Page 46

Foto: WBT, JLFlemal

17 Provincie Luxemburg 11,5 km / 3-4 u.

BEWEGWIJZERING

VERTREK, AANKOMST Vertrek/Aankomst: Parking van de abdij TIP VAN DE AUTEUR Men kan Orval niet verlaten zonder te proeven van het trappistenbier met dezelfde naam. Mogelijkheden om een hapje te eten ontdekt u meteen bij aankomst (La nouvelle Hostellerie d‘ Orval) en halfweg het parcours in de sympathieke Bistrot du Terroir Le Chameleux (www.lechameleux.be).

46

DE ABDIJ VAN ORVAL ABDIJBIER EN ONGEREPTE WEIDEN

De Abdij Notre-Dame d’Orval, gesticht in 1132 en een van de mooiste cisterciënzerabdijen van België, is het vertrekpunt van dit grensoverschrijdend parcours van ongeveer 11 kilometer. Zelfs al kan men de beroemde brouwerij en de abdij zelf niet bezoeken, de ruïnes van de oude abdij zijn evenzeer interessant. De eenvormige ruïnes (beschermd monument) van de oude abdij die dateren uit de 12e tot de 13e eeuw, en daarnaast de moderne gebouwen van de nieuwe abdij van Orval, zijn beslist een bezoek waard. De bouw van de nieuwe abdij begon in 1926, op de grondvesten van een oud gebouw, dat vernield werd tijdens de Franse Revolutie. De bron, de eeuwenoude roosvensters en de mooie tuin met geneeskrachtige kruiden behoren tot de hoogtepunten van het bezoek aan de ruïnes. Het museum verhaalt de geschiedenis van de abdij en toont oude werken in smeedijzer, een maquette van de abdij en schilderijen uit de 18e eeuw. WEGBESCHRIJVING / BEZIENSWAARDIGHEDEN Met de rug naar de Abdij van (S) neemt u de bosweg rechts van de toegangsweg en na een heuveltje slaat u aan de tweesprong linksaf naar de N88. Steek de weg over, passeer voorbij de Hostellerie d‘ Orval en ga verder tot aan de grote parking (1), waar de helderblauwe bewegwijzering ‘Gaume buissonnière’ voor het eerst te zien is. Dit grensoverschrijdend parcours verbindt over meer dan 200 km het zuidelijke uiteinde van België met Frankrijk (http://gaumebuissonniere.host22.com). Volg de bewegwijzering naar rechts in het bos, in de richting van Chameleux, tot aan een mooie rustplaats. (2). Het parcours maakt dan een kleine lus bergop en draait af naar rechts Verkenning: Natalie Glatter (Verkenning uitgevoerd in juni 2014)

Wandeltochten in de Ardennen  
Wandeltochten in de Ardennen  

Liefhebbers van wandelingen en trektochten, deze brochure wordt uw leidraad voor nieuwe ontdekkingen. Laat u verrassen! Steek even de (taal)...