__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

87

gskortin en bonn

Echte Ardennen en Waalse Steden 2018


© WBT - David Samyn

I n Wa llon ië le id e n alle we g e n u naar


de n at u ur.

Le Tombeau du GĂŠant - Botassart


© LIelens - Adobe Stock


Op de to p van d eze h e u ve l ki jkt u u it op 2 0 0 jaar ge s c h ie de n is.

Het Slagveld van Waterloo


Gare de Liège-Guillemins - SNCB Holding-Eurogare - Santiago Calatrava © WBT - Denis Erroyaux

U be n t e r ee n s h e le ma a l uit!


Het Station Luik-Guillemins Dinant


© WBT - Anibal Trejo

Ste d en e n do r p e n van Wallon ië. Ad e mb e n e me n d mooi.


Dinant


© WBT - Bruno D’Alimonte


G a gewo o n te vo e t verd e r, d e bo te n ne me n d e lif t!

Historisch Centrumkanaal – Hydraulische lift nr. 3


© Pascal Pierson

Les u w d o r st … n aar a ct ieve sp orte n.


Les Lacs de l’Eau d’Heure


© WBT - O. Legardien

Re is door b uite n g ewoon Wallon ië.


Toren van Eben-Ezer – Bassenge


© Aventure Parc

WALLONIË NATUUR BESTEMMING

In Wallonië is de diversiteit van de

natuurlandschappen een (steengoede) aanleiding voor een hele rist gevarieerde activiteiten. Zogenaamd ‘zachte’ activiteiten zoals tochten te voet, te paard of met de fiets op een RAVeL, wandelingen in een van de ‘Mooiste Dorpen’ of in de uitzonderlijke parken en tuinen, bieden gelegenheid om de rust en de rijke variatie van de Waalse landschappen te ervaren. Wallonië is ook een land voor actieve vrijetijdsbesteding, met tal van avonturenparken in symbiose met hun omgeving, bijna 40 golfparcours, slee- en skipistes en een waaier mogelijkheden voor activiteiten op en in het water.

16

© WBT - Denis Erroyaux

De natuur biedt alle decors en ook het reliëf voor deze sportactiviteiten en die zijn bovendien toegankelijk voor een breed publiek. Plezier gegarandeerd!


Routepaden

In 2017 werd een nieuw en origineel traject gecreëerd, het GR-pad van de Trappistenabdijen van Wallonië. Niet te missen! Het pad neemt u mee van de ene naar de andere abdij en laat u kennismaken met de befaamde trappistenbieren van Chimay, Rochefort en Orval. Dit volledig bewegwijzerd pad van 290 km kan men volgen op eigen tempo en het richt zich zowel tot ervaren stappers als tot gewone wandelaars. Het is opgesplitst in twee deeltrajecten: Chimay-Rochefort (174 km) en Rochefort-Orval (116 km). Alle informatie op smulleninwallonie.be/tar

© WBT - Olivier Legardien

Wallonië biedt eindeloze mogelijkheden voor trektochten, dagwandelingen en meerdaagse tochten, in lus- of lijnvorm.

Beleef Wallonië met de fiets dankzij het label ‘Fiets Welkom’ Wallonië is een fietstoeristen.

gedroomde

bestemming

voor

Om uw tochten aangenaam te laten verlopen bieden meer dan 500 toeristische partners met het label ‘Fiets Welkom’ vandaag diensten die aangepast zijn voor fietsers: toeristische attracties, logiesverstrekkers, restaurants, brasserieën… Iedereen op de tweewieler voor verbazende ontdekkingen met walloniebelgietoerisme.be/fietsen—!

© WBT - Bruno D’Alimonte

Ontdek 45 lussen voor gemoedelijke gezinstochten, de knooppuntennetwerken die over het hele grondgebied worden uitgewerkt, de gewestelijke en internationale routes en ook het RAVeL-netwerk.

Wallonië, golfbestemming Bijna 40 golfparcours in Wallonië verwachten vandaag de liefhebbers van het witte balletje. Het zijn gevarieerde sites, aangelegd door befaamde landschapsarchitecten!

Alle informatie op walloniebelgietoerisme.be/golf

© WBT - JP Remy

De fairways nestelen zich tussen heuvelachtige en beboste Waalse landschappen of aan de oevers van meren, en bieden nieuwe uitdagingen, zowel voor ervaren spelers als voor mensen die zich willen initiëren in de golfsport. Er is altijd wel een (of meer dan een) parcours in uw omgeving, binnen een straal van 30 tot 50 km, ongeacht of u verblijft in een stadshotel, een gastenkamer of een vakantiewoning voor gezinnen.

17


WALLONIË CULTUUR BESTEMMING

In Wallonië

worden cultuurminnaars niet ontgoocheld! Als getuige van zowel een waaier invloeden uit het verleden als van hedendaagse trends, bulkt Wallonië van de mooie ontdekkingen. Het Hergé Museum, het Museum van de Fotografie en het MAC’s (hedendaagse kunsten) zijn niet te missen kunsttempels, terwijl sites zoals het Memoriaal 1815 van Waterloo of het Hospitaal Onze-LieveVrouw met de Roos onze geschiedenis belichten. U vindt ook attracties gewijd aan wetenschappen en technologie, zoals het Pass en het Euro Space Center, of het nieuwe Musée L, waar men een dialoog tussen kunst, geschiedenis en wetenschap evoqueert.

© Musée L - Jean-Pierre Bougnet

Ook het zeer gevarieerde architecturaal erfgoed is een aspect van de Waalse cultuur. Er zijn heel wat getuigen van het rijke industrieel verleden, zoals de mijnsites van Blegny-Mine, Le Bois du Cazier, Le Bois-du-Luc en Le Grand Hornu, of de site van de Hydraulische liften van het Centrumkanaal, door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. Daarbij horen overigens ook de 7 Waalse belforten en de kathedraal van Doornik en samen vormen zij een uniek gebouwenerfgoed.

18

Maar uw lijst met bezienswaardigheden is pas aan haar begin toe, want Wallonië is bezaaid met kastelen, middeleeuwse burchtruïnes, abdijen en indrukwekkende citadellen, zoals deze van Namen en Dinant.


Ontdek de Waalse steden Ontdek onze steden, om de Waalse cultuur in al haar vormen en aspecten te leren kennen!

© WBT - David Samyn

Elke stad heeft zijn eigen identiteit, maar allemaal beloven ze u aangename verrassingen die u zin zullen geven om Wallonië nog verder te ontdekken. Kunststeden, charmante of culturele steden, historische steden: allemaal hebben ze hun schatten, hun charmes, hun curiositeiten en… hun lekkernijen. walloniebelgietoerisme.be/steden

Langs de kasteelroutes Zowel in het hart van de vlaktes als op uitlopers van rotsen tekenen zich fiere kastelen en burchten af. Kastelen zoals deze van Beloeil, Modave, Seneffe, Jehay of Lavaux-Sainte-Anne, maar ook burchten zoals deze van Bouillon, La Roche-en-Ardenne of Reinhardstein. Zij hebben de eeuwen overleefd om ons hun geschiedenis en hun geheimen te vertellen. De verscheidenheid van hun stijl laat u allerlei tijdperken beleven. Sommige kastelen herbergen fraaie verzamelingen die het kasteelleven in vroegere tijden illustreren.

© WBT - JP Remy

walloniebelgietoerisme.be/kastelen

Herinneringstoerisme Wallonië was het slagveld van gevechten die hun stempel onuitwisbaar hebben nagelaten op de geschiedenis van Europa en zelfs van de wereld. Zo voerde Napoleon er in 1815 zijn laatste campagnes om uiteindelijk zijn ultieme nederlaag te beleven tijdens de Slag van Waterloo.

© WBT - JP Remy

De regio werd ook zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog. Plaatsen zoals het Fort van Loncin of de Plugstreet 14-18 Experience laten die geschiedenis herleven. Ook de Tweede Wereldoorlog trof Wallonië en wereldwijd bekend is de Slag om de Ardennen, waarvan het verhaal verteld wordt in het Bastogne War Museum en het Baugnez 44 Historical Center. Wallonië nodigt u uit om deze 3 sleutelmomenten uit de geschiedenis te herbeleven met bezoeken aan historische sites, musea en monumenten of door het volgen van themacircuits. walloniebelgietoerisme.be/herinneringstoerisme

19


OPGENOMEN ALS WERELDERFGOED VAN UNESCO

© WBT - G. Croppi

Belfort Doornik

Belfort - Bergen © Visitmons - G. Mathelo

© WBT - B. D’Alimonte

Historisch Centrumkanaal

• De Notre-Damekathedraal van Doornik

• De 7 belforten

van Doornik, Binche, Bergen, Charleroi, Thuin (p. 37), Namen en Gembloux

• De 4 grote mijnsites van Wallonië: le Grand-Hornu in Hornu, Hydraulische Lift nr. 3 Bois du Cazier

Bois-du-Luc

Bois-du-Luc, Museum van de Mijn en de Duurzame Ontwikkeling in Houdeng-Aimeries (p. 34),

20

© WBT - A. Petrosino

Grand-Hornu

© SPW - Patrimoine - photo G. Focant

Blegny-Mine

© SPW - Patrimoine - photo G. Focant

© WBT - V. Vincke

le Bois du Cazier in Marcinelle (p. 42), Blegny-Mine in Blegny (p. 104)

• De Neolithische mijnen van Spiennes (Bergen)

• De 4 hydraulische liften van het

Historisch Centrumkanaal en hun sites, tussen La Louvière en Le Roeulx (p. 35)

En het Oraal en Immaterieel Erfgoed • De Ducasse van Ath • De ‘Doudou’ van Bergen,

de Processie van de Gouden Koets en het ‘Lumeçon’ gevecht

• Het Carnaval van Binche • De Marsen van het gebied tussen Samber en Maas


© C. Carpentier HCT

PROVINCIE HENEGOUWEN

Toerisme, Cultuur en Erfgoed in de Provincie Henegouwen Zin om u te ontspannen, te verbazen, te vermaken, te genieten? Henegouwen nodigt u uit om zijn ongerepte natuur te verkennen, te flaneren in zijn kunststeden, u te mengen tussen de vrolijke menigtes tijdens carnavals en kermissen. De provincie heeft een duizenden jaren oude geschiedenis en stelt voor zijn kastelen, tuinen en musea te ontdekken of te genieten van de tijdloze charme van een historisch kanaal. Henegouwen is ook een van de zeldzame streken in de wereld die 19 materiële en immateriële sites herbergt die door Unesco zijn opgenomen als Werelderfgoed. In alle hoeken van de provincie vindt u tal van erfgoedsites en musea. Voor verblijven die in het teken staan van ontspanning, biedt Henegouwen ook toeristische attracties die ontspanning en ontdekking combineren, of recreatieve en sportieve activiteiten op de vele meren en natuursites van de provincie.

Lekkerbekken vinden bij ons heerlijke streekgerechten, talloze bieren, wijnen, sterkedranken, kazen, boerderijproducten… Onze gepassioneerde producenten zullen u graag bij hen ontvangen. Dat wordt telkens een gelegenheid om de kwaliteit, de diversiteit en het typisch karakter van onze voedingsproducten te ontdekken. Proef tijdens een daguitstap of een weekend het onthaal van een provincie die altijd cultuur, ontspanning en omzwervingen weet te combineren. De provincie Henegouwen kunt u vrij ontdekken, waarbij u zelf uw programma bepaalt, maar u kunt ook uw licht opsteken bij een lokale toeristische dienst. Zo, bent u klaar om een leuke tijd door te brengen in Henegouwen?

HAINAUT CULTURE TOURISME Fédération du Tourisme de la Province de Hainaut Rue des Clercs 31 • 7000 Mons +32(0)65 36 04 64 • federation.tourisme@hainaut.be www.visithainaut.be

Henegouwen verwacht u met al zijn diversiteit voor een escapade gevuld met vrijetijdsbesteding, erfgoed en gastronomie.

21


© TravelDudes

PROVINCIE WAALSBRABANT

Waals-Brabant,

uw volgende bestemming! In het hart van Europa, op 20 km van Brussel, biedt Waals-Brabant een hele reeks activiteiten voor groot en klein. Maak een reis door de tijd in een provincie die beladen is met geschiedenis: neem een duik in de middeleeuwen in de magische Abdij van Villers-la-Ville of de verbazende Ste-Gertrudekerk van Nijvel of volg de sporen van Napoleon om de beroemde Slag van Waterloo van 1815 te herbeleven! Beleef een waanzinnig spannende dag in het Aventure Parc en Walibi, of waag u met uw gezin of met vrienden aan ‘fun’ activiteiten zoals een laser game, paintball, een vlucht met een heteluchtballon, bubble foot… Waals-Brabant kunt u ook beleven met de fiets… Het knooppuntennetwerk is voortaan bewegwijzerd en er wachten u verschillende toeristische lussen. Kies voor ontspanning in de ‘Tuin van Brussel’: ga wandelen in het gewestelijk domein Solvay of maak een familie-uitstapje naar de provinciale domeinen Le Bois des Rêves of Hélécine.

22

Volg de smulroutes en proef van de vele specialiteiten van Waals-Brabant: van de hartige Târte al Djote van Nijvel tot de zoete Tarte au Sucre van Waterloo, en daar stopt het niet mee! En hebt u zin in een glaasje op een terras, aarzel dan niet om de lokale bieren of wijnen te proeven. U kunt overigens ook de bron opzoeken en brouwerijen of wijngaarden bezoeken. Ontspanning, amusement en ontdekkingen… WaalsBrabant, uw volgende bestemming!

Fédération du tourisme du Brabant wallon Postadres: Place du Brabant wallon 1 • 1300 Wavre +32(0)10 23 61 08 • info@beleefwaalsbrabant.be www.beleefwaalsbrabant.be destinationbw • w beleefwaalsbrabant


PROVINCIE NAMEN

De provincie Namen, 3 verbazende

streken, een massa activiteiten!

Vanuit Namen, de hoofdstad van Wallonië, bieden de valleien van de Maas en de Samber een gedroomd decor voor rivieractiviteiten of wandelen fietstochten op de RAVeL. De provincie pakt ook uit met uitzonderlijke sites zoals de citadellen van Namen en Dinant, de burchtruïnes van Poilvache en Bouvignes, het Félicien Rops museum, het Huis van het middeleeuwse Maaserfgoed… om er maar enkele te noemen. Meer naar het westen ligt de streek van de ‘Meren in het Land van de Valleien’, die zich uitstrekt van de ‘Lacs de l’Eau d’Heure’ tot het ‘Lac de Bambois’. Ontdek er de toppers: natuurwandelingen, watersporten, de ‘Brasserie des Fagnes’, het museumdorp Treignes, de Stoomtrein van de 3 Valleien, de folkloristische en militaire marsen die erkend zijn door Unesco! Meer naar het zuiden kunt u een duik nemen in de uitgestrekte landschappen van de Ardennen, een streek waar rust en eenvoud kenmerken zijn van de vele kilometers wandelpaden. Houd even halt in de authentieke dorpen, waarvan er verschillende behoren tot de vereniging van ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’, proef van streekproducten, ga u met uw gezin vermaken in het Provinciaal domein van Chevetogne. Liefhebbers van wandeltochten kunnen deelnemen aan de 3e editie van de ‘Rando de Saint-Jacques de Compostelle’ die de provincie Namen zal doorkruisen in de herfst van 2018. En fietsliefhebbers kunnen zich uitleven op de prestigieuze langeafstandscircuits Eurovelo 3 & 5, op de grensoverschrijdende routes aangeboden door www.visitardenne.com/all-access, of op de knooppuntennetwerken van het ‘Pays de Famenne’ en ‘Mille bornes’.

© WBT - Denis Erroyaux

Fédération du Tourisme de la Province de Namur Avenue Reine Astrid 22 bte 2 • 5000 Namur +32(0)81 77 67 57 • tourisme@ftpn.be www.paysdesvallees.be

23


© WBT - David Samyn

PROVINCIE LUXEMBURG

Ontdek de schoonheid van de

Ardennen en Belgisch Luxemburg In het hart van de Ardennen opent Belgisch Luxemburg de deuren van zijn ongerept paradijs vol bossen, rivieren en valleien die men te voet, met de fiets, te paard of met een kajak kan verkennen. Deze groene long wordt vooral gewaardeerd voor de schoonheid van de natuurlandschappen. Maar men vindt hier ook heel wat culturele en architecturale schatten, zoals de burchten van Bouillon en La Roche of de Abdij van Orval, en sites uit het herinneringstoerisme zoals het Bastogne War Museum. Laat u charmeren door de unieke sfeer van de steden op mensenmaat zoals Durbuy, Marche, La Roche, Bastogne, Bouillon, om er maar enkele te noemen, en door de karaktervolle dorpen waarvan er liefst 8 behoren tot de vereniging van ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’: Chassepierre, Mirwart, Nobressart, Ny, Our, Sohier, Torgny, Wéris. Het logiesaanbod is indrukwekkend en van goede kwaliteit. Overal in de provincie vindt u comfortabele hotels, gastenkamers, gîtes, campings, en zelfs ongewoon logies zoals tipi’s, woonwagens en boomhutten.

24

De gastronomie kenmerkt zich door traditie, authenticiteit en vakkennis. Belgisch Luxemburg, dat betekent ook feesten! Het hele jaar zijn er evenementen die men beleeft met familie of vrienden: carnavals, de Landbouwbeurs van Libramont, het Intercultureel verhalenfestival van Chiny, het Festival van de Straatkunsten in Chassepierre... Belgisch Luxemburg, land van uitwisselingen en ontmoetingen, nodigt u uit voor ontdekkingen, ontspanning en een leuke tijd!

Fédération touristique du Luxembourg belge Quai de l’Ourthe 9 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 41 10 11 • info@ftlb.be www.luxembourg-belge.be


PROVINCIE LUIK

‘Oufti!’

De provincie Luik, aanbiedingen voor iedereen in overvloed, te reserveren met enkele kliks… De provincie Luik mag uitpakken met een verscheidenheid aan landschappen (Hoge Venen, valleien van de Maas, de Ourthe en de Vesder), die gekoppeld aan de legendarische gezelligheid, de bezoeker die uit is op nieuwe ervaringen, zullen verwennen. Wist u dat het Circuit van Spa-Francorchamps, beroemd voor zijn racewedstrijden, pistedopen aanbiedt om rondjes te rijden naast een ervaren autocoureur? Ontdek ook de Public Driving Experience, de rondleidingen achter de coulissen waaronder de Race Control, het zenuwcentrum van het circuit. En dan zijn er ook nog de Track Days… voldoende om een gezinsbezoek te programmeren en onvergetelijke momenten te beleven op het circuit. Nog een sensationele³activiteit: Skydive Spa, het enige Belgische centrum voor professioneel parachutespringen, gelegen in het hart van de Ardennen, niet ver van het Circuit van Spa-Francorchamps. De moderne infrastructuur beschikt over geavanceerd materiaal en een team professionele instructeurs die waken over uw veiligheid. Ga ervoor en waag de parachutesprong! En om nog meer te profiteren van uw break, zult u een hele waaier gezellige logeeradressen ontdekken: gîtes en gastenkamers van 1 tot 4 korenaren, charmehotels... Zich uitleven, zich amuseren met het hele gezin, experimenteren, overnachten, slechts één adres: ouftitourisme.be !

© Skydivespa

Fédération du Tourisme de la Province de Liège Info: www.liegetourisme.be Reservatie: www.ouftitourisme.be

25


WALLONIË, 26 DEELGEBIEDEN

AMSTE RDAM ROTTERDAM ANTWERPEN

KORTRIJK R0

1

1 Mouscron

Wate

Moeskroen

e eld Sch

N50

N48

A8

e nn Ze

N7

N60

Tournai LILLE (RIJSEL) CALAIS

Wallonië, in het hart van Europa, is gemakkelijk bereikbaar met de auto, de trein en zelfs met het vliegtuig. Op de volgende pagina’s vindt u voor de verschillende regio’s meer dan 150 aanbiedingen voor uitstappen of verblijven. Welkom in Wallonië! 1

Picardisch Wallonië antenne Moeskroen

....................................................

Nivelles

2

Doornik

E42

.................................................................................................

4

N6

3 E19

E19

Bergen

Thuin

N40

FRANKRIJK

Meren van Eau d’Heu

N53

15 Land van Arlon ....................................................... p. 84

p. 34

5 Land van de Meren

......................................................

p. 37

16 Boven-Sûre Woud van Anlier in de Ardennen ...................................................... p. 85

6 Land van Charleroi

.......................................................

p. 42

17 Bastogne ............................................................................ p. 86

.....................................................................

p. 44

18 Hart van de Ardennen, langs de Ourthe en de Aisne

7

Waals-Brabant

8 Sambre-Orneau

.................................................................

p. 47

9 Vallei van de Maas Namen-Dinant ...................................................................... p. 67 10 Condroz-Famenne

.......................................................

p. 73

11 Famenne-Ardennen Ourthe & Lesse .................................................................... p. 74 12 Woud van Saint-Hubert

.....................................

p. 79

13 Land van Bouillon in de Ardennen ................................................................... p. 81 14 Gaume

.................................................................................................

N90

R3

AMIENS PARIS (PARIJS) BORDEAUX

................

4 Park van Kanalen en Kastelen

La Louvière

p. 28

p. 32

p. 83

A54

E42

Mons R5

N40

2 Picardisch Wallonië antenne Doornik ............................................................... p. 29 3 Bergen

Nijvel

N56

....................

p. 87

19 Hoge Ardennen .................................................................. p. 90 20 Hoge Venen - Oostkantons

.........................

..............

p. 94

....................................

p. 97

21 Spa - Hoge Venen - Ardennen 22 Ourthe Vesder Amblève

.....................

p. 99

........................................................................

p. 101

23 Maas Condroz Haspengouw 24 Land van Luik

p. 91

25 Land van Herve

..................................................................

26 Land van de Vesder

...................................................

p. 104 p. 105

Chimay

Meer Virell


BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

NEDERLAND MAASTRICHT

VLAANDEREN

LEUVEN

KEULEN AKEN

jle Di

Wavre

erloo

Waver

E25 E313

7

N4

Namur ber Sam

N61

s Maa

e rth Ou

10 N4

ure Eau d’He

9 N92

N5

van les

N99

Rochefort

GIVET

20

Amblève

N62

N89

N4

La Roche-enArdenne

N68

E25

lijke tede Oos rthe Ou

DUITSLAND

N86

lijke Weste he Ourt

Saint-Hubert Les se

Meer van Butgenbach

18

N40 Stuwdam van Ry de Rome

E42

Meer van Robertville

Vielsalm

Marche-enFamenne 11

N68

Malmedy

Stavelot

N63

Dinant 5

21 Spa

22 Aywaille

Meer van Eupen

19

Ciney

n ure

Verviers

Durbuy

N97

N97

van

26 Meer Gileppe

Luik

Huy

N90

E411

Maas

6

E42

Namen

Charleroi

Liège

23

N80

Gembloux 8

N5

4

Mehaigne

E40

Herve

N69

N91

N25

25

24

E40

N29

Ottignies - Louvain-la-Neuve

R0

12

17 Bastogne

N30

N89

N95

13

Vresse-surSemois Bouillon

N40

Neufchâteau Se mo is

GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG

16

N85

E411

N87

Arlon

14 N83

Aarlen 15

Virton N82

LUXEMBURG METZ NANCY LYON MARSEILLE DUDELANGE

0

5

10

15

20 25 km

27


PICARDISCH WALLONIË

ANTENNE MOESKROEN Moeskroen – Kom u amuseren in de Picardische landschappen. De steden Moeskroen, Komen-Waasten en Estaimpuis, doordrongen van tradities, hebben een verbazende evenementenagenda waarin het herinneringstoerisme rond de Oorlog 14-18 een belangrijke plaats inneemt (Memoriaal en Britse begraafplaatsen, Plugstreet...). Ontdek het ‘Centre Marcel Marlier, dessinemoi Martine’. Maak een reis in gezelschap van de kunstenaar en zijn heldin Martine. Wat de vrijetijdsbesteding betreft: BattleKart en Ice Montain beloven u spannende momenten! De streek leent zich ook goed voor wandel- en fietstochten (RAVeL, knooppuntennetwerk…).

© Mdt wapi

Maison du Tourisme de la Wallonie Picarde Place Gérard Kasiers 15 • 7700 Mouscron +32(0)56 86 03 70 info@visitmouscron.be www.visitwapi.be www.visitmouscron.be

Hier evoqueert men op een emotionele manier de gevechten, het lijden, de Britse en Duitse verliezen, de angst van de bevolking tijdens de bezetting. Sommige uitzonderlijke iconografische documenten illustreren het gevaarlijke en moeilijke samenleven tussen burgers en militairen. Andere slaan op de ontspanning, de kameraadschap, de verbroedering en het verbazende Kerstbestand van december 1914 in Warneton (Saint Yvon). OPEN: het hele jaar. PRIJS: volwassenen: €5 - kinderen (6 tot 12 jaar): €4. Rue de Messines 156 • 7782 Ploegsteert +32(0)56 48 40 00 • ic.plugstreet1418@gmail.com www.plugstreet1418.be

© Plugstreet 14-18 experience

PLUGSTREET 14-18 EXPERIENCE

BATTLEKART Een karting race in een heus videospel! BattleKart, uniek in de wereld, combineert de reële sensatie van een karting race met de ‘fun’ van toegevoegde realiteit. In uw elektrische kart wordt u ondergedompeld in een omgeving die geprojecteerd wordt op de grond. U kunt uw tegenstanders afremmen met virtuele bonussen die u tijdens de race kunt verdienen. BattleKart is een totaal nieuw concept, een echte sensatie om te beleven met uw familie, met vrienden of collega’s. De attractie is toegankelijk vanaf 14 jaar en 1,45 m.

© BattleKart

OPEN: het hele jaar. PRIJS: van €8 tot €39 volgens formule en periode. Rue du Valemprez 20A • 7711 Dottignies (Mouscron) +32(0)56 94 11 28 • info@battlekart.be www.battlekart.eu • w BattleKart


© C. Cardon Visitwapi.be

PICARDISCH WALLONIË ANTENNE DOORNIK

Doornik – Picardisch Wallonië, natuurlijk dichtbij.

Met de steun van het Comissariaat-Generaal voor Toerisme.

Langs zijn 1600—km fietsroutes en zijn 700—km wandelwegen is Picardisch Wallonië bezaaid met toeristische sites en aantrekkelijke landschappen. Een bewegwijzerd netwerk van 1600—km met knooppunten nodigt u uit om Picardisch Wallonië per fiets te verkennen. Langs verkeersvrije routes en kleine plattelandswegen ontdekt u de fraaie landschappen van Wapi (Wallonie Picarde). Kiest u voor Picardisch Wallonië te voet, dan vindt u 700³km wandelwegen waaronder een netwerk van 350³km bewegwijzerd met knooppunten. De routes nemen u mee door het heuvelachtige platteland van het Pays des Collines. Het netwerk sluit aan op dat van de Vlaamse Ardennen en het net van het naburige Frankrijk, zodat u eindeloos wandelplezier mag verwachten. Kaarten zijn beschikbaar op www.wapishop.be. Maison du Tourisme de la Wallonie Picarde Place Paul-Emile Janson 1 • 7500 Tournai +32(0)69 22 20 45 info@visitwapi.be www.visitwapi.be

BELFORT VAN DOORNIK Het Belfort van Doornik, het oudste van België, werd door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. De beklimming van de 257 treden leidt u langs zalen met didactische borden, tentoonstellingen, de gevangeniscel, de kamer van de beiaardier en de beiaard die in de zomer elke zondag zijn klokkenspel laat horen. Het belfort symboliseerde de gemeentelijke vrijheden. Zijn klok, de ‘Bancloque’, verwittigde de bevolking bij brand of dreigende invasie, of wanneer er processen en executies aankwamen. Helemaal boven geniet van een zeer mooi panorama van Doornik en zijn omgeving. Adres: Grand-Place • 7500 Tournai • +32(0)69 21 44 76

© Visitwapi.be

OPEN: van april tot oktober: gesloten op maandag en van november tot maart: gesloten op zondagvoormiddag en maandag. PRIJS: volwassenen: €2,10 - senioren: €1,10. Office du Tourisme de Tournai Beffroi de Tournai Place Paul-Emile Janson 1 • 7500 Tournai +32(0)69 22 20 45 • info@visittournai.be www.visittournai.be

Het Museum voor Schone Kunsten is het enig museum dat specifiek voor dit doel werd ontworpen door architect Victor Horta. Het is een uitzonderlijk erfgoed, enerzijds vanwege zijn architectuur, anderzijds vanwege zijn uitzonderlijke verzameling. Ze bevat werken uit de moderne kunst en ook de enige 2 werken van Edouard Manet die tentoon staan in België. De schilderijen en beeldhouwwerken van de verzameling gaan van de Vlaamse primitieven (de la Pasture, Brueghel) tot de impressionisten (Monet, Seurat, Van Gogh) om te eindigen bij de hedendaagse kunstenaars. Adres: Enclos Saint-Martin 3 • 7500 Tournai • +32(0)69 33 24 31. OPEN: van april tot oktober: gesloten op dinsdag en van november tot maart: gesloten op dinsdag en zondagvoormiddag. PRIJS: volwassenen: €2,60 - senioren: €2,10. Office du Tourisme de Tournai • Musée des Beaux-Arts Place Paul-Emile Janson 1 • 7500 Tournai • +32(0)69 22 20 45 info@visittournai.be • www.visittournai.be

© Visitwapi.be

MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN

29


MUSEUM VOOR NATUURGESCHIEDENIS Dit museum, het eerste in zijn soort, werd gesticht in 1828, nog voor België als land bestond. Het is ondergebracht in een galerij en een vierkante zaal op de locatie van de oude brouwerij van de Saint-Martin abdij. Na de ontdekking van een ‘curiositeitenkabinet’ maakt de bezoeker kennis met fauna uit de hele wereld en een vivarium waar vissen, vogelspinnen, kikvorsachtigen en levende reptielen evolueren in hun gereconstrueerde habitat. Het museum organiseert elk jaar tijdelijke tentoonstellingen. Adres: Cour d’Honneur de l’Hôtel de Ville • 7500 Tournai +32(0)69 33 23 43

© Visitwapi.be

OPEN: van april tot oktober: gesloten op dinsdag en van november tot maart: gesloten op dinsdag en zondagvoormiddag. PRIJS: volwassenen: €2,60 - senioren: €2,10. Office du Tourisme de Tournai • Musée d’Histoire Naturelle Place Paul-Emile Janson 1 • 7500 Tournai • +32(0)69 22 20 45 info@visittournai.be • www.visittournai.be

xxx ce Tourisme de Lessines © Offi

GASTHUIS O.L.VROUW MET DE ROOS Het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos werd opgericht in de 13e eeuw. In 1242 stichtte Alix de Rosoit een gasthuis en vertrouwde het beheer ervan toe aan een gemeenschap van nonnen. Zij zouden er 8 eeuwen lang zorgen verstrekken aan zieken. Op deze verbazende site, gehuld in mysterie, ontdekt de bezoeker een parcours dat hem meevoert langs 20 zalen met authentieke en waardevolle kunstvoorwerpen, medische instrumenten uit vroegere tijden, farmaceutische collecties en een tuin met geneeskrachtige planten. OPEN: van 15/01 tot 15/12 (gesloten op maandag behalve op feestdagen). PRIJS: volwassenen: €9,50 - kinderen (6-12 jaar): €4,50. Hôpital Notre-Dame à la Rose Place Alix de Rosoit • 7860 Lessines +32(0)68 33 24 03 • info@notredamealarose.com www.notredamealarose.com

MAHYMOBILES

KORTINGS-

BON p.57

© Wouter Rawoens

OPEN: van april tot eind september. PRIJS: volwassenen: €8 - kinderen (-Š12 jaar): €5. Rue Erna 3 • 7900 Leuze-en-Hainaut +32(0)69 35 45 45 • mahymobiles@skynet.be www.mahymobiles.be

© xxx

Op naar Mahymobiles om het fenomeen ‘auto’ beter te begrijpen! Het Museum van de Auto stelt permanent meer dan 300 voertuigen tentoon uit de prestigieuze verzameling Mahy. Dit weergaloze erfgoed illustreert de spectaculaire evolutie van de auto in een periode van 120 jaar. Men ontdekt er wagens van vedettes uit films en stripverhalen, populaire auto’s, cabrio’s, limousines, brandweerwagens, prototypes, miniaturen, moto’s, fietsen, oud speelgoed... En allemaal hebben ze een verhaal of anekdote te vertellen.

MUSEUM VAN HET PLATTELANDSLEVEN Neem een duik in het leven van vroeger en bezoek de oude klas, de molen, de smidse, de melkfabriek en de ateliers van de ambachtslui. Een heel leven kwam tot stilstand en u kunt het ontdekken via oude werktuigen en versleten machines die onze voorouders duizenden keren gebruikt hebben.

© xxx

p.53

30

© OTC - E. Nisolle

KORTINGS-

BON

OPEN: van mei tot september. PRIJS: volwassenen: €3 - kinderen (6-12 jaar): €2 - kinderen (-Š6 jaar): gratis. Musée de la Vie rurale Rue Augustin Melsens 28 • 7950 Huissignies (Chièvres) +32(0)69 68 61 80 of +32(0)69 68 94 00 of +32(0)68 64 59 61 musee.vierurale@skynet.be • www.musee-huissignies.com


ARCHEOSITE® EN MUSEUM VAN AUBECHIES-BELOEIL

KORTINGS-

BON p.53

© Jan D Hondt

De Archeosite van Aubechies is de grootste site met archeologische reconstructies van België en biedt een reis van 5000 jaar naar ons verleden. Woonvormen uit het neolithicum, de brons- en de ijzertijd illustreren de prehistorie. Een villa, een tempel, een necropolis en een opgegraven schuit (voorouder van onze rivieraken) geven een beeld van de Gallo-Romeinse periode. De ‘Espace Léonce Demarez’ toont dan weer antieke vereringen en godsdiensten. Op de zondagen tussen half april en half oktober worden ambachtelijke animaties georganiseerd. OPEN: het hele jaar (behalve winterschoolvakanties). PRIJS: volwassenen: €9,50 - kinderen (4-12 jaar): €3,50. Archéosite® et Musée d’Aubechies-Beloeil Rue de l’Abbaye 1y • 7972 Aubechies • +32(0)69 67 11 16 contacts@archeosite.be • www.archeosite.be

KASTEEL VAN BELOEIL

KORTINGS-

OPEN: van april tot september. PRIJS: (kasteel + park) volwassenen: €10 - kinderen (6-12 jaar): €5. Château de Beloeil Rue du Château 11 • 7970 Beloeil +32(0)69 68 94 26 • fondschateaudebeloeil@skynet.be www.chateaudebeloeil.com

BON p.59

© ASBL Fonds Château de Beloeil

Het kasteel, sinds de 14e eeuw eigendom van de Prinsen de Ligne, is volledig gemeubileerd en bevat een uitgebreide verzameling kunstvoorwerpen van de 15e tot de 19e eeuw, waaronder een bibliotheek met 20.000 werken. De Franse tuin, met een spel van water en groen, licht en schaduw, strekt zich uit over 25 hectare. Het toeristentreintje rijdt enkel tijdens de weekends en op feestdagen. Folders in verschillende talen geven een goede kijk op het kasteel en zijn park.

PAIRI DAIZA Pairi Daiza is het tehuis voor meer dan 5.000 dieren. De ‘Jardin des Mondes’ laat u van het ene continent naar het andere reizen, tussen een overvloed aan planten en dieren, culturele en spirituele rijkdommen, die een vaste stek hebben gevonden op het voormalige domein van de cisterciënzerabdij van Cambron. Pairi Daiza is in 2017 bekroond tot het beste dierenpark van België en Nederland (Diamond Themepark Awards) en kreeg drie sterren in de groene Michelingids. Het park heeft sinds 2014 twee reuzenpanda’s als gast en u kunt ze samen met hun baby ontdekken in een authentiek Chinees decor.

© Pairi Daiza

OPEN: van Pasen tot Allerheiligen. PRIJS: raadpleeg de website. Domaine de Cambron 1 • 7940 Brugelette +32(0)68 25 08 50 • info@pairidaiza.eu www.pairidaiza.eu • w JardinDesMondes

HOTEL FLORÉAL LE PANORAMIQUE Op de top van de Mont-Saint-Aubert, op 5 minuten van Doornik en uitkijkend op een schitterend panorama, onthaalt hotel Floréal Panoramique u in een uitzonderlijke en groene omgeving. Het hotel beschikt over 46 kamers met wifi en balkon. Het gastronomisch restaurant ‘Les 5 clochers’ biedt een verfijnde keuken. Het grote zonnige terras van de taverne en het speelpark laten toe te genieten van een ontspannend moment of van een regionaal biertje na een wandeling.

KORTINGS-

BON p.63

Place 2 • 7542 Mont-Saint-Aubert (Tournai) +32(0)69 89 16 16 • mont.saint.aubert@florealgroup.be www.florealholidays/montsaintaubert.be

© Floréal

TARIEF: 1 nacht vanaf €56/pers. in een tweepersoonskamer, ontbijtbuffet inbegrepen.


BERGEN Welkom in de streek van Bergen (Mons)! Graag ontvangen wij u in onze sites en musea zoals het BAM, het Mons Memorial Museum, de Artothèque, het Musée du Doudou, het Belfort, het Mundaneum, het François Duesberg museum, het Huis Van Gogh, het SILEX’S, het Huis Losseau, Le Grand-Hornu of het Pass om er maar enkele te noemen. Na onze ervaring als culturele hoofdstad van Europa in 2015, zetten wij onze metamorfose verder en bieden wij boeiende ervaringen met tentoonstellingen van internationaal niveau en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Ontdek alle nieuwigheden van een streek die de aandacht van Unesco kreeg en waar u de voetsporen kunt volgen van Vincent van Gogh. De streek van Bergen: meer dan een gewone escapade, een aanrader!

© Gregory Mathelot

visitMons Grand-Place 27 • 7000 Mons +32(0)65 33 55 80 info.tourisme@ville.mons.be www.visitMons.be

HET PASS

Een wereld vol experimenten! Het Pass is een originele site die de zintuigen op scherp zet en de geest in de war brengt. Thematische ruimtes, boeiende animaties en ludieke uitdagingen wachten u op een uitzonderlijke plaats waar spel en avontuur u van ontdekking naar verrassing voeren. Beklim de slakkenberg (terril), waag u aan moleculair koken of aan 3D, beheers het digitale universum en probeer Acro’bât, een indoor parcours in de bomen! Aventurier of gewoon nieuwsgierig? Betreed de boeiende wereld van de wetenschap! KORTINGS-

BON p.57

Le Pass Rue de Mons 3 • 7080 Frameries +32(0)65 61 21 60 • pass@pass.be www.pass.be

MUNDANEUM

© Mundaneum

Het Mundaneum, uniek in zijn soort, toont de erfenis en de ideeën van de stichters, Henri La Fontaine en Paul Otlet. Het gebouw, een parel van art deco architectuur, herbergt een erfgoed dat door Unesco is opgenomen op de ‘Memory of the World’ lijst. Het is voortaan een plaats waar een hele rist activiteiten plaatsvindt: tijdelijke tentoonstellingen, educatieve activiteiten, lezingen, ateliers. Het is verder een onthaalcentrum voor verenigingen en ondernemingen en heeft een archiefcentrum. Het Mundaneum is ook de eerste Belgische site met het label van Europees Erfgoed. Momenteel biedt het Mundaneum samen met de UCL de expo ‘Top secret! Un monde à décrypter’, een nieuwe tentoonstelling die het cijferschrift ontcijferd’. OPEN: het hele jaar (behalve sluiting voor het opstellen van een expo). PRIJS: volwassenen: €7 – kinderen: €2. Rue de Nimy 76 • 7000 Mons • +32(0)65 31 53 43 info@mundaneum.be • www.mundaneum.org

© Fabrice Hauwel

OPEN: van 15/01 t/m 31/08, van 24/09 t/m 30/11 en van 26/12 t/m 30/12. PRIJS: volwassenen (+18 jaar): €15 – jongeren (6-18 jaar): €10 Gratis onder 6 jaar.


33

Š Visitmons - Gregory Mathelot


PARK VAN KANALEN EN KASTELEN

Maison du Tourisme du Parc des Canaux et Châteaux Place Mansart 21/22 • 7100 La Louvière +32(0)64 26 15 00 maisondutourisme@lalouviere.be www.parcdescanauxetchateaux.be

© CGT-A. Siquet

Een uitnodiging om de driehoek La Louvière, Ronquières en Seneffe te ontdekken. Maak kennis met de charmante streek die zich aftekent rond La Louvière. Ze is ideaal gelegen tussen Brussel en Bergen, wordt doorkruist door kanalen en heeft een verbazend erfgoed in de etalage… Dat is het Park van Kanalen en Kastelen! Daar ontdekt u sites die door Unesco zijn erkend als Werelderfgoed, de beroemde en nu 100 jaar oude scheepsliften van het Historisch Centrumkanaal, de reus van Strépy-Thieu, acht ongewone en niet te missen musea, een levendige folklore, maar ook brouwerijen, wijngaarden en kastelen! Het Park van Kanalen en Kastelen, dat is ook een van de meest gewaardeerde wandelbestemmingen van Wallonië, met prachtige parken en tuinen, bucolische oevers en RAVeL-paden over het hele grondgebied. Begeleide wandelingen, fietstochten, boottochten of een uitstapje met een elektrische boot met uzelf aan het stuurwiel… Kom en geniet ervan!

NIE E D E N WALLO

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT Een museum in een prachtig Engels park, waar China en Japan in het gezelschap verkeren van het antieke Egypte, Griekenland en Rome, waar het verleden van Henegouwen wordt belicht met verzamelingen gaande van de prehistorie, over de Gallo-Romeinse en Merovingische tijden, tot de 20e eeuw. Het museum bezit ook nog de mooiste verzameling ter wereld van Doorniks porselein. Het park, een van de mooiste arboretums van Wallonië, nodigt u uit om een unieke verzameling monumentale bronzen beelden te ontdekken. OPEN: van 02/01 tot 31/12 (gesloten op maandag behalve op feestdagen en op 25/12). PRIJS: volwassenen: €5 - senioren: €2,50 - jongeren (12-18 jaar): €2.

KORTINGS-

BON p.51

p.53 © MRM

Musée royal de Mariemont Chaussée de Mariemont 100 • 7140 Morlanwelz • +32(0)64 21 21 93 info@musee-mariemont.be • www.musee-mariemont.be

KORTINGS-

BON

BOIS-DU-LUC

Museum van de Mijn en de Duurzame Ontwikkeling Van de top van de slakkenbergen (terrils) tot het hart van de arbeiderswijk vertelt Le Bois-du-Luc u over het dagelijkse leven van de mannen en vrouwen die Wallonië hebben opgebouwd. De site, sinds 2012 erkend als Werelderfgoed door Unesco, nodigt u uit om een mijnstadje te ontdekken dat uniek is in Europa: van de industriële gebouwen tot de school, het gasthuis, de kiosk, de arbeiderswoningen en de kerk. Na een aangename wandeling kunt u het raderwerk van een steenkoolmijn ontdekken: het leven en het werk, de strijd, het parcours van de kompels die vaak uit verre landen kwamen. 1e zondag van de maand: gratis rondleiding in het FR om 15 u.

© A. Siquet

OPEN: van 01/05 tot 31/10 (gesloten op maandag). PRIJS: volwassenen: €8 - kinderen (6-18 jaar): €5 - audiogidsen in het NL/FR/EN/IT: + €1. Rue Saint-Patrice 2b • 7110 Houdeng-Aimeries (La Louvière) +32(0)64 28 20 00 • resa@ecomuseeboisduluc.be www.ecomuseeboisduluc.be


HET HISTORISCH CENTRUMKANAAL EN ZIJN HYDRAULISCHE LIFTEN

KORTINGS-

BON

© H.C.T - C. Carpentier

p.51

Door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. U vertrekt aan de Kabellift van Strépy-Thieu voor een begeleide uitstap (met een combinatie van boot en trein) voor de ontdekking van hydraulische liften: automatische sluis, uniek in Wallonië, lift nr. 4 van Thieu en mobiele bruggen. Bezoek met commentaar aan een machinezaal. Voor de boottocht is reserveren aanbevolen. Forfait mogelijk met bezoek aan de kabellift. OPEN: cruises van 03/04 tot 28/10, van dinsdag tot zondag. PRIJS: volwassenen: van €15 tot €21,50 – kinderen (4-12 jaar): van €10 tot €13. Canal du Centre historique et ses Ascenseurs hydrauliques +32(0)78 059 059 info@voiesdeau.hainaut.be http://voiesdeau.hainaut.be

NIE E D E N WALLO

SPEKTAKELPARCOURS VAN HET HELLEND VLAK VAN RONQUIÈRES Beleef een uitzonderlijke ervaring en volg de binnenschipper in zijn dagelijks leven dankzij een decor in 3D, audiovisuele technieken en automaten. Toegang tot de toren met de panoramische lift met uitzicht op het rivierverkeer en de streek vanop de glazen loopbruggen. OPEN: van 01/04 tot 28/10 (site gesloten tijdens het Ronquières Festival van 02 tot 05/08). PRIJS: volwassenen: €8 - kinderen (4-12 jaar): €4,50. © HCT - C. Carpentier

Parcours-spectacle au Plan incliné de Ronquières Route Baccara 1w • 7090 Ronquières +32(0)78 059 059 info.ronquieres@hainaut.be info@voiesdeau.hainaut.be http://voiesdeau.hainaut.be NIE E D E N WALLO

DE KABELLIFT VAN STRÉPY-THIEU

KORTINGS-

De grootste van Europa!

BON p.51

NIEUW IN JULI! Op de top van het kunstwerk kunt u de nieuwe museumruimte bezoeken die gewijd is aan de riviervaart. Bekijk de film over de werking van de kabellift, met zicht op de machinezaal. Elke zondag, van mei tot eind augustus, worden 4 cruises georganiseerd waarbij de boot het hoogteverschil van 73,15 m overbrugt. OPEN: van 01/04 tot 28/10 (onder voorbehoud, beperkte toegang tijdens de werken). PRIJS: volwassenen: lift: €7,50 - boot: €7 - combinatie: €12,50 kinderen (4-12 jaar): lift: €4 - boot: €4,50 - combinatie: €7,50.

© HCT - C. Carpentier

Ascenseur funiculaire de Strépy-Thieu Rue R. Cordier 50 • 7070 Thieu +32(0)78 059 059 info.strepy_thieu@hainaut.be info@voiesdeau.hainaut.be http://voiesdeau.hainaut.be

NIE E D E N WALLO

HISTORISCH CENTRUMKANAAL Zin een tochtje op het kabbelende water met uw gezin of met vrienden? U vertrekt aan de ‘Cantine des Italiens’ en vaart rustig op het Historisch Centrumkanaal dat door Unesco opgenomen is als Werelderfgoed. Ter plaatse onthaal en uitleg over de besturing (5 min.). Profiteer van de locatie en bezoek het Informatiecentrum over de Immigratie. Neem uw picknick mee of kies voor een maaltijd in het restaurant ‘Cantine des Italiens’. OPEN: van 01/04 tot 28/10. PRIJS: boot 5 plaatsen: €35/uur/7 plaatsen: €45/uur. Waarborg: €50 in cash. Canal du Centre Historique Rue Tout-y-Faut 90 7110 Houdeng-Goegnies +32(0)64 84 78 31 info.canalducentre@hainaut.be • http://voiesdeau.hainaut.be

© H.C.T - G. Sgualdino

Verhuur van elektrische boten

NIE E D E N WALLO

35


Het Domein van Seneffe is een plaats waar alle facetten van het leven en de maatschappij in de 18e eeuw worden belicht, onder meer met verschillende tentoonstellingen en een reeks culturele activiteiten. Proef van het kasteelleven en ontdek in het museum het leven uit die tijd, dankzij de permanente verzameling ‘Praal en Intimiteit. Wandel in het park van het domein waar tentoonstellingen van actuele kunst worden gehouden, geniet van het groen en de 18e-eeuwse architectuur. OPEN: van 02/01 tot 30/12 (gesloten op maandag behalve op feestdagen en op 24, 25 en 31/12 en 01/01). PRIJS: volwassenen: €6 - kinderen (-Š12 jaar): gratis. Domaine du château de Seneffe – Musée de l’orfèvrerie Rue Lucien Plasman 7-9 • 7180 Seneffe • +32(0)64 55 69 13 info@chateaudeseneffe.be • www.chateaudeseneffe.be

© Domaine du Château de Seneffe- F. Vauban

DOMEIN VAN HET KASTEEL VAN SENEFFE – MUSEUM VAN DE ZILVERSMEEDKUNST

KORTINGS-

BON p.51

HET INTERNATIONAAL MUSEUM VAN HET CARNAVAL EN HET MASKER

KORTINGS-

BON p.57

OPEN: het hele jaar (gesloten op maandag, Aswoensdag, 01/11 en van 24/12 t/m 01/01). PRIJS: volwassenen: €8 – kinderen (6 - 12 jaar): €3,50 – senioren en studenten: €7. Le Musée international du Carnaval et du Masque Rue Saint-Moustier 10 • 7130 Binche • +32(0)64 33 57 41 info@museedumasque.be • www.museedumasque.be

© WBT - Bruno D’Alimonte

© Olivier Desart

Scheep in voor een boeiende reis naar alle uithoeken van de wereld aan de hand van honderden maskers en kostuums. Ontdek de universaliteit van maskers, hun gebruik, de vormen, de materies, van de winterfeesten in Europa tot de enigmatische ceremonieën van Noord- en Latijns-Amerika, van de mysterieuze gewoontes van Afrika tot de tradities van Azië en Oceanië.Ontdek het nagelnieuwe informatiecentrum dat gewijd is aan het beroemde carnaval van Binche.


LAND VAN DE MEREN Ontdekkingen en ervaringen in het ‘Pays des Lacs’ Zin in boswandelingen? Volg onze bewegwijzerde GR of RAVeL routes. Flaneer in onze bucolische dorpen die horen bij de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’. Experimenteer met de sportieve en recreatieve activiteiten van de Lacs de l’Eau d’Heure. Ontdek ons UNESCO erfgoed zoals het belfort van Thuin en onze folkloristische marsen van het gebied tussen Samber en Maas. Bezoek onze kastelen, de abijen van Aulne en Notre-Dame de Scourmont, middeleeuwse stadjes, het museumdorp Treignes…

Maison du Tourisme Pays des Lacs Route de la Plate Taille 99 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)71 14 34 83 info@visitpaysdeslacs.be www.visitpaysdeslacs.be

NIE E D E N WALLO

© WBT - D. Samyn

Ook aan uw smaakpapillen werd gedacht. Probeer de bieren van de Abdij van Aulne, van Chimay, van de Brasserie des Fagnes of de likeuren en sterkedranken van de Distilleerderij van Biercée. Proef ook van onze kazen, escavèches of de macarons van Beaumont.

BELFORT VAN THUIN

KORTINGS-

BON

Het belfort van Thuin, door Unesco opgenomen als Werelderfgoed, laat zich van boven tot onder bezoeken. Helemaal boven, 40 meter hoog, bieden de 4 nissen een uitzonderlijk panorama van de valleien van de Samber en de Biesmelle.

p.51

Ontdek ook de opmerkelijke architectuur van dit gebouw, de indrukwekkende klokken Maria en Paula, de beiaard en het uurwerkmechanisme. Een film toont de restauratie die een jaar in beslag nam en drietalige borden vervolledigen de informatie over dit Werelderfgoed en zijn soortgenoten.

© MT Val de Sambre

OPEN: van april tot oktober + schoolvakanties en feestdagen. PRIJS: volwassenen: €3 – jongeren (12-18 jaar): €1. Office du Tourisme de Thuin Beffroi de Thuin Place du Chapitre • 6530 Thuin • +32(0)71 59 54 54 thuin@thuintourisme.be • www.thuin.be

Een abdij die in de 7e eeuw gesticht werd door St-Landelin, een berouwvolle struikrover. Aanvankelijk was ze benedictijns maar in de 12e eeuw kwamen de monniken van Clairvaux er zich vestigen en werd ze een cisterciënzerabdij. Ze bevindt zich in een steile vallei op de rechteroever van de Samber, die de naam ‘Vallei van de Vrede’ kreeg. Vandaag tonen de overblijfselen zich een oase van rust waar het leuk vertoeven is. Ontdek de geschiedenis van de abdij en het leven van de cisterciënzermonniken of bezoek de brouwerij van de abdij. De abdij is ook het kader van grandioze evenementen zoals de ‘Muzikale Juli van Aulne’ op 07, 08 en 09/07. De laatste dag is er een promenadeconcert. Informeer u! Adres: rue Vandervelde 290 in 6534 Gozée. OPEN: van april tot september. PRIJS: volwassenen: €4 –kinderen (12-18 jaar): €3. Office du Tourisme de Thuin • Abbaye d’Aulne Place du Chapitre • 6530 Thuin • +32(0)71 59 54 54 thuin@thuintourisme.be • www.thuin.be

© WBT - D. Samyn

ABDIJ VAN AULNE

37


LES LACS DE L’EAU D’HEURE

OPEN: het hele jaar (uurrooster op www.lacsdeleaudheure.be). PRIJS: raadpleeg de prijzen op de website www.lacsdeleaudheure.be Centre d’Accueil de la Plate Taille Route de la Plate Taille 99 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)71 50 92 92 • info@lleh.be www.lacsdeleaudheure.be

NIE E D E N WALLO

© Les Lacs de l’Eau d’Heure

1800 ha gewijd aan natuur en sport. De site van Les Lacs de l’Eau d’Heure biedt een brede en gevarieerde waaier sporten en ontdekkingen, zowel op het water als op het land. Naast de wandelcircuits en de RAVeLroutes rond de meren (35 km), kunt u ook de binnenzijde van de grootste stuwdam van België bezoeken en genieten van een heerlijk panorama op de Skywalk, op een hoogte van 107 m!

KORTINGS-

BON p.59

© Francois de Ribaucourt

AQUACENTRE VAN LES LACS DE L’EAU D’HEURE Ontdek alle voorzieningen van het Aquacentre. Enerzijds biedt het waterrecreatiepark een combinatie van sport en vrijetijdsbesteding; anderzijds nodigt het wellnesscenter uit om u te ontspannen. Het waterrecreatiepark heeft een binnen- en een buitenzwembad die het hele jaar toegankelijk zijn, met jetstream, een glijbaan ‘infinity jump’ en een pierenbad voor kinderen. In de zomer kan men ook gebruik maken van een spray park van 500 m2, ligzetels en een openluchtbar. Er vlak naast biedt ‘A l’heure du Bien- Etre’ een modern centrum met jacuzzi’s, sauna’s, een hamam, luminotherapie en behandelingen à la carte. OPEN: het hele jaar (uurrooster op www.parcaquacentre.be). PRIJS: raadpleeg de prijzen op www.parcaquacentre.be Rue du Bois du Four 1 • 6440 Froidchapelle +32(0)71 20 81 81 (zwembad) en +32(0)71 20 81 88 (A l’Heure du Bien-Etre) aquacentre@lleh.be • www.parcaquacentre.be

Kom u uitleven in een groene omgeving van 3 hectare aan de rand van het grootste meer van België, la Plate Taille, een van de meren van de Eau d’Heure. Hier worden tal van activiteiten aangeboden in de toppen van de bomen zoals een slingersprong die uniek is in België, en verder een parcours voor 3-7 jarigen en een deathride (h/t) over het meer. Er is ook een barbecuezone ter beschikking. OPEN: van Pasen tot Allerheiligen. PRIJS: volwassenen: €25 - kinderen (3-8 jaar): €14 - jongeren (9-15 jaar): €20. Route de la Plate Taille 99 • 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)71 20 22 52 • info@naturaparc.be • www.naturaparc.be

KORTINGS-

BON

© Pascal Pierson

p.57

38

© Natura Parc Eau d’Heure

NATURA PARC BIJ LES LACS DE L’EAU D’HEURE

THE SPIN CABLEPARK The spin Cablepark is een ‘waterteleski’ op een meer die u laat genieten van waterski en wakeboard. Al wat u moet doen is in het water springen. En team enthousiaste professionals geeft u alle nuttige tips om met succes te vertrekken en uw parcours op uw eigen tempo te doorlopen. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd (dagen voor vrouwen, garden party’s, competities, stages…). Contacteer ons voor meer informatie. OPEN: van maart tot december. PRIJS: volwassenen: €20/pers./1 u (basismateriaal voor beginners inbegrepen). KIDS sessie: €25/kind/2 u. Rue Crossart 61 • 6440 Boussu-lez-Walcourt • +32(0)71 31 39 82 of +32(0)474 56 47 09 • info@thespin.be • www.thespin.be


DE CROCODILE ROUGE Ontdek les Lacs de l’Eau d’Heure op de rug van een… Crocodile Rouge, een amfibiebus die rijdt op het land en vaart op de meren. Er kunnen 40 personen aan boord voor een circuit van een uur met commentaar in drie talen. OPEN: van Pasen tot Allerheiligen. PRIJS: volwassenen: €19 – Gezinskaart (2 volw. + 2 kind. 4 tot 12 jaar): €64.

© SNEH

Route de la Plate Taille 99 • 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)476 29 89 11 • info@lecrocodilerouge.be www.lecrocodilerouge.be

DE CROCO EXPRESS

KORTINGS-

BON

Ontdek Les Lacs de l’Eau d’Heure en hun omgeving met de Croco Express. Deze hop-on, hop-off biedt u een grote flexibiliteit om de meren van de Eau d’Heure op uw eigen tempo te verkennen. Profiteer van één ticket om u naar hartenlust een hele dag te verplaatsen met dit pendeltreintje. Duur van de rit +/- 1.15 u. Het treintje rijdt de hele dag (10.30 – 18 u).

p.53

OPEN: van Pasen tot Allerheiligen. PRIJS: €8/dagforfait – kinderen (- 4 jaar): gratis. © J-F Baelden

Route de la Plate Taille 99 • 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)71 30 21 13 of +32(0)476 29 89 11 info@lecrocodilerouge.be www.lecrocodilerouge.be

LASER GAME VAN LES LACS DE L’EAU D’HEURE Het Laser Game, dat een deel van de stuwdam van de Eau d’Heure in beslag neemt, is een interactief avonturenspel dat kan samengevat worden als ‘100% laser en fun’. Het gaat om een labyrint van 250 m2 waarin de spelers – maximaal 12 individueel of in team – het tegen elkaar opnemen maar ook de ‘Krokodils Rex’ moeten overwinnen. Dat alles in een jungledecor met tussenwanden, weerspiegelende zones en obstakels. Hun opdracht? Een maximum aan punten halen maar vooral: zich amuseren onder vrienden, volwassenen of kinderen.

© J.F. Baelden

OPEN: het hele jaar (uurrooster op www.lecrocodilerouge.be). PRIJS: €10/p./1 spel – €16€p./2 spelen – €22/p./3 spelen. Centre d’Accueil de la Plate Taille Le Crocodile Café Route de la Plate Taille 99 • 6440 Boussu-lez-Walcourt (Froidchapelle) +32(0)71 30 21 13 • info@lecrocodilerouge.be • www.lecrocodilerouge.be

AQUA GOLF VAN LES LACS DE L’EAU D’HEURE Startposities op 15 tapijten met als objectief 15 doelen met een vlag op het meer van la Plate Taille. Als de kinderen vergezeld zijn, kunnen ze Aqua Golf spelen vanaf 10 jaar.

Centre d’Accueil de la Plate Taille Le Crocodile Café • Route de la Plate Taille 99 6440 Boussu-lez-Walcourt (Froidchapelle) • +32(0)71 30 21 13 info@lecrocodilerouge.be • www.lecrocodilerouge.be

© WBT - D. Samyn

OPEN: van Pasen tot Allerheiligen. PRIJS: Green fee (toegang/persoon): €5 – emmer met 30 ballen: €5 - huur materiaal (club): €2.


RED CROCODILE SAILS Rijden met een zeilwagen, een intens moment in de wind te midden van de meren van de Eau d’Heure. Na een korte uitleg over de besturing van uw zeilwagen, wijst de instructeur verschillende parcours aan die aangepast zijn aan uw niveau en de weersomstandigheden. Verhuur van materiaal dat aangepast is aan personen van 7 tot 77 jaar. Helm (verplicht) inbegrepen in de prijs. Beschermende bril en handschoenen aanbevolen. © Le Crocodile Rouge

OPEN: het hele jaar. PRIJS: €50/u/zeilwagen. Maximum 3 personen/zeilwagen. Route de la Plate Taille 99 • 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)71 30 21 13 en +32(0)476 29 89 11 info@lecrocodilerouge.be • www.lecrocodilerouge.be

KORTINGS-

BON p.61

RONDLEIDING IN DE STUWDAM EN SKYWALK BIJ LES LACS DE L’EAU D’HEURE

© Le Crocodile Rouge

Mis het bezoek niet aan de grootste stuwdam van België en de enige die men vanbinnen kan bezoeken. Ontdek de geschiedenis en het waarom van de bouw van het kunstwerk met het bezoek aan een maquette van 20 m2. Skywalk op een hoogte van meer dan 100 m voor een adembenemend panorama, met een gedeeltelijk glazen bodem (gemakkelijke toegang met een lift). Parking. Honden toegelaten. OPEN: het hele jaar. PRIJS: volwassenen: €8,50 - kinderen: €7,50. La visite guidée du barrage et skywalk aux Lacs de l’Eau d’Heure Centre d’Accueil de la Plate Taille Route de la Plate Taille 99 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)71 30 21 13 • info@lecrocodilerouge.be www.lecrocodilerouge.be

NIE E D E N WALLO

TREIGNES, MUSEADORP

Treignes, Village des Musées 5670 Treignes +32(0)60 31 16 35 (Toeristische Dienst van Viroinval) musees@treignes.info • www.treignes.info

KORTINGS-

BON © Treignes, Village des Musées

Treignes heeft activiteiten voor ieders smaak. Het Ecomuseum van de Viroin toont oude beroepen. De Ruimte Arthur Masson illustreert het leven in de Ardennen met het spektakelparcours ‘Trignolles’ en de ‘School van Eertijds’. Het Stoomtreinmuseum: van de stoomlocomotief tot het dieselmotorrijtuig, op ware grootte en als maquettes. Het Malgré-Tout Museum en het Park van de Prehistorie gaan ver terug in ons verleden. Het Museum van het Klein Formaat toont hedendaagse kunstwerken. En dan zijn er nog de tijdelijke tentoonstellingen, de Gallo-Romeinse villa en de fraaie landschappen van Viroinval! OPEN: het hele jaar, afhankelijk van de musea. PRIJS: van €3 tot €6 al naargelang het museum.

p.53

© Brasserie des Fagnes

LA BRASSERIE DES FAGNES In één gebouw laten twee brouwerijen u 150 jaar technologische evolutie zien in het brouwen van bier. Onze moderne en actieve brouwerij (er wordt gebrouwen van dinsdag tot zondag) produceert de Fagnes, en verder 50 verschillende bieren per jaar, met aroma’s en smaken die variëren volgens het seizoen. Proeverij van bieren die uit de kuipen van de brouwerij komen en kwaliteitsvolle streekgerechten, open haard in de winter, groot terras in de zomer, groot speelplein voor kinderen. Binnen mini-bioscoop voor kinderen en interactieve didactische borden. Vrije toegang. OPEN: dagelijks behalve op maandag, ook op maandag in juli en augustus, tijdens schoolvakanties, de dag voor een feestdag en op feestdagen. Route de Nismes 26 • 5660 Mariembourg (Couvin) +32(0)60 31 39 19 • mail@fagnes.be • www.fagnes.com

40


STOOMTREIN VAN DE 3 VALLEIEN

KORTINGS-

BON

(Mariembourg – Treignes)

p.53

© CFV3V

Een uitzonderlijke reis met een stoomtrein! Ontdek een van de mooiste museum-trajecten van Europa. Keer terug in de tijd met onze stoomtrein en doorkruis de 3 Valleien met hun ongelofelijke landschappen. De trein vertrekt in Mariembourg en passeert Nismes, Olloy-sur-Viroin en Vierves, om te eindigen in Treignes, het laatste station voor de Franse grens. OPEN: van 31/03 tot 01/11 (stoomtrein en/of dieselrijtuig): zaterdag, zon- en feestdagen. In juli en augustus: intensief rooster (zie onze website). Duur van het traject: 40 min. met de stoomtrein en 30 min. met het dieselrijtuig. PRIJS: rit (h/t): volwassenen: €12,50 - kinderen (6-12 jaar): €8,50. Bezoek aan het Stoomtreinmuseum: volwassenen: €5,50 - kinderen (6-12 jaar): €3,50. Combinatie trein + museum: volwassenen: €17 - kinderen (6-12 jaar): €11,50. Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées Chaussée de Givet 49 • 5660 Mariembourg +32(0)60 31 24 40 • secretariat@cfv3v.eu • www.cfv3v.eu

VIROINVAL, NATUURLIJK! De gemeente Viroinval, toeristische bestemming bij uitstek, telt acht dorpen ten zuiden van de meren van de Eau d’Heure. Zin in een natuurbeleving? Verken het Natuurpark Viroin-Hermeton en zijn 300 km bewegwijzerde paden. Neem de toeristentrein in Nismes en bezoek de ‘Fondry des Chiens’, een geklasseerd natuurmonument. Zin in cultuur? Ontdek Treignes, het museadorp. Liever ontspanning? Neem de stoomtrein van de 3 Valleien die Treignes verbindt met Mariembourg. Maak een tochtje met een elektrisch bootje in de Jardins d’O van Nismes. Flaneer in Vierves, een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’… Waar u ook zin in hebt, Viroinval zal beslist in de smaak vallen! © J.V. Biron

Office du Tourisme de Viroinval Rue Vieille Église 5 • 5670 Nismes +32(0)60 31 16 35 • tourisme.viroinval@skynet.be www.viroinval.be

KORTINGS-

BON

NIE E D E N WALLO

p.59

LANDAL VILLAGE L’EAU D’HEURE

© Landal Greenparks B.V.

Breng een aangenaam verblijf door in een unieke omgeving met een uitzonderlijke natuur en ontdek wat de Ardennen te bieden hebben. Verblijf in Landal Village l’Eau d’Heure, een vakantiepark aan de rand van de meren van l’Eau d’Heure. Zeilen, kajakken, surfen... het is er allemaal mogelijk. En u kunt zich naar hartenlust amuseren in het zwembad! OPEN: het hele jaar. PRIJS: raadpleeg de website. Rue du Bois du Four 7A • 6440 Froidchapelle +32(0)71 65 58 65 • leaudheure@landal.be www.landal.be/villageleaudheure

GOLDEN LAKES VILLAGE

PRIJS: 1 nacht vanaf €18/persoon (voor een reservering voor 4 personen/ minimum 3 nachten/2 kamers). Route de la Plate Taille 51 • 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)87 33 62 14 • Info@lamisoleil.com • www.location-ardennes.be

© Imperia-Bel

Het Golden Lakes Village wordt uw favoriete bestemming, ongeacht of u natuurliefhebber of sportfanaat bent, of houdt van comfort. Het domein, vlakbij de meren van de Eau d’Heure geniet van een mooie ligging in de natuur. U verblijft er in luxueuze woningen aan de rand van het meer, die plaats bieden aan maximaal 8 personen. In de onmiddellijke nabijheid zijn tal van activiteiten mogelijk. Er zijn wandelroutes en fietspistes (RAVeL), u kunt fietsen huren, zwemmen, kajakken, windsurfen, jetskiën, u uitleven in een avonturenparcours in de bomen… Als huurder geniet u ook van een voorkeurtarief in het Aquacentre (niet in het wellnesscentrum).


LAND VAN CHARLEROI

Charleroi, nu is het moment!

Charleroi, veranderd en uit de toon vallend, is uitgegroeid tot een nieuwe trendy bestemming. Naast het indrukwekkende project Rive Gauche, hebben andere locaties zoals de kaaien van de Samber of de Place de la Digue een tweede jeugd gevonden. Niet te missen: het stadhuis, de Basiliek SaintChristophe, de musea, de street-art, het ongewone parcours van de lucht-metro. De grote evenementen: het carnaval, de muziekfeesten, de brocante van de kaaien, de 10 miles en het dorp van de smaken, het zomerevenement Quartier d’été, de Waalse Feesten, het Kerstdorp.

© Charleroi Tourisme - Gina Santin

Suggestie: bewonder op het balkon van het belfort (Unesco Werelderfgoed), een panorama van de streek van 360°. Ontdek nadien de grote maquette van de vestingstad Charleroi (gratis toegang op woensdag en zaterdag vanaf 14.30 u). Maison du Tourisme du Pays de Charleroi Place Charles II 20 • 6000 Charleroi +32(0)71 86 14 14 maison.tourisme@charleroi.be www.paysdecharleroi.be

LE BOIS DU CAZIER

Verleden, heden en toekomst

KORTINGS-

OPEN: het hele jaar. PRIJS: volwassenen: €8 - kinderen (6-18 jaar): €4,50. Rue du Cazier 80 • 6001 Marcinelle +32(0)71 88 08 56 • info@leboisducazier.be www.leboisducazier.be

p.57

© J.L. Deru - photodaylight.com

Le Bois du Cazier was het decor van een tragisch mijnongeval en werd een herinneringssite die door Unesco is opgenomen als Werelderfgoed. Het museumparcours is gewijd aan het industriële erfgoed en telt 3 afdelingen: de Ruimte 8 augustus 1956, het Museum van de Industrie en het Museum van het Glas. De site is ingekapseld in het groen en omringd door drie slakkenbergen (terrils) met wandelpaden en organiseert ateliers met demonstraties van ijzer smeden, smelten en kunstglaswerk.

BON

HUIS VAN HET AARDEWERK

© Histoires d’Images

Ontdek de fabricatie van steengoed (aardewerk), de magie van klei, water en vuur… Maquettes, audiovisuele sketches en montages tonen de fabricatie, de productieketen of het gebruik van steengoed doorheen de tijd. Het ‘Maison de la Poterie’ heeft ook een polyvalente zaal waar men tijdelijke tentoonstellingen houdt, een documentatiecentrum, een ludieke ruimte en interactieve zuilen. U kunt ook een van de drie ambachtelijke pottenbakkerijen ontdekken die nog actief zijn in Châtelet. OPEN: van 03/01 tot 23/12 op woensdag en de eerste weekends van elke maand van 10 tot 17 u (laatste tickets om 16 u). PRIJS: volwassenen: €2,50 - kinderen (vanaf 6 jaar): €1,50. Maison de la Poterie • Rue Général Jacques 4 • 6200 Bouffioulx +32(0)71 39 51 77 • tourisme@chatelet.be • www.chatelet-poterie.be


BPS22

Kunstmuseum van de provincie Henegouwen

OPEN: het hele jaar, van 10 tot 18 u (gesloten op maandag, op 01/01, 24/12, 25/12, 31/12 en tijdens de opstelling van nieuwe tentoonstellingen). PRIJS: volwassenen: €6 - studenten: €3 - kinderen (-Š12 jaar): gratis. Boulevard Solvay 22 • 6000 Charleroi +32(0)71 27 29 71 • info@bps22.be www.bps22.be

© WBT - Denis Erroyaux

© WBT - Denis Erroyaux

Een van de grootste kunstmusea in Franstalig België. Het biedt een programma met tentoonstellingen en bemiddelingsacties toegespitst op culturele en maatschappelijke fenomenen. Het museum exposeert hedendaagse kunstenaars maar mengt handig stijlen en tijdperken dankzij de uitgebreide kunstcollectie van de provincie Henegouwen.

43


WAALSBRABANT Waals-Brabant maakt emoties los Overnachten in een privékasteel, wandelen in een ‘wit’ dorp, een spectaculair vuurwerk bewonderen, een ceremonie bijwonen die gewijd is aan… een taart! Er wachten u verbazende en soms heel ongewone ervaringen! Nieuw! In Louvain-la-Neuve, nodigt het Musée L u uit om zijn nieuwe ruimte te bezoeken die 5 maal groter is geworden en volledig gewijd is aan kunst. Beleef het bezoek met 5 nieuwe thema’s: zich verbazen, in vraag stellen, overbrengen, ontroerd worden en beschouwen… De Abdij van Villers-la-Ville verkennen, de Heuvel met de Leeuw beklimmen, de vader van Kuifje ontmoeten, proeven van de Tarte al Djote, de kunst van Folon bewonderen, rillen van plezier in Walibi… In Waals-Brabant valt altijd een nieuwe ervaring te beleven!

© UCL

Fédération du tourisme du Brabant wallon Postadres: Place du Brabant wallon 1 • 1300 Wavre +32(0)10 23 61 08 info@beleefwaalsbrabant.be w beleefwaalsbrabant destinationbw www.beleefwaalsbrabant.be

MEMORIAAL 1815 Kom het Memoriaal 1815 bezoeken: • De scenografie die uniek is in Europa, dompelt u onder in het hart van de Slag van Waterloo, met een multi-zintuiglijke ervaring, vol speciale effecten. • De Boerderij van Hougoumont, laatste authentieke getuige van de veldslag, is uitgerust met een gloednieuwe scenografie en een onvergetelijk multimedia spektakel. • En vergeet ook de overige hoogtepunten niet: de Heuvel met de Leeuw met zijn 226 treden en het recent gerestaureerde Panorama.

Mémorial 1815 Route du Lion 1815 • 1420 Braine-l’Alleud • +32(0)2 385 19 12 info@waterloo1815.be • www.waterloo1815.be

KORTINGS-

BON p.55

KORTINGS-

BON p.53

© WBT - B. D’Alimonte

WELLINGTON MUSEUM WATERLOO Het Wellington Museum bevindt zich in het hart van Waterloo, in een voormalig postrelais dat als hoofdkwartier werd gebruikt door de Hertog van Wellington, bevelhebber van de geallieerde strijdkrachten op 17 en 18 juni 1815. Het museum belicht op een didactische manier, met behulp van gravures, wapens en documenten, de politieke context in Europa, voor en na de veldslag. Er is een audiogids in 8 talen beschikbaar (inbegrepen in de toegangsprijs). Mogelijkheid om een gids te reserveren mits aanvraag 10 dagen op voorhand. OPEN: het hele jaar (gesloten op 01/01 en 25/12). PRIJS: volwassenen: €7,50 – jongeren (7-17 jaar), studenten en senioren: €6,50 (buiten de tijdelijke tentoonstellingen). Musée Wellington Waterloo Chaussée de Bruxelles 147 • 1410 Waterloo +32(0)2 357 28 60 • info@museewellington.be www.museewellington.be

© O. Cappeliez

OPEN: het hele jaar. PRIJS: Pass Memoriaal: volwassenen: €16 - kinderen (7-17 jaar): €13.


KORTINGS-

BON

© Folon, ADAGP, 1973

p.59

STICHTING FOLON Op 20 minuten van Brussel heeft Folon ongeveer 500 werken uitgestald in de Boerderij van het Kasteel van La Hulpe. Vijftien zalen tonen zijn aquarellen, schilderijen, gravures, beelden, affiches en illustraties. De originele en interactieve museale opstelling, uitgedacht door de kunstenaar zelf, neemt u mee voor een ontdekking van de vele facetten van zijn kunst en zijn universum. De muziek, het spel van het licht en de optische effecten mengen zich met de mooiste creaties van een van onze grote Belgische kunstenaars. OPEN: het hele jaar (gesloten op maandag en op 24, 25, 31/12 & 01/01). PRIJS: volwassenen: €10 - senioren: €8 - jongeren (6-18 jaar): €5. Fondation Folon Boerderij van het Kasteel van La Hulpe Drève de la Ramée 6A • 1310 La Hulpe +32(0)2 653 34 56 • info@fondationfolon.be www.fondationfolon.be

HERGÉ MUSEUM

KORTINGS-

OPEN: het hele jaar (gesloten op maandag, 01/01 en 25/12). PRIJS: volwassenen: €9,50 – kinderen (7-14 jaar): €5. Gratis op de eerste zondag van elke maand. Musée Hergé Rue du Labrador 26 • 1348 Louvain-la-Neuve +32(0)10 48 84 21 • info@museeherge.com www.museeherge.com

p.53 © N. Borel – Atelier Christian de Portzamparc

Een parcours langs de creaties van een groot kunstenaar van de 20e eeuw. Hij was graficus, reclameman, karikaturist, tekenaar… Het Hergé Museum toont alle facetten van zijn kunst. Meer dan 80 originele graveerplaten, 800 foto’s, documenten en voorwerpen zijn verzameld op een plek in Waals-Brabant die Hergé zo dierbaar was. Evenementen in het museum: raadpleeg regelmatig onze website www.museeherge.com en de facebook pagina.

BON

AVENTURE PARC

Zin om uw avonturiersziel tot leven te brengen? Aventure Parc Wavre biedt u: 180 spelen verdeeld over 19 acrobatische parcours vanaf 5 jaar. Tokkelbanen: durft u de reuzenbaan van 120m aan? - de Tyro Kids/Tour, een parcours met enkel tokkelbanen – de Flyline, de eerste tokkelbaan met bochten van de Benelux, 330 meter lang. Sprongen die uniek zijn in België: de Space Jump, vlieg 17m hoog in de lucht - de Forest Jump, de stuntman-sprong van 8m - de Jungle Jump, een slingersprong van 15m et een bungeesprong van 20m. Toegang zonder tijdsbeperking, permanente veiligheid van een levenslijn.

© Aventure Parc

OPEN: van 24/03 tot 04/11 alle weekends, feestdagen en schoolvakanties. PRIJS: volwassenen (vanaf 10 jaar): €29 – kinderen (7-9 jaar): €25 – kinderen (5-6 jaar): €21. Rue Sainte-Anne 152 • 1300 Wavre +32(0)10 22 33 87 • info@aventureparc.be www.aventureparc.be

WALIBI - Top Hit sensaties! Een nieuwe roetsjbaan voor gezinnen in een themazone: EXOTIC WORLD! Bent u klaar voor de dolle rit op de nieuwe roetsjbaan voor gezinnen, ingeplant in de exotische Tiki-zone? Van zodra u er binnenkomt, stuit u op reuzentotems, bamboe... In deze groene ruimte met palmbomen wordt u verleid door de omgeving. SPECIALE DATA: eierzoektocht voor kinderen van 31/03 tot 15/04 Halloween (het grootste Halloween evenement van België) van 20/10 tot 04/11, met 8 nocturnes...

Boulevard de l’Europe 100 • 1300 Wavre +32(0)10 42 15 00 • info-wbe@walibi.com www.walibi.be

© Belpark

OPEN: van Pasen tot Allerheiligen. PRIJS: (Aqualibi niet inbegrepen): volwassenen (>1,40m): €37,50 – kinderen (van 1m tot 1,40m): €32,50. (onder voorbehoud van wijzigingen).

45


ABDIJ VAN VILLERS-LA-VILLE

OPEN: van 02/01 tot 30/12 (gesloten op 24 & 25/12). PRIJS: (plattegrond en toegang tot de tuinen inbegrepen): volwassenen: €8 – kinderen (6-12 jaar): €3. KORTINGS-

BON p.59 © xxx

Abbaye de Villers-la-Ville • Rue de l’Abbaye 55 • 1495 Villers-la-Ville +32(0)71 88 09 80 • info@villers.be www.villers.be

DOLCE LA HULPE BRUSSELS

KORTINGS-

BON p.63

© WBT - Denis Erroyaux

© Dolce la Hulpe Brusssels

Kies voor een herbronning op 15 min. van Brussel, in een 4-sterrenhotel omhuld door het Zoniënwoud. Ongeacht het seizoen biedt dit hotel een connectie met de natuur vanuit zijn kamers, restaurants en bars. Gratis activiteiten: binnenzwembad (open van 6 tot 23 u), sauna, hamam, fitnesszaal (24/24 open), gezindheidsparcours, tennis. Gratis parking en wifi. PRIJS: 1 nacht vanaf €70/persoon (op basis van een tweepersoonskamer), ontbijt inbegrepen. Chaussée de Bruxelles 135 • 1310 La Hulpe +32(0)2 290 98 98 reservations.lahulpe@dolce.com www.dolcelahulpe.com/nl

© Abbaye de Villers-la-Ville

Bezoek de Abdij, opgenomen als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Ontdek het bezoekerscentrum en het nieuwe bezoekersparcours! Flaneer in de tuinen met geneeskrachtige, aromatische, culinaire of verfplanten – voor een ontspannend moment. Verken de Abdij met de ‘Ardoise’, een tablet met toegevoegde realiteit. (NL, FR, GB, D).


SAMBREORNEAU Ideaal voor uitstappen! Kom voor een uitstap in het noorden van de provincie Namen naar de streek van de Mens van Spy of naar het slagveld waar Napoleon zijn laatste overwinning behaalde. Ontdek de sporen van onze verre voorouders op de ‘Chaussée Romaine’, de Romeinse heirbaan, of herbron u langs de bedevaartweg naar Santiago de Compostela. Profiteer van een wandeling op een RAVeL of een GR-pad om onze bieren of streekproducten te proeven. Kom met uw gezin of met vrienden, zet uw bagage af in een kwaliteitsvol logies en steek gezellig samen de benen onder tafel! Dankzij de mobiele applicatie ‘Tous en SambreOrneau’ of via http://en.sambre-orneau.be, ontdekt u meer dan 500 km wandel-, fiets- en autoroutes, maar ook 300 interessante sites zoals attracties, musea, logeeradressen, restaurants en evenementen.

©Christian Genard

Maison du Tourisme Sambre-Orneau Rue Sigebert 3 • 5030 Gembloux +32(0)81 62 69 66 info@sambre-orneau.be www.sambre-orneau.be w MTSambreOrneau

Wallonië, een ideale bestemming voor fietstoerisme! Kom fietsen met uw gezin, als koppel, met vrienden… er zijn heel wat tochten die tegemoet komen aan ieders smaak. De RAVeL, een netwerk van meer dan 1300 km oude spoorlijnen en jaagpaden, dat gereserveerd is voor een niet-gemotoriseerd publiek. Routes die verbonden zijn door knooppunten, met een bewegwijzering die de afstand en de duur van de gewenste rit weergeeft. Het Europese fietsnetwerk EuroVélo met 4 langeafstandsroutes die Wallonië doorkruisen.

© WBT - Bruno D’Alimonte

De Maasfietsroute, een van de grensoverschrijdende langeafstandsroutes, meer dan 150 km langs de Maas. De Vennbahn, fietsroute aangelegd op oude spoorlijnen tussen Duitsland en Luxemburg. Goed om weten: verspreid over heel Wallonië vindt u meer dan 500 dienstverleners met het label ‘Fiets Welkom’. Zij garanderen u een kwaliteitsvol onthaal, ongeacht of ze een logies, een attractie of een toeristisch informatiepunt zijn.

Download gratis onze brochure ‘Heerlijk fietsen in de Ardennen’. Zij biedt u 45 ideeën voor gezinscircuits in de vorm van een lus. Met één klik vindt u alle informatie op ‘Fietsen in Wallonië’! Circuits, fietsevenementen, logies, ideeën om uw uitstappen beter voor te bereiden…

fietseninwallonie.be

47


DienSten VOOr kinDeren

Parc Chlorophylle © Burgeon

AnimAtie in het PArk

De gegarandeerde glimlach voor Lucas In Wallonië houden we van een glimlach. Groot, klein, met krullende mondhoeken of met de tanden bloot. Daarom doen de WDQ-labelhouders, gekend voor hun hartelijkheid, er alles aan om die glimlach te doen verschijnen op het gezicht van Lucas en alle andere kinderen die zich komen amuseren in Wallonië.

Ontdek de lijst van labelhouders op www.walloniekwaliteit.be


Durbuy - © WBT - Bruno D’Alimonte

Durbuy

Eden Wallonië – European Destinations of Excellence Ontdek de verborgen parels van Wallonië, toeristische “Destinations of Excellence” die bekroond werden met de Eden prijs De laureaten : Durbuy • Ath • Viroinval • Les Lacs de l’Eau d’Heure • Marche-en-Famenne • Ottignies/Louvain-la-Neuve • Waimes De finalisten : De mooiste dorpen van Wallonïe • Silly • Haute-Sûre Anlier Forest Nature Park • Natuurpark van de Scheldevlakte • De Oostkantons • Riveo • Park van Kanalen en Kastelen • Waterwegen van Henegouwen

walloniebelgietoerisme.be/eden NIË E D E N WALLO


Profiteer nog meer van uw uitstappen en verblijven in Wallonië, samen met uw gezin, als koppel of met vrienden! Gebruik onze kortingsbonnen (pagina 51 tot 66) en geniet van promoties van onze partners. De voorwaarden voor de korting en de geldigheid staan op de keerzijde van elke bon.

© WBT - David Samyn

Wij wensen u meteen aangename ontdekkingen toe!

50

DOWNLOAD GRATIS ONZE KORTINGSBONNEN EN ONTDEK AL ONZE AANBIEDINGEN OP walloniebelgietoerisme.be of .nl


ABDIJ VAN MAREDSOUS

1

ABDIJ VAN STAVELOT

gratis rondleiding

voor 1 betaalde rondleiding volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 02/01 tot 31/12/2018 voor de individuele rondleiding, op de daartoe voorziene data. Geldig voor maximaal 2 betalende personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

ARCHEOFORUM VAN LUIK

1

voor 1 betaalde toegang volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Het hele jaar 2018 geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

BELFORT VAN THUIN – OFFICE DU TOURISME VAN THUIN

1

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 31/10/2018 tijdens de openingsuren van het belfort. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

1

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker) Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/05 tot 31/10/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

KASTEEL VAN LAVAUX-SAINTE-ANNE

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker) Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 28/10/2018 onder voorbehoud van vlotte toegankelijkheid, behalve voor evenementencruises. Geldig voor maximaal 2 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

BOIS-DU-LUC, MUSEUM VAN DE MIJN EN DE DUURZAME ONTWIKKELING

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker)

HISTORISCH CENTRUMKANAAL EN ZIJN HYDRAULISCHE LIFTEN

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker) Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang met vermelding van de code ‘4779’. Aanbod geldig van 02/01 tot 31/12/2018, behalve op 11, 12/03 en 25/12. Geldig voor maximaal 2 betalende personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

KABELLIFT VAN STRÉPY-THIEU

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker)

voor 1 betaalde toegang volwassene

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/07 tot 28/10/2018 voor een gratis bezoek aan Strépy bij aankoop van een excursie op het Historisch Centrumkanaal (buiten evenementencruises). Geldig voor maximaal 2 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata, behalve op 21 en 22/07 en tijdens privé-evenementen. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

CITADEL VAN NAMEN

1

CRISTAL DISCOVERY (VAL SAINT LAMBERT) – SERAING

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene

voor 1 betaalde toegang volwassene

Geldig voor de rondleiding in de onderaardse gangen. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 30/09/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 behalve op maandag, 01/01 en 25/12. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

DOMEIN VAN HET KASTEEL VAN SENEFFE – MUSEUM VAN DE ZILVERSMEEDKUNST

1

GRÈS DE LA ROCHE

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker) Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 02/01 tot 30/12/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig in 2018 tijdens de schoolvakanties, behalve 02/04, 01/05, 11/11, december en januari, voor maximaal 2 betalende personen per bon. Niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

#

51


ABBAYE DE STAVELOT

ABBAYE DE MAREDSOUS

Cour de l’Abbaye 1 • 4970 Stavelot +32(0)80 88 08 78 etc@abbayedestavelot.be www.abbayedestavelot.be

Rue de Maredsous 11 • 5537 Denée +32(0)82 69 82 84 accueil@maredsous.com www.tourisme.maredsous.be

Verantwoordelijke uitgever: Virgile GAUTHIER Cour de l’Abbaye 1 • 4970 STAVELOT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Bernard TORLET Rue de Maredsous 11 • 5537 DENÉE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

ASBL VOIES D’EAU DU HAINAUT

ARCHÉOFORUM DE LIÈGE

Rue des Clercs 31 • 7000 Mons +32(0)78 059 059 info@voiesdeau.hainaut.be http://voiesdeau.hainaut.be

Place Saint-Lambert • 4000 Liège +32(0)4 250 93 70 infoarcheo@idpw.be www.archeoforumdeliege.be

Verantwoordelijke uitgever: Catherine BERGER Rue des Clercs 31 • 7000 MONS Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Julien MAQUET Place St-Lambert • 4000 LIÈGE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

BOIS-DU-LUC, MUSÉE DE LA MINE ET DU DÉVELOPPEMENT DURABLE

BEFFROI DE THUIN – OFFICE DU TOURISME DE THUIN

Rue Saint-Patrice 2B • 7110 Houdeng-Aimeries (La Louvière) +32(0)64 28 20 00 resa@ecomuseeboisduluc.be www.ecomuseeboisduluc.be

Place du Chapitre • 6530 Thuin +32(0)71 59 54 54 thuin@thuintourisme.be www.thuin.be

Verantwoordelijke uitgever: Chloé PIRSON Rue Saint-Patrice 2B • 7110 HOUDENG-AIMERIES (LA LOUVIÈRE) Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Pierre NAVEZ Place Albert 1er 2 • 6530 THUIN Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

CHÂTEAU DE LAVAUX-SAINTE-ANNE

ASBL VOIES D’EAU DU HAINAUT

Rue du Château 8 • 5580 Lavaux-Sainte-Anne +32(0)84 38 83 62 info@chateau-lavaux.com www.chateau-lavaux.com

Rue des Clercs 31 • 7000 Mons +32(0)78 059 059 info@voiesdeau.hainaut.be http://voiesdeau.hainaut.be

Verantwoordelijke uitgever: Fanny TOUSSAINT Rue du Château 8 • 5580 LAVAUX-SAINTE-ANNE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Catherine BERGER Rue des Clercs 31 • 7000 MONS Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

VAL SAINT LAMBERT – CRISTAL DISCOVERY

CITADELLE DE NAMUR

Esplanade du Val • 4100 Seraing +32(0)4 330 36 20 info@cristaldiscovery.be www.cristaldiscovery.be

Route Merveilleuse 64 • 5000 Namur +32(0)81 65 45 00 info@citadelle.namur.be www.citadelle.namur.be

Verantwoordelijke uitgever: Pierre GRIVEGNEE Esplanade du Val • 4100 SERAING Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Arnaud GAVROY Route Merveilleuse 64 • 5000 NAMUR Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

GRÈS DE LA ROCHE

DOMAINE DU CHÂTEAU DE SENEFFE—– MUSÉE DE L’ORFÈVRERIE

Rue Rompré 28 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 41 12 39 info@gresdelaroche.be www.gresdelaroche.be

Rue Lucien Plasman 7-9 • 7180 Seneffe +32(0)64 55 69 13 info@chateaudeseneffe.be www.chateaudeseneffe.be

Verantwoordelijke uitgever: Collège communal, Ville de La Roche-en-Ardenne Place du Marché 1 • 6980 LA ROCHE-EN-ARDENNE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Philippe FONTAINE Rue Lucien Plasman 7-9 • 7180 SENEFFE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

#

52


GROT VAN COMBLAIN

1

DE CROCO EXPRESS

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 15/06 tot 15/09/2018 tijdens de openingsdata, behalve op vrijdag (zie website www.grottedecomblain.be). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HET  ‘MALMUNDARIUM’ – MALMEDY

1

1

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

MUSEUM VAN HET WAALSE LEVEN – LUIK

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker) Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/05 tot 30/09/2018 behalve op zon- en feestdagen. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HERGÉ MUSEUM – LOUVAIN-LA-NEUVE

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van Pasen tot 30/09/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HUIS VAN HET MIDDELEEUWSE ERFGOED IN DE MAASVALLEI – BOUVIGNES (DINANT)

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker) Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

MUSEUM VAN HET PLATTELANDSLEVEN – CHIEVRES

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker)

1

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/07 tot 31/08/2018 enkel voor de toegang tot het museum. (Niet geldig voor tijdelijke tentoonstellingen, het marionettentheater en evenementen). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker)

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker)

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 02/01 tot 31/12/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 02/01 tot 31/12/2018 behalve op 25/12. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

WELLINGTON MUSEUM – WATERLOO

1

TREIGNES, MUSEADORP

gratis toegang volwass.

1

gratis toegang volwass.

voor 1 betaalde toegang volwassene (prijs individuele bezoeker)

voor 1 betaalde toegang volwassene geldig in 1 museum naar keuze

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/03 tot 30/09/2018 (uitgezonderd tijdelijke expo). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018, uitgezonderd tijdens evenementen, speciale dagen en animaties. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

ARCHEOSITE ® EN MUSEUM VAN AUBECHIES-BELOEIL

STOOMTREIN gratis VAN DE 3 VALLEIEN – toegang MARIEMBOURG  - TREIGNES

gratis toegang

voor kinderen tot 12 jaar Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 16/04 tot 15/10/2018, behalve feestweekends (23 & 24/06 + 25 & 26/08). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

voor kinderen tot 12 jaar Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 31/03 tot 01/11/2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

#

53


LE CROCO EXPRESS

LES DÉCOUVERTES DE COMBLAIN

Route de la Plate Taille 99 • 6440 Boussu-lez-Walcourt +32(0)71 30 21 13 of (0)476 29 89 11 info@lecrocodilerouge.be www.lecrocodilerouge.be

Place Leblanc 7 • 4170 Comblain-au-Pont +32(0)4 369 26 44 info@decouvertes.be www.grottedecomblain.be

Verantwoordelijke uitgever: Jean-François BAELDEN Allée des Crocus 33 • 6120 NALINNES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Benoit HOUBEAU Place Leblanc 7 • 4170 COMBLAIN-AU-PONT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

MAISON DU PATRIMOINE MÉDIÉVAL MOSAN

LE ‘MALMUNDARIUM’

Place du Bailliage 16 • 5500 Bouvignes (Dinant) +32(0)82 22 36 16 info@mpmm.be www.mpmm.be

Place du Châtelet 9 • 4960 Malmedy +32(0)80 79 96 68 info@malmundarium.be www.malmundarium.be

Verantwoordelijke uitgever: Daniel VAN BASTEN Place du Bailliage 16 • 5500 BOUVIGNES (DINANT) Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Jean MAUS Place du Châtelet 9 • 4960 MALMEDY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

MUSÉE DE LA VIE WALLONNE

MUSÉE DE LA VIE RURALE

Cour des Mineurs • 4000 Liège +32(0)4 279 20 31 info@viewallonne.be www.viewallonne.be

Rue Augustin Melsens 28 • 7950 Huissignies (Chievres) +32(0)69 68 61 80 musee.vierurale@skynet.be www.musee-huissignies.com

Verantwoordelijke uitgever: PROVINCE DE LIÈGE Place Saint-Lambert 18A • 4000 LIÈGE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Ovide CANSELIET Rue Augustin Melsens 28 • 7950 HUISSIGNIES (CHIEVRES) Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

MUSÉE ROYAL DE MARIEMONT

MUSÉE HERGÉ

Chaussée de Mariemont 100 • 7140 Morlanwelz +32(0)64 21 21 93 info@musee-mariemont.be www.musee-mariemont.be

Rue du Labrador 26 • 1348 Louvain-la-Neuve +32(0)10 48 84 21 info@museeherge.com www.museeherge.com

Verantwoordelijke uitgever: Marie-Cécile BRUWIER Chaussée de Mariemont 100 • 7140 MORLANWELZ Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Robert VANGENEBERG Avenue Louise 162 • 1050 BRUXELLES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

TREIGNES VILLAGE DES MUSÉES

MUSÉE WELLINGTON

5670 Treignes +32(0)60 31 16 35 (Office du Tourisme de Viroinval) musees@treignes.info www.treignes.info

Chaussée de Bruxelles 147 • 1410 Waterloo +32(0)2 357 28 60 info@museewellington.be www.museewellington.be

Verantwoordelijke uitgever: Vincent BONEHILL Rue Eugène Defraire 36 • 5670 TREIGNES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Bernadette RAEYMAEKERS Chaussée de Bruxelles 147 • 1410 WATERLOO Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

CHEMIN DE FER À VAPEUR DES 3 VALLÉES

ARCHÉOSITE—® ET MUSÉE D’AUBECHIES-BELOEIL

Chaussée de Givet 49 • 5660 Mariembourg +32(0)60 31 24 40 secretariat@cfv3v.eu www.cfv3v.eu

Rue de l’Abbaye 1y • 7972 Aubechies +32(0)69 67 11 16 contacts@archeosite.be www.archeosite.be

Verantwoordelijke uitgever: Guillaume ALLARD Chaussée de Givet 49 • 5660 MARIEMBOURG Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Claude DEMAREZ Rue de l’Abbaye 1y • 7972 AUBECHIES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

#

54


CHEMIN DE FER DU BOCQ – SPONTIN (YVOIR)

COMPAGNIE DES CROISIÈRES MOSANES

gratis toegang

gratis toegang

voor kinderen tot 12 jaar

voor kinderen tot 12 jaar

Geldig voor een traject h/t. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 02/04 tot 05/11/2018 behalve op 11, 12 en 15/08. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens de mogelijke cruisedata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

MEMORIAAL 1815

SAFARIPARK MONDE SAUVAGE – AYWAILLE

gratis toegang

voor kinderen tot 12 jaar Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/01 tot 31/12/2018 behalve tijdens evenementdagen. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

voor kinderen tot 12 jaar

RÉCRÉALLE – ALLE-SUR-SEMOIS

AQUARIUM-MUSEUM VAN LUIK

gratis toegang

voor kinderen tot 12 jaar Geldig voor een afvaart van de Semois met een kajak (parcours van 12 km). Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

BLEGNY-MINE

-20

%

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/05 tot 11/11/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

KASTEEL VAN JEHAY

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene

op de toegangsprijs van het basisprogramma Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 17/02 tot 30/11/2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

KASTEEL EN TUINEN VAN FREŸR-SUR-MEUSE

gratis toegang

-20

%

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 31/03 tot 25/10/2018 behalve tijdens evenementen. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

DINANT ÉVASION

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 15/11/2018, tijdens weekends en op feestdagen. In juli en augustus ook van dinsdag tot vrijdag. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

EURO SPACE CENTER - TRANSINNE

-20

%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 behalve tijdens evenementen. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

op de prijs van een afvaart van de Lesse met een kajak Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HOUTOPIA – HOUFFALIZE

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

#

55


COMPAGNIE DES CROISIÈRES MOSANES

CHEMIN DE FER DU BOCQ

Rue Daoust 64 • 5500 Dinant +32(0)82 22 23 15 info@croisieremosane.be www.croisieremosane.be

Chaussée de Dinant - Gare de Spontin • 5530 Spontin (Yvoir) +32(0)83 48 01 01 of +32(0)495 61 49 56 info@cfbocq.be www.cfbocq.be

Verantwoordelijke uitgever: Christian MARSIGNY Rue Daoust 64 • 5500 DINANT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Alain DEFECHEREUX Boulevard Albert-Elisabeth 77 • 7000 MONS Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

MONDE SAUVAGE SAFARI PARC

MÉMORIAL 1815

Fange de Deigné 3 • 4920 Aywaille +32(0)4 360 90 70 reservation@mondesauvage.be www.mondesauvage.be

Route du Lion 1815 • 1420 Braine-l’Alleud +32(0)2 385 19 12 info@waterloo1815.be www.waterloo1815.be

Verantwoordelijke uitgever: Joseph RENSON Fange de Deigné 3 • 4920 AYWAILLE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Fabrice LEKIM Route du Lion 1815 • 1420 BRAINE-L’ALLEUD Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

AQUARIUM-MUSÉUM DE LIÈGE

RÉCRÉALLE

Quai Édouard Van Beneden 22 • 4020 Liège +32(0)4 366 50 21 aquarium@ulg.ac.be www.aquarium-museum.be

Rue Léon Henrard 16 • 5550 Alle-sur-Semois +32(0)61 50 13 43 recrealle@recrealle.com www.recrealle.com

Verantwoordelijke uitgever: Sonia WANSON Quai Édouard Van Beneden 22 • 4020 LIÈGE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Sébastien WAUQUAIRE Rue Léon Henrard 16 • 5550 ALLE-SUR-SEMOIS Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

CHÂTEAU DE JEHAY

BLEGNY-MINE

Rue du Parc 1 • 4540 Amay +32(0)85 82 44 00 info@chateaujehay.be www.chateaujehay.be

Rue Lambert Marlet 23 • 4670 Blegny +32(0)4 387 43 33 domaine@blegnymine.be www.blegnymine.be

Verantwoordelijke uitgever: Catherine ALLARD Rue du Parc 1 • 4540 AMAY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Jacques CRUL Rue Lambert Marlet 23 • 4670 BLEGNY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

DINANT ÉVASION

CHÂTEAU ET JARDINS DE FREŸR-SUR-MEUSE

Place Baudouin 2 • 5500 Dinant +32(0)82 22 43 97 info@dinant-evasion.be www.dinant-evasion.be

Freÿr 12 • 5540 Hastière +32(0)82 22 22 00 tourisme@freyr.be www.freyr.be

Verantwoordelijke uitgever: Olivier PITANCE Place Baudouin 2 • 5500 DINANT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Axel BONAERT Freÿr 12 • 5540 HASTIÈRE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

HOUTOPIA

EURO SPACE CENTER

Place de l’Eglise 17 • 6660 Houffalize +32(0)61 28 92 05 info@houtopia.be www.houtopia.be

Rue devant les Hêtres 1 • 6890 Transinne +32(0)61 65 64 65 info@eurospacecenter.be www.eurospacecenter.be

Verantwoordelijke uitgever: José LUTGEN Place de l’Eglise 17 • 6660 HOUFFALIZE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Catherine VUIDAR Rue devant les Hêtres 1 • 6890 TRANSINNE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

#

56


TUINEN VAN ANNEVOIE

-20

%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 05/11/2018 behalve tijdens evenementen: Venetiaanse kostuums (19, 20 en 21/05) en Kerstmarkt (24 en 25/12). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

INTERNATIONAAL MUSEUM VAN HET CARNAVAL EN HET MASKER

-20

%

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/01 tot 31/12/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HET PASS

(WETENSCHAPPELIJK AVONTURENPARK)  –

FRAMERIES

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene

op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

MAHYMOBILES – LEUZE-EN-HAINAUT

LE BOIS DU CAZIER

-20

%

Hetzij €12 in plaats van €15 en voor jongeren (6-18 jaar) €8 in plaats van €10. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 15/01 tot 30/12/2018 (raadpleeg het uurrooster op pass.be). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

PARK CHLOROPHYLLE – DOCHAMPS

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 30/09/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 10 tot 18/02 en van 16/03 tot 14/11/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

VORMSNOEIPARK – DURBUY

-20

%

PLOPSA COO

-20%

per individueel ticket ≥ 1 m op de toegangsprijs van een individuele volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

SEMOIS AVENTURE – BOUILLON

-20

%

9447

op de toegangsprijs van een individuele volwassene

aangekocht aan de kassa van Plopsa Coo en tegen afgifte van deze bon, of gekocht op de website plopsacoo.be met gebruik van de promocode 9447. Koop uw tickets online om wachtrijen aan de kassa te vermijden! Aanbod geldig t/m 30/06/2018. Niet cumuleerbaar met andere promoties en/of tickets in voorverkoop in het algemeen. Niet uitwisselbaar in geld. De bon mag niet verkocht worden. Maximum 5 tickets per coupon.

THE SPIN CABLEPARK

-20%

op de toegangsprijs van een individuele volwassene op alle activiteiten en formules in het park Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Hetzij €16 in plaats van €20/ 1 uur. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 31/10/2018 (behalve weekends en feestdagen). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties

KAJAKS LIBERT (MEUSE ET LESSE)

PREHISTOMUSEUM – FLÉMALLE

individueel aan groepsprijs

€-3

geldig voor een parcours met de kajak

op de toegangsprijs van een individuele bezoeker

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/05 tot 30/09/2018 behalve de 1e zaterdag van juni. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af op het moment dat u betaalt. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

#

57


LE BOIS DU CAZIER

JARDINS D’ANNEVOIE

Rue du Cazier 80 • 6001 Marcinelle (Charleroi) +32(0)71 88 08 56 info@leboisducazier.be www.leboisducazier.be

Rue des Jardins 37A • 5537 Annevoie +32(0)82 67 97 97 info@annevoie.be www.annevoie.be

Verantwoordelijke uitgever:Jean-Louis DELAET Rue du Cazier 80 • 6001 MARCINELLE (CHARLEROI) Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Monica GOOSEN Rue des Jardins 37A • 5537 ANNEVOIE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

PASS (PARC D’AVENTURES SCIENTIFIQUES)

LE MUSEE INTERNATIONAL DU CARNAVAL ET DU MASQUE

Rue de Mons 3 • 7080 Frameries +32(0)65 61 21 60 pass@pass.be www.pass.be

Rue Saint-Moustier 10 • 7130 Binche +32(0)64 33 57 41 info@museedumasque.be www.museedumasque.be

Verantwoordelijke uitgever: André CREMER Rue de Mons 3 • 7080 FRAMERIES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Clémence MATHIEU Rue Saint-Moustier 10 • 7130 BINCHE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

PARC CHLOROPHYLLE

MAHYMOBILES ASBL

Rue des Chasseurs Ardennais 60 • 6960 Dochamps (Manhay) +32(0)84 37 87 74 info@parcchlorophylle.com www.parcchlorophylle.com

Rue Erna 3 • 7900 Leuze-en-Hainaut +32(0)69 35 45 45 mahymobiles@skynet.be www.mahymobiles.be

Verantwoordelijke uitgever: José BURGEON Rue des Chasseurs Ardennais 60 • 6960 DOCHAMPS (MANHAY) Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Michel MAHY Rue Erna 3 • 7900 LEUZE-EN-HAINAUT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

PLOPSA COO

PARC DES TOPIAIRES

Coo 4 • 4970 Coo-Stavelot +32(0)80 68 42 65 info@plopsa.be www.plopsacoo.be

Rue Haie Himbe 1 • 6940 Durbuy +32(0)86 21 90 75 topiaires@durbuy.be www.topiaires.durbuy.be

Verantwoordelijke uitgever: PLOPSA COO Coo 4 • 4970 COO-STAVELOT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Didier DEMOULIN Rue Haie Himbe 1 • 6940 DURBUY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

THE SPIN CABLEPARK

SEMOIS AVENTURE

Rue Crossart 61 • 6440 Boussu-Lez-Walcourt +32(0)71 31 39 82 of +32(0)479 56 47 09 info@thespin.be www.thespin.be

Carrière de Beaubru • 6830 Bouillon +32(0)496 52 92 54 secretariat@semois-aventure.be www.semois-aventure.com

Verantwoordelijke uitgever: Laurie PIANET Avenue des Chênes 41 • 6001 MARCINELLE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Patrick DURET Rue de la Passerelle 26 • 6830 FRAHAN (BOUILLON) Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

PRÉHISTOMUSEUM

KAYAKS LIBERT (MEUSE ET LESSE)

Rue de la Grotte 128 • 4400 Flémalle +32(0)4 275 49 75 info@prehisto.museum www.prehisto.museum

Quai de Meuse 1 • 5500 Dinant +32(0)82 22 24 78 kayakslibert@skynet.be www.kayaks-libert.com

Verantwoordelijke uitgever: Fernand COLLIN Rue de la Grotte 128 • 4400 Flémalle Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Marc LIBERT Quai de Meuse 1 • 5500 DINANT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

#

58


ADVENTURE VALLEY DURBUY

€-2

KASTEEL VAN BELOEIL

op de prijs van een sportactiviteit naar keuze tussen deze die aangeboden worden Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 30/09/2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

KASTEEL VAN MODAVE

€-2

COO ADVENTURE

€-2

Hetzij €15 in plaats van €17. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/07 tot 30/09/2018, onder voorbehoud van uitvoerbaarheid. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-2

Het zij €8 in plaats van €10 en €6 in plaats van €8 voor senioren. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 (niet voor tijdelijke tentoonstellingen). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-2

€-2

op de prijs van het ticket PASSHAN van het Domein, kind of volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 04/11/2018. Geldig voor maximaal 5 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-2

op de prijs van een railbike Hetzij €16 in plaats van €18. Knip de bon uit en geeft hem af aan de ingang. Aanbod geldig tijdens de openingsdata van 2018 (raadpleeg de website). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-2

op de toegangsprijs volwassene

Aanbod geldig van 31/03 tot 30/09/2018, tussen 11 en 14  u (onder voorbehoud van uitvoerbaarheid). Geldig voor maximaal 6 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

ABDIJ VAN VILLERS-LA-VILLE

Hetzij €6,50 in plaats van €8,50. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/02 tot 31/12/2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

THERMEN VAN SPA

op de huurprijs van een elektrisch bootje van max. 6 personen voor 1/2 uur

€-2

op de toegangsprijs + kabelbaan voor een volwassene

DE RAILBIKES VAN DE MOLIGNÉE

op de toegangsprijs volwassene

LES JARDINS D’O DE NISMES – TOERISTISCHE DIENST VAN VIROINVAL

Hetzij €8 in de plaats van €10. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 31/03 tot 30/09/2018 (behalve exposities en evenementen). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

DOMEIN VAN DE GROTTEN VAN HAN

op de prijs van een afvaart met een kajak

STICHTING FOLON – LA HULPE

op de toegangsprijs volwassene

CITADEL VAN DINANT

op de toegangsprijs volwassene Hetzij €7 in plaats van €9. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 15/11/2018 uitgezonderd tijdens concerten, toneel, tijdelijke exposities of bijzondere evenementen. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-2

€-1

Hetzij €18 in plaats van €20 (voor 3 uren). Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

AQUACENTRE VAN LES LACS DE L’EAU D’HEURE

op de toegangsprijs volwassene Hetzij €7 in plaats van €8. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 30/12/2018 (uitgezonderd evenementen). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-1

op de toegangsprijs kind of volwassene in het Aquacentre (uitgezonderd balneo) Hetzij €9 in plaats van €10 voor een volwassene. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/01 tot 30/12/2018 (uurrooster nazien op www.parcaquacentre.be). Geldig voor maximaal 5 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

#

59


CHÂTEAU DE BELOEIL

ADVENTURE VALLEY DURBUY

Rue du Château 11 • 7970 Beloeil +32(0)69 68 94 26 fondschateaudebeloeil@skynet.be www.chateaudebeloeil.com

Rue de Rome 1 • 6940 Rome (Durbuy) +32(0)86 21 28 15 info@lpm.be www.adventure-valley.be

Verantwoordelijke uitgever: SA LE PRINCE DE LIGNE Rue du Château 11 • 7970 BELOEIL Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Bart MAERTEN Rue de Rome 1 • 6940 DURBUY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

CITADELLE DE DINANT

CHÂTEAU DE MODAVE

Place Reine Astrid 5 • 5500 Dinant +32(0)82 22 36 70 info@citadellededinant.be www.citadellededinant.be

Rue du Parc 4 • 4577 Modave +32(0)85 41 13 69 info@modave-castle.be www.modave-castle.be

Verantwoordelijke uitgever: Baron Marc DE VILLENFAGNE Place Reine Astrid 5 • 5500 DINANT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Benoit VAN HESPEN Rue du Parc 4 • 4577 MODAVE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

DOMAINE DES GROTTES DE HAN

COO ADVENTURE (ADRENALINE EVENTS)

Rue J. Lamotte 2 • 5580 Han-sur-Lesse +32(0)84 37 72 13 info@grotte-de-han.be www.grotte-de-han.be

Petit Coo 4 • 4970 Stavelot +32(0)80 68 91 33 info@coo-adventure.com www.coo-adventure.com

Verantwoordelijke uitgever: Brigitte MALOU Rue J. Lamotte 2 • 5580 HAN-SUR-LESSE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Charles VIELLEVOYE Petit Coo 4 • 4970 STAVELOT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

LES DRAISINES DE LA MOLIGNÉE

FONDATION FOLON

Rue de la Molignée 116 • 5537 Anhée +32(0)82 69 90 79 draisines@skynet.be www.draisine.be

Drève de la Ramée 6A • 1310 La Hulpe +32(0)2 653 34 56 info@fondationfolon.be www.fondationfolon.be

Verantwoordelijke uitgever: Paul ARNOULD Rue de la Gare 82 • 5522 FALAËN Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Stéphanie ANGELROTH Drève de la Ramée 6A • 1310 LA HULPE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

THERMES DE SPA

OFFICE DU TOURISME DE VIROINVAL ASBL - LES JARDINS D’O DE NISMES

Colline d’Annette & Lubin • 4900 Spa +32(0)87 77 25 60 info@thermesdespa.com www.thermesdespa.com

Rue Vieille Église 5 • 5670 Nismes +32(0)60 31 16 35 tourisme.viroinval@skynet.be www.viroinval.be

Verantwoordelijke uitgever: Séverine PHILIPPIN Colline d’Annette & Lubin • 4900 SPA Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Karine BULTEZ Rue Vieille Église 5 • 5670 NISMES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

LES LACS DE L’EAU D’HEURE

ABBAYE DE VILLERS-LA-VILLE

Rue du Bois du Four 1 • 6441 Erpion (Froidchapelle) +32(0)71 20 81 81 aquacentre@lleh.be www.parcaquacentre.be

Rue de l’Abbaye 55 • 1495 Villers-la-Ville +32(0)71 88 09 80 info@villers.be www.villers.be

Verantwoordelijke uitgever: Vincent LEMERCINIER Route de la Plate Taille 99 • 6440 BOUSSU-LEZ-WALCOURT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Patrick FAUTRÉ Rue de l’Abbaye 55 • 1495 VILLERS-LA-VILLE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

#

60


BAUGNEZ 44 HISTORICAL CENTER – MALMEDY

€-1

BRASSERIE DU BOCQ – PURNODE

€-1

op de toegangsprijs volwassene

op de toegangsprijs volwassene

Hetzij €6,50 in plaats van €7,50. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 behalve op de sluitingsdagen (zie website). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Hetzij €5 in plaats van €6. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 op de openingsdata. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

GROT VAN LORETTE – ROCHEFORT

€-1

Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/04 tot 04/11/2018 voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-1

op de toegangsprijs volwassene Hetzij €13 in plaats van €14. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 07/07 tot 07/10/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

MALAGNE – ARCHEOPARK VAN ROCHEFORT

€-1

op de toegangsprijs volwassene

op de toegangsprijs volwassene, senior of kind

HET LABYRINT – BARVAUX

DE GROT VAN DINANT ‘LA MERVEILLEUSE’

Hetzij €8 in plaats van €9. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van 01/01 tot 31/03 en van 01/09 tot 31/12/2018. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

RONDLEIDING IN DE STUWDAM EN SKYWALK BIJ LES LACS DE L’EAU D’HEURE

€-1

op de prijs voor het bezoek aan de stuwdam en de panoramatoren Hetzij €7,50 in plaats van €8,50 voor een volwassene en €6,50 in plaats van €7,50 voor een kind. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 (uren nazien op de website www.lacsdeleaudheure.be). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-1

op de toegangsprijs volwassene Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig van Pasen tot Allerheiligen 2018 op alle openingsdata, dagen met evenementen inbegrepen (raadpleeg www.malagne.be). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

NATUURPARK HOGE VENEN – EIFEL

€-1

op de toegangsprijs volwassene voor de expositie Fania Hetzij €5 in plaats van €6. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 behalve op 01/01 en 25/12. Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

€-1

op de toegangsprijs volwassene Hetzij €6,50 in plaats van €7,50. Knip de bon uit en geef hem af aan de ingang. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 (behalve bij sluiting wegens stormweer). Geldig voor maximaal 4 personen per bon en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

#

© Francois de Ribaucourt

WILD PARK COO

61


BRASSERIE DU BOCQ

BAUGNEZ 44 HISTORICAL CENTER

Rue de la Brasserie 4 • 5530 Purnode (Yvoir) +32(0)82 61 07 80/90 visite@bocq.be www.bocq.be

Route de Luxembourg 10 • 4960 Malmedy +32(0)80 44 04 82 info@baugnez44.be www.baugnez44.be

Verantwoordelijke uitgever: Melissa PARQUIN Rue de la Brasserie 4 • 5530 PURNODE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Mathieu STEFFENS Route de Luxembourg 10 • 4960 MALMEDY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

LA GROTTE DE DINANT ‘LA MERVEILLEUSE’ (BAYARD SPRL)

GROTTE DE LORETTE

Rue de Philippeville 142 • 5500 Dinant +32(0)82 22 22 10 robert.libert@busmail.net www.dinantourism.be

Drève de Lorette • 5580 Rochefort +32(0)84 21 20 80 grottedelorette@skynet.be www.grotte-de-han.be

Verantwoordelijke uitgever: Robert LIBERT Rue de Philippeville 142 • 5500 DINANT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Brigitte MALOU Drève de Lorette • 5580 ROCHEFORT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

LES LACS DE L’EAU D’HEURE

LE LABYRINTHE

Route de la Plate Taille 99 • 6440 Boussu-Lez-Walcourt +32(0)71 30 21 13 info@lecrocodilerouge.be www.lecrocodilerouge.be

Rue Basse Commène • 6940 Barvaux +32(0)86 21 90 42 info@lelabyrinthe.be www.lelabyrinthe.be

Verantwoordelijke uitgever: Jean-François BAELDEN Route de la Plate Taille 99 • 6440 BOUSSU-LEZ-WALCOURT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Fabienne DELVAUX Route de Durbuy 89 • 6940 BARVAUX Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

MALAGNE - ARCHÉOPARC DE ROCHEFORT Rue du Coirbois 85 • 5580 Rochefort +32(0)84 22 21 03 malagne@malagne.be www.malagne.be Verantwoordelijke uitgever: Françoise FONTAINE Rue du Coirbois 85 • 5580 ROCHEFORT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

PARC NATUREL HAUTES FAGNES EIFEL ASBL Route de Botrange 131 • 4950 Waimes +32(0)80 44 03 00 info@botrange.be www.botrange.be Verantwoordelijke uitgever: François CHARLIER Route de Botrange 131 • 4950 WAIMES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

© WBT-David Samyn

COO ADVENTURE (ADRENALINE EVENTS)

62

Petit Coo 4 • 4970 Stavelot +32(0)80 68 91 33 info@coo-adventure.com www.coo-adventure.com Verantwoordelijke uitgever: Charles VIELLEVOYE Petit Coo 4 • 4970 STAVELOT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

#


ACCUEIL CHAMPÊTRE EN WALLONIE

1-2

FLORÉAL LA ROCHE-EN-ARDENNE

gratis overnachting

1

gratis overnachting

voor 2 betaalde overnachtingen

voor 2 betaalde overnachtingen

Knip de bon uit en geeft hem aan uw gastheer bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens beschikbaarheid, van donderdag tot zondag of van vrijdag tot maandag (zie deelnemende eigenaars op onze website), op basis van een verblijf in een gastenkamer (B&B) dat ten laatste geprogrammeerd is op 31/12/2018. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Knip de bon uit en geef hem af aan de receptie bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens beschikbaarheid, buiten speciale weekends en de eindejaarsfeesten, op basis van de reservering van een verblijf in een tweepersoonskamer met aankomst op zondag. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HOSTELLERIE LA CLAIRE FONTAINE – LA ROCHE

1

HOSTELLERIE LE CHARME DE LA SEMOIS – ALLE-SUR-SEMOIS

gratis overnachting

voor 2 betaalde overnachtingen Knip de bon uit en geef hem af aan de receptie bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens beschikbaarheid, behalve de weekends (vrijdag en zaterdag) en de eindejaarsfeesten, op basis van de reservering van een verblijf in een tweepersoonskamer met aankomst (uitsluitend) op zondag, maandag en dinsdag. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HOTEL DOLCE LA HULPE BRUSSELS

1

voor 2 betaalde overnachtingen in halfpension Knip de bon uit en geef hem af aan de receptie bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens beschikbaarheid, op basis van de reservering van een verblijf in een tweepersoonskamer. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HOTEL FLORÉAL LE PANORAMIQUE

gratis overnachting

1

gratis overnachting in halfpension

1

gratis overnachting

voor 2 betaalde overnachtingen

voor 2 betaalde overnachtingen

Aanbod geldig onder voorbehoud van beschikbaarheid, zonder promoties, voor elke reservering van een verblijf dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, gereserveerd per telefoon op +32(0)2 290 98 98 of met het ingeven van de promotiecode WBT18 op de reserveringssite www.dolcelahulpe.com/nl. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Aanbod geldig volgens beschikbaarheid, buiten promoties, voor elke reservering van een verblijf dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, en dat gereserveerd per telefoon op +32(0)69 89 16 16 met vermelding van de promotiecode WBT18. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

LES GÎTES D’ETAPE DU CBTJ

(JONGERENTOERISME)

1

LOGIS DE BELGIQUE

gratis overnachting

1

gratis overnachting

voor 2 betaalde overnachtingen Knip de bon uit en geef hem af bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens beschikbaarheid en na reservering minimaal 2 weken op voorhand, in de gîtes ‘Jeugdherberg Formule’ van Han-sur-Lesse, Eupen, Rochefort, Wanne, Ovifat en Villers-Ste-Gertrude. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

VAL D’ARIMONT – MALMEDY

1

voor 2 betaalde overnachtingen Knip de bon uit en geef hem af aan de receptie bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens beschikbaarheid, op basis van een reservering van een verblijf in Wallonië in een kamer voor 2 personen. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

BELVILLA

gratis overnachting

-10%

voor 2 betaalde overnachtingen (in hotelkamer)

op de prijs van een verblijf

Knip de bon uit en geef hem af aan de receptie bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens beschikbaarheid, buiten de schoolvakanties, op basis van de reservering van een verblijf in een hotelkamer voor 2 personen. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Aanbod geldig volgens beschikbaarheid voor elke reservering van een Belvilla vakantiehuis in de Ardennen, voor een verblijf dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, online gereserveerd op de website www.belvilla.be met opgave van de promotiecode WBT18 in het veld ‘Kortingscode’, of per telefoon op +32(0)3 808 09 54 met vermelding van dezelfde code. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

HOTEL BÜTGENBACHER HOF – WAIMES

-10

HÔTEL ibis DINANT CENTRE

%

-10%

op de prijs van een verblijf

op de prijs van een verblijf

Knip de bon uit en geef hem af aan de receptie bij aankomst. Aanbod geldig gedurende het hele jaar 2018 volgens de beschikbaarheid en voorwaarden van het hotel, op basis van de reservering van een verblijf in een tweepersoonskamer. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Aanbod geldig volgens beschikbaarheid voor elke reservering van een verblijf dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, gereserveerd per telefoon op n° +32(0)82 21 15 00 en met vermelding van de code WBT18. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

#

63


FLORÉAL LA ROCHE-EN-ARDENNE Avenue de Villez 6 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 21 94 46 reception.laroche@florealgroup.be www.floreallaroche.be Joie & Vacances asbl - tourisme pour tous

ACCUEIL CHAMPÊTRE EN WALLONIE Chaussée de Namur 47 • 5030 Gembloux +32(0)81 62 74 58 accueilchampetre@fwa.be www.accueilchampetre.be

Verantwoordelijke uitgever: Monique MAGONETTE Avenue de Villez 6 • 6980 LA ROCHE-EN-ARDENNE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Vincent SÉPULT Chaussée de Namur 47 • 5030 GEMBLOUX Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

HOSTELLERIE LE CHARME DE LA SEMOIS

HOSTELLERIE LA CLAIRE FONTAINE

Rue de Liboichant 12 • 5550 Alle-sur-Semois +32(0)61 50 80 70 info@charmedelasemois.com www.charmedelasemois.com

Rue Vecpré 64 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 41 24 70 logis@clairefontaine.be www.clairefontaine.be

Verantwoordelijke uitgever: Dimitri EVERARD Rue de Liboichant 12 • 5550 ALLE-SUR-SEMOIS Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Adrien SON Rue Vecpré 64 • 6980 LA ROCHE-EN-ARDENNE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

FLOREAL LE PANORAMIQUE

DOLCE LA HULPE BRUSSELS

Place 2 • 7542 Mont-Saint-Aubert +32(0)69 89 16 16 mont.saint.aubert@florealgroup.be www.florealholidays/montsaintaubert.be

Chaussée de Bruxelles 135 • 1310 La Hulpe +32(0)2 290 98 98 reservations.lahulpe@dolce.com www.dolcelahulpe.com/nl

Verantwoordelijke uitgever: Anne-Sophie PUAUD Place 2 • 7542 MONT-SAINT-AUBERT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Sophie CARVALHO Chaussée de Bruxelles 135 • 1310 LA HULPE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

LOGIS DE BELGIQUE

LES GÎTES D’ETAPE DU CBTJ

Rue de l’Eglise 15 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 41 27 67 info@logis.be www.logis.be

Rue van Orley 4 • 1000 Bruxelles +32(0)2 209 03 00 info@gitesdetape.be www.gitesdetape.be

Verantwoordelijke uitgever: Michel SON Rue de l’Eglise 15 • 6980 LA ROCHE-EN-ARDENNE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Benoit CESAR Rue van Orley 4 • 1000 BRUXELLES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

BELVILLA

VAL D’ARIMONT (SOGIMAL SPRL)

+32(0)3 808 09 54 info@bellvilla.be www.belvilla.be

Chemin du Val 30 • 4960 Malmedy +32(0)80 33 07 61 info@val-arimont.be www.val-arimont.be

Verantwoordelijke uitgever: Ingrid JANSSENS Oude Stadsgracht 1 NL • 5611 DD EINDHOVEN Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Richard VERVAET Chemin du Val 30 • 4960 MALMEDY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

HÔTEL ibis DINANT CENTRE

HOTEL BÜTGENBACHER HOF

Rempart d’Albeau 16 • 5500 Dinant +32(0)82 21 15 00 H3150@accor.com www.ibis.com

Marktplatz 8 • 4750 Bütgenbach +32(0)80 44 42 12 info@hbh.be www.hbh.be

Verantwoordelijke uitgever: Véronique DEGIVES Allée Verte 1 • 6280 GERPINNES Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Thorsten MARAITE Marktplatz 8 • 4750 BÜTGENBACH Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

#

64


OURTHE & SOMME

-10

ARDENNE RÉSIDENCES

%

€-50

op de prijs van een verblijf Aanbod geldig voor elke reservering van een verblijf dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, enkel in onze vakantiedorpen, volgens beschikbaarheid, gereserveerd per mail naar info@ourthe-somme.be of per telefoon op +32(0)86 32 27 17 met vermelding van dit aanbod op het moment van de reservering. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties

ARDENNES-ETAPE

€-50

op de prijs van een verblijf Aanbod geldig voor elke reserveringsaanvraag ingediend voor 31/12/2018, online op de website www.ardenneresidences.com met opgave van de promotiecode WBT18 in het veld ‘Promo code’ of per telefoon op +32(0)86 21 00 21 met vermelding van dezelfde code. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

MASSEMBRE – HEER

€-25

op de prijs van een verblijf

per persoon en per nacht

Aanbod geldig volgens beschikbaarheid, buiten promoties, voor elke reservering van een verblijf dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, online gereserveerd op www.ardennes-etape.be met opgave van de promotiecode AEMWBT18ML in het veld ‘Kortingcode’ of per telefoon op +32(0)80 29 24 00. Aanbod niet terugbetaalbaar en niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties

Aanbod geldig volgens beschikbaarheid voor elke reservering van een verblijf in volpension dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, gereserveerd op de website www.massembre.be met opgave van de code ‘Escapades 2018’ in het veld ‘Opmerkingen’ of per telefoon op +32(0)82 64 43 57 met vermelding van dezelfde code. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

CHÂTEAU DE LA POSTE – MAILLEN

€-15

SUNCLASS DURBUY

€-10

op de prijs van een verblijf op de prijs van een verblijf Aanbod geldig volgens beschikbaarheid voor elke reservering van een verblijf dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, online gereserveerd op de website www.chateaudelaposte.be met opgave van de code WBT18 in het veld ‘Promotie code’. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

Aanbod geldig volgens beschikbaarheid voor elke reservatie van een verblijf van minimaal 3 nachten dat uiterlijk eindigt op 31/12/2018, online gereserveerd op de website www.sunclassdurbuy.com met opgave van de code WBT18 in het veld ’Actiecode’ of per telefoon op het nummer +32(0)86 21 27 39 met vermelding van dezelfde code. Aanbod niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties.

© Anne-Catherine Pierrot

#

65


ARDENNE RÉSIDENCES

SCA OURTHE & SOMME GESTION

Rue du Canal 12A • 6941 Durbuy +32(0)86 21 00 21 info@ardenneresidences.com www.ardenneresidences.com

Trou du Renard 9 • 5377 Somme-Leuze +32(0)86 32 27 17 info@ourthe-somme.be www.ardennes-online.be

Verantwoordelijke uitgever: Céline HUBIN Rue du Canal 12A • 6941 DURBUY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Rudi MERLO Trou du Renard 9 • 5377 SOMME-LEUZE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

MASSEMBRE

ARDENNES-ETAPE

5543 Heer +32(0)82 64 43 57 reception@massembre.com www.massembre.be

Avenue Constant Grandprez 29 • 4970 Stavelot +32(0)80 29 24 00 info@ardennes-etape.be www.ardennes-etape.be

Verantwoordelijke uitgever: Bram VERMEIREN Massembre 84 • 5543 HASTIÈRE Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: André OFFERMANS Avenue Constant Grandprez 29 • 4970 STAVELOT Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

SUNCLASS DURBUY

CHÂTEAU DE LA POSTE

Rue d’Andenne 20 • 6940 Durbuy +32(0)86 21 27 39 contact@sunclassdurbuy.com www.sunclassdurbuy.com

Ronchinne 25 • 5330 Maillen +32(0)81 41 14 05 info@chateaudelaposte.be www.chateaudelaposte.be

Verantwoordelijke uitgever: GRANDHAN BEHEER B.V. Rue d’Andenne 20 • 6940 DURBUY Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

Verantwoordelijke uitgever: Benoît THEWYS Ronchinne 25 • 5330 MAILLEN Niet op de openbare weg gooien. Ref.: Echte Ardennen en Waalse Steden 2018

© Ardenne Résidences

#

66


VALLEI VAN DE MAAS NAMEN - DINANT Ongeacht of u kiest voor de stad of het platteland, in de Vallei van de Maas kijkt u altijd uw ogen uit! Ontdek haar en profiteer van de vele vrijetijdsactiviteiten die ze aanbiedt. Cruises laten u vanop het water, van Namen tot Dinant, fraaie kastelen en burchten op oeroude rotsen ontdekken. Maar dit is ook een streek om te sporten in volle natuur en voor gezinnen is er een hele waaier van mogelijkheden, van gewoon leuk tot ongewoon en sensationeel. Wat uw smaakpapillen betreft, die worden hier echt verwend! Streek- en sterrenrestaurants zetten hun beste beentje voor en na het tafelen wacht u een comfortabel en kwaliteitsvol logies. De Vallei van de Maas, een unieke bestemming met 101 facetten.

© WBT - J.P. Remy

Maison du Tourisme Vallée de la Meuse Namur-Dinant Place de la Station • 5000 Namur +32(0)81 24 64 49 info@paysdenamur.be www.paysdenamur.be Avenue Cadoux 8 • 5500 Dinant +32(0)82 22 28 70 info@dinant-tourisme.be www.dinant-tourisme.be

CITADEL VAN NAMEN KORTINGS-

BON p.51

© Inytium

Een van de grootste versterkingen van Europa opent haar deuren voor u! Met rondleidingen kan men haar geschiedenis herbeleven. De Citadell Pass biedt u: vrij bezoek aan het Bezoekerscentrum Terra Nova, rondleiding in het ondergrondse gangenstelsel en rondrit met commentaar met het toeristisch treintje. Onthaal en parking op de Esplanade. Pendelbus tussen het centrum en de citadel. Het Bezoekerscentrum belicht de geschiedenis van een uitzonderlijke site die de grootste Europese conflicten heeft gekend. Nieuwe rondleiding en klank- en lichtspel in de onderaardse gangen. OPEN: van 01/04 tot 30/09 elke dag. Van 01/10 tot 31/03/2019, elke dag behalve maandag. Jaarlijkse sluiting van 24/12/2018 tot 01/01/2019. PRIJS: Citadel Pass (vrij bezoek aan het Bezoekerscentrum, rit met het treintje en rondleiding in het ondergrondse gangenstelsel): volwassenen: €13 - jongeren (-18 jaar), senioren, studenten: €10 – Rit met het treintje: volwassenen: €6 jongeren (-18 jaar), senioren, studenten: €5. Niet begeleid bezoek aan het Bezoekerscentrum: volwassenen: €4 - jongeren (-18 jaar), senioren, studenten: €3. Rondleiding in het onderaardse gangenstelsel met klanken lichtspel: volwassenen: €8 - jongeren (-18 jaar), senioren, studenten: €7.

Toen hij de Citadel inspecteerde, zou Napoleon hem “de termietenheuvel van Europa” genoemd hebben, vanwege het uitgebreide ondergrondse netwerk. Ontdek er 500 meter van die gerestaureerd werden, met een rondleiding die u met klank en licht onderdompelt in de geschiedenis van de onderbuik van de Citadel. Langs het hele parcours versterken en illustreren animaties in 3D, projecties en klankeffecten de commentaren van de gids. OPEN: van 01/04 tot 30/09 elke dag. Van 01/10 tot 31/03/2019, elke dag behalve maandag. Jaarlijkse sluiting van 24/12/2018 tot 01/01/2019. PRIJS: volwassenen: €8 - jongeren (-18 jaar), senioren (+65 jaar): €7. Citadelle de Namur Route Merveilleuse 64 • 5000 Namur +32(0)81 24 73 70 • info@citadelle.namur.be www.citadelle.namur.be

© B71

Nieuwe rondleiding in het onderaardse gangenstelsel

67


CITADEL VAN DINANT

KORTINGS-

Citadelle de Dinant • Place Reine Astrid 5 • 5500 Dinant +32(0)82 22 36 70 • info@citadellededinant.be www.citadellededinant.be

p.59

© Citadelle de Dinant - de Villenfagne

De Citadel, oorspronkelijk in 1051 gebouwd door de Prins-bisschop van Luik, verrijst fier boven de stad Dinant en biedt een riant panorama van de Maas. Nadat de kabelbaan u naar de site heeft gebracht, brengt uw parcours u naar het Wapenmuseum en ontdekt u voorwerpen en didactische borden die het glorieuze verleden van de stad aan de Maas belichten. Ontdek zijn geschiedenis, die van de citadel en zijn bewoners tijdens de Eerste Wereldoorlog in een scenografie die vernieuwd werd ter gelegenheid van de 100e verjaardag. Eindig uw bezoek op het terras ‘tussen kanonnen en kazematten’. OPEN: van april tot oktober: dagelijks. Van november tot maart: dagelijks behalve op vrijdag. In januari enkel tijdens het weekend. PRIJS: toegang + kabelbaan: volwassenen: €8,50 – kinderen (4-12 jaar): €6.

BON

ABDIJ VAN MAREDSOUS

KORTINGS-

BON

De monniken van de abdij ontvangen u in het onthaalcentrum St-Joseph. Na een begeleid bezoek aan de abdij of een tocht in de vallei van de Molignée, geniet u van de sereniteit van deze plek en ontdekt u de monniken en hun levenswijze. Het nieuwe bistronomie-restaurant, de cafetaria, de souvenirwinkel en het speelplein laten het hele gezin een aangenaam moment beleven rond de producten van de abdij: de broden, bieren en kazen van Maredsous. Rondleidingen: weekends, feestdagen en tijdens de schoolvakanties. Parking en toiletten zijn gratis. © Peek reclame-fotografen

p.51

OPEN: het hele jaar behalve op 01/01. PRIJS VAN DE RONDLEIDING: volwassenen: €6 – senioren en studenten: €4. Abbaye de Maredsous Rue de Maredsous 11 • 5537 Denée +32(0)82 69 82 84 • accueil@maredsous.com www.tourisme.maredsous.be

HUIS VAN HET MIDDELEEUWSE ERFGOED IN DE MAASVALLEI

Maison du Patrimoine Médiéval Mosan Place du Bailliage 16 • 5500 Bouvignes (Dinant) +32(0)82 22 36 16 • info@mpmm.be • www.mpmm.be

p.53

© SPW - Patrimoine - G. Focant

In het hart van het oude middeleeuwse stadje Bouvignes (Dinant), in de schaduw van de burchtruïnes van Crèvecœur, kunt u een duik nemen in de bewogen geschiedenis van de Maasvallei. Het Huis van het middeleeuwse erfgoed in de Maasvallei vond onderdak in het ‘Spaanse Huis’. Het nodigt u uit om het leven langs de oevers van de rivier te ontdekken tijdens de middeleeuwen, met behulp van archeologische verzamelingen, projecties, maquettes en interactieve zuilen. Van april tot oktober: tijdelijke tentoonstelling ‘Wat nieuws in Poilvache?’. OPEN: dagelijks behalve op maandag. Rondleidingen en animaties op reservering. PRIJS: volwassenen: €4 - kinderen (+ 6 jaar), studenten, senioren: €2.

KORTINGS-

BON

RAILBIKES VAN DE MOLIGNÉE

KORTINGS-

Ontdek het plezier van de railbikes van de Molignée. Gun uzelf een moment van ontspanning en een unieke ontdekking, terwijl u op eigen tempo op de pedalen trapt op een oude spoorlijn in de mooie en schilderachtige vallei van de Molignée. Van Warnant naar Falaën en terug (8 km), van Falaën naar Maredsous en terug (6 km), of van Warnant naar Maredsous en terug (14 km). Speciale railbike voor mensen in een rolstoel.

BON p.59

© P. Arnould

OPEN: zie website. PRIJS: railbike voor 4 personen: €18 (1 parcours) en €36 (2 parcours).

68

Les draisines de la Molignée Rue de la Molignée 116 • 5537 Anhée +32(0)82 69 90 79 • draisines@skynet.be www.draisine.be


DINANT EVASION Dinant Aventure

© Dinant Evasion

Groter, hoger, uitdagender! Beleef sensationele momenten in een oude beboste steengroeve van 17 ha, in een uitzonderlijke en groene omgeving die uitkijkt op de valleien van de Lesse en de Maas. Volg de parcours in alle veiligheid, begeleid door gebrevetteerde instructeurs: initiatie, in de lucht, onder de grond, kabelbaan, funcable, rappelafdaling, deathride… 40 apenbruggen, 3 paintball terreinen en lasergame, en een ongelofelijke slingersprong van bijna 60 meter hoog! Kies uw uitdaging of schrijf u in voor een van onze talrijke ‘RendezVous van het Avontuur’. Raadpleeg daarvoor de agenda op onze website. OPEN: het hele jaar. Reserveren aanbevolen. PRIJS: vanaf €11/persoon - 15 programma’s naar keuze gaande van 2.30 u tot een volle dag. Rue de la Carrière 1 • 5500 Dinant • +32(0)82 22 43 97 aventure@dinant-evasion.be • www.dinant-evasion.be

DINANT EVASION

KORTINGS-

BON

Afvaart van de Lesse

Rue du Vélodrome 15 • 5500 Dinant • +32(0)82 22 43 97 lesse-kayaks@dinant-evasion.be • www.dinant-evasion.be

© Dinant Evasion

p.55

De afvaart van de Lesse, sport en ontspanning in een ongerepte natuurt. De Lesse kronkelt door een landschap dat bezaaid is met burchten, prehistorische grotten en uitdagende rotspartijen. En vergeten we ook de twee watervallen niet waar u over moet… Spanning en plezier gegarandeerd, en in alle veiligheid! Er zijn 2 trajecten mogelijk: 21 km (+/- 5 u) of 12 km (+/- 3 u). Een- of tweezitskajak of Canadese kano. OPEN: van 01/04 tot 31/10. Reserveren aanbevolen. PRIJS: vanaf €20/persoon voor een afvaart van de Lesse van 12 of 21 km in tweezitter Super Comfort. Vanaf €15/persoon voor de driepersoonskano en vanaf €23,50/persoon voor de eenzitter Comfort.

DINANT EVASION

© Vision Photography - Thomas Sedran

Boten zonder vaarbewijs

Elektrische bootjes waar u geen vaarbewijs voor nodig hebt en die u zelf bestuurt: comfortabel, veilig en geluidloos. Zij hebben een capaciteit van maximaal 7 personen. De besturing is heel eenvoudig, een hendel, een stuur en hop, u bent vertrokken! De navigatie vraagt geen enkele speciale kennis, een beetje gezond verstand volstaat. Huur een bootje met uw gezin of met vrienden, per uur, voor een gezellig (en veilig) tochtje. De Boven-Maas verwacht u, neem de tijd om de vallei te ontdekken op uw eigen tempo. OPEN: van 15/04 tot 15/10. Open bij gunstige weersomstandigheden (informeer u vooraf). Vertrek van de bootjes in het centrum van Dinant. PRIJS: €49/uur per bootje (maximaal 7 personen). Avenue Winston Churchill • 5500 Dinant • +32(0)82 22 43 97 croisieres@dinant-evasion.be • www.dinant-evasion.be

DINANT EVASION U kunt elke dag kiezen tussen een cruise van 45 minuten tussen Dinant en Anseremme of van 2 uur tussen Dinant en Freÿr, langs het meest ongerepte deel van de BovenMaas! Wilt u meer? Raadpleeg de agenda van de cruises met maaltijd of evenementen op onze website. Bij de aanraders: de avondcruises van 21/07 en 14/08. Zoekt u een ongewone plaats voor uw professionele of familiale evenementen? Huur de hele boot af en stel zelf uw programma samen. Contacteer ons om een gedetailleerde brochure te ontvangen of om uw bezoek aan boord te plannen. OPEN: van 01/04 tot 31/10 bij gunstige weersomstandigheden (informeer u vooraf). Regelmatige afvaarten vanuit het centrum van Dinant. PRIJS: vanaf €7,50/persoon. Avenue Winston Churchill • 5500 Dinant • +32(0)82 22 43 97 croisieres@dinant-evasion.be • www.dinant-evasion.be

© Dinant Evasion

Cruises op de Maas


TUINEN VAN ANNEVOIE

KORTINGS-

BON

Alle charmes en de verfijning van de 18e eeuw verwachten u in een weelderig groene omgeving waarin de getemde natuur tot volle bloei komt. Annevoie is de enige watertuin in België, hoort bij de mooiste van Europa en is opgenomen als Belangrijkste Erfgoed van Wallonië. Er komen noch machines, noch pompen te pas bij het magische spel van het water. Een schitterende en unieke wandeling tussen klaterende waterpartijen, heldere bloemperken en sensuele haltes. Nieuw: de moestuin. OPEN: dagelijks van 31/03 tot 04/11. PRIJS: volwassenen: €8,20 – studenten en kinderen (3-18 jaar): €5,50 – gehandicapte personen: €5. Parking (300 plaatsen): €1,25.

© www.qwest.be

p.57

Jardins d’Annevoie Rue des Jardins d’Annevoie 37A • 5537 Annevoie • +32(0)82 67 97 97 info@annevoie.be • www.annevoie.be

COMPAGNIE DES CROISIÈRES MOSANES

KORTINGS-

BON

© WBT - A Kouprianoff

p.55

De mooiste cruises op de Maas. De beste manier om de Boven-Maas en zijn mooie landschappen te ontdekken. Bar en sanitaire voorzieningen. Gids aan boord. 4 cruises om te ontdekken: • Dinant – Anseremme (45 min. h/t) van 01/04 tot 02/11. Inschepen: av. Churchill. • Dinant – Freÿr (2 u h/t) van 01/04 tot 02/11. Inschepen: av. Churchill. • Namen Samber en Maas (50 min. h/t) van 01/04 tot 30/09. Inschepen: quai des Chasseurs Ardennais (bij de Pont de Jambes). GPS av. Baron Huart. • Namen – Wépion (1.45 u h/t) van 01/04 tot 30/09. Inschepen: quai des Chasseurs Ardennais. PRIJS: volwassenen: van €8 tot €14 – kinderen: van €6 tot €11 al naargelang de gekozen cruises. Rue Daoust 64 • 5500 Dinant • +32(0)82 22 23 15 • info@croisieremosane.be www.croisieremosane.be of www.croisieres-namur.be

AFVAART VAN DE LESSE MET DE GELE KAJAKS LIBERT

OPEN: van 01/04 tot 31/10. Reserveren aanbevolen. PRIJS: vanaf €15/persoon.

KORTINGS-

BON p.57

Meuse et Lesse SA • Quai de Meuse 1 • 5500 Dinant • +32(0)82 22 24 78 kayakslibert@skynet.be • www.kayaks-libert.com

© A. Bonaert

KASTEEL EN TUINEN VAN FREŸR-SUR-MEUSE

70

KORTINGS-

BON p.55

Een historisch en gemeubileerd kasteel (16e-18e eeuw) dat iets weg heeft van Versailles. De intimiteit van de tuinen die in overloop afdalen tot aan de Maas, het geklater van de fonteinen, de geuren van de 300 jaar oude sinaasappelbomen en de charme van het Trianon zullen u fascineren. Kleine labyrinten met haagbeuken (6 km) onthullen hun mysteries. Het geheel is opgenomen als Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. De sinaasappelbomen worden buiten gezet begin mei, volg de informatie op onze Facebookpagina. OPEN: van 01/04 tot 15/11, weekends en feestdagen. In juli en augustus ook van dinsdag tot vrijdag. PRIJS: volwassenen: €8,50 - senioren (Š 65 jaar), kinderen (Š 12 jaar) en studenten (op vertoon van de studentenkaart): €7. Château et Jardins de Freÿr-sur-Meuse • Freÿr 12 • 5540 Hastière +32(0)82 22 22 00 • tourisme@freyr.be • www.freyr.be • w chateau.defreyr

© Kayaks Libert

Zin om een onvergetelijke dag door te brengen ? De Lesse en de gele kajaks Libert verwachten u voor een unieke ervaring. Kom met uw gezin of met vrienden en ontdek op een ontspannen manier de ongerepte pracht van de vallei van de Lesse met: • parcours van 11 km of 22 km • comfortabele en lichte kajaks • een prachtige natuur • een bochtig traject met twee watervallen waar u door moet en die groot en klein zullen plezieren. En nog veel meer!


© Histoires d’Images

DE GROT VAN DINANT ‘LA MERVEILLEUSE’

KORTINGS-

BON p.61

‘La Merveilleuse’ werd ontdekt in 1904 en wordt beschouwd als een van de mooiste grotten van Europa. U kunt er tal van fijne en heldere stalactieten en watervallen bewonderen. De grot laat zich eenvoudig bezoeken en heeft een goed begaanbare ondergrond en parcours. Nieuw: souvenirwinkel, tent, bar. Grote parking. OPEN: van 01/04 tot 31/10, van dinsdag tot zondag + schoolvakanties (B + NL). Van 01/07 tot 31/08 elke dag. Van 01/11 tot 31/03 tijdens de weekends en de schoolvakanties. PRIJS: volwassenen: €9 – kinderen: €6. Combinatie mogelijk: Grot & Boten Bayard (cruise van 50 min. op de Maas). La Grotte de Dinant ‘La ¡Merveilleuse’¡ Rue de Philippeville 142 • 5500 Dinant • +32(0)82 22 22 10 robert.libert@busmail.net • www.dinantourism.be

Ontdek de pracht van de Boven-Maas tijdens een cruise met onze boten. Commentaar in het Nl, Fr, En. Bar. Capaciteit: 200 personen. Dinant - Anseremme - Dinant (duur: 50 min. h/t): van 01/04 tot 30/06 en van 01/09 tot 31/10: dagelijks (behalve op maandag) van 11.30 tot 15.30 u. Juli en augustus: dagelijks (behalve op vrijdag) van 11.30 tot 17 u. Dinant - Givet – DinantŠ: van 01/07 tot 31/08: elke donderdag, vertrek om 10 u en terug om 18.30 u. Vrije tijd in Givet van 13.30 tot Hastière - Dinant – HastièreŠ: van 01/07 tot 31/08: elke donderdag. 15.45 u. Vertrek aan de Pont d’Hastière om 10 u en terug om 17 u. Vrije tijd in Dinant van 12.30 tot 15 u. PRIJS: Š: volwassenen: €8 - kinderen ( 12 jaar): €6. Š: volwassenen: €25 - kinderen ( 12 jaar): €16. Š: volwassenen: €18 - kinderen ( 12 jaar): €14. Combinatie Grot van Dinant ‘La Merveilleuse’ (50 min.) + Boot Bayard Anseremme (50 min.): volwassenen: €14,50 - kinderen ( 12 jaar): €10. Bateaux Bayard • Boulevard Winston Churchill quai 1 • 5500 Dinant +32(0)82 22 22 10 • robert.libert@busmail.net • www.dinantourism.be

KORTINGS-

BON p.65

© Robert Libert

BOTEN BAYARD

CHÂTEAU DE LA POSTE Het Château de la Poste, gelegen tussen Namen en Dinant, is een voormalige prinselijke residentie uit 1884 die in 2009 werd omgevormd tot hotel met een authentieke en ongewone sfeer. De kamers zijn verdeeld over het ‘Château’ en het ‘Petit Château’. Het restaurant is enkel open voor hotelklanten, na reservering. Gratis wifi, tennis, 2 speelpleinen, minigolf (18 holes) en park met bomen van 42 ha. Alleen al het panoramisch terras is een ommetje waard.

© Château de la Poste

PRIJS: 1 nacht vanaf €34/persoon op basis van 2 personen in een tweepersoonskamer, zonder ontbijt. Ronchinne 25 • 5330 Maillen +32(0)81 41 14 05 info@chateaudelaposte.be www.chateaudelaposte.be

HOTEL IBIS DINANT CENTRE Beleef een nieuwe ervaring in het ibis Dinant Centre. Dinant, de geboortestad van de geniale uitvinder Adolphe Sax, heeft alles in huis om u te verleiden. Zijn citadel, zijn natuurdecor, zijn casino en zijn kajaks maken er een magische plaats van. Het hotel bevindt zich aan de oever van de Maas. Op het terras krijgt u een weergaloos uitzicht… terwijl u geniet van een lekker Belgisch biertje. 59 twin of tweepersoonskamers, bar 24/24 open, gratis wifi, buiten openbare parking, beveiligde parking voor fietsen. Het onthaal, de service en de beschikbaarheid van het personeel zullen u beslist kunnen verleiden. Rempart d’Albeau 16 • 5500 Dinant • +32(0)82 21 15 00 H3150@accor.com • www.ibis.com

KORTINGS-

© ibis Dinant

PRIJS: 1 nacht vanaf €69/kamer.

BON p.63


LANDAL LES ETOILES

OPEN: het hele jaar. PRIJS: raadpleeg de website. Rue du Village 2 • 5542 Blaimont • +32(0)70 77 80 80 lesetoiles@landal.be • www.landal.be/lesetoiles

© Landal GreenParks B.V.

Met uitzicht op de prachtige Maasvallei en midden in de natuur van de Belgische Ardennen ligt in Blaimont Landal Les Etoiles. Vanaf de veranda van de houten chalets geniet u van de weidsheid en de rust. Voor de sportievelingen zijn er volop outdoor activiteiten mogelijk. Daarnaast beleeft u veel waterpret in het overdekt zwembad.

MASSEMBRE Het logeercentrum Massembre, gelegen in Heer, vlakbij Hastière, op een domein van 140 ha loofbomen, biedt u verschillende logiesformules aan zeer democratische prijzen en geschikt voor 2 tot 300 personen. Kom er samen met uw gezin of vrienden overnachten. Comfortabele kamers, kwaliteitsvol restaurant en bar, zuidelijk gericht terras, speel- en sportpleinen, dierenpark, minimuseum, wifi. Tal van activiteiten ter plaatse en vertrekpunt voor heel wat tochten. In Massembre vindt iedereen wat hij zoekt!

Massembre 84 • 5543 Heer +32(0)82 64 43 57 • reception@massembre.com www.massembre.be • w massembre • b MassembreHeer

© WBT - Denis Erroyaux

p.65

© S. Dewickere

KORTINGS-

BON

PRIJS: 1 nacht in een comfortabele kamer in halfpension vanaf €59,35/persoon (korting Echte Ardennen en Waalse Steden 2018 reeds inbegrepen, niet cumuleerbaar met andere lopende acties of promoties). 1 kind (0-6 jaar) gratis per betalende volwassene.


CONDROZ-FAMENNE De Valleien van Smaken en Geuren, gezinsbestemming aan de poort naar de Ardennen! De streek van de Condroz en de Famenne, aan de poort naar de Ardennen, is een bestemming die gezinnen verwent. Ontdek het Domein van Chevetogne, de 6 spelwandelingen ‘Mes Aventures d’Enchanteur’ (ook in het Nl, Mijn Betoverende Avonturen), honderden kilometers bewegwijzerde paden, de RAVeL Ciney-Huy en een nieuwe kunstroute van meer dan 50 km met Land’art werken. Kwaliteitsvol logies en prachtige dorpen die hun vroegere charmes hebben behouden, vullen de ontdekking aan. Er is altijd iets te doen in de Valleien van Smaken en Geuren maar de topevenementen zijn ‘La Savoureuse’, een vintage fietstocht op de laatste zondag van augustus en het ‘Festival Balades et vous’ op de laatste zondag van september. Contacteer ons of afspraak op onze website om meteen uw verblijf te reserveren.

© MT Condroz-Famenne

Maison du Tourisme Condroz-Famenne Ciney, Gesves, Hamois, Havelange, Ohey en Somme-Leuze Place Monseu 23 • 5590 Ciney +32(0)86 40 19 22 info@valleesdessaveurs.be www.valleesdessaveurs.be www.mesaventures.be www.sentiersdart.be

Een toeristisch product om de Waalse knowhow te ontdekken! U hebt altijd al willen weten hoe men mosterd maakt, hoe men blauwe steen slijpt, hoe men precies een meubel op maat fabriceert? Kom als koppel, met uw gezin of met vrienden enthousiaste Walen ontdekken die een passie hebben voor hun beroep: ondernemers, brouwers en ambachtslui laten u hun beroep ontdekken via rondleidingen, ateliers of proeverijen. Zij openen speciaal voor u hun deuren in het kader van Bedrijfsbezoek.

© WBT - Denis Erroyaux

Om te weten hoe het onthaal en het bezoekt verloopt, afspraak op:

bedrijfsbezoek.be 73


FAMENNE - ARDENNEN OURTHE & LESSE

Maison du Tourisme Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse Place de l’Etang 15 • 6900 Marche-en-Famenne +32(0)84 34 53 27 info@famenneardenne.be www.famenneardenne.be

NIE E D E N WALLO

KASTEEL VAN LAVAUX-SAINTE-ANNE Ontdek het herenleven in de 17e en 18e eeuw! Het kasteel kan volledig bezocht worden, hetzij met een vrij bezoek hetzij met een gids (altijd na reservering, in het Nl, Fr en En.) Ontdek de drie musea die gewijd zijn aan de het leven van de heren van Lavaux, aan het leven op het platteland van de Famenne in de 19e en het begin van de 20e eeuw, en aan de natuur. Volg het didactisch parcours van de vochtige zone en observeer de typische fauna en flora van de Famenne. Quiz en verkleding voor de kinderen. OPEN: het hele jaar van woensdag tot zondag, dagelijks tijdens de schoolvakanties en op feestdagen (behalve op 24, 25, 31/12 en 01/01). Sluiting mogelijk bij privé-evenementen (zie website). Verkoop laatste tickets 1.15 u voor de sluiting. PRIJS: volwassenen: €8 - kinderen (+ 3 jaar): €5. © A. Petit

Château de Lavaux-Sainte-Anne Rue du Château 8 • 5580 Lavaux-Sainte-Anne +32(0)84 38 83 62 • info@chateau-lavaux.com www.chateau-lavaux.com

KORTINGS-

BON p.51

KASTEEL VAN VÊVES

© Fast

Het kasteel van Doornroosje (of de Schone Slaapster). Sst ! Kom met de kinderen het leuke kasteel ontdekken van Doornroosje, sluimerend in een van de kamers van het kasteel. Het gemeubileerde en nog steeds bewoonde kasteel op mensenmaat is de residentie van de Graven Liedekerke Beaufort, en dat al sinds de 13e eeuw. Het gebouw, dat wel een postkaart uit de Ardennen lijkt, is geklasseerd als Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. Alle kinderen kunnen zich verkleden als prinsessen en ridders tijdens het bezoek. Voor gezinnen is er een schattenjacht en een ludiek bezoek voorzien. OPEN: van 31/03 tot 04/11 op weekends en feestdagen. Dagelijks van 15/07 tot 31/08 en tijdens de paas- en herfstvakantie. PRIJS: volwassenen: €8 - kinderen (> 4 jaar): €5. Château de Vêves • Route de Furfooz 3 • 5561 Celles (Houyet) +32(0)82 66 63 95 • infoveves@gmail.com • www.chateau-de-veves.be

© WBT - B. D’Alimonte xxxx

Zin in een escapade en het beleven van een echte ervaring? De streek Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse biedt quasi oneindige mogelijkheden voor ontdekkingen. Door het grondgebied kronkelen de Lesse, de Ourthe en nog meer rivieren en het is bezaaid met charmante stadjes zoals Beauraing, Durbuy, Hotton, Houyet, Marche-en-Famenne, Nassogne en Rochefort. De hoogtepunten van de streek zijn bijna niet te tellen: de Grotten van Han en Hotton, Durbuy Adventure Valley, het Domein van Chevetogne, de kastelen van Vêves en Lavaux, de plaatsjes Celles, Ny en Wéris die bij de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ horen… Ga wandelen in de bossen of op de RAVeL, vaar de rivieren af met een kajak, bezoek de heiligdommen van Beauraing, het vernieuwde stadscentrum van Marche en de prachtige wouden van Nassogne… Kwaliteit is op de afspraak bij de logiesverstrekkers en de restaurants!


CHEMIN DE FER DU BOCQ De ‘Chemin de Fer du Bocq’ verbindt Ciney met Bauche en neemt u mee naar het verleden voor een ontdekking van het Belgisch spoorwegerfgoed. In een dieselvoertuig of een stoomtrein (al naargelang het seizoen) reist u langs de mooiste spoorlijn van België en haar vele kunstwerken. Een unieke en originele manier om de charmes en de geschiedenis te ontdekken van de vallei van de Bocq. OPEN: van 02 tot 17/04, van 25 tot 28/05, op 04 en 05 juni en van 03/09 tot 05/11: op zon- en feestdagen. Juli en augustus: vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen. PRIJS: traject h/t: volwassenen: €12 – kinderen (3-12 jaar): €6. Stoomtrein: volwassenen: €14 – kinderen (312 jaar): €7.

p.55

Chaussée de Dinant - gare de Spontin 5530 Spontin (Yvoir) +32(0)83 48 01 01 of +32(0)495 61 49 56 info@cfbocq.be • www.cfbocq.be

BRASSERIE DU BOCQ

OPEN: tijdens de krokusvakantie, en van Pasen tot Allerheiligen. In juli en augustus elke dag open. De rest van het jaar enkel tijdens de weekends, op feestdagen en gedurende de Belgische schoolvakanties. PRIJS: volwassenen: €6 – kinderen: €5. Rue de la Brasserie 4 • 5530 Purnode (Yvoir) +32(0)82 61 07 80 / 90 visite@bocq.be • www.bocq.be

© Brasserie du Bocq

Traditionele brouwerij die u haar fabricatietechnieken onthult. Rondleiding in de onderneming en proeverij van een bier naar keuze: Gauloise (amberkleurig, blond, bruin, rood fruit, tripel 10° en Christmas), Blanche de Namur, Blanche de Namur rosée, Blanche de Namur apple, Redbocq, Triple Moine, Deugniet, Saison 1858.

KORTINGS-

BON p.61

MALAGNE - HET ARCHEOPARK VAN ROCHEFORT

KORTINGS-

BON p.61

2000 jaar geleden was de Gallo-Romeinse villa van Malagne een van de grote landbouwexploitaties van Noord-Gallië. Vandaag brengt het Archeopark van Rochefort hem weer tot leven. In een groene omgeving met bossen en weiden nodigen de overblijfselen van het hoofdgebouw en de thermen u uit om het dagelijkse leven van de Gallo-Romeinen te ervaren. Ontdek de gereconstrueerde schuur en smidse, de Romeinse tuin en moestuin, de teelt van oude rassen en gewassen. Onze evenementen: Kid’s Day – De zondagen van Malagne – Romeinse moes- en siertuin (raadpleeg de agenda op onze website). OPEN: van Pasen tot Allerheiligen: weekends, feestdagen en schoolvakanties. PRIJS: volwassenen: €6,50 - kinderen (3-12 jaar): €5 - senioren: €5,50. Raadpleeg onze website voor de prijzen tijdens evenementen. Malagne - Archéoparc de Rochefort Rue du Coirbois 85 • 5580 Rochefort • +32(0)84 22 21 03 malagne@malagne.be • www.malagne.be

© WBT - Denis Erroyaux

© Malagne

© J.-L. Noirhomme

KORTINGS-

BON

75


GROTTEN VAN HAN

KORTINGS-

OPEN: carnaval, weekends van maart, dagelijks van april tot oktober. PRIJS: Grotten van Han + PrehistoHan: volwassenen: €20 - kinderen (4-11 jaar): €14. PassHan van het Domein (Grotten + Wildpark): volwassenen: €30 - kinderen (4-11 jaar): €21. Domaine des Grottes de Han Rue Joseph Lamotte 2 • 5580 Han-sur-Lesse • +32(0)84 37 72 13 info@grotte-de-han.be • www.grotte-de-han.be

p.59

© Domaine des Grottes de Han

De grot is uniek in Europa, onder meer vanwege de gigantische Koepelzaal (145 meter hoog), de schoonheid en de verscheidenheid van de kalkafzettingen en de rivier de Lesse die zich een baan zocht in de grot en die men gaandeweg kan ontdekken. Naar de ingang van de grot gaat u met een 100 jaar oude tram. Dwars doorheen de heuvel, 2 km zalen en galerijen. Nieuwe led-verlichting in de hele Grot en halfweg nieuw klank- en lichtspektakel! Magische weerspiegelingen van de Draperieënzaal en uitgang op grote loopbruggen boven de rivier.

BON

© Domaine des Grottes de Han

HET WILDPARK Een domein van 250 hectare puur natuur dat men kan bezoeken met een safaricar of… te voet. Tal van Europese diersoorten, herten, everzwijnen, damherten en meer zeldzame of beschermde soorten zoals het Przewalski paard of de Europese bizon. En dan zijn er ook nog een aantal indrukwekkende roofdieren: de wolf, de lynx en de bruine beer. Panorama’s van de oude vallei van de Lesse, ontdekking van de mysterieuze afgrond van Belvaux. Langs het nieuwe voetpad van 5 km kan men het Wildpark observeren op zijn eigen tempo. Nieuw: de loopbrug tussen de bomen. OPEN: carnaval, weekends van maart, dagelijks van april tot oktober. PRIJS: Wildpark + Han 1900: volwassenen: €20 - kinderen (4-11 jaar): €14. PassHan van het Domein (Grotten + Wildpark): volwassenen: €30 - kinderen (4-11 jaar) : €21. Domaine des Grottes de Han Rue Joseph Lamotte 2 • 5580 Han-sur-Lesse +32(0)84 37 72 13 • info@grotte-de-han.be www.grotte-de-han.be

GROT VAN LORETTE ROCHEFORT Vooraleer u afdaalt in de buik van de aarde, wordt u voorbereid met de film ‘Videokarst’ en het nieuwe museum van het ‘Labo du Val d’Enfer’. Nadien brengt een indrukwekkende afdaling u naar de Sabbatzaal. Op 60 meter onder de grond begeleiden de betoverende echo’s van een klank- en lichtspel de stijging van een heteluchtballon… OPEN: van april tot oktober: tijdens de weekends, de schoolvakanties (Pasen, zomer en herfst) en op feestdagen. PRIJS: volwassenen: €9 jongeren (12-18 jaar): €8 - kinderen (4-11 jaar): €5,50.

p.61

© WBT - David Samyn

76

KORTINGS-

BON © G. Evrard

La Grotte de Lorette - Rochefort Drève de Lorette • 5580 Rochefort +32(0)84 21 20 80 • grottedelorette@skynet.be www.grotte-de-han.be


KORTINGS-

BON p.57

© WBT - B. D’Alimonte

VORMSNOEIPARK In Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, kunt u het Vormsnoeipark bezoeken, de grootste tuin met in vorm gesnoeide planten (‘topiaires’) die toegankelijk is voor het publiek. Het park ligt aan de oever van de Ourthe en men krijgt er een mooi uitzicht op de stad en zijn kasteel. De unieke site strekt zich uit over 1 ha en men ontdekt er meer dan 250 figuren rond de meest verscheiden thema’s: geometrische vormen, dieren, personages… Sommige planten zijn meer dan 120 jaar oud. Tijdelijke tentoonstellingen. Gezinsactiviteiten en animaties op reservering. Het park is volledig toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Speel en win een geschenk met de ‘Raadsels van de Topiaries’ (€1 extra op de toegangsprijs). OPEN: van 10/02 tot 30/11: elke dag. In december: weekends en schoolvakanties. In januari gesloten. PRIJS: volwassenen: €4,50 – kinderen (6-12 jaar): €1. Parking met meer dan 250 plaatsen (€5/dag). Parc des Topiaires Rue Haie Himbe 1 • 6940 Durbuy • +32(0)86 21 90 75 topiaires@durbuy.be • www.topiaires.durbuy.be

LABYRINT VAN BARVAUX

KORTINGS-

OPEN: van 07/07 tot 07/10. PRIJS: van €9 tot €14/persoon. Labyrinthe de Barvaux Rue Basse Commène • 6940 Barvaux • +32(0)86 21 90 42 info@lelabyrinthe.be • www.lelabyrinthe.be

ADVENTURE VALLEY DURBUY

KORTINGS-

BON p.59

© La Petite Merveille

Tal van sensationele activiteiten: escape room, nettenparcours, click & climb, tubing slide, parcours in de bomen, zipline, via ferrata, speleo experience, kajak, mountainbike, lasergame, speelplein en extreme sprongen. Logies in chalets, vakantiehuizen, hotels, glamping (luxueuze safaritenten), kamers in het Gallisch dorp. En er is ook een restaurant en een brasserie om een hapje te eten. OPEN: van 01/04 tot 31/10, elke dag. Van 01/11 tot 31/03 enkel op zaterdag en zondag. PRIJS: afhankelijk van de gekozen activiteit. Zie de beschrijving en de prijzen op onze website. Rue de Rome 1 • 6940 Rome (Durbuy) • +32(0)86 21 28 15 info@lpm.be • www.adventure-valley.be

ADVENTURE VALLEY DURBUY

PRIJS: 1 nacht in een tent vanaf €25/persoon (min. 4 personen) – in een chalet vanaf €18/persoon (min. 3 nachten) – op hotel vanaf €75/persoon.

© La Petite Merveille

Adventure Valley Durbuy biedt een zeer gevarieerd logiesaanbod: van echte safaritenten (glamping) tot huizen of chalets met typische Savoie-aankleding. Er zijn ook 2 hotels. De meeste huizen en chalets zijn volledig uitgerust: complete keuken, salon met open haard, slaapkamers en badkamer, speelzaal (biljart, kicker, pingpong) en sauna. U kunt uw verblijf ‘kruiden’ met sportactiviteiten in ons avonturenpark.

Rue de Rome 1 • 6940 Rome (Durbuy) • +32(0)86 21 28 15 info@lpm.be • www.adventure-valley.be

p.61

© ASBL Labytourisme

Het Labyrint, uniek in België, is een zomertopper voor gezinnen. Beleef er een dag vol fun en leuke verrassingen. Ieder jaar wachten u een nieuwe tekening, een nieuw verhaal, nieuwe personages, kostuums en decors voor een magisch en 100% natuur-avontuur. Ontdek ook het parcours met de 13 proeven, het deurenlabyrint en de 2 parcours ‘prikkel uw voeten’ en ‘blind in de doolhof’, het labyrint van de kleintjes (3-8 jaar), het pedagogisch labyrint van de biodiversiteit, de biologische moestuinen, het restaurant… Dit land van het avontuur en de verbeelding bevindt zich op nauwelijks 1 uur van Brussel, tussen Namen en luik.

BON


Een trendy aankleding en een design kader kenmerken de Hostellerie**** Le Sanglier des Ardennes. De verjongde gastronomische en Ardense keuken biedt vooral lokale en seizoenproducten. Lounge, armagnacotheek. Wellnesscenter met jacuzzi, sauna, hamam en tal van behandelingen à la carte. Terras aan de oever van de rivier. Parking. Ontspanningsactiviteiten à la carte om de mooie streek van Durbuy te verkennen. PRIJS: 1 nacht vanaf €109 (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer, ontbijt inbegrepen.) Rue Comte d’Ursel 14 • 6940 Durbuy • +32(0)86 21 32 62 info@sanglier-des-ardennes.be • www.sanglier-des-ardennes.be

© Sanglier des Ardennes

HOSTELLERIE LE SANGLIER DES ARDENNES

LA BRU’SSERIE

Tapas & Sharing Food

© Le Sanglier des Ardennes

Welkom in Durbuy, langs de oevers van de Ourthe en in het hart van de Belgische Ardennen. Vlakbij Le Sanglier des Ardennes, heet La Bru’sserie, de nieuwe tapasbar van chef Wout Bru, u welkom in een chique en trendy omgeving voor een culinaire reis rond de wereld: Provence, Zuid-Amerika, Azië... Profiteer van de menu’s van de chef – 4 of 6 tapas – om volop te genieten van de ervaring van Wout Bru. Zie de chef voor uw ogen aan het werk in de keuken en laat u doordringen van de heerlijke sfeer. OPEN: dagelijks van 11 tot 22 u. Keuken open van 12 tot 15 u en van 18 tot 22 u. PRIJS: menu vanaf €45/persoon (zonder dranken). Rue Comte d’Ursel 14 • 6940 Durbuy • +32(0)86 21 32 62 info@sanglier-des-ardennes.be • www.sanglier-des-ardennes.be

SUNCLASS DURBUY

KORTINGS-

Rue d’Andenne 20 • 6940 Durbuy • +32(0)86 21 27 39 contact@sunclassdurbuy.com • www.sunclassdurbuy.com

HOTEL VICTORIA

© Martin Dellicour

In het hart van het oude verkeersvrije centrum van Durbuy, ontvangt de familie Caerdinael u in een etablissement met een hedendaagse geest. Hotel Victoria, ideaal gelegen, beschikt over 15 comfortabele kamers. Het recent heringerichte restaurant biedt seizoengerechten en specialiteiten van het huis: geroosterd vlees op houtvuur. De moderne en warme aankleding, het uitzicht op de grill en de open keuken dragen bij tot een bijzondere sfeer. Profiteer in het zomerseizoen van de gezellige tuin en het zonnige terras. PRIJS: 1 nacht vanaf €80 in een kamer ‘Tradition’ (op basis van een reservering van een tweepersoonskamer, ontbijt niet inbegrepen). Rue des Récollectines 4 • 6940 Durbuy • +32(0)86 21 23 00 info@maisoncaerdinael.be • www.maisoncaerdinael.be

xxx

PRIJS: 1 nacht vanaf €55 voor een bungalow van 3/4 personen.

p.65

© Sunclass Durbuy

Op slechts 3 km van Durbuy ontdekt u het park Sunclass Durbuy, synoniem voor een rustige escapade. Het park richt zich tot alle leeftijden en heeft alles om u een aangenaam verblijf te bezorgen. Op zichzelf staande bungalows voor 3/4 of 5/6 personen, omgeven door een privéruimte en voorzien van gratis wifi. Comfortniveau 2 of 3 ‘eikenbladen’ en geïndividualiseerde interieurinrichting. Rondom bossen, overdekt zwembad (gratis toegang), restaurant, minigolf, barbecuezone, speelterreinen, tennis, basket en voetbal. Park met klassement ‘3 blaadjes’. Activiteiten tijdens de schoolvakanties (B en NL). In de omgeving: avontuur-natuurpark La Petite Merveille, golf, kajak, MTB, rafting, tochten, klimmen en rappelafdaling, hengelen…

BON


WOUD VAN SAINT-HUBERT Stel u een mysterieus en schitterend woud voor dat wordt doorsneden door de Lesse en de Ourthe. Een streek waar u Saint-Hubert ontdekt, de Europese hoofdstad van de Jacht en de Natuur; het boekendorp Redu; Tellin, het dorp van de Klok en de Beiaard; Mirwart en Sohier, twee van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’… Het is een bestemming die zeer op prijs wordt gesteld om te wandelen, voor luchtactiviteiten, om te hengelen en voor de glijsporten. Een streek die leeft op het ritme van haar evenementen (Beurs van Libramont, Festival van de Ardense legenden, Feest van Sint-Hubertus…). Een streek met een uitzonderlijk erfgoed, gevarieerde attracties en musea, gewijd aan het dagelijkse leven van de Kelten, aan dat van de astronauten, aan het Ardense wild, aan het Wallonië van vroeger en aan de schilder Redouté. En ook een bestemming waar fijnproevers zich goed voelen. Ontdek het woud van Saint-Hubert, het zal u verrassen! © WBT - Bruno D’Alimonte

Maison du Tourisme de la Forêt de Saint-Hubert Place du Marché 15 • 6870 Saint-Hubert +32(0)61 61 30 10 info@foretdesainthubert-tourisme.be www.foretdesainthubert-tourisme.be w foretdesainthubert foretdesainthubert

EURO SPACE CENTER

KORTINGS-

BON p.55

Doe uw ruimtepak aan en volg ons voor een duik in het leven van de astronauten. Ontdek de ruimtetechnieken die dagelijks worden gebruikt en herbeleef de grote momenten van de ontdekking van de ruimte. Nieuwe horizonten openen zich voor u! Bezoek, 5D film, Space Heroes: afspraak op ons lanceerplatform voor een verbazende reis naar de grenzen van het universum. En voor avontuurlijk aangelegde bezoekers: de planetarium-sessie of stappen op de maan of op Mars, voorzien van een masker met virtuele realiteit (mits supplement). OPEN: dagelijks tijdens de schoolvakanties. Tijdens de krokus- en herfstvakantie dagelijks behalve op maandag. Gesloten van 13/11 tot 21/04/2019. PRIJS ‘Reis door de Ruimte’ (spektakelparcours + filmsessie + expo’s + Space Heroes): volwassenen: €12 - kinderen: €9. Bijkomende mogelijkheden: MOONWALK/MARSWALK XP en/of planetarium. Rue devant les Hêtres 1 • 6890 Transinne +32(0)61 65 64 65 • info@eurospacecenter.be www.eurospacecenter.be

HOTEL-RESTAURANT LA BARRIÈRE DE TRANSINNE Het Hotel-restaurant La Barrière de Transinne*** in het dorp Transinne (Libin), is ideaal gelegen voor een ontdekking van de Ardennen: op 2 km van het Euro Space Center, 4 km van het boekendorp Redu en 17 km van Saint-Hubert. Het beschikt over 28 kamers met alle comfort, waarvan 8 luxekamers. Gratis wifi. Wellness met sauna en hamam (privé op aanvraag). Lift ( hoofdgebouw), toegang tot de afgesloten tuin voor de luxekamers. Restaurant open van dinsdagavond tot vrijdagavond en van zaterdagavond tot zondagmiddag. Terras. Gratis privéparking. Afgesloten ruimte voor fietsen en moto’s. ‘Dogs friendly’ logies. PRIJS: 1 nacht vanaf €90 voor 2 personen in een tweepersoonskamer, ontbijt niet inbegrepen. Rue de la Barrière 4 • 6890 Transinne (Libin) • +32(0)61 65 50 37 info@barrieredetransinne.be • www.barrieredetransinne.be

© FTLB - P. Willems

© Euro Space Center

Uw ticket voor de ruimte!

79


HOTEL LE VAL DE POIX

Rue des Ardennes 18 • 6870 Poix-St-Hubert +32(0)61 61 13 29 • info@levaldepoix.com • www.levaldepoix.com

© WBT - Bruno D’Alimonte

PRIJS: 1 nacht vanaf €44/persoon (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer, ontbijt niet inbegrepen).

© Hôtel Le Val de Poix

Hotel Le Val de Poix*** is gelegen in een van de mooiste wouden van Europa: het woud van het Land van Saint-Hubert. Het beschikt over 42 hedendaagse en comfortabele kamers, waarvan 11 voor gezinnen. Bistronomie-restaurant met een keuken die moderniteit combineert met streekgerechten. Brasserie. Tuin. Terras aan de rand van het water. Privéparking. Wifi. Tal van activiteiten mogelijk in de nabijheid van het hotel: wandelen, nordic walking, fietsen, MTB, hengelen in de vijver of de rivier (vanaf maart). In Le Val de Poix beleeft u de natuur… rechtstreeks !


LAND VAN BOUILLON IN DE ARDENNEN

Pure authenticiteit Beeld u in dat u op de toren staat van de burcht van Bouillon, of op de ‘Tour du Millénaire’. Kijk uit op de oceaan van bossen die reiken tot de horizon en doorsneden worden door de Semois, de Lesse en de Houille. Waag u op de bochtige rivieren met een kajak of ontdek de valleien te voet of met een mountainbike. Terwijl u een intens gevoel van vrijheid ervaart, passeert u kabbelende beekjes, molens en panorama’s. Deze authentieke streek is zwanger van geschiedenis en legendes. De natuur is er altijd koning en zal u verrassen met zijn verborgen rijkdommen en schatten. Kom u herbronnen tussen bossen en rivieren, in het Land van Bouillon in de Ardennen.

© Chantal Van Poeyer

Maison du Tourisme du Pays de Bouillon en Ardenne Onthaal Bouillon: Quai des Saulx 12 • 6830 Bouillon +32(0)61 46 52 11 Onthaal Vresse: Rue Albert Raty 83 • 5550 Vresse +32(0)61 29 28 27 info@bouillon-tourisme.be www.bouillon-tourisme.be

EEN DAGJE UIT IN RÉCRÉALLE, SUPER!

KORTINGS-

BON

Zeer mooi recreatiecentrum aan de oever van de Semois, op 20 km van Bouillon en 40 km van Charleville (Frankrijk). Afvaart van de Semois met een kajak: 7, 12, 22 of 27 km van Bouillon naar Alle via Poupehan of van Alle naar Vresse, Membre of Bohan. Vestiaires en douches ter plaatse. Andere activiteiten: tochten met de segway, zwemzone die erkend is door het Waalse Gewest, verhuur van MTB en elektrische fietsen, bowling, minigolf, speelplein, elektrische miniquad, springkasteel met avonturenparcours (3-12 jaar), pingpong, treintje. IJsschaatsbaan van 240³m2 in de winter. Restaurant: toeristenmenu’s, jachtmenu’s. Brasserie-Frietkraam.

p.55

© Récréalle

OPEN: van begin april tot eind september elke dag. Van begin oktober tot eind maart tijdens de weekends, schoolvakanties en op feestdagen. PRIJS: afvaart van de Semois met een kajak: vanaf €13,50/persoon. Andere activiteiten op aanvraag, vanaf €5/persoon. Rue Léon Henrard 16 • 5550 Alle-sur-Semois +32(0)61 50 03 81 • e-mail via contactformulier op de website www.recrealle.com • www.recrealle-kayak.com

De burcht van Bouillon is een opmerkelijke synthese van bijna 1000 jaar geschiedenis en militaire architectuur. Op de top van de Oostenrijkse Toren (1551) hebt u een volledig overzicht op de burcht. Mogelijkheid om uw bezoek te combineren met dat aan de Archeoscoop Godfried van Bouillon en het Hertogelijk Museum. Roofvogelshow elke dag van 01/03 tot 11/11 en toegang tot de tentoonstelling ‘Scriptura, van de pen tot de computer’ inbegrepen in de toegangsprijs. OPEN: het hele jaar behalve op 01/01 en 25/12. In januari enkel tijdens de weekends. PRIJS: volwassenen: €7 – kinderen (-12 jaar): €5. Château Fort de Bouillon Esplanade Godefroy 1 • 6830 Bouillon +32(0)61 46 42 02 • info@bouillon-initiative.be www.bouillon-initiative.be

© WBT - D. Samyn

BURCHT VAN BOUILLON

81


SEMOIS AVENTURE

Avontuurlijke sport in ieders bereik

OPEN: van april tot oktober, alle weekends, feestdagen en Belgische schoolvakanties. Dagelijks in juli en augustus. PRIJS: vanaf €10/persoon, afhankelijk van het type van activiteit. Carrière de Beaubru • 6830 Bouillon • +32(0)496 52 92 54 secretariat@semois-aventure.be • www.semois-aventure.com

KORTINGS-

BON p.57

© Semois Aventure

Zin in intense ervaringen? In ontspanning? In unieke momenten met uw gezin? Neem de uitdaging aan en breng de avonturier in u tot leven! Kom in een groene omgeving en op een veilige manier allerlei activiteiten beleven: avontuurlijk parcours, rappelafdaling, via ferrata, deathride, tokkelbaanparcours, boog- en karabijnschieten, avonturendag of -weekend, afvaart van de Semois met een kano of kajak, bouw van een vlot en afvaart…

HOTEL MOULIN DE BOIRON

© Moulin de Boiron

Hotel Moulin de Boiron*** bevindt zich in Gedinne, in een unieke omgeving van de Naamse Ardennen, tussen twee vijvers en aan de voet van de CroixScaille, het hoogste punt van de provincie. Het beschikt over 21 authentieke en comfortabele kamers. Het gastronomisch restaurant biedt een keuken die creativiteit combineert met streekgerechten. Bar, brasserie, terrassen, tuin, strand langs de vijver. Gratis wifi. Privéparking. Tal van activiteiten mogelijk in de streek: wandelingen en MTB-tochten, tochtjes met een koets, afvaart van de Lesse of de Semois met kano of kajak, hengelen, golf, bezoeken aan kastelen, grotten, dierenparken, sport- en avonturenparken. PRIJS: 1 nacht vanaf €100/kamer (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer). Moulin de Boiron 128 • 5575 Gedinne - Sart Custinne • +32(0)61 58 99 59 info@moulindeboiron.com • www.moulindeboiron.com

De Hostellerie*** Le Charme de la Semois ligt aan de oever van de Semois, langs een van de mooiste meanders van de vallei van de Ardennen. Ze beschikt over 23 kamers, waarvan 5 van superieure klasse en 8 nieuwe suites uitgerust met jacuzzibad, Italiaanse douche, salonhoekje, minibar, kluis, Nespresso machine, terras of tuin, airco, aparte wc, badjas. Zij bieden ook een weergaloos uitzicht op de Semois. Privéparking. Van eind mei tot eind september, verwarmd openluchtzwembad (28°). Gastronomie geïnspireerd op traditionele en Franse keuken, sinds 2013 bekroond met een ‘BIB gourmand’ (Michelin gids). Tal van activiteiten mogelijk in Alle-sur-Semois: kajak, wandelingen, MTB, hengelen, recreatiecentrum. PRIJS: 1 nacht vanaf €60/persoon, ontbijt inbegrepen (op basis van een reservering van een tweepersoonskamer).

KORTINGS-

BON p.63

Rue de Liboichant 12 • 5550 Alle-sur-Semois +32(0)61 50 80 70 • info@charmedelasemois.com www.charmedelasemois.com

© Auberge d’Alsace - C. François

AUBERGE D’ALSACE De Auberge d’Alsace****, gelegen in het centrum van Bouillon en aan de oever van de Semois, is het ideale vertrekpunt om een streek te ontdekken die altijd al liefhebbers van natuur en oude stenen heeft kunnen verleiden. In een rustiek en charmant kader biedt het etablissement 30 kamers met alle comfort en een gezellig restaurant. Ambachtelijke, verzorgde en gastronomische keuken, met schappelijke prijzen. Salon met open haard en gratis wifiruimte. Rokerssalon. Speelzaal voor kinderen. Gratis parking rechtover het etablissement. Plaatsen voor moto’s en afgesloten ruimte voor fietsen. PRIJS: 1 nacht vanaf €85 voor 2 personen in, een tweepersoonskamer, ontbijt inbegrepen. Halfpension vanaf €76/persoon/dag. Faubourg de France 1 et 3 • 6830 Bouillon • +32(0)61 46 65 88 of +32(0)61 46 60 68 • info@aubergedalsace.be • www.aubergedalsace.be

© Charme de la Semois xxx

HOSTELLERIE LE CHARME DE LA SEMOIS


GAUME De Gaume, dat is een ongerept en schitterend platteland dat ‘zachtheid’ uitstraalt. De streek verleidt toeristen die op zoek zijn naar rust, natuur, gastronomie, herinneringen en plezierige ervaringen, met zijn charmante dorpen en woningen in goudkleurige steen, zijn bucolische en heuvelachtige landschappen, zijn inwoners en producenten die zeer gehecht zijn aan hun streek, en met zijn vele evenementen.

© Laurence Lecuivre - MTG xxxx

De Abdij van Orval, de dorpen Torgny en Chassepierre, de site van Montauban, de Semois… en nog vele andere zijn niet te missen ontdekkingen in de Gaume die u uitnodigen voor een verrassende reis.

Maison du Tourisme de Gaume Rue des Grasses Oies 2b • 6760 Virton +32(0)63 57 89 04 mtg@soleildegaume.be www.soleildegaume.be

ABDIJ VAN ORVAL Met het bezoek aan de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij van Orval ontdekt u een site vol authenticiteit in een vallei waar de Mathildebron ontspringt. Een video brengt een inleiding in de geschiedenis van de abdij en het hedendaagse leven van de monastieke gemeenschap (20 minuten). Een informatief parcours helpt om de verschillende realiteiten te begrijpen van deze plek. Al naargelang uw voorkeur kunt u de kunstcollecties en het siersmeedwerk in de kelders uit de 18e eeuw bewonderen of de traditionele farmacie en de tuin met geneeskrachtige planten. In het seizoen worden ook thematische tentoonstellingen georganiseerd.

© WBT - Denis Erroyaux

© Orval

OPEN: het hele jaar. PRIJS: volwassenen: €6 - kinderen (7-14 jaar): €3. Abbaye d’Orval Orval 1 • 6823 Villers-devant-Orval +32(0)61 31 10 60 • ruines@orval.be • www.orval.be

83


LAND VAN ARLON

Ontdek Arlon, een van de oudste steden van België. De oorsprong en de overblijfselen van het verleden staan tentoon in de musea. Op het belvedère van de Knippchen, de heuvel in het stadscentrum, hebt u een zicht van 360° op het omliggende landschap en dichterbij op de Sint-Maartenskerk. Ga wandelen in de vallei van de Attert en verken zijn natuurpark en zijn dorpen waaronder Nobressart, een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’. Ga fietsen op Romeinse heirwegen dankzij de ‘Gallor’ lussen. In de streek van Aubange maakt u kennis met het industrieel verleden van Athus. Ga ook winkelen in Messancy, bekend voor zijn weelderige villa’s en zijn prestigieus verleden. Drink een huisgemaakte Maitrank bij onze ‘Ambassadeurs van de Maitrank’. Deze drank uit de streek wordt gemaakt op basis van witte wijn en een plant uit het kreupelhout. En in oktober is er het Feest van de Appels in Rachecourt. Welkom in het Land van Arlon!

© Gallor Lux

Maison du Tourisme du Pays d’Arlon Rue des Faubourgs 2 • 6700 Arlon +32(0)63 21 94 54 info@arlon-tourisme.be www.arlon-tourisme.be w Arlon Tourisme

Wist u dat men in Wallonië… ...een bootlift kan nemen • een drijvende barbecue kan organiseren in het midden van een meer • kan langlaufen, voortgetrokken door een paard • met blote voeten kan lopen in het bos of hand in hand op het pad van de liefde • een museum kan bezoeken dat gewijd is aan de was • een ruimtepak kan aantrekken om de sterren te ontdekken

geestdriftige zoetwatermatrozen

kan aanmoedigen tijdens hun

badkuipenrace honderden

kan dagdromen te midden van

vlinders

een

doorbrengen in een

logies...

betoverende

nacht

kan

hoogst ongewoon

en nog veel meer ongelofelijke en

© WBT - Bruno D’Alimonte

buitengewone ervaringen, soms zelfs een tikkeltje surrealistisch.

Laat u in 2018 verrassen door buitengewoon Wallonië!

buitengewoonwallonie.be


BOVEN-SÛRE WOUD VAN ANLIER IN DE ARDENNEN Het Land van het Slow Toerisme en het goede leven

Maison du Tourisme Haute Sûre Forêt d’Anlier en Ardenne Grand-place 2 • 6870 Neufchâteau +32(0)61 21 80 05 Tourisme.en.Ardenne@gmail.com w Maison du tourisme HSFA

© MCMMTHSFA

De Haute Sûre Woud van Anlier, een natuurbestemming bij uitstek, is een gebied met de gemeentes Fauvillers - Habay - Léglise - Martelange - Neufchâteau - Vaux-sur-Sûre. Aan de rand van de Ardennen en de Gaume vormt het woud van Anlier het grootste beukenbos van België. Het is 7000 hectare groot en bestaat voor 85% uit loofbomen. In het gebied vindt u verschillende bewegwijzerde circuits: 74 wandelcircuits, 5 MTB-circuits, 6 fietscircuits en 2 routes voor ruiters. Er is ook nog een permanent oriëntatiepark met 28 wegwijzers, en verder kunt u opteren voor geocaching, tochten op een ezel of met een huifkar. De verschillende circuits zijn beschikbaar in papieren versie (NGI-kaarten of folders) maar men kan ze ook downloaden. Het woud van Anlier zal u verrassen door zijn gezelligheid en de kwaliteit van zijn streekproducten. Uw volgende vakantiebestemming!

NIE E D E N WALLO

CHÂTEAU DE STRAINCHAMPS

PRIJS: gastronomisch menu vanaf €60/persoon. 1 nacht vanaf €55/persoon, ontbijt inbegrepen (op basis van een reservering voor 2 personen). Rue des Vennes 29 • 6637 Strainchamps (Fauvillers) • +32(0)63 60 08 12 info@chateaudestrainchamps.com • www.chateaudestrainchamps.com

© FTLB - P. Willems

© Château de Strainchamps

In de Belgische Ardennen, tussen Bastogne en Martelange, ontvangt het Château de Strainchamps u in een comfortabel en charmant kader. Het hotel***, zijn bar, zijn salon, zijn tuin en zijn park zijn plaatsen om u te ontspannen na een lange reis of een wandeling. Zijn restaurant met een Michelinster kan al meer dan 20 jaar de meest veeleisende fijnproevers verleiden! Zin om uzelf eens te verwennen? Kies een van de 4 gastronomische verblijfsformules. U zult er geen spijt van hebben!

85


© MT Pays de Bastogne - Francine SCHMITZ

BASTOGNE

BASTOGNE WAR MUSEUM

OPEN: elke dag van 15/03 tot 15/11 en tijdens de Belgische schoolvakanties. Buiten deze periodes gesloten op maandag. Jaarlijkse sluiting van 08/01 t/m 08/02. PRIJS: (audiogids inbegrepen): volwassenen: €14 - kinderen (6-18 jaar): €8. Package gezin (2 volwassenen + 2 kinderen): €36 (+ €7 per bijkomend kind). Colline du Mardasson 5 • 6600 Bastogne • +32(0)61 21 02 20 info@bastognewarmuseum.be • www.bastognewarmuseum.be

© FTLB - P. Willems

DE ARDENNEN TE VOET MET EUROP’AVENTURE U vertrekt in Sainte-Ode voor een trektocht van 5 dagen op het ‘Pad van de valleien van de Ourthe en de Laval’. Ervaar de magie van de Ardennen langs het parcours van 105 km, dat is samengesteld uit 5 routes in stervorm. Iedere avond geniet u van een maaltijd volgens de formule van de ‘table d’hôte’ (aan tafel bij de gastheer) en andere kleine wandelingen. PRIJS: speciaal aanbod! Vanaf €65/persoon in een tweepersoonskamer op basis van een reservering van een verblijf van 5 nachten voor 2 personen in halfpension, in gastenkamers 3 korenaren. Geschenk: de gids GTA ‘L’Ardenne à pied’ en de wandelkaart worden gratis aangeboden. Route des Courts Champs 4 • 6680 Sprimont (Sainte-Ode) +32(0)61 68 86 11 • contact@europaventure.be • www.europaventure.be

© Nicolas Deneffe

Dit herdenkingscentrum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, spitst zich toe op de Slag om de Ardennen. De bezoeker wordt ondergedompeld in de oorlogsgebeurtenissen dankzij de ‘scénovisions’, onuitgegeven, meeslepende 3D-vertoningen die alle zintuigen aanspreken. Met decors, getuigenissen, films en multimediainstallaties doet het parcours beroep op het verstand en de emoties en laat de bezoeker voelen dat deze geschiedenis ook hem persoonlijk aanbelangt. De tentoongestelde voorwerpen tonen aan dat de Geschiedenis ons in feite allemaal aanbelangt. Het Bastogne War Museum is uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische attractie van de provincie Luxemburg. Cafetaria, terras, winkel en tal van evenementen. Gratis parking. Toegankelijk voor PBM.


© Dominik Ketz

HART VAN DE ARDENNEN, LANGS DE OURTHE & DE AISNE HET LABEL ‘FIETS WELKOM’ Om u nog meer te laten profiteren van Wallonië met de fiets werd dit label toegekend aan toeristische dienstverleners die fietsers ontvangen ‘met aangepaste diensten’. Gîtes, gastenkamers, hotels, campings, jeugdherbergen, Bistrots de terroir®, restaurants, toeristische attracties, musea en toeristische organismen zijn partner van dit initiatief. Zij bevinden zich op maximaal 5 km van een fietsnetwerk en men kan ze herkennen aan de zelfklever aan de ingang van het etablissement. © WBT - J. P. Remy

De lijst van dienstverleners met dit label vindt u op de website:

fietseninwallonie.be

KORTINGS-

BON p.57

CHLOROPHYLLE Recreatief, pedagogisch en artistiek bospark. Een dag als geen ander! 33 houten attracties in het hart van de Ardennen. Nieuw: parcours van 200 m met hutten in de kruinen van de bomen. Natuurgidsen op reservering. Brasserie l’Amitié met panoramisch terras. Park Chlorophylle, ik ga er alvast naartoe! OPEN: van 10 tot 18/02 en van 16/03 tot 14/11. Opendeurdagen voor Nederlandstalige leerkrachten: 20/05 en 16/09. PRIJS: volwassenen: €8 – kinderen (3-12 jaar): €6 – families 2 volwassenen en min. 2 kinderen (3-12 jaar): €5,80/persoon.

© Parc Chlorophylle

Rue des Chasseurs Ardennais 60 6960 Dochamps (Manhay) +32(0)84 37 87 74 info@parcchlorophylle.com www.parcchlorophylle.com

HOUTOPIA KORTINGS-

BON p.55

© Erminio Modesti

Heropening in de lente van 2018 na een volledige renovatie van de indoor ruimte die gewijd is aan de 5 zintuigen. Beleef 70 zintuiglijke ervaringen en ontdek de wereld rondom ons. Houtopia, dat is ook een groot speelplein in openlucht in een meander van de Ourthe. Waag u aan het avonturenparcours dat u over de rivier brengt en dat u via een klimpartij naar het vertrekpunt brengt van een sensationele afdaling, langs een glijbaan van meer dan 30 meter! Houtopia, dat is verder een hele reeks spelletjes voor alle leeftijden en in de zomer reuzengrote springkastelen. Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. OPEN: van woensdag tot zondag. 7d/7 in juli en augustus. Gesloten in januari buiten de schoolvakantie + op 24, 25, 31/12 en 01/01. PRIJS: vanaf 3 jaar: €9,50 – kroostrijke gezinnen (3 kinderen van 3 tot 12 jaar): €8/persoon. Place de l’église 17 • 6660 Houffalize +32(0)61 28 92 05 • info@houtopia.be • www.houtopia.be

87


FEODAAL KASTEEL VAN LA ROCHE-EN-ARDENNE

Château féodal de La Roche-en-Ardenne Rue du Vieux Château 4 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 41 13 42 • info@chateaudelaroche.be www.chateaudelaroche.be

© SI La Roche

Deze site was achtereenvolgens een neolithische verblijfplaats, een Romeins oppidum en de residentie van de Frankische koningen. Het feodale kasteel, omgeven door groen, kijkt uit op de stad en de Ourthe en maakt van La Roche ‘de Parel van de Ardennen’. In het seizoen roofvogelshow en middeleeuwse animaties. OPEN: het hele jaar behalve op 25/12, 01/01, 10 en 11/03 (Carnaval van La Roche). Gesloten bij sneeuw en ijzel. PRIJS: volwassenen: €5,50 kinderen (3-12 jaar): €3,50. +Š€1 tijdens de weekends van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, van 07/07 tot 25/08 en tijdens de herfstvakantie.

© Alain Thimmesch

WILDPARK VAN LA ROCHE

Dit park van 10 ha, gelegen in volle natuur op de hoogtes van La Roche, geeft u gelegenheid om de bewoners van onze bossen in halve vrijheid te observeren. Langs een wandelparcours van 1,2 km ontdekt u damherten, herten, jonge en minder jonge everzwijnen, wolven, lynxen, vossen, wasberen, oehoes… Taverne met kleine kaart, speelplein, barbecue (buiten) op aanvraag, winkel met souvenirartikelen. Een succesvolle escapade in openlucht met uw gezin of met een groep. OPEN: van Pasen tot begin november, elke dag. Van begin november tot Pasen tijdens de weekends en de schoolvakanties. Gesloten op 25/12, 01/01 en de zondag van het Carnaval van La Roche. PRIJS: volwassenen: €6,50 – kinderen (3-12 jaar): €4. Rondleidingen op reservering. Parc à gibier de La Roche Chemin du Parc à Gibier 1 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 31 10 15 of +32(0)497 38 10 15 info@parcagibierlaroche.be • www.parcagibierlaroche.be

GRÈS DE LA ROCHE

De Ardennen door de tijd heen Neem een duik in de geschiedenis van onze streek! Dankzij multimedia nodigt een oude pottenbakkerij die haar deuren opende in 1878 u vandaag uit om de wereld van ‘Les Grès de La Roche’ te ontdekken. Van klei tot tafelgerei… Ontdek de oorsprong, de kleigroeve en het gebruik van aardewerk doorheen de eeuwen. Het atelier van de pottenbakker toont u de vele praktische en artistieke toepassingen. Ook de Ardense ham wordt hier belicht. OPEN: van 10 tot 25/02, van 31/03 tot 08/04, van 28/04 tot 06/05, van 10 tot 13/05, van 19 tot 21/05, van 07/07 tot 02/09 en van 13/10 tot 04/11. Gesloten in december en januari. PRIJS: volwassenen: €1.

© WBT - Denis Erroyaux

88

© O. Lefèvre

Rue Rompré 28 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 41 12 39 • info@gresdelaroche.be www.gresdelaroche.be

KORTINGS-

BON p.51


HOSTELLERIE LA CLAIRE FONTAINE

KORTINGS-

BON

© La Claire Fontaine

p.63

De Hostellerie La Claire Fontaine**** ontvangt u in een groene omgeving die ideaal is om u te ontspannen. Het hotel ligt in een vallei, aan de rand van La Rocheen-Ardenne en biedt een luxueus logies aan. De keuken van het gastronomisch restaurant koppelt traditie aan de smaken van de streek. Gezellige bar en salons, sauna, park van 1,5 ha aan de oever van de rivier, terras, speelplein. Overal in het hotel gratis wifi. Ruime keuze aan culturele en sportactiviteiten. Verhuur van klassieke en elektrische fietsen. Tochten met vertrek aan het hotel en verhuur van kajaks. PRIJS: 1 nacht met ontbijtbuffet vanaf €49/persoon (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer). Rue Vecpré 64 • 6980 La Roche-en-Ardenne • +32(0)84 41 24 70 logis@clairefontaine.be • www.clairefontaine.be

FLORÉAL LA ROCHE-EN-ARDENNE

KORTINGS-

BON

Het Floréal La Roche-en-Ardenne bevindt zich op 800 m van het stadscentrum en ligt ingekapseld in het groen. Het beschikt over 76 kamers waarvan 10 gezinskamers. Het restaurant heeft aanbod voor elk budget. Taverne met zonnig terras, bowling, biljartzaal, diverse spelen, speelzaal voor de kleintjes. Onze klanten hebben gratis toegang tot het park van 4 ha langs de Ourthe, met petanqueterreinen, minigolf, multi sporten, tennis, openluchtzwembad (open in juli en augustus), ontspanningszones, fitness outdoor en speelplein. Grote parking, gratis wifi.

p.63

© WBT - Denis Erroyaux

Avenue de Villez 6 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 21 94 46 • reception.laroche@florealgroup.be www.floreallaroche.be Joie & Vacances asbl - tourisme pour tous

© Floréal

PRIJS: 1 nacht vanaf €51/persoon, ontbijt inbegrepen.


HOGE ARDENNEN

© voyage trekking blog xxxx

Het x Land van Gouvy, Lierneux, Trois-Ponts en Vielsalm, natuur op de eerste plaats! x Onze 1200 km wandel- en fietscircuits nemen u mee voor een ontdekking van de heuveltoppen van de Ardennen, hun uitgestrekte wouden en hun grootse landschappen. Deze authentieke Ardennen kunnen zich ook buitengewoon tonen met originele sportactiviteiten. Wij denken aan het blotevoetenpad, de wandeling van de Macralles, het Bike Park, de reuzenbowling, discgolf of de wandeling in gezelschap van een bever. Er zijn ook heel wat evenementen in de streek: het jazzfestival van de Ferme Madelonne, de Sabbat van de Macralles, het Bosbessenfeest, het Carnaval van Trois-Ponts en de ‘Foire Saint-André’ in Lierneux horen bij de grote publiekstrekkers. Voor de liefhebbers van winterplezier: de Haute Ardenne is het tweede skigebied van België. Het staat niet stil in de Haute Ardenne! Maison du Tourisme Haute Ardenne Avenue de la Salm 50 • 6690 Vielsalm +32(0)80 21 50 52 info@haute-ardenne.be www.haute-ardenne.be

CENTER PARCS LES ARDENNES

PRIJS: 1 nacht vanaf €17/persoon (op basis van een midweek van 4 nachten in een logies voor 4 personen).

© Ferme de la Planche

Rue de la Grotte 12 • 6690 Vielsalm B +32(0)70 22 49 00 (€0,30/min.) NL +31(0)900 660 66 00 www.centerparcs.be

© Rooie Peper b.v.

Center Parcs ‘Les Ardennes’ bevindt zich in Vielsalm. Profiteer van een intacte natuur, schilderachtige dorpen, en verken een streek met heel wat facetten. Verblijf in een volledig gerenoveerde cottage die tot 20 personen kan herbergen. Laat de adrenaline stijgen tussen de kruinen van het Avonturenparcours. Profiteer van de dubbele glijbaan van het gloednieuwe tropische zwembad Aqua Mundo. Ontdek met uw gezin de kinderboerderij. Verken de heuvels van de Ardennen met de quad, de elektrische fiets of de mountainbike. Restaurants, supermarkt, livemuziek en verhuur van fietsen ter plaatse.


Flirt tussen valleien, riviertjes, bossen en meren met uitzonderlijke landschappen zoals het Natuurpark Hoge Venen – Eifel, dat zich ontvouwt in het hart van mooie veengebieden. Hier ontdekt u de natuur te voet, langs GR-paden en bewegwijzerde routes. Fietsers kunnen genieten van de vele groene wegen en 850 km bewegwijzerde paden. In de zomer nodigen de grote meren u uit voor zwemplezier en dolce farniente. In de winter verandert de streek in een bestemming die vooral gewaardeerd wordt voor het sneeuwplezier. De bloei van duizenden narcissen in de lente en het burlen van de herten in de herfst trekken ieder jaar liefhebbers van buitengewone ervaringen aan. Nog bij de hoogtepunten kunnen we de traditionele en kleurrijke lokale feesten vermelden, echte ambachtelijke producten (bier, ham, kaas en chocolade), de honingproductie en de teelt van forel. De Oostkantons, een streek met 101 facetten! Maison du Tourisme Hautes Fagnes – Cantons de l’Est Place Albert 1er 29A • 4960 Malmedy +32(0)80 33 02 50 info@eastbelgium.com www.eastbelgium.com

NIE E D E N WALLO

© eastbelgium.com - D. Ketz

HOGE VENEN OOSTKANTONS

HET MALMUNDARIUM Het oude klooster dat tegen de kathedraal aanleunt, is de must van Malmedy. De schoonheid van de prachtig gerestaureerde gebouwen wordt hier gekoppeld aan een boeiend, interactief en ludiek museumparcours: ateliers rond leder, papier (fabricatie op aanvraag), carnaval, de kerkschat van de kathedraal en het Historium dat 14 eeuwen geschiedenis belicht. Prestigieuze tentoonstellingen. Animaties voor groepen en scholen door de animatiegroep van de bibliotheek.

© WBT - David Samyn

p.53

© Sylvain Lienne

KORTINGS-

BON

OPEN: van november tot Pasen. Gesloten op maandag buiten de schoolvakanties. PRIJS: volwassenen: €6 – kinderen (6-12 jaar): €3 - gezinskaart: €15 (2 ouders + kinderen) – senioren en studenten: €5 - jaarabonnement: €12 (6-18 jaar), €15 (+ 19 jaar) – audiogids: €2. Rondleidingen (max. 20 personen, op reservering) in het Nl, Fr, D, En. - 1 atelier naar keuze: €30/1 uur – €50/2 uren met volledig bezoek (zonder papierfabricatie). Place du Châtelet 9 • 4960 Malmedy +32(0)80 79 96 68 • info@malmundarium.be www.malmundarium.be

91


Baugnez 44, het Historisch Centrum van de Slag om de Ardennen, bevindt zich op de plaats van de gevechten. Het opende zijn deuren in 2007 en wordt beschouwd als het mooiste museum van de Slag om de Ardennen. Het is ingeplant op een historische plaats, waar 84 krijgsgevangen Amerikaanse soldaten werden afgeslacht door de Waffen-SS op 17 december 1944. De grote operaties van het offensief worden er uitgelegd aan de hand van 17 diorama’s en 125 vitrines met voorwerpen. Twee klank- en lichtspelen dompelen u onder in de strenge winter van 1944. Een unieke en onvergetelijke ervaring! OPEN: het hele jaar. Gesloten op maandag & dinsdag buiten de schoolvakanties en feestdagen. In januari: open op zaterdag, zondag en schoolvakanties. Jaarlijkse sluitingen: zie onze website. PRIJS: volwassenen: €7,50 – kinderen (8-12 jaar): €6.

KORTINGS-

BON p.61

© Baugnez 44 Historical Center

BAUGNEZ 44 HISTORICAL CENTER

Route de Luxembourg 10 • 4960 Malmedy +32(0)80 44 04 82 • info@baugnez44.be www.baugnez44.be

KASTEEL VAN REINHARDSTEIN Hoog op zijn rotsplateau kijkt Reinhardstein uit op de Warche. Het kasteel trekt mensen aan en intrigeert. In het hart van een natuurreservaat met de hoogste waterval van België (50 m), kunt u zich initiëren in het boogschieten, een natuurwandeling reserveren of de verjaardag van uw kind vieren.

© WBT - Denis Erroyaux

OPEN: het hele jaar rondleidingen: zaterdag, zondag, woensdagnamiddag en feestdagen. Elke dag tijdens schoolvakanties. Raadpleeg de openingsuren op onze website. PRIJS: volwassenen: €8,50 – kinderen, studenten, senioren: €6,50. Château de Reinhardstein Chemin du Cheneux 50 • 4950 Ovifat +32(0)80 44 68 68 • info@reinhardstein.net www.reinhardstein.net

NATUURPARK HOGE VENEN - EIFEL In het hart van het Natuurpark Hoge Venen - Eifel, nodigt het ‘Maison du Parc’ u uit om een buitengewone streek te ontdekken: verhuur van elektrische fietsen, begeleide wandelingen (Nl, Fr, D, En), verhuur van langlaufski’s in de winter, ateliers voor kinderen tijdens de schoolvakanties, animaties ‘natuur en sport’ voor scholen; kortom een mooie waaier activiteiten voor koppels, gezinnen of groepen. Het ‘Maison du Parc’ heeft ook een gevarieerd programma met tijdelijke tentoonstellingen. De opmerkelijke permanente expositie ‘Fania’, een echte reis naar het hart van de venen, geeft u meteen zin in een escapade in het oudste natuurpark van Wallonië.

KORTINGS-

BON

Parc naturel Hautes Fagnes - Eifel • Maison du Parc – Botrange Route de Botrange 131 • 4950 Waimes • +32(0)80 44 03 00 info@botrange.be • www.botrange.be

© P. Labeye

OPEN: het hele jaar behalve op 25/12 en 01/01.

p.61

VAL D’ARIMONT HOTEL-RESORT Val d’Arimont Hotel-Resort*** ligt in volle natuur, in een weelderige vallei aan de voet van de Hoge Venen en op 3 km van Malmedy. Het biedt 36 cottages en 20 hotelkamers. Deze oase van rust is een ideaal vertrekpunt om de toeristische bezienswaardigheden van de streek te ontdekken en om tochten te maken: te voet, met de fiets of de MTB, op de RAVeL of in de bossen. Restaurant met een aangename inrichting en verzorgde keuken. Brasserie, binnen- en buitenzwembad, hamam, jacuzzi, tennis, wifi. Breng hier als koppel, met uw gezin of met vrienden, uw droomvakantie door!

KORTINGS-

BON

92

© Val d’Arimont

p.63

PRIJS: 1 nacht vanaf €54,50/persoon, ontbijt en toegang tot de sport- en ontspanningsfaciliteiten inbegrepen (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer). Chemin du Val 30 • 4960 Malmedy • +32(0)80 33 07 61 info@val-arimont.be • www.val-arimont.be


DOMAINE DES HAUTES FAGNES

© Domaine des Hautes Fagnes

Het Hotel Domaine des Hautes Fagnes ligt in een mooie natuuromgeving en heeft alle troeven voor een uitzonderlijk en ontspannend verblijf: wellnesscenter, keuken met streekgerechten, ongerepte natuur, toeristische uitstappen… Ter beschikking: 71 gerenoveerde kamers, wellnesscenter Vita Natura met overdekt zwembad, lounge bar, brasserie, groot park en gratis parking. PRIJS: 1 nacht vanaf €60/persoon (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer). Rue des Charmilles 67 • 4950 Ovifat +32(0)80 44 69 87 • info@dhf.be • www.dhf.be

HOTEL BÜTGENBACHER HOF

KORTINGS-

Hotel Bütgenbacher Hof**** is ondergebracht in een vakwerkpand in het centrum van het dorp Bütgenbach en dicht bij het meer. Het beschikt over 34 moderne kamers en suites. Er wacht u een aangename sfeer en een jong familiaal team. Het volledig gerenoveerde restaurant oogstte 14 punten in de Gault & Millau. Ook de wijnkelder draagt bij tot de reputatie van het huis. De wellness, het overdekte zwembad, het prachtige terras en de wintertuin zorgen voor perfecte ontspanning!

BON p.63

PRIJS: 1 nacht vanaf €95/persoon (op basis van 2 personen in een tweepersoonskamer in halfpension en met toegang tot de wellness). © C. Charlier

Marktplatz 8 • 4750 Bütgenbach • +32(0)80 44 42 12 info@hbh.be • www.hbh.be

RELAX HOTEL RESTAURANT PIP-MARGRAFF Familiehotel*** gelegen in Sankt Vith. 30 comfortabele kamers (standaard, suites en gezinskamers) met douche/bad, wc, tv, telefoon, minibar, haardroger en radio. Wellness met infrarood cabine, zwembad, sauna, jacuzzi en stoomdouche. Restaurant met een verfijnde keuken, regionale en seizoenspecialiteiten. Brasserie en terras met kleine kaart en kinderkaart. Bed&Bike hotel. Verhuur van elektrische fietsen van april tot oktober. Gratis wifi.

© vennbahn.eu - Dominik Ketz

© D. Ketz

PRIJS: 1 nacht vanaf €60/persoon, ontbijt en wellness inbegrepen (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer). Hauptstrasse 7 • 4780 Saint Vith +32(0)80 22 86 63 • info@pip.be • www.pip.be


SPA HOGE VENEN ARDENNEN

x

x Onze streek bevindt zich aan de voet van de Hoge Venen, het mooiste natuurreservaat van België. Zij biedt talloze mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten in uitzonderlijke landschappen en natuursites. Liefhebbers van cultuur bieden wij onze befaamde grote festivals, onze musea, onze tentoonstellingen. Leef mee op de ritmes van carnavals en historische evocaties. Ontdek een uitzonderlijk erfgoed zoals het Kasteel van Franchimont, de Abdij van Stavelot, het Casino van Spa… Sportliefhebbers kunnen onze trailparcours ontdekken en grote evenementen beleven op het mooiste racecircuit ter wereld. Voor fijnproevers hebben wij streekproducten die bereid worden door onze creatieve chefs. En wie liefhebber is van thermale behandelingen: het is in onze streek dat mineraalwater, het blauwe goud, voluit wordt benut. © WBT - David Samyn xxxx

Maison du Tourisme Spa Hautes Fagnes - Ardennes Rue du Marché 1a • 4900 Spa +32(0)87 79 53 53 info@spa-hautesfagnes.be www.spa-hautesfagnes.be

DE THERMEN VAN SPA Ontdek onze badinstelling, 800³m2 binnen- en buitenzwembaden met mineraal bronwater, verwarmd tot 33°C, onze jacuzzi’s, sauna’s, hamams en ontspanningszalen. En ook ons ‘Wellness, schoonheid en gezondheid’ centrum, waar onze vakkennis op zijn best is. Balneotherapiebehandelingen, esthetische behandelingen voor het gezicht en het lichaam, verschillende soorten massages… alles wordt in het werk gesteld om u helemaal relax te laten voelen! Profiteer van een korting van 5% op de reservering van een behandeling ‘à la carte’ van maandag tot vrijdag, buiten feestdagen en schoolvakanties. Aanbod niet cumuleerbaar met andere promoties. Geldig tot 31/12/2018, op vertoon van deze advertentie.

Les Thermes de Spa Colline d’Annette et Lubin • 4900 Spa • +32(0)87 77 25 60 info@thermesdespa.com • www.thermesdespa.com

KORTINGS-

BON p.59

© WBT - David Samyn

LEEF EEN DAG IN ‘POLE POSITION’ De reputatie van het Circuit van Spa-Francorchamps hoeft niet meer gevestigd te worden. De piste wordt gebruikt voor tal van internationale evenementen, waarvan de bekendste ongetwijfeld de Grote Prijs F1 van België is. Het Circuit van Spa-Francorchamps, dat betekent ook pistedopen waarbij men meegaat met een ervaren autocoureur. Of een Public Driving Experience waarbij men met zijn eigen voertuig door de bochten van het circuit kan scheuren. Rondleidingen achter de coulissen, Track Day… er zijn heel wat mogelijkheden voor een dagje uit met het gezin, waarbij men onvergetelijke momenten beleeft. Le Circuit de Spa-Francorchamps, s.a. de droit public Route du Circuit 55 • 4970 Francorchamps • +32(0)87 29 37 22 thomas.dooms@spa-francorchamps.be www.spa-francorchamps.be

© Thermes de Spa

OPEN: elke dag. PRIJS: voor 3 uren: volwassenen: €20 - kinderen (6-14 jaar): €16. Kinderen onder 6 jaar niet toegelaten.


COO ADVENTURE

KORTINGS-

BON p.59

© Adrenaline Events 2009 - S. Marin

Uw Outdoor & Adventure partner Het Outdoor Activity Center ligt boven de waterval van Coo, in het hart van de Ardennen. Grote parking ter plaatse. Wij stellen een schitterende ‘Avonturendag’ voor: een afvaart van 9 km met een kajak op de Amblève, mountainbike, paintball, high rope challenge, quad, helico dropping, klimmen, speleologie, boogschieten en zelfs een rit met een Ferrari! Onze activiteiten vormen een ideale manier om de vallei van de Amblève te ontdekken. Ook mogelijk: ontbijt, lunch, BBQ enz. U wordt omkaderd door onze professionele instructeurs en het materiaal is van de beste kwaliteit. We wachten enkel maar op u voor de fun! OPEN: elke dag. Op weekdagen op reservering. PRIJS: kajak: €17 – combi kajak + MTB: €29 – paintball: €22 – tocht met quad: €90 – paardrijden: €29 – tocht met mountainbike: €18Š– boogschieten: €12 – avonturenparcours in de bomen: €29 – rit met de Ferrari: €85. Coo Adventure (Adrenaline Events) sprl Petit Coo 4 • 4970 Stavelot • +32(0)80 68 91 33 • info@coo-adventure.com www.coo-adventure.com

WILD PARK COO

KORTINGS-

BON

In het hart van de Belgische Ardennen, op een steenworp van de beroemde Waterval van Coo, (her)ontdekt u de dieren uit de geschiedenis van onze streek, en andere soortgenoten die hun geschiedenis vertellen. Ontdek hun levenswijze door ze te observeren in hun natuurlijk milieu. Stap met uw gezin of met vrienden op het treintje en verruim uw kennis op een ludieke manier, dankzij onze didactische borden die opgesteld staan langs het traject van 40 minuten. Deze openluchtactiviteit zal klein en groot plezieren! © Laboureur photos

OPEN: het hele jaar (behalve bij slechte weersomstandigheden). PRIJS:Š Š1 meter: €7,50. –Š1 meterŠ: €4.

p.61

Coo Adventure (Adrenaline Events) sprl Petit Coo 4 • 4970 Stavelot • +32(0)80 68 91 33 info@coo-adventure.com • www.coo-adventure.com

PLOPSA COO Avontuur in volle natuur! Ontdek in het hart van de Ardennen een cocktail van natuur, avontuur en plezier, bereid door Plopsa Coo. Waag u in de ‘Dino Splash’ met zijn 3 glijbanen langs de indrukwekkende vulkaan! Ontmoet Maya de Bij, Wickie de Viking en andere helden. Bewonder de Waterval van Coo en breng bijzondere momenten door in meer dan 20 attracties. Vergeet vooral niet een selfie te nemen met de realistische dinosaurussen. OPENINGSDATA en PRIJZEN: raadpleeg onze website. KORTINGS-

Coo 4 • 4970 Stavelot • +32(0)80 68 42 65 • info@plopsa.be www.plopsacoo.be

BON © Plopsa

p.57

Franchimont, een oude versterking van het Prinsdom Luik, verrijst op de uitloper van een rots en kijkt neer op drie valleien in het noorden van de Ardennen, op 8 km van Spa. De huidige overblijfselen zijn de getuigen van een middeleeuwse burcht die werd aangepast bij het begin van de Moderne Tijden. Het kasteel uit de 11e eeuw, uitgebreid op het einde van de 14e eeuw, vormt de kern van de vesting. Het werd omgeven door een artillerievoorziening in het begin van de 16e eeuw. Het geheel is geklasseerd als Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. Het is een zeldzaam voorbeeld van de aanpassing van defensiewerken tijdens de renaissance. De kazematten en de trappen die toegang geven vormen de belangrijkste attractie van het bezoek. Onthaalcentrum met museum en winkel. OPEN: van 01/05 tot 30/09, elke dag. April en oktober, tijdens weekends en schoolvakanties. PRIJS: volwassenen: €4 – kinderen (4-12 jaar): €2,50. Château de Franchimont • Compagnons de Franchimont asbl Allée du Château • 4910 Theux • +32(0)87 53 04 89 info@chateau-franchimont.be • www.chateau-franchimont.be

© Château de Franchimont

KASTEEL VAN FRANCHIMONT

95


De Abdij van Stavelot nodigt u uit om het historisch Museum van het Prinsdom StavelotMalmedy te ontdekken, dat het geschiedkundig parcours belicht van een onafhankelijke staat uit de 7e eeuw tot vandaag, samen met de mooie ruimte die gewijd is aan Wibald, de rijksabt uit de 12e eeuw. Het Museum van het circuit van Spa-Francorchamps is toegespitst op de passie voor racen en competitie. Het Museum Guillaume Apollinaire ten slotte evoqueert het verblijf van de dichter in Stavelot. Tijdelijke tentoonstellingen, uitzonderlijke archeologische overblijfselen, een museumwinkel en een taverne vullen het bezoek aan. De Abdij van Stavelot, kwaliteitslabel ‘5 zonnen’… OPEN: dagelijks behalve op 01/01, 25/12 en de zondag en maandag van halfvasten (‘Laetare’). PRIJS: €9,50 all-in (3 musea + tijdelijke expo). Diverse kortingen (6-18 jaar, groepen, senioren…).

KORTINGS-

BON p.51

Abbaye de Stavelot • Cour de l’Abbaye 1 • 4970 Stavelot +32(0)80 88 08 78 • etc@abbayedestavelot.be www.abbayedestavelot.be

© Parc naturel Hautes Fagnes-Eifel

DE NATUURPARKEN VAN WALLONIË De natuurparken van Wallonië zijn grote bewoonde territoria die erkend zijn vanwege hun natuur- en landschapserfgoed. Het zijn gebieden met projecten voor duurzame ontwikkeling, voor het herstel van het natuurlijk milieu en het behoud van het landschappelijk en gebouwenerfgoed. De natuurparken vormen een gelegenheid om via het toerisme de banden te ontdekken tussen mens en natuur. U kunt de parken vinden op de website van de Federatie van Natuurparken. Fédération des Parcs naturels de Wallonie info@fpnw.be www.parcsnaturelsdewallonie.be

HOTEL DE LA SOURCE Hotel de la Source****, gelegen in het hart van de Ardennen, kijkt uit op de beroemde bocht, de ‘virage de La Source’ van het circuit van Spa-Francorchamps. De 90 kamers en suites zijn bevoorrechte toeschouwers van het mooiste circuit ter wereld. Het hotel beschikt over een wellness met Finse sauna, kleurendouches, een fitnesszaal ‘Technogym’ en een cabine voor behandelingen. Men kan zich ook ontspannen in de zeer trendy bar. Het restaurant ‘Legends’ ontvangt u met een gevarieerde en evenwichtig uitgewerkte kaart. Parking en wifi zijn gratis. PRIJS: 1 nacht vanaf €65/personen (op basis van de reservering van een tweepersoonskamer).

© I. Otto

Route du Circuit 22 • 4970 Francorchamps +32(0)87 79 58 00 • reservations@hotel-de-la-source.com www.hotel-de-la-source.com

SILVA HOTEL SPA-BALMORAL

96

© Stefano Pinci

Het Silva Hotel Spa- Balmoral**** kijkt uit op de vallei en het meer van Warfaaz. Het is een leuke bestemming voor een sereen weekend, een oase van rust te midden van beboste heuvels, en ook een zeer geschikte plaats voor uw seminaries in een groene omgeving. Het hotel oogst heel wat lof voor zijn prachtige uitzichten en voor zijn gul ontbijtbuffet. Het beschikt over 126 kamers, 16 conferentiezalen, een wellnesscenter, een gastronomisch restaurant en een barlounge. Parking en wifi zijn gratis. PRIJS: 1 nacht vanaf €60/persoon (op basis van een reservering van een tweepersoonskamer, ontbijtbuffet inbegrepen). Route de Balmoral 33 • 4900 Spa • +32(0)87 79 32 50 reservations@silvahotel.be • www.silvahotelspabalmoral.be

© Abbaye de Stavelot

ABDIJ VAN STAVELOT


OURTHE VESDER AMBLÈVE x x

NATUURLIJK ACTIEF

Op 15 minuten van Luik hebben de Ourthe, de Vesder en de Amblève een opmerkelijke natuur geboetseerd, die dooraderd is met een wandelnetwerk en zich zeer goed leent voor natuursporten (kajak, fiets, parcours in de bomen, trail, enz.). De Ninglinspo of de grote site van de Bocht van de Ourthe, geklasseerde natuursites, mag u zeker niet missen. Dat geldt ook voor attracties zoals ‘Le Monde Sauvage’ in Aywaille, de grote site van Logne, de grotten van Remouchamps en Comblain, de Thermen van Chaudfontaine… Het hele jaar door vinden tal van evenementen plaats: het Carnaval van Tilff, het festival ‘Les Anthinoises’, de Middeleeuwse Feesten van Ouffet en Remouchamps, het Feest van de Kaas in Harzé, het Feest van de Pompoen in Sprimont, en dan zijn er ook nog de brocantes, de smulwandelingen en nog veel meer…

© Steve Collin

Maison du Tourisme Ourthe – Vesdre – Amblève Rue de Louveigné 3 • 4920 Remouchamps +32(0)4 384 35 44 • info@ovatourisme.be www.ovatourisme.be • w tourismeOVA

SOURCE O RAMA Source O Rama nodigt u uit om de mysteries van het water te ontdekken via 12 pedagogische, wetenschappelijke en ludieke attracties. Daarvoor doet men beroep op performante multimediatechnieken: een virtueel personage, interactieve zuilen… Dankzij een dynamische film, wordt u piepklein gemaakt en belandt u in een druppel water van Chaudfontaine om een fabuleuze ondergrondse reis te ondernemen van 60 jaar, op een diepte van 1600 m.

© RSI Chaudfontaine

OPEN: het hele jaar, behalve de eerste 14 dagen van september. PRIJS: volwassenen: €10 – kinderen (6-12 jaar): €7 - families (2 volwassenen en 2 kinderen): €25. Avenue des Thermes 78B • 4050 Chaudfontaine +32(0)4 364 20 20 • info@sourceorama.com www.sourceorama.com • w sourceo.rama

GROT VAN COMBLAIN De Grot van Comblain is een prachtige natuursite die bezoekers verbaast met haar kleuren en vormen. De animatoren geven u hun passie en respect door voor dit milieu dat in de winter bevolkt wordt door verschillende soorten vleermuizen. Zult u ook geraakt worden door de schoonheid en de broosheid van deze omgeving?

KORTINGS-

BON p.53

Grotte de Comblain Bureau du tourisme Place Leblanc 7 • 4170 Comblain-au-Pont +32(0)4 369 26 44 • info@decouvertes.be www.grottedecomblain.be

© Régis Halleux

OPEN: van 15/06 tot 15/09 (gesloten op vrijdag) en van 27/10 tot 04/11. Reserveren noodzakelijk want beperkt aantal plaatsen. PRIJS: volwassenen (12 jaar en +): €8,50 - kinderen (4-11 jaar): €6,50.

97


SAFARIPARK MONDE SAUVAGE

KORTINGS-

Le Monde Sauvage Safari Parc • Fange de Deigné 3 • 4920 Aywaille • +32(0)4 360 90 70 reservation@mondesauvage.be • www.mondesauvage.be • w mondesauvageaywaille

p.55

© Monde Sauvage Safari Parc

Maak een heuse safari in ‘Le Monde Sauvage’, op nauwelijks 25 km van Luik! Met een safaritreintje of uw eigen voertuig ontdekt u giraffen, olifanten, nijlpaarden, neushoorns, zebra’s, gnoes en nog meer soorten in een natuurlijke omgeving waar ze in halve vrijheid leven. Verken ook de Zuid-Amerikaanse ruimte, de volières, de koepel en zijn Mayatempel. Ontdek de grote roofdieren en de beren, het Noord-Amerikaanse woud, het apen- en lemureneiland, het uilenbos, de struisvogels en tal van verrassingen en nieuwigheden. Woon de 3 shows bij: het papegaaien-, zeeleeuwen- en roofvogelspektakel. Het zijn hoogtepunten van uw uitstap. Nog een magisch moment is het ritje op de rug van een dromedaris of het ontbijt met de giraffen (op reservering). Dit wordt een onvergetelijke dag! OPEN: dagelijks van half maart tot half november (feestdagen inbegrepen). PRIJS: volwassenen: €22 - senioren (+ 60 jaar): €21 – kinderen (12-15 jaar): €18 – kinderen (3-11 jaar): €15. (Indicatieve prijzen die kunnen wijzigen in het seizoen).

BON

© Monde Sauvage Safari Parc

GROTTEN VAN REMOUCHAMPS Het bezoek aan deze natuurlijke wonderen, gesculpteerd door de eeuwen heen, begint met een wandeling van meer dan een kilometer door een sprookjesachtig decor. In dit doolhof van galerijen ontdekt u stalagmieten en stalactieten, en komt u in een eerste zaal die 8000 jaar geleden bewoond was door jagers van het paleolithicum. De wandeling brengt u nadien langs oude sifons van de Rubicon (onderaardse rivier) naar de grote zaal van de ‘kathedraal’. Het vervolg van uw bezoek gebeurt in een bootje dat u meeneemt voor de langste ondergrondse vaartocht ter wereld! Uw gids becommentarieert het fabuleuze spektakel en elk natuurwonder wordt in detail uitgelegd. Het bezoek duurt 1.15 u. Commentaar wordt gegeven in 4 talen (Nl, Fr, En, D). OPEN: van 01/02 tot 30/11, dagelijks (feestdagen inbegrepen). Van 01/12 tot 31/01, dagelijks tijdens de vakantie van Kerst en Nieuwjaar. PRIJS: volwassenen: €16 - senioren (+ 60 jaar) en kinderen (12-15 jaar): €14 – kinderen (3-11 jaar): €11. (Indicatieve prijzen die kunnen wijzigen in het seizoen). Les Grottes de Remouchamps • Rue de Louveigné 3 • 4920 Remouchamps +32(0)4 360 90 70 • info@lesgrottes.be • www.lesgrottes.be • w grottesderemouchamps

THE OUTSIDER ARDENNES Beleef avontuur en sportactiviteiten met uw gezin, vrienden of collega’s in de vallei van de Ourthe, niet ver van Hamoir. Begeleid door een tweetalige en ervaren instructeur gaat u de hoogte in voor een ongewone ervaring met de Challenge Adrenaline + 12: Indische brug van 67 m + rappelafdaling + vrije val van 18 m + speleobox. Programma’s combineerbaar met andere activiteiten: kajak, vlot, MTB, mega-deathride, klimpaal, challenger piste, laser-tag, speleologie... Sportkledij en aangepast schoeisel sterk aanbevolen. Logies ter plaatse mogelijk.

© Domaine de Palogne

xxx

Rue du Chirmont 86 • 4180 Fairon +32(0)86 21 40 42 info@theoutsiderardennes.be http://theoutsiderardennes.be

© Nathan Polis

OPEN: variabel. Neem vooraf contact op. Reserveren sterk aanbevolen. PRIJS: vanaf €25/persoon.


© WBT - David Samyn

MAAS CONDROZ HASPENGOUW

HET DOMEIN VAN HET KASTEEL VAN JEHAY Op het Domein van het Kasteel van Jehay ontdekt u een park, siertuinen en een prachtige moestuin met lokale groenten, bloemen en fruitbomen. In de bijgebouwen van het kasteel vindt u ook twee tentoonstellingen met een deel van de uitgebreide kunstcollectie. Het kasteel zelf wordt momenteel gerestaureerd en het interieur kan niet bezocht worden. OPEN: van 31/03 tot 25/10. PRIJS: volwassenen: €5 – kinderen (6-18 jaar): €3.

BON p.55

© Province de Liège

KORTINGS-

Le Domaine du Château de Jehay Rue du Parc 1 • 4540 Amay +32(0)85 82 44 00 • info@chateaujehay.be www.chateaujehay.be

Het Kasteel van Modave, gebouwd vanaf 1658, is een verbazingwekkend gebouw, tegelijk middeleeuws vanwege zijn torens maar met een architecturaal concept dat totaal nieuw was in die periode. Uitzonderlijk interieur: beelden, schilderijen, Brusselse wandtapijten en tal van meubelen uit de 18e eeuw. Een audiogids in 8 talen laat elke bezoeker toe de geheimen te doorgronden van dit gebouw dat geklasseerd is als Belangrijkste Erfgoed van Wallonië en momenteel eigendom is van Vivaqua. OPEN: van 01/04 tot 15/11. Gesloten op maandag (behalve feestdagen + juli en augustus). PRIJS: volwassenen: €9 – kinderen (> 12 jaar): €4. Gratis parking. Château de Modave Rue du Parc 4 • 4577 Modave • +32(0)85 41 13 69 info@modave-castle.be • www.modave-castle.be

© Château de Modave ASBL

CHÂTEAU DE MODAVE

KORTINGS-

BON p.59

99


THE OWL DISTILLERY Kom in onze stokerij twee koperen distilleerkolven ontdekken die recht uit Schotland komen. Wij delen onze passie met u voor de transformatie van onze lokale gerst in een 100% Belgische whisky: de ‘Belgian Owl’.

OPEN: van begin maart tot eind oktober, van donderdag tot zaterdag. PRIJS: €10/persoon voor een bezoek van 1 uur met proeverij op donderdag- en vrijdagnamiddag. €20/persoon voor het bezoek van 2 uur met proeverij op zaterdag. Hameau de Goreux 7 • 4347 Fexhe-le-haut-Clocher +32(0)4 223 07 17 • visit@belgianwhisky.com • www.belgianwhisky.com

© Anthony Dehez

Om af te sluiten doen we beroep op uw smaakpapillen met een proeverij van een jong distillaat en een single malt whisky, 36 maanden gerijpt in eikenhouten vaten.

Wallonië, steeds meer een ‘smul’-bestemming! Met behulp van onze smulroutes en themakaarten ontdekt u onze ambachtelijke voedingsproducenten die fier uitpakken met hun vakkennis. Brouwers, kaasmakers, wijnbouwers, chocolademakers, fabrikanten van charcuterie of jam… en nog veel anderen verwachten u om hun streekspecialiteiten voor te stellen die gefabriceerd worden volgens de culinaire tradities of die ‘heruitgevonden’ werden en die van Wallonië een bestemming voor smulpapen en fijnproevers maken.

© WBT - David Samyn

Zin in ontdekkingen waarbij het aantal verbruikte calorieën hoger ligt dan het aantal ingenomen calorieën? Vertrek dan met de fiets voor een ontdekking van onze ‘smulstations’ langs een RAVeL of onze al legendarisch geworden Route langs de Trappistenabdijen die u 290 km fietsplezier belooft.

smulleninwallonie.be


LAND VAN LUIK

x Voor een daguitstap of een weekend vol x ontdekkingen en nieuwe ervaringen is Luik de ideale Waalse bestemming. De stad en zijn omgeving zijn heel contrastrijk en tonen een historisch, religieus en cultureel erfgoed dat tot stand kwam tijdens acht eeuwen onafhankelijkheid.

© Office du Tourisme de Liège

De grootste toeristische stad van Wallonië zal u verleiden met zijn vele facetten en activiteiten: historische en culturele ontdekkingen, gastronomie, shopping… Iedereen krijgt hier zijn zin! Proef de bieren van de streek, de authentieke Luikse wafels, de echte ‘Café Liégeois’. Bij de aanraders vernoemen wij het treinstation LuikGuillemins, de rondleiding in het historische centrum van Luik (dagelijks van mei tot eind oktober), het museum La Boverie, de heuvels van de Citadel en de ‘La Batte’ markt, de fameuze markt op zondagmorgen. Maison du Tourisme du Pays de Liège Halle aux viandes Quai de la Goffe 13 • 4000 Liège +32(0)4 221 92 21 info@visitezliege.be www.visitezliege.be

KORTINGS-

BON p.53

© Province de Liège - Musée de la Vie wallonne

MUSEUM VAN HET WAALSE LEVEN Het Museum van het Waalse Leven bevindt zich in het hart van Luik en biedt een originele kijk op Wallonië, van de 19e eeuw tot vandaag. Van de sociale geschiedenis tot de economie, van literatuur tot ambachten, van feesten tot populair volksgeloof, wordt het leven van de Walen, vroeger en nu, blootgelegd. Regelmatig worden er culturele en feestelijke evenementen georganiseerd. Het Museum, dat is ook een marionettentheater, een documentatiecentrum en tijdelijke tentoonstellingen rond verschillende thema’s. Er gebeurt altijd iets in het Museum van het Waalse leven! OPEN: van dinsdag tot zondag behalve op 01/01, 01/11, 25/12 en de week na de kerstvakantie. PRIJS: volwassenen: €5 - kinderen: €3. Musée de la Vie wallonne Cour des Mineurs • 4000 Liège • +32(0)4 279 20 31 info@viewallonne.be • www.viewallonne.be

AQUARIUM-MUSEUM VAN LUIK

KORTINGS-

In het Aquarium ontdekt u verschillende facetten van de waterfauna. Maak kennis met ongeveer 200 diersoorten uit de oceanen, zeeën, meren en rivieren van de hele wereld, verdeeld over een vijftigtal aquariums. In het Museum staat u verbaasd over de diversiteit van de levende wezens. Hier staan 20.000 exemplaren, opgezet of als skelet, afkomstig uit alle continenten. Een unieke gelegenheid om allerlei opmerkelijke dieren te observeren. Ontdek nu ook: ‘TréZOOr’. Deze nieuwe permanente afdeling bevat exemplaren met grote wetenschappelijke, historische of artistieke waarde!

BON

© J. Ninane

p.55

Quai Édouard Van Beneden 22 • 4020 Liège +32(0)4 366 50 21 • aquarium@ulg.ac.be www.aquarium-museum.be

xxx

OPEN: elke dag. PRIJS: volwassenen: €7,50 – kinderen (6-12 jaar): €5.

101


LA BOVERIE

OPEN: het hele jaar, van dinsdag tot zondag. PRIJS: permanente verzameling: volwassenen: €5 – jongeren, studenten, senioren: €3. Tijdelijke exposities: variabel. Parc de la Boverie • 4020 Liège • +32(0)4 238 55 01 info@laboverie.com • www.laboverie.com

© WBT - D. Erroyaux

Het museum La Boverie, omgeven door groen, getuigt van een uitzonderlijke historische architectuur en heeft een uitbreiding die gerealiseerd werd door Rudy Ricciotti (MuCEM in Marseille, enz.). Neem een duik in de verzameling ‘Schone Kunsten’, van de renaissance tot vandaag, met namen zoals Ingres, Gauguin, Chagall, Picasso, Magritte... en ontdek ook de interessante tijdelijke tentoonstellingen. Een artistiek project gerealiseerd in samenwerking met het Louvre (Parijs).

ARCHEOFORUM VAN LUIK

KORTINGS-

BON

In het centrum van Luik, onder de ‘Place Saint-Lambert’, neemt het Archeoforum u mee naar de oorsprong van de Vurige Stede, een reis door 9000 jaar geschiedenis. U ontdekt er de sporen van de eerste bewoners tijdens de prehistorie, de resten van een Romeinse villa, de crypte van de vermoorde bisschop Lambert, en ook de overblijfselen van vier kerken en kathedralen, dankzij een didactische scenografie en gewapend met een viertalige iPad. Met het ticket kunt u ook de Kerkschat van de Sint-Pauluskathedraal (op 650 m, rue Bonne-Fortune 6) gratis bezoeken.

p.51

Place Saint-Lambert • 4000 Liège • +32(0)4 250 93 70 • infoarcheo@idpw.be www.archeoforumdeliege.be

© IDPW

© xxx

OPEN: het hele jaar behalve op zondag, maandag, wettelijke feestdagen, 27/09 en 02/11. PRIJS: volwassenen: €6 – studenten en senioren: €5 - families: €13 (max. 5 personen, waarvan max. 2 volwassenen).

HET PREHISTOMUSEUM

KORTINGS-

BON

Dit volkomen nieuw museum, gelegen in een bos van 30 ha in Flémalle, richt zich tot het hele gezin. Het Prehistomuseum, dat is 1 grot, 12 expo-ervaringen (7 in volle natuur en 5 binnen), praktijkateliers, een archeorestaurant, een speelplein...

p.57

Rue de la Grotte 128 • 4400 Flémalle • +32(0)4 275 49 75 info@prehisto.museum • www.prehisto.museum

© Préhistomuseum © xxx

OPEN: dagelijks, behalve van 25/12 tot 01/01. PRIJS: van €5 tot €22 volgens de duur (regressief uurtarief). Korting familie/groepje (+ 4 pers.): €3/pers. (behalve het 1e uur). Online voorverkoop: €15/dag. Supplement mogelijk bij tijdelijke tentoonstellingen.

CRISTAL DISCOVERY

KORTINGS-

BON p.51 102

xxx Discovery ©©Cristal

Het Kasteel van Val Saint Lambert Op het programma van uw bezoek (2 tot 3 uren): • Film over het leven van de arbeiders van Val, met getuigenissen van voormalige arbeiders. • Galerij en interactieve vitrine. Evolutie van de productie van Val, met 250 collectiestukken. • Ludiek parcours langs monumentale sculpturen, gerealiseerd door de kunstenaar Bernard Tirtiaux. • 2 nieuwigheden: spektakelparcours rond de geschiedenis van glas en kristal sinds de oudheid en demonstratie van het blazen en creëren van een uniek stuk door een meesterglasblazer! OPEN: het hele jaar. Zon- en feestdagen enkel in de namiddag. Gesloten op maandag, op 01/01 en 25/12. PRIJS: volwassenen: €12 - senioren: €10 kinderen (6-18 jaar): €8. Cristal Discovery • Château du Val Saint Lambert Esplanade du Val • 4100 Seraing • +32(0)4 330 36 20 info@cristaldiscovery.be • www.cristaldiscovery.be


HOTEL LES COMTES DE MÉAN

© Les Comtes de Méan

Hotel Les Comtes de Méan, gelegen in het hart van de Vurige Stede, is een ‘urban resort’ dat openstaat voor alle soorten gasten. Verfijnd decor en verschillende ruimtes: wellnesscenter Osmose (zwembad, fitness, sauna, jacuzzi), bar, terrassen met uitzicht op Luik, bistronomie-restaurant ‘L’Atelier du Sélys’… Een hotel om te ontdekken! PRIJS: 1 nacht vanaf €70/persoon (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamer). Vermeld de code ‘Echte Ardennen en Waalse Steden 2018’ tijdens de reservering. Mont Saint-Martin 9-11 • 4000 Liège • +32(0)4 222 94 94 info@lescomtesdemean.be • www.lescomtesdemean.be

RAMADA PLAZA LIÈGE CITY CENTER HOTEL Het Ramada Plaza Liège City Center**** bevindt zich in het hart van de Vurige Stede, op een steenworp van het historisch centrum, de winkelzone, het station, de grote verkeerassen en de luchthaven. Het beschikt over 149 kamers, restaurant en bar, terrassen en tuinen, en een fitness center. Gratis wifi overal in het hotel. Airco, kluis. Gratis koffie en thee op de kamers. De banketzalen ‘Les Alcôves’ en ‘Le Faubourg Saint Léonard’ bevinden zich in een voormalig klooster uit de 17e eeuw. Beveiligde privéparking. © Daniel Ghaye

PRIJS: 1 nacht vanaf €100/kamer (ontbijt niet inbegrepen). Quai Saint Léonard 36 • 4000 Liège • +32(0)4 228 81 11 info@ramadaplaza-liege.com • www.ramadaplaza-liege.com

Hotel Husa de la Couronne, gelegen in het centrum van Luik, beschikt over 77 rustige kamers met alle comfort. De levendige kleuren van het meubilair en de Italiaanse design zorgen voor een warme sfeer. Bar (24/24 open), liften, gratis wifi, was- en droogkuisservice zijn ter beschikking. Moderniteit en functionaliteit zijn de sleutelwoorden in dit recent gerenoveerd hotel. PRIJS: 1 nacht vanaf €37,50/persoon (op basis van een reservering voor 2 personen in een tweepersoonskamers). Place des Guillemins 11 • 4000 Liège • +32(0)4 340 30 00 info.couronne@husa.es • www.hotelhusadelacouronne.be

© WBT - Denis Erroyaux

© Husa de la Couronne - T. Couclet

HOTEL HUSA DE LA COURONNE


LAND VAN HERVE

Aubel, Blegny, Dalhem, Fléron, Herve, Olne, Pepinster, Plombières, Thimister-Clermont, Visé en Welkenraedt. Aan de grens met Nederland en Duitsland, tussen de Vesder en de Maas, ontplooit het Land van Herve een typisch heggenlandschap met hagen en weiden, dat het decor vormt voor een opmerkelijk erfgoed: 3 van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’, de abdij van Val-Dieu, de oude koolmijn Blegny-Mine, het Drielandenpunt en het historische hart van zijn gemeentes. Broederschappen, gilden, kermissen, markten en carnavals (waaronder de Cavalcade) getuigen van tradities uit een rijk verleden. Een verleden met soms sombere tijden, waaraan de Amerikaanse militaire begraafplaats van Henri-Chapelle, de forten en de musea ons herinneren. Ons net van wandel- en fietspaden zal beslist in de smaak vallen van natuurliefhebbers en smulpapen kunnen zich tegoed doen aan de topproducten van onze streek: kaas van Herve, stroop van appels en peren, cider, bieren, wijnen, chocolade… U hebt het al door: uw volgende bestemming voor één of meerdere dagen wordt het Land van Herve! © André Servaty

Maison du Tourisme du Pays de Herve Place de la Gare 1 • 4650 Herve +32(0)87 69 31 70 info@paysdeherve.be www.paysdeherve.be

BLEGNY-MIJN p.55 © Serv.communicationProv.deLiege - P. Exsteen

Blegny-Mine Rue Lambert Marlet 23 • 4670 Blegny • +32(0)4 387 43 33 domaine@blegnymine.be • www.blegnymine.be

KORTINGS-

BON

© FTPL - P. Fagnoul

De steenkoolmijn Blegny-Mijn, een van de 4 grote mijnsites van Wallonië, werd door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. Basisprogramma: bezoek aan de onderaardse galerijen (-30 en -60 m) na afdaling met een authentieke mijnkooi, demonstratie van het gebruik van de machines, ontdekking van de was- en trieermachines van de kolen. Bezoek aan de permanente tentoonstelling, biotoop van de slakkenberg (‘terril’) en ‘Circuit van de bomen’ (artistiek parcours). Nog een mogelijkheid: rit met het toeristisch treintje. Activiteiten ter plaatse: speelpleinen, mijngolf, ontspanningspark met vijvers, volières en dieren. OPEN: basisprogramma dagelijks van 02/04 tot 07/09 + krokus- en herfstvakantie. Van 17/02 tot 30/11: weekends, feestdagen en 27/09. PRIJS: volwassenen: €12,50 – kinderen (6-12 jaar): €8,70. Dag-forfait (mijn + permanente tentoonstelling + biotoop van de terril + rit met het toeristisch treintje) elke dag mogelijk van 02/04 tot 13/04 (paasvakantie) en van 01/07 tot 31/08 + weekends en feestdagen van 31/03 tot 11/11.


LAND VAN DE VESDER

Het Land van de Vesder, aan de poort naar de Hoge Venen, biedt u een mooie ruiker steden en dorpen -³Baelen, Dison, Limbourg en Verviers³met een boeiende industriële geschiedenis. Natuur, cultuur en erfgoed gaan wonderwel samen in deze streek waar het platteland en de bossen doorkruist worden door de rivier de Vesder!

Aangenaam verblijf in onvermoede rijkdommen!

onze

streek

© Black Box Photo - Patrick Outers

In het Land van de Vesder wacht u een warm en hartelijk onthaal, onder meer in onze toeristische attracties zoals de Chocoladefabriek Darcis, het Toeristisch Centrum voor Wol en Mode, het meer van de Gileppe…, tijdens feestelijke evenementen (Fiestacity, ‘Les Chocolateries’, ‘Foire aux Macarons’, ‘Apéros urbains’…) en in het Huis voor Toerisme, waar onze medewerkers u zullen begeleiden in uw gastronomische, culturele of sportieve ontdekkingen. met

Maison du Tourisme du Pays de Vesdre Rue Jules Cerexhe 86 • 4800 Verviers +32(0)87 30 79 26 info@paysdevesdre.be www.paysdevesdre.be

HOTEL VERVIERS Dit luxueuze hotel**** aan de poort naar de Hoge Venen, is gevestigd in het oude douanedepot van het verdwenen station van Verviers West, op 30 km van Luik en minder dan 20 km van het circuit van Spa-Francorchamps. Honderd kamers met alle comfort, type standaard of duplex, 9 junior suites met jacuzzi en 5 business suites met bubbelbad. Brasserie, bar & restaurant lounge, terras, openluchtzwembad, wellness met gratis toegang en massages op de kamer, gratis wifi. Parking met 180 plaatsen. Chocolatier Darcis op 20 m.

Rue de la Station 4 • 4800 Verviers +32(0)87 30 56 56 • reception@hotelverviers.be www.hotelverviers.be

© Black Box Photo - Patrick Outers

© Hôtel Verviers

PRIJS: 1 nacht vanaf €52,50/persoon, ontbijt niet inbegrepen (op basis van 2 personen en volgens beschikbaarheid).

105


© WBT - Morgane Vander Linden

UW UITSTAPPEN IN WALLONIË

MUSEOZOOM - 1001 museumideeën!

Museozoom nodigt u uit voor een ongewone ervaring in een Waals museum! Wist u dat u in musea uw smaakpapillen kunt stimuleren? Of een geschenk aanbieden, de kinderen amuseren, een luchtje scheppen of een evenement organiseren? Kom alleen, met vrienden of uw gezin (met Marmaille & Co) en laat u verrassen door 1001 museumideeën! Afspraak op www.museozoom.be.

© WBT - J.P. Remy

Rue du Moulin de Meuse 4b • 5000 Namur • +32(0)81 42 00 50 info@msw.be • www.museozoom.be

HET ‘ZON’ LABEL Het Waalse toerisme biedt zich aan met ‘zonnen’. Wist u dat?

met toekenning van een of meer ‘zonnen’.

Op het grondgebied van Wallonië is de term ‘toeristische attractie’ een beschermde naam, een label dat men slechts krijgt na een voorafgaande vergunning, die wordt toegekend na een procedure waarvan de regels bepaald zijn door het Commissariaat-generaal voor Toerisme. (CGT).

Maar opgelet: de toekenning van deze ‘zonnen’ komt niet overeen met een evaluatie van de inhoud of de intrinsieke waarde van de attractie. Het is ook niet zo dat een attractie met ‘zonnen’ duurder is dan andere, in tegenstelling tot hotels waar het aantal sterren mee de prijs bepaalt.

De autorisatie garandeert de bezoeker een infrastructuur met een opgelegd minimum aan diensten. In de eerste plaats gaat het om het professionalisme van het onthaal. Dat slaat niet enkel op het niveau van de omkaderend personeel, maar ook op de openingsuren, de informatie met betrekking tot personen met een beperking, de kennis van vreemde talen… Nog andere criteria zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van een picknickzone in de attractie of het bestaan van een website.

In feite heeft de toekenning van ‘zonnen’ als voornaamste doel het niveau van uitmuntendheid van de attracties te erkennen en aan te moedigen, en dus hun professionalisme te versterken in een sector die in volle ontwikkeling is: het toerisme. www.tourismewallonie.be

Naast de erkenning genieten de attracties ook van een classificatie

© Attractions & Tourisme

365.BE

Wallonië bulkt van ideeën voor uitstappen, met meer dan 200 toeristische attracties verspreid over onze 5 provincies. Er is aanbod voor iedereen: gezinnen zullen zich kunnen uitleven in de attractieparken, de wild- en dierenparken. En waarom geen tochtje maken met een boot? Sportievelingen kunnen terecht in onze waterattracties, avonturen- en recreatieparken. En ook cultuurminnaars vinden een waaier van mogelijkheden met onze musea, de bezienswaardigheden van onze kunststeden, onze historische sites en monumenten. Attractions & Tourisme Rue des Grottes 6 • 5580 Han-sur Lesse +32(0)84 37 77 32 • mah@365.be www.365.be


DE MOOISTE DORPEN VAN WALLONIË Lompret © WBT - B. D’Alimonte

U zoekt een dichtbij bestemming die liefst heel verschillend is van uw eigen omgeving? De ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ verwachten u. Uiterst charmant, een onvermoede culturele en architecturale rijkdom, de tijd die er lijkt stil te staan… 30 dorpen kregen het label vanwege hun uniek karakter, hun erfgoed en hun authenticiteit. Onze website en onze applicatie bezorgen u verschillende mogelijkheden voor een ontdekking. Aarzel dus niet, trek uw stapschoenen aan en kom ons bezoeken! Les Plus Beaux Villages de Wallonie Rue Haute 7 • 5332 Crupet +32(0)83 65 72 40 • info@beauxvillages.be www.beauxvillages.be

NIE E D E N WALLO

DE GROTE-ROUTEPADEN de Randonnée

5000 km wit-rood bewegwijzerde routes in Wallonië en Brussel. Maak uw keuze ÉÉN DAG: 186 dagtochten in de vorm van een lus (15 tot 25 km) opgenomen in 12 topogidsen.

© Les Sentiers de Gran

MEERDERE DAGEN: 23 routes in lijn en circuits in lusvorm, beschreven in 24 topogidsen. NIEUW: het Pad van de Trappisten Abdijen van Wallonië. In digitale vorm? Download gratis de tracés van de paden op de website of download de app ‘GR-Rando’ op uw tablet of smartphone (gratis op proef gedurende 1 week). Les Sentiers de Grande Randonnée Rue Nanon 98 • 5000 Namur • +32(0)81 39 06 15 info@grsentiers.org • www.grsentiers.org

Het-pa Het GR-pad Het GR GRd-pad van de van de van de en st Triste abdij ap Trappisten TTrapp Tra ppi stepinab endije abndijen va nië: n llon van Wallo Walië: van Wa lonië: het SAThethe SAT At SAT AT In samenw

erking met : In het kade r van het: met: In het In het kader van het: kader van het:

In samenwerking In samenwerking met:

PARKEN EN TUINEN VAN WALLONIË

Plaatsen voor recreatie of ontmoetingen, oases van rust, sites voor het behoud van de biodiversiteit… de parken en tuinen hebben heel wat te bieden. Om deze groene zones gemakkelijker toegankelijk te maken voor het publiek, heeft de ‘asbl Parcs et Jardins de Wallonie’ ze samengebracht op één website: www.jardins.tourismewallonie.be

© J. D’Hondt

Houdt u van rust, groen en authenticiteit, kom dan onze parken en tuinen ontdekken. Valorisation Touristique des Parcs et Jardins de Wallonie Rue Nanon 98 • 5000 Namur jardins.tourismewallonie@gmail.com www.jardins.tourismewallonie.be

WANT

Wallonië Avontuur Natuur Toerisme Wallonië is een favoriete bestemming voor liefhebbers van openluchtactiviteiten. Van kajakken tot rotsen beklimmen, van avonturenparcours tot speleologie, paintball, MTB of quadbike... Kies voor een opwindend avontuur in Wallonië. De leden van de vereniging WANT hebben een engagement voor wat betreft kwaliteit en veiligheid en hebben verder slechts één doel: u een ongewone ervaring in openlucht laten beleven. WANT – Wallonie Aventure Nature Tourisme Rue du Chirmont 86 • 4180 Fairon +32(0)488 87 98 52 • contact@tourisme-aventure.be www.tourisme-aventure.be

© Want

Wilt u er meer over vernemen? Afspraak op WANT om uw avontuur te plannen.

107


© WBT - Denis Erroyaux

UW VERBLIJVEN IN WALLONIË

HOTELS

LOGIS DE BELGIQUE KORTINGS-

BON © Logis de Belgique

p.63

STREEKLOGIES

De mooiste belevenissen ervaart u in een Logis… Nood aan een totaal andere omgeving? Aan rust, sportactiviteiten, een plaats om te werken ? Of zin om een streek en haar gastronomie te ontdekken… Om uw smaakpapillen te verwennen… Er eens uit te zijn met uw gezin of met vrienden… Te slapen in een knus bed… Plezier te koppelen aan ontspanning en lekker eten? De ‘Logis’ hotels bieden een hele waaier ervaringen voor een verrassende escapade. Rue de l’Église 15 • 6980 La Roche-en-Ardenne +32(0)84 41 27 67 • info@logis.be www.logishotels.com • www.logis.be

ACCUEIL CHAMPÊTRE EN WALLONIE

KORTINGS-

BON p.63

Chaussée de Namur 47 • 5030 Gembloux • +32(0)81 62 74 58 accueilchampetre@fwa.be • www.accueilchampetre.be

© Siquet Photographie

Ons platteland heeft zoveel te bieden... Accueil Champêtre en Wallonie, dat zijn 490 gezinnen die u hartelijk ontvangen voor meer dan 800 activiteiten op de boerderij en het platteland. U zoekt een logies (gîtes, gastenkamers, iets ongewoon), vrijetijdsbesteding op het platteland, boerderijproducten of een restaurant op de boerderij? Stel uw vertrouwen in ons netwerk en ontdek al het lekkers dat Wallonië te bieden heeft!

GÎTES EN GASTENKAMERS VAN WALLONIË De ‘Gîtes en Gastenkamers van Wallonië’, dat is de koepel voor 1200 logeeradressen bij de bewoner, die beantwoorden aan de kwaliteitseisen van ons label. Verblijf bij lokale gastheren en beleef een authentieke ervaring. Wat u ook zoekt, een charmante gîte in de Ardennen, een chalet in het midden van de bossen, een authentiek kasteel, een gîte met zwembad of een romantische B&B, u vindt bij ons altijd het verblijf van uw dromen!

© GDW

Reserveer uw logies online op www.gitesdewallonie.be Fédération des Gîtes de Wallonie asbl Avenue Prince de Liège 1/21 • 5100 Namur +32(0)81 31 18 00 • info@gitesdewallonie.be www.gitesdewallonie.be


LE BISTROT DE TERROIR®, EEN CAFÉ ALS GEEN ANDER!

JONGEREN & EN FAMILIELOGIES

© CGT - A. Siquet

Ontdek het Bistrot de Terroir® netwerk in Wallonië en beleef een gezellig moment in een van onze etablissementen. U vindt alle Bistrot de Terroir® op www.bistrotdeterroir.be en onze Facebook pagina. De mobiele applicatie Bistrot de Terroir® voor Androïd en IPhone kunt u gratis downloaden. Fédération HoReCa Wallonie Asbl Avenue Gouverneur Bovesse 35 bte 1 • 5100 Jambes • +32(0)81 72 18 88 info@horecawallonie.be • info@bistrotdeterroir.be www.horecawallonie.be • www.bistrotdeterroir.be

DE GÎTES D’ETAPE VAN HET CBTJ

Rue Van Orley 4 • 1000 Bruxelles +32(0)2 209 03 00 • info@gitesdetape.be www.gitesdetape.be

p.63

© Les Gîtes d’Etape

U denkt aan een verblijf met uw gezin, met vrienden, met uw school, met uw vereniging of sportclub? Onze Gîtes ‘Jeugdherbergformule’ van Ovifat, Eupen, Wanne, Han-sur-Lesse, Rochefort, Villers-Ste-Gertrude, Brussel en binnenkort Louvain-la-Neuve bieden u verschillende formules: van B&B tot volpension, met of zonder activiteiten. In onze Gîtes ‘Vakantiehuizen’ daarentegen, bent u heer en meester aan boord. Van themaverblijven (burlen van de herten, paddenstoelen…), tot actieve verblijven (MTB, smulwandeling...), van groene klassen tot vakantiestages, alles wordt in het werk gesteld om u een onvergetelijk verblijf te bezorgen.

KORTINGS-

BON

© Les Auberges de Jeunesse asbl

DE JEUGDHERBERGEN, VOOR IEDEREEN! Alleen, met vrienden, met familie, groot en klein… iedereen is welkom in de jeugdherbergen. De vereniging telt negen jeugdherbergen die nachten aanbieden vanaf €34/³2 pers: in Brussel, Bergen, Doornik, Namen, Luik, Champlon, Malmedy en Bouillon. De kwaliteitsvolle maaltijden worden er bereid met liefde en lokale en duurzame producten. Onze jeugdherbergen bieden heel wat voorzieningen zoals speelzones, ontspanningsruimtes en gezellige activiteiten voor het hele gezin! Place des Martyrs 10 • 1000 Bruxelles +32(0)2 219 56 76 • info@lesaubergesdejeunesse.be www.lesaubergesdejeunesse.be

WIST U DAT MEN IN WALLONIË… bootlift kan nemen • een drijvende barbecue kan organiseren in het midden van een meer • kan langlaufen, voortgetrokken door een paard • met blote voeten kan lopen in het bos of hand in hand op het pad van de liefde • een museum kan bezoeken dat gewijd is aan de was • een ruimtepak kan aantrekken om de sterren te ontdekken • geestdriftige zoetwatermatrozen kan aanmoedigen tijdens hun badkuipenrace • kan dagdromen te midden van honderden vlinders • een betoverende nacht kan doorbrengen in een hoogst ongewoon logies... ...een

en nog veel meer ongelofelijke en buitengewone ervaringen, soms zelfs een tikkeltje surrealistisch.

Laat u in 2018 verrassen door buitengewoon Wallonië! buitengewoonwallonie.be 109


ARDENNE RÉSIDENCES

© Ardenne Résidences

© Ardenne Résidences

VERHUUR VAN VAKANTIEHUIZEN

KORTINGS-

Rendez-vous met uitgekozen momenten Ardenne Résidences is een familiebedrijf dat al bijna 20 jaar lang vakantiehuizen verhuurt in de Belgische Ardennen.Stijl en wensen zijn zeer persoonlijk: de ene houdt van luxe en comfort de andere gaat voor charme en authenticiteit. Ardenne Résidences biedt u verschillende types vakantiewoningen, van oude fermettes en karaktervolle chalets tot charmante cottages en karakteristieke cabanes en blokhutten, naast plaatselijke landhuizen en kastelen. Ontspannen met de familie, met vrienden of met collega’s: u kunt kiezen uit vakantiehuizen met een grote of een kleine capaciteit. Ardenne Résidences bestaat uit een team met complementaire profielen en ervaring, dat altijd ter beschikking staat om u te adviseren en te helpen.

BON p.65

© Ardenne Résidences

Rue du Canal 12A • 6941 Durbuy +32(0)86 21 00 21 info@ardenneresidences.com www.ardenneresidences.com

BELVILLA

De referentie op het gebied van vakantiehuizen in de Ardennen

KORTINGS-

BON

© Leisure

p.63

Met meer dan 1.000 vakantiewoningen in de Ardennen, zijn wij de grootste specialist op dit gebied. Kastelen voor groepen, huizen voor gezinnen, gîtes… ‘back to basic’ of grote luxe. Logies in volle natuur, aan de rand van een bos of met een prachtig uitzicht. Veel huizen hebben een sauna, zwembad of privéjacuzzi en vaak een afgesloten tuin. En in de meeste huizen is ook uw hond welkom! Surf op onze website en kijk naar de meningen van klanten, de tips van de eigenaar en de informatie over de omgeving. Meer dan 50 selectiecriteria, beschrijvingen en kwaliteitsvolle foto’s maken uw opzoeking gemakkelijker. Wij wensen u alvast een goede vakantie toe! +32(0)3 808 09 54 • info@belvilla.be • www.belvilla.be


© Ardennes-Etape

KORTINGS-

BON p.65

ARDENNES-ETAPE

Uw onmisbare partner voor uw vakantie in de Ardennen

© Ardennes-Etape

Het devies van Ardennes-Etape: u een onvergetelijke vakantie bezorgen in de Belgische Ardennen. Kwaliteit en service zijn sleutelwoorden. Ardennes-Etape selecteert voor u de mooiste vakantiehuizen van de Belgische Ardennen! De kwaliteit is gegarandeerd, het volstaat het huis te kiezen dat voldoet aan uw smaak en uw wensen. Met Ardennes-Etape bent u ook verzekerd van een efficiënte service. Ons meertalig contactcenter is dagelijks bereikbaar voor bijkomende informatie of tips. De medewerkers van Ardennes-Etape zullen uw vragen graag beantwoorden.

© Ardennes-Etape

Avenue Constant Grandprez 29 • 4970 Stavelot +32(0)80 29 24 00 • info@ardennes-etape.be www.ardennes-etape.be

OURTHE & SOMME Beleef de Ardennen!

Raadpleeg onze website www.ardennes-online.com en ontdek onze 600 vakantiewoningen, voor 2 tot 81 personen. Trou du Renard 9 • 5377 Somme-Leuze • +32(0)86 32 21 19 of +32(0)86 32 27 17 • info@ourthe-somme.be www.ardennes-online.com

© Ourthe & Somme

Vakantiehuizen Ourthe & Somme biedt een brede waaier vakantiehuizen op de mooiste plaatsen van de Ardennen. Zoekt u een charmant chalet aan de rand van een bos, een luxueuze kasteelhoeve of een hypermoderne villa met zwembad, sauna en jacuzzi? Wij hebben alles wat u nodig hebt voor een aangenaam verblijf in een mooie streek. KORTINGS-

BON p.65 111


VAKANTIEDORPEN

VILVAC Vakantiedorpen in Wallonië

© Ourthe & Somme

Onze vereniging biedt 20 locaties voor een kwaliteitsvol verblijf in de Ardennen. Association des Villages de Vacances de Wallonie asbl Trou du Renard 9 • 5377 Somme-Leuze +32(0)86 32 02 12 • contact@vilvac.be www.vilvac.be

CAMPINGS

© Christophe Van Masenhove

FEDERATIE VAN DE CAMPINGS VAN WALLONIË De Federatie van de Campings van Wallonië biedt u al meer dan 15 jaar tal van diensten en openluchtpartners aan met verschillende en uiteenlopende specificiteit. Wij volgen ook aandachtig de aangeboden nieuwigheden en acties op via ons netwerk ‘Wallonie Ardenne +’. Wij brengen u dan ook op de hoogte van de nieuwe en/of gerenoveerde campingsites, van praktisch tot ongewoon, die door de sector worden aangeboden. Ontdek of herontdek onze ‘openluchthotels’ met de door u gewenste vakantieformule(s). Welkom voor een gezellige ervaring in openlucht in de natuur. Rue de la Croissance 4 • 6900 Marche-en-Famenne +32(0)84 46 03 52 of +32(0)473 80 05 08 info@campingbelgique.be www.campingbelgique.be

ACCESS-I - Het nieuwe symbool voor toegankelijkheid

U bent een persoon met specifieke noden en u zoekt informatie over de toegankelijkheid van de toeristische sites en etablissementen in Wallonië? Access-i werd speciaal voor u in het leven geroepen! Onze opdracht is het niveau van toegankelijkheid van een gebouw, site of evenement te bevestigen. Er zijn drie niveaus mogelijk en die worden aangegeven door een kleur. Er werd ook een samenvattende afbeelding met 7 blokjes (één voor elk soort publiek) gecreëerd. Die zal geleidelijk aan het traditionele pictogram van de witte rolstoel op een blauwe achtergrond vervangen. Wij kunnen u verzekeren dat de informatie die de afbeelding weergeeft, betrouwbaar is en nagezien werd door professionele mensen. Bovendien wordt op onze website een beschrijvende en informatieve fiche gepubliceerd. Die laat u toe kennis te nemen van de voorgestelde aanpassingen (parkeren, onthaal, verplaatsingen in het interieur, sanitair enz.), van de sterke punten maar ook de aandachtspunten van de site. Dat laat u toe uw verplaatsing beter voor te bereiden. Zin om er meer over te vernemen en te ontdekken welke infrastructuren al gecertificeerd zijn in Wallonië? Raadpleeg www.access-i.be.

112

© Christophe Van Masenhove

Access-i asbl • Rue Nanon 98 • 5000 Namur • +32(0)81 39 08 78 of +32(0)473 76 64 28 info@access-i.be • www.access-i.be


PRAKTISCHE INFORMATIE

VERVOER Met de trein

Info en reservering: - Internationaal spoorwegverkeer: +32(0)70 79 79 79 (€0,30/min.) www.b-europe.com - Nationaal spoorwegverkeer: +32(0)2 528 28 28 (7d/7 van 7 u tot 21.30 u) www.belgianrail.be • Thalys: www.thalys.com • IC trein: www.nsinternational.nl

Per touringcar Diverse touringcarbedrijven bieden reizen aan van Nederland en Vlaanderen naar Wallonië en de Ardennen, o.a. Tournai/ Doornik, Mons/Bergen, Charleroi, Namen en Luik.

Openbaar vervoer in Wallonië (bus, metro) TEC: uurroosters, routes en prijzen vindt u op www.infotec.be

WEGENINFORMATIE Politie: www.polfed.be

BIJ AUTOPECH • Touring wegenhulp: +32(0)70 344 777 (24 u/24) www.touring.be • VAB Pechbijstand: +32(0)78 222 222 www.vab.be • Voor verkeersinformatie, de staat van de wegen, wegenwerken, parkings langs autosnelwegen: www.wegeninfo.be

HET WEER Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) www.meteo.be – m.meteo.be Algemeen weerbericht: 0900 27 002 (€0,50/min)

WETTELIJKE FEESTDAGEN • Nieuwjaar (01/01), paasmaandag (02/04), Feest van de Arbeid (01/05), Hemelvaartsdag (10/05), Pinkstermaandag (21/05), Nationale Feestdag (21/07), Maria-Tenhemelopneming (15/08), Allerheiligen (01/11), Wapenstilstand (11/11), Kerstmis (25/12). • Feest van de Gemeenschappen: 27/09 (Feest van de Franse Gemeenschap); 15/11 (Feest van de Duitstalige Gemeenschap). • Op feestdagen zijn banken, de meeste winkels, postkantoren en de nationale musea gesloten.

Gare de Liège-Guillemins - SNCB Holding-Eurogare- Santiago Calatrava © WBT - Denis Erroyaux

• NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen): www.nmbs.be, www.b-rail.be, m.nmbs.be

OPENINGSUREN Postkantoren zijn doorgaans open van 9 tot 17 u. Er zijn ook postpunten en postzegels zijn te koop in sommige dagbladhandels, supermarkten, benzinestations, gemeentehuizen of treinstations (meer informatie op www.bpost.be). De banken zijn gewoonlijk open van maandag tot vrijdag van 9 tot 16 u. De meerderheid van de winkels is open van 9 tot 18 u. en sluit op zondag. Sommige handelszaken sluiten ook tussen 12 en 14 u.

HULP- EN WACHTDIENSTEN Voor dringende hulpdiensten (politie, brandweer) belt u het nummer 112 en dat geldt voor alle landen in Europa. Het nummer 112 is een Europees noodnummer dat u kunt gebruiken in de 27 lidstaten van de Europese Unie in geval van agressie, ongeval of andere noodsituaties. Alle medische wachtdiensten zijn opgenomen in de dagbladen en hangen uit bij apotheken.

WAAR OVERNACHTEN IN WALLONIË? Alle Waalse toeristische logeeradressen die in deze brochure werden opgenomen, genieten van een officiële toelating om een beschermde benaming te gebruiken, een garantie dat de normen werden gerespecteerd die specifiek zijn voor hun categorie (hotels, streeklogies, vakantiewoningen, toeristische campings, vakantiedorpen). Zij beschikken over een verplicht attest betreffende brandveiligheid. Het afleveren van toelatingen aan toeristische logeeradressen wordt beheerd door het Waalse CommissariaatGeneraal voor Toerisme (CGT). Alle informatie met strikt reglementair karakter is beschikbaar op volgende administratieve website: http://cgt.tourismewallonie.be Alle klachten kunnen gericht worden aan het Commissariaat-Generaal voor Toerisme • Avenue G. Bovesse 74 • 5100 Namur

113


Inhoud Wallonië, natuur bestemming

...........................

p. 16

Wallonië, cultuur bestemming

.........................

p. 18

Unesco

..................................................................................................

Provincie Henegouwen

............................................... ..........................................

p. 22 p. 23

.....................................................

p. 24

............................................................................

p. 25

Provincie Luxemburg Provincie Luik

p. 21

...................................................................

Provincie Waals-Brabant Provincie Namen

p. 20

....................................

p. 26

..........................................................

p. 28

Wallonië, 26 deelgebieden Picardisch Wallonië antenne Moeskroen

Picardisch Wallonië antenne Doornik .................................................................... p. 29 ..................................................................................................

p. 32

................

p. 34

Land van de Meren

............................................................

p. 37

Land van Charleroi

.............................................................

p. 42

..........................................................................

p. 44

Park van de Kanalen en Kastelen

Waals-Brabant

Sambre–Orneau

.....................................................................

p. 47

Kortingsbonnen

......................................................................

p. 51

Vallei van de Maas Namen-Dinant

.............

© WBT - Denis Erroyaux

Bergen

p. 67

Condroz-Famenne .............................................................. p. 73 ......

p. 74

.............................................

p. 79

Famenne-Ardennen Ourthe & Lesse Woud van Saint-Hubert

Land van Bouillon in de Ardennen

............

p. 81

Gaume ................................................................................................... p. 83 Land van Arlon

........................................................................

p. 84

Legende van de pictogrammen

Boven-Sûre Woud van Anlier in de Ardennen ........................................................................ p. 85 Bastogne

...........................................................................................

Hart van de Ardennen, langs de Ourthe en de Aisne Hoge Ardennen

p. 86

..............................

p. 87

......................................................................

p. 90

Hoge Venen – Oostkantons

..................................

Ourthe Vesder Amblève

p. 91

.......................

p. 94

............................................

p. 97

Spa – Hoge Venen – Ardennen Maas Condroz Haspengouw

...............................

p. 99

Land van Luik ............................................................................. p. 101 Land van Herve

.......................................................................

Land van de Vesder

.........................................................

Uw verblijven in Wallonië Praktische informatie

p. 104 p. 105

.....................................

p. 106

........................................

p. 108

Uw uitstappen in Wallonië

.....................................................

Classificatielabel van de toeristische attracties p. 106

p. 113

NIE E D E N WALLO

Laureaat of finalist van het Eden programma p. 49

Toeristische instelling die deelneemt aan het programma ‘Kwaliteit’ p. 48 Toeristische instelling met het label ‘Fiets Welkom’ p. 87

Een realisatie van Wallonië België Toerisme, op initiatief van haar Waalse Clubs ‘Détente-Découverte Excursions’ en ‘Séjours’. Coördinatie: WBT / Philippe Cléda, Olivier Daloze, Sylvie Delepierre, Béatrice Walgraeve. Omslagfoto: Hautes Fagnes Randonnées © eastbelgium.com – Dominik Ketz, Château de Seneffe © WBT Bruno D’Alimonte. Concept en prepress: Lielens & Partners. Alle informatie in deze brochure wordt enkel ter inlichting gegeven, op basis van gegevens verstrekt door de deelnemende instellingen in augustus 2017. Deze brochure is in geen enkel geval contractueel en kan nooit de verantwoordelijkheid van de uitgever engageren. Latere wijzigingen, of vergissingen en onvrijwillige weglatingen die voorkomen ondanks de zorgen en controles van Wallonië België Toerisme, kunnen haar verantwoordelijkheid niet engageren. Wallonië België Toerisme dankt de partners en de operatoren die hebben deelgenomen aan de realisatie van deze brochure. Verantwoordelijke uitgever: M. Vankeerberghen, Afgevaardigd Bestuurder, Avenue Comte de Smet de Nayer 14 • 5000 Namur. Gedrukt in januari 2018. Misbruik van alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid. Drink en geniet met mate.


ZIN IN NOG MEER ONTDEKKINGEN? Ontdek voor elk van onze thema’s onze online publicaties. Zo hebt u alles bij de hand om een succes te maken van uw ontdekkingen!

NATUUR

Heerlijk fietsen in Wallonië

Ontdek onze 45 fiets/MTB-tochten, de gewestelijke en internationale langeafstandsroutes, het knooppuntennet en heel wat praktische informatie om sport en vrijetijdsbesteding te combineren. walloniebelgietoerisme.be/fietsen

Tochten in Wallonië

26 tochten in de Ardennen en de 4 uithoeken van Wallonië, om de echte natuur en heuvelachtige landschappen te ontdekken. walloniebelgietoerisme.be/wandelen

Wallonië, golfbestemming

CULTUUR

Bijna 40 golfparcours in Wallonië wachten vandaag op de liefhebbers van het witte balletje. walloniebelgietoerisme.be/golf

Wallonië, land van kastelen

Ontdek meer dan 70 kastelen langs 15 auto- of fietsroutes met telkens een wandeling rond een beroemd Waals kasteel. walloniebelgietoerisme.be/kastelen

Ontdek 22 Waalse steden

Kunststeden, charmante, culturele of historische steden. Deze boekjes bieden een reeks niet te missen activiteiten en bezoeken. Ze staan vol met leuke lokale adressen en gastronomische of praktische tips, zodat u ten volle kunt genieten van uw verblijf in een van de Waalse steden. walloniebelgietoerisme.be/steden

SMULLEN

Smullen in Wallonië

Langs de Waalse routes wacht u een uitgebreid en gevarieerd aanbod voor culinaire ervaringen. Ontdek 28 smulroutes die u uitnodigen voor een ontmoeting met onze enthousiaste producenten die fier zijn op hun streek. walloniebelgietoerisme.be/smullen

De Bierroute van Wallonië

België is bekend voor zijn kwaliteitsvolle bieren. Op deze kaart vindt u de Waalse brouwerijen die men kan bezoeken. Stel zelf uw route samen! walloniebelgietoerisme.be/smullen

De Wijn- en stokerijroute van Wallonië

Geleidelijk aan krijgt Wallonië een stevige reputatie voor zijn wijnen en sterkedranken. Ontdek hier de wijngaarden en stokerijen die u kunt bezoeken in Wallonië. walloniebelgietoerisme.be/smullen

Smulstations

Profiteer van uw tocht in Wallonië om even halt te houden in een van de 17 Smulstations van Wallonië, spoorwegstations die omgebouwd zijn tot eetgelegenheid langs de RAVeL. walloniebelgietoerisme.be/smullen

115


walloniebelgietoerisme.be of .nl

Profile for Visit Wallonia

Echte ardennen en waalse steden  

Met vele kortingsbonnen, ideeën en all-in verblijven is de Gids Echte Ardennen en Waalse Steden een echt hebbeding om uw vakantie, weekendje...

Echte ardennen en waalse steden  

Met vele kortingsbonnen, ideeën en all-in verblijven is de Gids Echte Ardennen en Waalse Steden een echt hebbeding om uw vakantie, weekendje...