Page 30

Foto: Eric Thomas

10 Provincie Luxemburg 7 km / 2 u.

BEWEGWIJZERING 2 VERTREK – AANKOMST Vertrek/Aankomst: Parking voor wandelaars rechtover het Museum van de Megalieten. TIP VAN DE AUTEUR Voorzie genoeg tijd om alle bezienswaardigheden en de dolmens te bezoeken langs parcours nr.8 ‘Les Mégalithes’ (geel kruis, Nr.1; 5 km; grotendeels geasfalteerd).

30

HET OUDE DORP WÉRIS TUSSEN DE BELGISCHE ARDENNEN EN DE FAMENNE Wéris is lid van de vereniging van ‘Mooiste Dorpen van Wallonië‘. Het dorp verdient een bezoek vanwege de goed bewaarde dorpsarchitectuur, de romaanse St-Walburge kerk (11e eeuw) en de pittoreske en typische streekwoningen. De wandeling trekt door bossen en velden tussen de Famenne en de Ardennen, en biedt enkele mooie uitzichtpunten op het agrarische landschap en de vele megalithische overblijfselen. Onderweg ontdekt u enkele rotsen en rotsblokken waar een legende aan verbonden is zoals de ‘Haina Steen’ en het ‘Duivelsbed’. WEGBESCHRIJVING / BEZIENSWAARDIGHEDEN De wandeling begint in het centrum van Wéris (S), bij het Museum van de Megalieten (informatiebord over de lokale wandelcircuits). Er rechtover vindt u een parking voor wandelaars met een everzwijnkop uitgehouwen in steen. Een blauw kruis verwijst naar het ‘Circuit van de legendestenen’ dat van het museum naar links vertrekt in de Rue du Mont. Dit kleine rustige straatje voert u buiten het dorp naar een kruispunt. De wandeling gaat verder rechtdoor, voorbij een kruispunt en volgt de bewegwijzering (blauw kruis). Na enkele honderden meters eindigt het asfalt en het pad gaat verder langs een met hagen afgezette veldweg door de weiden. Aan de rand van het bos verwijdert het parcours zich even van de weg en volgt rechts een pad naar het megalithisch monument ‘Haina Steen’ (1) waar men een mooi uitzicht heeft (volg de rood-witte GR-bewegwijzering). Eenmaal boven neemt u het pad links om af te dalen naar het mysterieuze ‘Duivelsbed’(2) en terug te keren naar de bewegzijderde route. Aan het volgende kruispunt verlaat u rechts de hoofdweg en volgt u het blauwe kruis. Verkenning: Eric Thomas (Verkenning uitgevoerd in april 2014)

Wandeltochten in de Ardennen  
Wandeltochten in de Ardennen  

Liefhebbers van wandelingen en trektochten, deze brochure wordt uw leidraad voor nieuwe ontdekkingen. Laat u verrassen! Steek even de (taal)...