverband van verenigingen - ARAU, Arkadia.be, Itinéraires, de Babbelbus en Pro Velo - die zich bezig houden met wel 150 toeristische en thematische rondleidingen. Zij hebben allemaal een programma van begeleide bezoeken die u de kans geven de stad op een andere manier te ontdekken. Te voet, met de bus of zelfs met de fiets.

atomium symbool van brussel

man n szkop

voir et dire bruxelles rondleidingen op een andere manier

verrassend belgië

29


museum voor natuurwetenschappen een museum dat leeft!

het museum voor oude kunst uitgebreide collecties

Museum voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29 B-1000 Brussel Info line : +32 (0)2 627 42 38 www.natuurwetenschappen.be info@natuurwetenschappen.be

Test je zintuigen en vergelijk ze met die van de dieren. Na je bezoek zul je sommige dieren vast met andere ogen bekijken !

verrassend belgië

Langs het hele parcours staan aanwijzingen die telkens fragmenten van het verhaal prijsgeven. Elke aanwijzing vraagt wat denkwerk om naar een volgende bestemming te komen en de verschillende proeven te doorstaan. Een actieve wandeling van ongeveer 3 uur, vol emotie en

©©sortilège

De René Magritte-collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België werd aangevuld met tal van werken die privéverzame­ laars ter beschikking stelden. Ruim 200 werken, waaronder olieverfschilderijen op doek, gouaches, tekeningen, beelden en beschilderde voorwerpen, maar ook reclameaffiches, partituren, oude foto’s en films worden in een chronologisch en thematisch overzicht tentoongesteld.

verrassingen in een groene en boeiende omgeving. Daarbij de ontdekking van een bijzonder natuurdomein, het Bosdal der Begijntjes, het best behouden groene deel van Brussel. Betovering Trassersweg 420 B-1120 Neder-Over-Heembeek Tel. +32 (0)2 332 04 28 www.betovering.be windbag@windbag.be

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Adres & Kassa: Regentschapsstraat 3 B-1000 Brussel Tel. +32 (0)2 508 32 11 www.fine-arts-museum.be info@fine-arts-museum.be

Het Musée Magritte Museum bevat de meest uitgebreide en meest gevarieerde verzameling ter wereld met werken van de beroemde Belgische surrealist, René Magritte.

rené magritte - de terugkeer © charly herscovici, met zijn vriendelijke toestemming c/o sabam-adagp 2011-08-29

©©sortilège

30

Direct na aankomst bevinden de deelnemers zich in een fantastisch middeleeuws universum. Met een avonturenkaart in de hand, lossen zij raadsels op en doorstaan proeven om aan het einde van het traject te komen. Ze worden heks, ridder, prinses… en ontdekken de onheilspellende Behekste Tunnel, de Hachelijke Beklimming, de Berenkooi. Ze klimmen naar de top van de boomhut, steken de hangbrug over en zullen misschien het geluk hebben om de Zwarte Ridder te verslaan, de Heks van de walmende moerassen te benaderen of zelfs de Spion uit te dagen.

De schilderijen van Pieter Bruegel de Oude en de Bruegelfamilie vormen het hoogtepunt van de talrijke stromingen die zich ontwikkelden in de 16de eeuw. De 17de en 18de eeuw blinken uit met werken van het hoogste niveau, zoals altaarstukken en schetsen van Pieter Paul Rubens, een ensemble van schilderijen van Jacob Jordaens en schitterende portretten van Antoon van Dyck.

het musée magritte museum surrealisme ten top !

de betovering fantastisch avonturenspel! Een beleving voor groot en klein in het meest beschermde groene deel van Brussel. Betovering.be is een groot avonturenspel voor iedereen. Een mengsel van vermaak, vindingrijkheid en teamgeest.

Primitieven, waaronder Rogier van der Weyden, Petrus Christus, Dirk Bouts, Hans Memling en Hiëronymus Bosch.

Het museum bevindt zich in het prachtig gerestaureerde Hotel Altenloh aan het Koningsplein te Brussel op loopafstand van de Grote Markt. Kom dus snel deze multidisciplinaire collectie, die een internationaal succes kent, bezoeken !

rené magritte - het rijk der lichten © charly herscovici, met zijn vriendelijke toestemming c/o sabam-adagp 2011-08-29

Maak tijdens je bezoek ook gebruik van de gelegenheid om de schatten van de andere permanente zalen te ontdekken. Mis de tijdelijke tentoonstellingen niet ! Van 6 oktober 2011 tot en met 2 september 2012 worden je zintuigen geprikkeld in de interactieve tentoon­ stelling Prikkels !

©©museum voor natuurwetenschappen

©©thomas cato photography

van de ‘Iguanodons van Bernissart’ blijven de absolute sterren, de nationale trots van België !

Het zwaartepunt van het Museum voor Oude Kunst bestaat uit de schilder­ kunst, beelden en tekeningen uit de voormalige Zuidelijke Nederlanden met de kostbare panelen van de Vlaamse

jacob jordaens, sater en boer © kmskb fotograaf: dig. photo: j. geleyns / www.roscan.be

Bezoek ook zeker de Galerij van de Dinosauriërs. Hier sta je oog in oog met de indrukwekkende T. rex, de imposante Triceratops, de lange Diplodocus, de Stegosaurus en de Olorotitan. Maar de originele fossielen

Een parel binnen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België !

pieter i bruegel, de val van icarus © kmskb fotograaf: dig. photo: j. geleyns / www.roscan.be

Ontdek het leven in al zijn facetten in het Museum voor Natuurwetenschappen ! Sinds 10 december 2010 kun je in BiodiverCITY, een permanente tentoonstelling in het Museum, de biodiversiteit van de stad verkennen. Ontdek wat biodiversiteit is en hoe ze te beschermen, en probeer zelf de biodiverse stad te beheren. Een innovatieve en unieke aanpak voor een natuurwetenschappelijk museum !

Musée Magritte Museum Adres & Kassa: Regentschapsstraat 3 B-1000 Brussel Ingang voor online geboekte tickets: Koningsplein 1 B-1000 Brussel Tel. +32 (0)2 508 33 33 www.musee-magritte-museum.be E-mail: via webformulier

verrassend belgië

31


muziekinstrumentenmuseum internationaal muzikaal erfgoed

welcome hotel kleurrijke themakamers

Old England is al sinds de opening eind 19e eeuw een baken in Brussel. In dit verbluffende gebouw huist sinds 2000, op een steenworp afstand van de Grote Markt en het Centraal Station, het Muziekinstrumentenmuseum.

het Brusselse Hof, langs de Afrikaanse kora tot aan de twintigste-eeuwse theremin. In totaal krijgt u bijna 1200 instrumenten te zien en te horen. Het audiosysteem laat u genieten van uren wonderlijke muziekfragmenten van over de hele wereld en van alle tijden.

Hotel Welcome beschikt over 16 unieke kamers die elk het thema van een bepaald land hebben en schitterend ingericht en versierd zijn. De ‘Congoka­ mer’, de ‘Vietnamkamer’, de ‘Egyptroom’ of de ‘Zanzibarkamer’, noem maar op. Zo kan men zelfs in het hotel de wereld blijven ontdekken.

mim - Muziekinstrumentenmuseum Hofberg 2 B-1000 Brussel Tel. +32 (0)2 545 01 30 www.mim.be info@mim.be

U kunt de dag beginnen met een ‘Fairtrade ontbijt’: Fair Trade producten zoals koffie, thee, verschillende soorten jam maar ook verse broodjes en croissants die u in de Parijse stijl ingerichte cafébar van het hotel kunt nuttigen.

verrassend belgië

©©www. detiffe . com

Geen problemen met auto’s of bussen, de herbergen zijn op alles voorbereid. En als extraatje verhuurt één van de herbergen staanplaatsen voor campers!

accor hotels brussel onbezorgd genieten Brussel, hoofdstad van Europa, is één van België ’s drukst bezochte steden en dit vraagt natuurlijk om goede accommodatiefaciliteiten. De Accor Groep, met maar liefst 15 hotels en meer dan 2.500 kamers, biedt, als absolute leider op de Brusselse hotelmarkt, voor elk wat wils:

2 stijlvolle Sofitels in het centrum 2 gerenoveerde Novotels in het centrum en 1 bij de luchthaven 2 comfortabele Mercure’s (centrum en luchthaven) 1 Adagio aparthotel in het centrum 5 moderne ibis hotels (centrum, luchthaven en Brussels gewest) 2 Etap Hotels (luchthaven en Brussels gewest)

Naast een uitstekende ligging, hetzij in het centrum, bij het station of bij de luchthaven kan zowel de toerist als de zakenman zijn gading vinden tussen kwalitatief hoogstaande maar ook ‘low cost’ accommodaties. In de sfeervolle Accor hotels van Brussel kunt u onbezorgd genieten ! Alvast een fijn verblijf toegewenst. Accor Hotels www.accorhotels.com

©©fabrice rambert

©©bernard vanden eynde

fe . co m

©©ww w. de tif

Of u een schoolgroep bent, een groep jonge reizigers of gewoonweg een nieuwsgierige reiziger, Hostels in Brussels biedt meer 1000 bedden. Midden in de natuur of in het hart van de stad, zij hebben alles waar u van dromen kunt.

Hostels in Brussels Rue Traversière 8 B-1210 Brussel Tel. +32 (0)2 612 72 46 www.hostelsinbrussels.be info@hostelsinbrussels.be

©©luc selvais

hostels in brussel goedkoop overnachten voor jongeren

32

De faciliteiten in deze kleurrijke kamers bestaan uit een flatscreen kabelTV, gratis WiFi en een luxe badkamer.

Welkom in het mim - midden in muziek.

Bent u op zoek naar een jeugdherberg in Brussel ? Dan bent u hier aan het goede adres. ‘Hostels in Brussels’ groepeert de 5 beste plekken om goedkoop en in een jonge omgeving te logeren in de hoofdstad van Europa.

Brussels Welcome Hotel Brandhoutkaai 23 B-1000 Brussel Tel. +32 (0)2 219 95 46 www.hotelwelcome.com info@hotelwelcome.com

©©hotel welcome

© mim - jean boucher

Als u alle verdiepingen heeft doorkruist, is het restaurant de ideale plek om uw bezoek af te ronden. Vanuit de koepel van het Old England Art Nouveau gebouw heeft u een spectaculair uitzicht op het historische centrum van de hoofdstad van Europa.

©©mim, brussel

Zoekt u een aandenken ? Wilt u iemand verrassen ? Shopaholic ? De museum­ winkel puilt uit van de boeken, cd’s, postkaarten en allerhande muzikale hebbedingen.

Het hotel bevindt zich op het SintKatelijneplein op slechts 10 minuten lopen van de Grote Markt. Iedere kamer in het hotel is ingericht met kunst afkomstig uit de hele wereld.

©©hotel welcome

Het mim, is een collectie muzikaal erfgoed met wereldfaam. Al wandelend door de ruime zalen gaat u op muzikale wereldreis, van de viola da gamba’s aan

De magie van een reis op elke verrassende kamer. Een reis rond de wereld in Brussel... gebaseerd op de avonturen van de eigenaars van het hotel.

verrassend belgië

33


Sofitel Brussels Le Louise In het centrum van Brussel, in de prestigieuze en levendige Louisawijk, ligt het 5* designhotel Sofitel Brussels Le Louise. De buurt met art nouveau architectuur en het Victor Horta

Sofitel Brussels Le Louise Gulden-Vlieslaan 40 B-1050 Brussel Tel. +32 (0)2 514 22 00 www.sofitel.com H1071@accor.com

Van de keuken tot het wellnesscentrum, van de gymzaal tot de roomservice en van de bar tot aan het onthaal schakelt alles over op de ‘relaxmodus’, zodat de gasten kunnen rekenen op een absolute wellnesservaring.

de provincie waals-brabant groen en authentiek

Liefhebbers van architectuur en erfgoed zullen onder de indruk zijn van de romantische sfeer in de cisterciën­ zerabdij van Villers-la-Ville of de grootsheid van de schitterende Sainte-Gertrudekerk van Nivelles.

Op aanvraag ontvangt u gratis:  e brochure ‘Waals-Brabant, een D groene escapade… en een moment van ontspanning’ De logiesgids met toeristische logeeradressen in Waals-Brabant

Wie van de natuur houdt moet keuzes maken, want de provincie biedt een hele reeks wandel- en fietsroutes langs idyllische wegen en schilderachtige dorpen. Liefhebbers van streekproducten verwennen we met kazen, eendenlever, hartige en zoete taarten en uiteraard bier en chocolade.

34

verrassend belgië

©©ww w. erikverdo

nck . be

Waals-Brabant ontvangt u met open armen, voor een daguitstap of een weekendje weg. Bent u klaar voor een groen uitstapje?

n

Wellness mag dan een heel persoonlijk concept zijn, iedereen vindt bij Dolce La Hulpe Brussels het ideale recept voor sereniteit. Als gast stelt u zelf uw weekend samen, net als uw restaurantmenu. Dolce La Hulpe Brussels Chaussée de Bruxelles 135 B-1310 La Hulpe Tel. +32 (0)2 290 98 00 www.dolcelahulpe.com info_lahulpe@dolce.com

fondation folon bijzonder mooie kunst Op twintig minuten rijden van Brussel heeft de Stichting Folon ruim vijfhonderd werken ondergebracht in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen. In vijftien tentoonstellingszalen worden aquarellen, schilderijen, etsen, voorwerpen, beeldhouwwerken, posters en illustraties getoond. De originele en interactieve scenografie, uitgewerkt door de artiest zelf, voert u mee op een verrassende reis door het land van droom en poëzie.

Toeristische Federatie van de Provincie Waals-Brabant Avenue Einstein 2 B-1300 WAVRE Tel. +32 (0)10 23 63 72 www.brabantwallon.be tourisme@brabantwallon.be

Rondleidingen in het museum, in het NL, FR, EN, D en IT. Een volledige dag in Waals-Brabant voor groepen met twee bezienswaardigheden naar keuze bij vier locaties: de abdij van Villers-laVille, het Wellingtonmuseum in Waterloo, de collegiale Sint-Gertrudis­ kerk in Nijvel en de Stichting Folon.

©©photographies t. renauld

Waals-Brabant, gelegen in het hart van Europa, op amper enkele kilometers ten zuiden van Brussel, is vooral bekend om zijn locaties die een boeiend verleden weerspiegelen. De bezienswaardigheden rond het Slagveld van Waterloo richten zich tot iedereen die interesse heeft voor geschiedenis. Kunst komt aan bod in het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve en bij de Stichting Folon in La Hulpe, waar men een verbazingwekkende verzameling kan bewonderen.

Het hotel is gelegen in het hart van een prachtig woud, waar u urenlang kunt wandelen zonder u te vervelen. Het hotel stelt fietsen ter beschikking en de dappersten kunnen in de vrije natuur hun hardloopschema afwerken. Dit immense beukenbos is elk seizoen grandioos en kan eindeloos worden verkend.

©©marko pastori

sofitel brussel le louise

Diep genesteld in het hart van een immens beukenbos, op een steenworp afstand van Brussel, ligt het Dolce La Hulpe Brussels. Het is op doordeweek­ se dagen een centrum voor seminars en teambuilding. Maar op vrijdagavond ondergaat het hotel een metamorfose aan zachtheid…

Dolce La Hulpe Brussels stelt alles in het werk om het weekend zijn echte functie terug te geven: een waarachtig rustmoment. Met zijn ideale omgeving, zijn bijzonder geïnspireerde chef-kok en zijn sport- en wellnessfaciliteiten verwent dit hotel de leergierige clientèle tijdens de week, maar evenzeer de ontspannen gasten in het weekend. Alles draait rond één principe, namelijk wellness!

Stap binnen in een wereld waar architectuur, geluiden, lichtspel en optische effecten de mooiste beelden van een van onze grote Belgische kunstenaars begeleiden. Na uw bezoek aan het museum kunt u bovendien genieten van de rijke flora en fauna van het prachtige regionale Solvay park. Hier komt u in alle rust de vier seizoenen van de schepping tegen. Ontdek met de kunst van Folon het vijfde seizoen: dat van de verbeelding en de poëzie.

“Reisverhalen”, tijdelijke tentoonstelling, van 15 oktober 2011 tot 15 januari 2012: In het kader van Europalia.brasil stelt de Stichting Folon ‘Reisverhalen’ voor, een reeks zwart-wit- en kleuren­ foto’s die Koning Leopold III tijdens zijn reizen door Brazilië maakte. Fondation Folon Drève de la Ramée 6A 1310 La Hulpe/Terhulpen Tel. +32 (0)2 653 34 56 www.fondationfolon.be fondation.folon@skynet.be

©©folon , adagp, 2012

©©glenn aitkins – sofitel

brus sels euro pe

Sofitel Brussels Europe Jourdanplein 1 B-1040 Brussel Tel. +32 (0)2 235 51 00 www.sofitel.com H5282@accor.com

Museum liggen ook vlakbij. Modeboe­ tieks grenzen aan het hotel en via de Zavelwijk met haar antiquairs en de Kunstberg met haar musea komt u op de Grote Markt. De kamers en suites zijn uitgerust met de comfortabele ‘My Bed’ bedden en de badkamers met Hermès badproducten. Ideaal voor een romantisch verblijf. Bar-restaurant ‘Crystal Lounge’ voor onvergetelijke momenten. Station en parking nabij. WiFi.

©©serge an to

hotel Sofitel Brussels Europe met zijn gastvrije kamers. Dichtbij het Leopold­ park, musea (o.a. het Cinquantenaire) en de Felix Haptuin. Struin over de zondagsmarkten en proef de typische Brusselse sfeer van het plein.

©©frederic swennen - alohafred. com

Sofitel Brussels Europe In hartje Brussel, aan het Jourdanplein, vlakbij het zakencentrum, de grote toeristische bezienswaardigheden, de Grote Markt en de Europese Commis­ sie, vindt u het elegante en luxueuze

dolce la hulpe topresort en conferentiehotel

© glenn aitkins -

sofitel hotels brussel verfijnde luxe gastvrijheid

verrassend belgië

35


Voor families met kinderen zijn er talrijke sport- en spelmogelijkheden en het bekende pretpark Walibi België, dat vanaf het hotel gemakkelijk lopend te bereiken is.

Het zijn onder andere een kathedraal, neolithische vuursteenmijnen, scheepsliften, belforten, kermissen en een carnaval. U bent natuurlijk ook welkom in onze musea, kastelen, steden en dorpen, onze landschappen en op onze kanalen.

Henegouwen heeft een grote variatie aan landschappen en telt meer dan

de waterwerken van henegouwen industriële hoogstandjes

De Abdij is nu onbewoond en haar ruïnes zullen u verrassen door de veelzijdige facetten: natuur, architectuur, geschiedenis, cultuur, ontspanning, …

Ga op ontdekkingstocht naar de scheepsliften. Een onvergetelijke belevenis op het water in het hart van de provincie Henegouwen.

Abbaye de Villers-la-Ville Rue de l’Abbaye 55 B-1495 Villers-la-Ville Tel. +32 (0)71 880 980 www.villers.be info@villers.be

©©ftph - c . carpentier

Openingstijden 01/11 – 31/03 : 10–17 uur (gesloten op dinsdag, behalve voor groepsreserveringen) 01/04 – 31/10 : 10–18 uur Jaarlijkse sluiting : 24, 25, 31/12 en 01/01

©©abdij van villers

©©abdij van villers verrassend belgië

Hainaut Tourisme Rue des Clercs 31 B-7000 Mons Tel. +32 (0)65 36 04 64 www.hainauttourisme.be federation.tourisme@hainaut.be

Een dagje in het groen in de provincie Henegouwen

De Abdij ligt op een prachtige locatie – zo’n 30 km ten zuiden van Brussel – in een rustig buitengebied, omringd door bossen en natuurgebieden.

36

Welkom in Henegouwen, land van ontdekkingen !

Een omvangrijk erfgoed, een hele streek waar u wordt ontvangen met een gevoel van gastvrijheid, dat teruggaat naar een lange traditie van cultuurver­ menging.

abdij van villers historische topbezienswaardigheid De Abdij van Villers, gesticht in 1146, is één van de meest opmerkelijke cisterciënzer abdijen van België. In de 13e eeuw telde de Abdij – op haar hoogtepunt – een honderdtal monniken en drie maal zoveel lekenbroeders. Het domein besloeg ongeveer tienduizend hectare, verspreid tussen Antwerpen en Namen en bebouwd met verschillende abdijhoeven.

Nieuw: ga op stap met uw GPS ! Samen met de andere Waalse Toeristische Federaties, stelt de Toeristische Federatie van de Provincie Henegouwen meer dan 150 routes voor door heel Wallonië, waaronder een vijftigtal in de mooie provincie. Kijk op: www.toerismegps.be.

Allereerst het Historisch Centrum­ kanaal en zijn hydraulische liften die als Werelderfgoed door Unesco werden erkend. Ervaar de honderd­jarige charme van de hydraulische liften, die ieder een hoogteverschil van ongeveer 17 m overbruggen met slechts één energiebron : water ! Vervolgens het Hellend Vlak van Ronquières, dat een hoogteverschil van 68m nivelleert tussen 2 kanaal­ vakken, op het kanaal dat Charleroi met Brussel verbindt. De twee scheeps­ bakken rijden als wagons over rails. Met kabels worden de bakken voortbewogen.

tier

Na een drukke dag kunt u ontspannen in het sportcomplex en het zwembad van het hotel of tijdens een partijtje golf op een van de vlakbij gelegen golfterreinen met 18 holes.

Leonardo Hotel Wavre Rue de la Wastinne 45 B-1301 Wavre Tel. +32 (0)10 41 13 63 www.leonardo-hotels.com reservation.wavre@leonardo-hotels.com

48.000 ha bossen en wouden met diverse trajecten voor wandelaars, fietsers, mountainbikers of ruiters. Wie van een stevige wandeling en frisse lucht houdt, zal beslist ook de vier RAVeL-routes waarderen die onze provincie doorkruisen.

©©ftph - carpentier

©©leonardo hotels belgium

Om de dag goed te beginnen wordt er een gevarieerd ontbijt geboden met koude en warme gerechten. Culinair verwent het hotel zijn gasten dagelijks met specialiteiten uit de Franse keuken. Aansluitend kunt u in de hotelbar uw lievelingsdrankjes nuttigen in een gezellige sfeer.

Het hotel biedt 102 modern ingerichte kamers met luxe decor en een elegant design dat garant staat voor een gezellig en rustgevend verblijf. Alle kamers zijn uitgerust met een flatscreen TV, satelliet, WLAN, bureau, ijskastje, kledingkast, telefoon en badkamer met apart bad en aparte

De UNESCO heeft maar liefst 11 (natuur)monumenten en evenementen in Henegouwen erkend als Werelderfgoed.

douche, toilet, haardroger en make-up spiegel.

©©leonardo hotels belgium

Leonardo Hotel Wavre is ideaal voor toeristen om Brussel, het pretpark Walibi of de natuur van Wallonië te verkennen. De route van en naar het hotel is optimaal: via de nabij gelegen autosnelweg bereikt u de binnenstad van Brussel in circa 20 minuten.

de provincie henegouwen toerisme, cultuur en erfgoed

©©ftph - c . carpen

leonardo hotel wavre vrijetijds- en zakenhotel

En dan is er de kabellift van Strépy-Thieu. Het is een reusachtige lift van 120 m hoog. De schepen worden via twee liftbakken naar boven getild of naar beneden gelaten. In één beweging en gedurende ongeveer twintig minuten overbruggen boot en passagiers met deze scheepslift een hoogteverschil van 73,15 m. Hainaut Tourisme – Voies d’Eau du Hainaut vzw Tel. +32 (0)78 059 059 http://voiesdeau.hainaut.be info.voiesdeau@hainaut.be

verrassend belgië

37


Genieten in België Om een geweldige vakantie te hebben, hoeft u helemaal niet ver te reizen. Bent u op zoek naar een sportieve uitvalsba­ sis? Of juist naar rust en gezelligheid? Tijdens een verblijf op één van de drie in België gelegen bungalowparken van Landal GreenParks hoeft u niet te kiezen. Het is er allemaal.

Auberge du Vieux Cèdre Avenue Elisabeth 1 Elizabethlaan B-7850 Enghien Tel. +32 (0)2 397 13 00 www.auberge-vieux-cedre.com aubergeduvieuxcedre@skynet.be

Kruidenkenner voor één dag… één route, 2 tuinen met geneeskrachtige planten Het kweken van geneeskrachtige planten kende decennia lang een grote reputatie in de regio van Lessines. Tijdens uw bezoek aan het Gasthuis Onze Lieve Vrouw met de Roos kunt u zien op welke manier deze planten met hun duizend-en-één krachtige eigenschappen gekweekt werden.

©©mtt

Het is één van de belangrijkste monumenten van het Waalse erfgoed en één van de laatste voorbeelden van een compleet middeleeuws ziekenhuis in West-Europa. Het Gasthuis Onze Lieve Vrouw met de Roos verkeert in uitzonderlijk goede staat en heeft een hoge architectonische, historische en culturele waarde.

De Kruidentuin van het Gasthuis is aangelegd op de plaats van het voormalige kerkhof van de nonnen. Nu staan er meer dan 120 genees­ krachtige planten en enkele fruitbomen.

In de namiddag kunt u een bezoek brengen aan de thematische tuinen van La Grange d’Ellezelles.

genieten van een welverdiende rust. Hoewel… dan mist u de prachtige, bosrijke omgeving van het park en de prehistorische grotten in de buurt. Voor nog meer inspiratie kijkt u snel op www.landal.be/wallonie Het schitterende landschap van de Ardennen Tijdens een wandeltocht door de Ardennen ontdekt u de rijkdommen van dit ongerepte natuurgebied. De twee andere vakantieparken gelegen in de Ardennen, Landal Domaine Long Pré en Landal Village les Gottales, zijn geschikt voor zowel de dierenliefheb­ ber, als de hengelsporter en de fervent fietser/wandelaar. Een gevarieerd

landal village l’eau d’heure

les lacs de l’eau d’heure een nieuwe toeristische bestemming

Hôpital Notre-Dame à la Rose Place Alix de Rosoit B-7860 Lessines Tel. +32 (0)68 33 24 03 www.notredamealarose.com info@notredamealarose.com

Een domein voor iedereen, voor gezinnen, natuurliefhebbers, rustzoekers, liefhebbers van watersporten –al dan niet in het bezit van het benodigde materiaal- , eigenaars van boten, groepen, ondernemingen, professionelen…

Een onthaalcentrum dat u het hele jaar informeert over een groot aantal activiteiten voor alle seizoenen. Kom voor een daguitstap of een korte vakantie naar Les Lacs de l’Eau d’Heure. Er zijn verschillende logies­ mogelijkheden, tal van nieuwe attracties, gastvrije restaurants en een hele streek om te ontdekken.

Les Lacs de l’Eau d’Heure asbl Centre d’Accueil Route de la Plate Taille 99 B-6440 Boussu-Lez-Walcourt Tel. +32 (0)71 50 92 92 www.lacsdeleaudheure.be info@lleh.be

©©ftpn - bossyroy

De bedden met rode gordijnen, de bijzondere instrumenten, de kapel en ook de kruidentuin geven echt een idee over de werking van een ziekenhuis in de middeleeuwen.

verrassend belgië

verrassend belgië

©©mtt

38

landal village les gottales

landal domaine long pré

www.lesjardinsdelagrange.com info@lesjardinsdelagrange.com

©©hôpital notre-dame à la rose

De verzamelingen van kunstvoorwerpen en medische instrumenten komen goed tot hun recht door het gebruik van moderne techniek. De bezoeker ziet en beleeft er de ontwikkeling van de verzorging van lichaam en geest, vanaf de 13e eeuw tot heden.

©©landal greenparks

gasthuis onze lieve vrouw met de roos geschiedenis van de geneeskunde

Landal GreenParks Vanuit Nederland: 0900-8842 (0,20€ /min.) Vanuit België: 070-77 80 80 (0,18€ /min.) www.landal.be

©©landal

Door de nabijheid van de golfbaan, kunt u alle rust vinden die u nodig heeft.

Genieten in de Echte Ardennen In het zuiden van Wallonië vindt u Landal Village l’Eau d’Heure. Dit vakantiepark ligt aan het water van Les Lacs de l’ Eau d’Heure. Met de sfeervol ingerichte bungalows, het overdekte zwembad en het aangelegde strand hoeft u het park niet te verlaten. U kunt heerlijk zwemmen, surfen of gewoon

Profiteer nu! Kijk voor meer informatie en onze beste lastminutes op www.landal.be of bel

©©landal greenparks

De 32 kamers hebben een prachtig uitzicht op onze tuin en het 186 ha omvattende park van het kasteel.

 astronomisch trefpunt voor G banketten en familiefeesten Vergaderzalen met daglicht Fitness, fietsverhuur en gratis internet

landschap, dat elk seizoen zijn eigen charme heeft. Op www.landal.be/ ardennen leest u er meer over.

©©landal greenparks

Gezellig hotel in een rustige groene omgeving, in het hartje van de historische stad Edingen (Enghien).

landal greenparks een geweldige vakantie

©©auberge du vieux cèdre

re

©©auberge du vieux cèd

auberge du vieux cèdre charmant hotel

39


archeosite en museum van aubechies terug in de tijd

automobielmuseum mahymobiles wereldgeschiedenis van de auto

De Archéosite gaat 5000 jaar terug in de tijd en laat u een reis door het verleden maken.

©©archéosite- claude demarez

In de omgeving van een Gallisch huis kunt u ook de Gallo-Romeinse periode ontdekken. Deze wordt uitgebeeld door een tempel, een necropool, een villa en een platbodemschuit. Openingstijden: Het hele jaar door van ma t/m vr van 09.00-17.00 uur. Vanaf half april tot half oktober ook op zon- en feestdagen van

14.00-18.00 uur. In juli en augustus: ma t/m vr van 09.00-18.00 en op zaterdag, zon- en feestdagen van 14.00-19.00 uur. Archéosite et Musée d’Aubechies – Beloeil Rue de l’Abbaye 1y B-7972 Aubechies Tel. +32 (0)69 67 11 16 www.archeosite.be contacts@archeosite.be

De stadscoupé van Rochet-Schneider bijvoorbeeld, was te zien in de

40

verrassend belgië

Het Industriemuseum vertelt over de industriële revolutie: de kolenmijnen, de staalindustrie, de glasblazerij, mecha­ nische en elektrische constructies, chemie, drukkerij en het sociale leven. Stoommachines, dynamo’s, drukpersen en een elektrische tram uit 1904 ma­ ken onderdeel uit van de collectie. Het Glasmuseum is in het bezit van juweeltjes die getuigen van een historie tot over de grenzen van België en Europa. Men ziet er kunstig glaswerk uit allerlei periodes. Van hedendaags design tot glaswerk uit de 15e eeuw en schatten uit de Romeinse en Griekse tijd.

verkeerssignalen en het oude speelgoed de jongere bezoekers zullen aanspreken. Het museum evolueert permanent. De oldtimers van de weg hebben nog veel geheimen te onthullen aan de bezoekers. Musée de l’Auto - Collection Mahy Rue Erna 3 B-7900 Leuze-en-Hainaut Tel. +32 (0)69 35 45 45 www.mahymobiles.be mahymobiles@skynet.be

koninklijk museum van mariemont een indrukwekkend domein

Het Museum voor Schone Kunsten heeft een groot aanbod aan Waalse kunst uit de 19e eeuw en 20e eeuw. De kunstwerken laten de diverse stromingen zien die Wallonië en Brussel in die periode kenden: neoclassicisme, surrealisme, met werk van Magritte, Delvaux, Navez en Paulus en werk van regionale kunstenaars.

Mariemont is een indrukwekkende plek van dialoog tussen kunst, cultuur en natuur met unieke verzamelingen uit Oost en West, verleden en heden, flora en fauna.

Het Park van Mariemont, een Engels landschapspark van 45 ha dat in de 19e eeuw ontworpen werd, wordt beschouwd als één van de mooiste arboreta van België. Het telt talrijke, veelal eeuwenoude bomen, de ruïnes van het paleis van Karel van Lotharin­ gen en veel bronzen standbeelden waaronder ‘Les Bourgeois de Calais’ van Rodin.

Maison du Tourisme du Pays de Charleroi Place Charles II, 20 B-6000 Charleroi Tel. +32 (0)71 86 14 14 www.paysdecharleroi.be maison.tourisme@charleroi.be

©©charleroi communication - luc denruyter

©©charleroi communication - luc denruyter

Het Fotografiemuseum Het Fotografiemuseum van Charleroi is gevestigd in een prachtig gerestau­ reerd neogotisch karmelietenklooster. De rijke vaste collectie en de tijdelijke tentoonstellingen tonen de fotografie, vanaf het prille begin tot de heden­ daagse stand van zaken. De nieuwe moderne uitbouw maakte het tot het grootste Europese museum gewijd aan deze kunst.

Het Bois du Cazier met het Industriemuseum en het Glasmuseum In het Bois du Cazier vond een grote mijnramp plaats die het leven kostte aan 262 mijnwerkers. Inmiddels zijn de spectaculaire gebouwen zorgvuldig gerestaureerd en zijn er drie musea gevestigd: het museum gewijd aan de tragedie van 8 augustus 1956, het industriemuseum en het glasmuseum.

Het Automobielmuseum richt zich tot een zeer breed publiek, van jong tot oud. De didactische zaal en de zaal die gewijd is aan de evolutie van de techniek zullen de echte liefhebbers kunnen bekoren, terwijl de pedagogi­ sche boekjes, de minipiste met haar

Meer dan 150 merken zijn vertegen­ woordigd, geklasseerd volgens het land van oorsprong en verdeeld over 6 zalen, met een oppervlakte van 6000m². Gedurende tweeënhalf uur wordt u ondergedompeld in de fascinerende geschiedenis van de auto.

mooie musea in en rond charleroi In de musea van Charleroi maakt u kennis met talrijke hoofdstukken van de geschiedenis. Er op uit, het ligt immers niet meer dan ongeveer 50km ten zuiden van Brussel !

televisiereeks ‘Les Brigades du Tigre’ en ook in enkele films.

©©ide ta dv t

In het Automobielmuseum in Leuze-enHainaut staan meer dan 300 voertui­ gen van de verzameling tentoongesteld. Cadillac, Horch, Peugeot, Minerva, benzine- en elektrische wagens, maar ook voertuigen die rijden met pedalen of op stoom, vrachtwagens, motoren, fietsen, autobussen en zelfs koetsen en sleeën !

In het hart van dit betoverende kader, gelegen tussen Mons (Bergen) en Nivelles (Nijvel), ligt het museum zelf, een meesterwerk van de architect Bastin. Ontdek er de mooiste verzame­ ling Doorniks porselein ter wereld, honderden werken uit Egypte, Griekenland en Rome, het monumen­ tale beeld van Cleopatra, de fresco’s van een villa uit Boscoreale (Pompei)

en tal van andere meesterwerken uit de klassieke oudheid.

Meer informatie op www.musee-mariemont.be.

Daarnaast vindt u ook de meest volledige verzameling Chinese antiquiteiten in België, een theepavil­ joen, verzamelingen uit het Verre Oosten, archeologische en historische verzamelingen over de streek.

Musée royal de Mariemont Chaussée de Mariemont 100 B-7140 Morlanwelz Tel. +32 (0)64 21 21 93 www.musee-mariemont.be info@musee-mariemont.be

U kunt er een wetenschappelijke bibliotheek met 100.000 werken bewonderen evenals de kostbare boekenverzameling met haar 12.000 uiterst zeldzame manuscripten en autografen. ©©musée royal de mariemont

De Prehistorie wordt uitgebeeld door middel van woningen die u van het Neolithicum tot de tweede IJzertijd brengen.

©©ideta dvt

ingericht en gemeubileerd conform de archeologische opgravingen en overleveringen.

©©archéosite

Tijdens de twee uur durende wandeling in ons openluchtmuseum krijgt u een indruk van het leven van de opeenvol­ gende bevolkingen van onze streken. Reconstructies van huizen en woningen uit de Oudheid werden volledig

Toen Ghislain Mahy zijn eerste auto kocht in 1944, had hij er geen flauw benul van dat deze Ford T de eerste zou zijn van een verzameling die vandaag meer dan 1000 voertuigen omvat. De collectie is het resultaat van 50 jaar speurwerk en enkele reizen rond de wereld. Haar belangrijkste troef is haar verscheidenheid, die uniek is in de wereld.

Het Domein van Mariemont biedt ook het hele jaar door tijdelijke tentoonstel­ lingen, rondleidingen, stages en talrijke activiteiten.

verrassend belgië

41


Het gebied ligt in het uiterste zuiden van de provincie Namen vlakbij de Franse Ardennen. In deze ongerepte en weelderige natuur kunt u allerlei leuke uitstapjes maken.

de 4 eeuwen oude eik. Volg een deel van de Grote Route­ paden (SGR 129 Sentier de Grande Randonnée) op het stuk EllezellesDinant of loop de voorgestelde route gedurende een twintigtal kilometers. Deze verrassende streek ligt ongeveer 15 km ten noordwesten van de meren van Eau d’Heure. Kom naar de streek van Thuin !

Diverse activiteiten zijn er mogelijk : meer dan 1000 km uitgestippelde paden voor wandelaars, mountainbikers en ruiters, watersportactiviteiten (op de rivieren de Semois en de Houille) en het ontdekken van legenden en valleien.

Office du Tourisme de Thuin Place Albert 1er 2 B-6530 Thuin Tel. +32 (0)71 59 54 54 www.thuin.be thuin@office-tourisme.org

De 36 schilderachtige dorpen van de Naamse Ardennen beschikken over een uitgebreid aanbod aan verblijfs­ mogelijkheden : hotels, vakantiewonin­ gen, campings, vakantiedorpen, gastenkamers.

uro ise

Maison du Tourisme de l’Ardenne namuroise Rue Albert Raty 83 B-5550 Vresse-sur-Semois Tel. +32 (0)61 29 28 27 www.ardenne-namuroise.be tourisme.vresse@skynet.be

Wie Ardennen zegt, zegt ‘ham’. De onovertroffen smaak van de gedroogde ‘Jambon d’Ardenne’ is een begrip. Toch is het maar één van de specialiteiten van de streek. Ham, allerlei soorten worst en fijne vlees­ waren zijn een kenmerk van het meesterschap van onze traditionele slagers.

©©mt ardenne namuroise

Struin door bos en platteland. Er zijn maar liefst 10 bewegwijzerde wandel­ routes van 4 tot 20 km die vanaf Thuin of vanaf de abdij van Aulne te lopen zijn. Onderweg wandelt u misschien langs

©©pierre dejardin

Doorkruis het gebied via de twee RAVeL-routes die exclusief bestemd zijn voor fietsers, wandelaars en ruiters. Deze routes lopen via mooie aange­ paste wegen door de landelijke groene streek. Een route volgt de rivier de Samber tot aan de abdijruïne van Aulne. U kunt daar eventueel genieten van een echt abdijbier. Een ander traject loopt langs de oude spoorlijn waarbij u wellicht de kans heeft de tram tegen te komen die nog op deze oude lijn meandert.

De Naamse Ardennen worden gevormd door de dorpjes Bièvre, Gedinne, Vresse-sur-Semois en hun naaste omgeving.

Genieten van de natuur gaat dus perfect samen met smullen en onthaasten langs de rivieren !

©©mt ardenne namuroise

©©bertrand empain

Thuin is een kleine middeleeuwse stad met hangende tuinen en een onlangs gerestaureerde klokkentoren. Niet ver van zijn geplaveide straatjes komt u in de beschermde natuur terecht waar de bezoeker alle ingrediënten voor rust en schoonheid vindt.

de naamse ardennen allesoverheersende natuur

©©mt ardenne nam

de streek van thuin bijzonder mooie ligging

Gratis gids op aanvraag.

de provincie namen het land van de valleien

Page 1

Routes & routenetwerk RAVeL Ardennen

-België

in het Land v a n d e Va l l e i e n

FEDERATIE VOOR TOERISME VAN DE PROVINCIE NAMEN

wallonië.

omringt je met warmte.

provincie namen

LAND VAN DE VALLEIEN - ARDENNEN - BELGIË

Brochures kunt u gratis bestellen of downloaden via www.paysdesvallees.be : Bestemming Land van de Valleien. Een bloemlezing uit al het mooie en buitengewone dat de provincie Namen te bieden heeft. Scan de QR codes met een smartphone en bekijk video’s van de Naamse steden en dorpen, van musea, van evenementen en attracties.

Toeristen- en wegenkaart van het Land van de Valleien. Samen met uitgever De Rouck brengt de provincie Namen deze nieuwe kaart uit. Hij toont de voornaamste attracties, de VVV-kantoren, de Mooiste Dorpen

42

verrassend belgië

©©c .genard-ftpn

wallonië, omringt je met warmte.

Vakantieverblijven, gastenkamers en campings op de boerderij voor een comfortabel adres tijdens de vakantie. Boerengolf en andere vrijetijds­ activiteiten (paardrijden, ontdekken van de natuur, vissen, jagen...) voor de nodige ontspanning. Gastronomische boerderijen®, restaurants en verkooppunten op de boerderij waar u al het lekkers uit de streek kunt komen ontdekken. Pedagogische boerderijen waar scholen welkom zijn voor een dag of een langer verblijf. Stages en verjaardagen op de boerderij, leerzaam én ontzettend leuk voor de kinderen. Zalen op de boerderij voor familiefeesten en bedrijfsevenementen.

Accueil Champêtre en Wallonie: een dynamisch team bij wie u altijd terecht kunt voor projectstudies, begeleiding, promotie, vertegenwoordiging en opleiding. Bezoek ook de website: www.accueilchampetre.be

bois

12:28

Met het gezin, met vrienden of met een groep, voor een dagje uit of een langer verblijf, dan heeft het netwerk van Accueil Champêtre in Wallonië u heel wat te bieden.

Fédération du Tourisme de la Province de Namur Avenue Reine Astrid 22 bte 2 B-5000 Namur Tel. +32 (0) 81 77 67 57 www.paysdesvallees.be tourisme@ftpn.be

©©acw-anne ver

6/01/11

provincie namen

accueil champêtre welkom op onze boerderijen !

van Wallonië, accommodatie met het label Esprit Pays des Vallées en de RAVeLroutes.

©©acw-anne verbois

balade ravel pays NL11:Mise en page 1

Een land van kastelen, met een rijk en gevarieerd erfgoed. Een land van feestvierders met liefde voor folklore en tradities. Een uitgelezen bestemming voor gezinnen en voor wie houdt van ontspannende attracties of sportieve openluchtactiviteiten.

Routes en routenetwerk RAVeL in het Land van de Valleien. De nieuwe editie van de brochure die een groot succes kende in 2010. Hij bevat opnieuw alle RAVeLroutes in de provincie Namen maar ook 14 nieuwe routes in de buurt, telkens met inlichtingen over de afstand, parkeer­ plaats, attracties, picknickplaatsen, enz. U kunt de routes ook downloaden via www.tourismegps.be.

©©c .genard-ftpn

Hier vindt men een mix van natuur en authentieke charme op de rand van de Belgische Ardennen.

Accueil Champêtre en Wallonie Chaussée de Namur 47 B-5030 Gembloux Tel. +32 (0) 81 62 74 58 www.accueilchampetre.be

verrassend belgië

43


château de freyr het kasteel en de tuinen

gîtes de wallonie netwerk van vakantiewoningen

Het monumentale kasteel is geklasseerd als buitengewoon patrimonium en ligt langs de Maas te midden van een ongerepte natuur met uitzicht op hoge rotsen.

met een rustgevende atmosfeer (geklater van fonteinen en het aroma van sinaasappelbloesem).

In de 18e eeuw werd het kasteel verfraaid om zijn nieuwe rol van hertogelijke zomerresidentie te vervullen.

Enkele sinaasappelbomen zijn afkomstig van het hof van Lotharingen en zijn bijna 350 jaar oud. Deze worden ‘s winters ondergebracht in de oranjerieën, die de oudsten zijn in heel Nederland en België. Een van de assen leidt naar een kleine Belvédère, een lieflijk paviljoen met geraffineerd pleisterwerk. Naast deze as liggen twee 18e eeuwse intieme tuinen met een 6km groot doolhof van haagbeuken.

Bezienswaardig zijn de eetkamer met een indrukwekkende schouw en open haard, een unieke 18e eeuwse kinderkoets, enkele klassieke salons, een stel slaapkamers en een prachtige Rococo kapel. Als men de hoofdentreehal betreedt, waant men zich in een Italiaans paleis.

Château et Jardins de Freÿr/Meuse Freÿr 12 B-5540 Hastière Tel. +32 (0)82 22 22 00 www.freyr.be info@freyr.be

De organisatie heeft een keur aan logiesformules die perfect zijn afgestemd op uw wensen. Er zijn landelijke en stedelijke gîtes, gîtes op de boerderij, gastenkamers en vakantiewoningen. Mooi meegenomen is natuurlijk dat dergelijke vakantiewoningen vaak hun steentje bijdragen aan duurzaam toerisme. Beleef een vakantie die helemaal naar uw zin is ! Zowel liefhebbers van fraaie tuinen als van mooie wandelingen kunnen in het netwerk een vakantie­ adres vinden dat aan hun wensen voldoet. De Gîtes de Wallonie bieden diverse verblijfsideeën voor een fijne vakantie zoals bijvoorbeeld een plusverblijf, themaverblijf, natuurverblijf of cultuurverblijf.

©©wbt-j . p. remy

©©axel bonaert de

lau bes pin

Een Renaissance woning werd gebouwd (1571) en vergroot tot een kasteel (1637) met een verfijnde binnenversiering, die door koninklijke hoogheden werd bezocht.

Ze beantwoorden aan de hoge eisen op het gebied van kwaliteit, onthaal, gastvrijheid en deskundigheid. Vandaag de dag zijn de Gîtes de Wallonie het belangrijkste netwerk met landelijke vakantieadressen in Wallonië. Vriendelijkheid, gastvrijheid en een hartelijk welkom staan bij deze vakantieverblijven hoog in het vaandel.

©©opt-jpremy

Een ononderbroken keten van 20 generaties heeft een sfeer van gezelligheid en glans nagelaten.

Het netwerk Gîtes de Wallonie biedt meer dan 1100 logiesformules verspreid over heel Wallonië.

Kijk voor een originele vakantie ook eens naar de formule ‘Marmiton et Polochon’, een culinaire workshop in een gastenkamer. Dat wordt gegaran­ deerd smikkelen.

Fédération des Gîtes de Wallonie Avenue Prince de Liège, 1/21 B-5100 NAMUR Tel. +32 (0)81 31 18 00 www.gitesdewallonie.be info@gitesdewallonie.be

In de 18e eeuw werden de tuinen herontworpen naar een klassieke stijl

het domein van de grotten van han wereldberoemd en divers

de tuinen van annevoie een oase van rust

44

verrassend belgië

Vanuit Brussel en Luik: E411 afslag 14 (richting Namen Centrum) vervolgens richting Dinant.

Naast de Grotten bevat het Domein ook een 250 ha groot wildpark waar u een twintigtal Europese diersoorten kunt bewonderen. Het gaat onder andere over de wolf, de bruine beer, de Europese bizon, de lynx,… Dit wildpark bezoekt u in een ‘open’ safari-car die u naar de vier hoeken van ons park voert. Twee kleinere attracties, het Speleo­ game en het Museum van de Onder­ aardse Wereld, volmaken het Domein voor een schitterende dag vol natuur!

ttes de han

Grotten van Han, een echt wonder van de natuur, dat overal ter wereld bekendheid geniet.

©©domaine des gro

Jardins d’Annevoie Rue des Jardins d’Annevoie 37a B-5537 Annevoie Tel. +32 (0)82 67 97 97 www.annevoie.be info@annevoie.be

han

Ontdek ook de rozentuin, frambozen en rode bessentuin, de moestuin in Franse stijl waarvan u de ecologisch geteelde groenten ter plaatse kunt kopen en de speeltuin met houten speeltoestellen waar kinderen zich kunnen uitleven.

Geopend van april tot begin november. Alle dagen van 09.30-17.30 uur. De maanden juli en augustus van 09.30-18.30 uur.

In de zomer neemt deze bevolking aanzienlijk toe. Heel wat toeristen worden immers aangetrokken door deze streek, met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden. Eén daarvan, en zeker niet de minste, is Han-sur-Lesse met zijn bekende grotten die nog altijd drie sterren waard zijn in de groene Michelin gids ! De oorsprong van deze grotten is de rivier de Lesse. Uitschuring en erosie van de kalksteenrots gaf het ontstaan aan de

©©domaine des grot tes de

Een verrassende en romantische wandeling waarbij het geluid van water u vergezelt.

Ontdek de dagprogramma’s in combinatie met de Citadel van Dinant en een bootvaart over de Maas of met een bezoek aan Kasteel ‘Vêves’.

©©jardins d’annevoie

Het was Charles-Alexis de Montpellier die in 1758 het 48 ha uitgestrekte tuinencomplex creëerde. Hij koos hierbij voor een combinatie van Franse tuinen met symmetrische lijnen, Italiaanse romantiek en Engelse uitbundigheid. Meer dan 20 waterbek­ kens, vijvers en fonteinen maken van deze tuinen een pareltje van de tuinarchitectuur.

Het Domein van de Grotten van Han bevindt zich in het dorp van Han-sur-Lesse. Dit is een klein dorp in het zuiden van de Famenne, dat deel uitmaakt van de gemeente Rochefort. Het dorp telt iets meer dan 900 inwoners.

Een cafetaria grenst aan de tuinen en er is een grote parkeerplaats tot uw beschikking.

©©jardins d’annevoie

Even boven de Maas tussen Namen en Dinant ligt de bijzondere 18e eeuwse watertuin, erkend als uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië.

Domaine des Grottes de Han Rue Joseph Lamotte 2 B-5580 Han-sur-Lesse Tel. +32 (0)84 37 72 13 www.grotte-de-han.be info@grotte-de-han.be

verrassend belgië

45


De oude molen is nu een aangenaam familiehotel, dat trots is op haar historie en waar ‘verwennen’ de ‘core business’ is.

©©moulin de boiron - marco wevers

Haar 21 kamers bieden de gasten een warm plekje om zich terug te trekken en te slapen met slechts door de natuur gemaakte geluiden.

de condroz-famenne streek valleien van de smaken

verliezen. De bar is altijd open en het personeel staat altijd voor haar gasten klaar. Hotel*** Moulin de Boiron Marco & Yvonne Wevers Moulin de Boiron 128 B- 5575 Sart-Custinne (Gedinne) Tel. +32 (0)61 58 99 59 www.moulindeboiron.com info@moulindeboiron.com

Op zoek naar een andere bestemming ? Wat dacht u van een verkenningstocht door de Valleien van de Smaken, want daar vindt u het goede leven.

Hier weet men hoe je kunt genieten van het leven, hier neemt men voor alles nog de tijd.

©©maison du tourisme condroz-famenne

Het 3* hotel Moulin de Boiron is een uniek gelegen hotel op een eigen domein van 31 ha in de Naamse Ardennen.

Op de grens van twee meren, wiens waterspiegels meters in hoogte verschillen, stond eens een watermolen. Het sterk stromende water bracht de schoepen in beweging en dreef het mechanisme aan, dat het graan uit de wijde omgeving maalde. De restanten van het gemaal zijn nog altijd zichtbaar in de sfeervolle wijnkelder van hotel Moulin de Boiron.

©©moulin de boiron - marco wevers

hotel moulin de boiron 3* dé oase van verwennerij

Er zijn schattige dorpen, schitterende landschappen en fraaie kastelen uit vervlogen tijden. Ook het culinaire aspect - een ware hulde aan de smakelijke streekproduc­ ten - zult u vast weten te waarderen. Uw nieuwe bestemming ligt midden in het groen aan de rand van de Ardennen en niet ver van belangrijke toegangs­ wegen, ongeveer 80 km ten zuidoosten van Brussel.

Het hotel heeft zonnige plekjes en terrassen aan alle kanten om zich met opgetrokken knieën in een boek te

lesse kayaks - dinant aventure rondvaarten op de maas - fluisterbootjes

De Condroz-Famenne is een landelijke en bevoorrechte streek. De liefhebber wordt er verwend met allerlei lekker­ nijen en specialiteiten van het land.

In de omgeving van Dinant biedt de organisatie Lesse Kayaks en Dinant Aventure verrassende trajecten op het water, in de bossen, op de rotsen en in de heuvels.

©©olivier pitance

De afvaart van de Lesse per kajak (12 tot 21 km), pure in - en

46

verrassend belgië

Voor uw volgende vakantie verwacht men u in Dinant en de Bovenmaas ! Surf naar de website www.dinant-tourisme.com en stel zelf uw verblijf op maat samen, volgens uw voorkeur en met de ‘ideeënkoffer’! Het is eenvoudig en praktisch.

U bent van harte welkom bij het team van Lesse Kayaks ! SA Lesse Kayaks & Dinant Aventure Place Baudouin 1er 2 B-5500 Dinant Tel. +32 (0)82 22 43 97 www.lessekayaks.be info@lessekayaks.be

Verzamel al uw wensen (vrijetijdsbeste­ ding, wandelingen, kastelen, musea, sport, gastronomie,…) en reserveer rechtstreeks online uw logies bij de eigenaar.

©©c . genard

Zij bieden een ruime keus aan activiteiten voor ieder budget en alle leeftijden.

Maison du Tourisme Condroz-Famenne Rue de l’Eglise 4 B-5377 Heure Tel. +32 (0)86 40 19 22 www.valleesdessaveurs.be info@valleesdessaveurs.be

Ontdek de talrijke schatten van Dinant en de Maasvallei : activiteiten en attracties, erfgoed en cultuur, sport, wandeltochten en avontuur, natuur en verrassende ontdekkingen, gastronomie en fijnproeverijen.

©©opt - jean-paul remy

Voor het à la carte organiseren van uw dag, is deze organisatie de aangewezen persoon.

ontspanning ! De rivier slingert door een prachtig landschap, met pittoreske dorpjes, prehistorische grotten en sprookjesachtige kastelen. Dinant Aventure biedt u een uitdagend touw- en rotsenparcours in het hart van een oude beboste steengroeve; death ride, funkabel of paintball, niets is er onmogelijk. Begeleiding door gediplomeerde tweetalige instructeurs. Een rondvaart over de Maas tussen Dinant en de Franse grens, de wilde schoonheid van het landschap laat niemand onberoerd. Zij organiseren alle evenementen op aanvraag op één van onze boten; verjaardag, huwelijk, doopfeest, seminars, persconferentie, productpresentaties of andere festiviteiten, met of zonder maaltijden. Vaar met een fluisterbootje, dat in het beleid van duurzame ontwikkeling past, door het hart van Dinant. Ze zijn comfortabel, stil en veilig en u bestuurt ze zelf. Capaciteit van max. 7 personen per bootje.

Liefhebbers van ongerepte natuur en stille wandelingen kunnen hier hun geluk niet op. Er zijn immers een

Wilt u meer weten? Vraag dan naar de gratis toeristische gids met meer dan 100 rijkelijk geïllustreerde pagina’s. Of kijk op de website www.valleesdessaveurs.be

dinant en de bovenmaas valleien van vestingen en kastelen

©©olivier pitance

Wat gaat er boven een sportieve teambuilding in een schitterend groene omgeving ?

En of dit alles nog niet genoeg is, kunt u bij de hotels, gastenkamers en landelijke gîtes uiteraard rekenen op een hartelijke en gastvrije ontvangst.

honderdtal bewegwijzerde routes en onlangs werd er een nieuwe RAVeLroute van ongeveer 40 km tussen Ciney en Huy geopend. Zo’n RAVeLroute is bestemd voor ongemotoriseerd verkeer, dus u komt er alleen wandelaars, fietsers en ruiters tegen.

Aan u de keuze : een charmehotel of een karaktervolle gastenkamer, een landelijke gîte of een familieverblijf in een vakantiedorp of op een camping langs de Maas of aan de kleine rivieren. Alles is mogelijk ! Vraag de gratis gids 2011 aan ! Maison du Tourisme de Dinant et la Haute Meuse Avenue Cadoux 8 B-5500 DINANT Tel. +32 (0)82 22 28 70 www.dinant-tourisme.com info@dinant-tourisme.be

verrassend belgië

47


namur hoofdstad van wallonië Namur, de poort naar de Ardennen, is een parel die ontstond rond de samenvloeiing van Samber en Maas. Vanwege de ligging aan het water en tegelijkertijd aan de voet van een indrukwekkende rots, heerst er in de stad een zeldzame en spectaculaire sfeer. Hier heeft elk seizoen zijn charmes. De stad is altijd even gastvrij en de fraaie 18e eeuwse woningen tonen net zo mooi onder de zon als onder de sneeuw.

VILL’EN POCHE Namur biedt ook nog een kleine gids aan tegen een kleine prijs. De ‘Vill’en poche’ van Namur laat u de stad ontdekken middels 5 becommentari­ eerde en geïllustreerde routes en vermeldt leuke adresjes om te eten, te overnachten en te bezoeken. Office du Tourisme de Namur Hôtel de Ville B-5000 Namur Tel. +32 (0)81 24 64 49 www.namurtourisme.be info@namurtourisme.be

de grote routepaden een lust voor elke wandelaar

verrassend belgië

bewegwijzering neemt u mee naar de mooiste plekjes en bezorgt u een onvergetelijke wandelervaring.

Fédération touristique du Luxembourg belge Quai de l’Ourthe 9 B-6980 La Roche-en-Ardenne Tel.+32 (0)84 41 10 11 www.luxemburg-toerisme.be info@ftlb.be

Het hotel ligt in een weergaloos mooi natuurgebied, heel diep in de Ardennen.

Les Sentiers de Grande Randonnée (SGR) asbl Rue Nanon 98 B-5000 Namur Tel. +32 (0)70.223.023 www.grsentiers.org info@grsentiers.org

©©hotel val de poix

groepen en individuele personen herbergen, die wensen te verblijven in een omgeving waarvan het eigentijdse design perfect samengaat met de natuurlijke omgeving. De terrassen, gelegen langs het water, dragen ongetwijfeld bij tot rust en kalmte. En, als het weer het toelaat, kunt u er uw aperitief of zelfs uw maaltijd gebruiken. Met zijn dubbele structuur past het bijzonder goed in het natuurlijke kader van het dorpje Poix. Immers, de loopbrug die beide delen van het hotel verbindt overspant de Lhomme, het riviertje dat door het plaatsje loopt. Het hotel beschikt over 42 kamers. Zo kan het hotel gezinnen, echtparen, ©©sgr asbl

©©sgr asbl

48

Er zijn ook lusvormige wandelingen, die gebaseerd zijn op GR-paden. Het zijn dagcircuits met afstanden van 15 tot 25 km. Deze circuits laten de wandelaar een eigen route ‘à la carte’ uitstippelen, afhankelijk van zijn eigen wensen, het weer, zijn metgezellen, enz. De lijst met de topogidsen kan men inzien op onze website www.grsentiers.org. Men vindt er ook tal van andere inlichtingen over trektochten in Wallonië en Brussel. Ongeacht of u er voor enkele uren of enkele dagen op uit trekt, de rood-witte

Voor meer informatie : www.luxemburg-toerisme.be andere themawebsites voor de familie: www.arden-pow-wow.be korte verblijven: www.arden-break.be en nieuw, de natuur: www.arden-nature.be

hotel le val de poix idyllisch en hedendaags

De grote routepaden (GR-routes) vormen een belangrijk netwerk met meer dan 4000 km rood-wit bewegwijzerde paden in Wallonië en Brussel.

Lineaire GR-routes (pad van de Ourthe, van de Semois, van de Terrils, GR-5,…) of grote lusvormige routes (ronde van de Famenne, van West-Henegou­ wen,…) worden beschreven in topogidsen die ook NGI-kaarten, toeristische informatie, foto’s en praktische inlichtingen (logeeradressen, openbaar vervoer) bevatten.

Verblijf in de Echte Ardennen en beleef talrijke gebeurtenissen, evenementen, feesten en festivals. Smul en geniet van de gastronomie met streekproducten, ambachtelijke vleeswaren en bieren. Bezoek de originele attracties en ontdek de natuurlijke charme van de dorpen en pittoreske stadjes. Maak gebruik van de pure natuur om te wandelen, te fietsen, te mountain­ biken, …

©©ftlb - pwillems

NGI Kaarten De sportdienst van de stad Namur heeft bijna 150 km paden bewegwijzerd langs routes die zich goed lenen voor de mountainbike. Deze circuits staan op twee NGI (Nat. Geografisch Instituut)kaarten, een op 1/25.000e en een tweede op 1/30.000e. Deze laatste

Het laatste weekend van september kunt u de mooiste landschappen opnieuw ontdekken ter gelegenheid van het ‘Weekend van de Landschap­ pen’. Het thema van dit jaar is ‘Geschiedenis en legenden’: www.weekendvandelandschappen.be

De gasten waarderen de kleine hotelletjes, de gezellige gîtes en gasten­kamers en de campings die alle over het nodige comfort beschikken. Ze bevinden zich meestal vlakbij een rivier of watervlakte, middenin de natuur.

©©hotel val de poix

Om Namur te ontdekken, heeft het VVV-kantoor verschillende brochures en kaarten die u ook via de website kunt bestellen.

Ontdek de prachtige en soms adembenemende landschappen, van de Famenne tot de Gaume, via de Ardennen en Belgisch Lotharingen.

©©ftlb - lcoll ard

geeft ook routes aan voor wandelaars. De kaart op 1/25.000e bevat ook drie zeer mooie (gewone) fietsroutes van 15 tot 22 km, langs kleine wegen rond Namur.

©©hotel val de poix

Overigens neemt men in Namur ruim de tijd om u te ontvangen. De stad is bekend om haar winkelmogelijkheden en verfijnd ambachtswerk. Voel u welkom !

Belgisch Luxemburg is de ideale bestemming voor een aangenaam moment, een kort verblijf of een geweldige vakantie in het hart van de natuur.

©©n . haslam

©©ot namur

©©ot namur

belgisch luxemburg welkom in de echte ardennen

Zowel het huis als de omgeving vormt een uitzonderlijk kader voor een rustgevend verblijf in de Ardennen. Voor uw gemak en voor uw veiligheid kunt u beschikken over de privé parking met 70 plaatsen, hij is met het terrein verbonden via een voetgangersbrugge­ tje over de Lhomme. Het hotel ‘Le Val de Poix’ heeft ook een WiFi internetverbinding. Le Val de Poix Rue des Ardennes 18 B-6870 Poix-St-Hubert Tel. +32 (0)61 61 13 29 info@levaldepoix.com www.levaldepoix.com verrassend belgië

49


logis de belgique karaktervolle hotels

De Logishotels staan bekend om hun gastronomische niveau. In de restaurants staan regionale en lokale specialiteiten op de kaart en regelmatig wordt er samen gewerkt met producen­ ten uit de streek. Ook bij het ontbijt staan er vaak plaatselijke producten op tafel. Als u op zoek bent naar de activiteiten in de regio van uw Logishotel, vraag dan advies aan uw hotelier. Hij zal u wijzen op de mooiste plekjes of u attent maken op ongewone en onvergetelijke uitstapjes. Hij wil niets liever dan u laten profiteren van zijn kennis van de streek

Bertrix, Bouillon en Paliseul liggen op het zuidelijke plateau van de Ardennen, op de heuvels langs de Semois. Ze nodigen de bezoeker uit de rust op te zoeken in de Streek van Bouillon, symbool van de goede oude tijd.

en hij wil graag dat uw bezoek helemaal aan uw verwachtingen voldoet. De hotels die lid zijn van Logis de Belgique/Logies van België worden regelmatig incognito bezocht en de ervaringen worden doorgegeven aan de Fédération Internationale des Logis. Zo wordt gegarandeerd dat het kwaliteitsniveau van de hotels beantwoordt aan de gestelde normen.

Deze streek aan de visrijke Semois en middenin een rijk bosmassief verenigt de dorpen die destijds deel uitmaakten van het Hertogdom Bouillon waarvan de oorsprong teruggaat tot voor de Kruistochten. Natuur en geschiedenis gaan hier samen en veel locaties zijn tot beschermd landschap uitgeroepen. Ontdek de overweldigende panorama’s, de bijzondere bomen, de rotsen, de grotten en de bronnen langs bijna duizend kilometer bewegwijzerde paden en wegen.

Volledige informatie over de Logishotels vindt u op de website. Logis de Belgique asbl – Logies van België vzw Rue de l’Eglise 15 B-6980 La Roche-en-Ardenne Tel. +32 (0)84 41 27 67 www.logishotels.com www.logis.be

Duizend jaar bouwkunst is te volgen aan de hand van het archeologische erfgoed met het kasteel van Bouillon als beste voorbeeld. Maar Bertrix, Paliseul en ook Bouillon zelf herbergen nog vele andere gebouwen, kunstwer­

hostellerie la claire fontaine combineert natuur en gastronomie

50

verrassend belgië

U verblijft in één van de 23 comforta­ bele kamers en u kunt even lekker ontspannen in het park (1 ha) dat bij het hotel hoort. Het ligt aan de oevers van het riviertje de Ourthe. Daarnaast bent u van harte welkom in het gastronomi­ sche restaurant dat een goede reputatie geniet in deze streek. U kunt er smullen van gerechten die in de keuken bereid worden met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten en producten uit de streek en van het seizoen.

e

De Burcht van Bouillon, een van de meest indrukwekkende overblijfselen van het feodale tijdperk in Europa. Het kasteel werd beroemd dankzij de eerste kruistocht onder leiding van Godfried van Bouillon.

Inbegrepen in het kasteelbezoek: de roofvogelshow (op vastgestelde tijdstippen), de permanente didactische tentoonstelling over roofvogels en de permanente tentoonstelling ‘Scriptura, van de veer tot de PC’. Deze tentoonstelling ‘Scriptura’ bevindt zich in het vroegere arsenaal waarvan

In Hostellerie La Claire Fontaine vindt u een harmonieuze combinatie voor een geslaagde vakantie. Hostellerie La Claire Fontaine Rue Vecpré 64 B- 6980 La Roche-en-Ardenne Tel. +32 (0)84 41 24 70 www.clairefontaine.be info@clairefontaine.be

Er valt altijd iets te beleven in de Streek van Bouillon. Feesten, volksspektakels, folkloristi­ sche tradities en culturele evenementen wisselen elkaar af. Het volledige

de muren met oude graffiti beschreven zijn. De evolutie van het schriftonder­ wijs wordt er weergegeven. Het eerste deel bestaat uit 27 didactische panelen over de school in de Middeleeuwen; daarna volgt een gedeelte over de invloed van de drukkunst, vooral te Bouillon in de 18e eeuw. Een nage­ bootst klasje uit het begin van de 20e eeuw gaat vooraf aan het deel over de informatica. Het laatste deel is voorbehouden aan tijdelijke tentoon­ stellingen. Zodra u op de binnenplaats komt, maakt u kennis met de roofvogels die genesteld zitten in afzonderlijke kapellen. De demonstratie wordt met meesterhand geleid door valkeniers die valken, arenden, gieren en buizerds vrij laten rondvliegen. Duur: 30 min.

©©jacques barras

©©la claire fontaine

La Claire Fontaine is een ideaal vertrekpunt om het gebied van de Boven Ourthe te leren kennen. Er zijn uitgestrekte bossen, diepe valleien, schitterende landschappen en het Natuurpark Les Deux Ourthes dat bij uitstek geschikt is voor zogenaamde

groene activiteiten. Liefhebbers van wandelingen of nordic walking zijn hier aan het goede adres want er lopen talrijke bewegwijzerde routes vlakbij het hotel. Er is overigens ook van alles te zien zoals bijvoorbeeld de ruïne van het feodaal kasteel in het centrum van La Roche en de talrijke herinneringsplaat­ sen van de Slag om de Ardennen.

De vele restaurants bieden weergaloos heerlijke streekproducten. In een gastvrije natuur met zuivere lucht bieden de hotels verblijven aan die zelfs de meest veeleisende vakantieganger tevreden zullen stellen. Visliefhebbers vinden rustige campings langs de Semois of op het plateau met zicht op de nevels van de rivier. Landelijke vakantiewoningen hebben bezit genomen van oude schuren, authentieke watermolens uit de 18e en 19e eeuw of rustieke boerderijen.

programma is beschikbaar bij het Maison du Tourisme of via de website. Maison du Tourisme du Pays de Bouillon Quai des Saulx 12 B-6830 Bouillon Tel. + 32 (0)61 46 52 11 www.bouillon-tourisme.be info@bouillon-tourisme.be

de burcht van bouillon middeleeuwse sferen

©©la claire fontain

Het knusse hotel Hostellerie La Claire Fontaine ligt in het hart van de Ardennen, minder dan 2 km van de toeristische stad La Roche-en-Ardenne. Het hotel is lid van Logis de Belgique/Logies van België en heeft 3 schoorsteentjes. Met 1 tot 3 schoorsteentjes wordt de categorie van een Logishotel aangeduid.

ken en religieuze werken. Ze getuigen van een rijk verleden.

©©christel françois

heeft. U komt niet voor verrassingen te staan. Het kwalificatiesysteem met schoorsteentjes geeft u informatie over het niveau van de overnachtingsmoge­ lijkheden en het aantal ‘pannetjes’ duidt op de gastronomische kwaliteit van het restaurant van het hotel.

©©jacques barras

©©la claire fontain

e

Ziet u een embleem met een schoorsteen? Dan weet u dat u welkom bent in één van de hotels van ‘Logis de Belgique/ Logies van België’. Waar u ook bent, overal ervaart u een familiale en gastvrije sfeer en voelt u zich meteen een welkome gast of zelfs vriend van het huis. Of u nu reist met uw gezin, met z’n tweetjes, met vrienden of voor de zaak, steeds zullen de hoteliers als echte ‘Maîtres du Logis’ er voor waken dat u tijdens uw verblijf niets te klagen

de streek van bouillon altijd iets te beleven

Opmerking: personen met beperkte mobiliteit kunnen op de binnenplaats de roofvogelshow bijwonen. Château Fort de Bouillon Esplanade Godefroy 1 B-6830 Bouillon Tel. +32 (0)61 46 42 02 www.bouillon-initiative.be info@bouillon-initiative.be

verrassend belgië

51


europ’aventure op stap in de ardennen

Wie is Ardenne Residences ? Ardenne Residences beschikt over een compact maar zorgvuldig geselecteerd aanbod van vakantiewoningen die met de grootste zorg beheerd worden. Voor elk wat wils: luxe en comfort voor de een, de charme van het authentieke,

een hypermoderne villa met zwembad voor de ander, of een huisje vlak bij het bos.

Europ’Aventure organiseert (trek)tochten in het zuiden van België, op routes die inmiddels legendarisch zijn geworden : De Transardense route, De Gaume route, Op stap in de Ardennen, De valleien van de Ourthe en de Laval, … allemaal parcoursen waarover al veel voeten hebben gelopen. En die van u ?

Ardenne Residences maakt u wegwijs met handig ingedeelde rubrieken. U kunt online een woning reserveren op www.ardenneresidences.com Voor hulp of advies kunt u altijd terecht bij de meertalige medewerkers op onderstaand telefoonnummer. Het kantoor van Ardenne Residences is gevestigd in Durbuy, in het centrum van de Ardennen. Van hieruit stellen de medewerkers alles in het werk om u een kwaliteitsvol verblijf te garanderen.

©©ardenne résidences

Boek een vakantiewoning in de Ardennen.

Ardenne Résidences Rue des Frères Collin 11 B-6941 Durbuy Tel. +32 (0)86 21 00 33 www.ardenneresidences.com info@ardenneresidences.com

De website van Ardenne Residences weerspiegelt de zorg u een geschikte accommodatie aan te bieden met de beste voorwaarden.

©©ardenne résidences

Als trektochtspecialist en organisator van maatwerk (voettochten, fietstoch­ ten, mountainbiketochten) is Europ’Aventure tevens partner van verschillende Europese touroperators.

Lekker er op uit zonder de zorg te hebben over overnachtingen, bagage­ transport, zelfs niet over transfers naar het beginpunt …heerlijk wandelen met routekaarten en topografische gidsen op gemarkeerde of ongemarkeerde routes, dit alles is mogelijk volgens de formules van Europ’Aventure. Reist u per trein of wilt u gewoon uw auto in de garage laten staan ? Wilt u lekker rondlopen, toeristische bezienswaardigheden bekijken en streekproducten proeven ?

Le sentier des Vallées de l’Ourthe et du Laval 105 km Cinq itinéraires de 16 à 27 km

Gaume te (her)ontdekken en een andere kijk te geven op de landschap­ pen en op de valleien van de Ourthe en de Semois.

Franse Ourthe en Laval_front.indd 1

16-06-2009 15:32:27

Of men nu in alle vrijheid wandelt of met een begeleider... een ieder zal genieten van een heerlijke vakantie ! Europ’Aventure (Lic. A1660) Sprimont 41 B-6880 Sainte-Ode Tel. +32 (0)61 68 86 11 www.europaventure.be contact@europaventure.be

Pakketten van korte- of lange duur maken het mogelijk de Ardennen en de

©©gta belgique-dj

Ardenne Residences geeft kleur aan uw vakantie.

L’Ardenne à pied

©©gta - ftlb

ardenne residences geselecteerde vakantiewoningen

Denis Jusseret

ardennes relais grootste vakantiehuisspecialist

52

verrassend belgië

©©@ leisure

Zin in een uitstapje naar het hart van de authentieke Ardennen ?

Zin in wat frisse lucht, ontmoetingen, wandelingen in de vrije natuur, typische architectuur ?

Ardennes Relais heeft maar liefst dertig jaar ervaring in de sector. Zij kennen de regio, bezoeken de vakantiehuizen en hebben een intensieve samenwerking met de huiseigenaren.

Twee formules staan tot uw beschikking:

©©@ leisure

Daarnaast biedt Ardennes Relais een optimale service: een prettige website met goede zoekmogelijkheden, aanvullende informatie over de regio, simpele boekingsprocedures en bij elk huis de ervaringen van eerdere gasten. Wil je een zorgeloze vakantie of weekendje weg ? Ardennes Relais regelt het graag voor je. Kijk voor meer informatie op www.ardennesrelais.be.

De Gîtes d’Etape van het ‘Centre Belge du Tourisme des Jeunes’ (CBTJ) beantwoorden volledig aan uw verwachtingen, of u nu individueel of in een groep wenst te reizen, in Wallonië of in Brussel.

Reist u alleen of met het gezin ? In een ‘onthaalgîte’ krijgt u een gemoedelijk en professioneel onthaal, er is een familiale sfeer en keuken, persoonlijke begeleiding bij de

voorbereiding van uw verblijf, allemaal in een beschermde natuuromgeving. Reist u in groep ? In de ‘gîtes voor groepen’ bent u heer en meester. In deze ruime en volledig uitgeruste infrastructuur organiseert u uw verblijf zoals u zelf wilt en geniet u volop van de duizend-en-één troeven van onze Ardennen. Als u echter in groep wenst te reizen, maar dan op basis van halfpension of volpension, is het perfect mogelijk om te verblijven in de onthaalgîtes. Aarzel niet om contact op te nemen of om de internetsite te bezoeken:

©©gîtes d’étape

Ardennes Relais Tel. (+31) 088 202 12 34 (Nederland) Tel. 0800 38001 (België) www.ardennesrelais.be mail via formulier (zie de website) ©©@ leisure

De woningen liggen verspreid over alle streken en variëren van groepskastelen tot knusse gîtes voor gezinnen, van back to basic tot super de luxe met eigen wellnessfaciliteiten zoals een binnenzwembad of sauna. Zo kun je kiezen voor een landhuis bij Spa, een manoir langs de Maas, een gerestau­ reerd stationnetje, een vakantiewoning met ecolabel, een voormalige watermo­ len of voor honderden andere plaatsen die garant staan voor een onvergetelijk verblijf. En altijd ideaal gelegen, vaak aan de rand van een bos met goede wandelmogelijkheden of vlakbij een dorp!

©©gîtes d’étape

de gîtes d’étape jeugd- en gezinsverblijven

Met ruim 900 vakantiewoningen in de Ardennen is Ardennes Relais nummer 1 in haar regio.

Gîtes d’Etape van het CBTJ Van Orleystraat 4 B-1000 Brussel Tel. +32 (0)2 209 03 00 www.gitesdetape.be info@gitesdetape.be

verrassend belgië

53


Van aarde tot eettafel, ontdek –tijdens een geanimeerde presentatie met audiogids– het gebruik van het aardewerk door de eeuwen heen. Gedurende een modern en stimulerend bezoek zult u de gebaren van vroeger terugvinden, evenals de emoties, de indrukken en de geuren, die het ritme gaven aan het leven van de bakker, de slager, de apotheker, de paters, maar ook aan de Heren van La Roche en hun boeren.

Tijd om de streekproducten, het aardewerk en andere geschenken in onze winkel te ontdekken.

Vanaf de 12e eeuw speelde het kasteel een belangrijke rol in de verdediging en de ontwikkeling van de handel en werd het een stopplaats op de handelsroute van Engelse wol naar Lombardije. De vesting werd bewoond tot 1780.

Duur van het bezoek: ongeveer 45 minuten Mogelijkheid om typisch Ardeense gerechten te bestellen, geheel in de sfeer van uw bezoek. Ons rustieke restaurant beschikt over 120 zitplaatsen.

De Fransen (Lodewijk XIV) veroverden het kasteel op 10 augustus 1681 en verbouwden de landsheerlijke verblijfplaats. Door Joseph II opgege­ ven, verviel het kasteel in ruïnes en werd het in de vorige eeuw ontdaan van alle bruikbare materialen door de inwoners van La Roche.

Les Grès de La Roche Rue Rompré 28 B-6980 La Roche-en-Ardenne Tel. +32 (0)84 41 18 78 www.gresdelaroche.be info@gresdelaroche.be

©©grès de la roche

Bekijk het pottenbakkersatelier door middel van holografische projectie !

De ruïnes van het middeleeuwse kasteel, gebouwd tussen de 11e, 12e en 14e eeuw, met hun sombere, indrukwekkende massa, benadrukt door een ruwe opeenstapeling van leistenen, overheersen de groene vallei die genesteld ligt in een lus, gevormd door de Ourthe en de steile hellingen van de Deisterberg.

Château Féodal de La Roche-en-Ardenne Rue du Vieux Château 4 B-6980 La Roche-en-Ardenne Tel. +32 (0)84 41 13 42 www.chateaudelaroche.be info@chateaudelaroche.be

floréal la roche-en-ardenne vakantiecentrum op niveau Comfort met een grote C, dat is wat u vindt in Floréal La Roche. Het voormalige Hôtel des Bains ligt verscholen in het groen, op slechts 800 m van het centrum van La Roche, aan de oevers van de Ourthe. Het vakantiecentrum ligt in een 4 ha groot bomenpark en is de plek bij uitstek voor natuurliefhebbers. Ideaal om te wandelen en om lekker te ontspannen.

wildpark van la roche een natuurlijke habitat

verrassend belgië

©©o. lefè vre

Wildpark La Roche-en-Ardenne Chemin du Parc à Gibier 6980 La Roche-en-Ardenne Tel. +32 (0)84 31 10 15 / +32 (0)84 41 23 14 www.parcagibierlaroche.be info@parcagibierlaroche.be

Floréal la Roche biedt 76 kamers die in 2009 werden gerenoveerd, 38 appartementen met balkon en eigen parkeerplaats en 8 vergaderzalen met de benodigde voorzieningen (geschikt voor bijeenkomsten van 10 tot 170 personen).

minigolf, bowling, een speelzaal, pétanquebanen, een gezondheidspar­ cours, een speeltuin, tafeltennis, biljart en een verwarmd buitenbad dat geopend is in juli en augustus.

Floréal La Roche-en-Ardenne vzw Joie et Vacances, Toerisme voor Allen Avenue de Villez 6 B-6980 La Roche-en-Ardenne Tel. +32 (0)84 21 94 46 www.floreallaroche.be reception.laroche@florealclub.be

Uiteraard is er ook gelegenheid om culinair te genieten. De restaurants Le séjour en La Véranda zijn voorbehou­ den aan de gasten van Floréal La Roche. Restaurant Le Parc heeft zowel toeristische als gastronomische menu’s op de kaart staan en is toegankelijk voor iedereen. De Taverne met terras is de ideale plek voor een klein hapje en om lekker te ontspannen.

Voor de vakantieganger die van actie houdt, zijn er allerlei voorzieningen: tennisbanen, een multisportterrein voor basketbal, voetbal en volleybal, een

©©floreal la roche

Stop ook eens bij de tamme dieren op de miniboerderij en neem de tijd om dit natuurlijke kader gade te slaan vanaf het terras van de taverne tegenover de speelweide.

©©floreal la roche

Langs het wandelpad van 1,2 km komt u wellicht een roedel damherten, herten, moeflons, oerossen, een groep wilde zwijnen en everzwijnen, wolven,

lynxen, vossen, wasberen, fazanten en uilen tegen in een omgeving die heel dicht bij hun natuurlijke leefomgeving staat.

©©o. lefèvre

In dit park, dat zich uitstrekt over 10 ha, kunt u de bewoners van de Ardenner bossen en hun soortgenoten op de boerderij bewonderen.

54

Het kasteel is het hele jaar geopend behalve bij sneeuw en ijzel.

©©o. lefèvre

Treed binnen in de geschiedenis van het Blauwe Aardewerk van La Roche !

het feodaal kasteel sfeer van weleer

Eveneens: een multimediavoorstelling van de geschiedenis van de Ardense ham.

©©o. lefèvre

aardewerk van la roche trouw aan tradities

verrassend belgië

55


Op zondag bent u met uw gezin of met vrienden van harte welkom om in een gemoedelijke en prettige sfeer te genieten van de Grote Brunch - een uitgebreid buffet met diverse gerechten en thema’s.

Hôtel Quartier Latin Rue des Brasseurs 2 B-6900 Marche-en-Famenne Tel. +32 (0)84 32 17 13 www.quartier-latin.be contact@quartier-latin.be

Er is onlangs een nieuw onderdeel gemaakt over de regen. Verder werden er overal in het park reproducties opgesteld van olieverfschilderijen van plaatselijke kunstenaars en reusachtig grote tekeningen van striptekenaar Jean-Claude Servais en van JeanMarie Wynants, de directeur van de Academie voor Schone Kunsten van Spa. Op het terrein is ook een winkel gevestigd waar u natuur- en streek­ producten kunt kopen. Tijdens het bezoek kan men even uitblazen en iets lekkers eten in de Brasserie du Parc en tegelijkertijd genieten van een prachtig uitzicht vanaf het terras.

56

De provincie Luik, in hartje Ardennen, is een toeristische bestemming met een groot aantal bezienswaardigheden.

Meer dan 5.000 km bewegwijzerde landroutes voor wandelaars, ruiters, motoren en fietsers. Voorts het RAVeL netwerk (voor niet gemotoriseerd verkeer) met 13 afgebakende routes.

 pen van 16 maart tot 14 O november Ligging tussen Baraque de Fraiture en de Ourthe-vallei, ten noorden van La Roche-en-Ardenne Mogelijkheden voor incentives voor bedrijven. Faciliteiten voor rolstoelgebruikers. Honden zijn niet toegelaten in het park.

De Provincie Luik staat bekend om haar streekproducten: kaas, bier, Luikse stroop, chocolade, fijne vleeswaren en zelfs echte Belgische whisky. De streekgerechten zijn 100% authentiek ! En dan is er de stad Luik, de eerste toeristische stad van Wallonië, ook bekend onder de naam Vurige Stad.

Nieuw: een 10 m hoge toren met 2 glijbanen met een totale lengte van 26 m en een touwendoolhof van 60 m lang met uitkijktorens. Parc Chlorophylle Rue des Chasseurs Ardennais 60 B-6960 Dochamps (Manhay) Tel. +32 (0)84 37 87 74 www.parcchlorophylle.com info@parcchlorophylle.com

Hostellerie Le Sanglier des Ardennes Rue Comte d’Ursel 14 B-6940 Durbuy Tel. +32 (0)86 21 32 62 www.sanglier-des-ardennes.be info@sanglier-des-ardennes.be

In Luik gaat men van het ene tijdperk naar het andere. Van het glorierijke verleden in de musea, indrukwekkende gebouwen en prachtige collegiale kerken tot de hedendaagse toparchi­ tectuur zoals het TGV treinstation Liège Guillemins van architect Calatrava en de Mediacité ontworpen door Rond Arad. Onderweg komt u vast door de Carré of op de Marktplaats, waar het warme hart van de stad klopt. Luik is perfect voor shoppers: er bestaat een gloednieuwe gids SHOP’IN DESIGN, met meer dan 50 adressen met de beste design en ‘with-it’ winkels (decoratie en design, kunstgalerijen, restaurants en taveernes met klasse…), aan te vragen op het hieronder genoemde adres.

Meer info en het bestellen van brochures: www.liegetourisme.be ‘RAVeL in de Provincie Luik’ (met kaart), de toeristische ‘Coups de Coeur’, ‘Minitrips’ en binnenkort, de hotelbrochure. Maison du Tourisme du Pays de Liège Place Saint-Lambert 32-35 B-4000 Liège Tel. +32 (0)4 237 92 92 www.liegetourisme.be ftpl@provincedeliege.be

Er zijn zeer veel logeermogelijkheden: hotels, gîtes, gastenkamers, kampeer­ plaatsen, vakantiedorpjes... Ongetwij­ feld is er een formule voor u, volgens uw verwachtingen en uw budget.

verrassend belgië

verrassend belgië

©©ftpl

©©j . burgeon parc chlorophylle

De brug is maar liefst 40 m lang en meer dan 15 m hoog. Ook het prachtige speelterrein met allerlei themaspelen is zeer populair.

zachte en warme sfeer, met prachtig uitzicht op het kasteel van Durbuy en de Ourthe.

de provincie luik ideale bestemming voorbij maastricht

©©j . burgeon parc

parc chlorophylle artistiek en didactisch recreatiebos Het Parc Chlorophylle ligt in het hart van een uitgestrekt bos en heeft een oppervlakte van 9 ha. De bezoeker ontdekt er op een originele manier de wereld van het bos. Het park heeft een ludieke en pedagogische invalshoek en liet zich daarvoor inspireren door vergelijkbare parken in het noorden en in de Angelsaksische wereld. U vindt er een avontuurlijk parcours middenin de natuur met 26 zones voor spel en ontdekking. Een van de grootste trekpleisters van het park is de loopbrug door de toppen van de bomen.

©©bonfanti

Het Quartier Latin, een bijzondere plek voor bijzondere momenten.

©©ftpl

©©quartier latin

In het restaurant en de taverne vindt u een verleidelijke menukaart met suggesties en dagschotels met diverse thema’s. In de zomer en bij mooi weer kunt u terecht op het terras voor een lekker drankje zoals een cocktail of een Belgisch biertje.

De ’nieuwe’ Sanglier des Ardennes kreeg een gloednieuw gebouw met alle comfort en klasse. U vindt er een nieuw gastronomisch restaurant dat een wereld aan smaken en culinaire hoogstandjes presenteert, een nieuwe brasserie Fred met gezellige lounge­ sfeer, nieuwe vertrekken, een nieuw wellnesscenter en nieuwe kamers, terrassen en feestzalen, zonder dat het menselijke kantje en het warme onthaal dat de Sanglier des Ardennes karakteriseert vergeten werd. Het wellnesscenter is een ideale plek om weg te dromen en te ontspannen in een

Bezoek tenslotte ook eens de SPA want het is een uniek wellnesscenter. Lekker om te ontspannen in het zwembad, de sauna, de hammam en de ontspanningsruimten. Er zijn massage­ cabines en u kunt er een afspraak maken voor een schoonheidsbehande­ ling.

chloro phy lle

Het hotel Quartier Latin bevindt zich deels in een oude jezuïetenkerk. De nieuwe vleugel is daar perfect op aangesloten en biedt 75 comfortabele kwaliteitsvolle kamers.

Wie Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, al heeft bezocht, hoeven we Le Sanglier des Ardennes natuurlijk niet meer voor te stellen. Het historische en karaktervolle hotel kreeg voor zijn 65e verjaardag een grandioze opknapbeurt, waardoor u het haast niet meer zult herkennen.

©©bonfanti

Het 4* hotelcomplex Quartier Latin ligt in het stadje Marche-en-Famenne, op een steenworp afstand van de bossen van de Ardennen. Het is een idyllische omgeving waar u even alles achter u kunt laten - voor een dagje ertussenuit of een korte vakantie.

Er werden twee nieuwe concepten bedacht, het Classic Car Hotel en het Ardenne Cycling Hotel. Het zijn twee bijzondere formules waarmee u per oldtimer of met de fiets de rijkdom en de schatten van de streek kunt ontdekken.

le sanglier des ardennes gastronomisch hotel-restaurant

©©quartier latin

hotel quartier latin modern comfort in stijl

57


©©château des thermes

Wees welkom als gast en logeer in een van de 45 comfortabele, gastvrije kamers of laat u overhalen tot een verblijf in een vorstelijke suite. Beleef een uniek moment in een verfijnde omgeving gekenmerkt door onthaal, klasse, stijl en deskundigheid. De smaaksensaties van de keuken beantwoorden aan al uw verwachtin­ gen, geniet van een ontbijt op het terras bij het zwembad, een buffetlunch in badjas in de loungebar of van de

gastronomische menu’s in het restaurant. Stap voor stap ontdekt u de sporen van de eerste bewoners van deze plek vanaf de prehistorie, de overblijfselen van een indrukwekkend Romeins bouwwerk, de crypte van Sint-Lamber­ tus, de vermoorde bisschop, alsook resten van verschillende kerken en kathedralen, die de prinselijke macht gedurende zo’n duizend jaar symboliseren.

Het kuurcentrum is origineel en uitgebreid (overdekt zwembad, thermaal buitenbad van 34°C, 3 sauna’s, 2 hammams, jacuzzi, caldarium, zoutcabine, infrarood cabine, voeten­ bad, ontspanningszalen… Château des Thermes Rue Hauster 9 B-4050 Chaudfontaine Tel. +32 (0)4 367 80 67 www.chateaudesthermes.be www.seminaireardennes.be info@chateaudesthermes.be

blegny-mijn bezoek een steenkolenmijn

Op deze plek, waar geregeld opgravingen plaatsvonden, worden vaak originele tentoonstellingen georganiseerd over de evolutie van samenleving of de gevolgen hiervan.

©©g . focant - spw

Even ontsnappen en verblijven in Château des Thermes in Chaudfontaine.

Het Archeoforum voert klein en groot, specialisten, amateurs of gewoon nieuwsgierigen mee naar de oorsprong van de Vurige Stad.

Het Archeoforum is een plaats waar kennis wordt overgebracht. Het organiseert een reeks bezoeken, activiteiten en stages, ontwikkeld en geleid door gespecialiseerde en gepassioneerde gidsen. Van rondleidin­ gen waarin onverwachte rijkdommen worden onthuld, tot een vrij parcours waar u in uw eigen tempo kunt rondwandelen.

Het gevarieerde aanbod wordt geregeld bijgewerkt en is beschikbaar op onderstaande website. Archeoforum Place Saint-Lambert B-4000 Liège Tel. +32 (0)4 250 93 70 www.archeoforumdeliege.be archeo@archeoforumdeliege.be

Via talrijke activiteiten wordt het Archeoforum een kennisinstrument binnen ieders bereik.

©©g . focant - spw

Het Château des Thermes, een exceptioneel oord dat welzijn en gastronomie combineert. Laat u in een rustige en zuivere atmosfeer door de weldaden van het thermale water verwennen. Een prestigieuze omgeving waar harmonie en ontspanning de boventoon voeren.

archeoforum door de eeuwen heen

©©château des thermes

château des thermes een verfijnd onderkomen

ardennes-etape favoriete vakantieverblijven

Gelegen tussen Luik en Maastricht, is de Blegny-Mijn één van de vier authentieke koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn voor de bezoekers.

‘Que du Bonheur’ oftewel ‘100% genieten’, dat is wat Ardennes-Etape u belooft voor uw toekomstige vakantieverblijf !

Op zoek naar het beste vakantiehuis om van geweldige momenten met uw gezin of uw vrienden te genieten ? Ardennes-Etape biedt u een selectie van de fijnste vakantiehuizen, kastelen en villa’s in de Ardennen. Steeds meer Nederlanders trekken naar de Ardennen. Vanzelfsprekend, want de Ardennen bieden ontspanning en verrassingen. Daarom maakt Ardennes-Etape er een erezaak van om een ‘100% genieten’ vakantie te garanderen.

Blegny-Mijn is samen met drie andere locaties in Wallonië (Bois du-Cazier, Bois-du-Luc en Grand-Hornu) kandidaat voor de erkenning als wereldpatrimonium door de Unesco. Combineer in één dag het bezoek aan de mijn (2 uur) met:

verrassend belgië

©©pierre servais

58

Meer weten ? Lees de ervaringen van enkele van de klanten.

‘We hebben een fantastisch verblijf gehad in Waimes. Zeer, zeer mooi huis met een unieke ligging én prachtig weer gehad. Echt volop genoten ! Nogmaals dank voor jullie uitstekende service !’

©©ardennes-etape . com

Ook in Blegny-Mijn: mine-golf, speeltuinen, dierenpark, brasserie en restaurant.

Blegny-Mine Rue Lambert Marlet 23 B-4670 Blegny Tel. +32 (0)4 387 43 32 www.blegnymine.be domaine@blegnymine.be

volgende vakantie in de Ardennen met het gezin. We willen zeker ArdennesEtape aan onze vrienden en familie aanbevelen’.

Lierneux 3* - 10 pers. Hermina V.D. op vakantie met haar zus en haar familie. ‘We willen graag het Ardennes-Etape team bedanken voor de uitstekende vakantie en we zijn al bezig met het zoeken naar een vakantiehuis voor onze

©©ardennes-etape . com

Trek je jas aan, zet je helm op en daal in de liftkooi af tot 30 en 60m onder de grond en maak kennis met het volledige extractieproces, het dagelijkse leven en het werk van de ‘Kompels’. Ontdek daarna het kolensorteer- en wasproces tot aan de verkoop.

Durbuy 4* - 6/8 pers. Bart W. op vakantie met zijn vrouw en een bevriend koppel.

©©ardennes-etape . com

©©ftpl

 et mijnmuseum (1½ uur): ontdek h acht eeuwen steenkoolontginning (vrij bezoek) de rondrit met het toeristentreintje : reis door de boomgaarden van de Benedenmaas. de biotoop van de steenberg (50 min.): te voet met een audiogids over het leven rond en op de steenberg

Ontdek de selectie van de beste vakantiehuizen in de Ardennen op www.ardennes-etape.nl Ardennes-Etape Ster 3b B-4970 Stavelot Tel. +32 (0)80 29 24 00 www.ardennes-etape.nl info@ardennes-etape.com

Que du bonheur !

verrassend belgië

59


Abbaye de Stavelot Cour de l’Abbaye 1 B-4970 Stavelot Tel. +32 (0)80 88 08 78 www.abbayedestavelot.be etc@abbayedestavelot.be

Tussen het ene drielandenpunt dichtbij Kelmis en het andere in Ouren kunt u langs oude grenzen een stukje Europa ontdekken. De valleien van de Geul, Vesder, de Hill, de Warche, de Amel en de Our liggen letterlijk op wandelaars te wachten.

crowne plaza luik nieuw en uniek

In dit prachtige hotel heeft u de keuze uit 111 kamers, 6 junior suites en 9 suites, ingericht met respect voor de geschiedenis van het gebouw. Verder vindt u er een VIP-verdieping met 32 kamers en een privélounge.

Osmose fitness & spa, met 1300 m² aan sparuimte, geniet u van het zwembad, de jacuzzi, sauna, hammam, fitnessruimte en een exclusief wellness-centrum met 11 kabines waarvan 2 dubbele.

De kamers zijn voorzien van een minibar en in de badkamer met bad hangt een comfortabele badjas voor u klaar. Elke ochtend wordt er een gevarieerd ontbijt geserveerd. Het restaurant heeft een uitgebreide keuze aan gerechten en bezit een eigen wijnkelder. Bij mooi weer kunt u genieten van het gezellige terras en ‘s winters zit u behaaglijk in de wintertuin.

Het hotel telt 14 natuurlijk verlichte meetingrooms voor 2 tot 300 personen. De ontvangsthal, een echte balzaal, baadt in een verbluffend mooi decor en is geschikt voor 350 personen.

Het hotel biedt u tevens een wellness­ center, een fitnesscenter en een sauna.

60

verrassend belgië

©©johannes weber

©©joseph jeanmart

Het terras leent zich uitstekend voor cocktails of thema-avonden. Crowne Plaza Liège Mont Saint-Martin 9-11 B- 4000 Liège Tél. +32 (0)4 222 94 94 info@crowneplazaliege.be www.crowneplazaliege.be

In de winter zijn er niet minder dan 21 centra met mogelijkheden voor langlaufen, alpineski, sneeuwschoen­ wandelen, slee rijden,… Het meest aantrekkelijk is vast en zeker het landschap van de Hoge Venen, één van de laatste hoogvenen in Europa. Welkom in de Oostkantons ! Dienst voor Toerisme van de Oostkantons Mühlenbachstrasse 2 B-4780 Sankt-Vith Tel. +32 (0)80 22 76 64 www.eastbelgium.com info@eastbelgium.com

Het hotel Bütgenbacher Hof bevindt zich op het marktplein van het dorpje Bütgenbach am See en biedt diverse voorzieningen voor een ontspannend verblijf. Het hotel is een mooi onderhouden vakwerkhuis en ligt verstopt in de natuurrijke Duitstalige Oostkantons, ongeveer 60 km ten zuidoosten van Maastricht. Om de hoek ligt het grootste natuurgebied van België, de Hoge Venen.

©©joseph jeanmart

Naast de keuken van brasserie Ô Cocottes, geniet u in gastronomisch restaurant Le Sélys van de Franse keuken. ‘s Avonds kunt u terecht in de club-bar, La Cave, een oude scherm­ zaal.

Fietsers genieten van de RAVeL-wegen of van het 850 km grote VeloTour fietsroutenetwerk.

Weiden en bossen beslaan niet minder dan de helft van het totale oppervlak van de Oostkantons ! Dus ideaal voor mountainbikers of ruiters.

silencehotel bütgenbacherhof charme in de oostkantons

Crowne Plaza Luik is het enige vijfsterrenhotel in de provincie Luik, midden in het historische, culturele en commerciële hart van de vurige stad, dichtbij Place Saint-Lambert.

Het hotel huist op een architectonisch prachtig complex van oorspronkelijk meer dan 13.000 m², met tuinen en drie gebouwen, waaronder het hotel van Sélys-Longchamps, dat bekend staat als ‘Uitzonderlijk Waals Erfgoed’.

De Gourmetwandelingen nodigen uit om de specialiteiten aan wandelaars te laten proeven.

Her en der vindt men getuigen uit lang vervlogen tijden: middeleeuwse burchten en kastelen, kleine kapelletjes en kerken, oude boerderijen en landgoederen nodigen u uit om een ontdekkingstocht te maken. U komt beslist voor verrassingen te staan.

©©abbaye de stavelot

Behalve de schitterende kloostertuin herbergt de abdij ook drie musea van internationale allure. Het Historische Museum over het Prinsbisdom Stavelot-Malmedy met de geheel nieuwe Espace Wibald over de abt Empire (12e eeuw).

Onlangs kreeg de abdij als beziens­ waardigheid maar liefst 5 zonnetjes toegekend en dat is het hoogste toeristische kwaliteitslabel in België. Een aanrader dus.

De Oostkantons, een bijzonder stuk van België aan de grens van Neder­land, Duitsland en Luxemburg, nodigen u uit om tal van bezienswaardigheden, kleine of grote, in Eupen, Malmedy, St. Vith of in de omliggende dorpen te ontdekken.

U kunt er volop genieten van de whirlpool, de hammam, een infrarood cabine, de hydrojet massagebank en het zwembad. In de naaste omgeving van het hotel bevinden zich meerdere aangename wandel- en fietsroutes. De goed bewegwijzerde routes lopen door het bos en de velden en langs de oevers van het meer van Bütgenbach. Als er sneeuw ligt zijn er in de buurt tevens mogelijkheden om te langlaufen. Het hotel is lid van de Logis de Belgique-Logies van België en van Relais du Silence.

©©johannes weber

Het is een mooie streek in de Ardennen met heuvels, dorpjes, uitgestrekte bossen en weiden met grazend vee. Wandelaars zijn hier aan het goede adres.

Het Museum van het racecircuit Spa-Francorchamps met prachtige oude racewagens in de gewelfde kelders van de abdij en het Museum over de Franse dichter Guillaume Apollinaire die ooit enkele dagen in Stavelot verbleef.

De meren van Bütgenbach en Robertville zijn een paradijs voor watersporters.

©©otce

De Abdij van Stavelot is de oudste van België en is erkend als buitengewoon erfgoed van Wallonië. De abdij staat in het stadje Stavelot, even ten zuiden van Spa en Luik.

de hoge venen vakantie dichtbij !

©©otce

de abdij van stavelot een absolute must

Silencehotel Bütgenbacherhof AG Marktplatz 8 B-4750 Bütgenbach Tel. +32 (0)80 44 42 12 www.hotelbutgenbacherhof.com info@hotelbutgenbacherhof.com verrassend belgië

61


Het kasteel is gebouwd op een uitspringende rots midden in een natuurreservaat van 450 ha met erkende tuinen. Het is tevens een ecologisch hotel dankzij de toepassing van geothermie. Het hotel is trendy ingericht en heeft 100 comfortabele kamers en luxe suites, 9 conferentiezalen voor seminars van 15 tot 400 personen die volledig zijn uitgerust met de nodige faciliteiten. WiFi is in het hotel aanwezig.

62

verrassend belgië

©©hotel verviers

Het zwembad dat verwarmd is tot 30 graden ligt op het zuiden en heeft een gezellig terras. Het hotel heeft een gratis parking met 200 plaatsen.

Kom hotel Verviers eens bezoeken ! Hotel Verviers Rue de la Station 4 B-4800 Verviers Tel. +32 (0)87 30 56 56 www.hotelverviers.be reception@hotelverviers.be

Opmerkelijk stucwerk uit de 17e eeuw, gebeeldhouwde lambriseringen, wandkleden en grote schilderijen uit de 18e en 19e eeuw. Met behulp van een audiogids kunt u de twintigtal rijkelijk gedecoreerde en gemeubileerde zalen bezoeken. Ook zijn er mogelijkheden om te wandelen in de tuinen en het park.

©©château de modave asbl

Er is een gezellige brasserie waar u een zalige mojito kunt drinken of u kunt plaatsnemen aan een mooi tafeltje in het restaurant waarbij u van de fijne Belgische keuken kunt genieten.

Het kasteel werd bewoond door vermaarde eigenaars, waaronder de Graaf van Marchin, Maximiliaan-Henri van Beieren, Prins-Bisschop van Luik en de families de Montmorency, Lamarche en Braconier. Sedert 1941 is het eigendom van waterproducent Vivaqua.

©©hotel verviers

Het gebouw is een oud douaneentrepot uit de 19e eeuw en de groep Van Der Valk heeft zijn historische staat behouden.

Het kasteel is voor het publiek geopend van april tot oktober en voor groepsre­ serveringen het hele jaar door.

het kasteel van modave bijzonder erfgoed van wallonië

hotel verviers strategisch en milieuvriendelijk In het hartje van Verviers, gelegen tussen Spa–Francorchamps en de voet van de Ardennen, op 30 minuten van het treinstation Luik (TGV), bent u van harte welkom in het prachtige hotel Verviers.

Château de Jehay Rue du Parc 1 B-4540 Amay Tel. +32 (0)85 82 44 00 www.chateaujehay.be info@chateaujehay.be

- château de jehay

©©richard vervae t

©©richard vervaet

Het restaurant en zijn brasserie zal iedereen, die ‘vakantie’ en ‘tafelgenoe­ gens’ in een hoog vaandel hebben staan, verrassen.

©©globalvie w - simon schm

itt

Het domein bestaat uit 36 luxe chalets en een hotel.

De Provincie Luik, die sinds januari 2000 eigenaar is van het kasteel, heeft grote restauratiewerken laten uitvoeren aan de bijgebouwen. Hier bevinden zich de ontvangstruimte, de winkel, de ontspanningsruimte en de tentoonstel­ lingszaal. Daar is een uitzonderlijke expositie te zien: een deel van de vrij onbekende tekeningen en gravures van Paul Delvaux, ‘Empreintes Intimes’.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 14.00-18.00 uur, zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00-18.00 uur (laatste entree om 17.00 uur).

e

Aan de voet van de Hoge Venen, op 3 km van Malmedy, zorgt Le Val d’Arimont voor uw ontspanning en welzijn.

Le Val d’Arimont Chemin du Val 30 B-4960 Malmedy +32 (0)80 33 07 61 www.val-arimont.be info@val-arimont.be

eclectische verzameling: meubilair, zilverwerk, schilderijen, wandtapijten, keramiek, boeken… Bezoekers zullen niet alleen genieten van het kasteel maar ook van de schitterende Italiaanse tuin met doorkijkjes, trappen, waterval­ letjes en fonteinen.

©©province de lièg

Le Val d’Arimont beantwoordt aan al deze wensen en is dé plaats voor uw vakantie !

In deze voormalige woning van Graaf Guy van den Steen wacht u een bijzondere reis door de wereld van de kunst. Te midden van de bijzondere sfeer beleeft u de verfijning van het vroegere kasteelleven. De salons zijn prachtig ingericht en het lijkt soms of de graaf net is vertrokken. Kunstlief­ hebbers worden verwend met een

ave asb l

Houdt u van het bezoeken van toeristische attracties ? Een bezoek aan het mooiste circuit ter wereld ? U wilt de keus hebben uit tal van

Verwen u zelf na zo’n dag met een uitstekende maaltijd in een gezellige brasserie. Daarna heerlijk slapen in één van de charmante chalets of in de comfortabele kamers van het hotel.

Openingstijden: van 1 april tot 15 november Alle dagen van 10:00-18:00 uur Gesloten op maandag m.u.v. feestdagen en in de maanden juli/augustus

©©château de mod

Stelt u zich voor: een mooie wandeling door de bossen, een trektocht door natuurpark de Hoge Venen of fietsen over de gloednieuwe RAVeLroute, of mountainbiken in het bos.

Dit kasteel werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd op een middeleeuwse fundering en behoort tot het buitengewoon erfgoed van Wallonië. De opmerkelijke architectuur is uniek in Europa. Het kasteel is herkenbaar aan de gevel met dambordmotief. Het kasteel, de bijgebouwen en de kapel worden omringd door een slotgracht.

activiteiten zoals binnen of buiten zwemmen, hammam, jacuzzi, tennis, squash, minigolf, jeu de boules ? ©©richard vervaet

Hoe ziet uw vakantie eruit ? In een groene omgeving ? In een weelderige vallei ? Aan de oevers van een riviertje?

©©province de liège - château de jehay

het kasteel van jehay op bezoek bij de graaf

le val d’arimont hotel en résidence

Château de Modave Rue du Parc 4 B-4577 Modave Tel. +32 (0)85 41 13 69 www.modave-castle.be info@modave-castle.be

verrassend belgië

63


lingen en massages behoren ook tot de mogelijkheden.

Dompel u onder in het water Water is de grote rijkdom van Spa! Ontdek de bronnen, volg grillige riviertjes, ontspan u aan het meer van Warfaaz, luister naar het geklater van de fonteinen, drink bronwater met of zonder bubbels, dompel u onder in de weldadige baden van de Thermen van Spa. Kortom: herbron u !

Hôtel Spa Balmoral, Spa Belgium Route de Balmoral 33 B-4900 Spa Tel. +32 (0)87 79 32 50 www.hotelspabalmoral.be reservations@hotelspabalmoral.be

Spa, de sprankelende stad Spa leeft, Spa beweegt ! Het hele seizoen zijn er evenementen: Francofolies, het Theaterfestival, de

grand curtius musea van luik

Maasgebied), het Musée d’Archéologie et d’Arts Décoratifs (Museum voor Archeologie en Decoratieve Kunsten). Hier wordt 7000 jaar geschiedenis aan de bezoekers gepresenteerd.

Ontdek het brede aanbod aan weldadige balneotherapie-behandelin­ gen die hun werking bewezen hebben, de esthetische gezichts- en lichaams­ behandelingen en de verschillende massages.

Daar vindt u 800 m² binnen- en buitenbaden met mineraalwater uit de Clementinebron, verwarmd tot 32°C, en meer dan 100 hydromasserende waterspelen, verschillende relaxruimtes, sauna’s en hammams.

IK TEKEN ERVOOR

©©ville de liège

©©ville de liège

©©b . lorque t

In het schoonheids- en gezondheids­ centrum Bien-être, ervaart men de vakkennis en deskundigheid van de Thermen van Spa het beste.

Grand Curtius Féronstrée 136 B-4000 Liège Tel. +32 (0)4 221 68 17 of 19 www.grandcurtiusliege.be infograndcurtius@liege.be

verrassend belgië

Office du Tourisme de Spa Place Royale 41 B-4900 Spa Tel. +32 (0)87 79 53 53 www.spatourisme.be tourisme@spa-info.be

Sinds 1868 is het water in deze beschermde omgeving als het ware geladen met de krachten der aarde. Het water van Spa is alom vertegenwoordigd in de Thermen van Spa.

©©thermes de spa

Het Grand Curtius museum herbergt collecties van het Musée du Verre (Glasmuseum), het Musée d’Armes (Wapenmuseum), het Musée d’Art Religieux et d’Art Mosan (Museum voor Religieuze Kunst en Kunst uit het

Comfortabele gastenkamers, leuke familiehotelletjes en verfijnde viersterrenhotels. Naar Spa komt u beslist nog een keer terug !

de thermen van spa puur genieten !

Het nieuwe museumcomplex Le Grand Curtius ligt te midden van vele juweeltjes. De op monumentenzorg geplaatste paleizen, de residentie Curtius en het gebouw De Hayme de Bomal, een bijzonder opmerkelijk 18e eeuws herenhuis.

64

Het water in de mond De streekspecialiteiten vindt u in de gastronomische restaurants of in een traditionele brasserie. In het wildseizoen wordt u extra verwend. Ook het hotelaanbod is uitzonderlijk.

©©b . lorque t

Golfers spelen graag op de greens van de Royal Golf Club des Fagnes. Natuurliefhebbers trekken naar Bérinzenne, waar in het Veengebied van Malchamps een ongeëvenaarde flora en fauna wacht.

Muzikale Herfst… Liefhebbers van autosport gaan naar het circuit van Spa-Francorchamps of nemen deel aan de rally voor oldtimers die in een rustig tempo het Land van de Bronnen doorkruist. Het Museum van de Badstad en het Wasserijmuseum zijn verrassend. Afsluiten kan met een gokje in het casino van Spa.

Het team zet zijn beste beentje voor om u optimaal te laten ontspannen.

Thermes de Spa Colline d’Annette et Lubin B-4900 Spa Tel +32 (0)87 77 25 60 www.thermesdespa.com info@thermesdespa.com

©©thermes de spa

©©maxine büchter

Activiteiten: speel golf op één van de mooiste golfterreinen van België, de Royal Golf Club des Fagnes. Verder kunt u helemaal herbronnen in het Wellness en Beauty Center, met verwarmd binnenzwembad, sauna, hammam, whirlpool, fitnesszaal, solarium en ontspanningsruimte. Balneotherapie, schoonheidsbehande­

©©ma xine bü

nale specialiteiten. Daarna drinkt u een lekkere cocktail in de nieuwe Lounge Bar. Het hotel telt 126 kamers en 16 uitstekend uitgeruste seminarzalen voor 10 tot 300 personen.

ch ter

In Hotel Spa Balmoral wordt elk verblijf een onvergetelijke gebeurtenis. Het hotel bestaat uit 126 kamers, waaronder de sinds zomer 2009 bestaande nieuwe vleugel. Daar logeert u in één van de 24 luxueuze designkamers met groot balkon, drie nieuwe suites van 80 m2, een terras en open badkamer met uitzicht op het prachtige, groene landschap.

Natuur in overvloed Spa wordt met recht de parel van de Ardennen genoemd. Rond de stad wordt u meteen beloond door de natuur ! De bossen met haar vele paden zijn ideaal voor wandelaars en terreinfietsers.

©©les thermes de spa

©©maxine büchter

hotel spa balmoral comfort op niveau

Een unieke combinatie van natuur en comfort. Het personeel doet er alles aan opdat u zich hier thuis voelt. Dat merkt u ook aan de verfijnde keuken van het restaurant Le Rendez-vous de l’Europe, met regionale en internatio­

spa een onuitputtelijke bron van genoegens

verrassend belgië

65


©©monde sauvage 2011

Wilt u genieten of ontdekken?

safaripark monde sauvage Onnodig om ver te reizen of een smak geld uit te geven... ga op safari in Monde Sauvage, op amper 25 km van Luik !

©©monde sauvage 2011

bezoeken. Twee van de vele pasgeborenen in het park.

©©monde sauvage 2011

Maak een Afrikaanse safari, met een treintje of met uw auto, tussen de giraffen, olifanten, nijlpaarden, neushoorns, zebra’s, gnoes en meer wilde dieren. Ontdek de Zuid-Ameri­ kaanse zone, de volières, de reuzen­ koepel en zijn Mayatempel, de grote roofdieren en de beren, het NoordAmerikaanse woud, het apeneiland en de maki’s, het uilengebied, de struisvogels en nog tal van verrassin­ gen en nieuwigheden.

Mis de 3 shows niet, met papegaaien, zeeleeuwen en roofvogels. Beleef een magisch moment op de rug van een dromedaris of tijdens een ontbijt met de giraffen (op reservering). Monde Sauvage Safaripark Fange de Deigné 3 B-4920 Aywaille Tel. +32 (0)4 360 90 70 www.mondesauvage.be reservation@mondesauvage.be

In 2011: kom Qannik, de kleine poolbeer en Pili, de kleine giraf

de grotten van remouchamps

©©ramioul 2011

verrassend belgië

Mons ©©opt jp remy

Tournai

Een prehistorische herberg in de zomer, een speelplein en een souvenirboetiek maken uw bezoek compleet.

Waalse steden

Herbeleef de handelingen van onze voorouders en manipuleer nagemaakte prehistorische voorwerpen in het gezelschap van een archeoloog. Op de archeologische vindplaats van de prehistorische grot van Ramioul wordt u betoverd door één van de mooiste druipsteenensembles van Wallonië

Openingstijden: www.ramioul.org

van België. Luik, Namen, Charleroi, Mons, en Tournai. Elk met hun eigen karakter, klaar om u met open armen te

(dagelijks vertrek om 14.00 uur; duur: 3 uur).

Combineer al deze activiteiten dankzij het voordelige All In ticket. Préhistosite de Ramioul Rue de la Grotte 128 B-4400 Flémalle Tel. +32 (0)4 275 49 75 www.ramioul.org info@ramioul.org

U hoeft niet eens een kwartiertje rust te nemen onderweg. Want met de auto bent u er zo. De Waalse steden in het zuiden ontvangen. Hier vindt u vernieuwende kunst. Een rijke cultuur. Verfijnde culinaire genoegens. Adembenemende architectuur. Gezellige straatjes en markten inclusief buitenlandgevoel. Laat u verrassen op Waalsesteden.nl

...verrassend veelzijdig, verrassend dichtbij

©©opt jp remy

©©opt jl flemal

Namen

roii CChhaarlrleero

(1,5 uur). Schiet in het bos met pijl en boog of met een speer op de 3D doelwitten (1,5-3 uur).

‘Met uw gezin of met vrienden: wek de primitieve mens die in u sluimert !’

66

Luik

©©opt jp remy

De Grotten van Remouchamps Rue de Louveigné, 3 B-4920 Remouchamps Tel : +32 (0)4 360 90 70 www.grottes.be reservation@mondesauvage.be

prehistosite van ramioul ludiek en cultureel Bezoek het multimediamuseum en de tijdelijke tentoonstellingen en wandel in het openluchtmuseum tussen nagebouwde prehistorische huizen

©©opt jp remy

Duur: 1 uur en 15 min. 4-talige uitleg (FR, NL, EN, D).

©©opt j berquez

De wandeling voert u naar de oude sifons van de Rubicon, een onderaardse rivier en naar de grote zaal van de kathedraal. Dan met een bootje langs de onderste galerijen, de langste onderaardse riviertocht ter wereld, toegankelijk voor publiek. U geniet van een fabelachtig spektakel en krijgt gedetailleerde uitleg over alle natuurwonderen.

©©grottes 2011

Een wandeling van iets meer dan 1 km door deze prachtige eeuwenoude grotten met een sprookjesachtig decor. Dankzij de mooie nieuwe verlichting laat de bovenste galerij u de sensatie, de mysteries en de schoonheid zien van de onderaardse wereld. U ziet wonderlijke stalagmieten en stalactieten en de zaal die 8000 jaar geleden bewoond werd door jagers van het paleolithicum.


©©opt e mathez

Het is amper drie uur rijden vanaf Utrecht. De Echte Ardennen. Kom en geniet er van de bossen in herfstkleuren. Wat uw plannen ook zijn: wandelen, crossen met de mountainbike, kanoën, kamperen, kasteeltjes bewonderen, culinair verwend worden (met mooie wildmenu’s) of juist lekker helemaal niets doen. Laat u verrassen op EchteArdennen.nl

...verrassend veelzijdig, verrassend dichtbij

©©opt. be

©©opt. be

©©r kempes

©©opt. be

©©i geskus special pixels en opt

Zoekt u ontspanning of avontuur?

verrassend_belgie_automne2011  

verrassend_belgie_automne2011

verrassend_belgie_automne2011  

verrassend_belgie_automne2011