__MAIN_TEXT__

Page 17

VA N K A P I TA A L B E L A N G

VEILINGMEESTER

CARLO BONTE “Klanten, vrienden en medewerkers vragen me dikwijls waar ik mijn drive haal. Mijn energie werkt aanstekelijk, zeggen ze. Maar als je je werk graag doet, komt de drive vanzelf. In vijf jaar tijd heb ik een klein, regionaal veilinghuisje in Brugge kunnen ombouwen tot de topper van West-Vlaanderen. Vorig jaar hamerden we voor net geen 4 miljoen euro loten. 35 procent van de westerse kunst en antiek verkopen we in het buitenland. En 8 op de 10 Chinese stukken gaat naar internationale klanten. Van Hongkong tot Brazilië.”

“ EEN VEILING IS FOLKLORE EN PSYCHOLOGIE, GEKOPPELD AAN GELD EN SPANNING.”

“De voorbije jaren werd mijn veilinghuis vooral bekend dankzij succesvolle veilingen van Chinese kunst en antiek. De Chinezen kopen massaal hun patrimonium terug, dat hier sinds midden vorige eeuw in westerse collecties terecht kwam. Nu probeer ik de omgekeerde trend in te zetten: de Chinezen warm maken om westerse kunst te kopen. Daarvoor ga ik the extra mile.”

energie. “Ik studeerde management in Cambridge, Angers en Utrecht. Vanaf mijn 24ste werkte ik mee in het verhuisbedrijf van mijn vader. Elke ochtend passeerde er van alles door mijn handen: porselein, antiek, tapijten, schilderijen. Het was een snelcursus voor iemand zonder diploma kunstgeschiedenis. In het buitenland deed ik andere praktijkervaring op: bij Christie’s in Londen en bij Partridge Fine Art, een gereputeerde antiekzaak op New Bond Street. Meneer Partidge zag dat ik goed kon verkopen aan klanten als Donald Trump, Mohamed Al-Fayed en Valentino. Zijn woorden vergeet ik nooit: ‘Carlo Bonte, that name sounds like a brand.’ In Brugge heb ik dat ‘merk’ kunnen uitbouwen met mijn eigen veilinghuis. De zaal bespelen en stukken verkopen per opbod: dát is mijn roeping. Een veiling noem ik een happening. Het is folklore en psychologie, gekoppeld aan geld en spanning. In die cocktail schuilt voor mij de magie.” “Ik ben nu 36 jaar. Ik heb bewezen dat je niet in Brussel of Antwerpen moet zitten om succesvolle veilingen te doen. Geef me een schuur in Ieper en ik haal nog goeie resultaten. Na vijf jaar kan ik zeggen dat de groeipijnen weg zijn. Ik ben klaar voor de volgende fase in mijn businessplan: een direct verkoopkanaal op mijn website. Daarop staat een selectie kunst en antiek, voor mensen die niet kunnen wachten tot de volgende veiling. Concurrentie met antiekhandelaars is dat niet. En ik wil ook niet de Christie’s van België worden. Laat ons realistisch zijn. Maar wel ambitieus blijven.”

[ CAPITAL 24 ]

15

Carlo Bonte kwam een paar jaar geleden aan het roer van het familiebedrijf – verhuisbedrijf annex veilinghuis – en bouwde het veilinghuis uit tot een internationale speler. Met zijn Chinese antiekveilingen kraakte hij verschillende records.

Profile for Optima Bank nv

Capital nr24 nl  

Capital nr24 nl  

Advertisement