Page 1

verrassend

belgie vakantiemagazine ardennen en walloniĂŤ 2017

culinair plezier de natuur in de ardennen voor het hele gezin citytrip namen


12

iedereen kan fietsen in de ardennen

Moeiteloos of avontuurlijk

16

stad namen met het gezin Tip voor citytrip

10

ontdek wallonië te voet

8

Langs bergen, beekjes en bos

14

tips voor het gezin: De Big Five van Europa

18

st

ee

Nikoline van der Werf Directeur België Toerisme Wallonië & Ardennen

n

12

14

Brussel

Coverfoto: ©wbt d.erroyaux

Tournai Waterloo Mons Namen Charleroi

duitsland Luik

Wallonië

op

re

is . n

l

frankrijk

16

18

Ardennen Bouillon

Colofon Uitgever België Toerisme Wallonië & Ardennen Prins Hendrikkade 186 NL-1011 TD Amsterdam informatie@belgie-toerisme.nl www.belgie-toerisme.nl

verrassend belgië

e

n zi

nederland

Vlaanderen

2

10

©©karin anema

sneeuwpret: lekker buiten zijn Op de ski’s of met een sleetje

www.belgie-toerisme.nl Twitter.com/belgietoerisme Facebook.com/belgietoerisme

©brasseriedebellevaux . be

©©wbt brunodalimonte

6

ek

Elk stadje een eigen streekproduct

Vanaf de camping of een vakantiehuis

p.

bourgondische belgische stadjes

van bierwandeling tot sprookjesslot

ge

8

6

© ©g

Veel leesplezier!

Bij Maastricht de grens over

ie

Het goede Belgische leven en de veelzijdigheid van Wallonië en de Ardennen delen we graag met u in deze editie van Verrassend België.

samen naar de ardennen: gedeeld geluk

4

el

Uitvalsbasis is een vakantiehuis, camping of sfeervol hotel aan de bosrand, middenin het dorp of op een park. We hebben uitstapjes verzameld om de hele familie en vriendenclub een fijne vakantie te be­ zorgen. Van reuzenpanda's tot Kuifje, van Unescomonument tot Ardennen offensief en van de makers van Ardennerham tot de brouwers van Trappisten­ bier. Ook Waalse steden zoals Namur en mooie dorpen zoals Durbuy zijn een aanrader met het gezin, mede dankzij de wafels, de frietjes, de terras­ sen, historische gevels en spannende citadels.

4

p. d

De natuur is de grote trekpleister. ’s Morgens haalt een van de gezinsleden verse broodjes bij de bak­ ker. Daarna wandelen, mountainbiken of fietsen op een vlakke Ravelroute. Elk seizoen biedt iets moois. Als er in de winter sneeuw valt, worden de wandel­ routes vanzelf langlaufpistes.

Blijf op de hoogte en schijf je in voor onze nieuwbrief via www.belgie-toerisme.nl

ion

Samen of met het gezin naar de Ardennen. Naar buiten, de natuur in, wandelen langs een beek en je ogen uitkijken in de grot­ ten of op een kasteel. De Belgische lekkernijen maken het compleet, zeker in 2017 want dan kiest Wal­ lonië voor het thema culinair. De Ardennen en Wallonië blijven geliefd en vanuit Nederland is het slechts 2 uur rijden.

c at

as

uni

ol

©©service comm

n

on sim

© waw

ic

©h . avontuur

beste lezer,

Redactie: K.Anema - H.Avontuur Gezinopreis - R.Lankester I.Nieboer - N. van der Werf

Vormgeving en druk marcelisdekave.nl Coverfoto ©WBT D.Erroyaux

verrassend belgië

3


©©opt-jlflemal

samen naar de ardennen en omgeving:

gedeeld geluk Geen krant, geen nieuws, geen dolgedraaide wereld. Dat is wat we willen. Gewoon even tijd voor elkaar en genieten van de goede dingen van het leven. In de Ardennen met zijn prachtige uitlopers is dat dagelijkse kost.

Tekst: Hans Avontuur

De avond valt en de wereld maakt zich klein. Een weiland, een streekproducten pad en de trage klim naar een lichtje dat brandt in de verte. We Dit is het Land van Herve, verstopt tussen Maastricht en de kloppen de schoenen uit bij de voordeur en stappen binnen Ardennen. Dit is geen bestemming voor wie grote attracties in een eigentijds restaurant waar de eeuwenoude balken met wil afvinken. In het boerenland, de tuin van Luik, is alles nog respect zijn bewaard en in stilte hun verhaal doen. Moe en vol­ overzichtelijk. Er wordt kaas gemaakt, bier gebrouwen en daan zakken we onderuit in luie banken. Tijd voor appelstroop vervaardigd. Niet omdat streekproducten in elkaar. Eindelijk. Dit is precies waarvoor we de mode zijn, maar omdat het al honderden jaren op gekomen zijn. Hier onder de balken van deze manier gebeurt. Of je nou op bezoek gaat bij Claudy Nyssen, Hostellerie Le Wadeleux is alles zoals Claudy Nyssen van de stroop, Virginie Harzé van 11e generatie stroopmaker het hoort. De luxe verpakt in goed het bier of Madeleine Hanssen van de kaas, je gezelschap, lekker eten en de gast­ voelt de liefde voor het ambacht en de natuur. vrijheid van Patrick en Joëlle. Terwijl zij met hun handen het werk doen, verschijnen voor ons de eerste barstjes in het gewapende beton van onze informatie- en prestatiemaatschappij. Een beetje minder geld, een beetje meer liefde, zou dat…?

Vlaanderen Brussel

Wallonië Dinant Chimay

hartje ardennen

Herve

Namen

Ardennen

La Roche Bouillon

Puur. Echt. Dat is waar het hier om draait. Karaktertrekken die overal in de Ardennen en Wallonië nog te vinden zijn. Denk aan de Laars van Henegouwen, de Condroz, de verborgen valleitjes van het Ardense bos. Plekken waar je energie van krijgt. En al helemaal als je dat geluk deelt met je geliefde, familie of vrienden. De charme van de streek en de warmte van het gezelschap verrichten wonderen. De ‘ik’ maakt ongemerkt plaats voor ‘wij’. ’s Ochtends wordt er gewandeld omdat ‘hij’ dat zo leuk vindt, ’s middags staat er een stadje op het programma omdat ‘zij’ daar vrolijk van wordt en tussendoor is er een ontdekkingstocht door grotten en kastelen omdat de kinderen daar zo’n zin in hebben.

verleidelijk Natuurlijk is het heerlijk om toppers te bezoeken zoals Bouillon, Dinant of La Roche - altijd genoeg te doen en te zien - maar wie zich laat verleiden door een wandel-, fiets- of kanotocht door het onbekende wordt zelden teleurgesteld. Een kwestie van kiezen en proberen: het zuiden van Henegouwen met het au­ thentieke stadje Chimay, de Condroz met zijn robuuste hoeves en kastelen of de Gaume met zijn dromerige landschappen.

onbezorgd De streek tussen Namen en Dinant hoort ook tot die posi­ tieve verrassingen. Zoals in de hoge Ardennen de Semois, Ourthe, Amblève en Lesse stromen, zo slingert hier de Molignée in de richting van de Maas. Het water heeft het land­ schap vormgegeven. Beetje bij beetje. Duizenden jaren lang. Tot het de huidige perfectie had met zacht glooiende heuvels en intieme valleitjes. Daar spelen de abdijen van Maredsous, Maredret en Leffe en kastelen en forten als Annevoie, Mon­ taigne en Freyr de hoofdrol. Monniken en gravinnen wonen er soms nog steeds en hun erfenis wordt met hen gekoesterd door de bezoekers.

In het zuiden van België raak je niet uitgekeken! Lekker onbezorgd zwerven door Wallonië en de Ardennen. Van de makers van streekproducten naar de dorpen die tot het selecte gezelschap van ‘Les plus beaux villages de Wallonie’ horen: Falaën, Crupet en Sosoye. Kijken, ruiken, proeven. De zintuigen maximaal geopend. Met in het achterhoofd de gedachte dat het lekkerste, zoals het hoort, voor het laatst is bewaard: met z’n allen dineren aan een lange tafel. Vertellen en luisteren, want gedeeld geluk is dubbel geluk.

©h . avontuur

Online www.belgie-toerisme.nl www.liegetourisme.be www.luxemburgtoerisme.be www.paysdesvallees.be www.hainauttourisme.be www.beleefwaalsbrabant.be

4

verrassend belgië

verrassend belgië

5


Wat we willen: lekker met elkaar een weekendje de natuur in. Wandelen en fietsen, goed eten en drinken én nog iets van stad en cultuur meepikken. Maar niet te ver van huis. Wat we kiezen? De Belgische Ardennen natuurlijk.

groot natuurgebied Die middag gaan we op de fiets de buurt verken­ nen. We nemen RAVeL 44A, noordwaarts, naar Hockai. We fietsen over glad asfalt en hobbelig grind, door bossen, langs grillige rotswanden vol groene varens en langs weidse weilanden met grazende koeien. Ter hoogte van het racecircuit gluren we door de bomen omlaag en zien we her en der wat voorbij flitsen - maar bovenal hóren we het indrukwekkende gegrom van BMW’s, Porsches en andere scheurijzers. Ruim zeven kilometer verder stoppen we voor een koffie bij wandelbrasserie Le Randonneur. Jan, de Nederlandse eigenaar van deze 18e eeuwse boer­ derij, overhandigt ons een map vol wandelroutes. “Je wandelt hier in het beschermde natuurgebied van de Hoge Venen,” vertelt hij.

Tekst: Resi Lankester

Lekker langzaam: dat zou een goeie bijnaam zijn voor de Réseau Autonome Voies Lentes (RAVeLs) in België. Vijftien jaar geleden werden deze ‘langzame wegen’ in het leven geroepen; autoloze paden in de natuur. Wande­ len op deze groene weggetjes heeft iets. Omdat veel mede-’ravelisten’ elkaar onderweg groeten bijvoorbeeld. Omdat je behalve fietsers en wandelaars, ook ander nietgemotoriseerd verkeer tegenkomt. Zoals ruiters te paard. En omdat elke RAVeL anders is. Zo loopt de route soms over een voormalige spoorbaan en komen we onderweg dus oude, charmante spoorweghuisjes, treinwagons en seinpalen tegen.

6

verrassend belgië

vind je slaapplaats online vakantiehuizen

Bierwandelen, dat kan alleen in België middeleeuws sprookjeskasteel Tijdens het wandelen maken we plannen voor de rest van het weekend, want een bezoek aan het sprookjesachtige kasteel Reinhardstein in Ovifat moet echt nog worden ingepast. We hebben intrigerende verhalen gehoord over de lugubere ‘ver­ geetput’ in dit middeleeuwse slot. Na de Brune-wandeling -die ons langs de waterbron leidt waarmee het Bellevaux-bier wordt gebrouwen- strijken we met een fris witbiertje in de hand neer op het terras. Conclusie: ons weekendje weg is nu al geslaagd. Maar laten we er de volgende keer vooral een wéékje weg van maken.

www.ardennes-etape.com www.gitesdewallonie.be www.gites-online.be www.accueilchampetre.be www.vakantiehuizen-ardennen.be www.gitesdewallonie.be/idee-sejour/fiets-welkom

vakantiedorpen www.landal.com www.ardennen-online.com www.ardennes-relais.be

hotels www.logis.be www.belgie-toerisme.nl www.echteardennen.nl

bed&breakfast www.gitesdewallonie.be www.accueilchampetre.be www.maisondhote.com

de pittige black wandeling

Vlaanderen Brussel

Wallonië

We hebben ook wel zin in die andere missie: lekker eten en drinken. Prompt krijgen we op het terras een goeie tip ingefluisterd: bier proeven bij Brasserie de Bellevaux. Bij deze Frans aandoende proeverij met tuin smullen we van speciaalbier dat is gemaakt door brouwer Wil, zijn vrouw Carla en hun zoon Tom. Dit Waalwijkse ‘Ik vertrek’-gezin is al meer dan twintig jaar weg uit Nederland. Hun geheim? “Het eerste biertje moet ervoor zorgen dat je een tweede wil,” zegt Carla. Maar wacht - mis­ schien eerst nog even de benen strekken? Want we zitten hier in het prachtige Warche-dal en wat ze bij de brasserie leuk hebben bedacht: bierwan­ delingen. Geheel in stijl met hun aanbod kun je kiezen uit vier wandelroutes: de Blanche (1,5 kilometer), Brune (6), Blonde (7) of de pittige Black.

Ovifat Stavelot

jeugdherbergen steef mollen uit sevenum is samen met zijn gezin en nog vijf bevriende families een weekend op camping l’eau rouge in stavelot. Steef: “We gaan minstens een keer per jaar met z’n allen weg. Mijn vrouw en ik hebben het kampeervirus verspreid onder de groep. De een na de ander kocht een camper. Nu heeft elk gezin er eentje en gaan we met z’n allen op pad. Deze camping is ideaal: heel netjes, veel ruimte, beetje afgelegen. We vinden het heerlijk om uitgebreid met elkaar buiten te eten. We proberen daarom altijd een camping te zoeken waar het niet te druk is, zodat we andere gasten niet storen. Dit weekend hebben we de watervallen van Coo bezocht, die maakten veel indruk op ons. Juist omdat het net een paar dagen flink had geregend, ging het water flink tekeer. De fietstocht erheen was ook mooi. Wel een flinke klim op de terugweg trouwens.”

www.lesaubergesdejeunesse.be www.gitesdetape.be

campings www.bestcamp.nl www.campingbelgique.be ©resi lankester

naar het klooster In het sfeervolle stadje Stavelot grijpen we de kans om het onderdeel ‘cultuur’ van onze wishlist af te vinken. We gaan naar de Oude Abdij; hier vind je drie musea in één. In het racecircuit-museum bekijk je racewagens die écht over het befaamde racecircuit Spa-Francorchamps heb­ ben gescheurd. Het museum over dichter Guillame Apol­ linaire inspireert op literair vlak. In het museum over het vorstendom Stavelot-Malmedy word je bijgespijkerd over de geschiedenis van de streek. Voor de volgende dag zetten we het Malmundarium in Malmedy in onze agenda. Een aanrader, dit voormalige Benedictijnerklooster met 3000 vierkante meter aan kunst en cultuur.

©brasseriedebellevaux . be

reinhardstein© wbtd . erroyaux

VAN BIERWANDELING TOT SPROOKJESSLOT

Van links naar rechts: Indy Hendriks (14), Steef Mollen (48) met hondje Hunky, Veronique Hermkens (44), Tjebbe Hermkens (14), Dane Houwen (11)

verrassend belgië

7


BOURGONDISCHE slow food bij uitstek

BELGISCHE STADJES Lekker en goed eten zit in het DNA van onze zuiderburen. Van echte Belgische frites tot fijne gerechten van chef-koks van wereldniveau. Je bezoekt een stad of dorp niet alleen voor het museum of het kasteel maar juist ook voor de streekspecialiteiten. Ze worden gemaakt met aandacht en vakkennis. Trappistenbier, Ardenner ham, pralines, Luikse wafels, de zoete Baisers de Marche, een abdijkaas uit Maredsous,…. Proef het ter plaatse en neem wat mee voor thuis om nog langer in de Ardense vakantiesfeer te blijven.

Brussel Waterloo

aperitief in thuin Onder Charleroi ligt het stadje Thuin. Deels ommuurd en met een 17e eeuwse Belfort toren die je mag beklimmen. Thuin was ooit de wieg voor binnenschippers dankzij de ligging aan de Samber, een zijrivier van de Maas. Langs de rivier loopt nu een wandel-fietspad naar de abdij van Aulne. Op de hellingen onder de muur van het oude stadje liggen de ‘hangende tuinen’ met druivenranken en fruitbomen. Dit biologische fruit is bij uitstek geschikt voor de Distilleerderij van Biercée in het mooiste dorpje Ragnies, 5 kilometer verderop. Het ambachtelijke bedrijf, gevestigd in een herenboerderij, maakt met puur fruit de mooiste drankjes, zoals het aperitief Eau de Villée. Proeven kan er aan de toog in het café met muren vol oude reclameborden. De fietsers op het netwerk met knooppunten tussen Thuin en Chimay, nemen hier graag een pauze. www.visitthudinie.be

.p

e tit

la roche en ardenner ham Het ruisende water van de Ourthe kabbelt door La Roche-en-Ardenne. Echt zo’n Ardens stadje omringd door uitgestrekte bossen en riviertjes. Huizen van natuursteen, leistenen dakpannen en een stoere kasteelruïne boven de hoofdstraat. Tegenover de kerk vind je de ambachtelijke slager met de beste Ardenner ham: Slagerij Bouillon & Fils. In de taverne naast de slagerij kun je proeven. Echte Ardenner ham wordt gedroogd en vervolgens gerookt boven een vuur van beuken- en eikenhoutzaagsel. De ham blijft puur van smaak, zonder kunstmatige kleurstoffen of andere toevoegingen. www.coeurdelardenne.be

©© w b

t

ri

ca

8

verrassend belgië

rd

ol

ar

bubbels in spa Het stadje Spa leeft al enkele eeuwen op bubbels. Koningen, prinsessen, de tsaar uit Rusland, iedereen die gezien wilde worden, kwam naar Spa. Voor het heilzame water en om te flaneren onder de Leopold-galerij in het park. De Wintertuin, het park, de Place du Marché, ze zijn in stijl gerenoveerd. In de wintertuin is een permanente expositie rond Míro te zien, elke zondag is er brocante markt tussen de gietijzeren pilaren van de galerij en badderen kan in de chique Thermen. Het regenwater wordt op natuurlijke wijze gefilterd in het grootste natuurgebied van België, de Hoge Venen. Als puur Spa-water komt het in Spa bruisend weer omhoog. Wandelaars en fietsers maken het best een rondje langs de Spa-bronnen in het stadje en het bos en vullen hun waterflesje recht­ streeks aan de bron. www.spatourisme.be

Chimay

Wallonië

Spa

Rochefort La Roche

Ardennen Orval

Er zijn elf trappistenbieren ter wereld. Drie daarvan worden in Wallonië gebrouwen: Chimay, Rochefort en Orval. Ze bezitten het keurmerk ‘Authentic trappist product’ en moeten in of bij een Trappistenabdij worden gebrouwen. Een deel van de opbrengst wordt aan goede doelen geschonken. De abdij is voor publiek gesloten maar om het trappistenbier ter plaatse te proeven, ga je gewoon naar het lokale café. Het stadje Rochefort is dan een goede keus, niet alleen voor het bier! Het is er altijd gezellig druk op de terrassen en in de restaurants. Fietsen kan op de vlakke Ravelroute langs de Lesse. De Grotten van Han liggen op steenworp afstand, net als de Citadel van Dinant en het mooie dorp Celles met het kasteel van Vêves. En in elk café vloeit het trappistenbier Rochefort. Rochefort: www.valdelesse.be Chimay: www.botteduhainaut.com Orval : www.semois-tourisme.be

m.

©©

©©wbt brunodalimonte

i va

Thuin

rochefort en trappistenbier ©©a

MEE R ID EE ËN ? Vraag om de downloadlin k voor de gids Echt e Ardennen en Waalse steden m et tips én ko rtingen. informatie @ belgie -toeri sme.nl

Vlaanderen

©©wbt brunodalimonte

s fa

ol

suikertaart uit waterloo In 2015 was het 200 jaar geleden dat Napoleon werd verslagen in Waterloo. Het nieuwe Memorial werd geopend, de Napoleon­ route door België bewegwijzerd, het panoramaschilderij gerestaureerd en de Ferme van Hougoumont kreeg een spectaculaire presentatie. De Slag van Waterloo wordt elke vijf jaar nagespeeld bij de Leeuwenheuvel met circa 3000 figuranten maar ook de andere jaren is Waterloo een druk bezochte stad. Aan de hoofdstraat van Waterloo ligt het Wellingtonmuseum waar historische documenten te zien zijn. Die hoofdstraat is een fijne winkelstraat met goede boetieks, cafés en restaurants. Specialiteit uit Waterloo is de Tarte au sucre (met bruine suiker!). Koffiepauze en nagerecht zijn dus alvast in orde in Waterloo. Voor verbranding van de calorieën, volstaat een klimmetje naar de top van de Leeuwenheuvel.. www.routenapoleoninbelgie.nl www.waterloo-tourisme.com

verrassend belgië

9


wandelen in

wallonië Tekst: Loïc de Boer en Isabelle Guillot

In de Ardennen voel je je echt in het buitenland. Meanderende rivieren in verstilde valleien, uitge­ strekte bossen en dorpen met natuurstenen huizen die glanzen in het licht. Binnen een paar uur sta je in een compleet andere omgeving. De verscheiden­ heid van de Ardennen is groot. Ga je bijvoorbeeld naar de Lesse, ten zuiden van Dinant, dan krijg je natuur en historie. Het Parc van Furfooz met bos en weides maar ook spelonken en grotten die in de prehistorie werden bewoond. Je wandelt er langs de stevig stromende Lesse en klimt naar heuvels met bos of grazende koeien. Na de wandeling bezoek je wellicht het kasteel van Vêves waar de kinderen zich bij de ingang mogen verkleden als ridder of prinses of je bewondert even de kasteeltuin van het Château de Walzin.

ruig Ga je er in de buurt van La Roche-en-Ardenne op uit, dan lijk je mijlenver van de bewoonde wereld verwijderd. Een wandelpad op de Ourthe-oever voert langs omgevallen bomen, rotsblokken en met bladeren bedekte paden. Wie goed naar die bomen kijkt, ziet dat er bevers aan het werk zijn geweest. Hun imposante dammen van bomen, takken en bladeren liggen tegen de oever aan. In deze omge­ ving gaan de paden meestal steil omhoog of naar beneden. Heel geschikt voor mensen die verlangen naar een prachtig uitzichtpunt! Neem nou die van de Hérou. Zo zijn de Ardennen zoals je ze verwacht: uitzicht op een rivier, omliggende rotsen en bossen. De vergezichten zijn in elk seizoen geweldig, vooral het prille groen in het voorjaar en de vurige kleuren van de herfst.

biodiversiteit Volg je de Ardennen naar het zuidwesten dan kom je uit in de Viroinval, acht dorpen die rond het dal van het riviertje de Viroin liggen. Het is zo’n beetje het stilste wandelparadijs van België. Het ligt ten zuiden van Couvin en tegen de grens met Frankrijk. Op korte afstand van elkaar vindt de wandelaar er loof- en naaldbossen, heidevelden en kalkrijke graslanden. De ongereptheid van het gebied wordt versterkt door de afwezigheid van industrie. In dit authentieke gebied zijn routes uitgezet, ook tochten die de grens met Frankrijk overgaan.

langs berg en dal Ook de provincies Waals-Brabant en Henegouwen bieden een afwisselend landschap van heuvels en valleien, bossen en open ruimtes. Het zijn niet meer de Ardennen maar het is de achtertuin van Brussel. Mooi uitgangspunt Wandeltochten in voor een wandeling is de Abdij van de Ardennen Villers-la-Ville, een imposante ruïne Wallonië met een nieuw bezoekerscentrum. Ardennen Onderweg loop je langs kapelletjes, een oude watermolen, het riviertje de Thyle. Of kies een gezinswande­ ling in het park van La Hulpe, langs eeuwenoude bomen, grote wa­ terpartijen en de kleine Franse tuin met als extraatje het Folon­ museum in de boerderijhoeve. Wat overal opvalt, is de stilte en WANDELGIDS rust die de wandelaar in Wallonië onze Vraag een link om en de Ardennen nog in overvloed elingen gids met 26 wand vindt. Tochten van een uur, een Ardennen in de Belgische dag, paar dagen of een week; je via n de loa wn te do hoeft alleen maar de grens over bij e-toerisme.nl informatie@ belgi Maastricht. Een sympathieke en authentieke streek, dicht bij huis! .de, N. Glatter

Lekker naar buiten, de natuur in van de Ardennen en Wallonië. Het uitdijende netwerk aan wandelingen biedt iedereen mogelijkheden. Of je nu op stap gaat met jonge kinderen, pubers die sneller lopen dan jij of samen er op uit gaat: er is voor elk wat wils. Geniet van deze heerlijke ‘natuurspeeltuin’ op korte afstand van huis.

© www.wandermagazin

langs bergen, beekjes en bos

Ardennen 26 wandeltochten in de

Vlaanderen Brussel Villers-la-Ville

Wallonië Dinant Viroinval

Ardennen La Roche

10

verrassend belgië

rond de abdij van villers-la-ville

©©mtpvbw-b . hogge

MEE R INFORM ATIE : ht tp ://bit.ly/W andelen-in-d eArdennen

©©opt-j . p. remy

verrassend belgië

11


moeiteloos of avontuurlijk

iedereen kan fietsen

in de ardennen

Beboste heuvels, weiden, wuivende korenvelden en stille dorpjes vormen het landelijke decor, waar we over onverharde paden mountainbiken. Roofvogels dichtbij, leeuweriken hoog boven ons, en zwaluwen die wegschieten onder de dakpannen. Een deel van ons vriendengroepje gaat juist moeiteloos fietsen op een Ravelroute en zij lassen onderweg een pauze in voor een kasteel en een museum. In elk geval is er ook altijd iemand die de verse broodjes haalt voor het ontbijt in ons vakantiehuis.

Vraag de link aan om 26 fietsroutes uit onze gids te down loaden, via informatie@ belgie -toerisme.nl

‘We fietsen over graspaden, wortelpaden, karresporen, gladde keitjes en zelfs over een pad van leistenen platen.’

tussen kloven, bossen en beken

Tekst en beeld: Karin Anema

We zijn hier in het hart van de Ardennen, de Ourthe slingert als een groen lint door het landschap terwijl wij op onze mountainbike klimmen en dalen. Na een sprookjesachtig dennenbos komen we op de oude weg van Houffalize naar Sommerain. Als we een bankje zien, besluiten we even te pauzeren. Die bank blijkt er niet voor niets te staan, want tot onze verbazing ligt aan de andere kant van de weg La Cha­ pelle Notre-Dame de Forêt. Geboeid kijken we naar een van de mooiste religieuze bouwsels van België. Het is gebouwd in 1656 en heeft een prachtig dak van parelgrijze leistenen in verschillende geometrische figuren.

Vlaanderen Brussel

Wallonië

ME ER OVER FIETSROUTES OP ww w.fietseninwallo nie.nl ww w.vennbahn.eu ww w.wapinature.be ww w.famenne -a-vel o.be ww w.1000bornesavelo .be http://ravel.wallonie .be

Ardennen

Vielsalm La Roche Houffalize Bastogne

De niet-mountainbikers van ons groepje kiezen de volgende dag voor een rustige manier van fietsen: over de vrijwel vlakke Ravelroute in de buurt van Bastogne. Ze bezoeken onderweg het Maison des Légendes en het Bastogne War Museum met het monument voor de Slag om de Ardennen. De ande­ ren pakken een mountainbikeroute vanuit Vielsalm door de vallei van de Salm naar Salmchâteau. Een spectaculair stukje dankzij de oude steengroeve waar volgens kenners de beste slijpsteen ter wereld wordt gewonnen, de coticule. Bij de ruïnes van de burcht van Salm klimt de route heel geleidelijk naar het gehucht La Comté. Dan trappen we door de velden en het bos en krijgen een prachtig zicht over de Ardennen. De tocht eindigt met een fijne afdaling naar Vielsalm met uitzicht op het meer, het Lac des Doyards.

onbewoond broodjes op zondag

Na deze pauze fietsen we verder over graspaden, wortelpa­ den, karresporen, gladde keitjes en zelfs over een pad van leistenen platen. Het schitterende riviertje de Ourthe steken we een paar keer over. Na opnieuw een steile klim liggen de velden en bossen achter ons en gaan we een sterke afdaling tegemoet over een pad, omzoomd door bloeiende brem en fluitenkruid. Dit soort paden vind je nauwelijks meer in Nederland.

In Vielsalm hebben we afgesproken met de rest van de club voor een lekker Belgisch bier op een terras. Ze vertellen over hun geslaagde museumbezoek en hun fietstocht. Op de Ravel zijn ze slechts een enkele fietser en rollerskater tegen gekomen, verder vooral kalmte en rust, met krekels en koeien in de weiden, zwaluwen in de lucht, en moestuinen bij de dorpen. ‘Die Ravelroutes zijn een troef voor het toerisme,’ aldus een van hen. De volgende ochtend is de planning om verse broodjes te halen bij de bakker, dan de zondagmarkt in Bomal te bezoeken en te eindigen bij Brouwerij La Chouffe. Voor het vakantiegevoel zit je goed in zo’n vakantiehuisje middenin de Ardennen! Met je vriendenclub en voor een familieweekend.

bladgroen voor iedereen Beneden ons, in het dal van de Ourthe, schitteren de grijze daken van Houffalize in de zon, de Belgische hoofdstad van het mountainbiken. Door de steile rotsen en diepe valleien rondom Houffalize worden hier vaak wedstrijden mountainbi­ ken verreden. Tijdens het Ardennen Offensief is het plaatsje grotendeels weggevaagd. Toch is het centrum sfeervol, met al haar cafés en restaurants. Hier treffen we de rest van ons vriendengroepje. Zij gingen vandaag naar Parc Chlorophylle, gelegen in een prachtig bos vlakbij La Roche. De kinderen ontdekten er hoe sterk een mier is en hoe ver een roofvogel kan kijken. En ze klauterden in touwbruggen en op houten kasteeltorens. Samen zoeken we nu weer een gezellig restaurant uit want het is tijd voor een diner dat past bij het jaargetijde: asperges met Ardenner ham.

Dit Fiet s Welkom logo vindt u bij hotels , restaurant s, cafés en attrac ties.

12

verrassend belgië

verrassend belgië

13


een geslaagde vakantie

hele gezin

Brussel Louvain-la-Neuve Mons La Louvière Charleroi

Luik

Blegny

Wallonië

Les Lacs de l’Eau d’Heure

Dinant Han

Ardennen Durbuy

Bouillon

Zelf een vuurtje maken, zonder aansteker of lucifer. Of een pijlpunt hakken uit vuursteen en dan met pijl en boog schieten? Hoe leefde men eigenlijk in de prehistorie zonder huis en supermarkt? Kom naar het Prehisto Museum en ervaar het zelf. Een grot die duizenden jaren geleden werd bewoond door onze voorouders, is onderdeel van dit nieuwe museum juist ten westen van Luik in Flémalle. Archeologen staan aan de basis. De opening vond plaats in 2016. Je loopt er nu zelf rond in de grot en het bos. Er zijn 12 praktijkateliers, exposities voor het hele gezin, een mammoetspeelplein en een archeorestau­ rant. En tot 19/4/17 een expo over de mammoet, reus van de IJstijd. www.prehisto.museum ©©prehisto. museum

Ooit zelf een pijlpuntje gehakt uit vuursteen? Tijdens een vakantie in de Ardennen ben je vaak in de natuur maar je maakt ook uitstapjes naar bezienswaardigheden of musea. Het beste uitstapje is geschikt voor iedereen. De kinderen zijn blij en je steekt er zelf ook iets van op. Enkele voorbeelden van leuk en leerzaam voor jong en oud.

p. d eli ege p. eks t een at io n unic

mm r

©se ©

©©wbt jpremy atelierdeportzamparc2009

te

co

on

e vic

im

unesco-onderscheiding voor trotse mijnen

verrassend belgië

al

©©domaine des grottes de han

14

od

Iedereen kent de beroemde druipsteengrotten van Han. Maar ken je ook het wildpark dat bovenop de heuvel van de grot ligt? Het Domein van de Grotten van Han is 250 ha groot. De grote dieren die de oorspronkelijke bewoners zijn van het Europese continent, leven hier in relatieve vrijheid. Er loopt een natuurwandeling van 2,5 en 5,5 km dwars door het park maar je kunt ook met een safari-car meerij­ den. Als je boft, spot je er de Europese ‘Big Five’: de wolf, de beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Oog in oog staan met zo’n enorme bizon, dat vergeet je niet snel. Neem natuurlijk ook het historische treintje naar de grotten want die blijven betoverend mooi. www.grotte-de-han.be

©©wbt-

Voer voor techneuten. Een boot vaart een grote bak water in, de bak sluit, een systeem van waterkracht pompt water naar een andere bak. Langzaam zakt de bak met de boot naar beneden. De bak gaat weer open en de boot vaart verder, 17 meter lager. De vier hydraulische scheepsliften in het Canal du Centre bij het stadje La Louvière zijn Unesco-monumenten. De prachtige constructie van ijzer lijkt op de Eiffeltoren. Samen met de moderne scheepslift van Strépy-Thieu (hoogteverschil van 73 meter) en het Hellend vlak van Ronquières (hoogteverschil van 68 meter) zijn ze een technisch hoogstandje in het zuiden van België, ter hoogte van de stad Mons. http://voiesdeau.hainaut.be

b ru n

big five van europa

de eiffeltoren als scheepslift

Op 31 maart 1980 verliet het laatste kolenkarretje de mijn van Blegny, even ten zuiden van Maastricht. Twee maanden later ging de mijn weer open, nu voor bezoekers. Met helm en werkjasje daal je met oud-mijnwerkers af. Ze laten je zien (en horen!) hoe het in de mijngangen was. In Bois du Cazier, bij Charleroi, herinnert de Salle des Pendus aan de 262 kompels die na een mijnongeluk nooit meer boven kwamen. Hun kloffie hangt voor altijd aan de haken tegen het plafond. Grand Hornu en Bois du Luc bij Mons laten het leven van arbeidersfamilies bovengronds zien. Grand Hornu lijkt wel een industriële abdij en Bois du Luc is een intiem mijnwerkersbuurtje. Op het terrein van al deze oude mijnen zijn ook musea gevestigd, over glaskunst, industriële ontwikkelingen en hedendaagse kunst. De mijnen zijn werelderfgoed van Unesco. www.blegnymine.be, www.leboisducazier.be, www.grand-hornu.eu, www.ecomuseeboisduluc.be

een selfie met kuifje België is rijk aan striptekenaars. Morris met Lucky Luke, Franquin met Guust Flater, Vandersteen met Suske&Wiske, de lijst is eindeloos. Hoe word je striptekenaar? Waar komt de inspiratie vandaan? Hergé is één van de grootste Belgische striptekenaars. Hij bedacht Kuifje, Bobbie, Kapitein Haddock en Castafi­ ore. Inspiratie haalde hij uit museumbezoek, het dagelijkse leven of tijdens reizen over de wereld. Zijn vakmanschap komt tot leven in het Hergé museum in Louvain-la-Neuve. Een prachtig gebouw dat werd ingericht door de Nederlandse kunstenaar en stripteke­ naar Joost Swarte. Maak er een selfie bij de Kuifjetrein. www.museeherge.com

apenkooi boven het water De natuur geeft ook gewoon lol. Heerlijk apenkooi spelen in het bos. Overal in de Ardennen zijn survival organisaties actief. Vaak kan je het combineren met een mountainbikerit of kajaktocht. Dat kan bijvoorbeeld bij Dinant Evasion op de Lesse en in hun spectaculaire steengroeve. Heel geschikt zijn ook de bossen van Durbuy om je uit te leven op de fiets, in de kajak of op het touwparcours. En ‘natuurlijk’ in het Natura Parc bij de grootste meren van België, Les Lacs de l’Eau d’Heure. Je tokkelt er hoog boven de grond tussen bomen, je glijdt met een noodvaart vanuit de boomtop naar de andere oever van het meer. Neem er eindelijk eens die Tarzansprong. Uiteraard is iedereen constant gezekerd en staat alles onder professionele begeleiding. De meeste activiteiten zijn mogelijk van 7 tot 77 jaar. www.naturaparc.be www.dinant-evasion.be www.lpm-durbuy.be www.coo-adventure.com www.aventureparc.be ©©wbt d. samyn

voor het

stap in de prehistorie

Vlaanderen

aardigAlle beziensw iden zu heden in het te vinjn zi ië van Belg .be 65 .3 w w w den op

verrassend belgië

15


drie generaties op stap

MET HET GEZIN NAAR

e ©©g

zin

op

rei

s.n

l

DE STAD NAMEN

Vlaanderen Brussel

Wallonië Namen

Als bloggers van ‘Gezin op reis’ gaan we naar Namen voor een stadsweekend. We passeren bij Maastricht de grens en zien de Maas nog één keer als een brede, gekanaliseerde rivier. Verderop stroomt deze door het diepe dal bij de eeuwenoude stad Namen. Vanaf het plateau daalt de weg helemaal tot de gezellige rivieroever. Als de auto is geparkeerd en we ons hotel uitlopen, is de citadel telkens te zien vanuit de smalle wandelstraatjes. Onze dochter heeft er zin in: we gaan hier een prachttijd beleven!

een actieve dag Het is mooi weer en we besluiten de omgeving fietsend te verkennen. Met de trein gaan we naar Dinant om over de vlakke Ravelroute langs de Maas naar Namen terug te fietsen. Een extra omweggetje brengt ons naar de abdij van Maredsous voor het fijnproeversplankje met abdijkazen en abdijbiertjes. En nu we er toch zijn, kunnen we net zo goed een wandelingetje maken in de mooie omgeving van de abdij. En die railbikes waarop je met zijn vieren in een karretje over het spoor rijdt? Dat moet maar tot de volgende keer wachten, want voor onze dochter is het nu genoeg geweest. Ze valt in haar stoeltje in slaap.

Tekst: Tikva en Marcel van gezinopreis.nl

verborgen pleintjes We komen net voor het diner weer terug in Namen. Op de autovrije pleintjes en zijstraten zijn veel cafés en restaurants. Als onze dochter na het diner heerlijk wegdoezelt in haar bedje, stap ik nog even op de racefiets. Het is hier een walhalla als je houdt van pittige klimmetjes met kasseien op de citadelheuvel. De kleine steentjes voelen onderaan de klim nog als asfalt in vergelijking met de kas­ seien die op de top liggen. Hoog boven me krult de weg via de oude toegangsbrug over me heen, dus ik moet een cirkeltje maken om er te komen. Aan de achterkant van de citadel liggen veel klim­ metjes die ik op en af rij tot het donker is.

©©wbt d. erroyaux

leven als een soldaat De citadel is tegenwoordig een openbaar park waar je tussen het groen en de oude muren vrij kunt wandelen. Het is een flinke klim via de oude kasteelhelling naar één van de binnenplaatsen. Hoe hoger we komen, hoe meer we zien van de huizen in de binnenstad: de pleinen, de daken en de koepel van de kathedraal. Langs de muur lopen we naar de punt van de citadel. Het strategische belang is overduidelijk. De citadel ligt hoog boven de samenvloeiing van de Samber en de Maas en geeft zicht op iedereen die over land of over water de stad probeert te bereiken. In het bezoekerscentrum is een interessante animatie over het bolwerk te zien. Ooit woonden er tienduizenden soldaten! We schrijven ons in voor de tour door de ondergrondse catacomben en als echte soldaten sluipen we door de donkere gangen. Onze dochter rent een donker steegje in om ‘even te kijken wat daar is’. Als we uiteindelijk weer boven komen, pakken we nog even de trein die ons over het hele terrein rijdt.

De Eed van de 7 Stenen Na het uitchecken hebben we nog één verrassing voor onze dochter in petto. We hebben in Dinant “de Eed van de 7 Ste­ nen” opgehaald, een spel dat speciaal voor (jonge)kinderen is ontwikkeld. In vijf dorpjes tussen Namen en Dinant kunnen we spannende avonturen meemaken en dat doen we! Onze dochter zoekt in de schattige straatjes van Bouvignes naar sierstenen in de muur, muurschilderingen van dieren en ridderschildjes. Nadat ze de opdrachten goed heeft afgerond halen we haar prijs op bij het toerismebureau. We sluiten ons weekend af met nog één laatste lunch in Namen en drinken een echte Orval, precies zo getapt als de monniken het bedoeld hebben.

paashaas op de citadel We zijn hier met Pasen en dan kun je op de Citadel in het Attractiepark Koningin Fabiola uitgebreid spelen maar ook de allergrootste paaseieren­ jacht van Europa meemaken. De spanning in de ogen van al die kinderen is zichtbaar. Als de paashaas het lintje weghaalt, storten alle kinderen zich op de eitjes, met chocoladeeitjes als beloning.

meer inspiratie voor een weekendje waalse steden

16

verrassend belgië

Doornik © WBT -

Meer ideeën, inclus ief 92 kortingsbon nen? Vraag een link om onze gids Echte Ard ennen & Waalse Ste den te downloaden via informatie@ belgie -toerisme.nl

D. Erroyaux

Vormsnoeipark Durbuy

© WBT - B. D’Alimonte

www.namurtourisme.be www.visitezliege.be www.visitmons.nl www.visittournai.be www.paysdecharleroi.be www.belgie-toerisme.nl

verrassend belgië

17


©©k . anema

SNEEUWPRET

MET DOCHTER EN KLEINDOCHTER IN

DE ARDENNEN!

‘Verse sneeuw in de Hoge Venen, mam! Over een paar dagen zal het weer gaan dooien. Zin om nu naar ons toe te komen? Dan vertrekken we morgenochtend vroeg. Vergeet je langlaufski’s niet!’ Ik bedenk me geen seconde: een heerlijk plan om met mijn dochter Saskia (32 jaar), haar partner Joost (32) én mijn anderhalf jarige kleindochter Jinte er op uit te trekken. Voor wie van natuur en sportieve activiteit houdt én het lekker dichtbij zoekt – en famille! - zijn de Belgische Ardennen ideaal.

knappend haardvuur

Zondagmorgen schuiven we drie paar langlauflatten en een sleetje in de auto. Ski’s zijn de afgelopen jaren almaar korter geworden en passen in iedere auto. We bespreken kort vanuit welke uitvalsbasis we zullen vertrekken. Signal de Botrange? Baraque Michel? Haus Ternell? ‘We gaan naar Signal de Botrange,’ beslist Saskia. ‘Botrange op 694 meter, het hoogste punt van België. Dáár ligt de beste sneeuw.’ Als we na een paar uur om 9.00 uur het natuurparkcentrum Signal de Botrange bereiken, staat er in de berm een lange rij geparkeerde auto’s. Overal ski’s, overal sleetjes, overal fleurige mensen. Het enthousiasme om van de sneeuwpret te genieten, straalt van alles af. Omdat in de Hoge Venen voor ieder wat wils te beleven is, is het ideaal voor een multi generatie verblijf.

Tekst: Karin Anema

jinte’s eerste sneeuw

©©wbt akouprianoff

Vlaanderen Brussel

Wallonië

18

verrassend belgië

Hoge Venen

WANDE LRO U T E S ARD Z onde r ENNEN sne e uw zijn de perfec t A rdenne wandelg n e en ebied. B plaatse ij elke V vind je V V ter w andelka wandelr arten e outes . O n f d w w w.to ownloa d route urismeg s via : ps .be e w w w.be n lgie -toe risme.n l

Vanuit het natuurcentrum lopen er loipes en winterwandel­ paden in korte en lange lussen, waardoor je elkaar heel makkelijk kunt afwisselen. We gaan in shift op stap. Het is een uitkomst dat we allemaal sportief zijn en dat we bovendien de kleine Jinte maar wat graag haar eerste sneeuw willen laten beleven. ‘Moeder en dochter eerst,’ zegt Joost. We spreken twee uur later weer bij het natuurcentrum af.

De kleine Jinte en haar papa blijken zich prima te vermaken bij het knappende haardvuur in het natuurcentrum. Daar wisselen we elkaar af: mijn dochter en schoonzoon gaan nu langlaufen en ik ga met mijn kleinkind wandelen. De zon schijnt, de hemel is staalblauw, maar de wind steekt op. Ik zet het kleintje een zonnebril op, dek haar extra toe met wat ik in de wandelwagen maar kan vinden, en geef haar een speentje om te slapen. Met die dominante zonnebril op haar poppenneusje is ze net een kleine maffiosa. Het wandelpad is een allervriendelijkste route die door het zwaar besneeuwde bos loopt. Ik geniet ervan om het plezier te zien van andere gezinnen die wandelend, sleeënd en spelend onderweg zijn. Waar je ook kijkt, geen gebouwen, geen drukte zoals in veel andere wintersportoorden. Wel een fraai landschap en mooie paden.

vakantiehuis als uitvalsbasis Twee uur laten wisselen we opnieuw. Nu ga ik met mijn schoonzoon langlaufen. We zijn het erover eens dat hier prof tot kleuter aan zijn trekken komt. We pakken een nieuwe lus tot de duisternis invalt. Terug bij het natuurcentrum is mijn dochter nog aan het genieten van haar kind dat op haar sneeuwlaarsjes onder de beukenhaag van de tuin van het natuurcentrum doorkruipt en voor het eerst op een sleetje is geweest. We gaan naar binnen en drinken een Jupiler bier. De Ardennen ken ik vooral als ruisende beken en hellingen, maar mag er als wintersportoord ook zijn. ‘Volgende keer huren we weer een vakantiehuis,’ besluit ik, genietend van de intieme én sportieve momenten van vandaag. ‘Proost!’, zegt Joost tegen zijn dochter die enthousiast haar zuigfles tegen onze biertjes ketst.

sneeuw praktisch Sneeuwbericht met opening loipes en pistes.

stilte van de hoge venen We laten de kleine meid met haar vader en de gezellige drukte achter ons en langlaufen over bospaden, omzoomd door naaldbomen beladen met sneeuw. Al snel bereiken we de besneeuwde hoogvlakte en glijden in alle stilte voort. De Hoge Venen liggen relatief geïsoleerd, de wegen liggen eromheen. Juist langlaufend en wandelend kom je in het hart van het natuurgebied. Op de terugweg wisselen bossen, lichte hellingen en uitzichten tot ver over de hoogvlakte elkaar af.

In de Hoge Venen www.eastbelgium.com In de rest van de Ardennen www.catpw.be/NL/ski Verhuur materiaal is vaak ter plaatse mogelijk.

verrassend belgië

19


HEERLIJK SMULLEN

EVEN PUZZELEN EN JE VINDT VAST HET WOORD IN DE LEGE VAKJES!

IN WALLONIË Waar werd Napoleon definitief verslagen?

Welke rivier stroomt door de Grotten van Han? ©©wbt d. samyn

©©pairi daiza

©©m . fasol

In welke Belgische dieren­ tuin wonen 2 reuzenpanda’s met een kleintje?

6 1 ©©wbt jl flemal

In welke stad staat dit Ardennen offensief monument? 3

2

7

Welke Belgische surrealiste kunstenaar maakte naam met ‘Ceci n’est pas une pipe’?

©©d

. fou

b d p e yo i m s s cb ps

In welke plaats staat dit kasteel in de Ardennen? ©©wbt d. samyn

5 8

In welke stad aan de Maas werd de bedenker van de saxofoon geboren?

4

©©wbt bdalimonte

©©wbt pberoujon

Hoe heet een bonbon in België?

Welke Waalse striptekenaar bedacht de smurfen?

10 9

Waar bevindt zich dit station van architect Calatrava?

Maak kans op Waalse lekkernijen en mail de oplossing naar informatie@belgie-toerisme.nl 20

verrassend belgië

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Nl verrassend belgie 2017  

Samen of met het gezin naar de Ardennen. Naar buiten, de natuur in, wandelen langs een beek en je ogen uitkijken in de grotten of op een kas...

Nl verrassend belgie 2017  

Samen of met het gezin naar de Ardennen. Naar buiten, de natuur in, wandelen langs een beek en je ogen uitkijken in de grotten of op een kas...