Page 1

oooh!

was ik maar ...

Het tijdschrift van WalloniĂŤ en Brussel

Ons eigen

zuiden!

WalloniĂŤ een culinair avontuur

Brussel

een hoofdstad om fier

op te zijn

De leukste

logeeradresjes www.belgie-toerisme.be

Ontdekking | Gastronomie | Cultuur | Beleving | Natuur | Actie


En wist je dat spannende hedendaagse architectuur stilaan een uithangbord wordt voor Wallonië? Of dat je er waterpartijen vindt waar je net zo goed spectaculair gaat jetskiën of wakeboarden als tijd- en rimpelloos spelevaren? Ook kuieren in statige kasteeltuinen is iets wat we eerder associeerden met Versailles dan met pakweg La Louvière, maar je zult versteld staan van wat je te zien krijgt. Net als van de diverse originele verblijfs­ formules die we voor je uitzochten, want dat jij dit jaar een héél nieuw Wallonië ontdekt, dat staat buiten kijf. Bon amusement!

Het WBT-team

Zin in een vakantie in Wallonië? Zin in een bezoek aan Brussel? Zin in een groepsuitstap in Wallonië of Brussel? Zin in een meeting of incentive in Wallonië of Brussel?

Een paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang genieten in onze zuidelijke landshelft en Brussel? Dit magazine is een uitstekende start. We hebben niet stilgezeten, want we wilden je naar nog veel meer van onze favoriete ontdekkingen meenemen. Tijdens ontspannende fietstochten, wandelingen en boottochten. Naar curieuze natuurfenomenen, statige kasteeltuinen, spannende architectuur, toffe steden, Brusselse nieuwigheden en exotische tradities. En in het bijzonder nemen we je mee op culinair avontuur. Hup, in je bagage ermee, deze gids.

10

Uitslapen op Waalse bodem!

14

 Kopje onder met het hele gezin!

16

Moderner dan je denkt!

18

Tafelen als totaalervaring!

22

Een wereld onder de grond!

24

In stilte genieten!

28

Verrassend origineel lekker!

30

Een hoofdstad om fier op te zijn!

32

De 5 van Wallonië!

34

Een kalender vol voorpret!

© Natura Parc

De mooiste tuinen! Prinsheerlijk kuieren in statige kasteeldomeinen

Boek eens een tent of een trollengrot

Maak je borst nat voor Waalse watersport

Spannende architectuur en bijzondere constructies

Culinair Wallonië streelt je zintuigen

Grotten in alle soorten en maten

Kies je favoriete Waalse abdij en ontdekt de Waalse geheimen

Streekspecialiteiten in de Bistrot de Terroir®

Brussel komt boeiend uit de hoek

Een Waalse stad voor elke stemming

De leukste feesten netjes opgelijst

Een uitgave van Wallonië-Brussel Toerisme vzw. Coördinatie: WBT / Sonia Vijvermans, Sandrine Vanden Eynden. Concept en prepress: www.helloagency.com. De informatie in deze brochure werd met de grootste zorg samengesteld. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen die zich zouden voordoen tussen het verzamelen van de gegevens en de verschijningsdatum van deze brochure. Verantwoordelijke uitgever: V. Jacobs, Wallonië-Brussel Toerisme, Sint-Bernardusstraat 30, 1060 Brussel. Gedrukt in België (02/2012).

2 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

08

Groene route voor Waals rijwielplezier

© WBT - J.L. Flemal

… in Wallonië!

Foto’s cover en inhoudstafel © iStockphoto

Oooh! je bent …

Wij staan klaar om je te helpen! Schrijf ons: Sint-Bernardusstraat 30 1060 Brussel Bel ons: 02 509 24 34 Mail ons: info@belgie-toerisme.be Surf naar www.belgie-toerisme.be of volg ons op Facebook: www.facebook.com/ EchteArdennenEnVeelMeer

Het land van Malmedy!

© Shutterstock

We nemen je natuurlijk mee op een tocht langsheen bekende en onbekende Waalse abdijen, waar je kunt proeven van de heerlijkste specialiteiten, kijken naar de eeuwenoude architectuur, luisteren naar de galm en de stilte of de bos- en bloemengeur opsnuiven: een feest voor je zintuigen.

06

©D  aniel Fouss Belgisch Stripcentrum

Zoals de geweldige eetgelegenheden, want dit jaar willen onze Waalse en Brusselse buren jouw inwendige mens extra vertroetelen met streekspecialiteiten, maar ook met topgastronomie die zich kan meten met het beste wat Europa te bieden heeft.

Relaxed peddelen rond Belgiës grootste waterpartij

© iStockphoto

Hoe beter we Wallonië leren kennen, hoe verliefder we erop worden. Want we beleefden er zelf evenveel plezier aan als jij straks om ons eigenste zuiden kriskras te doorkruisen. Met de auto, de fiets, de trein, per boot of te voet ontdekten we verrassende plekjes waarvan we, eerlijk waar, zelf het bestaan niet vermoedden.

Les Lacs de l’Eau d’Heure!

© WBT - J.P. Remy

WELKOM ! 04

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 3


Oooh! Les Lacs de l’Eau d’Heure!

Oooh! Les Lacs de l’Eau d’Heure!

Achter elke bocht een panorama Voor ons ontvouwt zich het grootste meer van België. Langs de noordoever fietsen we voorbij een aantrekkelijk, dankzij heldere houten gevels en grote ramen Scandinavisch aandoend bungalowpark: het Golden Lakes Village. Dan gaat het weer de bossen in. Aan de zuidoever passeren we de ADEPS-club: het meer is hier bespikkeld met witte zeilen. Ook hier is de oever sterk geleed, met zalige baaitjes om even uit te blazen. De warme zon verwarmt ons gezicht. Even via de rustige N978 enkele kilometers doorsteken naar het meer van Falemprise en we fietsen over stille paden terug langs de oostoever van het meer van l’Eau d’Heure. Aan de diepe baai van Ry Jaune lijken de panorama’s opeens echt op de diepe Ardennen. We krijgen er honger en dorst van, en net voor we de laatste klim terug naar Boussu inzetten, besluiten we om onze benen onder tafel te steken in de Belvédère aan het Lac de Féronval. Lekker. Het fraaie merenlandschap vanop het dakterras of de grote zonneweide doen het ons besluiten: deze tocht hebben we goed gekozen.

Honderd kilometer

waters en bossen

Deze fietstocht van 40 kilometer kun je gemakkelijk verlengen via de diverse RAVeL-routes in de driehoek Beaumont - Chimay - Cerfontaine. Ontdek ook de 10 nieuwe wandelroutes in de vorm van pdf-fiches. De wandelingen bevatten zowel gezinswandelingen van 2 km als meer technische tochten. Je kunt de wandelingen (en enkele fietstochten) ook downloaden op je gps via www.lacsdeleaudheure.be of via www.tourismegps.be.

Golden Lakes Village Dat we zin hadden om in Wallonië te fietsen. Geen Luik-Bastenaken-Luik, maar poldervlak hoefde ook niet. En het liefst rustig, op goed berijdbare paden voor onze stadsfietsen. We vouwden de kaart open en onze blik viel op het merengebied tussen Namen en Henegouwen. Hoe heette nu alweer dat grootste zoetwateroppervlak van België? En die stuwmeren van l’Eau d’Heure, valt daar eigenlijk iets te beleven? Welja, daar valt héél wat te beleven.

© FTPN - Bossiroy

On-Belgisch uitgestrekte meren

© Shutterstock

Een dertigtal kilometer ten zuiden van Charleroi bevind je je midden in het sappig golvende platteland tussen Samber en Maas. Dit al ‘Ardennen’ noemen is een brug of twee te ver, maar de dorpjes hebben hier toch al de onmiskenbare natuurstenen charme van vakantieland Wallonië. Tekst: Wieland De Hoon 4 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

European Destination of Excellence Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw liggen hier, tussen Cerfontaine en Froidchapelle, de vijf stuwmeren van het riviertje l’Eau d’Heure, met een gezamenlijke oeverlengte van meer dan vijftig kilometer. Ooit viel hier niets te beleven als je geen watersporter was, want de oevers waren vrij kaal en desolaat en je kon enkel het gebied verkennen via de brede nieuwe asfaltwegen die de dammen met elkaar verbinden. Dat artificiële is verleden tijd. Het gebied is verkozen tot European Destination of Excellence

voor duurzame toeristische ontwikkeling en biedt je nu een honderdtal kilometer prima wandel- en fietsroutes. Vanuit het dorpje Boussu-lez-Walcourt dat we kiezen als startpunt, suizen we al meteen de N589 af vanop het kruispunt met de Chaussée de Beaumont. Een brede rustige verkeersweg, het verbindingsstuk met de RAVeLfietsroute van l’Eau d’Heure. Een paar honderd meter le vent en poupe verder en in de verte ligt het Lac de Féronval al te blinken tussen de bossen.

Weekendje of weekje weg met het hele gezin of een groep vrienden? Het Golden Lakes Village is een gloednieuw, honderd procent Belgisch en ecologisch vakantiedorp aan de oever van het Meer van Plate Taille. Op een oppervlakte van 20 hectare wisselen trendy, lichte en energievriendelijke vakantiehuisjes van architect Philippe Valentiny in noordse stijl zich af met waterpartijen en strandjes, aanlegsteigers en ligweiden. Vlak in de buurt vind je het beste wat het merengebied je te bieden heeft op het vlak van in- en outdoor waterrecreatie, natuur, ontspanning en gastronomie.

Logeerideetjes: www.goldenlakesvillage.be - www.landal.be

We rijden een tweetal kilometer tot aan de dam van l’Eau d’Heure en draaien dan rechts het eigenlijk e RAVeL-pad op langs het meer. Een vlot, verhard fietspad, ook bij nattigheid perfect berijdbaa r. Links ligt een heerlijk helder mee r dat je eerder diep in Frankrijk zou verwachten, met beschutte baai tjes en uitgestrekte beboste heuvels. Hier en daar vind je een geze llige ligweide en een strandje. Na een zevental kilometer bereiken we dan de grootste dam: de Plat e Taille. Hier gaat het flink omh oog, het niveauverschil met het andere meer bedraagt tientallen meters. Het glimmende bezoekerscentrum en de te bezoeken dam laten we even links ligge n. Wel tof om er met kinderen een kijkje te nemen, ook in het leuk e Crocodile Café met zijn speelwei de aan het water en amfibiebus voor boottochtjes. Voor je ongedur ige kroost vind je in het Natura Parc ook een boomklimparcours en een deathride boven het mee r.

© Lamy

© Natura Parc

© Lamy

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 5


Oooh! Het land van Malmedy!

Gps-verhuur voor mountainbikers in de Oostkantons De Dienst voor Toerisme van de Oostkantons biedt gps-verhuur aan voor mountainbikers. De Garmin Geko 201 heeft een groot gebruiksgemak en is eenvoudig oriënteerbaar. Er is ook een kaart met 18 lusvormige routes, een valleiafdaling en een lange route in het zuiden van de regio. Daarnaast zijn er een topografische mountainbikekaart en een mountainbikesite met gps-tracks. De toestellen zelf worden verhuurd op zes verschillende locaties. Het nieuwe gps-systeem beperkt zich voorlopig tot mountainbike, maar wordt uitgebreid naar wandeltochten en ook voor Geocaching komt er een applicatie.

Oooh! Het land van Malmedy!

Een

landschap Malmedy

Volg de groene ader naar Waimes langs Ligneuville en Bellevaux en ontdek de prachtige routes van het Waalse platteland.

© CERNIX - Pierre Pauquay

126

Malmedy

Geef je over en laat je meevoeren langs een groene route. Malmedy is de uitvalsbasis om deze prachtige streek te verkennen. De avonturiers onder ons kunnen een bezoekje brengen aan een van ’s lands meest pittoreske brouwerijen. De RAVeLroute volgt de Warchenne in opgewekte tred heuvelopwaarts. Een langzame beklimming van amper 4 %. Een helling die zelfs de stoomtreinen van weleer aandurfden. Deze route met nummer 48 was in de 19e eeuw een belangrijke economische verkeersader van en naar de leerlooierijen en papierfabrieken in Malmedy. Het traject volgt een bevallig en bosrijk parcours naar Waimes. Langs de waterscheiding bereik je Thirimont en zijn mooie woud. In Ligneuville belooft de tocht door de Amblèvevallei een sportief avontuur te worden … Wees gerust, in Lamonriville maken we een ontspannende tussenstop in de brouwerij van Bellevaux!

Bakkerij Gonesse (1)

©Shutterstock

Deze bakkerij bevindt zich aan het station, op 200 meter van de RAVeL-route (zie kaart). Het zou jammer zijn om deze ambachtelijke bakkerij links te laten liggen. De bakker vertelt met passie over zijn vak. Al het brood wordt gebakken in een houtoven. Vergeet niet dat je voor een bezoekje aan de bakkerij moet reserveren.

Waimes Start

RAVeL Gare N 86

Bellevaux is een pittoresk dorpje met vakwerkhuizen op de oevers van de Amblève met een al even charmante brouwerij. De brouwerij van Bellevaux haalt haar water uit een natuurlijke bron in het dorp: dankzij het zuivere Ardeense water komen de smaaksensaties van de ingrediënten van de vier ongepasteuriseerde en ongefiltreerde bieren volledig tot hun recht. Het zijn ‘levende’ bieren die natuurlijk lichttroebel zijn. De Brune en de verfijnde Blonde kun je het hele jaar door degusteren. Afhankelijk van de seizoenen wordt er ook ander bier gebrouwen. De sprankelende Blanche kondigt de lente aan. Wanneer de herfst zijn intrede doet, wordt de Black gebotteld, een bier met een uitgesproken smaak en romige schuimkraag.

123

Lamonriville

Thirimont

Bellevaux

132

Ligneuville

167

!

Carrefour

De geschiedenis van Malmedy (3

)

Place du Châtelet 9 (naast de kathedraal) - 4960 Malmedy Tel. 080 79 96 68 - www.malmundarium.be

Bellevaux 5 - 4960 Malmedy Tel. 080 88 15 40 - www.brasseriedebellevaux

© Pierre Pauquay

©Shutterstock

126

Hédomont

In Malmedy is het oude klooster uitgegroeid tot het toeristische en culturele centrum van de stad. Het ‘Malmundarium’ is een fraaie, kunstzinnige, historische en culturele trekpleister die herinneringen oproept … Een absolute must! Over een oppervlakte van 3000 m2 kan de bezoeker zowel het verleden als het heden van Malmedy en de streek errond ontdekken. Laat je verrassen door 10 bezienswaardigheden: het info- en documentatiecentrum, het klooster en de ‘Mon’Art’-galerij, het looierijatelier, het carnavalatelier, het papieratelier, de schat van de kathedraal, het Historium, de Espace du Châtelet, de Espace de Livremont en de ‘coin des artistes’ (kunstenaarshoekje). Het concept is multifunctioneel, innovatief, interactief en ludiek. Voor elk wat wils!

Brouwerij van Bellevaux (2)

6 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

RAVeL

RAVeL

Culinaire tochten

Rue Abbé Péters 12 - 4960 Malmedy Tel. 080 33 03 76 - www.gonesse.be

© WBT - J.L. Flemal

La Warchenne

Gare

P

Varianrte

www.tourismegps.be

© Pierre Pauquay

dat baadt in groene pracht

© Pierre Pauquay

Info

Bewegwijzering 127 Volg vanuit Malmedy de RAVeLroute naar Waimes. Volg knooppunten 126, 123, 127, 132, 167 en 126. De route is duidelijk aangegeven. Parking Aan het oude station van Malmedy. Vertrek L'Amblève Volg de RAVeL-routes naar Waimes. Soort weg Een geasfalteerde RAVeL-weg. Verharde weg in het bos van Thirimont. Moeilijkheid Een lange tocht van 42 km in een lus: steile beklimming van Ligneuville naar Lamonriville. De tocht is makkelijker als je slechts het stukje van RAVeL tussen Malmedy en Waimes aflegt. Kaart Vélo Tour. Maximale hoogte 500 m. Totaal positief hoogteverschil 440 m. Type fiets Trekkingfiets (verharde weg).

Meer culinair getinte routes in de nieuwe brochure: De mooiste fietstochten voor lekkerbekken. Surf naar www.belgie-toerisme.be en vraag deze gratis aan! OOOH’s in Wallonië-Brussel | 7


Oooh! De Mooiste tuinen!

Oooh! De Mooiste tuinen!

k

k j i l r e e h Prins uieren

tuinen Bij gestileerde aan denk je al gauw lse Franse of Enge n, kasteeldomeine lonië maar ook in Wal or kun je terecht vo ctie een mooie colle lente elegante, in de k en zomer heerlij . geurende tuinen eidse Het statige of w onze landschap van e groene zuidelijk je landshelft krijg er gratis bij.

Attre Een van de best bewaarde 18e-eeuwse landgoederen is Attre. Het park is zowel Engelse tuin als bospark en telt ook monumenten zoals het duivenhuis uit de 17e eeuw of de Vignou-toren. Ook de ‘rots’ is een ommetje waard, een artificiële grot van 33 meter in preromaanse stijl, gebouwd in 1788 als observatieplek voor jachtpartijen.

Indrukwekkende kasteelburcht en kasteelhoeve. De moestuin werd aangelegd rond 1720 door Félicien-Antoine van der Burch, verlaten na de verkoop van het kasteel in 1854 en opnieuw aangelegd door graaf Adrien van der Burch in 1930. Het is nu een geklasseerd monument en er loopt momenteel een restauratieproject. In het naburige Ecaussinnes d’Enghien ligt het eveneens bezienswaardige kasteel La Folie.

Terhulpen

Freÿr

Ecaussines

Modave

Mariemont

Seneffe

Mariemont vormt qua grootte de derde botanische collectie van Wallonië, met ongeveer tweeduizend soorten. Industrieel Nicolas Warocqué liet vanaf 1829 een park van 27 hectare groot inrichten. De kern werd gemodelleerd naar de Engelse tuinen die in die tijd erg populair waren: een subtiele afwisseling van grasperken, vijvers en loverpartijen doorkruist met kronkelpaadjes die het natuurlijke karakter van een bosrijke omgeving oproepen.

Seneffe is een pareltje: het kasteel in neoklassieke stijl uit de 18e eeuw heeft een van de mooiste collecties bewerkt zilver in België. Daarnaast vind je er een theater, een orangerie, een volière en een Engels park van 22 hectare met een Franse tuin, een vijver en een eiland dat bereikbaar is via een romantisch bruggetje. Een fraai historisch en architecturaal geheel.

Edingen Het park van Edingen bestaat uit de bloementuin, de ‘barokke tuinen van de zeven sterren', de dahliatuin en de waterpartijen, samen goed voor meer dan vierhonderd jaar geschiedenis. De oorsprong gaat terug tot de 15e eeuw, wanneer landheer Pierre de Luxembourg het bos dat grenst aan zijn kasteel inricht tot een park. Twee eeuwen later, in 1607, wordt het domein door de Franse koning Hendrik IV verkocht aan de edele familie Arenberg.

Freÿr

© iStockphoto

Beloeil

Ruisend weids is het hier. De tuinen, aangelegd in terrassen in de stijl van Le Nôtre, vormen een fraai contrast met de ongerepte natuur die deze site omringt. Het ruisen van de fonteinen en de verzorgde, drie eeuwen oude oranjebloesembomen, geven dit door het kantwerk van omliggende rotsen ingesneden domein een heel eigen ritme. Op het bovenste terras vormen zes kilometer haagbeuken een heus labyrint.

Terhulpen Dit domein van Ernest Solvay werd in de 19e eeuw ingericht aan de rand van het Zoniënwoud en in 1968 door zijn kleinzoon ErnestJohn Solvay geschonken aan de Belgische staat. De rijkdom van het park is opmerkelijk: het majestueuze beukenbos, de belvédère, de perken met rododendrons en azalea's, de bosdalletjes, de vijvers, de Franse tuin, de opmerkelijke bomen en de gevarieerde fauna houden je urenlang bezig. 8 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Seneffe

Ecaussinnes-Lalaing

Hoon Tekst: W ieland De

Spa

Attre

Beloeil

Modave Dit park in Franse stijl, gelegen in hartje Condroz, ligt in de rotsige vallei van de Hoyoux, midden in een natuurgebied van 450 hectare. Het park ligt bezaaid met rozenperken en is aan de buitenkant omheind met taxushagen. Het park en het prachtig ingerichte kasteel vormen een mooi voorbeeld van Maaslandse kunst en architectuur.

http://jardins.t

ourismewalloni

e.be

Welkom in het Belgische Versailles! De Franse tuin biedt een harmonieuze afwisseling tussen water- en groenpartijen, schaduw en licht, weidsheid en intimiteit. Het domein strekt zich uit over 25 hectare en wordt liefdevol onderhouden om het originele ontwerp uit 1664 zo getrouw mogelijk te behouden.

nie tionnels de Wallo et jardins excep ristique des parcs tou n tio isa lor Foto’s: vzw Va

boordevol Een gratis gids or uitstappen leuke ideeën vo zin vind je op met het hele ge www.365.be OOOH’s in Wallonië-Brussel | 9


Oooh! Uitslapen op waalse bodem!

Oooh! Uitslapen op waalse bodem! ©WBT - J.P. Remy

Aan tafel Gastronomie op de boerderij Hoe vers kan een vers streekproduct zijn? Wallonië heeft een rijke, regionaal erg verschillende streekgastronomie. Ga naar de bron, en kom toetasten in een oergezellig boerderijrestaurant. Op zoek naar een authentieke eetervaring in een leuke omgeving? Ontdek de heerlijkste menu’s in de Waalse boerderijrestaurants. Je krijgt er vooral eigen (seizoens)producten voorgeschoteld. Een gastronomische boerderij biedt je een bijzondere eet- maar ook belevingservaring. De landbouwer-restauranthouder laat je persoonlijk kennismaken met een streekkeuken. Schuif mee aan, knoop je servet om en laat je verwennen door een keuken vol authentieke smaken van een fijnproever. Tip: probeer er meerdere uit, de verscheidenheid aan terroirs van Henegouwen tot Luxemburg zal je verbazen. www.accueilchampetre.be

Gastenverblijven

en campings

met net dat ietsje méér Tekst: Wieland De Hoon

Groepen en families Eropuit met de hele bende?

© WBT - J.P. Remy © WBT - J.P. Remy

Met een grote vriendengroep, familie of met vereniging of school een weekend, midweek of een weekje ontspanning en plezier boeken? Wallonië biedt je heel wat formules voor groepsverblijven. Een gezinsvriendelijk vakantiepark bijvoorbeeld. Het fijne van een bungalowvakantie is dat er voor iedereen wat te doen is: uitstapjes maken, zwemmen, fietsen, wandelen, vissen, spelen, uit eten … voor ieder wat wils! Maar ook grote vakantiehuizen (gîtes) en bed & breakfasts (chambres d’hôtes) verwelkomen jou en je gezelschap in Wallonië. www.ardennen-online.com www.ardennes-etape.be www.vakantiehuizen-ardennen.be

Sunparks Ardennen In de privacy van een eigen villa geniet je in alle vrijheid van je vakantie. Naar wens boek je een culinair arrangement (halfpension), comfortservice of een recreatief (fiets)arrangement bij je verblijf. En laat de zon het afweten, dan is er nog het tropisch zwembad. O ja: de hond (of kat) mag ook mee! www.sunparks.be 10 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Ecoverblijven Méér natuur in een Panda-verblijf Ecotoerisme wint aan belang bij onze Waalse zuiderburen. Concrete projecten die mee de lokale natuur beschermen zijn populair. De Gîtes Panda zijn een mooi voorbeeld. De Panda-gastenkamers zijn het resultaat van een samenwerking tussen WWF en de lokale toerismeverenigingen. Het zijn verblijven (vakantiehuisjes of gastenverblijven met ontbijt) waarin je de schoonheid van de natuurlijke omgeving beleeft én bijdraagt tot de bescherming ervan. Ze werden gebouwd of gerenoveerd met natuurlijke materialen en de eigenaar engageert zich actief voor natuurbehoud, door afval te sorteren of energie te besparen. Een Panda-uitbater is dol op zijn streek. Als natuurliefhebber en -kenner vertelt hij vaak graag honderduit over zijn passie. Als gast mag je verrekijkers en gidsen gebruiken. Het WWF controleert geregeld of de voorwaarden voor het Panda-label vervuld worden. www.gitesatheme.be www.wallonie-tourisme.be www.infolabel.be © WBT - J.P. Remy

© Shutterstock

Campinggids 2012 vol fun en gastronomie Wallonië profileert zich als cam pingparadijs, waar veel meer kan dan enkel je tentje opzetten. Het uitstekende Camping Plus-netwer k vergroot elk jaar het aanbod mog elijkheden, attracties en eveneme nten. Een dertigtal aangesloten kwa liteitscampings biedt je alles van huurtenten, stacaravans, huisjes, tipi’s, zwembaden, speeltuinen en nog veel meer. Kampeer slim en geniet van fikse kortingen met de Camping Plus-kaart (spor t & ontspanning, streekproducten, attracties …). Tijdens de Camping Plus Tour 2012 ontdek je de lekkerste streekgerechten en Cam ping Plus Days bieden je voordelige tarieven voor allerlei attra cties. Ontdek er alles over in de Camping Plus Brochure 2012. Bestellen? info@campingbelgi que.be of www.camping-plus.be

SPA D'OR**** Camping Spa d'Or ligt vlak bij het stadje Spa en op een boogscheut van de Hoge Venen. Je vindt er animatie, activiteiten, een verwarmd zwembad, verhuuraccomodatie en goede faciliteiten. www.campingspador.be

L’EAU ZONE** Aan de oevers van de Ourthe, in een groene, rustige en gezinsvriendelijke omgeving vind je bij l’Eau Zone een camping voor trekkers en een café voor iedereen. www.campingeauzone.be

FERME EQUESTRE DE MARTUE Kleinschalige boerderijcamping in de Gaume. Rustige omgeving van weilanden met paa rden, ezels, koeien, geiten, kippen, eenden, ganzen ... Uitstapj es met paardenspan of trektocht met paard, kano en kaja k op de Semois. www.ferme-equestre-martue.be

Glamping ‘Glamping’ is een verblijfsc oncept overgewaaid uit onz e buurlanden. Vooral in Frankrijk is de mix tussen het klassieke kamperen met een glam oureus kantje een grote tren d. In Wallonië bestaat momente el 1 camping die dit aanbied t. Meer info op www.lescargot. be

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 11


Oooh! Uitslapen op waalse bodem!

Oooh! Uitslapen op waalse bodem!

© P. Schyns - Sofam

Overnachtingsplekjes

die je doen dromen! In een tipi aan de rivier

© Camping Canada

Of we deze zomer gingen kamperen, vroeg papa. Ja, maar dan moest het iets speciaals zijn, vonden Robbe (8) en Wout (10). Wat dacht je van een tipi! Mama Erika vond het prima, zolang we niet moesten gaan leven als wildemannen. Geen nood, de aparte damesdouches, wifi-verbinding en het reuzenterras met uitzicht op de kabbelende Semois, trokken haar al snel over de streep. Camping Le Canada is een vriendelijke terrassencamping in het hart van het woud van Chiny. Wij kozen er voor een al even sympathieke verblijfsformule: een tipi. Precies groot genoeg voor ons vieren. Ma en pa beschikten er over hun eigen slaapplaats met tweepersoonsbed, de jongens sliepen elk in een enkel bed. We hadden er zelfs een kookhoek met koelkast, koffiezet, servies en bestek en buiten een barbecuestel en een tafel met vier stoelen. Alles erop en eraan dus, en toch een beetje avontuurlijk. Op deze camping hadden we met ons vieren (of vijven) ook kunnen verblijven in een leuke stacaravan, een ‘bengalitent’ of een luxelodge. Net Canada, jawel. Of wie maakte daar die indianengeluiden? www.campinglecanada.be

Voel je eens een sprookjesfiguur Mag het voor een keertje iets aparts zijn? En hou je van sprookjes en avonturen? Dan is La Balade des Gnomes misschien iets voor jou. Zeven themakamers bieden je er een knotsgekke/feërieke/verbluffende (vul zelf maar in) ervaring, geïnspireerd door reizen, sagen en legenden. Wil je weten hoe het voelt om de nacht door de brengen in de buik van het Paard van Troje, of wil je eens in de schoenen staan van Frodo of andere hobbits, dwergen of trollen, dan is La Balade des Gnomes jouw ding (of dat van je kinderen). Lekker dineren kun je er in het knusse restaurantje La Gargouille (de waterspuwer). Het toepasselijk allerkleinste stadje van de wereld, Durbuy, lijkt ons precies de geschikte locatie voor al dat moois, want nergens in Wallonië of de Ardennen vind je een zo groot aantal leuke attracties per vierkante kilometer. Voor een verblijf vol fun en ontdekkingen. www.labaladedesgnomes.be

© P. Schyns - Sofam

Kies voor een verblijf met een groene sleutel

Het indianendorp van Durbuy Durbuy is de locatie van Durbuy Aventure, het grootste avonturenpark van België. Je kunt je er wagen aan een zestigtal outdooractiviteiten. De ideale omgeving om ook je verblijf een avontuurlijk tintje te geven en te overnachten in een van de 22 tipi-chalets voor negen personen. Elke tipi is uitgerust met een elektrische verwarming, stroom, pelsjagersversiering en stapelbedden met matrassen. Je moet wel hoofdkussens, slaapzakken of dekens mee­ nemen. Enkele tipi's hebben een houten terras en een eigen sanitaire ruimte (douche, wc, wastafel). Er is ook een houten zespersoonshut. www.durbuyaventure.be

Geslaagde makeover voor de Waalse jeugdherbergen In 2011 werd het concept van de Waalse jeugdherbergen herdacht en hertekend. Voor een jonger en eigentijdser imago werden een nieuw logo en een gebruiksvriendelijke website ontworpen. Ook de infrastructuur werd aangepakt om de verblijven warmer, aantrekkelijker, moderner en ecologischer te maken. In isolatie, zonnepanelen en nieuwe ketels werd flink geïnvesteerd. Tijd om kennis te maken met de Waalse jeugdherbergen, in de Waalse kunststeden Bergen, Doornik, Namen en Luik en Brussel en in de groene Ardennen (Champlon, Malmedy, Bouillon en Tilff). Alle leeftijden zijn welkom. De asbl Les Auberges de Jeunesse maakt deel uit van het wereldwijde Hostelling International-netwerk. www.lesaubergesdejeunesse.be

The Green Key is een internationaal, van oorsprong Deens ecolabel. Wereldwijd werd het al toegekend aan meer dan 1500 faciliteiten: hotels, vakantiehuizen en pensions, hostels, campings, conferentiecentra en attracties. De criteria voor duurzaam toerisme zijn streng en hebben betrekking op algemeen milieubeheer, afvalverwerking, water, energie en groene ruimte, voedsel, milieu-educatie en mobiliteit. Kies je voor een Green Key-verblijf, dan kies je voor een kleinere ecologische voetafdruk en een duurzame heropwaardering of ontwikkeling van de streek waar je heen reist. Ook in Brussel en Wallonië werd het Green Key-label nu ingevoerd, onder de naam La Clé Verte. Acht Brusselse verblijven hebben het al: Radisson Blu EU, Aloft Brussels Schuman, Four Points by Sheraton Brussels Downtown, Ibis Brussels Gare du Midi, NH Grand Sablon en NH Stephanie en dan ook de B&B’s Opale en Van Lerberghe. In Wallonië kregen het vakantiehuis La ferme du Mafa in Manhay, hotel Park Inn by Radisson Liege Airport in GrâceHollogne en hotel Herberg de Lanterfanter in Schönberg bij Sankt-Vith het Clé Verte-label. www.green-key.org www.cleverte.be

© Durbuy Adventure

12 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 13


Oooh! Kopje onder met het hele gezin!

Oooh! Kopje onder met het hele gezin! Waalse scheepsliften in 2012 ook open tijdens het weekend! Henegouwen ontdekken vanop het water, spelevaren op de Waalse kanalen tussen Bergen en Charleroi? Dit seizoen zijn de scheepslift van Strépy-Thieu en het Hellend Vlak van Ronquières ook tijdens het weekend weer open. Ga eens ‘s avonds varen, met een drankje erbij: daar komt spontaan een feestje van - privé, of in het kader van een bedrijfsevenement. Nog mogelijkheden? Combineer een boottocht met een gegidst bezoek, of ga varen en fietsen. Toeristische boottochten 2012: www.rivertours.be en http://voiesdeau.hainaut.be

Kajak, kano en rafting Ook de Ardennen hebben hun watermerk, en het heet kajak, kano en wildwaterrafting. De bekendste zijn de Lesse, de Semois, de Ourthe en de Amblève maar ook minder bekende waterlopen als de Lomme, de Our, de Viroin, de Salm en de Dure lenen zicht tot peddelplezier. Bevaarbare waterwegen in Wallonië: Reglementering: http://kayak.environnement.wallonie.be www.wallonie-toerisme.be

Jachthavens Sportieve en toeristische waterrecreatiemogelijkheden vind je volop in Wallonië en het Brussels Gewest. Langsheen de bevaarbare waterlopen ligt een uitgebreide infrastructuur voor pleziervaart. Met je zeil- of motorboot kun je op tientallen plaatsen aanleggen en genieten van een warm onthaal. Fédération Francophone du Yachting Belge: www.ffyb.be

Watermerk Wallonië biedt je spetterend plezier Rivieren, kanalen, meren, stroomversnellingen en zelfs watervallen: je vindt het allemaal in Wallonië. Het voordeel van al die nattigheid is duidelijk, want Wallonië biedt je op watervlak alle gradaties, van rustig recreatief tot schuimend stromend. Tekst: Wieland De Hoon

© WBT - Daniel Viroux

© WBT - J.L. Flemal

Les Lacs de l’Eau d’Heure De parel aan de Waalse waterkroon ligt diep verscholen in de bossen tussen Samber en Maas, dertig kilometer ten zuiden van Charleroi: de stuwmeren van l’Eau d’Heure. In de vriendelijk glooiende streek liggen ze met zijn vijven te blinken: het Lac de l’Eau d’Heure met zijn diep ingesneden, beboste oevers, het uitgestrekte Plate Taille waar de meeste watersportfaciliteiten liggen, en de kleinere meren van Ry Jaune, Falemprise en Féronval. De meren vormen met hun totale oppervlakte van 617 hectare en vijftig kilometer oeverlengte het grootste watergebied in België. Het Plate Taille is een eldorado voor zeilers, water- en jetskiërs, wakeboarders

en duikers. Zeilboten, surfplanken, kajaks, catamarans en kajuitboten: ze vinden hier allemaal hun plekje. Verschillende clubs bieden faciliteiten aan: je kunt er als professional je eigen materiaal meebrengen of je als beginneling inschrijven voor een cursus. Ook voor kinderen zijn er heel wat stagemogelijkheden. Het Falemprisemeer leent zich uitstekend voor gezinsactiviteiten (waterfietsen, elektrische bootjes voor kinderen, bewaakte zwemzone, strand, minigolf, speeltuin, tennis …). Boothengelen kan op het Féronval- en het Ry Jaunemeer. In het Aquacenter met waterbaan en buitenrivier kun je met de kinderen terecht wanneer er … te veel water uit de lucht valt!

© Shutterstock

Zeilen: www.sneh.be - Waterski: www.ehn.be - Jetski: www.o2r.be Diverse watersporten: www.espacefun.be © Lacs de l'Eau d'Heure

14 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 15


Oooh! Moderner dan je denkt!

Oooh! Moderner dan je denkt!

© WBT -J.P. Remy

Wallonië is het land van de Man van Spy, van romaanse meesterwerken en eeuwenoude tradities. Maar Wallonië staat ook met beide voeten in het heden. Op sommige vlakken is het zelfs een trendsetter. Ontdek nu al ... de toekomst.

Moderniteit in Wallonië

Hedendaagse kunst

ar Khnopff. Dat zijn ma Van Rysselberghe en o, ass Pic ot, ain Cor por in, tem Chagall, Ensor, Gaugu rt Moderne et d’Art Con lectie van het Musée d’A d maar het enkele namen uit de col zijn vertegenwoordig en ing derne kunststrom binnen- en uit st kun se in Luik. Bijna alle mo aag aandacht aan hedend l vee ook dt g meer tee . bes MAMAC morgen kennen No r je de klassiekers van useum tm uch enl op buitenland. Hier lee langs het Loop dan ook even d vind je sta nen bin hedendaagse kunst? kse Lui de e van Sart-Tilman. In p op de universiteitssit endaagse kunst te koo stgalerieën waar hed kun se van aag end hed die bovendien tal d sta enige Maar Luik is niet de provincie wordt aangeboden. In het zuiden van de . agt dra el nd vaa ins. Het ora mp kunst hoog in het nte Arts Co MAC’s, het Musée des GrandLe van Henegouwen ligt het ing on sw eur racht in de oude ingeni geb der kans on is het m dat seu is mu zo uniek mijnbouwcomplex dat Hornu, een voormalig ed. erkend als Werelderfgo maakt om te worden

Tekst: Hans Sterkendries

© WBT - SNCB-Holding - Denis Moinil - Ontworpen door Calatrava

Hedendaags design Reciprocity. Misschien hebt u er nog nooit van gehoord maar bij trendies is dit tweejaarlijkse evenement een vaste afspraak. Het is een manifestatie met Europese allure die van de provincie Luik het zwaartepunt van het Waalse design wil maken. Verspreid over de hele provincie vinden een vijftiental evenementen en tentoonstellingen plaats met als rode draad de rol die design speelt bij innovatie en sociale cohesie. Van 4 tot 28 oktober 2012 vindt deze biënnale voor de zesde keer plaats. Reciprocity is overigens maar een van de vele designevenementen in Wallonië. De organisatie Wallonie Design organiseert jaarlijks tientallen tentoonstellingen en beurzen in binnen- en buitenland om Waalse designers in de kijker te zetten. BT

W

©

16 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

www.designliege.be

1

1

Naar alle waarschijnlijkheid krijgt Bergen binnenkort een treinstation dat is ontworpen door de bekende Spaanse architect Santiago Calavatra Valls. Die is in België niet aan zijn proefstuk toe want eerder tekende hij voor het nieuwe station Luik-Guillemins dat in 2010 werd ingehuldigd. Dat stationsgebouw is een metafoor voor het nieuwe Wallonië: modern, speels, vooruitstrevend, zelfs ietwat futuristisch. Het is helemaal opgetrokken uit Belgische blauwsteen, wit beton, glas en - niet toevallig - staal. Voor de bouw van het station werd overigens 10 000 ton staal gebruikt, ongeveer anderhalve keer zoveel als voor de Eiffeltoren. Met zijn opvallende ontwerp zette Calavatra een nieuwe standaard uit die onder meer opvolging kreeg in het Hergé-museum.

-J.P . Re my

a trav ©W Cala BT - J.P . Remy - Ontworpen door

Moderne architectuur

© WB T - J.P. Remy - At

de elier

Por

tza

m

r pa

c

20

Hypermoderne musea De universiteitsstad Louvain-la-Neuve is een toonbeeld van moderne stadsplanning. De eerste steen werd gelegd in 1971, ergens in het midden van de Waals-Brabantse velden, en het uiteindelijke resultaat is een architecturaal geheel dat tegelijk modern en leefbaar is. Auto’s rijden er ondergronds en de stad werd ingekleed met veel groen en veel openbare kunstwerken. De (voorlopige) parel aan de kroon is het Hergé-museum dat qua architectuur en qua museumconcept zijn tijd ver vooruit is. Het wetenschappelijk avonturenpark Pass is een ander voorbeeld van zo’n innovatief museum. Het museum is gevestigd op een oude mijnsite in de Borinage. Rond enkele beschermde industriële gebouwen is een hypermodern complex gebouwd waar bezoekers met tentoonstellingen en animaties alles leren over de plaats die wetenschap en technologie innemen in onze samenleving. Nog een hypermodern museum is het Musée de la Photographie in Charleroi. Het is ondergebracht in het vroegere karmelietenklooster maar werd in 2008 uitgebreid met een gewaagde moderne vleugel die moderniteit, functionaliteit en gezelligheid combineert. Het geldt als een van de belangrijkste fotografiemusea van Europa: non-stop worden er 800 meesterwerken tentoongesteld en drie keer per jaar is er een nieuwe tijdelijke tentoon© M stelling. De totale collectie bestaat uit 80 000 foto’s en us ée 3 miljoen negatieven. de la Photographie

©WBT

ar - Ric

do

l de

aR

iva

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 17


Oooh! Tafelen als totaalervaring!

Oooh! Tafelen als totaalervaring!

Van verse streekproducten

2 Picknicks

hoogtepunt Wallonië speelt al zijn troeven uit om zich te profileren als ‘smaakvolle trekpleister’. Een toeristische bestemming waar je zeker weet dat wat je op je bord krijgt, afkomstig is van gezonde en natuurlijke streekproducten. Van elk jaar maken we een speciaal culinair avontuur. Ideaal om op Wallonië een stempel te drukken als internationaal gastronomisch trefpunt waar een nieuwe wind waait. We gaan op ontdekking met de ‘Caravane du goût’, schuimen de typische brasserieën af, proeven van de authentieke Waalse ‘bistronomie’, picknicken in de meest pittoreske parken en tuinen van Wallonië, dineren in gelegenheidsrestaurantjes en genieten van alle andere acties die de toeristische dien-

sten uit de hele regio hebben bedacht. Op die manier gidst L’année des Saveurs of het Waalse Jaar van de Smaak je langs toeristische bezienswaardigheden, het groene platteland met tal van sportieve en recreatieve activiteiten en de mooiste dorpjes en cultuursteden van de streek.

Acties georganiseerd tijdens dit Jaar van de Smaak?

3 Gelegenheidsrestaurants Een trendy concept waarbij je luncht of dineert op een speciale plek tijdens een unieke gelegenheid. Laat je verleiden door een tafeltje voor twee op een afgelegen plekje: verscholen in een grot, een attractie ... Kortom, op een plaats waar je nooit een gastronomisch uitje verwacht. De horecasector is op de hoogte van onze plannen; binnenkort kunnen we dan ook een brede waaier van nietalledaagse restaurantjes aanbieden.

© WBT - Emmanuel Mathez

© Erik Verdonck

© WBT - Gabriele Croppi

18 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

© WBT - Emmanuel Mathez

© Fotolia

© Shutterstock

1 De ‘Caravane du goût’ Deze ‘smaakcaravane’ doorkruist Wallonië op zoek naar de lekkerste streekproducten, aanbevolen door chefs! Eerder dan een volledige maaltijd, laat de caravane je proeven van Walloniës heerlijkste gerechtjes. De bus doet - momenteel - de 13 haltes van de fiets- en wandelroutes van de Beau Vélo de RAVeL aan. De ‘Caravane du goût’ trekt door het zuiden van het land en houdt halt op streekmarkten, traditionele volksfeesten en evenementen.

© Fotolia

Chocolade, de eeuwige verleider “Van chocolade alleen kan een man niet leven, een vrouw wel …” Het klinkt als een cliché. Toch schuilt er veel wijsheid in. We worden er vrolijk van, van al dat lekkers. Enroberen, concheren, mallen … Het vakmanschap van de chocolatier dwingt bewondering af. Niets zo leuk als een kijkje nemen in het atelier, de bedwelmende geur opsnuiven of zelf een handje toesteken. Zin om www.belgie-toerisme.be te leren beeldhouwen in chocolade? Of om pralines te maken met piment, vanille, noten, grappa, whisky, maitrank of … mosterd? Voortaan zegt je nooit zomaar ‘chocolade’ tegen al dat smeuïge lekkers waarvoor we smelten. Je proeft de passie van kleine en grote namen, je ontdekt een wereld van smaken, verbluffende creaties met uitgesproken aroma’s. Je drinkt er een lekker kopje koffie, thee, wijn of bier bij. Jawel, ook onze nationale trots voelt zich lekker bij chocolade. In Brussel en Wallonië wemelt het van de chocolatiers. De winkels puilen uit van al dat zoets. Musea lichten een tip van de sluier. Wat is ook weer het verhaal van die cacaoboon? Chocolade blijft intussen de onweerstaanbare verleider, veilig achter glas of om duimen en vingers af te likken. Ben je weg van deze delicatesse, dan kun je er ook in baden, helemaal verdwijnen in de chocolade of wegdromen onder een massage met cacaoboter. Je komt vast als herboren tevoorschijn na zo’n chocoladetherapie. Wedden? Erik Verdonck

OOOH!

© WBT / E. Mathez

tot culinair

monium dat Wallonië beschikt over een rijk patri willen laten sen men elijk mog veel we door zo touristique ontdekken. De vzw ‘Valorisation de Wallos nnel ptio exce des parcs et jardins picknicks 2013 en 2012 in ert nise nie’ orga eerde lass gek nt in uitzonderlijke, rece grote het voor zijn lijk anke parken die toeg mand, bestel nick pick n eige je k Maa iek. publ een zakje je smaakmand of koop gewoon en rond In . park het aan kot friet friet in het ter. Ook een de parken is er muziek en thea of aan de bezoekje aan het patrimonium zetten telWe . elijk mog is en tuin e botanisch de kijker: in plek kens de troeven van de iemont de Mar in r, wate het in Modave is dat barok, in Terde ffe Sene in , tuin e nisch bota hulpen de fiets …

chocolade Smullen invaBn russel en Wallonië

WAS IK MAAR ...

OOOH!

! inWaPlrolefohnetiveërschil !

WAS IK MAAR ... COVER_BEL_NL.indd 1

WBT_00002_Cover Gastro_def.indd 1

10/02/12 11:54

10/02/12 13:32

Vraag gratis onze nieuwe brochures aan op www.belgie-toerisme.be voor meer informatie!

Meer info over het Jaar van de Smaak op www.wallonievoorlekkerbekken.be en www.brusselicious.be. Smakelijk! OOOH’s in Wallonië-Brussel | 19


Oooh! Tafelen als totaalervaring!

Oooh! Tafelen als totaalervaring!

Heerlijke

n e t p e c e r s e c c u s met Waalse streekprodRecueptcten!

Open lasagne van Hervekaas, Ardeense ham, witloof en boter

“Wallonië, dat is voor mij in de eerste plaats genieten van de natuur en een passie voor echt eten. Een ideaal weekend is voor mij dan ook een gîte huren met vrienden of familie. Lekker wat wandelen, iets nuttigen in de lokale herberg en de ingrediënten voor het avondeten rechtstreeks bij de boer kopen. Zo ontdekte ik tijdens een van mijn verblijven een fantastische Hervekaas, gewassen in peket, een lokale jenever. Zeer inspirerend voor een heerlijk gerecht met niet te veel poespas. En zo is Wallonië ook, denk ik.”

Ingrediënten (4 personen) 8 lasagnevellen (verse) - 8 stronkjes witloof Ardeense boter - 400 g Ardeense ham in plakjes - 2 dl room - 1 pakje milde Hervekaas suiker - tijm - zout

Werkwijze >K  ook de lasagnevellen beetgaar in flink gezouten water. >S  nijd het witloof overlangs door in 3 stukken en stoof ze in de lekkere boter. Strooi er wat suiker op en laat karameliseren.

Recept

Crépinette van lam Ingrediënten (4 personen)

s Roux of bijvoorbeeld Mergellam, Ardennai 1 lamsrug van ± 900 g (bruto), , okte geko g 20 r bote g korst) - 10 Texel - 15 g broodkruim (zonder g varkensnet 50 el kerv g 5 ham okte uitgelekte spinazie - 25 g geko puntje lie - 20 g boter - zout/peper - mes (= crépinette) - 1 eetlepel olijfo lamsjus nootmuskaat - knoflook - tijm -

Werkwijze

De 4 medaillons bereiden: ns.  nijd van de lamsfilets 4 medaillo >S daarin perig > Verhit olie en boter en braad Bak de broodkruimels in boter knap perig aan knap es inett ham crép de lams 4 Snijd . de kken bruin en laat ze uitle . beide kanten (in 2 x 5 minuten) in kleine stukjes. . warm dit d Hou met > Hak de spinazie en zweet deze de niet aan. tjes Giet het vet uit de pan en roer even > look knof te ehak de fijng de lamsjus. met los ls akse taanb e noo r, rand pepe , verb Breng op smaak met zout Laat flink inkoken. muskaat en tijm. met deze g Dien op op hete borden. > > Snijd de kervel fijn en men . ham de en im dkru broo het > Garneer met groenten de spinazie, ak. n en aardappelen naar eigen sma asse > Leg het zeer goed gew tig varkensnet op een schone en voch gemaakte plank. le > Leg per medaillon lam een roya Dit recept wordt je voorgesteld door eetlepel van het spinaziemengsel Ruud en Marion Roxs en hun team met een op daar Leg op het varkensnet. van het Romantik Hotel le Val aillon en med en wrev inge zout en r pepe d’Amblève. . gsel men azie spin vervolgens opnieuw het Route de Malmedy 7 > Pak dit in in het varkensnet.

4970 Stavelot www.levaldambleve.be

>B  reng de room aan de kook. Snijd de kaas in stukjes en laat ze in de room smelten.

Christer Elfving

Christer toont zijn kookkunsten met Waalse streekproducten in het programa ‘Wallonië voor lekkerbekken’ op alle regionale zenders.

>V  ouw de lasagnevellen in lagen op een bord en verdeel tussenin het witloof, de ham en de saus. Giet ook over de bovenkant wat saus en gratineer onder een hete grill.

Dit recept wordt je voorgesteld door Richard Vervaet en Jacques Demany van restaurant Le Marmiton, in het vakantiedomein Le Val d’Arimont.

>W  erk de lasagne af met wat verse tijmblaadjes.

Een aflevering gemist? Op onze website www.wallonievoorlekkerbekken.be, op onze Facebookpagina en op onze You-Tube Channel kun je de hele reeks herbekijken! Je vindt er ook nog meer heerlijke recepten …

GENIETEN Lekker Waals, De smaak van het zuiden - Erik Verdonck - Uitgeverij: Davidsfonds De smaak van het

ERIK VERDONCK

Escavèche proeven in Chimay en er een frisse Chimay bij drinken. Snoepen van Couque de Dinant in Dinant en genieten van Ardeense ham in Nassogne. Streekproducten ontdek je best in hun omgeving. Je beleeft er een stad of streek helemaal anders door. Authentieker, origineler, verrassender. Lekker Waals maakt een rondreis langs de Waalse ‘terroir’. Auteur Erik Verdonck proeft van bekende klassiekers zoals kaas van Maredsous, Rochefortbier of heerlijk wild uit de Ardeense bossen. Maar daarnaast ontdekt hij ook minder bekende lekkernijen, zoals de macarons van Beaumont, Waalse jenever, slakken van Seloignes of honingbier uit Rebecq. Lees het verhaal achter de streekproducten uit het zuiden van het land en ontdek hoe ze gemaakt worden. Maak kennis met de producent die zijn hart en ziel erin heeft gelegd en ga thuis zelf aan de slag met de recepten uit het boek. Erik Verdonck werkt al jaren als freelanceredacteur voor Culinaire Ambiance. Bij Davidsfonds publiceerde hij eerder Proeven van de echte Ardennen en Dwalen door Wales.

20 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Recept

Forel van Ligneuville Ingrediënten met sjalot (4 personen)

4 forellen - 2 sjalotten 1/2 fles chardonnay 1/2 liter room, 40 % 500 g couennes de gattes (aardappelen) - 10 g zalmforeleitjes

Chemin du Val 30 4960 Malmedy www.val-arimont.be

Werkwijze > L aat de fijngehakte sjalotten en de witte wijn met de helft inkoken. >K  ruid bij met zout en peper en voeg de room toe. > Laat het vocht inkoken tot de gewenste dikte. > Kook de aardappelen gaar in gezouten water. > Pocheer de forellen in court-bouillon. > Garneer de forel met de zalmforeleitjes. OOOH’s in Wallonië-Brussel | 21


Oooh! Een wereld onder de grond!

Oooh! Een wereld onder de grond!

n …

Grotten in alle maten en soorte Geboetseerd door de natuur Dé bekendste grotten van het land zijn ongetwijfeld die van Han. Ze staan geregeld op het programma van schoolreizen en genieten faam tot ver over de landsgrenzen. De grotten werden gevormd door de Lesse die even ondergronds vloeit en ze zijn een absolute must. Het begint al met het antieke trammetje vanuit het centrum van het dorp, waarna je te voet de grotten verkent en meteen je fysiek traint want je stijgt en daalt meer dan 400 treden. De gids neemt je mee door 3 km aan galerijen en zalen met namen als de Minaret, de Trofee en de koepelzaal. Onderweg …

tal van stalagmieten en stalactieten en ... bewonderende blikken. Nog een bekende grot is die van Remouchamps in Aywaille, die precies 100 jaar geleden werd geopend voor het publiek. Het eerste deel van deze grot die door de onderaardse rivier de Rubicon werd vormgegeven verken je te voet, in de voetsporen van de paleolitische jagers zo’n 8000 jaar geleden. De Kathedraal is de indrukwekkende grote zaal, die het deel te voet afsluit, waarna je overstapt in een boot en zo’n 600 m de onderaardse rivier volgt. Nog bijzondere grotten zijn die van Hotton, de enige die integraal ge-

klasseerd zijn als Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië. Tijdens een bezoek zie je de verschillende soorten af­zettingen. Terugkeren na de wandeling doe je met een lift. Na de inspanning de ontspanning dus! Een andere grot die buiten de grenzen bekend werd, is de grot van de man van Spy dankzij de ontdekking op het einde van de 19e eeuw van een ‘nieuw’ soort mens, de neanderthaler. Begin 2012 werd een kopie van deze mens tentoongesteld, na jaren onderzoek. Ook deze grot, gevormd in het kalksteenmassief, kun je bezoeken en uiteraard leer je dan heel wat over deze historisch bijzonder belangrijke vondst.

Gemaakt door mensenhanden Niet alle grotten werden door de natuur uitgesleten, ook mensenhanden zorgden soms voor bijzondere grotten, zoals die van Folx-les-Caves. Oudere lezers herkennen de grot misschien als decor van de jeugdserie Johan en de Alverman. Al in de prehistorie kwam de mens hier schuilen maar het waren de Romeinen die de ondergrond begonnen te ontginnen voor mergelsteen. Sinds het einde van de 19e eeuw worden de grotten gebruikt als paddenstoelenkwekerij. Tijdens een bezoek kom je alles te weten over de geschiedenis, de geologie, de archeologie, de legenden en over de vleermuizen die er wonen. Nog

Remouchamps

een boeiende rondleiding kun je volgen in de mijn van Recht, waar blauwe leisteen werd gewonnen. Dat gebeurde jarenlang via de twee mijngangen, en om te weten hoe zwaar dat was, is er nu een ondergrondse wandeling van zo’n 800 m die de gigantische zalen zoals de Kathedraal aandoet. Om alles nog beter te kunnen overschouwen werd er ook een observatiebrug gebouwd. Een tweede mijn die zeker het bezoeken waard is, is de steenkoolmijn van Blegny. Na een videovoorstelling trek je een jas en helm aan en daal je samen met een gids af naar een andere wereld. Ook leuk met kinderen!

Han

areltjes

grond onder de

22 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

© Blegny Mine

Geheimen van de ondergrond Het zijn dan wel geen grotten, maar ondergrondse verrassingen die zeker een bezoek verdienen: het Brusselse Koningsplein en het rioolmuseum, en het Archeoforum. Dat Archeoforum bevindt zich onder de Place Saint-Lambert in Luik waar tal van overblijfselen werden opgegraven, sommige vele duizenden jaren oud. Met een gids wandel je rond tussen de opgravingen, zodat je een beeld krijgt van de stad vanaf haar oorsprong tot vandaag. In Brussel zijn er twee speciale ondergrondse plekjes: de Isabellastraat onder het Koningsplein, ook bekend als de Coudenberg, waar op 12 m diepte tal van gangen en zelfs gotische booggewelven bewaard bleven. Wist je dat er meer dan 350 km riool onder Brussel ligt en dat er daarover een heus rioolmuseum werd gemaakt? Dat behandelt alle aspecten van de watercyclus in onze hoofdstad van de middeleeuwen tot vandaag. Je maakt ook een wandeling door het rioolnet van de Zenne, een unieke belevenis!

Coudenberg

P

Blegny

© M. Vanhulst

De grotten van Han-sur-Lesse en Remouchamps klinken je misschien nog bekend in de oren. Maar wist je dat Wallonië tientallen grotten telt, de ene nog spectaculairder dan de andere? Een kennismaking! Tekst: Liesbet Cornelissens

Meer info over deze pareltjes op www.belgie-toerisme.be © Monde Sauvage

© WBT - J.P. Remy

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 23


Oooh! in stilte genieten!

Oooh! in stilte genieten!

Orval Orval: de strafste totaalervaring Orval has it all. Deze prachtige abdij ligt in het zuidelijke tipje van de provincie Luxemburg, maar is een reisdoel op zich. Wereldbefaamd om het Orvaltrappistenbier en de kaas, met het logo van de forel met de gouden ring, is ook de vormgeving van het merk Orval ijzersterk. De abdij in warme Gaumesteen is een oase van rust in een rijk beboste omgeving met stille vijvers. Gesticht in 1070 en verwoest door de Fransen in 1792, werd ze in 1926 heropgebouwd. Voor de bezoeker is het plaatje compleet dankzij de fascinerende ruïne, het boeiende historisch en brouwerij­ museum en de bier- en kaasdegustatie. Vlakbij lonkt de zachte Gaumestreek met haar verleidelijke rondingen. Wandelen op de Trans-Gaumaiseroute is dan ook een hemelse ervaring.

Maredsous

©Abbaye Orval

Maredsous: het schattigste ommeland

a

Welke

bdij

krijgt de meeste ‘likes’?

Een fenomenaal historisch erfgoed, om te koesteren. Sommige abdijen, zoals Orval, zijn bekend in Vlaanderen, de meeste andere veel minder. De verschillen in karakter, gevoel en ligging maken het boeiend om er minstens drie te bezoeken - al was het maar voor de heerlijke omgeving van deze spirituele oorden, waar het sans exception uitstekend wandelen en fietsen is. De middeleeuwse stichters van de abdijen moest je niet vertellen wat een goede locatie is. En wij? Wij zijn fan van allemaal. Tekst: Wieland De Hoon

Ah, de Molignéevallei: iets minder bekend, maar een van onze favoriete plekjes. De benedictijnerabdij van Maredsous uit 1872 is een trekpleister met uitgebreide shop en modern restaurant, waar je kunt genieten van de verschillende Maredsous bier- en kaasvariëteiten en andere streekgerechten. Ora et labora, bid en werk: ze kennen er iets van in Maredsous. Samen met de abdij van Maredret vormt Maredsous een uitgestrekt domein van abdijgebouwen, kasteelhoeven en iets verderop een burchtruïne (Montaigle), in een lieflijk landschap. Dorpjes als Sosoye en Falaën nodigen uit tot fietsen (via de RAVeL-route) of stappen en in de vallei kun je met een draisine - een railfiets - heel leuk met de kinderen de omgeving al peddelend in je opnemen.

© WBT - S. Wittenbol

Bouillon: de discreetste Vivre caché, c’est vivre heureux. Veel andere bezoekers zul je niet tegenkomen in de abdij van Clairefontaine in Cordemois, op een boogscheut van Bouillon. De abdij werd in 1935 gesticht als zusterabdij van Orval en dat mag je letterlijk nemen want hier woont een congregatie cisterciënzerzusters, in alle beslotenheid. Er is een tentoonstellings- en verkoopruimte met abdijproducten. De omgeving is natuurlijk prachtig, vlak bij de Semois, op het stukje GR AE (Ardennen-Eifel)-wandelroute van Bouillon naar Vresse, een van de allermooiste secties in België. Het wandelingetje vanuit Bouillon naar de abdij en terug geeft je een voorsmaakje.

Bouillon © P. Willem

Aulne

Aulne: de fraaiste vergane glorie Op een boogscheut van Charleroi kronkelt de diep ingesneden vallei van de Samber zich verrassend groen een weg doorheen de heuvels van het land van Thuin. Daar liggen de intrigerende ruïnes van de voormalige abdij van Aulne, gesticht in 687 en verwoest in 1794. Net als in Villers zijn er indrukwekkende gotische bogen en spitsgewelven, maar ook een classicistische voorgevel uit de achttiende eeuw. Aulne is een ontdekking, niet in het minst door het lekkere abdijbier dat sinds 2000 wordt gebrouwen door de Brasserie du Val de Sambre. Heerlijk fietsen langs de stille Samber met haar sluizen naar het stadje Thuin, of, waarom niet, naar het vermaarde fotografiemuseum van Charleroi: Aulne is het ideale startpunt.

© Saskia Dendooven

Villers-la-Ville: de spookachtigste

24 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Deze machtige, duistere ruïne van wat eens een bloeiende cisterciënzerabdij was, gesticht in 1196 door Bernardus van Clairvaux, is als een visioen uit de middeleeuwen, overwoekerd door mos en klimop: een droom voor romantische zielen. Omgeven door dichte beukenbossen, ooit het verlengde van het Zoniënwoud, ligt de sinds 1796 verlaten abdij op een dertigtal kilometer ten zuiden van Brussel en op een boogscheut van die andere Waals-Brabantse bezienswaardigheid, de Leeuw van Waterloo. Het golvende landschap van bossen en velden waarin de abdij verscholen ligt, leent zich perfect tot wandelen (de GR 126 passeert hier) en fietsen en mountainbiken. De Chalet de la Fôret voorziet je van een natje en een droogje.

© WBT - J.L. Flemal

© Abbaye Villers-la-Ville

Villers-la-Ville OOOH’s in Wallonië-Brussel | 25


Oooh! in stilte genieten!

Oooh! in stilte genieten! Floreffe: de authentiekste

© Saskia Dendooven

Val-Dieu: de sympathiekste

Stavelot © Abbaye Stavelot

Elke zomeravond, wanneer het rond tien uur begint te schemeren, verschijnt het spook van Berthe, de dochter van de graaf van La Roche, op de muren van het kasteel. Ze beweent er haar tragische lot: zich onterecht door haar verloofde verraden wanend, verkocht ze haar ziel aan de duivel. Zin in nog meer spannends? Kom de wolven voederen in het Wildpark van La Roche en leer deze mythische dieren van dichtbij kennen (vooraf reserveren).

Le Sentier de l’Etrange staat voor vreemde ervaringen: zes kilometer wandelen in een geheimzinnig stuk natuur vol wonderlijke wezens. Jacques Vandewattyne (1932-1999), alias Watkyne, was een man met een grenzeloze fantasie. Met de folklore van Ellezelles als inspiratie, creëerde hij wonderlijke figuren die onze oudste herinneringen weer naar boven halen. Watkyne blies de heksenfolklore nieuw leven in (de Sabbat, het ‘Escouvioûre’feest, het planten van de meiboom …) en riep een sfeer op die niemand onverschillig laat. Neem degelijke stappers mee!

©

Ch

arl

eroi

n tourisme - Gina Sa

tin

www.paysdescollines.be

Spoken en wolven in La Roche

©

SI

La

Roc

he

www.chateaudelaroche.be - www.parcagibierlaroche.be

Het terrillandschap van Charleroi Terrils een toeristische attractie? Reken maar. In dit ooit zwarte, maar nu verbazend groene landschap waan je je in de bergen of op de caldera van een vulkaan. Wandelen, mountainbiken, kennismaken met een bijzondere fauna en flora, meertjes en onvergetelijke uitzichten: ontdek het individueel of met een enthousiaste gids die je alles vertelt over het industriële verleden van de streek en het microklimaat op de terrils.

le

oi

r

To u

ris

me

Gina

Santin

www.terrils.be

Nog meer verhalen en legenden?

BT

M

-

In de Sint-Antoniusgrot van het mooie Naamse dorpje Crupet word je overdonderd door de hoeveelheid religieuze kitsch, met Sint-Antonius die de duivel verdrijft als kers op de taart. In het Waals-Brabantse Braine-Le-Château vind je dan weer een fraaie schandpaal mét lantaarn uit 1521. Even verderop, in Saintes (Tubize), kun je een heuse vrijheidsboom gaan bekijken: een plataan die werd geplant in 1831 ter gelegenheid van de Belgische Onafhankelijkheid.

W

26 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

e

©

Voor meer info: www.belgie-toerisme.be

enn

Tekst: Miet Waes

Stavelot: de meest culturele

Van Leffebier had je al gehoord, maar wist je dat er echt een abdij van Leffe bestaat? Al sinds 1200 om precies te zijn, en ze bevindt zich in Dinant. De huidige gebouwen van de norbertijnerabdij Notre-Dame de Leffe dateren uit de 17e en 18e eeuw maar werden gerestaureerd na de verwoesting in 1794. Samen met Maredsous was Leffe een van de eerste abdijen die na WO II bier brouwen uitbesteedden aan leken. De absolute marktleider in België en Frankrijk is sinds 1990 Leffe Blond. Het wordt niet in de abdij zelf gebrouwen, maar de wortels ervan liggen wel in de abdij. Een leuke gedachte, wanneer je na een steile wandeling in Dinant trek krijgt in een lekker abdijbiertje.

- L a - ro c h e - e n - a rd

ar

Leffe

mal

onthuld!

Het Pad der Geheimzinnigheid

Leffe: de (on)bekendste

Fle

Ch

© Abbaye de Leffe - Paul Bovens

.L.

Geheimen

In het land van Herve, op een boogscheut van Voeren, ligt de mooie spits van de abdij van ValDieu, bekend door de kazen en het bijzondere, open landschap van rollende weiden omzoomd door hagen. Open is ook het karakter van deze fraaie 13e-eeuwse cisterciënzerabdij die als een oase van rust het glooiende landschap overziet. Het abdijbier van Val-Dieu werd nieuw leven ingeblazen en je vindt hier een vriendelijk restaurant en een winkel. Zelfs overnachten kan in een van de vijf kamers waarvan één tweepersoonskamer, ingericht voor pelgrims of mensen die kort willen verblijven. Een zonnige lentedag, wanneer alle fruitbomen in het Land van Herve bloesemen, lijkt ons ideaal voor een bezoekje.

Dit fraaie stadje was ooit veel belangrijker dan nu. De abdij van Stavelot is oeroud en werd in 648 gesticht door Sint-Remaclus, die tegelijk aan de basis stond van de abdij van Malmedy. Het prinsdom Stavelot-Malmedy zou meer dan duizend jaar lang als autonome kerkelijke staat blijven bestaan. De huidige abdij is 18e-eeuws van karakter en omvat drie musea met uitstekend e tijdelijke en permanente expo’s over geschiedenis, cultuur en natuur, met replica’s en originelen van de spectaculaire collectie. Je vindt er onder andere de grafschat en overblijfselen van de abt Wibald uit de 12e eeuw.

-J

©

© Saskia Dendoo ven

© WBT - J.L. Flemal

Waalse

BT

W

Val-Dieu

De norbertijnerabdij van Floreffe kijkt uit over de Samber tussen Namen en Charleroi, in het verder verfrissend ontoeristische, gelijknamige stadje. Floreffe werd gesticht in 1121, maar is nu een pareltje van een barok geheel rond een groot voorplein met 18e-eeuwse abdijkerk en een seminarie. Een ander gedeelte is middeleeuws: de molen-brouwerij uit 1250 is een van de oudste intacte nijverheidsconstructies in België. Het wat strenge Floreffe biedt je een ware teletijdervaring, want flitst je terug naar een tijd waarin abdijen nog geen attracties waren. Anderzijds proef je hier in de gezellige brasserie van prima lokale kazen, vleeswaren en het authentieke Floreffebier. Een ervaring voor kenners.

©

Floreffe

or

ga

ne

Va n

der

Linde

n

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 27


Oooh! verrassend origineel lekker!

Oooh! verrassend origineel lekker!

Bistrot de Terroir® © CGT - A. Siquet

De ambassadeurs van de Waalse streekgastronomie: geen sterren maar smaken Voorlopig zijn ze met veertig, de Waalse Bistrots de Terroir, maar hun aantal blijft uitbreiden. Dit nieuwe logo onderscheidt cafés en eetcafés waar streekproducten op de kaart staan. Op zoek naar authentieke smaken in plaats van Michelinsterren? Dan zit je hier goed. Tekst: Hans Sterkendries

© WBT - Philippe Lermusiaux

Het werd niet met zoveel woorden gezegd maar het concept van de Bistrot de Terroir® kwam overgewaaid uit Frankrijk. Daar zijn de zogenaamde Bistrots du Pays al jaren een vaste waarde voor wie op zoek is naar kwalitatieve streekgerechten met lokale producten. Bistrot du Terroir® is een kwaliteitslabel dat wordt toegekend door de Fédération Horeca Wallonie aan cafés en eetcafés die aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moeten er minstens drie streekproducten permanent op de kaart staan en eetcafés moeten minstens één streek­gerecht serveren. Wie de opgelegde kwaliteits­normen niet naleeft, verliest automatisch zijn label, benadrukt minister voor toerisme Paul Furlan. Gehaktballen met Luikse siroop, pâté gaumais, tarte al djote (een smakelijke snijbietentaart uit Nijvel), een pavé van Orvalkaas of cravachet (een soort quiche uit Beauraing). Je kunt het allemaal proeven in de Bistrots de Terroir, allemaal overgoten met streekbieren en andere specialiteiten. De volledige lijst van erkende bistrots vind je op www.bistrotdeterroir.be. Smakelijk!

Alles wat fijn is aan het

zwijn

De provincieborden al bekeken wanneer je Luxemburg binnenrijdt, of de Marcassou-filmpjes? Jaja, Ardennen en everzwijn, die twee hebben wat met mekaar. Wil je de Ardennen ook eens écht proeven en ruiken, stel dan je gps in op Ferme des Sanglochons in Verlaine bij Neufchâteau. Vergeet je knorrende maag niet mee te nemen, je bent nog niet buiten.

Tekst: Wieland De Hoon

Wat zou de kruising tussen een varken en een everzwijn opleveren? Een sanglochon – van sanglier en cochon, heb je hem? De Ferme des Sanglochons is een Bistrot de Terroir®, een herberg waar je streekgerechten kunt proeven, in dit geval alles wat fijn is aan het zwijn. En dat is heel wat, zo mochten wij tot genoegen van al onze zintuigen ondervinden. Kijken naar roken, rijpen en drogen De typisch Ardeense natuurstenen hoeve met haar dikke muren herbergt een eigen rokerij waar worsten en hammen worden gerookt en gezouten. De worsten rijpen en drogen er in een op het noorden georiënteerde droogruimte. Er is ook een ‘museum van de hesp’, waar je alles te weten komt over bereidingstechnieken.

© Stefaan Van Slycken

© FED Ho.Re.Ca Wallonie

© Stefaan Van Slycken

Gastvrijheid als Ardeense streekspecialiteit Op het suggestiemenu vind je gewaagde keuzes, als andouillettes fermiers (pensen van orgaanvlees), tête pressée (geperste kop) en de Tentation de Saint-Antoine (een assortiment van snuit, oor, poot en staart)! Voor de liefhebbers, maar geen nood: de gerechten worden perfect bereid, deskundig opgediend met streekgroenten als groene kool- of selderlegumaise, een lekker mosterdsausje en vooral: met de glimlach. Gastvrijheid is ook een Ardeense streekspecialiteit, zéker in deze aangename familie-uitspanning. Aanrader: drink een donkerbruine Cuvée du Tchesté bij je maal, een bijzonder lekker, romig streekbiertje uit de Achouffestal, gebrouwen met toetsen van kandijsuiker.

© Shutterstock

www.sanglochon.be © Brasserie du Casino

28 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 29


B

Oooh! EEN Hoofdstad om fier op te zijn!

Oooh! EEN Hoofdstad om fier op te zijn!

ruisend

russel Een hoofdstad is als een levend wezen; het groeit, evolueert, vervalt en herrijst dan weer als een feniks uit zijn as. Zo ook Brussel. Daarom kun je het bezoeken en blijven bezoeken. Telkens weer zijn er nieuwe zaken te ontdekken.

© WBT - Alessandra Petrosino

Brussel, nu nog Europeser met het Parlementarium Halfweg oktober 2011 werd het gloednieuwe en multimediale bezoekerscentrum van het Europees Parlement geopend. Het Parlementarium laat je op een aangename manier, via een audiogids maar ook je iPhone, kennismaken met de geschiedenis van Europa en de werking van het Europarlement. Door een zeer divers aanbod van multimediale toepassingen is het geschikt voor alle leeftijden. Er zijn voorzieningen voor mensen met een gehoors-, visuele, of fysieke handicap. Dit centrum is alle dagen geopend (behalve op maandagvoormiddag en feestdagen) en is gratis te bezoeken. Info: Wiertzstraat 60 (Willy Brandt gebouw) 1047 Brussel

© WBT - J.P. Remy

© WBT - Alex Kouprianoff

De Brusselse Greeters maken je wegwijs in hun stad neringen aan de steden Wellicht bewaar je de beste herin er wonen en je de heel die je bezocht met vrienden die de doorsneetoerist aan r waa speciale plekjes lieten zien van Greeter. ‘Greeter’ idee het tond onts Zo voorbijloopt. kent ‘met iemand bete en komt van het Engels ‘to greet‘ ‘. Een Greeter is alen onth of n oete in contact treden, begr stad en die zijn is door een vrijwilliger die geboeid essionele prof geen dus is Het passie met jou wil delen. stad. Als zijn van deur assa amb illige gids, maar een vrijw favozijn hij t deel en aal inwoner vertelt hij zijn eigen verh New in 2 199 in tond onts ept conc riete plekjes met je. Het e steden in de rder mee over uit zich de breid York, maar wereld en nu ook in Brussel.

Tekst:Miet Waes

www.comicscafe.be

30 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

m © Daniel Fouss Belgisch Stripcentru

m © Daniel Fouss Belgisch Stripcentru

van Brussel is behalve hoofdstad die ook veau nou Europa en van de art je dat is w Nieu aal. verh strip van het n via de stad nu ook kunt verk enne strip een wan delroute lang s de uaalb onth de in koop (Te en. mur 0). € 0,5 aan reau s van Visit Brus sels sHet Belg isch strip mus eum , geve art tigd in een prac htig e tem pel van je, nou veau waa r de Smu rfen , Kuif Flast Guu es, bedo Rob , Luck y Luke derter, Susk e en Wisk e en nog hon n leve tot en held den ande re strip Brusin tie ttrac topa een blijft en, kom dorp sel. Recent kwam daar een Strip serie bras nse rikaa Ame bij met een een 'Le Comics Café', een galerij, boek tste groo de museum, maar ook aan ijd gew pa Euro heel van handel actuhet beeldverhaal. Je vindt er van 's litho en, werp ele en oude voor ndonvi zelfs en s naar teke strip e grot of é Herg van bare stukken, zoals die rtifigece en rd gnee gesi Franquin, Café' ceerd. In brasserie 'Le Comics euze copi een met eet je in stripstijl r. Flate st Guu kip een of rger Obelixbu echte Aan de ingang prijkt het enige standbeeld van Kuifje en Bobbie.

m © Daniel Fouss Belgisch Stripcentru

Brussel, waar stripfiguren tot leven komen

Brusselicious: Lekker Brussel

©Shutterstock

Omdat de Brusselse gastronomie zo overheerlijk en onweerstaanbaar is, creëerde de stad Brusselicious: een gekke en smaak­makende naam voor talrijke evenementen die in 2012 zullen plaatsvinden in het teken van de Brusselse gastronomie. Zowel producten, producenten, culinaire en creatieve talenten, speciale eetgelegenheden als culinaire ambachten worden in de kijker gezet. De fijnproeverskunst zal overal aanwezig zijn: op de markt, in sterrenrestaurants, op de hoek van de straat, in parken, op speciale locaties … Er zullen themadiners worden georganiseerd, speciale bieren gecreëerd, traditionele recepten opgediept, stadswandelingen georganiseerd onder het motto 'de frietkoten', 'zoet Brussel' en andere leuke invalshoeken.

www.brusselicious.be

www.brusselsgreeters.be

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 31


n a v s e m r a h c De

Oooh! De 5 van wallonië!

Oooh! De 5 van wallonië!

Bergen, waar legendes tot leven komen

N E D E T S E DE WAALS

Waalse steden: kortbij en toch zo anders. Waarom uren vliegen of autorijden als er in ons eigen landje zoveel ongekende parels zijn? Over elke Waalse stad kan ik schrijven en blijven schrijven. Eén highlight eruit pikken, is dan ook heel moeilijk. Want Wallonië in het algemeen en de Waalse steden in het bijzonder hebben zoveel te bieden. Tekst: Miet Waes

Je kunt Bergen niet verlaten zonder het aapje naast het stadhuis te strelen en een wens uit te spreken. Bergen is immers de stad van de legendes, gekoesterd en in ere gehouden door haar inwoners. De zondag na Pinksteren is hun hoogdag. Dan gaan de Chin-chins de strijd aan met de draak op het deuntje van de Doudou. En de gouden koets uit de St-Waltrudekerk wordt door duizenden toeschouwers de berg opgeduwd. Niet vrij op de zondag na Pinksteren? Geen nood, je kunt het hele gebeuren op video bekijken in het ‘Maison Jean Lescarts’, het mooie folkloremuseum in de Rue Neuve. Daar huist ook de levenloze draak en de gemummificeerde kop van de oorspronkelijke draak uit 1409, naast de uitrusting van de Chinchins en andere attributen van het gevechtsspel.

www.monsregion.be

Luik, het walhalla voor shoppers t in Wie van shop pen hou dt, moe met stad lse Waa de Luik zijn. Het is . het groo tste aant al wink elstr aten winnde Men vind t er al de beke die kelk eten s, maa r ook boet ieks jong e desi gner s prom oten , delimet cate ssen zake n en een wijk é, iacit Méd de is w Nieu . antiq uairs m een gloe dnie uw wink elce ntru erne mod en rfde met een gedu de arch itect uur die vold oet aan Het stren gste ecol ogis che norm en. met is teve ns een ontm oetin gspl ek audi ovisu ele activ iteit en, mult ime… dia, filmz alen , een scha atsb aan  er is n ziele che algis nost r Voo r mee ienelke zate rdag mor gen de Vloo elke mar kt van Sain t-Gi lles en de s lang e Batt La n orge agm zond kaai en van de Maa s. Het is de oud ktmar r waa ië Belg van ste mar kt ls kram ers al roep end in het Waa n. hun ware n aanp rijze

Namen, waar wapens plaats ruimden voor passie en luxe.

www.liege.be/tourisme.be © WBT - Emmanuel Mathez

Charleroi heeft het grootste fotografiemuseum ter wereld Het museum van de fotografie in Charleroi is het grootste en wellicht een van de mooiste fotografiemusea ter wereld. Alleen het interieur, een modern gerestaureerd neogotisch karmelietenklooster, is al een bezoek waard. Je vindt er zowel een permanente collectie die de geschiedenis van de fotografie schetst, een onderzoekscentrum en een bibliotheek, als tijdelijke tentoonstellingen van bekende en minder bekende fotografen. Kortbij ligt het beklijvende Bois du Cazier, dat je onderdompelt in het mijnverleden. Waar ooit de grootste mijnramp plaatsvond, is nu een hedendaags museaal parcours gewijd aan kolen, staal en glas.

Wie Namen zegt, denkt automatisch aan de citadel die een van de belangrijkste vestingen in Europa was. Eeuwenlang hebben volke het s Sind n. chte ren er elkaar bevo g Belgisch leger ze in 1975 overdroe er aan de stad, hebben de wapens plaats gemaakt voor parfum en verleiding. In de artilleriekelders en kazematten van het Gravenkasteel huist nu - in een luxueus en zenachtig decor - de parfumeur Guy el Delforge. Aan zijn parfumorg , geur me ultie de naar hij t zoek te n ligge re terwijl duizenden ande rijpen. Je kunt er gratis die won dere wereld komen ontdekken. We raden echter een rondleiding aan in waarbij een gids je wegwijs maakt de magische wereld van het parfum.

© WBT - Delforge

© WBT - Ricardo de la Riva

In Doornik brengt de teletijd­ machine je naar het verleden Echt waar, in het Office du Tourisme in Doornik staat een teletijdmachine. Zij heet Gang van de Tijd en katapulteert je via een driedimensionaal klank- en lichtspel doorheen de 2000-jarige geschiedenis van de stad. Het multimediaspektakel boeit zowel de leraar geschiedenis als de kids. Daarna bekijk je de stad gegarandeerd met andere ogen en wil je de sporen van die rijke geschiedenis en dat bewogen verleden opzoeken. Ook dat kan op een plezante manier. Je volgt het parcours langs de bronzen beeldjes voorzien van informatie (in het Nederlands). Zo ontdek je al de prachtige gebouwen en merkwaardige plaatsjes van Doornik.

www.namur.be

www.doornik.be

© WBT - J.P. Remy

www.charleroi.be © Charleroi Tourisme Gina Santin

32 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

www.waalsesteden.be

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 33


Oooh! Een kalender vol voorpret!

Fijne festiviteiten Hou je van citytrips? Of ben je meer voor een stevige wandeling? Waarom doe je eens niet iets compleet anders en laat je je verrassen tijdens een van de vele bijzondere evenementen die Wallonië en Brussel rijk zijn? Wij laten je kennismaken met enkele folkloristische evenementen en hun ontstaansgeschiedenis. Tekst: Liesbet Cornelissens © WBT - Alex Kouprianoff

Februari tot april: carnaval Carnaval wordt in heel Wallonië uitbundig gevierd. De bekendste carnavalsoptocht is waarschijnlijk die van Binche met de Gilles, verklede folkloristische personages. Het carnaval is opgenomen op de UNESCOlijst van Werelderfgoed. In Malmedy staat alles dan weer in het teken van de Cwarmê. Een grote stoet met dansende Haguètes en op het einde het verbranden van diezelfde Haguètes. In Stavelot zijn de traditionele carnavalspersonages (de Blancs-moussis) gekleed in het wit en dragen ze een masker met een wortelneus. De optocht in Fosses-la-Ville is bijzonder kleurrijk dankzij de bonte zijden en satijnen kledij die hier wordt gedragen door de ‘Chinels’. In Andenne is de typische klederdracht dan weer als beer, omdat de hier opgevoede Karel Martel op zijn 9e een grote beer doodde. Nog originele verkleedkledij dragen de carnavalsvierders in Tilff: zij zijn verkleed als prei! Afwisseling troef dus tijdens de carnavalsoptochten.

Tussen mei en oktober zijn er tal van folkloreoptochten tussen de Samber en de Maas, die hun oorsprong in de middeleeuwen hebben. Elke optocht heeft eigen tradities en kostuums en is ronduit uniek. Ontdek deze kleurrijke optochten waar feest en traditie hand in hand gaan, tot groot genoegen van groot en klein.

Augustus: Ducasse van Ath Dit evenement, dat ook door de UNESCO is erkend als Werelderfgoed, heeft zijn oorsprong in de 15e eeuw en stelt de beroemde reuzen van Ath in de schijnwerpers. De fameuze Gouyasse (Goliath) is daarbij de koning van het feest. Nadat hij in een stoet zijn bevallige verloofde voor het altaar van de Saint-Julienkerk heeft gebracht, gaat hij de strijd aan met de minuscule David. Na het gevecht wordt de traditionele ‘Mastelles’-taart of ‘Gouyasse’-taart gegeten. De volgende dag is er de spectaculaire folkloristische optocht, gevormd door de traditionele reuzen van de stad. Ook de praalwagens maken het tot een echte publiekstrekker.

November: Saint-Hubert Al sinds de 9e eeuw is Sint-Hubertus de patroonheilige van de jagers en ook voor de bescherming van paarden en honden wordt er wel beroep op gedaan. Voor de basiliek van Saint-Hubert zijn er allerlei animaties met folkloregroepen, een artisanale markt, het blazen op de jachthoorns en optochten van ruiters, jagers etc. Na de mis wordt het gezegend brood uitgedeeld en kun je op de artisanale markt allerlei lokale producten proeven.

18 WAND E IN DE EC LTOCHTEN HTE ARD ENNEN W W W.ECH TEARDEN

© Eric Thom

NEN.BE

DE OOOH’S

HIER AAN

DE BOMEN.

e.be

www.wallonie-toerism

ISSTE D XXMXOGOID XE CHTEN. O T FIETS LUIK ABANT WAALS-BR

GROEIEN

rblijven astronomie | Ve Ontspanning | G ltuur | Sport | Ontdekking | Cu

Warm maar op, die kuiten!

UWEN N - HENEGO RG - NAME - LUXEMBU

Fietsen en wandelen, daarvoor moet je in Wallonië zijn. Deze gidsen bieden je 30 schitterende wandel-en fietsroutes aan, langs het water, door de velden of door de bossen. Vlak of heuvelachtig, natuur en dorpsgezichten: er is voor elk wat wils. N. MEN. BOME DE BO N DE AAN HIERR AA IEN HIE OEIEN GROE ’S GR OH’S OOOH DE OO DE

8/04/11

14:25

1 208.indd

35 148x

GCAP000

OOOH!

WAS IK MAAR ...

Groepsuitstappen

in Brussel

2012

OOOH! Groepsu

WAS IK M

itstappe

in Wallno

Echte Ardennen en Waalse steden Onmisbaar voor wie graag de mooiste plekjes van het zuiden wil ontdekken! Een gids boordevol ideeën en kortingsbonnen!

AAR ...

nië

2012

www.w allonietoerisme .be Ontd ekkin g | G astro O n t d e k k i n g | G a s t r o n o m i e | C u l t u u r | S t r i p v e r h a a OPT l _001 | Ontspanning nomi e | C 73_GROE P_COVE ultuu R.indd 1 r | B elevi GCAP_00115_Cover Bxl def.indd 1 12/10/11 13:00 ng | Natu ur | Actie 21/09/11

Inspiratie nodig voor jullie volgende groepsuitstap met je vereniging of klas? De leukste tripjes in Brussel en Wallonië verzameld in deze brochures!

08:58

DE MOOISTE BROCHURES OM TE BEWAREN

Juli: Brusselse Ommegang

34 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

88

KORTIN GS BONNEN -

Met de hele bende

De processie van de Gouden Koets in Bergen is 7 eeuwen oud en geldt als UNESCO-Werelderfgoed. De processie is een religieuze stoet die door de straten van Bergen trekt en rond 12 uur haar hoogtepunt kent met de beroemde beklimming van de ‘Car d’Or’, de gouden koets met het schrijn van de heilige. Na de processie vindt op de tonen van de ‘Doudou’ (een populair lied dat het ritme van de festiviteiten aangeeft) het gevecht van Saint Georges met de draak plaats. Dit gevecht dat ‘Lumeçon’ wordt genoemd, symboliseert de overwinning van het goede op het kwade.

Dit evenement staat symbool voor de Blijde Intrede van Karel de Vijfde in onze hoofdstad. Oorspronkelijk werd tijdens de Ommegang de overdracht van een Mariabeeld van Antwerpen naar Brussel herdacht. Maar stilaan verloor de processie haar religieuze karakter en werd het meer en meer een moment om de rijkdom van Brussel te tonen. Nu is de Ommegang een van de belangrijkste historische optochten van België met kostuums uit lang vervlogen tijden en afstammelingen van edelen die de wapenschilden van hun voorvaderen trots dragen.

WAS IK MAAR ...

as

Juni: de Doudou

© WBT - J Flament

2012

GIDS VOOR DE ECHTE ARDENNEN EN WAALSE STEDEN

en folklore

Mei tot oktober: tussen Samber en Maas

© WBT - J.L. Flemal

OOOH!

OP ONTD EK LUIK, LU KING IN DE PROV XEMBUR INCIES G EN NAM EN

Doorblader ze online of ontvang ze gratis bij je thuis.

© WBT - J.L. Flemal

De juiste data van de folkloristische evenementen vind je op www.belgie-toerisme.be

ONTDEK AL ONZE BROCHURES! WWW.BELGIE-TOERISME.BE


Was ik maar… …ONLINE EEN TRIP NAAR WALLONIË OF BRUSSEL AAN HET PLANNEN! Deze foto kwam als winnaar uit de bus van onze fotowedstrijd. Proficiat en bedankt aan Bernard Eeckhout!

WWW.BELGIE-TOERISME.BE Géén betere bron dan onze website bij het plannen van je volgende uitstap. Wat dacht je van volledige overzichten van verblijven, bezienswaardigheden, musea, attracties, gastronomie, cultuur- en evenementenagenda’s van de Waalse steden, Brussel en hun wijde omgeving? Rond de Ardennen vind je er alles over de steden en dorpen, natuur en ontdekking, wellnessarrangementen én een ruim aanbod kortingsbonnen. Bijzondere indoor- en outdooractiviteiten - rustig tot extreem - komen uitgebreid aan bod, net als alle mogelijke verblijfsformules: hotels, campings, vakantiehuisjes, bed & breakfasts, jeugdherbergen … We zijn vast nog een en ander vergeten op te sommen …

Surf naar www.belgie-toerisme.be en leer ons kennen!

VOLG ONS OOK OP

oooh_magazine  

oooh_magazine

oooh_magazine  

oooh_magazine