{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

03 Feb 2009

N

i

e

u

w

s

OP STOAPEL b

r

i

e

f

3

Personalia werden uitvoerig belicht: in dienst, op pensioen, overlijdens, gezinsleven, ... Leuk waren ook de wekelijkse menu’s van bedrijfsrestaurant Den Esch. over Boelwerf Temse & haar scheepsbouwers Er was veel aandacht voor hobby’s en sport. Boelwerf had topsporters onder haar werknemers zoals Chris Soetewey vrij. 24 april 19:00 ( h o o g s p r i n g e n ) e n Ja n B o g a e r t opening VERANKERD (wielrennen). De Boelcross was tot ver in de omtrek bekend. Boelwerf had een voor pers, genodigden en medewerkers met optredens en voorstelling project eigen voetbalploeg (FC Boel) en organiseerde een voetbaltornooi met als 25 > 26 april & 1 > 3 mei inzet De Gouden Boelschoen. Ooit al doorlopend expo en café gehoord van De Elecon-Girls, een voetbalmet o.a. werk van Karl Meersman ploeg bestaande uit vrouwen en (cartoons), Karel Heirbaut (fotografie), dochters van elektriciens uit den Academie Temse, Waaslandse Videoclub Temse, ... onderhoud? Wie kent er nog kegelclub De Open voor publiek van 10:00 tot 18:00 Boelkwakk els, vissersclub De Boel Sportvissers, volleybalclub OAP (onderhoud zat. 25 april 20:00 Op 6 januari 1978 verscheen het eerste altijd paraat) en Foto- en Diakring Boelwerf? première documentaire nummer van De Zaat, een wekelijks woord-vuist-lied informatieblad voor medewerkers van realisatie: Jan Vromman, Jef Maes en de Boelwerf. Ellen Vermeulen De directie wou hier mee de samenwerking bevorderen door beter zon. 26 april namiddag en meer te informeren. De stijl was speciaal programma n.a.v. luchtig en toegankelijk om ook familieleden meer te betrekken bij het leven op de werf. met koor Ier en Gunter (zeemansHet blad heeft meer dan 10 jaar liederen) en theater bestaan en verschaft ons na zoveel jaren zat. 2 mei 20:00 een schat aan informatie over het reilen Je kan je inbeelden dat het Zoatbladje en zeilen van Boelwerf en gans het dubbeloptreden voor Op Stoapel een belang rijke met Marc Hauman en José De Staelen sociaal leven daaromheen. Op bedrijfsvlak werd er bericht over informatiebron is om haar project zon. 26 april en zon. 3 mei ondernemersraad en veiligheidscomité, Verankerd gestalte te geven. Hou de data alvast vrij! themawandeltocht Boelwerf medische tips, proefvaarten, tewaterlangsheen belangrijke plaatsen in de latingen, opleidingen, technische Lieven Muësen geschiedenis van de Boelwerf info, ... Zo lezen we over de brug van 11u en 13u, duur ongeveer 2 uur Vilvoorde en de bijdrage die Boelwerf In samenwerking met daaraan geleverd heeft. Boelwerf was dus meer dan alleen een scheepswerf. TEMSE, dins. 3 febr. - Het logo van onze vereniging Op Stoapel is gebaseerd op het logo van het toenmalige Zoatbladje. In deze editie meer over dit bedrijfsblad van de Boelwerf. Wat is er geworden van de Paster Pype, een schip gebouwd in 1948 op de Boelwerf? Ook ooit een pintje gedronken bij Zwarte Maria? We gingen op bezoek en spraken met haar dochter. Veel leesplezier !

Info:

Lieven

Muësen

VERANKERD

opstoapel@scarlet.be

0486

89

76

85

P1


03 Feb 2009

VROEGER EN NU: De Paster Pype De Paster Pype is een hydrografisch schip dat in 1949 gebouwd werd bij de Boelwerf in Temse voor de Belgische staat. Het werd genoemd naar een aalmoezenier, die zich eind 19de eeuw het lot aantrok van de arme Oostendse vissersbevolking en er in slaagde voor hen een opvangcentrum en een schooltje op te richten. Het schip kreeg de opdracht de zeebodem voor de Belgische kust in kaart te brengen om de veiligheid van de scheepvaart te bevorderen. Dit hield onder andere in: het bepalen van de ligging van zandbanken en het opmeten ervan. Daarnaast werd het schip ook gebruikt als opleidingsschip voor de zeeloodsen. Eind jaren 70 werd het schip vervangen door een moderner vaartuig. De Paster Pype werd verder gedurende meerdere jaren ingezet bij de opleiding van het Koninklijk Marine Kadettenkorps. Het schip ligt nu in het visserijdok van Oostende te wachten op de sloop. Rudi Scheers met dank aan Arne Pyson (http://blog.seniorennet.be/boelwerf)

Bij Rita, prijkt er op de gevel. Maar ooit was dit café op de markt van Temse beter gekend als Bij Zwarte Maria. Ooit, dat was ook ten tijde van de bloeiende Boelwerfjaren. Het café werd in 1968 opgericht door Maria Vercauteren, alias zwarte Maria, die de cafégasten graag entertainde met haar liedjes. Het café was, samen met andere cafés op de markt, zoals Het Voske en Het Volk, een plek waar de Boelwerknemers graag hun boterhammetjes opaten in hun lunchpauze. Ook op vrijdag, toen de werknemers een uurtje vroeger mochten stoppen, zakten velen van hen af naar de cafés op de markt. Eind jaren negentig werd het café overgenomen door zwarte Maria’s dochter, de joviale Rita (De Rijck). Zij herinnert zich de lunchende Boelmannen nog levendig.

Zo weet zij te vertellen dat er dagelijks twee Boelmannen over de vloer kwamen, die elk negen en elf pinten dronken. Zij bewaart vooral mooie herinneringen aan de stakingsjaren. Toen werd het café, na jaren van relatieve kalmte, opnieuw regelmatig overspoeld door Boelwerknemers, die heel wat leven in de brouwerij brachten. De solidariteit die er heerste tussen en met de werknemers, was enorm, zegt Rita nostalgisch. Op de marktdag bijvoorbeeld kregen de Boelmannen van de marktkramers gratis worsten aangeboden. In het café kregen zij soms gratis bier. Rita haalt aan dat ze nog ergens krantenartikels over de stakingsjaren heeft bewaard. Dat Rita meeleefde met de Boelmannen, is duidelijk. Weinig in het café doet echter nog denken aan de tumultueuze Boelwerfjaren. Op een gele Boelhelm na die in een onopvallend hoekje van het café aan een haak hangt. Een moment lijkt het alsof die er gisteren pas is achtergelaten.

Heb je zelf een verhaal dat je wil vertellen. Laat het ons weten via het mailadres of telefoonnummer onderaan deze bladzijde of bezoek de internetblog: http://blog.seniorennet.be/boelwerf. Het mooiste verhaal wordt beloond met een etentje voor twee in Brasserie De Werf. Ons project financieel steunen kan ook via rekeningnummer: (IBAN: BE 27) 737-0260475-73 (BIC: KREDBEBB ) van Op Stoapel met de vermelding Verankerd. Info:

Lieven

Muësen

Katie Vermeir

is een samenwerking tussen gemeentebestuur Temse, Waaslandse V ideoclub Temse, Academie Temse, E r f g o e d c e l Wa a s l a n d , AC V, A BV V, Basisschool Sint-Amelberga, De Barst, exwerknemers Boelwerf, erfgoedliefhebbers, kunstenaars....

opstoapel@scarlet.be

0486

89

76

85

Verantwoordelijke uitgever: L. Muësen,Oostberg 192, 9140 Temse - vrij van zegel art. 191 bis - niet op de openbare weg gooien

BIJ ZWARTE MARIA

P2

Profile for Lieven Muësen

Nieuwsbrief op stoapel 3  

Nieuwsbrief op stoapel 3  

Profile for opstoapel
Advertisement