Page 1

бр. 7, декември 2013

СПИСАНИЕ ЗА ОПТИМАЛНИ РЕШЕНИЯ ВЪВ ВАШЕТО СТОПАНСТВО

Новият JCB Fastrac 4000 Вълнуващ дизайн с отлична видимост

Висока работна и транспортна скорост Уникално независимо окачване CVT Трансмисия, ABS Максимална производителност

ИНТЕРВЮ: Алексей Върбанов

„Ключът към успеха е да се дефинират точно нуждите на клиента“

Световната дилърска среща на landini

КЛИЕНТ НА БРОЯ: ЕТ Титан – Ангел Кънев „Доброто земеделие означава качествена техника, затова залагам на „Оптиком“

www.opticom-bg.com

1


СЪДЪРЖАНИЕ

4 6 10 12 14 16 22 29 32 34 36

2/2013

Интервю с Алексей ВърбановРъководител регионално представителство на Оптиком в гр. Монтана Новини

Да осветим полето с JCB

Оптиком заведе фермери в заводите на JCB

16

Световна Дилърска среща на LANDINI даде заявка за сериозно развитие и голям пазарен дял Иновации със „синя кръв” от Landini за Агритехника

Нови модели в гамата телескопични товарачи на JCB

Мощен нов jcb fastrac бе представен на Агритехника 2013

22

Monoshox® NG Plus M за прецизна пролетна сеитба с висока работна скорост

Новите тороразпръскващи машини на sulky с революционни технологии в тороразпръскването

Клиент на броя: „ЕТ Титан – Ангел Кънев“

32

Издава: “Оптиком” ООД

2

гр. Стара Загора, бул. “Цар Симеон Велики” 1 А тел: 042/600 156;600 792;602 311 факс:042/616 640

Отговорен редактор: Анелия Кънева akaneva@opticom-bg.com тел: 042/616 648

концепция и дизайн:

3


Алексей Върбанов

Как се справяте с предизвикателствата в работния процес? Не винаги е било по най-лесният начин, но с желанието и помощта на колегите винаги съм успявал да намеря правилното решение.

Ръководител регионално представителство на Оптиком в гр. Монтана

Да очакваме ли от клона в Монтана различни форми на регионални срещи на компанията със земеделските производители?

Ключът към успеха е да се дефинират точно нуждите на клиента

Вие сте “лицето” на Оптиком в Северозападна България. Какво е за вас работата в Оптиком? Радвам се, че съм част от екипа на Оптиком и че имам възможност да представлявам компанията в Северозападна България. Удоволствие е да се работи във фирма, изградена от екип от професионалисти, работещи в пълен синхрон. Това дава увереност и спокойствие, както на самите служители, така и на всички клиенти и бизнес партньори. Клонът в Монтана работи само от две години, а вече отбелязвате много добри резултати - регионът с най-голям ръст на продажбите през последната година и половина. На какво се дължи този ваш успех? Много са факторите и ще ми е трудно да ги опиша всичките, но безспорни са многото труд и не малкия късмет, който ни съпътства. Винаги съм казвал, че в търговията има няколко вида сделки, но аз ще се спра само на тази, която е водеща при мен, а именно, когато и купувачът, и продавачът са доволни. Тогава се поставят основите на бъдещото сътрудничество между двете фирми, така се изгражда доверието. Важно е да се подхожда индивиду4

ално спрямо изискванията на всеки отделен клиент. Ключът към успеха е, че успявам да дефинирам точно нуждите на клиента да му предложа подходящата машина или технология за конкретните му нужди и на приемлива цена. Когато зад теб стои фирма, като Оптиком, известна със своите добри сервизни специалисти и голямата обезпеченост от резервни части, резултатите са налице. Оптиком има гъвкави и изгодни схеми за финансова помощ на клиентите ни, което също е важен фактор и помага за успеха в продажбите.

Да, смятам да продължим да правим демонстрации по полето, защото това е една от формите, при която земеделските производители виждат възможностите на конкретните машини.От друга страна между отделните селскостопански кампании да правим презентации, чрез които да се добие по - ясна и детайлна информация за предлаганата от нас техника. И тук е мястото да кажа, че това ще бъде много по- лесно и удобно, когато завършим изграждането на новия търговски и сервизен център в Монтана, надявам се това да стане още през следващата година. С какво ще облекчите вашите клиенти в района през следващата 2014? Както споменах предстои изграждането на нов търговско-сервизен център на Оптиком в Монтана, в съседство със сегашната ни база, който ще има всякакви удобства за продажба на техника, за сервизни ремонти и обслужване, за складиране и продажби на резервни части, масла и консумативи в съвременна и комфортна обстановка. Вече започнахме работа в посока да облекчим още повече обслужването на клиентите, като увеличихме персонала наскоро и екипът ни освен че нарасна, непрекъснато се обучава, за да предлагаме на клиента най-доброто. Разширяваме непрекъсното асортимента от предлагани резервни части, масла и консумативи, за да работят спокойно земеделските производители в региона.

Кои са принципите, които следвате в житейски и професионален план? Най-трудно е да се изгради доверие. То е много крехко и за да го запазим е необходимо постоянство, взаимно уважение, честност и отговорност. Как прекарвате свободното си време? Дори и през малкото свободно време, обичам да бъда със семейството си. Обичам пътуванията и при първа възможност тръгвам на път. Не са за изключване и традиционните мъжки хобита - лов и риболов. Какво ще пожелаете за наближаващите празници на вашите клиенти и колеги? Ще се опитам да цитирам един известен детски литературен герой: Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед. Весели коледни и новогодишни празници! Бъдете живи и здрави!

5


NEWS

Веселин Генев, управител на ОПТИКОМ ООД, е новият председател на БАТА АГРО

На 30 юли 2013г. се проведе отчетно-изборно събрание на Българска асоциация на търговците на агротехника, на което досегашният Управителен съвет отчете изтеклия 2 годишен мандат, който бе белязан с рекордните постижения на международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО. Като един от най-мащабните проекти на Асоциацията, БАТА АГРО достигна грандиозни мащаби през последните две години и по отношение на изложбените площи и броя на фирмите изложители, но и като посещаемост и интерес от страна на земеделските производители. Всички членове на БАТА АГРО оцениха високо работата на Управителния съвет под председателството на г-н Христофор Бунарджиев и единодушно приеха отчета за изтеклия мандат. Общото събрание на БАТА АГРО избра състава на новия Управителен съвет и новия Председател на Асоциацията г-н Веселин Генев – управител на Оптиком ООД. В състава на Управителния съвет влизат: г-н Тодор Николов (Ванто Трейд Ауто АД); г-н Георги Богоев (Рапид КБ); г-жа Димана Страхинова (Фермер 2000 АД) и г-н Стефан Христов (Мегатрон ЕАД) Желаем успешен мандат начело на БАТА АГРО на Веселин Генев!

Нови адреси на Оптиком в страната

Пловдив Преместихме представителството на Оптиком на друг адрес в Пловдив – Карловско шосе, преди село Труд, до детелината на магистрала Тракия. Екипът ни търговци и сервизни специалисти ви очакват на по-широко и представително място, с възможност за избор на машини, високо-професионално сервизно обслужване и постоянни наличности от резервни части и консумативи.

За контакт: 0887 297 845

6

Престижна награда за Оптиком

NEWS

от JCB Agri През май в Англия се проведе Световна Дилърска конференция на JCB Агри дилъри. Сред делегатите бяха 14 души търговски и сервизен екип на Оптиком ООД – единствения официален дистрибутор на селскостопанската техника на JCB за България (телескопични, компактни, мини, колесни и верижни товарачи, трактори Fastrac). Домакините от JCB в течение на няколко седмици на Април и Май посрещат дилърите си от цял свят, общо 2600 души. Екипът на Оптиком се включи във втората група от около 200 души, които от 2 до 4 май имаха възможност да се запознаят с огромните инвестиции и мащабните планове за бъдещето на английския производител на телескопични товарачи № 1 в света JCB. Конференцията премина под мотото „JCB – Лидер в Иновациите”. Компанията отчете 950 млн. USD инвестиции за последните 5 години. През 2012 са произведени общо 69 244 машини, а наскоро бе тържествено отбелязана едномилионната произведена машина за 65-годишната история на JCB. Интересно е, че 1/3 от тези машини са произведени само в последните 6 години. Един от всеки 3 телескопични товарача, продадени в света, са с марката JCB. Делегатите присъстваха на подробно обучение за всички модели селскостопанска техника на JCB, последвано от атрактивни демонстрации и светлинно шоу. Целият търговски екип на българския дилър получи от JCB и Оптиком iPad mini, оборудван с приложение JCB Hub, което ще улеснява търговците и техните клиенти.

По време на заключителната част на конференцията бяха отличени 3-ма европейски дилъри за добрите им резултати, сред тях достойно място зае ОПТИКОМ ООД, който получи наградата „SPIRIT OF JCB” за усърдна работа и отлични постижения през 6-те години успешно партньорство с английския производител. Наградата връчи Ричард Фокс-Марс, директор на JCB Agriculture. “Jamais contente” или „никога доволен” от постигнатото – принципът на Джоузеф Сирил Бамфорд (основателят на JCB) важи в пълна сила и в работата на Оптиком, чиято цел е постоянно да се усъвършенстват и да дават повече на своите клиенти.

РАЗГРАД От началото на лятото успешно стартира представителството на Оптиком в Разград, разположено на удобно място на пътя Разград – Русе, до с. Гецово. В базата клиентите могат да избират подходяща за тях агро-техника, да получат квалифицирани сервизни услуги и всички необходими резервни части, консумативи и масла.

За контакт: 0889 414 196

7


NEWS

JCB обяви

дарение в размер на 500 000 USD за пострадалите от тайфуна на Филипините

8

Британският производител на машини за строителство и селско стопанство JCB обяви, че ще осигури техника и генератори за над 500 000 USD за помощ при възстановяването след катастрофата. Компанията праща 3 багера 3CX за разчистване след тайфуна Хаян, който е най-мощният регистриран досега на земята и остави след себе си над 2500 жертви. Над 120 JCB генератора за електричество са осигурени чрез местния дилър на JCB, фирмата Camec. Генераторите вече работят за захранване на обществени сгради и болници. Багерите JCB ще се включат в операциите по почистването в региона на гр. Таклобан. От JCB не за пръв път помагат на пострадали страни от природни бедствия, а помощ на Филипините предоставят за втори път след 2006, когато тайфунът Реминг порази голяма част от инфраструктурата на региона Бикол. Председателят на борда на директорите на JCB Лорд Бамфорд заяви: „Човешкото страдание и опустошителните сцени на разрушение във Филипините са покъртителни и се надявам, че дарението на JCB ще бъде от полза на пострадалите. Сред основните предизвикателства сега са трудностите, които спасителните екипи имат при разчистване на пътищата в засегнатите райони, а JCB багерите са най-подходящите машини за тази цел.” JCB предлага широка гама от 170 различни видове дизелови и бензинови генератори с мощност от 1 до 3300 kVA. Генераторите, предоставени за бедстващите, са малки бензинови модели, които лесно могат да се пренасят от двама души и са идеални за захранване на медицинско оборудване, хладилници и микровълнови фурни, като съответните уреди просто се включват директно в генератора. През последните години JCB многократно са предоставяли безвъзмездно техника в много райони по света, пострадали от природни бедствия, включително машини на стойност над 1 милион паунда след Азиатското цунами през 2004 - JCB багери в Тайланд, Южна Индия, Шри Ланка и Индонезия. През 2008 шест багер-товарача на стойност над 600 000 USD бяха дарени за разчистване след земетресението в провинция Съчуан, Китай. През 2009 компанията предостави багер и товарач за 250 000 USD в помощ на пострадалите от гр. Паданг след унищожителното земетресение, разтърсило индонезийския остров Суматра. През 2010 багери за 150 000 USD от JCB се включиха във възстановителните операции след земетресението в Хаити, убило десетки хиляди хора и след отправения призив за международна подкрепа.

NEWS

Оптиком стартира тестове на машини на място при клиента

През месец октомври бяха проведени демонстрации на тракторите JCB Fastrac при селскостопански производители от с. Дамяново, Селановци, Брестовене, Завет, Баховица от екип на фирма Оптиком, ръководен от инж. Д. Петров. На място при клиентите бяха показани предимствата и характеристиките на високотехнологичните трактори JCB 8310 и JCB 3230, като към тях бяха прикачени и демонстрирани в работа почвообработващи агрегати, собственост на фермерите. Полевите демонстрации се състояха пред тесен кръг потенциални клиенти на Оптиком с цел да могат сами да пробват машините и да по- Оптиком възнамерява да развие инициативата лучат директна информация и подробности - машините да бъдат тествани на място при ферот търговските и технически специалисти. мерите в техните стопанства през новата 2014 г.

9


Интерес предизвика Музеят на JCB, където са събрани всички любопитни факти и исторически постижения на JCB, ето част от тях:

ОПТИКОМ ЗАВЕДЕ ФЕРМЕРИ В ЗАВОДИТЕ НА JCB

Оптиком ООД, официалният дистрибутор на агро-техниката на JCB в България, отново заведе на гости в централата и заводите на английския производител на високо-технологични машини JCB в Обединеното Кралство група земеделски производители от цялата страна. Гостите бяха радушно посрещнати в центъра за посетители от Алан Блейк, изпълнителен директор на JCB, който ги запозна с най-новите разработки и успехи на компанията.

1953 – изобретен първият в света багер-товарач, най-бърз, най-здрав (ползва се от Английската Армия), най-продаван (1 от всеки 2 продадени в света е JCB багер-товарач); 1977 – изобретен телескопичният товарач, №1 в света – 1 от всеки 3 продадени е JCB; 1991 – започва производството на първият в света и единствен досега високоскоростен трактор JCB Fastrac с еластично окачване на предния и задния мост и с най-добри теглителни качества. Английският производител остава в историята с първия в света дизелов двигател с чисто изгаряне JCB EcoMax. Легендарният двигател JCB задвижи и специалния автомобил JCB Dieselmax, който постави световен рекорд за дизелови автомобили на соленото езеро Бонвил, САЩ през 2006 г. – 350,092 мили/ч (564,14 км/ч). JCB са изобретили и най-безопасния в света мини челен товарач с уникална „monoboom” стрела и странична врата за достъп на оператора в кабината, както и първия специализиран колесен товарач за работа в селското стопанство с ненадмината и досега производителност. Не случайно наскоро JCB получиха награда за Иновации от Английската Кралица. Българската група посети Централата, заводите за производство на багери, товарачи и трактори JCB, както и JCB Power System – високо-технологичната линия за производство на двигатели, и Световният JCB център за части.

Последният ден от посещението беше запазен за разходка из забележителностите в Лондон.

10

11


Шоуто бе атрактивно със забавния и професионален коментар на доц. инж. Неделчо Делчев, който завладяващо обясняваше характеристиките и предимствата на отделните машини, докато гостите гледаха най-бързите трактори в света JCB Fastrac 8310 и 3230 (до 80 км/ч пътна скорост) в дълбока оран, продълбочаване, култивиране и дисковане с обръщателните плугове OVLAC, дискови брани Maschio, комбинирани култиватори и продълбочители Dondi. Атрактивно бе да се види прецизното управление и маневреност на телескопичния товарач JCB 531-70 Agri, който повдига товари от 3,1 т на 7 метра и е особено търсен на нашия пазар.

В края на юли на серия поредни впечатляващи вечерни демонстрации Оптиком (официален вносител на селскостопански машини JCB) събра на полетата в Бургаско, Разград, Плевен, Монтана и Софийско над 950 души земеделски производители.

12

От Оптиком демонстрираха отново иновативен и оригинален подход: „Решихме да проведем нашето шоу в по-необичайно време вечерта, когато е и по-хладно, а и клиентите ни са по-свободни след приключване на жътвената кампания. Оказа се сполучливо решение и се радваме на огромен интерес. Нашите клиенти и гости имаха възможност да видят бързината и мощта на тракторите JCB Fastrac с разнообразен прикачен инвентар, предимствата и многофункционалността на агри-товарачите JCB, практичната кола 4х4 UTV JCB Workmax и осветителната кула с генератор JCB LT9”, споделиха от екипа на Оптиком. На присъстващите гости бяха предоставени специални преференциални условия за покупка на показаната техника с допълнителна безплатна гаранция за 5 години до 3000 м/ч. и изгодни лизингови условия от JCB Финанси.

Интерес предизвика и практичната кола 4х4 JCB Workmax, която с високата си проходимост и 600 кг полезен товар е с голямо приложение в земеделието (ферми, конезаводи, разсадници), лов и риболов и др. Мнозинството присъстващи имаха възможност сами да управляват и пробват представените машини на тест-драйв. След залез слънце осветителната кула с генератор JCB LT9 осветяваше полетата със своите 360 000 лумена, осигурени от 3-цилиндров безшумен двигател Yanmar. На финала на всяко събитие гостите биваха впечатлени от парада на машините по тъмно, а небето се украсяваше от ярка пъстроцветна заря. Равносметката е изцяло положителна, а много земеделски производители вече се възползваха от изгодните ценови условия и обновиха своя агро-парк.

13


Световна Дилърска среща на LANDINI даде заявка за сериозно развитие и голям пазарен дял

Италианската компания ARGO Tractors – производител на добре познатите в България трактори Landini, представи последните новости при машините си за 2014 г. на мащабен форум за журналисти в Аудитория Паганини в Парма, Италия. Представянето бе последвано и от световна среща на дилърите на бранда, в която взе участие и екип на Оптиком ООД – изключителен представител на Landini за българския пазар. Гостите бяха посрещнати от разположените пред залата модели Landini 5-110H, 5-110D High Clearance (с висок просвет), Landforce 125 (за пазари извън Европа), както и покъсно откритите с атрактивна церемония и танци на акробати нови трактори от сериите Landini 6 и 7, които ще бъдат показани и на изложението Агритехника в Германия, което се проведе през месец ноември. /Виж повече на стр.16/ 14

През последната година ARGO Tractors прави сериозни инвестиции за подобряване на организацията на работа на всички нива в компанията (въведен е успешно KAIZEN проекта), допълнително повишаване на квалификацията на персонала и засилване на обратната връзка с клиента чрез дилърите по света. Компанията инвестира сериозно и в нови производствени технологии. Сериозен акцент се поставя и на маркетинговата политика на фирмата. Основният приоритет обаче остава обновяването, усъвършенстването и оптимизирането на тракторите Landini, за да отговорят те на високите изисквания на многобройните клиенти – земеделските производители. В подкрепа на горното дойде и новината, че тракторите от новите серии 6 и 7 ще се предлагат на пазара вече с 2 години /2400 мтч фабрична гаранция.

През втория ден на Дилърската конференция гостите посетиха заводите на ARGO Tractors в Сан Мартино ин Рио (производство на тракторите до 100 кс, кабини и отдел резервни части) и Фабрико, където сами се убедиха в подобрената организация на труда, огромните инвестиции за развой и подобряване на качеството на продуктите. След обяд дилъри

и журналисти имаха възможност да тестват новите трактори на Landini в работа на полето с разнообразен прикачен инвентар. Атракцията на събитието беше участието на трактора Landini с водач Елвио Морети – шампион на Италия в атрактивното състезание “Tractor Pulling” (теглене с трактори).

15


АГРИТЕХНИКА 2013

LANDINI ИНОВАЦИИ СЪС „СИНЯ КРЪВ” ЗА АГРИТЕХНИКА 2013

LANDINI 4

16

В сегмента 60 до 100 к.с, в който обичайно се търсят машини за разнообразни специални приложения, бе представена новата Серия 4. Тя ще замени успешните досега серии Alpine и Technofarm, като ще предложи и уникална комбинация от опции и спецификация, от която клиентите ще са още поудовлетворени. Серията включва 6 модела с два вида двигатели: три модела от 61 до 75 к.с. с 2,9 литрови Tier4 двигатели и три модела от 85 до 101 к.с. с 3,6 литрови Tier4i двигатели. Най-ниската спецификация в Серия 4 е на варианта ROPS с механична трансмисия, а по-технологично оборудваните варианти ще имат изцяло нова кабина с 4 колони и всички удобства; нова трансмисия с 12+12 предавки (собствено производство), която може да бъде с пълзящи скорости (Creeper),

LANDINI продължава традицията си за иновация и решително обновяване на продуктовата си гама трактори чрез нов, модерен дизайн, върхови технологии и нови опции за повече комфорт и производителност. Инженерните и производствени екипи на Argo Tractors са положили много труд с най-голямо внимание към детайлите и го показаха в най-новите си модели на тазгодишното изложение Агритехника в Хановер.

електрохидравличен реверс (Power Shuttle), две предавки Hi-Lo Powershift във всеки диапазон. Максималната скорост от 40 км/ч и се постига в режим Eco и се пести гориво, а двускоростния силоотводен вал с електрохидравлично управлениe предава максималната мощност от двигателя без загуби. Новата ниско-профилна кабина е сред най-просторните в сектора и в комбинация с новия двигател и трансмисия превръща новата Серия 4 в сериозен конкурент на пазара в сегмента до 100 к.с.

Дебют на Агритехника има и новата Серия 6С, която наследява досегашната Powermondial. Двата модела с мощност 111 и 121 к.с. ще бъдат задвижвани от 4,5 литрови FPT NEF Tier4i двигатели с SCR система (селективна каталитична редукция). И двата модела са с двигатели Dual Power, чрез която мощността нараства до 121 и 133 к.с. съответно при използване на ВОМ.

LANDINI 6C 17


Оптимизираното електронно впръскване на горивото и подобрената ефективност на изгаряне в комбинация със системата SCR (селективна каталитична редукция) позволяват на двигателите на тези трактори да развиват по-висока мощност, с над 40% запас на въртящ момент, при понижена консумация на гориво. Осигурен е лесен достъп до двигателя за рутинно обслужване, а охладителите са разположени пред водния радиатор и позволяват цялостно отваряне с единична ключалка за лесно почистване в запрашени условия.

Новата визия от серията 5Н присъства и при 6С, като има още по-високо ниво на комфорт и детайли от автомобилната индустрия. В технологично отношение – подобрена е трансмисията (3-степенна Powershift, 36+12 предавки), задният навес е с товароподемност 5000 кг с електронен контрол, силоотводният вал е опционално с 4 скорости, увеличен е дебита на хидравличната помпа до 66 л/мин. За операторите, които имат нужда от поголям дебит може хидравличната система да се замени със система „Closed center“ и съответно с дебит от 110 л/мин. Опциите включват Новите трактори LANDINI от Серия 6 и Серия 7 привлякоха погледите на Агритехника и напълно основателно ще са силна конкуренция в сегмента от 130 до 200 к.с. И двете серии включват по 3 модела: • 6-145, 6-160 и 6-175 с 4- цилиндрови двигатели FPT NEF Tier4i с мощност от 143 до 175 к.с. в Серия 6 и • 7-175, 7-190 и 7-215 с 6-цилиндрови двигатели FPT NEF Tier4i с мощност от 175 до 212 к.с. в Серия 7.

независимо окачване на кабината и предния мост за по-голям комфорт, повече сигурност и удобство на оператора при движение по неравни терени. Постига се по-висока транспортна скорост и се снижава времето за тези операции. Тракторите LANDINI от Серия 6С са с много възможности и богат избор от опции и са подходящи както за по-леки операции (сеитба, торене, прибиране на зелена маса и др.), така и за тежки като оран, дисковане и т.н.

LANDINI 6-175

18

Новите трактори от Серия 7 се отличават със здрава полурама и двигател монтиран върху нея чрез поглъщащи вибрациите гумени тампони, ефективно спомагащи за намаляване на нивата на шум и вибрации в кабината. Новата трансмисия “ROBOSHIFT” е само една от общите характеристики при двете серии 6 и 7. Осигурява роботизирано превключване на диапазоните и електрохидравлично реверсиране на движението (24 предни и 24 задни скорости). В допълнение, опцията CREEPER осигурява по 40 скорости за движение напред и назад. Трансмисията се управлява електронно посредством бутони върху джойстик, интегриран в мултифункционалния подлакътник. Функцията „Autoshift“ позволява на трансмисията автоматично да избира подходящата предавка от всеки диапазон, съответстваща на натоварването на двигателя, осигурявайки максимален комфорт, безопасност и подобрена производителност. Всички модели от новите серии 6 и 7 са с хидравлична система „затворен център” с помпа с променлив обем до 167 л/мин.

Впечатляващата максимална товароподемност от 9300 кг позволява лесна работа с разнообразен и тежък инвентар и пълен контрол и висока скорост по време на транспорт чрез функцията „Ride Control”. Четирите скорости на силоотводния вал с електрохидравлично управление са част от стандартното оборудване, докато електронноуправляемият преден навес е опция.

LANDINI 7-215

19


Серия 6 и Серия 7 на LANDINI предлагат изцяло ново ниво на комфорт за оператора благодарение на новата кабина “Lounge Cab” – шедьовър по дизайн, пространство и удобство. Проектирана да осигури комфорт по време на дългите часове в полето, тази кабина с четири колони, плосък под и задно окачени врати, осигурява лесен достъп до мястото на водача и ненадмината видимост във всички посоки. Седалката с пневматично окачване е съоръжена с мултифункционален подлакътник, в който са разположени всички основни органи за управление на трактора, а телескопичната кормилна колона с регулируем наклон е проектирана да се накланя заедно с арматурното табло. В кабината се поддържа налягане повисоко от атмосферното за осигуряване на чиста

и безпрашна среда, а високоефективният климатик поддържа желаната температура, независимо от външните климатични условия. За допълнително повишаване на комфорта на оператора като опция се предлага кабина с електронно управляемо хидравлично окачване. Мястото на водача е ергономично проектирано и оборудвано с лесни за използване, логично подредени органи за управление. Интериорът на кабината се отличава с високо качество, дизайн, изработка и оформление от автомобилен клас и стандартно се доставя оборудване с USB-порт, МР3 плеър и четири озвучителни тела за максимален комфорт по време на работа. Освен това кабината е оборудвана с модерно и стилно интериорно и екстериорно, светодиодно (LED) осветление.

От ОПТИКОМ ООД, официалният дистрибутор на тракторите LANDINI в България, съобщават, че през 2014 година новите модели ще имат дебют и на нашия пазар, а моделите от серия 6 и 7 ще се предлагат с 2 години (или 2400 мтч) заводска гаранция. През 2014 се очаква и представянето на серията LANDINI 8, която ще включва модели до 280 к.с., роботизирани трансмисии, тегло над 9000 кг и 50 км/ч пътна скорост на движение. 20

21


Нови модели в гамата телескопични товарачи на JCB Нови модели в гамата телескопични товарачи на JCB JCB, производител №1 в света на телескопични товарачи, обогати гамата си с три нови модела, които бяха показани на Агритехника 2013.

Новият 525-60 Agri е с максимална то-

вароподемност 2,5 тона и максимална височина на повдигане 6 м, с което се нарежда в сегмента компактни товарачи заедно с най-малкия Loadall, новия 516-40 Agri. Новост е и 6-тонния товарач с височина на повдигане 8,1 метра – 560-80 Agri, който надгражда шампиона по товарене JCB 550-80 Agri с още по-голяма товароподемност. Най-новата версия на 527-58 Agri вече ще се задвижва от високотехнологичния двигател на JCB Ecomax T4, докато вариантите Agri на останалите телескопични товарачи получават редица подобрения, които ги правят още по-високопроизводителни. Директорът на JCB Agriculture Ричард Фокс-Марс заявява:

22

JCB има пълна гама телескопични товарачи, които покриват целия спектър от изисквания на съвременното селско стопанство. Освен представените 3 изцяло нови модела, ние подобрихме останалите си продукти, като ги направихме още по-производителни и ефективни. От най-малкия 516-40 до най-големия 560-80 имаме пълна гама за нуждите на всеки фермер и земеделски производител.

JCB Loadall 525-60 Agri

Този напълно нов компактен телескопичен товарач с нов дизайн е със странично разположен двигател и по-ниско захващане на стрелата за подобрена видимост назад. 525-60 заменя досегашните модели 524-50 и 527-55, които бяха със задно-разположен двигател. С височина само 1,95 м до най-високата точка на просторната си кабина и широк само 1,8 м този нов модел ще може да влиза и в най-малките сгради и ще работи еднакво лесно и в традиционни и в съвременни ферми. Неговата къса база осигурява забележителна маневреност и пъргавина на управлението на четирите колела. Двустепенната хидростатична трансмисия осигурява лесно управление в скоростен диапазон от 0 до 30 км/ч. Опцията Varispeed дава възможност да се включи на скорост за движение напред независимо от оборотите на двигателя, което е идеално решение при работа с хидравлично-задвижвани приспособления, като ротационна четка или кофа за фураж със шнек. Най-нови технологии се виждат и при 2,5 литровия JCB Diesel by Kohler компактен 4-цилиндров двигател с мощност 75 к.с. Двигателят отговаря на стандарта за вредни емисии Т4, който е постигнат без филтър за твърди частици или SCR система и обещава още по-ниска консумация на гориво, не само в сравнение с предшестващите го модели на JCB, но и с аналогичните модели на конкурентните производители. Просторната кабина на новия 525-60 Agri със сигурност ще се хареса на животновъдите с малки до средни ферми от секторите прицевъдство, свиневъдство, млекопроизводство, говедовъдство, овцевъдство. Особено внимание са обърнали инженерите на JCB на видимостта назад – основата на стрелата е ниско разположена, така че видимостта е отлична и то без да се намалява пространството за оператора в кабината. Други характеристики, при които е заимствана технология от по-големите товарачи, са: хидравличната система с бутално-аксиална помпа с дебит 90 л/мин и възможност за разделяне на дебита, така че две функции да се изпълняват едновременно; джойстик с пропорционално управление; автоматично подравняване на колелата при превключване между режимите на управление. Двойната стрела, с голяма издръжливост и безпроблемно обслужване, е с опция Smooth Ride System на окачването и постига бързи интервали за товаро-разтоварни дейности благодарение на иновативната хидравлична система – налице са всички високи изисквания за машина от този клас.

23


JCB Loadall 516-40 Agri

С уникалната си рама с усилена несиметрична греда и хидростатична трансмисия, новият Loadall 516-40 Agri развива успешната формула на предшественика си 515-40 Agri като телескопичен товарач с размерите и подвижността на мини товарач (skid-steer). Новият модел има значителни подобрения: в хидростатичното задвижване и допълнителни хидравлични изводи, заедно с допълнителен капацитет на повдигане. Задвижван от 2,2 литров JCB Diesel by Kohler двигател с 51 к.с., новият товарач ще вдига 1,6 тона на 4 метра, а размерите му са само 1,56 м ширина и 1,8 м височина. Благодарение на постоянното задвижване и управление на четирите колела радиусът на завой е само 2,8 метра. Усъвършенстваната трансмисия не само предоставя увеличена бутаща сила, но и по-висока скорост при ниския и при високия диапазон; ниският диапазон е вече по-удобен за придвижване от една на друга операция в двора на стопанството, докато високият е за по-високи скорости при придвижване на по-дълги разстояния. Нова опция за регулиране постоянния поток на хидравликата осигурява дебит на хидравлично масло за задвижване на ротационни четки, фуражоподаваща кофа или дозатори за смяна на постелята, а опцията Varispeed регулира работата на трансмисията за бавна работна скорост независимо от оборотите на двигателя. Операторите ще харесат преминаването към хидравлично заключващ механизъм за прикачване на приспособленията, съвместим с устройствата за закрепване при Loadall Compact (компактните телескопични товарачи) или Skid Steer (мини товарачите), както и управлението на стрелата и допълнителни функции от джойстика, което правят 516-40 Agri лесен и удобен за управление.

24

JCB Loadall 560-80 Agri

Добавянето на нов телескопичен товарач с висока товароподемност, но заедно с това и висока маневреност, в изключителната гама на JCB надмина всички първоначални прогнози с продажби два и половина пъти над очакваното. Затова сега на Агритехника към 5-тонния 550-80 Agri се присъедини още един модел с още по-голям капацитет – 560-80 Agri с 6 тона товароподемност, подходящ за големи ферми и земеделски стопанства, търговски предприятия с големи складови стопанства, които имат нужда от още по-висока производителност при товаро-разтоварни операции. Задвижван от 145 к.с. дизелов двигател JCB Ecomax T4, новият модел ще има опция за оборудване с нова кофа с обем 5m³, както и с други от обновената гама приспособления за работа в селското стопанство Agmaster на JCB. На седалката на оператора е монтиран серво-джойстик за управление само с допир на пръстите. С товароподемност от 6000 кг и с увеличен капацитет за изнасяне на товара напред новата машина съчетава сила и здравината на двойната телескопична стрела и усиления навес и система за захващане на тежки приспособления. Навесната система тип „Z” преобразува хидравличната мощност в голяма откъсваща сила за бързо пълнене на кофата, като в същото време осигурява отличен ъгъл за бързо изсипване на товара.

25


Регенеративна хидравлика, омекотяване на ударното натоварване в крайните положения на хидравличните функции на стрелата и нова система на окачване Auto Smooth Ride са измежду новите характеристики, които добавят още стойност при всички Agri варианти на телескопичните товарачи 531-70, 536-60, 536-70, 541-70, 535-95, 550-80 и новия 560-80. Подобренията включват иновативна функция “auto bucket rattle” , която автоматично изтръсква кофата или вилиците, за да се разтоварят лепкави материали или постепенно да се изсипва фураж върху купчината или зърно във фуражо-подаващо устройство. Количеството изтръсквания се регулира чрез пропорционално преместване на управляващия джойстик. Подобрената хидравлика на стрелата осигуряват икономии на гориво и повишена производителност. С регенериране на хидравличното масло от единия край на хидроцилиндрите до другия, стрелата се спуска по-бързо, което води до съкратени времеви интервали без да се налага по-голяма хидравлична помпа. Със стандартната аксиално-бутална помпа с дебит 140 л/мин тези модели телескопични товарачи намаляват времето за спускане на стрелата при тихи обороти на дигателя и го изравняват с това на максимални обороти. Крайният резултат е по-кратки интервали на работните цикли и икономия на гориво от над 4%, както и 19% повишена производителност при товаро-разтоварване. Омекотяването на ударното натоварване в крайните положения на хидравличните функции на стрелата се използва да повиши прецизността на оператора и да намали разпиляването на товара. Всички телескопични товарачи с приложение в селското стопанство ще бъдат подобрени с по–меко изключване на цилиндрите за разпъването и при-

ПОДОБРЕНИЯ

JCB Loadall 527-58 Agri

Оборудването на Loadall 527-58 Agri с новия високопроизводителен JCB двигател Ecomax T4 превръща добрия телескопичен товарач в още по-добър. Мощността е с 9% по-висока (109 к.с.), а въртящият момент е повишен с 3,3%, докато електронно-управляемото впръскване на гориво под високо налягане Common rail осигурява повече икономия на гориво заедно с отлични характеристики на мощност и въртящ момент, които се допълват от новата електронно-управляема хидростатична трансмисия. Този подобрения правят машината по-бързо реагираща на педала за газта и водят до максимално използване на големия въртящ момент на двигателя за по-голяма производителност при почистване на обори в животновъдството или при товаро-разтоварни работи на полето. Други подобрения при 527-58 Agri са обновената кабина с 3,5-инчов TFT дисплей с подобрен интерфейс за оператора, вентилатор на климатичната система с променлива скорост и намален шум, намалени вредни емисии и пренасочване на въздушен поток, охлаждащ двигателя през горната част на капака на двигателя за понижаване на замърсяването с прах.

26

27


бирането и вдигане и пускане на стрелата. Тази характеристика ще бъде запазена при версиите с по-високи спецификации Xtra, където по–мекото изключване на цилиндрите вече е утвърдено. Допълнително усъвършенстване дава новата версия на системата за окачване на JCB “Smooth Ride”, която автоматично се задейства при движение на машината и когато е избран допълнителен режим “auto”, така че вече не е необходимо да се спуска стрелата при неподвижна машина, за да се изключи системата. Операторът може да превключва режимите в движение чрез избор на “On” за включено окачване Smooth Ride при работа на ниски скорости, или “Off ” за прецизно управление на стрелата при работа с палети и когато се прикачва присособление, или новия “Auto” режим. Бутон за освобождаване на налягане от допълнителните хидроразпределители вече е добавен в кабината за по-голямо удобство, а също така клиентите могат да избират дали да добавят пакет мощни LED светлини за по-висока осветеност около машината. Налична е опция за светлина на задния навес, добавени са и нови Rockinger –типове тегличи.

ОПТИКОМ ООД, официалният дистрибутор на JCB машини за

Новият и подобрен за нуждите на селското стопанство модел 411 Agri ще бъде оборудван с двигател EcoMAX с по-висока мощност и въртящ момент

Нов 417Agri заменя модел 416, с мощността и икономичността на двигател JCB EcoMAX T4

Нов модел 435S Agri, с подобрен разход на гориво с 28% при манипулации на силаж, заменя модела 434S

28

Нов 413S заменя модела 412S с по-мощен двигател и опция High Lift за по-високо повдигане на товара

Нов модел 418S заменя досегашните модели 414S/416S с ново шаси, повече мощност и блокаж на хидротрансформатора

ОПТИКОМ ООД, официалният дистрибутор на JCB машини за селското стопанство в България, съобщава, че през 2014 година новите модели ще имат дебют и на нашия пазар.

Мощен нов JCB Fastrac бе представен на Агритехника 2013 Една от най-значителните новости в гамата трактори JCB Fastrac от пускането им на пазара преди 23 години досега бе току-що показана на Агритехника с появата на новите машини от Серия 4000. Новата серия с радикално различна визия ще бъде пусната на пазара през 2014 г. и ще замени досегашната Серия 2000 с подобрения във всеки аспект чрез новия дизайн, изпълнение, комфорт и удобства за водача, които водят до по-високи нива на производителност и универсално приложение при разнородни операции. 29


Ричард Фокс-Марс добавя:

Управляващият директор на JCB Agriculture Ричард Фокс-Марс заяви: „Серията Fastrac 2000 се наложи успешно като трактор с уникални характеристики, подходящ за прибиране на зелена маса и почвообработка, както и за високоскоростно пръскане и наторяване. През изминалите 2 години нашите инженери работиха усърдно по подобренията на неговия наследник. Със задоволство споделям, че постигнаха целта си – щом се появи на пазара през 2014 новият Fastrac 4000 ще бъде по-мощен, но по-икономичен; по-здрав, но по-пъргав; подходящ за още повече операции и заедно с това по-лесен за управление. Освен това ще предоставя на водача ненадмината видимост във всички посоки.”

30

Когато за пръв път се появи Серия 1000 като най-малкия модел в уникалната гама трактори JCB Fastrac, тя бе замислена като по-лек и компактен многофункционален трактор с голямо приложение и по-висока производителност от конвенционалните трактори със същата мощност. Спецификациите на тези трактори бяха усъвършенствани и подобрявани през годините, за да стигнат до сегашните Fastrac 2155 (165 к.с.) и Fastrac 2170 (178 к.с.). Тракторите от серия Fastrac 4000 остават верни на първоначалната концепция, но са с повече потенциал – новите двигатели са с мощност от 160 до 220 к.с., трансмисията е CVT, хидравличната система е с по-голям дебит, постигнат е още по-малък радиус на завиване с Quadtronic – непостижим от конвенционален трактор със същата мощност и габарити. Важни подобрения в окачването и управлението в допълнение към впечатляващата висока скорост при работа на полето и придвижване по шосе също ще впечатляват потребителите след пускането на новите трактори на пазара.

В сравнение с конвенционалните трактори новият Fastrac 4000 ще се движи с много по-бърза скорост при работа на полето заради плавното движение с независимото окачване на предния и задния мост. Предният навес и голямата площ зад кабината с възможност за окачване на тежки приспособления ще улеснят повишаването на производителността при работа с пръскачки и тороразпръскващи машини. Антиблокиращата спирачна система ABS ще бъде активна и при движение по пътя и извън него, за да вдигне още повече високото ниво на сигурност от дисковите спирачки на 4-те колела. Потенциалът на новия трактор за приложение в селското стопанство, както и за поддръжка на пътища и снегопочистване, бе показан на Агритехника чрез двата спицифични варианта на външния дизайн. Пълните подробности за техническите данни ще бъдат оповестени преди търговската премиера на тракторите от Серия Fastrac 4000 през 2014.

„Черешката на тортата е новата кабина, която много малко трактори от този диапазон и размер могат да си позволят по отношение на пространство и пълна видимост. Големите врати, раздалечените предни колони и скосеният отсек на двигателя дават много по-добра видимост напред и настрани. Нашите дизайнери обърнаха особено внимание и на видимостта назад. Заедно с обичайния прикачен инвентар за прибиране на зелена маса и почвообработка новият Fastrac 4000 ще бъде отличен трактор за работа с приспособления за подрязване на крайпътни храсти, поддръжка на пътища и крайпътни зони благодарение на уникалната си комбинация от мощност, стабилност, висока скорост и лесно управление.”

Повече информация търсете от официалния дистрибутор на JCB за България ОПТИКОМ ООД, www.opticom-bg.com

31


Monoshox® NG Plus M

За прецизна пролетна сеитба с висока работна скорост

При големите площи, характерни за нашето земеделие, повишаването на работната скорост на сеитба е жизнено необходимо за спазване на агротехническите срокове, като това не трябва да става за сметка на качеството на сеитба. Решение на този проблем демонстри- Широк паралелограм с бърза ра MONOSEM на щанда си на Агритехника настройка на натиска 2013 чрез новата гама сеещи секции, наречени Новият паралелограм за сеещата секция Monoshox® NG Plus M. Monoshox® NG Plus M е снабден с две регулируеми пружини. Чрез бързата и лесна настройка на натиска, който те упражняват, се стабилизира работата на сеещата секция при високи скоросMonoshox®.EU окачване с амортисьор ти и сеялката чудесно се справя със сеитбата, неСамо увеличаването на натиска върху почва- зависимо от състоянието на полето. та не е достатъчно, за да се поддържа високо качество на засяване при по-високи скорости (регулиране на дълбочина, разстояние и притискане на семената). Затова MONOSEM разработи истинско окачване за сеещите секции: Monoshox®.EU. Като при всяко добро окачване и тук са комбинирани пружини с амортисьор, специално създадени за монтиране към сеещата секция. По време на работа двете натегнати пружини поддържат и притискат сеещата секция върху почвата, а амортисьорът поема вибрациите. Точността и равномерността на дълбочината на засяване остават оптимални.

32

MonoV® анкер – лесен за смяна Патентованата система MonoV® за бърза смяна на анкера, оформящ V-образната бразда, позволява бързо адаптиране на сеялката към различни почвени условия. При традиционните сеялки с дискове, анкерът е достъпен единствено чрез сваляне на дисковете и опорните колела. С новия бързо-сменяем патентован анкер MonoV® вече не се изискват инструменти и той се поставя много бързо, лесно и сигурно. За прецизно полагане на семената на еднаква дълбочина от особено значение е вида на анкера. Предлагат се два вида анкери: дълъг - за нормални условия и дълъг с къси крила – за сеитба на плитко и/или в сухи почви.

Регулиране на сеитбената норма с MONOSEM чрез приложение за смартфони Сред акцентите на щанда на MONOSEM на изложението в Хановер Agritechnica беше и представянето на приложение за лесна настройка на прецизните сеялки на френския топ-производител.

Безплатно приложение за смартфони Приложението може да се изтегли безплатно и е налично за таблети и смартфони с Android. С негова помощ бързо ще регулирате предавателната кутия на сеялката за нужната сеитбена норма. След като в програмата се въведат характеристиките на сеялката (модел, вид предавателна кутия, междуредово разстояние и брой отвори на сеещите дискове) потребителят само трябва да зададе исканата сеитбена норма (брой семена на хектар или разстоянието между семената), за да се разбере на кое предавателно отношение /предавка/ да постави предавателната кутия. Приложението предлага точното предавателно число, съответстващо напълно на желаната норма, или най-близкото до него горно или долно положение. За потребителя остава само да извърши операцията по регулирането.

Задни притъпкващи колела – лесна регулировка

Новата сееща секция Monoshox® NG Plus M е оборудвана със задни притъпкващи колела, които могат лесно да се настройват посредством лостове. Десният лост позволява бързо и прецизно регулиране на натиска на задното притъпкващо колело върху почвата (20% по-голям натиск). Левият лост е за регулиране ъгъла на разположение на притъпкващите колела спрямо почвените условия. Резултатът от многогодишни подобрения и изпитания на стотици сеялки в различни държави - новият Monoshox® NG Plus M предлага изключителното качество на сеитбата с марка MONOSEM при висока работна скорост.

Цялата информация ще се запази в паметта на устройството за следващо ползване - може да се запаметят няколко различни настройки. Приложението изчислява и настройките на торовнасящите уредби на сеялките, както и на уредбите за внасяне на микрогранулирани препарати Microsem. Приложението е удобно за потребителя и ще бъде от полза за многото клиенти на MONOSEM То може да се изтегли от Google Apps, налично е на 3 езика – френски, английски и немски и може да се ползва от всички собственици на сеялки MONOSEM, без значение дали сеялката е нов или по-стар модел. С тази програма MONOSEM предлага на клиентите си чудесно и просто за употреба средство за улесняване на работата със сеялките на полето.

33


Новите тороразпръскващи машини на SULKY с революционни технологии в тороразпръскването SULKY ECONOV X40 и X50 – новите тороразпръскващи машини, показани на Агритехника 2013, се произвеждат с върхови технологии за най-висока производителност при торенето. Чрез GPS технологии, интернет и пълна автоматизация на процесите SULKY уверено затвърждава мястото си на лидер при високотехнологичното тороразпръскване. Вече е напълно достижимо и лесно прецизното торене на култури върху площта на цялото поле, дори и когато то е с неправилна форма. Новите торачки SULKY ECONOV X40 и X50, представени на Агритехника 2013, привлякоха множество земеделски производители с отличното си изпълнение и технологични решения. Двата модела са съответно с работна ширина от 44 и 50 м. При тях отново са използвани принципите на патентованата система Epsilon за разпръскване на тора, която е позната от системата на тороразпръскващи машини модели X36 и X44. SULKY ECONOV X40 и X50 са оборудвани с нови лопатки и разпръскващи дискове. Проектирани са да достигнат капацитет 520 кг/мин. и това прави възможно разпръскването при висока скорост на движение на трактора, дори при високи концентрации. Тези тороразпръскващи машини обединяват най-добрите технологични предимства на па34

зара. Стандартно са оборудвани със система за постоянно измерване на теглото, за автоматична настройка на дозирането, включваща системата ECONOV (сребърен медал от SIMA 2011) и позволява постоянeн контрол на работната ширина. Тя е мнoгo по-комплексна от някои от

сегашните сложни решения (spray bar), като при нея площта на разпръскване зад машината заема сърповидна форма (полумесец). Функцията ECONOV пoзволява тази фoрма да се прoменя и настройва спрямо специфичните неправилни контури на всеки отделен терен. Без значение дали пръскането трябва да се извърши в крайнo дясно, крайнo ляво или самo зад машината, ECONOV се адаптира постоянно с помощта на GPS модул.

При конктретни условия, електрическите цилиндри постоянно променят точката на падане върху разпръскващите дискове, за да се настрои тороразпръскването към тoчната форма на обрабoтваната площ. Прецизното гранично разпръскване все още e предизвикателство. С TRIBORD 3D-i (i = „интелигентен”) - също стандартно заложена функция, настройката на тoчката на падане върху най-крайните, гранични лопатки се адаптира автоматично спрямо типа тор, който се разпръсква, като осигурява отлично разпръскване в граничните зони на терена. Едновременно с това се постигат значителни икономии – на всеки 1000 дка при норма 20 кг/ дка се пестят 2 биг-бега тор, или общо 1000 кг! Въпреки, че са oборудвани с най-високи технологии, ECONOV X40 и X50 остават изключително лесни за настройване благодарение на новото RTS устройство. Тези „свързани” тороразпръскващи машини включват онлайн приложение FERTITEST®. Тази услуга, с вход от уебсайта на SULKY е лесно достъпна от стационарен компютър или лаптоп. На уебсайта са изброени повече от 500 вида торове. Дори ако продуктът не бъде разпознат, системата предоставя функция за търсене на сходство. Операторът на машината може да запамети параметрите си на обикновена SD карта или флаш памет. При поставяне на картата във VISION конзолата (борд компютъра) само с едно кликване ECONOV X40 и X50 извършват 100% автоматична настройка на дозировка, ширина и граница.


Фирма: ЕТ „Титан“

клиент на броя:

Машините в стопанството:

Местоположение: село Зафирово, област Силистра Размер на стопанството: 15 000 дка

Ангел Кънев

Тип стопанство: зърнопроизводство Отглеждани култури пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица

арендатор

Добро земеделие означава качествена техника, затова залагам само на „Оптиком“

Ангел Кънев е арендатор, представител на ЕТ „Титан“, с. Зафирово, област Силистра. Обработва 15 000 дка земя – пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. Арендаторът е категоричен, че за добро земеделие е необходима качествена земеделска техника. Затова залага на добрата техника, предлагана от „Оптиком“ - Стара Загора. „Работя изключително и само с „Оптиком“. Тракторите, които ползвам, са „Landini“, фадромата е JCB, комбайн „Laverda“, както и цялия

36

инвентар на стопанството – плугове, пръскачка, торачка, сеялка, дисков агрегат. Техниката е от много голямо значение за земеделския производител. Затова залагам на качествената техника, предлагана от фирма „Оптиком“, категоричен е Ангел Кънев. Бърза да допълни, че е изключително доволен от сервизното обслужване, което получава като клиент на „Оптиком“.

„В сервизите на фирмата има много добри специалисти – работил съм по отношение на обслужване на машините със сервизите на „Оптиком“ в Павликени и Стара Загора. Реагират много бързо и най-важното – адекватно. На момента ми доставят всички необходими части, идват и на място в стопанството“, споделя още арендаторът. Ангел Кънев е земеделски производител от 35 години. Разказва, че стопанската 2013 година е била най-добрата от поне 30 години насам по отношение на добивите. Проблем за земеделските производители тази година са ниските изкупни цени. Пазар имаше също много добър, но цените бяха много ниски, обобщава арендаторът. Въпреки това той определено ще продължи да инвестира в качествена техника. Последната „придобивка“ в стопанството му ще е трактор JCB и плуг от „Оптиком“ - Стара Загора. Закупувал е през годините техника с проекти – по САПАРД и по мярка 121 от ПРСР 2007-2013 г.

7 трактора LANDINI челен товарач JCB трактор JCB Fastrac 3230 торачка Sulky пръскачка Kuhn 6 плуга Ovlac комбайн LAVERDA 2 сеялки MONOSEM дисков агрегат и др.

„Мерките за закупуване на техника за много важни, защото се осигурят 50% от необходимите финансови средства“, категоричен е Кънев. Като човек, свързан трайно със земята, Ангел Кънев се надява новата стопанска година да е добра. За добра реколта ще разчита и на качествената техника, с която работи. „Земеделската техника трябва постоянно да се обновява, не може с един трактор да се работи 15 години“, споделя арендаторът. Категоричен е, че в едно стопанство не е рентабилно да има 5-6 марки машини. Когато се убедиш, че една фирма и сервизите й работят добре – работиш само с тях, казва в заключение дългогодишният партньор и клиент на „Оптиком“.

37


38

39


www.opticom-bg.com

40

0700 20 205

Списание Оптифен, брой 7 декември 2013г.  
Списание Оптифен, брой 7 декември 2013г.  
Advertisement