Page 1

Besplatan primjerak

LISTOPAD/STUDENI 2011

M A G A Z I N

Z A

H E D O N I S T I Č K I

S T I L

Ž I V O TA

optimistmagazin.hr

Broj 3

KEF

Od projekta do stvarnosti PREDSTAVLJAMO

Libellus INTERVJU

Prof. dr.

Nada Bešenski

Amfore

arheološke zbirke Issa


“Oris će trajati vječno dok god ste u pokretu” Roland Ackermann

TEHNIČAR maloprodaja, osnovano 1947

Trgovine: Riva, Voćni Trg, Pjaca, Ploče e-mail: tehnicar.maloprodaja@st.t-com.hr


SADRŽAJ 

Pravo je vrijeme da vam Optimist popravi raspoloženje za vrijeme nadolazećih tmurnih i kišnih dana. I u ovom broju smo za vas pripremili niz članaka. Bili smo na Visu i razgovarali s Borisom Čargom o jedinstvenoj izložbi amfora, posjetili smo Zadar i Zagreb zbog zanimljivih izložbi, razgovarali smo s dr. Nadom Bešenski o radiološkim pregledima, zavirili smo u Očnu polikliniku Medić, Žuljan i Jukić, i još puno, puno toga... Zato uzmite dekicu i šalicu toplog čaja, istražite Optimist od korica do korica i uživajte! Vaš urednik

Amfore arheološke zbirke Issa

Sudnji dan u Muzeju suvremene umjetnosti

Red Bull zbivanja

Staklo iz morskih dubina

Strip je moja velika ljubav

KEF Od projekta do stvarnosti

ZaTurizam hvalevrijedan projekt... Glavni urednik: Goran Grgurinović

Michael Young

Marketing:

i Scavolini

Marko Šunjić Zovko

Novinari i suradnici: Nenad Muštra Ivor Maleš Maja Šarlija Angela Ursić Zrinka Akrap Vukadinović Marijana Vukušić Ivan Antunović

Fotografija:

Peugeot 308 Tehnoloski efikasan i elegantan

Nada Bešenski Prof. dr.

Nenad Blažević Sebastijan Govorčin

Dizajn i priprema tiska: Blue Media

Protagonisti vrhunske oftalmologije

Tisak: Slobodna Dalmacija Print

Nakladnik: Tipoart d.o.o. Sjedište: Bartola Kašića 9 Ured: Put Meja 20 21000 Split T 398 507 M 098 1842 802 redakcija@optimistmagazin.hr www.optimistmagazin.hr

Boje jeseni sOliver

77 62 58 50 46 44 38 32 26 18 14 06

DOBRODOŠLI U JESEN!

3


 INTERVJU

Arheološka zbirka Issa

Amfore arheološke zbirke Issa predstavlja kustos Boris Čargo

6


INTERVJU 

Osim vrijedne hidroarheološke zbirke nedovoljno je poznato da je u ovom izložbenom prostoru najveća zbirka helenističkih predmeta izloženih na jednom mjestu Gospodine Čargo, došli smo do Vas s namjerom da nam ovdje u Visu, u Gospinoj batariji, u kojoj se nalazi Arheološka zbirka Issa predstavite jedan njen manji dio i to hidroarheološke nalaze. Issa je otočni grad te se ona snabdijevala isključivo brodovima. Tre Trebala je imati sigurnu luku, i investiral je ogromna sredstva investirala u nju. To vidimo po velikim kamenim blokovima o od kojih je v luka sazidana, a da su bili vični projektiranju i gradnji takve luke nam govore i njeni temelji koji moru su u samom moru.

Zbog važnosti luke odlučeno je da Viški muzej mora imati i svoju hidroarheološku zbirku. Međutim, pravi pokretač za to je bio pronalazak potopljenog starorimskog broda s kraja 2. st. prije Krista. On je pronađen 1971. godine u uvali Vela Svitnja koja se nalazi na sjeverozapadnoj strani otoka Visa. Tada su počela istraživanja na jedinom podmorskom lokalitetu koji do tada nije bio devastiran. Koliko su trajala istraživanja i što je arheološki vrijedno izronjeno s mjesta tog brodoloma? Tijekom nekoliko narednih godina izronjene su 684 amfore koje su bile uglavnom cijele. Radi se o amforama tipa Lamboglia 2, a one su bile namijenjene za čuvanje vina. To ne čudi, jer Issa je bila poznata po proizvodnji vina. Da je bilo tako, svjedoči i Atenej koji je zapisao Agatarhid kaže da je vino iz Isse otoka u Jadranskom moru u usporedbi sa svim drugim bolje. Agatarhid

je bio povjesničar, geograf i voditelj Aleksandrijske biblioteke. Kako je izvučena značajna količina amfora, 20 godina nakon pronalaska broda smo odlučili da napravimo snažni hidroarheološki postav u utvrdi Gospina batarija koja je sagrađena u vremenu dok je Austrija gospodarila na Visu. U nekadašnjim skladišnim prostorima smo složili jednu prekrasnu izložbu amfora na način kako su one prevožene u brodskom potpalublju. Prvi red je postavljen u pijesak, a zatim su podignute u pet redova. Što ste htjeli pokazati složivši amfore u redove pod polukružnim kamenim svodom? Htjeli smo pokazati genijalnost slaganja amfora u brodskom potpalublju. Neke od tih amfora na sebi imaju žigove. Obično se oni nalaze na ručkama ili samom obodu, a to nam govori tko je bio proizvođač, a ponekad i vlasnik vina i amfore. Među tim žigovima nalazimo i neke koji se ne nalaze u ostalim dijelovima Mediterana, pa vjerojatno potvrđujemo raniju tezu da se radi o issejskom proizvodu. 7


 INTERVJU

Uz amfore izloženi su i panoi koji govore o tijeku istraživanja tog brodoloma, a tu su i dvije prečke sidra od kojih je jedna posebno zanimljiva jer na sebi ima pečat radionice koja ga je izradila. Druga prečka sličnih dimenzija ima četiri astragala s kojima se simbolički zaželjelo sretan put pomorcima. Pored tih izložaka je i jedan veliki pitos, te i veliki broj ostalih tipova amfora nađenih u issejskom akvatoriju što nam govori da se trgovalo s raznim djelovima Mediterana.

Najstariji izložak u tom dijelu je korintska amfora iz 6. st.pr. Krista. Ona je srcolikog oblika i pronađena je na olupini u blizini staroga issejskog grada što spada u najstariji brodolom pronađen u našim vodama. Tada Issa još nije bila osnovana, pa se na osnovu toga i još nekih nalaza može pretpostaviti da je na tom području postojalo ranije-grčko naselje ili trgovište.

prepun arheoloških nalaza iz raznih vremena od antičkih, srednjovjekovnih, pa i naše suvremene povijesti. Istaknuo bih najveću pomorsku bitku novijeg doba na Jadranu, tzv. Viški boj gdje su se 1866. sukobili austrijska i talijanska flota, a gdje je brojniji napadač, Italija, izgubila dva broda od kojih je jedan bio zapovjedni brod Re d’Italia.

Postoji li još negdje u svijetu slična zbirka amfora?

Od ostalih tipova amfora, koja je najstarija i gdje je pronađena?

Postoje, na primjer u Marseju, no nigdje nisu izložene u tolikom broju. Inače je viški akvatorij

To će zasigurno biti tema u jednom od sljedećih brojeva Optimista. Vidim da imate izloženu posudu - preteču današnjih jastožera?

8

Zapravo to su velike žare koje su bile ukopane u zemlju u luci.


KU LT U R A 

Split Film Festival 2011 Svečano je zatvoren 16. Split Film Festival u kinoteci Zlatna vrata prikazivanjem šest kratkih filmova iz međunarodne radionice Bele Tarra, održane neposredno prije festivala. Sunčica Fradelić, Attila Antal, Ivica Mušan, Martina Bilan, Susana Barriga i Andres Andriani dva su tjedna radili sa svojim mentorom filmove na temu ribe, a svaki je kroz svoj uradak iskazao svoj identitet i viđenje stvarnosti. Projekciji su prisustvovali autori filmova, glumci, snimatelji i svi koji su na ovom projektu predano radili i uspjeli u tako kratkom vremenu, u dva tjedna, napraviti čak šest kvalitetnih filmova.

Grand Prix za dugometražni film žiri je dodijelio “Lovcu” Bakura Bakuradzea iz Rusije, dok su dvije posebne nagrade dobili “Abendland” Nikolausa Geyrhaltera i “Manuel de Ribera” Christophera Murraya i Pabla Carrere.

Neke od njih su perforirane četvrtastim dlijetom. Neki kolege misle da su služile kao posude u kojima se čuvala živa riba i drugi morski organizmi do njihove prodaje, no to nije sigurno. Te su rupe na njima rađene kako bi neka tekućina kroz njih mogla cirkulirati. Jedna žara je ovdje izložena, a druga je još uvijek u moru.

Grand Prix za kratkometražni film ove godine žiri je odlučio dati filmu “Screenings at the Tatry Cinema” Igora Chojne iz Poljske. Posebne nagrade dobili su pak “Monster Attack” Milje Viite i “Stargate” Pascala Fendricha i Bernda Harpfera. Svečanost zatvaranja vodile su Nina Violić i Ana Jerković, a nakon projekcije kratkih filmova uslijedio je domjenak u kavani “Ćakula” na Rivi.

Koje su vaše trenutne arheološke aktivnosti? Trenutno ne radimo aktivno u moru, već iskapamo prostor unutar zidina stambene Isse gdje postoji kontinuitet življenja u pojedinim kućama od 4. st. prije Krista do kraja 3. st. poslije Krista. 9


 EDUKACIJA

Učenje stranog jezika u ranoj dobi

Učenje stranog jezika - vrlo važan projekt za vaše dijete! CENTAR ZA STARANE JEZIKE spoj je tradicije i kvalitete. Jedina je škola u Splitskodalmatinskoj županiji koja ima sljedeće: 55 godina kontinuiranog i uspješnog rada u nastavi stranih jezika.

učenja 10 stranih jezika i to: engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, ruski, turski, japanski, kineski i hrvatski kao strani jezik.

 mogućnost

 10

ISO 9001:2008 kao potvrdu kvalitete nastave i poslovanja Centra u cjelini.

 Certifikat

U Centru za strane jezike djeca mogu početi sa učenjem stranih jezika već u dobi od četiri godine. To je i prvi susret sa školom i učenjem, stoga prvi koraci moraju biti laki, zanimljivi i ugodni, jer dijete najbolje uči kada je zainteresirano i uključeno u proces učenja – kada nešto istražuje, igra igricu, sluša priču ili radi na nekom projektu.

Plutarh nas podsjeća da ”Um nije posuda koju treba ispuniti, nego vatra koju treba zapaliti!” Profesori Centra specijalizirani su za rad sa dječjim grupama. U svom radu motiviraju i aktivno uključuju djecu, stimuliraju njihovu znatiželju pomoću priča, igara, pjesama, projekata. Prate rad svakog djeteta i posvećuju posebnu pažnju kontaktu sa roditeljima da zajednički postigli što bolji uspjeh.


EDUKACIJA 

Na kraju tečaja djeca stečeno znanje pokazuju na završnoj priredbi otvorenoj za roditelje i prijatelje. U Centru smo ponosni na odlične rezultate koje djeca postižu nakon samo 60 sati nastave po tečaju. Važno je napomenuti da je učenje stranog jezika vrlo važan projekt, a preporučuje se početi s učenjem već od predškolske dobi. Kad odaberete Centar za strane jezike za svoje dijete taj projekt u potpunosti možete ostvariti, jer vam Centar nudi mogućnost kontinuiteta nastave za vaše dijete od vrtića do mogućnosti stjecanja verificiranih diploma koje se upisuju u radnu knjižicu, te međunarodno priznatih diploma.

Centar organizira tečajeve za djecu vrtićke dobi, te za đake osnovne i srednje škole u Splitu (Prokurative, Trg Republike 2, Mertojak, Doverska 29, Kocunar, Pastoralni centar sv. Luka Evanđelista, Fregata) i od ove školske godine u Hvaru, Starigradu i Jelsi. Centar za strane jezike na kraju školske godine također organizira i vannastavne aktivnosti kao što su putovanje u Gardaland što je posebna nagrada i veselje za učenike i roditelje, kao i studijski boravak u Londonu. Očekujemo Vas! 11 


 KU LT U R A

Ivan Ladislav Galeta

Krajolik nulte točke eksperimenti i istraživanja 23. 09. - 17. 11. 2011., MSU, AVENIJA DUBROVNIK 17, ZAGREB

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI predstavlja prvu veliku retrospektivnu izložbu umjetnika Ivana Ladislava Galete Ovaj autor ima kultni status među ljubiteljima i poznavateljima filmske i video-umjetnosti. Ova izložba predstavit će Galetin opus u cjelokupnoj širini pristupa, postupaka, tema i medija. U nastojanju da približi djelo tog pionira avangardne medijske umjetnosti širokoj publici izložba istodobno kodira i dekodira “enigmu Galeta”, pružajući mogućnost upoznavanja do sada malo poznatih segmenata njegova stvaranja.

Na izložbi će biti pokazani radovi od 1968. godine do danas, počevši od Galetinog prvog filmskog uratka “Metanoia” (1968), preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe “Kretanje”, njegove prve izložbe održane u Galeriji studentskog centra u Zagrebu 1974. godine, do niza filmskih scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu, kao i nezaobilaznih remek-djela eksperimentalnog filma kao što su “Dva vremena u jednom prostoru“, 1976-1984, “PiRâMídas

1972-1984” (1984), “sfaĩra 19851895” (1984), “Water Pulu 18691896” (1987/88) i”WAL(L)ZEN” (1989) ili “END ART”. Uz filmove, kao ključne nositelje strukture izložbe, velika je pažnja posvećena fascinantnom multimedijskom opusu pripremnih faza pri izradi scenarija filma. Također će biti predstavljen i važan element u Galetinu stvaralačkom opusu, predavački performansi u kojima na neobičan način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih i dokumentira na školskim pločama. Izložba daje podjednako dobar uvid u Galetin umjetnički opus, kao i u njegovu veoma specifičnu umjetničku i životnu filozofiju u bezuvjetnom suglasju s prirodom. Publika će imati priliku na jednom mjestu vidjeti njegova istraživanja koja je paralelno provodio u nekoliko medija te doživjeti njegovo djelo kao jedinstvenu i povezanu cjelinu. Njegov je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa, te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, dobio ugledna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Galetini su filmovi prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma, a radovi mu se nalaze u važnim muzejskim zbirkama. Izložba Krajolik nulte točke, koja je svojevrsno djelo-u-nastajanju, završava predstavljanjem publikacije koja će svojim formatom i sadržajem odražavati posebnosti Galetine umjetnosti, a svaki će primjerak biti obogaćen autorovim unikatnim djelom. O Galeti pišu: Lászlo Beke, Željko Kipke, Markita Franulić, Andrej Mirčev, Miklós Peternák, Hrvoje Turković i Barbara Wurm.

 12


KU LT U R A 

Ivan Ladislav Galeta (Vinkovci, 1947) Diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu 1967, te pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1981. Bio je voditelj Multimedijalnog centra (MM) Studentskog centra u Zagrebu (1997-1990). Osnovao je i vodio umjetničko kino Filmoteke 16 (1991-1994). Od 1980. povremeni je gost predavač na nekoliko europskih sveučilišta, a svoj rad predstavlja u obliku predavačkih performansa u galerijama i muzejima od 1979. Od 1993. radi kao stručni suradnik za medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje kao redovni profesor od 2007. Inicirao je uvođenje studija animacije (2000) te studija novih medija (2004), sada Odsjeka za animirani film i nove medije na istoj Akademiji. Filmove snima od 1969, a videoradove od 1975. godine. Od 1973. izlaže objekteinstalacije, fotografije-instalacije, video i televizijska djela, tekstove, zvučne instalacije, ambijentalne intervencije, ekološke projekte, akcije… Nagrađivan je brojnim nagradama (Pariz, Oberhausen, Beograd, Trst, Novi Sad), među ostalima i visokim odličjem Ministarstva kulture i komunikacije Republike Francuske 1999. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Zagrebu, Parizu, Budimpešti, Barceloni, Beču te sudjelovao u nizu festivala u Trstu, Oberhausenu, Rotterdamu, Parizu, Bankoku te na prestižnim umjetničkim manifestacijama poput 16 São Paolo bijenala 1981. ili kasselske Documente 12, 2007. Njegova se djela nalaze u važnim domaćim i svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti i filmskim arhivima poput Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatskog filmskog saveza, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen te Centra Georges Pompidou u Parizu. Ivan Ladislav Galeta živi i radi u selu Kraj Gornji pokraj Zagreba. 13 


 KU LT U R A

Sudnji Dan nezavisni je nacionalni festival kreativnih komunikacija koji promovira autorstvo i nagrađuje kreativce u tržišnim komunikacijama: dizajnere, copywritere, ilustratore, fotografe, animatore, kompozitore, glumce, redatelje, snimatelje i web-wizzarde.

uručio novinar, glazbenik i publicist Ante Perković, art direktorica dizajnerskog studija Peter Gregson iz Novog Sada Marijana Zarić ordenom je nagradila Dizajnera godine Igora Penovića za pakiranje pod nazivom “Fresh”. Fotografkinja Ivana Vučić

12 najboljih kreativaca voditelji, street artisti, fotografi, redatelji, novinari, glazbenici, grafiteri, web-wizzardi, snimatelji, producenti, animatori, studenti, volonteri, prijatelji i fanovi, najboljih 12 kreativaca, koje je odabrao prijeki sud od 180 stručnjaka, te poseban Žiri klijenata, dobilo je priznanja u obliku Ordena Sudnjeg Dana.

Copywriterima godine proglašeni su Tanja Škorić, Ivan Čepelak za TV reklamu “Ono što nemamo čini nas jačima”, a nagradu im je Nezavisni festival kreativnih komunikacijai jedini koji nagrađuje same autore Sudnji Dan prošao je bučno baš kao što se i najavljivalo. Betonsko podzemlje Muzeja suvremene umjetnosti se u subotu 1. listopada pokazalo kao sigurno sklonište za preživljavanje kreativnih potencijala progonjenih u uvjetima brutalnetržišne kompeticije. U prepunom podrumu u kojeg su se ugurali mnogobrojni dizajneri, glumci, ilustratori, kompozitori, slikari, DJ-evi, menadžeri, copywriteri, direktori, 14

proglasila je Fotografe godine dvojac Romano Decker i Dejan Kutić za modni editorijal “Kosa”, a najboljem snimatelju Predragu Dubravčiću za TV reklamu “Svaki broj koji poželiš”. Orden su umjesto poznatog prošlogodišnjeg laureata Svena Papaonika uručili voditelji Barbara Kolar i Duško Ćurlić. Glumica Marija Škaričić najboljim glumcem posthumno je proglasila


KU LT U R A 

Zorka Rajčića za TV reklamu “Za sve koji se vole igrati”, dok je redatelj Stanislav Tomić Redateljem godine proglasio Bruna Ankovića za TV reklamu “RBA image”. Autor i urednik portala Indeks.hr Matija Babić web-čarobnjakom proglasio je Elvisa Mehmedovića, autora web stranice slijepih i slabovidnih Novi Život, a basist legendarne grupe Boa i izvršni tajnik Hrvatske glazbene unije Zvonimir Bučević

preživjelo Buč je Kompozitorom godine proglasio Dubravka Robića za glazbu u TV reklami “Svaki broj koji poželiš”.

U kategoriji Ilustrator godine Orden Sudnjeg Dana iz ruku slikarice, ilustratorice i dizajnerice Sanje Pribić dobla je Marijana Jelić, za seriju ilustracija “Čudesna kuharica Lize Brljize”, dok je Animatorom godine redatelj, dizajner i animator Goce Vaskov proglasio Toma Vujnovića za postprodukciju na TV reklami “RBA image”.

Posebna kategorija Sudnjeg Dana, Mlada nada, posvećena je studentima hrvatskih fakulteta i akademija. Jedinstvena osobina festivala je online funkcioniranje: radovi autora prijavljuju se i ocjenjuju online, a žiriranje je neovisno i zaštićeno osobnim kodovima. Preko 600 pristiglih radova čija je prijava besplatna te oko 220 stručnjaka članova žirija, čini Sudnji Dan najjačim koncentratom kreativnosti i ljudi angažiranih u industriji tržišnih komunikacija. Dodjela nagrada 2. Sudnjeg Dana održala se ove godine 1. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, partnera festivala te uz podršku prijatelja Sudnjeg Dana, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske. Sudnji Dan organizira neprofitna udruga Kulturna ofenziva čiji je cilj promicanje autorstva i kreativnosti u području tržišnih komunikacija.

d i n u S nj Da

Dobitnik ordena Sudnjeg Dana Alen Vuković 24-godišnji je student Grafičkog fakulteta u Zagrebu koji radi u studiju 3D2D te upravo dovršava svoj prvi autorski animirani film inspiriran grčkim mitom. Osim što je na nezavisnom festivalu kreativnih komunikacija Sudnji Dan 1. listopada nagrađen

putovanjem na DDW, okitio se i ordenom Mlade nade za animaciju odjavne špice aktualnog hrvatskog filmskog hita ”Koko i duhovi”. Nakon završenog studija multimedije u Varaždinu, i uskoro, Grafičkog fakulteta u Zagrebu, Alenova je slijedeće postaja FAMU, proslavljena praška filmska akademija. 15 


TEHNIČAR

m a l o p r o d a j a ,

o s n o v a n o

1 9 4 7.

ZLATO • SREBRO • DRAGO KAMENJE • ZLATNICI I SREBRNJACI • BISERI • KORALJI • KRISTALI • SATOVI Trgovine: Riva 346-401 Voćni trg 343-294 Pjaca 343-863 Ploče 020-343-399 tehnicar.maloprodaja@st.t-com.hr


 NOVOSTI

Red Bull MC Battle Zagreb

Lude rime

odzvanjale Tvornicom kulture Na festivalu jakih, uz dozu katkad, priznajmo, lakih rima u velikom se stilu predstavilo 16 domaćih freestyle repera slobodnog stila. “Šikalo” se iz glave, “rokalo” se ravno u lice, “ubijalo” se pogledom i repalo s podsmijehom u tih 15 brzopoteznih borbi za prestižni naslov prvog hrvatskog Red Bull MC Battle prvaka!

I tu priči nije kraj, već sljedećeg će nas vikenda prvak AdaM i prva mu četiri pratitelja predstavljati na regionalnom battlefieldu u Sarajevu. U vrlo izjednačenom finalu, nakon čak 5 rundi, odlični osječki bacač rima MC Rima posustao je pred 23-godišnjim samoborskim fast-flowing kreativcem, dok su se nastupom u polufinalu (i plasmanom na završni turnir) zadovoljili Toxz i Tobio. Pod reflektorima osvježene Tvornice kulture blistala je Remi, suvereno vodeći MC-eve vrlo šarenih backgrounda kroz dvosatni show program pred 1000 posjetitelja. Povukla je vruća atmosfera i Kanđžiju, pa je Mr. Osjekanović pokazao zašto je baš on vodeći freestyler nove generacije (i proizvođač “koktela od rakije”!!!). Najbolji hrvatski hip-hop producent i autor svih Red Bull MC Battle beatova Koolade guštao je u svakoj sekundi nastupa s gostom iznenađenja - da, došao je i Craig G, slavni američki “borac” 18

slobodnog stila, autor Eminemovih rima u kultnom filmu 8 Mile! Dobri duh hrvatskog hip-hopa, kralj etera i awesome dude DJ pultova, Phat Phillie činio je s Kooladeom i Kanđžijom sveto sudačko trojstvo i uživao u flashbacku – opet je, kao na njegovom početku, ‘90-ih, ambiciozno društvo došlo odmjeriti oštrice jezika i misli. A mogli su ponešto i naučiti od velikih majstora zanata (General Woo,

Priki, Burky…) koji su nastupali van konkurencije. Čak je devet hrvatskih gradova bilo zastupljeno u Tvorničkom ringu: Osijek (4 natjecatelja), Zagreb (3), Rijeka (2), Split (2), Šibenik, Knin, Novska, Samobor i Donji Miholjac. Repanje je živo i ta scena neće se pognuti pred novokomponiranim valovima! Barem ne bez ispaljene


NOVOSTI 

riječi – duhovite ili grube rime (stilovi su i unutar freestylea različiti!), vještog napada ili ironične (verbalne) kontre. Ljubitelji freestyle rapa (i vikend putovanja) mogli su se prijaviti za navijački autobus za regionalni finale, prvak je otišao kući bogatiji za Home Studio opremu, Reebok je „uljepšao“ naše adute za TOP 16 u Sarajevu, a onoga tko iz tog troboja nacija 22.10. izađe kao pobjednik čeka nastavak puta Amsterdam, iskustvo Red Bull Studija i snimanje pjesme na beat svjetskog hit-beat-makera Kooladea.

Red Bull Formula Face

Tvoje lice je joystick! Joystick, miš i tipkovnica do sada su bili nezaobilazna oprema za igranje online igara. Više nisu! Sada je dovoljna obična web kamera i tvoje lice koje je već ionako ispred ekrana - revoluciju u online igrama donosi Red Bull Formula Face! Uključi kameru, opusti mišiće lica i vrata, nagni glavu, zažmiri i u punoj brzini uleti u prvi zavoj! Red Bull Formula Face je nova online igra koja se temelji na najmodernijoj tehnologiji, a svojim bolidom upravljaš mimikom lica i naginjanjem glave. Igra je besplatna, može se igrati na PC-ju i na Mac-u, a isprobati ju možeš na www.redbullformulaface.com.

Red Bull Cliff Diving 2011. završio je u Ukrajini u velikom stilu

Zagrebački battle nije gotov, još se traži i glas naroda petoplasiranog će, naime, odabrati posjetitelji www.redbull.hr svojim lajkanjem (video clips kandidata pojavit će se ondje u utorak ujutro, a dotad pips & chips tj. kikiriki & koštice za četiri kandidata!). U igri su Suicidal, King Belaj, Trale Tracktor i Typical.

Pobjedio je Artem Silčenko koji je spektakularnim nastupom zaradio čak šest desetki, što je najviše u povijesti natjecanja! Drugi je u Jalti bio Gary Hunt koji je već ranije osigurao naslov prvaka, a na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja bio je Čeh Michal Navratil. Četvrti je bio Ukrajinac Saša Kucenko koji je na domaćem terenu izvukao sve adute iz rukava i osigurao mjesto među šest najboljih. U Jalti je skokove pratilo 15.000 gledatelja koji su mahom navijali za Silčenka, a Rus je bio presretan zbog velikog uspjeha u finalu. 27-godišnji Silčenko je posljednji skočio sa 27-metarske skakaonice postavljene u dvorcu „Lastavičje gnijezdo“ i kraj sezone obilježio više nego zasluženom pobjedom. 19 


 NOVOSTI

Red Bull

prvi puta upoznali freerunning najpopularniju sportsku disciplinu na YouTubeu!

urbanih umjetnika pokreta Oni koji su se zatekli u mjestašcu Firostefani na Santoriniju početkom listopada vjerojatno su pomislili: “Kako neobična turistička atrakcija!”. Red Bull Art of Motion izgledao je upravo tako, jer atraktivni nastupi u spektakularnom krajoliku privukli su iznimno velik broj gledatelja, od kojih su mnogi po 20

U jedinstvenom ambijentu besprijekorne bjeline mjestašca izgrađenog na strmim liticama okupljeno je mnoštvo uživalo u eleganciji i stilu urbanih umjetnika pokreta koji su preskakivali uske uličice, i trčali po krovovima, terasama i plavim kupolama, pokušavajući se u samo 2 minute istaknuti stilom, vještinom i efikasnošću. Na freeruning/ parkour okupljanjima ne govori se o natjecanju, konkurenciji, rezultatima i pobjedama, već o užitku, eleganciji i fluidnosti, a oni koji se bave ovom disciplinom često sami sebe uopće ne smatraju sportašima. Pavels Petkuns, 20-godišnjak iz Latvije, imao je najspektakularniji nastup, a u finalnom je predstavljanju nastup završio elegantnim skokom u bazen.


NOVOSTI 

21 


 SADRŽAJ

 22


FILM 

Hrvatska premijera filmskog hita

Zagrebački Medvjedi Tom Zanoški, Saša Martinović i Ivan Šijan najavljuju najnoviji filmski hit “Tri mušketira 3D” u multipleksima CineStar

3D

Najnoviji filmski hit “Tri mušketira 3D” ekranizacija je popularne avanture Alexandrea Dumasa, koju je u film odlično pretočio redatelj Paul W.S. Anderson u vrhunskoj 3D tehnologiji s fantastičnom glumačkom postavom. Uz Orlanda Blooma, Millu Jovovich, Christophera Waltza te mnoge druge zvijezde velikog ekrana, nema sumnje da će “Tri mušketira 3D” ponoviti uspjehe, pa čak i nadmašiti svoje prethodnike, te gledatelje barem na trenutak vratiti u vrijeme kada su mačevi bili najubojitije oružje. Priča filma započinje kada se mladi D’Artagnan udružuje s veteranima mušketirima kako bi spriječio pokvarenog kardinala Richelieua da zauzme francusko prijestolje i zaplete cijelu Europu u međusobni rat... Hrvatska premijera filmskog hita “Tri mušketira 3D” najavljena je za utorak 18. listopada u multipleksima CineStar i to

paralelno u tri grada - Zagrebu, Osijeku i Splitu. Zagrebačka premijera održat će se u CineStar multipleksu Branimir Centar, a prisustvovat će joj i zagrebački ledeni mušketiri - hokejaši Medveščaka. Film se u redovnoj distribuciji može vidjeti već od 20. listopada 2011. godine.

Ovih dana, suradnjom Kluba hokeja na ledu Medveščak Zagreb i Blitz CineStar multipleksa, snimljena je reklamna kampanja za najnoviji filmski hit “Tri mušketira 3D”, a čije su likove u ovom slučaju upravo utjelovila trojica hokejaša Medveščaka - Tom Zanoški, Saša Martinović i Ivan Šijan. U potpunosti su se uživjeli u uloge mušketira, a slavna (filmska) uzrečica „Svi za jednog, jedan za sve” postala je u zadnje dvije sezone i zaštitni znak svlačionice zagrebačkih Medvjeda!

23 


 FILM

ELITNI UBOJICE Preživjet će samo najbolji! Umirovljeni član britanskih elitnih postrojbi prisiljen je ponovno krenuti u akciju kad zarobe njegovog mentora. Ima samo jednu misiju, ubiti trojicu ubojica čije poteze vuče njihov prepredeni vođa. Film je temeljen na istinitoj priči. Početak prikazivanja: 27. 10. 2011.

RATNIK Premijera: 03. 11. 2011. Žanr: akcija Najmlađi sin alkoholičara i bivšeg boksača se vraća kući, gdje ga otac trenira za natjecanje na turniru mješovitih borilačkih vještina. Put koji je izabrao ovog će borca staviti u direktnu konfrontaciju sa starijim bratom.

 24

BESMRTNICI 3D

VELIKA KRAĐA NEBODERA

Premijera: 10. 11. 2011. Žanr: akcija / fantazija

Premijera: 00. 11. 2011. Žanr: komedija

Legende o grčkim bogovima oživljavaju kao nikad do sada! Nemilosrdni kralj Hiperion vodi svoju krvoločnu vojsku na smrtonosni pohod po Grčkoj, u potrazi za oružjem koje će uništiti ljuide. Tezej, smrtnik izabran od boga Zeusa, mora povesti borbu protiv Hiperiona i njegove zle sile. Sudbina ljudi i bogova u Tezejevim je rukama.

Eddie Murphy i Ben Stiller predvode zvjezdanu ekipu u ovoj visokobudžetnoj komediji o malim ljudima i običnim radnicima i njihovom pohodu na mešetara s Wall Streeta koji ih je prevario - ukravši im sav ušteđeni novac. Njihov je plan ultimativna osveta - uzet će nazad ono što im pripada, ne birajući način i sredstva.


FILM 

PARANORMALNO probio sve rekorde gledanosti u Americi

3

Paranormalna aktivnost poharala je kino dvorane diljem Amerike i zaradila 54 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja, ovaj tjedan slijedi Hrvatska Najstrašniji horor svih vremena, u velikom stilu se vraća na kino platna ostvarivši najbolje otvaranje ove jeseni. Treći dio ne samo da je vratio publiku koja ga je pratila u prvom i drugom dijelu već je u prvom vikendu prikazivanja

SUMRAK SAGA: PRASKOZORJE 1. DIO Premijera: 17. 11. 2011. Žanr: fantazija / romansa Robert Pattinson i Kristen Stewart u ulogama besmrtnog vampira i tinejdžerice koji se zaljubljuju i ruše sve granice, svojom savršenom glumačkom kemijom osvojili su milijune gledatelja širom svijeta, a film je postao instant klasik. Bella i Edward uskoro trebaju postati roditelji. Dijete koje čekaju predstavlja prijetnju kako za vukodlake tako i za vampire.

u američkim kinima doveo broj posjetitelja koji je višestruko nadmašio sva očekivanja i zaradio 54 milijuna dolara. Prvi dio ove slavne horor franšize snimljen je sa produkcijskim budžetom od 15 000 dolara, oborio je sve rekorde gledanosti te tako postao najprofitabilniji film u povijesti. U trećem dijelu redatelji Henry Joost i Ariel Schulman

nastavljaju oduševljavati publiku paranormalnim aktivnostima, uz dosada neviđenu napetost i zastrašujuće realnim scenama. U kinima diljem Hrvatske, u distribuciji Blitz Film i Video distribucije, Paranormalno 3 se prikazuje od 27. listopada 2011. Ljubitelji horora, očekujte više straha, panike, tenzije… i nemojte doći sami…

AVANTURE TINTINA

ARTHUR BOŽIĆ

Premijera: 03. 11. 2011. Žanr: animirani

Premijera: 24. 11. 2011. Žanr: animirani

U režiji Stevena Spielberga i produkciji Petera Jacksona, dolazi nam pravi avanturistički spektakl: “Avanture Tintina” Tajna jednoroga“. Kombinirajući tri priče iz istoimenog stripa autora Georgesa Remija, radnja filma vrtit će se oko Tintinovog (Jamie Bell) prvog susreta s kapetanom Haddockom (Andy Serkins) i otkrićem traga koji će ih odvesti na pravu avanturu - u potragu za blagom Tintinovog pretka.

Iz studija koji nam je donio animirane klasike “Sezona lova”, “Divlji valovi” i “Oblačno s ćuftama” dolazi najnovija animirana poslastica za sve uzraste: “Arthur Božić”, u digitalnoj 3D tehnici! Radnja ovog sigurnog hita vrti se oko Djeda Mraza i njegovog zadatka da u jednoj noći obiđe svu djecu svijeta i ostavi im poklone ispod bora prije Božićnog jutra. 25 


 PREDSTAVLJAMO

eminentnim časopisima kao što su Journal of Glass Studies, Studi Veneziani, Časopis društva historičara umjetnosti, Godišnjak zaštite spomenika kulture i drugi. Gnalić nije ostao nezapažen ni u novinskom tisku, a najveći

Izložba

Staklo iz morskih dubina U MUZEJU ANTIČKOG STAKLA ZADAR Izložbom stakla s potopljenog broda kod Gnalića, koju Muzej antičkog stakla organizira u suradnji sa Zavičajnim muzejem u Biogradu na Moru, želi se stručnu i širu javnost bolje upoznati s golemom produkcijom stakla 16. stoljeća različite namjene. Izdvojen je ovaj segment materijalne kulture ranog novog vjeka, jer, kako kažu istraživači broda kod Gnalića, jednu četvrtinu ukupnog brodskog tereta čini upravo staklo. Prezentacijom staklene građe s brodoloma Gnalić u prostorijama Muzeja antičkog stakla željeli smo naglasiti i šaroliku interesnu sferu Muzeja koja, osim stakla antičkog razdoblja, obuhvaća i ostale faze povijesnog razvoja staklarstva, od kasne antike, srednjeg vijeka, novog vijeka, na i dalje.

 26

Potopljenom brodu kod Gnalića, stjenovitog otočića na južnom ulazu u Pašmanski kanal i njegovom raznovrsnom teretu posvećeni su brojni članci i rasprave. Prva sustavna podmorska arheološka istraživanja lokaliteta izvršena su 1967. i 1968. godine, pod vodstvom Ksenije Radulić (tadašnja ravnateljica Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru). Ranih sedamdesetih godina nizali su se članci u

doprinos u pisanoj riječi u to vrijeme dala je Sofija Petricioli. Nakon provedene konzervacije i restauracije većine pronađene građe, koju je uspješno vodio Darko Vilhar, Gnalić je polako padao u zaborav. S nešto brojnijom ekipom istraživanja su ponovno vršena 1972. i 1973. godine. Potom su 1996., nakon 23 godine, istraživanja obnovljena pod vodstvom Zdenka Brusića, u suradnji s ronilačkom tvrtkom “Nautilus” iz Betine. U međuvremenu, u Zavičajnom muzeju u Biogradu na moru, u skromnim prostorima, uređen je stalni postav ovog iznimno dragocjenog nalazišta iz 16. stoljeća. Brodski teret s potopljenog broda kod Gnalića, zajedno sa staklenim materijalom iz Koločepa, bio je i dio velike izložbe L’avventura del Vetro - dal Rinascimento al Novecento tra Venezia e mondi lontani. Tom prilikom tiskana je i istoimena publikacija. Nedavni okrugli stol s referatima, koji je održan u Gradskoj vijećnici u Biogradu (05. srpnja 2011.), pod naslovom: Brodolom kod Gnalića Povijest istraživanja, problematika konzerviranja arheoloških nalaza, primjena podvodne informacijskokomunikacijske tehnologije i planovi za budućnost, ponovno je aktualizirao značaj ovog iznimno vrijednog podmorskog lokaliteta.


PREDSTAVLJAMO 

Ciklus staklenih tonda

Zviježđa Mediterana Dražena Trogrlića U Muzeju antičkog stakla Dražen Trogrlić predstavlja svoj ciklus staklenih tonda pod nazivom “Zviježđa Mediterana”

U jednoj je fazi svojega kiparskog rada odlučio interpolirati staklene pločice u metalne, čelične konstrukcije, poigrati se s odrazima poliranih površina i sugestijama prodora kroz proziruće slojeve. Dakle, relativizirati dojam oplošja i mase, kombinirati aspekte nutarnjega i vanjskog prostora. Ali u strogosti programa obilježenog urbanim parametrima staklo je ostalo na serijelnim, pravokutnim i akromatskim česticama, ne koristeći ni dio svojih nemalih potencijala. Sasvim drugačiji je slučaj s novim ciklusom ‘’Zviježđa Mediterana’’,

u kojemu je jedino ograničenje zadato ujednačenom veličinom kadra (tondo, promjera 23, odnosno 33 cm, dubine 5 cm), a staklena masa živi sve moguće intenzitete kromatskih gustina i kontrasta, preljeva i mijena. U jezgri svake od tih kružnih nakupina nižu se i prepliću diafani talozi, kroz koje svjetlost isijava i žari, prodirući glasnije na mjestima gdje boje ‘’pauziraju’’, a pogotovo krijeseći po rubovima, kruneći plohu poput aureole. Indikativno je da obli okviri i okrugli kadrovi kao da posebno stimuliraju ortogonalne nanose pigmenta, izazivajući dinamizam linearnih tokova i kolorističkih sukoba nalik prasku, ekspandiranju vizualne energije.

‘’Zviježđa Mediterana’’ također su svojevrsna simulacija univerzuma. U prostornoj instalaciji s poda žmirka pedesetak plamenih žarišta. Zvjezdani svod se

inverzno ogleda na zemnoj površini, koja pulsira i vibrira poput morske. Sredozemnost osvijetljenih diskova očituje se u dominantama plavetnila ili lazurnih zelenih tonova bliskih sjaju morskog elementa. Ali ni ljubičasti, rumeni ili žutosmeđi izljevi nisu daleki sredozemnom iskustvu kaptiranja sunčeve svjetlosti u različitim uvjetima. Međutim ne želimo biti doslovni kao što ni umjetnikova intencija nije nipošto ilustrativna nego sugestivno metaforična, simbolična. U lijevanom, obojenom staklu našle su primjeren odjek čiste apstraktne mrlje i linije, a kad ih je oblilo svjetlo dobile su fluidan i eteričan pokret. Pohvala emanirajuće tvari pretvara se i u apologiju naslućenoga mikrokozmosa, jer staklo najsretnije i najlakše prenosi izrazita fizička svojstva u gotovo metafizičke vrijednosti. Draženu Trogrliću oduvijek je bilo stalo izvući iz upotrebljenoga gradiva njegova najspecifičnija svojstva (iz akvarela protočnost, iz tuša definiranost, iz čelika odsječnost, iz kamena stamenost itd.). posluživši se ovaj put gipkim i prozirnim staklom, te britkim i prodornim svjetlom shvatio je kako će s njima doprijeti najbliže neuhvatljivoj zbilji primordijalnih bljeskova i ritmova. Tonko Maroević 27 


 PREDSTAVLJAMO

Međunarodni grafički bijenale 2011

Peti Splitgraphic kreće ove godine s idejom nenametanja kustoske koncepcije grafičkim radovima, već im daje slobodu da egzistiraju bez upisivanja značenja u prostoru. Poštovali smo suverenitet umjetnika kao primarnog proizvođača umjetničkog djela. Konceptom bez koncepta i postavom izložbe Ingrid Ledent

Splitgraphic

Peti jubilarni Splitgraphic Međunarodni grafički bijenale održava se ove 2011. godine od listopada do prosinca dovodeći u Split recentna imena svjetske i domaće grafičke umjetnosti.

Bogdan Miga

Na peti Splitgraphic bijenale se prijavio još veći broj umjetnika, brojimo 205 prijava za skupnu izložbu. Novina koju smo uveli petim Splitgraphicom jest

ONLINE Splitgraphic prijava umjetnika i izložba njihovih radova na internetskim stranicama Splitgraphica, te mogućnost glasanja za iste radove što je nagrađeno novom Nagradom Umjetnika – umjetnici i posjetitelji glasuju i određuju dobitnika nagrade. Osim skupne izložbe u Staroj gradskoj vijećnici na kojoj je izloženo 60 autora koje je odabrao stručni žiri, u sklopu V jubilarnog Splitgraphica će na samostalnoj izložbi izlagati u Staroj gradskoj 28

vijećnici i Hugo Besard dobitnik Grand prix nagrade 2009. godine. Značaj broja prijavljenih umjetnika i dolaska u Split jednog od najpoznatijih grafičkih umjetnika danačnjice sa trideset i četiri međunarodne nagrade daje nam priznanje za dosadašnji rad. Ovim kratkim pregledom povijesti Splitgraphic bijenala želimo potvrditi neosporni značaj manifestcije za kulturni život grada kao jedinoga međunarodnoga likovnoga događaja u Splitu.

Mia Vučić

želimo naglasiti naš odabir uvijek za dobru grafiku, za kvalitetnu autorsku grafiku i takvu je predstaviti publici. Ne želimo vam reći što da gledate, što je vidljivo, ne želimo vam stvoriti kontekst, ne želimo definirati nečiju umjetničku produkciju. Otkrijte to sami, uživajte u dobrim grafikama, peti Splitgraphic bijenale je u dijalogu s vama.


MODA 

Outspoken Intense by Fergie Avonov miris Outspoken Intense by Fergie, razvijen u suradnji s Fergie, američkom glumicom, dizajnericom i pjevačicom grupe Black Eyed Peas, cvjetni je miris s notama voća i neočekivanim, odvažnim završetkom, a utjelovljuje uzbuđenje, energičnost i provokativnost. Gornju notu čine sočna kupina, sjajna karambola i kumquat, tropsko voće slično naranči.

Na njih se nadovezuju ljubičasta pasiflora koja daje odvažnost i lepršavost, gardenija te baršunaste latice narančina cvijeta. Donje note čine senzualni mošus uvijen u bijeli jantar i plavi cedar. Karambola podsjeća na šljivu, ananas i limun, dok pasiflora mirisu daje sofisticiranu, ali i odvažnu notu. Istovremeno, mošus naglašava njegovu drvenastu senzualnost. 29 


 PREPORUKA

NOVO!

Chill

frozen yogurt

 30


CHILL FROZEN JOGZRT 

U Splitu, na Ujevićevoj poljani od ovog ljeta posluje prvi Chill frozen yogurt u Dalmaciji. Frozen yogurt trenutačno je najveći hit u svijetu sladoleda. Prvi objekt Chill frozen yogurta otvoren je u Rijeci pred ljeto 2011. Nedugo iza toga tvrtka “Deukalion” d.o.o, vlasnici Pizza Cut Planet otvaraju prvu franšizu CHILL-a u Splitu. Ova ukusna slastica će zasigurno postaviti nove standarde u svijetu sladoleda na ovim prostorima. Koja je razlika između frozen yogurta i sladoleda? Frozen yogurt se proizvodi s bazama od jogurta, što ga čini puno zdravijim obrokom, a sadrži i puno manje kalorija (Chill frozen yogurt sadrži samo 84 kalorije na 100 grama). Razlog tome je što frozen yogurt ne sadrži šećere i masnoće poput klasičnog sladoleda. Iako se sastavom razlikuje od klasičnog sladoleda,

Kvaliteta Da bi proizvod bio kvalitetan, namirnice iz kojih se izrađuju moraju biti prvoklasne. Za izradu Chill frozen Yogurta odgovoran je dobavljač Pregel koji posluje na razini najviših standarda. Između niza tvrki koje opskbljuje tu su i “Starbucks” i “Pinkberry”. Potpuno isto je i s ostalim namirnicama poput voća, orašatih plodova, čokolada i ostalog. Proizvodi CHILL frozen yogurt svoju ponudu bazira na zamrznutom jogurtu kojem se dodaju razni dodaci. Kupcima su ponuđene dvije kategorije: “Snack jogurt u tri različite veličine i “Chill-obrok” za one koji žele zdravi obrok. Kada su okusi u pitanju, nudi se Original okus frozen yogurta, wellnes jogurt, te voćni okusi jogurta. Također uz jogurte su u ponudi i 36 raznih dodataka,

(koji su ovisno o veličini porcije uključeni u cijenu), poput svježeg narezanog voća, raznih preljeva, orašastih plodova, keksa, pa sve do gumenih bombona. okusom i zadovoljstvom koje pruža tijekom konzumacije, može se mjeriti s bilo kojim sladoledom na svijetu. Drugim riječima u CHILL frozen yogurtu možete uživati bez imalo grižnje savijesti.

Uskoro krećemo s zimskim programom ponude u kojem ćemo osim frozen yogurta nuditi i Cup Cakes, pjenaste - mus jogurte, tople čokolade... 31 


 INTERVJU

Damir Raič, Libellus

Strip je

moja Razgovaramo s Damirom Raičem, vlasnikom izdavačke kuće Libellus:

 32


INTERVJU 

Kada i kako je počela Vaša ljubav prema stripu? Još prije nego što sam krenuo u školu. Možda s pet godina. Tada je za mlade bilo manje mogućnosti televizijske i ostale elektronske zabave, tako da je većina čitala

Otkud Vam ideja za ovako posebnu formu stripa i koji je prvi objavljeni naslov? Prilikom jednog posjeta sajmu stripa u Milanu vidio sam izdanje Dylan Doga u tvrdim koricama napravljeno za kolekcionare.

Razmišljao sam da bi kod nas slično mogli napraviti s nekim junakom za kojega eventualni čitatelji znaju, a kojeg kod nas nema. Izbor je pao na Kena Parkera. Preko prijatelja sam došao do kontakta s vlasnicima autorskih prava.

velika ljubav stripove. Možemo reći ta ljubav je ostala do danas. Možete li nam nešto reći o nastanku Libellusa? Libellus je osnovan 2004. prije svega zbog toga što je tada na tržištu stripova bila slaba ponuda. Želio sam neke stripove vidjeti i čitati na hrvatskom jeziku. Želja mi je bila objaviti izdanja koja sam i sâm želio imati na svojim policama. Kako takva tvrtka funkcionira? Ja sam vlasnik, a u uredničkom dijelu je bilo nekoliko ljudi. Posebno bih istaknuo urednički doprinos Darija Antunovića.

Toga kod nas do tada nije bilo. Meni se svidjelo. Izdanje je izrađeno na kvalitetnijem papiru, uvez i dizajn nisu bili uobičajeni.

Urednik tog izdanja je bio Marko Šunjić, sadašnji vlasnik i urednik izdavačke kuće Fibra i najpopularnijeg strip site-a s ovih prostora: stripovi.com. Pomoglo je i njegovo znanje talijanskog jezika. Nakon Kena Parkera su došla na red i druga izdanja uz uredničku suradnju Darija Antunovića i krenuli smo s francuskobelgijskim stripovima. Prva želja nam je bio Gaston koji je ovdje bio popularan, međutim nismo ga realizirali zbog nekih tehničkih problema, ali smo onda krenuli s Spirovim fantazijama koje radimo i dan danas. Dalje je to nekako krenulo samo od sebe. Publika je pozitivno odgovorila. Nastavili smo izdavati one stripove što se nama sviđaju, a ne gledati samo komercijalno.

33 


 INTERVJU

Međutim, kako su autori imali druge obaveze jer primarno nisu živjeli od stripa, morali su obustaviti projekt. Jednostavno se nisu mogli dovoljno angažirati. Hoće li se Vaša izdanja pojaviti u digitalnom obliku? To nam cijelo vrijeme stoji u podsvijesti, ali je realno da je to za sada teško realizirati. Problem je zaštita autorskih prava, tj. osiguranje od zloupotrebe. Amerikanci su nešto pokušavali, ali to teško ide, premda su ogromno tržište. Koliko izdanja imate godišnje i koji naslovi se najbolje prodaju? Između 75 i 90 što je jako puno. Kada se radi jedno izdanje posao za njega je isti, napravili za njega 500 ili 10 000 primjeraka. Nemam jedan naslov koji bih mogao posebno izdvojiti, ali publika jako dobro prihvaća Tex Willera, Martin Mystere i Mister No. Vjerojatno zbog toga što su te junake poznavali i ranije. Isplati li je baviti strip izdavaštvom ovoga tipa? Koja izdanja trenutačno radite? Ona iz Bonellijeve kuće, jer su oni vlasnici autorskih prava, još iz djetinjstva nama dragih Texa Willera, Martina Mystere, Mister No-a, uz neke nove junake kao Magični vjetar i Nathan Never. Imamo i izdanja raznih škola stripa. Koji naslovi se u Italiji najviše prodaju? Tamo se definitivno najbolje prodaje Tex Willer u nakladi od preko sto tisuća primjeraka, ali na kioscima. Što se tiče tvrdokoričnih izdanja za kolekcionarske naklade 34

su 3 do 4 tisuće primjeraka, jer se isti ti naslovi pojave na kioscima u standardnoj formi. Jeste li razmišljali o angažiranju vlastitih crtača? Nekako, kada se čovjek počne baviti ovim poslom i upozna mnogo ljudi vezanih za strip razmišlja i o takvim potezima. Međutim, sve je pitanje komercijalizacije projekta. Naklade su male i nije lako. Jednom smo napravili suradnju s dva autora iz Slovenije koji su tražili izdavača za već nacrtani strip. Taj strip, koji se zove Senior i Junior smo objavili i on se vrlo brzo rasprodao.

Materijalno definitivno ne. Ja živim u Njemačkoj, i time se bavim iz ljubavi. Ulažem svoja sredstva koja zaradim na drugi način, jer izdajemo to što volimo. Što bi preporučili neafirmiranim crtačima stripa? Čovjek može biti talentiran, ali je upornost najvažnija. Nakon toga će vjerojatno doći uspjeh. Mi smo podneblje koje ima puno talentiranih. To pokazuje i broj lovaca na talente koji dolaze na Mafest. Već su i odabrali pojedine talentirane crtače. Ove godine je Renato Vladimir iz Gradca dobio prigodu da pokaže svoj talent


INTERVJU 

velikoj izdavačkoj kući stripova Marvel i možda bude radio za njih. Što je trenutačno hit u svijetu stripa? Ne bih mogao posebno izdvojiti neki naslov, ali je činjenica da su trenutnu u zapadnom svijetu Japanski stripovi napravili najveći bum. Da vrijede dokazuje i to što su uspjeli postići naklade čak i u Francuskoj koja ima vlastitu školu stripa. Zanimljivo je napomenuti i to da su zadnje vrijeme jako popularne filmske adaptacije stripova kao Iron Man za što je jako zaslužan i ovogodišnji gost na Mafestu Adi Granov, koji je napravio cijelu vizualizaciju lika. Također radi i na liku Captain America. Nekome se možda toliko korištenje stripa za film i ne sviđa, ali s druge strane dobro je da se o stripu priča na bilo koji način.

35 


 NOVOSTI

Gorenje Pininfarina Steel kolekcija

Ploče za kuhanje s upravljanjem na dodir Najdojmljiviji novitet kod indukcijskih ploča za kuhanje u kolekciji je MultiSlider Touch Control upravljanje, te je kao jedinstvena novost na tržištu, Touch Control upravljanje primjenjeno i kod plinske ploče za kuhanje na staklokeramici. Inovativno klizno upravljanje omogućava savršenu kontrolu vremena kuhanja i ostalih funkcija odvojeno za svaku površinu kuhanja. Upravlja se neovisno, klizanjem prsta po upravljačkoj površini. Svako polje ima svoj programski sat i modul za klizno upravljanje, zato se za svako posebno može izabrati stupanj snage i vrijeme pripreme.

Gorenje Pininfarina Steel, osim po bezvremenom i elegantnom dizajnu koji slijedi urbane trendove preplitanja plemenitog metala i stakla, prepoznata je i po primjenjenim inovativnim tehnološkim rješenjima.

HP pomiče granice tradicionalnog ispisa

HP Photosmart 7510 e-All-in-One

HP ENVY110 e-All-in-One

Pisač pruža korisnicima superiorne mogućnosti ispisa fotografija i inovacija mobilnog ispisa koje su vodeće na tržištu, a one su HP ePrint i kompatibilnost s Apple Airprint-om. Korisnici mogu imati pristup mrežnom sadržaju koristeći popularne aplikacije ispisa, mogu preko kontrolne ploče pisača i zaslona osjetljivog na dodir pristupiti i ispisati svoje fotografije s Facebooka ili druge zanimljive sadržaje.

Kompaktan i stilski pisač dodaje nov oblik bežičnom, umreženom načinu ispisa. Izlazna ladica za papir, koja se može uvući, automatski se produžuje. Zaslon na dodir visoke razlučivosti omogućuje izvršavanje raznolikih zadataka - ispis fotografija, skeniranje, kopiranje ili pristup internetu - sve to bez korištenja osobnog računala. S eFax-om moguće je slati i primati faksimile bez potrebe za telefonskom vezom.

 36


Imperator Dioklecijan dobio je svoga nasljednika u klupskom smislu Impozantan ugostiteljski objekt Imperium zakazao je otvaranje za sredinu mjeseca studenog. Nalazi se na terminalu u splitskoj trajektnoj u sklopu nekadašnjeg plesnog restorana Emona. Prostirat će se na više od dvije tisuće četvornih metara, a sadržavat će restoran, slastičarnu i lounge bar koji se u noćnim satima pretvara u klub.

HEPATOS TELEFON Besplatni info telefon za informacije o hepatitisu

0800 400 405 Ponedjeljkom od 09 do 14 sati i od 18 do 20 sati. Utorak, srijeda i petak od 09 do 14 sati. Cetvrtkom od 09 do 15:30 sati.

www.hepatos.hr Omogućeni su pozivi iz mobilnih mreža

Hiperpigmentacija? Pjege? Fleke?

u b o l j im l jekarnama 37 


KEF Blade

Od koncepta do stvarnosti

PIŠE: IVOR MALEŠ 38


“Od svih umjetnosti, glazba je najviše nedefinirana i najizrazitija, najviše nerealna i najizravnija, najkratkovječnija i najneprolaznija. Pretvorena u ples elektrona duž žice, njen duh živi. Kada KEF vraća glazbu svom pravom okruženju, vašim ušima i umu, cilja to učiniti u najprirodnijem mogućem načinu... bez drame, bez pretjerivanja, bez umjetnih zvukova“

KEF svoji prvih pola desetljeća ne bez razloga naziva sa „50 godina inovacija“. A inovacija je u proteklom razdoblju bilo dosta, što potvrđuju mnogi patenti i znanstveni radovi. Za izdvojiti je pionirsko korištenje sintetičkih materijala i prvu komercijalnu upotrebu Baxtrene materijala pri izradi zvučničke membrane još sredinom šezdesetih godina. U sedamdesetima KEF je bio prva tvrtka koja je koristila računala za ispitivanje i razvoj zvučnika, te je još tada postignuto da su frekvencijski dva zvučnika uparena unutar pola decibela. Plod inovativnog razvoja su legendarni zvučnici sedamdesetih godina modeli 104/B i 105. U osamdesetima koristeći posebno jake magnete koje je razvila NASA-a kreirana je Uni-Q zvučnička jedinica koja je i dan danas osnova za sve KEF-ove modele. U devedesetima

s pojavom sistema kućnog kina KEF je predstavio jedan od prvih centralnih zvučnika proizvedenih u Velikoj Britaniji. To razdoblje je obilježeno inventivnim i vizualno prepoznatljivim sistemima s satelitskim zvučnicima.

Concept Blade Vodstvo cijenjenog britanskog proizvođača zvučničkih sistema KEF odlučio je za 50-u godišnjicu tvrtke projektnom timu pokloniti slobodu prilikom kreiranja novog zvučnika. Kao rezultat kreativne i financijske slobode uslijedio je Concept Blade, konceptni prototip zvučnika predstavljen prije dvije godine na High-End sajmu u Minhenu. Odmah po predstavljanju prototip je izazvao veliko zanimanje, te nije bilo dvojbe treba li se upustiti u njegovu realizaciju.

Gornje riječi Raymond Cooke-a osnivača tvrtke KEF ukratko ocrtavaju filozofiju ove tvrtke, koja inovacijama i razvojem želi postići najveću moguću vjernost reprodukcije glazbe.

50 godina inovacija Tvrtku KEF je osnovana 1961. godine. Prvo sjedište tvrtke se nalazilo u prostorijama tvrtke za obradu metalnih proizvoda Kent Engineering & Foundry (odakle i potječe ime KEF) koja se nalazila na obali rijeke Medway, u blizini Maidstonea u Kentu. Kao bivši inženjer BBC-a, Cooke je volio eksperimentirati s novim materijalima i tehnologijama u cilju stvaranja proizvoda vrhunske akustičke kvalitete kako bi približio reprodukciju snimljenih materijala izvornoj izvedbi. Od samog početka, KEF je poznat po pionirskoj domišljatost, te već nekoliko desetljeća ljubitelji glazbe širom svijeta cijene KEF-ove inovativne zvučnike visokih performansi. 39 


 KEF BLADE

Blade u KEF-u predstavljaju kao “world’s first single apparent source loudspeaker” odnosno prvi zvučnik na svijetu s prividnim izvorom zvuka iz jedne jedine točke. Za razliku od ostalih KEF zvučnika koji isto koriste UniQ srednje/visokotonsku zvučnu jedinicu, kod Blade koncepta se sve zvučničke jedinice ponašaju kao „točkasti izvor“ zvuka. Naime, četiri bas jedinice su postavljene simetrično na jednakoj udaljenosti od središta UniQ jedinice tako da čine akustičko središte koje zauzima potpuno istu točku u prostoru kao i UniQ srednjo/visokotonska jedinica, te slušatelj ima dojam da se zvuk pojavljuje iz jednog, a ne iz više izvora.

frekvencijskog raspona, s primjetno preciznijom zvučnom slikom nego što je moguće iz bilo kojeg drugog konvencionalnog zvučnika. Hibridna srednjotonska membrana

integrirane s Uni-Q sistemom te stvaraju još dublji, čišći i više autoritativni bas od većih jedinica korištenih u izvornom konceptu. Ponišravanje vibracija niskotonskih zvučnih jedinica

Tako lagana i kruta da nikada ne doseže svoju prirodnu točku loma, Bladeova hibridna srednjotonska membrana ima vanjski sloj od legure litija magnezija i aluminija učvršćen sa stražnje strane precizno projektiranim kosturom od tekućih kristala polimera, koji ne samo povećavaju krutost već i prozračuje prostor

Vibriranje zvučničkih kutija znatno je smanjeno posebnim načinom montaže niskofrekvencijskih zvučnih jedinica, gdje se zvučne jedinice montiraju čvrsto zajedno, leđa-na-leđa. Smanjenjem koloracija kabineta, ova visoko učinkovita konfiguracija je djelomično zaslužna za

između membrane i zavojnice. Optimiziranjem osjetljivosti i tranzijentnog odziva, ova jedinstvena kombinacija reproducira više srednje frekvencije s točnošću koji vam omogućuje da uživate u punoj suptilnosti emocionalno nijansiranih izvedbi, osobito onih s vokalom i klavijaturama.

Bladeovu prirodno zvučeću i privlačnu glazbene izvedbu.

Novorazvijene hibridne zvučničke membrane su vrlo lagane i krute, zbog čega ne dolazi do njihova savijanja ni pri vrlo glasnom sviranju, te ne izobličavaju zvuk i daju preciznu zvučnu i tonsku sliku. Samo kućište Blade kutije je oblikovano kao skulptura, što im osim vizualne privlačnosti osigurava i akustičku inertnost što uz dodatna ukrućenja unutrašnjim pregradama i pomno proračunat bas refleks otvor pridonosi kvaliteti reprodukcije.

Tehnologija Ne samo da su akustička središta visokofrekvencijske i srednjefrekvencijske zvučne jedinice u Bladeovom Uni-Q sistemu koncentrično postavljene, već su i četiri niskofrekvencijske zvučne jedinice postavljene simetrično na jednakoj udaljenosti od UNI-Q sistema, tako da njihova akustička središta zauzimaju točno iste točku u prostoru. Ovakva konfiguracija jednog prividnog izvora zvuka je ono što čini Blade iznenađujuće koherentnim preko cijelog 40

Niskofrekvencijska zvučna jedinica Nakon dvije godine intenzivnog razvoja, četiri Bladeove nove 9” (225mm) niskofrekventne zvučne jedinice savršeno su

Odvojene bass komore Dvojni parovi bas zvučnih jedinica smješteni su u posebnim komorama odvojenim unutrašnjim pregradama. Povećanjem frekvencije stojnih valova unutar zvučničke kutije iznad rezne frekvencije skretnice, smanjuje se potreba za korištenjem prigušnih materijala (koji inače mogu utjecati na kvalitetu reprodukcije niskih frekvencija).


TEHNOLOGIJA 

Dizajn

Karakteristike:

Dizajnirati akustički efikasno kućište za zvučnik znatne veličine i s ovakvom konfiguracija zvučničkih jedinica u gornjem dijelu bez da izgleda nezgrapno bio je veliki izazov.

KEF Blade

Na stvaranju prepoznatljivog vizualnog identiteta zvučnika KEF-ov tim je radio zajedno s Ericom Chan-om, stručnjakom za industrijski design koji živi u New Yorku. Rezultat suradnje koja je inspirirana Brancusijevim modernističkim remek-djelo “Bird u svemiru” je zvučnik koji je i vrlo funkcionalan i izuzetno lijep. Oštrica se sužava graciozno od vrha prema dnu i od naprijed prema straga, a tanke proporcije i orijentacija niskofrekvencijskih zvučničkih jedinica daju joj formu skulpture, s jedinom kontinuiranom krivuljom koja kreće od poda duž leđa i nastavlja se na vrhu.

Dizajn Trosistemski bass reflex, Single Apparent Source driver konfiguracija Pogonske jedinice Uni-Q zvučna jedinica: MF: 125mm (5in.) Li-Mg-Al /LCP hybrid cone HF: 25mm (1in.) Al kupola Bass jedinice: LF: 4 x 225mm (9in.) with force cancelling Frekvencijski raspon 40Hz - 35kHz +/- 3dB 28Hz - 45kHZ +/- 6dB Harmonijska izobličenja Drugi I treći harmonici (90dB/1m): <0.5% 40Hz - 100kHz <0.2% 200Hz - 10kHz Crossover frekvencija 350Hz, 3kHz Preporučena snaga ppojačala 50-400W Osjetljivost (2.83V/1m) 90dB Maksimalni izlaz (SPL) 117dB Nominalna impedancija 4 Ohms (3.2 Ohms min.) Težina 57.2 kg Dimenzije 1590 x 363 x 540 mm

Standardne boje:

Ovaj nagrađivani oblik nije samo rezultat stila već je i diktiran od strane akustičkih pravila, a blagi radijus na prednjoj nudi neometanu jasnoću zvuka. Kućišta su izgrađena od stakla ojačanog kompozita, inertnog i iznimno krutog materijala koji se može oblikovati u obliku kompleksne paraboličnim krivulje koja svojim oblikom pomaže uklanjanju bilo kakvih unutrašnjih stojnih valova koji bi inače mogli utjecati na kvalitetu reprodukcije.

Gloss white

Gloss black

Boje po izboru: Garnet

Sapphire

Grigio

Racing red

Racing blue

Pale gold

Orange sorbet Graphite

Stardust

Lemon sorbet

Snow white

Lime sorbet

41 


 PREDSTAVLJAMO

Stipsa d.o.o. Poduzeće Stipsa d.o.o. već petnaest godina iz Norveške uvozi zidne električne radijatore Glamox 3001.

Glamox grijalice

Za čisti, zdravi unutarnji zrak jamčimo udobnu toplinu, malu potrošnju energije i dizajn za sva vremena. Glamox 3001 je Vaš najbolji izbor! U Hrvatskoj se na tržištu nalazi oko 80 tisuća grijalica u uporabi, a reklamacije su vrlo rijetke. Radijatori Glamox brzo i efikasno postižu zagrijavanje raznih objekata (stanovi, kuće, vikendice,

 42

uredi, podrumi, ordinacije, škole, crkve, hale, skladišta...) Izrađeni su od lima koji je otporan na udarce, habanje i savijanje. Jednostavni su za ugradnju i uporabu. Imaju zaobljene vrhove tako da je strujanje zraka usmjereno put sredine prostora. Toplinski element je velike površine, radna temperatura se

jednoliko raspodjeljuje i efikasno predaje zraku koji struji kroz njega. Time nema izgaranja prašine, čuva se kisik u prostoriji i postiže zdrava klima, što pogoduje osobama koje pate od astme i drugih alergijskih bolesti. Sigurni su za djecu, zaobljeni su i niskih temperatura prednjih ploča. Kupaonički modeli imaju zaštitu od prskanja i vlage.


GLAMOX GRIJALICE 

Zahvaljujući dizajnu radijatora, konstrukciji grijača i elektroničkim termostatima, korisnici Glamox radijatora griju se ekonomično, zdravo i udobno. Uporabom elektroničkog termostata i niskotemperaturnog grijača, norveški radijator troši i do 15% manje energije, u odnosu na sustave grijanja s lošijom regulacijom (bimetalnim termostatima). Termostati grijalica Glamox 3001 su utični, te ih je po želji moguće mijenjati. Osim elektroničkog termostata ET kupac može odabrati digitalni programabilni termostat DT2 koji automatski snižava temperaturu noću ili danju kada nitko nije u objektu. Time se postiže dodatne ušteda oko 26 % električne energije.

Nova linija grijalica Glamox H30 osim naglaska na štednji energije, udobnosti grijanja i funkcionalnosti, naglasak ima i na dizajnu. Elegantno, izvedbom u četiri boje: bijela, crna, srebrna i crvena, ispunjavaju i osvježavaju moderne interijere.

Jamstvo 5 godina!

www.stipsa.hr 0800 7887 43 


 PREDSTAVLJAMO

Hvalevrijedan projekt poticaja razvoja i unapređenja kvalitete hrvatskog turizma ZaTurizam je vodeći nacionalni projekt s ciljem stvaranja uvjeta za razvoj turističke ponude i jačanja uloge turizma kao pokretača ukupnog hrvatskog gospodarstva.

Promocija je nužna, ali mnogo važnije je imati što promovirati. Poruka je turističkom menadžmentu, činjenica našeg sadržaja. Izbor dobavljača nije samo potreba već izravan utjecaj na razinu pruženih usluga u turizmu činjenica za (ne)uspjeh.

Turizam je jedan od najvažnijih pokretača razvoja gospodarstva u Hrvatskoj. Pretvorimo zajednički interes u obostrani uspjeh - poručuje Livio Tomić, direktor projekta ZaTurizam.

Odakle ideja za pokretanjem projekta ZaTurizam? Iz današnje perspektive ideja je nužan slijed potreba na hrvatskom tržištu. Potekla je iz razgovora sa samim turističkim djelatnicima koji su nam otkrili kako je teško doći do opsežnih informacija domaćih proizvođača i dobavljača u 44


ZATURIZAM 

bolje zračne povezanosti naših turističkih središta van sezone.

turizmu, a obzirom na nedostatak vremena, odlučuju se na velike, inozemne dobavljače iako se često dogodi da oni domaći manji imaju i bolje uvjete i bolju “post-prodajnu” podršku. Domaći dobavljači zbog nedostatka ozbiljnih sredstava za oglašavanje i prodajne aktivnosti, ne mogu pravovremeno doći do potencijalnih klijenata te svakodnevno “sudjelovati” u njihovu poslovanju, a projekt ZaTurizam im upravo to omogućuje.

■ Kome je namijenjen i koje ste si ciljeve postavili u razvoju ovog projekta? Projekt je namijenjen turističkom menadžmentu i hrvatskim dobavljačima proizvoda i usluga u turizmu s naglaskom na potpuno novi pristup i svrhu odnosa ponuda - potražnja. Suradnja i edukacija glavne su taktike temeljnih vrijednosti za postizanje zadanih ciljeva, a to su: Poticanje turističkih inicijativa i razvoja nove turističke ponude / proizvoda. Uspostava središnjeg mjesta ponude hrvatskih dobavljača proizvoda i usluga u turizmu. Poticanje na inovativnost, kreativnost i razvoj mogućnosti produljenja turističke sezone. Potpora sustavu turističkih zajednica s ciljem obogaćivanja turističke ponude, organizacije događanja, stvaranja uvjeta za ugodniji boravak turista. Naša misija se temelji na pitanju “što” i “kako”, a ne samo “tko”.

Opremanje - poticaj razvoju novih turističkih proizvoda

Hoće li Direktorij doživjeti i svoje tiskano izdanje ili će ga menadžeri u turizmu isključivo moći koristiti u online izdanju? Naravno, tiskano izdanje Hrvatskog direktorija dobavljača u turizmu bit će sastavni dio projekta ZaTurizam. Godišnje izdanje će koristiti više od 10.000 odgovornih osoba (vlasnika turističkih objekata, glavnih direktora, direktora prodaje i marketinga, direktora nabave...) na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskat će se u 20.000 primjeraka.

■ Vaš je moto: Osigurajmo kvalitetu doživljaja. Na koji način hrvatski turizam može postići veću kvalitetu i ponuditi svjetskom tržištu više od koncepta “sunca i mora”? Ne samo da može, već mora. Hrvatska prvo mora primjeniti strategiju razvoja turizma koja će nas učiniti konkurentnijom na svjetskom tržištu. Nama se, nažalost, turizam još uvijek nekako događa sam od sebe, tj. većinu tereta u promociji i pripremi sezone nose turistički subjekti. Moramo još puno raditi na razvoju destinacijskog managementa, širiti ponudu na kulturni, gastro i poslovni turizam te produljiti sezonu, što nije moguće bez

Planiranje i investiranje u turistički sadržaj više nije pitanje kvantitete i postojanja već nužna vrijednost koju moramo temeljiti na kvalitetnoj ponudi, inovativnom sadržaju i poticaju događanja s ciljem produljenja turističke sezone. U praksi se susrećemo s opremom i ponudom koja je već desetak godina ista, nekvalitetna i ne ispunjava današnja očekivanja poželjnog gosta. Statistički podaci u prilog spomenutog nisu sudbina već rezultat nedovoljno iskorištenih potencijala atraktivne destinacije koja zahtjeva mnogo više od koncepta “sunca i mora”. Opremanje turističkog sadržaja mora pružiti poticaj razvoju novih turističkih proizvoda te stvaranju ugodnijeg boravka gosta.

Nova vrijednost za hrvatske dobavljače proizvoda i usluga u turizmu Hrvatski direktorij dobavljača u turizmu središnje je mjesto izvora i izbora koje na jednom mjestu osigurava brojne vrijednosti u susret potrebi razvoja i unapređenja kvalitete hrvatske turističke industrije. Na portalu www.zaturizam.hr ćete pronaći široku ponudu kvalitetnih hrvatskih dobavljača, novitete i trendove, savjete i iskustva uspješnih lidera na turističkom tržištu - odgovor na pitanje jeste li spremni na sve izazove. GENERALNI POKROVITELJ / PARTNER

POKROVITELJI

45 


 NOVOSTI

Scavolini

Scavolini

predstavlja projekt

Tetrix s potpisom Michael Young “U ovaj novi projekt krenulo se sa željom da se kreira estetika bez granica, igrajući se horizontalno postavljenim elementima i otkrivajući sve mogućnosti komponiranja. Ovo je sasvim novi pristup u svijetu kuhinja.” Michael Young

Iz fantazije i volje za eksperimentiranjem Michael Younga rađa se TETRIX, “modularni” sistem do sada nepoznatih geometrijskih dimenzija. Za jedan jedinstven i kreativni pristup u ambijentu kuhinja. Projekt 100% “made in Italy”, dinamičan, nestrukturiran, apsolutno suvremen, koji naglašava živahan stil poznatog dizajnera. 46

Temelj projekta je nova ideja slobode projektiranja i slaganja boja, što je proizvelo kuhinju arhitektonski racionalnu, prozračne i promjenjive strukture koja se prilagođava i najrazličitijim zahtjevima crtajući geometrije po mjeri. Počevši od imena - inspirirano je jednom od najpoznatijih videoigrica na svijetu - koncept je “sklapanje” i “kompozicija”. Projekt karakteriziraju vratnice realizirane od ploča temperiranog stakla, sjajnog i mat,apliciranih na dekorativne panele. Jedinstvenost Tetrixa je je u mogućnosti da se dobije u različitim mjerama visine jedan podložni panel sa više staklenih ploča, ukoliko se želi i u različitim bojama.Rezultat je mogućnost imanja vratnice sa panelima u više boja, s rebrastim efektom (paneli su horizontalno odijeljeni tankim aluminijskim profilima koji drže ravnu liniju između različitih vrsta vratnica). Tetrix tako boja dizajn snažnim bojama, odvažno miješajući palete tonova: to je čarolija boje koja proizvodi novi koncept modularne i višebojne proporcije dajući život kromatskim kontrastima pretvarajući ih u linije i figure. I to zato što je upravo boja jedan od temeljnih elemenata osnovom kojeg se vizualno doživljava bilo koji projekt internog uređenja.


Tetrix se razlikuje i po novoj mogućnosti komponiranja: sa dvije sveukupne visine od 200 i 236 cm. Viseći elementi su raspoloživi u visinama od od 36 i 73 cm, sa mogućnošću međusobnog spajanja u jedan viseći element visine 109 cm. Elementi koji se stavljaju na ormare bit će visoki 36cm. Do sada još neviđen poluotok i bazni elementi visine 36 cm, viseći bazni elementi (postoje i u kutnoj varijanti, sa kružnom elektro-izvlačnom košarom), izabrana napa, viseći dnevni elementi, niski ormar za pećnicu i inox lajsna kao poveznica sa eventualnim susjednim ormarima. Tetrix je u cijelosti predviđena bez ručkica, sukladno posljednjim modnim diktiranjima unutarnjeg dizajna. Kod baznih elemenata, otvaranje se vrši putem horizontalne lajsne koja je postavljena ispod radne ploče (raspoloživa je i jedna varijanta sa dvostrukom lajsnom), dok je za ormare otvaranje predviđeno putem vertikalno postavljene lajsne. Otvaranje visećih elemenata omogućeno je putem posebno oblikovanog donjeg dijela vratnice. Raspoloživi su i sistemi push-pull na elektro otvaranje za bazne elemente, viseće elemente i ormare. Struktura je u boji “Sivi aluminij - Grigio alluminio”), lajsne su predviđene u izradi lakiranog aluminij u bijeloj, crnoj i zero chimico boji. Tetrix nudi i novu radnu ploču Naturalia, materijal sastavljen od drvenih čestica (porijeklom iz certificiranih evropskih šuma) i čvrstih rezina, po svojim karakteristikama boljim od laminata. 47 


 PREDSTAVLJAMO

Smart Fortwo

Urbani šminker Kako prepoznati pravog gradskog šminkera? Već se izdaleka vidi da se po stilu izdvaja od drugih. Ali nije samo stil u pitanju – to je cjelokupan dojam koji ostavlja na promatrače. Niti jedan drugi mali automobil na cesti ne privlači toliko pozornosti koliko to čine vozila marke smart. U smartu je vožnja više od prijevoza od točke A do točke B – to je strast i zabava. smart fortwo jasno demonstrira smartovski pristup u oživotvorenju osnovnih vrijednosti marke, a to su inovativnost te velika udobnost i velika praktičnost ekonomično zapakirane u “malom”. Jednom riječju – smart, kao i svaka lijepa i čovjeku potrebna stvar, budi životnu radost.

Zgodan, praktičan, ekonomičan, okretan, originalan, moderan, jednostavan, napredan... Sve su to epiteti kojima se smart fortwo potvrdio na cesti. Novom je izvedbom modela fortwo smart napravio idealan automobil za gradske trendsetere koji žele imati praktično i za okoliš prihvatljivo vozilo, ali bez štednje u eleganciji i stilu. Kupcima koji traže vozilo sa stilom smart fortwo nudi iznimnu udobnost za upravljačem uz izvrsne performanse i atraktivnu cijenu. Nema nikakve dvojbe o tome da je u dizajnerskom i tehnološkom 48

smislu smart fortwo jedan od najzanimljivijih automobila u posljednjih dvadesetak godina. Dužina od oko dva i pol metra čini ga idealnim za svako parkirališno mjesto, unutrašnjost za dvije osobe udobna je i prostrana, a tu su i sigurnosne i tehnološke značajke, među ostalima, tridion sigurnosna ćelija i izmjenjive vanjske obloge, poluautomatski mjenjači, serijska ugradnja elektronske kontrole stabilnosti… U standardnoj su opremi ESP, ABS i pomoć pri kočenju. Poduzetničke ideje uz logo tvrtke, slikovni, verbalni i drugi načini reklamnih poruka iznimno su atraktivni kada se nalaze na smartu, koji, uvijek u pokretu, privlači pozornost svih promatrača pokraj kojih se zatekne.


Detalji opreme i dizajna, potrošnja i cijena Prostor prtljažnika iznosi 220 litara, a kada je napunjen do vrha, ima kapacitet od 340 litara. Stražnja se vrata otvaraju u dva dijela pa donji dio može poslužiti i kao korisna platforma za odlaganje stvari tijekom utovara. Što se tiče dizajna, smart je elegantan – zaobljen je, skladan i oplemenjen detaljima koji veoma sugestivno podsjećaju na one s Mercedesovih modela. U ponudi su kupe i kabriolet verzija.

Ekonomičnost je oduvijek bila jaka strana smarta: unatoč povećanju obujma i snage benzinskog motora, prosječna potrošnja svih verzija niža je od 5 litara na 100 km, a i mali turbodizelski CDI troši u prosjeku manje od 3,5 l dizelskoga goriva na sto kilometara. Novi se smart fortwo coupé s 45 kW sada može dobiti u prodajnoj akciji “sve po 1000” već za ratu od 1000 kn + PDV, uz 1000 eura učešća + PDV, u suradnji s Mercedes-Benz Leasingom koji nudi povoljno financiranje. Uvjerite se u izbor i kvalitetu usluga te privlačne cijene. Više informacija na internetskoj stranici www.euroline.hr

49 


 PREDSTAVLJAMO

Novi Peugeot 308

Tehnološki efikasan i elegantan Novi Peugeot 308 dolazi s novim izgledom i inovativnom e-HDi micro-hybrid tehnologijom te optimizira potrošnju goriva i CO2, koja počinje sa samo 98 g/km

Peugeot 308 novim linijama uključuje najnovija stilistička obilježja marke. Karoserija slijedi konture mehaničkih sklopova ispod nje. Tri karoserijske izvedbe (limuzina, CC i SW) tako odaju više tehnološke elegancije, dočarane prisustvom LED prednjih svjetala sa usmjerivim svjetlima. Dinamičnost i emocije su kao i uvijek prisutne u genima 308, pogotovo sa više nametljivim izgledom zahvaljujući novim Xenon prednjim lampama te masci boje titana, te kompaktom u ekskluzivnom GTi paketu. Odlučan da učvrsti svoje vodstvo u pogledu držanja ceste i vozačkog užitka, Peugeot 308 nastoji postati referenca i po pitanju ekološke efikasnosti. Zaista, slijedeći korake 508, novi Peugeot 308 opremljen je inovativnom e-HDi microhybrid tehnologijom, najnovijom generacijom STOP&START na 1,6 litrenom HDi FAP 122 KS Euro 5 motoru.

 50

Ova ponuda je na osnovnom motoru dostupna sa poluautomatskim ručnim mjenjačem, i po prvi put, sa potpuno ručnim mjenjačem, za optimalnu vozljivost. Pogonski agregati, obuhvaćaju 4 benzinska motora u rasponu od 98 KS do 200 KS za ekskluzivnu GTi verziju, te 4 dizelska u rasponu od 92 KS do 163 KS, a također su optimizirani kako bi objedinili razumni raspon motora jamčeći ekološku prihvatljivost. Dimenzije i kvaliteta opreme na novom 308 ostaju nepromijenjene, bez obzira na karoserijsku izvedbu, jamčeći prostranu i udobnu kabinu. Primarna, sekundarna i tercijarna sigurnost također su zadržane na visokom nivou.


TEHNOLOGIJA 

Elegantne linije naglašene naprednom tehnologijom Dizajn novog 308 uključuje najnovija stilistička obilježja marke Peugeot. Dimenzije se nisu mijenjale, a nove linije približene su koliko je god moguće, mehaničkim sklopovima kako bi naglasile atletsku ravnotežu, dok prednji elementi daju svjež izgled “lebdećoj” prednjoj masci. Veliki značaj pridodan je neprekidnim plohama koje označavaju odlučnost prezentirati eleganciju i luksuzni stil. Središnji je dio zaštitnog poklopca, dostupan u crnoj lakiranoj verziji, napravljen tanji da osigura više mjesta metalnim pojačanjima.

Također, otvor za zrak je sada samo jedan i manjih je dimenzija. Sjajni kromirani obrub dodatno naglašava prednju masku, kao i horizontalne rešetke, dostupne u zamamno crnom ili krom premazu, ovisno o karoserijskoj izvedbi (limuzina, CC ili SW) Donji dio prednjeg panela, koji dodatno vizualno proširuje automobil i “postavlja” ga na cestu, uključuje nova multi-funkcionalna svjetla (dnevna svjetla i svjetla za skretanje) u obliku bumeranga, dostupne ovisno o izvedbi. Sa vrhunskim finišem odlično se uklapaju i smještene su u gornji obrub okvira svjetala za maglu.

Oblik slova V u gornjem dijelu nosa poklopca je jedan od glavnih izražajnih obilježja 308. Redizajniran je da odgovara mehaničkom sklopu čim bliže moguće i osigura novu povezanost sa lebdećom prednjom maskom, po uzoru na nova Peugeotova stilska obilježja. Glatko staklo prednjih svjetala spaja tri cilindrična oblika, te odaje izgled koji je istovremeno profinjen i izričajan. Kod novog 308 opremljenog dinamičnim Xenon usmjerivim svjetlima, sa podlogom boje titana, ovaj izgled postaje još profinjeniji, prikazujući snažan karakter novog 308.

51 


 TEHNOLOGIJA

Novi naplatci sa diamanté efektom u 16 ili 17 inča ili Storm Grey 18 inča za GTi verziju, podcrtavaju dinamičku privlačnost. Osjećaj dinamike dodatno je pojačan stilom stražnjeg kraja. Na SW inačici, konture robusnog donjeg panela i stražnja svjetla, konstruirani su da dozvole otvaranje širokih stražnjih vrata prtljažnika. Stražnja vrata tako dozvoljavaju laki utovar i veliku zapreminu prtljažnika. Brojni detalji na CC modelu pridodaju cjelokupnom osjećaju: konkavni oblik stražnjih vrata ispod spojlera, kromirani obrub registarske pločice i prisutnost difuzora u donjem dijelu. Na obje strane, protežući se preko krila, LED stražnja svjetla boje rubina, zajedno sa svjetlosnom zavjesom daju dojam široke

 52

siluete i naglašavaju spektakularni vizualni dojam 308 CC.

Fluidna i luksuzna unutrašnjost Stilisti su naporno radili kako bi u potpunosti iskoristili volumen unutrašnjosti koji nudi poluvisoka karoserija 308. Stoga je dizajnirana prilično kosa prednja konzola, gotovo simetrična stupovima vjetrobranskog stakla kako bi davala neometanu preglednost prema van. Rezultat je fluidna, čista i elegantna konzola sačinjena od superiornih materijala, te prema završnoj obradi: mekog pokrova, kožne presvlake, kroma, premazom crnog laka... Ovisno o paketu opreme, novi motivi ukrašavaju panele vrata, bokova, detalje na volanu i sl. Posebna sjedala u GTi verziji

imaju crveni vidljivi prošav sa posebnom oznakom na vrhu stražnje strane sjedala i aluminijski znak na volanu sa oznakom GTi. Zatamnjena stražnja stakla u kombinaciji sa crnim obrubom naplataka (Storm Grey) i titanskom maskom svjetala, daju ovoj inačici sportski i nametljiv identitet u savršenom očuvanju dinamičnog potencijala njegovog 1,6 litrenog THP 200 KS motora. Unutrašnjost 308 CC plijeni pogled elegancijom četiri sjedala s integriranim naslonima za glavu i mogućnosti kožne presvlake na prednjoj konzoli, u različitim nijansama, što daje sliku touring automobila. Ovaj istančani dizajn daje još udobnija sjedala sa Airwave difuzorima za topli zrak, za grijanje vrata putnika na prednjim sjedalima. Ovime je dodatno pojačan užitak vožnje s otvorenim krovom.


Piaggio MP3 Yourban

Beverly na tri kotača U Piaggio prodajne salone stigao je novi MP3 Yourban koji donosi sve prednosti Piaggia MP3 u laganom i upravljivom skuteru kompaktnog dizajna.

Ovaj skuter zasigurno će privući pažnju “trendsettera” koji drže do svog izgleda, pomno prate tehnološke inovacije te traže brzo i sigurno prijevozno sredstvo. Izgled prednjeg dijela jedinstven je zahvaljujući dvama kotačima, dominantnom upravljaču s prednjim dvostrukim svjetlom koje sadrži i dnevna LED svjetla, a cjelinu zaokružuje zatamnjeni vjetrobran. Uski sportski rep skutera uklapa se s prednjim dijelom jakog karaktera, opremljen je elegantnim rukohvatima za suvozača te pomno dizajniranim stražnjim LED svjetlom.

MP3 Yourban ističe se malom težinom, snažnim pogonskim agregatima i čistoćom linija što ga čini idealnim za jednostavno probijanje kroz gradske gužve dok u isto vrijeme pruža potpuni užitak u vožnji i nenadmašan stupanj stabilnosti i sigurnosti. Elegantan i funkcionalan, MP3 Yourban opremljen je vrhunskim tehničkim rješenjima; udobnim sjedalom s dvije razine, prostorom ispod sjedala za dvije jet kacige s vizirom ili torbu s prijenosnim računalom, elektro-hidrauličnom blokadom prednjeg ovjesa i parkirnom kočnicom.

Jedan od prvih kupaca ovog skutera koji je prepoznao novu filozofiju vožnje i mobilnosti MP3 Yourban-a je vječno mladi Miroslav Ćiro Blažević.

53 


 PREDSTAVLJAMO

Nova Toyota Yaris

 54


Kompaktan i genijalan gradski automobil U Toyotinim prodajnim salonima se upravo pojavila treća generacija Yarisa koji je svih ovih godina neprestalno usavršavan. Ovo je znatno napredniji automobil koji će osvojiti kupce koji žele štedljivo, praktično i nadasve kvalitetno vozilo.

Toyota se ponosi Touch & Go ekranom koji omogućuje povezivanje s pametnim telefonom i Ipod-om, a tu je i kamera za vožnju unazad i sustav pomoći parkiranja. Kažu da su prvi u klasi koji su ponudili ovu funkciju. Touch & Go ima 6,1 in ekran, kameru, USB i Bluetooth, funkcije navigacije, online Google search i druge aplikacije od kojih je veliki broj besplatan. Ukupna dužina vozila je povećana za 100 mm. I dalje ostaje jedan od najkompaktnijih automobila u svojoj klasi, a to mu omogućuje vodeći radijus okretanja od samo 4,7 m, što ga čini posebno pokretljivim u gradskoj vožnji. Međuosovinski razmak je povećan 50 mm. 55 


 PREDSTAVLJAMO

Novi Yaris ima višu kvalitetu završne obrade, ima prostraniju unutrašnjost i pruža veću udobnost. Putnici na stražnjim sjedalima će biti ugodno iznenađeni količinom prostora za koljena. Obujam prtljažnog prostora povećan je na 286, odnosno 768 l kada se djeljiva stražnja klupa preklopi do kraja. Dvostruka ploča poda skriva 630x1000x120 mm pretinac. Za jednostavan utovar prag vrata prtljažnika može se dodatno spustiti. Toyota je za novi Yaris pripremila 3 motora: mali 1,0- litreni benzinski, veći 1,33-litreni benzinski i 1,4- litreni D-4-D dizelski motor. U ponudi je i CVT mjenjač MULTIDRIVE S koji osigurava automatizirano mijenjanje brzina bez korištenja spojke. Malo je poznato da je to najštedljiviji automatski mjenjač na nekom motoru u B segmentu vozila. Mali 1,0 litreni VVT–i motor je u kategoriji motora ispod 1,0- litre nekoliko puta dobio titulu najboljeg motora godine. Potrošnja goriva je dodatno smanjena za 4% i iznosi 4,8 l na 100 km. Veći 1,33- litreni motor je sa izrazito visokim omjerom kompresije od 11,5 :1 predstavlja kombinaciju snažnih, dinamičnih performansi s potrošnjom goriva od samo 5,1 l / 100 km. Dizelski 1,4 litreni D-4D common rail turbo dizel s intercooler-om koristi najnoviju tehnologiju piezoelektričnih brizgaljki. Najnovija inačica ovog izdržljivog i pouzdanog dizelskog motora opremljena je sustavom za upravljanje tlakom ulja u dvije faze i sustavom premošćenja LLC čime su još poboljšane performanse i smanjena potrošnja na 3,9 l /100 km. Japanski proizvođač očekuje odlične rezultate. Cijena je u rasponu od 12.400 do 17.500 Eura. Svakako dobra investicija. Uz sve nabrojano nova verzija Toyota Yaris u ponudi je s 5 godina jamstva bez ograničenja. 56


ČONDIĆ KADMENOVIĆ d.o.o. Zoranićeva 1, 21210 Solin / T 246 600 / F 246 605 www.toyota.hr/condic-kadmenovic 57 


 INTERVJU

Prof. dr. Nada Bešenski U izuzetnom ambijentu splitskog hotela Atrium sreli smo se s prof. dr. Nadom Bešenski, jednom od najcjenjenijih neuroradiologa, znanstvenicom i autoricom mnogih udžbenika i druge stručne literature za specijalizante, studente...

 58


Ovim putem apeliram na njih da idu u inozemstvo na kongrese i slične skupove, da unapređuju svoje znanje. Naši mladi ljudi su vrlo talentirani, svakako čine potencijal koji treba bolje koristiti. Kod mene u Americi je bilo 11 mladih radiologa iz Hrvatske na usavršavanju. Koje su osnovne radiološke metode ili dijagnostički uređaji? Doktorice Bešenski, kako ukratko izgleda Vaša karijera, od specijalizantice radiologije u Zagrebu do predavača na Medicinskom fakultetu u Charlestonu, South Carolina, SAD? Do 1980. sam radila na Institutu za tumore u Zagrebu, gdje sam magistrirala i doktorirala. Nakon toga sam radila u KBC Rebro, i u Institutu za istraživanje mozga na Šalati. Godine 2002. odlazim u Ameriku na Medical University of Charleston, SC da bi se 2008. vratila na Medicinski fakultet u Split.

Postoje radiološki uređaji (klasični rentgeni), ultrazvuk, uređaji za kompjutoriziranu tomografiju (CT), magnetsku rezonancu (MR), digitalna suprakcijska angliografija (DSA), positron emission tomography (PET), a svaki od njih pokriva određeno područje dijagnostike.

Ultrazvuk predstavljaju zvučni valovi frekvencija većih od onih što ljudsko uho može čuti. Metoda se zasniva na mjerenju vremena tijekom kojeg ultrazvučni puls putuje do pojedine granice sredstva i nazad po istom putu. Njegovo korištenje je raznoliko, i smatra se neinvazivnom metodom. Magnetna rezonanca (MR) je izuzetno vrijedna i pouzdana neinvazivna metoda. Razlikuje tkivne strukture u tri dimenzije. Vrlo velika je vjerojatnost da otkrije svaki proces, njegovu lokalizaciju, ali i karakteristike o kakvom se procesu radi. Razlučivost je jako velika, ide i do 1 mm. Nedostatak je što svi pacijenti ne mogu ući u uređaj; zbog pacemakera, izražene klaustrofobije i sl.

Vi ste, u više država, počasni član društva radiologa, bili ste predsjednicom društva radiologa Hrvatske dva mandata, bili ste predsjednica društva intelektualki naše države, izabrani ste po anketama specijalizanata s Charlestona za najboljeg predavača, a engleski jezik ste počeli učiti u 42. godini života. Kako to objašnjavate? Jednostavno, u školi sam učila njemački. Kasnije kao mladi neuroradiolog sam shvatila da je engleski kao međunarodni jezik postao službeni jezik u medicini i znala sam da ga moram dobro savladati, ako želim napredovati u svom radu. Investicija u znanje je pravi put napretka, pogotovo kad učite uz mlade ljude pune entuzijazma i novih ideja. 59 


 INTERVJU

Kompjutorizirana tomografija ima široku primjenu, a bazirana je na rentgenskom zračenju. Postoji mogućnost prikaza u tri dimenzije, i znatno traje kraće od MR. Metoda je, recimo za područje mozga, manje senzibilna od MR-a. Digitalna supstrakcijska angliografija (DSA) sastoji se od rentgenskog aparata i uređaja za dobivanje slike. Tehnika

je invazivna, i može doći do određenih komplikacija. Manje se koristi za dijagnozu, ali se sve više koristi za terapijske svrhe. Pozitronska emisijska tomografija (PET) je tehnika bazirana na korištenju glukoze. Ima značajno bolju rezoluciju ako ju usporedimo s ultrazvučnom. Dobra je za registriranje procesa, ali neće otkriti o kakvom se procesu radi.

Godišnje se napravi preko 5.000.000 radioloških pretraga. Je li ih potrebno napraviti toliko, i koji aparati i pretrage nisu tako bezazlene? Najviše zrače CT, rentgen i DSA. Zračenje nedvojbeno dovodi do oštećenja živih stanica, a djelovanje mu je kumulativno i naša populacija se definitivno previše zrači. U mnogim zemljama postoje kartoni - knjižice gdje se zračenje upisuje i zbraja. Jedan od razloga zbog kojeg je toliko radioloških pretraga je svakako i to što kliničar zbog ograničenih mogućnosti ne uspijeva temeljito pregledati pacijenta, već ga šalje radiologu. Možete li povući paralelu između radioloških metoda kod nas i u razvijenijim državama od Hrvatske? Radiologija je atraktivna struka, jer je velika mogućnost za zaposlenje, istraživanje i rad na različitim mjestima u svijetu. No, nakon studija medicine potrebno je još bar 5-6 godina specijalizacije. Kod nas definitivno nedostaje radiologa, a što se opreme tiče za rutinsku kliničku praksu oprema je zadovoljavajuća, iako nedostaju uvjeti za vrhunska znanstvena istraživanja u području molekularne radiologije za koja su potrebni MR uređaji od 7 Tesla, dok su kod nas prisutni uređaji od 1,5 Tesla, ali postoji i jedan uređaj od 3 Tesla. I za kraj, postoji li nešto što bi poručili čitateljima Optimista? Skrenula bi pažnju na tri važna faktora u životu svakog čovjeka, a koja se ne mogu kupiti, te stoga imaju neprocjenjivu vrijednost, a to su: vrijeme, znanje i zdravlje. Što se ovog zadnjeg tiče, odaberite liječnika opće prakse kojem možete vjerovati, vodite računa o vlastitom zdravlju i ulažite u vlastito zdravlje; njegujte i mozak i tijelo!

 60


Društvo za ekološka istraživanja Paks i Jadran - Galenski laboratorij iz Rijeke nastavljaju s nacionalnim edukacijskim projektom:

Edukacija djece o potrebi očuvanja i zaštite jadranskog podmorja Radi se o dugoročnom projektu na NACIONALNOJ RAZINI koji će kroz niz godina pomoći u edukaciji mladih i njihovom osvještavanju da smo pomorska zemlja, da naše more nama nosi mnogo benefita i da ga trebamo čuvati. Do danas su u njemu sudjelovala brojna djeca iz više vrtića i osnovnih škola na otocima i duž priobalja. S radom na Projektu se nastavlja i ove jeseni, odnosno početkom školske godine 2011/2012. Biologinja dr. Maja Novosel iz društva Paks je spomenula izreku: “Ono što ne poznaješ ne možeš zavoljeti”, pa tako ni znati i htjeti zaštititi i očuvati. Upravo je to veliki problem kada govorimo o zaštiti i očuvanju podmorskih staništa Jadranskog mora Podmorje Jadrana jedno je od najočuvanijih u Mediteranu. Svaka stijena čuva raskoš boja i oblika tisuća vrsta algi i životinja. I najmanji organizam vrlo je važan za ravnotežu cijelog eko sustava. 61 


 ZDRAVLJE

Dr. Igor Žuljan iz Očne poliklinike Medić, Žuljan, Jukić

Najviše me veseli kad uspijemo pacijentu vratiti osmijeh na lice.

Protagonisti vrhunske oftalmologije 62 62


ZDRAVLJE 

Razgovarali smo s dr. Igorom Žuljanom, iskusnim oftalmologom s višegodišnjim stažem, a ujedno i aktivnim članom Gorske službe spašavanja. Razgovor se odvijao u modernom prostoru Očne poliklinike Medić, Žuljan, Jukić, a imali smo i ekskluzivnu mogućnost prisustvovati operaciji oka.

Kada je vaša Poliklinika krenula s radom? U ovom obnovljenom i proširenom sastavu smo krenuli prije četiri godine, kada smo uredili prostor od 400m2 upotrebljive površine. Nabavili smo svu novu visokosofisticiranu opremu i uredili dvije operacijske dvorane po najvišim standardima. Cijeli prostor je namijenjen oftalmologiji. Ova poliklinika je nasljednik Očne poliklinike dr. Medić. Od prije nekoliko mjeseci Dr. Aleksej Dedić, vrlo perspektivan mlad oftalmolog je stalno zapoislen u poliklinici. Tako smo se dodatno kadrovski znatno ojačali.

To su pregledi, kompletna dijagnostika očnih bolesti i stanja, te operacije na očima i vjeđama. Naši pacijenti su od novorođenčadi do pacijenata najstarije životne dobi. Specijalnost su nam operacije mrene, refrakcijske operacije (vida-dioptrije), glaukoma i mrežnice. Educirani smo i za najsloženije zahvate, tako da praktično rješavamo skoro svu očnu patologiju. Radimo i estetske operacije na vjeđama kao i aplikacije Botoxa I refila. Od opreme bih možda izdvojio Combo laser za prednji i stražnji segment oka, laserski biometar

Sve je podređeno efikasnosti usluge. Pružamo ugradnju materijala koji je visokokvalitetan, ali i tzv. premium implante koji su iznad zadanih standarda, a daju dodatne mogućnosti zbrinjavanja vida pacijenta. Na koji način se educirate i pratite razvoj oftalmologije? Obavezno idemo na nekoliko svjetskih kongresa godišnje. Ti kongresi pružaju niz praktičnih tečajeva, workshopova, prezentacija opreme, prijenosa operacija uživo, razgovora sa stručnjacima iz određenog područja.

Koje je područje vašeg djelovanja i koju opremu bi posebno izdvojili?

za pripremu oka za operacije, ultrazvuk, tzv. fundus kameru za angiografiju (snimanje krvnih žila oka i očne pozadine), te laserski OCT za dijagnostiku mrežnice i vidnog živca. Što vašu Polikliniku čini posebnom? Mi ne biramo pacijente koji nama odgovaraju, već nastojimo pružiti uslugu svakome tko ovdje kroči, pa i s najtežom očnom bolesti. Naša je karakteristika da smo brzi, učinkoviti, da radimo ambulantno i minimalno invazivno s najnovijom tehnologijom.

Kako sam član europskog udruženja za kirurgiju katarakta mogu naknadno on-line odslušati predavanja kojima nisam stigao prisustvovati, zbog toga što se više događaja odvija paralelno. Također, idemo na edukaciju u druge svjetske klinike. Možete li usporediti svjetsku i hrvatsku oftalmologiju? Hrvatska oftalmologija je sve bliža Europi, a u određenim ustanovama je je i iznad europskog prosjeka. Čim se neka novost iz ovoga područja pojavi vani, za dva mjeseca je kod nas. 63 


 ZDRAVLJE

Jedino je šteta što javni sektor zbog raznih faktora ipak sporije primjenjuje nove tehnologije. Na što je fokusiran razvoj u tom području? U svijetu je danas fokus na degeneraciji žute pjege, gdje se puno radi s projektima matičnih stanica, a u praktičnom smislu to su svi mogući oblici modernog rješavanja lomne jačine oka, odnosno dioptrije gdje svaki dan ima noviteta. Koji su teži slučajevi koje rješavate? 64

Na primjer, ima ljudi koji su zbog životne dobi mislili da bi uspješnost operacije bila dvojbena, pa smo im ipak uspjeli pomoći. Koje su razlike u uslugama između Očne poliklinike Medić, Žuljan, Jukić i bolnica? Osim ugradnje iznadstandardnih materijala imamo dijagnostiku koju neke bolnice nemaju, kao što je laserski OCT, te promptno pružanje usluge. Kod nas nema ležanja i presvlačenja u pidžamu. Često nam dolaze pacijenti jer smatraju da se ovdje osjećaju

komodnije i ugodnije nego u bolnici. U bolnicama se radi kvalitetno, ali često postoji inertnost sustava. Zašto ste odlučili specijalizirati oftalmologiju? Kada sam se odlučivao o specijalizaciji htio sam neko od kirurških područja, posebno privlačna mi je bila mikrokirurgija. Što Vas najviše veseli u poslu? U poslu me najviše ispunjava kada nakon teškog slučaja uspijemo pacijentu vratiti osmijeh na lice.


PREGLEDI I DIJAGNOSTIKA • kontaktne leće i naočale • vidno polje • ultrazvuk • angiografija • pahimetrija • liječenje žute pjege • priprema za lasersku operaciju vida • OCT

AMBULANTNE OPERACIJE OKA • ultrazvučne operacije mrene • ugradnja svih vrsta intraokularnih leća • operacije glaukoma • refrakcijske operacije (skidanje dioptrije) • operacije mrežnice (ablacija i PPV) • plastične i estetske operacije vjeđa

NOVO! • aplikacija Botoxa i refila (Restylane)

LIJEČENJE • glaukoma • žute pjege injekcijama • laserska terapija kod dijabetesa • akutne i kronične bolesti oka

Očna poliklinika Medić, Žuljan, Jukić Terzićeva 7, 21000 Split Brodarica - preko puta ulaza u Joker T 343-049 F 369-945 www.poliklinikamzj.hr


 KAMPANJA

Nije samo narukvica...

Avon predstavio novi adut u prikupljanju sredstava za borbu protiv nasilja u obitelji

 66


NOVOSTI 

NIVEA Visage Aqua Sensation okrepljujuća hidratantna krema

Kozmetička kuća Avon predstavila je narukvicu sa simbolom beskonačnosti, novi proizvod čijom će se prodajom u sklopu akcije Progovori protiv nasilja u obitelji (Speak Out Against Domestic Violence) prikupljati sredstva za borbu protiv nasilja u obitelji. Prvu narukvicu za podršku borbi protiv nasilja kompanija je lansirala 2008. godine, a njenu novu inačicu čine posebno oblikovane staklene i srebrne

NIVEA Visage hidratantna maska za lice Lagana formula u maski za lice obogaćena je morskim ekstraktima i vitaminom E koji intenzivno hidratiziraju i osvježavaju kožu.

Lagana krema za hidrataciju kože s Hydra IQ formulom i ekstraktom krastavca koži pruža dugotrajnu hidrataciju, dok poseban sustav UVA/UVB filtera štiti kožu od preranog starenja potaknutog sunčevim zračenjem.

NIVEA Visage Aqua Sensation krema protiv podočnjaka Krema protiv podočnjaka sadrži Hydra IQ formulu i ekstrakt krastavca koji pomažu optimalno regulirati ravnotežu vlage u osjetljivom području oko očiju. Krema smanjuje podočnjake, natečenost i pojavu bora, te vraća svježinu području oko očiju. Pogodna je za osobe koje nose kontaktne leće.

perle te perle od tzv. faux kamena uz privjesak u obliku znaka beskonačnosti na rastezljivoj niti. Zaštitno lice humanitarne kampanje Progovori protiv nasilja u obitelji je glumica Reese Witherspoon koja je 2007. imenovana prvom Avonovom globalnom ambasadoricom te počasnom predsjednicom Avonove Zaklade za žene. Inače, Avonova Zaklada za žene osnovana je 1955. godine s ciljem poboljšanja i spašavanja života žena te je najveći svjetski projekt društvene odgovornosti tvrtke posvećen dobrobiti žena. Danas je Zaklada ponajprije posvećena borbi protiv raka dojke te borbi protiv nasilja nad ženama, kao i pružanju pomoći žrtvama prirodnih katastrofa. Plava narukvica podrške za borbu protiv nasilja u obitelji dostupna je po cijeni od 60 kuna, a sav neto prihod donirat će se fondu za borbu protiv nasilja u obitelji.

NIVEA Visage Q10 PLUS tonirana dnevna krema Tonirana dnevna Q10 plus krema ujednačava prirodni ton kože te obnavlja njezinu svježinu i sjaj. Koenzim Q10 sprječava pojavu finih bora, dok sistem UVA filtera i zaštitni faktor SPF 15 pomažu pri prevenciji pojave novih bora uzrokovanih štetnim djelovanjem sunca. Za više informacija o Nivea proizvodima posjetite:

www.nivea.hr 67 


 SADRŽAJ

 70


 SADRŽAJ

ZDRAVLJE & LJEPOTA 

Beauty tip S bojom kose kao ni s frizurom ne biste smjeli slijepo slijediti trendove, važno ih je prilagoditi obliku lica i boji tena. Greške mogu biti fatalne, stoga prije bojanja pročitajte naš mali savjetnik.

Plava Kome pristaje? -Vjerovali ili ne, za svaku ženu postoji odgovarajuća nijansa plave kose! Od zlatnih do boje karamele, pa sve do baby plave, potrebno je samo odabrati nijansu koja najbolje pristaje vašem tenu. Ne zaboravite, plavuše su uvijek privlačile posebnu pažnju muškaraca. Kako se održava? -Teško. Plava boja često poprima žućkast ili zelenkast ton pa je potrebno koristiti adekvatne preparate za njegu. Izrast će biti manje vidljiv ako kosu obojite u više nijansi plave boje, odnosno prošarate pramenovima.

Smeđa Kome pristaje? -Ako ste prirodna brineta, onda to i ostanite! Ten većine žena koje su prirodne brinete sadrži smeđe tonove, pa im ova boja kose savršeno odgovara. Ipak, ako ste izrazito svijetle puti, tamna nijansa smeđe kose dati će vašem licu neprirodan i umoran izgled. Kako se održava? -Nijedna boja ne čini kosu tako blistavom kao smeđa. Redovito koristite njegujući šampon i balzam.

Crna Kome pristaje? -Uglavnom ženama koje su prirodne crnke. Ako odlučite postati crnka, morat ćete promijeniti i način šminkanja. Ova boja kose odgovara tamnoputim rasnim ženama koje žele biti primijećene! Kako se održava? -Između dvije posjete frizeru, osvježite boju prirodnim preljevom. Nemojte dopustiti da vam kose izgleda “isprano”. Također, crna kosa često djeluje previše mat, pa je potrebno koristiti posebne preparate za sjaj kose.

Velu profesionalna boja za kosu 100 ml / Cijena: 28,00 kn So.Cap. Original trgovine www.socap.hr

Crvena Kome pristaje? -Žene čija je koža toplijih tonova (žućkasta) trebale bi odabrati narančaste (primjerice, bakrenu boju). Uz svjetliji ten, hladnih “plavičastih” tonova, najbolje idu tamnije nijanse crvene boje, poput boje kestena. Ako je vaša koža crvenkasta, nemojte ju bojati u crveno. Kako se održava? -Jako teško. Nažalost, crvene boje se najbrže isperu i najteže održavaju. Potrebno se bojati češće, a boju fiksirati posebnim preparatima, iako ni oni nisu garancija. 71 


 SADRŽAJ

Protein keratin je vitalni element za jaku i zdravu kosu. Linija Awapuhi Wild GingerTM dokazano obnavlja oštećenja nastala toplinskim stiliziranjem kose,kemijskom obradom i starenjem,obnavljajući svaku vlas kose s vitalnim proteinima i intenzivno hidratizirajući kosu. Awapuhi Wild Ginger jedini sadrži protein keratin koji je jednak ljudskoj kosi. info:paulmitchell@paulmitchell.hr www.paulmitchell.hr 72


PREPORUČA 

NOVO: Frizerski salon Loocks U strogom centru grada starog 1700 godina splićanima je danas ponuđen još jedan u nizu urbanih sadržaja! Frizerski salon Loocks iz više je razloga veliki iskorak u ponudi svakodnevnih uslužnih djelatnosti. Salon je u cjelini ukusno i simpatično, funkcionalno iskorištena, samim time oplemenjena niša u tkivu splitskog Geta, za koju smo sigurni kako će privući ne samo posjetitelje koji su tu s razlogom, već i znatiželjne prolaznike ovom važnom i frekventnom splitskom kalom. Loocks je u potpunosti podržan originalnim brandom Paul Mitchella, čijeg je globalnog tima mlada vlasnica salona ostrašćeni i istaknuti član već godinama. Prije svega radi se o pravoj maloj arhitektonskoj i dizajnerskoj intervenciji unutar stare gradske jezgre, osmišljenoj i provedenoj poduzetnim timom okupljenim oko sad već kultne osobe splitskog frizera i stilistice Angele Ursić. Loocks je vizualno do detalja osmišljen prostor za pružanje frizerskih usluga, u potpunosti definiran vintage industrial stilom, do sad neotkrivenim na lokalnoj “sceni”. Pored namještaja i opreme pomno odabranog i tretiranog “živom” rukom osobe koja svoju profesiju već neko vrijeme u dalmatinskoj metropoli uzdiže na razinu umjetnosti, prvi

samostalni Angelin poduzetnički iskorak posebnu pažnju poklonit će i zvučnoj kulisi kvalitetno i kompetentno odabrane glazbe. U salonu će se tako, osim originalne rasvjete, rekvizita (poput, primjerice, prave starinske “Singerice” na mjestu recepcijskog pulta), klijentima nuditi potpuno iskustvo jednog originalnog i optimističnog životnog stila zasnovanog na vrijednostima i estetici koju se može iznijeti iz salona i nakon obavljene usluge šišanja. Dominantna bijela matrica u salonu raspršena je dinamičnom tankom linijom sadržanom u logotipu salona i ponovno interpretiranom kroz čitavu strukturu salonske opreme, poput rukom provučenih rasvjetnih žica, kao i samog njezinog rasporeda unutar zadanog prostora. 73 


 PREPORUČA

Awapuhi Wild GingerTM

Pofesionalna njega u 2 koraka 80% SMANJUJE LOMLJENJE KOSE

35%

Awapuhi: Glavni sastojak drevne ljepote Havajski domoroci koristili su ga za hranjenje i hidratiziranje kose i kože. Ovaj ekstrakt korijena bogat lipidima koji ima izuzetna hidratantna svojstva tvrtka John Paul Mitchell Systems® uzgaja na farmi sa solarnim napajanjem na Havajima. Sastojak awapuhi veže se za vlas kose čineći ju mekšom i lakše ukrotivom s intenzivnim sjajem.

POVEĆAVA SJAJ

67%

Karite krema za ruke, 150 ml - ograničeno izdanje

SPRJEČAVA GUBITAK BOJE

Prodajni hit u kolekcionarskom izdanju!

Njegujte kosu iznutra prema van s njegom Awapuhi Wild GingerTM koja dokazano obnavlja slabu i oštećenu kosu.

Krema za ruke obogaćena sa čak 20% karite maslaca, pravi je balzam za ruke. Bogate, kremaste teksture koja se brzo i potpuno upija, bez masnih ostataka pruža koži zaštitu, njegu i hidrataciju. Kombinacija karite maslaca, kokosovog ulja te ekstrakta meda i badema pruža iznimno učinkovitu njegu ruku. Raskošna tekstura čini ruke iznimno mekima.

1. KORAK Njega KeraTriplexTM Jednokratna ampula visoko koncentrirane mješavine proteina keratina KeraTriplexTM bez sulfata, silikona i parabena, nanosi se na šamponiranu kosu i apsorbira u kosI koju obnavlja i štiti oštećena područja. Ostavite da djeluje na kosi 5 minuta.

2. KORAK Keratin Intensive TreatmentTM Ova intenzivna duboko penetrirajuća krema bez sulfata i parabena hidratizira kosu i daje joj sjaj nakon što se ampula KeraTriplexTM apsorbira u kosi i ostavi da djeluje 10 minuta. Keratin Intensive TreatmentTM trenutno njeguje i poboljšava kvalitetu kose i teksturu s vidljivim rezultatima. 74

KeraTriplexTM: Naša ekskluzivna keratinska mješavina Protein keratin smatra se “kralježnicom” vlasi jer predstavlja vitalni element zdrave, jake kose. Naša ekskluzivna mješavina KeraTriplexTM koja se nalazi samo u liniji Awapuhi Wild GingerTM jedini je dostupan kompleks koji je potpuno identičan keratinu u ljudskoj kosi. Keratin se dobiva od vune ovce koja živi na organskoj farmi u vlasništvu tvrtke John Paul Mitchell Systems® na Novom Zelandu. To je sastojak nalik tekućem obliku kose, obnavlja oštećenja od srži do površine, transformirajući vlasi kose u stupove snage.

Ultrabogata krema za tijelo Cvijet pustinjske ruže, 100 ml Ultrabogata krema za tijelo sa čak 25% karite maslaca i hidratizirajućim ekstraktima njeguje, štiti i hidratizira vašu kožu. Obogaćena absolutom marokanske ruže obavija vaše tijelo profinjenim cvjetnovoćnim mirisom.


IZLOG 

Ultrabogata krema za tijelo Cvijet hibiskusa, 100 ml Ultrabogata krema za tijelo sa čak 25% karite maslaca i hidratizirajućim ekstraktima njeguje, štiti i hidratizira vašu kožu. Obogaćena ekstraktom cvjetova hibiskusa iz Egipta obavija vaše tijelo egzotičnim, profinjenim mirisom.

Balzam za usne Cvijet hibiskusa, 15ml Certificirano organska formula

Balzam za usne Cvijet pustinjske ruže, 15 ml Certificirano organska formula

Organski balzam za usne sa čak 10% karite maslaca hidratizira, štiti i obnavlja ispucale usne. Pruža vašim usnama mekoću, gipkost i osjećaj ugode. Njegujuća formula obogaćena ekstraktom marokanske ruže, obavija vaše usne profinjenim cvjetno-voćnim mirisom.

Krema za ruke Cvijet kakaovca, 30 ml

Organski balzam za usne sa čak 10% karite maslaca hidratizira, štiti i obnavlja ispucale usne. Njegujuća formula obogaćena ekstraktom cvijeta hibiskusa, obavija usne egzotičnim, profinjenim mirisom poput toplog sunca.

Krema za ruke s ekstraktom kakaovca , profinjenog mirisa njegovih cvjetova, sadrži čak 20% karite maslaca koji štiti, hidratizira i omekšava kožu vaših ruku.

Krema za ruke Cvijet hibiskusa, 30 ml

Krema za ruke Cvijet pustinjske ruže, 30 ml

Krema za ruke s ekstraktom cvijeta hibiskusa, egzotično senzualnog mirisa sadrži čak 20% karite maslaca koji štiti, hidratizira i omekšava kožu vaših ruku.

Krema za ruke s ekstraktom marokanske ruže, profinjenog cvjetno-voćnog mirisa sadrži čak 20% karite maslaca koji štiti, hidratizira i omekšava kožu vaših ruku.

Balzam za usne Cvijet kakaovca, 15 ml certificirano organska formula

Organski balzam za usne sa čak 10% karite maslaca hidratizira, štiti i obnavlja ispucale usne. Pruža vašim usnama mekoću, gipkost i osjećaj ugode. Njegujuća formula obogaćena ekstraktom kakaovca iz Subsaharske Afrike, obavija usne slasno profinjenim mirisom cvjetova kakaovca.

Ultrabogata krema za tijelo Cvijet kakaovca, 100 ml Ultrabogata krema za tijelo sa čak 25% karite maslaca i hidratizirajućim ekstraktima njeguje, štiti i hidratizira vašu kožu. Obogaćena ekstraktom kakaovca iz Subsaharske Afrike obavija vaše tijelo slasno profinjenim mirisom cvijeta kakaovca.

75 


 SADRŽAJ

 76


SADRŽAJ 

Berlan d.o.o. Osječka 9, Split T 021 540 809, 540 810 berlan@st.t-com.hr w w w. b e r l o n i . h r 77 


 GASTRO

Slatke jesenske delicije po preporuci Željka Nevena Bremeca

Torta od maruna s varenikom i keksima

Puding od maruna sa šatoom od varenika i maruna

Torta od maruna s bademima

Od 3 jaja, 3 žlice šećera, 3 žlice brašna i malo praška za pecivo napravimo biskvit u kalupu te ohladimo. Biskvit namočimo s malo mlijeka pomiješanim s varenikom. 3 kilograma maruna skuhamo i očistimo, te protisnemo kroz tijesak za pire. Ohlađenom pireu dodamo 1 dl varenika, 200 g rastopljenog maslaca, pola decilitra ruma, te nekoliko razmrvljenih keksa, ovisno o kompaktnosti mase. Sve skupa pomiješamo i dodamo na biskvit. Pustimo da odstoji i ukrasimo tučenim slatkim vrhnjem zaslađenim s malo varenika.

Ogulimo 30 dkg kuhanih ili pečenih maruna, ljepše odvojimo, a ostale (po prilici polovicu) stučemo s 15 dkg maslaca i protisnemo kroz sito. Toj smjesi dodamo 2 žlice varenika, 5 dkg grožđica, 5 dkg usitnjenih ušećerenih badema, 1 jaje i 3 žutanjka, te malo vrhnja i ruma. Na kraju u smjesu dodamo ljepše marune prethodno izdvojene i izrezane na četvrtine, te 3 dkg brašna. Stavimo u namašćeni kalup, pa kuhamo 60 minuta u pari. Poslužimo sa šatoom od ruma. Priprema šatoa od ruma: Od varenika i jaja napravimo obični šato i umiješajmo nekoliko žlica ruma.

Ogulimo i sitno izrežemo 15 lijepih velikih kuhanih maruna. 21 dkg pjenasto razrađenog maslaca, 21 dkg šećera u prahu, marune i 14 dkg fino stučenih badema, 3 cijela jaja i 5 žumanjaka dobro promiješamo. Na kraju dodamo još duguljasto rezanu koricu od pola limuna, pa kad sve skupa dobro promiješamo stavimo u dobro namašćeni kalup i pečemo na laganoj vatri. Tortu možemo poslužiti posutu šećerom u prahu ukrašenu s nekoliko sjeckanih pečenih maruna ili ukrašenu / dorađenu s pireom od maruna, te podlivenu s malo varenika, u koji umačemo komadiće torte na žlici.

Napomena: za potrebe prezentacije moguće je od iste smjese i od drugačije ispečenog.

 78

B


MODA 

Boje jeseni

79 


 BOJE JESENI

 80


SADRŽAJ 

81 


 BOJE JESENI

 82


“Oris će trajati vječno dok god ste u pokretu” Roland Ackermann

TEHNIČAR maloprodaja, osnovano 1947

Trgovine: Riva, Voćni Trg, Pjaca, Ploče e-mail: tehnicar.maloprodaja@st.t-com.hr


Besplatan primjerak

LISTOPAD/STUDENI 2011

M A G A Z I N

Z A

H E D O N I S T I Č K I

S T I L

Ž I V O TA

optimistmagazin.hr

Broj 3

KEF

Od projekta do stvarnosti PREDSTAVLJAMO

Libellus INTERVJU

Prof. dr.

Nada Bešenski

Amfore

arheološke zbirke Issa

Optimist Magazin 003  

Optimist je besplatan, sjajan lifestyle magazin namijenjen urbanoj populaciji u Dalmaciji.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you