Page 1

OOOH!

was ik maar...

Dagreizen voor groepen

in WalloniĂŤ

Š Jacques Barras

2013

Ontdekking | Gastronomie | Cultuur | Beleving | Natuur

| Actie


Wegwijzer

Met z’n allen naar Wallonië

Indien u op zoek bent naar overnachtinggelegenheid voor groepen, neem dan contact op met Sandrine Vanden Eynden om de lijst met groepsvriendelijke logies te ontvangen. Heeft u nog advies nodig ? Heeft u nog vragen ? Wilt u uw mening over een van de voorgestelde programma’s delen ? Wenst u een bezoek van onze commerciële vertegenwoordiger ?

www.wallonie-toerisme.be www.belgie-toerisme.be

Contacteer ons : • sandrine.vandeneynden@opt.be

Legende

WEGWIJZER 2

Maison du tourisme (Dienst voor toerisme) in Wallonië

Grootte van de groepen

Prijs van de gids

Toegankelijk voor pers. met beperkte mobiliteit

Parking autocar

• Tel.: +32 (0)2 509 24 52 • Fax: +32 (0)2 509 24 62

Overzicht 4 – 8 9 – 25 26 – 38 39 – 48 49 – 59 60 61 62 63 64 – 66 67

Provincie Waals-Brabant Provincie Henegouwen Provincie Luik Provincie Luxemburg Provincie Namen Bootrondvaarten Sport en avontuur Evenementen Herinneringen 14-18 Restaurants Parking en stopover

Een realisatie van Wallonie-Bruxelles Tourisme (OPT), vzw. Concept en prepress : www.adjust.be. De informatie in deze brochure werd met de grootste zorg samengesteld. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen die zich zouden voordoen tussen het verzamelen van de gegevens en de verschijningsdatum van de brochure. Verantwoordelijke uitgever : V. Jacobs, Wallonie-Bruxelles Tourisme, Sint-Bernardusstraat 30 – 1060 Brussel. Gedrukt in België 09/2012. Photo château de Bouillon © Jacques Barras – Photo Liège Guillemins © OPT - Pascale Beroujon – Photo autocar © Van Hool – Photo chocolat © OPT - Visual News – Photo bateau © FTPH - C. Carpentier.

WEGWIJZER

Deze brochure gidst u doorheen het aanbod aan groepsuitstappen in Wallonië, en mikt daarbij voornamelijk op autocarbedrijven, verenigingen, bedrijven, scholen, enzovoort. U vindt hier een hele reeks tips voor daguitstappen terug, die echter niet beperkend zijn. Andere bestemmingen in Wallonië met gepast budget ziijn uiteraard ook mogelijk. De prijzen worden slechts ter informatie gegeven. Mogelijke wijzigingen vallen buiten onze verantwoordelijkheid. Achteraan in de brochure vindt u een lijst met hotels en restaurants die geschikt zijn om groepen te ontvangen. Indien u geen restaurant vindt voor het programma dat u gekozen heeft, contacteert u best de betreffende dienst voor toerisme. Voor een meer gedetailleerde lijst neemt u contact op met ons. De parkings staan eveneens achteraan opgelijst, maar u vindt ook telkens een icoontje bij de praktische informatie van de programma’s zelf, daar waar een parking beschikbaar is. Deze brochure toont slechts een selectie van wat Wallonië voor groepen te bieden heeft. Indien u meer programma’s wilt bekomen van een bepaalde streek, kan u Sandrine Vanden Eynden of de plaatselijke toeristische dienst contacteren om de betreffende groepsbrochure aan te vragen. Daarnaast geven wij ook voor Brussel een groepsbrochure uit.

3


Waterloo

Terhulpen – Stichting Folon

© Folon ADAGP 2012

Op twintig minuten van Brussel heeft Folon ruim vijfhonderd werken ondergebracht in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen. In vijftien tentoonstellingszalen worden aquarellen, schilderijen, etsen, voorwerpen, beeldhouwwerken, posters en illustraties getoond. De originele en interactieve scenografie, uitgewerkt door de artiest zelf, voert u mee op een verrassende reis door het land van droom en poëzie. Stap binnen in een wereld waar architectuur, geluiden, lichtspel en optische effecten de mooiste beelden van een van onze grote Belgische kunstenaars begeleiden. Bezoek te brengen aan de Saint-Etiennekerk met zijn gebrandschilderde ramen van Folon in Waha (p. 44).

© Culturespaces - C. Recoura

© Culturespaces - C. Recoura

Stichting Folon

Het Solvaypark Na uw bezoek aan het museum kunt u bovendien genieten van de rijke fauna en flora en van het prachtige regionale Solvaypark. Dit schitterende park van 220 hectare bestaat uit aangename wandelpaden, schitterende vijvers en een indrukwekkend bos.

Het Slagveld van Waterloo

La Taverne de l’Homme bleu

Het bezoek omvat de klim op de Heuvel van de Leeuw, het Panorama (gigantisch cirkelvormig fresco met een omtrek van 110 meter en 12 meter hoog), het Wassenbeeldenmuseum (voorstelling van de belangrijkste personages van de veldslag), 2 films/documentaires van elk een twintigtal minuten en de Battlefield Tour (bezoek met commentaar aan het slagveld in een ingerichte vrachtwagen).

Het terras biedt een uitzonderlijk mooi uitzicht en in samenwerking met “La Taverne de l’Homme bleu” (in onafhankelijk beheer) kan een lichte catering worden geregeld. Tel.: +32 (0)2 654.00.59 • www.tavernehommebleu.be • tavhommebleu@hotmail.com

Het Wellington Museum Met authentieke souvenirs, wapens en gravures belichten de 14 zalen van het museum de gebeurtenissen van 1815 en laten de naties en strijders van toen voortleven.

Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon

Provincie Waals-Brabant 4

€ 6,50 voor 1 koffie + 1 croissant of 1 chocoladebroodje

Slagveld (met Battlefield Tour)

2.30 u.

€ 9/pers. (Max. 45 pers./per toer)

Gehucht van de Leeuw (zonder Battlefield Tour)

1.45 u.

€ 7/pers.

4.45 u.

€ 11,30/pers.

4 u.

€ 8/pers.

Pass 1815 + Battlefield Tour (Slagveld + Wellington Museum + Laatste Hoofdkwartier van Napoleon)

Activiteit Enkel bezoek

1.30 u.

Toegang + Rondleiding

Pass 1815 (Gehucht van de Leeuw + Wellington Museum + Laatste Hoofdkwartier van Napoleon)

€ 12/pers. (Min. 15, Max. 30 pers.) € 30/pers. (Stichting Folon + Collegiale kerk van Nijvel, of

Gecombineerd bezoek in de streek Min. 20

max. 25 pers./gids : € 55/1 u. – € 70/2 u. – € 90/3 u. (toegangstickets niet inbegrepen) Alleen voor het Wassenbeeldenmuseum en films / met hulp (Battlefield Tour)

Wandeling in het park met een gids

€ 5/pers. (Vanaf 10 pers.)

Wellington Museum. Lunch inbegrepen) +/- 2 u.

€ 45/gids (Min. 15, max. 25 pers.)

op de site (gratis)

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Cultureaspaces Route du Lion 315 – 1410 Waterloo

Fondation Folon Drève de la Ramée 6 a – 1310 Terhulpen

Tel.: +32 (0)2 389 17 62 www.waterloo1815.be • reservations@waterloo1815.be

Tel.: +32 (0)2 653 34 56 www.fondationfolon.be • reservations@fondationfolon.be

Provincie Waals-Brabant

Koffieonthaal in het Wellington Café

© Fondation Folon 2012

Activiteit

© Folon ADAGP 2012

© Culturespaces - C. Recoura

In deze oude boerderij uit 1757 brachten Napoleon en zijn generale staf de nacht door van 17 op 18 juni 1815 en stelden er hun plannen op voor de slag bij Waterloo. Het museum toont souvenirs van de keizer, samen met wapens en voorwerpen die betrekking hebben op de veldslag.

5


Nijvel – Ittre – Rebecq

Louvain-la-Neuve en Hergé Museum Rondleiding in Louvain-la-Neuve

Dagarrangement

Louvain-la-Neuve is een jonge en dynamische stad in volle uitbreiding. Wij nodigen u uit om haar te komen ontdekken met een van de twee formules voor groepsrondleidingen (gewoon bezoek of toeristisch arrangement), die worden aangeboden door het Office du Tourisme-Inforville.

De collegiale kerk van Nijvel © OPT - J.L. Flemal

De stad werd gebouwd rond een abdij die gesticht werd in de periode van de kerstening van ons land. Onder de Karolingers was ze een rijksabdij, daarna werd ze een etappe naar Compostela. De “Saint-Jacques”-wijk, aan de voet van de kerk, getuigt nog van deze bedevaarten. Het uitzonderlijke geheel bevat de romaanse collegiale kerk uit de 11e eeuw, de archeologische ondergrond, de crypte, de kloostergang, het voorgebouw en de kerkschat (7e tot 13e eeuw). Men ontdekt hier 1250 jaar bouwkunst, van de eerste Merovingische kerk (746) tot vandaag.

Hergé Museum De architecturale realisatie van Christian de Portzamparc laat een kleurrijk interieur vermoeden, gewijd aan de schepper van Kuifje, zijn leven, zijn werk en zijn passies.

Maaltijd: in een restaurant met het label “Bistrot du terroir” in Nijvel, in de omgeving van de Grand’Place.

Een stukje geschiedenis van Ittre en een stukje “tarte au Crastofé”

Museum van Louvain-la-Neuve © Musée de Louvain-la-Neuve

Dit museum rond kunsten en beschavingen bevindt zich op het universiteitsterrein. De verzamelingen zijn toegespitst op de grote stromingen in de Belgische en Europese kunst, maar hebben ook een opening naar andere continenten, met primitieve kunst uit Afrika en Oceanië en verder ook volks- en naïeve kunst. Place Blaise Pascal 1 – 1348 Louvain-la-Neuve • www.muse.ucl.ac.be

Oorspronkelijk werd de “tarte au Crastofé” gecreëerd ter gelegenheid van de vernieuwing van de kapel van Notre-Dame de la Consolation, maar enkele mensen kregen het idee om de befaamde gastronomische specialiteit van Ittre te laten herleven. Het geheim van het recept achterhalen, blijkt onmogelijk. We weten dat het een hartige taart is die onder meer bereid is met (vette) kaas, familie van de “tarte al djote” van Nijvel, maar zonder snijbieten, maar voor de rest kunnen we enkel raden. De lekkere “tarte au Crastofé” is echter uitsluitend beschikbaar in Ittre tijdens grote feestelijkheden. Profiteer dus van de gelegenheid die u vandaag geboden wordt om ze in exclusiviteit te proeven!

© FTPBW - Alex Kourprianoff

© Nicolas Borel - Atelier de Portsamparc 2009

Permanente en thematische tentoonstellingen, verdeeld over 9 zalen, laten u de sporen volgen van Kuifje en andere stripfiguren van Hergé via tekeningen, originele graveerplaten, gouaches, filmfragmenten, voorwerpen, maquettes en foto’s. Rue du Labrador 26 – 1348 Louvain-la-Neuve www.museeherge.com

Escapade met het “Treintje van het Geluk” in Rebecq In het station van Rebecq neemt u het stoomtreintje voor een uur pure nostalgie en verrukking. Het neemt u mee in de Vogelvallei, langs de Zenne en verschillende leuke uitzichtpunten. Een andere manier om onze streek te verkennen, een nostalgische escapade op het platteland…

Koffieonthaal met koffiekoek

€ 3/pers.

Rondleiding in Louvain-la-Neuve

1.30 u. Min. 15 / Max. 100

Provincie Waals-Brabant 6

Hergé Museum

€ 4/pers. (max. 25 pers. per gids)

met hulp 2 u.

€ 7/pers. voor groep van min. 15 pers. (geen rondleiding mogelijk in het Hergé Museum)

Dagarrangement

Min. 10 / Max. 50 1 u. (zonder gids) tot

Museum van Louvain-la-Neuve

1.30 u. (met gids) Min. 15 / Max. 100

© Rail Recbecq Rognon asbl

Activiteit

€ 2/pers. (vrij bezoek) € 6/pers. (begeleid bezoek)

Bezoeken, koffieonthaal en lunch

(1 pers. gratis per groep van 25 betalende pers. )

1 dag

€ 40/pers.

Min. 20 / Max. 100 NB : Ontbijt mogelijk op aanvraag

voor 70%

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Office du Tourisme-Inforville Galerie des Halles – Place de l’Université 1 – 1348 Louvain-la-Neuve

Contactpunt voor informatie en reservatie Tel.: +32 (0)10 47 47 47 www.tourisme-olln.be • info@tourisme-olln.be

Maison du Tourisme du Roman Païs asbl Rue de Saintes 48 – 1400 Nivelles

Tel. : +32 (0)67 22 04 44 • Fax : +32 (0)67 21 98 88 www.tourisme-roman-pais.be • info@tourisme-roman-pais.be

Provincie Waals-Brabant

Klassiek bezoek: “Ontdekking van de nieuwe stad”

7


Villers-la-Ville

Bergen De “stad van de geluksbrenger”

Neem een duik in een bijzonder decor, ingekapseld in de natuur, en waan u even in de middeleeuwen. Laat u verrassen door de grootsheid van de gebouwen en de vindingrijkheid van de mensen die ze hebben opgetrokken. Maar de abdij heeft nog veel meer te bieden : rondleidingen, speciale formules, bezoeken met animaties, workshops, natuurwandelingen…

In het hart van Europa omarmt Bergen verschillende schatten die de stad sinds meer dan 1000 jaar opbouwde en die beslist een bezoek verdienen. De talrijke monumenten, kerken, musea en mooie panden getuigen vandaag nog van de hoogtepunten van de lange geschiedenis van de stad.

© OPT - Joseph Jeanmart

“Het spel van de zintuigen” (bezoek met animaties) U keert terug naar de middeleeuwen om de uitdaging van de monniken aan te nemen. Het decor is groots en de regels eenvoudig: verzamel aanwijzingen door deel te nemen aan verschillende spelletjes en animaties (observatie- en luisterspelletjes, ontdekking van materialen met de tastzin, inzet van geur- en smaakzin).

© OPT - J.-L. Flemal

© OPT - Alessandra Petrosino

Abdij van Villers

“De natuur vertelt over de abdij” (bezoek met animaties) Spel en animaties over de oorsprong en het gebruik van planten en kruiden. Elke plek wordt geïnspireerd door de natuur : gerst bij de brouwerij, de sla in de keuken, de salie bij de apotheek en curcuma in het scriptorium.

“Wat stenen vertellen” (rondleiding)

© OT Mons

© OT Mons

Wie zijn die monniken die in de abdij geleefd hebben ? Gedurende 650 jaar hebben ze een leven geleid van gebed en arbeid. Ontdek het dagelijkse leven van deze tijdloze mannen via hun geschiedenis, doorspekt met anekdotes en verrassende verhalen.

© OT Mons

“De abdij beleven” (rondleiding)

Dagarrangement

Door de stenen van de ruïnes te observeren, aan te raken en te vergelijken, ontdekt u de werktuigen, technieken en materialen waarmee de abdij werd gebouwd.

Aankomst op de Grand-Place, bij het Huis voor Toerisme. Onthaal door de medewerkers Rondleiding in het stadhuis (gebouw uit de 15e eeuw in gotische stijl) Rondleiding in de oude straten en op de site van het oude Kasteel van de Graven van

“De tuin van de abdij” (rondleiding) Nieuw !

Henegouwen: de Sint-Calistuskapel (11e-12e eeuw)

De tuin van de abdij bevindt zich te midden van de ruïnes en evoqueert een middeleeuwse tuin. Hij spreekt uw 5 zintuigen aan… De kleurrijke perken met hun geuren uit het verleden en het gemurmel van de fontein nodigen uit tot herbronning en ontspanning.

+/- 45 min. 1 u. - 1.15 u.

Lunch in een restaurant naar keuze in de stad (menu: specialiteiten uit Bergen) Rondrit in de stad (vertrek aan de Grand-Place) met de touringcar van de groep en met commentaar van een gids

Vanaf € 40/pers. 1 u.

menu in het restaurant. (Onder voorbehoud van

Rondleiding in het Huis Van Gogh in Cuesmes (verplaatsing met de touringcar van de groep). 45 min. - 1u.

van het originele werk “De Spitters” en historische documenten. Rondleiding in de Collegiale Kerk van de Heilige Waldetrude (groot gebouw in late gotiek, 15e17e eeuw) en de schatkamer (siersmeedkunst van de 12e tot de 19e eeuw) (voormiddag niet

“De Abdij beleven” / “Wat stenen vertellen” / “De tuin van de Abdij” “Het spel van zintuigen” / “De natuur vertelt over de abdij”

€ 8/vol.; € 7/sen.

1.30 – 2 u.

€ 8/vol. – € 7/sen. + forfait € 15 voor de groep

Einde van de excursie. Overhandiging van een documentatie aan iedere deelnemer en vertrek

Min. 15 Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Abbaye de Villers-la-ville Rue de l’Abbaye 55 – 1495 Villers-la-Ville

1.30 u.

toegankelijk op zondag en religieuze feestdagen). Renaissancebeelden van Jacques Du Broeucq. 1.30 – 2 u.

Tel.: +32 (0)71 88 09 80 www.villers.be • info@villers.be

Contactpunt voor informatie en reservatie Maison du Tourisme de la Région de Mons Grand-Place 22 – 7000 Mons Tel. : +32 (0)65 35 34 88 Fax: +32 (0)65 35 63 36

wijzigingen) Min. 15 pers.

www.monsregion.be thomas.gondry@ville.mons.be benoit.vancaenegem@ville.mons.be

Provincie Henegouwen

Provincie Waals-Brabant 8

© MSW

Museaal en audiovisueel (in verschillende talen) parcours, interactieve zuilen. Tentoonstelling

Activiteit

afhankelijk van het gekozen

9


Doornik

Lacs de l’Eau d’Heure

Het historische centrum, een reis door de geschiedenis

Lacs de l’Eau d’Heure

Maak een reis door het verleden van Doornik dankzij het audiovisuele spektakel “De gang van de tijd” en beleef de geschiedenis alsof u erbij was… Bezoek de beroemde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een architecturaal juweel van romaanse en gotische kunst. Volg in de namiddag uw gids door de straten van de stad en ontdek de rijkdom van het erfgoed en de verschillende musea.

Welkom bij het grootste merengebied van België (70 km oevers, 600 ha meren, 600 ha bossen, 600 ha weiden), een parel van het Waalse toeristische erfgoed, die zich op de grens bevindt van de provincies Namen en Henegouwen. Les Lacs de l’Eau d’Heure, bekroond als “European Destination of Excellence”, maken voortaan deel uit van het selecte groepje modelbestemmingen voor een duurzame toeristische ontwikkeling in Europa. De meren bieden een hele waaier aan recreatieve - en sportactiviteiten : een bezoek aan de grootste stuwdam van België en de hydroelektrische centrale, een avonturenparcours in de bomen (Natura Parc), de amfibiebus “Le Crocodile rouge”, een waterparadijs, zeilen, surfen, varen met kajak of catamaran, duiken, jetski, waterski, trampoline, hengelen, waterfietsen, minigolf… Er is ook een strand, een speelplein, een RAVeL-route rond de meren en er zijn allerlei paden voor wandelaars en fietsers. Laat u verleiden door een ongewone bestemming en activiteiten die nooit eerder aangeboden werden in België.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de schatkamer Deze parel van middeleeuwse architectuur is sinds het jaar 2000 door Unesco opgenomen als werelderfgoed. De kerk werd zwaar beschadigd door een tornado in 1999 en sindsdien is er een omvangrijke restauratie aan de gang. De schatkamer bevat religieuze kunstwerken met onder meer twee reliekschrijnen, wandtapijten en oude manuscripten.

De gang van de tijd Dit multimediaspektakel laat u een reis maken van de Gallo-Romeinse tijd tot vandaag. U maakt kennis met de befaamde figuren die hebben deelgenomen aan het leven van de stad. Het is ook een inleiding op een parcours door het historische centrum van Doornik. Langs de straten ontdekt u de belangrijkste historische gebouwen van de stad.

Het Museum voor Schone Kunsten

Begeleid bezoek aan de Stuwdam van “la Plate Taille”

Dit mooie gebouw dat ontworpen werd door Victor Horta herbergt een belangrijke verzameling beelden en schilderijen van de 15e eeuw tot vandaag. Hier vindt u de twee enige werken van de impressionist Manet die in België bewaard worden: “Argenteuil” en “Chez le Père Lathuile”.

Begeleid bezoek aan de grootste stuwdam van België en de enige waarvan men ook het interieur kan bezichtigen. Wandeling van 450 meter in de galerijen van de stuwdam .

Het Museum voor Tapijtweefkunst

Rondleiding op de site van de meren

Het museum vond onderdak in een voormalig herenhuis en toont de befaamde Doornikse wandtapijten uit de 15e en 16e eeuw, die toen naar heel Europa werden uitgevoerd. Verder worden textielcreaties van hedendaagse kunstenaars tentoongesteld.

In uw touringcar en begeleid door onze gids, ontdekt u het grootste merengebied van België. Uitleg over de aanleg van de meren en de stuwdam, panorama op de toren en voorstelling van de infrastructuur en de vakantiedorpen. Ook een tip voor gezinnen.

Het Doornikse folkloremuseum

“Le Crocodile Rouge”: de amfibie-escapade Ontdek Les Lacs de l’Eau d’Heure zoals u ze nog nooit hebt gezien! Op zoek naar de verzonken schat… Het bezoek begint met een originele en grappige film. Vervolgens gaat u aan boord van de “Crocodile Rouge”, voorzien van een hoofdtelefoon, en gaat u verder op zoek naar de schat in gezelschap van personages die tegelijk leerrijk en geschift zijn.

© Les Lacs de l'Eau d'Heure

Activiteit Koffieonthaal & koffiekoek of lunch in het “Crocodile Café” of in “Le Pavillon Rouge”

Activiteit

Begeleid bezoek aan de Stuwdam van “la Plate Taille”

Koffieonthaal

Provincie Henegouwen 10

30 min.

€ 1/pers.

Bezoek aan de kathedraal en de schatkamer

1.30 u.

€ 1,50/pers.

2-gangenmaaltijd bij het restaurant “L'Ancienne poste”

€ 15/pers. (zonder drank)

Toegang tot het folkloremuseum

€ 2/pers.

Begeleid bezoek naar keuze (stad, museum, monument...)

2 u.

Rondrit met het toeristentreintje Musea gesloten op dinsdag

Contactpunt voor informatie en reservatie Office du Tourisme de Tournai Vieux Marché aux Poteries 14 – 7500 Tournai

Tel.: +32 (0)69 22 20 45 www.tournai.be • tourisme@tournai.be

Rondleiding op de site van de meren

op aanvraag

1.30 u.

€ 60/touringcar*

+/- 1 u.

€ 13 - € 12/pers.* **

Min. 20 “Crocodile Rouge” (inleidende film + cruise met gids)

Min. 20 / Max. 40 per cruise – gemakkelijk te combineren met bezoek aan de Stuwdam of de rondleiding met de car. met hulp

€ 50/groep (max. 25 pers.) € 2,75/pers.

1.15 – 1.30 u.

Min. 20 / Max. 30 per bezoek

€ 2/pers.

Audiovisueel spektakel “De gang van de tijd”

op aanvraag

* Prijzen van 2012 ** Indien ontbijt of maaltijd in Crocodile Café Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Onthaalcentrum van “la Plate Taille” Route de la Plate Taille 99 – 6440 Boussu-lez-Walcourt Tel. : +32 (0)71 23 95 91

www.lacsdeleaudheure.be (rubriek groepen en professionelen)

reservatie@lleh.be

Provincie Henegouwen

© Bruno Deheneffe

© A. Billemont

© Matthieu Langrand

Met zijn prachtige 17e-eeuwse gevel vertoont dit museum een rijke waaier aan archieven waarmee de bezoekers de vele facetten van het Doornikse leven kunnen ontdekken. Het verzekert de kennis van de lokale geschiedenis in haar dagelijkse omvang. Zijn 23 galerieën bevatten rijke en gevarieerde verzamelingen die iedereen zullen boeien: de oude ambachten, het drukwerk, de adel, de huiselijke voorwerpen, het carnaval, het speelgoed, de volksspelen, de school, mode, muziek, artiesten, de schaalmodellen van het oude Doornik met als trekpleister de reliëfkaart van de stad onder Lodewijk XIV.

11


Chimay

Charleroi Rondleiding in de stad: “Vertel me alles over de versterking”

“Espace Chimay”

Van in het historische hart van Charleroi wordt u rondgeleid langs de plaatsen die Charleroi gemaakt hebben tot wat de stad vandaag is. De Sint-Christophekerk met haar prachtige mozaïek, het stadhuis en het belfort, dat door Unesco werd opgenomen als Werlelderfgoed, vormen de hoogtepunten van deze stadswandeling.

Bezoekersruimte Chimay: bier en degustatie. De nieuwe expositieruimte Espace Chimay, gelegen dichtbij de abdij heet u welkom voor een reis naar het hartje van de geheimen van de trappistenproducten van Chimay. Verschillende interactieve modules leiden u door de tijd (1862-2012) en door het brouw- en kaasproces. Na afloop van het bezoek wordt een “Spéciale Poteaupré” gratis aangeboden.

Museum van de Fotografie © Tourisme Charleroi Gina Santin

In een neogotisch karmelietenklooster dat uitgebreid werd met een hedendaagse vleugel, ontdekt u de geschiedenis van de Belgische en internationale fotografie. Achter het museum ligt het oude park van de karmelieten. Avenue Paul Pastur 11 – 6032 Mont-sur-Marchienne • www.museephoto.be

De ambachtelijke chocoladefabriek “Les pralines de Chimay”

Bois du Cazier, werelderfgoed van Unesco

De chocoladefabriek ontvangt u in haar werkplaats waar het lekker naar chocolade ruikt… Proeverij voor elke bezoeker ! Verkoop van de producten ter plaatse.

Ontdek de bovengrondse mijninstallaties, het Industriemuseum, het Glasmuseum en de “ruimte 8 augustus 1956” die de tragedie van Marcinelle herdenkt en de immigratie ter sprake brengt. Rue du Cazier 80 – 6001 Marcinelle • www.leboisducazier.be

Het kasteel van Chimay Dit uitzonderlijke bouwwerk is in de loop van de geschiedenis tot zeven keer toe door oorlogen vernield. Het kasteel telt naast veel andere parels het schitterende geklasseerde theater dat uit 1863 dateert en symbool staat voor de muzikale roeping van het bouwwerk. Vanaf april 2013

Pottenbakkershuis en Pottenbakkerij Dubois © Chimay © Chatelet Tourisme

© Charleroi Communication - Luc Denruyter

© Charleroi Communication - Luc Denruyter

Het Pottenbakkershuis brengt hulde aan de pottenbakkers van gisteren en vandaag. Het bezoek kan gevolgd worden door de ontdekking van het ambachtsatelier van een meester-pottenbakker. Rue Général Jacques 4 – 6200 Bouffioulx • www.chatelet-poterie.be

Activiteit Rondleiding in de stad: “Vertel me alles over de versterking” Max. 20 per gids

1.30 – 2 u.

met hulp

€ 60/gids

rue de l’Ancre in Charleroi

Museum van de Fotografie Max. 20 per gids

Vanaf € 4/pers.

2 – 2.30 u.

€ 4/pers.

€ 50 op weekdagen, € 60 tijdens het weekend, € 70 op feestdagen en ‘s avonds

© OPT - J.L. Flemal

Koffieonthaal in de Piccolo Bar II of de Panos – Station van Charleroi zuid

op het gemeenteplein van Mont-sur-Marchienne

Provincie Henegouwen 12

Max. 25 per gids

€ 5/pers.

€ 45 per gids voor Le Bois du Cazier / € 30 op weekdagen; € 37 tijdens het weekend; € 62 op feestdagen voor het Glasmuseum

Activiteit “Espace Chimay”

voor de site

Pottenbakkershuis

1.30 u. Min. 20 / Max. 50

(Min. 20 / Max. 50) € 3,50/pers.

€ 60 per gids

Pottenbakkerij Dubois / Dagmenu op aanvraag

1 u.

€ 5/pers.

Middagmaal in de “Auberge de Poteaupré” (3-gangenmenu)

vanaf € 13/pers.

Chocoladefabriek (4 degustaties inbegrepen)

€ 4/pers.

(Min. 25 / Max. 60)

€ 2/pers.

Min. 20 / Max. 50

Kasteel van Chimay

op aanvraag

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Maison du Tourisme du Pays de Charleroi Place Charles II 20 – 6000 Charleroi

Espace Chimay Rue de Poteaupré 5 – 6464 Bourlers

Tel.: +32 (0)71 86 14 14 www.paysdecharleroi.be • maison.tourisme@charleroi.be

Tel.: +32 (0)60 21 14 33 • Fax: +32 (0)60 21 54 34 www.chimay.com • poteaupre@chimaygestion.be

Provincie Henegouwen

Site van Le Bois du Cazier

13


Belœil

Mariemont en Bois-du-Luc Koninklijk Museum van Mariemont

Kasteel van Beloeil

Mariemont vormt het ideale kader voor een culturele en ontspannende dag. Het Koninklijk Museum van Mariemont ligt in een van de mooiste arboretums van Wallonië en nodigt u uit voor een ontdekking van zijn Griekse, Romeinse, Egyptische en oosterse verzamelingen. Ze worden aangevuld met de thema’s archeologie uit Henegouwen, porselein van Doornik en lokale geschiedenis. Tussen de talrijke schatten van onze collecties vindt u de fresco’s van een villa uit Boscoreale (in de buurt van Pompeï), een monumentaal borstbeeld van Cleopatra, de enige Romeinse mijlpaal die werd teruggevonden in België, een van de vier exemplaren van de beroemde Bourgeois de Calais die Rodin heeft gebeeldhouwd.

Proef van het mondaine leven in ons nationale Versailles, het juweel van de prinsen de Ligne. Het geslacht vestigde zich al in Beloeil in 1394. Het volledig bemeubelde kasteel herbergt een rijke verzameling kunstvoorwerpen van de 15e tot de 19e eeuw. De geometrische Franse tuin toont een harmonieus samenspel van water en groen. Hij strekt zich uit over 25 hectare en werd aangelegd volgens de originele tekening uit 1664. Rue du Château 27 – 7970 Beloeil • www.chateaudebeloeil.com

Het toeristentreintje Na het bezoek aan het kasteel trekt u met een treintje door de Franse tuinen en speelt u verstoppertje achter de haagbeuken!

Het mijndorp van Bois-du-Luc, UNESCO werelderfgoed en het Écomusée

Museum van het Plattelandsleven In een oude boerderij met bijgebouwen belicht dit museum het dagelijkse leven van onze voorouders : het werk op de velden, de ambachten, de teelt van tuingroenten, het gezins- en het verenigingsleven… met voorwerpen, meubilair en oude werktuigen. Ontdek de thema’s en voorwerpen die tegelijk zo vertrouwd en zo veraf lijken. Rue A. Melsens 28 – 7950 Huissignies • www.officedutourismechievres.be

Brouwerij Dupont

€ 5/pers. vanaf € 18/pers.

Rondleiding in het Koninklijk Museum van Mariemont (permanente collecties)

vol.: € 100/gids voor 25 pers. + € 1/pers.

en het park

sen.: € 75/gids voor 25 pers. + € 1/pers.

Rondleiding in het Koninklijk Museum van Mariemont (tijdelijke tentoonstelling)

vol.: €100/groep + € 4/pers.

en het park

sen.: € 75/groep + € 3/pers.

Ecomusée du Bois-du-Luc

€ 9/vol., € 8/sen.

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Ecomusée du Bois-du-Luc Rue Saint-Patrice 2 b – 7110 Houdeng-Aimeries Tel.: +32 (0)64 28 20 00 • Fax.: +32 (0)64 21 26 41 www.boisduluc.com • info@ecomuseeboisduluc.be

Koffieonthaal met koffiekoek in Relais du Maréchal

€ 4,10/pers.

Bezoek aan het kasteel van Beloeil

€ 7/pers. Supplement voor een rit met het toeristentreintje: + € 2

€ 30 voor de gids voor een groep van 50 pers. 3-gangenmaaltijd (dranken inbegrepen)

vanaf € 16,60/pers.

Kasteel van Beloeil + toeristentreintje + 3-gangenmaaltijd

€ 23,60/pers.

Schotel met streekproducten in de cafetaria van het Museum van het Plattelandsleven

vanaf € 9/pers.

Rondrit met de touringcar, met een gids, in de omgeving van Beloeil

€ 1,90/pers.

Bezoek aan de Brouwerij Dupont

€ 5,50/pers.

Rondleiding in het Museum van het Plattelandsleven

€ 2/pers.

Contactpunt voor informatie en reservatie Maison du Tourisme de Beloeil Rue du Château 27 – 7970 Beloeil

Tel. : +32 (0)69 68 95 16 www.beloeil.be • tourisme.beloeil@skynet.be

Provincie Henegouwen

Provincie Henegouwen 14

1 tot 2 u.

Maaltijd in de brasserie van het museum van Mariemont

Koninklijk Museum van Mariemont Chaussée de Mariemont 100 – 7140 Morlanwelz Tel.: +32 (0)64 21 21 93 • www.musee-mariemont.be

© IDETA - Tourisme

Activiteit

Activiteit Koffieonthaal en koffiekoek

© Mathieu Langrand

In 1920 koopt Alfred Dupont de boerderij brouwerij Rimaux, die gesticht werd in het midden van de 19e eeuw. Al vrij snel specialiseert de onderneming zich in bieren met hoge gisting. Van daaruit ontstaat de beroemde Moinette. De zoektocht naar authentieke smaken heeft ook geleid tot de productie van brood en kazen. Rue Basse 5 – 7904 Tourpes • www.brasserie-dupont.com

© Bernard Vanroye

© Musee de Mariemont - M.L

De mijnsite van Bois-du-Luc prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco en vormt een uitzonderlijk emblematisch overblijfsel uit het industriële tijdperk. De site toont aan hoe de industrialisering de technische evolutie, het landschap, de architectuur en het sociale leven heeft beïnvloed. Naast de mijn bevindt zich een opmerkelijk mijndorp, dat een arbeiderswijk en een aantal gebouwen voor sociale, culturele, religieuze en feestelijke doeleinden omvat. Het geheel werd gebouwd tussen 1838 en 1923. Het team van het Écomusée nodigt u uit om tijdens een aangename wandeling meer te weten te komen over dit uitzonderlijke dorp waar de aandacht voor het welzijn en de sociale controle van de arbeiders samensmolten. Tegenover de wijk verrijst het kasteel van de directeur, perfect gelegen om de werkplaats en de arbeiderswijk in de gaten te houden. In het kantoor van de directeur, de eerste stopplaats tijdens de wandeling, maakt u kennis met de voorlopers van de videobewaking!

15


Aubechies

Lessines en Attre Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos

Archéosite

Uw uitstap begint op de Archéosite met de projectie van een inleidende film, gevolgd door een rondleiding waarbij u kennismaakt met het neolithicum, de bronstijd, de ijzertijd en de Gallo-Romeinse periode. Het bezoek gaat gepaard met een proeverij van “Cervoise” (een hedendaagse versie van het Gallische bier).

Bezoek aan de Brouwerij Dubuisson

U geniet nadien van een schotel met charcuterie en kaas in de Taverne “Troll & Bush” van de Brouwerij Dubuisson. In de namiddag bezoekt u de brouwerij, waar men ter inleiding de film “Brasserie” vertoont. U bezoekt vervolgens het museum, de productie- eenheid van de Bush Prestige (houten vaten) en ook de zalen waar men brouwt, waar het bier fermenteert en waar men bottelt. De dag eindigt met een proeverij – met commentaar – van de producten van de brouwerij: de “Cuvée des Trolls”, de blonde en de amberkleurige Bush. Brasserie Dubuisson – Chaussée de Mons 28 – 7904 Pipaix

© Age du Bronze Archéosite

© Francis Vauban

Het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos werd gesticht in 1242. Het is een van de laatste voorbeelden van wat ooit een zelfbedruipend gasthuis was. Naast de kloostergebouwen waar men de zieken verzorgde, had het een eigen boerderij, tuinen, een ijskelder en een begraafplaats. Dit is een voorbeeld van de werking van gasthuizen in de middeleeuwen. Onze-Lieve-Vrouw met de Roos is ook uitzonderlijk vanwege de diversiteit van de gebouwen en de goede staat waarin de site bewaard is gebleven. Het toont uitgebreide collecties kunst en farmaceutische en medische voorwerpen die in een authentiek kader worden tentoongesteld. Het gasthuis, de boerderij en de tuinen zijn geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Kasteel en park van Attre Het kasteel werd gebouwd in 1752 en het bezoek zal u verrassen, vooral het ontwerp en de aankleding van het interieur, de vreemde details, de zeer goed bewaard gebleven muurdecoraties, het homogene meubilair… Alles is volledig en origineel gebleven. Het bezoek aan het Engelse park toont een grandioze natuurlijke schoonheid maar er zijn ook menselijke ingrepen te zien zoals de artificiële rots die gebouwd werd in de vorm van een ruïne, een concrete expressie van de romantiek van de 18e eeuw.

Bezoek van de Mahymobiles

Activiteit

© Mahymobiles - Michel Weber

© Collection Château d’Attre

In de namiddag bezoekt u Mahymobiles: rondleiding in de zaal “Ghislain Mahy”, gevolgd door een vrije wandeling in de didactische zaal, de zaal met miniatuurmodellen, de tweewielerretrospectieve en de galerij die gewijd is aan koetswerken. Musée communal de l’automobile Mahymobiles – Rue Erna 3 – 7900 Leuze-en-Hainaut

Activiteit 30 min.

koffie: € 2/pers., ontbijt: € 4/pers.

Koffieonthaal met koffiekoek(en)

1 koffie met 1 croissant: € 3/pers. / 1 koffie met 2 croissants: € 4/pers.

Geschiedenis en streek

Archéosite: € 11, 40/pers.

Max. 250

Provincie Henegouwen 16

Vanaf € 27, 80/pers.

Rondleiding in het museum

2 u.

€ 5,50/pers. + € 50/gids (1 gids per +/- 25 pers.)

Rondleiding in het Kasteel van Attre

2 u.

€ 6/pers. (gids inbegrepen)*

Brouwerij Dubuisson: € 5, 50/pers.

(Archéosite en Brouwerij Dubuisson)

Middagmaal in de Taverne Troll & Bush: € 10, 90/pers. (zonder drank) Vanaf € 29, 90/pers.

Min. 20 / Max. 40 * facultatief in het Kasteel van Attre: koffie: € 2/pers. – vieruurtje: € 4/pers.

Middagmaal in de Taverne Saint-Géry: € 11/pers. (zonder drank)

Contactpunt voor informatie en reservatie

Er zijn ook andere combinaties mogelijk, bijvoorbeeld met de Voies d’eau du Hainaut.

Mahymobiles: € 6/pers. + € 40 voor de gids

(Archéosite en Mahymobiles)

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Hôpital Notre-Dame à la Rose Place Alix de Rosoit – 7860 Lessines Tel. : +32 (0)68 33 24 03 www.notredamealarose.com • info@notredamealarose.com

Archéosite: € 11, 40/pers.

Van de neolitische naar de mechanische tijd

Min. 25 / Max. 200

Château d’Attre Avenue du Château 8 – 7941 Attre Tel. : +32 (0)68 45 44 60 château.de.attre@skynet.be

Contactpunt voor informatie en reservatie Archéosite van Aubechies Rue de l’Abbaye 1y – 7972 Aubechies

Tel. : +32 (0)69 67 11 16 www.archeosite.be • contacts@archeosite.be

Provincie Henegouwen

Koffieonthaal of ontbijt in het Gasthuis O.L.V. met de Roos

17


Strépy - Thieu - Ronquières:

Ellezelles en Lessines - Het Pays des Collines

Scheepsliften uniek ter wereld

Historisch Centrumkanaal

Ongewone Wandeling

De vier hydraulische liften van het Historisch Centrumkanaal zijn door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. Zij zijn een merkwaardig goed bewaard gebleven voorbeeld van het industriële landschap van het einde van de 19e eeuw. Van de acht hydraulische scheepsliften die in die periode en in het begin van de 20e eeuw wereldwijd werden gebouwd, zijn de vier liften van het Historisch Centrumkanaal de enige ter wereld die nog in originele staat verkeren en functioneren. Rue de l’Ascenseur 123 – 7110 Strépy-Bracquegnies

Uw wandeling begint aan het Maison du Pays des Collines. Het spektakelparcours laat u kennismaken met sprookjes en legenden, oude beroepen en de schoonheid van de streek. Dat gebeurt met beelden, speciale effecten, commentaren en muziek.

© Comte Robert d’Ursel

Scheepslift van Strépy-Thieu

Wandelen langs het Pad van het Vreemde is kennismaken met de typische wegen en het bucolische landschap van het Pays des Collines op 6 kilometer. Tijdens uw wandeling doet u vreemde ontdekkingen. U ontmoet heksen, aardmannetjes, een werewolf en zelfs de duivel! Het zijn werken van Watkyne, een kunstenaar die geboren werd in Ellezelles.

Het hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos Het Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos, hoofderfgoed van Wallonië, is een van de laatste voorbeelden van een middeleeuws zelfbedruipend hospitaal in Europa. U mag het een architecturale, historische en culturele parel noemen. De kruidentuin van het hospitaal was in verre tijden een kerkhof. Nu groeien op deze plek meer dan 140 geneeskrachtige planten en ook fruitbomen. Ontdek de vijzels, sirooppotten en distilleerkolven in de apotheek.

© FTPH - C. Carpentier

De scheepslift van Strépy-Thieu werd in 2002 opengesteld voor de scheepvaart. Ondanks het feit dat het een moderne realisatie is, maakt de lift al terecht deel uit van het erfgoed voor de komende generaties. Het kunstwerk is 117 meter hoog en overbrugt een hoogteverschil van 73,15 m. Daarmee is het de grootste scheepslift ter wereld. Ook de technologie dwingt bewondering af. Ze weerspiegelt de Belgische knowhow van de 20e en 21e eeuw. En ten slotte blijkt de enorme investering in een waterweg een trendsetter. Transport van goederen langs waterwegen staat voor een ’zachte’ en milieuvriendelijke wijze van vervoer. Rue Raymond Cordier 50 – 7070 Thieu

De tuinen van “La Grange” Een kleine bochtige weg in het “Pays des Collines” neemt u mee naar “La Grange” (de schuur). Oude variëteiten van planten en groenten steken er de kop op in vijftien thematuinen : een middeleeuwse kruidentuin, een groentetuin, een vlindertuin… In de taverne geniet u van een familiale keuken op basis van streekproducten met planten uit de tuin.

Het Hellend Vlak van Ronquières

© Francis Vauban

Het Hellend Vlak van Ronquières werd in dienst genomen in 1968. Sindsdien is het een nooit geëvenaarde bezienswaardigheid. Het enorme kunstwerk strekt zich uit over 1431 meter en loodst boten over een hoogteverschil van 68 meter op het Kanaal Charleroi-Brussel. In weerwil van zijn “leeftijd” is deze scheepslift vandaag nog een modern middel op het gebied van hoogteoverbrugging: de doorvaart gebeurt relatief snel en in tegenstelling tot een klassieke sluis brengt het systeem weinig verlies van water mee. Route Baccara 1w – 7090 Ronquières

Arrangement A : Historisch Centrumkanaal + Kabellift van Strépy-Thieu Begeleide excursie op het Historisch Centrumkanaal (treintje, machinekamer en boottocht met versassing van minimaal één hydraulische lift)

2.30 u. € 19/vol.

12.30 u.

Vrije maaltijd

15 u.

Bezoek aan Strépy-Thieu (“Land van Uitblinkers” + filmprojectie)

1.30 u.

17 u.

Transfer met boemeltreintje naar de boot, gevolgd door de verassing van de kabellift

1 u.

€ 16,50/sen.

Min. 20 (1gratis per 20 betalende deelnemers)

Provincie Henegouwen 18

Arrangement B : Hellend Vlak van Ronquières + Kabellift van Strépy-Thieu

Activiteit Spektakelparcours

40 min.

€ 3/pers.

Het Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos

1.30 u.

€ 5,50/pers. + € 55/gids (+/- 25 pers.)

De tuinen van “La Grange”

2 u.

€ 50/groep (Max. 25 pers.)

Voor het bezoek aan het hospitaal en aan de tuinen: koffieonthaal, middagmaal en vieruurtje zijn mogelijk mits reservering.

10 u.

Bezoek aan het Hellend Vlak van Ronquières (“Een boot, een leven” + uitkijktoren)

2.30 u.

12. u.

Vrije maaltijd

€ 16,75/vol.

15 u.

Bezoek aan Strépy-Thieu (“Land van Uitblinkers” + filmprojectie)

1.30 u.

€ 13,75/sen.

17 u.

Transfer met boemeltreintje naar de boot, gevolgd door de versassing van de kabellift

1 u.

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Min. 20 (1gratis per 20 betalende deelnemers)

Contactpunt voor informatie en reservatie Maison du Pays des Collines Ruelle des écoles 1 – 7890   Ellezelles Tel.: +32 (0)68 54 46 00 • Fax: +32 (0)68 54 46 05 www.paysdescollines.be • info@pnpc.be

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Voies d’Eau du Hainaut • Afdeling groepsboekingen Rue des Clercs 31 – 7000 Mons

Tel. : +32 (0)78 059 059 • Fax : +32 (0)65 397 180 http://voiesdeau.hainaut.be • info.voiesdeau@hainaut.be

Hôpital Notre-Dame à la Rose Place Alix de Rosoit – 7860 Lessines Tel.: +32 (0)68 33 24 03 • Fax: +32 (0)68 26 86 57 www.notredamealarose.com

La Grange Mont 12 – 7890 Ellezelles Tel.: +32 (0)68 54 27 47 of +32 (0)479 25 29 34 www.lesjardinsdelagrange.com

Provincie Henegouwen

10 u.

19


Ath

Brugelette: Pairi Daiza

Het Reuzenhuis

Pairi Daiza: ontmoet 5 000 dieren in landschappen van over heel de wereld! Ontdek een uniek concept in België. In onze Tuin van de Wereld, verkozen tot Beste Dierentuin van België (Diamonds Theme Park Awards 2011), reist u van continent naar continent in enkele stappen en kunt u in aanraking komen met dieren, planten en spirtuele en culturele schatten die door ons gepassioneerde team van over de hele wereld werden meegebracht.

Al vijf eeuwen lang leeft Ath op het ritme van haar reuzen. De “Ducasse” die elk jaar plaatsvindt op de 4e zondag van augustus, werd door Unesco opgenomen als Immaterieel Werelderfgoed. Deze bijzondere personages kan men het hele jaar bewonderen in het Reuzenhuis, waar ook hun geschiedenis en hun fabricatiegeheimen uit de doeken worden gedaan. Rue de Pintamont 18 – 7800 Ath

De safari “Big Six” NIEUW !

Het Gallo-Romeins Museum

Pairi Daiza neemt u mee op reis naar Afrika! Neem uw groep mee op safari en ontmoet er de beroemde “Big Six” (een primeur voor België!): leeuw, waterbuffel, olifant, neushoorn, luipaard en nijlpaard wachten u in hun savanne op. Dwaal door de straten van twee authentieke Afrikaanse dorpen waarvan één paaldorp. Als orgelpunt van uw verblijf in Afrika kunt u de nijlpaarden ook onder water bewonderen dankzij het grootste glazen bassin van Europa!

Rufus, de schipper van het antieke Pommeroeul , neemt u mee op een reis door de tijd. Hij nodigt u uit om het dagelijkse leven van zijn tijdgenoten, de Gallo-Romeinen, te delen. Hij laat u een platbodemboot ontdekken die als schat van de Franse Gemeenschap van België werd geklasseerd. Mogelijkheid om de tentoonstelling “De antieke smaken” met proeverij te bezoeken. Rue de Nazareth 2 – 7800 Ath

De Burbant-toren, een middeleeuwse slottoren

© Jocelyn Flament

© Espace Gallo-Romain

© Pairi Daiza

© Pairi Daiza

© OT Ath - J. Flament

De slottoren werd gebouwd in 1166 en is een belangrijk middeleeuws erfgoed in Wallonië. Binnen toont een audiovisueel fresco de geschiedenis van de stad. Op de top van de toren krijgt men een mooi overzicht van het historische centrum. Rue du Gouvernement – 7800 Ath

Activiteit Koffie & koekje: € 2,50; koffie & croissant: € 3,50; koffie &

Koffiepauze

Gouyassetaart: € 4,50; Gouyasse bier & taart: € 5,50

Bezoek aan de Burbant-toren

1.30 u.

€ 2,50/pers.

Activiteit Toegang tot Pairi Daiza

€ 20/vol., € 18/sen.

Proeverij van een lokaal ambachtelijk bier, de Gouyasse

30 min.

€ 3/pers.

Bezoek aan het Reuzenhuis (spektakelparcours)

1.30 u.

€ 5/pers.

Rondleiding in het Gallo-Romeins museum met zijn 2000 jaar oude rivierboten

1.30 u.

€ 6,50/pers.

Tentoonstelling “De antieke smaken” en proeverij

1.30 u.

€ 4,50/pers.

Min. 20 (Arrangementen met lunch zijn mogelijk. Geïndividualiseerde begeleiding van groepen op reservatie.) Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Pairi Daiza Domaine de Cambron 1 – 7940 Brugelette

Office de Tourisme d’Ath Rue de Pintamont 18 – 7800 Ath

Tel.: +32 (0)68 25 08 50 • Fax: +32(0) 68 45 54 05 www.pairidaiza.eu • info@pairidaiza.eu • resa@pairidaiza.eu

Tel. : +32 (0)68 26 51 70 • Fax: +32 (0)68 26 51 79 www.maisondesgeants.be • www.ath.be/egr • office.de.tourisme@ath.be

Provincie Henegouwen

Provincie Henegouwen 20

© Pairi Daiza

+ € 15/ gids voor 25 pers.

21


Binche en Thudinie

Seneffe en Ecaussinnes Domein van het kasteel van Seneffe

Begeleid bezoek aan het Internationaal Carnavalen Maskermuseum

Praal en intimiteit Galant, inventief en sensorieel bezoek waarbij u kennismaakt met de praal en de intimiteit van de eeuw van de Verlichting.

Het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum is origineel en enig in Europa. Maak kennis met de fascinerende wereld van maskers, ontdek de winterfeesten en carnavals en de rituele functies van maskers in de vijf werelddelen. Laat u inwijden in de gemaskerde feesten op het platteland, in de grote stadscarnavals van Europa, in de Waalse carnavals en in het beroemde carnaval van Binche. Beleef dit feest alsof u er zelf bij was, door een audiovisuele voorstelling op een reusachtig scherm. De afdeling “Maskers van de Wereld” geeft een overzicht van de meest representatieve en kenmerkende stukken uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika en stelt de 50 mooiste stukken uit het museum voor.

Chocolade in de voor- of namiddag Dit bezoek neemt u mee op een ontdekkingsreis naar de exotische producten tijdens de eeuw van de Verlichting. Een proeverij op de wijze van “Comtesse Depestre” sluit het parcours af.

Vrije tijd en verleiding Biljart voor de enen, snuiftabak voor de anderen, en verder het badritueel, dronken makende geuren, het spel van de waaiers en… “le jeu de l’amour et du hasard”.

Bezoek aan de Thudo

Een wandeling door de verschillende tuinen van het domein onthult al het plezier van de prieeltjes. Gratis toegang tot de tuinen zonder gids.

© OPT - S.V.

© OPT - S.V.

De verborgen kantjes van de tuinen

Het liefdesverhaal tussen Thuin en de binnenvaart is oud en lang. Aan het begin van de 20e eeuw telde Thuin zo'n 1100 binnenschippers op een totaal van 5000 inwoners. We geven u de kans om de fascinerende wereld van de binnenvaart te bezoeken. Ontdek aan boord van onze museumboot het leven van de binnenschipper in Thuin, schaalmodellen, documenten over gebeurtenissen tijdens de oorlog...

Bezoek aan de burcht van Ecaussinnes © Comte Robert d’Ursel

Deze indrukwekkende burcht is opgenomen als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Uit de middeleeuwen behield hij zijn torens, zijn vestinggracht, zijn schietgaten, zijn oude keuken en zijn gevangeniscellen, maar door de eeuwen heen onderging het kasteel verschillende verbouwingen. De gevarieerde verzamelingen maken er een interessant museum van.

De groentetuin van de burcht van Ecaussinnes

Het museum stelt meer dan twintig oude trams tentoon, waarvan de oudste uit het jaar 1888 dateert (een stoomlocomotief). U kunt er ook de oudste elektrische tram (1901) van Belgische makelij bewonderen. De trams rijden op de lijn Thuin - Lobbes, de laatst overblijvende metrieke lijn van de NMBS die elektrische, diesel- en stoomtrams doet rijden.

€ 5/pers.

Gewone toegang tot het museum van het Kasteel van Seneffe

€ 4/vol.; € 3/sen.

© OPT - Joseph Jeanmart

Koffieonthaal met koffiekoek in de “Orangerie” in Seneffe

© OPT - JL. Flémal

Activiteit

Provincie Henegouwen 22

Geleid bezoek aan het trammuseum

© Comte Robert d’Ursel

Hij is geklasseerd als historisch monument en maakt deel uit van de uitzonderlijke tuinen van Wallonië. De groente- en bloementuin van EcaussinnesLalaing werd oorspronkelijk eeuwen geleden aangelegd op een rots die uitkijkt op de vallei van de Seneffe. Onder beschutting van zijn muren geniet hij van een microklimaat.

© M.I.C.M.

De burcht van Ecaussinnes

Rondleiding: Praal en intimiteit

1 u.

€ 55/gids (Max. 20 pers.) + toegangsticket museum

Rondleiding: Chocolade

1.30 u.

€ 85/gids (Max. 20 pers.) + toegangsticket museum

Activiteit

Rondleiding: Vrije tijd en verleiding

1.30 u.

€ 85/gids (Max. 20 pers.) + toegangsticket museum

Bezoek aan het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum

€ 5/pers. (+ vanaf € 35/gids voor 20 pers.)

Rondleiding: De verborgen kantjes van de tuinen

1 u.

€ 55/gids (Max. 20 pers.) (gratis toegang tot de tuinen) Middagmaal in het Relais de la Haute Sambre, Le bercha of la Brasserie la Binchoise

€ 14/pers

met hulp Bezoek aan de burcht van Ecaussinnes

1 u.

€ 8/vol.; € 6/sen. + 80/gids voor 20 pers.

Groentetuin van de burcht van Ecaussinnes

30 min.

€ 3/pers.

Min. 20 / Max. 50

Burcht niet toegankelijk, de tuin wel.

Aan het bovenste eind van de straat

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Château de Seneffe Rue Plasman 7/9 – 7180 Seneffe Tel. : +32 (0)64 55 69 13 • +32 (0)64 55 89 92 www.chateaudeseneffe.be • info@chateaudeseneffe.be

Bezoek aan de Thudo + Bezoek aan de wijk van de binnenschippers

Châteu fort d'Ecaussinnes Rue de Seneffe 1 – 7191 Ecaussinnes Tel. : +32 (0)67 44 24 90 • www.chateaufort-ecaussinnes.be info@chateaufort-ecaussinnes.be

Geleid bezoek aan het trammuseum

+/1.30 u.

€ 4,50/pers. (Min. 25 pers.)

€ 3/pers. (Min. 20 pers.)

Geleid bezoek aan het trammuseum + 1 reis tot Lobbes of Biesme

€ 300/groep* (Max. 40 pers.)

Geleid bezoek aan het trammuseum + 2 reizen Lobbes en Biesmes

€ 350/groep* (Max. 40 pers.)

*+ € 50 als meer dan 40 pers.

Contactpunt voor informatie en reservatie Maison du Tourisme Val de Sambre et Thudinie Place Albert 1er 2 – 6530 Thuin

Tel.: +32 (0)71 59 69 19 www.visitthudinie.be • info@mtvaldesambre.org

Provincie Henegouwen

Kastelen van

23


Thuin

Komen-Waasten Combineerbare bezoeken voor een daguitstap

Museum van de Lintweverij

De middeleeuwse stad en de hangende tuinen

Een echt levend atelier. Volg de evolutie van de weefgetouwen, van de 18e eeuw tot vandaag. Alle getouwen werken nog en weven nog altijd linten. Word een lintwever uit afgelopen eeuw. Zou u een “Bleu Vinte” zijn geweest of eerder een “Marmouset”? Rue des Arts 3 – 7780 Comines museedelarubanerie.comines@yahoo.fr

De oude vestingstad, die haar middeleeuwse karakter behield, ligt op een rotsplateau tussen twee rivieren. Tijdens de wandeling door de oude straatjes van de stad ontdekt de bezoeker de hangende tuinen, waar een microklimaat heerst. De tuinen in terrasvorm, de zuidelijk gerichte ligging en de bijzondere fauna en flora, maken van dit gebied een unieke Waalse parel die geklasseerd is als “uitzonderlijke site”. Vertrek bij het Office du Tourisme van Thuin

De stad van de Mountches

Toeristische rondrit in de streek met de touringcar

Bezoek aan het historische centrum van Komen: • De kaai langs de Leie • De kerk met de bijnaam “kathedraal van de Leie”: art-nouveaumeubilair, crypte, koorstoelen… • Het Museum voor Oudheidkunde en zijn Geschiedenisgezelschap • Het Brouwerijmuseum (met een proeverij)

De gids rijdt mee met uw touringcar en geeft commentaar bij de erfgoedschatten van de streek van Thuin (abdij, kasteel, monumentale boerderijen, typische dorpen, uitzichtpunten op de valleien…).

“Langs de wegen van de herinnering” De Wegen

© OT - Comines

© OPT - JL. Flémal

Bezoek aan het belfort van Thuin Hoewel het huidige belfort dateert van de 17e eeuw, zou het gebouw errond nog ouder zijn (13e eeuw), het oudste van Wallonië. Place du Chapitre – 6530 Thuin

van de Herinneringen 14-18

De Distilleerderij van Biercée + proeverij

Begeleide wandeling door de rijke natuur van de bossen van de Gheer en La Hutte. Commentaar en anekdotes over de strategische ligging van Ploegsteert tijdens de Eerste Wereldoorlog  : herdenkingsmonument (3e grootste van het land), bunkers en Britse begraafplaatsen. © OT - Comines

Tijdens de rondleiding ontdekt de bezoeker het fabricatieproces, van de aankomst van het fruit via het distilleren tot het bottelen. Na het bezoek wordt een proeverij aangeboden. Ferme de la Cour – Rue de la Roquette 28 – 6532 Ragnies • www.distilleriedebiercee.com

De Soetemolen

© OT - Comines

© OPT - JL. Flémal

© OPT - JL. Flémal

De Soetemolen, drie verdiepingen hoog, domineert fier het omliggende landschap. De wieken vertellen u zijn boeiende geschiedenis. Hier ontdekt u de activiteiten van de molenaar, de robuuste infrastructuur en het indrukwekkende maalmechanisme. En om af te sluiten proeft u het Baptiste-bier en de Baptiste-pannenkoek van het huis. Chemin du Moulin Soete – 7780 Comines

Activiteit

Koffieonthaal

€ 2/pers. (met ontbijt: € 3,50 - € 5)

De middeleeuwse stad en de hangende tuinen

1.30 u.

Bezoek aan het belfort van Thuin

+/- 40 min.

Vrij bezoek: gratis (borden met uitleg Fr/Nl langs het parcours) Rondleiding: € 3/pers. (prijs touringcarondernemers) € 2/pers.

Koffieonthaal en koffiekoek in het Office du Tourisme van Komen Museum van de Lintweverij

Provincie Henegouwen 24

€ 60/gids

De Distilleerderij van Biercée + proeverij

2 u.

€ 5,50/pers.

Min. 25 / Max. 50

sleutel-op-de-deur-programma reserveren waarbij hij de hele dag

€ 17/pers. (maaltijd niet inbegrepen)

begeleid wordt door een gids. Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Office du Tourisme de Thuin Place Albert 1er 2 – 6530 Thuin

+/- 2.30 u.

€ 20 per gids /1 gids voor max. 30 pers.

“Langs de wegen van de herinnering”

+/- 2 u.

Tel. : +32 (0)71 59 54 54 www.thuin.be • thuin@office-tourisme.org

€ 5/pers. met hulp € 20 per gids (1 gids voor max. 30 pers.)

Min. 10 / Max. 30 Soetemolen

Indien de 4 bezoeken gecumuleerd worden, kan de klant het

€ 3/pers.

Min. 10 / Max. 50 (2 groepen van 25 tegelijk)

De stad van de Mountches + Brouwerijmuseum Min. 10 / Max. 50

1.30 u.

+/- 1.30 u.

€ 20 per gids/ 1 gids voor maximaal 25 pers.

Min. 20 / Max. 50 Toeristische rondrit in de streek met de touringcar

€ 3,50/pers.

+/- 15 tegelijk

30 min.

€ 2/pers. (zonder proeverij)

tot 30 pers. : € 45 / van 30 tot 50 pers. : € 55 (+ proeverij “Baptiste”: € 4/pers.)

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Office du Tourisme de Comines-Warneton Chemin du Moulin Soete 21 – 7780 Comines

Tel. : +32 (0)56 55 56 00 www.villedecomines-warneton.be/tourisme office.tourisme.comines-warneton@belgacom.net

Provincie Henegouwen

Activiteit

25


Blegny-Mijn

Luik

Rondleiding in de mijn UNESCO

© Verpoorten - Office du tourisme de Liege

Ontdek een authentieke koolmijn. Voorzien van een jas en een helm daalt u in de liftkooi af naar de ondergrondse galerijen, op dieptes van 30 en 60 meter. Hier is alles authentiek. U ontdekt het zware werk, de steenkoollagen, het lawaai van de machines en het harde leven van de kompels. Nadat u bent teruggekeerd naar de open lucht, volgt u het parcours van de steenkoolverwerking in de trieer- en wasinstallaties, van de aankomst van de kolen tot het transport en de verkoop.

Bezoek aan het mijnmuseum (Puits-Marie) Zoeklicht op acht eeuwen steenkoolontginning. Doorloop acht eeuwen steenkoolontginning in een uniek mijngebouw: de Puits-Marie (1849). Dit gebouw, dat vandaag ingericht is als museum, was de belangrijkste mijnschacht tot 1887 en tot 1983 de koker voor de luchtafvoer. Met reconstructies ontdekt u doorheen de 20 zalen (lampenzaal, compressorenzaal, rampenzaal…) dat steenkool en zijn derivaten onuitwisbare sporen hebben nagelaten in ons hedendaagse leven.

Het HST-station Liège-Guillemins van architect Santiago Calatrava

Treinritje met commentaar voor een ontdekking van het Land van Dalhem-Blegny

Het HST-station Liège-Guillemins, een echte kathedraal van glas en staal, werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en ingehuldigd in september 2009. Het station oogt monumentaal, organisch, luchtig en transparant. Het verandert het stadslandschap en dringt zich op als symbool voor de nieuwe lente van de stad. Na het bezoek aan het station is een wandeling voorzien in de wijk van de botanische tuin, die typisch is voor de “mooie wijken” van de 19e eeuw. © Blegny-Mine

Het historische centrum Ontdek het paleis van de prins-bisschoppen, het stadhuis, de Place du Marché en het Perron, symbool van de gemeentelijke vrijheden, de oude verkeersaders, de smalle straatjes, de trappen, de mooie gevels van de patriciërshuizen, de verbazende uithangborden van ambachtslui en handelaars… De wandeling eindigt op de binnenpleintjes van het nieuwe museumcomplex Le Grand Curtius, een stukje culturele stadsvernieuwing waarop Luik heel fier is.

© Verpoorten - Office du tourisme de Liege

Stadsrondrit – Kennismaking met Luik Na een rit met de touringcar in de historische wijken verlaat u de vallei en trekt u naar het spectaculaire uitzichtpunt van de citadel. Een analyse van het landschap laat toe om de stedenbouwkundige ontwikkeling van Luik te begrijpen, de rol van de rivier en de strategische geografische ligging in het hart van de Euregio en Europa. Naast het nieuwe HSTstation van Calatrava tonen wij u de galerij van Médiacité, ontworpen door de beroemde architect en designer Ron Arad.

Activiteit Koffieonthaal met koffiekoek in Blegny-Mijn : koffie + croissant + confituur Rondleiding in de mijn

Bezoek aan het mijnmuseum € 46

Wandeling in het historische centrum / in Le Carré en in de wijk van de kathedraal

Provincie Luik 26

Stadsrondrit (met uw touringcar)

€ 71/groep (Max. 30 pers.) € 71/groep (Max. 30 pers.)

1 u.

€ 71/groep (Max. 30 pers.)

€ 8,30/vol.; € 7,60/sen.

1.30 u.

€ 4,60/vol.; € 4,20/sen.

50 min.

€ 3,10/vol.; € 2,80/sen.

4.30 u.

€ 14/vol.; € 12,20/sen.

Min. 15 / Max. 25

Treinritje 1 u.

2 u. Min. 15 / Max. 32

Activiteit Bezoek aan het HST-station Liège-Guillemins

€ 3,30

Min. 15 / Max. 45 Combinatie : het Superprogramma : rondleiding in de mijn + vrij bezoek aan het museum + rondrit met commentaar met het treintje.

€ 46/gids (max. 25 pers./gids) voor het museum.

Streekproductenmenu (2-gangen, streekgerechten) : € 15/pers

Min. 15

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie Office du Tourisme de la Ville de Liège Féronstrée 92 – 4000 Liège • Tel. : +32 (0)4 221 92 21

www.liege.be/tourisme • reservation.tourisme@liege.be Reserveringen: minimaal 1 maand op voorhand.

Blegny-Mine Rue Lambert Marlet 23 – 4670 Blegny

Tel.: +32 (0)4 387 43 32 www.blegnymine.be • domaine@blegnymine.be

Provincie Luik

In deze wijk waren vanaf de middeleeuwen kloosters en collegiale kerken gevestigd. Op het einde van de 19e eeuw kende de wijk een belangrijke ontwikkeling en werd een winkel- en uitgaanscentrum. Momenteel ligt het accent vooral op winkels en handelszaken en Le Carré is beslist de meest trendy wijk van Luik geworden. De wandeling eindigt met een bezoek aan de Sint-Pauluskathedraal. Nadien bent u vrij om een bezoek te brengen aan de schat van de kathedraal of gezellig te flaneren in de verkeersvrije straten.

© Laurent Weytjens

Le Carré en de wijk van de kathedraal

© Blegny-Mine

© Van Grinsvel - Office du tourisme de Liege

U vertrekt in Blegny-Mijn en ontdekt met het sympathieke (weg)treintje de charmes van de boomgaarden van de Beneden-Maas. Laat u overvallen door de rust en de schoonheid van het landelijke landschap. Reis door de tijd en ontdek het stadje Dalhem en zijn prestigieus verleden. U geniet ook van een uitzonderlijk uitzicht op de koolmijn Blegny-Mijn en het omringende platteland.

27


Spa

Stavelot De Abdij van Stavelot en de Brouwerij van Bellevaux bieden u een culturele en smakelijke reis aan in het hart van de Ardennen. De dag begint met het bezoek aan de Abdij van Stavelot en haar 3 musea (Geschiedenis, de dichter Guillaume Apollinaire en het Circuit van Spa-Francorchamps). Tijdens de middag maakt u kennis met de “terroir” via een schotel met streekproducten, vergezeld van een “Brune de St-Remacle”, een bier dat uitsluitend verkrijgbaar is in de Abdij. In de namiddag hebt u afspraak in de Brouwerij van Bellevaux. Ze is prachtig gelegen, op de hoogtes van Malmedy. Indien u dat wenst, kunt u daar een wandeling maken van 8 km en de schoonheid van de natuur ontdekken. Het bezoek aan de ambachtelijke brouwerij, met haar fraaie kuipen in rood koper, wordt afgesloten met een proeverij van het bier van Bellevaux, hetzij binnen, hetzij op het schitterend terras.

Arrangement “Mythische legende” Een nieuwe en originele manier om u onder te dompelen in de verhitte sfeer van het mooiste circuit ter wereld. Een programma van een halve dag, met een bezoek aan het Museum van het Circuit in de Abdij van Stavelot, gevolgd door een volledige toer van het circuit met uw touringcar of een bezoek aan de paddocks (volgens beschikbaarheid). Commentaren, geluidseffecten en dynamische klanken begeleiden uw bezoek. Gedurende enkele uren wordt u acteur in een mythische maar nog steeds levende legende! Voor groepen is het onthaal met koffie en de maaltijd (1- of 3-gangen, naar keuze) inbegrepen in het programma.

© OT Spa

© OPT - Ricardo de la Riva

© MT - Cantons de l’Est

© Musée de la Lessive

© Abbaye de Stavelot

Arrangement “Kennismaking met de streek”

De beroemde kuurstad Spa, die al sinds de 17e eeuw de grootste namen uit de geschiedenis ontvangt, toont bezoekers haar bronnen en fonteinen, haar thermen, haar wandelroutes, haar park, haar musea… De parel van de Ardennen geniet bovendien van een omgeving met een zeer mooie en ongerepte natuur : de beboste “Haute-Ardenne”. Het bezoek aan Spa wordt u aangeboden in verschillende varianten.

© OPT - Ricardo de la Riva

De parel van de Ardennen

Activiteit Onthaal in het gekozen restaurant © Abbaye de Stavelot

Ronde van de bronnen (met eigen vervoer) OF : Bezoek aan het Museum van de Kuurstad en de paardenstallen van Koningin Marie Henriette (suppl. € 2,50/pers.) OF : Bezoek aan de productie-installaties en het museum van Spa Monopole (max. 50 pers. - enkel op maandag en woensdag)

Lunch (soep of voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, dranken niet inbegrepen) Het Land van Franchimont en de prachtige vallei van de Amblève OF : Het Land van Saint-Remacle, een streek met een meer dan duizendjarige geschiedenis en cultuur

Vanaf € 26/pers. Inbegrepen: koffieonthaal, gids, de lunch en de diensten die vermeld zijn in het

Koffieonthaal met koffiekoek in het Café des Musées

menten voor de

Arrangement “Kennismaking met de streek”

1 dag

€ 23,90/pers. (Min. 15 / Max. 30 pers.)

Arrangement “Mythische legende”

1/2 dag

3-gangenmaaltijd: €27,90/pers.

1 gerecht: € 22,90/pers.

gekozen opties).

OF : De streekeigenheid van Malmedy: van oudsher overgeleverde ambachten en moderne technologie gaan er hand in hand (suppl. € 3/pers.) OF : Langs de wegen van La Gleize en het museum “December 1944” of de kroniek van een geden-

Provincie Luik

kwaardige veldslag (suppl. € 4/pers.)

(Min. 20 / Max. 80 pers.) All-in toegang (3 musea + tijdelijke expo)

€ 6/pers.

Arrangement ½ dag (musea, koffie + taart)

€ 10,50/pers.

Arrangement “Special 1” (koffieonthaal, musea, maaltijd 1 gerecht)

€ 16,90/pers.

Arrangement “Special 2”(koffieonthaal, musea, maaltijd 3-gangen)

€ 21,90/pers.

op de parking van de sporthal

Min. 30

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie Office du Tourisme de Spa Place Royale 41 – 4900 Spa

koffie: € 1,50/pers.; koffiekoek: € 1,90/pers.

programma (+ de supple-

OF : Het Natuurpark Hoge Venen-Eifel: een uitzonderlijk erfgoed

28

Activiteit

Tel.: +32 (0)87 79 53 53 • Fax : +32 (0)87 79 53 54 www.spa-info.be • tourisme@spa-info.be

Abbaye de Stavelot Cour de l’Abbaye 1 – 4970 Stavelot

Tel. : +32 (0)80 88 08 78 www.abbayedestavelot.be • groupe@abbayedestavelot.be

Provincie Luik

OF : Bezoek aan het Museum van de Was (suppl. € 3/pers.)

29


Het Land van

Herve

Modave - Robertville - Harzé Bezoek aan het Kasteel van Modave

© OPT - Emmanuel Mathez

Het kasteel, samen met zijn tuinen opgenomen als Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië, werd opgetrokken op een rots en bevindt zich te midden van een uitgestrekt natuurreservaat van 450 hectare. Het interieur van het kasteel van Modave toont opmerkelijk stucwerk uit de 17e eeuw, gebeeldhouwde wandbetimmering, wandtapijten en enkele schilderijen uit de 18e en 19e eeuw. Het bezoek verloopt met een audiogids. Men volgt een parcours langs een twintigtal volledig gemeubileerde zalen. Dompel u onder in de sfeer van de afgelopen eeuwen, dankzij de intact gebleven decors en de evocatie van de prestigieuze bewoners van het kasteel.

Kasteel Reinhardstein, de Metternichburcht Het kasteel werd in 1354 gebouwd door Renaud de Waimes en was de woning van vele families: de Nesselrodes, de Nassaus en tot slot de graven van Metternich, die er meer dan 3 eeuwen woonden. Het werd vernield tijdens de Franse revolutie en volledig heropgebouwd in 1969. Nu doet het dienst als museum. Ontdek wapenrustingen, wapen- en hellebaardcollecties, wandtapijten en meubilair.

Ambachtelijke siroopfabriek in Aubel

© OPT - JP. Remy

Wij nodigen u uit om de smaken te ontdekken van het mooie Land van Herve. Hier wordt deze ambachtelijke siroop sinds vier generaties geproduceerd volgens het voorvaderlijke recept van de hoeves van het Land van Herve. Rue Saint-Antoine 16 – 4880 Aubel

Kaasboerderij “Le Vieux Moulin” Ontdekking van de kaas van Herve, topproduct van de streek. In een voormalige schuur boven de kelders waar de kazen rijpen, wordt een documentaire vertoond, staan oude werktuigen tentoon en geniet u van een proeverij. Rue de Herve 169 – 4651 Battice

Kasteel van Harzé - Maalderij- en Bakkerijmuseum In het onvergelijkbare kader van het Kasteel van Harzé (17de eeuw), bevindt zich het Maalderij- en het Bakkerijmuseum. Hier wordt de geschiedenis van het brood voorgesteld, vanaf de oogst van het graan tot de verwerking van het meel. Het museum is enig in zijn soort. In zes zalen kan u telkens iets anders ontdekken: de rustige sfeer van de bijgebouwen van het kasteel, de wederopstelling van een authentieke watermolen, de molenstenen en de tandwielen die hydraulisch voortbewegen, ongewone voorwerpen...

Brouwerij “Au Grain d’Orge” Deze ambachtelijke brouwerij produceert verschillende bieren: de drie Schténg, de Joup, de Brice en de Hervoise, een bruin bier op basis van siroop uit het Land van Herve. Rue Laschet 3 – 4852 Hombourg

Een multimediaspektakel als aperitief. Jean de Herve onthult u de productiegeheimen van de beroemde kaas en geeft een kort overzicht van het wallenlandschap, de kastelen, de valleien en dorpen die samen het Land van Herve vormen. Place de la Gare 1 – 4650 Herve

Activiteit Onthaal met koffie en croissant Siroopfabriek van Aubel

Provincie Luik 30

€ 3,50/pers. +/- 1.15 u.

€ 1/pers.

Kaasboerderij “Le Vieux Moulin”

+/- 1 u.

€ 1,50/pers.

Brasserie du Grain d’Orge

+/- 1.30 u.

€ 6/pers. (met proeverij)

Lekkere Smaken en Ontdekkingen

45 min.

€ 3/pers.

Min. 20 / Max. 55 Arrangement: € 33,25/pers. (voor de bezoeken, een middagmaal met 3-gangen (zonder dranken) en de hele dag begeleiding van een gids. Gratis voor de chauffeur en voor de verantwoordelijke voor de groep)

Contactpunt voor informatie en reservatie Maison du Tourisme du Pays de Herve Place de la Gare 1 – 4650 Herve

Tel. : +32 (0)87 69 31 70 www.paysdeherve.be • info@paysdeherve.be

U kunt ook kastelenroutes vinden op www.belgie-toerisme.be.

Activiteit Kasteel van Modave

1 u. met hulp

€ 5,50/pers. (groep min. 20 pers)

op de site

Kasteel Reinhardstein

€ 6,50/pers.

Bezoek aan het Bakkerijmuseum

€ 2,70/pers.

Atelier brood of speculoos

€ 10/pers.

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Château de Modave Rue du Parc 4 – 4577 Modave Tel.: +32 (0)85 41 13 69 www.modave-castle.be • info@modave-castle.be Château de Reinhardstein Chemin du Cheneux 50 – 4950 Robertville (Waimes) Tel.: +32 (0)80 44 68 68 www.reinhardstein.net • info@reinhardstein.net

Château de Harze Rue de Bastogne 1 – 4920 Harzé (Aywaille) Tel.: 32 (0)86 21 20 33 www.palogne.be • info@palogne.be

Provincie Luik

Zaal van de Lekkere Smaken en Ontdekkingen

© OPT - S. Wittenbol

© Maison du Toursime du Pays de Herve

Ontdekkingstocht langs de kastelen

31


Chaudfontaine

Het Land van de

Vesder Spektakelparcours in het Toeristisch Centrum van de Wol en de Mode

© Maison du Tourisme des Thermes Coteaux

© Maison du Toursime du pays de Vesdre

Het spektakelparcours, ondergebracht in een oude fabriek, laat u de verschillende stappen van de vervaardiging van wol ontdekken, van de draad tot de stof. Met een individuele audiogids wandelt u door de roemrijke tijd van de wolindustrie van Verviers. Rue de la Chapelle 30 – 4800 Verviers

Toer in het Land van de Vesder U vertrekt voor een ontdekking van Dison en passeert de mooie dorpen Andrimont en Bilstain. U raakt zeker onder de indruk tijdens een stop in Limbourg, vanwege het bijzondere karakter van de Place Saint-Georges. U bezoekt de Stuwdam van de Gileppe, Stembert en Pepinster en maakt een ommetje naar een van de Mooiste Dorpen van Wallonië: Soiron.

Stuwdam van de Gileppe Bent u benieuwd naar de werking van een stuwdam? Onze gids vertelt u alles over deze reus van steen en beton. Uw bezoek begint boven op de panoramische toren, waar u een uitzonderlijk uitzicht hebt op het meer en de groene omgeving.

Bergerie des Aris De herder en kaasmaker Jean-Claude Noël werkt sinds vele jaren met respect voor de natuur. Als winnaar van het kampioenschap Waalse kaas zal hij u graag zijn recepten op basis van pure schapenmelk toevertrouwen ! Rue Ma Campagne 40 – 4820 Dison

Rondleidingen doorheen “natuur” en “cultuur” • De voornaamste bezienswaardigheden in Chaudfontaine-Sources • “Festival van de 5 seizoenen”: een samensmelting van hedendaagse kunst en de natuur van het Parc Hauster • “Mens en Natuur”: twee nauw verwante elementen

© Maison du Toursime du pays de Vesdre

Een voordracht over deze thema’s behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Ontdekking en avontuur

• Musée du Fort d’Embourg (Tweede Wereldoorlog) • Sources-Chaudfontaine: bottelfabriek (niet in het weekend) • Source O Rama: ontdekkingscentrum rond het thema water • Basilique de Chèvremont: de basiliek van Chèvremont en haar verleden, heden en toekomst

Het Pays des Thermes et Coteaux biedt enkele bezienswaardigheden zoals het Musée Impéria, het Musée Auto-Rétro... U kunt uw dagarrangement tevens aanvullen met een gastronomische activiteit en een wandeltocht of rondrit door Chaudfontaine en de nabijgelegen dorpen.

Activiteit

Voorbeeld van een dagarrangement

Bezoek aan het Toeristisch Centrum van de Wol en de Mode © Source-O-Rama

9.30 u.: Koffieonthaal of ontbijt 10.30 u.: Activiteit(en) “ontdekking en avontuur” 12.30 u.: Middagmaal 14.30 u.: Activiteit(en) “rondleiding” 16.30 u.: Versnapering

1.30 u.

€ 5/pers. (met audiogids)

3-gangenmenu in restaurant naar keuze

€ 11, € 14 of € 17/pers.

Toer in het Land van de Vesder

3 u.

€ 85/gids

Bezoek aan de stuwdam van de Gileppe

1.30 u.

€ 3/pers.

1.30 u.

€ 2,50/pers.

30 min.

€ 4,50/pers.

Min. 15 / Max. 100

Twee activiteiten + 3-gangenmaaltijd

Provincie Luik 32

(1 croissant, 1 chocoladebroodje + 1 koffie)

per groep: € 55/2 u. (Min. 15 / Max. 100 pers.) - € 85/3 u. (Max. 30 pers.)

Dagarrangement vanaf € 24,50/pers. Min. 20

Bezoek Bergerie des Aris Vieruurtje met plaatselijke specialiteiten van de “Confrérie de la Vervî-riz” (beroemde rijsttaart + koffie)

Contactpunt voor informatie en reservatie Royal Syndicat d’Initiative de Chaudfontaine Maison du Tourisme des Thermes & Coteaux Avenue des Thermes 78 b – 4050 Chaudfontaine

€ 2/pers. (1 koffie + 1 praline) of € 4/pers.

Koffieonthaal in het Toeristisch Centrum van de Wol en de Mode

Tel. : +32 (0)4 361 56 30 • Fax: +32 (0)4 364 20 21 www.chaudfontaine.be/site/tourisme/ tourisme@chaudfontaine.be

Contactpunt voor informatie en reservatie Maison du Tourisme du Pays de Vesdre Rue Jules Cerexhe 86 – 4800 Verviers

Tel. : +32 (0)87 30 79 26 www.paysdevesdre.be • info@paysdevesdre.be

Provincie Luik

33


De Route van het Vuur

Val Saint Lambert Cristal Discovery - De magie van het kristal Ontdek het bewerken van kristal en de eeuwenoude geschiedenis van Val Saint Lambert in één van de weinige kristalfabrieken van Europa die open zijn voor het publiek. Beleef samen met de arbeiders de magie van het omvormen van een boeiende materie. Esplanade du Val – 4100 Seraing • Tel.: +32 (0)4 330 36 20 • www.cristaldiscovery.be • info@cristaldiscovery.be

Ontdek de Route van het Vuur met zijn zes uitzonderlijke sites

Huis van de Metallurgie en Industrie van Luik Een verbazingwekkende smeltkroes van water, vuur en ijzer! 2 500 m2 om het gewestelijke industriële erfdeel te ontdekken. Ontdek alle geheimen van de metallurgie, energieën en informatica, van gisteren en vandaag. In 10 zalen herbeleeft u opnieuw vier eeuwen technologie. Boulevard Raymond Poincaré 17 – 4020 Liège • Tel.: +32 (0)4 342 65 63 • www.mmil.be • info@mmil.be

De geschiedenis van het vuur, van zijn werk en van zijn rol in de industrie inspireert tot een ontdekkingsreis naar de oorsprong en het gebruik van deze formidabele bron. Laat je hart enkele uren kloppen op het ritme van het vuur door de gidsen-animatoren te volgen op het voorgestelde parcours.

© Blegny Mine

Blegny-Mijn Blegny-Mijn is, samen met drie andere mijnsites (Le Bois du Cazier, Bois-du-Luc en Grand-Hornu), erkend als werelderfgoed door de Unesco. Met je helm en je jas daal je af via de originele put in deze authentieke kolenmijn, in de ondergrondse galerijen op -30 en -60m en ontdek het werk en dagelijks leven van de kompels. Rue Lambert Marlet 23 – 4670 Blegny • Tel.: +32 (0)4 387 43 32 • www.blegnymine.be • domaine@blegnymine.be

Toeristisch Centrum van de Wol en de Mode – Aqualaine Gelegen in de oude fabriek Bettonville, maak je via het spektakelparcours kennis met de wijze waarop de wol bewerkt is, vanaf het schaap tot het afgewerkte product. Dankzij een audiogids wordt de bezoeker ondergedompeld in het verleden van de wolindustrie aan de hand van verschillende textielmachines. Rue de la Chapelle 30 – 4800 Verviers • Tel.: +32 (0)87 30 79 20 • www.aqualaine.be • info@aqualaine.be

De Meesters van het Vuur

© MMIL

Ontdek de geologische rijkdommen uit de streek en hun industriële toepassingen in de Meesters van het vuur. Via een schitterend voorstellingsparcours zal u begrijpen hoe klei baksteen wordt, dat kalksteen kalk geeft en aluin wordt gemaakt van leisteen. Bezoek eveneens het natuurreservaat van de groeve van Ampsin. Deze kalksteengroeve is niet meer in gebruik en werd voorzien van een didactisch wandelparcours. Rue de Bende 5 – 4540 Amay (Ampsin) • Tel.: +32 (0)85 24 04 17 • www.laroutedufeu.be • tourism.info@amay.be

Activiteit Blegny-Mijn (mijn)

€ 8,30/vol., € 7,60/sen.

Blegny-Mijn (museum)

€ 4,60/vol., € 4,20/sen.

Toeristisch Centrum van de Wol en de Mode – Aqualaine

€ 5/pers.

50 € De Meesters van het Vuur

€ 4,50/pers. 40 €

Val Saint Lambert Cristal Discovery

Huis van de Metallurgie en Industrie

€ 4,50/vol., € 4/sen.

gids inbegrepen vanaf 15 pers. Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66. © Val Saint-Lambert

Provincie Luik 34

50 € (voor 2.30 u.) of € 100 (voor de hele dag)

Contactpunt voor informatie en reservatie Contacteer de sites die je interesseren en informeer over het dagprogramma. Men zal de timing van de bezoeken en maaltijden aanpassen op maat van je wensen.

Provincie Luik

(Min. 15 pers.)

€ 10/vol., € 8/sen.

35


Oostkantons

Onze tip: Soldaten, wolgras en chocolade Na een lekker ontbijt vertrekt u naar het kamp van Elsenborn, een belang-rijke locatie voor het Belgisch leger. Hier bezoekt u het kampmuseum “Truschbaum”. Het museum documenteert op een interessante manier de geschiedenis en het dagelijkse leven in het kamp. Na het middagmaal met regionale specialiteiten gaat de reis verder naar Eupen, dwars doorheen het unieke natuurbeschermingsgebied Hoge Venen. Dit buitengewoon hoogveen- en heidelandschap is een toevluchtsoord voor zeldzame diersoorten, zoals het berkhoen of de wilde kat. Het koude klimaat en de hoge luchtvochtigheid creëerden een plantengroei, die voor deze streken zeer ongewoon is. De dag eindigt met een bezoek aan de Chocolaterie Jacques. In het chocolademuseum leert u alles wat u moet weten over de bereiding en verwerking van deze Belgische specialiteit. In de prijs inbegrepen: • Planning, documentatie en service • Ontbijt • Middagmaal (3-gangen, zonder drank) • Toegang tot de bezienswaardigheden en eventuele degustaties • Begeleiding door een opgeleide meertalige gids

Een– of meerdaagse groepsreizen“à la carte”

© Tourismusagentur Ostbelgien

© Tourismusagentur Ostbelgien

Bent u geïnteresseerd in cultuur, geschiedenis of natuur? Heeft u zin om te shoppen? Of wilt u actie en plezier? Wij bieden u een programma in functie van uw interesses. Wilt u met uw vereniging, met de schoolklas of met uw gezin of vrienden in onze streek verblijven? Wij vinden gegarandeerd de meest geschikte verblijfplaats voor u! Op aanvraag stellen we graag een persoonlijk, op maat gesneden reisprogramma samen. Vraag nu een gratis offerte aan!

© Tourismusagentur Ostbelgien

Activiteit Soldaten, wolgras en chocolade

Provincie Luik

Menige verrassing toont zich aan de bezoeker in Oost-België, zij het bij het flaneren door de straatjes van de steden Eupen, Malmedy en St. Vith, of op een speurtocht langs middeleeuwse kastelen en herenhuizen, kleine kapellen en kerken, oude hoeven en landgoederen. Tussen het noordelijke drielandenpunt bij Kelmis en het zuidelijke bij Ouren kan men langs oude grenslijnen een stuk Europa ontdekken. Stimulerende landschappen zoals de rivierdalen van de Geul en de Vesder, de Hill en de Warche, de Amel en de Our wekken de nieuwsgierigheid. Het natuurreservaat Hoge Venen, een van de laatste hoogvenen van Europa, werkt op ons in door zijn uitzonderlijkheid. Producenten van lekkere streekproducten en handwerkbedrijven doen de deuren van hun werkplaatsen open en wijden u in de geheimen van hun kunst in. Niet minder dan 9 ontdekkingstochten combineren op een harmonische manier ontspanning en cultuur, en richten zich zowel tot groepen van senioren als tot verenigingen en scholen. Een veeltalige gediplomeerde reisgids begeleidt de bezoekers op de rondritten die ongeveer 100 tot 150 kilometer lang zijn. Alle details en entrees voor de bezienswaardigheden zijn vooraf geregeld. De uitstap wordt afgerond met een lekker middageten voor de groep met verse streekproducten. Afzonderlijke elementen kunnen naar wens tot een programma op maat worden gecombineerd.

Uit de tijd van de lakenwevers

€ 28,80/pers.*

Industriecultuur van vroeger en vandaag

€ 34,20/pers.*

Fijnproeven langs Warche en Amel

€ 36,70/pers.*

Geschiedenis en natuur aan de voet van de Hoge Venen

€ 37,80/pers.

De Orgelbouwer van Ster

€ 41,60/pers.*

Kerststallen, poppen en romantiek

€ 30,50/pers.*

Moois uit eigen streek en exotische landen

€ 33,60/pers.*

De steenhouwers uit Recht en de schilderachtige Ourvallei

€ 37,70/pers.*

*Prijzen op basis van 40 deelnemers en komst met eigen bus.

Contactpunt voor informatie en reservatie Toeristisch Agentschap Oost-België Hauptstraße 54 – 4780 St. Vith

Tel.: +32 (0)80 28 09 97 • Fax: +32 (0)80 22 65 39 www.eastbelgium.com • caroline.massotte@eastbelgium.com

Provincie Luik

Andere programma’s op aanvraag:

Oost-België, trefpunt van cultuur en taal

36

€ 29,90/pers.*

37


Durbuy

Elsenborn – Herba Sana Voormiddag

Het Parc des Topiaires De trots van het park zijn de kunstig in vorm gesnoeide buksbomen : meer dan 250 verschillende vormen op een terrein van 10 000 m². Een sirene, “Manneken Pis”, een hert, kajakvaarders en nog veel meer... u valt van de ene verrassing in de andere. Op het terras van de cafetaria hebt u bovendien een mooi uitzicht op het stadje Durbuy. Rue Haie Himbe 1 – 6940 Durbuy • www.topiairesdurbuy.be

• Onthaal met koffie, thee en een gezonde snack • Filmvoorstelling over de firma ORTIS en de fabricatie-eenheden • Tips en advies over kruiden die uw gezondheid ondersteunen • Degustaties van natuurlijke kruidenbereidingen

Middag  ertrek naar het restaurant waar u evenwichtige gerechten worden aangeboV den.

La Chèvrerie d’OZO De geitenboerderij ontvangt u met een rondleiding en een proeverij van haar verrukkelijke streekkazen. U hebt hier bovendien een ongeëvenaard uitzicht op de vallei van het land van Ourthe en Aisne. Ozo 25 a – 6941 Izier • www.chevreriedozo.be

© OPT - JP. Remy

Namiddag Naar keuze : • Herba Sana, een uitzonderlijke didactische gezondheidstuin waar 100 geneeskrachtige kruiden per therapeutische indicatie verzameld staan en waar u zelfs kennis kunt maken met het Paradijs en de Hel van het plantenrijk ! Een geleide rondgang is mogelijk. • Authentieke Ardeense ham • Ambachtelijke brouwerij van de Hoge Venen • Andere uitstappen zijn eveneens in overleg af te spreken

Brouwerij Marckloff (Ferme au Chêne) La Ferme au Chêne biedt u een gratis bezoek aan haar microbrouwerij “Marckloff”, een echte ambachtelijke bierproductie-eenheid (per groep van 20 tot 50 pers.), met een video (van 6 minuten). In het aangename plattelandskader van het restaurant “La Ferme au Chêne” kunt u het bier proeven, bij mooi weer opgediend op het terras met zicht op de Ourthe. Hapje, ijsje of pannenkoek ook mogelijk. Rue Comte Théodore d’Ursel 36 – 6940 Durbuy • www.marckloff.be

© ORTIS

Op aanvraag : hapje en drankje voor de terugreis. Uurrooster kan aangepast worden !

Rondleiding in het oude centrum van Durbuy Er zijn twee types van bezoeken mogelijk : • een historische rondleiding, • een culinaire wandeling met proeverij van lokale producten (bieren, kaas, confituur, chocolade en charcuterie).

© Gabriele Croppi

Mogelijkheid om bezoeken rond eetbare planten te organiseren voor de prijs van € 5/pers. (altijd op reservatie, max. 35 personen, duur 1.30 u). Rondleidingen enkel na reservatie en met storting van voorschot.

Dagarrangement

Provincie Luik 38

30 min.

Gratis

Bezoek aan ORTIS, tips en degustaties

2 u.

Gratis

3-gangenmenu + koffie + verteringsdrank met kruiden

€ 16,50

Herba Sana

€ 4/pers. + € 60 voor gids (max 90 pers.)

Ambachtelijke brouwerij

€ 5,50/pers. Min. 15 / Max. 100

€ 50/gids

op 50 m € 3/pers. (min. 20 pers., hetzij min. forfait van € 60/groep),

1 u. Min. 20 / Max. 60

Brasserie Marckloff (Ferme au Chêne)

€ 4/pers.

30 min. zonder gids, 1 u. met gids

Min. 10 / Max. 50 Chèvrerie d’OZO

Onthaal met koffie, thee en een gezonde snack

€ 30/gids voor 1 u.; € 60/gids voor 2 u.

Parc des Topiaires

Kaasproeverij inbegrepen. Geen vrij bezoek voor groepen. mogelijk op de site

6 min. (video)

gratis (zonder drank)

Min. 20 / Max. 50 Rondleiding in het oude centrum van Durbuy Max. 35 per gids.

vanaf € 3/pers.

met hulp (geplaveide straten in het oude centrum van Durbuy); niet voor de bezoeken rond eetbare planten. aan de ingang van Durbuy (Parking Pré-Georis)

met hulp Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie ORTIS Hinter der Heck 46 – 4750 Elsenborn

Contactpunt voor informatie en reservatie Tel. : +32 (0)80 28 13 89 www.ortis.com • www.herba-sana.be • infovisit@ortis.com

Royal Syndicat d'Initiative de Durbuy Place aux Foires 25 – 6940 Durbuy

Tel. : +32 (0)86 21 24 28 www.durbuyinfo.be • info@durbuyinfo.be

Provincie Luxemburg

© ORTIS

© ORTIS

© ORTIS

Activiteit

39


Hotton: Riveo

Saint-Hubert Europese hoofdstad van de Jacht en de Natuur St-Hubert fascineert door zijn uitgestrekte bossen, zijn tradities en gastronomie, zijn legenden, culturele evenementen en bouwkundig erfgoed.

Rondleiding in de Basiliek

Het museum van het Waalse plattelandsleven bevindt zich in een uitzonderlijk natuurkader. Aan de hand van meer dan 50 authentieke herbouwde woningen ontdekt de bezoeker de traditionele architectuur. Op de site bevinden zich drie horecazaken met elk hun typische keuken. © Marc Segond

Riveo

Openluchtmuseum Fourneau St-Michel

Beeld u een onzichtbare en ondoordringbare wereld in... een wereld boordevol leven... Het is een rivier. In RIVEO onthult de ondergrondse doorgang van de “Vitrines van de Fauna en de Flora” u de geheimen van de vijver en de rivier met 16 aquaria, een reconstructie van een rivierarm (12 m lang) en zicht op de vijver. Een tijdelijke, ludieke en didactische tentoonstelling is een aanvulling op uw ondekking van onze lokale wateren. Bovendien treft u er thematische tuinen aan, een minigolfterrein en natuurlijk ook wandelingen en animaties rond natuur en vissen.

Oven en materiaal van de oude metaalgieterij, film, verzameling torenhanen, ruime collectie klokken…

Toeristische rondrit in de streek, al dan niet met gids aan boord Ambachtelijke brouwerij St-Monon in Ambly

Chocolaterie Defroidmont

Rondleiding van 15’ met de brouwer, gevolgd door een proeverij van drie soorten bier (op aanvraag : +32 (0)84 21 46 32).

Activiteit Koffieonthaal in een restaurant gelegen aan de basiliek

Provincie Luxemburg

Koffieonthaal bij Riveo Riveo

© P. Willems

©C. Mottet - MT Ourthe et Aisne

©C. Mottet - MT Ourthe et Aisne

Activiteit

© FTLB P. Willems

Las ‘s middags een gezellige pauze in met een typisch Ardense maaltijd in een restaurant van de streek.

Rond de dag af met een kleine verwennerij en bezoek de chocoladefabriek Defroidmont in Erezée.

40

Klokkenmuseum in Tellin

+/- 2.30 u.

Vanaf € 1,50/pers.

Rondleiding van de Basiliek

€ 6/vol. – € 4/sen.

Diverse groepsrestaurants met 3-gangenmenu’s

€ 40 (1 gids voor maximaal 20 pers.) Chocolaterie Defroidmont

40 min.

€ 3,50/vol.

Min. 20 pers. / Max. 100 pers.

vanaf € 3,50 : 1 koffie en 1 koffiekoek 1.15 u.

€ 25/gids voor 25 pers. vanaf € 15/pers.

Openluchtmuseum Fourneau St-Michel

1.30 u.

€ 4/pers.

Klokkenmuseum in Tellin

1.30 u.

€ 2,50/pers. *

Ambachtelijke brouwerij St-Monon

30 min.

€ 4/pers. (min. 15 pers.)

*Prijzen van 2012

Contactpunt voor informatie en reservatie RIVEO Rue Haute 4 – 6990 Hotton

Contactpunt voor informatie en reservatie Tel. : +32 (0)84 41 35 71 www.riveo.be • info@riveo.be

Royal Syndicat d’Initiative de Saint-Hubert Rue Saint-Gilles 12 – 6870 Saint-Hubert

Tel. : +32 (0)61 61 30 10 www.saint-hubert-tourisme.be • rsi@saint-hubert-tourisme.be

Provincie Luxemburg

© C. Vierset

© C. Mottet - MT Ourthe et Aisne

Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en belangrijk bedevaartsoord (legende van StHubertus). De strakke barokke voorgevel staat in schril contrast met het gotische interieur waar de speling van het licht de vele kleuren van de bouwmaterialen tot leven doet komen. Rondleiding met Nederlandstalige gids. Aansluitend (ook eventueel in de namiddag) een rondleiding in het historische centrum van St-Hubert met halte aan het abtenpaleis, de poort van Bastogne, de kerk van Saint-Gilles...

41


La Roche-en-Ardenne

Transinne: Euro Space Center

Kasteel van La Roche De grauwe, machtige massa van de ruïnes van de middeleeuwse burcht die gebouwd werd tussen de 11e en de 12e eeuw, verrijst boven de vallei, tussen een meander van de Ourthe en de steile hellingen van de heuvel van Deister. Hoog boven La Roche zijn de stadswallen opgetrokken op zware fundamenten van plaatselijke leisteen, gemetseld met mortel van kalk en zand.

Grès de La Roche

Toeristentreintje Het treintje is een originele manier om de stad te verkennen. Place du Bronze – 6990 La Roche-en-Ardenne • www.petit-train.be

Rondleiding in het Euro Space Center

Chocolademakerij Cyril

Woon een waterval van shows bij in de themazones, van de fantastische tocht van de Big Bang (het ontstaan van het heelal) tot de meest futuristische projecten voor de verkenning van de ruimte. Op het einde van uw tocht volgt de adembenemende Space Show of dynamische film, een dolle reis op een asteroïde. In exclusiviteit voor enkele deelnemers (3 of 4 pers.), demonstratie van de trainingstoestellen van de astronauten.

Van de cacaoboon tot de praline: ontdek de vele verschillende soorten chocolade en leer er alles over. Na een demonstratie van de vervaardiging van verschillende pralines, repen en ander lekkers, afhankelijk van het seizoen, mag er geproefd worden! Samrée 63 – 6982 Samrée • www.cyrilchocolat.be

Museum van de Slag van de Ardennen

Planetariumsessie in het Euro Space Center

Een omvangrijke fotoverzameling, voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, poppen met militaire uitrusting en een groot aantal zeldzame artikelen, te bewonderen in een diavoorstelling en in uitstalkasten. Rue Châmont 5 – 6980 La Roche-en-Ardenne • www.batarden.be

Op twee kilometer van het stadscentrum ligt het Wildpark in een uitzonderlijke omgeving. Tijdens een wandeling van 1,2 kilometer ontdekt u herten, hinden, moeflons, wolven, lynxen, wilde katten, vossen, uilen en boerderijdieren. Plateau du Deister 1 – 6980 La Roche-en-Ardenne • www.parcagibierlaroche.be

Activiteit € 4,50*/pers. – € 12/pers. (met proeverij van streekproducten)

Min. 15 / Max. 20 1.30 u.

€ 30/gids

Bezoek aan de Grès

45 min.

€ 4,50/pers.

De Melkschapenboerderij en Kaasmakerij van Acremont Een gedreven jongeman vertelt u hoe zijn passie voor een schapenras dat met uitsterven was bedreigd, hem van Vlaanderen (waar hij geboren is) naar de Ardennen bracht, waar hij een eigen boerderij met niet meer dan acht schapen begon. Proeverij van de producten ter plaatse. Op 20 minuten van het Euro Space Center. Rue de Bernifa 17 – 6880 Acremont • www.bergerie-acremont.be

Activiteit Koffieonthaal met koffiekoek

Max. 25 35 min.

€ 4/pers. Min. 25 / Max. 54

Museum van de Slag van de Ardennen

Ontdek met de touringcar de streek van de Boven-Lesse, tussen de Ardennen en de Famenne. Ze telt heel wat schilderachtige dorpen (Redu, Tellin, Resteigne, Chanly) en mooie uitzichtpunten. Commentaar wordt geleverd door een gids die meerijdt in uw touringcar. Vertrek aan het Euro Space Center.

€ 30/gids voor max. 20 pers.

Rondleiding in de stad

Bezoek aan La Roche met treintje

Toeristisch circuit in de streek van de Boven-Lesse

Euro Space Center

2 u. Min. 20 / Max. 500

met hulp

1 u.

€ 2,90/pers. : 1 koffie of vruchtensap en 1 croissant

€ 4,50/pers. + € 25/gids (max. 25 pers.)

Provincie Luxemburg 42

Bezoek aan Wildpark

1.30 u.

Bezoek aan de chocolademakerij Cyril

€ 14,50/pers.

Per groep van 30 - 35 Toeristisch circuit

met hulp

1 u.

30 min.

Planetarium)

€ 5/pers. + € 30/gids Min. 15 / Max. 40

€ 35/gids voor 30 tot 40 pers.

Planetariumsessie (Rondleiding Euro Space Center +

Min. 20 / Max. 60

€ 9,50/pers.

€ 3,50/pers.

De Melkschapenboerderij van Acremont

Min. 15 / Max . 65 * + €1 van 09 tot 12/05 + van 18 tot 19/05 + van 06/07 tot 24/08 Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

2 u. (1 u. traject + 2 stops van +/- 30 minuten)

1.30 u. met proeverij

€ 50 voor 2 u. – met eigen touringcar € 5,50/pers. - 1 groep van max. 40 pers. tegelijk

Min. 20 / Max. 40 Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Syndicat d’Initiative de La Roche-en-Ardenne Place du Marché 15 – 6980 La Roche-en-Ardenne

Euro Space Center Rue devant les Hêtres 1 – 6890 Transinne

Tel.: +32 (0)84 36 77 36 • Fax: +32 (0)84 36 78 36 www.la-roche-tourisme.com • info@la-roche-tourisme.com

Tel.: +32 (0)61 65 01 33 of 34 www.eurospacecenter.be • booking@eurospacecenter.be

Provincie Luxemburg

1 u.

Verleng uw bezoek met een planetariumsessie. Zoek onze kosmische oorsprong via een koepelspektakel.

© Parc Gibier - O. Lefevre

Wildpark

Bezoek aan het kasteel

© Euro Space Center

© L. Van Steensel - ESC

© O. Lefevre

Van de aarde naar de tafel : een moderne mise-en-scène toont het aardewerk door de eeuwen heen. Ontdek de technieken van weleer en de emoties en zelfs de geuren van het leven van de bakker, de slager, de apotheker, de monniken... Uniek en authentiek: het pottenbakkersatelier! Rue Rompré 28 – 6980 La Roche-en-Ardenne www.gresdelaroche.be

43


Bouillon

Marche en Nassogne Rondleiding in het oude Marche

Koffieonthaal en koffiekoek in de bakkerij Michels, met prachtig uitzicht op de Semois.

De stad onderging een opmerkelijke renovatie, maar behield haar getuigen uit het verleden en haar architecturale sfeer uit het midden van de 19e eeuw. Zo kan men nog enkele gebouwen uit de 16e eeuw ontdekken en straten die op eeuwenoude steegjes lijken. De stad Marche werd in 2011 overigens Belgisch laureaat van de Europese EDEN-wedstrijd (European Destination of Excellence) voor haar vele gerenoveerde sites.

Rondleiding in het kasteel van Bouillon Het kasteel van Bouillon is het oudste en interessantste bouwwerk uit het feodale tijdperk. Het is bekend dankzij Godfried van Bouillon, leider van de eerste kruistocht. Een uur rondleiding met Nederlandstalige gids, gevolgd door een roofvogelshow om 11.30 u. Diverse groepsrestaurants voor driegangenmenu’s.

De Saint-Etiennekerk en de gebrandschilderde ramen van Jean-Michel Folon

Streekverkenning met gids aan boord Diverse routes waaronder de Tabaksroute, de Tombeau du Géant, Rochehaut... (3 uren rondrit met haltes). Toeristentreintje op afspraak, het hele jaar.

© OPT - JL. Flemal

Dit opmerkelijk romaans gebouw (1050), dat opgenomen is als Belangrijk Erfgoed van Wallonië, is omringd door een oude begraafplaats. Het rijke erfgoed van de kerk wordt gesublimeerd door het fantastische kleurenspel van de gebrandschilderde ramen die gemaakt werden door Jean-Michel Folon en die verwijzen naar de martelaar Stefanus (Saint-Etienne), de patroonheilige van de parochie. Place de l'église – 6900 Waha

Geschiedenis en cultuur Het Hertogelijk Museum van Bouillon nodigt u uit om door de oude stad te dwalen en op zoek te gaan naar haar rijk en boeiend verleden. Bezoek aan het Museum of aan de Archéoscope, een spektakelparcours in de voetsporen van Godfried van Bouillon.

Route van de uitzichtpunten

Streekproducten

Circuit van 50 km dat u meeneemt op een ontdekking van de natuur op het grondgebied van de gemeente Nassogne.

Orva l: ruïnes, tuin met geneeskrachtige planten en audiovisueel spektakel van 15 min. La Ferme des Fées: expo-verkoop van Petits Ardennais en figuren uit legendes.

De hertenfokkerij Inzofalle

© Maison du Tourisme du Pays de Bouillon

© Archeoscope

Activiteit Koffieonthaal met koffiekoek

Rondleiding in het oude Marche Mogelijkheid tot proeverij van streekproducten na de rondleiding

1 – 1.30 u.

€ 50/groep

(supplement van € 2 tot € 5/pers.) Min. 10 / Max. 30 / + € 20 als meer dan 30 pers. (andere gids inbegrepen) Place de l’Etang (vlakbij het Maison du Tourisme)

Provincie Luxemburg

Saint-Etiennekerk

1 – 1.30 u. Min. 10 / Max. 40

€ 50/groep (max. 40 pers.)

op de site

Rondleiding in het kasteel

Lunch

vanaf € 15/pers. (zonder drank)

Streekverkenning

3 u.

€ 90/groep

Toeristentreintje

45 min.

€ 4,70/pers.

Het Hertogelijk Museum van Bouillon

1 u.

€ 3,50/pers.

1 u.

€ 5,45/vol.; € 4,95/sen.

€ 60/groep met eigen vervoer

Archéoscope

Hertenfokkerij Inzofalle

1.30 u.

€ 4/pers. - Bezoek met proeverij : € 10/pers.

Orval

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

€ 30/gids voor 30 pers. € 6/vol.; € 5,20/sen.

2 u.

op de site

1.15 u.

Roofvogelshow

Route van de uitzichtpunten

Min. 10 / Max. 50

vanaf € 3/pers.

La Ferme des Fées

€ 4,50/vol.; € 4/sen.; € 40/gids (facultatief) 1 u.

€ 4,50/pers.

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Maison du Tourisme du Pays de Marche & Nassogne Place de l’Etang 15 – 6900 Marche-en-Famenne

Maison du Tourisme du Pays de Bouillon Quai des Saulx 12 – 6830 Bouillon

Tel.: +32 (0)84 34 53 27 • www.tourisme-marche-nassogne.be infotourisme@marche.be

Tel.: +32 (0)61 46 52 11 www.bouillon-tourisme.be • info@bouillon-tourisme.be

Provincie Luxemburg

Activiteit

44

© J. Barras

© OPT - JL. Flemal

© Ville de Marche

Op het domein van Inzofalle, 44 ha groot, fokt men edelherten. De boerderij bevindt zich tussen twee heuvels en men fokt er 300 dieren op biologische wijze. Bezoek aan de fokkerij met uitleg over het leven van de dieren en hun evolutie. Chemin d’Inzès Fochales 18 – 6950 Nassogne • www.inzofalle.be

45


Ourthe et Aisne

Orval en Florenville

© C. Mottet - MT Ourthe et Aisne

Het Park Chlorophylle in Dochamps In het hart van een uitgestrekt woud biedt Park Chlorophylle, op een oppervlakte van 9 hectare, een originele ontdekking van de wereld van het bos. Het avonturenparcours in openlucht telt 26 spel- en ontdekkingszones. Een van de belangrijkste attracties van het park is de loopbrug, tussen de toppen van de bomen. En dan is er ook nog het themaspeelplein. U ontdekt nieuwe modules over het thema regen, reproducties van olieverfschilderijen van regionale kunstenaars en reuzentekeningen van striptekenaar Jean-Claude Servais en Jean-Marie Wynants, directeur van de Academie van Schone Kunsten van Spa. Winkel met natuur- en streekproducten. Brasserie met panoramisch terras. Rue des Chasseurs ardennais 60 – 6960 Dochamps www.parcchlorophylle.com

Nous ne trouvons pas la photo des grottes

Grotten van Hotton

© Abbaye Orval

De Grotten van Hotton, die het label kregen van “Uitzonderlijk erfgoed van het Waalse Gewest”, zijn de enige die integraal geklasseerd werden. Twee sterren in de Michelingids. Wandel door de gigantische galerijen en kijk neer op een afgrond van dertig meter. Bewonder de broze draperieën en hoor de ondergrondse rivier grommen. Chemin du Spéléoclub 1 – 6990 Hotton • www.grottesdehotton.be

De Abdij van Orval

Het Huis van de Megalieten in Wéris

De Abdij van Orval werd gesticht in 1070 en werd overgenomen door de cisterciënzers (orde van Citeaux) in 1132. Het bezoek omvat de ontdekking van de ruïnes van de middeleeuwse cisterciënzerabdij, een film van 20 minuten over de geschiedenis van de abdij en het leven van de gemeenschap, de tuin met geneeskrachtige planten en de farmacie, het museum met zijn kunstverzameling in de 18e-eeuwse kelders en sinds 2011 de zogenaamde “Abraham bijgebouwen”. Dat herbergt een tentoonstelling over het brouwen van het Orval-bier, het werk van monnik-schilder Abraham Gilson en het bevat een interactief parcours voor kinderen. Producten die gefabriceerd worden in de abdij: het trappistenbier en de trappistenkaas van Orval.

Het Huis van de Megalieten staat open voor bezoekers en wandelaars die de megalieten van de streek willen ontdekken. Het museum informeert over het neolithicum en het megalithisme. La Maison des Mégalithes – Place A. Soreil 7 – 6940 Wéris (Durbuy) www.weris-info.be

Tramway Touristique de l’Aisne in Erezée De “Chocolats d’Edouard”

Koffieonthaal met koffiekoek in L’Ange Gardien

€ 3,50/pers.

Bezoek aan de Abdij van Orval

€ 4,50/vol.; € 4/sen.

min. 20

Provincie Luxemburg 46

Activiteit Park Chlorophylle

2 u. Max. 30

€ 40 / gids

Maaltijd in L’Ange Gardien: Menu 2-gangen / 3-gangen

€ 18 / € 26 (zonder dranken)

Bezoek chocolaterie Edouard + proeverij

1 u.

€ 7/pers.

max. 50 pers.

Atelier chocolade + proeverij + snoepdoosje

2 u.

€ 25/pers.

max. 25 pers.

Grotten van Hotton

€ 25 per gids

€ 8/pers.

Min. 20 / Max. 50 Het Huis van de Megalieten

Tramway Touristique de l’Aisne

op de site

1 u. op de site

van € 1,50 tot € 2/pers. (max.20 pers. per groep voor het museum) Met hulp

Contactpunt voor informatie en reservatie

€ 4,50/pers.

1 u.

op de site vanaf € 6/pers.

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Abbaye N.D. d’Orval Orval 1 – 6823 Villers-devant-Orval Tel.: +32 (0)61 31 10 60 www.orval.be • ruines@orval.be

Les Chocolats d’Edouard Place Albert 1er 36 – 6820 Florenville Tel.: +32 (0)61 50 29 72 www.leschocolatsdedouard.be

Contactpunt voor informatie en reservatie Maison du Tourisme du Pays d’Ourthe et Aisne Grand-Rue 16 - 6940 Barvaux-sur-Ourthe

Tel.: +32 (0)86 21 35 00 • Fax: +32 (0)86 21 40 65 www.ourthe-et-aisne.be • info@ourthe-et-aisne.be

Provincie Luxemburg

Activiteit

© C. Mottet - MT Ourthe et Aisne

© OPT - Emmanuel Mathez

Bij “Chocolats d’Edouard” komen vele smaken tot leven en kan men ook de chocolade proeven. Er worden 2 bezoeken aangeboden: • Het gewone bezoek: proeverij van warme chocolademelk en 3 chocolaatjes + bezoek aan het atelier • Een chocoladeatelier: proeverij van warme chocolademelk en het maken en decoreren van chocolade (pralines, mendiants…). U vertrekt met uw eigen creaties.

De TTA baat een deel van een authentieke Ardense buurttramlijn uit. De antieke trams voeren u door stukjes ongerepte natuur waarop de tijd geen grip lijkt te hebben. Op het spoor langs het riviertje de Aisne ontdekt u de ongeschonden fauna en flora van de Ardennen. Rue Pont d’Erezée 1 a – 6997 Erezée • www.tta.be

47


© Bastogne War Museum

Bastogne en omstreken

Grotten van Han

Domein van de

Bastogne War Museum Nieuw!

De Grot van Han

Vanaf de lente 2013 komt er een nieuw museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, het Bastogne War Museum, op een boogscheut van het alom bekende Memorial van Mardasson. Het museum hercontextualiseert op een moderne en interactieve manier de oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog doorheen het prisma van de Slag om de Ardennen. De originele scenografie wordt ingevuld met echte multisensoriële 3D-taferelen die voor een totale immersie in de geschiedenis zorgen!

3 sterren in de groene Michelingids. In scène gezette uitgang van de grot met een evocatie van de aanwezigheid van de mens; nieuwe uitzonderlijke zaal. Vertrek met een eeuwenoude tram, rondleiding in de Grot langs een doolhof van galerijen en zalen, de ene nog mooier dan de andere. Halfweg klank- en lichtspel in de grote Wapenzaal. Nadien volgt de gigantische Koepelzaal (145 m hoog). Uitgang langs grote loopbruggen boven de rivier. De Grot is gedeeltelijk toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

PrehistoHan PrehistoHan biedt een combinatie van de onderaardse wereld en het speleogame. Een boeiende tentoonstelling laat u duizenden jaren overbruggen, van het tijdperk van de mammoet tot het neolithicum. Prehistorische dieren, waardevolle voorwerpen die ontdekt werden in de Grotten van Han en interactieve zuilen vormen het eerste deel van PrehistoHan. Een interactieve film in 3D presenteert op ludieke en dynamische wijze de archeologische opgravingen in de Grotten van Han.

Bos van de Vrede De 4 000 bomen zijn opgedragen aan de Amerikaanse veteranen die gevochten hebben in de Ardennen, aan de Belgische strijders en aan de militaire - en burgerslachtoffers van de winter '44-'45.

De Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle (Hombourg)

Het Wildpark

Amerikaans herdenkingsmonument en begraafplaats waar meer dan 8000 soldaten begraven liggen en 450 verdwenen soldaten geëerd worden.

Een domein van 250 hectare puur natuur, een oase van rust die men moeiteloos kan bezoeken met een safaricar. Hier leven tal van Europese diersoorten. Soorten die men vandaag nog in onze bossen vindt, zoals herten, damherten of everzwijnen, maar ook bedreigde soorten zoals de tarpan of de Europese bizon. En verder ontdekt u ook geduchte roofdieren zoals de wolf, de lynx en de bruine beer. Panorama van de oude vallei van de Lesse, ontdekking van de mysterieuze Afgrond van Belvaux.

De Duitse militaire begraafplaats van Recogne Recogne bevindt zich op 5 kilometer van Bastenaken op weg naar Houffalize. 6 807 soldaten hebben daar hun laatste rustplaats gevonden.

Bizonboerderij

Koffieonthaal en koffiekoek

€ 3,50/pers.

De Grot Van Han (+ PrehistoHan)

Activiteit

Min. 20 / Max. 300

Koffieonthaal met koffiekoek in het Bastogne War Museum Bezoek aan het Bastogne War Museum met audiogids

€ 3,70/pers. 1.30 u. tot 2 u.

€ 9/pers.

1.30 u.

Het Wildpark Min. 20 / Max. 300

€ 12/vol.; € 10,50/sen.

enkel het einde van het bezoek is toegankelijk 1.15 u.

€ 11/vol.; € 9/sen.

Max. 10 personen: traject in een speciaal ingericht voertuig

PrehistoHan

Provincie Luxemburg 48

© Domaine des Grottes de Han

© Domaine des Grottes de Han

© Domaine des Grottes de Han

Activiteit

1 u.

€ 4/vol.; € 3,50/sen.

Middagmaal in het museum

vanaf € 13/pers.

Bezoek aan de Bizonboerderij (expo over het Indianenleven of huifkar)

€ 4/pers.

Bos van de Vrede

gratis

Wildpark + PrehistoHan + Han van Weleer

Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle (Hombourg) of Hamm (Luxemburg)

gratis

PassHan + 2-gangenmenu van het Domein

€ 33/vol.; € 31/sen.

Bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats van Recogne

gratis

PassHan + 3-gangenmenu van het Domein

€ 36/vol.; € 34/sen.

Min. 20 / Max. 100

de spektakelzaal is toegankelijk (lift), 4 plaatsen voor PBM per voorstelling, om de 20 minuten.

Formule PassHan van het domein : Bezoek aan de Grot van Han +

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Bastogne War Museum Colline du Mardasson – 6600 Bastogne

Domaine des Grottes de Han Rue J. Lamotte 2 – 5580 Han-sur-Lesse

Tel.: +32 (0)2 549 60 57 • Fax: +32 (0)2 549 60 77 www.bastognewarmuseum.be • info@bastognewarmuseum.be

€ 17/vol.; € 15/sen.

Tel. : +32 (0)84 37 72 13 www.grotte-de-han.be • info@grotte-de-han.be

Provincie Namen

© Marc François

© Bastogne War Museum

Ontdek het leven van de bizonkudde via een rit tussen de dieren met een aangepaste huifkar. Een audioband legt de teelt van de dieren uit en een gids beantwoordt al uw vragen. Er is eveneens een tentoonstelling over het leven van de Indianen. 6600 Recogne • www.fermedesbisons.be

49


Dinant, Citadel & Streek

© SPW - Moer Balloide

© OPT - J.P. Remy

Citadel van Namen

Voormiddag Citadel van Dinant

Afspraak in de Citadel van Dinant. De vesting rijst op boven de Maasvallei en laat u terugkeren in de geschiedenis. Het museum en zijn wedersamenstellingen geven u een idee van hoe het leven binnen de muren verliep. Na de rondleiding vertrekt u naar de stad Dinant, met de kabellift of te voet… langs de indrukwekkende trap met 408 treden!

Geschiedenis

Middag

De Citadel van Namen, een historische site in België die u zeker gezien moet hebben! Met een oppervlakte van 80 hectare is de Citadel van Namen een van de grootste forten van Europa! Die indrukwekkende afmetingen hielden de meeste ambitieuzen, zoals de Zonnekoning, evenwel niet tegen om het fort aan te vallen. Maar wat de site zo befaamd heeft gemaakt, is enerzijds de belangrijke rol die ze in de geschiedenis heeft gespeeld en anderzijds haar ondergrondse netwerk, het grootste bestaande netwerk binnen een citadel in Europa.

Lekkere gerechten met drankforfait uit de Ardennen wachten op u in restaurant “La Citadelle”, gelegen op de Grand’Place van Dinant. Bateau “Le Bayard” Quai 1 – 5500 Dinant

Namiddag Boottocht h/t naar Anseremme

U scheept in voor een riviercruise naar Anseremme en ontdekt onderweg de mooiste plekjes van de Boven-Maas. De kaai ligt op een steenworp van de kabelbaan.

“De stenen en smaken van de Citadel van Namen” : een culturele en gastronomische uitstap

Brasserie du Bocq

Ontvangst met koffie, gevolgd door een rondleiding in de ondergrondse terreinen, de maquettezaal en begeleid bezoek aan het versterkte domein in een toeristisch treintje. Na het middagmaal in Terra Nova (3-gangenmenu, dranken inbegrepen), rondleiding in het middeleeuwse gedeelte van de stad: •Begeleid bezoek aan de buitenkant van de versterkingen en aan de middeleeuws geïnspireerde “Jardin des deux Tours” (Tuin van de twee Torens). •Bezoek aan de tentoonstelling “la vie de Château au Moyen Age” (het kasteelleven in de middeleeuwen).

Ontdek de lokale brouwerijtraditie met een rondleiding in een ambachtelijke brouwerij, gevolgd door een proeverij van een van de vele speciale bieren. Schol! Rue de la Brasserie 4 – 5530 Purnode • www.bocq.be

© OPT - J.P. Remy

© Citadelle Dinant Yvan Verzar

“Op de gezondheid van de Blanche de Namur”: bezoek en originele animatie rond streekbieren Volg de gids en ontdek een van de grootste ondergrondse netwerken in Europa. Zet uw bezoek verder en geniet van een welverdiende pauze in een van onze kleine ondergrondse terreinen: u kan er proeven verschillende streekbieren, dankzij onze partner, de Brasserie du Bocq. Op het menu staan vervolgens enkele toelichtingen over het brouwen van onze streekbieren, maar dan wel op een speelse wijze (spelletjes en quiz in groepen).

Bezoek aan het parfumerie-atelier Guy Delforge Dit centrum van schepping, uniek in het noorden van Europa, laat u kennismaken met de verschillende fasen van de realisatie van een parfum.

Activiteit

Koffieonthaal met koffiekoek

€ 3,50

Bezoek aan de Citadel van Dinant

Provincie Namen 50

“Op de gezondheid van de Blanche de Namur” met bier proeverij

1.15 u.

Bezoek aan het parfumerie-atelier Guy Delforge

3-gangenmenu all-in Boottocht h/t naar Anseremme

1.30 u.

Bezoek aan de Brasserie du Bocq + proeverij

1u.

€ 40,50

Contactpunt voor informatie en reservatie La Citadelle de Dinant Place Reine Astrid 3-5 – 5500 Dinant

“De stenen en smaken van de Citadel van Namen” met 3-gangenmaaltijd

Tel.: +32 (0)82 22 36 70 • Fax: +32 (0)82 22 58 39 www.citadellededinant.be • info@citadellededinant.be

€ 38/pers. (Min. 15 pers.) max 2 u.

€ 15/pers. (Min. 15 / Max. 40 pers.) € 3 of € 4/pers. (met gids of audiogids)

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Citadelle de Namen Route Merveilleuse 64 – 5000 Namur Tel.: +32 (0)81 65 45 00 • +32 (0)81 65 45 05 www.citadelle.namur.be • info@citadelle.namur.be caroline.salentiny@citadelle.namur.be

Guy Delforge – Château des Comtes, Citadelle Route Merveilleuse 60 – 5000 Namur Tel.: +32 (0)81 22 12 19 • Fax: +32 (0)81 22 17 92 www.delforge.com • info@delforge.com

Provincie Namen

Activiteit

51


Namen: Fijnproeversroute

Namen

Bezoek aan Saffraan de Cotchia

Arrangement “Smaken uit Namen”

In de grootste saffraanfabriek in België komt u de saffraan ontdekken, een van de duurste en waardevolle specerijen op tafel. Gedurende uw bezoek zult u zijn geschiedenis leren kennen, zijn bijzondere eigenschappen en krachten en zijn culinair gebruik. U krijgt ook een overzicht van de kweek ervan, zo mysterieus sinds eeuwen. Er volgt een degustatie van saffraan. Safran de Cotchia – Rue de la Waloppe 26 – 4219 Wasseiges

Rondleiding in de voormiddag in een kwekerij van “Petits-Gris de Namur”: ontdek de befaamde escargots van Namen, met uitleg in de nursery en de openluchtruimtes waar de diertjes vetgemest worden, videomontage over de verschillende etappes van de culinaire bereidingen, gevolgd door een proeverij van (warme) escargots, vergezeld van Champagold (mousserende wijn op basis van appels). Driegangenmaaltijd in restaurant “Le Grill des Tanneurs”. In de namiddag nodigt de stad Namen u uit om haar geschiedenis te herbeleven en haar rijkdommen te ontdekken, via een fijnproeverswandeling. Volg de gids door de mooiste straten van de Waalse hoofdstad en ontdek de lokale smaken tijdens verschillende proefhaltes.

Bezoek aan de wijngaard Du Chenoy Ontdekking van de wijngaard van 10 hectare, uitleg over de verschillende wijnsoorten. Bezoek aan de wijninstallaties. Proeven van de wijn, met droge worst en kaas. Domaine Du Chenoy – Rue du Chenoy 1 b – 5080 Emines

Lunch en bezoek in de mosterdfabriek Bister–L’Impériale

Panoramische toer met uw touringcar

Uiteenzetting over de geschiedenis van het bedrijf en de fabricatie van mosterd. Bezoek aan de productiewerkplaatsen en het “kleine mosterdmuseum”. Proeven van de producten en geschenk. Bister – Rue de Francquen 1-3 – 5100 Jambes

a/ Ontdekking van de Citadel, groot-Namen en de vallei van de Maas. b/ Toer “van boerderij tot kasteel”. Panoramische toer langs de dorpen Wierde, Mozet, Courrière en Lustin. c/ Ontdek met uw gids drie van de “Mooiste Dorpen van Wallonië”: • Thon-Samson • Mozet • Crupet  www.beauxvillages.be/nl

Slakken “Petits-Gris de Namur” Bezoek aan de geboortezaal en aan de buitenparken. Video over de transformatie (15 minuten). Proeven van drie bereidingen, vergezeld van een glas zachte wijn. Ferme du Tilleul – Rue du Tilleul 14 – 5380 Bierwart

© C. Genart - FTPN

In het hart van het oude Namen, in een voormalig herenhuis, ondekt u, toegelicht door een gids, de veelzijdigheid van het werk van Félicien Rops (1833-1898). Het museum stelt het leven en werk voor van Félicien Rops, van zijn eerste stappen als karikaturist tot zijn meest doorwrochte kunstwerken. Maak nader kennis met de kunstenaar en zijn leven tijdens een wandeling in de buurt waar hij geboren is.

© OPT - J.P. Remy

© OPT - J.P. Remy

Het Museum Felicien Rops en zijn buurt

© OPT - Gabriele Croppi

Activiteit Arrangement “Smaken uit Namen” – bezoeken en maaltijd inbegrepen. Vervoer en dranken niet inbegrepen.

Rondrit “Duo Saffraan en Mosterd” (Saffraan de Cotchia + mosterdfabriek Bister-L'Impériale (met lunch))

€ 33/pers.* (Proeven en maaltijd inbegrepen. Zonder drank)

Min. 25

Provincie Namen 52

Rondrit “Wandeling en Ontdekking” (Du Chenoy + mosterdfabriek BisterL'Impériale (met lunch) + slakken “Petits-Gris de Namur”)

1.30 u.

€ 6/pers.

Maaltijd

2 u.

€ 14/pers.

Fijnproeverswandeling

2 u.

€ 7,50/pers.

2 u.

€ 2/pers. (Min. 28 pers.)

min. 20 Panoramische toer met uw touringcar

met gids: € 5,10/pers. (min. 16 pers.)

Het Museum Felicien Rops en zijn buurt

zonder gids: € 1,50/pers. (min. 10 pers.)

€ 37/pers.* (Proeven en maaltijd inbegrepen. Zonder drank)

Min. 25

Contactpunt voor informatie en reservatie

*Toeslag van € 2 in juli en augustus.

Contactpunt voor informatie en reservatie Tourisme et Tradition Rue de Francquen 1 – 5100 Jambes

Tel.: +32 (0)496 43 77 38 • Fax: +32 (0)81 30 54 62 www.tourisme-et-tradition.be • info@tourisme-et-tradition.be

Office du Tourisme de Namur Service groupes – Hôtel de Ville – 5000 Namur www.namurtourisme.be • info@namurtourisme.be

Bernard Keffer op het nr. : +32 (0)81 24 64 44 Of Priscilla Bolhaar op het nr. : +32 (0)81 24 60 23

Provincie Namen

Activiteit

Petit-Gris

53


Condroz - Famenne

Treignes - Couvin

Bezoek aan de Ferme de la Bourgade

© Maison du Tourisme Condroz Famenne

In deze gezinsboerderij maakt u kennis met de dagelijkse taken, zoals de fabricatie van boter en het melken van de koeien. Liefhebbers van streekproducten vinden hier verse melk en eieren, boter gemaakt op de oude wijze, room, kaaswrongel, roomijs… De boerderij heeft verschillende dieren in haar stallingen en op de weides: runderen (gemengd wit-blauw), ezels, pony’s, een dwergvarken, kippen… In de Ferme de la Bourgade zullen groot en klein plezier beleven. Wie de sportieve toer wil opgaan, kan zich wagen aan boerengolf. Moressée 10 – 5377 Heure-en-Famenne • www.golffermier.be

Initiatie in boerengolf op de weiden van de Ferme de la Bourgade Boerengolf is een relatief nieuwe buitensport die is overgewaaid uit Nederland en gebaseerd is op klassieke golf. Boerengolf wordt hier gespeeld op heuvelachtige weiden. Iedereen kan meespelen, het spel is zeer gemakkelijk!

© Maison du Tourisme Condroz-Famenne

Ontdek de magische sites van de regio Condroz-Famenne in gezelschap van een tweetalige gids, die erkend is door het Waalse Gewest.

Rit met het toeristische treintje van Le Chemin de Fer du Bocq Le Chemin de Fer du Bocq baat een toeristisch museumtreintje uit dat de steden Ciney en Yvoir (Purnode) verbindt langs de vallei van de Bocq, een zijrivier van de Maas. De lijn van de Bocq werd aangelegd tussen 1898 en 1907. Ze is de meest spectaculaire van België want ze telt een indrukwekkend aantal tunnels en viaducten. De rit gebeurt met een klein panoramisch motorrijtuig uit 1952. Tijdens de rit wordt commentaar gegeven. Vertrek aan het station van Spontin • www.cfbocq.be

© OPT - J.L. Flemal

Bezoek aan de streek met de touringcar

De spektakeltocht “Trignolles” (Espace Arthur Masson, Treignes) Geniet van een ontspannen en humoristische spektakeltocht, die u onderdompelt in het leven op het Waalse platteland van 1930 tot 1960. Dankzij de modernste audiovisuele technieken (hoofdtelefoon met infraroodsignaal, belichting, video) wordt u helemaal opgeslorpt in de 3D-decors, waar u kennismaakt met de kleurrijke personages.

Animatie in l'École d'Autrefois (School van Vroeger) te Treignes

Wandeling door de twee bovenste verdiepingen, waar u schitterende rotsformaties ziet, gevolgd door een boottochtje op de Eau Noire, de ondergrondse rivier op tien meter diepte onder de vallei. Indrukwekkend klank-en-lichtspel. U kunt tevens een bezoek brengen aan de Brasserie

Fagnes.

Koffieonthaal in de Ferme de la Bourgade

30 min.

€ 2,50/pers.

Bezoek aan de Ferme de la Bourgade

1.30 u.

€ 2/pers.

Initiatie in boerengolf

1 u.

€ 3/pers.

Provincie Namen

€ 15 (2-gangen + koffie) € 22,50 (3-gangen + koffie)

Middagmaal in de Ferme de la Bourgade Bezoek aan de streek met de touringcar

1 u.

€ 60/gids voor de groep

Rit met de toeristische trein van Le Chemin de Fer du Bocq

1.30 u.

€ 9/pers. (min. 33 pers.) € 8/bijkomende pers.

des

Dagarrangement Espace Arthur Masson – Ecole d’Autrefois – Lunch in de cafetaria “Chez Toine” van l’Espace Arthur Masson – Grotten van Neptunus max. 45

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Maison du Tourisme Condroz-Famenne Rue de l’Eglise 4 – 5377 Heure

Espace Arthur Masson Rue Eugène Defraire 36 – 5670 Treignes

Tel. : +32 (0)86 40 19 22 • Fax : +32 (0)86 40 19 23 www.valleesdessaveurs.be • info@valleesdessaveurs.be

€ 19,70/pers.

Tel.: +32 (0)60 39 15 00 • Fax: +32 (0)60 39 16 00 www.espacemasson.be • info@espacemasson.be

Provincie Namen

Activiteit

54

Bezoek aan de “Grottes de Neptune” (Grotten van Neptunus) te Couvin

© Espace Arthur Masson

© PFT - TSP - Alain Defechereux

U volgt een uurtje les in een klasje uit 1932: met antieke inrichting, zwarte of grijze schorten, vulpen en inktpotjes, lei en griffel... zonder het zweepje en de ezelsoren voor de kleine schelmen te vergeten natuurlijk!

55


Viroinval

Valleien van de Molignée

New photo

De railbike van de Molignée

Ontdekkingsdag

Vertrek vanuit Warnant, een pleziertocht van 4 km (30 minuten) per railbike over de oude spoorweg, die door de beeldschone “Vallei van de Molignée” slingert. U rijdt gedurende deze natuurtocht over vier bruggen en door twee tunnels. Na een pauze van een halfuur fietst u terug naar het beginpunt.

Bezoek aan de Fondry des Chiens te Nismes met het toeristische wegtreintje Gedurende een onvergetelijke rit van een uur, ontdekt u het mooie dorp Nismes gelegen tussen de kalkheuvels van de Abannets en de Mousty. Deze heuvels zijn doorspekt met paleokuilen zoals de Fonsry des Chiens die we van nabij zullen bekijken. Ze zijn uniek in België.

De stoomtrein van de “drie Valleien”

© Draisines de la Molignée

Vertrek met eigen vervoer (40 km) naar Mariembourg. Maakt u kennis met de spoorlijn van de “drie Valleien”: keer terug in de tijd met een authentieke stoomtrein en doorkruis de “drie Valleien” met hun ongelooflijke landschappen. De trein vertrekt in Mariembourg en passeert Nismes, Olloy-sur-Viroin en Vierves om in Treignes het eindstation te bereiken. Hier heeft u de mogelijkheid om het stoomtreinmuseum te bezoeken.

Middagmaal in La Bonne Auberge (Nismes) Korte wandeling te Vierves-sur-Viroin Dit pittoreske dorp behoort tot een der “Mooiste Dorpen van Wallonië”. De authentieke kalkstenen huizen, een mooi dorpsplein en een statig kasteel uit de 14e eeuw liggen aan de basis van deze onderscheiding.

Bezoek aan “Escavir”, de artisanale fabrikant van escavèche © J.V. Birron

In een modern atelier bereidt en commercialiseert het jonge bedrijf Escavir een oud en traditioneel recept van escavèche (visbereiding met doornhaai of forel) afkomstig van Chimay. We krijgen hier de gelegenheid om deze delicatesse te proeven.

Rondvaart met elektrisch gestuurde bootjes te Nismes “Les Jardins d’O” nodigen u uit voor een rustgevende rondvaart met een elektrisch gestuurd bootje doorheen het groene en volledig gerenoveerde park van Nismes. Hierbij maakt u kennis met watervallen, terrassen, kleurrijke bruggen, eilandjes, waarvan er één is ingericht met waterspeeltuigen… een échte aanrader.

Avondmaal in La Vieille Forge (Nismes)

© OPT - J.L. Flemal

Brood met kaas, paté en groentjes.

€ 10,75/pers. (Min. 25 pers.)

Railbike + stoomtrein + museum

€ 14,75/pers.

Railbike + stoomtrein + museum + middagemaal in het museum

(Lunch ook mogelijk in de abdij van

€ 31,75/pers. Maredsous)

Provincie Namen 56

Terugreis

€ 3,50/pers.

Tijdens de week (behalve in juli / augustus), is er een autorail in plaats van een stoomtrein Min. 25 Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Dagarrangement Ontdekkingsdag

1 dag

€ 32,80 (dranken niet inbegrepen)

Begeleiding door een Nederlandstalige gids gedurende de ganse dag

Ontbijt: koffie met croissant inbegrepen in de dagarrangement

Contactpunt voor informatie en reservatie

Contactpunt voor informatie en reservatie

Railbike van de Molignée Rue de la gare 82 – 5522 Falaen

Office du Tourisme de Viroinval Rue d’Avignon 1 – 5670

Tel.: +32 (0)82 69 90 79 www.draisine.be • draisines@skynet.be

Tel. : +32 (0)60 31 16 35 - Fax: +32 (0)60 31 10 53 www.viroinval.be • tourisme.viroinval@skynet.be

Provincie Namen

Railbike van de Molignée + stoomtrein

© OPT - S.V.

Activiteit

57


Annevoie en het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

De Tuinen van

Vêves – Freÿr - Maredsous Combinatie Kasteel van Vêves / Kasteel van Freÿr

De Tuinen van Annevoie Deze watertuinen uit de 18e eeuw koppelen de pracht van Franse tuinen harmonieus aan Engelse romantiek en Italiaanse verfijning. Het spel van het water is uitzonderlijk. Alle fonteinen en watervallen werken zonder hulp van pompen. Tijdens uw wandeling wordt u doorlopend begeleid door het geluid van kabbelend water. Ter plaatse: frambozentuin, groentetuin, rozentuin, speelplein, souvenirwinkel en mogelijkheid om een hapje te eten.

Vêves

Het harmonieuze kasteel van Vêves beleefde woelige tijden en is een prachtig voorbeeld van militaire bouwkunst. Het staat op een rotspunt en heeft vijf schitterende torens en een opmerkelijke galerij met vakwerk (16e eeuw). De bezoeker die de appartementen van het kasteel betreedt, raakt onder de indruk van hun verfijnde charme : meubelen uit de 18e eeuw, zeldzaam porselein, historische souvenirs en schilderijen.

© Alain Petit

Het domein, dat is opgenomen als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, heeft allures van Versailles en bevindt zich in een grandioze omgeving in de Maasvallei. Een renaissancegebouw, dat werd uitgebreid in de 18e eeuw, en een schitterende hertogelijke residentie, hebben koninklijke gasten over de vloer gekregen en waren het decor van de eerste koffieproeverij in ons land. Zestien elegante en gemeubileerde kamers, verdeeld over twee verdiepingen, zijn toegankelijk via brede trappen. Maar de parel van dit domein is de klassieke tuin die trapsgewijs naar de vallei afloopt. Geniet van de verschillende perken, de waterpartijen, de meer dan 300 jaar oude sinaasappelbomen en de oudste oranjerie van het land. Enkele treden geven toegang tot een hagenlabyrint van 6 km, bekroond met een charmant paviljoen met geraffineerd pleisterwerk van de gebroeders Moretti.

Combinatie met Maredsous

Koffieonthaal met koffiekoeken in het kasteel van Vêves Kasteel van Vêves

Zonder gids 50 min. / met gids 1.30 u.

€ 4/pers.*

Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

€ 6/pers.*

Ontdek met een vrij of begeleid bezoek dit mooie Waalse vlaktekasteel. Het heeft een nieuwe presentatie van het herenleven in de 17e en 18e eeuw, een zeer goed gedocumenteerde verzameling die getuigt van het plattelandsleven in de Famenne in de 19e en het begin van de 20e eeuw, en een volledig vernieuwd Museum van de Natuur. (Het Museum van de Natuur is vatbaar voor aanpassingen in functie van onze evenementen).

Min. 20 / Max. voor rondleiding: 3 groepen van 35 pers. € 50 per gids, contant ter plaatse te betalen (35 pers. max per gids) Kasteel van Freÿr

1.30 u.

Min. 20 / Max. met gids 100; zonder gids 150

op de site € 6,50/pers.

€ 50 per gids, contant ter plaatse te betalen (50 pers. max. per gids)

Wanneer de groep meer dan 30 pers. telt, splitst de gids de groep in 2 en gidst 2 keer in het kasteel (de helft van de groep wandelt ondertussen in de tuinen met een kaart) Abdij van Maredsous

1.15 u. Min. 25

op de site € 3/pers.* / vrije toegang tot de abdijkerk

Activiteit

+ centrum Saint-Joseph

Koffieonthaal in de Orangerie

Enkel koffie : € 2 – met koffiekoeken: € 5

Tuinen van Annevoie

€ 6/pers. (min. 20 pers.)

op de site

*Prijzen voor 2012. De groep betaalt afzonderlijk aan de drie aanbieders van het arrangement. Een reservatie bij een van de drie wordt gesignaleerd aan de andere twee. Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Provincie Namen 58

Min. 20 / Max. 100

Contactpunt voor informatie en reservatie Château de Vêves Noisy 5 - 5561 Celles (Houyet) • Tel.: +32 (0)82 66 63 95 www.chateau-de-veves.be • Veves-noisy@skynet.be Abbaye de Maredsous Rue de Maredsous 11 - 5537 Denée Tel.: +32 (0)82 69 82 84 • www.tourisme.maredsous.be

Château de Freÿr Freÿr 12 - 5540 Hastière • Tel.: +32 (0)82 22 22 00 www.freyr.be • info@freyr.be

Min. 25 pers.: € 2/pers. - Minder dan 25 pers. : forfait van € 50

Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

€ 7,50/vol., € 6,50/sen.

(toegang tot het kasteel en zijn 3 musea en tot de vochtige zone)

(buiten de festivalperiode of evenementen)

€ 40/gids (max. 40 pers. per gids)

gedeeltelijk

Voor een restaurant, zie de lijst p. 64-66.

Contactpunt voor informatie en reservatie Jardin d'Annevoie Rue des Jardins d’Annevoie 37 - 5537 Annevoie Tel. : +32 (0)82 67 97 97 www.annevoie.be • info@annevoie.be

Château de Lavaux-Sainte-Anne Rue du Château 8 - 5580 Lavaux-Sainte-Anne Tel.: +32 (0)84 38 83 62 www.chateau-lavaux.com • info@chateau-lavaux.com

Provincie Namen

Activiteit

© Alain Petit

• Bezoek aan het kasteel van Vêves of Freÿr • Vrij bezoek aan de romaanse collegiale kerk van Celles (een van de “Mooiste Dorpen van Wallonië”) • Vertrek naar de Abdij van Maredsous langs de prachtige vallei van de Molignée • Lunch in de Abdij van Maredsous (3 formules: vrij, Terroir of Menu) • Vrij bezoek aan de abdijkerk, een neogotische parel uit de 19e eeuw • Vertrek naar Dinant en vrije tijd ter plaatse

© OPT - JP. Remy

© Chateau de Freyer - A. Bonaert

© OPT - I. Monfort

Freÿr

59


Sport en avontuur

Bootrondvaarten HENEGOUWEN

WAALS-BRABANT

Voies d’eau

Tel.: +32 (0)78 05 90 59 • voiesdeau.hainaut.be • info.voiesdeau@hainaut.be • info.ronquieres@hainaut.be

LUXEMBURG

Kies de route van uw boottocht. Hieronder vindt u enkele ideeën:          

• Circuit door de stad Luik en de haven van Monsin (2 tot 3 uur varen). • Circuit door de stad Luik, de haven van Monsin, tocht op het Albertkanaal (4 tot 6 uur varen). • Luik - Visé: tijdens de dag, langs sassen (4 uur heen en terug). • Luik - Maastricht: tijdens de dag, langs het sas van Lanaye (ong. 6 uur heen en terug). • Luik - Hoei: tijdens de dag, langs sas van Ivoz-Ramet en Ampsin-Neuville (ong. 8 uur heen en terug zonder halte).

Tel. : +32 (0)4 387 43 33 • www.bateaupaysdeliege.be • domaine@blegnymine.be

NAMEN Compagnie des bateaux Gids aan boord

© DINANT Evasion - Olivier Pitance

  • Boottocht op Samber (Namen) : 50 min. – € 6/pers. (min. 20 pers.) – Voor groepen van meer dan 60 pers. mogelijkheid om het vertrekuur en de bestemming te kiezen.   • Namen-Wépion : 1.45 u. – € 7/pers. (min 20 pers.) – € 9,50/pers. heen en terug (min 20 pers.)   • Dinant-Anseremme : 45 min. heen en terug – € 6/pers. (min. 20 pers.)   • Dinant-Freÿr : 2 u. heen en terug – € 9,50/pers.   • Dinant-Waulsort : 2 u. heen en terug – € 9,50/pers. (min. 20 pers.)   • Dinant-Waulsort : 2 u. heen en terug – € 9,50/pers. (min. 20 pers.) Tel.: +32 (0)82 22 23 15 • www.bateaux-meuse.be • ciedesbateaux@busmail.net DINANT Evasion   •D  inant-Freÿr 2 u. heen en terug – € 9,50/pers. (sen. € 9)   •D  inant-Freÿr-Waulsort + Bezoek van het kasteel van Freÿr (optioneel) 3 u. heen en terug – € 11/pers.   •C  ulinaire rondvaart Anseremme-Freÿr-Waulsort. 3-gangenmenu inbegrepen. 3 u. – Vanaf € 39/pers. voor groepen van min. 50 pers. Tel.: +32 (0)82/22.43.97 • www.dinant-rondvaarten.be • Croisieres@dinant-evasion.be Dinantourism

Bootrondvaarten

  •D  inant-Anseremme-Dinant (duurtijd : 45 min)   •H  astière-Dinant-Hastière   • Dinant-Givet-Dinant Andere cruises op aanvraag. Tel.: +32 (0)82 22 30 42 – www.dinantourism.com – robert.libert@busmail.net

Brandsport Kajak, mountainbike, challengerparcours, klimmen en rappel op rotsen, Team Adventure, oriëntatiewedloop... Mierchamp 15 – 6980 La Roche-en-Ardenne Tel. : +32 (0)84 41 10 84 • www.brandsport.be • info@brandsport.be Bounce Aventure Kajak, mountainbike, challengerparcours, nordic walking, sport in de bomen, klimmen, rafting... Chemin de la Clusure 30 – 6927 Bure Tel.: +32 (0)84 36 69 39 • www.bounce.be • boycke@outdoorgroup.nl Durbuy Adventure Kajak, rafting, mountainbike, challengerparcours, paintball, sport in de bomen, quad, kilmmen... Rue de Rome 1 – 6940 Durbuy Tel.: +32 (0)86 21 28 15 • www.durbuyadventure.be • joseph.charlier@durbuyadventure.be Europ’Aventure Mountainbike, nordic walking, oriëntatiewedloop. Sprimont 41 – 6680 Sainte-Ode Tel.: +32 (0)61 68 86 11 • www.europaventure.be • contact@europaventure.be Wildtrails Kajak, speleologie, rafting, klimmen, mountainbike... Rue du Moulin 30 - 6987 Jupille-Rendeux Tel.: +32 (0)56 20 20 39 • www.wildtrails.be • info@wildtrails.be X-CAPE Challengerparcours, nordic walking, sport in de bomen, Quad, schieten Place Albert Ier 16 – 6820 Florenville Tel.: +32 (0)61 53 14 20 • www.x-cape.be • info@x-cape.be

NAMEN Kajaks jaune Libert (Dinantourisme) Kajak, boottochten, grotten... Quai de Meuse 1 – 5500 Anseremme Tel.: +32 (0)82 22 24 78 • www.dinantourism.com • kayakslibert@skynet.be Kayacs jaunes (Meuse & Lesse) Causoin 13 – 5500 Dinant Tel.: +32 (0)82 22 24 78 • kayak.libert@skynet.be Lesse Kayaks (Dinant Évasion) Kajak, challengerparcours, paintball, VTT... Place de l’Eglise 2 – 5500 Anseremme Tel.: +32 (0)82 22 43 97 • www.lessekayaks.be • info@lessekayaks.be Récréalle Mountainbikecircuits, kajak... Rue Léon Henrard 16 – 5550 Alle (Vresse-Sur-Semois) Tel.: + 32 (0)61 50 03 81 • www.recrealle.be

U vindt nog meer suggesties op onze website

U vindt nog meer suggesties op onze website

www.wallonie-toerisme.be

www.wallonie-toerisme.be

Sport en avontuur

Boot “Pays de Liège”

© Adventure Parc Wavre

Natura Parc Kajak, sport in de bomen... Route de la Plate Taille 99 – 6440 Boussu-les-Walcourt Tel.: +32 (0)71 20 22 52 • www.naturaparc.be • info@naturaparc.be

© Brandsport Adventure and teambuilding

© OPT - J.P. Remy

HENEGOUWEN

Ontdekkingstocht naar de waterwegen van het Centrumregio Bootverhuur per dag (8 u.) of halve dag (4 u.). Mogelijkheid om scheepsliften te passeren en om toeristische bezienswaardigheden van onze VZW (Strépy-Thieu, Ronquières, Historisch Centrumkanaal) te bezoeken. Mogelijkheid een middagmaal aan boord te organiseren. Max. 80 pers.

LUIK

60

Aventure Parc Kinderparcours, reuzen death-ride, commandoparcours, bungeespringen... Rue Sainte Anne 152 – 1300 Wavre Tel.: + 32 (0)10 22 33 87 • www.aventureparc.be • info@aventureparc.be

Boottocht op het Hellend vlak van Ronquières   • Vaart naar de grote sluizen van Ittre.   • Versassing van het het Hellend Vlak met een boot (enkel op zondag). +/- 1 u. – Moeilijke toegang voor personen met beperkte mobiliteit – Groep van min. 20 pers.

61


Evenementen

De Wegen van de Herinneringen 14-18

Kerstmarkt van Durbuy

HENEGOUWEN

Kerstdorp van Luik

Op de grootste en oudste kerstmarkt van België kan je 5 weken lang de kerstsfeer opsnuiven langs 200 verlichte en kleurige chalets met 1001 feestproducten. Van 30 november tot 30 december 2012 • www.villagedenoel.be • info@enjeu.be

Tentoonstelling “Golden Sitxties” (Luik)

In het nieuwe station Guillemins in Luik vindt de tentoonstelling "Golden Sixties" plaats met fantastische decors, in het verlengde van de mythische expo "Ik was 20 in 45". Vanaf 16 juni 2012 tot 23 april 2013 • www.expo-goldensixties.be info@expo-goldensixties.be • reservation.tourisme@liege.be

Carnaval van de Gilles van Binche

Het Carnaval van Binche is erkend door Unesco als Meesterwerk van het Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de mensheid. Op Vette Dinsdag is er een stoet met meer dan 900 Gilles. Van 10 tot 12 februari 2013 • www.carnavaldebinche.be • tourisme@binche.be

Carnaval van de Blancs-Moussis - Laetare (Stavelot)

Vanaf zondagochtend trekken de Blancs-Moussis door de straten van de stad en plakken ze overal hun gevreesde en oneerbiedige affiches aan. 's Middags duiken ze weer in de stoet op, bombarderen ze vanuit hun kar de toeschouwers met handenvol confetti en geselen ze de mensen met hun varkensblazen. Van 9 tot 11 maart 2013 • www.laetare-stavelot.be • info@laetare-stavelot.be

Amaryllis- en orchideeëntentoonstelling

Het kasteel van Beloeil wordt het theater van een bloemenspektakel waar de amaryllissen met irissen, koningsbloemen, vooraan op de scène staan. 2000 amaryllissen en 600 irissen in verschillende prachtige boeketten, verdeeld over de salons, eetkamers, feestzalen en in de bibliotheek van het kasteel. Van 27 april tot 5 mei 2013 • www.chateaudebeloeil.com • fondschateaudebeloeil@skynet.be

Namen in Mei - Festival van de Kermiskunsten

80 spektakels en attracties zijn te zien Op diverse locaties in de stad : straten, pleinen, tuinen, park, theater... Van 8 tot 12 mei 2013 • www.namurenmai.be

Folkloristische marsen van de regio Entre-Sambre-et-Meuse

De marsen van Entre-Sambre-et-Meuse brengen de streek tot leven. Deze processies stammen uit de middeleeuwen en hebben elk hun tradities. Van mei tot september 2013 • www.entre-sambre-et-meuse.be • info@entre-sambre-et-meuse.be

De begraafplaats Saint-Symphorien en de slagvelden

In augustus 1914 legden de Duitsers deze begraafplaats aan, die tot het einde van de oorlog in hun handen bleef. Er liggen zowel Duitse als Britse en Canadese slachtoffers begraven, die sneuvelden in de eerste maand van de oorlog en tijdens het eindoffensief van de geallieerden, in oktober en november 1918. Het kerkhofje is mooi en heel rustig, met uitzicht op de velden. Begeleid bezoek in eigen autocar – +/- 3 u. – € 90/gids (€ 112,50 op zon-en feestdagen en na 17.30 u.) Office du Tourisme de Mons – Grand-Place 22 – 7000 Mons Tel.: +32 (0)65 35 34 88 • benoit.vancaenegem@ville.mons.be Plugstreet 14-18 Experience NIEUW!!

In een rustig kader, aan de achterkant van de Britse Memorial van Ploegsteert gelegen, wordt "Plugstreet 14- 18 Experience” het interpretatie centrum van de Eerste Wereldoorlog in Komen-Waasten. De bezoeker maakt er kennis met vier jaar oorlog in de streek met de troepen van de Commonwealth in Ploegsteert en anderzijds de Duitse bezetting in Comines en Warneton. De levensomstandigheden van zowel de inwoners als militairen worden in de kijker gezet alsook de belangrijkste gebeurtenissen van 14-18 aldaar via kaarten, historische films, waardevolle archieven en persoonlijke verhalen. +/- 1.30 u. – € 4/pers. – € 20/gids Office du Tourisme de Comines-Warneton – Chemin du Moulin Soete 21 – 7780 Comines-Warneton Tel.: +32 (0)56 55 56 00 • www.villedecomines-warneton.be • office.tourisme.comines- warneton@belgacom.net www.1418herdacht.be/NL Wandeling “Chemin du souvenir”

Geleide wandeling door de bossen van la Hutte en Gheer vanaf het gedenkteken, met historische anekdotes over de confrontaties tussen de Britse en de Duitse troepen tijdens de eerste wereldoorlog, bezoek aan enkele militaire begraafplaatsen. 5 km – 3 u. – € 4/pers. Toeristische dienst van Komen-Waasten – Chemin du Moulin Soete 21 – 7780 Komen-Waasten Tel.: +32 (0)56 55 56 00 • www.villedecomines-warneton.be • office.tourisme.comines-warneton@belgacom.net

LUIK Het fort van Loncin

Het Fort van Loncin werd in 1888 door generaal Brialmont gebouwd en was een van de 12 forten van de versterkte gordel van forten rond Luik. Het ontplofte op 15 augustus 1914 waarbij 350 mensen omkwamen onder het puin. Met gids of audiogids – 3 u. – € 4/pers. (min. 10 pers.) Route des Héros 15 bis – 4431 Loncin • Tel.: +32 (0)4 246 44 25 • www.fortdeloncin.com • contact@fortdeloncin.com Memorial voor intergeallieerden

Napoleontische bivakken: Gevechten van Plancenoit en Hougoumont en Markt van het Keizerrijk

Het civiele herdenkingsmonument telt verschillende monumenten die aan Luik werden aangeboden door de geallieerde Naties; 8 landen zijn momenteel vertegenwoordigd: Italië, Frankrijk, Roemenië, Spanje, Griekenland, Groot-Brittannië, Polen en Rusland. Deze monumenten bevinden zich buiten (op de esplanade) of in de toren (in de crypte en de lage en hoge zalen). Rue Saint-Maur 93 – 4000 Liege • Tel.: +32 (0)4 252 23 76 • office.tourisme@liege.be

Doudou, processie van de Car d'Or en het Gevecht van de Lumecon - Processie van de Heilige Waldetrude

“Centre d’interprétation touristique de Boncelles La Tour d’Air” NIEUW !!: opening in juni 2013

Een keer per jaar bieden tal van deelnemers uit de hele wereld u een magistrale reconstructie van de gebeurtenissen van 1815. Naast de bivakken vindt er ook een Markt van het Keizerrijk plaats. Daar wordt de sfeer van een winkelstraat ten tijde van Napoleon opgeroepen. Juni 2013 • www.waterloo-tourisme.be • info@waterloo-tourisme.be

De Processie van de Car d'Or bestaat 657 jaar en is door Unesco erkend als Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de mensheid. Na de processie vindt op de tonen van de "Doudou" het gevecht van Sint-Joris met de draak plaats. Mei 2013 • ducassedemons.info

Beurs van Libramont - Landbouw- en bosbouwbeurs

U kan hier letterlijk alles te weten komen over het leven als landbouwer. Ook met een groots plattelandsfeest waarop heden en verleden hand in hand gaan. Van 26 juli 2013 tot 29 juli 2013 • www.foiredelibramont.com • info@foiredelibramont.com

Internationale brocantemarkt van Temploux

De grootste en beroemde brocantemarkt van België met meer dan 1500 exposanten verwacht u in Temploux. Met tal van activiteiten: orkest, dorpsfeest, vuurwerk... Op 24 en 25 augustus 2013 • www.temploux.be • brocante@temploux.be

Het Fort van Boncelles werd, net als alle twaalf forten rond Luik, gebouwd na de oorlog van 1780 tussen Frankrijk en Duitsland. Naast zijn historisch karakter en zijn missie om de laatste militaire vestingen gelinkt aan het oude Fort van Boncelles te vrijwaren, wil het centrum eveneens een didactische en pedagogische plek zijn, toegankelijk voor iedereen. Het is mogelijk om vanaf het centrum een parcours af te leggen "langs de wegen van de herinnering", waarbij je de belangrijkste sites van het militaire erfgoed van Boncelles ontdekt. Met gids of audiogids – tussen 1 en 3 u. – € 4/pers. (min 10 pers.); € 3/pers. (min. 40 pers.) La Tour d’Air asbl – Rue du Commandant Charlier 85/90 – 4100 Boncelles/Seraing • www.latourdairboncelles.be

LUXEMBURG De Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg geeft een gratis kaart uit met daarop de monumenten, begraafplaats en martelaarsdorpjes van de provincie. Uitsluitend Franstalige uitgave. www.ftlb.be/fr/publication/brochures/brochenligne.php

Internationaal straatkunstenfestival (Chassepierre)

Evenementen 62

Een grote verscheidenheid aan circus- en straatartiesten laten je in dit typische Gaumedorpje proeven van theater, dans, circus, muziek en poppentheater. Op 17 en 18 augustus 2013 • www.chassepierre.be

U vindt nog meer suggesties op onze website www.wallonie-toerisme.be

Een uitgebreide publicatie over de "Wegen van de herinnering 14-18" verschijnt in het voorjaar 2013.

Meer informatie: Tel.: +32 (0)2 509 24 52 • Fax: +32 (0)2 509 24 62 sandrine.vandeneynden@opt.be

De Wegen van de herinneringen 14-18

Markt met ambachtslui, kerststal en kerstverhalen... In de oude steegjes, in het park Roi Baudoin en in de Allée Verte. Van 1ste december 2012 tot 6 januari 2013 • www.durbuyinfo.be • info@durbuyinfo.be

63


Restaurants Waterloo (p 4)

Bergen (p. 9)

La Sucrerie (Max. 150 pers.) Chaussée de Tervuren 198 – 1410 Waterloo Tel.: +32 (0)2 352 18 18 www.martinshotels.com

Marchal (Max. 110 pers.) Rampe Sainte-Waudru 4 – 7000 Mons Tel.: +32 (0)65 31 24 02 • www.marchal.be

Wellington Café (Max. 260 pers.) Route du Lion – 1410 Waterloo Tel.: +32 (0)2 387 38 11 www.restaurantdulion.be Bivouac de l’Empereur (Max. 200 pers.) Route du Lion – 1410 Waterloo Tel.: +32 (0)2 384 67 40 www.restaurantdulion.be Le Cambronne (Max. 130 pers.) Route du Lion 315 – 1410 Waterloo Tel.: +32 (0)2 387 38 11 www.restaurantdulion.be Terhulpen (p. 5) La Taverne de l’Homme Bleu (Max. 100 pers.) Drève de la Ramée 6/2 – 1310 La Hulpe Tel.: +32 (0)2 654 00 59 www.tavernehommebleu.be Louvain-la-Neuve (p. 6) Empreintes nomades (Max. 114 pers.) Rue Rabelais 26 – 1348 Louvain-la-Neuve Tel.: +32 (0)10 45 61 60 www.empreintesnomades.be Il Doge (Max. 90, 70 pers.) Passage Agora 22 – 1348 Louvain-la-Neuve Tel.: +32 (0)10 45 30 63 • www.ildoge-vea.be Le Cambridge (Max. 120 pers.) Grand’ Rue 3 – 1348 Louvain-la-Neuve Tel.: +32 (0)10 45 13 22 www.lecambridge.be Le Grand-Place (Max. 100 pers.) Grand’ Place 15 – 1348 Louvain-la-Neuve Tel.: +32 (0)10 45 12 48 Le Rabelais (Max. 100 pers.) Place Rabelais 26 – 1348 Louvain-la-Neuve Tel.: +32 (0)10 45 29 60 • www.lerabelais.be Nivelles (p. 7) Les Béliers (Max. 130 pers.) Rue de Namur 59 – 1400 Nivelles Tel.: +32 (0)67 21 92 05 •www.lesbeliers.be La Ferme de Grambais (Max. 100 pers.) Chaussée de Braine-le-Comte 102 – 1400 Nivelles Tel.: +32 (0)67 87 44 20 www.fermedegrambais.be L’Union (Max. 100 pers.) Grand’ Place 27 – 1400 Nivelles Tel.: +32 (0)67 21 27 98

Restaurants 64

HENEGOUWEN

Le Saint-Germain (Max. 200 pers.) Grand-Place 12 – 7000 Mons Tel.: +32 (0)65 33 54 48 www.le-saint-germain.be La Petite Provence (Max. 70, 40 pers.) Grand-Place 26 – 7000 Mons Tel.: +32 (0)65 33 70 57 www.petiteprovence.be L’Excelsior (Max. 64, 64 pers.) Grand-Place 29 – 7000 Mons Tel.: +32 (0)65 36 47 15 Doornik (p. 10) Le Sam suffit (Hôtel les Auges) (Max. 70 pers.) Place de la Résistance 12 – 7940 Brugelette Tel.: +32 (0)68 45 72 50 Hôtel Cathédrale (Max. 250 pers.) Place Saint-Pierre 2 - 7500 Tournai Tel.: +32 (0)69 25 00 00 www.hotel-cathedrale.be L’Impératrice (Max. 100 pers.) Rue des Maux 12 b – 7500 Tournai Tel.: +32 (0)69 21 55 67 jeanhebaiter@yahou.fr Floréal Panoramique (Max. 150 pers.) Place de Mont-St.-Aubert 2 - 7542 Kain Tel.: +32 (0)69 89 16 16 • www.florealclub.be L’Ecurie d’Ennetières (Max. 70 pers.) Ruelle d'Ennetières 7 - 7500 Tournai Tel.: + 32 (0)69 21 56 89 www.ecuriedennetieres.be La Brasserie Tournaisienne (Max. 80 pers.) Rue Saint-Bruno 20 – 7500 Tournai Tel.: +32 (0)69 66 66 10 marinedecorne@hotmail.com La Forge (Brasserie Dupont) (Max. 150 pers.) Place 5 – 7904 Tourpes Tel.: +32 (0)69 67 11 40 info@hotelcathedrale.be Eau d’Heure (p. 11) Le Crocodile Café (Max. 250 pers.) Route de la Plate Taille 99 – 6440 Boussu-Lez-Walcourt Tel.: +32(0)476 29 89 11 www.lecrocodilerouge.be Relais de Falemprise (Max. 200 pers.) Route de Falemprise – 5630 Cerfontaine Tel.: +32 (0)71 50 69 55 www.lacsdeleaudheure.be

Restaurant Van der Valk (Max. 100 pers.) Chaussée de Mons 22 – 1400 Nivelles Tel.: +32 (0)67 21 87 21 www.hotelnivellessud.be

Au Belvédère (Max. 300 pers.) Rue du Belvédère – 6440 Boussu-Lez-Walcourt Tel.: +32 (0)71 31 79 77 www.aubelvedere.be

Villers-la-Ville (p. 8)

Charleroi (p. 12)

Le Moulin de Villers (Max. 80 pers.) Rue de l’Abbaye 55 – 1495 Villers-la-Ville Tel.: +32 (0)71 87 68 65 www.moulindevillers.be

Restaurant van de Pottenbakkerij Dubois (Max. 70 pers.) Rue E. Hermant 20 – 6200 Bouffioulx Tel. : +32 (0)71 38 17 61 La Terrazza (Max. 140 pers.) Rue Jean Jaurès 11 – 6010 Couillet Tel.: +32 (0)71 47 80 80

Le Prestige du Lunch (Max. 100 pers.) Rue de la Montagne 14 – 6200 Châtelet Tel.: + 32 (0)491 98 01 09 www.leprestigedulunch.be Aux Saveurs du Sud (Max. 100 pers.) Rue du Déversoir 21 – 6200 Châtelet Tel.: +32 (0)71 38 28 12 Chimay (p. 13) Auberge De Poteaupré (Max. 250 pers.) Rue de Poteaupré 5 – 6464 Bourlers Tel.: +32 (0)60 21 14 33 • www.chimay.com La Chaudron d’Or (Max. 90 pers.) Place Léopold 15 – 6460 Chimay Tel.: +32 (0)60 21 17 41 www.lechaudrondor.be Aux Armes de Chimay (Max. 80 pers.) Grand-place 35 – 6460 Chimay Tel.: +32 (0)60 21 10 21 Brasserie du Casino (Max. 120 pers.) Place des Ormeaux 27 – 6460 Chimay Tel.: +32 (0)60 21 49 80 Le Beauchamp (Max. 120 pers.) Chée de Mons 55 b – 6460 Chimay Tel.: +32 (0)60 21 38 70

Ellezelles (p. 19) Les Jardins de la Grange (Max. 60 pers.) Mont 12 – 7890 Ellezelles Tel.: +32 (0)68 54 27 47 www.lesjardinsdelagrange.com Ath (p. 21)

La Brasserie Liégeoise (Max. 110 pers.) Rue des Guillemins 119 – 4000 Liège Tel.: +32 (0)4 233 25 00 • www.brasserieliegeoise.be

Auberge du Vieux Cèdre (Max. 120 pers.) Avenue Elisabeth 1 – 7850 Enghien Tel.: +32 (0)23 97 13 00 www.aubergeduvieuxcedre.com

La Capitainerie (Max. 90 pers.) Port des Yachts 5 – 4000 Liège Tel.: +32 (0)4 223 07 13 www.lacapitaineriedeliege.be

Seneffe (p. 22) La Brasserie de l’Orangerie (Château de Seneffe) (Max. 90 pers.) Rue L. Plasman 7/9 – 7180 Seneffe Tel.: +32 (0)64 23 93 68 Restaurant « Le Nautic » (Max. 100 pers.) Rue de Manage 73 – 7180 Seneffe Tel.: +32 (0)64 26 72 29 • www.nautic.be Auberge Saint Martin (Max. 65 pers.) Rue Grinfaux 44 – 7181 Petit-Roeulx-lez-Nivelles Tel.: +32 (0)67 55 25 20 www.aubergesaintmartin.be Binche (p. 23)

La Foulque (Max. 160 pers.) Rue du Parc 2 – 6460 Chimay Tel.: +32 (0)60 21 17 35

La Bincheoise (Max. 80 pers.) Faubourg saint-Paul 38 – 7130 Binche Tel.: +32 (0)495 103 275 • www.labinchoise.be

Ferme des 4 Saisons (Max. 220 pers.) Rue du Scourmont 8 – 6464 Bourlers Tel.: +32 (0)60 21 42 46

Le Bercha (Max 120 pers.) Route de Mons 763 – 7130 Bray Tel.: +32 (0)64 36 91 07 • www.lebercha.be

Taverne de l’Aquascope (Max. 80 pers.) Rue du Lac 42 – 6461 Virelles Tel.: +32 (0)60 21.13.27

Le Relais de la Haute Sambre (Max 100 pers.) Rue Fontaine Pépin 12 – 6540 Lobbes Tel.: +32 (0)71 59 79 70 • www.rhs.be

La Bonne Auberge (Max. 90 pers.) Rue du Lac – 6461 Virelles Tel.: +32 (0)60 21 26 19 Mariemont (p. 14) La Terrasse de Mariemont (brasserie van het museum) (Max. 60 pers.) Chaussée de Mariemont - 7140 Morlanwelz Tel.: +32 (0)64 27 37 63 Taverne – restaurant le 18ème siècle (Max. 75 pers.) Rue Grande 4 – 7070 Le Roeulx Tel.: +32 (0)64 36 60 07 Beloeil (p. 15) Le Relais du Maréchal et la grange de Beloeil (Max. 300 pers.) Château de Beloeil – 7970 Beloeil Tel.: +32 (0)478 39 92 41 relais-du-marechal@hotmail.com Lessines (p. 16 en 19) L’Ecuelle (cafetaria van het museum) (Max. 120 pers.) Place Alix de Rosoit – 7860 Lessines Tel.: +32 (0)68 33 24 03 Le Tramasure (Max. 150 pers.) Porte d'Ogy 3 – 7860 Lessines Tel.: +32 (0)68 33 50 82 • www.letramasure.be Aubechies (p. 17) Taverne Saint-Géry (Max. 60 pers.) Place 2 – 7972 Aubechies Tel.: +32 (0)69 67 12 74 www.taverne-saint-gery.be

Le Bois d’Avroy (Max. 200 pers.) Rue Ernest Solvay 222 – 4000 Sclessin Tel.: +32 (0)4 252 91 13

Thuin (p. 24) Au Bief du Moulin (Max. 85 pers.) Rue E. Vandervelde 290 – 6534 Gozée (Aulne) Tel.: +32 (0)71 51 60 74 • www.biefdumoulin.be

Grand Café de la gare (Max. 60 pers.) Gare des Guillemins C 20 – 4000 Liège Tel.: +32 (0)4 222 43 59 www.grandcafedelagare.be Blegny (p. 27, 34 en 35) Restaurant groep van Blegny-Mijn (Max. 160 pers.) Rue Lambert Marlet 23 – 4670 Blegny Tel.: +32 (0)4/387 43 32 Spa (p. 28)

Luik (p. 26) As Ouhès (Max. 140 pers.) Place du Marché 21 – 4000 Liège Tel.: +32 (0)4 223 32 25 • www.as-ouhes.be Le Bistro du Musée (Max. 94, 64 pers.) Grand Curtius – 4000 Liège Tel.: +32 (0)4 232 06 37

L’Esplanade (Max. 100 pers.) Place aux foires 23 – 6940 Durbuy Tel.: +32 (0)86 21 28 15 www.hotel-esplanade.be Jean de Bohême (Max. 150 pers.) Place aux Foires 2 – 6940 Durbuy Tel.: +32 (0)86 21 28 82 www.jean-de-boheme.be

La Calèche (Max. 100. pers.) Place aux Foires 15 – 6940 Durbuy Tel.: +32 (0)86 21 32 70 • www.lacaleche.be

Modave (p. 31) Restaurant du Domaine du Château de Modave (Max 200 pers.) Rue du Parc 4 – 4577 Modave Tel.: +32 (0)85 41 13 69 www.domaineduchateaudemodave.be Chaudfontaine (p. 32) La Scuderia (Max. 80 pers.) Avenue des Thermes 36 – 4050 Chaudfontaine Tel.: +32 (0)4 263 96 00 • www.la-scuderia.be

Espace 3D (Max. 60 pers.) Rue Général Jacques 99 – 4050 Chaudfontaine Tel.: +32 (0)4 361 33 61 • www.espace3D.be

LUIK

LUXEMBURG Durbuy (p. 39)

Il Castellino (Max. 300 pers.) Avenue des Thermes 147 – 4050 Chaudfontaine Tel.: +32 (0)4 365 75 08 • www.ilcastellino.be

Les Caves de L’Abbaye (Max. 75 pers.) Rue E. Vandervelde 279 – 6534 Gozée (Aulne) Tel.: +32 (0)71 51 98 28 www.cavesdelabbaye.be

Ice-Mountain (Max. 180) Rue de Capelle 16 – 7780 Comines Tel.: +32 (0)56 55 45 40

Oostkantons (p. 36-37) Restaurant/Brasserie Five Points (Max. 75 pers.) Route de Luxembourg 10 – 4960 Malmedy Tel.: +32 (0)80 44 04 81 • www.fivepoints.be

Le Parc (Max. 80. pers.) Allée Hubert Philippart 1 – 6940 Durbuy Tel.: +32 (0)86 21 10 65 www.leparc-durbuy.be

Il Castellino (Max. 300 pers.) Avenue des Thermes 147 – 4050 Chaudfontaine Tel.: +32 (0)4 365 75 08 • www.ilcastellino.be

Comines (p. 25)

Brasserie du Cercle (Max. 76 pers.) Esplanade du Val – 4100 Seraing Tel.: +32 (0)4 330 36 20 • www.cerclewallonie. be

La Scuderia (Max. 80 pers.) Avenue des Thermes 36 – 4050 Chaudfontaine Tel.: +32 (0)4 263 96 00 • www.la-scuderia.be

La distillerie de Biercée/La grange des Belges (Max 80 pers.) Ferme de la cour 36 – 6532 Ragnies Tel.: +32 (0)71 50 00 50 www.distilleriedebiercee.com

Le Relais de la Haute Sambre (Max. 100 pers.) Rue Fontaine Pépin 12 – 6140 Lobbes Tel.: +32 (0)71 59 79 70 • www.rhs.be

Val Saint-Lambert (p. 34-35)

Pays de Vesdre (p. 33) Eau 1725 (Max. 70 pers.) Rue J. Cerexhe 96 – 4800 Verviers Tel.: +32 (0)87 30 15 25

La Ferme Houard (Max. 100. pers.) Rue Hodister 1 – 6941 Bomal S/Ourthe Tel.: +32 (0)86 21 04 10 www.ferme-houard.be Hotton (p. 40) La Vieille Tour (Max. 200 pers.) Rue des Pèheux 9 – 6990 Monville-Hotton Tel.: +32 (0)84 46 60 58 www.la-vieille-tour.be Le Relais des Rochers (Max. 100 pers.) Rue Haute 44 – 6990 Hotton Tel.: +32 (0)84 41 31 55 www.lerelaisdesrochers.be Saint-Hubert (p. 41) L’Hôtel de l’abbaye (Max. 60 pers.) Place du Marché 18 – 6870 Saint-Hubert Tel.: +32 (0)61 61 10 23 www.hoteldelabbaye.be Le Prévost (Fourneau St Michel) (Max. 180 pers.) Fourneau Saint-Michel – 6870 Saint-Hubert Tel.: +32 (0)84 21 09 15 www.aubergeduprevost.com

L’Hexagone (Max. 75 pers.) Place du Martyr 45 – 4800 Verviers Tel.: +32 (0)87 31 49 51

Val de Poix (Max. 200 pers.) Rue des Ardennes 18 – 6870 Poix-Saint-Hubert Tel.: +32 (0)61 61 13 29 www.hotelvaldepoix.com

Au Vieux Cerexhe (Max. 80 pers.) Rue J. Cerexe 84 – 4800 Verviers Tel.: +32 (0)87 33 78 49

Le Saint-Gilles (Max. 64 pers.) Rue Saint-Gilles 28 – 6870 Saint-Hubert Tel.: +32 (0)61 23 28 94 • www.lesaintgilles.be

Restaurant Au Relais (Max. 65, 80 pers.) Rue des Ormes 105 – Lambermont Tel.: +32 (0)87 31 20 47

Le 2G (Max. 80 pers.) Place du Marché 7 – 6870 Saint-Hubert Tel.: +32 (0)61 61 10 93 • www.hotel2g.net

Amay (p. 34-35)

La Roche-en-Ardennes (p. 42)

Le Grill’on Vert (Max 250 + 20 + 40 pers.) Rue du Parc 11 – 4540 Amay Tel.: +32 (0)85 31 71 31 • www.le-grill-on-vert.be

Hostellerie La Claire Fontaine (Max. 200 pers.) Rue Vecpré 64 – 6980 La Roche-en-Ardenne Tel.: +32 (0)84 41 24 70

Restaurants

WAALS-BRABANT

65


Transinnes (p. 43) Resto Space (Max. 150 pers.) Rue devant les Hêtres 1 – 6890 Transinnes Tel.: +32 (0)61 65 01 34 www.eurospacecenter.be Marche et Nassogne (p. 44) Hôtel-Restaurant Alfa (Max. 100 pers.) Avenue de la Toison d’Or 11 – 6900 Marche Tel.: +32(0)84 31 17 93 • www.hotelalfa.be Brasserie-Restaurant Le Cercle (Max. 100 pers.) Place Roi Albert 1er 8 – 6900 Marche-en-Famenne Tel.: +32 (0)84 31 15 87 www.lecercle-marche.be Restaurant Chez Christian (Max. 140, 60, 150 pers.) Rue Baschamps 19 – 6900 Aye Tel.: +32 (0)84 31 12 41 www.chezchristian.be Hôtel-Restaurant-Brasserie Le Quartier Latin (Max. 100, 250, 80, 80, 30 pers.) Rue des Brasseurs 2 – 6900 Marche-en-Famenne Tel.: +32 (0)84 32 17 13 www.quartier-latin.be Hôtel Le Beau Séjour – Restaurant Le Jardin des Senteurs (Max. 70 pers.) Rue de Masbourg 30 – 6950 Nassogne Tel.: +32 (0)84 21 06 96 www.lebeausejour.be Restaurant L’effet Bœuf (Max. 80 pers.) Rue des Chasseurs Ardennais 3 – 6900 Marche-en-Famenne Tel.: +32 (0)84 44 47 40 • www.leffetboeuf.be Restaurant La Vita è Bella (Max. 200 pers.) Place Roi Albert 1er 1 - 6900 Marche-en-Famenne Tel.: +32 (0)84 32 35 20 Bouillon (p. 45) Auberge de la ferme (Max. 100 pers.) Rue de la Cense 12 – 6830 Rochehaut s/ Semois Tel.: +32 (0)61 46 10 00 www.aubergedelaferme.com L’Auberge d’Alsace (Max 160 pers.) Faubourg de France 1 – 6830 Bouillon Tel.: +32 (0)61 46 60 68 www.aubergedalsace.be

Mont des pins – Le Senza (Max 100 pers.) Rue Mont-des-Pins 100 – 6941 Bomal-sur-Ourthe Tel.: +32 (0)86 21 21 36 www.montdespins.be Ranch Don Diego (Max 150 pers.) Chemin du Stade 3 – 6960 Champ de Harre (Manhay) Tel.: +32 (0)86 43 00 04 www.ranchdondiego.com La Passerelle (Max 30, 30, 30, 40 pers.) Rue Chêne à Han 1 – 6940 Grandhan Tel.: +32 (0)86 32 21 21 www.la-passerelle.be Bastogne (p.48) La Ferme des Bisons Recogne – 6600 Bastogne Tel.: +32 (0)61 21 06 40 www.fermedesbisons.be Wagon Léo (Max. 80 pers.) Rue du Vivier 4-8 – 6600 Bastogne Tel. +32 (0)61 21 14 41 www.wagon-leo.com

NAMEN Han-sur-Lesse (p. 49) Pavillon des Grottes (Max. 220 pers.) Uitgang van de Grot – 5580 Han-sur-Lesse Tel.: +32 (0)84 37 73 90 www.grotte-de-han.be

Condroz-famenne (p. 54) La Ferme de la Bourgade (Max. 80 pers.) Moressée 10 – 5377 Heure Tel.: +32 (0)86 21 13 60 www.lafermedelabourgade.be

Parking en Stopover autocars Quid placer les titres en couleurs ?

Treignes en Couvin (p. 55)

DOORNIK • Parking Rempart du Nord • Parking Rue 't Serstevens • Stopover Place du Chapître

Espace Arthur Masson (Max. 100 pers.) Rue Eugène Defraire 36 – 5670 Treignes Tel.: +32 (0)60 39 15 00 www.espacemasson.be Brasserie des Fagnes (Max. 330 pers.) Route de Nismes 26 – 5660 Mariembourg Tel.: +32 (0)60 31 15 70 www.brasseriedesfagnes.be

THUIN • Parking Esplanade du Conseil de l’Europe • Stopover Place Reine Astrid (naast het belfort)

Vallei van de Molignée (p. 56) Les Jardins de la Molignée (Max. 300 pers.) Route de la Molignée 1 – 5537 Anhée Tel.: +32 (0)82 61 33 75 www.resto.com/lesjardinsdelamolignee Vêves, Freÿr et Maredsous (p. 58) Auberge de la Lesse (Max. 80 pers.) Gare de Gendron 1 – 5561 Houyet Tel.: +32 (0)82 66 73 02 www.aubergedelalesse.be Abbaye de Maredsous (Max. 1800 pers.) Centre Saint-Joseph – Rue de Maredsous 11 – 5537 Denée Tel.: +32 (0)82 69 82 11 • www.maredsous.be

La Ferme (Max. 320 pers.) Rue des Grottes 46 – 5580 Han-Sur-Lesse Tel.: +32 (0)84 37 82 33 www.grotte-de-han.be Hôtel de Grenier des grottes (Max. 300 pers.) Rue des Chasseurs Ardennais 1 – 5580 Han-sur-Lesse Tel.: +32 (0)84 37 72 27 www.cocoonhotels.com Dinant (p. 50) Restaurant de la Citadelle (Max. 4 x 100 pers.) Place Reine Astrid 3-5 – 5500 Dinant Tel.: +32 (0)82 22 36 70 www.citadellededinant.be Namen (p. 51, 52 en 53) Le Gril des Tanneurs (Max. 140, 220 pers.) Rue des Tanneries 13 – 5000 Namur Tel.: +32 (0)81 24 00 24 • www.tanneurs.com Restaurant Le Fin Bec (Max. 120 pers.) Rue de Burnot 13 – 5070 Sart-Saint-Laurent Tel.: +32 (0)71 71 10 12 • www.lefinbec.be

LUIK WAALS-BRABANT

LOUVAIN-LA-NEUVE • Parking Boulevard Baudouin 1er • Stopover Boulevard du Nord (Hergé Museum) • Stopover aan de centrale ring langs de Aula Magna (Museum van Louvain-la-Neuve) • Parking Bld de Lauzelle NIJVEL • Parking Avenue Tour de Guet • Parking Saint-Roch WATERLOO • Parking Rue François Libert • Stopover Chaussée de Bruxelles (tegenover Wellingtonmuseum) WAVRE • Parking van de oude Roller Skate, hoek van de Avenue des Mésanges en de Route provinciale

HENEGOUWEN

ATH • Parking Pont de Brantignies (rue de France) • Parking Bld du Chateau (gemeentebestuur) BERGEN • Parking Square Franklin Roosevelt (rechtover de kathedraal Sainte-Waudru)

Orval (p. 46)

BINCHE • Parking Rue de la Pépinière • Parking Allée des Pastures • Parking Faubourg Saint-Paul

A l’Ange Gardien (Max. 90, 50 pers.) Orval – 6823 Villers-devant-Orval Tel.: +32 (0)61 31 18 86 www.alangegardien.be Ourthe en Aisne (p. 47) Brasserie Parc Chlorophylle (Max. 64 pers.) Rue des Chasseurs Ardennais 60 – 6960 Dochamps Tel.: +32 (0)497 72 56 11 • www.parcchlorophylle.com

Restaurants 66

Villers Sainte Gertrude / Le Noirbroka (Max. 30, 100 pers.) Rue du Millénaire 1 – 6941 Villers-Ste-Gertrude Tel.: +32 (0)86 49 95 31 • www.villers.info

Wegrestaurants Brussel en Wallonië E E E E E E E

411 - E25 Brussel- Luxemburg-Brussel - AC Arlon 411 Brussel -Luxemburg-Brussel - AC Bierges, AC Wanlin 42 Brussel-Rijsel-Brussel -Carestel Froyennes 19 Brussel- Parijs - Autogrill Ruisbroek (Brussel), Carestel Nivelles 25 Luik- Bastogne- Luik - AC Sprimont 42 Bergen -Luik - Bergen - Autogrill Spy, Carestel Verlaine 4O Brussel-Luik-Brussel -Carestel Waremme

Autogrill - AC & Carestel Restaurants zijn geschikt voor koffiepauzes, ontbijten, avondstops en lunches- met of zonder reservatie- ook groepsmenus beschikbaar. Meer informatie op www.autogrill.be + www.autogrillbusclub.be

CHARLEROI • Parking kleine ring van Charleroi (in de omgeving van Charleroi Expo) • Parking Musée de la Photographie • Parking gemeenteplein van Mont-surMarchienne • Parking Bois du Cazier • Ruime parking in de buurt van de terrils CHIMAY • Parking Place des Princes • Parking Place Léopold (uitgezonderd vrijdag, marktdag)

EUPEN • Parking bij de Chocolaterie Jacques • Parking Werthplatz • Parking Kehrweg HUY • Parking Quai de Namur (rechtover de dienst voor toerisme) • Parking Quai Batta LUIK • Parking Place des Déportés • Parking Rue Saint-Jean-Baptiste • Parking Quai Van-Beneden • Parking Rue Gaston-Grégoire • Parking Rue des Aveugles • Stopover Place Saint-Lambert • Stopover Féronstrée MALMEDY • Parking Rue de la Warche - Colruyt • Parking achter de Oude Abdij SANKT VITH • Parking Malmedyer Strasse • Parking Rodter Strasse SPA • Parking Avenue Reine Astrid • Parking Boulevard des Anglais (77b) VERVIERS • Parking Rue du Moulin • Parking Rue des Sottais

LUXEMBURG

AARLEN • Stopover (afzetten en ophalen bezoekers) voor het Palais Provincial (Place Léopold 1), centrum, toegang via de Avenue Jean-Baptiste Nothomb • Parking op de parking “Maison de la Culture”, Parc des Expositions BASTOGNE • Parking Place MC Auliffe • Parking aan het Mémorial Patton • Parking Rue Gustave Delperdange BOUILLON • Parking Place des Fêtes - Porte de France • Parking Rue du Château • Stopover Rue du Collège (Archéoscope)

DURBUY • Parking Pré Georis (rand van de stad, met pendelbusjes tijdens het weekend en in het hoogseizoen of voetgangersloopbrug) HOTTON • Parking Rue de la Jonction • Parking Rue des Vergers HOUFFALIZE • Parking Rue de Liège • Parking Cour de l’Abbaye • Parking Rue de la Roche (Houtopia) • Parking Place Roi Albert LA ROCHE EN ARDENNES • Parking Quai de l'Ourthe • Parking Avenue du Hadja • Parking Rue Rompre (voor klein bus) MARCHE-EN-FAMENNE • Parking Place de l’Etang (rechtover de dienst voor toerisme) SAINT-HUBERT • Parking Rue de la Comane • Parking bij het Wildpark en de Fourneau Saint-Michel VIRTON • Parking Rue des Grasses Oies • Parking Rue Croix-Le-Maire • Parking bij La Cour Marchal

NAMEN

BEAURAING • Parking Place de Seurre • Parking Rue de Rochefort DINANT • Betalende parking avenue Winston Churchill • Parking Place d’Armes • Parking Boulevard du Souverain • Parking Plateau de la Citadelle HAN-SUR-LESSE • Parking Rue de la Lesse • Parking Rue des Grottes • Stopover Place de l’Etang (rechtover de dienst voor toerisme) NAMEN • Parking Place des Cadets • Parking Rue des Bourgeois • Parking Rue du 1er Lanciers (rechtover hotel Ibis) • Parking Place Saint-Aubain (uitgezonderd zaterdagmorgen, markt) • Stopover aan de Grognon • Parkings aan de Citadel: Stade des Jeux (esplanade van de citadel), rechtover het parfumatelier Guy Delforge en langs de Route Merveilleuse (bij de ingang van Terra-Nova)

Parking en stopover

Restaurant du Grès de la Roche (Max. 110 pers.) Rue Rompré 28 – 6980 la Roche-en-Ardenne Tel. : +32 (0)84 41 18 78

67


© WBT - G. Batistini

Surf naar www.belgie-toerisme.be en leer ons kennen!

Géén betere bron dan onze website bij het plannen van je volgende uitstap. Wat dacht je van volledige overzichten van verblijven, bezienswaardigheden, musea, attracties, gastronomie, cultuur- en evenementenagenda’s van de Waalse steden, Brussel en hun wijde omgeving? Rond de Ardennen vind je er alles over de steden en dorpen, natuur en ontdekking, wellnessarrangementen én een ruim aanbod kortingsbonnen. Bijzondere indoor- en outdooractiviteiten - rustig tot extreem - komen uitgebreid aan bod, net als alle mogelijke verblijfsformules: hotels, campings, vakantiehuisjes, bed & breakfasts, jeugdherbergen... We zijn vast nog één en ander vergeten op te sommen…

Wallonie-Bruxelles Tourisme Tél. : +32 (0)2 509 24 34 Fax : +32 (0)2 509 24 62 tourisme@opt.be www.belgie-toerisme.be

Brochure_Groep_2010  

groep groep groep

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you