__MAIN_TEXT__

Page 65

VRIJE TIJD

 boek: de tuindokter − genees zelf uw planten

INSECTEN

Insecten en hun schade herkennen: ‘meesters in vermomming’ Wist u dat er in uw tuin enkele miljoenen beestjes leven? Er zitten insecten in alle vormen, kleuren en formaten. Vaak zijn het ‘meesters’ in camouflage. Motten kunnen bijvoorbeeld in grote aantallen op de stam van een boom zitten, terwijl u ze vaak niet eens opmerkt. Sommige van deze meesters in vermomming kunnen echter grote (vraat)schade aanrichten in uw tuin. Ronde vraatschade duidt meestal op de aanwezigheid van slakken of rupsjes (afkomstig van bijvoorbeeld motten of vlinders), terwijl hoekige vraatschade eerder de aanwezigheid van kevers doet vermoeden. U kan vraatschade makkelijk vermijden door het gebruik van feromonen. Met deze geurstoffen die u in een emmertje of speciale val plaatst, vangt u volwassen insecten nog voor ze een ware plaag veroorzaken in uw tuin. Het is een betaalbare, doeltreffende en 100 % milieuvriendelijke methode om de insecten te beheren in uw tuin! Vraag advies om te weten welke feromonen of vangtechniek u het best gebruikt in uw tuin.

HET GA ZON

DE V IJ V ER

Tip voor een heldere vijver Warm, stilstaand en voedingrijk water zijn enkele oorzaken van groen, vettig of stinkend (zwem)vijverwater. Daarin zullen algen weelderig tieren. Het water kan zelfs giftig worden. Zorg daarom voor een goed evenwicht tussen watervolume, vissen en planten: 20 cm vissen (of 4 vissen van 5 cm) per 1 000 liter water volstaat.

De geheimen van de greenkeeper Gazon is een samenstelling van verschillende grassoorten of -rassen. Ze kunnen niet allemaal op dezelfde hoogte gemaaid worden, sommige hebben diepe wortels, andere groeien in de breedte, enz. Hoe meer fijne grassprietjes uw grasmat heeft, hoe korter u kan maaien (bijvoorbeeld op 2 cm). Is er echter sprake van een speelgazon, een grasmat met bredere grassprieten, maai dan niet korter dan 3,5 cm. Enkele belangrijke tips voor uw gazon: Slijp na 20 maaiuren de messen van uw grasmaaier om een goede snijkwailteit te behouden. Geef uw gazon ook voldoende voedsel en water. En onthoud vooral: de conditie van de grasmat bepaalt vaak de eerste indruk van een tuin!  www.detuindokter.be/video/je-gazon-maaien

 www.detuindokter.be/video/hoe-krijg-ik-een-zuivere-vijver

[ CAPITAL 22 ]

63

Profile for Optima Bank nv

Capital nr22 nl  

Capital nr22 nl  

Advertisement